LDP za ulazak u NATO, jasno i glasno-Konačno

Jelena Milić RSS / 08.04.2008. u 17:35

Navodeći da Izborni manifest treba da pokaže šta stvarno hoće ta partija, predsednica Političkog saveta LDP-a Vesna Pešić je navela da je to vraćanje punog nivoa diplomatskih odnosa sa svim državama i normalizacija odnosa sa EU, SAD i svim susedima, izvršavanje obaveza prema Haškom tribunalu, ulazak u NATO i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji o pridruzivanju EU.

 

8.4.2008. eto, dočekah ja

   Kritikovala sam onoliko, evo je sad red i da brzo primetim i reagujem-pozdravim-  ovo jasno i glasno izjašnjavanje LDP  za ulazak Srbije u NATO.  Inače 59 samit NATOa u Bukureštu prošao je nekako nezapaženo u našoj javnosti. Sasvim ukratko ovog puta, NATO je pružio ruku Srbiji za daljnju saradnju, na šta je pomoćnik ministra odbrane, Dušan Spasojević, rekao otprilike neka hvala i PfP nam je puna kapa. Pri tome Srbija još uvek nije podnela sva potrebna dokumanta da bi aktivirala svoje članstvo u PfP. 

 Ono što je meni posebno zanimljivo u ovoj izjavi je to da je data pošto je rasformirana koalicija sa DSS, kome je DS kao učinio ustupak i prihvatio deo o vojnoj neutralnosti ( u odnosu samo na vojne saveze ne i na vojne sile) u okviru one čuvene deklaracije o Kosovu i Metohiji. Ili je bar tako žvaku prodavao pro-atlantskoj javnosti. Domaćoj i stranoj.  Da se razumemo, spremna  sam da saslušam sve argumente i rasprave za i protiv čalnstva u NATO, za i protiv vojne neutralnosti, u odnosu na šta, koga, u kontekstu globlanih bezbednosnih  izazova 21 veka, pod kojima podrazumeva i energetsku bezbednost, i borbu protiv posledica prirodnih nepogoda,  borbu protiv proliferacije oružija i materijala za masovno uništenje.  

Samo sam nekako bila izgleda pogrešno shvatila da su DS, G17+, pa čak i LSV pro NATO nastrojene tokom spomenute skupštinske debate, al kao nije bio momenat,  a i bili su u koaliciji  sa DSS. Sad više nisu. Ono jest da se Kosovo samoproglasilo, i priznala ga neka šaka jada, ono jest i da i UNMIK i EULEX imaju problema sa druge strane, ali kad će biti vreme da se otovri pitanje srpskog čalanstva u NATO po DS i Co?  Posle jedno dve stabilne i dugoročne DSS-SRS vlade? Posle jedno 500 godina kad vratimo suverenitet nad Kosovom?

  BTW, onaj Lazić i drugi ideolozi SRS spominju uredno konfederacije sa Rusijom, a DSS omladina sa Dverima pravi društva srpsko-ruskog prijateljstva. Akcenat je na partneru, ne na društvu kao takvom, BTW.  Eto, LDP nije  imao dovoljno senzibiliteta za činjenicu da predsednik Srbije bira načelnika generalštaba tokom predsedničke kampanje, što smatram i dalje velikim propustom. Nisu možda ozbiljno razmotrili suštinu razlike i sve implikacije da je umesto genrala Ponoša na čelo vojske došao Delić.  Zato  je sada LDP  preuzeo prilično nepopularan ali preko potreban potez da i u kampanji neko jasno i glasno bude pro NATO opcija, i time olakša atlantski posao DS i Co u koji nam se isti iza kulisa neretko kunu. Pa ajd sad DS, da vidimo šta ćete još da izmislite, da vam DSS i SPS budu bliži od LDP ideološko-vrednosno, a pre svega što se vanjsko-političkog kursa zemlje tiče.  

Kažete vi iz DS, Solana se svojim predlogom da nam se SAA ponudi pre 11. maja, koji je LDP svaka čast i mudro brže bolje podržao,  meša u unutrašnje stvari. Opa. A šta bi između dva kruga predsedniččkih  izbora, kad ste sami najavljivali da ćemo potpisati SAA? Jeste se to vi tada mešali u unutrašnje stvari EU?  

PS Nisam se bunila, navijala sam  da vam tad taktika upali, al mi tim prije ovaj zaokret sad nije jasan!

 

PPS ako ima zainteresovanih više za debate o transformaviji i izazovima NATO o Kaganu i Povratku istorije, o Afganistanu, o Rusima koji ne vide druge globalne izazove posle hladnog rata, o potrebi da NATO kako to De Hop Shefer kaze deluje po principu tri musketara, o solidarnosti kao key word u  daljnjem delovanju alijanse, ...da pišem!

Suštinu LDP Manifesta, inače,  čine njegove četiri tačke:

1. Vraćanje punog nivoa diplomatskih, političkih i privrednih odnosa sa svim državama i hitna normalizacija odnosa sa zemljama EU, SAD i svim našim susedima.

2. Izvršavanje obaveza prema Haškom tribunalu.

3. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

4. Puno angažovanje na sticanju statusa kandidata za članstvo u EU i ulazak u NATO kao efikasan bezbednosni okvir.

Vesna Pešić je istakla da se spoljna politika Srbije ne može svesti samo na Kosovo, "već se moramo vratiti na to kako smo formulisali tu politiku posle 5. oktobra - otvorenost, evroatlantske integracije, normalizacija odnosa sa velikim silama, saradnja sa susedima. To su bile tačke programa koje je formirala vlada Zorana Đinđića."

Manifest ukazuje i na pet programskih ciljeva Liberalno demokratske partije:

1. ukidanje partijske države,

2. okretanje prema politici građana, što pokazuje i moto LDP-a sa predsedničkih izbora - „Život je zakon",

3. obustavljane negativnih trendova u ekonomiji,

4. regionalizam, regionalizacija i autonomija Vojvodine, i

5. uspostavljanje novih vrednosti.

 

  



Komentari (207)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dawngreeter Dawngreeter 17:45 08.04.2008

Eto

Moje prvo krupno razilazenje sa LDP-ovim stavom.

Mada mozda i nije tako krupno. Da sam ja na poziciji odlucivanja u zemlji, sklon sam misliti da bih bio za ulazak u NATO. To je od evidentne strateske koristi za nasu zemlju, no two ways about it. Ali posto ja imam luksuz gradjenja stavova koji odgovaraju samo mojoj personi i niko zbog toga nece morati da trpi, mogu da budem protiv bilo kakvih vojnih alijansi, pa time i protiv NATO.

Moracu o ovome malo da razmislim.


EDIT:
PPS ako ima zainteresovanih više za debate o transformaviji i izazovima NATO o Kaganu i Povratku istorije, o Afganistanu, o Rusima koji ne vide druge globalne izazove posle hladnog rata, o potrebi da NATO kako to De Hop Shefer kaze deluje po principu tri musketara, o solidarnosti kao ke yword u delovanju daljnem, ...da pišem!


Ima, da kako da ima!
Jelena Milić Jelena Milić 17:51 08.04.2008

Re: Eto

deal, stize ovih dana

za pocetak ima par dobrih tekstova i na engleskom o transformaciji i izazovima na sajtu poljskog Centra za medjunarodne odnose www.csm.org.pl



Dawngreeter Dawngreeter 17:55 08.04.2008

Re: Eto

Blogodarim, idem odmah da pogledam. :)
mariopan mariopan 18:30 08.04.2008

Re: Eto

NATO ce da nas cuva? Zar se to sada tako zove?
Kako ste zamisili "regionalizaciju" Vojvodine i sta to znaci> Da li ce to biti po etnickim osnovama kao sto traze Madjari oko Subotice da sva mesta sa vecinskim Madjarskim zivljem ima teritorijalnu autonomiji , dakle etnicka podela i kako se LDP odnosi prema cinjenici da su taj plan oni predstavili prvo u Madjarskoj , dobili tamo punu podrsku , pa tek onda nas obavstavaju. Nekako je tako pocelo i na Kosovu pa opecen i na ladno duva.
Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova. Zapravo zbog potrebe da se ovde instalira taj savez mi smo i bombardovani.
Mislite ako odmah pristanemo da im damo nasu zemlju na izvol'te nece nas ponovo bombardovati? Kazite tako da vas ceo svet razume pa cemo mozda i da razmislimo.

Da li ce u Vojvodini svaka etnicka grupa ili manjina imati svoju teritorijalnu autonomju i kako cete da nas podelite i razmrsite a da svako dobije po parce Srbije jer ako to jednima dajete kao pravo zasto to pravo ne bi imali svi? Da li ce to da bude po modelu Kosova gde je jednima priznato svako pravo a drugima uskraceno svako pravo pa i pravo na zivot?
Jelena Milić Jelena Milić 18:33 08.04.2008

to dawngreeter

pogledajte i ovaj txt dole stipeta sikavice cisto kako kontekst u kome razmatramo opcije

Rizici u bezbednosnom polju Kosova i Srbije posle samita Nato u Bukureštu

"Berlinski zid" na Ibru

Stipe Sikavica


Dakle, to smo već odavno apsolvirali: Kosovo je sjajan alibi (i instrument) zvaničnoj politici Srbije da se i nadalje udaljava priličnom brzinom ne samo od Nato već i od Evropske unije, odnosno od Evrope (vickasti refren srpskih nacionalista glasi: "Šta će nama Evropa, Srbija je stara evropska država!"; odnosno, prema premijeru Vlade u ostavci V. Koštunici: Srbija će ući u EU "za mnogo, mnogo godina". I tu se naprosto nameće pitanje: kakvi će biti bezbednosni rizici na Kosovu, i uopšte u Srbiji posle samita Nato u Bukureštu? Evo da odmah odgovorimo:

zanemarimo li verbalnu paljbu ovdašnjih konzervativaca čija je namera da i na "najvećem samitu Nato u njegovoj istoriji» nađu potvrdu svojih tvrdih stavova ("Nato država sa glavnim gradom Bondstilom», i slične nebuloze), bezbednosni rizici u suštini ostaju nepromenjeni.
Naravno, odgovor važi čak i ako je pitanje preuranjeno, jer u času ispisivanja ovog teksta (četvrtak izjutra) još nije bilo sasvim jasno da li će sve tri balkanske države (Hrvatska, Makedonija i Albanija) "u paketu» dobiti pozivnicu da se učlane u Alijansu, budući da je Grčka preprečavala put Makedoniji zbog toga što je ona "prisvojila» ime grčke pokrajine. No, u suštini, ništa se ne menja: Srbija i Kosovo su i pre i posle samita u glavnom gradu Rumunije načičkani i okruženi veoma rizičnim bezbednosnim tačkama. Jednu od markantnih tačaka kosovskog, a time i srpskog bezbednosnog polja mogli bismo uslovno nazvati hipotekom prošlosti. Iako je čitava istorija zajedničkog (su)života Srba i Albanaca krcata teškim nasleđem, bliska ratna prošlost najviše opterećuje (i opterećivaće i u buduće!) bezbednosno polje Kosova, ali i Srbije, južnog njenog dela naročito. Opasnost po bezbednost na obema stranama znatno je povećana odmazdom albanskih ekstremista u rano proleće pre četiri godine, i ona se stalno podgrejava sve do dana današnjega. Ko god je smislio 17. mart 2004. (teško je poverovati u tezu o spontanosti) smislio ga je na golemu štetu Albanaca (ali i na ne manju nesreću kosovskih Srba), a na korist i veliko zadovoljstvo nosilaca one političke opcije oficijelnog Beograda koja ni danas ne odustaje od "zavetnog cilja» - "oslobođenje svih Srba» i njihovo ujedinjenje pod jednim državnim krovom.


NEIZVEDENI RATNI SALDO
S druge strane, neizveden ratni saldo na obema stranama i naročito nekažnjavanje (štaviše, i zataškavanje!) teških ratnih zločina i zločinaca, takođe i ovde i tamo, dodatno pritiska sigurnost pojedinaca i kolektiviteta. Beogradski analitičari tvrde da Kosovo za takav poduhvat nema ni intelektualnog ni demokratskog potencijala. Ispostavilo se, nažalost, da ni Srbija ne obiluje tim nužnim pretpostavkama mirnog i spokojnog življenja u regionu, a posebno je insuficijentna u političkoj volji da se izvede tako važna operacija. Tome treba dodati i to da se velike količine oružja još uvek skrivaju po teško dostupnim skrovištima; da se s obe strane gotovo neometano razigravaju kojekakve ekstremističke bande; da još uvek nije jasno kako će definitivno izgledati oružane snage Kosova i čime će biti naoružane. Takođe, bez obzira na to kako je viđen u vizuri geopolitičara (srpskih napose), geostrateški položaj Kosova ima veliku "specifičnu težinu" posmatra li se i iz ugla o kojem je reč. Kosovo je na tranzicionom pravcu koji povezuje kontinente, što će reći da njime cirkulišu i najrazličitiji bezbednosni rizici i pretnje, pri čemu u prvom redu mislimo na aktere terorističke internacionale i na neverovatne oblike kriminala. Sve to (i mnogo šta drugo) i te kako opterećuje glavne subjekte bezbednosti, a propagatorima strategije hoda "oštricom mača» nudi velike mogućnosti manevrisanja.
Druge, rizične tačke nazvali bismo (opet: vrlo uslovno) prostornim. Možda će Makedonija posle Bukurešta - svemu uprkos, a ponajviše uprkos idejama i ciljevima makedonskog i albanskog nacionalizma - postati bezbednija, što bi se pozitivno moglo odraziti i na Kosovo. Ali, jug Srbije i Sandžak su nestabilni. Bosna je takođe bezbednosno krcata problemima, a ni Crna Gora nije bez njih. Bez obzira na to što je Hrvatska u Bukureštu zakoračila u Nato, ona i Srbija imaju još mnogo neraščišćenih, pre svega ratnih "računa», što i njihovo bezbednosno polje još uvek čini čak i opasnim, izrazitije pošto je Hrvatska priznala kosovsku nezavisnost.


STABILIZIRAJUĆA ULOGA VOJSKE
Treće, tzv. vojni faktor je u naglašeno pozitivnoj bezbednosnoj ulozi na području koji je u žiži našeg interesovanja. Na prvom mestu, Kfor, istina uz velike napore, održava kakvu-takvu "ravnotežu straha» na Kosovu. (Kako će se snaći Euleks kojem patrijarhalna Srbija poriče svaki legitimitet - videćemo.) Za razliku od ranijih "herojskih vremena», Vojska Srbije u ovom času jedan je od retkih institucionalno-stabilizirajućih faktora na ovom trusnom srpsko-albanskom terenu. Svoj angažman na održavanju mira i stabilnosti bazira na poverenju i saradnji s Kforom. I to svakako, velikom zaslugom rukovodećeg i komandnog tima Ministarstva odbrane i Generalštaba. Upravo je zato (a i zbog svog jasnog opredeljenja za evroatlantske integracije) ovaj kadar sa generalom Zdravkom Ponošem na čelu i izložen stalnim pritiscima "patriotskih snaga» i pitanje je koliko Ponoš i njegov reformski tim mogu da izdrže a da ne podlegnu presiji. Našoj javnosti je nedvojbeno stavljeno do znanja da će Vojska - pobedi li na narednim izborima radikalsko-narodnjačka koalicija - menjati smer svog strateškog angažmana za sto osamdeset stepeni!
Četvrto, koliko god se činilo paradoksalnim, još i u ovom času misteriozni Akcioni plan Vlade u ostavci povodom nezavisnosti Kosova izaziva veliko podozrenje proevropski orijentisanog stanovništva i predstavlja takođe i te kako rizičnu tačku u bezbednosnom polju Srbije i Kosova. I to najpre zato što njegovi kreatori uporno skrivaju od javnosti šta on sadrži. Izgleda da taj plan sadrži sve ono što njegovim tvorcima i izvođačima radova trenutno padne na pamet a što bi, po njihovom mišljenju, moglo da podriva "lažnu državu Kosovo». Međutim, ne brine ih to da li će te "mere» biti štetne makar po deo srpskog stanovništva na Kosovu, recimo, onog u enklavama južno od Ibra (Albanci se ne računaju, jer oni u kodu srpskog nacionalizma nisu građani Srbije, samo je teritorija bitna!).


HLADNORATOVSKA PRIČA
S tim u vezi, dr Rada Trajković je (naravno, i ne samo ona) "zabrinuta za sudbinu Srba ispod Ibra». Učestvujući pre dvadesetak dana u jednoj panel-diskusiji o nužnosti otvaranja dijaloga o nedavnoj prošlosti "unutar srbijanskog društva», a u svojstvu potpredsednice Srpskog nacionalnog veća za Kosovo i Metohiju, ona je gotovo rezignirano naglasila i to da se na Kosovu živi u "hladnoratovskoj priči, gde se most na Ibru doživljava kao Berlinski zid». Mada je metafora gospođe Trajković izravno pogodila metu, njena se ideja (ako smo je dobro razumeli) ipak iscrpljuje samo na "Berlinskom zidu» što ga je sagradila srpska politička elita između kosovskih Srba s jedne i druge strane reke. Međutim, brojni indikatori govore o tome da aktuelna garnitura političkog vrha u Beogradu s V. Koštunicom na čelu ima mnogo veće ambicije: da baš na crti "lažne države» podigne novi "Berlinski zid» između SAD (do sada) jedine vojne velesile i Rusije, koja se pod Vladimirom Putinom u velikom stilu vratila na svetsku pozornicu, ponovo kao dostojan vojni takmac Americi. Srpski političari su uvereni da su uspeli.
Dakle, ne treba očekivati da će samit u Bukureštu doneti ikakve a kamoli revolucionarne promene u bezbednosnom polju Srbije i Kosova. Držimo da će tako biti sve dok Srbija ne postane upristojena država. Iako je predsednik SAD Džordž Buš preporučio u glavnom gradu Rumunije da Nato treba da "otvori vrata saradnje sa Srbijom», Dušan Spasojević, pomoćnik ministra za politiku odbrane, izjavio je tamo negde iz prikrajka ovog samita - da je za sada Partnerstvo za mir "puna kapa» saradnje Srbije i Nato. Nevolja je, međutim, u tome što Srbija ni nakon više od godine dana nije potpisala svu dokumentaciju koju ište Partnerstvo.
Nenad M. Nenad M. 19:09 08.04.2008

Re: Eto

razumem tvoje dileme, al ajde da postave program na sajtu, lepo ga procitamo pa onda sa nekim ozbiljnijim komentarima
Filip2412 Filip2412 19:14 08.04.2008

Re: Eto

Mariopan, sve to sto govoris o Vojvodini a desavace se i u Sandzaku i Bujanovcu i Presevu, posledica je slabe Srbije (citaj: Srbije koja nije u NATO)

Ako ne udjeudjemo u NATO nayebali smo na duze staze. Problem je sto u ovome trenutku to amerima odgovara i zato zapravo podsticu SRS i slicne u Srbiji svojim moronskim izjavama i na razne nacine odmazu proatlantskim snagama u zemlji. Odgovara im jer ce imati jedan mali slatki poligon za zajebanciju, vojne vezbe i opravdanje za dovlacenje vojnika a niko im se nece suprotstaviti jer smo vec geografski potpuno okruzeni USA saveznicima.

Mi nismo u situaciji kao recimo Ukrajina, koja zaista moze da bira izmedju NATO i Rusije, a izabrace NATO jer Rusi nemaju diplomatiju da ponovo privole Ukrajince koje su inace tamanili u milionima za vreme komunizma.

Nama Rusija nije opcija i toga su i sami Rusi svesni. Ostanemo li jedina neutralna zemlja u regionu ponovo cemo ici kontra svih i to je sasvim sam siguran definitivno put u spontani nestanak Srbije.

Dawngreeter Dawngreeter 19:37 08.04.2008

Re: to dawngreeter

Jelena Milić
pogledajte i ovaj txt dole stipeta sikavice cisto kako kontekst u kome razmatramo opcije


Dobar tekst, fino su izlozene neke stvari oko kojih nisam imao u potpunosti jasnu sliku u glavi. Hvala na prosledjivanju.
blackbox blackbox 21:27 08.04.2008

Re: Eto

to mariopan
NATO ce da nas cuva? Zar se to sada tako zove?

pa ko čuva Srbe na Kosovu po R1244 na koju se mi pozivamo?
doktorka doktorka 21:29 08.04.2008

Re: Eto

Filip2412
Mariopan, sve to sto govoris o Vojvodini a desavace se i u Sandzaku i Bujanovcu i Presevu, posledica je slabe Srbije (citaj: Srbije koja nije u NATO)Ako ne udjeudjemo u NATO nayebali smo na duze staze. Problem je sto u ovome trenutku to amerima odgovara i zato zapravo podsticu SRS i slicne u Srbiji svojim moronskim izjavama i na razne nacine odmazu proatlantskim snagama u zemlji. Odgovara im jer ce imati jedan mali slatki poligon za zajebanciju, vojne vezbe i opravdanje za dovlacenje vojnika a niko im se nece suprotstaviti jer smo vec geografski potpuno okruzeni USA saveznicima.Mi nismo u situaciji kao recimo Ukrajina, koja zaista moze da bira izmedju NATO i Rusije, a izabrace NATO jer Rusi nemaju diplomatiju da ponovo privole Ukrajince koje su inace tamanili u milionima za vreme komunizma. Nama Rusija nije opcija i toga su i sami Rusi svesni. Ostanemo li jedina neutralna zemlja u regionu ponovo cemo ici kontra svih i to je sasvim sam siguran definitivno put u spontani nestanak Srbije.


a nemoguce je da ostanemo neutralna zemlja u regionu , pre svega zato sto smo ekonomski uzasno slabi. taj 'luksuz" sebi mogu da dozvole norveska i svajcarska koje se ne muce sa deficitom i inflacijom.
blackbox blackbox 22:49 08.04.2008

Re: Eto

to mariopan
Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova.

Pa zar nije pametnije da mi udjemo u NATO a ne da oni ulaze u nas?
Analogija iymedju Rambujea i Ahtisarijevog plana Vam je dobra u smislu što upravo to pokazuje da ni onda a ni sada nije bilo pameti da se problem rešava. Pokazujete da je ostala ista Slobina logika i zato je Kosovo izgubljeno.Nije bilo niti ima govora o NATO okupaciji Srbije već samo o tranzitu snaga koje su stacionirane na Kosovu, s tim da je po Sporazumu iz Rambujea na Kosovu moglo ostati 10.000 naših snaga.
To o davanju ili nedavanju zemlje je cista floskula, kao i naša spre,mnost i velika želja da živimo zajedno sa Šiptarima.
A Vojvodine tiče, postoje neki koji ciljano izmišljaju da neko hoće da nam uzme Vojvodinu da bi mu Vi i ja verovali da je on i njegova stranka ta koja to neće dozvoliti.
Vojvodina i Kosovo nemaju ni istorijsku ni etničku sličnost da bi se sada mogla izmišljati nova opasnost, osim što to koriste nacionalisti jedni i drugi pa našim nacionalistima idu na ruku njihovi ekstremni nacionalisti i obratno.
doktorka doktorka 23:33 08.04.2008

Re: Eto

blackbox
to mariopan
Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova.Pa zar nije pametnije da mi udjemo u NATO a ne da oni ulaze u nas?Analogija iymedju Rambujea i Ahtisarijevog plana Vam je dobra u smislu što upravo to pokazuje da ni onda a ni sada nije bilo pameti da se problem rešava. Pokazujete da je ostala ista Slobina logika i zato je Kosovo izgubljeno.Nije bilo niti ima govora o NATO okupaciji Srbije već samo o tranzitu snaga koje su stacionirane na Kosovu, s tim da je po Sporazumu iz Rambujea na Kosovu moglo ostati 10.000 naših snaga.To o davanju ili nedavanju zemlje je cista floskula, kao i naša spre,mnost i velika želja da živimo zajedno sa Šiptarima.A Vojvodine tiče, postoje neki koji ciljano izmišljaju da neko hoće da nam uzme Vojvodinu da bi mu Vi i ja verovali da je on i njegova stranka ta koja to neće dozvoliti.Vojvodina i Kosovo nemaju ni istorijsku ni etničku sličnost da bi se sada mogla izmišljati nova opasnost, osim što to koriste nacionalisti jedni i drugi pa našim nacionalistima idu na ruku njihovi ekstremni nacionalisti i obratno.


Sto se tice Vojvodine, ako budemo nastavili da se ovako ponasamo, ne bi mi zacudilo da se i ona pocne razmatrati ... posebno posle ovoga:

"Ustavni sud
Ažurirano: Uto, 08.04.2008. 18:38
PROTIV POVLASTICA ZA MANJINE
Sudija Ustavnog suda Srbije zatražio obustavljanje odluke Republičke izborne komisije o 3.000 potpisa za manjinske izborne liste.
Lela Milivojević

Sudija izvestilac Dragan Stojanović predložio je u utorak da se obustavi primena odluke Republičke izborne komisije da je nacionalnim manjinama potrebno najmanje 3.000 sudski overenih potpisa građana za podnošenje izborne liste.

Stojanović je predložio uvođenje privremene mere kojom će biti obustavljeno izvršenje dok sud ne donese konačnu odluku.

Predsednica suda Bosa Nenadić složila se sa Stojanovićem i još nekim sudijama koji su izneli stav da je RIK svojom odlukom prekršila zakon.

Inicijativu da je i manjinama kao i drugim podnosiocima izbornih lista potrebno 10.000 overenih potpisa, podneli su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije. Radikali su zatražili i da se „obustavi proglašenje izbornih lista” nacionalnih manjina ako nije overena sa najmanje 10.000 potpisa građana.

Odluku o tom predlogu Ustavni sud će doneti na zatvorenom delu sednice. Da bi predlog bio prihvaćen potrebno je da za njega glasa dve trećine sudija, odnosno njih 10. Ustavni sud trenutno ima 10 sudija, dok pet sudija bira Visoki kasacioni sud koji tek treba da se formira.

Rok za zaključivanje izborih lista za parlamentarne izbore 11. maja ističe u ponoć 25. aprila.
Na prethodnim parlamentarnim izborima 21. januara 2007. godine za manjinske liste bilo je dovoljno priložiti 3.000 sudski overenih potpisa '.

Izvor : Beta




irvas irvas 02:13 09.04.2008

Re: Eto

Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova. Zapravo zbog potrebe da se ovde instalira taj savez mi smo i bombardovani.
Mislite ako odmah pristanemo da im damo nasu zemlju na izvol'te nece nas ponovo bombardovati? Kazite tako da vas ceo svet razume pa cemo mozda i da razmislimo.

verujem da je ulazak u NATO nekakav preduslov za ulazak u EU. sto znaci da ce bilo kakve granice (pogotovo one etnicke) postati nevazne.
kakve sad sloba ima veze sa ovim? jel to znaci da je sloba bio u pravu sto nije potpisao?
blackbox blackbox 07:58 09.04.2008

Re: Eto

to doktorka

Sto se tice Vojvodine, ako budemo nastavili da se ovako ponasamo, ne bi mi zacudilo da se i ona pocne razmatrati ... posebno posle ovoga:

"Ustavni sud
Ažurirano: Uto, 08.04.2008. 18:38
PROTIV POVLASTICA ZA MANJINE
Sudija Ustavnog suda Srbije zatražio obustavljanje odluke Republičke izborne komisije o 3.000 potpisa za manjinske izborne liste.
Lela Milivojević

U pravu ste. Prema manjinama treba da se primenjuje tyv.poyitivna diskriminacija.
Ako se manjinama uskracuju prava, a uskračuje ih večinski narod, onda ko nam je kriv što manjine neće sa nama. To je suština svih problema na prostorima Balkana, bivše Jugoslavije, SFRJ, Kosova, a izgleda nacionalisti ništa nisu naučili i teraju dalje dok stvarno ne doteraju da imaju čistih Srba za pod jednu šljivu, jer niko sa takvima neće.
Ђак Ђак 08:32 09.04.2008

Re: Eto

Filip2412
Mariopan, sve to sto govoris o Vojvodini a desavace se i u Sandzaku i Bujanovcu i Presevu, posledica je slabe Srbije (citaj: Srbije koja nije u NATO)

Ako ne udjeudjemo u NATO nayebali smo na duze staze. Problem je sto u ovome trenutku to amerima odgovara i zato zapravo podsticu SRS i slicne u Srbiji svojim moronskim izjavama i na razne nacine odmazu proatlantskim snagama u zemlji. Odgovara im jer ce imati jedan mali slatki poligon za zajebanciju, vojne vezbe i opravdanje za dovlacenje vojnika a niko im se nece suprotstaviti jer smo vec geografski potpuno okruzeni USA saveznicima.

Mi nismo u situaciji kao recimo Ukrajina, koja zaista moze da bira izmedju NATO i Rusije, a izabrace NATO jer Rusi nemaju diplomatiju da ponovo privole Ukrajince koje su inace tamanili u milionima za vreme komunizma.

Nama Rusija nije opcija i toga su i sami Rusi svesni. Ostanemo li jedina neutralna zemlja u regionu ponovo cemo ici kontra svih i to je sasvim sam siguran definitivno put u spontani nestanak Srbije.



Филипе, углавном се слажем са свим овим што пишеш.
Већ смо ту и тамо писали о НАТОу и Србији и ту и даље стоји питање да ли они стварно нас хоће тамо, или им требамо овде због одржавања нестабилности у региону (како ти сам кажеш, "полигон за з....ју".

Није лоше имати на уму оно писмо Вилија Вимера Шредеру (то су крупне зверке у Немачкој, није шала).

Ако су они поставили себи за циљ да нас држе ван НАТОа и ЕУ, можемо ми на трепавицама да дубимо, да поједини блогери љубе Харадинаја, да сви истетовирамо НАТО на челу, џаба нам.
Можемо сви да певамо у хору, једногласно, да волимо НАТО, ништа не бисмо променули.

Што се Русије и Украјине тиче, улазак у НАТО је за Украјину играње са ватром. Превише опасна ствар. Као прво, 40% становништва Украјине су Руси. Њих нећеш ни пушком у НАТО натерати.
Власти тамо би да избегну референдум, пошто знају да ту не би прошло.

Ако пробају мимо референдума, не би ме чудило да тамо избије грађански рат и да се Украјина распадне. То је оно што би Американце највише обрадовало. Опет би се Словени убијали међусобно а Украјина узимала кредит да се наоружа, па кад рат једном прође, још један кредит за обнову. ФЕД таман да ували неком још коју тону папира...

Русима не треба дипломатија, имају они много јаче оружје.
Украјина сав гас добија од Русије (по јако доброј цени још увек), а већину струје добија из нуклеарки.
Гориво за нуклеарке је увозила из Русије 100% до недавно, опет по јако доброј цени за њих.

Последња Бушова посета је резултирала уговором да Украјина убудуће 25% горива за нуклеарке купује од Вестингхауса.
Дан после тога им је стигла порука из Русије:

"Поштујемо Вашу одлуку да сами, по тржишним принципима, бирате добављача.
Од сада ће и цена наше робе коју Вам продајемо бити формирана по тржишном,
а не по принципу добросуседских односа".

То конкретно значи да ће цена струје да им скочи можда и 70% (и гаса и нафте вероватно).
Ако им се игра са ватром, нека се играју. Сами ће бити криви после.

Нису Руси таманили Украјинце, него комунисти (већина комунистичких вођа су били Јевреји, а комунизам је Русији увезен са запада). Комунисти су таманили Русе исто колико и све друге народе у СССР, отприлике.
WoO WoO 08:55 09.04.2008

Re: Eto

mariopan
NATO ce da nas cuva? Zar se to sada tako zove?
Kako ste zamisili "regionalizaciju" Vojvodine i sta to znaci> Da li ce to biti po etnickim osnovama kao sto traze Madjari oko Subotice da sva mesta sa vecinskim Madjarskim zivljem ima teritorijalnu autonomiji , dakle etnicka podela i kako se LDP odnosi prema cinjenici da su taj plan oni predstavili prvo u Madjarskoj , dobili tamo punu podrsku , pa tek onda nas obavstavaju. Nekako je tako pocelo i na Kosovu pa opecen i na ladno duva.
Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova. Zapravo zbog potrebe da se ovde instalira taj savez mi smo i bombardovani.
Mislite ako odmah pristanemo da im damo nasu zemlju na izvol'te nece nas ponovo bombardovati? Kazite tako da vas ceo svet razume pa cemo mozda i da razmislimo.

Da li ce u Vojvodini svaka etnicka grupa ili manjina imati svoju teritorijalnu autonomju i kako cete da nas podelite i razmrsite a da svako dobije po parce Srbije jer ako to jednima dajete kao pravo zasto to pravo ne bi imali svi? Da li ce to da bude po modelu Kosova gde je jednima priznato svako pravo a drugima uskraceno svako pravo pa i pravo na zivot?





Ma dajte molim Vas, pa sta fali ostalim zemljama u kojima je instaliran NATO?Milosevic je znao da ce ako NATO udje u Srbiju i njegova vlast da nestane, da je brinuo o svom narodu sigurno ne bi doslo do bombardovanja.To sto se kao protivio da nas NATO"okupira" je bila njegova maska pred narodom da pokrije svoje stvarne ambicije.USA i NATO su trenutno najvece Badze na svetu i vec su nam lupali samare i pesnice za nase male gluposti, sto bi znacilo da je bolje sa njima nego protiv njih.Nemamo mi tu izbora.
mariopan mariopan 09:20 09.04.2008

Re: Eto

blackbox
to mariopan
NATO ce da nas cuva? Zar se to sada tako zove?

pa ko čuva Srbe na Kosovu po R1244 na koju se mi pozivamo?

NIKO ih ne cuva pa zato i pitam.
Atomski mrav Atomski mrav 09:21 09.04.2008

Re: Eto

Baš tako... čuvaju ih i brane k'o lala sina u onom vicu...
Filip2412 Filip2412 14:36 09.04.2008

Re: Eto

Нису Руси таманили Украјинце, него комунисти (већина комунистичких вођа су били Јевреји, а комунизам је Русији увезен са запада). Комунисти су таманили Русе исто колико и све друге народе у СССР, отприлике.


pa jes to tacno, ali ti proruski naseljeni u Ukrajini su tamo upravo zahvaljujuci eliminisanju ukrajinaca u velikom izgladnjivanju za vreme komunizma. Drugo, sam dogadjaj se pokusava zataskati od danasnje Rusije sto vredja familije postradalih Ukrajinaca. Rusija umesto da se ogradi od tih negativnih stvari i privoli Ukrajince na prevaru oni sve na silu... ako dizu cene sirovina okrenuce u prorusko stanovnistvo protiv sebe. To ti je balvan taktika, nasuprot lukave Britanske taktike za vladajne svetom.

Није лоше имати на уму оно писмо Вилија Вимера Шредеру (то су крупне зверке у Немачкој, није шала).

Znam, verovatno ima istine, ali bogami moras priznati da nije narocito tesko u Srbiji kakva je danas proizvesti anti zapadnjacko raspolozenje. Da je na vlasti LDP sa stavovima kakve ima a da nas Evropa i dalje zayebava oko clanstva to bi bila druga prica, mogao bi 100% da poverujem u teoriju zavere. Mi smo tvrdoglav narod i zato cemo propasti. Mi zezamo Slovence sto im Kondoliza diktira sta da rade, zezali smo Slovence i Hrvate sto se uliziju amerima jos od pocetka '90-ih. Mi smo nezavisni, ponosni i dostojanstveni, a sto su sad svi u okruzenju jaci od nas nema veze. Nebesko carstvo, to je taj rad.




Ђак Ђак 14:59 09.04.2008

Re: Eto

Гледе Руса у Украјини, није то баш тако...
Кијев је прва руска престоница, тамо је Руса увек било, у Запорожју поготово. Крим је био Руски све до доласка комуниста на власт. Украјина је била већином православна, западни део су успели временом да поунијате... "Крсташких похода" ка истоку није мањкало... Други назив за Украјину је Малорусија.

Руси не дижу цене самоиницијативно. Наранџасте "демократе" би да воде антируску политику, а да истовремено добијају гас, нафту и уранијум по братским ценама. Па нису Руси блесави да тако нешто дозволе.
Дизањем цена енергената Руси могу само још додатно да повећају незадовољство Руса у Украјини, никако да их окрену против себе, пошто је Русима у Украјини савршено јасно да им о глави раде "наранџаста" екипа и запад, а не Русија.

Са другим делом се слажем. Антизападњачко расположење у овој ситуацији западу одговара (са тим се и ти слажеш), па и играју лицемерну политику, шатро нам пружају руку пријатељства, а овамо крше међународно право, ослобађају Харадинаја, стално обећавају а ништа од тога...

Ја сам скоро 100% сигуран да се ништа не би променило и да је ЛДП на власти (осим што би се Чеда возио у државном, уместо у приватном џипу). Имали смо период апсолутног испуњавања свих услова које је запад постављао (период за време покојног Ђинђића).

Ђинђић је то радио свесно неко време, то и сам каже у једном у последњих интервјуа, да је све испунио што су од њега тражили, а да за узврат ништа од обећаног није добио, само нова условљавања. Кад је видео да то ничему не води, побунио се против тога, па знамо сви шта је било убрзо након тога.

Не знам шта да ти кажем око улизивања...
Некад је и Хитлер деловао као незадржив, па су му се клањале наше комшије... После се ствари промене.

Лично сам против улизивања било коме, а исто толико против тога да се супротстављамо ономе ко је хиљду пута јачи од нас, а ми без заштите. Више сам за "памет у главу и дупе уза зид", ако је то икако могуће и ако за тако нешто није прекасно....
Filip2412 Filip2412 15:25 09.04.2008

Re: Eto

Лично сам против улизивања било коме, а исто толико против тога да се супротстављамо ономе ко је хиљду пута јачи од нас, а ми без заштите. Више сам за "памет у главу и дупе уза зид", ако је то икако могуће и ако за тако нешто није прекасно....


Izgubili smo puno i situacija je prilicno zayebana. Da je mene neko pitao mi bi istog dana kada je Berlinski zid srusen poceli da radimo na prijemu u NATO. SVI iz okruzenja su tako razmisljali osim nas. Sada smo poslednji i nemamo manevarski prostor. U principu samo mi gubimo ako ostanemo izolovana tacka na NATO mapi. Njih manje vise bas briga. Nemamo mi nuklearne projektile pa da se mnogo cimaju oko nas. Podrska Rusije je samo zamazivanje ociju. Ili salji vojsku da ratujemo ili nas ne zayebavaj. Zadnju sansu da nas podrze su imali kada su posle NATO bombi poslali vojnike na iz Bosne na Kosovo. Medjutim povukli su se i sad je kasno.

Nije sala, ili si za NATO ili si protiv NATO, nema neutralnosti.

Cesto se kritikuje recimo LDP pozicija koja forsira NATO & EU jer to podrzaumeva gubitak Kosova.
Praktican aspekt je drugaciji, DSS & SRS ce izgubiti i Kosovo a mozda i jos po nesto - naterace sve manjine u Srbiji da proklinju sudbinu sto su rodjeni u Srbiji i prizeljkuju pripajanje bilo kome samo da se ratosiljaju bede i izolacije koju Srbija promovise.

Mozda nisam upravu, ali kockice su se sklopile toliko jasno da jedino cudo moze promeniti situaciju na terenu, recimo da meteor padne i unisti pola planete... ili da se svi amerikanci sutra probude i shvate da su zapravo Srbi, tako nesto iz domena parapsihologije...


mariopan mariopan 15:36 09.04.2008

Re: Eto

irvas
Ulaskom u NATO zavsava se faza kojom bi Srbija bila vojno zaposednuta a to je jedini uslov na koji Sloba nije pristao u Rambujeu , na sve drugo je pristao i bio spreman da potpise. To je jedna od tacaka Ahtisarijevog plana sa kojim se Srbija nije slozila i to je bilo najveca prepreka u pregovorima oko Kosova. Zapravo zbog potrebe da se ovde instalira taj savez mi smo i bombardovani.
Mislite ako odmah pristanemo da im damo nasu zemlju na izvol'te nece nas ponovo bombardovati? Kazite tako da vas ceo svet razume pa cemo mozda i da razmislimo.

verujem da je ulazak u NATO nekakav preduslov za ulazak u EU. sto znaci da ce bilo kakve granice (pogotovo one etnicke) postati nevazne.
kakve sad sloba ima veze sa ovim? jel to znaci da je sloba bio u pravu sto nije potpisao?

Ne , Irvase to ne znaci bas obratno , mogao je odmah da potpise jer sada ce to neko potpisati , vidis kako se raduju...pa sto to nije odmah potpisao? Ne bi nas bombardovali i razarali , mozda bi i nama pomogli da zbrisemo "nepozeljan" narod sa svoje teritorije kao sto su nasim susedima koje danas hvalite kako su taj problem lepo resili...pa bi i nama ispeglali istoriju kao i njima i bilo bi "puj pike ne vazi"

Mogao je odmah da potpise i da ne zavrsi u Hagu vec bi verovatno bio njihov glavni saveznik ovde na Balkanu i usrecio bi nas svojom vladavinom dozivotno.

Tako to ide , jer onaj ko njima treba naprasno dobije pomilovanje ma sta da je uradio to valjda vidis i sam. Ta pesma o ljudskim pravima i vladavini zakona i pravde i "demokratiji" koja se na tenkovima sprovodi svuda po svetu to je prica za malu decu .

Hajde da kazemo istinu a to je da je NATO jedna razbojnicka druzina koja svoju "zastitu" nudi kao oni mafijasi kada nekome obecaju "zastitu" od njih samih , ako ne platis ja cu da ti razlupam glavu i kafanu....pa ko je pametan on placa. Onaj ko misli sa njima da se tuce mora da ima i ciime da se tuce a mi to nemamo. Kada se taj problem ovako gleda onda ce da dopre do usiju svih i nema onoga ko bi pozeleo da se sa njima kaci. Samo nemojte te hvalospeve ....nista vise.
mariopan mariopan 15:42 09.04.2008

Re: Eto

WoO , upravo to kazem u drugom komentaru , pa mislimo isto Da ne ponavljam i ja mislim da je mogao i odmah da potpise pa da nam sve to pristedi.
Ђак Ђак 15:43 09.04.2008

Re: Eto

Филипе, и ти и ја терамо по свом :)
Ђинђић је пробао са уступцима. Ништа се није померило.
Као што рекох, ако су они решили да не будемо део НАТО-а (ја верујем да јесу), нећемо ни бити.

Можда грешим, али се мени коцкице слажу тако да они играју топло-хладно са нама и да од тога имају користи. Какве, не знам.
На речима подржавају прозападне снаге у Србији, а делима нас терају у изолацију. Да крену нешто конкретно да раде да нас привуку себи, то би ишло без проблема. Но они нас терају да се инатимо, ништа друго.
Због тога шта раде, ја им не верујем да им је циљ стабилна Србија. Зато сам против НАТО.

Што се Руса тиче, они сада не подржавају Србе ината ради. Они бране међународно право. Кад су будале запалиле америчку амбасаду, Савет Безбедности је одмах ЈЕДНОГЛАСНО то осудио.
Ако се ми и Арнаути договоримо, Руси ће то подржати. Запад се трудио свим силама да се не договоримо-да би ситуација остала нестабилна.

Мени лично највише смета политиканство у Србији, а ту су све странке потпуно исте, без изузетка. Њима је најбитније да се огребу за комад власти и фотељу у управном одбору. На који начин, небитно.
Filip2412 Filip2412 16:03 09.04.2008

Re: Eto

Филипе, и ти и ја терамо по свом :)
Ђинђић је пробао са уступцима. Ништа се није померило.


Djindjic osim izrucenja Slobe nije uradio ni jedan drugi ozbiljniji ustupak. Kosovo su ustupili SRS&SPS.
Djak moras priznati da u ovom trenutku pateticno izgleda nas stav da ustupamo Kosovo nekome. Nasi poiticari bez dozvole NATO ne mogu da odu u posetu Kosovu a mi ipak ne zelimo da ustupimo Kosovo. Nema vise realnih ustupaka koje mi mozemo da ucinimo. To je kao kad macka misa satera u cosak a mis se seti da predlozi pregovore...

Prostorno gledano mi jesmo u NATO, ko ne veruje nek pogleda geografsku mapu. Ja mislim da je takticki jedino sto nam preostaje da svecano izjavimo kako se "dobrovoljno i samoinicijativno" zelimo prikljuciti NATO paktu.

Kosovo je sada van naseg dometa. Sa druge strane, niko ne brani Srbima da prave po 10 deteta i da kupuju kuce u Bujanovcu i Presevu, Prokuplju i Kursumliji pa i na Kosovu. Borba za Kosovo se uvek moze voditi na jedan takav, produktivan nacin.


Ђак Ђак 16:15 09.04.2008

Re: Eto

Слажем се да је бука која се око Косова у Србији диже паптетична. То је зато што су политичари у Србији хохштаплери и што то користе као политички поен.
Србија треба на спољнополитичком плану да остане на чврстој позицији-не признајемо незавнисност и готово. Ништа више сада не може да се уради, осим да Србија почне да ради и да хапси лопове.
Па полако, ничија није до зоре горела.
На жалост, власти у Србији све раде погрешно, када је унутрашња политика у питању.
mariopan mariopan 16:25 09.04.2008

Re: Eto

Ђак
Слажем се да је бука која се око Косова у Србији диже паптетична. То је зато што су политичари у Србији хохштаплери и што то користе као политички поен.
Србија треба на спољнополитичком плану да остане на чврстој позицији-не признајемо незавнисност и готово. Ништа више сада не може да се уради, осим да Србија почне да ради и да хапси лопове.
Па полако, ничија није до зоре горела.
На жалост, власти у Србији све раде погрешно, када је унутрашња политика у питању.

POTPISUJEM,
To Kosovo su toliko zloupotrebili nasi politicari da je vec svakome muka . Nije nama nista smetalo da sve ove godine nesto RADIMO za nas da nam bude bolje ali za sve sto nije uradjeno narodu se sarvira prica o Kosovu i mene ne cudi da se ta prica vec svima ogadila. Ali nadam se samo da su ih ljudi prozreli i da ce za to oni platiti cenu i na izborima.
Filip2412 Filip2412 16:33 09.04.2008

Re: Eto

Djak, razumem sta govoris.
... ja pricam sve ovo samo zato sto se plasim izolacije i bede.
ne zbog sebe nego zbog ljudi koje volim u Srbiji. Znas kako, posle 10-ak godina izolacije, nikog vise na zapadu nece biti briga sta je pravda sta nepravda. Mislim, ni sad ih nije briga a tek ako ponovo utonemo u izolaciju...

Jednostavno, ljudi pogledaju na mapu i vide da smo jedino mi crna ovca u regionu i ukapiraju da nismo normalni. Sta ih briga za detalje, niko se ne udubljuje u analizu.

Da je recimo prijateljska Grcka ili Rumunija istupila iz NATO i EU u znak podrske Srbiji onda bi bila druga prica, ovako, mi smo sami samcati. Prvo sto svako pomisli je da nesto nije uredu sa nama, zasto bi svi ostali na jednu a mi na drugu stranu?

Moramo da se integrisemo sto pre u EU a ja mislim da je NATO pod obavezno pre EU jer drugacije nece moci.
Nije uopste licemerno kada neki kazu da time branimo bolje svoje interese i na Kosovu. Kosovo je definitivno van Srbije, mozda ne van nebeske Srbije, ali van ove geografske jeste. Ja ne znam sad kako je najbolje postupiti u vezi zvanicnog priznavanja Kosova, ali znam da ako budemo jedini kontra EU & NATO nestacemo totalno.


pufna pufna 17:38 09.04.2008

Re: Eto

Нису Руси таманили Украјинце, него комунисти (већина комунистичких вођа су били Јевреји, а комунизам је Русији увезен са запада). Комунисти су таманили Русе исто колико и све друге народе у СССР, отприлике.

vecu glipost nisam procitala?!
Pa ''savremeni sovjetski covek'' je uglavnom bio malogradjanin i rasista. Nista manje jevreja nisu sovjeti poubijali nego Nemci. Kada su deca bila sirocad ako bi im se znalo da su im pretci jevreji bila su u posebnim domovima za jevrejsku decu. Postoje citavi gradovi u Sibiru ( kao NOVOSIBIRSK) koji su prepuni jevreja tamo oteranih iz prestonice. Postojala je takodje diskriminacija da se ne mogu lako zaposliti u vecim gradovima - Mosvka i Petersburg. Ako ima nekih rukovodioca jevreja oni su tu kao izuzetak iz pravila.
I ta mrznja prema jevrajima nije sovjetska izmisljotina.To je nasledje ruske istorije koja je veliko ''ciscenje'' jevreja izvela u Ukrajini pocetkom 20.veka.
Ђак Ђак 19:03 09.04.2008

Re: Eto

pufna

vecu glipost nisam procitala?!
Pa ''savremeni sovjetski covek'' je uglavnom bio malogradjanin i rasista. Nista manje jevreja nisu sovjeti poubijali nego Nemci. Kada su deca bila sirocad ako bi im se znalo da su im pretci jevreji bila su u posebnim domovima za jevrejsku decu. Postoje citavi gradovi u Sibiru ( kao NOVOSIBIRSK) koji su prepuni jevreja tamo oteranih iz prestonice. Postojala je takodje diskriminacija da se ne mogu lako zaposliti u vecim gradovima - Mosvka i Petersburg. Ako ima nekih rukovodioca jevreja oni su tu kao izuzetak iz pravila.
I ta mrznja prema jevrajima nije sovjetska izmisljotina.To je nasledje ruske istorije koja je veliko ''ciscenje'' jevreja izvela u Ukrajini pocetkom 20.veka.


Vladimir Ulyanov-Lenin,
Leon Trotsky (Leiba Bronstein),
Grigori Zinoviev (Gerson Radomyslsky),
Leon Kamenev (actually Leiba Rosenfeld),
Karl Radek (Tobiach Sobelsohn),
Maxim Litvinov (Meyer Hennokh Wallakh),
Yakov Sverdlov (Yankel-Aaron Solomon),
L. Martov (Yuli Zederbaum)

Већина вођа, који су извели револуцију, јесу били Јевреји. Касније, ту и тамо. Горбачов је последњи.
Е сад, то што је Стаљин (Грузин, Јевреј?) после протеривао све редом (Корејанце са Сахалина, Немце у Казахстан, Чечене исто у неку пустињу, Јевреје...) то се опет не може баш тако лако пришити Русима.
Да је дискриминација постојала, то је тачно, то нико не спори. Руси нису нимало били поштеђени у Стаљиновим чисткама.
А да се Руси и Јевреји (Хазари) не миришу, то је тачно. Хазарима је кнез Владимир, још давно, ако се добро сећам, растурио државу...
blackbox blackbox 22:03 09.04.2008

Re: Eto

mariopan

blackboxto mariopan
NATO ce da nas cuva? Zar se to sada tako zove?pa ko čuva Srbe na Kosovu po R1244 na koju se mi pozivamo?NIKO ih ne cuva pa zato i pitam.

Kako ne čuva pa jel Samardžić kad ide tamo da ih prosvećuje dobije pratnju KFOR-a.
A zamislite samo šta bi bilo 17.marta 2004.godine da se NATO( KFOR) na naše insistiranje nije energično angažovao, tačno da je kasnio ali je zaustavio razulareno divljanje., čak je tada 19 Albanaca ubijeno od strane snaga NATO.
Dakle Srbe na KiM još uvek samo mogu zaštititi snage NATO, a nebuloze tipa da tamo ide naših 999 vojnika kako je po R1244 dozvoljeno su čista kvazipatriotska retorika onih koji znaju da njegov sin neće biti medju tih 999 koji bi bili glineni golubovi. To je moguće tek onda kada se Beograd i Priština direktno sretnu i dogovore, odnosno, još bolje da Srbi na Kosovu ostanu u KPS i inače se uključuju u institucije i tako štite svoje interese.
Ovako služe samo za skupljanje jeftinih izbornih poena, jer , Bože moj, svi se sada bore za Srbe na KiM do poslednjeg glasa u biračkom telu , a ako treba i do poslednjeg Srbina tamo.
Vaske Cacak Vaske Cacak 22:45 09.04.2008

Re: Eto

Kao i svaki Srbin, izvinjavam se htedoh reci gradjanin Srbije, delimo se na one koji smatraju da bi NATO trebao da nas stiti i na one koji smatraju da smo jos uvek u ratu sa njima.

Smatram da bi polazna tacka Srbije u svakakvim pregovorima sa svim mogucim savezima, bili oni vojni,politicki ili ekonomski, trebalo biti STA,BRE,MI IMAMO OD TOGA.

Sta nama donosi ulazak u severno atlantsku grupu drzava? Od koga ce da nas brane? KOLIKO TO NAS KOSTA?

Zanimljivo je da bi ,eventualna,odluka drzavnog vrha o ulasku u bilo koju od unija morala proci i referendum(ukoliko nasi vrsni strucnjaci ne dokazu nepostojanje razloga) a zna se rezultat takvog referenduma u narednih pedesetak godina ili makar dok ne izumre generacija koja se seca bacanja uranijumskih i kasetnih poklona.

Ali se opet vracam na pitanje sta mi ili bas jasno ja imam od toga?
Nista.

A kakve veze Vojvodina ima sa NATO-om?
Od onog dana kada ,silom prilika, dovedosmo nasu najvecu zabludu na vlast(6.10.2000.) obecava se regionalizacija i decentralizacija,a svi znamo obecanje -ludom radovanje. Cekam vec 8 godina da se neko seti i da van Begrada postoji neki narod kome treba hleba da pre'rani familiju.

Mozda ovo i nema neke veze sa temom ali mislim da je nas najveci problem sto imamo i previse stranaka i previse politicara od karijere.Treba se svima njima obezbediti a za nas sto ostane.Ako ostane. A NATO? Ma sta me briga...
srpskey srpskey 03:07 10.04.2008

Re: Eto

LDP kao da se specijalizuje za dnevno krunjenje svog glasačkog tela fokusiranjem na ultra-nepopularne stvari u naj-inopportune momentu. Šta je sledeće, podrška Federeru kako bi se izvukao iz trenutne loše forme pred French Open? :-D

Ovo su izbori u kojima će da bude najveći odziv do sada. I mom brici je jasno da je u pitanju život ili smrt. Šta to znači za LDP-ovih 6% posto, ne treba imati PhD iz matematike.

Dakle umesto da uveća svoj procenat tako što flertuje sa centrom, LDP iz dana u dan propoveda ultraliberalizam onima koji bi i inače glasali za LDP.

A ako ovako nastavi sa guranjem prsta u oči i to malo glasača koji su liberalno orijentisani a koji će glasati za DS usled nedostatka želje da budu kamikaze (i daju glas radikalima preko glasanja za LDP), LDP će da padne ispod 5% i radikali dolaze na vlast bez ikakvih koalicija. A onda će se sledećih 50 godina u NATO ulaziti kao i do sada... avionom ili kolima ali najverovatnije konjskom zapregom.
irvas irvas 05:48 10.04.2008

Re: Eto

Hajde da kazemo istinu a to je da je NATO jedna razbojnicka druzina koja svoju "zastitu" nudi kao oni mafijasi kada nekome obecaju "zastitu" od njih samih , ako ne platis ja cu da ti razlupam glavu i kafanu....pa ko je pametan on placa. Onaj ko misli sa njima da se tuce mora da ima i ciime da se tuce a mi to nemamo. Kada se taj problem ovako gleda onda ce da dopre do usiju svih i nema onoga ko bi pozeleo da se sa njima kaci. Samo nemojte te hvalospeve ....nista vise.

najvise volim ove sto bog-zna-kako kritikuju i bore se protiv novog svetskog poretka, razbojnistva NATO i nekakve pogubne globalizacije a pri tome ne iznose nikakve alternativne predloge.
zabolocki zabolocki 13:27 23.04.2008

klk

gruzijac
blackbox blackbox 17:48 08.04.2008

Da je pameti

Da je više pameti sve bi stranke objeručke prihvatile da što pre potpišu SSP, jer su sve na rečima za EU.
Očito da neke nisu i da je predizborna kampanja prioritet.
Kada bi se potpisao SSP onda ni SRS ne bi imale problem ukoliko bi došla na vlast posle izbora a koristila bi pogodnosti tj. narodu bi bilo bolje.
Ovako izgleda da bi ipak bilo bolje da EU više ne pomaže proevropske snage dok se ne završe izbori a onda neka se iskupi za sva odugovlačenja i odmaganja.
Vračarac Vračarac 18:18 08.04.2008

Re: Da je pameti

Oprostite ali najiskrenije mi nije jasno zbog čega bi smo morali da uđemo u NATO. Zbog čega ne možemo ostati neutralni. Mislim (laički) da bi nas to članstvo skupo koštalo a da zauzvrat ne bi smo mnogo dobili.
Jelena Milić Jelena Milić 18:23 08.04.2008

Re: Da je pameti

legitimno pitanje, rasprava na nekim mojim blogovima oko toga vec vodjenja, ako vas ne mryi pogledajte, i opet ce...

vrlo kratko, smatram da je globalizacija neumitna, i da sobom nosi nove izazove koje male zemlje, a ni velike, same ne mogu da resavaju da je za to potrebno da smo u vecim savezima, ekonomskim, vojnim, energetskim

plus, ja podrzavam ideju clanstva u nato i kao clanstva u sistemu koji podrzav ai stiti liberalnodemokratske vrednosti sirom sveta.

kao sto rekoh nemam nist aprotiv argumentovane debate o koristima od vojne neutralnosti ali ne u istorijskom konteksru jer to globalizaija sve melje, vec sa aspekta kako cemo tako to i to, ..to i to...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:26 08.04.2008

Re: Da je pameti

Vračarac
Oprostite ali najiskrenije mi nije jasno zbog čega bi smo morali da uđemo u NATO. Zbog čega ne možemo ostati neutralni. Mislim (laički) da bi nas to članstvo skupo koštalo a da zauzvrat ne bi smo mnogo dobili.

Neutralni, prema čemu...prema vrednostima zapadnoga sveta i liberalne demokratije...
To nije neutralnost, to je ovo udrđivanje na "našima"...
Filip2412 Filip2412 19:24 08.04.2008

Re: Da je pameti

Oprostite ali najiskrenije mi nije jasno zbog čega bi smo morali da uđemo u NATO. Zbog čega ne možemo ostati neutralni. Mislim (laički) da bi nas to članstvo skupo koštalo a da zauzvrat ne bi smo mnogo dobili.

Vracarac, zivim za dan kada ce Srbija biti ko is vi ostali u regionu a ne da se mi uvek pravimo pametni i drugaciji.
Ajde da obrnemo pitanje, objasni zasto su sve ostale zemlje u regionu usle u NATO ako je to stetno?

Austrija, Svedska, Svajcarska itd. su zemlje koje imaju takav kredibilitet u svetu da je neukusno porediti ih sa Srbijom u kontekstu NATO clanstva.

Hrvatska, Crna Gora, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Grcka, Albanija, to su nasi susedi.
Ili da pojednostavim:
NATO, nas sused. Lista suseda je zapravo mnogo kraca kad se ovako pojednostavi zar ne?

Ja zaista ne znam koji su to argumenti sto ce dokazati da Srbija treba ici kontra svih svojih suseda?

Neutralnost je licemeran izraz jer je NEMOGUCE biti neutralan u nasem slucaju.
Vrlo rado bih podrzao saveznistvo sa Rusijom kada bi to bilo realno, ali nije:
mala lekcija iz geografije koju sam iznad odrzao dokazuje tvrdnju.

Vračarac Vračarac 19:40 08.04.2008

Re: Da je pameti

Neutralni, prema čemu...prema vrednostima zapadnoga sveta i liberalne demokratije...

Prema svima, Nešto kao Švajcarska. da bar probamo da budemo svoji. Globalizacija jeste neumitana ali hajde bar da probamo da sačuvamo nešto malo naših osobenosti. O savezu sa Rusijom i ne razmišljam, jednostavno zbunjen sam. Ne ualzi mi se u NATO iako su svi naši susedi tamo. Jednostavno niko još nije argumentovano rekao šta bi Srbija konkretno dobila ulaskom u NATO i da li bi smo bili u obavezi da kupujemo naoružanje koje nam neko drugi propisuje i u isto vreme prodaje. Takođe bih voleo da zanam da li bi smo bili u obavezi da naše vojnike šaljemo u tuđe ratove po raznim svetskim zabitima. Jednostavno zbunjen sam i nemam iskristalisan stav po tom pitanju. Zbog toga vam se i obraćam za pojašnjenje.
Filip2412 Filip2412 19:44 08.04.2008

Re: Da je pameti

Prema svima, Nešto kao Švajcarska. da bar probamo da budemo svoji.


Svajcarska je centar moci Novog Svetskog poretka kako se brate Srbija moze porediti, ma pomisliti da se uporedi sa Svajcarskom?
Filip2412 Filip2412 19:49 08.04.2008

Re: Da je pameti

kupujemo naoružanje koje nam neko drugi propisuje i u isto vreme prodaje. Takođe bih voleo da zanam da li bi smo bili u obavezi da naše vojnike šaljemo u tuđe ratove po raznim svetskim zabitima.


Ja mislim da bi u totalu imali veliku imali ekonomsku dobit jer bi nam se trziste otvorilo - cela EU.
EU bez NATO nije varijanta koja ce biti nama ponudjena. Ta varijanta moze biti realna samo za neke stare i proverene proatlanski orjentisane zemlje. Bivse komunjare kao mi ne dolaze u obzir za tu varijantu.

Sto se tice vojnika koliko je meni poznato to je na dobrovoljnooj bazi a takodje u svakom pojedinacnom slucaju se moze odlucivati. Recimo nisu sve zemlje slale vojsku u Irak. Naravno, stepen ucestvovanja u tim vojnim akcijama je srazmeran velicini plena koji se deli.... koliko ja povrsno znam, zemlje kooje su slale vojsku u Irak imaju prednost kod dobijanja poslova u Iraku.
Vračarac Vračarac 19:57 08.04.2008

Re: Da je pameti

Svajcarska je centar moci Novog Svetskog poretka kako se brate Srbija moze porediti, ma pomisliti da se uporedi sa Svajcarskom?

Pa ako se ne potrudimo nikada i nećemo moći da se poredimo sa Švajcarcima.
mariopan mariopan 19:59 08.04.2008

Re: Da je pameti

Filip2412
Oprostite ali najiskrenije mi nije jasno zbog čega bi smo morali da uđemo u NATO. Zbog čega ne možemo ostati neutralni. Mislim (laički) da bi nas to članstvo skupo koštalo a da zauzvrat ne bi smo mnogo dobili.

Vracarac, zivim za dan kada ce Srbija biti ko is vi ostali u regionu a ne da se mi uvek pravimo pametni i drugaciji.
Ajde da obrnemo pitanje, objasni zasto su sve ostale zemlje u regionu usle u NATO ako je to stetno?

Austrija, Svedska, Svajcarska itd. su zemlje koje imaju takav kredibilitet u svetu da je neukusno porediti ih sa Srbijom u kontekstu NATO clanstva.

Hrvatska, Crna Gora, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Grcka, Albanija, to su nasi susedi.
Ili da pojednostavim:
NATO, nas sused. Lista suseda je zapravo mnogo kraca kad se ovako pojednostavi zar ne?

Ja zaista ne znam koji su to argumenti sto ce dokazati da Srbija treba ici kontra svih svojih suseda?

Neutralnost je licemeran izraz jer je NEMOGUCE biti neutralan u nasem slucaju.
Vrlo rado bih podrzao saveznistvo sa Rusijom kada bi to bilo realno, ali nije:
mala lekcija iz geografije koju sam iznad odrzao dokazuje tvrdnju.


Znam Filipe , pa onda umesto da nam ih hvale zasto lepo ne kazu kao sto to kaze Jelena Pavlovic s ( skroz dole komentar ) da je to nuzno ZLO ali se tako mora ...pa ja to razumem ali mene plasi i ono sto se dogadja i na jugu Srbije i u Vojvodini , kome to treba? Ako se mora onda se to kaze lepo i svi ce da znaju da se drugacije nije moglo.
Kao sto bih volela da mi predsednik Tadic odgovori kako je on zamislio i Kosovo i Evropu sto jedno sa drugim nece moci ali se on nije potrudio da tu nedoumicu razjasni , pa ja to onda dozivljavam kao predizbornu laz ( pardon)....trazim samo postene odgovore.
Ona analiza gore je realna slika danasnje situacije ali se ja ne bih slozila oko uzroka sadasnjeg stanja , tamo ipak svu vlast i odgovornost za to stanje snosi bas NATO koji jeste na Kosovu i koji nije nijedan problem resio na dobar nacin vec se samo o sebi brinuo , pa ocekujem da ce tako biti i sa nama. Mi nista iz tog saveza necemo dobiti to treba njima a ne nama. Ne trebaju nam ni Rusi , ali izgleda da necemo izbeci situaciju da se nad nasim glavama slonovi tuku a tada zna se sta trava dobije. Kad smo kucu izgradili na sred puta bilo bi dobro kada bismo znali i umeli da postavimo semafore na askrsnici pa da ih pustamo pomalo iz svakog pravca a PUTARINU DA NAPLATIMO MI ))
mariopan mariopan 20:01 08.04.2008

Re: Da je pameti

Pardon , ovo je odgovor Filipu na post kojim je meni odgovorio a ja sam pogresan citirala izvinite , odnosi se na njegovu prepisku samnom a ne na ovaj komentar. Hvala.
G r o f G r o f 20:01 08.04.2008

Re: Da je pameti

ali hajde bar da probamo da sačuvamo nešto malo naših osobenosti


Oprosti, ali koje su to naše osobenosti koje treba čuvati, a za kojim NATO vapi da nam ih uzme?
Haha..
Niko nije sentimetalno vezan za NATO. Pristup u savez je najbolje rešenje u datim okolnostima i to je to.
KO tu činjenicu ne uvidja na prvi pogled, ne vrede kilometri objašnjenja.

Filip2412 Filip2412 20:17 08.04.2008

Re: Da je pameti

Pa ako se ne potrudimo nikada i nećemo moći da se poredimo sa Švajcarcima.


Mi treba da se potrudimo da nam bude ko Bugarima i Rumunima, zatim da se potrudimo da nam bude ko Hrvatima i tako mozda jednog dana i dodjemo toga da se takmicimo sa Slovenijom a sto se tice Svajcarske oni su definitivno u evroatlanskoj zoni uticaja a pretpostavljam da ih NATO ih ne zeli mesati i vojne poslove jer su tradicionalno centar za pranje novca i finansijska prestonica sveta. Svajcarska je zemlja posebnih namena... cak ni Hitler ih nije dirao, ko zna koje cudo su oni samo nama nece nikada biti jasno.

Filip2412 Filip2412 20:25 08.04.2008

Re: Da je pameti

Znam Filipe , pa onda umesto da nam ih hvale zasto lepo ne kazu kao sto to kaze Jelena Pavlovic s ( skroz dole komentar ) da je to nuzno ZLO ali se tako mora ...


Pa ima velika grupa pro LDP itd koja na potpuno pogresan nacin servira ideju EU & NATO.
Oni smatraju da je Srbija nekakav moralni gubitnik itd. Kakve veze ima moral s politikom?
Ja licno uvek se sa njima svadjam ovde iako mislim da je LDP upravu i da treba da dobije sto vise glasova jer sa prakticne strane gledano ono za sta se zalaze LDP je korisno za Srbiju i Srbe.

Boli briga zapad za Albance u ladnjacama i za muslimane u Srebrenici, za nestale Srbe na Kosovu i u Hrvatskoj...

Oni da su hteli oni bi to sprecili, licno mislim da su oni i krivi delimicno za Albanska stradanja za vreme bombardovanja jer su svesno krenuli u bacanje bombi znajuci da ce najvise stradati upravo stanovnici teritorije na koju se najvise bombi baca - Kosovo. Ali sve su to price, sve je to vec proslost.

Cinjenica je da su svi na Balkanu lizali d..e zapadnim silama osim Srbije i da je to trajalo od kraja osamdesetih na ovamo. Sada se vidi gde su oni a gde smo mi, sta vise reci? Kome je do nebeske Srbije moze da se naduva pa da filozofira, kome je do opstanka u stvarnom svetu mora da misli brzo i bez emocija.





blackbox blackbox 21:19 08.04.2008

Re: Da je pameti

Vračarac
Svajcarska je centar moci Novog Svetskog poretka kako se brate Srbija moze porediti, ma pomisliti da se uporedi sa Svajcarskom?Pa ako se ne potrudimo nikada i nećemo moći da se poredimo sa Švajcarcima.

Prvo, nismo mi Rusija pa da imamo sa NATO-om specijalne odnose kao što je Savet NATO-Rusija.
Drugo, svi oko nas su u NATO zato što su postigli odgovarajuće standarde i svako je zadržao svoju nacionalnu posebnost, a u ključeni su u zajednički sistem bezbednosti i prevencija.
treće, ako su svi u istoj organizaciji nema opasnostio od spoljne agresije i ulazimo u partnerske odnose,
četvrto, u okviru NATO svaka zemlja ima pravo veta na bilo kakvu odluku NATO , što je Grčka pokazala upravo ne dajući saglasnost za prijem Makedonije,
peto, kome to smeta da i mi budemo ravnopravni sa svim susedima i evropskim državama i da se pitamo i stavljamo veto, ako treba,
šesto, gde nam je nacionalni ponos kad smo pustili da ispred Srbije budu Albanija, BiH, Hrvatska, CG, Makedonija, a pre toga Rumunija i Bugarska,
sedmo, po R1244, u koju se sada kunemo, NATO (KFOR) je na Kosovu, pa valjda nam je u interesu da imamo što bolje odnose
osmo i dalje dodajte sami.....
angie angie 21:31 08.04.2008

Re: Da je pameti

neumitna,


kljuchna rech!
irvas irvas 02:07 09.04.2008

Re: Da je pameti

Prema svima, Nešto kao Švajcarska.

o neutralnom statusu odlucuje medjunarodna zajednica a ne drzava. znaci, ne moze srbija sama da izabere neutralni status.
banefly banefly 08:00 09.04.2008

Re: Da je pameti

Filip2412

Cinjenica je da su svi na Balkanu lizali d..e zapadnim silama osim Srbije i da je to trajalo od kraja osamdesetih na ovamo. Sada se vidi gde su oni a gde smo mi, sta vise reci? Kome je do nebeske Srbije moze da se naduva pa da filozofira, kome je do opstanka u stvarnom svetu mora da misli brzo i bez emocija.



E kad se ovako napise to sto je napisano (nadam se da autor ne misli stvarno da su svi "lizali d..e..." onda je to nesto sto je radikalima i kostunjavcima melem za dusu. To sto tih demagoga ovde (na blogu) nema mnogo ne znaci da ih stvarno nema. Naprotiv! Pogledajte samo kako kostunjavi vristi svakodnevno po "provinciji" plasirajuci svoju zaostalu demagogiju. O vadikalima da i ne pricam.
Sve dok vecina u ovoj jadnoj zemlji bude smatrala da za boljitak treba da se odluci tako sto ce pristati da nekome lize d..e nama boljitka NECE BITI !!!
Vračarac Vračarac 11:03 09.04.2008

Re: Da je pameti

Prvo, nismo mi Rusija pa da imamo sa NATO-om specijalne odnose kao što je Savet NATO-Rusija.
Drugo, svi oko nas su u NATO zato što su postigli odgovarajuće standarde i svako je zadržao svoju nacionalnu posebnost, a u ključeni su u zajednički sistem bezbednosti i prevencija.
treće, ako su svi u istoj organizaciji nema opasnostio od spoljne agresije i ulazimo u partnerske odnose,
četvrto, u okviru NATO svaka zemlja ima pravo veta na bilo kakvu odluku NATO , što je Grčka pokazala upravo ne dajući saglasnost za prijem Makedonije,
peto, kome to smeta da i mi budemo ravnopravni sa svim susedima i evropskim državama i da se pitamo i stavljamo veto, ako treba,
šesto, gde nam je nacionalni ponos kad smo pustili da ispred Srbije budu Albanija, BiH, Hrvatska, CG, Makedonija, a pre toga Rumunija i Bugarska,
sedmo, po R1244, u koju se sada kunemo, NATO (KFOR) je na Kosovu, pa valjda nam je u interesu da imamo što bolje odnose
osmo i dalje dodajte sami.....

A zar za sve to nije dovoljno što smu ušli u PzM? I to je organizacija pod patronatom NATO.
dragan7557 dragan7557 11:19 09.04.2008

Re: Da je pameti

Vracarac, zivim za dan kada ce Srbija biti ko is vi ostali u regionu a ne da se mi uvek pravimo pametni i drugaciji.


Vala meni se čini da vam je potreban Metuzalemov vek za tako nešto.
blackbox blackbox 13:23 09.04.2008

Re: Da je pameti

Vračarac
Prvo, nismo mi Rusija pa da imamo sa NATO-om specijalne odnose kao što je Savet NATO-Rusija.Drugo, svi oko nas su u NATO zato što su postigli odgovarajuće standarde i svako je zadržao svoju nacionalnu posebnost, a u ključeni su u zajednički sistem bezbednosti i prevencija.treće, ako su svi u istoj organizaciji nema opasnostio od spoljne agresije i ulazimo u partnerske odnose,četvrto, u okviru NATO svaka zemlja ima pravo veta na bilo kakvu odluku NATO , što je Grčka pokazala upravo ne dajući saglasnost za prijem Makedonije,peto, kome to smeta da i mi budemo ravnopravni sa svim susedima i evropskim državama i da se pitamo i stavljamo veto, ako treba,šesto, gde nam je nacionalni ponos kad smo pustili da ispred Srbije budu Albanija, BiH, Hrvatska, CG, Makedonija, a pre toga Rumunija i Bugarska,sedmo, po R1244, u koju se sada kunemo, NATO (KFOR) je na Kosovu, pa valjda nam je u interesu da imamo što bolje odnoseosmo i dalje dodajte sami....
.A zar za sve to nije dovoljno što smu ušli u PzM? I to je organizacija pod patronatom NATO.

Pa PzM je program NATO i to je predvorje NATO.Ako smo ušli u program zašto ne ići do kraja i biti ravnopravni sa svim ostalim, uključujući i pravo veta.To vam je kao kad bi rekli asvaltirali smo pola ulice i to nam je dosta.
Drugo je kod onih koji su i protiv PzM i normalno je da neće ni u NATO.
Ulaskom u NATO, ako i kada budemo stigli, može samo da nam koristi.
pufna pufna 17:49 08.04.2008

?

jelena,
iskreno ti kazem da ne mogu vise da povatam ko se zasta zalaze.
Vraćanje punog nivoa diplomatskih, političkih i privrednih odnosa sa svim državama i hitna normalizacija odnosa sa zemljama EU, SAD i svim našim susedima.

pa nisi li ti bila zadovoljna delanjem Jeremivecim?
ako sam omanula unapred izvini
Jelena Milić Jelena Milić 17:55 08.04.2008

Re: ?

pufno, ja samo kazem da mi je jasno da je jeremic nesto kao drzavni vrh morao da preduzima, i pokojni premijer bi da se nasao u slicnoj situaciji...ali sve ima svoj rok trajanja...pa i to...

inace, moglo je i gore, sa proterivanjem ambasadora etc, sto je sutanovac sa razlogom podsetio u utisku nedelje, ali nije, no kao sto i micunovic rece, treba i politiku one vlade sad u raspadu oko kosova solidno promeniti, i hvala samardyicu na svim solo potezima, ako to DS nije opametilo, e onda i ja dizem ruke :)...ja mislim i kad ceda u leskovcu kaze da nam je oko kosova nanesena nepravda, da je i tu porstor da spuste loptu i nadju neki kompromis oko politike prema kosvu pa da posle izbora imamo pro eu vladu ....eto, nadam se
Nenad M. Nenad M. 18:04 08.04.2008

Re: ?

.ja mislim i kad ceda u leskovcu kaze da nam je oko kosova nanesena nepravda, da je i tu porstor da spuste loptu i nadju neki kompromis oko politike prema kosvu pa da posle izbora imamo pro eu vladu ....eto, nadam se


eto i ja se nadam nego me malo plasi ovo refabilitovanje milosevicevaca, proevropski Palma isl. Mada, ne znam kako oni zamisljaju saradnju sa EU kada su za apsolutni prekid saradnje sa Haskim tribunalom!?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:06 08.04.2008

Re: ?

Jelena Milić
pufno, ja samo kazem da mi je jasno da je jeremic nesto kao drzavni vrh morao da preduzima, i pokojni premijer bi da se nasao u slicnoj situaciji...ali sve ima svoj rok trajanja...pa i to...

inace, moglo je i gore, sa proterivanjem ambasadora etc, sto je sutanovac sa razlogom podsetio u utisku nedelje, ali nije, no kao sto i micunovic rece, treba i politiku one vlade sad u raspadu oko kosova solidno promeniti, i hvala samardyicu na svim solo potezima, ako to DS nije opametilo, e onda i ja dizem ruke :)...ja mislim i kad ceda u leskovcu kaze da nam je oko kosova nanesena nepravda, da je i tu porstor da spuste loptu i nadju neki kompromis oko politike prema kosvu pa da posle izbora imamo pro eu vladu ....eto, nadam se

Šta, preporučuješ Čedi prvi princip...o))
Ono, pijte žilavku ali ne dirajte bačvu...o))
pufna pufna 18:08 08.04.2008

Re: ?

ali nije jeremiveca kritika usmerena ka tome da li je vratio ( prvenstveno) ambasadore. evo i bs ti je u latinici rekla- da smo mi normalna zemlja normalno bi bilo kao znak protesta vratiti ambasadore. Nije to jeremic izmislio.
pitanje je samo dokle, kao i sta je jos tamo radjeno u vidu te famozne reorganizacije, da se samo o Kosovu prica i to deklarativno a dok je sve ostalo sutnuto u zapecak.
Meni je bila na primer interesantna vest unesca ( za koji sam cula da su zeleli da ''ukinu nasu kancelariju tamo'' jer nam nije potrebna ?! - ) da se u nasoj drzavi o toj organizaciji pisalo ravno 14 puta dok je Nemacka na primer imala oko vise hiljada clanaka?! Jel ti shvatas onda kakva je nasa realnost i koje su nase preokupacije?!
Zasto taj isti Jeremic vodi novinare kurira i pressa?! po posetama?
ima tu mnogo toga vise od toga da li je na kratko vratio ambasadore.
Jelena Milić Jelena Milić 18:14 08.04.2008

to nenad m

cuj, pa mi da konstatujemo, primetimo, ...predlozimo, budemo konstruktivni, a oni nek vide, sa nama ili sa...ovom recimo dole ...btw, ja sad uzivam, LDP stavio letvicu DS i sad i MZ gleda DS st aim je prodavao, kao, a sta na izborima i zasto i dokle vise radi.....ovo je mnogo pametnije od tijanica, tijanic je posledica koja se leci resenjem sistemskim ne trosenjem resursa na njega npr, ovo oko NATO je politika!

Dogovoreno stvaranje rusko-srpskog omladinskog društva

Zajedno DSS, Dveri i Naši



Moskva – Aktivisti omladinske organizacije “Naši“ dogovorili su se u Beogradu sa predstavnicima više srpskih omladinskih organizacija o stvaranju Rusko-srpskog omladinskog društva.

Šef delegacije “Naši“ u Beogradu Roman Verbickij izjavio je juče za RIA Novosti da su među glavnim partnerima u Srbiji omladinsko krilo Demokratske stranke Srbije, a zatim organizacije patriotske orijentacije Dveri srpske, kao i Srpski narodni pokret 1389.

“Naši“ će, prema rečima njihovog lidera, preuzeti na sebe pravnu proceduru oformljavanja društva, a srpska strana poslove poput razrade amblema. Konačni zadaci i funkcije biće podeljeni kasnije. Verbickij je kazao da će buduće društvo organizovati zajedničke forume, kongrese, koncerte, na kojima će učestvovati srpske i ruske zvezde. Ideološka osnova za saradnju biće “principi pravoslavlja i patriotizma, koji su jednako bliski i Rusima i Srbima“.



Izvor Beta. Objavljeno u Danasu 5/6 april 2008.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:19 08.04.2008

Re: to nenad m

Jelena Milić
cuj, pa mi da konstatujemo, primetimo, ...predloyimo, budemo konstruktivni, aoni nek vide, s anama ili sa...ovom recimo dole

Dogovoreno stvaranje rusko-srpskog omladinskog društva

Zajedno DSS, Dveri i Naši



Moskva – Aktivisti omladinske organizacije “Naši“ dogovorili su se u Beogradu sa predstavnicima više srpskih omladinskih organizacija o stvaranju Rusko-srpskog omladinskog društva.

Šef delegacije “Naši“ u Beogradu Roman Verbickij izjavio je juče za RIA Novosti da su među glavnim partnerima u Srbiji omladinsko krilo Demokratske stranke Srbije, a zatim organizacije patriotske orijentacije Dveri srpske, kao i Srpski narodni pokret 1389.

“Naši“ će, prema rečima njihovog lidera, preuzeti na sebe pravnu proceduru oformljavanja društva, a srpska strana poslove poput razrade amblema. Konačni zadaci i funkcije biće podeljeni kasnije. Verbickij je kazao da će buduće društvo organizovati zajedničke forume, kongrese, koncerte, na kojima će učestvovati srpske i ruske zvezde. Ideološka osnova za saradnju biće “principi pravoslavlja i patriotizma, koji su jednako bliski i Rusima i Srbima“.



Izvor Beta. Objavljeno u Danasu 5/6 april 2008.


A između dva molebana može da se vežba na "MCDonaldsima", zapadnim ambasadama i pekarama nepravoslavnih vlasnika..o))
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:08 08.04.2008

Re: to nenad m

A između dva molebana može da se vežba na "MCDonaldsima", zapadnim ambasadama i pekarama nepravoslavnih vlasnika..o))


Zaboravili ste na tradicionalno demoliranje i paljenje protestantskih verskih zajednica, pardon "sekti"....
Jelena Milić Jelena Milić 19:10 08.04.2008

Re: to nenad m

ja bar nisam, pratim sjajan serijal tekstova vladimira ilica u danasu o tome svemu...sad je ostrica diskriminacije vise po verskoj nego po etnickoj osnovi....
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:32 08.04.2008

Re: to nenad m

Hvala vam na obaveštenju Jelena, pogledaću tekstove.
Jelena Milić Jelena Milić 19:36 08.04.2008

to nikola k

http://www.cdcs.org.yu/

imate ih na sajtu njegove NGO centar za razvoj civilnog drusta, zrenjanin sve
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:41 08.04.2008

Re: to nikola k

Još jednom veliko hvala.
adam weisphaut adam weisphaut 19:55 08.04.2008

Re: ?

Zasto taj isti Jeremic vodi novinare kurira i pressa?! po posetama?
ima tu mnogo toga vise od toga da li je na kratko vratio ambasadore.

Iz pijeteta prema stranačkom kolegi Draganu.
adam weisphaut adam weisphaut 19:58 08.04.2008

Re: to nenad m

Šef delegacije “Naši“ u Beogradu Roman Verbickij izjavio je juče za RIA Novosti da su među glavnim partnerima u Srbiji omladinsko krilo Demokratske stranke Srbije, a zatim organizacije patriotske orijentacije Dveri srpske, kao i Srpski narodni pokret 1389.

Moglo bi ovo društvo da ima adresu u bulevaru Ratka Mladića.
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:02 08.04.2008

Re: to nenad m

Moglo bi ovo društvo da ima adresu u bulevaru Ratka Mladića.


Na to bi oni sigurno bili posebno ponosni, pitanje je samo da li je njihov "patriotizam" dorastao imenu arhipatriote kakav je Ratko Mladić. :))))
adam weisphaut adam weisphaut 20:14 08.04.2008

Re: to nenad m


Na to bi oni sigurno bili posebno ponosni, pitanje je samo da li je njihov "patriotizam" dorastao imenu arhipatriote kakav je Ratko Mladić. :))))

Ma vredno će mladići da rade da dostignu Mladića.
AlexDunja AlexDunja 21:15 08.04.2008

Re: ?

Ono, pijte žilavku ali ne dirajte bačvu...o))

ne diraj, to je nesto drugo!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:41 09.04.2008

Re: to nenad m

Nikola Knežević
A između dva molebana može da se vežba na "MCDonaldsima", zapadnim ambasadama i pekarama nepravoslavnih vlasnika..o))


Zaboravili ste na tradicionalno demoliranje i paljenje protestantskih verskih zajednica, pardon "sekti"....

Da..izvinjavam se...
A dodajem da su protestantske crkve targetovane Zakonom o verskim zajednicama....da je tamo pokazano prstom na njih....što je strašno...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:58 08.04.2008

Malo sam te preduhitrio...

Čekao ja, čekao da se javiš....pomislio da nisi tu..i šta ću..Postirao nešto ranije...o))
A šta kažeš na reakciju tvog predsedničkog favorita na Solaninu izjavu..o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:01 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

u drugom krugu... i opet bi..

pa rekoh sta sam imala o tome :)) i jare i pare, i socijaldemokratska i stranka centra i nato i eu i un i kosovo i ....

moja poenta je da mi budemo fleksi i pametni i politicni i da ih time izludjujemo....

oov sa nato je hrabro, ali preko potrebno i pametno, kao i zalaganje za nastavak saradnje sa hagom !
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:04 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
u drugom krugu... i opet bi..

pa rekoh sta sam imala o tome :)) i jare i pare, i socijaldemokratska i stranka centra i nato i eu i un i kosovo i ....

moja poenta je da mi budemo fleksi i pametni i politicni i da ih time izludjujemo....

oov sa nato je hrabro, ali preko potrebno i pametno, kao i zalaganje za nastavak saradnje sa hagom !

Naravno....svi okolo NATO, ti nisi, a nisi ni Švajcarska..o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:17 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

ti drago ko grubjesicka u skupstini...kud svi tu i mi ;=)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:20 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
ti drago ko grubjesicka u skupstini...kud svi tu i mi ;=)

Nije tako....Kad pada kiša normalno je stati pod kišobran..Može li ovako..o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:28 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

a ne to je suNATOvac...a ne smetaju vam kokakola i to a smeta vam NATO...dalje drago, vrednosti, liberalne demokratije, posvecenost ideji....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:33 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
a ne to je suNATOvac...a ne smetaju vam kokakola i to a smeta vam NATO...dalje drago, vrednosti, liberalne demokratije, posvecenost ideji....

zatim zajednička bezbedonosna politika, demokratije međusobno ne ratuju, modernizacija i pojednostavljivanje vojnog sistema, puno učešće u globalnim procesima kojima se štetno i besmisleno suprostavljati u meri u kojoj su se Indijanci suprostavljali železnici..itd, itd....
Jelena Milić Jelena Milić 18:34 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

odlican 5

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:36 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
odlican 5


Hvala, hvala....
Nego, ne reče mi ono o "prvom principu"....o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:39 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

ja sve rekla jasno i glasno kad bi i to uradili pa da cujem DS sta ce onda da izmisle i reakcije MZ pa da se lepo LDP zaista namesti kao glavni nosilac promena i puta ka EU
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:44 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
ja sve rekla jasno i glasno kad bi i to uradili pa da cujem DS sta ce onda da izmisle i reakcije MZ pa da se lepo LDP zaista namesti kao glavni nosilac promena i puta ka EU

Meni je dirljiva ta tvoja vera u evropejstvo Tadića i ekipe........
Seti se samo Ustava......i ni makac dalje.....neću ništa da im dalje brojim...
Pa veruj...i glasaj u raznim krugovima...o))
Jelena Milić Jelena Milić 18:47 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

pa dal je vera ili smisljanje nacina kako da se isteraju na cistac ti vidi :) ...

ja bi inace opet isto glasala sa istim argumentom.....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:53 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

Jelena Milić
pa dal je vera ili smisljanje nacina kako da se isteraju na cistac ti vidi :) ...

ja bi inace opet isto glasala sa istim argumentom.....

Moram malo oko glasanja...o))
A za veru, nekako ne ličiš na vernika..o))
Maksa Maksa 20:53 08.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

zatim zajednička bezbedonosna politika, demokratije međusobno ne ratuju, modernizacija i pojednostavljivanje vojnog sistema, puno učešće u globalnim procesima kojima se štetno i besmisleno suprostavljati u meri u kojoj su se Indijanci suprostavljali železnici..itd, itd....


Amin.
Ovo su validni razlozi, i nema potrebe za uspavankama tipa "Tri Musketara", "solidarnost kao keyword", i sl. bajkama.

Kao nekome kome je LDP programski blizak (ali, istina, kadrovski pomalo odbojan, mada su meni političari generalno gadni i ko se iz sve snage zalaže za integraciju u Evropu, mene ovakve bajke upravo vređaju, i teško mi je da vidim razliku između toga i nesuvislosti koje SRS i Koštunica serviraju svojim glasačima.

Nikad u istoriji čovečanstva nije sklopljena neka velika vojna sila da bi se širili ljubav i humanizam (jerbo da je tako, nas bi gađali mešavinom Majčine Dušice, Nane i Kamilice, a ne osiromašenim uranijumom), ali valjda bolje sebi izgledaš kada kažeš "privoleo sam se jačem zato što mi liči na Tri Musketara i šljašti od solidarnosti", nego "privoleo sam se jačem zato što je jači, i da ojačam svoju poziciju kada eventualno krene sledeće međusobno tamanjenje balkanskih naroda (otpr. svakih 50 godina, linearno ekstrapolirano). Možda neko ne može da živi bez te iluzije, ali nema ljutnje kada neko primeti da to nema blage veze sa ovom planetom.


Atomski mrav Atomski mrav 08:32 09.04.2008

Re: Malo sam te preduhitrio...

puno učešće u globalnim procesima kojima se štetno i besmisleno suprostavljati u meri u kojoj su se Indijanci suprostavljali železnici..itd, itd....

Ovo mi se sviđa - ili ćete da uđete u NATO ili ćete proći k'o Indijanci... :)
Jelena Milić Jelena Milić 08:41 09.04.2008

to maksa

po niku bih rekla da ste novi, pa da objasnim, mislila sam da se podrazumeva

nisam elaborila, ali rasprava o svi za jednog jedna za sve se vodi na vrlo ostar i otovren nacin u okviru nato, jer mnoge clanice npr poljsak sad tvrde da nemaju globalne interese/izazove, i imaju prilicno razlicit pristup citanju glave 5 i slicno...dok recimo spomenuti kagan ima drugacije...u tom smislu se vodi debata i uopste nije romansiranje nato :)

tema je promene koje su stalne vs transformacija koja je nesto radiklanija...clanice se slazu da pad berlinskog zida nije razlog za prestanka mandata nato, ali i nove uloge funkcije i pre svega nacini delovanja su velike teme unutar nato...za razliku od eu u nato clanice potpuno samostlano odlucuju o stepenu svoje ukljucenosti...sto ima prednosti i mana kad dodje do realizacije operacija na terenu...

see slucaj afganistan npr
Atomski mrav Atomski mrav 08:55 09.04.2008

Re: to maksa

Eh, i meni je to poređenje sa tri musketara smešno... mislim, moglo bi se i tako posmatrati - Putin je kardinal Rišelje a oni su dobri momci koji se bore za pravdu. Usput malo banče, okrenu po koju žensku tu i tamo, ništa strašno :)

I nije mi jasno zašto bi jedan vojni savez imao ulogu u energetskoj sigurnosti? NATO je 9 godina na Kosovu pa tamo non-stop nestaje struja....
Ђак Ђак 09:06 09.04.2008

Re: to maksa

Кад НАТО помене "енергетску сигурност" под тиме подразумева приморавање земаља које располажу енергентима да дозволе великим корпорацијама да експлоатишу налазишта на територији те земље, што је јефтиније могуће. То им је, можда и најважнија улога и сврха постојања. Све остало су приче за малу децу.

У ираку је иначе пре неких пола године ирачка Влада донела закон да ирачке компаније не могу бити власници бушотина нафте, него само иностране, у првом реду америчке.
Треба ли шта додати овоме?

Када неко као разлог за улазак Србије у НАТО то наведе као нужно зло и "огромну жабу коју морамо прогутати", њега могу да разумем.

Но када неко прича да је НАТО добар а ми лоши, или је глуп или плаћен да тако прича.
mariopan mariopan 15:50 09.04.2008

Re: to maksa

Ђак
Кад НАТО помене "енергетску сигурност" под тиме подразумева приморавање земаља које располажу енергентима да дозволе великим корпорацијама да експлоатишу налазишта на територији те земље, што је јефтиније могуће. То им је, можда и најважнија улога и сврха постојања. Све остало су приче за малу децу.

У ираку је иначе пре неких пола године ирачка Влада донела закон да ирачке компаније не могу бити власници бушотина нафте, него само иностране, у првом реду америчке.
Треба ли шта додати овоме?

Када неко као разлог за улазак Србије у НАТО то наведе као нужно зло и "огромну жабу коју морамо прогутати", њега могу да разумем.

Но када неко прича да је НАТО добар а ми лоши, или је глуп или плаћен да тако прича.

Ma kakva zaba to je primc koga treba poljubiti u odredjeni deo tela pa da se pretvori...a mi ocigledno ne pogadjamo koji deo tela treba da se poljubi ili smo malo gadljivi.....ma pogodicemo jednog dana.:-
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:03 08.04.2008

Kagan?

Je li to Donald Kagan, slavni istoricar sa Jela (pisac najboljih studija o antickoj Grckoj) ili njegov sin (koji je, kako cujem, neki republikanski shatro intelektualac)?
Jelena Milić Jelena Milić 18:11 08.04.2008

Re: Kagan?

Dr Robert kagan, senior associate at hte carnegie endowment for international peace, senior transatlantic fellow at the german marshall fund of the US

da, bio republikanski savetnik, ali pise dosta i u paru sa pro dem spin doktorima, tamo gde se smatra da US vanjska mora ponovo biti bipartizan,....pisao o koncertu demokratija kao alternativi koncertu superpowers...sada kaze zznuo se fukojama ( ja odavno mislim to, od pocetka mi to bilo euforicno) ...istorija se vraca...i to je otprilike polazna osnova zalaganja za politicku transformaciju nato, ...za koju se ja btw zalazem, hocu reci, ko sma da se zalazem, nego mi se cini skroz ok ...to d ase svet shape ne samo oko geo-economics nego ponovo i oko geopolitics

evo sta je rekao na savetovanju o NATO reformi pre bukuresta na skupu u Varasavi

" I think it is important to all of us to think not only in terms of narrow interests but to understand that we are all in what we used to call West or the democratic world. We do have responsibility to that idea and not only to the protection of our borders."
Željka Buturović Željka Buturović 04:29 09.04.2008

Re: Kagan?

I think it is important to all of us to think not only in terms of narrow interests but to understand that we are all in what we used to call West or the democratic world. We do have responsibility to that idea and not only to the protection of our borders

ja se pitam da li vi razumete sta on ovde tvrdi? jer on bukvalno tvrdi (i nije to samo on, to je standardna neocon/liberal doktrina, g.w. bush je samo njena blaga verzija ma kako to neverovatno zvucalo) da amerika ima duznost da vojno napada drzave koje nisu u dovoljnoj meri demokratske - strategija koja vec sirom sveta izaziva tragedije a pri tome nevidjeno steti samoj americi. john mccain (miljenik kristola i kagana) je vise puta doveo u pitanje demokraticnost rusije. da li treba da zakljucim da prizeljkujete nuklerani rat izmedju amerike i rusije a zarad demokratizacije rusije? jel mislite da je dobro (dobro za rusiju, ameriku, srbiju ili ostatak sveta) da amerika rusiji drzi lekcije i da je vojno provocira?

u americi postoji jako mnogo sjajnih ideja i mudrih ljudi. na zalost, u srbiji izgleda postoji poseban talenat da se u svrhu promocije amerike koriste najgore ideje i najlakomisleniji ljudi (poput kagana). ravnoteze radi citiracu sta je na temu koalicija rekao "prvi u ratu, prvi u miru i prvi u srcu americkog naroda":

"The nation which indulges towards another a habitual hatred or a habitual fondness is in some degree a slave. It is a slave to its animosity or to its affection, either of which is sufficient to lead it astray from its duty and its interest. Antipathy in one nation against another disposes each more readily to offer insult and injury, to lay hold of slight causes of umbrage, and to be haughty and intractable, when accidental or trifling occasions of dispute occur. Hence, frequent collisions, obstinate, envenomed, and bloody contests. The nation, prompted by ill-will and resentment, sometimes impels to war the government, contrary to the best calculations of policy. The government sometimes participates in the national propensity, and adopts through passion what reason would reject; at other times it makes the animosity of the nation subservient to projects of hostility instigated by pride, ambition, and other sinister and pernicious motives. The peace often, sometimes perhaps the liberty, of nations, has been the victim.

So likewise, a passionate attachment of one nation for another produces a variety of evils. Sympathy for the favorite nation, facilitating the illusion of an imaginary common interest in cases where no real common interest exists, and infusing into one the enmities of the other, betrays the former into a participation in the quarrels and wars of the latter without adequate inducement or justification. It leads also to concessions to the favorite nation of privileges denied to others which is apt doubly to injure the nation making the concessions; by unnecessarily parting with what ought to have been retained, and by exciting jealousy, ill-will, and a disposition to retaliate, in the parties from whom equal privileges are withheld. And it gives to ambitious, corrupted, or deluded citizens (who devote themselves to the favorite nation), facility to betray or sacrifice the interests of their own country, without odium, sometimes even with popularity; gilding, with the appearances of a virtuous sense of obligation, a commendable deference for public opinion, or a laudable zeal for public good, the base or foolish compliances of ambition, corruption, or infatuation.
...
Against the insidious wiles of foreign influence (I conjure you to believe me, fellow-citizens) the jealousy of a free people ought to be constantly awake, since history and experience prove that foreign influence is one of the most baneful foes of republican government. But that jealousy to be useful must be impartial; else it becomes the instrument of the very influence to be avoided, instead of a defense against it. Excessive partiality for one foreign nation and excessive dislike of another cause those whom they actuate to see danger only on one side, and serve to veil and even second the arts of influence on the other. Real patriots who may resist the intrigues of the favorite are liable to become suspected and odious, while its tools and dupes usurp the applause and confidence of the people, to surrender their interests.

The great rule of conduct for us in regard to foreign nations is in extending our commercial relations, to have with them as little political connection as possible... "

(george washington, farewell address).
tigrks tigrks 18:18 08.04.2008

jasno i glasno-Konačno

Četiri tačke i pet ciljeva. E pa ovo je prava stvar.
Pet principa DS koalicije je nebuloza. Šta ima da se okupljamo na osnovu principa. LDP je do juče pljuvao i karakterisao pet principa kao nešto neshvatljivo i pogrešno. A danas poziva DS na zajedničku borbu na osnovu svojih devet, nazovikakohoćešstavova. Od toga ih pet predstavlja programske ciljeve LDP-a. Po sistemu, ajde dođite kod nas (povedite naravno i svoje glasače) i postanite mi. Bravo. Evo letimo vam u zagrljaj.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:44 08.04.2008

NATO

Posle svih s...nja u Jugoslaviji, NATO je nuzno zlo. Nije vazno sta bilo koji pojedinac misli o ovoj vojnoj sili, sve je danas pod moranjem. Sve nove male zemlje, ili one koje su se oslobodile cvrstog sovjetskog stiska su mali srafovi ogromne masinerije. Bilo bi cudno kada bi i razumni ljudi kao sto je gospodja Pesic poceli da govore protiv ovoga.

U iscekivanju sletanja vanzemaljaca sa kojima ce NATO da se suoci ukoliko su vanzemaljci ratoborni, evo male muzicke numere:
man ray loves me man ray loves me 20:04 08.04.2008

Camp Dracula

Maksa Maksa 20:04 08.04.2008

tri musketara dobra stara

da NATO kako to De Hop Shefer kaze deluje po principu tri musketara, o solidarnosti kao key word u daljnjem delovanju alijanse,

NATO - Tri Musketara.
NATO - solidarnost kao keyword.
...da pišem!

Ako su teze ovo gore, onda svakako piši, od kad na onaj svet ode Daglas Adams, gladan sam mrtvo-ozbiljnog humora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana