Staljinova ikona

Velimir Ćurgus Kazimir RSS / 08.12.2008. u 00:55


Vest o tome da je Staljin stigao na ikonu kojoj se neki hrišćani u Rusiji klanjaju, bez obzira što je Ruska pravoslavna crkva naredila da se ikona ukloni iz male pravoslavne crkve na periferiji Sankt Peterburga, deluje nekako latinoamerički. (Mislim na latinoameričku književnost ali i originalnu mešavinu paganstva i katoličanstva.)

Ikona, piše u vesti, prikazuje susret generalisimusa Josifa Visarionoviča Staljina i Svete Matrone Moskovske u jesen 1941. godine. Tada je, prema legendi, sovjetski diktator sveticu pitao za savet da Moskvu odbrani od ofanzive nemačkih nacista. Rekla mu je da ostane i brani grad.
To što današnji ruski komunisti ovu vest oduševljeno komentarišu nije nikakvo čudo. Baš kao i ličnost ktitora ikone - izvesni ruski biznismen Evseev. - Za mene je Staljin veliki političar koji je dobio rat protiv nacista i stvorio Sovjetski Savez", objašnjava Aleksandr Evseev, dodajući da je ikonu poklonio crkvi Svete princeze Olge u Strelni iz ljubavi i poštovanja prema popu Jevstafiju koji je omiljen među vernicima.
Ni otac Jevstafije, starešina Hrama svete princeze Olge, ne krije simpatije prema bivšem sovjetskom diktatoru. "Za mene je on pravi otac naroda koji je stvorio jaku državu i moralno društvo. Posle njegove smrti, nacija je izgubila oca i ostala siroče. Želeo bih da se Staljin vrati", kaže otac Jevstafije

Naravno da su savremeni ruski komunisti dočekali vest o ikoni sa oduševljenjem. Ne čudi ni ljubav biznismena prema liku i delu generalisimusa. Opšte je poznata činjenica da je u Rusiji najveći broj tajkuna proizašao iz tajne ruske policije (KGB-a). Otkuda, međutim, takvo oduševljenje jednog sveštenika prema Staljinu? Zar Staljin, bez obzira što je kao mladić studirao bogosloviju, nije najsurovije progonio Rusku pravoslavnu crkvu, i sve religije, uostalom. Nije li religija kao „opijum za narod" bila potpuno proterana iz javnog života u vreme Staljina? Kako neko ko je bio mučen i proganjan, i ko je nedvosmisleno bio žrtva duže od pola veka, može da počne da obožava i veliča svoga mučitelja? Za oca Jevstafija Staljin je bio otac naroda koji je stvorio i odbranio jaku državu. (To o moralnom društvu pod staljinizmom mnogo bolje mogu da posvedoče milioni sovjetskih logoraša.)

Ovaj fenomen - divljenja, ako ne i obožavanja, mučitelja nije nikakav komunistički (ruski) izum. Ta vrsta socijalne patologije bila je prisutna i u vreme nacizma kao neka vrsta imitacije sistema gde su nesretni imitatori bili njegova najdirektnije žrtve. (Leon Uris: „Mila 18".) Pa ipak, čini mi se da je komunistički staljinizam u ovome otišao najdalje, da je proizveo najbrojnije i najdrastičnije promene ljudskog ponašanja, između ostalog i zbog toga jer je delovao kao stabilan (večan) sistem koji je vremenom mogao samo da jača. Nigde nije bilo takvog osećanja izolacije i bespomoćnosti kao u sovjetskom sistemu. U poredjenju sa njim i nacizam u Nemačkoj, fašizam u Italiji ili aparthejd u Južnoj Africi, deluju kao veoma mračne i morbidne mada neumitno prolazne faze u ljudskoj istoriji.

Pišem, međutim, ove redove ne kao reminiscenciju onoga što je prošlo, i što se, kao, nikada neće moći vratiti, već kao odraz izvesne začuđenosti zbog zaborava i samozavaravanja koji vlada ovim svetom - a posebno u zemlji u kojoj živim. Nema sumnje da bi se danas u Srbiji mnogi klanjali ne samo Staljinovoj nego i mnogim drugim savremenim porodičnim ikonama na kojima bi zajedno mogli da budu Nedić, Ranković, Milošević, Arkan... Legija i Mladić kao živi sveci... To da bi se neki sveštenici pridružili ovom idolopoklonstvu ne treba uopšte sumnjati. Ovde je, naime, kao i u današnjoj Rusiji, veoma snažna veza izmedju ideologije moći, tajne policije, kriminala i veličanja nacionalističke tradicije. Snažne ličnosti, one čija se harizma najvećim delom zasniva na kontroli tajne policije i mreže likvidatora, doživljavaju se kao očevi nacije, delotvorne i pravedne gazde.

Josip Broz Tito, koji je u Srbiji decenijama takođe bio obožavan i slavljen kao neumrli i najveći sin naroda, verovatno bi i sam imao jedan broj vernika, mada sumnjam da bi ga oni smestili na ikonu. Tita bi u Srbiji, nesumnjivo, mnogo više slavili oni koji nemaju krsne slave. To je za veliki broj Srba još jedan dokaz više Titovog neprijateljstva prema njima.

U međuvremenu sam pročitao da je oko milion Francuza, u vreme nemačke okupacije, denunciralo svoje najbliže ili one malo dalje. Teško, međutim, mogu da zamislim da bi Petenova ikona mogla da bude javno izložena bilo gde. Ono što je društveno neprihvatljivo, bar kao javni stav, to se ne može pretvoriti ni u kakav magijsko-nacionalistički artefakt pa želelo to i hiljade potajnih poklonika Petena i društva.

Na kraju vesti o Staljinu na ikoni postoji i jedno fantastični objašnjenje današnjeg ruskog komuniste. On kaže: „Staljin je odavno kanonizovan u kolektivnom sećanju. To treba i ozakoniti." Ta kanonizacija kolektivnog sećanja mi ne da mira. Sve vreme razmišljam da bi bilo mnogo bolje da kanonizujemo kolektivni zaborav. To bi nas učinilo jačim i spremnijim da se pridružimo krugu uspešnih naroda. Kako stvari stoje sa zatvorenošću policijskih dosijea i lustracijom sa jedne, a rehabilitacijom Nedića i Ljotića sa druge strane, ne preostaje nam ništa drugo nego da prihvatimo ruski model suočavanja sa prošlošću. Samo još da otkrijemo neizmerne naftne rezerve i tajnu Teslinih zraka. Posle toga nam niko ništa ne bi mogao, niti bi nam bio potreban. Mogli bismo da živimo po svojim pravilima i sa svojim ikonama.



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 02:54 08.12.2008

O hrišćanstvu, krstu i ikonama...

Jedan je Isus Hrist razapet na krstu!
Za zvezdu je bila mnogo veća konkurencija!
alexlambros alexlambros 04:51 08.12.2008

Стаљин као светац

Ма колико се намах учинило као нешто необјашњиво, мислим да за то постоји врло просто објашњење - очајан ниво свести појединца, неојачаног довољно за сагледавање и себе и света ван скучених и догматских оквира идеологије и вере .... Сеоски свештеник у Русији? Прво царски апсолутизам Романових и идеја о божанском пореклу царске власти, па одмах скок у комунизам и једнакости за све (где су по природи ствари једни једнакији од других, наравно, у име виших циљева и општег добра), па шизофрени Стаљин ... све то пропраћено свеопштом материјалном бедом ... па и није толико зачуђујуће кад се мало боље размисли ...
Не знам је ли ово баш право место за ову опаску али .... Константин Велики, који је, сем што је потаманио политичких противника не зна им се број, убио и рођеног сина и жену, канонизован је за светитеља (иако се покрстио тек пред смрт и читав живот упражњавао и паганске култове) ... и, ево га сада по иконама и фрескама у црквама од Владивостока до Јадрана и даље .... верујући се моле синоубици за посредовање код свевишњег и то никоме није чудно. Ал' таква вам је природа вере ...

aguero aguero 12:27 08.12.2008

Re: Стаљин као светац

Ал' таква вам је природа вере ...

Ocaj je pogonsko gorivo nade,a vera je nusprodukt tog procesa sagorevanja u svesti pojedinca.Sto se tice Konstantina Velikog i drugih vlastodrzaca,pa i onih najokrutnih,koji su "kanonizovani za svetitelje" greh je Crkve,koja cesto poljuljani sopstveni autoritet ucvrscuje autoritetima koji ne moraju uvek da budu zasnovani na dobru.
Uostalom,zlo je uvek i bilo jedan od najvecih aduta svake Crkve,oliceno u Djavolu ili nekom njegovom pobratimu.
Dobro i zlo su nerazdvojni - jedno drugo hrane i snaze!U marketinskom pogledu - za crkvu i veru Djavo je znacajniji od samog Boga!
Domazet Domazet 19:34 08.12.2008

Nesto se mislim...

aguero
Ал' таква вам је природа вере ...

Ocaj je pogonsko gorivo nade,a vera je nusprodukt tog procesa sagorevanja u svesti pojedinca.Sto se tice Konstantina Velikog i drugih vlastodrzaca,pa i onih najokrutnih,koji su "kanonizovani za svetitelje" greh je Crkve,koja cesto poljuljani sopstveni autoritet ucvrscuje autoritetima koji ne moraju uvek da budu zasnovani na dobru.
Uostalom,zlo je uvek i bilo jedan od najvecih aduta svake Crkve,oliceno u Djavolu ili nekom njegovom pobratimu.
Dobro i zlo su nerazdvojni - jedno drugo hrane i snaze!U marketinskom pogledu - za crkvu i veru Djavo je znacajniji od samog Boga!

...da li je Petar Veliki smakao sina kao svetac ili kao prosveceni apsolutista (nesto mi govori da je gos'n Curgus spreman da ponudi odgovor 'Kao Rus!')?

Vec sam rekao ali da ponovim. Ne znam sta mi je blesavije, primitivni teizam ili primitivni antiteizam. Nartocito kada prestavljaju plast za rasizam...
dragoljub92 dragoljub92 22:00 08.12.2008

Re: Стаљин као светац

Константин Велики, који је, сем што је потаманио политичких противника не зна им се број, убио и рођеног сина и жену, канонизован је за светитеља (иако се покрстио тек пред смрт и читав живот упражњавао и паганске култове)

zasluige koje konstantin ima za hrišćanstvo su mnogo velike,veče od bilo čega drugog što je uradio.a drugo metrom iz 21veka merite događaje iz 4,pa nije ni čudo da nerazumete.
Doctor Wu Doctor Wu 07:38 08.12.2008

Interesantno je da posežete

za primerima koji su opšte mesto srpske "liberalno-demokratske" tralalajke (Staljin, Nedić, Ljotić, Milošević, Arkan, Ranković (?), latinoamerički mix paganizma i katoličanstva) a ne pominjete neke druge mitomanije, pokušaje kanonizacije nastale u kičastoj mešavini religije i popularne (sub)kulture koje su se javljale i javljaju u tzv "slobodnom" svetu poput, na primer, Kenedija. Malcolma X-a, pa onda Klintona pa čak i Ruzvelta (ili sada Obame).
corn mouth corn mouth 07:59 08.12.2008

Re: Interesantno je da posežete

Doctor Wu
za primerima koji su opšte mesto srpske "liberalno-demokratske" tralalajke (Staljin, Nedić, Ljotić, Milošević, Arkan, Ranković (?), latinoamerički mix paganizma i katoličanstva) a ne pominjete neke druge mitomanije, pokušaje kanonizacije nastale u kičastoj mešavini religije i popularne (sub)kulture koje su se javljale i javljaju u tzv "slobodnom" svetu poput, na primer, Kenedija. Malcolma X-a, pa onda Klintona pa čak i Ruzvelta (ili sada Obame).

doktore, rano je, prvo operi zube i popij kafu, dodji sebi pre nego sto se dohvatis bloga...

izmedju ostalog ovo je pitanje postavljeno:

Sve vreme razmišljam da bi bilo mnogo bolje da kanonizujemo kolektivni zaborav. To bi nas učinilo jačim i spremnijim da se pridružimo krugu uspešnih naroda.

Doctor Wu Doctor Wu 08:14 08.12.2008

Možeš čoveka isterati iz klozeta, ali

ne možeš klozet iz (nečijih) glava. A argument
corn mouth
rano je, prvo operi zube i popij kafu, dodji sebi pre nego sto se dohvatis bloga...

je baš takav, klozetski.

Što se ostalog tiče, primeri koje sam naveo su uzeti iz tradicije naroda koja se na Zemlji trenutno smatra najuspešnijim.
Domazet Domazet 19:43 08.12.2008

Doktore...

corn mouth
Doctor Wu
za primerima koji su opšte mesto srpske "liberalno-demokratske" tralalajke (Staljin, Nedić, Ljotić, Milošević, Arkan, Ranković (?), latinoamerički mix paganizma i katoličanstva) a ne pominjete neke druge mitomanije, pokušaje kanonizacije nastale u kičastoj mešavini religije i popularne (sub)kulture koje su se javljale i javljaju u tzv "slobodnom" svetu poput, na primer, Kenedija. Malcolma X-a, pa onda Klintona pa čak i Ruzvelta (ili sada Obame).

doktore, rano je, prvo operi zube i popij kafu, dodji sebi pre nego sto se dohvatis bloga...

izmedju ostalog ovo je pitanje postavljeno:

Sve vreme razmišljam da bi bilo mnogo bolje da kanonizujemo kolektivni zaborav. To bi nas učinilo jačim i spremnijim da se pridružimo krugu uspešnih naroda.

...gledam broj preporuka uz CMov tekst pa se nesto mislim, nije on jedini ovde koji voli da sara po zidovima javnih VeCeja.
adam weisphaut adam weisphaut 23:24 08.12.2008

Ajme _-_

...gledam broj preporuka uz CMov tekst pa se nesto mislim, nije on jedini ovde koji voli da sara po zidovima javnih VeCeja.

A argument
je baš takav, klozetski.

Vi'š šta sve možeš da dobiješ kad malo promeniš raspored komentara
Domazet Domazet 00:27 09.12.2008

Evo da te ne znam...

adam weisphaut
...gledam broj preporuka uz CMov tekst pa se nesto mislim, nije on jedini ovde koji voli da sara po zidovima javnih VeCeja.

A argument
je baš takav, klozetski.

Vi'š šta sve možeš da dobiješ kad malo promeniš raspored komentara
...jos bih posumnjao da si delio preporuke po ovom threadu. Kako te, medjutim, znam onda ne sumnjam...
adam weisphaut adam weisphaut 06:57 09.12.2008

-_-

Vidiš kako ti promiče suština , ti se baviš nekim tamo preporukama a drugar ti gore opisuje post pre nego što si ga i postavio, ESP na delu, bato, (medicinski?) fenomen, bre. A možda i grešim, možda te toliko dobro zna da je jednostavno znao da nećeš izdržati a da ne ostaviš jedna takav komentar, ipak si mu drug a i slično se sličnom raduje
Domazet Domazet 19:14 09.12.2008

Mislis kao...

a i slično se sličnom raduje
...ovo ti i CM. Pa posle neko kaze da iz mrznje ne mogu izaci pozitivna osecanja. A sto se tice predvidjanja i ESP na delu, jes da mi je Dr Wu drug i drag ali mi je istina draza. Po obicaju si omasio. Ja sam bio taj koji je predvideo da vas ima jos sto volite da skrabuckate po wc plocicama.

Nego nisam hteo o tome. Koliko vidim jedna od tema threada je i sinoubistvo. Pa me zanima sta mislis o sinoubistvu ovih sto bi da se primicu Zapadu. O sinoubistvima onih sto bi da se odmicu od Zapada smo vec culi. Ili i nemas neko misljenje?
adam weisphaut adam weisphaut 20:17 09.12.2008

Re: Mislis kao...

Dogmazet
Ja sam bio taj koji je predvideo da nas ima jos sto volimo da skrabuckamo po wc plocicama.

Ti baš osećaš magnetsku privlačnost ka tom mestu
Da sam zloban k'o što, fala bogu, Alahu, Budi i Deda Mrazu zajedno nisam, rekao bih da je to gotovo the natural habitat za tvoj nisam hteo o tome.. stil mršenja
Domazet Domazet 02:36 10.12.2008

Re: Mislis kao...

Domazet
a i slično se sličnom raduje
...ovo ti i CM. Pa posle neko kaze da iz mrznje ne mogu izaci pozitivna osecanja. A sto se tice predvidjanja i ESP na delu, jes da mi je Dr Wu drug i drag ali mi je istina draza. Po obicaju si omasio. Ja sam bio taj koji je predvideo da nas ima jos sto volimo da skrabuckamo po wc plocicama.
...
Je&o te bog, jedva se dosetih kako da ispravim ovaj moj tekst da ne bi ispalo kako ti volis da lazes, falsifikujes i podmeces kad god nemas sta pametno da kazes.

Uzgred, i iz puke radoznalosti, kako, leba ti izgleda kada imas nesto pametno da kazes? Ako ne umes da pokazes mozes li barem da opises?
adam weisphaut adam weisphaut 09:05 10.12.2008

Re: Mislis kao...

Je&o te bog, jedva se dosetih kako da ispravim ovaj moj tekst da ne bi ispalo kako ti volis da lazes, falsifikujes i podmeces kad god nemas sta pametno da kazes.

Aha a šta bi tek bilo da ispadnem onaj koji krade tvoje patentirane metode izmene citiranog teksta, dok bi ja u tem slučaju ispao nepriginalan neko bi možda rekao da si nedosledan, pa čak i licemer, povrh gore citiranog , ali sva sreća pa to nije slučaj <_<
Domazet Domazet 23:58 10.12.2008

Re: Mislis kao...

adam weisphaut
Je&o te bog, jedva se dosetih kako da ispravim ovaj moj tekst da ne bi ispalo kako ti volis da lazes, falsifikujes i podmeces kad god nemas sta pametno da kazes.

Aha a šta bi tek bilo da ispadnem onaj koji krade tvoje patentirane metode izmene citiranog teksta, dok bi ja u tem slučaju ispao nepriginalan neko bi možda rekao da si nedosledan, pa čak i licemer, povrh gore citiranog , ali sva sreća pa to nije slučaj <_<

Pokazi. Ako te ne mrzi...
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 09:10 08.12.2008

Генерализујемо

кад хоћемо да генерализујемо...

То што је неки парох из руске провинције "застранио", па прича то што прича, то стварно не значи ама баш ништа.
Ко зна када је он рођен, вероватно је млађи човек и није комунистичке репресалије осетио на својој кожи.
А 25 по туђем туру углавном није проблем, чак и за понеког свештеника.

Као што има добар део Немаца (што старијих, што млађих) који ће рећи да се код Хитлера знао ред (наравно, не сме да окачи његову слику, јер ће да заглави на робији вероватно), тако има и Руса који мисле да је све то што је Стаљин урадио добро за Русију, јер, ето, држава је била велика, победила нацисте, а жртве... Пааа, непријатељи народа и колатерална штета (туђи тур, па батина није проблем).

Колико ја знам, пре неког времена је Путин изјавио како су гулази стравична трегедија за руски народ, јер су тамо одвођени многи који су желели добро Русији и који су умели да мисле својом главом, а такви су народу најпотребнији...

Опет, у новим уџбеницима деца уче да је Стаљинов систем био такав какав је био, да је многе недужне отерао у смрт, али да је Русија успела да се одбрани од нациста, да је индустријализована и шта ти ја знам...
Овакав став и није неки став, практично, неко ће га сматрати оваквим, неко онаквим...

Наравно, Стаљин је ужасан лик у руској историји, убиства људи који мисле другачије ничим се не могу правдати а земља без тога може и да се брани и одбрани и да иде напред.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 09:21 08.12.2008

...

Opšte je poznata činjenica da je u Rusiji najveći broj tajkuna proizašao iz tajne ruske policije (KGB-a).

Нисам ни знао да је КГБ упошљавао толики број руских Јевреја...
Абрамович, Березовски, Фридман, Векселберг, Ходорковски, не бих даље ни да тражим ни да набрајам...
Нашли се људи у право време на правом месту.

Они који су се највише овајдили за време Јељцина пре ће бити да су били из свите његове ћерке и Березовског, а не из редова КГБ-а.
matityahu matityahu 17:26 08.12.2008

Re: ...

Нисам ни знао да је КГБ упошљавао толики број руских Јевреја...
Абрамович, Березовски, Фридман, Векселберг, Ходорковски, не бих даље ни да тражим ни да набрајам...
Нашли се људи у право време на правом месту.

Mozes li malo pojasniti ovo (ako se ima malo vremena)?
pozdrav
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 23:25 08.12.2008

Re: ...

ima se vremena za francuske sobarice uvek...

autor teksta rece da je "opstepoznata cinjenica..." da su tajkuni uglavnom iz redova KGB-a
a kad pogledas listu tajkuna, mnogo ima ruskih Jevreja
pa da kombinujes ove dve stvari, ispada da je KGB zaposljavao mnogo ruskih Jevreja, zar ne? :)


zar se nisu odlicno snasli gorepomenuti tajkuni u vremenu pljacke i razgrabe plena posle pada SSSRa ?
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:15 08.12.2008

Ima razlike!

Sa zanimanjem sam citao tekst, ali kako sam odmicao od pocetka shvatao sam da vi ciljate i na nesto drugo, a ne samo da ukazete da fenomen ljudskog beznadja i besmisla - sto je taj novokomponovani odnos nekih u Rusiji prema Staljinu.
Ne znam kakvi su skolski udzbenici u Rusiji u odnosu na Staljina - ali (ako je on uopste u udzbenicima, a morao bi biti) mora se ukazivati na dvojstvo Staljinove licnosti, odnosno (i) na prvi deo njegovog politickog delovanja. O tome da drugi deo (mozda) potire prvi deo ne treba ovde diskutovati.

Ne cudite se sto se u ovu besmislenu pricu oko ikonisanja Staljina uvlaci i Ruska pravoslavna crkva. Neverovatne stvari se svuda dogadjaju, a ne samo u latinoamerickim romanima.
Naravno da je tacno da je Staljin mnogo zla i steta naneo Crkvi, ali je nije - maksimalno unistavao, kao sto je, recimo, radio Enver Hodza u Albaniji. Istoricari ce dokazati da je odnos Hodze prema religiji u Albaniji bio daleko rigidniji nego odnos Staljina prema religiji u SSSR. Tako mi se bar cini, nisam strucnjak za tu oblast.

Medjutim, na kraju teksta vi kazete

V. Curgus Kazimir
Kako stvari stoje sa zatvorenošću policijskih dosijea i lustracijom sa jedne, a rehabilitacijom Nedića i Ljotića sa druge strane, ne preostaje nam ništa drugo nego da prihvatimo ruski model suočavanja sa prošlošću.


Hm. Ja nemam stav oko ispravnosti rehabilitacije Nedica i Ljotica, ali znam ljude, i to prilicno njih, koji se za to zalazu, i oni mi izgledaju ispravni i normalni.
Cak sta vise, ne izgleda mi primereno ovo povezivanje i ukazivanje na ikonisanje Staljina sa eventualnom rehabilitacijom Nedica i Ljotica.
vracarac92 vracarac92 11:40 08.12.2008

Re: Ima razlike!

Ja nemam stav oko ispravnosti rehabilitacije N
Mali trol:
Kako je moguće rahabilitovati Nedića kada on nije ni osuđen?
Ukoliko se ne varam, rahabilitovane mogu biti samo osobo koje su zbog nečega bile osuđene. A Nedić je navodno izvršio "samoubistvo"!!!

stopalo stopalo 16:58 09.12.2008

Re: Ima razlike!

vladimir petrovic

Naravno da je tacno da je Staljin mnogo zla i steta naneo Crkvi, ali je nije - maksimalno unistavao, kao sto je, recimo, radio Enver Hodza u Albaniji. Istoricari ce dokazati da je odnos Hodze prema religiji u Albaniji bio daleko rigidniji nego odnos Staljina prema religiji u SSSR. Tako mi se bar cini, nisam strucnjak za tu oblast.



Ja bih se uzdrzao od izjava da je Staljin bio manje rigidan od Envera Hodze. Rusija je II svetski rat docekala sa jedoncifrenim brojem (da slucajno ne kazem pogresan broj pa da diskusija ode u nezeljenom pravcu) episkopa. A situaciju da jedna pravoslavna crkva ostane bez episkopa verovatno ce drugi bolje objasniti od mene.
Toliko o mannjoj rigidnosti ruskog staljinizma u odnosu na neke druge.
aguero aguero 12:13 08.12.2008

Veruj,ali ne preteruj!

Idolopoklonstvo je u genima mnogih ljudi i nacija.Demokratija s jedne strane iskljucuje nametanje idola silom,a s druge strane dozvoljava da se klanjate kome god hocete.Pa i Staljinu,Titu,Nedicu,Tadicu....
U slucaju isticanja ikone sa Staljinovim likom, nadlezna je jedino Ruska crkva,a svi ostali mogu samo da daju svoje komentare.
Staljin sigurno nije bio svetac,zlikovac jeste sigurno,a koliko je doprineo razvoju Sovjetskog Saveza i naroda svih zemalja koje su cinile tu komunisticku tvorevinu, pokazace vreme kao vrhovni sudija.Isto vazi i za Putina.
U osnovi svakog osecaja za klanjanjem idolima jeste osecaj bespomocnosti i prizivanje elementarne discipline koja snazi nadu idolopoklonika da ce i njemu biti bolje.
Covek bez vere i nade ostaje izgubljen u prostoru i vremenu.A sam - u svakom takvom slucaju....
dolybell92 dolybell92 16:42 08.12.2008

samo to nam fali...

Nema sumnje da bi se danas u Srbiji mnogi klanjali ne samo Staljinovoj nego i mnogim drugim savremenim porodičnim ikonama na kojima bi zajedno mogli da budu Nedić, Ranković, Milošević, Arkan... Legija i Mladić kao živi sveci... To da bi se neki sveštenici pridružili ovom idolopoklonstvu ne treba uopšte sumnjati. Ovde je, naime, kao i u današnjoj Rusiji, veoma snažna veza izmedju ideologije moći, tajne policije, kriminala i veličanja nacionalističke tradicije. Snažne ličnosti, one čija se harizma najvećim delom zasniva na kontroli tajne policije i mreže likvidatora, doživljavaju se kao očevi nacije, delotvorne i pravedne gazde.


...vrlo smo blizu.... čini mi se da su nam ukrali ideju

Samo još da otkrijemo neizmerne naftne rezerve i tajnu Teslinih zraka. Posle toga nam niko ništa ne bi mogao, niti bi nam bio potreban. Mogli bismo da živimo po svojim pravilima i sa svojim ikonama.


Kad bi neko ovde i otkrio tajnu Teslinih zrakova - niko mu ne bi verovao,
te bi onda bilo prodato inostranstvu, a onda bi ga morali uvoziti...
bojim se da tada ne bi imao ko da taj izum uveze...
a možda nam ni kupac ne bi izum nikada ni prodao...




neny neny 16:48 08.12.2008

strasno!

izolacija i nacionalisticki prinudni aparat su cudo.kako bi inace bilo objasnjivo da neko tako olako proguta normalnost nedica,ljotica.
kao sto velimir u jednom delu kaze,parafraziram,meni je najbitnije da te bolesti ostanu u svojim budzacima,gde im je i mesto,ali kada izadju na ulice,skole,onda imam gadan problem i hteo-ne hteo po refleksu moram da odreagujem na neke komentare ovde.
meni moram da priznam kada pogledam slike salazara,franka,petena,oni izgledaju isto nomalno,cak sarmantno,ali mi potpuno drugacije izgledaju kada pogledam sta su sve uradili i za sta su sve odgovorni.
sve njih karakterise isto sto i nedica,ljotica i slicnu kompanije.dakle:arogantna supremacija,u liku nacije,crkve,rase,extremna glad za teritorijom i teritorijalnom expanzijom(tu su obicno prisutne sve srceparajuce matrice:jezik,narod,srce etc.),kult vodje izbavitelja,kult licnosti,extremni populizam.
dragi moji pre nego sto progutate nedicevu i ljoticecu rehabilitaciju kao kiflu za dorucak,procitajte nesto malo,vidite koje gadosti su ti ljudi uradili,kakvi repovi stoje iza njih.pogledajte makar neke osnovne cinjenice u oci.ne zaboravite istorija nije stvar misljnenja ,vec cinjenica.kad god vam neko spomene njih setite se sajmista,banjice,jajinca.setite se svih tih ljudi koji su platili glavom,samo zato sto nisu bili po meri autisticnih autoritaraca.
nacionalizam sam po sebi nema nikakav exkluzivitet ,ikako se konstantno bori za jedan takav status.svaki nacionalizam karakterise ta zelja za povratkom u nesto "staro" sto je "dobro,provereno",ideal obicno seze cak do rimskog carstva.i vi tako idete starije,starije,starije,ali do idealnog ne dopirete,jer to zaprvo i ne postoji,izuzev u iluzijama,i iracionalnim tvorevinama.

evo malo i slicica i tona,da se uverite da sve njih karakterisu iste stvari,i da nijedan nacionalizam nema specijalitet, jer je svuda isti:

SALAZAR=CUVAR SUSPTANCE PORTUGALSKOG NARODA
ZIVELA PORTUGALIJA
ZBOG LJUBAVI PREMA PORTUGALIJI
ZA PONOS,CAST I TRADICIJU
PORODICA,CRKVA,DRZAVA,NACIJA=NASE SVETINJE FRANKO

ono sto je kljuc cele price,kada govorimo usko o samoj temi bloga,je da crkva nikada nije platila za sva ta zlodela koja je cinila i cini kroz vekove.ajde bar ove normalne drzave imaju sekularnost ,pa se zna da takve destruktvine ideje ne mogu da izadju u javnost i postanu validan diskurs.a ovde kod nas se sve ovo crkvi dozvoljava,i zato necemo imati mir ni u narednih 100 g ako nastavimo da svoje poverenje i duhovni zivot dajemo na tacnu jednoj takvoj inertnoj instituciji.ne znam da li znate ali u centru bg karadzic ima bistu i knjizaru,a u crkvama je sigurno obavezan artikl uz ikonu.
pitam se samo dokle?sta je to jos potrebno da uradi,pa da shvatimo da tu nema niceg origanalnog i da je sve vec vidjeno i vec u vise navrata odvelo u zasigurnu provaliju?!
vracarac92 vracarac92 08:18 09.12.2008

Re: strasno!

je da crkva nikada nije platila za sva ta zlodela koja je cinila i cini kroz vekove.
Izuzmimo poslednjih dvadesetak godina pošto se o tom periodu i dalje vode rasprave a i brojna suđenja su u toku pa da vas pitam:Koja je to zlodela SPC činila kroz vekove? Molio bih konkretne primere zločina.
a u crkvama je sigurno obavezan artikl uz ikonu.

Može li primer gde to? redovan sam posetilac beogradskih crkava i zaista nikada ni u jednoj nisam video ni karadžićevu ni Mladićevu sliku.
Ukoliko nemate dokaz za te vaše tvrdnje smatraću da se služite flagrantnim neistinama.

Mislim da ste postali paranoični u svojoj mržnji prema SPC i da ste potpuno izgubili kompas. Vaša vodilja je izgleda postala mržnja i netolerancija prema svemu što u predznaku ima "srpsko". Naravno, jedino "srpsko" što priznajete su srpski komunisti i njihove zaostavštine u vidu pasijih groblja i Golog otoka u koji ste i mene jednom prilikom slali samo zato što imam različito mišljenje. Uspeli ste čak i da me proglasite za "Nedićevca" samo zato što sam izjavio da istorija nije dala svoj konačni sud o njemu a pritom ni jednom nisam pokušao da opravdam bilo koji njegov zločin.
Za vas je istina isključivo ono u šta vi verujete. sve drugo je jeres koju treba momentalno, najbrutalnije zgaziti bez pokušaja da se eventualno razmisli o suštini. Baš kao što je to činio i vaš idol Staljin. Ili njegov najbolji drugar do 22.06.1941.. Onaj sa smešnim brčićima

losmicicmi losmicicmi 22:39 08.12.2008

hmmm...

Cudno bre neko misljenje imas........ ???????????
.....ali zanimljivo!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana