Da li ste primetili nešto čudno u vezi sa cenom salate od krastavaca u najvećem broju kafana u Beogradu i okolini? Cena se kreće izmedju sto i stopedeset dinara bez obzira što je pre šest meseci kilogram krastavca koštalo oko dve stotine dinara a danas manje od pedeset dinara. Iz ovoga lako možemo da zaključimo da neka jela imaju svoju cenu bez obzira na cenu sastojaka. Voleo bih kada bi me neki ekonomski stručnjak prosvetlio oko ove stvari.
No, krenimo na nešto malo razumljivije - o vrstama i kvalitetu salata od krastavaca koje se nude.
Kao i sve druge salate (kupus, paradajz, mešana salata, zelena salata, salata od mešanog povrća, salata od pasulja...) salata od krastavaca mora biti hladna! Takodje, svakako ne bi smela da bude ranije spremljena, da je isecakana u jutro a da se služi posle podne ili uveče. Kvalitet neke kafane možda najbolje možete da ocenite po svežini i ohladjenosti salata.
Kod nas se salata od krastavaca najčešće pravi na najjednostavniji način: iseckani krastavac se posoli, posirći i zaulji. Od sirćeta se najčešće koristi alkoholno, belo sirće. Običaj da se u ovakvu salatu doda sitno seckani beli luk sve više se napušta. (Bilo bi normalno da se bar ponudi alternativa.) Osim ovakve salate od krastavaca nudi se i tzv. tarator salata - mešavina krastavca i jogurta, uz dodatak soli i bibera.
Krastavac je, medjutim, veoma zahvalan za pravljenje mnogo bogatijih i raznovrsnijih salata. Njegov neutralni ukus mami mnoge začine. Izmedju ostalog mirodjiju i anis - pogotovo sa pavlakom. Kad se u martu i aprilu pojavi sremuš, koji preplavi sve beogradske pijace, nije mi jasno zašto se ne pravi salata koja bi bila mešavina krastavca, sremuša i jogurta. Krastavac se može začiniti i prelivom od susamovog tana, u koji obavezno ide senf, beli luk i peršun.
Ne znam kako stoje stvari sa mešanjem jogurta, maslinovog ulja i vinskog sirćeta, kao osnove za salatu, meni se to dopada, premda nisam siguran da je to po nekom gastronomskom PS-u. Krastavac se svakako lepo slaže i sa svim vrstama zelenih salata, sa rukolom i sa vlašcem. Mislim da crni luk predstavlja najlošiju kombinaciju - on je idealan za paradajz.
U svakom slučaju, sada su pijace prepune jeftinog a odličnog krastavca. Mislim da pored ukusa krastavac ima jednu dodatnu vrlinu - miris svežeg krastavca deluje kao antidepresiv!