Post o novim izborima, podeli Kosova, LDP i DS

Jelena Milić RSS / 03.06.2008. u 18:03

 O stvarnom smislu  života, takoreći.

Čekala sam da ekipa kod Radulovića, konačno, usklikne 42, pa da se ponovo oglasim na blogu, al vidim nisu još došli do prave literature. Nek lutaju. Možda nalete i na Dezmonda Morisa il Skota Peka;). Možda im neko saopšti da u životinjskom svetu jači ne tamani koliko oće veća taman onoliko koliko mu treba, da ni jedna vrsta životinjska nije nikad napravila verziju genocida nad drugima. Kažu da samo domaća mačka od svih životinja ubija iz zadovoljstva, sporta radi, Sve ostale vrste samo onoliko koliko im treba za hranu. A retko su debele. Divlje životinje mislim.

Živa bića proždiru druga živa bića da bi umnožila sebe. Proždiru ih jer se bore za materijal i energiju: resurse. Potpuno slobodno i bez ograničenja. Svako sredstvo je dozvoljeno. Niko nikoga ništa ne pita. Bolji i jači postaje brojniji i pobeđuje. "Pohlepa" je osnov napretka.”  

Ovo će, nadam se, da uđe u anale našeg bloga.  

Toliko o Raduloviću, koji  je zamalo načino čudo i naterao me da zanemim pred pameću, širinom zahvata, literaturom, ciljevima, manirom....indukujući u meni žestoku krizu identiteta ( liberal koji se poziva  na humano). Na sreću  videh  prilog o Antitrafiking  centar avernes  kampanji sa Anastasijevićem i Ćosićem. Čega sam ja sve p/ostala  svesna od kad sam  njih ugledala! Ostali me se ne tiču. Svaka čast majstori. Liberlano i humano. And lepo. Reproduktivno radulovićoreći.  Ona riba iz Ali Mek Bil što tvrdi da je u šopingu smisao  života and ultimat sreća, duboko se vara.  

Dakle sreća je, ipak,  u politici. Politika je i big bang i sve pre i posle. U svemu pre i posle. Dal je ova srpska mutirala, evoulirala, dal  prenosi info il ne, ko je hardver ko softver  nemam pojma, al vidim da je počelo da se priča i o novim izborima.  Majke mi, bio spin i u Pressu. Demokrate rastu, narodnjaci opadaju.  Strategic marketing naša dika, što DS poželi to naslika. Al trend jeste tu. To tvrdi i Srđa Popović. I dobro je što je tako, samo treba videti kako ga najbolje iskoristiti. Živković probio led, pa se ohrabrio G17, a sad i Pastori. A i na PPP kalkulišu. OK, možda DS samo blefira i preti mečki rešetom, al meni lepo da vidim u Press kalkulaciju DS/LDP/Co  veće od 126. 

 Ekonomisti već procenjuju šta je skuplje, šta opasnije, šta zemlju blokira i dalje a šta je gura napred. Nisam  toliko pametna, nemam dovoljno inputa, samo vidim da  cela ideja novih izbora odjednom postaje zanimljiva, kao i da je u osnovi sasvim OK prvobitna ideja brzog formiranja vlade ionako je već skoro pa istopljena.  Kapiram samo da Dačićevih i Plaminih napumpanih 15 minuta slave neće dugo, sa sve pismima hard core SPSovaca i onog Vladetinog napisanog nevidljivim mastilom. Nekako mi Luka Beograd i Mišković i sve oko nje npr izgledaju kao bitniji faktor. Kapiram iz stomaka i da  ovi Stankovi očajnički oglasi po Kuriru i Pressu nekako utiču na okolnosti o primopredaju –kontinuitetu vlasti, al ne znam kako. I Kosovo vidim kao bitniji faktor. 

 Malo bolje kapiram regionalna dešavanja i MZ. Ovo što se desilo u Aračinovu je loše i vrlo zajebano. Ali Ahmeti se, izgleda, opet otima kontroli, i stoti put menja čunak naopako. Koliko je stvar u Makedoniji loša govori i to da je neko Doru Bakojani pripalio po prstima pa je ona juče još pozvala na što hitniji nastavak pregovora o imenu Makedonije! Sećate se, to je ono zbog čega je Grčka stopirala makedonske NATO integracije. Tj, NATO članstvo je put ka stabilnosti. Makedonije. BH će uskoro biti biti ponuđen SAA. Korak bliže EU, korak dalje od Koštuničinih snova.  

U ovoj tačci se vraćam pitanju novih izbora sa jedne, DS i LDP sa druge strane. A sve kroz vizuru Kosova.  Ide 15 jun, kad se proglašava novi ustav Kosova. BTW bliži se i termin kad onaj prateći-prelazni sporazum oko SAA treba da stupi na snagu, po automatizmu, bez toga da ga iko ratifikuje. Čujem da se u EU razmišlja da se  isti sutradan suspenduje. To bi baš bilo loše, i za pregovore oko sadašnje vlade, ali i za neki pro reformski blok ako dodje do novih izbora. Nadam se da o tome neko vodi računa.

Piter Fejt tvrdi da novi kosovski ustav dati dovoljno osnova  da  EULEX konačno ući na Kosovo  en large. Na poziv kosovske vlade, posle ustava. Manter kaže nema novih pregovora al i to da nema info šta se u NY odlučilo oko odnosa UNMIK –EULEX. Pitanje integracije Severa, funkcionisanja EULEX na Severu, sve to i dalje ostaje.   Priče o blokadi carinskih prelaza se ponovo  aktiviraju. Kad je potpisan naš SAA,  Press je sutradan slao dimne signale DSS o reaktiviranju ideje podele Kosova. Koštunica oćutao. Ne znam ni što su ih njemu slali, čemu je bila sva ona šarada oko našeg Ustava da je Koštunica ikad podelu ozbiljnije i razmatrao. Kao što mi nije bilo jasno ni zašto to Vesna Pešić u UN to sugeriše DSS strani kao opciju i way out.  Koštunica  se primio na neverending story koju je glasačima prodavao ko sve ili ništa.  Pre toga je oduvao, prečuo Mićunovićeve konstatacije da je potrebno i vladinu politiku prema Kosovu promeniti. Na žalost, to je prečuo i LDP, a to jeste predstavljalo priliku da se na toj liniji politike dve stranke približe do mogućih predizborno-postizbornih opipljivijih kombinacija. I time DS izbiju racionalni argumenti odbijanja saradnje sa LDP ako mene pitate.  Koštunica  i Samardžić su nastavili da guraju priču funkcionalnog odvajanja Srba od Albanaca u nečemu što je ionako „naše“! 

 „Pomahnitalom“ Jeremiću The Economist je upisao jedno pozitivno brojanje. DS ideja blokade/usporavanja masovnog priznanja je dala neke rezultate. Skupe po nas možda, al rezultate. Kažem možda jer radikli ipak imaju trend gubljenja, a pro EU opcija rasta, tako da ta logka daj da uvežemo i mi priču o Kosovu  nije skroz bez logike. No i ona doživljava svoj vrhunac polako. Jeste Kacin preterao, al je lepo i Boži danas u Danasu odgovorio, i oko Haga i oko toga ko smo mi u EU strukturama  da njega smenjujemo. Al Boža opet konstituisao opštinsku vlast u Štrpcima. LDP je bio protiv održavanja loklanih na Kosovu tvrdeći istovremeno  i da je to protiv 1244 ali i kritikujući vlast što glorifikuje 1244 kao nešto dobro a u stvari je odraz poraza Miloševićeve politike. Kooperativnost prema zapadnoj MZ ili ne, i dalje smatram da je bolje imati nekako izabrane srpske predstavnike nego nastaviti sa tribalizacijom i kriminalizacijom severa na čelu sa samoproglašenim  liderima Srba sa Kosova iz DSS mahom.  

Kooperativnost sa zapadnom MZ. U Americi je oduvek postojala struja koja utiče na njihovu spoljnu koja je podelu videla kao jedino dugoročno stabilno rešenje. EU se unutar sebe deli oko priznanja, i verujem da bi im neko kompromisno rešenje Srba i Albanaca oko podele dobro došlo da se izvuku iz sadašnje pat pozicije. Stručnjaci kažu potrebno je da Srbija prvo prizna Kosovo pa da se onda pristupi tkz „ korekciji granica.“ Kapiram da bi tako predstavljena stvar mogla da se proda i albanskim biračima na Kosovu koji i sami vide da će teško integrisati Sever, ali i to da zapadna MZ ima problema u realizaciji zajedničkog im nauma. A da, setite se i da je EU pre nedelju dve odblokirala svoje partnersko-ljubavničke odnose  sa Rusijom. Rusijom koja sve vreme tvrdi da joj je svako dogovoreno rešenje Srbije i Kosova  OK. I Helsinški završni akt prepoznaje tavo rešenje.  

Jug Srbije i enklave? Nema savršenih rešenja. Srbi južno od Ibra ionako imaju različite stavove od onih sa Severa, bliže pro EU Beogradu kad je SAA u pitanju npr. Uz čvrste garancije zalaganja za neka institucionalan rešenja  oni bi možda, takođe, mogli profitirati od opcije podele. Pričamo o dogovrnom rešenju. Druga je stvar koliko bi MZ iza scene zavrtala ruke, al vlajda bi dogovorno rešenje podrazumevali vrlo lako kretanje preko administrativnih linija-granica. Meni se jako svideo potez Turske koja je Ugljanina vratila u Srbiju, ka pro EU bloku. Nešto slično je i Sali Beriša uradio sa Rizom i Co.  Jedni i drugi bi mogli predstavljati garant-most nekih novi odnosa Srbije i Kosova, preko potrebnih za stabilnost celog regiona,  ali i lakmus test dalje demokratizacije obe nove države, čiji bi siguran status recimo MZ preuzela na sebe da garatuje. Kapiram da bi joj to bilo lakše nego sad kad su joj ruke solidno vezane. 

 

 

 Ovim potezom, bar i pokušajem, bi se DSS i radikalima izbila tema Kosova dodatno kao glavna! A MZ, zapadnoj, nemam  problem da to kažem, pokazala dodatna doza zrelosti različitih frakcija pro EU bloka, uključujući i obzir prema regionalnoj stabilnosti. Sa Makedonijom u NATO i BH na putu EU integracija, podela Kosova uopšt ene mora d abude otvaranje pandorine kutije. Sinergija pro EU snaga u Srbiji je, sad je očito, već dala rezultate. Rezultat ZES je veći od pojedinačnih rezulta stranaka  na njoj npr.  

 

DS and Co  sa LDP na listi, u slučaju nekih novih izbora, sa DS koji ima upper hand oko politike prema Kosovu, sa opcijom podele Kosova kao konačnog rešenja, a koja se još malo u našoj i stranoj javnosti može testirati pre nego postane zvanična?  Sa Mladićem u Hagu kao vrlo visoko kotiranim prioritetom. Mi kao deo rešenja a ne kao deo problema.  A DSS i SPS? Ko ti behu?

 

Jeeelenaaa-Ćosićuuuu

 

Šta vi mislite o tome?        



Komentari (186)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:15 03.06.2008

Dobra izjava...

Dobra ti izjava za "Slobodnu Evropu"...Zadovoljan sam..
Samo da si mogla brže da govoriš...o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:19 03.06.2008

Re: Dobra izjava...

ovo?

evo u pisanoj verziji.

hvala
Inner Party Inner Party 18:42 03.06.2008

Nema sinergije DS+LDP

Ono sto vazi za DS+G17+LSV
Ne vazi za DS+LDP+...
Ribozom Ribozom 18:55 03.06.2008

Re: Nema sinergije DS+LDP

Jug Srbije i enklave? Nema savršenih rešenja. Srbi južno od Ibra ionako imaju različite stavove od onih sa Severa, bliže pro EU Beogradu kad je SAA u pitanju npr. Uz čvrste garancije zalaganja za neka institucionalan rešenja oni bi možda, takođe, mogli profitirati od opcije podele. Pričamo o dogovrnom rešenju. Druga je stvar koliko bi MZ iza scene zavrtala ruke, al vlajda bi dogovorno rešenje podrazumevali vrlo lako kretanje preko administrativnih linija-granica.

Nadam se da verujes u ono sto pricas.
Mozda bi Srbiji odgovarla podela u slucaju da je Ahtisarijev plan oznacavao opstinu Obilic kao 'srpsku opstinu' (gradic sa 13000 Srba i 3000 Albanaca).
Da li prihvatas odgovornost u slucaju da do 'institucionalnih resenja' Srba juzno od Ibra ne dodje?

Bez lose namere.



Urosh Urosh 20:21 03.06.2008

Re: Nema sinergije DS+LDP

Inner Party
Ono sto vazi za DS+G17+LSVNe vazi za DS+LDP+...

Ali ZEVS +LDP-SDU-DHSS je vec odavno dogovoreno ako bude novih izbora.:lolajednainsajderska:
I, btw, mislim da bi, sa Madjarskom koalicijom.to bilo ubedljivo.:)
jinks jinks 19:09 03.06.2008

Da li postoji

analiza o tome sta bi bilo sa procentima onih parlamentarnih stranaka koje se trenutno nalaze iznad cenzusa (5% - 15%) i koje bi u DS-SPS-Nacionalne manjine varijanti vlade nekoliko narednih godina bile u opoziciji.

Da li postoje i neka nova ispitivanja trendova procenata DSSa, LDPa i NSa
Saša Radulović Saša Radulović 19:36 03.06.2008

Jelena protiv evolucije

Citirana rečenica je naravno potpuno izvađena iz konteksta i odnosi se na praorganizme i mikroorganizme na početku evolucije od kojih je priroda, kroz milione godina, napravila čoveka. Npr. viruse, bakterije ... Kod složenih organizama, životinja i čoveka, je evolucija razvila druge strategije, kao na primer altruizam. I o njima je reč u tekstu. Ali to Jelenu očigledno ne interesuje mnogo. Niti razume mnogo od onoga šta je rečeno. Ali kada je to nekoga u Srbiji sprečavalo da komentariše.

Ovi osnovi nam daju evolucionu utakmicu: živa bića proždiru druga živa bića da bi umnožila sebe. Proždiru ih jer se bore za materijal i energiju: resurse. Potpuno slobodno i bez ograničenja. Svako sredstvo je dozvoljeno. Niko nikoga ništa ne pita. Bolji i jači postaje brojniji i pobeđuje. "Pohlepa" je osnov napretka.

Naoružana ovim temeljima, kao rezultat ove utakmice i počevši od veoma jednostavnih praorganizama, evolucija je stigla do čoveka. Gotovo neverovatno. Potpuno slučajno. Napredak bez inteligentnog dizajna.


I naravno mikroorganizmi i praorganizmi proždiru druge i množe sebe. Ne koliko im treba već baš onoliko koliko mogu. Što više. Figurativno rečeno: "pohlepa". Naravno ne ona ljudska pohlepa.

Naravno ne može bolji i jači da pobeđuje u nedogled. Bolji i jači bi pojeo sve i ostao sam, pa više ne bi imao šta da jede, osim sam sebe. Tako da se uspostavljaja ravnoteža: brzina rasta zavisi od raspoloživih resursa. Ne može onih koji jedu da bude više od onih koji su jedeni. I grabljivici - umiru, kada nemaju šta da jedu.


Inače tekst treba da posluži da pokaže apsurdnost neoliberalinih teorija koje potpuno ignorišu humanizam, a tobože se baziraju na prirodi. U nekim sledećim nastavcima.

Inače u svetu, evlouciona psihologija je više manje opšte mesto i tekst je kratak sažetak njenih saznanja u njenoj burnoj 50-godišnjoj istoriji. I veliki broj ljudi je strašno burno reagovao na nju, baš ovako kao i Jelena. Isto kao i na samu teoriju evolucije svojevremeno. To se već uveliko stišalo u svetu.

Ukratko, intelektualo nepošteno. Istina i to je dozvoljeno.
antioksidant antioksidant 20:19 03.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Niti razume mnogo od onoga šta je rečeno. Ali kada je to nekoga u Srbiji sprečavalo da komentariše.

Ili da pise post (liberalizmu ili bilo cemu drugom), kad smo vec kod toga
Kako ono bese: vidi slamku iza drugog a ne vidi balvan iza sebe
Jelena Milić Jelena Milić 07:26 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

42
Atomski mrav Atomski mrav 07:50 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Mislim da nije lepo prepucavati se na blogu a još manje prozivka određenih autora... ako postoji mogućnost komentarisanja na njihovim postovima, to pravo treba iskoristiti.
Djole Djole 08:40 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Sasa je bio prozvan, odgovorio, i onda je dobio ovo:
42

Nije valjda da to ne moze malo bolje?
Sto se evolucije tice, ona spomenuta pohlepa je i dalje u nasim genima. Sta se radi kojekude po svetu, koliko se pljacka u ime visih ciljeva, koja se steta nanosi, koliko se ljudi ubija ... Mislim da ne treba ici daleko unazad. I to upravo od onih koji liberalizam i ljudska prava stalno isticu kao vrhovnu vrednost.
Videcemo sta Obama moze da promeni. Neka samo promeni trend, pa je dovoljno.
Doctor Wu Doctor Wu 10:13 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Mislim da nije lepo prepucavati se na blogu a još manje prozivka određenih autora... ako postoji mogućnost komentarisanja na njihovim postovima, to pravo treba iskoristiti.

Podržavam.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:46 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Atomski mrav
Mislim da nije lepo prepucavati se na blogu a još manje prozivka
određenih autora... ako postoji mogućnost komentarisanja na njihovim
postovima, to pravo treba iskoristiti.

A ako ne postoji?
Atomski mrav Atomski mrav 12:49 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Ako je post zaključan, mislim da ipak ne treba pisati postove o postovima i o drugim autorima... od toga onda kreće lavina. Pošalju autoru privatnu poruku
Tica Tica 13:36 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Sasa je bio prozvan, odgovorio, i onda je dobio ovo: "42"


To se, inace, zove konjski smeh:
http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_ridicule

Mozda nekog zanima...
KatarinaS KatarinaS 15:06 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Vidim da je diskusija otisla u potpuno drugom smeru, ali ja moram da pitam ono sto me vec duze vreme zanima (a to je zapravo pitanje za Dejana Restaka), kako B92 odredjuje kome daje VIP status blogera? Upravo me to za Radulovica zanima, cime je zasluzio taj status?
Atomski mrav Atomski mrav 15:09 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Ako sam dobro razumeo, TREBALO bi da je kriterijum broj "postavljenja" za VIP blogera od strane ostalih blogera a možda i broj preporuka. Mada su neki postavljeni i diskrecionim pravom uprave

A po tebi g. Radulović ne zaslužuje VIP status? Zašto?

Ima i nekih koji taj status izgube... a neki ga potom vrlo brzo vrate (neko možda interveniše kod uprave)...
KatarinaS KatarinaS 19:41 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

To sa preporukama ostalih blogera je mozda sada kriteriju, ali je gospodin Radulovic od samog pocetka na VIP Blogu B92, tj. tada je samo VIP blog i postojao, znaci da su bili u pitanju neki drugi kriterijumi. Koliko sam skapirala to je trebalo da bude neko dotadasnje dostignuce u profesiji,to su bili ljudi koji su javno poznate licnosti itd. E, u tom smislu mi nikad nije bilo jasno na osnovu cega je Radulovic dobio taj status?! To sto je neko bivsi emigrant je lepo, to je zaista veliko iskustvo, ali ne mislim da to treba da ga kvalifikuje za B92 VIP blog.
Djole Djole 22:18 04.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Koliko sam skapirala to je trebalo da bude neko dotadasnje dostignuce u profesiji

Pa ako malo odguglas, moz se nadje ponesto, recimo ovo, a moze i ovo
Potrazi ime na stranici koja se otvori.
Atomski mrav Atomski mrav 06:52 05.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Ne znam, vidim samo da je g. Radulović izgleda mnoge očepio ovde na blogu... Što se mene tiče, meni ne smeta.
Djole Djole 10:16 05.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Atomski,
Ne da se zamerio, nego je tu bilo takvih tuca, ali je Sasa to skinuo sa bloga. Ne znam da li si prisustvovao duelu sa Zoksterom, koji je takodje skinut. Ne secam se imena posta, ali je govorio o tome kako je moguce u Srbiji praviti uspesan biznis u "nasem" sektoru - znaci IT/telecom/... Zoks se javio (kakav je saljiv) nekom posalicom tipa - eto mi pametni Srbi ... objektivno ne nesto sto bi isprovociralo ozbiljniju reakciju. Ali to se sve desavalo posle slucaja sa Cvetkovicem. Po principu bolje spreciti nego leciti usledila je zestoka reakcija, u koju se upetljala i madam Hag, sve braneci Zokstera, ali slaba vajda ...
Atomski mrav Atomski mrav 11:06 05.06.2008

Re: Jelena protiv evolucije

Aha, znači u pitanju su "gresi iz prošlosti"? To se vuče sve do Zokstera? Al' su neki ljudi zlopamtila...
milosib milosib 20:19 03.06.2008

Želje

Pročitah ovu vašu analizu u drugoj polovini teksta i nešto mi nije jasno. Kako mislite da se ovo ostvari ako DS ne formira vladu, a cela vaša priča je počela i završila kao bi se ovakav scenario savršeno poklopio sa smanjenjem uticaja SRS i uništenjem SPS i DSS. Kako će to recimo SPS pristati na nešto što bi ga u budućnosti uništilo?

Slažem se da bi podela KiM sada odgovarala zapadnoj MZ jer su im se planovi vezani za Kosovo izjalovili pa bi to bio odličan izlazak iz sr.. koje su napravili, a i ljubljeni NATO bi bez problema zadržao svu kontrolu i to se više ne bi dovodilo u pitanje. Pitanje je samo zašto bi Srbija, koja odbija da potpiše gubitak dela teritorije čak i ako je to uslov za ulazak u EU, pristala na tako nešto.

Kosovu gori pod nogama da dobije stolicu u UN, a Srbija može da čeka. Nije niko iz EU mislio na Srbiju kada je govorio da se mora priznati Kosovo i realizovati Ahtisarijev plan jer je sadašnje stanje neodrživo, već prvenstveno na svoje interese koji bi sa daljim odlaganjem bili ugroženi. Baš bi bilo interesantni pogledati čiji bi se vojnici našli na meti isfrustriranih Albanaca u slučaju da Kosovo ne postane država kakvu su im obećali, a standard se nikako ne poboljšava.

AlexDunja AlexDunja 20:21 03.06.2008

sestro, brate, gospodjo!

tebi, alal vera!!!
na linkovima, snergiji
dobroj volji, te nameri.
stvarno.
vishnja vishnja 11:06 04.06.2008

Re: sestro, brate, gospodjo!

sestro, brate, gospodjo!

tebi, alal vera!!!

vala bas
FridaysChild FridaysChild 20:39 03.06.2008

ZES+LDP dobitna kombinacija

Sa sadasnjih 44% i manjinama, nedostaje im samo 4 mandata. A najsiri demokratski blok (ZES sa LDP-om) bi izvukao mozda jos koju hiljadu glasova onih kojima je svega dosta, pre svega partijskog besmisla, ima i takvih ;-)
Romske partije su nastupile razjedinjene, a one mogu doneti 1 ili 2 dodatna mandata na to (i treba im pomoci u kampanji). Ne treba vise gubiti vreme na besplodno podilazenje SPS-u, to moze samo da steti kako se produzava. Novi izbori zato predstavljaju najsigurniju opciju, sto pre to bolje.

Dosta je bilo zezanja.
mariopan mariopan 21:39 03.06.2008

Re: ZES+LDP dobitna kombinacija

Nemojte se muciti da sabirate glasove pa vi ste vec pobedili.

Ako treba svake nedelje cemo imati izbore sve dok ne izaberemo nekoga ko ce se svideti Kameronu Monteru....pa ako treba i Kosovo cemo podeliti, taj cardak ni na nebu ni na zemlji poceo je da im lici na Skadar na Bojani? Pa kako su ga zidali takav im je, kilavi majstori bili a vila im neki sitni tamo Jremic, sve sto ozidaju za dan on za noc porusi....pa sada daj sta das?
Moderator08 Moderator08 23:53 03.06.2008

Obaveštenje

Moderacija je obrisala jedan broj komentara zbog troll-a, a komentator adam weisphaut je privremeno udaljen sa bloga.
man ray loves me man ray loves me 08:55 04.06.2008

Re: Obaveštenje

da citiram will farrell-a - "cirque de so-lame!"
moj komentar nije bio trol.
pufna pufna 21:56 03.06.2008

?!

DS and Co sa LDP na listi, u slučaju nekih novih izbora, sa DS koji ima upper hand oko politike prema Kosovu, sa opcijom podele Kosova kao konačnog rešenja, a koja se još malo u našoj i stranoj javnosti može testirati pre nego postane zvanična?

Jelena za podelu Kosova?! MA ne mogu da verujem ; )
adam weisphaut adam weisphaut 22:00 03.06.2008

Re: ?!

Jelena za podelu Kosova?! MA ne mogu da verujem ; )

Misliš zbog Vesne Pešić u UTN ?
pufna pufna 22:18 03.06.2008

Re: ?!

ma zbog trendova ; )
uostalom ko zna?!
ceda_urosevic ceda_urosevic 22:21 03.06.2008

Re: ?!

Misliš zbog Vesne Pešić u UTN ?

Meni se JM tad nasmejala - kaže: "ahtisari, kontakt grupa - podela! Hahaha, pratiš li ti." Ja pratio tad i sad, pa vidim da ima nekih novih momenata... Ozbiljno J, kako ti se sada čini pristup Vesne Pešić u vezi sa Kosovom iz decembra prošle godine? (njen nastup si tada ocenila kao jako loš - misnistar Jeremić pohvaljen, čisto podsećanja radi - a i zezanja)
Jelena Milić Jelena Milić 23:06 03.06.2008

cedo

isto kao i pre. procitaj pazljivije i taj i ovaj post
Jelena Milić Jelena Milić 23:07 03.06.2008

to pufna

i to ne prvi put :)
ceda_urosevic ceda_urosevic 23:19 03.06.2008

Re: to pufna

e, više ne znaš da se zezaš... Mnogo je ozbiljno ovde, odoh na CNN, ovi amateri biraju kao nešto... :) (šala)
Jelena Milić Jelena Milić 08:06 04.06.2008

to ceda

evo cedo pogledaj opet taj post

kapiram da si u obama extasi necu te sad deprimirati pitanjem a u cemu s epa mnogo obamina vanjaska razlikuje od hilarine, to ipak cuvam za nsaraskog and co koji ne vole humanitarne, al ajde...

elem, da, jeremic je postigao dosta, i sad da na tome kesira kostunica nije dobro! dakle moja poenta je podela kao izlaz i nesto na cemu kesira eu srbija a ne kostunica sa DS!

jer da jeremic nije pomahnitao, da je srbija cutala, mozda bi vise od 41 priznalo kosovo....
Vračarac Vračarac 08:21 04.06.2008

Re: to ceda

elem, da, jeremic je postigao dosta, i sad da na tome kesira kostunica nije dobro! dakle moja poenta je podela kao izlaz i nesto na cemu kesira eu srbija a ne kostunica sa DS!

Tačno. Potpuno ste u pravu.
Jelena Milić Jelena Milić 08:23 04.06.2008

to vracarac

da upisemo ovaj datum kao historijski, vi i ja se slozili :)
Vračarac Vračarac 08:27 04.06.2008

Re: to vracarac

da upisemo ovaj datum kao historijski, vi i ja se slozili :)

Nije prvi put.
Iako se uglavnom politički ne slažemo, smatram da nije jeres priznati da je i druga strana ponekad u pravu. Ideološke nesuglasice su normalne, a netrpeljivost isključivo na osnovu političkih uverenja je, bar po meni, besmislena.
Vračarac Vračarac 08:30 04.06.2008

Re: to vracarac

da upisemo ovaj datum kao historijski, vi i ja se slozili :)

P.S. Bojim se samo da me Drago zbog ovoga ne optuži za "rovarenje". Ili me (po ko zna koji put) poveže sa nekom službom.
Pozdrav
ceda_urosevic ceda_urosevic 09:05 04.06.2008

Re: to ceda

jer da jeremic nije pomahnitao, da je srbija cutala, mozda bi vise od 41 priznalo kosovo....

i, šta bi onda bilo?
Atomski mrav Atomski mrav 09:11 04.06.2008

Re: to ceda

Onda bi ga možda priznale i neke članice EU koje to u ovakvom razvoju događaja nisu uradile, možda bi već dostigli dovoljan broj članica UN koji je potreban da bi se raspravljalo o prijemu Kosova u UN... za početak, dovoljno.
Jelena Milić Jelena Milić 09:12 04.06.2008

Re: to ceda

to je pitanje za veliku vecinu srba koji prizeljkuju podelu npr.

to je pitanje za sociologe, koliko bi onda trianonski sindrom drmao srbiju. i po koju cenu.



pitanje je i sta bi zaista bilo sa svim ostalim separatistickim pokretima.....

sta bi bilo i sa srbima na kosovu, i da li bi ili ne doslo do izbeglickih kolona

cedo, postoje teme koje se ne mogu gledati samo iz vizure ldp

da ne pricam da bi verovatno onda radikali mogli sami da formiraju vladu.
volf blicard bi te se odrekao, to jest nikad te ne bi za aprentice uzeo :))
Atomski mrav Atomski mrav 09:19 04.06.2008

Re: to ceda

Ne kontam.

Napisala si u postu:
Ovim potezom, bar i pokušajem, bi se DSS i radikalima izbila tema Kosova dodatno kao glavna! A MZ, zapadnoj, nemam problem da to kažem, pokazala dodatna doza zrelosti različitih frakcija pro EU bloka, uključujući i obzir prema regionalnoj stabilnosti. Sa Makedonijom u NATO i BH na putu EU integracija, podela Kosova uopšt ene mora d abude otvaranje pandorine kutije. Sinergija pro EU snaga u Srbiji je, sad je očito, već dala rezultate. Rezultat ZES je veći od pojedinačnih rezulta stranaka na njoj npr.


A u gornjem komentaru:
da ne pricam da bi verovatno onda radikali mogli sami da formiraju vladu.


???
ceda_urosevic ceda_urosevic 09:19 04.06.2008

Re: to ceda

Pusti više vizure, dosadna je priča o tome. Ajde sad svaki put me stavi u neki koš, pa sad reci da to radiš na osnovu toga što napišem ovde. Nije važan LDP, još manje je važan Vuk Jeremić sa svojom ulogom, propala politika je propala politika. Siguran sam da znaš šta je važnije od glupog broja država koje su priznale Kosovo (koji će se pre ili kasnije rasti, šta god da VJ kaže ili uradi) - ljudi, ti realni, ugroženi ljudi.
Jelena Milić Jelena Milić 09:34 04.06.2008

Re: to ceda

pa da je kosovo vrlo brzo priznalo mnogo drzava a da zvnaicna srbija nije nista preduzimala, ili obrnuto, tad bi radikali kao opozuicija u tom momentu, vrlo, vrlo lako osovjili vlast, na tom fonu!

Atomski mrav Atomski mrav 09:43 04.06.2008

Re: to ceda

A ja mislio da to predviđaš ako dođe do podele Kosova... OK, kontam.
pufna pufna 10:34 04.06.2008

Re: to ceda

jer da jeremic nije pomahnitao, da je srbija cutala, mozda bi vise od 41 priznalo kosovo....



ko kaze da je Srbija trebala da cuti? Samo pomahnitalost nije uvek garancija i uspeha! I finalno zasto mislis da i neko drugi ( evo Vejvoda na primer) ne bi dao iste, ako ne i bolje rezultate. Na primer ne bi urusavao sip, evo za pocetak.
Drugo, iako vidim da je trend prici strani koja dobija ( ili barem tako izlgeda da ta stranka dobija) moram da te podsetim na tvoj post s povratka iz Albanije i razgovora sa Ademom Jasarijem i stavovima da je to izgubljena bitka i da tu vise nema sta da se cini vec da se usaglase odnosi u sadasnjim kosovskim granicama. Ne kazem da je stvar sada bitno drugacija, vec da onomad se nije takoreci smelo ni postaviti pitanje, ''a zasto ne podela?!"
ako cemo uz pomoc cesto koriscenog termina - razvod- onda se ljudi i tada izdele, a ne jednom sve, zar ne?
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:30 04.06.2008

Re: to ceda

Jelena Milic
jer da jeremic nije pomahnitao, da je srbija cutala, mozda bi vise od 41 priznalo kosovo....

Sa ovim se slazem. Jeremic je sve bolji i bolji kako vreme prolazi... bice steta ako ode u OUT.
mariopan mariopan 15:35 05.06.2008

Re: to ceda

pufna
jer da jeremic nije pomahnitao, da je srbija cutala, mozda bi vise od 41 priznalo kosovo....



ko kaze da je Srbija trebala da cuti? Samo pomahnitalost nije uvek garancija i uspeha! I finalno zasto mislis da i neko drugi ( evo Vejvoda na primer) ne bi dao iste, ako ne i bolje rezultate. Na primer ne bi urusavao sip, evo za pocetak.
Drugo, iako vidim da je trend prici strani koja dobija ( ili barem tako izlgeda da ta stranka dobija) moram da te podsetim na tvoj post s povratka iz Albanije i razgovora sa Ademom Jasarijem i stavovima da je to izgubljena bitka i da tu vise nema sta da se cini vec da se usaglase odnosi u sadasnjim kosovskim granicama. Ne kazem da je stvar sada bitno drugacija, vec da onomad se nije takoreci smelo ni postaviti pitanje, ''a zasto ne podela?!"
ako cemo uz pomoc cesto koriscenog termina - razvod- onda se ljudi i tada izdele, a ne jednom sve, zar ne?

Pa sad, ova podela bi njima bila pozeljna zbog politickih poena...politicarima mislim, ovde se malo ko osvrnuo na narod koji tamo zivi. Sve se opcije sagledavaju iz vizure ko bi sta od glasova dobio, sto je za mene neverovatno.
Tu podelu Kosova ja sam predlagala na poslednjem blogu Gorana Svilanovica, bas pred samo proglasenje nazavisnosti ...i meni su tada stzali odgovori..."ma kakvi".."gotovo je" i slicno.....a ja sam i tada mislila da je za LJUDE bolje i da se podele pa da krenu napred nego da se i jedni i drugi jos godinama mrze i strahuju jedni od drugih. Medjutim, ako do podele dodje, i na jugu Kosova zivi veci broj Srba nego iznad i krenuce kolone to je sigurno...jer tamo niko nema zastitu od zlocina niti slobodu da zivi, svi samo cekaju da se sve ovo resi, Ako i do0dje do podele ta granica bi se morala spustiti vec prema dogovoru jos juznije , ko kaze da mora biti tu? Nije nas problem sto su na Kosovo pustili pola miliona Albanaca iz Albanije pa im je i celo Kosovo tesno.
Ivan Marović Ivan Marović 22:40 03.06.2008

LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Podržao radikale i to u Kuriru! Evo.

Jel' treba jedan :) ?
adam weisphaut adam weisphaut 22:51 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Prema demokratskim pravilima, ubrzo posle formiranja skupštinske većine trebalo bi da se sazove i gradska skupština. Oni jesu većina, imaju najviše gradskih odbornika i njihovo je pravo da biraju svog gradonačelnika - zaključuje Korać. On je dodao da zna šta se želi postići zakazivanjem sednice za 14. jul i da razume zašto to neko radi - iz političkih razloga.

Principijalan i demokratski potez.
Da nisi ti Maroviću za diktaturu proleterijata ?
die hard die hard 23:01 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Podržao radikale i to u Kuriru! Evo.

Jel' treba jedan :) ?
*novo

Nije podrzao radikale, ti kao da si novinar/urednik Qurira, nego cinjenice.Dakle oni imaju vecinu u gradskoj skupstini.
I sta onda?Da se davimo novih mesec dana dok se to konacno i ne desi?Ako DS ima plan i nacin da se to spreci onda podrzavam Alimpica.Mislim ako kupuje vreme.
Jelena Milić Jelena Milić 23:08 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

a ne. to je kurir podrzao zarka koraca sto nikako nije isto, procitajte i txt ne samo naslov . u istom broju ima i hvalospev klintonovima!
Maksa Maksa 23:08 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Podržao radikale i to u Kuriru!


E - TO se zove pomirenje po dijagonali.

A ne ovo što ovaj BT mrsi...
FridaysChild FridaysChild 23:14 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

die hard
Podržao radikale i to u Kuriru! Evo.

Jel' treba jedan :) ?
*novo
Nije podrzao radikale, ti kao da si novinar/urednik Qurira, nego cinjenice.Dakle oni imaju vecinu u gradskoj skupstini.
I sta onda?Da se davimo novih mesec dana dok se to konacno i ne desi?Ako DS ima plan i nacin da se to spreci onda podrzavam Alimpica.Mislim ako kupuje vreme.

Ma zeza se covek, rekao je i "u Kuriru". Ispada da je Korac neznamja dao intervju toj splachini od novina, kao Dulic onomad kad se pravdao za svoja krvna zrnca. Tera Ivan shegu u odsudnom trenutku, cak je stavio i smajlija na kraju. Cheeky.

I Korac je od iste sorte, tvrdi da je SPS po svim demokratskim standardima posteno odjebao Tadica za Beograd. Kome je do takvog postenja kada sanjamo neku drugu realnost.
Doctor Wu Doctor Wu 23:15 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

E - TO se zove pomirenje po dijagonali.

A ne ovo što ovaj BT mrsi...

Sine, a da ipak DS-ovci prebroje još jednom. Svi pitaju za Dačića a posle ovoga nisam siguran Korać ne prevede neku frakciju frakcije na drugu stranu. Čisto da brane principe i demokratiju. A možda pane i neki MIP. Jbg, jednom se živi.
adam weisphaut adam weisphaut 23:19 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Tim The Spin Doctors je konačno na broju
Ivan Marović Ivan Marović 23:36 03.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Ivan Marović
Jel' treba jedan :) ?
Izgleda da treba. 'Ajmo redom:

adam weisphaut: 5 poena,
die hard: 2 poena, moraćeš još da vežbaš
Jelena Milić: 1 poen zbog "procitajte i txt ne samo naslov "
FridaysChild: ukor, ne šapući!

U svakom slučaju pobednik je adam weisphaut! Dobićeš majičicu na bretele sa Vučićevim likom kao nagradu. Čestitam od sveg srca! Ajd' adame, pa nek je sa srećom u sredu. Mi smo se vala nademonstrirali dok vas nismo skinuli sa vlasti, moraćete i vi malko da se pomučite.

die hard
Da se davimo novih mesec dana dok se to konacno i ne desi?
Svaki dan u kome Vučić nije gradonačelnik je dobar dan za Srbiju. Ja tu nemam dilemu, za razliku od Koraća, tebe i Vučića.
Vračarac Vračarac 08:23 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Podržao radikale i to u Kuriru! Evo.

Mislim da je Korać postupio veoma mudro i demokratski. SRS i ekipa (na žalost) imaju većinu. Kraj priče.
Jelena Milić Jelena Milić 08:24 04.06.2008

ili zarko od sajta ldp :)

Vladimir Gligorov
Demokratski Beograd

Nisu u pravu Vučić, Koštunica, Ljilja Smajlović, Branko Milanović, drugi komentatori lista „Politika“ i oni koji pozivaju na proteste zbog odluke da se konstitutivna sednica gradske skupštine održi tek 14. jula. Evo zašto.

Svi oni tvrde da ne postoji razlika između demokratske i aritmetičke većine. Oni, dakle, tvrde da je procedura sve i da ishod do koga se njenom primenom dođe nije važan. U tom slučaju, oni bi morali da tvrde da je odluka o sazivanju skupštine Beograda kršenje neke procedure, nekog propisa. Prirodno bi bilo da tu svoju tvrdnju ne dokazuju na ulicama Beograda, već na nekom meritornom mestu. Da li je to sud ili neka druga instanca, to bi valjalo utvrditi. Ulica sigurno nije.

Oni međutim ne tvrde da je prekršena neka procedura, propis ili pravilo, već tvrde da bi bilo „demokratski" da se konstitutivna sednica održi čim se uspostavi koalicija koja ima većinu. I, što je važnije, a sledi iz prethodnog, da je „nedemokratski" da se drugi služe proceduralnim sredstvima da održavanje sednice odlože iz političkih razloga, dakle trudeći se da tu većinu pokvare i uspostave novu.

Ako to nije nedemokratski proceduralno, a procedura je sve, odakle sad odjednom pozivanje na „demokratičnost" ishoda te procedure? Ovde nije reč tek o nedoslednosti i o licemerju, već o grešci, o pogrešnom argumentisanju. Naime, poštovanje procedure jeste nužan uslov demokratičnosti (može se postaviti pitanje je li sama procedura demokratična, po sadržaju a ne po primeni, ali to ovde ostavljam po strani). Pa ako se tvrdi da je ne samo nužno već i dovoljno poštovati je, recimo, na republičkom nivou, onda je jasno da je sasvim demokratski poštovati je i u gradu Beogradu, bez obzira na to koje će to političke posledice proizvesti.

Da bi se to videlo, uzmimo sledeći primer. Na republičkom se nivou teži sastavljanju vladajuće koalicije koja će imati 126 ili više poslanika u skuštini, i koja neće ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez obzira na to što je većina na izborima i većina poslanika u skupštini za ratifikaciju. Ukoliko se obezbedi većina za vladu, smatra se da je nevažno što se neće poštovati i volja većine o ratifikaciji sporazuma sa Evropskom unijom. Ako je tako, onda je nejasno otkuda prigovori na pokušaje da se proceduralnim sredstvima dobije na vremenu da se utiče na promenu sadašnje većine u Beogradu.

Posebno su neprijatna poređenja koliko je koji od srpskih političara „demokratičan" u ponašanju. Tako se, recimo, za Nikolića i Mirčića kaže da su se poneli demokratično jer su čestitali pobednicima, a Tadić nije jer je rekao da će se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti najavljenoj većini u Beogradu i „nacionalnoj koaliciji" koja bi da sastavi republičku vladu. S obzirom na sve ono što su radikali i narodnjaci izjavljivali (ostavimo po strani sve ostalo) pre izbora - o izdajnicima, državnim neprijateljima, o nevinosti onih koji ubijaju za nacionalnu stvar i, što je sigurno najneprijatnije, posebno zato što to izgleda nikome ne smeta, o Judama - neverovatno je da Smajlovićka, Milanović i drugi komentatori „Politike" smatraju da se to sve može izbrisati čestitkama na pobedi, a ništa ne može da opere nekoga ko hoće da se demokratskim sredstvima, i to onima koje upravo oni smatraju i nužnim i dovoljnim, suprotstavi preuzimanju vlasti na gradskom i republičkom nivou.

Mi koji mislimo da je demokratska procedura nužan ali ne i dovoljan uslov za demokratičnost nemamo problema ni sa poštovanjem procedure, a ni sa pozivanjem na demokratska sredstva osporavanja vlasti, na ulicama ili u javnosti, koja bi mogla da se uspostavi u Beogradu i u Srbiji, a koja ne bi bila u skladu sa voljom glasača.


Pošalji komentar
dsoldo dsoldo 08:26 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Gospodine Maroviću vašoj dvoličnosti i nepoštenju nema kraja..
Svojim napadima na Koraća i sl. krijete potpuni promašaj vaše podrške Tadiću, čoveku koji je oprao radikale slikajući se sa njima za ustav, po svim važnim pitanjima konsultujući se sa Šešeljem( kako ono reče Tadić - Nikolić to je u stvari Šešelj) , nakon izbora jedino se u skupštini rukovao sa Nikolićem ili Šešeljem, izjavio je na B92 da je za lustraciju kasno , napokon za SPS nalazi da su ‚‚ autentični predstavnici politike devedesetih‚‚!!!
Gospodine Maroviću možete se igrati države u vašoj kući pa kako vam padne na pamet okrećite ćurak , ali ako ste za parlamentarnu demokratiju i za vrednosti koje idu uz takvo uredjenje onda je većina većina , i za nju se treba boriti PRE IZBORA , delima ( a ne korupcijom koja je preplavila beograd, nameštenim tenderima za Popravimo zajedno, naduvanim računima za komunalije, podivljalom gradnjom kriminalaca zajedno sa DS potpredsednicima po Vračaru, na kraju recimo i tog mitskog mosta za koji nas iz Evrope mole da uzmemo pare i počnemo gradnju , ali mi da poput Koštunice sačekamo još koju godinicu, možda košta i svih 200 miiona pa kad se ugradimo....milina) , stavovima ( koji ne mogu da budu kako mi trenutno pokažu ankete javnog mnjenja..), i VIZIJOM koju vaš g.Tadić nema pa nema i to nijedna fenomenalna kampanja ne može nadoknaditi.
Treba stvarati društvo i sistem koji će iako nam sada možda ne odgovara , sutra biti naša karta za uspeh , sa pravilima koja će i druga strana morati da bespogovorno poštuje.
Šta mislite zašto je DS donela ( po rečima gradonačelnika Indjije , Ješića) skandalozno loš zakon o lokalnoj samoupravi?
Uostalom Tadić je deo istog bloka samo ima drugu ekipu , to je barem dokazano i pokazano.
Jelena Milić Jelena Milić 08:29 04.06.2008

alimpic i novosadjani :)

Novosadski radikali slede primer beogradskih demokrata
Novi Sad – Iako se u javnosti spekulisalo da će novosadski radikali, koji odlaze sa vlasti, dati lekciju beogradskim demokratama tako što će zakazati sednicu skupštine Novog Sada pre krajnjeg roka, odlazeći predsednik Skupštine grada Zoran Vučević juče je za „Politiku” rekao da priprema sasvim drugačiji scenario.

„Ja ću njima dati lekciju iz demokratije i to na taj način što ću slediti primer najboljih. Ako je potez v. d. predsednika Skupštine Beograda demokratski, ako su to principi i standardi Evropske unije, onda ćemo i mi radikali, kao stranka koja takođe podržava uslove EU, uraditi isto. Samo, moja ideja je da postoji i jedan pravni odložni uslov – ako bi u Beogradu zakazali konstitutivnu skupštinu pomerajući rok unapred, onda bismo i mi u Novom Sadu to isto uradili. I mi isto želimo u Evropu, što znači da treba da budemo usaglašeni sa kolegama iz Beograda, a ne samo da slušamo kako nam oni dele lekcije o demokratiji, uče nas šta je zakonito i od opšteg interesa. Ja sam advokat 35 godina, i kada je pravo u pitanju ne može niko da me gleda sa visine”, objašnjava svoju nameru Zoran Vučević, dodajući da će danas tačno u podne saopštiti kada će zakazati konstitutivnu sednicu.

Vučević je ovakvom najavom praktično potvrdio izjavu svog beogradskog kolege iz Demokratske stranke Zorana Alimpića, koji je prošlog petka, na pitanje „Politike” da li bi konstitutivnu sednicu zakazao za neki raniji datum da je obavešten da skupštinsku većinu ima koalicija koja podržava Demokratsku stranku, odgovorio:

– Verovatno bih sednicu zakazao ranije. Ali, zakon je predsedniku skupštine iz prethodnog saziva ostavio pravo da odredi datum. Zašto je tako, treba da pitate zakonodavca. Siguran sam i da bi neki radikal, da je na mom mestu, uradio isto.

Podsetimo, odlazeći predsednik Skupštine Beograda zakazao je konstitutivnu sednicu parlamenta prestonice za 14. jul.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Igor Pavličić koji se sprema da sedne u fotelju gradonačelnika Novog Sada, kaže za „Politiku” da će sačekati da Vučević objavi svoju odluku, pa tek onda utvrditi dalje korake. On ipak veruje da će vlast u Novom Sadu biti konstituisana ranije.

– Očekujem da će sednica biti što pre zakazana, jer i pre četiri godine, kada je DS izgubio na izborima, odmah smo priznali poraz i sa naše strane nije bilo nikakve opstrukcije. Sada je volja građana Novog Sada jasna. Kao pobednici, mi u DS želimo da se što pre ostvari izborna volja građana, i mislim da je neumesno praviti poređenja sa drugim gradovima – naglašava Pavličić.

Zakonski rok za zakazivanje konstitutivne sednice novosadskog parlamenta je dva meseca od objavljivanja rešenja Gradske izborne komisije. S obzirom na to da su rezultati proglašeni 20. maja, krajnji rok za prvo okupljanje novih novosadskih parlamentaraca je 20. jul.
Jelena Milić Jelena Milić 08:41 04.06.2008

ivosevic o sazivanju ks

Rokovi za sazivanje i konstituisanje Skupštine glavnog grada


Zakon nije povređen


Prof. dr Zoran Ivošević

Beograd je, po članu 188. Ustava, jedinica lokalne samouprave. Ali, on je i glavni grad Srbije, zbog čega je njegov položaj, na osnovu člana 189. Ustava, uređen posebnim zakonom. Na ono što Zakonom o glavnom gradu nije posebno uređeno, supsidijarno se primenjuju odredbe Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj samoupravi.
Čim je radikalsko-narodnjačka koalicija (SRS, DSS, NS, SPS, PUPS i JS) obavestila vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda da je obezbedila većinu za formiranje nove lokalne vlasti, ovaj je, u svojstvu predsednika Skupštine, sazvao konstitutivnu sednicu najvišeg organa vlasti u Beogradu, ali je datum njenog održavanja - 14. jul 2008. godine, dočekan "na nož", kao: "opasno, štetno i antidemokratsko ponašanje" (Nikolić), "podrivanje demokratskog poretka koje preti uvođenjem zemlje u veliku krizu" (Koštunica), "jeftin pokušaj odlaganja izborne volje građana i uvođenje Beograda u diktaturu Demokratske stranke" (Antić), "najdublje kršenje zakona" (Mladenović).
Sazivač ne krije da je datum održavanja konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada odredio i s obzirom na predstojeće pregovore za formiranje parlamentarne većine na nivou Republike (u suprotnom bi, kaže, ispoljio "političku naivnost", ali ističe da nije prekoračio zakonske okvire.
Mene, kao pravnika, ti zakonski okviri jedino i zanimaju. Ostalo je politika, na koju sam alergičan.
U Zakonu o glavnom gradu rokovi za sazivanje i održavanje konstitutivne sednice gradske skupštine nisu utvrđeni. Zato se moramo obratiti zakonima koji se, pri obrazovanju lokalnih organa vlasti, primenjuju supsidijarno.
Prema članu 56. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora. Sazivanje konstitutivne sednice znači njeno zakazivanje, a ne održavanje. Na to ukazuje i stav 4. istog člana, koji ovlašćuje najstarijeg odbornika da tu sednicu sazove ako u zakonskom roku to ne učini predsednik skupštine iz prethodnog saziva. Sazivanje sednice je potreban, ali ne i dovoljan uslov za konstituisanje skupštine. Konstituisanje može izostati i kad je sednica sazvana, ukoliko nije bilo kvoruma ili dovoljno glasova za izbor predsednika i postavljenje sekretara skupštine. Pošto je pomenutom odredbom određen rok za sazivanje, a ne za održavanje konstitutivne sednice, predsednik Skupštine grada iz ranijeg saziva nije povredio zakon kada je 29. maja 2008. godine zakazao prvu sednicu novog saziva skupštine za 14. jun 2008. godine. To je mogao učiniti sve do 6. juna 2008. godine.
A da li je sazivač konstitutivne sednice vodio računa i o roku za njeno održavanje? Taj rok nije izričito određen ni Zakonom o glavnom gradu ni Zakonom o lokalnim izborima. Ipak, može se identifikovati uz pomoć člana 87. Zakona o lokalnoj samoupravi. Prema odredbama tog člana ako se, posle sprovedenih izbora, skupština lokalne samouprave ne konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, Vlada imenuje privremeni organ (čine ga predsednik i četiri člana) da obavlja tekuće i neodložne poslove lokalne skupštine i lokalnog izvršnog organa, dok predsednik Narodne skupštine raspisuje nove lokalne izbore u roku od mesec dana od dana kada je trebalo sprovesti prethodne, s tim što će mandat odbornika nekonstituisane lokalne skupštine prestati istekom mandata odbornika izabranih na redovnim izborima. Kako, u ovom slučaju, rok od dva meseca ističe tek 23. jula 2008. godine (započeo je 23. maja 2008. godine), predsednik Skupštine grada iz ranijeg saziva nije povredio zakon time što je konstitutivnu sednicu zakazao za 14. jul 2008. godine, devet dana pre isteka roka.
Iz rečenog proizlazi da je vreme sazivanja i održavanja konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada određeno u zakonskim okvirima. Rok za održavanje konstitutivne sednice je, naravno, mogao biti i kraći, ali ga je sazivač približio krajnjoj granici kako bi ostavio dovoljno vremena za eventualni politički dogovor koherentnog utvrđivanja skupštinske većine na nivou Republike, Autonomne Pokrajine Vojvodine i grada Beograda. Pošto takav politički motiv nije probio zakonske okvire, diskreciono ovlašćenje sazivača konstitutivne sednice gradske skupštine spada u domen "veštine mogućeg". A po toj veštini političari i jesu "majstori drugog najstarijeg zanata na svetu". Autor je redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union



Doctor Wu Doctor Wu 10:19 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Mislim da je Korać postupio veoma mudro i demokratski.

A možda je samo imao trenutak "naciJonalnog" prosvetljenja? Ono, flash of lightning, gospa, Srbija večno u mom srcu itajrad. K'o veli, šta svi gledaju tog Dačića, valjda je i on neko mudo.
Vračarac Vračarac 10:28 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

A možda je samo imao trenutak "naciJonalnog" prosvetljenja? Ono, flash of lightning, gospa, Srbija večno u mom srcu itajrad. K'o veli, šta svi gledaju tog Dačića, valjda je i on neko mudo.

Ko zna? Sve je moguće. Čudni su putevi gospodnji. Možda ste u pravu, ne treba olako odbaciti vašu teoriju "naciJonalnog prosvetljenja". Dobro zvuči.
Pozdrav
man ray loves me man ray loves me 10:51 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Onaj ko veruje da je nemoguce da bilo ko bude principijelan i uvek objasnjava tudje motive kroz koristoljublje i pokvarenost, zapravo pokazuje koji motivi su presudni kad on sam donosi odluke. "Svi su pokvareni, sto ja da budem budala - zivimo u takvom svetu".
Doctor Wu Doctor Wu 11:06 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Onaj ko veruje da je nemoguce da bilo ko bude principijelan i uvek objasnjava tudje motive kroz koristoljublje i pokvarenost, zapravo pokazuje koji motivi su presudni kad on sam donosi odluke. "Svi su pokvareni, sto ja da budem budala - zivimo u takvom svetu".

To sve zavisi od toga kako se shvataju principi. Pretpostavljam da istim, "principijelnim", razlozima rukovodio Neville Chamberlain kad je onomad mahao onim čuvenim papirom pošto je postigao "istorijski sporazum" sa Hitlerom.

Srećom, normalan svet je tada imao i "pokvarenog" Churchilla.
man ray loves me man ray loves me 12:08 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

ne vidim paralelu izmedju dve situacije.
man ray loves me man ray loves me 12:10 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

druga stvar: zapocinjem igru, nek se ukljuci ko hoce: izazov (dare) je da se provede mesec dana na blogu a da se nijednom ne pomenu fashizam, hitler, holokaust i slicno. who's up for it?
Doctor Wu Doctor Wu 12:16 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

ne vidim paralelu izmedju dve situacije.

Dobro, ali onda nemoj glupost pravdati principijelnošću.
man ray loves me man ray loves me 12:20 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Zasto da ne? "Ko osvoji vecinu treba da formira vlast" je osnovni demokratski princip.
Doctor Wu Doctor Wu 12:32 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

"Ko osvoji vecinu treba da formira vlast" je osnovni demokratski princip.

Demokratski principi važi za demokratske partije. Radikali nisu demokratska partija.
A, ako jesu (kao i Koraću), onda te ne bih više zamarao trošenjem svog vremena.
man ray loves me man ray loves me 12:42 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Slazem se da radikali nisu demokratska partija i da postoje mnogi zlocini zbog kojih bi vecina njihovog rukovodstva trebalo da bude u zatvoru: organizovanje paravojske, rasturanje govora mrznje (also known as seseljeve 'knjige'), mnogobrojne kradje i zloupotrebe drustvenog polozaja, to name but a few. Oni nikada nisu smeli da se nadju na glasackom listicu.
Ali kada su jednom stavljeni na glasacki listic, to znaci da su se svi ucesnici u procesu saglasili oko pravila koja vaze za izbore - da je pobednik onaj ko osvoji najvise glasova medju ravnopravnim kandidatima.
Iz netacnog sledi tacno - ta tvrdnja je tacna.
Ovo sto Alimpic radi je kontraproduktivno i glupo. Stavlja sebe u situaciju da mu radikali popuju o demokratiji. Ako je ovo najbolje sto moze da smisli da ih zaustavi, fala ne treba.
Korac je u pravu - presudno je ocuvati fasadu demokratije. Ovakve stvari se rade ispod povrsine ili se uopste ne rade.
Doctor Wu Doctor Wu 13:03 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

man ray loves me
Slazem se da radikali nisu demokratska partija i da postoje mnogi zlocini zbog kojih bi vecina njihovog rukovodstva trebalo da bude u zatvoru: organizovanje paravojske, rasturanje govora mrznje (also known as seseljeve 'knjige'), mnogobrojne kradje i zloupotrebe drustvenog polozaja, to name but a few. Oni nikada nisu smeli da se nadju na glasackom listicu.Ali kada su jednom stavljeni na glasacki listic, to znaci da su se svi ucesnici u procesu saglasili oko pravila koja vaze za izbore - da je pobednik onaj ko osvoji najvise glasova medju ravnopravnim kandidatima.Iz netacnog sledi tacno - ta tvrdnja je tacna.Ovo sto Alimpic radi je kontraproduktivno i glupo. Stavlja sebe u situaciju da mu radikali popuju o demokratiji. Ako je ovo najbolje sto moze da smisli da ih zaustavi, fala ne treba.Korac je u pravu - presudno je ocuvati fasadu demokratije. Ovakve stvari se rade ispod povrsine ili se uopste ne rade.

Ne, glupo je nedemokratskim partijama zabranjivati učešće u demokratskom procesu jer je to jedini civilizovan način kojim se može podstići njihova eventualna demokratizacija. Ono što se u demokratskim društvima radi kada nedemokratskt stranke uđu u parlament je bojkot (primeri BNP-a u UK, ili Nacionalnog fronta u Francuskoj). E sad, zašto se jedna (pseudo)demokratska stranka poput DSS-a odlučila na koaliciju sa radikalima više govori o njima (DSS-u) nego radikalima. A Korać, umesto bojkota, legitimiše radikale kao demokratsku partiju.

I naravno da je Alimpić potpuno u pravu. Koristi sva legitimna i civilna sredstva u odbrani od fašističke nemani jer on čuva mnogo više od fasade demokratije (uzgred, ako smem da primetim, prilično ciničan izraz za nekog ko toliko insistira na principijelnosti i čestitosti). To izgleda nije jasno samo Koraću i njegovim sledbenicima.

Ko uopšte obraća pažnju na radikalsku kuknjavu o demokratiji taj ili je glup ili kvaran. Trećeg nema.
man ray loves me man ray loves me 13:25 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Le Pen je u Francuskoj suzbijen ne bojkotom vec nedemokratskim sredstvima i ispod zita. Izmedju proslih izbora na kojima je imao 20% i ovih na kojima je imao, ne secam se tacno, oko 7-8%, svi finansijeri su ga napustili, svi politicki saveznici su mu okrenuli ledja (imao je velike probleme da sakupi potpise drugih funkcionera koji su mu po zakonu neophodni za kandidaturu), placao je kazne na svakom cosku zbog govora mrznje i isao na sud, to je sve dovelo do njegove penzije i prepustanja stranke (mnogi kazu daleko manje sposoboj) cerki.

Ocuvanje fasade demokratije je ocuvanje institucija.

I na kraju, ovo je dobro:
Ne, glupo je nedemokratskim partijama zabranjivati učešće u demokratskom procesu jer je to jedini civilizovan način kojim se može podstići njihova eventualna demokratizacija.


Sta, posto radikali izgube desetak izbora, ili dobiju nekoliko pa ne preuzmu vlast, oni ce sami od sebe da se dekriminalizuju? :) Da se zahvale DSu sto ih uci sta je demokratija? :))))))
Doctor Wu Doctor Wu 14:06 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Izmedju proslih izbora na kojima je imao 20% i ovih na kojima je imao, ne secam se tacno, oko 7-8%, svi finansijeri su ga napustili, svi politicki saveznici su mu okrenuli ledja (imao je velike probleme da sakupi potpise drugih funkcionera koji su mu po zakonu neophodni za kandidaturu), placao je kazne na svakom cosku zbog govora mrznje i isao na sud, to je sve dovelo do njegove penzije i prepustanja stranke (mnogi kazu daleko manje sposoboj) cerki.

Šta tačno od boldovanog što ste naveli smatrate nedemokratskim sredstvima i ispod žita?
Ocuvanje fasade demokratije je ocuvanje institucija.

Još jednom, demokratija je sistem političkog odlučivanja. Antidemokratski znači biti protiv takvog sistema političkog odlučivanja, znači biti za anarhiju ili totalitarizam. Institucije su samo tu da pomognu proces političkog odlučivanje i prisutne su i u demokratskim i u totalitarnim režimima (što primeri brojnih diktatura širom sveta i tokom istorije zorno prikazuju).
Sta, posto radikali izgube desetak izbora, ili dobiju nekoliko pa ne preuzmu vlast, oni ce sami od sebe da se dekriminalizuju?

Nalazim vašu argumentaciju gramatički (uglavnom) korektnom ali logički potpuno nekonzistentnom (da ne upotrebljavam neku težu reč). Šta vi zapravo zamerate radikalima: kriminalnu prošlost (ili sadašnjost) ili antidemokratičnost? To su dve potpuno različite stvari.
man ray loves me man ray loves me 14:13 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Šta tačno od boldovanog što ste naveli smatrate nedemokratskim sredstvima i ispod žita?

Pa, na primer prva dva - mozda on ima mnogo glasaca, ali ako nije u stanju da se kandiduje zbog nedostatka love ili potpisa (francuski zakon ne trazi potpise gradjana, vec predsednika opstina i slicno)...
Reci da institucije postoje u totalitarnim rezimima - setim se slobinog vrhovnog suda i RIKa...
Ne razumem pitanje sta zameram radikalima. Kakve to veze ima?
Doctor Wu Doctor Wu 14:33 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Ne razumem pitanje sta zameram radikalima. Kakve to veze ima?

Još samo ovo pojašnjenje, jer "život je samo jedan" a tu, kako izgleda, ima dosta šupljina. Iz vašeg pisanja se stiče utisak da vi radikalima zamerate nekakve zločine, pominjete dekriminalizaciju a demokratiju spominjete samo u kontekstu nekakvih fasada.

Vrlo jednostavno: kriminalac je neko ko se ogreši o zakone nekog društva, ko nekoga ubije ili prevari ili nešto ukrade, i koga organi neke države gone i teže da kazne za taj prekršaj. Antidemokratičnost je borba protiv demokratskog političkog sistema i težnja za uspostavljanjem alternative (što može biti ili totalitarizam ili anarhija). To su potpuno različiti pojmovi i možete imati antidemokrate sa besprekornim criminal record (na primer, Tito ili onaj radikal Todorović), kao što možete imati kriminalce demokrate (na primer, Berluskoni ili Širak ili čak i Đinđić koga su, navodno, sa 20 godina hvatali u pokušaju krađe neke knjige).
man ray loves me man ray loves me 15:00 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

navodno... sigh...
ode kvisko...
Doctor Wu Doctor Wu 15:10 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

navodno... sigh...
ode kvisko...

izgleda da je važno nešto napisati... zadnji...
bilo šta...
Ivan Marović Ivan Marović 23:35 04.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

dsoldo
Gospodine Maroviću vašoj dvoličnosti i nepoštenju nema kraja...
Bolje biti beskrajno dvoličan nego bezličan.
dsoldo
Šta mislite zašto je DS donela ( po rečima gradonačelnika Indjije , Ješića) skandalozno loš zakon o lokalnoj samoupravi?
Zaista u to vreme sam kritikovao šefa poslaničke grupe DOS-a što je pomoću amandmana izbacio iz predloga zakona član kojim se opštinama vraća imovina. Taj šef poslaničke grupe DOS-a je inače bio član Demokratske stranke, kao što ste dobro primetili. Evo piše ovde.
dragan7557 dragan7557 12:30 05.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

Svaki dan u kome Vučić nije gradonačelnik je dobar dan za Srbiju. Ja tu nemam dilemu, za razliku od Koraća, tebe i Vučića.

Koje veze ima Srbija i gradonačelništvo? Ili je po vama Srbija = Beograd = Dahije.
Ivan Marović Ivan Marović 17:00 06.06.2008

Re: LDP da se ogradi od Žarka Koraća!

dragan7557
Ili je po vama Srbija = Beograd = Dahije.
Kako Dahije? Zar nisu Dosmanlije?
FridaysChild FridaysChild 23:18 03.06.2008

Re: Post o novim izborima, podeli Kosova,

Majke mi, bio spin i u Pressu. Demokrate rastu, narodnjaci opadaju. Strategic marketing naša dika, što DS poželi to naslika. Al trend jeste tu. to tvrdi i Srđa Popović. I dobro je što je tako, samo treba videti kako ga najbolje iskoristiti. Živković probio led, pa se ohrabrio G17, a sad i Pastori. A i na PPP kalkulišu.

Ubilo se sto na PPP o bilo cemu kalkulisu, forum sa 150 aktivnih postera i 3-4 aktivne teme (i 30 postova) dnevno na podforumu Politika ne moze da bude reper za bilo sta. To ne moze da bude ni neki veci forum. ;-)
bauer bauer 23:52 03.06.2008

najnovije!!!

Exitus Letalis Exitus Letalis 00:17 04.06.2008

Re: najnovije!!!

bauer
obama osvojio nominaciju za predsednika :)))

a ako ga istinski podrži biće obama prezident a ona možda potpredsednica.
možda joj i obeća to mesto za jaku kampanju i združenu protiv republikanaca.

za mene je najbolja vest koju sam čula danas da su nacionalisti u rumuniji ostali ispod cenzusa!!!
ceda_urosevic ceda_urosevic 00:26 04.06.2008

game over

Palilula Palilula 00:32 04.06.2008

Re: najnovije!!!

Polako ljudi ona nije jos nista zvanicno rekla. Videcemo veceras njen govor. Ona je ovako vec vise puta, taman mislim gotova je, kad eto nje opet. Sve cinjenice kazu da je pukla, ali to nije zvanino. Daj boze da je se otarasimo i da je Obama ne izabere za podprecednika.
ivana23 ivana23 00:41 04.06.2008

Re: najnovije!!!

blackbox blackbox 07:45 04.06.2008

Re: najnovije!!!

Exitus Letalis

za mene je najbolja vest koju sam čula danas da su nacionalisti u rumuniji ostali ispod cenzusa!!!

A tek će prava vest biti kad čujete da se to kod nas desilo.Tek tada ćemo postati normalno društvo, ali, nažalost, to je daleka budućnost.
Jelena Milić Jelena Milić 08:11 04.06.2008

el

ovo za rumune je ok. mene brine makedonija.

a oko baraka i hilari su mi najsmesniji srpski dijasporci koji ovde listom podrzvaju kostunicu i tadica kad ka njemu ide, a ovamo sve go obamovac. da mi je znati da li su pratili obamin vanjskopoliticki program, znaju li ko su mu savetnici i potencijalni novi, u cemu je razlika izmedju klintovnovih i njega u vanjskoj ( on jos veci zagovornik humanitarnih int..)
Atomski mrav Atomski mrav 08:32 04.06.2008

Re: el

Jednom si napisala upravo suprotno... da je Hilari veći zagovornik "humanitarnih" intervencija, pa čak i MekKejn...

A što se Makedonije tiče, ta zemlja se odlučila za učlanjenje u NATO, NATO je tamo pristuan, NATO (SAD) su sprečile eskalaciju sukoba u Makedoniji i ranije, daj da vidimo tu liberalno-demokratsku, mirotvornu i stabilizacionu dimenziju NATO-a još jednom. Nije mi jasno zašto Ameri nisu pritisli Grke i omogućili Makedoniji pozivnicu u NATO? Možda zato što Makedonija nije bila toliko raspoložena za "deliver" politiku (nije priznala Kosovo, na primer)...
Jelena Milić Jelena Milić 08:36 04.06.2008

Re: el

e jesam, i tada jeste tako bilo, onda je barak otkrio jednu gospodju koja je pre toga radila sa hilari, a the rest is history, i o tome cu posebno pisati ......poenta je da je i barak shvatio :)) a tek ako budu zajedno na tiketu sto nije nemoguce :)

sto se amera i grka tice, velika dijaspora, ali i bitna eu zemlja ovde...sto ameri ne mogu grcku da ozbiljnije pritisnu i oko sve bliskijih gasno tenkovskih aranzmana sa rusijim? a bune se sve javnije oko grckog ekonomnsko vojnog priblizavanja rusiji

ne znam, nemam odgovore na tako velika pitanja, ali vidim u kojim grmovima su zecevi
Atomski mrav Atomski mrav 09:03 04.06.2008

Re: el

Da budem iskren, žao mi Makedonaca. Nažalost, čak ni evro-atlantske integracije nekad ne pomažu.

Sviđa mi se ovo:
poenta je da je i barak shvatio :))
jer sam uvek protiv lažne skromnosti :)
Ako budu zajedno na tiketu, to je katastrofa - čemu onda ovih 6 meseci? Sigurno će biti veliki pritisak unutar stranke da se to desi jer je to jedini način da se izbegne podela u sopstvenom biračkom telu, ali...
Jelena Milić Jelena Milić 09:18 04.06.2008

Re: el

pa makedoncima su ZAUSTAVLJENE euro i atlantske integracije, i zato klizi u nestabilnost.

od kad su postali kandidati eu pregovori su im stlai, skoro pa su bili pod EU sankcijama.

nato im je grcka zaustavila. btw, grcka moze jer je takav nacin odlucivanja u NATO, sto srbi inace propustaju da primete :)


verujem d avrlo malo ljudi vidi pricu o tiketu kao ti. nikad obama i hilari nisu bili tooooliko razliciti, zato je na kraju i doslo do bisera i vec iznudjenog jurenja razlika tamo gd eih nema, i spinovanja tema poglresnih tipa kenedi i kraj kampanje sa njene i konc logora i kojih sa njegove.

sto se mene tice svo 3 su bolji od busa. no uvek ostaje pitanje sta bi bilo ko drugi uradio i kako posle 9/11.

ovo sto sad meklelan iznosi je zasita spooky! jos jedan nazalost dokaz vise da ni predsednik sam niko sam ne vodi vanjsku vec veliki konglomerat institucija i interesa. no bitno je da je kongres kod nesi pelosi! kongres je taj koji dresi kesu.

ja pretezno SAD kampanju komentarisem sa aspekta potencijalne nove vanjske im politike, drugo nemam znanja toliko a i nisam gradajanin SAD.






Atomski mrav Atomski mrav 11:17 04.06.2008

Re: el

Da, ali ne možemo da uđemo u NATO (prvo je pitanje da li ćemo ući, eto Makedonci bi ali ne mogu) i da onda lupamo veto na sve živo što nam se ne sviđa (a verovatno nam se ne bi sviđalo mnogo toga)... neka cena se mora platiti, ja samo čekam da vidim kad Ameri ispostave račun Grcima za ovaj veto...

Što se izbora u SAD tiče, mislim da Amerima spoljna politika ionako nije toliko bitna kao što je pitanje ekonomije, cene goriva, recesija i slično. Spoljna politika SAD neće pretrpeti veće promene (mada mi se nešto čini da je Hilari ekstremnija po tom pitanju i od samog Buša ali eto ona neće zasesti u ovalnu kancelariju) posle ovih izbora, pogotovo po pitanjima koja su nama bitna. A što se njihovih predizbornih igara tiče, ne zanimaju me, dosta mi je i ovih domaćih...
Doctor Wu Doctor Wu 11:20 04.06.2008

Re: el

Što se izbora u SAD tiče, mislim da Amerima spoljna politika ionako nije toliko bitna kao što je pitanje ekonomije, cene goriva, recesija i slično.

Tu samo ima jedan mali problem, a to je što jedno bez drugog ne ide.
Atomski mrav Atomski mrav 11:22 04.06.2008

Re: el

Tako je. Međutim, pitanje je kako birači u Americi razmišljaju?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana