.

Aleksandar Vasović RSS / 29.11.2007. u 22:13

.

Atačmenti



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Strongman Strongman 22:23 29.11.2007

Odlican tekst

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 29.11.2007

Bravo majstore!

Ala si ga napisao, svaka ti čast!
(mada si me lepo preseko rečenicom u kojoj se pojavljuje i pokojni deda
preporuka velika ko vrata

Strongman Strongman 22:35 29.11.2007

Re: Bravo majstore!

ladno jeličko vino


Jeli Jelice, a ne pricas da pravis vino. Sve mora od drugih da saznajemo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 29.11.2007

Vino?

Ja pravim vino?
Strongman Strongman 22:40 29.11.2007

Re: Vino?

U medjuvremenu bi stiglo i meso dinstano sa lukom, jer se jedan najlepši deo krtine odvajao upravo za to, a i 'ladno jeličko vino'


Meni lici da si ti? )
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:43 29.11.2007

Ma kakvi,

mene kad bi iscedio dobio bi sirće.
Strongman Strongman 22:46 29.11.2007

Re: Ma kakvi,

Ipak ima brend vina sa tvojim imenom.

Ja nikad nisam cuo za "Strongmanova rakija" ili "strongmanov prasak za pecivo"
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:07 29.11.2007

Re: Ma kakvi,

za neupućene: više čačka, na obroncima planine jelice ima vinograda. zbog klime i sorte groždja koja se gaji (nekakva lokalna kameničarka) vino je crno i lagano i nije za flaširanje, ni da stoji dugo. ali je dok je taze, mnogo fino za uz teška jela i da citiram dedu "odličan je utuk svakakvoj pretilini" (ovo je na arhaičnom čačanskom i uopšte se ne zezam)
nsarski nsarski 22:37 29.11.2007

E vala, savrseno!

Ali, moram prizati ova recenica me dotukla:
Jaja u kavurmi služe da povežu masu i da joj daju bolji izgled i ukus, kao i hranljivu vrednost.


Hahaaaaaaa, kao posna je hrana, malokaloricna, pa da se pojaca!
Strongman Strongman 22:41 29.11.2007

Re: E vala, savrseno!

nsarski
Ali, moram prizati ova recenica me dotukla:
Jaja u kavurmi služe da povežu masu i da joj daju bolji izgled i ukus, kao i hranljivu vrednost.


Hahaaaaaaa, kao posna je hrana, malokaloricna, pa da se pojaca!


Kavurma bez jaja je izrazitno nisko kaloricna i sluzi se kao dijetalno jelo inace....

kis'o kupus u dijaspori

dodje mi da poteram Pazljivog Muza da stavi kupus da se kiseli, pa sta bude.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:44 29.11.2007

Ovo je jače od mene...

Strongman Strongman 22:45 29.11.2007

Re: Ovo je jače od mene...

"dete ujelo prase"
nsarski nsarski 22:46 29.11.2007

Re: kis'o kupus

pa sta bude

Ako zivis u blizini drugih stanovnika Ostrva (recimo kondo, ili gusto naseljene cetvrti), mogu i da vas deportuju!
Ja sam nekad kiselio kupus ovde (u garden shed-u), ali imam veliko dvoriste, i samo su lokalne veverice i zecevi padali u nesvest. Sada to rade Bosanci - odes i kupis.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 29.11.2007

Meni su

čvarkirali Jasnu...uvek kada vidim Babe-a, ja se setim nje...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:47 29.11.2007

Re: Ovo je jače od mene...

a bre jelice. mator li sam kad pišem ovo što pišem?
Strongman Strongman 22:49 29.11.2007

Re: kis'o kupus

Ako zivis u blizini drugih stanovnika Ostrva (recimo kondo, ili gusto naseljene cetvrti), mogu i da vas deportuju!
Ja sam nekad kiselio kupus ovde (u garden shed-u), ali imam veliko dvoriste, i samo su lokalne veverice i zecevi padali u nesvest.



Ha, ha, ...

Dooobar kao i uvek.

nsarski nsarski 22:49 29.11.2007

Re: E vala, savrseno!

Kavurma bez jaja je izrazitno nisko kaloricna i sluzi se kao dijetalno jelo inace...

Kako bre, pa jel u receptu ima jetra, meso sa glave, pluca, skembici (i jos su dodavali i cvarke)? To nije kaloricno? Meni deluje kao raketno gorivo, ali moguce da gresim. (Kavurmu sam jeo samo jednom u zhivotu...na moju ogromnu zalost).

Re: kis'o kupus

Ako zivis u blizini drugih stanovnika Ostrva (recimo kondo, ili gusto naseljene cetvrti), mogu i da vas deportuju!
Ja sam nekad kiselio kupus ovde (u garden shed-u), ali imam veliko dvoriste, i samo su lokalne veverice i zecevi padali u nesvest. Sada to rade Bosanci - odes i kupis.

Ma kupujem i ja kod Nemaca i Poljaka ribanik, ali pripremam neku etno zurku (srpski naslov SELO), pa bih htela prave glavice kiselog kupusa da nadjem za sarmice. Mada, mozda je civilizovanije da budu u vinovom liscu?
Strongman Strongman 22:53 29.11.2007

Re: E vala, savrseno!

nsarski
Kavurma bez jaja je izrazitno nisko kaloricna i sluzi se kao dijetalno jelo inace...

Kako bre, pa jel u receptu ima jetra, meso sa glave, pluca, skembici (i jos su dodavali i cvarke)? To nije kaloricno? Meni deluje kao raketno gorivo, ali moguce da gresim. (Kavurmu sam jeo samo jednom u zhivotu...na moju ogromnu zalost).



Izvini zaboravio sam smajlije :)) :)) :)))


Pa zekim se naravno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 29.11.2007

More, što si ti mator,

jer to pišeš, nego što sam ja sve mlađa dok to čitam i sve mi bljeskaju slike memorije sećanja. Iz Zavičaja.
nsarski nsarski 22:57 29.11.2007

Re: kis'o kupus

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Ako zivis u blizini drugih stanovnika Ostrva (recimo kondo, ili gusto naseljene cetvrti), mogu i da vas deportuju!
Ja sam nekad kiselio kupus ovde (u garden shed-u), ali imam veliko dvoriste, i samo su lokalne veverice i zecevi padali u nesvest. Sada to rade Bosanci - odes i kupis.

Ma kupujem i ja kod Nemaca i Poljaka ribanik, ali pripremam neku etno zurku (srpski naslov SELO), pa bih htela prave glavice kiselog kupusa da nadjem za sarmice. Mada, mozda je civilizovanije da budu u vinovom liscu?

No. Vinovo lisce je za dolmas (Ima kalifornijska firma to prodaje po celom svetu). To je za Grke.
Ali, verujem da ima da se kupe listovi za sarmu u tegli. Makednoski proizvod - nisu losi. Marka "Gazda" cabbage leaves.


P.S. Evo ima i na Amazon.com da se naruci!

Re: kis'o kupus

Ali, verujem da ima da se kupe listovi za sarmu u tegli. Makednoski proizvod - nisu losi. Marka "Gazda" cabbage leaves.

GAZDA? Odlicno!
vucko vucko 23:18 29.11.2007

Re: kis'o kupus

Ne znam da li sam pisao ovde kako sam kiselio kupus kad smo došli u Dansku - u nekim plastičnim kontejnerima od stotinak litara, dva komada. Negde oko 40kg kupusa. Komšija Marjan, Makedonac i ja napakovali, sve po propisu.

Stavio u podrum u kome nije svako imao svoj boks nego bilo sve otvoreno - i taman počelo da se kiseli kako treba, kad nestadoše oba - zlikovci odneli... verovatno prosuli.

Posle sam otkrio da kod lokalnog Turčina u radnji mogu da se kupe ukiseljene glavice lepo u plastičnoj kesi - da ne pričam o švapskom ribancu. Tako da sam digao ruke od domaće radinosti.
gordanac gordanac 22:48 29.11.2007

:))

...i "salarice", pogačice i kiflice od sala
vruće
Strongman Strongman 22:54 29.11.2007

Re: :))

gordanac
...i "salarice", pogačice i kiflice od sala
vruće



Iz aviona se vidi sa si iz Vojvodine (ako jesi?)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:54 29.11.2007

Re: :))

gordana, narode, ajde da napravimo jedan onako normalan ručak negde. zimski. pa šta bude. za ovo nas koji smo ovde. za one koji nisu ovde slikaćemo pa ćmo postaviti na blog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:56 29.11.2007

Iiijaaaooo,

slatka, SALČIĆI !!!!! Obožavam salčiće, a i light su!

Ako se pravi ručak, da ja doputujem da napravim prebranac sa suvim mesom. Napišite mi opravdanje za Žmua i evo me odma'.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 22:58 29.11.2007

Re: Iiijaaaooo,

pa povedi ga nesretnika, nisu ni njemu usta rutava. sitnu decu ostavi da na miru naprave žurku
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 29.11.2007

Zbog prebranca

bi išao kud voliš, ne bi se branio...kad napravim prebranac, moj Žmu kaže:"E, sad konačno ispunjavaš bračne obaveze."
Strongman Strongman 23:24 29.11.2007

Re: Zbog prebranca

Jelica Greganović
bi išao kud voliš, ne bi se branio...kad napravim prebranac, moj Žmu kaže:"E, sad konačno ispunjavaš bračne obaveze."



he he...

"I miris i ukus" (posle prebranca)
saphira saphira 08:51 30.11.2007

Re: :))

Jao salčići !!!!
Kako ja to vooooliiiiim ))
To je meni moja baka pravila.... (ovde sad ide znak uzdaha....)
bosiljkap bosiljkap 22:59 29.11.2007

Jao što je lep tekst

Pa još Goca dodala salčiće.... Ma napisaću i ja tekst o makovnjači ...

Ja ne umem da stavim slike, živa se pojedoh.

Preporuka 10+

bosiljkap bosiljkap 23:02 29.11.2007

Jao što je lep tekst

Pa još Goca dodala salčiće.... Ma napisaću i ja tekst o makovnjači ...

Ja ne umem da stavim slike, živa se pojedoh.

Preporuka 10+

sanya sanya 23:06 29.11.2007

uh... :)

Svaka cast za tekst. Ogladneh od sve ove price :) I kod mene u selu treba da se zakolje jedno prasence ovih dana :)

Btw, jel ima neko slicicu kavurme/sprze/kako god se zove u vasem kraju? Znam par primeraka ljudi koji ne znaju sta je to?!
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:09 29.11.2007

Re: uh... :)

a ne. molim vas. sprža je sprža, kavurma je kavurma. a te koji ne znaju na prevaspitavanje. sram ih bilo.
sanya sanya 23:48 29.11.2007

Re: uh... :)

kako to nije isto? :)
Ja mislila da je u Nishu kavurma, u Leskovcu srpza jedno te isto :)
Wewe... sram ce me ziv izede... a jos nova na komentarima bloga :)
blue blue 23:51 29.11.2007

Re: uh... c’est ça

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:58 29.11.2007

Re: uh... :)


kako to nije isto? :)
Ja mislila da je u Nishu kavurma, u Leskovcu srpza jedno te isto :)
Wewe... sram ce me ziv izede... a jos nova na komentarima bloga :)


na tankom ste ledu. na tankom.



a ima i letnja kavurma. a ja sam jeo i tursku ovčju kavurmu, pa jevrejsku guščju kavurmu i još tako ponešto lako i dijetalno
Hemičarka Hemičarka 23:08 29.11.2007

Svinjokolj...

...sam uvek mrzela i zbog toga sto nisam mogla da podnesemm kad svinje skice i zato sto su sve kvake (od kapije i kuce) uvek bile masne i meni je to bilo mnogo gadno.

Ja, inace, ne marim mnogo za meso, mada prsutu ne odbijam, ali mnogo volim cvarke. Kod nas se mast obicno topila sutradan ujutro i moja baba je uvek bila cvarak-majstor. I sad to radi i kod nas i u komsiluku, ali samo daje instrukcije, posto je ne drze noge bas najbolje, pa ne moze da stoji pored kazana dugo. Naravno, ona obavezno soli, to niko drugi ne zna da uradi. :)
nsarski nsarski 23:19 29.11.2007

Re: Svinjokolj...

Evo sad sam prebrojao: Hemicarka, bosiljkap, Aleksandar Vasovic, sanya, Jelica (do pola) - vi ste svi ljudi ko domaci na svinjokolju! Zivite u raju a nemate pojma:)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:40 29.11.2007

Re: Svinjokolj...

pa ono, kako se uzme. ima ovo ovde i lepih strana
milosib milosib 16:32 30.11.2007

Re: Svinjokolj...

nsarski
Evo sad sam prebrojao: Hemicarka, bosiljkap, Aleksandar Vasovic, sanya, Jelica (do pola) - vi ste svi ljudi ko domaci na svinjokolju! Zivite u raju a nemate pojma:)

He, he, znamo i te kako. Pa zbog takvih stvari i jos poneceg ja otkacio Amere onomad kada mi nudili posao. Ne mozes sve da imas.
ivana23 ivana23 23:21 29.11.2007

To se tu negde desavalo?

]
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:23 29.11.2007

Ijaooo, je l'

ovo Badnjevac?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:43 29.11.2007

Re: Ijaooo, je l'

mislim da ti fali zagrada kod prvog url, zbog radi čega ne radi...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:47 29.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?



i baš nekako kad je ovo slikano, dakle oko 1972
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:48 29.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

e tek sad ga nema...
Strongman Strongman 23:48 29.11.2007

Re: Ijaooo, je l'

( ) ( ( ) { { [ { } { )...

Evo zagrade povoljnoooo
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:54 29.11.2007

Re: Ijaooo, je l'

jes povoljno, al' nije dovoljno, jerbo se ništa ne vidi...sem zagrada, a ni one posle...
Strongman Strongman 00:00 30.11.2007

Re: Ijaooo, je l'

Kako koja.

Ove obicne 5 dinara za par. Coskaste 8 dinara, ostala samo jedna i to leva. A viticaste, leva 3 dinara, desna 4.

Sve djuture dam za 22 din.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:24 30.11.2007

A je l' može

na kilo, tanje sečene?

ivana23 ivana23 00:40 30.11.2007

Re: A je l' može

Strongman Strongman 08:08 30.11.2007

Re: A je l' može

Jelica Greganović
na kilo, tanje sečene?




Ocete kilo u kocke ili u linije?
XYZ XYZ 09:43 30.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

Pa se kavurma razgreje na tiganju sa lukom (može i bez) i ozgo se razbije jaje ili dva, ili se iseče na tanko pa se prave sendviči sa majonezom (tad se nekako pojavio Thommy majonez).

Ide mi voda na usta.. Iljadu puta jeo isto...

Kneza Milosa... recimo 60?

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 10:54 30.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

recimo prema 140-im brojevima, vise tamo prema spomen parku, a pre pruge (kruznog puta)
XYZ XYZ 11:14 30.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

Tamo si ziveo ili posecivao ove "predstave"? Zena mi je iz tih krajeva.. Kod starog Autoprevoza...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:50 30.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

odatle sam bre. tu rodjen. nikad nisam zapravo ni otisao iz cacka. samo sam poslednjih 20-ak godina na privremenom radu u beogradu i drugde. tvoja zena mi je dalji komsiluk onda... ja sam 200 metara niz ulicu
XYZ XYZ 12:58 30.11.2007

Re: To se tu negde desavalo?

Meni ide 3 godina privremenog rada u BG i NS... Ti si malo stariji, a oca si joj poznavao sigurno. Ja nisam imao srecu da ga upoznam, nije medju zivima od 89.
jacHa. jacHa. 00:42 30.11.2007

Čvarci

su zdrava hrana puna vitamina. Pa pržeeenje. Pa iz pušnice koješta. Mesance u slaninici. Slaninica s belim lukićem. Pa ovo, pa ono, pa...
Alas! Da mi nije familije koja sme da pipne živo meso, ja bih nesrećna bila - vegeterijanac!
Preporukaja!
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:36 30.11.2007

Sve se promenilo...

Nekada se moglo živeti od svinja.
Sada živimo od svinjarija!
konst konst 01:43 30.11.2007

Pihtije


Ovaj sjajan tekst me je potpuno podjario. 29. novembar promace kao da ga nikad nije ni bilo. E ima uskoro da se bacim i da napravim pihtije za svoju dusu, iako ce svi ukucani reci da nisam normalan. Pa sta, to mu dodje k'o slani puding.

Miroslav Konstantinovic

Mića Marković Mića Marković 02:14 30.11.2007

svinjokolja

Detalj iz knjige Titov kuvar.

Kad smo spremali prasetinu to je moralo biti poveće prase, od oko 60 kilograma. Čim se dobro ugreje, Tito bi odsekao parče slanine i to je bilo sve što bi pojeo od tako velikog praseta.
medjutim medjutim 10:48 30.11.2007

Ima puno lepih krkackih pesama u nas..

Nista Ali Logopedi - Svadbarski omage za 6 osoba...

Supa supa pa kuvanje, supa supa pa kuvanje,
supa supa pa kuvanje, supa supa onda RINDFLEICH!
lalalalalallalalala

I jagnjeca i kisela i jagnjeca i kisela
I jagnjeca i kisela SARMICE SU!
lallalalalalallalallalalal

A onda su dosli neki ljudi i rekli...
A SADA >>> PECENJEEEEEEE
lalalalalallalala

i gizela i reforma dobosh torta rumba shota
i gizela i reforma dobosh torta RUMBA SHOTA
lalalallalalalal
Atomski mrav Atomski mrav 10:55 30.11.2007

Čvarci

Sve, sve, ali čvarci su ipak nešto posebno. Od svih svinjskih prerađevina, oni se najbrže potroše (tj. iz'edu). Moj omiljeni doručak u zimskom periodu - stave se čvarci u tiganj da se ugreju, oni taman puste malo masti, onda se preko toga razbije par jaja... holesterolska bomba definitivno, al' jednom se živi... :)
milosib milosib 12:40 30.11.2007

Klanje svinja

Vratili ste me u detinjstvo i mladost. Isto sve, samo po dve svinje od oko 180 do 200kg i neki drugi glumci. Ide li bese u kavurmu i lolber?
Preporuka sa vodom na usta.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:52 30.11.2007

Re: Klanje svinja

ide lorber, ide. neki ga vade pre no što se kavurma odlije
Dalida Dalida 14:33 30.11.2007

debeovac Debejki



Kakav super tekst!

Posebno su mi se svidela dva momenta:
- sto pri uvodjenju dramatis persona uocavamo da su prisutne sve socijalne klase stare i nove Jugoslavije, to je lepo provuceno;
- sto kazete za ovog debeovca Milovana da je - Majkl Debejki (mislim da je bio Majkl taj cesto pominjani americki hirurg ).

Da li berete i pecurke po sumi kada idete u lov, ili samo zivotinje?

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:20 30.11.2007

Re: debeovac Debejki

hvala
milovan-debejki - da odnosi se na majkla debejkija.
ja bi brao i pečurke, a ne samo zecove i fazane i jarebice ali se ne razumem dovoljno pa se bojim. najviše volim da berem drenjine i šipurke i trnjine. i divljake jabuke. i tako to.
mariopan mariopan 15:41 30.11.2007

Re: debeovac Debejki

Lepo ja kazem praznik nad praznicima ..)))

Kod nas se klalo po petoro sestoro svinja , svima je valjalo odvojiti po malo , onima u gradu , svekru i svekrvi , onima koji su "gastarbajteri " svima se pravi njegov deo , sada , osula se familija pa ne treba a mi navikli na sve domace , tesko da cemo izdrzati. Nemamo ni naviku da cunjamo po mesarama , i kad udjem nije to ono i nije tako lepo , nema ukus koji mi treba , sve nesto bareno , iz prsute kaplje voda , ko je jos takvu prsutu video? Sve da bude teze i da se zaradi ...a nese prsute mozes da drzis ko tojagu ne sme da se savije. A tek cvarci u mesari , ma ni pogledati ih ne mogu to je jedna muljava masa , a ja sam zbog cvaraka ceo svinjokolj i volela. Sad meni donose oni koji kolju , ))))
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 19:30 30.11.2007

Deda na dijeti

Bio neki moj deda-ujak, lekar mu posle infarkta ili sloga rekao da mora posno, on doso kuci iz bolnice i pece kobasice. Napade ga baba Nata, kaze sta radis crni covece, peces kobasice, umreces, a on najiskrenije mislivsi rece "Ta ne boj se Nato, dijetalno je, na zejtinu su."
Wounded Knee Wounded Knee 21:42 30.11.2007

jos jedan blog o svinjokolju

pusiona denisa lalica, od pre par godina cini mi se :

Klanje po standardima EU

RULJA se malo usrala od EU-a i popularnost joj je u Hrvata naglo pala. Veliko T je tu odigralo bitnu ulogu. Puno bitniju od Ivankovićevih plakata na kojima nas on, upotrebljavajući prastaru hrvatsku riječ "cool", uvjerava kako smo ulaskom u EU generalno najebali. Jer, eto, nestat će kulena.

Onda se Vlada malo usrala generalnog usravanja (pazi imenice!) pa je krenula s nizom propagandnih poruka svekolikom puku u kojima ga uvjerava da je EU ne cool nego megakul. Pa je tako nedavno na TV-u išla reportaža u kojoj su nas uvjeravali kako klanje svinja neće biti zabranjeno i kako ćemo i dalje uživati u kulenu i svim ostalim lijepim posljedicama praseće smrti.

Uglavnom, stječe se dojam da je taj kulen, odnosno njegov opstanak, od presudne važnosti za svekoliki hrvatski puk i da bi njegov eventualni nestanak ugrozio same temelje naše samobitnosti, integriteta i ostalih imenica tog tipa.

Tako da na kraju ispadne da je veliko T goli kurac prema kulenu, siru i vrhnju i da se bitnim čimbenicima EU-a živo jebe za profit koji korporacije mogu ili će moći izvući iz Hrvatske, a samo im je stalo do toga da nam zabrane klanje svinja i tako ukinu kulen.

Ovaj uvod je nužan kako biste shvatili svu važnost teme ove Pušione. A tema je, pogađate, klanje svinja koje se u mom selu zovu prasci.

Prasci se kolju uglavnom subotom. I to bi, po mogućnosti, trebala biti jedna od subota između prvog dvanaestog i Božića. Poželjno je da ne pada kiša, a da temperatura bude što je moguće niža da ne bi, što se kaže, mušica posrala meso.

Buđenje je obično oko šest. Do tada su žene već skuhale kavu, upalile špaker i vatru na kominu, izvadile noževe i svu potrebnu aparaturu.

S prvim suncem, dolazi rođak-koljač, u našem slučaju Davor. Svaka obitelj koja nema koljača u kući, ima barem jednog rođaka koji se koristi u te svrhe. Osim njega, dođu i gradski seljaci (čitaj: ja) kao ispomoć. Uglavnom, potrebna su barem četiri muška čeljadeta plus koljač.

Onda se oni skupe u dvoru, trgnu koju lozu protiv prehlade, a i da se nabriju malo, pa se pristupa klanju. Prije toga se, naravno, pas odvuče i zaveže iza kuće jer popizdi kad vidi krv. To obično radi najmlađi član koljačke ekipe (čitaj: ja).

Sad ovdje ide mala digresija. Kad ti prvi put dozvole da trgneš lozu i da asistiraš u klanju, to je to. To znači da te smatraju dovoljno odraslim da možeš i u rat tako da je gubitak nevinosti kao "inicijacija" goli kurac prema prvom klanju.

Prvo klanje bitan je događaj u životu svakoga mladog seoskog čovjeka i, ako nam to ukinu, mladi ljudi će se morati dokazivati na raznim poljima poput, recimo, predbračnog seksa tako da nas ne treba čuditi lagana skepsa Crkve prema Europskoj Uniji. No, vratimo se klanju.

Dok se trga loza, oštre se noževi, ženska djeca se miču u kuću, a muška, ako žele, mogu ostati, gledati, skupljati traume iz djetinjstva ili raditi tome slične stvari. Dok se oštre noževi, jedna od žena, najčešće baba, baca prascima zadnju turu kukuruza i najčešće plače uz to. Ona ih je cijelu godinu hranila, brinula se o njima i rasplače se skoro svaki put kad ih se kolje, ali samo pola sata kasnije već sudjeluje u čerečenju prasca radeći sve ono što žene pri tom rade, a to je najčešće "pranje droba", na hrvatskom ispiranje crijeva u koje će se poslije puniti meso ili mljevena pšenica ovisno radi li se o kobasicama ili divenicama (zagrebački: krvavice).

Dok se cuga loza, svatko oštri svoj nož, a na posebnome mjestu stoji bajuneta još iz Prvoga svjetskog rata. Jedan od pradjedova je donio s jednog od ratišta jer mu se učinila baš zgodna za klanje svinja, duga i tanka, baš kakva i treba biti. Ona se iz ormara vadi samo za takve prilike, bilo da se radi o prascima ili o nekome drugom klanju tokom godine.

Sad ide najzajebaniji dio - izvlačenje prasca iz kućice. Prasci su, naravno, jako inteligentne životinje pa skopčaju da im se sprema nešto loše i svi se uvuku u jedan kut i nema mrdanja. Onda najjači lolaš, još pod rakijom, ulijeće prvi, a ostali mu stoje iza leđa i čekaju. Onda on uhvati prasca za repicu i počne ga istezati. Ovaj skviči i otima se u vražju mater. Onda krene dreka: "Dršte ga, jeben mu boga!" Onda ekipa skače kao blesava. Jedan ga drži za jedno, drugi za drugo uho, jedan za repicu, a četvrti ga gura kao auto kad neće da upali. Koljač Davor cijelo to vrijeme čeka na dvorištu s bajunetom u ruci.

Kad se prase izvuče na dvorište, hrvačkim zahvatom se baca na lijevu stranu, svi stanu koljenima na njega tako da ga fiksiraju, a Davor bode bajunetom ispod plećke. Ako krv poteče kao blesava, onda je OK, neće još dugo. Ako nema krvi, onda svi jebu Davoru Boga, Gospu i ostale svece jer opet nije dobro ubo pa svinja ugiba i po pola sata, a cijelo to vrijeme je treba čvrsto držati. Tad obično krene podjebavanje Davora jer je tip neoženjen pa, eto, ne zna ubost.
Sad ovdje opet digresija. Zna se dogoditi da prase simulira smrt, potpuno se smiri, ekipa ga pusti, a ono se digne i počne trčati okolo ostavljajući krvavi trag iza sebe. Onda najmlađi od koljača (opet ja) trči za njim po livadi oko kuće, baca ga na pod ragbi zahvatom i drži dok ne dotrče ostali. Jednom se čak uvukao u tanki procjep između dviju kuća i zaglavio se tamo pa smo ga istezali sajlom zavezanom za auto.

Uglavnom, sa smrću svinje prestaje najbrutalniji dio. Tu se onda trgne još jedna loza i krene se na brijanje svinje. Uvali ga se u staru kadu pune vrele vode, počupa rukama veći dio dlaka, a onda se ekipa, svak sa svojim nožem, prihvati detaljnog brijanja. Svinja nakon toga izgleda kao glava Đorđa Novkovića.

Onda je na redu čerečenje iliti bikarenje. Svinja se polegne na leđa, Davor trgne još jednu lozu da mu ne drhte ruke i potegne od glave do repa dvije duge linije. Tako nastane slanina, znate ono u Konzumu upakirano u vakumirani najlon, bijelo s nekim crvenim nitima po tome.
Onda na scenu nastupe žene i izvade u neku posudu crijeva, a Davor nastavi kao iskusni kirug - pluća, džigerica, pečenice, plećke, pršuti, glava... i tako dalje i tome slično. Kad se završi sa svim tim, stvar krene iznova. Sljedeće prase.

Kad ih sve pokoljemo, kreće ručak. Tu se najčešće jede kiseli kupus, lešo meso, uvali se i malo friške slanine, a nakon svega se na gradelima ispeku žigarica, pečenica i ostale ne baš trajne stvari tog tipa. Igraju se karte, zajebaje se, prepričava klanje, podjebava Davor jer opet nije dobro ubo i tako dalje.

Onda se stvar preseli u konobu i nastavi se s pripremanjem kobasica i svih ostalih delicija koje možete kupiti u svakom Konzumu.

Sad se nameće pitanje što će se promijeniti kad uđemo u EU. Na televiziji kažu da će se morati klati u higijenskim uvjetima. To znači da baba prije klanja neće samo pomest dvor nego će ga morati i oprati. Tu već dolazimo do problema jer bi se voda mogla lako smrznuti, a to nikako nije dobro. Naime, zamislite pet tipova s noževima, svaki na par loza, kako hodaju po poledici.

Zatim, meso će se prije upotrebe morati poslati na ispitivanje u veterinarski zavod što znači da se možemo pozdraviti s friškom slaninom za ručak nakon klanja. Što je opet problem.

I treće, svinje će se morati klati humanim metodama (pazi spoja!). Morat ćemo nabaviti onaj mesarski gan i upucati svinju u glavu da se ne batrga i ne doživljava traume prilikom klanja i time ukinuti ekipi najzabavniji dio cijele priče. Tu već dolazimo i do lingvističkog, a usudio bih se reći i kulturološkog problema. Naime, radi se o "klanju svinja", a klati definitivno nije isto što i upucati svinju u mozak.
Radi se o jako delikatnim pitanjima, delikatnijima možda i od kulen-problematike i mislim da ih naši pregovarači, prilikom pregovora o članstvu u EU, nikako ne bi smjeli zaobići.
Mića Marković Mića Marković 22:14 30.11.2007

Re: jos jedan blog o svinjokolju

Radi se o jako delikatnim pitanjima, delikatnijima možda i od kulen-problematike i mislim da ih naši pregovarači, prilikom pregovora o članstvu u EU, nikako ne bi smjeli zaobići

Veoma dobar i slikovit komentar.
sara99 sara99 21:23 30.01.2008

Odlican

tekst, ni jedan detalj ne fali, sve je tu.....
"Dan ranije su iz podruma izvlačena dva dugačka drvena astala od rendisanih čamovih dasaka i mi smo ih pažljivo prali vimom i vrelom vodom i ribali onim drvenim ribaćim četkama. Obaška su se ribale velike braon kante za mast, znate one onako debele, konusne sa poklopcima na bravicu."

kao da ste bili u mom dvoristu tog dvaesdevetog novembra.......

pozz

Arhiva