Ljudska prava| Porodica| Sex| Život

„А šta je čekala do sada?!“

loader RSS / 19.01.2021. u 14:41

Српску јавност је почетком јануара потресао случај силованих и на друге начине напаствованих девојчица, девојака у глумачкој школи где су вешто злоупотребљавани образовање, религија, уметност ... и, изнад свега, нежно младалачко поверење - како би се реализовале изопачене склоности "васпитача". Силовања, узнемиравања и омаловажавања девојчица су се понављала, и планирана су, брижљиво, систематски! Око тог случаја је ових дана скоро све речено. Не бих ја ту ништа чачкао ни придодавао да се већ више пута у јавности није појавила фамозна реченица из наслова: А зашто су чекале до сада?  

Заиста, зашто су чекале до сада? Иако они који овим или оним тоном постављају то питање имају сасвим другачију, нечасну мотивацију - морам да кажем да је само питање одлично, баш право, и гађа право "у срце", откривајући став о улози жене у силовању, односно откривајући једну прилично раширену, углавном прикривену аномалију, која наравно не важи за све људе, али заступљена је довољно да се може прогласити неким видом друштвене девијације.  

То што су "чекале до сада" указује на читав низ разлога за које баш нимало нису криве силоване девојчице, девојке. А кроз поменуто питање се добрим делом импутира баш то, да ни са њихове стране ту није баш све чисто...  

Прво, изузетно је тешко силованој девојчици, девојци да већ наредног часа, или дана, зове полицију, изађе у јавност .., јер зна да је чека неизбежна измена личне слике у јавности, и пред породицом, и пред партнером, и пред комшијама, и пред генерацијом из школе и пред ко зна којим све лицима које ствар схватају свако на свој начин. Многим силованим особама је лакше да ћуте, него да прођу кроз то. Упркос томе што ће углавном добијати подршку за храброст, овај социјални фактор остаје. Силована девојчица, девојка, жена која са тим не жели да се суочи вероватно ће прећутати оно што се десило. Или ће, тек након дуго времена, кад буде спремна на то, одлучити да ипак јавно каже шта јој се десило. 

И, тако, "добронамерни" питају - Шта је чекала? Све до сад?!  

Шта се крије иза оваквог питања? Из угла неких људи (нарочито из угла постављача оног чудесног питања) - вероватно се чини да је силована девојчица већ унапред била спремна на то, чак можда и прижељкивала, јер зна да по тим затвореним, нарочито глумачким, манекенским и другим школама на путу ка еманциповању најчешће мора да се прође и кроз кревет мушког света од ког зависи будуће уметничко образовање или каријера. Испада да самим тим и оне сносе део одговорности за силовања. Ако су уопште била класична силовања. - Тако резонује свет који поставља питање - А шта су чекале до сад? Не питају - Шта ће матори коњ са девојчицом од 16-17 година?! И, хипотетички (извињавам се жртвама силовања и наглашавам да је ствар само симболичка, реторичка), чак и да има елемената да је девојчица у својој незрелости и нејасним узбуђењима и испитивањима живота била на ивици да уђе у ту врсту авантуре, опет се мора поставити у суштини једино питање које је везано за целу ту ствар - А шта ће матори коњ са девојчицом? Чак и ако се у целој причи десила и нека обострано искрена наклоност, еротска. Јер наспрам њега је ипак недовољно свесна и недовољно зрела девојчица, само девојчица, осетљива, лако повредива, којој је он као старији, као васпитач дужан, апсолутно дужан да укаже на ту чињеницу, те да је одврати од евентуалних, неприличних мисли. Уместо тога, силовање! И то не услед некаквог наглог патолошког помрачења, већ након плана да се то учини. Дакле, ту заиста нема адекватног коментара, адекватне речи.

Зашто је ћутала све до сад? Један од бројних разлога је и тај што силована девојчица, девојка, жена мора да изађе на суђење и да кроз изјаве и суочавања са чињеницама опет проживи тренутак силовања. Такође, мора да се суочи са лицем злочинца, што је за силовану особу још један, прилично компликован стрес. И, на крају, остане јој помисао да наше правосуђе овакву врсу деликта, пре бих рекао злочина, не санкционише довољно оштро, чиме се, у ствари, "умањује" оно што се догодило. А остаје и страх да ће неко ко је на било који начин близак силоватељу можда покушати да се у неком смислу свети њој, особи која је силована и која је силоватеља пријавила, и тиме му, како се са оне, насилничке стране гледа, упропастила живот, породицу, каријеру.   

Коначно, силована особа има право да одлучи када ће да пријави силовање. Потпуно је бесмислено, и у истој мери нечасно, поставити питање шта је толико чекала, а са негативним предзнаком.  

Ето, то је у најкраћем. Има још ко зна колико разлога зашто је "чекала све до сад". Свака је особа осетљива на свој начин, има своје животне контексте, од којих зависи да ли ће, како и када рећи шта јој се догодило. Занимљиво, ретко се помене реч стид.  

Утолико је ово фамозно питање безобразније, морбидније. 

Ако ти неки поједини немају мозга да схвате изврнутост својих гледишта, онда их треба потерати да замисле како би се осећали да им неко силује сестру, мајку, супругу, ћерку... 

 Komentari (932)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:13 19.01.2021

Zastarelost krivičnog gonjenja

Naravno da силована особа има право да одлучи када ће да пријави силовање. Ipak, treba voditi računa i o zasterolosti krivičnog gonjenja:

Rok zastarelosti kivičnog gonjenja teče od dana izvršenja krivičnog dela, i zakon predviđa različite rokove zastarelosti u zavisnosti od propisane kazne za krivično elo, pri čemu se u obzir uzima najteža propisana kazna za to delo.

Za krivična dela za koja je predviđena kazna zatvora do godinu dana, ili novčana kazna, rok zastarelosti je dve godine, za dela za koja je propisana kazna zatvora preko jedne godine, rok zastarelosti je tri godine, za dela za koja je predviđena kazna zatvora preko 3 godine, rok zastarelosti je 5 godina, za dela za koja je propisana kazna zatvora preko 5 gpodina, rok zaastarelosti je 10 godina, za dela za koja je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, rok zastarelosti je petnaest godina, za dela za koja je predviđena kazna zatvora preko petnaest godina, rok zastarelosti je dvadeset godina i za dela za koja je predviđena kazna zatvora od trideset do četrdeset godina, rok zastarelosti je dvadeset pet godina.


U konkretnom slučaju, nije došlo do zastarelosti, ali zbog nekih budućih slučajeva dobro je znati.
loader loader 15:20 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

Да, да ...

Мада није само правна застарелост по среди. Макар и да је дело застарило - важна је и нека врста сатисфакције код жртве, јер силоватеља маркира пред јавношћу. Такође, остварује се известан одушак, јер ћутање је тешко и штетно. Коначно, свако разоткривање силоватеља донекле умањује храброст будућих силоватеља. Затим, подстичу се и друге жртве силовања да проговоре. Ма, пуно тога ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:23 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

Za silovanu taj čin nikada ne zastareva, rane ostaju trajno. Ali za silovatelje, koje treba krivično goniti, zakon nažalost propisuje zastarelost.
loader loader 15:42 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

ostaju trajno

Јесте.

Са друге стране, силоватељ неће у затвор, али хоће пред јавност. То није нимало лака казна. А нека правдољубива пијандура у часу помрачења може и да га уштроји иза неког угла. Знате ону гомилу људи која повикне - Ма, то одмах треба уштројити. Прекјуче рече један мој комшија управо то. Трезан.

mariopan mariopan 16:16 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

loader
ostaju trajno

Јесте.

Са друге стране, силоватељ неће у затвор, али хоће пред јавност. То није нимало лака казна. А нека правдољубива пијандура у часу помрачења може и да га уштроји иза неког угла. Знате ону гомилу људи која повикне - Ма, то одмах треба уштројити. Прекјуче рече један мој комшија управо то. Трезан.


Mene je šokiralo koliko su male kazne za silovatelje u Srbiji! Davno procitam vest da je neki matori jarac silovao dečaka i posle par godina pusten iz zatvora, zbog dobrog vladanja (valjda u zatvoru nije bilo dece da siluje) i došao je kući u isto selo da svaki dan može da sretne i svoju žrtvu?....navodno mu je olakšavajuća okolnost bila sto je bio pijan!

To bih ja uštrojila zajedno sa sudijom.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:40 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

loader
Са друге стране, силоватељ неће у затвор, али хоће пред јавност.

Ne bih se ja po pitanju silovanja oslanjao na javnost, pogotovo našu javnost. Javnost, ko javnost, ima je razne. Neko će uzviknuti: Treba ga uštrojiti, a neko drugi: Šta je tražila, to je dobila. Ili: A šta je čekala do sada.
Zato, ako propisuje Zakon, a sud presudi da se takvi štroje, neka ih štroje nadležna lica, a ne pravdoljubive pijandure.
loader loader 19:33 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

pravdoljubive pijandure.

Ma, naravno.
Linč nikako.

ALi silovatelju ipak nije svejedno. Da, neki će viknuti to nešto protiv žrtve, ali će mnogo ljudi u njemu videti zver i on će to videti. Jednostavno, obeležen. Eto, neka ovoga puste, hipotetički. Da li će i dalje držati školu? Neće. Da li će i dalje biti faca među prijateljima? Minimalno. Itd.

gedza.73 gedza.73 21:08 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

loader
важна је и нека врста сатисфакције код жртве, јер силоватеља маркира пред јавношћу. Такође, остварује се известан одушак, јер ћутање је тешко и штетно.


A u ovom slučaju nije svedočenje samo jedne devojke nego više njih.
loader loader 21:42 19.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

Па, сад, не знам. Он је навикао да прљаво игра један на један. У овом случају жив нисам за њега.
loader loader 12:32 20.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenjaAgape, intervju sa Aleksićem.


Ja nisam gledao.
Ali sam postavio ovde, jer sam računao da svakako ima onih koje zanima.
loader loader 13:29 21.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja
A od čudnih stvari u javnosti ima i OVO:

Na Pravnom su studentkinje krive ako su profesori predatori


apacherosepeacock apacherosepeacock 13:59 21.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

loaderA od čudnih stvari u javnosti ima i OVO:

Na Pravnom su studentkinje krive ako su profesori predatori
I to na Pravnom, znači - dupli biser.

(vidim i jedan komentariše ispod teksta - ništa mu tu nije čudno :)
loader loader 20:11 22.01.2021

Re: Zastarelost krivičnog gonjenja

(vidim i jedan komentariše ispod teksta - ništa mu tu nije čudno :)Pa, to je onaj koji je prvi postavio za nas ovde najvažnije pitanje :

A šta su čekale do sada?!


Filip Mladenović Filip Mladenović 15:38 19.01.2021

A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Već 30 /trideset/ godina nas siluju psihopate, ludaci, ratni huškači, ratni profiteri, tajkuni... pa nas još preko kupljenih medija ubedjuju da nam je lepo i dobro, a MI?

A šta mi čekamo do sada!?
loader loader 15:43 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Па, Филипе, користан трол.
gvozden1 gvozden1 15:48 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Već 30 /trideset/ godina nas siluju psihopate, ludaci, ratni huškači, ratni profiteri, tajkuni

A ono pre?

Ono je bilo *ebanje uz pristanak?
nsarski nsarski 15:58 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

gvozden1
Već 30 /trideset/ godina nas siluju psihopate, ludaci, ratni huškači, ratni profiteri, tajkuni

A ono pre?

Ono je bilo *ebanje uz pristanak?


I ja sam hteo da pitam - de se dede onih prethodnih 45 godina?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:58 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ja se ne sećam kao dete bejbi buma tokom pedesetih ni tajkuna, ni ratnih huškača, ni psihopata dok se nije ispilio Sloba, sloboda 1987. godine!
nsarski nsarski 17:06 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Ja se ne sećam kao dete bejbi buma tokom pedesetih ni tajkuna, ni ratnih huškača, ni psihopata dok se nije ispilio Sloba, sloboda 1987. godine!


Ne sećam se ni ja, ali postoje svedoci i priče...poneko i fotografiše.

Iz nepoznatih razloga ova gore slika se gubi i nestaje. Ja ću je vraćati dok mi ne dosadi.Evo treće verzije.

gvozden1 gvozden1 17:44 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Ja se ne sećam kao dete bejbi buma tokom pedesetih ni tajkuna, ni ratnih huškača, ni psihopata dok se nije ispilio Sloba, sloboda 1987. godine!

A ne sećaš se ni ebanja u zdrav mozak po pitanju građanskih prava za koja se sad tako zdušno zalažeš?

Ili ti to ebanje prijalo?

Nsarski,

Da li je ova slika stvarno autentična?

Uklapa mu se u karakter, s te strane nije iznenađenje, ali bih baš voleo da neko potvrdi autentičnost i da postane svima jasno o kakvom se skotu radi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:46 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Već 30 /trideset/ godina nas siluju psihopate, ludaci, ratni huškači, ratni profiteri, tajkuni... pa nas još preko kupljenih medija ubedjuju da nam je lepo i dobro, a MI?

A šta mi čekamo do sada!?


Alo, bre, Filipe, ovo je blog o silovanju maloletnih devojčica od strane njihovog monstruozno perveznog učitelja.

A tebe ako su silovale psihopate, ludaci, tajkuni, ratni huškači i profiteri prijavi ih nadležnima. Ne čekaj, jer može da nastupi zastarelost.
nsarski nsarski 17:54 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Nsarski,

Da li je ova slika stvarno autentična?


Ta slika se godinama razvlači po internetu, a još nisam čuo da je neko demantovao.

Naravno, pored ovoga svi znamo za ljubavne avanture druga Maršala i njegovih oficira, te poltičara poput Dolanca, Draže Markovića itd., i sada novijih kao što je Velja Selja (koji je završio na kardiologiji jer je preterao sa vijagrom), itd. Ne, partizani nisu bili gadljivi na zgodno žensko - od Peke Dapčevića pa na ovamo.

Ne znam da li ovi najnoviji partizani, koji praktikuju svingerske žurke, primaju maloletna lica u svoje klubove, ali to će nam Filip razjasniti. Već je nam rekao da ne biraju ideološku orientaciju, pripadnost naciji, polu ili partiji - svi su dobrodošli.

Večeras smo saznali (od svedoka i policijskih ljudi) da je narečeni Mika podvodio svoje štićenice Arkanu i političarima oko njega. Drug Mika je bio uzoran član SPS-a, tako je i dobio školu u nasleđe kad su njegovi preuzeli vlast.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:19 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski

Večeras smo saznali (od svedoka i policijskih ljudi) da je narečeni Mika podvodio svoje štićenice Arkanu i političarima oko njega. Drug Mika je bio uzoran član SPS-a, tako je i dobio školu u nasleđe kad su njegovi preuzeli vlast.

Ako je to tačno, onda imamo novi slučaj Epstajn, samo se ovaj naš ne zove Džefri, već Mika.
nsarski nsarski 18:24 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Vojislav Stojković
nsarski

Večeras smo saznali (od svedoka i policijskih ljudi) da je narečeni Mika podvodio svoje štićenice Arkanu i političarima oko njega. Drug Mika je bio uzoran član SPS-a, tako je i dobio školu u nasleđe kad su njegovi preuzeli vlast.

Ako je to tačno, onda imamo novi slučaj Epstajn, samo se ovaj naš ne zove Džefri, već Mika.


Navodno jeste. Neki čovek iz policije je pričao o tome. Izgleda da si propustio emisiju danas popodne gde je bilo TV snimaka sa "časova" koje je taj Mika držao, njegove "metode" ispitivanja, itd. Čovek je klasičan sadista.
Mislim da je stvar mnogo gora nego "samo" maltretiranje dece i pubertetlija, ako od toga može uopšte biti gore. Ali, eto, može, čini se.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:28 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski
Ne sećam se ni ja, ali postoje svedoci i priče...poneko i fotografiše.


Ova sa fotografije ne deluje mi kao maloletnica. Dakle, sve je po zakonu.

Kažu da je naš maršal, svojevremeno, potapšao po zadnjici, Njeno Visočanstvo, tada još uvek vrlo mladu, ali ne i maloletnu, britansku kraljicu Elizabetu II.
Koliko se zna, zbog seksualnog uznemiravanja, nije matorog jarca prijavila nadležnima u UN.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:59 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Arkan, Palma, Mika... sve su to produkti Slobe, slobode...

Masovna i brutalna silovanja Bosanki, Romkinja i Albanki tokom režiranih ratova devedesetih na neke je ostavilo trajne posledice, pa su u posleratna vremena prešli na silovanja srpskih maloletnica...
bangyahead bangyahead 19:01 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski


I ja sam hteo da pitam - de se dede onih prethodnih 45 godina?


Konačno je Frihend pao, hvala Bogu.
zemljanin zemljanin 19:02 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ova sa fotografije ne deluje mi kao maloletnica. Dakle, sve je po zakonu.

to se vrti bas dugo ... cini mi se da je onomad, neko cak radio analizu pa je dosao da zakljucka da jeste montaza ... a valjda je i ta zena to demantovala ... ali to sve po secanju za temu na koju sam naleteo ...
nsarski nsarski 19:16 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Arkan, Palma, Mika... sve su to produkti Slobe, slobode...

Masovna i brutalna silovanja Bosanki, Romkinja i Albanki tokom režiranih ratova devedesetih na neke je ostavilo trajne posledice, pa su u posleratna vremena prešli na silovanja srpskih maloletnica...


Ti baš ne umeš da se držiš teme. Ja pitam o svingerskim klubovima, a ti pišeš o silovanju Bosanki, Romkinja i Albanki - verujem da je i toga bilo (ne znam koliko masovno), ali, po tvome, Srpkinje čini se nisu uopšte silovane. Ili si zaboravio da ih navedeš, ili ti je gadno da izgovoriš tu nacionalnost. Ili oba. Ali, sem toga, to je sasvim druga tema.

Fokusirajmo se na urbanu scenu - škole za glumice, svingerski klubovi, to je sada tema. Čuo sam da mnogi reditelji imaju tzv. rediteljski krevet u svojim kancelarijma koji služe za intervjue. Da se lakše zbiju pred kamerom, valjda, da stanu u kadar. Šta na to kažeš, sekularni humanisto???!!!
nsarski nsarski 19:16 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

bangyahead
nsarski


I ja sam hteo da pitam - de se dede onih prethodnih 45 godina?


Konačno je Frihend pao, hvala Bogu.


Gde je pao? Kako pao?
gvozden1 gvozden1 19:31 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?


Ova sa fotografije ne deluje mi kao maloletnica. Dakle, sve je po zakonu.


Kakvom crnom zakonu?
Ne znam za komunističke, ali po moralnom, ljudskom zakonu, ovo je nedopustivo.
Domaćin čovek bi skota koji bi njegovu ćerku, sestru, ženu, koliko god godina imala, uhvatio za sisu dok mu ona daje ćveće izudarao ko konja.

I ja sam negde naleteo da ovi koji brane lik i delo kažu da je ovo montaža (ako jeste vrhunska je) ali bila ne bila, dobra je ilustracija za ovo o čemu se priča.

Tačno to se i dešavalo, autoritet koji svoju poziciju koristi da zadovolji svoju bolesnu prirodu.
docsumann docsumann 19:36 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Arkan, Palma, Mika... sve su to produkti Slobe, slobode...

Masovna i brutalna silovanja Bosanki, Romkinja i Albanki tokom režiranih ratova devedesetih na neke je ostavilo trajne posledice, pa su u posleratna vremena prešli na silovanja srpskih maloletnica...


jesi ovo nabacio samo onako fore radi, jer ti se stilsko-tematki namjestilo za aforizam (u pokušaju) il stvarno misliš da je to uzročno-poslijedično povezano na nekom konkretnijem nivou?

pazi, ovo nije trik pitanje
nsarski nsarski 19:36 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

I ja sam negde naleteo da ovi koji brane lik i delo kažu da je ovo montaža (ako jeste vrhunska je) ali bila ne bila, dobra je ilustracija za ovo o čemu se priča.


Ova slika je bila na koricama udžbenika Poznavanje Društva.Vidiš kako se vole Tito i pioniri i pionirke!
loader loader 19:37 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Vojislav Stojković
nsarski
Ne sećam se ni ja, ali postoje svedoci i priče...poneko i fotografiše.


Ova sa fotografije ne deluje mi kao maloletnica. Dakle, sve je po zakonu.

Kažu da je naš maršal, svojevremeno, potapšao po zadnjici, Njeno Visočanstvo, tada još uvek vrlo mladu, ali ne i maloletnu, britansku kraljicu Elizabetu II.
Koliko se zna, zbog seksualnog uznemiravanja, nije matorog jarca prijavila nadležnima u UN.Kako li su kod trostrukog narodnog prolazile sekretarice iz kabineta..?!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:41 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović

Masovna i brutalna silovanja Bosanki, Romkinja i Albanki tokom režiranih ratova devedesetih .


Kako ti, Filipe, i mnogi slični tebi, u svojoj percepcijii vidiš ili zamišljaš masovna silovanja?

Možda ovako: Bosanke, Romkinje i Albanke podignutih nogu leže poređane u vrstu. Nasuprot njih, sa spuštenim vojničkim pantalonama i SMB vojničkim gaćama, u stavu mirno, stoje postrojeni srpski vojnci. A onda komandant Mladić ili Arkan komanduju: SILUJ.

Tu imamo samo jedan problem: Koliko je poznato, ni jednoj vojsci se kurac ne diže na komandu, pa valjda ni srpskoj.niccolo niccolo 19:55 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Kažu da je naš maršal, svojevremeno, potapšao po zadnjici, Njeno Visočanstvo, tada još uvek vrlo mladu, ali ne i maloletnu, britansku kraljicu Elizabetu II.

To bi bio ozbiljan diplomatski skandal, kraljevi itd. se smatraju nedodirljivima, bio je valjda krajem 70tih ili 80tih skandal kad je neka drugarica-supruga nekog druga poduhvatila Karlosa španskog ispod ruke.

Ali je zanimljivo kako se i dalje provlače te kult ličnosti budalaštine u kojima neki naš zajebe nekog njihovog.
loader loader 19:59 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ali je zanimljivo kako se i dalje provlače te kult ličnosti budalaštine u kojima neki naš zajebe nekog njihovog.


Тај рад.
Ове фукаре су те догодовштине саме измишљале, да би их маса сматрала моћним швалерчинама.
То је стара пракса.
gvozden1 gvozden1 19:59 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?


Kako li su kod trostrukog narodnog prolazile sekretarice iz kabineta..?!

Nije teško zamisliti, da li je i jedna smela da kaže neću?

A njegov odnos prema ženama je poznat, idiotski. Sve ih ostavljao ili zbog karijere ili zbog švalerki.
Hertu Has ostavio pred sam porođaj da bi se on akao oko partije, i kad je ipak nekako sama pregurala i porođaj i zatvaranje, kad ga je našla, našla ga sa švalerkom, Davorjankom.

Dve žene sa dva mala deteta ostavljaš da te nije briga za njih, i valjaš se sa sekretaricom jer se dobro kreše.

Onaj ko za takvog kaže da nije skot, gubi moralno pravo da osuđuje ikoga.
loader loader 20:00 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Nije teško zamisliti, da li je i jedna smela da kaže neću?


Или да лане полицији, породици...

gvozden1 gvozden1 20:04 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

loader
Nije teško zamisliti, da li je i jedna smela da kaže neću?


Или да лане полицији, породици...


To.
Ništa, ćuti i trpi.
To je za njih bilo normalno, pa i Jovanku su mu podveli.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:11 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

loader

Ове фукаре су те догодовштине саме измишљале, да би их маса сматрала моћним швалерчинама.
То је стара пракса.

niccolo

Ali je zanimljivo kako se i dalje provlače te kult ličnosti budalaštine u kojima neki naš zajebe nekog njihovog.


E, moji sinovci, bili bi u svemu u pravu, ali sva ozbiljna istraživanja pokazuju, da ženski svet kod muškaraca privlači moć, i samo moć, a ne muška lepota, šarm ili upornost.
gedza.73 gedza.73 21:04 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Ja se ne sećam kao dete bejbi buma tokom pedesetih ni tajkuna, ni ratnih huškača, ni psihopata dok se nije ispilio Sloba, sloboda 1987. godine!

Stvarno?
Kako si ti jedna draga osoba koja skakuće po livadama i pirka u maslačke.
Koga opisuje Ćopićeva Jeretička priča? Protiv koje crvene buržoazije protestvuju studenti i čija milicija šutira buduće majke u stomake govoreći im kako takve kurve kao što su one ne trebaju 'našem društvu'?
Ko je pevao pesmu 'druže Tito samo reci, ručaćemo u Firenci' i ko je huškao narod na Trst?

Danas se pojavilo svedočenje jedne umetnice koja je ispričala da je sve devojke (ona je '93. imala 15 godina) napadao profesor od 85 godina.
Šta ti misliš da je njemu takvo ponašanje ograničeno samo na Miloševića ili je taj psihopata koristeći se položajem, mestom i moći koje mu je država dala to radio i u vremenu 'kad se ti ne sećaš' a i nije baš bilo preporučljivo pričati o tome.
Mi smo tada bili prepušteni profesoru potpuno, u tom uzrastu je on nama i mama i tata


Inače za tvoju (ujedno tvojim istomišljenicima koji žive u partijskim kućama od čokolade) jedna besplatna informacija.

Titova FNRJ zajedno sa Staljinovom SSSR je bila uzdržana na glasanju UN povodom UNiverzalne deklaracije o ljudskim pravima. Kasnije, sedamdesetih, nisu usvojene ustavne odredbe o zabrani diskriminacije (tada dozvoljene zbog političkog uverenja), zabrani mučenja i surovog, nečovečnog i ponižavajućeg kažnjavanja i postupanja.

Čak sam siguran da se ti lično nikad nisi pobunio, niti javno upozorio nekog iz svog okruženja ko je imao slično sektaško ponašanje Aleksića. A vrlo često si sretao sličan mentalni sklop ljudi.niccolo niccolo 21:20 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

da ženski svet kod muškaraca privlači moć

U kakvoj je logičkoj vezi ovo sa slučajem tita i Elizabete?
docsumann docsumann 21:24 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

ma da, do Slobe nije bilo ni pedofilije, ni nasilja u porodici, ni seksualnog zlostavljanja.
sva su ta zla puštena s lanca onomad na Gazimestanu...
docsumann docsumann 21:30 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski
I ja sam negde naleteo da ovi koji brane lik i delo kažu da je ovo montaža (ako jeste vrhunska je) ali bila ne bila, dobra je ilustracija za ovo o čemu se priča.


Ova slika je bila na koricama udžbenika Poznavanja Društva.Vidiš kako se vole Tito i pioniri i pionirke!bez imalo distance, i još ljubakaju, na redaljku, osobu iz najugroženije kategorije.
fuj, kakva su to varvarska vremena bila
freehand freehand 21:41 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski
gvozden1
Već 30 /trideset/ godina nas siluju psihopate, ludaci, ratni huškači, ratni profiteri, tajkuni

A ono pre?

Ono je bilo *ebanje uz pristanak?


I ja sam hteo da pitam - de se dede onih prethodnih 45 godina?

Obrenovići: "A ono od devetstotreće?!"
Karađorđevići: "A ono od..."
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Hor Turaka: A što su drumovi poželjeli Turaka?"
...

loader loader 21:45 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?


E, moji sinovci, bili bi u svemu u pravu, ali sva ozbiljna istraživanja pokazuju, da ženski svet kod muškaraca privlači moć, i samo moć, a ne muška lepota, šarm ili upornost.

То стоји. Али стоји и то да ако жене привлачи моћ то није ни најмање олакшавајућа околност при оптужби за њихово малтретирање, перфидно увлачење у игру, силовање...
nsarski nsarski 22:02 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Obrenovići: "A ono od devetstotreće?!"
Karađorđevići: "A ono od..."
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Hor Turaka: A što su drumovi poželjeli Turaka?"


Eh, jebiga free. Ovim putem smo već prošli. Naravno, i Turci i šetanje opanaka, pa Sulejman Veličanstveni - istorijska ličnost a i omiljena serija (neko čak i nosi kul majicu s likom), ima toga, bilo je bilo. Razvučeno po svim istorijskim ephama i geografskim širinama.

Ne vredi da ponovo idemo tim putem.

Ja sam "dekorisao" Filipov komentar, po kome je celokupno zlo počelo pre trideset godina, primedbom da je toga bilo i ranije unutar istog ideološkog sistema koji je on, sveukupno mašeći temu, apostrofirao kao nakaradan samo tokom tih 30 godina.

freehand freehand 22:06 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nsarski
Obrenovići: "A ono od devetstotreće?!"
Karađorđevići: "A ono od..."
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Karađorđevići
Obrenovići
Hor Turaka: A što su drumovi poželjeli Turaka?"


Eh, jebiga free. Ovim putem smo već prošli. Naravno, i Turci i šetanje opanaka, pa Sulejman Veličanstveni - istorijska ličnost a i omiljena serija (neko čak i nosi kul majicu s likom), ima toga, bilo je bilo. Razvučeno po svim istorijskim ephama i geografskim širinama.

Ne vredi da ponovo idemo tim putem.

Ja sam "dekorisao" Filipov komentar, po kome je celokupno zlo počelo pre trideset godina, primedbom da je toga bilo i ranije unutar istog ideološkog sistema koji je on, sveukupno mašeći temu, apostrofirao kao nakaradan samo tokom tih 30 godina.


Pa da. I kad se o tome povede razgovor (kao da postoji neki drugi?!) uvek se setim Đinđića i onoga - "Kad je Srbima bilo dobro". Jeste, 45 je bila tačka preloma, ali bogami i '18, i 1903. A Filip ko Filip. Došao malo da troluje, da vrati svima tante za bupe.
loader loader 22:10 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

A Filip ko Filip. Došao malo da troluje

Ма, нека га. Мало изрекламирао своје идеје. Ништа зло. Као оно кад голаћ истрчи у сред утакмице на центар терена. Јурише га коментатори (на блогу), савладаше и одведоше у гардеробу. Ништа опасно. :)
bene_geserit bene_geserit 22:11 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

ali sva ozbiljna istraživanja pokazuju, da ženski svet kod muškaraca privlači moć, i samo moć, a ne muška lepota, šarm ili upornost

Verovatno, ali ne treba to nešto osuđivati, to je ušlo u gene odavno - moć == bolja zaštita potomstva. To čak nije ni na svesnom nivou.
bene_geserit bene_geserit 22:13 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ja se ne sećam kao dete bejbi buma tokom pedesetih ... psihopata dok se nije ispilio Sloba

Psihopate su se pojavile kad se desio Sloba ?
Pre toga su sve psihopate bili u Partiji, ne znam kako nisi primetio.
gedza.73 gedza.73 23:05 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

freehand
Pa da. I kad se o tome povede razgovor (kao da postoji neki drugi?!)

nego jel' se i u ovom slučaju držiš tvrdnje da svedočenje ne mora biti tačno sem za samog svedoka kao što si napisao pre dva, tri dana?

Pošto se slični komentari ovom tvom argumentu pojavljuju na društvenim mrežama u istoj ravni i od iste ekipe 'A šta je čekala do sad?'

freehand freehand 23:23 19.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

nego jel' se i u ovom slučaju držiš tvrdnje da svedočenje ne mora biti tačno sem za samog svedoka kao što si napisao pre dva, tri dana?

Normalno. To zna svako sa IQ većim od broja cipela.
I svako ko je radio sa ljudima koji daju izjave - novinari, policajci, tužioci - zna da su to najnepouzdaniji izvori za dokazivanje bilo čega.
I još nisi naulčio šta znači reč "autorizacija", sram te bilo i kad ti se deca budu smejala opet ću ja biti kriv.
A ovo funjarsko povezivanje sasvim druge teme sa onim što je ovde navedeno - to samo splačine rade.
Dakle, sve uobičajeno, sve kako smo navikli.

crossover crossover 02:11 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Filip Mladenović
Arkan, Palma, Mika... sve su to produkti Slobe, slobode...


Аркан је продукт Станета Доланца, он му је дао службену легитимацију. Ако не знаш ко је Доланц, то је онај мали дебељко који стоји иза Броза док овај држи другарицу уметницу за сису. Доланц није много марио за уметнице, он је волео малолетне дечаке и ледерхозне.
dolazel dolazel 02:16 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ali je zanimljivo kako se i dalje provlače te kult ličnosti budalaštine u kojima neki naš zajebe nekog njihovog.


Zanimljivo je da je Ricard Barton u svojim memoarima napisao ovo o svojoj poseti Titu i Jovanki 1971:

"Oni (Tito i Jovanka) zive u nezamislivom luksuzu koji ja nisam dosada video nigde drugde...Sasvim verujem princezi Margareti kada je rekla da joj u odnosu na ono gde Tito zivi Bakingemska Palata vise lici na kucu srednje klase".

shmoo shmoo 08:20 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

dolazel
Ali je zanimljivo kako se i dalje provlače te kult ličnosti budalaštine u kojima neki naš zajebe nekog njihovog.


Zanimljivo je da je Ricard Barton u svojim memoarima napisao ovo o svojoj poseti Titu i Jovanki 1971:

"Oni (Tito i Jovanka) zive u nezamislivom luksuzu koji ja nisam dosada video nigde drugde...Sasvim verujem princezi Margareti kada je rekla da joj u odnosu na ono gde Tito zivi Bakingemska Palata vise lici na kucu srednje klase".
bocvena bocvena 08:34 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

bene_geserit
ali sva ozbiljna istraživanja pokazuju, da ženski svet kod muškaraca privlači moć, i samo moć, a ne muška lepota, šarm ili upornost

Verovatno, ali ne treba to nešto osuđivati, to je ušlo u gene odavno - moć == bolja zaštita potomstva. To čak nije ni na svesnom nivou.e, moji naučnici:)

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 08:47 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

E, moji sinovci, bili bi u svemu u pravu, ali sva ozbiljna istraživanja pokazuju, da ženski svet kod muškaraca privlači moć, i samo moć, a ne muška lepota, šarm ili upornost.

Šta je bre ovo ovde? Komentari na Blic žena?
A ako ja kažem da muškarce kod žena privlači odustvo moći, ima da bude kolektivni fras.

Mnogo ste se vi ovde opustili.
bocvena bocvena 08:52 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

e, moja milena, to im je na nesvesnom nivou.
freehand freehand 09:10 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

bocvena
e, moja milena, to im je na nesvesnom nivou.

Dobro, jeste lupanje ali na naučnoj osnovi.
bocvena bocvena 09:18 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

freehand
bocvena
e, moja milena, to im je na nesvesnom nivou.

Dobro, jeste lupanje ali na naučnoj osnovi.


nesam školovala:)

u suštini, razrada teme ovde na blogu je potpuno očekivana. ne bih ništa dodala ni oduzela. mi smo svi internalizovane žrtve autoritarnih, patrijarhalnih, lažno religioznih obrazaca društava u kojima smo živeli. samo je pitanje ko je, šta i koliko osvestio u procesu odrastanja i sazrevanja.

raduje me što generacija naših ćerki više ne ćuti.
alselone alselone 09:38 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Flipe čoveče pa tebe svi zajebavaju.

Drž se, nije ti lako. Samo nemoj jednog dana sa kalašem ući osnovnu školu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:40 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

OK moje dame, komentar je napisan neprecizno i pomalo neoprezno, ali u njemu nije ništa posebno novo rečeno.

Iz ugla evolucije, a s obzirom na uslove života, žene su bile slabiji pol. Otud težnja za snažnim i moćnim partnerom koji će zaštiti nju, decu i porodicu.

Stav o poziciji žene u patrijarhalnom društvu nije se bitnije promenio - i dalje se smatra da joj je potreban suprug koji će je štiti i materijalno obezbediti nju i porodicu.

Emancipacija i borba za ravnopravnost polova unela je velike promene - žene su ekonomski samostalne, mnoge zarađuju više od svojih partnera itd.

Međutim, teško je za kratko vreme promeniti ukorenjene evolucione tragove, ne samo kod muškaraca, već i kod žena.

Jednostavni eksperimenti u kojima se ženama pokazuju fotografije muškaraca različitog društvenog statusa to pokazuju. Npr. u prvoj grupi su muškarci u skupim odelima ili belim mantilima i kaže se da su na njima lekari, uspešni advokati, menadžeri etc. U drugoj grupi su fotografije skromno odevenih nastavnika, a u trećoj muškarci u uniformama trgovinskog lanca. Iako su muškarci iz druge i trće grupe bili daleko privlačniji, po standardima muške lepote, velika većina žena se izjasnila da bi za partnera izabrala one iz prve grupe.

Naravno, pojam moći ne obuhvata samo bogate ili javno uticajne i popularne, već i muškarce koji su odgovorni, hrabri, samopuzdani, stabilni, spremni na izazove, obrazovani (i u znanju je moć)...

I naravno, također, u komentaru napisano, ne odnosi se na sve žene.

PS: Do danas Prvu damu USA Melaniju i druge lepotice koje se udaju za bogate starce, neću da potežem kao argument.


niccolo niccolo 09:51 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

komentar je napisan neprecizno i pomalo neoprezno

Pusti to, nego objasni logičku vezu tog komentara sa onima na koje si odgovarao...
bocvena bocvena 09:53 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

daj link na naučnu ustanovu koja je vršila taj eksperiment, na kom uzorku, u kom društvu, u kom naučnom časopisu je objavljeno, koliko puta citirano i najposle, možda nisi ni razumeo rezultate eksperimenta. stvarno ne mogu da ti verujem na reč.

nešto nisam raspoložena za ozbiljan razgovor. mene onaj srdanov "otac" i ovo o svim "mikama" iz našeg sokaka baš ubedačilo. komentari po mrežama još više.ali se nešto pomera. blic začuđujuće pristojno vodi državnu kampanju - artikulisane žrtve, empatična inspektorka, takođe i novinarka, struka edukuje o temi...samo da obuzdaju tabloide i da pravosuđe ne usere stvar.

gvozden1 gvozden1 10:00 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

mene onaj srdanov "otac

Blago razočarao.
Dobra priča, ali je sklapanje u film omanulo.
Moralo je to malo bolje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:08 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

bocvena
daj link na naučnu ustanovu koja je vršila taj eksperiment, na kom uzorku, u kom društvu, u kom naučnom časopisu je objavljeno, koliko puta citirano i najposle, možda nisi ni razumeo rezultate eksperimenta. stvarno ne mogu da ti verujem na reč.

niccolo
Pusti to, nego objasni logičku vezu tog komentara sa onima na koje si odgovarao...


Oću, čim odnesem tetki lek.loader loader 10:11 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

samo da obuzdaju tabloide i da pravosuđe ne usere stvar.


Prilično zanimljivi zahtevi za društvo ogrezlo u svakoj vrsti aljkavosti i neodgovornosti.
No, da vidimo. Biće popularno rešavati pomenute stvari. Mislim na sud. A srpski tabloidi? Tu sam potpuno obeshrabren.

loader loader 10:15 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

gvozden1
mene onaj srdanov "otac

Blago razočarao.
Dobra priča, ali je sklapanje u film omanulo.
Moralo je to malo bolje.

Da.
Išlo se na emocije. režija onako, a kadriranje vrlo siromašno, uz šta ide i montaža. Vizuelno u nekim momentima deluje pomalo amaterski. Glumac (glavna uloga) uvek ima isti onaj izraz, i u ovom filmu i u serijama u kojima smo ga u skorije vreme gledali. Ćuti, duvani, gleda... Nikakve varijacije. Jedino ga vadi filmična faca. AKo je već ovako oskudno rađeno, imam utisak da je bilo bolje napraviti dokumentarac, sa pojedinim igranim elementima. E, sad, šta je ovde sve od filmova u poslednjih godina snimano, kakve šećerne vodice, ovaj film je dobar.
shmoo shmoo 10:29 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

crossover
Filip Mladenović
Arkan, Palma, Mika... sve su to produkti Slobe, slobode...


Аркан је продукт Станета Доланца, он му је дао службену легитимацију. Ако не знаш ко је Доланц, то је онај мали дебељко који стоји иза Броза док овај држи другарицу уметницу за сису. Доланц није много марио за уметнице, он је волео малолетне дечаке и ледерхозне.
Служба, брате, Служба! Пола света су упропастили!П.С. - На једној трибини у Дому омладине пре пар година на којој се причало о узроцима распада Југославије, Игор Штикс је у гомили теорија које о томе постоје на свим странама света (каже, ни о једном рату, распаду једне земље, међунационалном и међуверском конфликту било где у свету у последњих 70 година није написано толико научних радова колико о узроцима распада земље и грађанског рата у бившој СФРЈ) између осталих теорија навео и теорију свог водоинсталатера из Париза избеглице, иначе Сарајлије, Хрвата из Босне ожењеног Српкињом, који га је најозбиљније убеђивао, мењајући му гумице на чесми, да је за распад Југославије главни, једини и иксључиви кривац Лајбах.shmoo shmoo 10:51 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Vojislav Stojković
bocvena
daj link na naučnu ustanovu koja je vršila taj eksperiment, na kom uzorku, u kom društvu, u kom naučnom časopisu je objavljeno, koliko puta citirano i najposle, možda nisi ni razumeo rezultate eksperimenta. stvarno ne mogu da ti verujem na reč.

niccolo
Pusti to, nego objasni logičku vezu tog komentara sa onima na koje si odgovarao...


Oću, čim odnesem tetki lek.Како иде оно код Силвије Плат што је после и Ерика Јонг турила у свој Страх од летења?

"Свака жена обожава фашисту, чизма у лице зверско..."solo solo 11:03 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

A ako ja kažem da muškarce kod žena privlači odustvo moći, ima da bude kolektivni fras.
Zavisi kojoj grupi žena pripadaš ,,naučnice,, Ima vas raznih.

A ako te interesuje moraš da pitaš muškarca šta ga je privuklo.
milisav68 milisav68 11:03 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Obrenovići

Negde oko 1820. Godine, knez Milos je putujuci sa svojom svitom na konjima udario na Selevac, gde je na jednoj osamljenoj njivi prema Lunjevcu primetio vise mladih zena i devojaka koje su zito zele i pevale.

Privucen zetelackom pesmom, knez je sjahao, a sjahali su i ostali, pa su poceli da im se udvaraju. Kada se uparise i razidose po okolnim sumarcima, ispostavilo se da za nekoliko zenskinja ne ostade ni jedan asik-dilber, pa one, ozlojedene, pohitase u selo da jave kmetu kako su ih navodno napali prekomoravski hajduci.

Kmet u pocetku nije razumeo sta se dogada, a kada je “shvatio”, zgrabi pusku sa duvara pa izade iz kuce i opali tri puta. Bio je to znak za opstu uzbunu u selu. Skupise se Selevcani, podize se kuka i motika, pa poletese za kmetom da odbrane jadne cure i neveste.

Knez Milos i njegova svita jedva stigose da navuku caksire, da se bace na konje i u zadnjem casu pobegnu.

Nesto kasnije u Selevcu se desio jedan nesvakidasnji i za ono vreme skandalozan dogadaj u kome je mlada udovica Ruzica rodila musko dete sa svojim sinovcem Markom. Na tuzbu kmeta a u cilju zastite javnog morala, Smederevki sud je doneo odgovarajucu presudu koju je Vrhovni sud naroda srpskog odobrio. Evo kako je ta presuda izgledala:

RESENJE VERHOVNOG SUDA NARODA SERBSKOG

"Da se bludnici Ruzici poc. Momira Nenadovica iz Selevca, koja je sa sinovcem Markom Jelenicem bludno dejstvujuci dete rodila, 20 kamdzija a Marku 25 stapa udari i da Marko na izdrzavanje deteta 100 grosa da".

Da bi ova presuda postala izvrsna, trebalo je samo da je knez Milos svojim pecatom overi. Umesto overe knez Milos je pozvao catu (Vuka Karadzica) i naredio mu da na istu, dopise:

"Ovo sam resenje taman potvrditi hteo, kad naide Amidza pa citajuci da je prestup ovaj medusobnom voljom u Selevcu nacinjen, zamoli, da zbog nase selevacke pogibije ovu presudu ponistim i da ostavim Selevcanima na volju da zive ko skim oce i kako oce, a Sud naroda serbskog da se u te njihove stvari ic ne mesa".

"Neka se dakle jebu kao sto su se i do sada jebali, a mi da se u jebacinu njihovu ne mesamo, nimalo na put ne stajemo, vec da se radujemo sto su oni koji su nas popraviti hteli, sada od nas gori postali, ne stedeci pri tome ni rod svoj".

Originalni tekst Presude i njenog slobodoumnog ponistenja je sacuvan, prepisivan, rado citan i izucavan na mnogim pravnim fakultetima tadasnje Evrope. To je ono sto se naziva selevackom jebacinom.

O kakvoje je ''pogibiji'' rec? Selevcani su se napravili nevesti kako nisu prepoznali knjaza, a kivni sto im zenskinje povaljuju, pa su ga svojski izdevetali. Dok se on onako bambast i punacak dohvatio konja, dobio je nekoliko dobrih koceva po ledima, a sve uz povike ''zar vi na nasu cast i obraz udariste...''. Tako se Milos jedva izvukao kroz plotove i strnjike. Naravno, one ''radodajke'' su takode svoje dobile, ali to je posebna prica. Uglavnom, ko god da je posle toga Milosu spomenuo Selvevac, nije mu na dobar spomen izaslo.


Ebanje u mozak od malih nogu uz pristanak roditelja.Ovo ni Turci, ni Obrenovići, ni Karađorđevići, pa čak ni Milošević nije radio.
bocvena bocvena 11:19 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

loader
samo da obuzdaju tabloide i da pravosuđe ne usere stvar.


Prilično zanimljivi zahtevi za društvo ogrezlo u svakoj vrsti aljkavosti i neodgovornosti.
No, da vidimo. Biće popularno rešavati pomenute stvari. Mislim na sud. A srpski tabloidi? Tu sam potpuno obeshrabren.


ma i meni je strepnja dublja od nade, ali ovakvi slučajevi su više teaching moments nego sudska presuda, menjanje društvenog narativa. žene treba da se osnaže da prekinu ćutanje i ne podilaze muškarcima za malo pažnje i odobravanja, a muškarci treba da odrade svoj deo posla - podrška žrtvama, poklapanje mizoginih perjanica, lični primer na poslu i kući. poneki film i serija o tome, rana edukacija dece oba pola, pa mic po mic, ne čekaš da prosvetni sadista izraste u seksualnog zlostavljača od osamdesetih do devedesetih.
loader loader 11:24 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

ali ovakvi slučajevi su više teaching moments nego sudska presuda, menjanje društvenog narativa.bocvena bocvena 11:25 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Blago razočarao.
Dobra priča, ali je sklapanje u film omanulo.
Moralo je to malo bolje.

ne slažem se. baš taj minimalizam u filmskom izrazu, glumi i režiji još više podvlači zvečeću prazninu (prazne pumpe, fabrike, polja, domovi kulture), siromaštvo koje guta, nemoć pojedinca u okviru sistema (koga nema, ali davi)...a ona poslednja scena kada ide od komšijske kuće do kuće i uzima pokradene stvari, u opštem ćutanju...antologijska.
loader loader 11:30 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Sve to ok kao priča, scenario... Fale i oni detalji koje sam pobrojao u komentaru. Ne ružim film, smatram ga uspelim, pre svega u društvenom kontekstu, ali kad se govori o ovim stvarima, mora se naglasiti da nije u pitanju novinarski članak sa slikama, ili esej, nego umetnost. E, umetnost ne sme da se definiše kroz neke od detalja od kojih je delo sagrađeno. Angažovana umetnost? O, užasa. Nema gore usluge po umetnost.
bocvena bocvena 11:37 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

volela bih da čujem utiske o filmu nekih stranaca koji su daleko od lokalnih priča. ako je njih dotakla priča, gluma i slika, onda je uspeo. možda smo mi preblizu, pa previše učitavamo.
loader loader 11:40 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ma, on je kao priča uspeo. To nije sporno.
bocvena bocvena 11:48 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

meni je i "roma" bio super film pun svega, a svi ostali pričali da je dosadan i prazan...tako da možda i nisam neki autoritet:)
vrabac_onaj vrabac_onaj 11:49 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

loader
Angažovana umetnost? O, užasa. Nema gore usluge po umetnost.


Pa dobro, to nekako ide uz ovu retoriku:


mi smo svi internalizovane žrtve autoritarnih, patrijarhalnih, lažno religioznih obrazaca društava u kojima smo živeli. samo je pitanje ko je, šta i koliko osvestio u procesu odrastanja i sazrevanja.

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 11:52 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

solo
Zavisi kojoj grupi žena pripadaš ,,naučnice,, Ima vas raznih.

Ti si stvarno pokazatelj na šta se sveo profil komentatora na blogu b92.
loader loader 11:55 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

vrabac_onaj
loader
Angažovana umetnost? O, užasa. Nema gore usluge po umetnost.


Pa dobro, to nekako ide uz ovu retoriku:


mi smo svi internalizovane žrtve autoritarnih, patrijarhalnih, lažno religioznih obrazaca društava u kojima smo živeli. samo je pitanje ko je, šta i koliko osvestio u procesu odrastanja i sazrevanja.U kom smislu su te dve stvari u vezi? ne razumem baš.
bocvena bocvena 11:57 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Pa dobro, to nekako ide uz ovu retoriku:


njao, retorika:)

jok, vrabac, žive devojčice, žene, babe, sinovi, očevi, muževi, šefovi, treneri, prosvetari...u procesu od socijalizma, tranzicije do vučića. niko od nas nije "sasvim svoj" ni nevin. samo je pitanje šta ćeš sa znanjem.
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:07 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

bocvena
njao, retorika:)

jok, vrabac, žive devojčice, žene, babe, sinovi, očevi, muževi, šefovi, treneri, prosvetari...u procesu od socijalizma, tranzicije do vučića. niko od nas nije "sasvim svoj" ni nevin. samo je pitanje šta ćeš sa znanjem.


Kako da ti kažem, malo mi je teško da zamislim taj doživljaj sveta i ljudi oko sebe u kojem neko vidi sebe i sve ostale kao žrtve (doduše neki su manje a neki više "osveščeni" ) ali ako se potrudim i pokušam samo da zamislim kako to izgleda...
Brrr, sledi mi se krv u žilama (i to ne iz jednog razloga).
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:09 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

loader
vrabac_onaj
loader
Angažovana umetnost? O, užasa. Nema gore usluge po umetnost.


Pa dobro, to nekako ide uz ovu retoriku:


mi smo svi internalizovane žrtve autoritarnih, patrijarhalnih, lažno religioznih obrazaca društava u kojima smo živeli. samo je pitanje ko je, šta i koliko osvestio u procesu odrastanja i sazrevanja.U kom smislu su te dve stvari u vezi? ne razumem baš.


Takvi svjetonazori vape za angažovanom umetnošću.
loader loader 12:21 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Takvi svjetonazori vape za angažovanom umetnošću.

Angažovana umetnost? O, užasa. Umetnost može biti samo umetnost. Čim se probode tim izrazom angažovana... Za te stvari su prave adrese nvo, pokreti...
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:43 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

dobrosavljevic_m
A ako ja kažem da muškarce kod žena privlači odustvo moći, ima da bude kolektivni fras.


bocvena
e, moja milena, to im je na nesvesnom nivou.


'Sigurno je da su ovi odnosi daleko složeniji i raznovrsniji nego što sam ih ja ovde prikazao, samo na osnovu površnog "pogleda" muškarca na ženu.

Posmatrajući godinama (kao psihoterapeut), a i samog sebe ispitujući, kako muškarac najčešće gleda ženu, otkrio sam osam mogućih tipova muškaraca. Da pokušam da ih prikažem i donekle objasnim:Nežan pogled (i duže gledanje) muškarca na ženu, verovatno je najpoželjniji jer je najbliži onom idealu muškarca koji očekuje da kroz gledanje (duže gledanje!) jednog lepog dana vidi ženu. Ovo je prilika da je muškarac zavoli, i, možda, trajno voli (eto srećnog braka!). Nežni (prvi) pogled muškarca na ženu, ukazuje na srećno provedeno rano detinjstvo sa majkom koja je volela i muža i dete, i bila voljena.Sažaljiv pogled muškarca na ženu, otkriva nam muškarca osećajnog i sažaljivog, koji je upravo tako, od ranog ili poznijeg detinjstva, posmatrao svoju majku, tip mučenice (nekad istina i samomučenice), kinjene na razne načine od muža (njegovog oca), možda i od njene ili od njegove porodice. U slučaju braka sa takvom ženom (kao što je bila njegova majka), dve su mogućnosti česte. Ili će se muž pretvoriti vremenom u svoga oca, preko poznatog i raširenog mehanizma „identifikacije sa agresorom”, ili će istinski i samosvesno ispravljati (i možda ispraviti) loše očevo ponašanje prema majci, voleći svoju ženu takvu kakva je („mučenički tip žene”, koja ipak više pati, nego što uživa u patnji); u najboljem slučaju, voleći je, ispraviće je i približiti tako tzv. normalnoj ženi.Kada muškarac gleda na ženu potcenjivački (nekad i prezrivo), loš je to predznak za njegov budući bračni ili vanbračni život. On je tako naučio da gleda svaku ženu od ranog ili poznijeg detinjstva, jer je tako na njegovu majku gledao njegov otac. A zašto je tako gledao njegov otac (deda, pradeda…) na ženu? To je bio najčešće "pogled na ženu" u srpskoj patrijarhalnoj porodici kroz vekove. Potcenjivački odnos balkanskog muškarca prema ženi, najbolje pokazuju srpske narodne poslovice (neću ih ovde navoditi, svako ih može naći u Vukovim narodnim poslovicama). Da potcenjivačko-prezriv odnos muškarca prema ženi nije uvek takav bio, pokazuju istraživanja našeg poznatog etnopsihologa Bojana Jovanovića, a mogu se naći slični podaci i u vrednoj knjizi dr Miodraga Purkovića, proučavaoca srpske srednjovekovne nacionalno-crkvene istorije, pod naslovom Srpska kultura srednjeg veka (Himelstir, Nemačka, 1985.).


Požudan pogled muškarca na ženu, u prvom redu je namenjen njenom osvajanju: agresivnom i seksualnom ili prvo seksualnom, pa onda i agresivnom. Moje dugogodišnje iskustvo kao psihoterapeuta sa različitim tipovima „osvajanja” žene od strane muškarca, pokazali su mi da agresivan nagon u čoveku, njegova želja za posedovanjem i moći, snažnija je, dugotrajnija i upornija od seksualnog nagona i njegovih imperativnih zahteva.Pravih erotomana (poremećaj seksualnog nagona kod muškarca i žene-nimfomanke) malo je kod oba pola. Otud seksualna požuda nekih muškaraca krije njihovu strasnu želju za posedovanjem žene koja se često, vremenom, pretvara u bezobzirno vladanje nad ženom, uključujući njegovo „pravo” na seksualni odnos kad god zaželi. Iako je želja za posedovanjem, kao deo agresivnog nagona (i kod muškarca i kod žene), prirodna, ova se želja pretvara u izopačenost onda kada je muškarac, zbog nečega značajnog, postao i ostao infantilan od detinjstva. U požudnog muškarca nema ljubavi, otud opasnost za njega da postane bludnik, a ne prirodni sejač života. Obuzetost takvog muškarca ženinim telom (čemu danas "pomaže" seksualna klima u svetu Zapada) opasna je i za muškarca i za ženu, jer se kod muškarca može da pretvori u seksualnu opsesivnu neurozu, a ženu da pretvori u frigidnu lutku koja se kupuje.Uplašen pogled muškarca na ženu, otkriva nesigurnog muškarca – nesigurnog kako u ljubavi, tako i u polnim odnosima – kome ni otac ni majka nisu u detinjstvu omogućili, svojim konfliktnim ponašanjem, da stekne dovoljnu meru samopouzdanja kao duševno-duhovno i kao polno biće. Poznati "kastracioni kompleks" mogao je da se u sinu rano pojavi, bilo od grubog "kastrirajućeg" oca, ili od tipa "kastrirajuće" majke. Žena za takvog muškarca predstavlja onda stalnu opasnost; takvi muškarci ili ostaju trajno neoženjeni, ili nesvesno biraju tip kastrirajuće žene. I u ovom slučaju, kao i u svim ostalim, uspešno, manje uspešno ili neuspešno vaspitanje još u ranom detinjstvu odrediće budući odnos muškarca prema ženi.Ravnodušan pogled muškarca na ženu označava različit tok muškog erotsko-seksualnog života: lišenog majčinske ljubavi, izloženog uticaju loše majke, snažno pogođenog nekom neuspelom ljubavi u adolescentnom dobu. Posle ovakvih i sličnih ranih trauma u životu muškarca, njegove prirodne erotsko-seksualne potrebe može odvesti u različite oblike ponašanja. Tako je moguće da postane homoseksualac (dakle, ne urođen, već stečen), potom mrzitelj žena, ali moguće je da se približi i nekom aseksualnom obrtu u polnom životu. Ravnodušan pogled prema ženama kod muškarca „prirodan” je kod evnuha i u slučajevima organskih poremećaja hormona i muškog organa za snošaj i oplođavanje.


Poslovan pogled na ženu, počeo je preovlađivati od vremena industrijske revolucije na Zapadu i uspona kapitalizma, da bi u današnje vreme zauzeo skoro pretežno mesto u odnosima muškarca i žene, svodeći lagano, i prirodnu potrebu za ljubavlju, kao i prirodnu potrebu za polnim odnosima sa suprotnim polom na poslovnu meru koja vodi brigu u prvom redu o korisnosti odnosa među polovima.I posle svih ovde, na brzinu nabrojanih "pogleda muškarca na ženu", ovaj poslovni pogled ukazuje na vrhunac otuđenja čoveka od čoveka, samim tim i na otuđenje muškarca od žene i obratno. Umesto pogleda simpatije, onda moguće ljubavi, muškarac posmatra ženu (ali sve češće i žena tako gleda muškarca) kao objekt, a ne subjekt u komunikaciji. Ljubav se izopačila u blud (kada su u pitanju polni odnosi), a egzistencijalna komunikacija buberovskog Ja-Ti odnosa, pretvara se sve češće u korisnost (pre svega materijalnu) međusobnih odnosa.Ne znam koliko sam uspeo da u ovoj kratkoj skici odnosa (pogleda, gledanja i viđenja) muškarca prema ženi, nešto kažem o stvarnim odnosima, danas, među polovima. Sigurno je da su ovi odnosi daleko složeniji i raznovrsniji nego što sam ih ja ovde prikazao, samo na osnovu površnog „pogleda” muškarca na ženu.Ostaje mi da kao hrišćanski antropolog (po mogućnosti objektivan posmatrač realnih zbivanja među polovima danas), s jedne strane žalim zbog napredovale pojave otuđenja među ljudima u svetu (sledstveno onda i među polovima), s druge strane da se nadam popravljanju ovakvih odnosa u budućnosti. Bitno je pri tome pitanje da li se ljudi (kao pojedinci, ne kao narodi) mogu menjati u toku jednog, relativno dugog života. Da li se, dakle, potcenjivački, ravnodušni, uplašeni, bludni a posebno poslovni pogled muškarca na ženu (i naravno, sve češće, takvi isti pogled žene na muškarca) mogu ispraviti ili ne mogu. Ubeđenja sam da je takvo ispravljanje moguće, ostaje, naravno, pitanje – kako'.

Vladeta Jerotić
loader loader 12:59 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?


apacherosepeacockOdlično.

zemljanin zemljanin 13:03 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

hrišćanski antropolog

Hrišćanska antropologija (gr. ανθρωπος, lat. homo, čovek): hrišćansko učenje o čoveku, o njegovoj ličnosti i prirodi. Na temelju hristologije, antropologija se iskristalisala u toku disputa između Svetog Kirila Aleksandrijskog i Nestorija, kao i u potonjim diskusijama o dve prirode, božanskoj i ljudskoj, u jedinstvenoj ipostasi Boga Logosa. Bogoslovska antropologija ima u vidu ne samo datosti hristologije nego i doktrinu o stvaranju, pošto je čovek mikrokosmos koji u sebi sažima sve elemente kosmosa, kao i učenje o iskupljenju.
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:06 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

apacherosepeacock


Evo je sad i ova, našla da citira tog matorog perverznjaka, klerofašistu :)
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:12 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

vrabac_onaj
apacherosepeacock


Evo je sad i ova, našla da citira tog matorog perverznjaka, klerofašistu :)


Ma pusti to nego ko se gde prepoznao, m?
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:23 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

apacherosepeacock

Ma pusti to nego ko se gde prepoznao, m?


Ih, pa to je bar lako.
Naravno da smo se svi prepoznali u onom prvom "nežan pogled". Baš tako i nikako drugačije.
Mislim, za javnost :)
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:39 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

vrabac_onaj
apacherosepeacock

Ma pusti to nego ko se gde prepoznao, m?


Ih, pa to je bar lako.
Naravno da smo se svi prepoznali u onom prvom "nežan pogled". Baš tako i nikako drugačije.
Mislim, za javnost :)


Ko ona anketa sa pranjem ruku posle wc gde su Holanđani ispali najiskreniji (i na poslednjem mestu)..
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:45 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

apacherosepeacock


Ko ona anketa sa pranjem ruku posle wc gde su Holanđani ispali najiskreniji (i na poslednjem mestu)..


Naravno, oni sve "strogo poslovno", ni ne kriju ljudi
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:49 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

vrabac_onaj
apacherosepeacock


Ko ona anketa sa pranjem ruku posle wc gde su Holanđani ispali najiskreniji (i na poslednjem mestu)..


Naravno, oni sve "strogo poslovno", ni ne kriju ljudi


haha da..
sweet64 sweet64 13:50 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

dobrosavljevic_m
solo
Zavisi kojoj grupi žena pripadaš ,,naučnice,, Ima vas raznih.

Ti si stvarno pokazatelj na šta se sveo profil komentatora na blogu b92.


Malicioznost i zajedljivost su jedine dve problematične karakteristike, pa valjda nije većinski bloger ovenčan baš njima.
solo solo 13:58 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

Ti si stvarno pokazatelj na šta se sveo profil komentatora na blogu b92.


Sve je to posledica frasa koji si izazvala otvarajući nam oči tvojom teorijom o muško/ženskim odnosima. Nadam se da je fras reverzibilan inače ću da se tužim moderaciji da nas psihički uznemiravaš na blogu.
bocvena bocvena 14:45 20.01.2021

Re: A ŠTA MI ČEKAMO DO SADA?

vrabac_onaj
bocvena
njao, retorika:)

jok, vrabac, žive devojčice, žene, babe, sinovi, očevi, muževi, šefovi, treneri, prosvetari...u procesu od socijalizma, tranzicije do vučića. niko od nas nije "sasvim svoj" ni nevin. samo je pitanje šta ćeš sa znanjem.


Kako da ti kažem, malo mi je teško da zamislim taj doživljaj sveta i ljudi oko sebe u kojem neko vidi sebe i sve ostale kao žrtve (doduše neki su manje a neki više "osveščeni" ) ali ako se potrudim i pokušam samo da zamislim kako to izgleda...
Brrr, sledi mi se krv u žilama (i to ne iz jednog razloga).

ma mos se koprcas do sutra, ali jeremija je produkt jednog vremena, tasa drugog, ti i ja treceg (istu muziku slusali, a drugacije porasli:) odnos prema temi nam je drugaciji - njima zbog formativnih godina, nama zbog razlika u ocekivanju od naseg pola. kad ja izgovorim recenicu - ne postoji zena kod nas koja nema bar 3 slucaja seksualnog uznemiravanja, od detinjstva do starosti, moj muz pocne da trepce, valjda ne zeli da se potresa:)
to sto mene potresa i odbijam da o tome cutim me ne cini zrtvom. naprotiv! to stvara prostor da nase cerke i sinovi ne ponavljaju bolesne obrasce. al' prvo moras da ih osvestis. nije bas tako dalek put od prosvecenog apsolutiste do perverznog starcica ako zivis u dogmatskom vremenu (da l komunistickom, da l derikoznom kapitalistickom). osladi se to popovanje, komandovanje i domacinstvo (od domacin, pa utripujes da raspolazes tudjim dusama, novcem i telima. a uz dousnicko-korumpirani sklop drustva, eto tebi dece iz finih kuca sto postuju autoritete, na milost i nemilost.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana