Istorija| Jubileji| Politika| Region

Principijelno: Gavrilo Princip je bio borac protiv okupatora

Milan Karagaća RSS / 02.12.2013. u 00:26

Mi oduvek izgleda imamo problem sa istorijom ili je sami ne razumemo ili mislimo da drugi ne razumeju, pa tako unapred brinemo kako će iduća godina biti sva u znaku revizije istorije s ciljem da će neki “radi svoje amnestije” optužiti Srbiju kao krivca za 1.svetski rat, a Gavrila Principa kao teroristu i izazivača rata. A onda, imamo kao zabrinute političare, istoričare i javne radnike kako se moramo pripremiti za odbranu od još jedne agresije, a oni su upravo ti koji će nas odbraniti.

250px-Gavrilloprincip.jpgNadam se da u Evropi ima dovoljno ozbiljnih istoriča i obrazovanih političara koji znaju kako je došlo do 1.svetskog rata, a verujem da ne postoji nikakva zavera da se Srbija ponovo optuži kao eto imperija koja je izazvala rat. Polazeći od tog ubeđenja, mislim da Srbija uopšte ne treba da obraća pažnju na pojedinačne manje poznate istoričarei i medije i njihove meditacije o tome. Takođe mislim da ne stoji teza da je npr. Nemačkoj baš stalo da se toliko kao država blamira da, “radi umanjenja odgovornosti ondašnje Nemačke”, zvanično udari medijsku i političku hajku na Srbiju kao krivca.

Jednostavno, Srbija nije krivac već žrtva tog rata, Gavrilo Princip nije terorista več pripadnik jedne oslobodilačke organizacije koja se zalagala za oslobođenje okupirane zemlje.

Svakome kome nije jasno o čemu se radi poslao bih tekst koji je napisao akademik Muhamed Filipović - em je čovek naučnik, em Bošnjak, em Sarajlija, em nije Srbin, em je naučno i istorijski pošten i objektivan. Evo tog teksta:

“Član Akademije nauka BiH Muhamed Filipović izjavio je da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu svoje zemlje i protiv njene okupacije, čiji je simbol bio austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand.

"Spomen-ploču sa likom zaslužuje Princip i to na mjestu gdje su bile nekada njegove stope, koje su tokom rata uništene", rekao je Filipović, ističući da ne razumije potrebe određenih snaga iz BiH da aboliraju svoje okupatore.

On je naglasio da se Sarajevski atentat ne može porediti sa terorizmom, jer je u to vrijeme atentat bio legitiman način borbe protiv onih koji su ugnjetavali jednu zemlju, odnosno njen narod.

On kaža de ne misli da države koje su inicirale da se na Vidovdan 2014. godine nizom manifestacija u Sarajevu obilježi 100 godina od Prvog svjetskog rata žele dobro, ni BiH, ni narodima koji u njoj žive.

"Mislim da oni žele da operu svoj obraz i svoje ruke, jer su oni, takođe, saučesnici i proizvođači Prvog svjetskog rata", rekao je Filipović za Tanjug.

Filipović navodi da se zaboravlja da je Austrougarska nasilno ušla u BiH, da je ubila veliki broj ljudi prilikom okupacije BiH, da joj se veliki broj građana BiH suprotstavio, kao i da je izazvala veliki egzodus kada je, u prvi mah nakon okupacije, BiH napustilo oko 300.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, zaboravlja se i da je Austrougarska u BiH uselila 200.000 katolika i da je velika sredstva uložila u obnovu katoličkih crkava na području BiH, koje su, nakon što su ojačale, počele da provode politiku prisiljavanja stanovništva na katoličanstvo.

"Prije svega, Austrija je diskriminisala pravoslavno stanovništvo u pogledu razvoja, tako da je nastao pokret za nacionalno prosvjetnu autonomiju Srba. Potom, nastaje i pokret za takozvanu prosvjetnu autonomiju Muslimana koju je vodio muftija bosanski DŽabić", navodi Filipović.

On je naglasio da je to bio period i kada širom Evrope nastaju revolucionarni pokreti mladih, među kojima je bila i "Mlada Bosna".

Govoreći o vezi atentata u Sarajevu i Prvog svjetskog rata, Filipović je rekao da je to najobičnija spekulacija koja je davno odbačena u istorijskoj literaturi, te da je Prvi svjetski rat dugo godina unazad "pripreman" u politikama tadašnjih sila.

"To je politika, koja je imala svoj izraz u izgradnji takozvane bagdadske željeznice, povezivanjem njemačkog političkog interesa sa Turskom", ističe Filipović.

On je napomenuo da je činjenica da je Austrija željela rat, što pokazuje način na koji je postavila ultimatum Srbiji, tako da na njega nije bilo moguće odgovoriti.

"Ultimatum je sadržavao takve zahtjeve koji bi značili negaciju srpske suverenosti. Nijedna ozbiljna država koja drži do sebe ne može pristati da preda aspekte suverenosti, koji pripadaju isljučivo toj državi, u ruke druge države, pa prema tome ni Srbija nije mogla dati pravo Austriji da na njenoj teritoriji vrši istrage, jer bi to bila penetracija nacionalnog prostora", zaključio je Filipović.”

Na naučnim skupovima i manifestacijama vezanim za sećanje na 100 godina od početka 1.svetskog rata biće prisutni valjda i naši istoričari koji će u svakom trenutku biti u poziciji da se suprostave zlonamernim i tendencioznim pokušajima.

Ukoliko  se ipak desi da se u istupima predstavnika vlada i državnih zvaničnika nekih zemalja iznesu optužbe na račun Srbije, jednostavno treba reagovati diplomatskim putem.

U svakom slučaju, mislim da nepotrebno podgrevamo domaće javno mnenje o tome kako će sledeća godina biti teška borba protiv revizije istorije i neke zavere, pa se kao moramo pripremati, braniti.

Upravo to potenciranje da se moramo braniti i dokazivati da nismo krivi unapred prejudicira problem i ostavlja utisak da eto kao nismo baš ni sigurni.

Mislim da Srbija ima pametnija posla nego da se bavi eventualnim preganjanjem sa pisanjem pojedinih medija ili radovima mladih doktoranata.To jednostavno treba ignorisati i ne pridavati im medijsku pažnju.

Uostalom, kao što će u drugim zemljama biti održane manifestacije i skupovi, to isto treba da uradi i Srbija dostojanstveno i sa jasnim stavom da je uopšte ne interesuju nikakve insinuacije.

Sa onim ludacima koji bi da podignu spomenik Francu Ferdinandu u Sarajevu neka same Sarajlije i Bosanci vide šta će, a što se Srbije tiče mislim da bi trebalo da uputi diplomatsku notu državi BiH, kao i non-paper svim zemljama saveznicama u 1.svetskom ratu.



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:53 02.12.2013

Istorija škripi, možda daska pukne

Ako je Gavrilo Princip po toj logici zapada bio terorista zato što je izvršio atentat na Franca,
onda bi Miloša Obilića ovi na Istoku mogli da proglase teroristom jer je ubio Murata.



verujem da ne postoji nikakva zavera da se Srbija ponovo optuži kao eto imperija koja je izazvala rat

Za ovaj poslednji Srbi su ispali najodgovorniji i u svakom pogledu su najviše kažnjeni. Uz tu, već izgrađenu negativnu sliku o nama, lakše je plasirati i željene slike za prošle ratove ...

<_<
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:29 02.12.2013

Re: Istorija škripi, možda daska pukne

Ako je Gavrilo Princip po toj logici zapada

Po logici zapada i SAD je OVK bila oslobodilačka organizacija...
loader loader 00:25 03.12.2013

Re: Istorija škripi, možda daska pukne

I u toj varijanti, gde je OVK oslobodilačka sekcija, Srbi su negativci - od kojih ovi treba da oslobode buduću novu albansku zemlju. Obrni-okreni, Srbadija je nekako uvek, ili skoro uvek, imenovana kao nevaljala strana .

E, sad, umesto što to manje-više stalno konstatujemo,
nije loše videti zbog čega je tako.

hoochie coochie man hoochie coochie man 01:04 02.12.2013

....

Nadam se da u Evropi ima dovoljno .......obrazovanih političara

Političari vode politiku, interes, ako je za to potrebno da se žrtvuje istorija žrtvovaće je ne trepnuvši. Što su obrazovaniji smisliće efikasnije načine žrtvovanja istorije.

Da li je politika Evrope (najjednakijih među njima) takva da im odgovara žrtvovanje istrtorije?
Hm?
nurudin nurudin 02:55 02.12.2013

Re: ....

Političari vode politiku, interes, ako je za to potrebno da se žrtvuje istorija žrtvovaće je ne trepnuvši.


Мислиш на Николића и његов недавни историјски трактат?
grmfrm grmfrm 07:58 02.12.2013

Re: ....

Мислиш на Николића и његов недавни историјски трактат?


Ne verujem. Pre se misli na politicare koji kroje sliku na visem nivou a tu nasi ne spadaju.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:43 02.12.2013

Re: ....

re se misli na politicare koji kroje sliku na visem nivou a tu nasi ne spadaju.


Tačno
Na Merkel, na primer,
Ali hajd da sačekamo, možda će ona interevnisati protiv podizanja spomeniku Ferdinandu.
Milim, obrazovana je to političarka, verovatno hoće.
grmfrm grmfrm 08:02 02.12.2013

Svaka cast

Gospodine Karagaca sjajan blog.
Svaka preporuka.

Ja samo da kazem ako ce i tako da udare na nas pa neka ce, bem ga da li da glumimo da smo iznenadjeni ili ne?
A izneli ste odlicnu konstataciju koju valja ponavljati:

A onda, imamo kao zabrinute političare, istoričare i javne radnike kako se moramo pripremiti za odbranu od još jedne agresije, a oni su upravo ti koji će nas odbraniti.


E pa ako neko od ovih sto treba da rade po tom pitanju citaju ovde ovo evo sve je napisano.
hajkula1 hajkula1 01:12 03.12.2013

Re: Svaka cast

grmfrm
Gospodine Karagaca sjajan blog.
Svaka preporuka
.

Ja samo da kazem ako ce i tako da udare na nas pa neka ce, bem ga da li da glumimo da smo iznenadjeni ili ne?
A izneli ste odlicnu konstataciju koju valja ponavljati:

A onda, imamo kao zabrinute političare, istoričare i javne radnike kako se moramo pripremiti za odbranu od još jedne agresije, a oni su upravo ti koji će nas odbraniti.


E pa ako neko od ovih sto treba da rade po tom pitanju citaju ovde ovo evo sve je napisano.



Prilika u kakvim mogu samo da se složim s tobom. Naravno, preporuka.

Možda bi bilo zgodno, da neko napiše nešto o toj bagdadskoj železnici, tj o pruzi Berlin - Bagdad i o pravu na eksploataciju zemnog bogatstva duž pruge (tajni ugovor sa tadašnjom Turskom) u širini 20km, gde su, prethodno, nemački geolozi otkrili nalazišta nafte... Što je razljutilo englesku aristokratiju...

not2old2rock not2old2rock 01:30 03.12.2013

Re: Svaka cast



.
jinks jinks 09:13 02.12.2013

...

I svetski rat, kao i svi ostali mali i veliki ratovi, po svoj prilici predstavlja najmanje više decenija pripremanu kampanju, u ovom slucaju od strane Austrougara i Nemačke izmedju ostalih.

Evo i jedne od knjiga na tu temu

shkval shkval 09:55 02.12.2013

Занимљиво...

Адвокат који је бранио Гаврила на суђењу...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/422328/Branio-sam-Mladu-Bosnu-Advokat-Gavrila-Principa-nepoznati-heroj-istorijskog-sudjenja

Ако је тако било, свака част!
shkval shkval 09:58 02.12.2013

Re: Занимљиво...

koga mrzi da otvara link:

... Dan kasnije, na istorijsku scenu stupio je Rudolf Cistler rekavši da se mladobosancima može suditi za “ubistvo”, ali ne za “ubistvo prestolonaslednika” jer zakon u Bosni ne poznaje posebnu zaštitu prestolonaslednika. Osporio je i optužbu za veleizdaju, pozivajući se na Sanstefanski mir po kojem je Turska 1878. pristala na okupaciju BiH, ali je suverenitet ostao na strani sultana. Pošto BiH nije u sastavu monarhije, optuženi nisu mogli da je otcepe i pripoje Kraljevini Srbiji. Uz to, tvrdio je, aneksija BiH nije pravno utemeljena jer nije ratifikovana u autrijskom i ugarskom parlamentu...
predatortz predatortz 10:49 02.12.2013

Tunjo

Tunjo je uvek bio pametniji od Alije. Jbga, komšije se opredeliše za glupljeg. Na sreću,ili nesreću, ne znam... Tunjo je i zajebaniji igrač.
krkar krkar 06:49 03.12.2013

Re: Tunjo

Tunjo
Tunjo je uvek bio pametniji od Alije. Jbga, komšije se opredeliše za glupljeg. Na sreću,ili nesreću, ne znam... Tunjo je i zajebaniji igrač.


Samo da potvrdim da sam primetio da si ti apsolutno jedini na ovom blogu shvatio. Ostali se pale i pričaju što bi pričali i da je teme uzgoj kalifornijskih glista!
medjutim92 medjutim92 10:58 02.12.2013

Dokle god..

..se Luiđi Lukeni, Italijan koji je turpijom ubio austrougarsku kraljicu u Ženevi (dakle neutralnoj teritoriji) ne naziva teroristom nego anarhistom (a pamti se kao anarhista), ne vidim kako Gavrilo Princip koji u svojoj zemlji puca na okupatora može da bude terorista.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:24 02.12.2013

Re: Dokle god..

.se Luiđi Lukeni, Italijan koji je turpijom ubio austrougarsku kraljicu u Ženevi (dakle neutralnoj teritoriji) ne naziva teroristom nego anarhistom (a pamti se kao anarhista), ne vidim kako Gavrilo Princip koji u svojoj zemlji puca na okupatora može da bude terorista.


Da, da, baš čudno. A anarhista je, Đuro šta? I šta je, kad smo kod toga - terorirsta? A, potpuno nevezano, dakako, šta su Karađorđevići koji su u vidu zanata ubijali Obrenoviće, pa i kada behu kraljevi a ubiše i kraljicu? I šta beše ta Crna Ruka koja prvo ubi Kralja (i Kraljicu, dakako) a onda vrnu nazad negdašnje teroriste ;> a onda krenu da organizuje i naoružava "mlade revolucinare" po Bosni? Eh, Apise, Apise ;>

Ubr, to pitanje "oslobađanja", sve je to relativno. Eto Apis smaknu kralja i kraljicu zarad "oslobađanja" od čega već, no koju deceniju kasnije, još jedan kralj Aleksandar beše ubijen - ko ga ono beše ubi? Pa i to behu nekakvi "borci za slobodu" (i Bugari i i Pavelić), ali dakako i teroristi.

Inače, terorista, pa to ti je i borac za slobodu i oslobođenjje Bin Laden. Naravno, jedni su ga obožavali jer je ubijao mrske Amere (i ostale zapadne mrsomude). A druga priča je bila kada je terorisao jadne mirne Ruse, koji su u svojim kombajnima došli da Oslobode Avganistan, e onda je bilo malo obrnuto ko ga je nazivao teroristom, a ko oslobodiocem.

Kako god, da manemo zabavno štivo, teror je način borbe. Da se Gavrilo Princip za to "oslobođenje" borio kao Gandi, ne bi ga bilo u knjizi terorista. Ovako, kad nemaš druge ideje ili moći, a ti uzmeš boNme i sačekuše, pa se terorom (stručni termin ☻) boriš (a svaki borac za oslobođenje bi da namesto jedne stavi drugu politiku ili religiju - anarhisti, oni bi samo da nema niti jedne vlade i vlasti - kad ja tamo, a ono međutim).

Pa tako treba poptuno odvojiti pitanje da l je Princip principijelno bio "borac za slobodu" ili terorista (jer je bio i jedno i drugo) od pitanja šta je izazvalo i doprinelo WWI - i posebno o posledicama tog čina na sam srpski narod.

No, to je suviše za ovu sredinu koja ni oko lakših ;> stvari ne ume mirno (obaška naučno i razumno) da misli i govori. Kao mali eksperiment može da se uzme i pitanje tretiranja (pozitivno - negativno) čina i posledica Principovog atentata, pa pitanje posledica 27. marta, pa posledica dizanja ustanka protivu Turaka, pa dizanja ustanka protivu Nemaca i posledice po stradanje stanovništva jedenja prasetine po Ravnoj Gori ☻
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:25 02.12.2013

Re: Dokle god..

Gospodine Radušiću, da li je, po vama, iza atentata stajala ondašnja Srbija?

Edin Radušić: S obzirom da ima malo podataka, teško bi bilo dokazati direktni uticaj srpske vlade. Međutim, treba imati u vidu da je u ondašnjoj Srbiji vladalo uvjerenje da je Bosna i Hercegovina dio srpskog nacionalnog prostora. Dugoročni ciljevi srpske vlade i ciljevi nacionalističke ili nacionalne organizacije, kakva je bila Mlada Bosna, suštinski se nisu razlikovali. Drugo je pitanje da li je Srbiji u tom trenutku odgovarao rat. Podaci pokazuju da je Srbija nastojala da ga izbjegne. Ali do Prvog svjetskog rata bi došlo i bez atentata. Našao bi se neki drugi povod.

Bojan Dimitrijević: Sasvim je sigurno da su ideje koje su vodile i Mladu Bosnu i vladu Srbije, a i tajnu organizaciju Crna ruka, na ovaj ili onaj način bile slične ili iste. Reč je o rušenje Austrougarske monarhije i stvaranju nove, šire, srpske ili jugoslovenske države. Međutim, postupci su im bili različiti. Dok je srpska vlada želela sve, samo ne rat u tom trenutku, verovatno je da su pripadnici Mlade Bosne gledali na atentat sa revolucionarnim i mladalačkim zanosom. Glavno je pitanje da li je postojala transmisija između zvanične državne politike tadašnje Srbije i izvršilaca atentata. Ključna ličnost u svemu tome bio je šef obaveštajnog odeljenja Glavnog đeneralštaba Kraljevine Srbije, pukovnik Dragutin Dimitrijević-Apis, koji je istovremeno bio i jedan od vođa oficirske grupe koja je izvršila Majski prevrat i ubila Aleksandra Obrenovića i njegovu suprugu i koja je oformila tajnu organizaciju poznatu kao Crna ruka. Na njegovoj vezi bili su mnogi ljudi koji su sprovodili nacionalne, revolucionarne, pa i terorističke aktivnosti na prostorima koje je Srbija smatrala za svoje. To su bili, pre svega, južna Srbija, Kosovo i Metohija, Makedonija, a potom i Bosna i Hercegovina. Apisovi ljudi su bili veza između Mlade Bosne i zvaničnih krugova u Beogradu. Oni su organizovali naoružavanje i obuku pripadnika Mlade Bosne, prebacivanje preko granice, dakle, radili su sve ono što je logistička podrška. Posebno je pitanje da li je vrh Crne ruke sledio zvaničnu srpsku politiku ili je imao svoje procene. Po nekim istoričarima Apis je imao svoje nacionalno-državne ciljeve koji su po dinamici bili različiti od ciljeva srpske vlade. On je, pre svega, smatrao da je pojava jedne jake ličnosti na političkoj sceni Austrougarske monarhije, kao što je bio Franc Ferdinand, pretnja za Srbiju i možda najava nove agresije na Srbiju. Apis se takođe bojao da bi reorganizacija Austrougarske, koju je Franc Ferdinand nameravao spovesti kako bi ojjačao slavenski elemenat u monarhiji, zaustavila ekspanziju Srbije na Bosnu i Hercegovinu i zapadne pokrajine, koje su kasnije ušle u sastav Kraljevine Jugoslavije. Tako da je moguće da je vrh Crne ruke procenjivao da je atentat potreban i da on može da zaustavi određene poteze Austrougarske.

Edin Radušić: Teško je dokazati da li je postojala direktna veza između pripadnika Mlade Bosne i vlade Srbije. S druge strane, sama Apisova ličnost, koji je bio dio sistema srpske vlasti, kod njih je mogla stvoriti utisak da imaju iza sebe i zvanični Beograd. U stvari u svemu tome postojala su tri nivoa. Jedan nivo je bila Mlada Bosna, drugi Crna ruka, čiji su pojedini članovi bili dio sistema srpske vlasti, i treći nivo je bila srpska vlast koja je morala biti i najodgovornija, ali kojoj u tom trenutku nije odgovarao direktan obračun sa Austrougarskom.
Dr Mebius Dr Mebius 15:03 02.12.2013

Re: Dokle god..

Odlican komentar! Ovo je trebalo da ide kao tekst bloga ako se tezi objektivnosti.

Filipović navodi da se zaboravlja da je Austrougarska nasilno ušla u BiH

Ovo apsolutno nije istina. BiH je dospela pod upravu AU carevine odlukom na Berlinskom Kongresu (koji je usput definisao i mnoge druge odnose u tadasnjoj Evropi). Aneksiju BiH je AU sprovela izmedju ostalog i u direktnoj nagodbi sa Rusijom kojoj je obecana podrska protiv Turske, a u cilju izlaska na Dardanele.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:20 02.12.2013

Re: ...

Jelica Greganović
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/Merila+vremena/1451992/Veliki+rat,+ko+je+pustio+zver+s+lanca%3F.html

Da ne bude zabune radi se o austrijskom istoričaru Rauhenštajner-u, koji je dugo godina bio direktor bečkog vojnog arhiva.
Interesantno je da se u knjizi koja ima 32 poglavlja i obima 1.200 stranica Gavrilo Princip spominje na samo dve stranice - čak ne ni direktno kao "atentator", iako se sam njegov čin ispravno naziva "političkim atentatom".
Posebnu pažnju zaslužuje nekoliko stavova koje Manfrid Rauhenštajner iznosi.
"Opisuje atmosferu zbunjenosti i šoka u Monarhiji, pri čemu nisu svi bili podjednako zbunjeni i šokirani: Česi su se radovali, Mađari ionako nisu podnosili "arogantnog" Ferdinanda, Hrvati još nisu bili sigurni je li to za njih dobro ili loše, Muslimani su i dalje patili za turskim carstvom, tako da nisu primetili da u međuvremenu još jedno propada.
Tu i tamo iz štiva izrone epizode jakog emotivnog naboja, koje otvaraju vrata u afektivni svet istorijskih aktera, dražeći maštu današnjeg čitaoca predstavom "šta bi bilo da je bilo".
Na primer, kada su Srbi u decembru 1914. godine isterali austrougarsku vojsku iz Beograda i Srbije (i pri tome počinili brojne ratne zločine, žali se Rauhenštajner), "jastreb" Hecendorf je bio prvi koji je priznao poraz.
Što se njega tiče, rat je i za Austrougarsku monarhiju i za Srbiju bio završen, protivnik je pobedio, rivalstvo sa Kraljevinom Srbijom je konačno okončano srpskom pobedom. Kao što je nekad obijao carska i kraljevska vrata kukajući da mu daju rat sa Srbijom, Hecendorf je sada od starog cara tražio da sklopi mir sa Srbijom.
Austrougarska armija je bila slomljena u kratkom ratu na Balkanu, general je to svakako bolje znao nego sam car.
Dalja sudbina rata više nije bila u rukama Beča. Tek na tom mestu u igru ulazi ona floskula koja se često čuje u srpskom javnom prostoru, da je, naime "Vilhelm Drugi Nemački bio taj koji je počeo Veliki rat".
Nije ga počeo, ali ga je tada, posle austrijskog poraza na Balkanu u zimu 1914. godine, preuzeo u svoje ruke. Berlinu je tek tada do rata, kad Beču više nije - treba mu Balkan, treba mu Grčka da bi protresao Bugarsku i Rumuniju, uveo ih u rat na strani Sila osovine i tako se "odozdo" približio Rusiji.
Hecendorfa više niko ništa ne pita, car umire, njegov naslednik Karl je slabić. Srbija, s druge strane, čija je vojska takođe pretrpela teške gubitke u zimskom ratu, ne koristi predah za oporavak, već ide na Tiranu i sprema se za pohod na Bugarsku i Rumuniju - Putnik bi hteo mir, Pašić sada odjednom hoće nastavak rata."
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:26 02.12.2013

Re: Dokle god..

Aneksiju BiH je AU sprovela izmedju ostalog i u direktnoj nagodbi sa Rusijom kojoj je obecana podrska protiv Turske, a u cilju izlaska na Dardanele.

Pa nije je anektirala kao ni Nemačka Austriju tako što je predhodno provela referendum i stanovništvo se izjasnilo za prisajedinjenje.
Jedno je protektorat koji je AU dobila na Berlinskom kongresu a sasvim drugo anektiranje te teritorije.
I da dodam Pismo mladog Sarajlije: Sarajevu ne treba spomenik Francu Ferdinandu
Dr Mebius Dr Mebius 15:51 02.12.2013

Re: Dokle god..

U to vreme bas I nije bila praksa da se referendumom resavaju takve stvari. U vreme aneksije AU je fakticki upravljala Bosnom vec nekih 30-tak godina pri tome ulazuci znatna sredstva na modernizaciju, industrijalizaciju I obrazovanje. Npr. prvi ikada tramvaj se pojavio na ulicama Sarajeva kao inzenjersko-saobracajni eksperiment pre nego sto je uveden kao transportno sredstvo u Becu. A to sto se Srbiji, tacnije nekim politickim I militaristickim krugovima aneksija nije svidjala, druga je stvar.
Ni prvu Jugoslaviju koja je nastala Versajskim Sporazumom niko nije ozbiljan nije osporavao, uprkos nedostatku referendum. A osporavali su je desnicarski nacionalisticki I pro-fasisticki pokreti, slcni po svojoj filozofiji ‘Crnoj Ruci’ ili Narodnoj Odbrani. Komunisti je nisu priznavali po direktivi Kominterne ali iz potpuno drugih razloga.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:10 02.12.2013

Re: Dokle god..

Npr. prvi ikada tramvaj se pojavio na ulicama Sarajeva kao inzenjersko-saobracajni eksperiment pre nego sto je uveden kao transportno sredstvo u Becu. A to sto se Srbiji, tacnije nekim politickim I militaristickim krugovima aneksija nije svidjala, druga je stvar.

Ma slažem se načelno, za vreme AU hsu i Češka i Slovačka modernizovane kao i Mađarska ali opet su htele da se oslobode strane vlasti.
AU je nakon tusrke vladavine prilično civilizovala BiH, izgradila pruge, puteve, uredila zemlju potpuno katastarski pa se i sada taj katastar koristi, no
ipak je aneksija bila pripajanje iliti okupacija bez većeg otpora.Mada je Srbija da bi izbegla aneksionu krizu zvanično notom saopštila da ne smatra da su pripajanjem BiH Austrougarskoj interesi Kraljevine Srbije ugroženi.
Ali to je bio čisti pragmatizam i pametan politički potez Srbije umesto da ide u rat.
Dr Mebius Dr Mebius 16:43 02.12.2013

Re: Dokle god..

Ali to je bio čisti pragmatizam i pametan politički potez Srbije umesto da ide u rat.


Samo sto ovo umalo nije izazvalo vojni puc na celu s Crnorukcima. Bila je takva kriza vlade i parlamenta da je Kralj Petar morao da otkaze zakazanu posetu Becu (sto je opet velika steta jer bi mozda bio izbegnut sukob), a Pasicu su glavu i poziciju spasli ruski i fransuski ambasadori zapretivsi oficirima drakonskim sankcijama.
To klero-militaristicko ludilo se povampirilo dolaskom Milosevica, ubilo je Djindjica a i danas manje-vise drzi poluge vlasti.
Iz tog istog tazloga je kralj Aleksandar (koga su i doveli na vlast prisilivsi matorog kralja Petra da abdicira) na kraju iscenirao Solunski Proces i likvidirao Apisa i druzinu.
Bili su potpuni ludaci koji su se otrgli kontroli...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:02 02.12.2013

Re: Dokle god..


Da, da, baš čudno. A anarhista je, Đuro šta? I šta je, kad smo kod toga - terorirsta? A, potpuno nevezano, dakako, šta su Karađorđevići koji su u vidu zanata ubijali Obrenoviće, pa i kada behu kraljevi a ubiše i kraljicu? I šta beše ta Crna Ruka koja prvo ubi Kralja (i Kraljicu, dakako) a onda vrnu nazad negdašnje teroriste ;> a onda krenu da organizuje i naoružava "mlade revolucinare" po Bosni? Eh, Apise, Apise

Hamletovu majku i strica da ni ne pominjemo...
grmfrm grmfrm 18:55 02.12.2013

Re: Dokle god..

Kako god, da manemo zabavno štivo, teror je način borbe. Da se Gavrilo Princip za to "oslobođenje" borio kao Gandi, ne bi ga bilo u knjizi terorista. Ovako, kad nemaš druge ideje ili moći, a ti uzmeš boNme i sačekuše, pa se terorom (stručni termin ☻) boriš (a svaki borac za oslobođenje bi da namesto jedne stavi drugu politiku ili religiju - anarhisti, oni bi samo da nema niti jedne vlade i vlasti - kad ja tamo, a ono međutim).

Pa tako treba poptuno odvojiti pitanje da l je Princip principijelno bio "borac za slobodu" ili terorista (jer je bio i jedno i drugo) od pitanja šta je izazvalo i doprinelo WWI - i posebno o posledicama tog čina na sam srpski narod.

No, to je suviše za ovu sredinu koja ni oko lakših ;> stvari ne ume mirno (obaška naučno i razumno) da misli i govori. Kao mali eksperiment može da se uzme i pitanje tretiranja (pozitivno - negativno) čina i posledica Principovog atentata, pa pitanje posledica 27. marta, pa posledica dizanja ustanka protivu Turaka, pa dizanja ustanka protivu Nemaca i posledice po stradanje stanovništva jedenja prasetine po Ravnoj Gori ☻


A vidim vas komantar je krajnje nepristasan.
A to koliko je nebulozan ne mogu da trosim energiju.
Jos sam nekako imao interesovanje dok nisi pomenuo Bin Ladena.

A bas me zanima kako bi ti to tada po Gandijevski.
grmfrm grmfrm 18:57 02.12.2013

Re: Dokle god..

To klero-militaristicko ludilo se povampirilo dolaskom Milosevica, ubilo je Djindjica a i danas manje-vise drzi poluge vlasti.


Djeticu a da se nisi ti zaletija malo sa tim labelingom klero.
To samu u vas katolika ima.
Zovi nase kako os ali tako ne moze.
hajkula1 hajkula1 01:59 03.12.2013

Re: Dokle god..

Pazi ovo; ranije su ubijali vladare, a sada postavljaju bombe na javnim mestima, u sampouslugama, železnici, avionima... gde uglavnom stradaju slučajne mete, običan svet.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:46 02.12.2013

Sa ponovim

Srbija ne treba uopšte da se potresa šta će drugi reći o 1.svetskom ratu i Gavrilu Principu, jednostavno ima odgovor.
Ono čemu Srbija treba da ozbiljnije pokloni pažnju je briga za sebe, a to je da ne ispusti kontrolu nad sobom i izvuče pouke iz proslosti.
Na to lepo upozorava Dubravka Stojanović:
"Srbija i srpska vlada bile su u šoku kada su čuli vest o atentatu. Ono o čemu treba da mislimo je veza Apisa, „Crne ruke“ i atentatora u Sarajevu. O tome treba da vodimo računa, o nekontrolisanim sistemima koji nisu pod kontrolom države i koji tu državu stavljaju u negativan kontekst. Ti delovi su opasni ali to je ono što nas stalno prati. Koreni toga još u sukobima dve dinastije Karađorđevića i Obrenovića, koji su ubistvima rešavali probleme vlasti.”
Dr Mebius Dr Mebius 15:53 02.12.2013

Re: Sa ponovim

Apsolutno tacno.
Na zalost danasnjica kao da se potpuno preslikava...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:41 02.12.2013

Re: Sa ponovim

Srbija ne treba uopšte da se potresa šta će drugi reći o 1.svetskom ratu i Gavrilu Principu, jednostavno ima odgovor.


Zanimnjivo gledanje.
Tako može da se ponaša npr Rusija ili Ameri, Srbijica boga mi ne.
To šta ona misli nema dovoljnu težinu da bi po njenom bilo.
Ona mora da sprečava te procese koji idu njoj na štetu.
Onako kako ona može, argumentima koji su joj na raspolaganju, pisanjem, pričanjem, ukazivanjem na laži.

Sve osim stava koji se predlaže a koji glasi, ma boli nas uvo šta će ko da priča, mi znamo šta je istina.
Idući tom logikom, Srbija nema potrebe da se potresa ni oko toga što se srpski manastiri na Kosovu pokušavaju predstaviti kao albanski, jer ona zna da su oni proizvod srpske a ne albanske kulture.

Stavom, ćuti i ne talasaj naljutiće se gazde, malo po malo Srbija će postati glavni krivac za Veliki rat, Pećka patrijaršija će postati deo albanske kulture.
A neki kažu, neka, ako, ćuti.
hajkula1 hajkula1 02:01 03.12.2013

Re: Sa ponovim

Milan Karagaća
Koreni toga još u sukobima dve dinastije Karađorđevića i Obrenovića, koji su ubistvima rešavali probleme vlasti.”



Takva borba za vlast vuče dublje korene i to nije specijalitet ni ovog prostora ni naroda čije su te dve dinastije.
arianna arianna 08:49 03.12.2013

Re: Sa ponovim

Ono čemu Srbija treba da ozbiljnije pokloni pažnju je briga za sebe, a to je da ne ispusti kontrolu nad sobom i izvuče pouke iz proslosti.



sudbina srpskih heroja <<<<<
ed_novipazar ed_novipazar 18:15 02.12.2013

Logicka zabluda

Svakome kome nije jasno o čemu se radi poslao bih tekst koji je napisao akademik Muhamed Filipović - em je čovek naučnik, em Bošnjak, em Sarajlija, em nije Srbin, em je naučno i istorijski pošten i objektivan.

Tekst kojeg neko napise o Gavrilu Principu nije obavezno objektivan zato sto ga je napisao:
- naučnik
- Bošnjak
- Sarajlija
- nije Srbin,
vec je tekst objektivan ako pociva na cinjenicama, uzima u obzir sve aspekte tj. nije istrgan iz konteksta.
Autor je upao u kopku logicke zablude (argumentum ad hominem). Ovim ne kazem ni da je tekst dobar ni da je los. Samo je nacin dokazivanja da je dobar (ili los) pogresan.

A o Filipovicevom postenju i objektivnoscu se svakako moze razgovarati, narocito nakon napisane knjige Fenomen muftija.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:14 02.12.2013

Re: Logicka zabluda

Samo je nacin dokazivanja da je dobar (ili los) pogresan.

Način je upravo dobar jer da to napiše neki akademik iz Beograda Srbin moglo bi mu se pripisati nacionalna pristrasnost.A nalazim da je tekst objektivan i pociva na cinjenicama, uzima u obzir sve aspekte tj. nije istrgan iz konteksta.
ed_novipazar ed_novipazar 18:20 02.12.2013

Gavrilo

Kazu da je Gavrilo na sudjenju izjavio:
"Najviše bih volio da Sarajevo mogu sabiti u jednu kutiju šibica i zapaliti ga da izgori"

Cudi me da mu Sarajevo ne uzvrati ljubav i povrati onu plocu na Drveniji.
predatortz predatortz 18:25 02.12.2013

Re: Gavrilo

Kazu da je Gavrilo na sudjenju izjavio:
"Najviše bih volio da Sarajevo mogu sabiti u jednu kutiju šibica i zapaliti ga da izgori"


Možda mu je to izletelo u besu, kad je saznao za masovna maltretiranja Srba, demoliranja i krađu njihove imovine od strane fukare nakon atentata? U besu čovek svašta kaže...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:22 02.12.2013

Re: Gavrilo

ed_novipazar
Kazu da je Gavrilo na sudjenju izjavio:
"Najviše bih volio da Sarajevo mogu sabiti u jednu kutiju šibica i zapaliti ga da izgori"

Cudi me da mu Sarajevo ne uzvrati ljubav i povrati onu plocu na Drveniji.

Ja za to nisam čuo, inače me nerviraju oni koji kao kažu. Inače, lično mnogo više cenim Filipovića kao naučnika nego tog Halilbegovića koji je kao čuo.
Imajući u vidu ideje Mlade Bosne koja je pre svega volela Bosnu, čisto sumnjam da bi Princip tako nešto rekao.A šta da je umesto principa atentat izvršio njegov drugar iz iste organizacije Musliman, da li bi i on bio tretiran kao srpski nacionalista i da li bi mu iz Sarajeva uklanjali ploču a podizali spomenik Ferdinandu.
Vidiš prijatelju, mnogo bre isčašen ovaj naš prostor pa ako neko nije voleo AU protektat i aneksiju to su valjda bili Muslimani iliti po novorijeku Bošnjaci.
Ne želim da spuštamo diskusiju na te nivoe.
ed_novipazar ed_novipazar 07:17 03.12.2013

Re: Gavrilo

To sto je u Mladoj Bosni ili na primjer u cetnicima bio i neki Bosnjak, ne mijenja karakter te skupine. Gavrilo se borio protiv Austrougara a za savez sa Srbijom. To Tunjo ne pominje. Bosnjaci nisu bili odusevljeni austrougarskom okupacijom ali im ni ideja da ulaze u savez sa mnogo jacom Srbijom nije prijala. Pa ipak, izmedju 1945 i 1992 Gavrilo u Sarajevu nije nikom smetao. Makar to nije dolazilo do izrazaja. Iz perspektive rata 1992-1995 i onoga sta su Bosnjaci i Bosna prozivjeli od svojih komsija, i na Gavrila se drugacije gleda.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:49 03.12.2013

Re: Gavrilo

ed_novipazar
To sto je u Mladoj Bosni ili na primjer u cetnicima bio i neki Bosnjak, ne mijenja karakter te skupine. Gavrilo se borio protiv Austrougara a za savez sa Srbijom. To Tunjo ne pominje. Bosnjaci nisu bili odusevljeni austrougarskom okupacijom ali im ni ideja da ulaze u savez sa mnogo jacom Srbijom nije prijala. Pa ipak, izmedju 1945 i 1992 Gavrilo u Sarajevu nije nikom smetao. Makar to nije dolazilo do izrazaja. Iz perspektive rata 1992-1995 i onoga sta su Bosnjaci i Bosna prozivjeli od svojih komsija, i na Gavrila se drugacije gleda.



Šta je bila ideja Bošnjaka u tom periodu, u periodu okupacije Austrougarske?
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:49 03.12.2013

Re: Gavrilo

To sto je u Mladoj Bosni ili na primjer u cetnicima bio i neki Bosnjak, ne mijenja karakter te skupine. Gavrilo se borio protiv Austrougara a za savez sa Srbijom. To Tunjo ne pominje.

Koliko znam Mlada Bosna se zalagala za jugoslovensku ideju i oslobodjenje i ujedinjenje svih južnoslovenskih naroda.To se vidi i po imenima najistaknutijih članova
Gavrilo Princip
Bogdan Žerajić
Vladimir Gaćinović
Nedeljko Čabrinović
Danilo Ilić
Borivoje Jevtić
Trifko Grabež
Jezdimir Dangić
Veljko Čubrilović
Vaso Čubrilović
Muhamed Mehmedbašić
Ivo Kranjčević
Ivo Andrić
Dobrosav Jevđević
Slobodan Princip Seljo
Dakle, treba posmatrati u konkretnom istorijskom periodu, kao što i njihovo kasnije angažovanje takođe je pod uticajem konkretnih istorijskih okolnosti, pa tako imate Ivu Andrića, komunistu i narodnog heroja Slobodana Principa Selju, četničkog vojvodu Jevđevića i Dangića.
ed_novipazar ed_novipazar 16:25 03.12.2013

Re: Gavrilo

vlad_aleksh

Šta je bila ideja Bošnjaka u tom periodu, u periodu okupacije Austrougarske?

Ne znam sta je bila ideja ali je opste poznato da su trazili i uz mnogo problema dobili vjersku i prosvjetnu autonomiju. Rezultat te autonomije je osnivanje kulturno-prosvjetnih drustava i Islamske zajednice koja i dan danas kao takva postoji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:03 03.12.2013

Re: Gavrilo

To sto je u Mladoj Bosni ili na primjer u cetnicima bio i neki Bosnjak


Nije bio ni jedan Bošnjak, ni u četnicoima ni u Mladoj Bosni
Ili ti znaš nekog?
Filip2412 Filip2412 20:37 02.12.2013

...

Meni samo jedno nije jasno: cime je G. Princip zaduzio Srbiju da mu deli nazive ulica i da ga smatra svojim i herojem? Sta se tacno dobro i lepo Srbiji desilo zahvaljujuci ovom atentatu?

BTW: Prvo ga svojatamo a zatim kada kazu da je atentat delo srpskih ruku onda kukumavcemo kako je Princip bio Sloven/Anarhista itd. a ne srpski nacionalista. Pa koji qrac dizemo spomenike bosanskim anarhistima?

PS: Ovo su sve gluposti kojima se zamajavaju dokoni istoricari dok ovi sto imaju pametnija posla rade biznis i razvijaju nove tehnologije.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:27 02.12.2013

Re: ...

Meni samo jedno nije jasno:


E da je samo jedno
shkval shkval 21:42 02.12.2013

Re: ...

Спомен Принципу

О Балши, и Душану Силном, да умукне крик.
Властела, војводе, деспоти, беху срам.
Хајдучкој крви нек се ори цик.
Убици диште Видовдански храм!

Слави, и оклопницима, нек умукне пој.
Деспотица светих нек нестане драж.
Гладан и крвав је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

А ко нас воли, нек воли камен голи.
Нек пољуби мржњу и мртве.
Ископане очи, вино што се точи,
у славу убиства и жртве.

О правди и победи светој нек умукне крик.
Оцеви и браћа и сестре беху срам.
Освети, мајци нашој, нек се ори цик.
Раји, рити, диште косовки храм.

А сунцу и манастирима угушите пој.
Кадифе и свиле нек нестане драж.
Јаук и гробље је народ мој.
А сјајна прошлост је лаж.

Мој народ није стег царски што се вије,
него мајка обешчашћена.
Зној и сиротиња и мржња што тиња
у стиду згаришта и стена.

Милош Црњански
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:11 02.12.2013

Re: ...

Meni samo jedno nije jasno: cime je G. Princip zaduzio Srbiju da mu deli nazive ulica i da ga smatra svojim i herojem?

mnogo nezgodno pitanje postavljaš Filipe. Pa onda možeš pitati i otkud Tesla, ni on nije iz Srbije i u njoj je boravio svega 72 sata u kurtoaznoj poseti.Ono što se više ističe je to što je Srbin nego što je veliki naučnik.
Ali ova pitanja ne spadaju u temu bloga, tema je da li je Srbija kriva za izbijanje rata a to je povezano i sa povezanošću Principa sa nekim krugovima iz Srbije.
Odgovor i svoje mišljenje sam dao u uvodu.
vlad_aleksh vlad_aleksh 07:54 03.12.2013

Princip

Koliko sam shvatio, kraljevina SHS, a potom kraljevina jugoslavija nije slavila Gavrila Principa. Iz principa. Jer ubistvo bilo kog kralja iz perspektive aristokratije jeste, bio je i biće najgori zločin od svih zločina. Komunisti su, nakon dolaska na vlast, počeli da slave Principa. Slično se sličnome raduje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:56 03.12.2013

Re: Princip

Komunisti su, nakon dolaska na vlast, počeli da slave Principa.

naravno, komunistima je je uvek borba protiv okupacije bila najviša vrednost i patriotska dužnost.
Slično se sličnome raduje.

lupaš kao i uvek.
fantomatsicna fantomatsicna 09:06 03.12.2013

Samo

Da kazem da je najzalosnije u svemu ovome da uopste treba diskutovati o tome,moramo ponovo dokazivati istoriju?
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:04 04.12.2013

Gavrilo Princip - borac za slobodu

Milane, ne znam da li ste videli izjavu istoričara Slavka Goldštajna:

SLAVKO GOLDSTEIN, HRVATSKI ISTORIČAR I PUBLICISTA: Gavrilo Princip je bio borac za slobodu! 11.11.2013.

Goldstein je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, poslije tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocijenio da ne mogu današnja mjerila o tome šta znače atentati da se primjene na doba prije 100 godina
Gavrilo Princip je u vremenu u kome je živio bio borac za slobodu, izjavio je juče poznati hrvatski istoričar i publicista Slavko Goldstein, inače rođeni Sarajlija.
Goldstein je u izjavi dopisniku Tanjuga u Vašingtonu, poslije tribine na kojoj je američkoj publici predstavljena njegova knjiga "1941", ocijenio da ne mogu današnja mjerila o tome šta znače atentati da se primjene na doba prije 100 godina.

- Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vrijeme je to bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu - kazao je Goldstein, odgovarajući na pitanje kako bi istorija trebalo da gleda na Principa i sarajevski atentat.

Priča o sarajevskom atentatu, pred stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, aktuelizovana je prošle nedjelje nakon izjave kanadske istoričarke Margaret MacMillan koja je Gavrila Principa nazvala teroristom.

Više zvaničnika Srbije je istaklo da se neće dozvoliti revizija istorije, dok su istoričari sa kojima je Tanjug razgovarao u Srbiji ocijenili nastup kanadske koleginice kao potpuno nepoznavanje istorije.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)---------------------------------

Takav stav Goldštajna (za njega neki kažu da je "čovek koji sve zna" napadnut je u nekih hrvatskim medijima kao teranje vode na velikosrpstvo:

Slavko Goldstein u Washingtonu dao ideju za novu velikosrpsku 'istoriju'

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vrijeme je to bio trend koji je njega učinio borcem za slobodu - kazao je Goldstein. Srbija je dobila još jednog hrvatskog "istoričara" na svoj mlin. Slavko Goldstein, koji se istaknuo u slavlju "srpskog ustanka u Srbu", gdje je kao povjesničar zažmirio na bestijalna ubojstva Hrvata, ubijanja žena i djece, sada je osmislio novu velikosrpsku povijest. Gavrilo Princip nije terorist prema Goldsteinu. Sjajna vijest za srpsku povijesnu laž. Tu nebulozu je provalio Goldstein na promociji svoje knjige u Washingtonu. Srpska povijest, poglavito ona teroristička je dobila novog pobornika. Washington nije bez veze izabran za ovakav politički stav, koji nema baš nikakve osnove za opstojnost.

Nesvršeni učenik trgovačke gimnazije iz Sarajeva, Gavrilo Princip, koji je zbog protuaustrijske djelatnosti izbačen iz škole, postao je borac za slobodu po Slavku Goldsteinu. Borac za što?

U Bosni je bio član "Mlade Bosne", koja je imala za cilj pripojenje Bosne Kraljevini Srbiji. Koliko god povjesničari partizanskih korijena nijekali vezu "Mlade Bosne" s velikosrpskim projektom, činjenica je njihova veza sa Velikom Srbijom. Dokaz takve situacije je i njegov odlazak u Beograd, kada je izbačen iz sarajevske škole te povezivanje s velikosrpskom organizacijom "Crna ruka", koja je i učesnik ubojstva.

"Crna ruka" je velikosrpska organizacija, svakako teroristička po metodama, kao i talijanska sedamdesetih "Crvene brigade", koje su bile najpoznatije po ubojstvu člana Demokršćanske stranke Alda Mora. Metoda je ista, ali prema "istoričaru" Slavku Goldsteinu, to nije tako, Goldstein tako daje jednu famoznu "činjenicu";

"Atentati su tada bili prilično uobičajeni i u ono vrijeme je to bio trend, koji je njega učinio borcem za slobodu" - kazao je Goldstein.

"Terorizam se treba promatrati kao izraz političke strategije te u skladu s tim definira kao tajno djelovanje pojedinaca, nelegalnih organizacija kroz nezakonitu uporabu sile ili nasilja protiv osoba ili imovine kako bi se izvršio pritisak na vladu, civilnu populaciju ili neki njihov segment, u cilju postizanja političkih ili društvenih ciljeva." Ova definicija terorizma nije moguća prema Slavku Goldsteinu, jer je terorizam na početku dvadesetog stoljeća "bio u trendu", odnosno ubijanje po ulicama. Ubijanje po ulicama zato ne može biti terorizam, već borba za slobodu. Jasno kao dan.

Margaret Macmilan, kanadska povjesničarka, koja je Gavrila Principa nazvala teroristom, sada je razapeta u Srbiji ovom pričom hrvatskog "istoričara". Terorizam je u Principovom slučaju "borba za slobodu".

U toj borbi za slobodu svih Južnih Slavena, Stjepan Radić je 1928. godine platio glavom s Pavlom Radićem i Đurom Basaričekom u jugoslavenskoj skupštini, od Puniše Račića. Puniša Račić isto je bio član "Crne ruke" i prema Goldsteinovoj logici je bio borac za slobodu. Obojica su željeli Veliku Srbiju, a po Goldsteinu to znači da su bili borci za slobodu. Znači, ubijanje Hrvata u skupštini, kao i ubijanje Austrijanaca je borba za slobodu.

Ubijanje žene Franje Ferdinanda, Sofije, u Sarajevu, koja apsolutno nema veze ni sa čim, isto nije za našeg "istoričara" problem niti dokaz terorizma...

Gavrilo Princip je borac za slobodu. Slobodu Srba. Ostale Južne Slavene Slavko Goldstein ne smatra bitnim. Princip i Račić su bili članovi "Crne ruke", a Račić je svojevremeno htio ubiti i crnogorskog monarha Nikolu I Petrovića. Znači, više je nego jasno, kako "Crna ruka" djeluje i što su im bili ciljevi. Velika Srbija. Ubojstva svih političkih čelnika, koji ne misle velikosrpski, govore o radu te organizacije, smišljene terorističke akcije, smaknuća protuvelikosrpskih političara, koja Slavko Goldstein naziva borbom za slobodu.

Slavko Goldstein je postao vrlo opasan velikosrpski ideolog ovom priglupom tezom sa povijesne distance i iz Principa radi žrtvu. Model je sličan kao i sa Jaserom Arafatom, koji je prošao put od teroriste do političke žrtve, samo što bi Slavko Goldstein sigurno na ovog teroristu iz Palestine drugačije gledao.

Zamislite ozbiljnog povjesničara, koji bi ubojstvo austrijskog prijestolonasljednika nazivao "trendovskim ubojstvom u to doba". Goldstein bi mogao prikazati svako ubojstvo kao trend i na kraju bi sve mogao postati trend. Činjenice više tada nisu bitne, jer je bitno što Goldstein smatra trendom?!

U taj trend su ušli i četnici. Oni su sada borci za antifašizam po udžbenicima u Srbiji. Zašto? Pa tada je bio takav trend, oni bi nabavili oružje od Talijana i s njim bi ubijali Hrvate. To je antifašizam. To je tada bio trend. Tako je i Gavrilo Princip bio obučavan od "Crne ruke", nabavio oružje od njih, jer je to bio trend i onda je ubio Austrijanca. Srbi očito sve ubijaju u trendu, kako bi Velika Srbija konačno zaživjela. Jednom je trend ubiti Austrijanca, nekada Hrvata, nekada poubijati muslimane ili kosovare, a sve u trendu Velike Srbije. Živjela Velikosrpska revolucija, hrabrih boraca za slobodu na čelu sa Goldsteinovom povijesti ili ti ga istorijom!

Nije samo jasno; kada će u hrvatskoj povijesti doći trend pisati povijesne istine. Do tada će biti protuhrvatski trend predvođen sinekom i tatom Goldstein.

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:43 04.12.2013

Re: Gavrilo Princip - borac za slobodu

ne znam da li ste videli izjavu istoričara Slavka Goldštajna:

Ovu nisam , hvala vam što ste je postovali.
Ja sam pročitao onu njegovu izjavu gde kaže" Hrvatsku će izbaciti iz EU nastavi li desnica s izgredima
i u pravu je. Ali šta vredi, na ovim prostorima ko god i malo objektivno govori o smeću kod sebe odmah ga napadnu da je prešao na drugu stranu, da je izdajnik države, nacije...
hajkula1 hajkula1 09:26 05.12.2013

Re: Gavrilo Princip - borac za slobodu

Milan Karagaća
ne znam da li ste videli izjavu istoričara Slavka Goldštajna:

Ovu nisam , hvala vam što ste je postovali.
Ja sam pročitao onu njegovu izjavu gde kaže" Hrvatsku će izbaciti iz EU nastavi li desnica s izgredima
i u pravu je. Ali šta vredi, na ovim prostorima ko god i malo objektivno govori o smeću kod sebe odmah ga napadnu da je prešao na drugu stranu, da je izdajnik države, nacije...



Kladim se da neće ni zbog zabrane ćirilice ni zbog antisrpstva. Sumnjam da će ih izbaciti iz EU ali ako se to i desi kojim slučajem, biće drugi razlog. (Možda nekim slučajem evroazijski projekat...? Ako je verovati...)
we.st we.st 14:28 05.12.2013

pravda

Univerzalnost pojma sloboda, pravda, istina, mir itd. su neprocenjive drustvene vrednosti i kao takve ih treba i posmatrati.U kompleksnim drustvenim prilikama zivot ovih vrednosti se iskazuje u suprostavljenim odnosima projektovanog sistema vrednosti vremenske i prostorne distance.Gavrilo Princip jedno mlado potpuno prosvesceno i osveceno bice izvan okvira pomenute projekcije i kolektivne svesti dalo je za pravo ,,igovskom,,udji ko topovsko djule ili kao kuga u drustvene okvire revolucionarnog desavanja.Tesko je pravdati cin bilo kojeg i kakvog nasilja ali cinjenica totalitarnosti je ukazivala da se takvi mehanizmi ne ruse bezbolno tj. bez stradanja. Neko je morao da bude prvi u tom cinu najave rusenja besmisla a splet cinjenica je uvek govorio da su to nosioci te iskre ili svetionik, zivot nije san. Ne utemeljeno je sa bilo kog aspekta ovaj cin ili ovu istorijsku licnost posmatrati van definicije borca za pravdu, dostojanstvo i slobodu.
predatortz predatortz 14:30 05.12.2013

Re: pravda

Ne utemeljeno je sa bilo kog aspekta ovaj cin ili ovu istorijsku licnost posmatrati van definicije borca za pravdu, dostojanstvo i slobodu.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana