Goran Svilanović: “14+” za Kosovo

Jelena Milić RSS / 14.11.2007. u 12:35

Ovo je post Gorana Svilanovića

 

 Odgovarajući na pitanja postavljena na prethodnom Jeleninom blogu, otišao sam predaleko (za standard komentara na blogu) i izložio detalje o predlogu za novu politiku EU prema Srbiji (još detaljnije o ovome videti u novom broju NIN). To je samo drugi deo predloga o novoj politici EU. Prvi deo odnosi se na problem Kosova, za koji je, takodje, potrebna nova politika EU. Tek zajedno ova dva dela cine ono sto nazivam politikom koja Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana uključuje i angazuje, kao alternative politici uslovljavanja, za koju mislim da je iscrpla svoj potencijal.

  Zahvaljujem Jeleni i Blogu B92 na prilici da i taj deo postujem ovde. 

Ono o čemu sam razgovarao prosle nedelje u Briselu sa direktorima za Balkan svih 27 zemalja članica EU (COWEB) je moj predlog o "14+". Situacija je sada sledeća. Dosta su velike šanse da i ovi dodatni pregovori propadnu. Iza toga sledi proglašenje nezavisnosti, sad da li u decembru ili u februaru nema mnogo razlike. Posle toga niz bilateralnih odluka o priznanju (SAD i neke zemlje izvan EU), pa zatim odluka saveta ministara EU da prime k znanju to samoproglašenje, s tim da ostave zemljama članicama da same donesu odluku, pa onda posle nekog vremena ključne zemlje članice EU počnu jedna za drugom da donose odluke o priznanju. Neizvesno je koliko Srba ostaje u enklavama a koliko odmah odlazi. Srbija ima punu kontrolu na severu u civilnim poslovima, ali je NATO i dalje prisutan. Priština ne kontroliše Mitrovicu i sever, a Srbija nema nikakav upliv vise ni formalnopravni na ostali deo Kosova. De facto podela, de iure, medjutim, Kosovo je priznato do dosta velike grupe zemalja kao jedinstvena nezavisna zemlja. Daleko je od članstva u UN, jer ce to blokirati Rusija. Srbija veoma nezadovoljna, verovatno uspostavlja neku vrstu embarga u oblasti prometa ljudi i roba prema Kosovu. Zateze odnose sa susedima koji se odluče da priznaju Kosovo i blokira regionalnu saradnju. Pogoršava odnose sa zemljama članicama EU i SAD i ostalim koje priznaju. U Srbiji veliko nezadovoljstvo koje ima i unutrašnjopoliticke posledice. Regionalna saradnja blokirana na neko vreme. Tenzije u Bosni sa mogucnošću dalje dezintegracije, čak i formalne.  

 

Ako je scenario o kojem se u Briselu govori zaista moguć, onda sam im predložio nesto drugo. Da Išinger nastavi da unutar Trojke dogovara detalje o predloženih 14 tačaka. Da nastoji da Rusija ostane privržena tom predlogu (ovo zbog toga sto je vidno distanciranje Moskve i od ovoga sto su u jednom trenutku prihvatili i podrzali). Da zatim unese nove elemente. Otuda naziv 14+. Ti novi elementi su:

 1. Da medju tačke uvrsti i pozivanje na Rezoluciju 1244 SB UN, jer status Kosova u ovom trenutku jeste definisan samo ovim medjunarodnopravnim dokumentom i tako će biti do odluke o novom statusu.

2. Da predvidi referendum o statusu.

3. Da datum referenduma bude predmet daljih pregovora, pa moze biti odrzan i za godinu dana i za petnaest ili više godina, kako se u tim pregovorima dogovore.

4. Da UNMIK bude zamenjen civilnom misijom koju bi vodila EU, ciji bi zadatak bio da upravlja Kosovom zajedno sa izabranim organima po modelu manje vise predvidjenom Ahtisarijevim planom, s tim da detalji mogu biti još pregovarani. Zadatak ove misije bio bi i da pomogne da se ispune i da oceni da li su ispunjeni uslovi za raspisivanje referenduma (vraćanje na politiku standardi pre statusa).

5. Sever Kosova da dobije poseban status u odnosu na ostali deo Kosova.

6. Ovako dopunjen i usaglašen Plan Ischingera i Trojke trebalo bi da bude verifikovan od strane SB UN. 

Srbija dobija potvrdu primene Rezolucije 1244 UN u narednom periodu i odlaganje nezavisnosti koja bi, inace, mogla da nastupi na proleće. Na koji je rok ovo odlaganje, pitanje je dodatnih pregovora unutar Trojke i izmedju Beograda i Pristine. (Leon Kojen je, tada kao savetnik predsednika, još pre gotovo dve godine govorio javno da "Kosovo sada ne moze biti nezavisno, a kroz 20 godina, možda i može, ali o tome bismo tada razgovarali..." Predsednik Tadić je u NY govorio o zajedničkom krovu i o dinamičkom pristupu.) 

Srbija dobija garancije da ce ipak postojati set standarda koji bi morali da budu ocenjeni pre nego sto se pristupi referendumu. 

Srbi sa severa Kosova dobijaju formalizaciju svog posebnog statusa. Srbi u enklavama dobijaju garancije EU da ce nestatusni elementi Ahtisarijevog plana biti dosledno poštovani. 

Albanci sa Kosova, dobijaju garancije da ce referendum biti održan i prihvaćen. Dobijaju dakle datum referenduma. Verujem da niko ne sumnja u ishod referenduma. Medjutim, to se ne dogadja odmah niti se dogadja sutra, već kroz neko vreme koje bi trebalo da iskoriste da sve uvere da su u stanju da organizuju funkcionalnu drzavu (ispunjenje standarda). 

Albanci dobijaju i to da nema blokade od strane Srbije i imaju otvoren put ka UN, posle referenduma. 

EU dobija formalnu saglasnost za to da zameni misiju UN. I dobija odgovornost da vodi Kosovo ka novom statusu, po ugledu na CG. 

SAD prevazilazi jedan od nesporazuma koje ima u odnosima sa Rusijom i time priliku, da zatrazi podršku Rusije koja je za njih od ključnog značaja u vezi sa diplomatskim rešenjem problema nuklearnog potencijala Irana.   

Kritične slabe tačke:

1. Srbija ne želi ni da razgovara o referendumu.

2. Albanci ne žele ni da čuju o dodatnom odlaganju odluke o statusu. 

Ipak, nesto mislim, mozda bi trebalo da Isinger pokusa da o ovim intervencijama u odnosu na startnih 14 tacaka, razgovara i sa Bocan Harcenkom i sa Viznerom, bas kao i sa predstavnicima Beograda i Pristine. Nekako mi se sve to cini manje zlo od samoproglasenja pracenog bilateralnim priznanjem.

 



Komentari (192)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oort oort 13:03 14.11.2007

fantastično

jako mi je žao gorane što država srbija ne prepoznaje i ne koristi vašu strahovitu demokratsku energiju u napadanju (bilo kog) problema. svi bismo imali koristi od toga.
jer ako vi sa ovoliko snage obrađujete neobradivo, šta bi tek bilo sa nečim što se realno može obraditi?
imate moju podršku.
mariopan mariopan 13:57 14.11.2007

Re: fantastično

I ja sam za referendum ali na celoj teritoriji Srbije. Zasto mi da nemamo pravo da se izjasnimo o svojoj teritoriji?

Govorite sta bi sve ko dobio , svi su na okupu i svi dobijaju samo Srbija gubi. To Vam se cini kao odlicno resenje? Ako ce sever Kosova biti srpski zasto onda ne podelite Kosovo? Bilo bi postenije.

A Vama licno svakako odajem priznanje na energiji i volji da se problem resi i mislim , licno da dajete veliki doprinos resavanju tog problema. Da je problem lak vec bi bio resen..dakle to jeste jedan od najtezih problema koji postoji danas u Evropi i svako resenje koje ce da se bazira na volji samo jedne strane nece na duze staze doneti mir ...dakle to nije dobro resenje. A sve sto ste vi izneli ide u korist samo Albanaca..i referendum koji spominjete odnosio se samo na njih. Ide u korist Rusije i SAD..( izgladice svoje odnose ) jedino je Srbija i dalje neposlusna. Pa i meni da secete jednu nogu , da bi neko imao tri jer kaze da zeli tri noge....a meni za uzvrat nudite staku....pa i ja bih se pobunila.

Po istom principu moze republika Srpska da proglasi nezavisnost na referendumu.. izgleda da se Lajcakove mere sada bolje sagledavaju. Da li to znaci mir na Balkanu?

Srbija bi daleko fleksibilnija bila da se posteno i nepristrasno radi na resavanju problema.Ne radi se tako to i sami mozete da vidite iz svih poteza koji su do sada od MZ povuceni, od takozvanih pregovaraca koji kupuju vreme do proglasenja nezavisnosti koje je neko vec dogovorio , samo jos da se prodene kroz neku rupu u zakonima koji jos drze svet da se ne raspadne.
oort oort 14:36 14.11.2007

Re: fantastično

mariopan
I ja sam za referendum ali na celoj teritoriji Srbije. Zasto mi da nemamo pravo da se izjasnimo o svojoj teritoriji?Govorite sta bi sve ko dobio , svi su na okupu i svi dobijaju samo Srbija gubi.

ma daj mariopan, ponašaš se kao čovek koji kupi cveće, stavi ga na terasu, zaboravi ga jedno godinu dana, a onda ode da se svađa sa prodavcem "kakvo ste mi cveće prodali?"
mariopan mariopan 14:47 14.11.2007

Re: fantastično

oort
mariopan
I ja sam za referendum ali na celoj teritoriji Srbije. Zasto mi da nemamo pravo da se izjasnimo o svojoj teritoriji?Govorite sta bi sve ko dobio , svi su na okupu i svi dobijaju samo Srbija gubi.

ma daj mariopan, ponašaš se kao čovek koji kupi cveće, stavi ga na terasu, zaboravi ga jedno godinu dana, a onda ode da se svađa sa prodavcem "kakvo ste mi cveće prodali?"



OORT , kako mislis da covek moze zaboraviti gde se rodio? To bi bilo ono "cvece" a za mene Kosovo?Pa ja ga nisam zaboravila niti mogu. Vama to lakse ide..ne znam gde ste se Vi rodili...ali tamo niste izgleda ili ako jeste onda ste onaj koji dobija pa se ni ne bunite. Ni ja ne bih da sam na vasem mestu. Ne zmaeram pa nemojte ni Vi meni.
oort oort 14:57 14.11.2007

Re: fantastično

mariopan
..ne znam gde ste se Vi rodili...ali tamo niste izgleda ili ako jeste onda ste onaj koji dobija pa se ni ne bunite. Ni ja ne bih da sam na vasem mestu. Ne zmaeram pa nemojte ni Vi meni.

u radavcu, selu pored peći, odmah uz izvor belog drima. mala soba u prizemlju. kuća okrečena u belo, vrata svetlobraon, drveni prag.
ne zameram ja mariopan, nego se plašim. kako je krenulo, poginuću na tom istom prokletom pragu, sada spaljenom i nepostojećem. i ko će biti kriv? ne znam, ali mene neće biti. a neko će reći vredno je život dati za jedan prag. e pa nije! jer taj što govori svoj život nije dao. promenio sam toliko pragova u životu da jedno znam: nijedan prag nije vredan nijednog života.
neka im ga kosovo, zaslužili su ga jer ga žele, a mi ne.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:36 14.11.2007

Re: fantastično ili fanatično

neka im ga kosovo, zaslužili su ga jer ga žele, a mi ne.

I ja strašno, fanatično želim da budem pametan, ali džabe mi je.
I još svašta želim.
mariopan mariopan 15:38 14.11.2007

Re: fantastično

oort
mariopan
..ne znam gde ste se Vi rodili...ali tamo niste izgleda ili ako jeste onda ste onaj koji dobija pa se ni ne bunite. Ni ja ne bih da sam na vasem mestu. Ne zmaeram pa nemojte ni Vi meni.

u radavcu, selu pored peći, odmah uz izvor belog drima. mala soba u prizemlju. kuća okrečena u belo, vrata svetlobraon, drveni prag.
ne zameram ja mariopan, nego se plašim. kako je krenulo, poginuću na tom istom prokletom pragu, sada spaljenom i nepostojećem. i ko će biti kriv? ne znam, ali mene neće biti. a neko će reći vredno je život dati za jedan prag. e pa nije! jer taj što govori svoj život nije dao. promenio sam toliko pragova u životu da jedno znam: nijedan prag nije vredan nijednog života.
neka im ga kosovo, zaslužili su ga jer ga žele, a mi ne.

U pravu si da nijedan prag nije vredan ljudskog zivota , Ako ti ne osecas da treba tebi taj dom ti ga ostavi.. Zasto govoris o umiranju za kucni prag...valjda smo to prevazisli ili nas tako ubedjuju da tamo vlada svako pravo i pravda pa tog umiranja vise nema i svako ko zeli moze slobodno da se vrati. A isto tako ko ne zeli moze slobodno da ode. Otisli svi moji.....poslednji su otisli straci..od tada negde oko Nisa zivotare i cekaju da umru ili da se vrate pa da umru...ni sa kim ne razgovaraju. Nesloboda i svaka nepravda stanuju u Srbiji i ovde nam nema zivota..pa da nas spasu odseci ce nam deo tela..radikalno..to je najbolje .

Inace rodjena sam u Istoku a moji su ziveli u Kosvu Polju, Gracanici, Podujevu, Vucitrnu, Pristini.....nema gde ih nije bilo. Prva generacija izbeglih posle drugog svetskog rata nije smela da se vrati jer je Tito zabranio povratak Srbima pa tako imam izbeglih sa Kosva ovde po Srbiji jos zivih tetaka iz one generacije tako da ne mogu da svarim sve "razloge" jer jos zive svedoci te "pravde" koja je samo na nas primenjiva.

Ako ne zelis svoj dom ti ga se odrekni...uradili su to mnogi drugi..zivot pre svega nije to sramota. Ali ima ljudi koji zele da se vrate u SVOJE i da zive slobodno kao i bilo gde na svetu. Niko nema pravo da im to oduzme. Jos vece je licemerje za to svaljivati krivicu bas na te ljude i Srbiju. Resili da uzmu pa im je sve dobro kao izgovor. Ne mogu da uzmu ako im mi ne damo. Vi dajte vase ja ne dam moje. To je moje pravo.
silver bullet silver bullet 18:25 14.11.2007

Re: fantastično

Mariopan, ne bih da se mesam u vasu raspravu, ali jedna vasa recenica mi je zaparala usi: "Ako ne zelis svoj dom ti ga se odrekni...uradili su to mnogi drugi..zivot pre svega nije to sramota. Ali ima ljudi koji zele da se vrate u SVOJE i da zive slobodno kao i bilo gde na svetu..."
A ko ce to, Mariopan, da vam omoguci? Kako? Sigurno ste svesni da to bez sile nece ici. NATO? Nece, nije im u interesu. Rusi? Nece, otisli odavno. Trupe EU? Nece ni oni da ginu za nas. Nasa vojska? E, tu dolazimo opet do rata. Mi, Mariopan, posle deset godina bede, ratova i na kraju surove tranzicije, vise nemamo cime da ratujemo. Vi mozete do neba da vicete kako ne date svoj prag - ali kome to govorite kad je on vec predat? Zato ja za Kosovo ne dam ni zanokticu svoga brata koji je kao redovan vojnik jedva preziveo Vukovar a pre toga ga nikada u zivotu nije video. Pogledajte realno, koje su nam sanse da ponovo osvojimo to parce zemlje? Ja samo ne zelim da i vi prodjete kao polovina moje familije koja je 1995. dosla u Srbiju iz Krajine i nikada se vise u svoj dom nije vratila. Pa zar nismo nesto naucili?
mariopan mariopan 19:33 14.11.2007

Re: fantastično

silver bullet
Mariopan, ne bih da se mesam u vasu raspravu, ali jedna vasa recenica mi je zaparala usi: "Ako ne zelis svoj dom ti ga se odrekni...uradili su to mnogi drugi..zivot pre svega nije to sramota. Ali ima ljudi koji zele da se vrate u SVOJE i da zive slobodno kao i bilo gde na svetu..."
A ko ce to, Mariopan, da vam omoguci? Kako? Sigurno ste svesni da to bez sile nece ici. NATO? Nece, nije im u interesu. Rusi? Nece, otisli odavno. Trupe EU? Nece ni oni da ginu za nas. Nasa vojska? E, tu dolazimo opet do rata. Mi, Mariopan, posle deset godina bede, ratova i na kraju surove tranzicije, vise nemamo cime da ratujemo. Vi mozete do neba da vicete kako ne date svoj prag - ali kome to govorite kad je on vec predat? Zato ja za Kosovo ne dam ni zanokticu svoga brata koji je kao redovan vojnik jedva preziveo Vukovar a pre toga ga nikada u zivotu nije video. Pogledajte realno, koje su nam sanse da ponovo osvojimo to parce zemlje? Ja samo ne zelim da i vi prodjete kao polovina moje familije koja je 1995. dosla u Srbiju iz Krajine i nikada se vise u svoj dom nije vratila. Pa zar nismo nesto naucili?

Niko ne govori o ratu. Ovde se PREGOVARA. To je rec koju je bilo bolje da su naucili nasi politicari , i svi drugi u okruzenju PRE RATA..ali rat je bio i tu se ne moze zazmuriti. Ako se mora odluciti ja sam pre za PODELU KOSOVA.
Samo tako ce doci do pravog mira , svako na svome a ljude koji zive po enklavama preseliti ako to zele , mozda ne zele..treba ih pitati. Za sve otete kuce i imanja da se plati i to ljudima kojima su oteti i to sada , jer samo tako ti ljudi mogu da zapocnu novi zivot , kupovinom nekog napustenog imanja bilo gde na svetu ako ne zele da zive tamo ili ovde u Srbiji.

Nepopularno je pomenuti podelu ali ja samo tako vidim da mogu biti ispostovane LEGITIMNE zelje i Srba i Albanaca za sopstvenim prostorom i samo tako jedni nece vladati drugima sto je sada jedini problem. Ne zele jedni druge i ako je tako zasto samo Albancima sve dati i ono tudje sto je oteto? To je moj predlog ..rat ne spominjem a ovo je izvodljivo pa kome je pravo neka mu bude a kome nije isto neka mu bude..pritom mislim i na Srbe i na Albance

Problem je sto Albanci zele CELO KOSOVO I TO BEZ SRBA. Njima se izlazi u susret a " pregovori " sluze da se jos jednom skrene paznja sveta da SRBI smetaju opstem miru u svetu i kao takvi zasluzuju svaku odmazdu.Tako su sebe amnestirali od odgovornosti i nadalje za sve probleme koji ce u regionu da nastanu kao posledica njihove nakaradne politike imaju alibi ..to je neposlusna Srbija.

Isto to se dogadja vec u Bosni..vidite kako se donese jedna odluka koja se posle natenane krsi dok se istovremeno optuzuje srpska strana..i sve se priprema da se ponisti RS i da se za to optuze Srbi. Tako je doneta rezolucija 1244 koja se natenane krsila sedam -osam godina i za sve su se optuzivali Srbi pa se tako spremao alibi za ovo otimanje danas u vezi sa statusom..zato ne verujem da ce odluka biti iole pravedna to su price za malu decu. Cini mi se da je i rasprava o svemu potpuno izlisna.....ali , boze moj , to pokazuje da su DEMOKRATE...pustili su nas da kazemo i mi po koju. Pa ce posle da kazu PITALI SU NAS. ha ha ha.
Geronimo Geronimo 22:07 14.11.2007

Re: fantastično

Niko ne govori o ratu. .. Ako se mora odluciti ja sam pre za PODELU KOSOVA.

Ovo posle tri tacke Mariopan je prvo iznela kao svoje vidjenje resavanja stvari. Na to joj se podmece pitanje-konstatcija da Mariopan zeli rat, da Mariopan zeli da vidi pobijenu tudju (?) decu, da...e, pa ako neko misli da je bogznakako "smestio" Marioapan sa ovakvim mudrolijama, to samo govori njegovom o smislu ili besmislu za humor. Ili o zlonamernosti. Ako neko objasnjava Marioapan da Kosovo mora i treba da bude izdvojeno od Srbije zato sto na toj teritoriji vecinom zive Albanci, sta je zlo u tome ako Marioapan pita:a zasto se izdvaja i deo na kome Albanci NISU vecina? Naravno, niko nije bas toliko naivan da ne razume sta Marioapan pita/kaze. Jer da jeste, odgovrio bi bas na to sto ona pita a ne na sve ono sto Marioapan nije ni pomenula. Pretpostavljam, ni pomislila.
49 41 49 41 03:54 15.11.2007

Re: fantastično

I ja sam za referendum ali na celoj teritoriji Srbije. Zasto mi da nemamo pravo da se izjasnimo o svojoj teritoriji?


Jedino moguce i prihvatljivo mirnodopsko resenje za region.
Za Srbiju sa 7-8 miliona, Kosovo sa 2 miliona.

Jer, ako bude mogla- a verovatno ce biti tako uskoro da problem resava Belgija- zasto ne bi mogao balkanski prostor.
Taj prostor je inace uvek placao najkrvavije tenzije.

Takvim dobro organizovanim refereddumom bi se izbili mnogi argumenti "dobronamernih" misionara.
oort oort 08:12 15.11.2007

Re: fantastično

AMA LJUDI PA NI 1991 NIKO NIGDE NIJE GOVORIO O RATU. A POSLE SU GOVORILI DA NISMO NI BILI U RATU I DA NIJE NI BILO RATA. GDE STE BRE ŽIVELI, KAKO NE ZNATE KAKO TO IDE? POŠALJU TE KAO U VOJSKU A ZAVRŠIŠ U SANDUKU. ŠTA JE BILO - NEMAMO POJMA!
tuzlanac tuzlanac 10:18 15.11.2007

Re: fantastično

Mariopan,

Isto to se dogadja vec u Bosni..vidite kako se donese jedna odluka koja se posle natenane krsi dok se istovremeno optuzuje srpska strana..i sve se priprema da se ponisti RS i da se za to optuze Srbi. Tako je doneta rezolucija 1244 koja se natenane krsila sedam -osam godina i za sve su se optuzivali Srbi pa se tako spremao alibi za ovo otimanje danas u vezi sa statusom..zato ne verujem da ce odluka biti iole pravedna to su price za malu decu. Cini mi se da je i rasprava o svemu potpuno izlisna.....ali , boze moj , to pokazuje da su DEMOKRATE...pustili su nas da kazemo i mi po koju. Pa ce posle da kazu PITALI SU NAS. ha ha ha.


ne znam kakvim informacijama ste natutkani, ali republika sumska nije drzava, republika. ona je jedan od entiteta. na podrucju sadasnjeg srpskog entiteta po popisu iz 1991. zivjelo je 46% nesrpskog stanovnistva. etnickim ciscenjem i genocidom postiglo se da danas na podrucju sumske zivi negdje sa povratnicima oko 8% nesrpskog zivlja.dejtonski ugovor je zaustavio rat i kao takav odigrao je svoju ulogu u to vrijeme, ali danas vec 12 godina kasnije pokazao se u svim svojim oblicima , osim u zaustavljanju rata, kao zamjenjiv ugovor sa modernijim, ljudskijim normama.
vjerovatno nemate informaciju da se po dejtonskom ugovoru ni jedan konstitutivni narod ne moze izdvojiti iz zajednicke drzave BiH bez pristanka druga dva konstitutivna naroda, sto ce reci da bosnjaci ne misle ni u snu da se odreknu svoje teritorije. naravno da svakom onom pojedincu kojem je BiH tijesna ima pravo ispisati se iz drzavljanstva iste drzave, ali ne vidim kako moze uprtiti na ledja katastarski komad zemlje i prenijeti u drzavu useljenja. eto ja zivim zadnjih nekoliko godina u kanadi. imam parce zemlje na svom imenu. u slucaju da napustim ovu zemlju mogu prodati ili ostaviti na svom imenu to parce sirotinje, ali je ne mogu odnijeti u BiH.

p.s. zive srbi u milvokiju i u tokiju pa nije srbija do njih.
Bonner D Bonner D 11:23 15.11.2007

Odgovornost za izgovorenu reč

tuzlanac

ne znam kakvim informacijama ste natutkani, ali republika sumska nije drzava, republika. ona je jedan od entiteta. ...


Ovo što ste ovde naveli se zove uvreda. Uvreda jednog medjunarodno-pravno priznatog subjektiviteta koji se pominje u brojnim medjunarodnim aktima od UN pa nadalje. U državama sa ozbiljnim pravnim sistemima se za ovakve uvrede odgovara pred sudom, a Kanada, u kojoj živite važi za državu sa ozbiljnim pravnim sistemom.

To što se u diskusiji ovde na blogu pojavljujemo pod nickovima, ne znači da naš identitet ne postoji ili da je apsolutno virtuelan, on se itekako lako može otkriti. Odgovornost za izgovorenu reč, posebno javno izgovorenu reč je nešto što važi i kad se oglašavate i u virtuelnom svetu pa i pod nickom.


mariopan mariopan 11:50 15.11.2007

Re: fantastično

tuzlanac
Mariopan,

Isto to se dogadja vec u Bosni..vidite kako se donese jedna odluka koja se posle natenane krsi dok se istovremeno optuzuje srpska strana..i sve se priprema da se ponisti RS i da se za to optuze Srbi. Tako je doneta rezolucija 1244 koja se natenane krsila sedam -osam godina i za sve su se optuzivali Srbi pa se tako spremao alibi za ovo otimanje danas u vezi sa statusom..zato ne verujem da ce odluka biti iole pravedna to su price za malu decu. Cini mi se da je i rasprava o svemu potpuno izlisna.....ali , boze moj , to pokazuje da su DEMOKRATE...pustili su nas da kazemo i mi po koju. Pa ce posle da kazu PITALI SU NAS. ha ha ha.


ne znam kakvim informacijama ste natutkani, ali republika sumska nije drzava, republika. ona je jedan od entiteta. na podrucju sadasnjeg srpskog entiteta po popisu iz 1991. zivjelo je 46% nesrpskog stanovnistva. etnickim ciscenjem i genocidom postiglo se da danas na podrucju sumske zivi negdje sa povratnicima oko 8% nesrpskog zivlja.dejtonski ugovor je zaustavio rat i kao takav odigrao je svoju ulogu u to vrijeme, ali danas vec 12 godina kasnije pokazao se u svim svojim oblicima , osim u zaustavljanju rata, kao zamjenjiv ugovor sa modernijim, ljudskijim normama.
vjerovatno nemate informaciju da se po dejtonskom ugovoru ni jedan konstitutivni narod ne moze izdvojiti iz zajednicke drzave BiH bez pristanka druga dva konstitutivna naroda, sto ce reci da bosnjaci ne misle ni u snu da se odreknu svoje teritorije. naravno da svakom onom pojedincu kojem je BiH tijesna ima pravo ispisati se iz drzavljanstva iste drzave, ali ne vidim kako moze uprtiti na ledja katastarski komad zemlje i prenijeti u drzavu useljenja. eto ja zivim zadnjih nekoliko godina u kanadi. imam parce zemlje na svom imenu. u slucaju da napustim ovu zemlju mogu prodati ili ostaviti na svom imenu to parce sirotinje, ali je ne mogu odnijeti u BiH.

p.s. zive srbi u milvokiju i u tokiju pa nije srbija do njih.

ODLICNO azete Tuzlanac da se SVA TRI KONSTITUTIVNA naroda pitaju i da po Dejtonu ni jedan ne sme da nadglasa druge...to je bio odlican model za mir i sta je Lajcak uradio? Promenio taj princip ..da li je to u njegovom mandatu? Tako je omogucio preglasavanje koje Dejtonom nije predvidjeno. To je KRSENJE DEJTONA. Natenane.
Doctor Wu Doctor Wu 11:57 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

...Odgovornost za izgovorenu reč, posebno javno izgovorenu reč je nešto što važi

Ovo pod uslovom da ga prethodno ne uhvate kako postavlja bombe po aerodromima. Čovek je, očigledno, fanatik.
silver bullet silver bullet 11:58 15.11.2007

Re: fantastično

Ako neko objasnjava Marioapan da Kosovo mora i treba da bude izdvojeno od Srbije zato sto na toj teritoriji vecinom zive Albanci, sta je zlo u tome ako Marioapan pita:a zasto se izdvaja i deo na kome Albanci NISU vecina
Poenta je sto je Kosovo VEC izdvojeno iz Srbije! I sto sad neko misli da PREGOVORIMA moze da ga vrati. Ono sto je ratom osovojeno, samo se ratom moze i vratiti.
A sto se tice tog severnog, daleko manjeg, dela Kosova, Mariopan, vi mi dajte tehnicku razradu podele Kosova. Kako, s kim i kada? Ali da bude realno. Pri tom pogledajte kako je tekla podela Indije i Pakistana i koliko je tamo zrtava bilo. Ko ce da obezbedi sigurnost severnog dela od napada ekstremnih jedinica kojih je dole mnogo.
Vas predlog je dobar i ja bih se slozila s njim, ali mislim da je za njega trebalo lobirati od pocetka pregovora, jos pre dve godine, da bismo sad imali deo medjunarodne zajednice uz nas. Samo tako bi postojao neko ko bi mogao da natera Abance na to resenje. Sad je kasno. Zato sam i pomenula Krajinu. I tamo je bilo kasno.
milosib milosib 12:02 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

Doctor Wu
...Odgovornost za izgovorenu reč, posebno javno izgovorenu reč je nešto što važiOvo pod uslovom da ga prethodno ne uhvate kako postavlja bombe po aerodromima. Čovek je, očigledno, fanatik.

Preporuka doktore. Prilicno je verovatno.
tuzlanac tuzlanac 12:16 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

Bonner D
tuzlanac

ne znam kakvim informacijama ste natutkani, ali republika sumska nije drzava, republika. ona je jedan od entiteta. ...


Ovo što ste ovde naveli se zove uvreda. Uvreda jednog medjunarodno-pravno priznatog subjektiviteta koji se pominje u brojnim medjunarodnim aktima od UN pa nadalje. U državama sa ozbiljnim pravnim sistemima se za ovakve uvrede odgovara pred sudom, a Kanada, u kojoj živite važi za državu sa ozbiljnim pravnim sistemom.

To što se u diskusiji ovde na blogu pojavljujemo pod nickovima, ne znači da naš identitet ne postoji ili da je apsolutno virtuelan, on se itekako lako može otkriti. Odgovornost za izgovorenu reč, posebno javno izgovorenu reč je nešto što važi i kad se oglašavate i u virtuelnom svetu pa i pod nickom


a bas sam bio blag. cesce je zovu smrtska, mrska, zlocinacka, genocidna tvorevina, a ja sam iz pijeteta prema pristojnim ljudima sa ovog foruma koristio najblazi izraz.

a da je sumska medjunarodno-pravno priznati subjektivitet znam. isto toliko koliko grozdja rodi na vrbi.

Bonner D Bonner D 12:16 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

Doctor Wu
...Ovo pod uslovom da ga prethodno ne uhvate kako postavlja bombe po aerodromima. Čovek je, očigledno, fanatik.


Ne verujem Doctore, on jednostavno ne misli svojom glavom, posebno ne trezveno i logički i misli da pod nickom može da kaže i napiše i ono što inače nikako ne bi izgovorio i napisao.

Pozdrav
Jelena Milić Jelena Milić 12:18 15.11.2007

to tuzlanac

molim vas da na mom blogu ne koristite termin republika sumska. smatram ga apsolutno neprihvatljivim.

jelena milic
Jelena Milić Jelena Milić 12:21 15.11.2007

to bonner D

slazem se da je upotreba fraze "republika sumska" uvreda. kritikovati neke poteze vlasti, ocenjivati stanje ili opravdanost postojanja je jedno, vredjati sve ljude koji u tom entitetu zive apriori smatram potpuno neprihvatljivim. upozorila tuzlanca.
Bonner D Bonner D 12:27 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

tuzlanac

bas sam bio blag. cesce je zovu smrtska, mrska, zlocinacka, genocidna tvorevina, a ja sam iz pijeteta prema pristojnim ljudima sa ovog foruma koristio najblazi izraz.a da je sumska medjunarodno-pravno priznati subjektivitet znam. isto toliko koliko grozdja rodi na vrbi.


Ama znam ja da je zovu i tako. Ali ko su ti ljudi koji Republiku Srpsku tako zovu? Najčešće ekstremisti, nezanlice, neobrazovan, primitivan i priprost svet. Ne želite valjda da se svrstate u njihov red?

Republika Srpska jeste medjunardno-pravno priznat subjektivitet u okviru države Bosne i Hercegovine, i pominje se u brojnim medjunarodnim dokumentima i izveštajima počevši od UN pa nadalje. Verujte to je činjenica pred kojom Vi, bez obzira iz kog razloga, možete da zatvarate oči, ali to ništa na toj činjenici i stvarnosti neće da promeni. Toliko


Bonner D Bonner D 12:35 15.11.2007

Re: to bonner D

Jelena Milić
slazem se da je upotreba fraze "republika sumska" uvreda. kritikovati neke poteze vlasti, ocenjivati stanje ili opravdanost postojanja je jedno, vredjati sve ljude koji u tom entitetu zive apriori smatram potpuno neprihvatljivim. upozorila tuzlanca.


Apsolutno se slažem sa Vama!

Posebno iz razloga što danas 2007., 12 godina od kraja rata u BiH u R. Srpskoj živi toliko ljudi, mladih ljudi koji su do 1995. bili maloletni i nikako nisu učestvovali u ratu i zločinima koji su se desili u BiH (kao uostalom u celoj BiH), posebno genocida u Srebrenici, koji se na žalost, desio 1995., što je čest argument u nastojanju da se ospori R. Srpska, a R. Srpska je nastala mnogo pre toga, još 1992.


silver bullet silver bullet 13:59 15.11.2007

Re: fantastično

I jos nesto, Mariopan.
Ako se vi zalazete za podelu Kosova, onda skacete sebi u usta. I na vas se moze primeniti ono sto nama spocitavate. I vi se u tom slucaju odricete necega sto nije vase, a nalazi se u juznom delu Kosova.
Vidite, stvar je u uglu gledanja. Kad niste direktno umesani u problem, u stanju ste da sagledate i izaberete manje zlo. Ali ako se problem tice direktno vas, vase krvi, rodjaka i dedovine, onda ste u stanju da udjete i u bezizlaznu situaciju samo da biste pokusali da spasete ono sto volite. Zato vas ja razumem, ali stoga i ova rasprava postaje bespredmetna.
49 41 49 41 14:07 15.11.2007

Re: Odgovornost za izgovorenu reč

Doctor Wu
...Odgovornost za izgovorenu reč, posebno javno izgovorenu reč je nešto što važiOvo pod uslovom da ga prethodno ne uhvate kako postavlja bombe po aerodromima. Čovek je, očigledno, fanatik.


Mozda covek nije fanatik. Samo je pucao sa terase u Tuzli na neduzne u koloni. Kad mnogi pucaju; zasto ne bio i on svi su pucali. Naravno on jos uziva u svim madjunarodnim pravima; za razliku od onih u koloni.
mariopan mariopan 14:31 15.11.2007

Re: fantastično

Ni pomislila . Tacno. ))
mariopan mariopan 15:07 15.11.2007

Re: fantastično

silver bullet
I jos nesto, Mariopan.
Ako se vi zalazete za podelu Kosova, onda skacete sebi u usta. I na vas se moze primeniti ono sto nama spocitavate. I vi se u tom slucaju odricete necega sto nije vase, a nalazi se u juznom delu Kosova.
Vidite, stvar je u uglu gledanja. Kad niste direktno umesani u problem, u stanju ste da sagledate i izaberete manje zlo. Ali ako se problem tice direktno vas, vase krvi, rodjaka i dedovine, onda ste u stanju da udjete i u bezizlaznu situaciju samo da biste pokusali da spasete ono sto volite. Zato vas ja razumem, ali stoga i ova rasprava postaje bespredmetna.

Ne odricem se juznog dela , predlazem da se ti ljudi pitaju i AKO ZELE presele u sevrni deo gde bi bili sigurniji.
Vi znate sta ce se desiti kada se jednostrano proglasi nezavisnost Kosova sa tim ljudima?Njima je sada stravicno tesko i oni cekaju da se razresi njihov polozaj a zivot im je neizdrzljiv. Najvise njih ce se iseliti , cak kazu da ce i decu pobijenu u reci u Gorazdevcu iskopati i u sanducima na ledjima preneti PESKE PREKO CELOG KOSOVA. Da pokazu svetu sta se sa njima radilo , pod uslovom da svet to zeli da vidi. Znamo kako svet na srpske zrtve gleda , ubice te dece su slobodni i kada budu svoji na svome sa medjunarodnom zastitom koju i SADA uzivaju te ubice ce biti amnestirane od svake krivice. Dakle ti ce se ljudi ionako iseliti , ne sto zele nego sto nece da se i dalje njihovim opstankom i prezivljavanjem placa prica da je Kosovo multietnicko.

Ako se tako isele oni nece imati nista , njihva imanja ce da zauzmu Albanci a oni ce negde u podrum sa sve decom ..ovde po Srbiji takvih sudbina koliko hocete.Utopice se u masu ljudi koje niko ne primecuje koje svi popreko gledaju jer jedu tudji hleb a cela zemlja nam je gladna.Oni to ne zasluzuju , oni su skromni i vredni i zele da zive od svoga rada . Ako ima se omoguci zamena imanja ili pravedna naknada , verujem , SAMO ONI KOJI ZELE , to naglasavam...bice i materijalno zbrinuti.O tome se radi , jer i tamo na Kosvu postoji program povratka izbeglica u koji su ulozeni silni milioni tudjuh para pa smo videli kuce , nove a neupotrebljive , koje su Albanci zidali Srbima povratnicima ( emisija "Selo zatrpanih bunara". Dok se tako radi , ta pomoc koja je namenjena za tu svrhu ide nepovratno u propast i od toga niko nema koristi. Dakle dati ljudima u ruke njihov novac pa neka sami zidaju , solidarno ili zasebno i neka zive tamo gde im je bolje.

Ne znam za bolje resenje ali ni ja ne znam sve , pa vidite koliko pametnih ljudi pokusava da resi taj problem...dakle samo dajem predlog da se i o njemu razmisli ali pre svega o tome treba da odluce ljudi koji tamo u juznom delu zive. O njihovom zivotu se radi i oni cekaju taj status ko ozeb'o sunce.
blackbox blackbox 15:58 15.11.2007

Re: to bonner D

to bonner D

Bonner D

Jelena Milićslazem se da je upotreba fraze "republika sumska" uvreda. kritikovati neke poteze vlasti, ocenjivati stanje ili opravdanost postojanja je jedno, vredjati sve ljude koji u tom entitetu zive apriori smatram potpuno neprihvatljivim. upozorila tuzlanca. Apsolutno se slažem sa Vama!Posebno iz razloga što danas 2007., 12 godina od kraja rata u BiH u R. Srpskoj živi toliko ljudi, mladih ljudi koji su do 1995. bili maloletni i nikako nisu učestvovali u ratu i zločinima koji su se desili u BiH (kao uostalom u celoj BiH), posebno genocida u Srebrenici, koji se na žalost, desio 1995., što je čest argument u nastojanju da se ospori R. Srpska, a R. Srpska je nastala mnogo pre toga, još 1992.


Apsolutno se slažem sa vama i Jelenom.

Etničko čišćenje je bila politika svih sukobljenih strana u BiH i Hrvatskoj, dakle sve što je nastalo posle rata ima taj kvalifikativ. Hrvatska je proterala sve Srbe iz Krajine, pre toga su Srbi proterali Hrvate iz te iste Krajine, a Hrvati proterivali Srbe iz drugih delova, u Bosni isto tako, na Kosovu takođe. E onda je u najmanju ruku bezobrazno spočitavati samo Srbima u Republici Srpskoj, a napr. ne i Hrvatskoj, Federaciji BiH, pa i Kosovu.
Upravo zbog te dece koja su rođena od 90-ih na ovamo trebalo bi da mnogi povedu računa i ne koriste uvrede i, nazovi, argumente koji raspiruju strasti.
Eto sreće kada bi svi toj deci govorili u smislu "Eto što su neke budale svima napravile i nemojte dozvoliti da i vas neke budale ponovo guraju u haos."
U tome bi i autori bloga trebali da budu još stroži, jer ako neki misle da što ubedljiviji više vređaju druge ,varaju se.
Galebar Galebar 16:06 15.11.2007

Re: fantastično

...sto ce reci da bosnjaci ne misle ni u snu da se odreknu svoje teritorije.

Ajde majke ti objasni mi ko su ti tvoji bošnjaci? Koja je to VAŠA teritorija i od kada?
Doctor Wu Doctor Wu 16:56 15.11.2007

Re: to bonner D

Upravo zbog te dece koja su rođena od 90-ih na ovamo trebalo bi da mnogi povedu računa i ne koriste uvrede i, nazovi, argumente koji raspiruju strasti.

I upravo ta deca su oni o kojima navedeni autori blogova couldn't care less. Jedni od njih imaju svoje mace i kuce kojima pažljivo brišu guze, dok bi drugi gazili i preko leševa ne bi li potvrdili svoj slabašni ego i umišljeni street cred.
silver bullet silver bullet 18:24 15.11.2007

Re: fantastičnoNe odricem se juznog dela ,

Ne odricem se juznog dela , predlazem da se ti ljudi pitaju i AKO ZELE presele u sevrni deo gde bi bili sigurniji.
Vi znate sta ce se desiti kada se jednostrano proglasi nezavisnost Kosova sa tim ljudima


Nazalost, to je sustina. Kako smo dosli do pozicije da je skoro sve izgubljeno? Ko to pregovara vec pune dve godine, sa maksimalistickih pozicija misleci da u dzepu uvek ima dzokera? Nema ga. Predlog g. Svilanovica je dobar, spasava ono sto se danas jos moze spasiti. Vas predlog o podeli je zakasneo i sad bi bilo nemoguce odstvariti ga.
Atomski mrav Atomski mrav 14:02 14.11.2007

Kritične tačke...

Kritične slabe tačke:
1. Srbija ne želi ni da razgovara o referendumu.

2. Albanci ne žele ni da čuju o dodatnom odlaganju odluke o statusu.

G. Svilanoviću, ovo mi liči na onaj stari štos o anketi koju su UN sprovodile širom sveta sa jednim jedinim pitanjem: "Koje je vaše mišljenje o nestašici hrane u ostatku sveta?"
Anketa je propala jer:
- U Africi nisu znali šta je to hrana
- U Zapadnoj Evropi nisu znali šta je to nestašica
- U Istočnoj Evropi nisu znali šta je to vlastito mišljenje
- U Americi nisu znali šta je to ostatak sveta

Ako Išinger uspe da premoste te dve kritične tačke, onda mu treba dati Nobelovu nagradu za mir i proglasiti ga narednim gensekom UN ili tako nešto...
Doctor Wu Doctor Wu 14:03 14.11.2007

Da, ova ideja o rederendumu

za, recimo, 15 godina nije loša. Stalno se priča kako Albanci treba da dokažu svoj demokratski potencijal na Kosovu, ali nikako da se pruži prilika Srbiji da ona pokaže taj neki svoj demokratski potencijal (rogobatan izraz, priznajem). Pa, ako za 15 godina sve bude kako je sada (ili, ne daj Bože, gore) onda kud koji... Ključni problem Kosova nije nacionalna obespravljenost, nego siromaštvo i beda.
Atomski mrav Atomski mrav 14:05 14.11.2007

Re: Da, ova ideja o rederendumu

Ako smem da primetim, Srbija je već imala 7 godina da dokaže svoj "demokratski potencijal" pa...
Doctor Wu Doctor Wu 14:09 14.11.2007

Re: Da, ova ideja o rederendumu

Ako smem da primetim, Srbija je već imala 7 godina da dokaže svoj "demokratski potencijal" pa...

Gde, na Kosovu? Vi, Mrave, mora znate nešto što mi ne znamo.
Atomski mrav Atomski mrav 14:18 14.11.2007

Re: Da, ova ideja o rederendumu

Na Kosovu svakako ne, tamo su Albanci imali više od 8 godina priliku da pokažu svoj "demokratski potencijal" pa ćorak. Srbija je imala 7 godina da postigne određene standarde po pitanju zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, da sredi svoje pravosuđe, da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, da procesuira ratne zločine počinjene od strane svojih državljana i one počinjene nad svojim državljanima, da sprovede decentralizaciju... i da kaže, Srbija danas ne da nije isto što i Srbija od pre 7 godina, Srbija danas je mnogo bolja nego Srbija od pre 7 godina. I onda bi srpske vlasti mogle da upiru prstom na privremene institucije na Kosovu i da pita, ne njih nego UN i EU i SAD, šta ste uradili za sve ovo vreme?
Naravno, nisam ja idealista... Albanci svakako ne bi želeli da žive ni u toj, mnogo boljoj Srbiji jer im je obećana sopstvena država i obećano im je blagostanje nakon osamostaljenja ali bi argumenti za nezavisnost Kosova bili mnogo slabiji...
Doctor Wu Doctor Wu 14:31 14.11.2007

Bez obzira na svu politički

motivisanu kuknjavu, jedino merodavno je poređenje ekonomskog rasta u Srbiji i na Kosovu 2000. i 2007. Pretpostavljam da postoji i sličan indikator poređenja političkih prava. Dakle, samo poređenje u odnosu na neko prethodno stanje može biti merodavno, nikako i samo stanje. Jer, treba biti realan: i zajedno i odvojeno, Srbija i Kosovo će uvek biti vukojebine na jugoistoku Evrope.

Vi ste, Mrave, pametan čovek i takve notorne činjenice vam ne treba dalje pojašnjavati.
marumi marumi 23:20 14.11.2007

Re: Da, ova ideja o rederendumu

Srbija je imala 7 godina da postigne određene standarde po pitanju zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, da sredi svoje pravosuđe, da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, da procesuira ratne zločine počinjene od strane svojih državljana i one počinjene nad svojim državljanima, da sprovede decentralizaciju... i da kaže, Srbija danas ne da nije isto što i Srbija od pre 7 godina, Srbija danas je mnogo bolja nego Srbija od pre 7 godina. I onda bi srpske vlasti mogle da upiru prstom na privremene institucije na Kosovu i da pita, ne njih nego UN i EU i SAD, šta ste uradili za sve ovo vreme?

Ne bih da ironisem ali ovo citirano me podsetilo na pruzanje prsta Premijera nam na MZ i kako MZ mora da postuje medjunarodno pravo i bla, bla a da nista nije uradjeno po pitanju postovanja unutrasnjeg prava, cak sta vise DSS je do juce drzao pravosudje i cim je taj resor preuzeo DS izbili su strajkovi. Glede slucajnosti. Dojucerasnji ministar pravde i piroman opozicionih knjiga Stojkovic podigao je samo poslusnim sudijama plate a nizi personal preko tajnih sluzbi ubacio kao klip DS kolegi Petrovicu. Srbija nije ozbiljna zemlja, ona je jedna strasno zapustena i neuredna zemlja, tu se kriminalni beli okovratnici obracunavaju sa konkurentima umesto da resavaju probleme. Srbiji je bolje da ostane siromasnija za Kosovo nego da bude s njim ''bogatija''. Veciti nemiri koji ce vladati na Kosovu ako Albanci ne dobiju ono sto traze ce se lupati Srbiji o glavu najvise. Zato je najbolje resenje da se Kosovo podeli ali kome to dokazati i ko to da objasni?
Lun Lun 14:15 14.11.2007

Za chije babe zdravlje?

Srbija krije svoje serijske ubice.
Srbija nudi kompromis gde je sve po njenom.
Srbija odbacuje sve predloge.
Srbiji ne odgovaraju Ahtisari, Ishinger i svi ostali medjunarodni predstavnici.
Srbija se ustremila na Lajchaka i opstanak Federacije.
Srbija preti da razori ionako klimavi balkanski oporavak.

A "reshenje" je da EU promeni svoju politiku?

Sve to, da bi se dobilo na vremenu.

Na vremenu koje ce se upotrebiti - za shta?

Za jachanje srpske dzamahirije i svega naopakog shto chuchi i shto bechi u njoj?
madoxxx madoxxx 15:05 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Imas li ti "kralju ponoci" neko svoje misljenje ili prve redove samo prepisujes iz Koha Ditore i Talibanske stampe.
Srbija nudi kompromis za kompromisom,gde samo jedno pitanje nije na ruku Arbanasa - Nezavisnost. Daje se sve osim nezavisnosti - pa je to po tebi sve po nasem. Srbija odbacuje predloge gde je posledica nezavisnost i krsenje 1244 kao i povelje UN - pa cak ispada da sama Srbija stiti instituciju UN i medjunarodnog prava.
Opstanak federacije je ugrozen Lajcakovim potezima jer ukida osnove na kojima je BiH i formirana, kao i postulate Dejtonskog sporazuma.
Srbija ce da razori Balkanski oporavak a ne jedinice ANA i teroristi koji haraju Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom.
Boze kako je lepo biti glup, gluv i slep - lepo procitas Ditore i znas ko je kriv i za spaljivanje Djordana Bruna - Srbija naravno.
Da je Djindjic ziv i da on predlozi ovo sto je sada na stolu da li bi onda rekao srpska dzamahirija, nego bi stajao i tapsao .
Lun Lun 15:36 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

madogs
Imas li ti "kralju ponoci" neko svoje misljenje ili prve redove samo prepisujes iz Koha Ditore i Talibanske stampe.
Srbija nudi kompromis za kompromisom,gde samo jedno pitanje nije na ruku Arbanasa - Nezavisnost. Daje se sve osim nezavisnosti - pa je to po tebi sve po nasem. Srbija odbacuje predloge gde je posledica nezavisnost i krsenje 1244 kao i povelje UN - pa cak ispada da sama Srbija stiti instituciju UN i medjunarodnog prava.
Opstanak federacije je ugrozen Lajcakovim potezima jer ukida osnove na kojima je BiH i formirana, kao i postulate Dejtonskog sporazuma.
Srbija ce da razori Balkanski oporavak a ne jedinice ANA i teroristi koji haraju Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom.
Boze kako je lepo biti glup, gluv i slep - lepo procitas Ditore i znas ko je kriv i za spaljivanje Djordana Bruna - Srbija naravno.
Da je Djindjic ziv i da on predlozi ovo sto je sada na stolu da li bi onda rekao srpska dzamahirija, nego bi stajao i tapsao .

Chemu zajapurenost i uznemirenost?

Jedini "kompromis" koji Srbijica zvanichno nudi jeste beslovesna i nikad obrazlozena idiotarija - "више од аутономије, мање од независности". To je valjda onaj "plan" po kome ce nezavisna drzava Kosovo imati sve atribute drzavnosti, gde ce uboga vojska Srbije chuvati njene granice?
Kompromis za kompromisom, kazesh. Ok, navedi mi samo jedan.
Deo oko Lajchak epizode, sudeci po ispraznim floskulama, slabo razumesh pa se ne bih zdrzavao traceci svoje i tvoje vreme.
Zanimljivo mi je i to da ti, kao nacionalni trudbenik (osecash li kontrakcije?), drzish da je ANA uticajnija i efikasnija od republike Srbije.

A glede pokojnog Zorana Djindjica i onoga shto bi on predlozio ili ne bi predlozio - to je neshto shto nikada necemo saznati. Ubili ga nekadashnji asasini, danashnji pregovarachi.

P.S.
Koha Ditore se ne shtampa Brajevom azbukom/abecedom.
madoxxx madoxxx 16:10 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Srbijica je nastala iz dva razloga - Kralju Aleksandru je zinulo d... da bude kralj svih slovena na Balkanu, umesto svih Srba. Drugi razlog je naravno pogubna politika Srpskog rukovodstva, slepilo i nesposobnost naroda koji zivi u Srbiji da ih zameni alternativom (koje je to alternativa bila profilisana do DEPOS-a, bas me interesuje, tadasnju opoziciju su cinili Drskovic i Mirko Jovic....)
Kompromis je sustinski pogresna rec jer je kompromis rezultat priblizavanja suprotstavljenih misljenja - pa dakle da vidimo Srbija - pocetna pozicija , nema nezavisnosti, vlast, policija vojska i granica pod kontrolom Srbije. Pobunjeni Arnauti - pocetna pozicija nezavisnost
Medjupozicija Srbije, Nema nezavisnosti, polcija i lokalna vlast na Kosovu u rukama lokalnog stanovnistva, Srbija kontrolise spoljnu granicu
Medjupozicija pobunjenih Arnauta: ne postoji, ostaju kod svoje pocetne pozicije, uz nevoljno pristajanje da se uvedu standardi koji bi omogucili da se nesiptarsko stanovnistvo ne tretira kao roblje u Otomanskoj Turskoj, vec kao "majke mi cemo da ih pazimo - dacemo im i da jedu....samo Sredom ....jedan obrok"
Trenutna pozicija Srbije: Nem nezavisnosti, maksimalna autonomija koja znaci samo da je Kosovo unutar Srbije, a sve ingerencije se prenose na lokalnu vlast
Trenutna pozici
madoxxx madoxxx 16:16 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

ja Arnautskih pobunjenika - ne postoji, samo puna nezavisnost a ako nam je ne date pocece nasi civili (nisu borci, nemaju vojsku, puske i bombe nose za lov i ribolov, pa ako ih vojska dokopa onda je to onda genocid)da pucaju po celom Balkanu uta ta ... a da i za sve su krivi svi Srbi...
U pravu ste nema tu kompromisa, nasa strana daje i daje, a njihova se ne priblizava, nego preti celom svetu teroristima ali cuj i za to su Srbi krivi.
Pokojnom Zoranu je prvi cvrst stav prema zapadu bilo pitanje Kosova. Posle toga su ga ubili, pokoj mu dusi. Mnogo drugacije bi bilo da on umeto ovih debila vodi pregovore, ali sta se moze, zato smo mi tu gradjani Srbije da vojom neslogom podrijemo bilo kakvu pregovaracku poziciju. Voleo bih da vidim sta bi Nemci rekli za Holshtajn da hoce da se tako odvoji, za Baske i Irce znamo koliko im kompromisa pruza centralna drzava.

To sto su kreteni i lopine na vlasti i njima je u rukama borba za medjunarodno pravo i povelju UN, to ne umanjuje znacaj te borbe.
silver bullet silver bullet 18:13 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Madoxxx, Srbija stalno nesto nudi, ali sve u stilu onog starog vica:

Dosao Lala u pekaru pa trazi dve pogacice i jogurt, prodavacica mu odgovara: "Nema jogurta." Lala kaze: "Dobro, daj mi deder cetvrt bureka i jogurt." Prodavacica opet: "Nema jogurta." A Lala: "Dobro, ondak mi daj dve kifle i jogurt"...
Da, zaista, kako je lepo biti glup, gluv i slep.
marumi marumi 23:22 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Lun
Srbija krije svoje serijske ubice.Srbija nudi kompromis gde je sve po njenom.Srbija odbacuje sve predloge.Srbiji ne odgovaraju Ahtisari, Ishinger i svi ostali medjunarodni predstavnici.Srbija se ustremila na Lajchaka i opstanak Federacije.Srbija preti da razori ionako klimavi balkanski oporavak.A "reshenje" je da EU promeni svoju politiku?Sve to, da bi se dobilo na vremenu.Na vremenu koje ce se upotrebiti - za shta?Za jachanje srpske dzamahirije i svega naopakog shto chuchi i shto bechi u njoj?

Ovo je tako lepo receno!
marumi marumi 23:29 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Trenutna pozicija Srbije: Nem nezavisnosti, maksimalna autonomija koja znaci samo da je Kosovo unutar Srbije, a sve ingerencije se prenose na lokalnu vlast

I onda u Parlamentu u Beogradu najmanje 60 poslanika albanske nacionalnosti sa Kosova odlucuju o i.o. tome ko ce biti predsednik Srbije, ko ce sedeti u Vrhovnom i Ustavnom sudu, itsl. Da li je Srbija spremna da to prihvati?A!?
nsarski nsarski 23:35 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

onda u Parlamentu u Beogradu najmanje 60 poslanika albanske nacionalnosti sa Kosova odlucuju o i.o. tome ko ce biti predsednik Srbije, ko ce sedeti u Vrhovnom i Ustavnom sudu, itsl. Da li je Srbija spremna da to prihvati?A!?


Sto da ne, ako takodje u parlamentu Kosova sedi 80% poslanika srpske nacionalnosti? Ako cemo proporcionalno, proporcionalnio je za sve. Demokratija je cudo.
marumi marumi 23:42 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Sto da ne, ako takodje u parlamentu Kosova sedi 80% poslanika srpske nacionalnosti? Ako cemo proporcionalno, proporcionalnio je za sve. Demokratija je cudo.

Jasno. He, he. Samo gde naci 80% Srba koji bi sedeli u Parlamentu Kosova?
vucko vucko 23:42 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?


I onda u Parlamentu u Beogradu najmanje 60 poslanika albanske nacionalnosti sa Kosova odlucuju o i.o. tome ko ce biti predsednik Srbije, ko ce sedeti u Vrhovnom i Ustavnom sudu, itsl. Da li je Srbija spremna da to prihvati?A!?

A jel oni ujedaju, ili u čemu je problem? Kamo lepe sreće da je tako nešto moguće.
marumi marumi 23:49 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

A jel oni ujedaju, ili u čemu je problem? Kamo lepe sreće da je tako nešto moguće.

Ko je rekao da ''ujedaju''? Zasto izvrcete tudje reci? Postavljena je samo teza i nista vise.
nsarski nsarski 23:50 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Nema Srbina koji bi odbio da bude poslanik. To je lako naci.
marumi marumi 23:52 14.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

ili u čemu je problem?

Problem je u srpskom nacionalistickom pristupu da kadgod se imenuje neko na odredjenu funkciju postavlja se pitanje nacionalnog porekla. Zar ste zaboravili gungulu oko Minsitarke poljoprivrede iz G17+ zbog njenog hrvatskog porekla?
vucko vucko 00:02 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Ko je rekao da ''ujedaju''? Zasto izvrcete tudje reci? Postavljena je samo teza i nista vise.

Ja sam rekao "a jel oni ujedaju?" (ko je rek'o ja - ja sam rek'o ja - ko je rek'o ja sam rek'o ja...)

Ako neko ima prava da bira i bude biran, pa bude izabran, ili daje svoj glas za predsednika... šta je tu problem? Kao da bi to bio prvi ne-Srbin u parlamentu, pa da se čudimo. Jedini sitan problem je što to kosovske Albance trenutno ne zanima preterano kao mogućnost.
marumi marumi 00:03 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Nema Srbina koji bi odbio da bude poslanik. To je lako naci.

Da, to je tacno, ali ako treba da se rizikuje zivot to vec postaje skakljivo. Recimo veliki Srbin Tomislav Nikolic bi radije otisao u Hag nego na Kosovo. Ti najveci Srbi (radikali) na Kosovo idu samo verbalno. Kao uostalom i leg(ij)alisti koji sticu najjuznije do Guce i nikako dalje.:)))
nsarski nsarski 00:05 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Da, to je tacno, ali ako treba da se rizikuje zivot to vec postaje skakljivo

Ako poslanici ne mogu da obavljaju svoj posao u skupstini, onda je to vanredno stanje u drzavi. Demokratija je cudo.
vucko vucko 00:07 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?


Problem je u srpskom nacionalistickom pristupu da kadgod se imenuje neko na odredjenu funkciju postavlja se pitanje nacionalnog porekla. Zar ste zaboravili gungulu oko Minsitarke poljoprivrede iz G17+ zbog njenog hrvatskog porekla?


Meni to više izgleda kao primitivizam metoda političke borbe. Bljuvotina ima dovoljno i kad se ne uzmu u obzir "diskreditacije" po nacionalnom osnovu.
marumi marumi 00:09 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Ja sam rekao "a jel oni ujedaju?" (ko je rek'o ja - ja sam rek'o ja - ko je rek'o ja sam rek'o ja...)

Ako neko ima prava da bira i bude biran, pa bude izabran, ili daje svoj glas za predsednika... šta je tu problem? Kao da bi to bio prvi ne-Srbin u parlamentu, pa da se čudimo. Jedini sitan problem je što to kosovske Albance trenutno ne zanima preterano kao mogućnost.

Izvinite ali napisali ste tako kao da to MENI pripisujete. Cemu sada ova zajedljivost?
Dat je primer zbog cega je ovo pitanje pokrenuto. Minsitarka iz G17+ (Ivana Dulic) je podnela mnoge neprijatnosti) u periodu njenog ministrovanja u poljoprivredi samo zbog njenog nacionalnog porekla. Po meni u Parlamentu mogu da sede SVI kompetentni poslanici i ne mora to da bude NIJEDAN Srbin. Ali ima Velikih Srba po kojima to nije dozvoljeno. Ja pripadam samo onim malim beznacajnim i smrtnim. Nemojte kriviti sada mene sto su oni (veliki) ''besmrtni''. A imamo i premijera neo-Srbina kojem se 60 Albanaca u Parlamentu bas i ne bi svidelo a koji bi po svaku cenu da Kosovo ostane u sastavu Srbije jer to znaci i njegov opstanak na vlasti.
AlexDunja AlexDunja 00:12 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

*

i sve sto ste ispricali,
macku o rep:)))

lepo sto ste pricali:)
marumi marumi 00:17 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Meni to više izgleda kao primitivizam metoda političke borbe. Bljuvotina ima dovoljno i kad se ne uzmu u obzir "diskreditacije" po nacionalnom osnovu.

Jeste, ali i sami znate da je nacionalnost na Balkanu vrlo osetljiv (klizav) teren. Podstrekaci vladari svaki put iz rukava izbace nacionalni osecaj kao adut za opstanak na vlasti. (''Niko ne sme da vas bije'').
marumi marumi 00:19 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Ako poslanici ne mogu da obavljaju svoj posao u skupstini, onda je to vanredno stanje u drzavi. Demokratija je cudo.

Neko treba da obavesti nekoga da je vanredno stanje u drzavi. Ali kojoj drzavi?
vucko vucko 00:25 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Što se tiče "loaded questions", pogledajte svoje pitanje prvo.

A imamo i premijera neo-Srbina kojem se 60 Albanaca u Parlamentu bas i ne bi svidelo a koji bi po svaku cenu da Kosovo ostane u sastavu Srbije jer to znaci i njegov opstanak na vlasti.

Što se tiče Koštunice, čini mi se da je baš obratno - ako bi Kosovo na ovakav način (60 Albanaca sa Kosova u parlamentu) ostalo u Srbiji, nešto ne vidim baš koliko bi lik poput njega prosperirao u političkom životu. Ne treba njemu stvarno Kosovo u stvarnoj Srbiji. On se bavi carstvom nebeskim... i podelom mesta u upravnim odborima javnih preduzeća.
marumi marumi 00:35 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Što se tiče Koštunice, čini mi se da je baš obratno - ako bi Kosovo na ovakav način (60 Albanaca sa Kosova u parlamentu) ostalo u Srbiji, nešto ne vidim baš koliko bi lik poput njega prosperirao u političkom životu. Ne treba njemu stvarno Kosovo u stvarnoj Srbiji. On se bavi carstvom nebeskim... i podelom mesta u upravnim odborima javnih preduzeća.

Mozda ste u pravu ali bi opstankom Kosova u sastavu Srbije VK u ocima dragih mu saradnika iz sluzbi a posebno u sopstvenim ocima postao svetac i eto carstva nebeskog.
49 41 49 41 03:21 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

nsarski
Nema Srbina koji bi odbio da bude poslanik. To je lako naci.


nsarski, jel' se ti to politicki aktiviras?
49 41 49 41 03:31 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

vucko
I onda u Parlamentu u Beogradu najmanje 60 poslanika albanske nacionalnosti sa Kosova odlucuju o i.o. tome ko ce biti predsednik Srbije, ko ce sedeti u Vrhovnom i Ustavnom sudu, itsl. Da li je Srbija spremna da to prihvati?A!?A jel oni ujedaju, ili u čemu je problem? Kamo lepe sreće da je tako nešto moguće.


Tako nesto je bilo; al' proslo. Albanac nam je bio i predsednik predsednistva. O njegovim jezickim performansama sluzbenog jezika suvisno.
Medjutim, ni tada na Kosovu situacija nije bila sjajna; iako je to bilo davno.
MaNdRaK MaNdRaK 14:57 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Jedini sitan problem je što to kosovske Albance trenutno ne zanima preterano kao mogućnost.


Trenutno?!
Ne zanima ih najmanje nekih 20-tak godina. Da su glasali, ne bi Zloxy ni doshao na vlast.
madoxxx madoxxx 16:03 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?

Evo sta njih zanima - da ukradu i pobegnu:
Prištinska policija uhapsila je Anđelku Nedeljković (56) iz Lazarevca zbog sumnje da je više puta prodala svoj stan u Prištini. Odmah po hapšenju određen joj je jednomesečni pritvor. Mukelefa Jusenović, posrednik u kupoprodaji spornog stana, tvrdi za Sinu da je Anđelka žrtva velike prevare, da je uhapšena samo zato što je Srpkinja i da joj čak nije dozvoljeno ni da obavesti svoju porodicu u Lazarevcu da je u pritvoru!

Anđelka je u utorak došla u zgradu prištinske policije da prijavi bračni par Buši, Memeta i njegovu suprugu Eminu, koji su falsifikujući dokumenta sporan stan prodali privatnom preduzeću „Riza kompani“.

Jusenovićeva objašnjava da bračni par Buši živi u Anđelkinom stanu još otkako je porodica Nedeljković izbegla iz Prištine. Zbog ranijeg prijateljstva Nedeljkovići su se sa porodicom Buši dogovorili da im prodaju stan. Međutim, Bušiji se nisu javljali još od 2002. godine, da bi se nedavno javili i ponudili „nepristojnu“ ponudu - 22.000 evra za stan u centru Prištine. Anđelka je to odbila.

Prema pri%
madoxxx madoxxx 16:03 15.11.2007

Re: Za chije babe zdravlje?


Prema priči posrednika, kada nisu mogli legalno da dođu do stana, Bušiji su se odlučili na prevaru. Lažirali su kupoprodajni ugovor i falsifikovali potpise Anđelke i njenog supruga. Sa tim papirima oni su u septembru u opštini preveli stan na svoje ime i prodali ga privatnom preduzeću. Prevaru je otkrio Anđelkin advokat i odmah je pozvao da dođe i slučaj prijavi policiji.

Inače, porodica Buši spremala se da ovih dana s novcem dobijenim od prodaje tuđeg stana prebegne u Kanadu!
niki m niki m 14:36 14.11.2007

“14+” za Kosovo

Potpuno mi je neshvatljivo da bivsi ministar inostranih polova jedne drzave predlaze komadanje te iste drzave. Takodje, neshvatljivo mi je potpuno odsustvo osecanja duznosti prema sopstvenoj drzavi, koje g. Svilanovic pokazuje sa ovakvim predlogom. Jednostavno, ovaj predlog vodi racuna o svacijim interesima (Albanci, EU, USA, Rusija, UN,..) osim, a to je zanimljivo, o interesima Srbije.
oort oort 14:44 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

niki m
Jednostavno, ovaj predlog vodi racuna o svacijim interesima (Albanci, EU, USA, Rusija, UN,..) osim, a to je zanimljivo, o interesima Srbije.

a koji su to interesi Srbije?
mariopan mariopan 14:54 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

niki m
Potpuno mi je neshvatljivo da bivsi ministar inostranih polova jedne drzave predlaze komadanje te iste drzave. Takodje, neshvatljivo mi je potpuno odsustvo osecanja duznosti prema sopstvenoj drzavi, koje g. Svilanovic pokazuje sa ovakvim predlogom. Jednostavno, ovaj predlog vodi racuna o svacijim interesima (Albanci, EU, USA, Rusija, UN,..) osim, a to je zanimljivo, o interesima Srbije.


Nije o interesima Srbije rec ..promasili ste temu...ovde je rec o svacijim interesima samo ne srpskim...lepo je g. Svilanovic tacku po tacku naveo sve TUDJE interese..bar je bio posten to se mora priznati. Nama stalno ponavljaju da je tudji interes zapravo i nas ...kao kada vam stave ruku u dzep i uzmu platu pa kazu da je to vas interes jer za nju ste radili a valjda radite iz interesa a ne za dzabe.
oort oort 15:00 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

ama kakve to interese srbija ima na kosovu?
antioksidant antioksidant 15:23 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
ama kakve to interese srbija ima na kosovu?

teritorijalne

15-procentne (k'o hidrogen - 2 od 6 i jos pola)
oort oort 15:28 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

1. a šta je sa ostalih 85% koji se guraju u sukob, koji se nisu definisali kao država, gde vlada kriminal i kraduckanje se javno ohrabruje? to su predlozi za amputiranjem tela da bi se sačuvala bolesna ruka.
2. da se srbija bori za sve čega ima 15%, svake godine bi u beogradu postojala gay parada. pošto je nema, jasno je da se bavimo omiljenim nam sportom - selekcijom interesa u cilju čuvanja fotelje, platice, dodatka za odvojenost od porodice, paušala za razgovor sa biračima...
oort oort 15:35 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
1. a šta je sa ostalih 85% koji se guraju u sukob, koji se nisu definisali kao država, gde vlada kriminal i kraduckanje se javno ohrabruje? to su predlozi za amputiranjem tela da bi se sačuvala bolesna ruka.2. da se srbija bori za sve čega ima 15%, svake godine bi u beogradu postojala gay parada. pošto je nema, jasno je da se bavimo omiljenim nam sportom - selekcijom interesa u cilju čuvanja fotelje, platice, dodatka za odvojenost od porodice, paušala za razgovor sa biračima...

2. (nastavak) ... a sve pomoću davanja ničim zarađene plate ljudima na severu kosova, ohrabrivanjem da se nikako na izbore ne izlazi, podmirivanjem tuđih dugova za struju, deljenjem besplatnih drva i ko zna još čega, mogućnošću registracije KiM vozila u beogradu, polaganjem ispita na prištinskom univerzitetu a svuda sem u prištini...
mariopan mariopan 15:43 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
oort
1. a šta je sa ostalih 85% koji se guraju u sukob, koji se nisu definisali kao država, gde vlada kriminal i kraduckanje se javno ohrabruje? to su predlozi za amputiranjem tela da bi se sačuvala bolesna ruka.2. da se srbija bori za sve čega ima 15%, svake godine bi u beogradu postojala gay parada. pošto je nema, jasno je da se bavimo omiljenim nam sportom - selekcijom interesa u cilju čuvanja fotelje, platice, dodatka za odvojenost od porodice, paušala za razgovor sa biračima...

2. (nastavak) ... a sve pomoću davanja ničim zarađene plate ljudima na severu kosova, ohrabrivanjem da se nikako na izbore ne izlazi, podmirivanjem tuđih dugova za struju, deljenjem besplatnih drva i ko zna još čega, mogućnošću registracije KiM vozila u beogradu, polaganjem ispita na prištinskom univerzitetu a svuda sem u prištini...

I OTPLATOM KOSOVSKOG DUGA KOJI TROSE ALBANCI A DRZAVA SRBIJA NEMA UVID U TO NA STA SE TROSI A PLACAJU GA SVI GRADJANI SRBIJE.
semele semele 15:44 14.11.2007

-

-
oort oort 15:45 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

... i pre svega činjenicom da x godina unazad nismo ni dinara poreza videli sa kosova .....
antioksidant antioksidant 15:53 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
1. a šta je sa ostalih 85% koji se guraju u sukob, koji se nisu definisali kao država, gde vlada kriminal i kraduckanje se javno ohrabruje? to su predlozi za amputiranjem tela da bi se sačuvala bolesna ruka.2. da se srbija bori za sve čega ima 15%, svake godine bi u beogradu postojala gay parada. pošto je nema, jasno je da se bavimo omiljenim nam sportom - selekcijom interesa u cilju čuvanja fotelje, platice, dodatka za odvojenost od porodice, paušala za razgovor sa biračima...

Oort, sve se slazem. Meni samo nije jasno zasto 15% kada je Kosovo oko 12.5%? Odakle visak?
lilit lilit 18:07 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
ama kakve to interese srbija ima na kosovu?


ti li si onaj sto kod hanum Bilje seda na jaja pa posle kuka kako su drugi glupi?
ccccc, ne radi se tako, prvo se pogleda u ogledalo

ti mozda nemas nikakve interese na Kosovu, a priznaces, ti nisi Srbija
mariopan, na primer, ima interese na Kosovu i hoce svoju kucu
hoces li ti da joj ustupis svoj prag?
marumi marumi 23:33 14.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

ama kakve to interese srbija ima na kosovu?

Ovo je pravo pitanje koje bi trebalo postaviti Premijeru vlade Srbije. Bas bi bilo zanimljivo cuti odgovor (osim onog ''teritorijalnog'' interesa, naravno).
marumi marumi 00:13 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

I OTPLATOM KOSOVSKOG DUGA KOJI TROSE ALBANCI A DRZAVA SRBIJA NEMA UVID U TO NA STA SE TROSI A PLACAJU GA SVI GRADJANI SRBIJE.

Ima se, moze se. :)))
oort oort 08:20 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

lilit

oortama kakve to interese srbija ima na kosovu?ti li si onaj sto kod hanum Bilje seda na jaja pa posle kuka kako su drugi glupi?ccccc, ne radi se tako, prvo se pogleda u ogledaloti mozda nemas nikakve interese na Kosovu, a priznaces, ti nisi Srbijamariopan, na primer, ima interese na Kosovu i hoce svoju kucuhoces li ti da joj ustupis svoj prag?

Ama mariopan ima svoju kuću na kosovu i neka živi u njoj. nek izlazi na izbore, nek radi sve što radimo i mi ovde: plaća struju, radi, plaća telefon, radi, zeza se, radi, bloguje, radi... a goranov text jeste put da se sve to omogući bez da je iko maltretira.
ali ne može da očekuje da će da živi u zemlji srbiji, kosovo nije srbija ma koliko se bata živojinović derao da jeste. a nije srbija jer srbija kosovo nije želela dovoljno dugo.
mariopan mariopan 12:21 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
lilit

oortama kakve to interese srbija ima na kosovu?ti li si onaj sto kod hanum Bilje seda na jaja pa posle kuka kako su drugi glupi?ccccc, ne radi se tako, prvo se pogleda u ogledaloti mozda nemas nikakve interese na Kosovu, a priznaces, ti nisi Srbijamariopan, na primer, ima interese na Kosovu i hoce svoju kucuhoces li ti da joj ustupis svoj prag?

Ama mariopan ima svoju kuću na kosovu i neka živi u njoj. nek izlazi na izbore, nek radi sve što radimo i mi ovde: plaća struju, radi, plaća telefon, radi, zeza se, radi, bloguje, radi... a goranov text jeste put da se sve to omogući bez da je iko maltretira.
ali ne može da očekuje da će da živi u zemlji srbiji, kosovo nije srbija ma koliko se bata živojinović derao da jeste. a nije srbija jer srbija kosovo nije želela dovoljno dugo.

OORT , nismo se razumeli ja na KOsovu imam DEDOVINU , ne zivim tamo , nije moj dom tamo odavno. Imovina koju imam deli se na nas puno i MALA je MALECKA , tek jedna MRVICA. Ne znam da li bih imala da vas sve pozovem na kafu. Nije o imovini kao takvoj rec.
Imovinu i to licnu pominjem iz sasvim drugog razloga. Ovde se potura teza da Srbi Kosovo zele iz sentimentalnih , istorijskih i mogih drugih razloga ( kolevka?) A to je sve imaginarno , istoriju mozemo svi da bacimo na stranu , kolevka se izlizala od upotrebe a sentimentalne uspomene ne mogu da se opipaju izmere ili naplate. Tako se najbolje potura teza da Srbi i Srbija zapravo ne mogu jer nemaju sta da traze po Kosovu jos su i svoja imanja rasprodali za debele milione bal bla bla ....zato valjda jos zive te "raseljene osobe" po vagonima , supama i td.?
Ako pored vase male kucice koju ste mi lepo opisali stavite tu moju mrvicu , pa okolo poslazete kao slagalicu imanja onih 250 000 proteranih Srba i drugih nealbanaca, pa dodate crkvena imanja , stanove kuce i sve njive dobicete 60 % teritoruje Kosova u PRIVATNOM VLASNISTVU koje je neprikosnoveno po svakom pravu, dakle moze se IZMERITI , OPIPATI , to nije nestvarno kao recimo "kolevka".Podatak sam cula na TV , izneo neko iz nase Vlade bas u vezi Kosova, pa ako nije tacan ispravite me..Znam da je deo imanja prodat, nisu to nikakvi miloni niti Albanci imaju milione , oni su jako siromasni uopste , tamo pare ima samo mafija i politicari , razni sverceri itd. Obican Albanac nema milioone ali moze recimo da kupi manje seosko imanje i sasvim posteno da ga plati. Takvih kupovina je bilo i ja se prema njima odnosim korektno. Koliko je korektno da neko prodaje svoj dom jer u njemu ne moze da zivi od pretnji to je vec druga tema pa ne bih, ali takvih kupovina je bilo. Daleko vise je bilo otimacine , zasto bi neko nesto platio ako moze da ga uzme. Za te ljude ja se borim , ne za onu moju mrvicu.
Vi mozete svoga doma da se odreknete, ako niste voljni da ga barnite , da upotrebim vasu recenicu " Oni ga zele , eto im ga " pa ako tako vi mislite niste taj svoj dom ni zasluzili.
Prosle nedelje na TV vidim emisiju o starici Srpkinji koja zivi u stanu zabarikadirana, sa mrezama od zice na prozorima jer joj stalno razbijaju prozore, sa celicnim vratima koja joj je neko stavio da joj pomogne da se zastiti a koja su iskrivljena od pajsera ili sekire od stalnih pokusaja da se u njen stan udje. Ona zivi pasijim zivotom u logoru od svog stana jer nece da ostavi svoj dom.Ima 74 godine. Onaj ko provaljuje u njen stan morace da se suoci sa zenom koja nece da se iseli ni pod kakvom pretnjom i samo mrtvu je iz tog stana mogu izneti , jer da je htela da ga da ona ne bi tako pasijim zivotom zivela , dala bi ga odmah.

Sad meni je cudno da se Medjunarodna Zajednica stavlja na stranu razbojnika i kao da mu porucuje da ce tapiju za taj stan dobiti samo ako uspe da udje, sto nije lako ,vrata su celicna iako dobro naceta , nije to konzerva...a taj razbojnik ima odavde i gomilu navijaca i ( i vi ste tu) koji ga bodre da istraje ako se umori jer evo jos malo pa ce imati papir da je to njegovo legitimno pravo da uzme SVOJE parce Kosova.O starici necete citati na ovim blogovima ako ja o tome ne napisem , a onda ce mi stici komentari najblazi bi bio " ko o cemu a baba o cepu" ( volim i ja tebe Jelice ne ljutim se znam da sam dojadila i Bogu i narodu) a neki ce me nazvati i gorim imenima samo zato sto pisem o Srbima. Ta starica kriva je po svim tackama optuzbe ..imala je Slobu ..shodno tome i kriva je za hladnjace , Suvu Reku , bracu Bitici...da ne nabrajam.
Ako se tako pristupa problemu Kosvova onda ja ne ocekujem posten pristup , ona obecanja o standardima i sada postoje ali ovoj starici svake noci glava u torbi pa te papire na kojima nesto pise ne uzimam za ozbiljno. A da ce se neko zapitati da li je ta starica prezivela ovu nedelju ? Nece.
Dakle zbog nje i slicnih koji zele svoje a nista tudje im ne treba ,,zbog njih ja pisem JER O NJIMA NIKO NE GOVORITE.
madoxxx madoxxx 13:17 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

Mariopan preporuka i upozorenje jer ce sad Biljana da se javi i da kaze da mi nemamo prava da vidimo nase zrtve, sprsku decu pobijenu na kupanju, srpske seljake pobijene na njivama, srpske starce i starice terorisane i dan danas u Krajini i na Kosovu, decu koja u toj - "eto im je" zemlji pod policijskom pratnjom idu da bi dosla u skolu. Kojima su bombe u sopstvenom dvoristu isto sto i nama novogodisnje petarde. Mi moramo da vidimo iskljucivo njihove zrtve, i da se klanjamo njihovim koljacima na mestu premijera i drugih vidjenijih politicara. Ako su Siptari u pravu, onda im zavidim jer medju njihovim narodom vlada takve jedinstvena podrska drzavotvornoj politici(to po stranim izvorima, a inace secesionistickoj i teroristickoj). Takvu podrsku po bilo kom pitanju Srbija moze samo da sanja - jer ovde i za ukidanje poreza na bebi hranu i odecu ne postoji jedinstveni stav u narodu.
Izvinjavam se sto vasu potresnu pricu koristim da pojacao svoje stavove koje iznosim, ali samo takvi primeri pred kojima ovdasnja "proeuropska" inteligencija zatvara oci i najradije bi ih sama uklonila jer prlja sliku o "svetijim od boga" jadnim Siptarima mogu otvoriti oci narodu da nije sve crno(Srbi) i Belo (Arnautski secesionisti)
49 41 49 41 13:45 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

Ako se tako pristupa problemu Kosvova onda ja ne ocekujem posten pristup , ona obecanja o standardima i sada postoje ali ovoj starici svake noci glava u torbi pa te papire na kojima nesto pise ne uzimam za ozbiljno. A da ce se neko zapitati da li je ta starica prezivela ovu nedelju ? Nece.
Dakle zbog nje i slicnih koji zele svoje a nista tudje im ne treba ,,zbog njih ja pisem JER O NJIMA NIKO NE GOVORITE.


Cestitam mariopan na ljutskom razmisljanju-jedino isparavnom. Za mnoge takav pristup je bizaran.

To se isto desilo na Ilidzi i u Krajini sa starima. Nisu imali gde i nisu hteli da idu sa svog ognjista koje su gradili i stekli-nisu hteli da idu zbog svoje starosti i DA NIKOM ISTA NAZAO UCINILI. Mnogi takvi su; nazalost zavrsili sa nozem pod grlom.

Jedan sredovecan Nemac mi je sa ogorcenjem rekao:

"Da mrzim svoga dedu i ubijem ga samo sto je Srbin; Vi ste svi tamo poludeli"!
oort oort 14:49 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

ali ja baš o toj starici govorim! neću rat, tenzije, razgovore gluvih i slepih! daj da stvorimo uslove da ljudi na kosovu žive normalno! ali kako dok vlada bulazni da 90% stanovništva ima u vlasništvu 40% teritorije a svi mi jako dobro znamo da je zemlja na kosovu krajem osamdesetih i tokom devedesetih prodavana a da knjiženje nije bilo moguće!? dok budale govore kosovo je srbija, a prema jedinom albancu u skupštini se odnose kao prema krpi! kakve druge praktične posledice mogu da imaju takva trabunjanja nego dva udarca sekirom na čelična vrata? kako albanska populacija može da se poistoveti sa državom gde u himni bog ekskluzivno spašava srpski rod? gde se premijer u 50% slučajeva slika u crkvi, u obaveznoj pratnji dežurnog ni-manje-ni-više-nego akademika (a što je još gore član 11 ustava takve demonstracije svodi na licemerje! i najgora diktatura je bolja od licemerne države. to je lekcija koju smo morali, a nismo, da naučimo od miloševića!)? ako u srbiji sa kosovom živi 20% građana albanaca, kako to da ni predsednik ni premijer nisu ni jedan jedini put nijednu jedinu reč na albanskom rekli, makar dobar dan? kakvu to poruku daje?
i upravo suprotno, ovakvi tekstovi i razumni napori da se sagledaju sve strane, da se kupi vreme, da se slegnu rane, da se malo zaboravi i 1999, to je jedina šansa te starice.
MaNdRaK MaNdRaK 15:02 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

I OTPLATOM KOSOVSKOG DUGA KOJI TROSE ALBANCI A DRZAVA SRBIJA NEMA UVID U TO NA STA SE TROSI A PLACAJU GA SVI GRADJANI SRBIJE.


Pa trebao je neko da isfinansira albanski lobi u USA. Izgleda da pare od droge nisu bile dovoljne.
mariopan mariopan 15:25 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
ali ja baš o toj starici govorim! neću rat, tenzije, razgovore gluvih i slepih! daj da stvorimo uslove da ljudi na kosovu žive normalno! ali kako dok vlada bulazni da 90% stanovništva ima u vlasništvu 40% teritorije a svi mi jako dobro znamo da je zemlja na kosovu krajem osamdesetih i tokom devedesetih prodavana a da knjiženje nije bilo moguće!? dok budale govore kosovo je srbija, a prema jedinom albancu u skupštini se odnose kao prema krpi! kakve druge praktične posledice mogu da imaju takva trabunjanja nego dva udarca sekirom na čelična vrata? kako albanska populacija može da se poistoveti sa državom gde u himni bog ekskluzivno spašava srpski rod? gde se premijer u 50% slučajeva slika u crkvi, u obaveznoj pratnji dežurnog ni-manje-ni-više-nego akademika (a što je još gore član 11 ustava takve demonstracije svodi na licemerje! i najgora diktatura je bolja od licemerne države. to je lekcija koju smo morali, a nismo, da naučimo od miloševića!)? ako u srbiji sa kosovom živi 20% građana albanaca, kako to da ni predsednik ni premijer nisu ni jedan jedini put nijednu jedinu reč na albanskom rekli, makar dobar dan? kakvu to poruku daje?
i upravo suprotno, ovakvi tekstovi i razumni napori da se sagledaju sve strane, da se kupi vreme, da se slegnu rane, da se malo zaboravi i 1999, to je jedina šansa te starice.

Ta zemlja sto je prodavana nije sporna imaju ljudi obraz i jedni i drugi verujte... koliko god vam cudno u ovom trenutku zvucalo ali tako je.
Ja predlazem podelu da bi ta starica mogla da skine resetke JOS ZA NJENOG ZIVOTA ato je kratko vreme..seme mrznje duboko je posejano pa ako se < bar na neko vreme ne razdvoje , da se strasti smire , da se ljudi okrenu normalnom zivotu , da se polako lece rane , da pocne da se radi i zivi od rada ...verujte VREME ce da ucini mnogo vise nego bilo kakva diplomatija i to vreme je izlaz..ali za to vreme i jedni i drugi moraju imati SVOJE PARCE KOSOVA .
Nikakav rat ne predlazem , to mi ni snu ne dolazi , pa i ja imam decu.Nikome to ne treba. Svima treba mir , da se zivi , da se zaljibljuju mladi , da rade , da mogu devojku da odvedu na kafu i kolace , da se zene , da imaju decu i da mogu da ih hrane.....a ne da sa puskom u ruci cuci u planini ili u sumi i da ceo zivot provede cekajuci nas da dodjemo po svoje. Jer koliko god ih ucili da je celo Kosovo njihovo , svako ko spava u tudjoj kuci koju nije kupio ZNA da je na tudjem i da ce vlasnik svako pravo imati da kad tad dodje po svoje.
oort oort 15:26 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

MaNdRaK
Pa trebao je neko da isfinansira albanski lobi u USA. Izgleda da pare od droge nisu bile dovoljne.

evo mariopan još dva udarca sekirom na čelična vrata.
mariopan mariopan 16:18 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort
MaNdRaK
Pa trebao je neko da isfinansira albanski lobi u USA. Izgleda da pare od droge nisu bile dovoljne.

evo mariopan još dva udarca sekirom na čelična vrata.

OORT...da se ja odjavim? Dojadila i Bogu i narodu? Hajde onda ...lep pozdrav svima...ovo gore ako ne vidis nisam ja napisala...))))) odjavljujem se ...dajem priliku i drugima kojih ovde ima i mnogo dobrih predloga sam preporucila jer vode ka nekom resenju.Preporucivanje nesto ne radi bas najbolje?

Bonner D Bonner D 19:09 15.11.2007

Re: “14+” za Kosovo

oort

dok budale govore kosovo je srbija, a prema jedinom albancu u skupštini se odnose kao prema krpi!


Oort, ko se u skupštini tako ponaša prema jedinom predstavniku Albanaca? Svi poslanici odreda ili su to isti oni koji za Predsednika Tadića kažu da je ustaša?


oort

kakve druge praktične posledice mogu da imaju takva trabunjanja nego dva udarca sekirom na čelična vrata?


Odgovornost za položaj Srba u većinski albanskim sredinama imaju pre svega albanski političari i albansko društvo u celini i obrnuto, u većinski srpskim sredinama za položaj Albanaca su odgovorni pre svega srpsko društvo i srpska Vlada. To je npr. slučaj na jugu Srbije. Globalni odnosi Srba i Albanaca su naravno takodje važni i utiču na položaj jedne ili druge grupe u sredinama u kojima su u manjini ali oni nisu i ne smeju da budu presudni za stanje medjuljudskih i medjunacionalnih odnosa na terenu u lokalnim sredinama.


oort

kako albanska populacija može da se poistoveti sa državom gde u himni bog ekskluzivno spašava srpski rod?


Himna Srbije ima svoju tradiciju, ona je jednostavno nastala tada kada je nastala, ta činjenica ne može da se promeni. U njoj nema ništa uvredljivo za bilo koga. Takve situacije imaš svuda u svetu, počevši od neposrednog susedstva npr. Hrvatske itd. Meni npr. smeta što je uopšte menjan originalan tekst, bez obzira što Srbija trenutno nije monarhija, ta himna jednostavno ima svoju tradiciju, istoriju, ona je jedina himna Srbije i to ne bi trebalo da bude problem za bilo koga.


oort

gde se premijer u 50% slučajeva slika u crkvi, u obaveznoj pratnji dežurnog ni-manje-ni-više-nego akademika (a što je još gore član 11 ustava takve demonstracije svodi na licemerje! i najgora diktatura je bolja od licemerne države.


Srbija je sekularna država, ali i država sa većinskim pravoslavnim stanovništvom i to je jednostavno činjenica koja mora da se prihvati kao takva. Premijer Srbije, kao konzervativac, vernik, svakako ne može i ne treba da sakriva ili potiskuje tu činjenicu, versko opredelenje svakog od nas jeste naša privatna stvar, ali to nikako nije nešto što treba da se sakriva, gura u ćošak ili prećutkuje. To se sakriva i gura u ćošak u totalitarnim društvima. To jednostavno nije nešto što bi trebalo da vređa bilo koga.

Evo ti jedan primer iz Nemačke, gde živim, pre godinu dana Papa Benedikt XVI je posetio Nemačku, u kojoj po zvaničnim podacima ima svega 30% rimokatolika. Ta njegova poseta je prenošena uživo od početka do kraja, gotovo neprekidno na svim kanalima javnog servisa, i to uporedo, dakle koji god program si okrenuo imao si istu sliku, kao i na brojnim privatnim kanalima. Ali ta činjenica nikome nije smetala niti je iko oko toga pravio problem. Ne vidim zašto bi u Srbiji nešto slično trebalo da bude problem bilo kome.


oort

ako u srbiji sa kosovom živi 20% građana albanaca, kako to da ni predsednik ni premijer nisu ni jedan jedini put nijednu jedinu reč na albanskom rekli, makar dobar dan? kakvu to poruku daje?


Nisam siguran da bi takvi simbolični gestovi nešto mnogo promenili, ali oni svakako jesu nešto što može da se pozdravi. Ne znam dal’ evtl. tako nešto možda nisu i učinili ali ne tako javno da je preneseno u svim medijima? Ne bi da spekulišem.


Ono što meni u celoj toj situaciji oko Kosova, ali na političkoj sceni Srbije uopšte smeta to je to konstantno dnevno-političko prepucavanje i praktično konstantna predizborna kampanja. Nijedan ozbiljniji problem se ne rešava uz ozbiljan, konstruktivan dijalog, sve ide uz obavezno medjusobno prepucavanje i optuživanje, i ogromnu medijsku halabuku, uopštavanje, skandiranje parola, ponavljanje uvek istih fraza itd.

Ja razumem da je to političkim strankama u interesu, ali gradjani, i posebno mediji nekako rado u svemu tome učestvuju, a takve stvari pre svega idu na štetu gradjana. Politička nestabilnost, dnevno-političko prepucavanje direktno šteti ekonomiji, evropskim integracijama, imidžu zemlje, a to su sve stvari od kojih se živi. Ne znam kad će to da se shvati, pre svega gradjani to da shvate jer to najviše pogadja njih same i njihove živote.

Bili su izbori, rezultati su tu, pauza, izborne kampanje su završene i mora da se radi, business as usual, tako je u savremenim demokratskim društvima. Postoje i u njima skandali i korupcija i sve što i u Srbiji postoji, ali i takvim stvarima se mnogo hladnije i trezvenije pristupa, bar je takav moj utisak, ne znam.


semele semele 14:58 14.11.2007

-

-
madoxxx madoxxx 15:20 14.11.2007

Re: još bolje

Gospodinu predloziti da svoje ideje predlozi u Ruandi gde su Tutsi i Hutu narodi naneli "grave injustice" jedni drugima pa nek njima oduzima 13% teritorije sa specijalnim statusom, ili da UK da slican status Severnoj Irskoj, jer je katolicka manjina pretrpela "grave injustice" od protestanata. Ne lepo nek kazu "hocemo da vam otmemo Kosovo ne zato sto Arnauti maju pravo koje inace ni po jednom medjunarodnom zakonu nemaju, nego zato sto hocemo, u ta ta na na na na na i ne mozete nam nista".
Obrtanje teza da se to radi zbog opasnosti da arnautski teroristi naprave rusvaj u regionu ako im se ne da nezavisnost, moze se resiti jednostavno, suzbijanjem tih terorista istim metodama koje US i EU koriste na Bliskom Istoku (Bombardovanje, ilegalno hapsenje, mucenje, drzanje u nezakonitom pritvoru....)

Nije pristajanje Srbije na ovu otmicu nesto sto je civilizacijski, politicki ili bilo kakav drugi korektni cin. Pristacemo jer ce nas naterati. I stari treba zvati svojim imenom - nije ovo secesija nego otimacina teritorije.
I bez obzira sta mi, vi, oni pricali to ce da se desi. Pamet treba izvuci iz '90ih - bolje to uraditi ranije (sagnuti glavu i pojesti g....) nego da se inatimo i to isto uradimo uz velike gubitke (para, vremena, mogucnosti) kasnije. To ga ne cini ispravnim, ali
Goran Svilanović Goran Svilanović 17:21 14.11.2007

to semele

Ne, nisam ga sreo, ili bar ime nisam upamtio.

Sto se predloga samog tice, meni to veoma lici na razradjeni predlog Balkanske komisije. Dakle, Kosovo je nezavisno od Srbije, ali nije suvereno. Njime upravlja EU, a Kosovo i Srbija idu ka clanstvu u EU, razdvojeno. Nisu u UN, dok nisu u EU (predlog Komisije), a mozda ni tada (predlog koji citirate).

Ne vidim koju (ako ikakvu) vezu Srbija ima sa Kosovom, prema ovom predlogu Emersona. Kosovo nije u UN, ali osim toga, nema nikakvu vezu sa Srbijom i ima sve atribute drzave, osim clanstva u UN. Osim toga, zaobilazi se SB, a potpuno se ignorise Srbija, ne vidim gde je njoj tu mesto. Pominje samo pregovore tripartitne o kontroli granica, s tim da vazi EU pravo (i EU odluka valjda).

Da zakljucim, osim zadovoljenja sujete, mislim da Srbija ne dobija nista konkretno. S druge strane, ako to znaci politicki mir u Srbiji, onda molim lepo, neka nasa Skupstina to podrzi.

s56a s56a 18:26 14.11.2007

Re: to semele

Koji bi bio valjan razlog za dalje cekanje Albanaca oko nezavisnosti Kosova? Bili su mirni dok Srbija "nije bila u ratu". Suroi je lepo rekao, da je nezavisnost jednostrana odluka. Cemu dodatne igre sa referendumom kad su cak i sofisticiraniji Slovenci glasali 97% ZA. Pa zar vi stvarno zelite Palestinu u EU?

Naravno Vi GS primarno zagovarate interese Srbije. Secam se vase fine reportaze iz nedavne posete rodnom Gnjilanu.
semele semele 19:25 14.11.2007

-

-
marumi marumi 23:48 14.11.2007

Re: to semele

Goran Svilanović
Ne, nisam ga sreo, ili bar ime nisam upamtio.Sto se predloga samog tice, meni to veoma lici na razradjeni predlog Balkanske komisije. Dakle, Kosovo je nezavisno od Srbije, ali nije suvereno. Njime upravlja EU, a Kosovo i Srbija idu ka clanstvu u EU, razdvojeno. Nisu u UN, dok nisu u EU (predlog Komisije), a mozda ni tada (predlog koji citirate).Ne vidim koju (ako ikakvu) vezu Srbija ima sa Kosovom, prema ovom predlogu Emersona. Kosovo nije u UN, ali osim toga, nema nikakvu vezu sa Srbijom i ima sve atribute drzave, osim clanstva u UN. Osim toga, zaobilazi se SB, a potpuno se ignorise Srbija, ne vidim gde je njoj tu mesto. Pominje samo pregovore tripartitne o kontroli granica, s tim da vazi EU pravo (i EU odluka valjda). Da zakljucim, osim zadovoljenja sujete, mislim da Srbija ne dobija nista konkretno. S druge strane, ako to znaci politicki mir u Srbiji, onda molim lepo, neka nasa Skupstina to podrzi.

Dobro, desi se cudo i Kosovo ostane u ''sastavu'' Srbije. I sta onda? Ko ide na Kosovo da odrzava red? Kostunica mozda? Bulatovic? Velja Ilic? Tomislav Nikolic? Natasa Jovanovic?... Ili ce oni to iz Beograda da obavljaju? Mislim.... ciju ce decu slati Kostunica da ''drzi red'' (citaj strada) posto svoje ne moze da salje jer ona ne postoje?
sentinel26 sentinel26 01:08 15.11.2007

Referendum za 3 - 4 godine

Gospodine Svilanoviću,
Da li se slažete da je pregovarački tim Srbije od početka izabrao pogrešnu taktiku, obzirom na ciljeve koje je postavio.

1) Ustav – poruka je bila jasna – zanima nas teritorija a o ljudima ćemo kasnije a možda nikad.

2) Odnos prema USA i stalne svadje sa njima. A tamo smo instalirali nekakav KOKUS. Ja sam dugo mislio da je to skraćenica od Koštunica + Kusturica. Taj KOKUS je kongresmenima podnio izveštaj (analizu) u kojem doslovno piše da su Srbi istorijski i emocionalno vezani za Kosovo. Ništa više, ništa racionalno, ništa značajno za njihove sisteme vrijednosti. To je propala investicija.

3) Zar to nije bio posljednji trenutak da se okanemo istorije i emocija?

4) Odnos prema EU takodje naopak. Hoćemo i očekujemo pomoć od EU a ponašamo se neevropski, čak i antievropski u nekim trenucima.

5) Umjesto da dopunjujemo Ahtisarijev plan, kvalitetnim predlozima, mi smo stalno igrali na kartu njegovog totalnog rušenja, triumfalno objavljujemo da je mrtav, a malo-malo pa nas neko probudi iz sna viješću da je on i dalje na stolu.

6) Predlog sa 14 tačaka, koji ima podršku, smo takodje „preskočili“ svojim Hokus-pokus-Kongom. Reklamerski i prazan predlog odapeli kao strijelu u prašinu.

7) Sada je najavljen novi predlog o „Neutralnom statusu“. On još nije ni podijeljen, još ga nijesu ni pročitali a Samardžić večeras isti već odbacio. Ništa analiza, ništa Vlada, ništa pregovarački tim, ništa javnost, ništa gradjani (Srbi) na Kosovu. Mi unaprijed znamo da on „ne valja“.

8) Sabotirali smo pregovore 14 mjeseci, odbili tri prijedloga, a 10. decembra na stolu će biti sva tri (Ahtisarijev, 14 + i "Neutralni.." ili jedan,da kažem konglomerat od sva tri - sa nekim dodacima. Najvažniji dodatak će biti odloženi referendum. Referendum će biti organizovan na teritorijalnom a nikako na nacionalnom principu i to neko mora da kaže Srbima na Kosovu odmah.

9) Rok za referendum će biti (onaj iz Rambujea čini mi se) - 3 godine sa ponovnim preispitivanjem i pravom na novo odlaganje ili 4-5 godina bez preispitivanja. Rok od 15 godina je utopija. O njemu ne treba ni sanjati.

10) Status Srba na Kosovu je po meni bio najvažniji, ali izgleda „to ćemo na kraju“ a možda nikad. O njemu ćemo sigurno pričati pred izbore.

11) Na javnoj sceni u Srbiji imamo, pored onog pravog i falš dušebrižništvo, koje MZ itekako vidi, čime mi sami sebi smanjujemo cijenu.

12) Pročitani i propali pokušaj uvlačenja Rep.Srpske u kombinaciju i to kao čisti revanš protiv MZ, koji je naravno otkriven i osujećen akcijom MZ i njenog predstavnika sa svim mogućim ovlašćenjima.

13) Da li vam se čini da Srbija stalno igra na kartu, kao da podelu Kosova ima osiguranu i u džepu. Da li to može da bude stupica? Ja mislim da je to njihov „Plan C“. Ako i jeste, oni nemaju hrabrosti da izadju s njim i da kažu:
- Hoćemo podelu;
- Hoćemo da Srbija i NATO (zajedno) budu garant bezbednosti Srba na Kosovu;
- Hoćemo ratifikaciju u parlamentima Srbije, Kosova, EU i NATO pakta;
- Onda možda može priznanje.

14) „Neutralni status“ sa odloženim referendumom je ustvari rješenje za one dvije „kritične tačke“ koje ste vi naveli.

P.S. Scenario iz tač. 12. ja sam prognozirao prije nekoliko mjeseci, kada je počela rasprava (najava) o zakonu o državljanstvo (Srbije) u to u Banja Luci.
blackbox blackbox 08:03 15.11.2007

Re: Referendum za 3 - 4 godine

Baš tako potpisujem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana