Budućnost| Društvo| Istorija

Hrvatska & Srbija :Sezona lova na “komunističke zločince”

Milan Karagaća RSS / 24.02.2011. u 00:17

Na prvi pogled ispada kao da suSrbija i Hrvatska rešile sve svoje probleme, rasčistile sa kriminalom i korupcijom, podigle standard, smanjile nezaposlenost, obezbedile narodu bezbrižan život i onda imaju vremena za sport i rekreaciju, kulturu i umetnost . Nažalost ništa od toga  ali unatoč ima se vremena za lov na povijest, povest, istoriju,  historiju i histeriju.Desnica u Hrvatskoj  i  desnica  u Srbiji odavno ulažu  “natčovečanske” i “natpatriJotske” napore, koji  često  prelaze granice zdrave pameti i čovečnosti,  kako bi pokazale da se razlikuje od mrske one njihove, kako su oni tamo zločinci, primitivni, vekovni i tisućljetni neprijatelji, kako jezik kojim govorimo nije ni sličan niti ga razumemo, i kako.. sve tako.

Naravno, u tome ne uspevaju jer narod se ipak razume, kultura opet ne poznaje granice, a i politički i ekonomski odnosi sve su bolji.

Ono što je zajedničko nihovoj i našoj desnici, njihovim i našim nacional-šovinistima je naklonjenost poraženim snagama iz 2. svetskog rata i posvećenost njihovoj rehabilitaciji koja podrazumeva osude “komunističkih zločina”. E tu su se izgleda potpuno našli kako u pogledu metodologije, krivotvorenje istorije i instrumentalizacije za dnevno-političke potrebe.

Upravo o tome govori tekst Heni Erceg, "Izuzetni leševi", koji odslikava stanje u Hrvatskoj ali i Srbiji. Svaka sličnost je vidljiva i golim okom, bez dodatnih objašnjenja analitičara i eksperata opšte i posebne namene. Ima i razlika, naravno, -  u Hrvatskoj je desnica i formalno na vlasti, u Srbiji deo vladajuće koalicije to toleriše, deo žestoko zastupa; u Hrvatskoj je ministar unutrašnjih poslova  glavni zagovornik “ispravljanja istorije”, a u Srbiji je Dačić protiv minimiziranja antifašizma i protiv rehabilitacije kolaboracionista ali je  neko  iz DS nisilac državnog projekta “o otkrivanju istine o komunističkim zločinima nad nevinim domaćinima”.Naravno, i SPC i Katoličkacrkva su na stzrani desnice, i tu su vrlo slične.

Nadam se da je tekst H.Erceg svima razumljiv i ko hoće shvatiće koliko smo,ipak, i u glupostima slični i isti. Dakle:

“Izuzetni leševi”

“Bit će da se radi o onome psihološkome faktoru po kojem se ljudi mnogo bolje sjećaju davnih dana, nego događaja iz bliže prošlosti. A sigurno ima nešto i u tome da je bolje baviti se mrtvima nego živima, jer ovi drugi vječno nešto traže, oni prvi, pokoj im duši, ne zahtijevaju ništa, a možeš s njima manipulirati kako ti drago.

Blaženi grobovi! I kosti predaka. Može ih se fenomenalno koristiti u razne, naročito političke svrhe. Prekapati, zbrajati, oduzimati, ili nositi naokolo, kako je to u osvit ovdašnjeg ludila činio Slobodan Milošević kada su Srbi mjesecima teglili kilometrima cesta i putova mošti Cara Lazara, pa je ta nacija ubrzo sebe prozvala „nebeskim narodom“, a onda su to i doslovce shvatili, pa zaratili sa svim obližnjim ovozemaljcima. Politička manipulacija kostima i jamama bila je baš jako produktivna u Jugoslaviji kada su službene brojke govorile, a mi svi to učili u školi, kako su ustaše u koncentracionom logoru Jasenovac likvidirale čak 800 tisuća Srba, Židova, Roma..., da bi se potom brojka svela na, također stravičnih, 80 tisuća žrtava. Raspadom Jugoslavije, Hrvati su odmah, kao odličnu ravnotežu Jasenovcu, uspostavili svoj mit, pa u dnevnu upotrebu uveli brojku od čak pola milijuna Hrvata ubijenih na Bleiburgu, od strane partizana.

I upravo to prokleto žrtvoslovlje, korišteno u dnevno političke svrhe, ovdašnji su političari evo opet ubacili u upotrebu. Ovoga puta stvari s jamama, kostima, mučki ubijenim nevinim Hrvatima, na poljima Bleiburga ili na Križnim putevima, poprimile su službenu notu, budući da je na iskapanju kostiju i kažnjavanju komunističkih zločinaca angažiran direktno ministar unutarnjih poslova. I dok se kampanja protiv komunističkih zlikovaca zahuktava - već je imenovana još živa „četveročlana banda“, ukupno stara skoro 400 godina - dotle provladini mediji, to jest većina, već pišu o stotinama tisuća Hrvata civila, nipošto ne ustaških oficira, pokopanih po Hrvatskoj i Sloveniji. A gdje su još oni u Bosni i Srbiji, tamo gdje su završavali križni putevi.

Sve u svemu, brojke o stradalom hrvatskom narodu polako dosežu impozantne razmjere i svakako oštro konkuriraju onima u Jasenovcu. Zanimljiv detalj pak u biografiji osumnjičenih koje se ovih dana prilično cipelari, jest da su mahom bili suradnici Franje Tuđmana, važni činovnici vlasti i tajnih službi, štoviše mentori sadašnjega ministra policije. Ništa čudno jer su te 1990. upravo rigidni komunisti postali najžešći vladajući nacionalisti. Koji se, kako god okreneš, uglavnom čiste međusobno.

Ipak, tek je sada otvorena sezona lova na komunističke zločince, jer nešto je trebalo zasjeniti krizu, enormnu nezaposlenost i destrukciju države. To je, eto, prilično proziran cilj onih koji su izabrali politizirati ono što je odavno trebalo riješiti, upotrebom dakako pravnih i povjesničarskih instrumenata, umjesto plitkih, populističkih emocija i korištenja žrtava za stjecanje ispraznih političkih poena. No desničarskoj vladajućoj partiji, urušenoj unutarnjim sukobima, teško da je preostalo išta drugo nego da u izbornoj godini posegne za onima ipod zemlje, za grobovima i mitovima, i da pri tome odijum javnosti prebaci na teren ljevice, koja je i inače okrivljena kao sljednica komunističke, dakle, zločinačke partije. Usput, upravo je poslom prokazivanja partizana vladajuća stranka dobila potporu Crkve, tako važnu za predstojeće izbore, jer ta je institucija ionako već skoro stoljeće opsjednuta grandioznošću partizanskih zločina, u onoj mjeri koliko minorizira ili opravdava zločine nekadašnje ustaške države ili pak ove novije s početka devedesetih.

I dok su Hrvati opet spremni na jake ideološke sukobe oko jedne isforsirane političke priče, lišene svakog pijeteta prema žrtvama, negdje na marginama njihova zanimanja odvija se jedna druga, mnogo aktualnija priča. Pred Međunarodnim sudom u Haagu, naime, tužiteljstvo je upravo završilo iznošenje dokaza u optužnici protiv šestorice Hrvata zbog teških ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Zbog ubijanja civila, deportacija, silovanja, otvaranja logora za Bošnjake, rušenja Mostara... Zbog provođenja Tuđmanova plana komadanja Bosne i Hercegovine i pripajanja zapadne Hercegovine Hrvatskoj, tužiteljstvo za istaknute Tuđmanove generale traži ukupno više od 200 godina zatvora. Za sve to hrvatska je javnost, međutim, posve nezainteresirana, velikim dijelom zato jer je i dalje na snazi vladajuća mantra kako Hrvatska nikada nije sudjelovala u ratu u BiH, a i zato jer o tom važnom haškom procesu mediji skoro i ne izvještavaju.

Procesi za ratne zločine „našim herojima“, naime, nikako se ne uklapaju u izbornu kampanju stranke na vlasti, nego je puno produktivije baciti kost razdora staru čak 65 godina. Pa se više i ne govori o slavnoj antikorupcijskoj kampanji premijerke Kosor, još manje o mafijaškim poslovima vladajuće stranke, a i bivši je premijer, tamo u austrijskom pritvoru, skoro zaboravljen. U žiži interesa ostaje tek, s jedne strane, jedva živa nekolicina staraca, nekada okrutnih partizana, optuženih da su ubijali sve same nevine Hrvate i bacali ih u jame, na drugoj Crkva, vlast i pola milijuna takozvanih branitelja s isukanim ideološkim mačevima. Svi u obrani stečenih pozicija. Svi u oštrom skretanju u desnilo i radikalni nacionalizam. Između njih polugladni narod, to jest ono malo što je od njega ostalo, nakon partizanskog terora i pomora prije više od pola stoljeća”.

Biće da ni njihove ni naše kuce ne laju radi sela nego radi sebe.

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.

Lakše jeste, a da li je pametnije svakome pametnom je jasno da nije. Oni koji to sada ne shvataju treba da razmisle da im ne bude kasno kad shvate i shvate da ih niko više neće ni pitati zašto ne rade već ispitivati zašto nisu uradili.

 



Komentari (289)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

automatic automatic 00:37 24.02.2011

Relativizacija

Naravno, i SPC i Katoličkacrkva su na stzrani desnice, i tu su vrlo slične.

Neće biti da su slične, odgovornost i uloga Katoličke crkve je daleko veća u stradanju Srba na prostorima pod kontrolom te crkve.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:02 24.02.2011

Re: Relativizacija

automatic
Naravno, i SPC i Katoličkacrkva su na stzrani desnice, i tu su vrlo slične.

Neće biti da su slične, odgovornost i uloga Katoličke crkve je daleko veća u stradanju Srba na prostorima pod kontrolom te crkve.

Naravno da je veća odgovornost katoličke crkve za stradanja Srba ali i ostalih na prostorima gde je KC bila dominantna i ne može ništa da je opravda što se tome nije suprostavljala ili barem kasnije to osudila.
Međutim, ja sam ovde govorio samo o odnosu Crkve i jedne i druge prema desničarskim organizacijama i udruženjima,udrugama, pokretima jer se većina poziva upravo na crkvu.
automatic automatic 17:24 24.02.2011

Re: Relativizacija

Karagaća, ništa ne može da se meri sa zločinom počinjenim u logoru Jasenovac.

Ti možeš da pod različitim izgovorima potežeš tu temu svaki put kada imaš potrebu da pretresaš neku nevažnu dnevnopolitičku temu, to što ovako veliki zločin i njegove žrtve izvrgavaš ruglu na svom blogu samo govori o tebi, ne o žrtvama i ne o zločincima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:30 24.02.2011

Re: Relativizacija

ništa ne može da se meri sa zločinom počinjenim u logoru Jasenovac.

Ti možeš da pod različitim izgovorima potežeš tu temu svaki put kada imaš potrebu da pretresaš neku nevažnu dnevnopolitičku temu, to što ovako veliki zločin i njegove žrtve izvrgavaš ruglu na svom blogu samo govori o tebi, ne o žrtvama i ne o zločincima.

Osobo da li si ti normalan/a ili toliko bezobrazna da ovako imputiraš.
Pa ja upravo tvrdim da se na ovim prostorima ništa ne može meriti sa zločinom u Jasenovcu za razliku od nekih koji uporno plasiraju Blajburg kako bi prikazali partizane kao zločince.
Osobo, niko od stradalih u Jasenovcu nije kriv za smrt onih u Blajburgu, a veliki broj onih koje je stigla zaslužena kazna u Blajburgu su direktni egzekutori zločina u Jasenovcu i Jasenovcima.

Gore sam napisao, citiram:"Naravno da je veća odgovornost katoličke crkve za stradanja Srba ali i ostalih na prostorima gde je KC bila dominantna i ne može ništa da je opravda što se tome nije suprostavljala ili barem kasnije to osudila." I šta ti tu nije jasno.?
to što ovako veliki zločin i njegove žrtve izvrgavaš ruglu na svom blogu samo govori o tebi, ne o žrtvama i ne o zločincima.

SRAM TE BILO ZA OVO IMPUTIRANJE.
blekburn blekburn 00:40 24.02.2011

Ko su zločinci širom sveta ?

Zločin uopšte nije zločin, ako ste vi iz tog zločina izašli kao pobednik u ratu, bitci, buni, revoluciji...to je istorija 1000 puta pokazala u praksi.
Da su četnici pobedili partizane, partizani bi svi od reda bili zločinci, kao što je to bilo obrnuto.
Da je Hittler pobedio, svi bi bili zločinci, sem njega i njegove koalicije.
Da je Japan pobedio 1945, Amerika bi bila proglašenja za zločinačku državu.
I tako dalje i tako bliže. Sve do Haga i njihovog tribunala je l' te.

P.S.Dakle, da prevedem ovo na srpski: svi pobednici su pravednici, heroji, borci, oslobodioci... a poraženi zlikovci, zločinci i ubice.
radekokic radekokic 00:50 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Jel ti to ozbiljno, "blekburn"?
blekburn blekburn 00:54 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

radekokic
Jel ti to ozbiljno, "blekburn"?


Ima li promila netačnosti u mom komentaru ?
To me zanima, a filozofiranje ostavi za neku sedeljku sa drugarima i drugaricama. Je l' jasno ?
veronika_kojen veronika_kojen 00:56 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

blekburn
radekokic
Jel ti to ozbiljno, "blekburn"?


Ima li promila netačnosti u mom komentaru ?
To me zanima, a filozofiranje ostavi za neku sedeljku sa drugarima i drugaricama. Je l' jasno ?


Uuu, blek, ala si mu odvalio.

Nemoj si okrutan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:10 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Dakle, da prevedem ovo na srpski: svi pobednici su pravednici, heroji, borci, oslobodioci... a poraženi zlikovci, zločinci i ubice.

ili je neprecizan prevod ili nešto drugo nije u redu.
Jedna je stvar kako bi ko sebe proglašavao a druga da li je stvarno zločinac.
Hitler je zločinac zato što je odgovoran za zločine svetskih razmera a ne zato što je poraže i morao je da bude poražen.
Da li bi kojim slučajem da se održala NDH i da nije poražena, bez obzira šta bi Pavelić rekao za sebe, ustaše mogle biti smatrane pravednicima, herojima a oni nastradali u Jasenovcu zločincima.
Postoje valjda neka merila a ne samo što neko za sebe kaže.A, btw. postoje i sudovi koji sude o zločinima i zločincima.
blekburn blekburn 01:17 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Milan Karagaća

Postoje valjda neka merila a ne samo što neko za sebe kaže.A, btw. postoje i sudovi koji sude o zločinima i zločincima.


'Ajd kažite gospodine da ste se sa ovom rečenicom šalili, ili da Vas smatram bratom od neobaveštenog "dorćolca".
mikimedic mikimedic 10:20 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Uuu, blek, ala si mu odvalio.

Nemoj si okrutan.


auf kakav konflikt

blek stena i rade kokic

alse, daj kokice

i zovi olju beckovic

alselone alselone 10:30 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

mikimedic


auf kakav konflikt

blek stena i rade kokic

alse, daj kokice


Hahah, je l' jasno!?
Sudar titana.

Nego, dosadile mi kokice, sad bi bolje valjala krilca i pivo.
mikimedic mikimedic 10:47 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

krilca i pivo.


master.dragi master.dragi 14:34 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Da li bi kojim slučajem da se održala NDH i da nije poražena, bez obzira šta bi Pavelić rekao za sebe, ustaše mogle biti smatrane pravednicima, herojima a oni nastradali u Jasenovcu zločincima.


ne slucajem, ndh se zaista i odrzala i opstala, ona jeste vojno porazena ali drug tito nije dozvolio da ndh bude porazena i na neki drugi nacina, a ustase danas u hrvatskoj smatraju za pravednike i heroje, slave se kao istorijski bitne i vazne licnosti za hrvatsku povijest...
nastradale u jasenovcu smatraju zlocincima a njihove prezivele potomke su proterali iz hrvatske, zaokruzili su projekat velike hrvatske...

bas ste los primer odabrali, mister karagaca...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:22 24.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

ona jeste vojno porazena ali drug tito nije dozvolio da ndh bude porazena i na neki drugi nacina,

a na koji to drugi način Tito nije dozvolio.Opštom amnestijom jedino nisu obuhvaćene ustaše i sa njima se Tito i njegova UDBA obračunavala sve do početka 90-ih.Pa kad vam zatreba onda Tita kritikujete što je likvidirao pripadnike patriotske emigracije po zapadnim zemljama a opet kad vam treba onda mu ladno pripišete da ih je štitio. Jeste bre, ali onda nije bilo ni Blajburga jer Tito nije dao da se ustaše ubijaju.
a ustase danas u hrvatskoj smatraju za pravednike i heroje, slave se kao istorijski bitne i vazne licnosti za hrvatsku povijest.

nešto mnogo sličnosti sa situacijom u Srbiji samo zameni imena.
bas ste los primer odabrali

baš ste loš primer odabrali.
master.dragi master.dragi 12:26 25.02.2011

Re: Ko su zločinci širom sveta ?

Opštom amnestijom jedino nisu obuhvaćene ustaše i sa njima se Tito i njegova UDBA obračunavala sve do početka 90-ih.

da, da, bas se obracunavao, spremio im avnojske granice koje nikada do tada nisu imali, napravio ustav 1974. i pustio ih da luduju od nacionalizma sve do devedesetih kada su konacno i eksplodirali...
hazar hazar 01:08 24.02.2011

Smešno je

to koliko se potomci i zagovornici partizanskog lika i dela nerviraju kada god se pomene rehabilitacija četničkog pokreta. Niti su oni tako beli, niti su Dražini tako crni. Broz i njegovi su pobedili, nametnuli svoje likove kao oslobodioce i stavili van zakona protivnike. Potpuno je normalno da nakon što su, ideološki naslednici građansko-demokratskih političara iz Kraljevine Jugoslavije, došli do daha, krenuli da vrše pročišćavanje istorije.

Niko time ne umanjuje značaj NOViPOJ u oslobađanju zemlje i time mi je čudnije to strasno opiranje drugim pogledima na Drugi svetski rat. Doduše, kada vidim da je onaj krvolok, počasni gost kod LDP-a, a oni se trse kao nekakvi čuvari vatre antifašističke borbe, stvari i nisu toliko nejasne. Nema kompromisa sa neprijateljem, bilo i ostalo( on bi i danas slao na Goli Otok).

Što se ovog teksta tiče, on je prilično jadan (mislim na novinarku Erceg). Tako bedno izjednačavati Jasenovac i Bleiburg ( vi kao strasni antifašista g.Karagaća me ovde baš začudiste) ili SPC sa Rimokatoličkom crkvom(ovde ste se vi spustili do dna) je zločin po drugi put. To što vam se svidela tačna konstatacija da se ekonomske nevolje i jadni dometi tranzicije u Hrvatskoj, kriju iza nacionalne priče, a još više paralela koju ste povukli sa Srbijom, vas ne opravdava u prenebregavanju tako nonšalatno iznetih jednačenja koje navedoh.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:18 24.02.2011

Re: Smešno je

Što se ovog teksta tiče, on je prilično jadan (mislim na novinarku Erceg).

ne slažem se.
Tako bedno izjednačavati Jasenovac i Bleiburg

pročitaj bolje, opna ga ne izjednačava već upravo kritikuje minimiziranje broja Jasenovačkih žrtava a naduvavanje broja tzv. nevinih žrtava u Blajburgu.
SPC sa Rimokatoličkom crkvom(ovde ste se vi spustili do dna) je zločin po drugi put.

takođe, korektno bi bilo da si pažljivije pročitao umesto da se spustaš na dno unapred.
Već sam gore odgovorio da i najekstremnije desničarske organizacije i u Hrvatskoj i Srbiji se pozivaju na veru, crkvu a crkve se ne ograđuju od njih. Da se ne pravimo naivni, znamo koliko su se crkve suprostavljale i osuđivale zločine svojih vernika nad drugim.
hazar hazar 01:32 24.02.2011

Re: Smešno je

takođe, korektno bi bilo da si pažljivije pročitao umesto da se spustaš na dno unapred.
Već sam gore odgovorio da i najekstremnije desničarske organizacije i u Hrvatskoj i Srbiji se pozivaju na veru, crkvu a crkve se ne ograđuju od njih. Da se ne pravimo naivni, znamo koliko su se crkve suprostavljale i osuđivale zločine svojih vernika nad drugim.

Hajde onda da se ne pravimo naivni uopšte. Vi ste u uvodnom delu teksta naveli sličnosti desnice u Hrvatskoj i Srbiji u pogledu njihovih krivotvorenja istorije e.t.c, a posle toga ste naveli i da ih Rimokatolička crkva i SPC podržavaju. Baš me interesuje šta ste hteli sa tim pominjanjem crkava u kontekstu prethodno napisanog.

P.S. Vi čak ni u odgovoru na komentar, gde vam baš to spočitavam, ne možete, a da ih ne izjednačite iako vam je dobro poznata uloga RKC u WWII ili mislite samo na zločine iz 90.-ih.
hazar hazar 01:43 24.02.2011

Re: Smešno je

pročitaj bolje, opna ga ne izjednačava već upravo kritikuje minimiziranje broja Jasenovačkih žrtava a naduvavanje broja tzv. nevinih žrtava u Blajburgu.

Da ne zaboravim i ovo pre spavanja. Ona je pominjala oba slučaja, kao primere naduvavanja žrtava( političkih manipulacija), a iz toga se lako stiže do toga da tamo nekih naročitih zločina nije ni bilo, jer ipak su to sve manipulacije, veće ili manje, ali u osnovi iste.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:47 24.02.2011

Re: Smešno je

Baš me interesuje šta ste hteli sa tim pominjanjem crkava u kontekstu prethodno napisanog.

Da i SPC i RKC podržavaju desničarske i nacionalističko-šovinističke organizacije i pokrete. RKC se nikada nije izvinilaza ustaške zločine u 2.sv. ratu a ni jedna za zločine 90-ih.
Čak su i dokazane zločince proglašavale svecima iliti blaženim.
mikimedic mikimedic 10:23 24.02.2011

Re: Smešno je

pročitaj bolje, opna ga ne izjednačava već upravo kritikuje minimiziranje broja Jasenovačkih žrtava a naduvavanje broja tzv. nevinih žrtava u Blajburgu.


Politička manipulacija kostima i jamama bila je baš jako produktivna u Jugoslaviji kada su službene brojke govorile, a mi svi to učili u školi, kako su ustaše u koncentracionom logoru Jasenovac likvidirale čak 800 tisuća


Out of Beirut Out of Beirut 15:11 24.02.2011

Re: Smešno je

Tako bedno izjednačavati Jasenovac i Bleiburg - pročitaj bolje, opna ga ne izjednačava već upravo kritikuje minimiziranje broja Jasenovačkih žrtava a naduvavanje broja tzv. nevinih žrtava u Blajburgu.


Kojim recima kritikuje minimiziranje broja Jasenovackih zrtava?

Ovim? -

Politička manipulacija kostima i jamama bila je baš jako produktivna u Jugoslaviji kada su službene brojke govorile, a mi svi to učili u školi, kako su ustaše u koncentracionom logoru Jasenovac likvidirale čak 800 tisuća Srba, Židova, Roma..., da bi se potom brojka svela na, također stravičnih, 80 tisuća žrtava. Raspadom Jugoslavije, Hrvati su odmah, kao odličnu ravnotežu Jasenovcu, uspostavili svoj mit


Nigde tu nema kritike minimiziranja Jasenovca.

Erceg je, u najboljem slucaju, bila toliko suptilna u njenom sarkazmu da je taj sarkazam veoma lako ne primetiti. Ona ili veruje u brojku 80 000, ili pokusava da sedi na dve stolice.
Bili Piton Bili Piton 01:21 24.02.2011

Heni Erceg



to beše ona što je popila batine u Splitu jednom zato što je izveštavala za Jutel?

Pristojan tekst o raspomamljenoj desnici u Hrvatskoj, mogla je to i oštrije jer je sve tačno.

Sounds familiar and very close to home too.
asparagus asparagus 01:28 24.02.2011

tragom metoda ideologije koja se raspala

Bas lepo druze Karagaca, sto ste mi obrisali komentar, iako nije bio uvredljiv niti je izlazio iz okvira teme. Cak sta vise pokusao sam da ukazem na cinjenicu da se argumentacija (odnosno, opravdavanje) cesto poklapa potpuno razlicitim interesnim grupama u slicnim situacijama.

U duhu teme, samo bih da dodam da se nadam da ce svaki od tih zlocinaca biti uhapsen, procesuiran i osudjen na visegodisnje zatvorske kazne (za vecinu njih dozivotne), te da ce se ta nakaradna ideologija konacno i na ovim prostorima naci na smetlistu istorije. Meni je zao sto se Vama, druze, citava vrednosna podloga na kojoj ste gradili svoj zivot i karijeru rastace pred ocima, ali cinjenica je da su ubice - ubice, i da tu nema ideoloskog, religijskog, nacionalnog ili bilo kojeg drugog opravdanja. I to se ne moze obrisati uklanjanjem unosa na nekom blogu.
Takodje se nadam da ce urednistvo bloga malo vise obratiti paznju na opravdavanje i promociju zlocinaca i ubica na blogu.

A Vi sad brisite, banujte, radite sve drugo sto niste uspeli uzivo jer je sistem nestao, ali eto sad imate svoj mali blog pa na njemu uvodite diktaturu proleterijata...
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:42 24.02.2011

Re: tragom metoda ideologije koja se raspala

prvo ću da odgovorim a onda možda i obrišem jer vređaš.
Ako su za tebe samo partizani ubice a ustaše i ostala bagra fini momci onda se ne možemo složiti pa potraži blog sa istomišljenicima u isključivosti.
Što se tiče rastakanja sistema to je opbavljeno početkom 90-ih i upravo sada je to samo politizacija i bacanje prašine u oči narodu.
ali cinjenica je da su ubice - ubice, i da tu nema ideoloskog, religijskog, nacionalnog ili bilo kojeg drugog opravdanja.

Da li se ta kvalifikacija odnosi i na ustaše i četnike ili će biti da se upravo iz ideoloških razloga i u hrvatskoj i u srbiji tako kvalifikuju samo partizani kao sve sam zlikovac i ubica.Pa ima li i malo zdrave pameti.
Slažem se da bi uredništvo bloga trebalo da povede računa da oni koji druge vređaju budu onemogućeni.Ja polemišem sa stavovima a ne o tebi i tvojoj karijeri. A ja sam karijeru završio u ovom sistemui nema baš mnogo veze sa sistemom pre dvadeset godina.
A sada predlažem da ponovo pročitaš svoj komentar i sam oceni koliko ima nepotrebnog imputiranja.
mikimedic mikimedic 10:27 24.02.2011

Re: tragom metoda ideologije koja se raspala

Ako su za tebe samo partizani ubice a ustaše i ostala bagra fini momci onda se ne možemo složiti pa potraži blog sa istomišljenicima u isključivosti.


za mene su ubice i 'partizani i ustase i ostala bagra' - naravno samo pojedinci koji su ucestvovali u zlociniima.

Da li se ta kvalifikacija odnosi i na ustaše i četnike ili će biti da se upravo iz ideoloških razloga i u hrvatskoj i u srbiji tako kvalifikuju samo partizani kao sve sam zlikovac i ubica.Pa ima li i malo zdrave pameti.


odnosi se kako na ustase i cetnike, tako i na partizane.

Milan Karagaća Milan Karagaća 10:49 24.02.2011

Re: tragom metoda ideologije koja se raspala


odnosi se kako na ustase i cetnike, tako i na partizane.

opdnosi se na sve ali ti i tvoji istomišljenici potencirate samo zločine partizana i to na način da sugerišete da su svi oni zločinci a ubijene ustaše i četnici svi nevini. To je vaš ideološki pristup, a ideološki pristup najčešće nije u saglasnosti sa moralnim, ljudskim.
mikimedic mikimedic 16:14 24.02.2011

Re: tragom metoda ideologije koja se raspala


ok posto je pocelo brisanje, do sledeceg susreta
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:43 24.02.2011

Re: tragom metoda ideologije koja se raspala


daj mi link na neki moj komentar gde ja tako nesto 'sugerisem'

Pa čitaj pažljivije šta pišeš nemoj da ti ja tražim.
ako nema linka, ocekujem izvinjenje.

ništa ja nisam rekao što nije tačno i nemam za šta da ti se izvinjavam za razliku od tebe koji bi trebao da mi se skoro svaki put izvinjavaš jer spočitavaš,izvrćeš i podmećeš a onda blefiraš sa traženjem linkova.Uostalom, više puta smo se sporili upravo oko Blajburga. Vidim da se i na ovom blogu i sa drugima prepucavaš.

mayo1 mayo1 01:36 24.02.2011

Ni naprijed ni nazad

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.

Nesumnjivo istina, ali mislim da stvari nisu baš tako jednostavne.
Činjenica je da se vladajuća koalicija sa Jadrankom Kosor nalazi u zapravo bezizlaznoj situaciji.
Nakon odlaska Sanadera, Kosor je doista državnom odvjetništvu dala odriješene ruke u progonu kriminala i korupcije, ali su te istrage pokazale da je cijeli vrh HDZ zapravo umiješan na ovaj ili onaj način u mutne poslove. (dosadašnje istrage su pokazale da je "zamračeno" oko 80 milijardi kuna - više od 10 milijardi eura)
Istrage se za sada (barem za javnost) ograničavaju samo na Sanaderove ljude, ali je jasno da je samo pitanje vremena kada će otići i dalje.
Ne treba ni reći da se sve uglavnom pokrenilo na "nagovor" EU.
Kosor je sada u nezgodnoj situaciji: ako nastavi sa borbom protiv korupcije, doći će u situaciju da će u zatvoru završiti cijeli vrh HDZ i veliki dio Vlade uz otkrivanje daljnjeg prljavog rublja - uz siguran gubitak izbora.
Ako politički prekine istrage, nema ništa od pristupa EU, a to je "cilj svih ciljeva" - završetak pregovora je zapravo jedini eventualni HDZ-ov adut za dobivanje novog mandata.
Tu je naravno i slučaj "Purda" koji je iskorišten od krajnje desnice za (stalnu) tezu o "progonu hrvatskih branitelja".
Kosor je u svemu tome trebala time-out i pokušala ga naći u pokretanjima istraga o događajima prije šezdesetak godina.
Treba reći da i Njemačka pritiska Hrvatsku da joj izruči Josipa Perkovića, bivšeg pripadnika jugoslavenske službe sigurnosti, optuženog za učestvovanje u ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj, kojeg je Hrvatska odbila izručiti.
"Partizanske" optužbe su samo bezuspješni pokušaj zaustavljanja vlaka koji je već krenio i njie ga moguće zaustaviti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:49 24.02.2011

Re: Ni naprijed ni nazad

hvala, upravo tako.
despot_igor despot_igor 05:22 24.02.2011

Crkva

Katolicka crkva naravno ima veci uticaj na sve, vise novca joj to dozvoljava, ali naravno sve verske zajednice u globalu su uticale na velika drzavna pitanja iako to u nekim periodima nije tako izgledalo...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:33 24.02.2011

zastarelost

Argument da se nesto desilo "pre 65 godina" nema nikakvu logicku, a cini mi se (pravnici izvolite) ni pravnu validnost. Dok argument o "trosenju sredstava poreskih obveznika" izaziva samo mucninu i gadjenje.

Ovde su se desili masovni zlocini/masovna ubistva tokom "NOVIPOJ" i "diktature proletarijata", a izvrseni su od strane "revolucionarnih terorista" ("revolucionarni teror" i katolickih fundamentalista, koji se po fanatizmu i krvolocnosti nimalo ne razlikuju, a po nacinu/vrsti i kolicini prevazilaze zlocine Hitlerove Nemacke.

I u jednom i u drugom slucaju - bilo da je u pitanju katolicka crkva ili komunisticka crkva - njihovi zlocini ne mogu i nece zastareti.

Javnost (cuveni "poreski obveznici" mora da insistira na otkrivanju, i objavljivanju SVIH zlocina i SVIH zlocinaca, bez obzira da li su "nedostupni", "pate od skleroze", igraju sah na Kalemegdanu, ili hrane golubove na trgu bana jelacica. Cena ovoga je mnogo manja (za "poreske obveznike" od cene sakrivanja istine i ponavljanja istorije.

mikimedic mikimedic 10:31 24.02.2011

Re: zastarelost

Argument da se nesto desilo "pre 65 godina" nema nikakvu logicku, a cini mi se (pravnici izvolite) ni pravnu validnost. Dok argument o "trosenju sredstava poreskih obveznika" izaziva samo mucninu i gadjenje.


potpisujem ceo komentar.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:34 24.02.2011

Re: zastarelost

I kinda knew you would. :)
mikimedic mikimedic 10:47 24.02.2011

Re: zastarelost

I kinda knew you would. :)


Milan Karagaća Milan Karagaća 11:12 24.02.2011

Re: zastarelost

Javnost (cuveni "poreski obveznici" mora da insistira na otkrivanju, i objavljivanju SVIH zlocina i SVIH zlocinaca, bez obzira da li su "nedostupni", "pate od skleroze", igraju sah na Kalemegdanu, ili hrane golubove na trgu bana jelacica. Cena ovoga je mnogo manja (za "poreske obveznike" od cene sakrivanja istine i ponavljanja istorije.

Cane, da li se to odnosi i na nedavne zločine od pre 20 godina čiji akteri još nisu ni blizu da pate od skleroze ali od nekih psihopatskih simptoma sigurno. Nije li možda bavljenje sa onim skleroziranim samo maska da se ne bi bavili sa onim što jebilo u nedavnoj prošlosti ili da se ne bi bavili sa borbom protiv kriminala, korupcije.
Pominješ neku komunističku crkvu paralelno sa katoličkom, pa budi korektan pa pomeni i SPC i one koji su blagosiljali činjenje zločina u ime srpstva i pravoslavlja.
Ka ni katolička ni SPC a ni IVZ nikada se nisu izvininjavali ni izrazili žaljenje zbog zločina počinjenih na pripadnicima drugih veroispovesti ni zbog rušenja verskih objekata onih drugih.Pa kakva je razlika među njima, nikakva bile su i ostale raspirivači mršnje među narodima umesto ljubavi kako se inače predstavljaju u božićnim i bajramskim poslanicama.Da li je SPC reagovala na to što su u BiH porušene sve džamije osim one u Dubici, da li je IVZ reagovala protiv rušenja crkava, ne.
Mnogo toga se trpa pod tepih pa i činjenica da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji je u 2.sv. ratu imao 4 logora, pa činjenica da su krajem XX veka Albanija i Srbija imale logore na svojim teritorijama iako nisu bile u ratu.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 06:38 25.02.2011

Re: zastarelost

G Karagaca -

Ja govorim o zlocinima komuno-fashista i katolichkih-fashista.

A vi mi odgovarate sa "Beograd je imao x logora, Srbija je imala xxx".

Pokusavam da razumem misaonu liniju i moralni okvir koji vas nagoni da na ovaj nacin instrumentalizujete Beograd i Srbiju, samo da bi malo zamaglili poentu o zverstvima komunista i katolika.

Kada bi to sto ste naveli imalo ikakve sanse da potpuno opere odgovornost komuno-fashista za njihove zlocine, mozda bih i razumeo. Ali ta mogucnost je potpuno nerealna. Samo cete, za momenat, skrenuti paznju sa monstruoznih i nepobitnih zlocina komuno-katolickih fashista i to je sve.
Verujem da je i vama to jasno.

Ali, opet - cak i ta trenutna/vrlo privremena "diverzija" vam je dovoljan razlog da "bacite" i Beograd i Srbiju. Da ih potrosite, za minut otezanja.

Verovatno Vam Beograd i Srbija veoma malo znace, ili su Vam samo "mesto sluzbe".

Naravno - nasilne i lazne simetrije o SPC i katolickoj crkvi me uopste ne iznenadjuju. Za one kojima je apostol bio "vuchjak Rex" a jevandjelje "pricha o svinjskoj glavi", SPC je ocigledna i logicna meta.

Moram reci da sam duboko razocaran kvalitetom (ljudskim, moralnim, civilizacijskim) generacija koje su predale Srbiju u ropstvo titu i komunistima, a i onim generacijama koje su pomagale titu i komunizmu (kao simpatizeri ili clanovi od karijere), da Srbija (i Srbi) ostanu u tom ropstvu duze od pola veka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:19 25.02.2011

Re: zastarelost

Osim što ste opisali lični profil, to što ste naveli ne zavređuje ni pažnju ni odgovor.Ali evo
Ja govorim o zlocinima komuno-fashista i katolichkih-fashista.

kovanica komuno-fašisti je neko novo otkrice kojim očito želite da skinete ljagu sa onih snaga u Srbiji koje su imale u sebi dosta fašističkog počev od ljotićevaca,nedićevaca pa i četnika o čemu je i sam Dragiša Vasić koji je bio u štabu kod Draže napisao i kritikovao ih.Te snage su tesno sarađivale sa italijanskim fašistima i naravno nemačkoom okupacionom silom.Ideologija svih ovih vaših ljubimaca je bila naci-fašistička a metode obračuna sa Jevrejima, ne-Srbima i simpatizerima NOP-a ponekad prevazilazile i svoje mentore.
A vi mi odgovarate sa "Beograd je imao x logora, Srbija je imala xxx"

nije valjda da vam nije poznato da je u Beogradu bio npr. Banjički logor koji je punila nedićeva policija, nije valjda da vam nije poznat Dragi Jovanović,Vujković. Nije valjda da vam nije poznato da nisu komunisti očistili Srbiju od Jevreja i za to dobili pohvalu od Hitlera lično već su to uradili oni koje vi očito smatrate patriotama i pravim Srbima.
Nije valjda da vam nije poznato da je sveti vladika govorio hvalospeve o Hitleru.
Pokusavam da razumem misaonu liniju i moralni okvir koji vas nagoni da na ovaj nacin instrumentalizujete Beograd i Srbiju,

za razliku od kvazipatriJota i nacionalista pravi patriota ima za svoj narod osećaj ponosa ali i stida za ono što su neki u njegovo ime uradili.

Samo cete, za momenat, skrenuti paznju sa monstruoznih i nepobitnih zlocina komuno-katolickih fashista i to je sve.

da nisu ti komunisti pa još svi katolici poklali onu decu u Vraniću, pa one u Foči, pa u Jajincima, Boleču.... Koliko je poznato klanje dece, staraca i žena je bila omiljena disciplina četnika i ustaša a ne partizana. To naravno, ne amnestira partizane za svaki slučaj likvidacija neposredno posle rata, kojih je bilo ali ni približno kako ustaško-četnička koalicija to sada pokušava prikazati da bi sebe amnestirali.
Verujem da je i vama to jasno.

meni je sve jasno a i vama je s tim što vi hoćete da prepravite istoriju i da od zločinaca napravite patriote a komunisti su vam tu samo neko ko bi trebao da bude izgovor.
Verovatno Vam Beograd i Srbija veoma malo znace, ili su Vam samo "mesto sluzbe".

ovo je tipično za ljude koji nemaju jače argumente pa onda idu na ličnu diskvalifikaciju.Samo ste izostavili još ono da sumnjate da sam Srbin, da sam strani plaćenik i te primitivne fore.
Inače, ne priznajem nikome da je veći Srbin od mene ali nisam Srbin po zanimanju, a u Beogradu i Srbiji sam, verujem duže od vas pa šta.Koja vam je to logika da Srbiju i Beograd vole, čuj vole, samo ljubitelji četnika i antikomunisti.
Naravno - nasilne i lazne simetrije o SPC i katolickoj crkvi me uopste ne iznenadjuju

i ovo je podmetanje jer niti je to tema niti sam pravio simetriju kada je u pitanju 2.svetski rat, već u pogledu odnosa jedne i druge crkve prema desničarskim organizacijama, a da dodam i jedna i druga su izrazito antikomunističke pa im je i to zajedničko.Rekoh, u ratovima devedesetih da su obe stale na stranu snaga mraka i rata i ni jedna nije osudila zločine svojih podanika nad onom drugom stranom.
Za one kojima je apostol bio "vuchjak Rex" a jevandjelje "pricha o svinjskoj glavi",

i ovo vam je nisko pa čak i neumesno jer pas ne može biti apostol, vređate apostole, a vređate i jevanđelje pričom o svinjskoj glavi.Vama je možda apostol pop Maca a jevanđelje hvalospev vladike Nikolaja Hitleru.
Moram reci da sam duboko razocaran kvalitetom (ljudskim, moralnim, civilizacijskim) generacija koje su predale Srbiju u ropstvo titu i komunistima,

a ja sam duboko razočaran primitivizmom, neznanjem i nepoštenjem i nemoralom onih koji bi da prekroje istoriju.
Kada je neznanje u pitanju onda da vas potsetim da je komunistička partija formirana u Srbiji, da su komunisti bili treća parlamentarna stranka na izborima 1920.godine pa je odmah zabranjena, što je valjda bilo demokratski.Zatim, da su u Srbiji na vlasti od 1945.do 1990. godine bili Srbi a ne katolici, da je Srbija imala preko 900.000 članova SKJ, što će reći da Srbija i nije baš toliko bila gadljiva na taj komunizam.
To što ste razočarani onima koji su bili na strani okupatora pa kada su Nemci izgubili izgubili su i oni, to je opravdano jer da su se borili protiv okupatora onda bi sačuvali ljudski, moralni i civilizacijski kredibilitet jer boriti se protiv Hitlera je bila civilizacijska dužnost. Time se svi pametni ponose, a neki drugi bi da opravdaju one koji su bili na strani Hitlera i ubijali sopstveni narod za njegove interese.
Prema tome Cane, u redu je da se rasvetli i procesuira svaki zločin i komunista, da se žrtva rehabilituje, da se krivac osudi ali vi to ne radite zbog toga već da bi celi jedan pokret proglasili zločinačkim i time rehabilitovali one druge. E to već nije ni pošteno ni istorijski korektno.Uostalom, na kraju rata je i u Srbiji većina naroda prešla na stranu NOP-a, pa jel ih sada sve treba osuditi i reći da su samo Ljotić, Nedić i Draža bili patriote.Neka svako nosi svoj krst ali objektivno i onako kako je istorisjki tačno. Pa i komunisti treba da nose svoj krst za svaki slučaj zloupotrebe, nasilništva, torture, likvidacije bez suđenja ali to ne može amnestirati zločine onih drugih i izdaju učinjenu pre toga.
Uostalom,a to je i poenta,to treba da rade pravnici i istoričari a ne da se nakon 65 godina od toga pravi dnevna politika. Ako SPO nema ništa da ponudi ovom narodu osim da traži da se iz muzeja izbaci bista Broza, da li neko stvarno misli da je to ozbiljan politički program i ozbiljna stranka.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 17:29 25.02.2011

Re: zastarelost

Iako moj post "ne zavredjuje odgovor" - Vi ste ovde napisali "quite a bit".

Prvo, ako dobro procitate sta sam napisao - ja NIKOGA ne amnestiram. Naprotiv, INSISTIRAM da se zlocini komunista i katolicke crkve DETALJNO istraze, publikuju, osude i KAZNE.

Ni jednom nisam pomenuo ni AMNESTIJU, ni OPROST - NIKOME.

Optuzujete me da "hocu da prepravljam istoriju" - nisam siguran da je to moj prioritet - ponovo, fokus je na onima koji su izbegavali sud istorije skoro pola veka, a za zlocine koji prevazilaza zlocine Hitlera i Musolinija zajedno.

Po starom receptu pokusavate da me optuzite da "stitim/rehabilitujem chetnike" a napadam "partizane". Pokazite JEDNO MESTO u mom tekstu gde sam POMENUO chetnike? Ako ga nema, onda bi bilo pristojno da prestanete da radite to sto radite.

Vas "argument" o broju "komunista" u Srbiji, je nedovoljno solidan - Severna Koreja ima, chini mi se 8Miliona clanova komunicticke partije - i otprilike dva puta toliko onih koji bi odmah pobegli iz tog pakla ukoliko ne bi bili streljani "na zici". Mozete ih zvati "komunisti sa spakovanim koferima".

Sto se tice "zabrane" - da Vas podsetim da je komunisticka partija zabranjena zbog svojih TERORISTICKIH aktivnosti - "bombaski proces" rings a bell?
Molim Vas da ne debatujemo TERORISTICKU i NASILNU prirodu komunizma - jer, da vas podsetim TEROR, NASILJE i DIKTATURA su eksplicitni u teoriji i praksi komunizma i komunista.
Komunisticka partija je bila zabranjena suvise kasno, a i oni koji su bili uhapseni su uzivali veoma blag tretman - chime je jedno donekle sofisticirano i demokratsko drustvo tog vremena u svom civilizovanom odgovoru u stvari samo dozvolilo da ove zveri prezive, umesto da budu uklonjene kao djubre, ljudski i istorijski bofl.

Sto se tice SPO - I couldn't care less. To djubre je bastard i otpadak SKJ anyways. Hocu da kazem "VASHA STVAR G Karagaca", i nemojte Beogradu i Srbiji pripisivati odgovornost za tu "Vashu" provincijsku, brdsko-planinsku kreaturu, to komunisticko kopile i slugu i njegovu "DB partiju".




Milan Karagaća Milan Karagaća 18:49 25.02.2011

Re: zastarelost

Pokazite JEDNO MESTO u mom tekstu gde sam POMENUO chetnike?

u tome i jeste suština što njihove zločine zanemarujete
Vas "argument" o broju "komunista" u Srbiji, je nedovoljno solidan - Severna Koreja ima, chini mi se 8Miliona clanova komunicticke partije - i otprilike dva puta toliko onih koji bi odmah pobegli iz tog pakla ukoliko ne bi bili streljani "na zici".

iz Srbije nisu ljudi bežali u to vreme osim onih zločinačkih trojki koje su bežale od suda pravde neposredno posle rata.Kasnije su ljudi normalno putovali i radili po svetu i sa ponosom nosili taj crveni pasoš.Tek kada je Srbija oterala komuniste onda je iz nje pobeglo oko stotinjak hiljada mladih ljudi da ih nacional-šovinisti ne vode u ratove pod znamenjem i za iste ciljeve kao i oni koje vi ne spominjete
Sto se tice "zabrane" - da Vas podsetim da je komunisticka partija zabranjena zbog svojih TERORISTICKIH aktivnosti - "bombaski proces" rings a bell?

netačno.Zabranila ih je ratnoprofiterska i kriminalizovana buržoazija jer se bojala što je KPJ treća parlamentarna stranka pa će im uzeti opljačkano.Tek nakon zabrane i torture komunisti su istina izvodili i terorističke akcije i ubili ministra unutrašnjih poslova.Naravno ne odobravam terorističke akte kao ni onaj Principov, ali je u tadašnjoj kraljevini SHS i Jugoslaviji sve do njenog kraja bio na delu državni terorizam a o demokratiji nema ni govora.Na udaru su bile i druge političke stranke kao što je i sam Ljuba Davidović, zatim sindikalne vođe,radnici, SKOJ i KPJ, puni zatvori, logori i ubijanja.Valjda vam je poznato postojanje logora u Bileći, Višegradu i na drugim mestima sve do 1940.godine.
Molim Vas da ne debatujemo TERORISTICKU i NASILNU prirodu komunizma - jer, da vas podsetim TEROR, NASILJE i DIKTATURA su eksplicitni u teoriji i praksi komunizma i komunista

Netačno.Onda je kralj Aleksandar bio veći komunista od Broza.
Komunisticka partija je bila zabranjena suvise kasno, a i oni koji su bili uhapseni su uzivali veoma blag tretman

ovo je baš demokratski a i po ugledu na Nemačku u kojoj je takođe zabranjena KP. Osim što sam čitao , ne znam da su imali baš tako apartmanski tretman u Lepoglavi i Mitrovici, a vi kao da ste obilazili zatvore tada pa znate.
chime je jedno donekle sofisticirano i demokratsko drustvo tog vremena u svom civilizovanom odgovoru u stvari samo dozvolilo da ove zveri prezive, umesto da budu uklonjene kao djubre, ljudski i istorijski bofl.

ipak sa vama nešto nije u redu jer ako je sofisticirano demokratsko društvo onda ne zabranjuje parlamentarne stranke.A ove ostale kvalifikacije govore o nedostatku argumenata i višku mržnje.
"Vashu" provincijsku, brdsko-planinsku kreaturu, to komunisticko kopile i slugu i njegovu "DB partiju".

vi ste verovatno iz ravnice ili iz kruga dvojke u kom slučaju vam ne priliči tako primitivan prostački govor mržnje.Da li vi ljude delite na one s brda i one iz dola i kako bi se osećali kada bi vama neko rekao da ste kreatura bilo ravničarsko-močvarska ili sa bilo kojim drugim predznakom.
E lepo smo se ispričali i, nadam se , složili se da se ni u čemu ne slažemo pa da završimo divan.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 03:22 26.02.2011

Re: zastarelost

Netačno.


Sta je "netacno"? Ne poznajete radove Marksa, Lenjina,...?


ovo je baš demokratski a i po ugledu na Nemačku u kojoj je takođe zabranjena KP


KPJ je zabranjena zbog pokusaja atentata na regenta i clanove Vlade. Ako zelite poredjenje sa Nemackom - Nemacka je na slican (adekvatniji i ostriji) nacin tretirala Bader-Majnhof (i to nekih pola veka kasnije).

ipak sa vama nešto nije u redu jer ako je sofisticirano demokratsko društvo onda ne zabranjuje parlamentarne stranke.


KPJ je zabranjena zbog terorizma (vidi prethodnu napomenu).

Nesto sigurno nije u redu - ako se ne slazemo u odgovoru na pitanje "da li je teroristima/atentatorima mesto u parlamentu?".

"Bombaski proces" je samo potvrdio opravdanost zabrane.





cane.srbljanovic cane.srbljanovic 04:09 26.02.2011

Re: zastarelost

iz Srbije nisu ljudi bežali u to vreme osim onih zločinačkih trojki koje su bežale od suda pravde neposredno posle rata.Kasnije su ljudi normalno putovali i radili po svetu i sa ponosom nosili taj crveni pasoš.Tek kada je Srbija oterala komuniste onda je iz nje pobeglo oko stotinjak hiljada mladih ljudi da ih nacional-šovinisti ne vode u ratove pod znamenjem i za iste ciljeve kao i oni koje vi ne spominjete


"stotinjak hiljada"?????? "tek kada je Srbija oterala..." !!!????
Proverite ono sto pisete, ovako je zaista tesko razgovarati.

U posleratnom periodu (do 70/80-tih) Srbiju je napustilo malo manje od pola miliona ljudi.
Vi mozete tvrditi da su svi ti ljudi napustali zemlju samo da mrskim kapitalistima ponosno pokazu svoje crvene pasoshe. I da se nisu vratili zbog velike ljubavi prema drugu titu.

Mozete da kazete da NIKO nije napustio zemlju sve do 90-tih. I da je Elvis ziv. I da drug tito zivi u vama. Ali ako cete govoriti takve stvari, ja ne mogu biti od pomoci.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:00 26.02.2011

Re: zastarelost

U posleratnom periodu (do 70/80-tih) Srbiju je napustilo malo manje od pola miliona ljudi.

ljudi su odlazili da rade u Nemačku,Francusku, Švajcarsku i na školovanja i redovno dolazili u Srbiju za vreme odmora i praznika.Od zarađenog novca gradili su u Srbiji kuće, kupovali imanja, otvarali firme.A vi, pošto vam tako odgovara, tretirajte da su svi pobegli od Tita ili , ako vam je draže, da ih je deportovao kao što je Nedić deportovao Srbe na rad u Nemačku.
ja ne mogu biti od pomoci.

probajte vi da pomognete sebi,barem da uvažavate činjenice a ne da ih preparirate kako odgovara vašem ideološkom stereotipu.
dragan7557 dragan7557 11:37 26.02.2011

Re: moram da primetim


za razliku od kvazipatriJota i nacionalista pravi patriota ima za svoj narod osećaj ponosa ali i stida za ono što su neki u njegovo ime uradili.


Prijatelju,
iako imam preča posla od komentarisanja soroševskog u robovlasništvo zamandaljenog i za "sveto" tržište (čitaj prevaru, obmanu, pljačku i slične bogougodnosti) otvorenog društva.

Patriotizam je kapitalistička izmišljotina kojom se ljudi teraju u smrt kako bi branili imovinu tog istog kapitalizma.

Rodoljublje predstavlja za nijansu bolji pojam, ako se isključi "podznak" nacionalizma koji je uvek šovinistički nastrojen.

Patriota (patria=otadžbina) nema za "svoj" narod osećaje koje mu pripisuješ i pored toga što iste umišlja. Otadžbina označava prostorni pojam sa naglaskom na teritoriju i dobra, kao materijalnu imovinu (bazu) a u čijem vlasništvu je ista nije ni potrebno objašnjavati.

Za isto razmišljanje vezan pojam nacionalne države koja trenutno više nije trn u oku (zbog potpunog raspada i vidljive disfunkcionalnosti) korporativističkog poretka (novo robovlasništvo) građenog od početka prošlog veka.

Za transnacionalni kapital nacionalna država je bila prepreka u posleratnim (WW II) godinama, sada su nacionalne države samo prazne ljušture koje spomenuti kapital po potrebi materijalno koristi i odbacuje kako mu se svidi.

cerski

P.S. Za nekoliko decenija nacionalna država će biti daleka prošlost, kao i pojmovi patriotizam i /ili rodoljublje, koji će biti zamenjeni pojmom lojalnost korporaciji, ili vlasniku roba u pitanju.
kukusigameni kukusigameni 09:30 24.02.2011

naslov

Hrvatskoj& Srbija :Sezona lova na “komunističke zločince”


Sta znaci ova recenica?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:15 24.02.2011

Re: naslov



Hrvatskoj& Srbija :Sezona lova na “komunističke zločince”



Sta znaci ova recenica?


najkrace:

obicno uoci izbora, u Hrvatskoj na primer, a ni Srbija nije imuna, umesto da biraci misle kako zive, kako da dodju do posla, boljih zakona itd, dakle da misle o svemu onome sto zivot znaci, njima se baca koska u vidu prekopavanja grobova, ako nema drugih onda iz 2. sv rata. Sada su u Hrvatskoj aktuelni komunsticiki zlocini, valja trista jama prekopati.

I onda su neki ljudi digli glas i rekli to "sezona lova na komunisticke zlocince"

znaci, niko ne spori da svaki zlocin treba da bude istrazen i kaznjen, nego tajming, zloupotrebu i bacanje koske medju birace, taman onda kada treba da misle o tome koga da izaberu.
kukusigameni kukusigameni 10:22 24.02.2011

Re: naslov

Dobro de, ne ljuti se.
Pitao sam sta znaci celokupan naslov. Naslov je dosta vazna stavka svakog teksta i njemu se obicno posveti paznja. Hajde sad procitaj ceo naslov pa razmisli da li ta recenica ima smisla.
Jel strasno ako se autor upozori da promeni gresku u samom naslovu?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:29 24.02.2011

Re: naslov

nego tajming,


bilo bi dobro da se nekako ugodi da se ti zlocini istraze (i eventualno kazne), negde izmedju "sex & the city" i "farme"... ali da ne 'ukliza' u njihov termin.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:31 24.02.2011

Re: naslov

Jel strasno ako se autor upozori da promeni gresku u samom naslovu?

nije strašno i hvala. Ispravljeno.
Isto tako, primetiti slovnu grešku nije nikakvo epohalno naučno otkriće.
mikimedic mikimedic 10:33 24.02.2011

Re: naslov

obicno uoci izbora, u Hrvatskoj na primer, a ni Srbija nije imuna, umesto da biraci misle kako zive, kako da dodju do posla, boljih zakona itd, dakle da misle o svemu onome sto zivot znaci, njima se baca koska u vidu prekopavanja grobova, ako nema drugih onda iz 2. sv rata. Sada su u Hrvatskoj aktuelni komunsticiki zlocini, valja trista jama prekopati.


cini mi se da se i srebrenica cesto prekopava pre izbora. oluja doduse redje...



znaci, niko ne spori da svaki zlocin treba da bude istrazen i kaznjen, nego tajming, zloupotrebu i bacanje koske medju birace, taman onda kada treba da misle o tome koga da izaberu.


ma znam. kad budu sledeci izbori da zaboravimo mladica.
kukusigameni kukusigameni 11:04 24.02.2011

Re: naslov

Isto tako, primetiti slovnu grešku nije nikakvo epohalno naučno otkriće.


Kako za koga. Za tebe ocigledno jeste. Tvoji tekstovi su najnepismeniji na blogu. Znas, postoje neka pravila pisanja, a ti imas VIP status.
I nisam ja prvi koji ti na to ukazuje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:23 24.02.2011

Re: naslov

kukusigameni
Isto tako, primetiti slovnu grešku nije nikakvo epohalno naučno otkriće.


Kako za koga. Za tebe ocigledno jeste. Tvoji tekstovi su najnepismeniji na blogu. Znas, postoje neka pravila pisanja, a ti imas VIP status.
I nisam ja prvi koji ti na to ukazuje.

Ja te nisam molio da ih čitaš.A što tvoje ocene o pismemnosti tiče i načina na koji je iznosiš nije vredno pažnje osim što je izrečena na najbezobrazniji način s ciljem da vređaš.
Ako te ne interesuje tema, nemoj da se javljaš, a ja i ne pišem tekstove o pravopisu, jeziku, lepopisu.
Rejlem Rejlem 09:41 24.02.2011

Preporuka

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.



Ovo je poenta. Sve je apsolutno primenljivo i na situaciju u Srbiji.
mikimedic mikimedic 10:34 24.02.2011

Re: Preporuka

Ovo je poenta. Sve je apsolutno primenljivo i na situaciju u Srbiji.


ajde?

jel to primenjujes i na potragu za mladicem?
Rejlem Rejlem 11:12 24.02.2011

Re: Preporuka

mikimedic
Ovo je poenta. Sve je apsolutno primenljivo i na situaciju u Srbiji.ajde?jel to primenjujes i na potragu za mladicem?


Bitno je da svaki zlocinac odgovara za zlocin koji je pocinio, nebitno kad i pod cijom zastavom.

Ovde se iz naftalina vadi pitanje gde je sahranjen Draza Mihajlovic, kao da se od toga zivi. Kao da je to uopste bitno. Mene to recimo uopste ne interesuje, pre me sto se istorije tice interesuje sta je bilo sa vise hiljada ljudi koji su nestali u Beogradu u jesen 1944 po oslobodjenju. Moj otac, koji je 44-te imao 18 godina, je 44te u oktobru, po prijavi komsije da je simpatizer DM, proveo dosta vremena u zatvoru, odakle je bilo pitanje da li ce izaci ziv. Izasao je, valjda zbog toga sto je bio klinac, a mnogi drugi nisu.

A mnogo vise od svih istorijskih prica me interesuje trenutna situacija u zemlji, opsta beda, korupcija, nedonesen zakon o restituciji, isprepletanost stranackih i tajkunskih struktura. Na ta pitanja mi niko ne daje odgovore, vec me zamlacuju Drazom, doziranjem afera kroz Insajder onda kad je to politicki dogovoreno, i slicno. Kao sto sam vec vise puta na raznim postovima rekao, izbori me u ovoj zemlji nece videti dok ova generacija politicara ne nestane sa scene.

Sto se Mladica tice, tu ne primenjujem nista. Od njegovog ubijanja nekoliko hiljada ljudi nije proslo 65, vec 16 godina, dakle jos je stvar sveza, ali to nije ni vazno. Nadam se da ce sto pre odgovarati za zlocin kojim je rukovodio. A da li vlasti potragu za njim koriste u dnevnopoliticke svrhe, da bi odvratile narodu misli od loseg zivota i socijalnih pitanja - verovatno da je tako.
mikimedic mikimedic 16:21 24.02.2011

Re: Preporuka

Bitno je da svaki zlocinac odgovara za zlocin koji je pocinio, nebitno kad i pod cijom zastavom.


i pre 65 godina?

kako se onda taj stav slaze sa sledecim

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.


aj dogovori se, prvi put.

pre me sto se istorije tice interesuje sta je bilo sa vise hiljada ljudi koji su nestali u Beogradu u jesen 1944 po oslobodjenju. Moj otac, koji je 44-te imao 18 godina, je 44te u oktobru, po prijavi komsije da je simpatizer DM, proveo dosta vremena u zatvoru, odakle je bilo pitanje da li ce izaci ziv. Izasao je, valjda zbog toga sto je bio klinac, a mnogi drugi nisu.


jel te interesuje, ili

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.


aj dogovori se, drugi put.

A mnogo vise od svih istorijskih prica me interesuje trenutna situacija u zemlji,


znaci mladic te ne interesuje?

a kad ga vec pominjes

Sto se Mladica tice, tu ne primenjujem nista. Od njegovog ubijanja nekoliko hiljada ljudi nije proslo 65, vec 16 godina, dakle jos je stvar sveza, ali to nije ni vazno. Nadam se da ce sto pre odgovarati za zlocin kojim je rukovodio. A da li vlasti potragu za njim koriste u dnevnopoliticke svrhe, da bi odvratile narodu misli od loseg zivota i socijalnih pitanja - verovatno da je tak


aj dogovori se treci put.

jel te mladic zanima ili ne?

ako te mladic zanima, jel te i kapidzic zanima u istoj meri?

ili te zanimaju dogadjaji od pre 16 godina a oni pre 65 ne?

uopste, do koliko godina unazad te zanimaju dogadjaji?

koja je ta prelomna godina kad si poceo da se interesujes za zlocince?

Rejlem Rejlem 16:45 24.02.2011

Re: Preporuka

jel te mladic zanima ili ne?

Da, zainteresovan sam da se on sto pre nadje iza resetaka.
ako te mladic zanima, jel te i kapidzic zanima u istoj meri?

Da, takodje.
ili te zanimaju dogadjaji od pre 16 godina a oni pre 65 ne?

Zanimaju me i jedni i drugi, zlocin ne zastareva, ali me savrseno ne zanima to gde je sahranjen Draza, ni da mi se to otvara kao neka bitna tema 65 godina kasnije. Ima trenutno bitnijih stvari valjda (vec sam objasnio gore).
koja je ta prelomna godina kad si poceo da se interesujes za zlocince?

Nema prelomne godine. Prosto, mislim da su me roditelji naucili zdravom razumu i normalnom gledanju na svet, i na zlocince sam uvek gledao na isti nacin.
A zlocina sam na zalost postao i previse svestan kad je psihijatar dr Dabic poceo da udara kao mutav sa Trebevica po Sarajevu.
mikimedic mikimedic 18:56 24.02.2011

Re: Preporuka

jel te mladic zanima ili ne?

Da, zainteresovan sam da se on sto pre nadje iza resetaka.

ako te mladic zanima, jel te i kapidzic zanima u istoj meri?

Da, takodje.


ajde cetvrti put --

ako te zanima, kako onda mozes da se slozis sa ovim

Lakše je pisati feljtone i trošiti novac poreskih obveznika na razglabanja o događajima od pre 65 godina nego rešavati akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije.





Zanimaju me i jedni i drugi, zlocin ne zastareva, ali me savrseno ne zanima to gde je sahranjen Draza, ni da mi se to otvara kao neka bitna tema 65 godina kasnije. Ima trenutno bitnijih stvari valjda (vec sam objasnio gore).


hajde peti put -

zanimaju te i jedni i drugi, zlocin ne zastareva, ali te savrseno ne interesuje da se zlocin razresi jer trenutno ima bitnijih stvari



Nema prelomne godine. Prosto, mislim da su me roditelji naucili zdravom razumu i normalnom gledanju na svet, i na zlocince sam uvek gledao na isti nacin.


i sta kaze zdrav razum?

istraziti, ili od toga ima vaznijih stvari (akutna pitanja teške socijalne situacije, kriminala i korupcije).

koja varijanta dogovaranja sa samim sobom


Rejlem Rejlem 09:36 25.02.2011

Re: Preporuka

Ko sto rekoh, sve me zanima, ali me MNOGO VISE ZANIMA ONO STO SE DESAVA SADA I OVDE. Mislim da sam bio jasan. Od mene toliko.

A sto se istorije tice, ovo da se ne zaboravi. Ropac gradjana jednog grada, odnosno poslednji dan postojanja tog grada, onakvog kakvog smo voleli. Tog grada vise nema.


PS Moderacijo, greskom zviznuh mikimedicu za komentar iznad ovog mog preporuku kad sam hteo da kliknem 'odgovori' Je l moze to da se kiluje
deki-the-boy deki-the-boy 09:43 24.02.2011

Odlican tekst

Odlican tekst Eni Herceg. Sve je tacno.
Ono sto meni smeta jeste i nase i njihovo poredjenje zlocina. Sve se svodi na obicne brojke i matematiku. Tako npr. vi ste ubili nasih 100 a mi vasih 50. Znaci mi mozemo jos vasih 50 pa smo onda kvit. Za mene je zlocinac svako ko svesno ubije 10 ili 50 ili 100 ljudi.Ne pravim razliku.
Jasenovac jeste bio grozan zlocin tj. malo je reci grozan, ali jos je groznije da nalazimo opravdanja za nase zlocine upravo na nevinim zrtvama iz Jasenovca. Da li bi pristali da nasu decu sutra ubijaju na osnovu Srebrenice.Ja ne bih, jer nisam odgovoran za Srebrenicu, cak tamo nikad nisam ni bio.Isto tako zrtve koje smo mi proizveli verovatno nemaju nista sa Jasenovcem.
Uostalom ako je moje dete bezobrazno i nevaspitano, ja cu se truditi da ga vaspitam a necu vaspitavati i gledati krivicu u njegovim drugovima sa kojima se stalno tuce, vec cu ga uciti da to izbegne. Isto vazi i za nase zlocince.Oni su nasi.Sa njima se srecemo na ulici, kupujemo zajedno u prodavnici. Mi njih treba da se stidimo jer su ubijali u nase ime. Hrvati nisu ubijali u nase ime vec u ime svog naroda i taj narod,hrvatski, treba da se bavi njima.
Evo divnog primera. U proslosti a mnogi i danas velicaju lik i delo Ratka Mladica. Za posledicu imas jako puno mladih za koje je taj covek idol, branitelj srbstva itd. Imas te Dveri, Obraze koji svoj rad temelje na toj ideji da je Ratko Mladic castan covek i heroj. Mnogi ce to onako nehotice podrzati i reci,pa dobro jeste on ubijao ali i oni su nas. A za posledicu toga imas huligane koji kada im se god nesto ne svidi izadju i zapale grad, upravo zbog toga sto vecina opravdava te zlocince izgovorom "pa i oni su nas".
Ne sporim cinjenicu da su i oni nas ali ti koji su nas, sa njima treba da se bavi njihovo drustvo. Pa ko voli jos da u svom narodu ima nekog ko ubija nevine ljude. To nisu heroji, to su kukavice, kao i svi oni koji nece to da priznaju vec se kriju iza zlocina koje su oni nama ucinili.
veronika_kojen veronika_kojen 09:47 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Preporuka :)
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:03 24.02.2011

Re: Odlican tekst

ali ti koji su nas, sa njima treba da se bavi njihovo drustvo


I kad ih "njihovo drustvo" beatifikuje, onda oni "chije su..." treba da novim svecima upale svecu?

Nope - stvar je jednostavna, nije laka (na zalost) ali je jednostavna. I nikakav blagoglagoljivi 'spin' nece pomoci (na duzi rok).

Problem sa "trpanjem pod tepih", zarad udovoljavanja lenjosti i strahu (i nedostatku pristojnosti i sense of right and wrong), je da gomila djubreta pod tepihom vremenom naraste do mere kada vise nije moguce normalno hodati po sobi. Onda ili svi pocnu da hramlju, ili neko u afektu izbaci i tepih i djubre i pola namestaja a i ove sto hramlju napolje u kontejner.
deki-the-boy deki-the-boy 10:08 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Problem sa "trpanjem pod tepih",

Bojim se da vise nema mesta ni pod tepihom.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:17 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Izvini Deki - mozda se nisam precizno/jasno izrazio, ali ti i ja se slazemo otprilike "ni-u-jednoj" stvari.
deki-the-boy deki-the-boy 10:24 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Izvini Deki - mozda se nisam precizno/jasno izrazio, ali ti i ja se slazemo otprilike "ni-u-jednoj" stvari.


Nema potrebe da mi se izvinjavas Cane jer da svi slazemo u svemu onda ovi blogovi nebi imali ni smisla. A da sam te svatio jesam, bar mislim tako.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:32 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Lep odgovor. Neuobicajeno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:39 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Problem sa "trpanjem pod tepih", zarad udovoljavanja lenjosti i strahu (i nedostatku pristojnosti i sense of right and wrong), je da gomila djubreta pod tepihom vremenom naraste do mere kada vise nije moguce normalno hodati po sobi.

Svako treba prvo da preispita sebe da li svoje đubre trpa pod tepih.
To se odnosi i na one koji u komentarima govore samo o drugima.
mikimedic mikimedic 10:46 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Ne pravim razliku.


ti navodno ne pravis - ali karagaca pravi izmedju jasenovca i blajburga, npr.

bas me zanima tvoje misljenje o blajburgu



Da li bi pristali da nasu decu sutra ubijaju na osnovu Srebrenice


kakvo imbecilno pitanje.

Evo divnog primera. U proslosti a mnogi i danas velicaju lik i delo Ratka Mladica. Za posledicu imas jako puno mladih za koje je taj covek idol, branitelj srbstva itd. Imas te Dveri, Obraze koji svoj rad temelje na toj ideji da je Ratko Mladic castan covek i heroj. Mnogi ce to onako nehotice podrzati i reci,pa dobro jeste on ubijao ali i oni su nas.


Evo divnog primera. U proslosti a mnogi i danas velicaju lik i delo Jova Kapidzica. Za posledicu imas jako puno starih za koje je taj covek idol, branitelj komunizma itd. Imas te (ldp, you name it) koji svoj rad temelje na toj ideji da je Jovo Kapidzic castan covek i heroj. Mnogi ce to onako nehotice podrzati i reci,pa dobro jeste on ubijao ali i oni su nas.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 10:49 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Svako treba prvo da preispita sebe da li svoje đubre trpa pod tepih.
To se odnosi i na one koji u komentarima govore samo o drugima.


G Karagaca - da ne bude zabune - mislim da ex-komunisti/komunisti (citaj zlocinci i saucesnici u zlocinima) ne mogu sami da "preispitaju svoje djubre"... To vazi i za katolicke fundamentaliste, ustashe, komuniste, naciste i sl.

Radi preglednosti teksta, koristicu zajednicki naziv "sljam 20. veka".

Dakle, njima (shljamu 20. veka) se ne moze verovati da "pociste svoje djubre" - tu je potreban profesionalan i kompetentan napor.

Pa shta koshta, da koshta (rekli bi "poreski obveznici".
sentinel26 sentinel26 11:10 24.02.2011

Lik i djelo Dorćolskog saluna

mikimedžic
Evo divnog primera. U proslosti a mnogi i danas velicaju lik i delo Jova Kapidzica. Za posledicu imas jako puno starih za koje je taj covek idol, branitelj komunizma itd. Imas te (ldp, you name it) koji svoj rad temelje na toj ideji da je Jovo Kapidzic castan covek i heroj. Mnogi ce to onako nehotice podrzati i reci,pa dobro jeste on ubijao ali i oni su nas.

Samo neljudi (i samo u Srbiji ) mogu da izjednačavaju Jovu Kapičića i Ratka Mladića, pa im je i to malo, no mu i prezime mijenjaju, a to što ne znaju da navedu ime bar jedne osobe koju je on ubio (poslije 15.maja 1945.g. ), nije ni važno.
U postizanju željenog cilja sva su sredstva dozvoljena.

Ljubitelji su to one iste ideologije koja je porodicu Jove Kapičića protjerala iz rođenog doma u izbjeglištvo jer nije htjela da se odrekne svoje Crne Gore i imena crnogorskog.

Jovo Kapičić je rođen u Gaeti u izbjegličkom logoru, zaslugom jedne zločinačke dinastije, filozofije i tumača pravde i nove "teorije o pravnim činjenicama", salonskih vilozofa i promotera Dušanovog carstva i glorifikatora onih koji su zbog toga 9-godišnje carstva prolili rijeke krvi širom Balkana, a razni "obrazi" i "zveri" su samo djelić te mašinerije.
deki-the-boy deki-the-boy 11:13 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Za razliku od mojih imbecilnih, mislim da su tvoja pitanja na mestu te cu pokusati da ti odgovorim
bas me zanima tvoje misljenje o blajburgu

Nemam ga, gle cuda, zapravo kako bih ja mogao znati sta se tamo desilo.Istorijskim udzbenicima, ne znam zasto ali ne verujem Toliko je raznih informacija, podataka da covek vise ne zna sta je istina.Ono sto znam da svako ima svoju verziju, koja je tacna da me ubijes ne znam. Ne nasedam na te zamke, tacno je samo sto sinovi moga naroda kazu. Mislim da nista nije ni crno ni belo ili jos bolje, uvek postoje tri strane price, nasa, njihova i ona prava i istinita. Mislim da nije poenta u tome da ja ili bilo ko ima neko posebno misljenje ni o Blajburgu ni o Jasenovcu vec da imamo svest da su se tamo desili strasni zlocini. Kao pojedinci ne mozemo na srecu ili zalost mnogo doprineti istini niti istu otkriti ali mozemo se ako nista ograditi od istih i tako ako bar nista dati skromni primer nasoj deci i ne hraniti ih mrznjom da su i oni nas ubijali pa je normalno da im malo vratimo za to.


kakvo imbecilno pitanje.

Hvala jos jednom.
Pitanje nije uopste naivno jer ukoliko se sutra nida Bog zakuva, nemoj misliti da nece biti osvetnika koje ce nas ubijati sveteci se za Srebrenicu. E tu povlacim analogiju, jer mi nase zlocine pravdamo time jer su i nas ubijali u Jasenovcu, pa sam se samo zapitao da li ce nama to biti dovoljan izgovor ako nas budu sutra ubijali zbog Srebrenice.

Jovo Kapidzic castan covek i heroj

Za mene on to svakako nije. Dozvoli mi da ne razumem povlacenje paralele izmedju Mladica i Kapicica, ali u svakom slucaju iako ne razumem ne bih sebi dao toliku slobodu da neciju konstataciju ili pitanje nazivam imbecilnim.
Rejlem Rejlem 11:23 24.02.2011

Re: Odlican tekst

dati skromni primer nasoj deci i ne hraniti ih mrznjom da su i oni nas ubijali pa je normalno da im malo vratimo za to.

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:31 24.02.2011

Re: Odlican tekst

To vazi i za katolicke fundamentaliste, ustashe, komuniste, naciste i sl.

važi li i za četnike, nedićevce i ostalu bagru koja je 4 godine vešala, streljala i deportovala Srbe, koja je očistila Srbiju od Židova i dobila pohvalu od Hitlera, koji su počinili strašne zločine u Vraniću i drugim mestima pa i one u dolini Drine i Istočnoj Bosni mnogo strašnije nego Srebrenica i Kozarac.
Treba biti čovek pa šta košta da košta, a šljam je šljam bez obzira koje vere i nacije bio.
milisav68 milisav68 11:44 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

sentinel26

Samo neljudi (i samo u Srbiji ) mogu da izjednačavaju Jovu Kapičića i Ratka Mladića, pa im je i to malo, no mu i prezime mijenjaju, a to što ne znaju da navedu ime bar jedne osobe koju je on ubio (poslije 15.maja 1945.g. ), nije ni važno.
U postizanju željenog cilja sva su sredstva dozvoljena.

A komandna odgovornost?
Onda, po toj logici može da se postavi isto pitanje i za Ratka Mladića, Jovicu Stanišića, Slobodana Miloševića....

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:00 24.02.2011

Re: Odlican tekst

ti navodno ne pravis - ali karagaca pravi izmedju jasenovca i blajburga, npr.

Ti si Mediću neprincipijelan. Prvo tvrdiš kako su Hrvati koji su ustaše i zločinci pobili u Jasenovcu 800.000 Srba i ne dozvoljavaš da neko kaže da i nije, na sreću i nije, baš toliko ubijeno.
Onda ti je kao veeelikom humanisti jednako žao onih koji su pobijeni i onih koji su ih pobili.
Ilustracije radi, evo ti primer manipulacije brojem žrtava i minimiziranja broja u Jasenovcu a povećanja broja pobijenih u Blajburgu. To je još jedan primer sličnosti između bolesnih nacionalističkih umova koji priželjkuju da je broj žrtava iz redova njihovog naroda što veći kako bi mogli onim drugima mahali time Evo
O broju “žrtava” u Blajburgu
Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića na komemoraciji blajburškim žrtvama 29. aprila 1990. godine govorio je o 10.000 žrtava. Žerjavić smatra da je broj žrtva ukupno oko 50.000. Po njemu je na Blajburgu pobijeno 36.000 Hrvata, Slovenaca 8-10.000, Muslimana 5000, te četnika (srbijanskih i crnogorskih) 2.000. Ta procena je izvršena 1990. Godina procene je izuzetno bitna jer su se tokom devedesetih blajburše žrtve uvećavale neverovatnom brzinom. Već sredinom devedesetih govori se o 80.000 žrtava koje će se ubrzo zaokružiti na 100.000. Uskoro su i te brojke postale zastarele jer se prilikom godišnjica češće govorilo o 200.000 pa i 300.000 žrtava. Ivo Omrčanin dao je procenu od 500.000 pobijenih Hrvata na Blajburgu.
Najveću brojku do sad je dala je Saborska komisija. Po njoj je stradalo ravno 600.000 ljudi. Istovremeno sa množenjem blajburških žrtava, menjala se i struktura žrtava. Dok se u početku govorilo o ubijenim vojnicima, uskoro se čulo da je bilo i civila, a zatim i da su više od polovine žrtava zapravo bili civili. U isto vreme i istim intenzitetom se smanjivao broj jasenovačkih žrtava.
Broj žrtava u Jasenovcu nikada nije tačno utvrđen. Logorska arhiva je dva puta uništavana, (početkom 1943. i aprila 1945. godine). Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945., konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu, da je broj žrtava između 500.000 i 600.000..
Na dan 9. oktobra 1942. godine Luburić Vjekoslav zvani "Maks" je na svečanosti u Jasenovcu, koju je priredio kao proslavu godišnjice svoje krvave vladavine u svom održanom govoru rekao: ".. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu poklali i više ljudi nego osmanlisko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi".
Pa alal ti vera Mediću na tome što imaš toliko kosmopolitske empatije za žrtve i dželate.
sentinel26 sentinel26 12:26 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

milisav68
sentinel26

Samo neljudi (i samo u Srbiji ) mogu da izjednačavaju Jovu Kapičića i Ratka Mladića, pa im je i to malo, no mu i prezime mijenjaju, a to što ne znaju da navedu ime bar jedne osobe koju je on ubio (poslije 15.maja 1945.g. ), nije ni važno.
U postizanju željenog cilja sva su sredstva dozvoljena.

A komandna odgovornost?
Onda, po toj logici može da se postavi isto pitanje i za Ratka Mladića, Jovicu Stanišića, Slobodana Miloševića....

Dobro je Milisavee!

Vjerovatno si prisustvovao kada je on "komandovao" nekim streljačkim strojem ili su ti javili neki sa onoga svijeta ili si možda bio sekretar kod neobaviještenog Rankovića kada mu je podnosio izvještaj o tome šta je vidio na Golom Otoku (neki idijoti mu prišivaju i ulogu komandanta logora ) i šta je sve saznao o istome u Zagrebu i široj okolini.

Ima jedan problemčić Milisave, onaj što je poduže boravio na Golom Otoku radi prepreme materijala za svoju buduću knjigu (nije se još uvijek pobunio zbog sudbine tih ljudi ) ne može još da napiše i objavi tu svoju knjigu jer imade opasnih živih svjedoka.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:51 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

milisav68
sentinel26

Samo neljudi (i samo u Srbiji ) mogu da izjednačavaju Jovu Kapičića i Ratka Mladića, pa im je i to malo, no mu i prezime mijenjaju, a to što ne znaju da navedu ime bar jedne osobe koju je on ubio (poslije 15.maja 1945.g. ), nije ni važno.
U postizanju željenog cilja sva su sredstva dozvoljena.

A komandna odgovornost?
Onda, po toj logici može da se postavi isto pitanje i za Ratka Mladića, Jovicu Stanišića, Slobodana Miloševića....


Bilo je nekih logora u novije vreme kroz koje je prošlo više Srba nego kroz Goli otok, a tortura je bila ništa manja i mnogo brutalnija ali niko ne pokreće pitanje komandne ni bilo kakve odgovornosti, čak su neki rukovodioci tog logora narodni poslanici i ugledne patriote. Evo
pseća kućica
milisav68 milisav68 14:50 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

sentinel26

Vjerovatno si prisustvovao kada je on "komandovao" nekim streljačkim strojem ili su ti javili neki sa onoga svijeta ili si možda bio sekretar kod neobaviještenog Rankovića kada mu je podnosio izvještaj o tome šta je vidio na Golom Otoku (neki idijoti mu prišivaju i ulogu komandanta logora ) i šta je sve saznao o istome u Zagrebu i široj okolini.

Ma da, jadničak se nije mešao u svoj posao.
Da se razumijemo: bio sam bog! – kaže Jovo Kapičić














milisav68 milisav68 15:14 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

Milan Karagaća

Bilo je nekih logora u novije vreme kroz koje je prošlo više Srba nego kroz Goli otok, a tortura je bila ništa manja i mnogo brutalnija ali niko ne pokreće pitanje komandne ni bilo kakve odgovornosti, čak su neki rukovodioci tog logora narodni poslanici i ugledne patriote. Evo
pseća kućica

Kako niko ne pokreće?
Zar nisu to organizovali Stanišić i Simatović, zar nisu oni u Hagu?
Da vas podsetim samo da je Stanišić u DB-u od 1975 godine.
I nemojte da pričate kako to nema veze sa komunistima, i da su to neki drugi.
U pitanju su samo dve frakcije jedne partije.
Arkan je bio sin oficira JNA, i njega Stane Dolanc vadio iz zatvora i slao u inostranstvo da se "obračuna" sa neistomošljenicima.
Da ne nabrajam sad ovde ostale....
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:31 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

I nemojte da pričate kako to nema veze sa komunistima,

koliko ja znam oni su to radili kada su se odrekli tog komunizma.I kakve to ima veze sa komunistima, da li su oni sami sebe rasturali.
U pitanju su samo dve frakcije jedne partije.

koje dve frakcije
Uostalom ratovi su i počeli kada su svi pobacali petokrake i na kape stavili kokarde i slovo U.
Ratove su vodili pevajući četničke i ustaške pesme i pod njihovim znamenjima a ne partizanske jer u tom slučaju ne bi ni ratovali.
Arkan je bio sin oficira JNA

sa kojim se posvađao i pobegao od kuće. I sve što je radio bilo je suprotno onome što su zvali ili što je važilo za ideale JNA. Da se nije možda venčao u uniformi oficira JNA sa zvezdom petokrakom, da nije kao ateista išao kod Amfilohija.
mikimedic mikimedic 16:23 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

Jovo Kapičić je rođen u Gaeti u izbjegličkom logoru, zaslugom jedne zločinačke dinastije, filozofije i tumača pravde i nove "teorije o pravnim činjenicama", salonskih vilozofa i promotera Dušanovog carstva i glorifikatora onih koji su zbog toga 9-godišnje carstva prolili rijeke krvi širom Balkana, a razni "obrazi" i "zveri" su samo djelić te mašinerije.


sto je verovatno opravdanje za sva kasnija 'dela'.
mikimedic mikimedic 16:28 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Ti si Mediću neprincipijelan. Prvo tvrdiš kako su Hrvati koji su ustaše i zločinci pobili u Jasenovcu 800.000 Srba i ne dozvoljavaš da neko kaže da i nije, na sreću i nije, baš toliko ubijeno.
Onda ti je kao veeelikom humanisti jednako žao onih koji su pobijeni i onih koji su ih pobili.




nevin je svako ko je bio ubijen bez pravicnog sudjenja - bilo da je srbin u jasenovcu, bilo hrvat u blajburgu.

ja nigde, ali bas nigde nisam tvrdio da su hrvati pobili 800,000 ljudi u jasenovcu.

jos jednom - daj link na moj komentar, ili izvinjenje.

ostatak tvog komentara nije vredan komentarisanja. uvrede mi ni najmanje ne smetaju, ali kad izvrces cinjenice tvrdeci da sam rekao nesto sto nisam, za to ces se izviniti.

ako nema linka, znacemo da si najobicnija lazovcina.

ako bude linka, javno cu ti se izviniti.

ovo je bolje da ne brises.
mikimedic mikimedic 16:30 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

Vjerovatno si prisustvovao kada je on "komandovao" nekim streljačkim strojem ili su ti javili neki sa onoga svijeta ili si možda bio sekretar kod neobaviještenog Rankovića kada mu je podnosio izvještaj o tome šta je vidio na Golom Otoku


nisu potrebni nikakvi svedoci, dovoljno je ono sto je kapidzic sam izjavio.
mikimedic mikimedic 16:33 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna


koliko ja znam oni su to radili kada su se odrekli tog komunizma




Arkan je bio sin oficira JNA
sa kojim se posvađao i pobegao od kuće.


jel se i sa dolancem posvadjao

mikimedic mikimedic 17:02 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Mislim da nije poenta u tome da ja ili bilo ko ima neko posebno misljenje ni o Blajburgu ni o Jasenovcu vec da imamo svest da su se tamo desili strasni zlocini.


to objasni karagaci, nemoj meni (blajburg)

Pitanje nije uopste naivno jer ukoliko se sutra nida Bog zakuva, nemoj misliti da nece biti osvetnika koje ce nas ubijati sveteci se za Srebrenicu


pitanje je bilo da li cemo 'pristati da neko ubija nasu decu'.

imbecilno.

Za mene on to svakako nije. Dozvoli mi da ne razumem povlacenje paralele izmedju Mladica i Kapicica, ali u svakom slucaju iako ne razumem ne bih sebi dao toliku slobodu da neciju konstataciju ili pitanje nazivam imbecilnim.


konstatacija se odnosila na pitanje o pristanku na ubijanje dece.

imbecilno.
milisav68 milisav68 17:11 24.02.2011

Re: Lik i djelo Dorćolskog saluna

Milan Karagaća

koliko ja znam oni su to radili kada su se odrekli tog komunizma.I kakve to ima veze sa komunistima, da li su oni sami sebe rasturali.

Nisu se odrekli, nego su se presvukli u socijaliste.

koje dve frakcije

Najkraće rečeno Milošević-Stambolić
I sve što je radio bilo je suprotno onome što su zvali ili što je važilo za ideale JNA.

Ali je bilo u duhu onoga što je radila DB.

Ono ostalo, pesme, uniforme, to je samo bila koreografija da se nafataju somovi.




deki-the-boy deki-the-boy 19:36 24.02.2011

Re: Odlican tekst

pitanje je bilo da li cemo 'pristati da neko ubija nasu decu'.
imbecilno.

To je bilo pitanje za nekog ko bukvalno shvata. A inace se to odnosilo na to da nas sutra neko moze ubijati sveteci se za "nase" zlocine u Srebrenici.

imbecilno

znacemo da si najobicnija lazovcina

Ne moraju nam se misljenja poklapati.Nije to ni nuzno ni obavezno ali to zaista nije razlog da demonstriras nevaspitanje.Zadrzi ga za sebe.
mikimedic mikimedic 22:27 24.02.2011

Re: Odlican tekst

Ne moraju nam se misljenja poklapati.Nije to ni nuzno ni obavezno ali to zaista nije razlog da demonstriras nevaspitanje.Zadrzi ga za sebe.


nevaspitanje je izvuci nesto iz konteksta i podmetnuti kao laz.

pritom nije ni tebi upuceno.

ostatak tvog komentara nije vredan komentarisanja. uvrede mi ni najmanje ne smetaju, ali kad izvrces cinjenice tvrdeci da sam rekao nesto sto nisam, za to ces se izviniti.

ako nema linka, znacemo da si najobicnija lazovcina.

ako bude linka, javno cu ti se izviniti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:28 25.02.2011

Re: Odlican tekst

nevin je svako ko je bio ubijen bez pravicnog sudjenja - bilo da je srbin u jasenovcu, bilo hrvat u blajburgu.

svaki ubijeni Srbin u Jasenovcu je bio nevin a većina ubijenih ustaša u Blajburgu, ili skoro ni jedan, nije.
Vidiš, kao pravnik bi morao da imaš sluha da ne izjednačavaš.
Pa mi opet traži link.
mikimedic mikimedic 17:36 25.02.2011

Re: Odlican tekst

svaki ubijeni Srbin u Jasenovcu je bio nevin a većina ubijenih ustaša u Blajburgu, ili skoro ni jedan, nije.
Vidiš, kao pravnik bi morao da imaš sluha da ne izjednačavaš.
Pa mi opet traži link.


hajmo jos jednom

Prvo tvrdiš kako su Hrvati koji su ustaše i zločinci pobili u Jasenovcu 800.000 Srba i ne dozvoljavaš da neko kaže da i nije, na sreću i nije, baš toliko ubijeno.
Onda ti je kao veeelikom humanisti jednako žao onih koji su pobijeni i onih koji su ih pobili.


hajmo jos jednom - link za komentar gde ja tvrdim da 'su ustase i zlocinici pobili 800,000 srba'

da blogojavnost zna da li lazes ili ja tebi treba da se izvinim.

ne trudi se da brises i ovaj komentar - pojavice se ponovo na nekim neocekivanim mestima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:14 25.02.2011

Re: Odlican tekst

da blogojavnost zna da li lazes ili ja tebi treba da se izvinim.

ne bežim od blogojavnosti ona zna i mene i tebe. Zato sam ostavio i ovo etiketiranje o laganju.
ne trudi se da brises i ovaj komentar - pojavice se ponovo na nekim neocekivanim mestima.

eto uplaši me Mediću pa ne smem da brišem.
A ovo sačekivanje na neočekivanim mestima je već pretnja, nemoj bre samo diskutujemo a ti bi da sačekuješ u zasedi.
mikimedic mikimedic 20:42 25.02.2011

Re: Odlican tekst

Zato sam ostavio i ovo etiketiranje o laganju.


izvini, izrekao si konkretnu notornu laz.

ocekujem izvinjenje. nadam se da se bivsi komunisti umeju izviniti.

A ovo sačekivanje na neočekivanim mestima je već pretnja, nemoj bre samo diskutujemo a ti bi da sačekuješ u zasedi.


ne imputiraj - odnosilo se na obrisani komentar.

ali istina boli, znam...
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:45 25.02.2011

Re: Odlican tekst

hajmo jos jednom - link za komentar gde ja tvrdim da 'su ustase i zlocinici pobili 800,000 srba'

hajdemo link gde si rekao i koliko si rekao.
mikimedic mikimedic 22:28 25.02.2011

Re: Odlican tekst

hajdemo link gde si rekao i koliko si rekao.


pa da link postoji verujem da bi ga ti vec nasao.

nema linka covece - jer nisam rekao nikad nista na temu koliko je zrtava u jasenovcu - a ti lazes da jesam.


freehand freehand 22:56 25.02.2011

Re: Odlican tekst

mikimedic
hajdemo link gde si rekao i koliko si rekao.


pa da link postoji verujem da bi ga ti vec nasao.

nema linka covece - jer nisam rekao nikad nista na temu koliko je zrtava u jasenovcu - a ti lazes da jesam.



E Miki, aj' mani se više mlaćenja prazne slame.
Nego - evo Grof te zove!
A ja sam objektivno sprečen banovanjem od strane Svevidećeg, pa ne mogu, jebiga... Inače bih tvom prijatelju aristokrati imao šta da kažem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:07 25.02.2011

Re: Odlican tekst

a ti lazes da jesam.

pa reci jenom da uporedimo ko laže.
mikimedic mikimedic 23:57 25.02.2011

Re: Odlican tekst

pa reci jenom da uporedimo ko laže.


ajde da kazem:

lazovcina karagaca laze da je mikimedic ikad pominjao broj zrtava u jasenovcu.
dragan7557 dragan7557 12:15 26.02.2011

Re: Odlican tekst


Vidiš, kao pravnik bi morao da imaš sluha da ne izjednačavaš.

nevin je svako ko je bio ubijen bez pravicnog sudjenja

Da tzv. pravična suđenja ne postoje znaju i miševi u rupama pa zbog toga baš i nije potrebno biti ili izdavati se za pravnika.

Ono što postoji je klasna pravda u kojoj je jači, čitaj bogatiji, uvek u pravu.

Da su pojedini, hm..., pravnici, čitali pa shvatili smisao "Jazavac pred sudom", svakako sada ne bi imali problema zvanih diskusija o legalitetu, pravu, koje nema apsolutno nikakve veze sa pravednošću i sličnim temama.

Narvno "Jazo..." je za pojedine pravne umove, vrlo komplikovana i potpuno nerazumljiva literatura, a "Zločin i kazna" su im razumljiviji na kineskom (deluju kao slikovnica) nego na izvornom ruskom, dok za prevod na srpsko-hrvatski jezik nikada nisu ni čuli, ili u današnjem političkom duhu, negiraju postojanje spomenutog jezika.

Uzgred i Jazavac je pisan ... na kom jeziku?

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana