What Would House Do

Jelena Milić RSS / 17.05.2009. u 12:25

OK, kad već ne slušaju Ms Milić i ne šalju u Srbiju interventnu u sastavu Horejšio Kejn i Geregori Haus ( zna se da Čak Noris u istu ne sme ni da priviri  jer je Mile Kitić jači nego ikad) dobar je i tandem Džozef Bajden i Filip Gordon. Još da se  Bajden bolje ošiša, pogotovu onu loknu pozadi na vratu, i da pusti da se „granice na Kosovu prilagode“ to jest da se Kosovo podeli a da se to psssss nikom tako ne predoči. Da se ta farsa završi na jedini moguć polufunkcionalan način, jer „ocena krivičnog dela“ koja je dovela do bombardovanja, ajde, to je bila Klinton-Bajden politika, od koje je Bušova administracija odustala, a  od nje napravila Frankeštajna zvanog izvoz demokratije nasilnim putem.  Ms Milić nije BTW.  A i EU se pravi luda pa nam tvrdi bolje vam je bez Kosova ekonomski i organizaciono, il prodaje priču o nastavku raspada SFRJ kao glavnom argumentu, koji onda totalno pobija razloge zašto su nas bombardovali, dakle sve to je politiku supremacije ljudskih prava nad državnom teritorijom  ojadilo možda i  za sva vremena verovatno kao legitiman koncept, al ni po toj poltici nikad nije bilo neke usaglašene, normirane,  skale za „presude“. Presudu su Srbiji  još  izrekli x godina kasnije što solidno zbunjuje i daje ogroman prostor satelitu Jeremiću i Co za kamaru zamena teza, previđanja Batajnica,....Al ako uzmete u obzir broj kolatreralnih šteta u Afganistanu, metodoligija dal selo po selo il pojedinac po pojedinac, to jest  i iz kojih razloga se ljudi ubijaju,  počinje da gubi na razlici i značaju, pa ne vidim šta je loše u podeli, pogotovu ako se zna da bi Bajden i Irak podelio.

 

Ms Milić i dalje misli da bi podela Kosova bilo jedino funkcionalno i odživo rešenje jer je Srbija dovoljno destruktivan da će Kosovo  i dalje biti  jedina tema i fokus međunarodne politike i da ova ingeniozna fraza „složili smo se da se ne slažemo“ ne vodi ničem konstruktivnom, pogotovu za Srbiju. I da se ne lažemo, nisu ni Kosovari cvećke, a i Tribunal je mogao imati jasnije kritetrije do kad mu je vremenski gornji rok za razmatranje nedela, pa da i sve što se Srbima posle NATO intervencije dešavalo bude tamo uzeto u razmatranje.  Ameri će još i imati neke koristi, ekonomske il u vojnoj saradnji sa nekontrilisanom ekipom kroz tu frazu „složili smo se da se oko toga ne slažemo- idemo dalje“, al mi-čisto sumnjam. Sve dok je DS na vlasti sa Jeremićem koji otvoreno and legitimno, da muka bude veća,  poručuje -ako bih morao da biram EU ili Kosovo-Kosovo.  Al kao što  veliki filozof Haus kaže: „ As  phillosopher Jagger once said you can not alwayse get what you want.“

 

Ima li, onda,  nešto drugo što bi se moglo dobiti-postići ovom posetom, osim što smo već jednu stvar uradili u zajedničkom interesu-otkačili Jeremića iz prve u drugu kosmičku brzinu, za ovu priliku bar.

 

Imajući u vidu opštepoznatu naklonost i fascinaciju Ms Milić SAD, Bajdenov dolazaku Srbiju  je za nju ko poseta Deda Mraza iz onih Kokakola reklama, o Filipu Gordonu o kome niko drugi ne govri i da ne govori, jer on će biti ključni čovek realizacije Sad politike ovde, sa izaslaniko ili ne, Bajden je samo forma, jednokratna poruka,  pa evo spiska želja.

 

 

  1. Ubediti-lobirati ( izaberite termin zavisno od toga kako vidite delovanje Obamine administracije ) kod  EU, Holandije i koga još treba, Bramerca, etc, da nam se hitno odmrzne prelazni sporazum sa EU, a ako je moguće da i status kandidata čim prije, i bez Ratka Mladića u Hagu.

 

  1. Ubediti EU da bar jasnije poruči Srbiji da je oko Eulexa jedinstvena ( ako jeste i oko toga ), ili još bolje da ubedi i preostalu ekipu da prizna Kosovo, što je u interesu Srbije. ( ako već od podele nema ništa)

 

 

  1. Da prestanu da pričaju kako je „vojna saradnja sa Srbijom OK“ i da prave shady delas sa nekontrolisanom ekipom istom onom koja verovatno krije Mladića i neće Srbiju u EU, zarad svojih interesa, a ovamo da nam spočitava Mladića, kad i sam Šutanovac kaže da službe nisu baš najkontrolisanije.  Sve što očekuje relativno lako može da dobije i sa uređenijim i kontrolisanijim sistemom, službama pod kontrolom, i sl, a za šta je glavni preduslov, nastavak budno kontrolisanih i uslovljenih srpskih evropskih integracija, ali  za početak i bez Mladića u Hagu.

 

 

 Evo i dodatnog objašnjenjenja, ako treba. Vizna liberalizacija je lepa stvar, treba je čim prije dati Srbiji, ej Rusi imaju bolji putni režim u EU, i da podsetimo sve Đinđićeve ubice su imale ispravne ne fejk Šengen vize, tako da ta žvaka oko bezbednosti baš i ne pije vodu. Plus, Srbija je demografski toliko matora da EU od nas nikakav ogroman talas imigranata ne preti. Sad, afere oko pasoša i kome pripadaju kosovski državljani, pa ako Ms Milić pitate,  pripadaju EU i šta su zakomplikovali svojom neodlučnošću i nemanjem zajedničkog stava, i neelaboriranjem svih posledica svojih odluka,  nije fer da bar to fakturišu ostatku Srbije. I oko pasoša i štamparija, Tadić je ionako više njihov nego naš, a za Dinkića i G17 ekipu to ionako odavno sumnjam, a koliko čujem and vidim  i Dačić postaje, pa nek im zavrnu ruku i tu blamažu završe.  I nacionalistički Kurir ubode poneko zrno. Ali, liberalizacija, pa ni beošengen  neće mnogo pomoći procesu suštinske institucionalne evropeizacije  Srbije, niti će puno podići podršku javnosti za integracije, koja se bojim se topi polako.

 

Politika uslovljavanja je, sviđalo se to nekima ovde ili ne, u Srbiji dala odlične rezultate-Đinđićevu vladu, ali ona ima i svoj rok trajanja. 2009. sa Kosovom i Rusima oko nas i neuhvaćenim Mladićem, samo formalni proces pridruživanja, samo ugovorne obaveze iz SAA, a ima ih, ima  mesta gde će direktno EU zakonodavstvo da se primenjuje, i to gle čuda baš oko monopla, kontrole državnih davanja  i tako  toga, samo formiranje nezavisnih regulatornih tela i agencija predviđenih da i realizuju usaglašeno zakonodavstvo, a ne da ono ostane mrtvo slovo na papiru, i omoguće primenu zajedničkih EU politika u Srbiji, mogu iščupati Srbiju iz sadašnje ubrzane regresije.  U suprotnom će biti ko sa PfP, uslovljavi li nas, pa se setili tek na kraju 2006 bi li, umesto za vreme Živkovića da su se otvorili vanredno, jer vnaredne okolnosti traže vnaredne mere, nego par godsina kasnije a Mladića nigde i dalje, oduševismo  se do jaja, niko od zvnaičnika nije ni bio na samitu tom prilikom, hvala  niste morali, a evo nešto se i ne osećamo ni za PfP, ti manevri jesu dogovoreni pre x godina, al Rusiji se sad ne sviđaju.....

 

Kome odgovora sadašnje stanje? Pa ako se prisetite i onih političkih uslova, koje pored Mladića i podrške EULEXa, kažu nešto i o radu bezbednosnih službi, pravosuđu, i dodate ova oko ekonomije, tržišta, monopla, koje SAA otvara, videćete da je u pitanju ista velika, da ne bude zabune, ekipa koja Srbiju, a verovatno i Mladića, drži u šaci. I to ne nužno možda od straha šta bi isti rekao u Hagu, ili kakve bi to tek posledice imalo na Srbiju, već što bi se sistem u Srbiji malo popravio, postao regulisaniji i transparentniji, pravosuđe možda malo nezavisnije, a to bi nužno dovelo do pogoršanja njihovih pozicija i interesa.

 

Samo formalni proces evropskih integracija, u stvari, možda i može dovesti do toga da se stvari u Srbiji urede do te mere da možemo ili da uvatimo Mladića ili kažemo, činimo sve, al nije u Srbiji, bez bagaža blama sa kojim to sad radimo, jer nam  istovremeno ministar  vojni priznaje da službe ne kontroliše. a i neki po skupštinskim odborima za bezbednost nam pokušavaju oručiti sličnu stvar. Ili i Holandiji i još nekome, nekim finansijskim centrima moći,  ovakvo sadašnje haotično stanje u Srbiji odgovara?  

 

Priča o uspešnoj vojnoj saradnji je možda najkontraproduktivinja po Srbiju. I najlicemernija. Ne samo sa aspekta činjnice da se „legitimizuje“ jedan još poluodmetnuti i polunekontrolisani sistem koji verovatno čuva Mladića, a ovamo neće nama Srbija biti asimetrična, i glavni je problem staut Vojvodine, a statut vojnobezbednosnih službi nikoga ne zanima a tamo autonomija onolikaaaa,   već i sve što je takav sistem, kao posledicu nekontrole ili još gore kao reralizator usaglašene državne politike, činio. Zbog čega smo na kraju i bombardovani. Bajden će se videti i sa načelnikom GŠ Milojevićem, a sledeći u tom lancu komandovanja je „časni general Ćira“ saborac i poštovalac ekipe  koja je je već osuđena u Hagu. A i sva  „samoubistva“ u kasarni u Leskovcu koja su se posle 5. oktobra desila, nekako vode ka njemu, njegovoj bar formalnoj odgovornosti kao komandanta Treće armije. Ako ste zadovoljni vojnom saradnjom, onda je verovatnoća da takvi sa kojima ste vi zadovoljni, ne kriju Mladića, velika zar ne!  Onda Srbija čini sve u saradnji sa Hagom, onda ubeđujte Holanđane i ostale da nam odmrzavaju prelazni sporazum što pre. A RTS i Topčider i Leskovac ćemo sami. Vama su bili bitni Bitići.

 

I recite im, kad već podelu ne date, podelu koja bi i nejednistvenim Evropljanima bila časan izlaz iz situacije oko Kosova ( nejedinstvo je legitimno, da ne bude zabune, EU nema zajedničku spoljnu politiku, al komplikuje život i nama i njima, no i takva nam je jedini spas!) pritisnite EU da se izjasni i kaže da li će priznavanje Kosova biti uslov za EU članstvo. SAA je pretežno, trgovinski ugovor, sa netrgovnsklim delovima za koje nije bitna teritorija države, već pravni poredak. Članstvo je nešto drugo. Na pitanja  tipa što bi Srbija priznala Kosovo, kad Španija čalanica nije, lako je dati odgovor-Španija nešto baš i nije pravila Batajnice, mada su baskijski separatisti  solidno opake teroriste. Ali, to beše onaj polzni princip koga su se u EU odrekli. Pa možda je vreme da ih baš Bajden podseti, a Srbija da se stavi pred jasan izbor.

 

U suprotnom, imaćemo još iks godina satelita Jeremića ili neki njegov klon, a božeoprosti al onaj Borko je Minimijermi, koji će celu spoljnu politiku zemlje, i sve resusrse,  podrediti borbi za Kosovo, uvaljujući nam i EU nejedinstvo, i onaj nesretni sud i njegove podneske  kao ključne argumente, a Iran i Siriju kao glavne saveznike i lobiste, još će Ms Milić za Rusima kukati. BTW ta borba je, tell him, tell him, a Bajdenova poseta je svima koji to hoće da priznaju sasvim jasna poruka, al ajd, Jeremić neće biti prisutan  verovatno, gotova, pričalo se o tome formalno tokom posete ili ne. Funkcionisalo Kosovo ili ne ovako celo, sa Srbima na severu i DS/S u Beogradu. Tako da je svako dalje gubljenje vremena na to, a ne na funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu u jasnim okvirima i ostaka Srbije takođe,  u stvari direktna podršaka kusturicama, lukama beograd, miškovićima, davinićima, milanovićima, časnimćirama, koštunicama, putinima, mladićima........

 

Vreme ide, i Bosna će se, zahvaljući upravo odluci SAD Kongresa, konačno konsolidovati. A Srbija? Gadna vremena, dobra Dr Kadi je dobra u regularno neregularnim uslovima, al zajebana vremena traže malo fleksibilnija tumačenja protokola,  prakse i normi. What would House do?



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 12:47 17.05.2009

Leteći opanci spremni za .. :)

Citiram:
Leteći opanci spremni za .. :)
vracarac92 vracarac92 13:11 17.05.2009

Sto se tice...

...podele Kosova apsolutno se slazem sa tvojim stavom.
a sto Bajdenove posete tice, nisam siguran sta da mislim.
Poboljsavanje odnosa sa Amerikom je izuzetno znacajna i pozeljna stvar i smatram da se svaki iole normalan covek sa tim slaze, sa druge strane nikako ne mogu da zanemarim ulogu koju je Bajden imao u proslosti i njegovu ekstremnu ratnohuskacku politiku protiv Srba i Srbije. Ne mogu ( a i ne zelim) da zaboravim njegove pojedine izjave koje predstavljaju klasican primer satanizacije Srba:

„Ti si prokleti ratni zločinac i treba ti suditi kao takvom", rekao je Slobodanu Miloševiću 1993. (prema Bajdenovoj autobiografiji). ((sa ovom izjavom se dobrim delom slazem))

Pripisuje mu se i izjava iz iste godine: „Srbi su nepismeni, degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapini i agresori".

Početkom 1999. podneo je rezoluciju kojom se Klinton ovlašćuje da koristi svu neophodnu silu protiv Srbije.

Za vreme NATO bombardovanja poručivao je da ne treba strepeti za američke žrtve i da sa Srbijom treba postupati kao sa Nemačkom i Japanom u Drugom svetskom ratu.

Dakle tesko mi je poverovati da njegova poseta ne znaci jos jedno uslovljavanje ili deljenje packi Srbiji. Voleo bih da nisam u pravu a pravi odgovor ca nem dati bliska buducnost.
I da ponovim, Pozdravljam svaki znak otopljavanja odnosa izmedju Srbije i Amerike ali bio bih mnogo optimisticniji da nam u posetu dolazi neko drugi a ne Bajden.

antonacci antonacci 13:41 17.05.2009

Re: Sto se tice...

U sustini, voleli mi Bajdena ili ne, voleli Ameriku ili ne, voleli americku spoljnu politiku ili ne, u nasem je interesu da odnosi sa njima budu dobri. Zato je potrebno progutati po koju gorku pilulu. Ali je za to potrebno i politicke zrelosti koje kod nas i nema bas mnogo.

Ti si prokleti ratni zločinac i treba ti suditi kao takvom


Pa to je potpuno tacno. Cak i to da je bio proklet.
vracarac92 vracarac92 14:00 17.05.2009

Re: Sto se tice...

U sustini, voleli mi Bajdena ili ne, voleli Ameriku ili ne, voleli americku spoljnu politiku ili ne, u nasem je interesu da odnosi sa njima budu dobri. Zato je potrebno progutati po koju gorku pilulu. Ali je za to potrebno i politicke zrelosti koje kod nas i nema bas mnogo.

Nesporno.
Doctor Wu Doctor Wu 14:05 17.05.2009

Re: Sto se tice...

Zato je potrebno progutati po koju gorku pilulu.

To nije sporno, samo je pitanje sta je gorka pilula, tj tacka posle koje Srbija napusta i izdaje neke svoje strateske interese. Da li je interes Srbije da ima albanske granicare na Pancicevom vrhu? Po meni, nije. Da li je interes Srbije da se resi balasta Kosova i Albanaca koji nece da zive u Srbiji? Po meni, jeste. Podela Kosova se cini jedinim razumnim odrzivim resenjem, jedini je problem u tome sto su Albanci sebi kupili pravo da ih niko ne pritiska da odustanu od svojih maksimalistickih ciljeva.

Bajden ne dolazi da Srbiji nudi a Albance primora na podelu, nego da Srbiji izdiktira sta-se-ima-uraditi-inace jer su Srbi sada na severu Kosova poceli da igraju istu igru koju su Albanci igrali tokom 90-tih. Da bi zasladio celu stvar, verovatno ce ponuditi nego maglovito obecanje o Srbiji u EU, koje se, verovatno, moze obesiti macku o rep jer Angelu Merkel i Sarkozija savrseno boli uvo za ono sto Bajden obecava okolo.

Ono sto je meni veliko pitanje je koliko Bajden stvarno ima podrske a koliko to radi kao loose canon, ne bi li dobio jos neku kintu od Albanaca- ocigledno je da Ameri trenutno spoljnu politiku vode na tri potpuno razlicita fronta, da Obama 'ladno preskace Hilari kada su u pitanju odnosi sa Latinskom Amerikom i Evropom, i nije iskljuceno da Bajden, kao iskusni matori jarac, dize glavu i potencijalnim investitorima pokazuje da i on jos nesto vredi.
soraya soraya 14:08 17.05.2009

Re: Sto se tice...

isečak iz Bajdenovih memoara,poseta ratnom zločincu

Mislim da ste prokleti ratni zločinac

Malo iza osam uvečer, uputili smo se prema Miloševićevoj predsjedničkoj palati
- vrsti zgrada kakve volim. Trodijelna palata sa žutom fasadom i dorskim
kapitelima. Primijetio sam šest ili osam stražara u dugim kožnim jaknama; većina ih je
pušila cigarete osiguravajući vrata. Bili su to veliki momci, kao izbacivači, ali
osiguranje uopće nije bilo na visini. Milošević se, po svemu sudeći, nije osjećao mnogo
ugroženim, tako da su nas stražari samo ispratili do vanjskih stepenica zgrade. Čak
iznutra sam pokušao ustanoviti ima li kamera. U velikom holu, koji je odisao
šarmom mrtvačnice, nije bilo nikoga. I bilo je tako tiho da
smo mogli čuti odjeke sopstvenih koraka. Slijedili smo
crveni tepih do džinovskog mramornog stepeništa koje je
vodilo do sprata, a potom su slijedile još jedne
mramorne stepenice. Milošević nas je čekao u svom uredu na
vrhu stepeništa. Bio je, otprilike, moje godište, konzervativan
u odijevanju, okrugle glave, glatke kože kao u
keruba, samozadovoljni bankar na plodnom kraju duge i
unosne karijere. Tamno odijelo mu je dovodilo do izražaja
sijedu kosu, koja je stršila otkrivajući gigantsko čelo. Prišao
mi je s pruženom rukom; činilo se da je veoma sretan
što nas vidi. Kada sam odbio da se s njim rukujem, mirno
je kimnuo glavom, nimalo uvrijeđen.

"Dođite, senatore, sjednite. Hajde da
razgovaramo." Sjeli smo za konferencijski stol i on nam je počeo
govoriti. "Znate, sve ste krivo shvatili, senatore." Njegov
engleski je bio dobar; proveo je puno vremena radeći u
zapadnoevropskim bankama. Eagelburger ga je dobro poznavao
i smatrao, u vrijeme kada je tek došao na vlast, da će
on biti osoba s kojom će se moći dobro sarađivati.
"Nije problem u Srbima. Muslimani i Hrvati progone
Srbe." Izvadio je mape Jugoslavije i raširio ih na konferencijski stol između nas. Želio je da
mi pokaže gdje su Srbi bili napadnuti. Rekao sam mu da cijeli svijet zna ko
zapravo napada i da je na njemu da te napade zaustavi, da mora prestati sa
snabdijevanjem srpskih snaga u Bosni oružjem, gorivom i hranom, te da Karadžić, lider bosanskih
Srba mora potpisati Vance-Owenov plan. Milošević je još uvijek bio miran. Lagao mi je
u lice: "Prije svega, senatore, mi ne dajemo nikakvu pomoć bosanskim Srbima. Oni
su nezavisna strana u ratu. I drugo, Karadžić je nezavisan vođa i ja nemam
nikakvih stvarnih odnosa s njim. Ja mu mogu uputiti prijedlog, ali ne mogu kontrolisati
čovjeka kakav je Karadžić."

Tada je ponovo započeo s mapama, tako da sam i ja počeo pokazivati lokacije
za koje sam znao. A šta je sa Sarajevom? Granata je poubijala dvadeset dvoje
nevinih ljudi u redu za hljeb. Snajperi ubijaju nevinu djecu na ulicama. Šta je s
Omarskom? Žene i djevojčice silovane, od strane ljudi koji im govore da sada moraju služiti
kao stoka za rasplod srpskih beba. Odbacivao je sve optužbe jednu po jednu, sa
smišljenim izgovorom za svaku, nimalo ne povisujući
glas. "Muslimani su granatirali sopstveni narod kako bi
okrivili Srbe. Ne odigrava se nikakav genocid, kao ni
raseljavanje stanovništva. Nema etničkog čišćenja, a ako ga
i ima, sprovodi se nad Srbima."

Spomenuo sam Srebrenicu, grad s muslimanskom većinom, potpuno okružen srpskim vojnicima koji
su ispaljivali artiljerijske hice s okolnih brda i koji su
pljačkali konvoje humanitarne pomoći. "Ne, ne! Ujedinjene
nacije su dokazale da za skoro bombardiranje sela u
okolini Srebrenice nisu odgovorni Srbi." Tada me
pokušao ubijediti da sve strane u Bosni, uključujući
Muslimane, imaju artiljeriju i tenkove. Ovo me podsjetilo na stari
vic Lennyja Bruckea: "Šta činiti kada vam žena dođe kući
i zatekne vas u krevetu s drugom? Poričite!" Međutim,
u ovom slučaju nije bilo smiješno. Osjećao sam kako
mi krv navire u lice.

"Gospodine Miloševiću", rekao sam, "vi ste
jedina osoba na svijetu koja bi mogla reći tako nešto."

Milošević je shvatio da mi je dosta njegovih laži i
u jednom momentu je podigao pogled s mapa, bez
trunke emocija rekao: "Šta mislite o meni?"

"Mislim da ste prokleti ratni zločinac i mislim da bi vam kao takvom trebalo
suditi", rekao sam. Gledao sam ga pravo u oči, međutim, njegov izraz lica se nije
izmijenio. Nije bilo ni najmanje promjene na njegovom licu. Kao da sam mu upravo rekao da
je predivna osoba.

U toj atmosferi smo se vratili poslu. Nekoliko minuta kasnije priupitao sam ga
za pratnju do Srebrenice, kako bih se lično mogao uvjeriti šta se tamo događa.
Milošević se složio da je to izvrsna ideja, ali, nažalost, ni on nema ovlasti da me pošalje u
ratnu zonu. Osim toga, nije sigurno. U tom slučaju, rekao sam mu, da bi najbolje bilo da
se teško oružje preda UN trupama. U suprotnom, bit će ionako uništeno NATO
zračnim udarima.

"Vjerujte mi, senatore, da bih volio da Vam pomognem, ali to mogu jedino ako
se bosanski Srbi s tim slože."

Tada me, bez upozorenja, upitao želim li razgovarati s Karadžićem. Sada je
moja brada bila sasvim isturena. "Da, želim."

"Mislim da je u gradu", rekao je Milošević, uzeo telefonsku slušalicu i
počeo govoriti srpsko-hrvatski.

Nakon što je spustio slušalicu, nastavili smo razgovarati nekoliko minuta, kada
su se, odjednom, ulazna vrata palate otvorila uz tresak koji je odzvanjao
mramornim hodnikom. Svi smo odvratili pažnju od mapa, ušutjeli i slušali užurbane korake
na stubištu. Odzvanjali su po crvenom tepihu, bam-bam-bam, a potom gotovo u
galopu bam-bam-bam. Vrata kancelarije su se brzo otvorila. Ugledali smo
zadihanog Radovana Karadžića sa svojom raščupanom kosom, koja mu je pokrivala
markantno lice. Požurio je da sjedne s desna Miloševiću i pokušao promucati pozdrav.
Osjetio sam da bih trebao reći da neko ovom čovjeku donese čašu vode. Mislio sam da
će doživjeti srčani udar. "Uhhh, gospodine predsjedniče... uhhh, žao mi je...
uhh... kasnim... uhhh, došao sam što sam brže mogao."

Okrenuo sam se Miloševiću i prokomentirao: "Nemate kontrole, baš?"

Bio je to jedini put da sam vidio da se Miloševićev izraz lica mijenja. Sjekao
je Karadžića pogledom u komadiće, dok mi se ovaj predstavljao. "Senatore, čast mi
je susresti se s Vama. Čuo sam za Vas. Hvala što mi pružate šansu da Vam
objasnim svoju situaciju."

"Oh, interesantno je upoznati Vas doktore", rekao sam.

Milošević se vratio mapama, a Karadžić se pridružio svome šefu u tvrdnji da
su Srbi napadnuta strana. "Kako Srbi u Bosni više uopšte mogu živjeti s
Muslimanima", pitao se Karadžić. "Oni su životinje koje ubijaju Srbe u kolijevci i neprijatelji
zapadnih interesa."

Nakon više od dva sata ovakvog razgovora, bio sam poprilično bijesan i
pooštrio sam svoj ton. Prvo sam im rekao da moraju pustiti UN trupe u Srebrenicu.
Drugo, moraju garantirati obustavu vatre dok rade na prihvatanju mirovnog plana.
Karadžić je negodovao. Skupština bosanskih Srba imala je svu kontrolu nad
našim inostranim trupama na terenu kojeg su držali. Naglasio sam da je sada na
vlasti novi američki predsjednik i da će se stav SAD-a pooštriti po ovom pitanju. Srbi
će završiti pod strašnim ekonomskim sankcijama, s u potpunosti
naoružanom bosanskom vojskom koja će ih slomiti, uz NATO zračne udare
koji će ih dokrajčiti. Objasnio sam im da SAD nisu odustale od upotrebe sile, te da na
primjeru Zaljevskog rata mogu studirati američku vojnu silu.]
dragan7557 dragan7557 14:28 17.05.2009

Re: Sto se tice...

Eagelburger ga je dobro poznavao
i smatrao,

Naravno da ga je dobro poznavao (i ne samo njega već i ostatak bratije u YU.
Ovaj diplomat je kao i njegov prijatelj Brent Scowcroft su započeli karijeru u američkoj ambasadi u Beogradu.
I naravno znaju srpski jezik.

dragan7557
antonacci antonacci 15:22 17.05.2009

Re: Sto se tice...

tj tacka posle koje Srbija napusta i izdaje neke svoje strateske interese. Da li je interes Srbije da ima albanske granicare na Pancicevom vrhu? Po meni, nije. Da li je interes Srbije da se resi balasta Kosova i Albanaca koji nece da zive u Srbiji? Po meni, jeste. Podela Kosova se cini jedinim razumnim odrzivim resenjem, jedini je problem u tome sto su Albanci sebi kupili pravo da ih niko ne pritiska da odustanu od svojih maksimalistickih ciljeva.


Da li je u interesu Srbije da ostane izolovana džamahirija ili da njeni stanovnici konačno postignu određeni standard življenja?

Bolji život većine svojih građana.
To je državni interes koji dolazi pre Kosova, pre spoljne politike, pre razmaka između zuba gospodina ministra Jemerića.
Doctor Wu Doctor Wu 15:36 17.05.2009

Re: Sto se tice...

Da li je u interesu Srbije da ostane izolovana džamahirija ili da njeni stanovnici konačno postignu određeni standard življenja?

Bolji život većine svojih građana.

Da, bas tako ce, otprilike zvucati "argumenti" Bajdena. Medjutim, jasno je da se stanovnici Srbije ne mogu nadati boljem zivotu dok god drzava u kojoj zive ne bude mogla da bude drzava, a to podrazumeva punu suverenost na odredjenoj teritoriji, delovanje zakona, mogucnost naplate carina, poreza i ostalih stvari koje su potrebne da bi se uspostavile institucije modernih drustava (a to se, na koncu, svodi iskljucivo na to koliko je drzava u mogucnosti da honor obveznice koje izdaje svojim poveriocima). I dok god je ta suverenost suspendovana, dok god se Srbija bude tretirala kao pariah state, dotle ce se i njeni gradjani biti tretirani kao manje vredni stanovnici ove planete, odnosno parije (ili zarobljenici koncentracionog logora, u zavisnosti od toga koja simbolika vam vise odgovara).
vracarac92 vracarac92 16:16 17.05.2009

Re: Sto se tice...

jasno je da se stanovnici Srbije ne mogu nadati boljem zivotu dok god drzava u kojoj zive ne bude mogla bude drzava,

Tacno.
Ako sam sebe ne cenis ne mozes ocekivati da te drugi cene.
Tesko je pronaci pravu meru.
Doctor Wu Doctor Wu 16:35 17.05.2009

Re: Sto se tice...

Ako sam sebe ne cenis ne mozes ocekivati da te drugi cene.
Tesko je pronaci pravu meru.

To nije nikakvo nacionalisticko pitanje, nego cisto poslovno. Slobodna trzista se baziraju razmeni prava na vlasnistvo po ceni koju ucesnici transakcije odredjuju slobodnom voljom. Drzava nema sta da trazi u domenu formiranja slobodne volje ali itekako ima sta da kaze u domenu prava vlasnistvo.

Prema tome, pravo na vlasnistvo je u osnovi slobodnog trzista (koje je jedini garant razvoja nekog drustva) a njega moze garantovati samo jaka policija i jako i nezavisno sudstvo (zato Ameri imaju svoj FBI i svoje DA-eve i Englezi svoj Scotland Yard), oba, dakle, elementi onoga sto se podrazumeva pod modernom drzavom.
antonacci antonacci 19:47 17.05.2009

Re: Sto se tice...

jasno je da se stanovnici Srbije ne mogu nadati boljem zivotu dok god drzava u kojoj zive ne bude mogla da bude drzava


A kako je to, da izvineš, jasno?

Jedino što je zaista jasno, to je da je Srbija mala i potpuno nemoćna država i kao takva mora da ima dobre odnose sa velkim silama jer sama ne može da opstane. Probala je devedesetih, i svi se sećamo kako je taj projekat prošao.

Da je, uostalom, Srbija bila država koja radi u korist svih svojih građana, njena suverenost ni jednog trenutka i ne bi bila dovedena u pitanje. Ovako - kako je radila, tako je i prošla.
Doctor Wu Doctor Wu 20:23 17.05.2009

Re: Sto se tice...

A kako je to, da izvineš, jasno?

Jedino što je zaista jasno, to je da je Srbija mala i potpuno nemoćna država i kao takva mora da ima dobre odnose sa velkim silama jer sama ne može da opstane. Probala je devedesetih, i svi se sećamo kako je taj projekat prošao.

Da je, uostalom, Srbija bila država koja radi u korist svih svojih građana, njena suverenost ni jednog trenutka i ne bi bila dovedena u pitanje. Ovako - kako je radila, tako je i prošla.

Koliko znam, Srbiji Kosovo nije oduzeto 90-tih nego 2008. godine. A ona cuvena rezolucija UN 1244 iz 1999. u prvoj ili drugoj stavci kaze, izmedju ostalog, i sledece: Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,

Znaci, suverenitet FRY 1999. nije dolazio u pitanje. Srbija je posle 2000. imala demokratsku vlast, toliko demokratsku da su je pre neki dan svrstali u "slobodni svet" (uzgred, i Crna Gora i Kosovo i Bosna su na tim mapama obelezene bojama koje oznacavaju represivne i nedemokratske rezime).

Koliko ja razumem te UN rezolucije su nekakvi Ugovori medju clanicama Saveta Bezbednosti, i to ona vrsta medjunarodnih ugovora koja obezbedjuje international peace and security, sta god to znacilo. Ako nisu ispostovali taj Ugovor, zasto mislite da ce ispostovati obecanja data za stolom, pogotovu ako je jedno od deliverables nesto tako maglovito i nemerljivo kao sto je "bolji zivot gradjana"? Da li vi zaista mislite da Joe Bidena zabole uvo da li cete vi ziveti bolje? Da li vi mislite da je on neki charity, da ce se sazaliti zato sto ste nemocni i jadni, da ce udeliti neku milostinju?
antonacci antonacci 21:13 17.05.2009

Re: Sto se tice...

Koliko znam, Srbiji Kosovo nije oduzeto 90-tih nego 2008. godine.


Ali nije oduzeto zato sto se eto krajem 2007. nesto zakuvalo na Kosovu, pa je neko preko noci smislio da ga uzme, vec zato sto je S(v)rbija 20 godina neuspesno resavala problem ili ignorisanjem ili pokusajima genocida. Zato nije lepo reci da je Kosovo uzeto Srbiji. Ono se od Srbije odvojilo. Sa debelim razlozima.

Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act and annex 2,


Pise i na tarabi svasta, pa opet ne verujes.

Ne kazem da je fer, ali oni koji imaju moc imaju i pravo da menjaju pravila igre.

Ako nisu ispostovali taj Ugovor, zasto mislite da ce ispostovati obecanja data za stolom, pogotovu ako je jedno od deliverables nesto tako maglovito i nemerljivo kao sto je "bolji zivot gradjana"?


Pa ne znam. Ali ne znam ni da ce sutra osvanuti novi dan, jednostavno moram da verujem da hoce.
Sanse su svakako vece da ce odrzati zadatu rec ako smo na njihovoj strani.

Da li vi zaista mislite da Joe Bidena zabole uvo da li cete vi ziveti bolje? Da li vi mislite da je on neki charity, da ce se sazaliti zato sto ste nemocni i jadni, da ce udeliti neku milostinju?


Ne mislim da se Bajden u snu nesto potresa oko mojih zivotnih problema, naravno. Zapravo, ja mislim da je Dzo Bajden jedna teska sirovina. Ali to sta ja o njemu mislim nije uopste vazno. Vazno je koliku on moc realno ima i vazno je ono sto mi mozemo da uradimo da je iskoristimo za neki napredak.

Bolji zivot, tj. standard nece da nam da Dzo Bajden, na tome bi trebalo da rade nasi politicari.

(Vec kad smo kod toga, zaista je nerealno ocekivati da ce Bajden da posmatra Jeremica ili Tadica kao sebi jednake, jer oni to realno nisu. Dakle, on ce doci da izda naredjenja i da vidi Jeremica kako klima glavom i smesi se zadovoljno. Ali tako je i Bajden poceo. Tako se to radi. Prvo slusas i uvlacis se u dupe da bi napredovao. Ja iskren da budem to nikada ne bih mogao da radim i zbog toga se ne bavim politkom. Ali onaj ko se vec latio posla, ne bi trebalo da ima ponosa. Jer gradjani idu ispred politicarskog ega.)
Jelena Milić Jelena Milić 09:22 18.05.2009

Re: Sto se tice...

mislim da je bajdenova poseta blakanu vise za unutrasnju uporabu-tipa imamo jedan region gde smo stvari uspesno priveli skoro pa kraju....za razliku od zarista ....

spoljnopoliticki gledano, cinjenica da ide u pristinu bi trebalo da bude poruka, svidjalo se to nama ili ne, to jest jeste poruka

inace, ovo nije senator bjaden, vec podprerdsednik u okviru administracije za realtivno ujednacenom politikom, tako da ovaj i onaj bjaden ne moraju nuzno biti isti u pristupu...meni je mnogo bitnija cinjenica da dolazi filip gordon , kao sto rekoh, on ce biti realizator politike nadalje prema nama, ma kakva bila

inace, verujem da je u srbiji bilo dosta pogresnih interpretacija nekih njegovih stavova

Jelena Milić Jelena Milić 09:28 18.05.2009

to wu

i ja se bojim da od podele vise nema nista

mislim da to nema veze sa uspesnoscu albanca vec sa sirim kontekstom

ne slazem se bas da angelu i sarkozija boli uvo, niti da nova administracija igra nenastimovano

da je i dalje "samo" senator ili kongresmen, onda bih moza prihvatila tvoju teoriju o loose k, nagledala sam se non delegacija i po regionu i po srbiji, oni svi mogu sami da vode svoje spoljnopolitcke agende i putovanja, ali VP bas i ne

pre bih rekla da je pao neki plan pa onda nesto tipa a sad svi na svoja radna mesta

inace upravo je filip gordon za vreme busove administracija, ocjanicki pokusavao da ubedi evropljne da se mora saradjivati, ne na busovim osnovama, naovamo...kao sto rekoh i vracarcu, mislim da njegovu posetu, kao deo tima koji dolazi, treba posebno pomno pratiti

vracarac92 vracarac92 14:08 18.05.2009

Re: Sto se tice...

inace, ovo nije senator bjaden, vec podprerdsednik u okviru administracije za realtivno ujednacenom politikom, tako da ovaj i onaj bjaden ne moraju nuzno biti isti u pristupu.

Iz tvojih usta u bozije usi...vreme ce pokazati.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:25 18.05.2009

Re: Sto se tice...

spoljnopoliticki gledano, cinjenica da ide u pristinu bi trebalo da bude poruka, svidjalo se to nama ili ne, to jest jeste poruka

i to bez naše saglasnosti&suverenosti.
Baš apsurd,
- Kosovske vlasti čiju suverenost ne priznajemo ne daje saglasnost našem resornom ministru (koji ima zadatak da se brine upravo o svim građanima Kosova jer je to naša teritorija,)da ide na Kosovo, a
- nas, koji smo suvereni, niko ne pita za dozvolu za dolazak Bajdena na Kosovo.
Nema veze, važno je da mi sami sebi pričamo kako nama odgovara i ubeđujemo se da je tako iako znamo da nije.
die hard die hard 23:05 18.05.2009

Re: Sto se tice...


Da, bas tako ce, otprilike zvucati "argumenti" Bajdena


A ja moram tebe navodni DR da pitam gde ti zivis i da li ista od ove i danasnje Srbije zivis na svojoj grbaci?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:49 19.05.2009

Re: Sto se tice...

soraya
isečak iz Bajdenovih memoara,poseta ratnom zločincu

Mislim da ste prokleti ratni zločinac.....Objasnio sam im da SAD nisu odustale od upotrebe sile, te da na
primjeru Zaljevskog rata mogu studirati američku vojnu silu.]


Samo je pas cuvar stradao prilikom NATO napada na Milosevicevu rezidenciju. A tako su mrzeli Milosevica i doktora...Volela bih da verujem, ali ne verujem.
adam weisphaut adam weisphaut 14:31 17.05.2009

Omg

U suprotnom, imaćemo još iks godina satelita Jeremića ili neki njegov klon, a božeoprosti al onaj Borko je Minimijermi

Milan Karagaća Milan Karagaća 18:11 17.05.2009

Zavera

Ms Milić, pročitajte u Večernjim novostima, pa će Vam biti jasno da se radi o čistoj zaveri. Obratite pažnju kako hoćeda dalje razdrobe Srbiju na nezavisne državice.
evo
A mi smo ih provalili šta hoće da nam uradu:
"Za naše, balkansko područje, prema najavama izvora bliskih "Bilderbergu", planirano je stvaranje Balkanske federacije pravoslavnih zemalja, gde bi bila inkorporisana Albanija, iako je islamska, kao i BiH. Taj proces je počeo po nalogu SAD, a po odobrenju Vatikana, koji se složio, jer je jedan od uslova da oko 70 odsto Albanaca bude prevedeno u katoličanstvo.
Da bi Balkanska federacija bila "podnošljiva" za ostale, i da bi bio eliminisan "strah" od Srba i njihove "hegemonije", dat je nalog da se Srbija federalizuje u pet autonomnih pokrajina, koje bi prerasle u pet malih samostalnih država. Trenutno EU radi na tome da se najveći deo romske populacije sa teritorija bivše SFRJ naseli u Moravskoj oblasti, čiji glavni grad bi trebalo da bude Niš.
Pored ove, Moravske oblasti, Srbija bi trebalo, prema planovima "vladara iz senke" iz "Bilderberga", da bude podeljena na Vojvodinu, Šumadiju, Užičku i Rašku oblast"
Eto sada vidimo ko zapravo sprečava, i po čijem nalogu, da se usvoji Statut Vojvodine po kome bi ona bila AP.
Ovo bi trebalo da izuči naš prijatelj Drago.
adam weisphaut adam weisphaut 18:34 17.05.2009

Re: Zavera

Bajden guši
Rusiju u Srbima

Poetski naslov
sinergija92 sinergija92 19:02 17.05.2009

Re: Zavera

Ima raznih prica, sa tacnim i polutacnim informacijama, sa losim i dobrim predvidjanjima...
Posto sam i sam upravo hteo da iskopiram deo ovog istog teksta, evo, uradicu to sa jos nekim, za nas, interesantnim pasusima....

"POSETA potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Balkanu više je nego očigledno sinhronizovana sa okončanjem sastanka u Atini. Mnogi koji su pažljivo pratili delovanje SAD i njihovih saveznika tokom protekle dve decenije, tvrde da je osnovna misija američkog visokog zvaničnika, u stvari, pokušaj da bude ometen ozbiljniji angažman Rusije na Balkanu, prvenstveno u Srbiji.
Razlog je gasni sporazum, koji Rusiji pruža nešto širu sferu uticaja na ovom podneblju, s obzirom na to da je u Rumuniji i Bugarskoj, kao i ostalim zemljama okruženja, taj uticaj sveden na minimum. Samo kod nas je u pripremi otvaranje i "Gaspromove" banke, što čini da će Rusi imati već dve banke u Srbiji.
Najzad, mada se o tome vrlo malo govori, što samo znači da se sve svodi na veoma važne razgovore u sferi visoke i tajne diplomatije, sporazum Srbije i Rusije umnogome kvari planove o otcepljenju Vojvodine, za koje se "Bilderberg" zalaže.
Loša vest za Srbiju je da je na jednom od prethodnih sastanaka "Bilderberga" bio pozvan i predstavnik kosovskih Albanaca Veton Suroi. Srpski predstavnici nikad nisu bili pozvani.
Prema izvorima "Novosti", još jedan deo Bajdenove misije je vrlo značajan, a to je sprečavanje eventualne prodaje Rafinerije "Pančevo" Irancima, pošto postoje naznake da bi i oni bili potencijalni kupci ovog postrojenja za preradu nafte. A u okviru globalne strategije SAD Iran ne bi smeo "ni da kroči u Evropu, a kamoli da prerađuje naftu i prodaje je u EU".

PRESECANJE GASOVODA
JEDAN od planova "Bilderberga" za balkansko podneblje je i ideja da se projekat sa "Gaspromom" ne realizuje, jer ruši koncepciju postupne zavisnosti Balkana od Zapada.
Prema izvorima "Novosti", to sobom povlači i otcepljenje Vojvodine od Srbije, kao i konačno priznanje nezavisnosti Kosova, jer u perspektivi jedan krak gasovoda bi trebalo da ide preko severnog dela KiM u Albaniju i Italiju.
To je "Bilderbergu" bilo posebno važno jer je projekat "Nabuko" (koji je trebalo da zaobiđe Rusiju preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske) potpuno propao, pošto nije bilo nikoga ko bi ga finansirao. Upravo zato je, tvrdi naš izvor, i premijer Italije Silvio Berluskoni otišao u Soči, kako bi potpisao sporazum sa Rusijom i obezbedio svojoj zemlji snabdevanje gasom.
Kakva će biti dalja sudbina čitavog projekta u mnogome će zavisiti i od reakcije i stava same Rusije, ali i od sposobnosti manjih država da se odupru američkom pritisku."

O Bilderberg grupi u "Blicu":

"Da ova grupa stvarno ima neverovatan uticaj svuda u svetu, govori i to da je na prošlogodišnjem skupu jedna od tema bila i Srbija. Naime, na skupu je odlučeno da se naša zemlja nagradi ulaskom u Evropsku uniju ukoliko se odrekne Kosova. Osim toga, na skupu prošle godine razmatralo se i šta sve treba da se uradi kako bi Zapad udaljio Rusiju i Srbiju. "
Jelena Milić Jelena Milić 08:11 18.05.2009

Re: Zavera

milane,

prvo ja sam ms milic a dal sam gospodja to nisam sigurnaž

a za ovo, kud mi ne dojaviste ranije da se ne raspisujem ovoliko!

a vladari i kurir i novosti, nisu izgleda culi za nuznu stastiticku regiuonalizaciju, bez koje nema prostupa strukturalnim fondovima eu
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:25 18.05.2009

Re: Zavera

Jelena Milić
milane,

prvo ja sam ms milic a dal sam gospodja to nisam sigurnaž

a za ovo, kud mi ne dojaviste ranije da se ne raspisujem ovoliko!

a vladari i kurir i novosti, nisu izgleda culi za nuznu stastiticku regiuonalizaciju, bez koje nema prostupa strukturalnim fondovima eu

prvo, ispravljeno, izvinjavam se.
nisam javio jer sam pretpostavljao da ste pogledali i patriotske a nesamo ove prozapadne tiskove.


Ali, vidite ima ko da nas brani i od zavere i marionetskog režima i da tom Bajdenu kažu našu istinu.
Samo se bojim da nam opet ne budu više od štete nego koristi. Uostalom, takvi nas brane od početka 90-ih i evo kako smo odbranjeni.

Dakle
“- Veliki broj patriotskih i desničarskih organizacija, ali i pojedine političke stranke, najavljuju proteste u sredu, 20. maja, na dan kada bi američki potpredsednik Džozef Bajden trebalo da doputuje u Beograd. Lideri narodnjaka Vojislav Koštunica i Velimir Ilić dan ranije će tim povodom razgovarati s građanima u centru prestonice.
Srpski narodni pokret "1389" planira masovni protest na dan Bajdenovog dolaska. Miša Vacić, portparol ove organizacije, podseća da se tako radi svuda u svetu "kada dolaze omraženi zvaničnici iz SAD".
- U goste marionetskom režimu stiže glavni lobista secesije Kosova i mentor muslimanskih fanatika u BiH. Srpski rodoljubi će mu staviti do znanja da zbog dela iz prošlosti i aktuelnih stavova nije dobrodošao. Bajden je sam rekao da dolazi kao glasnik nezavisnog Kosova. Pozivamo srpski narod da izađe na ulice, da mu pokažemo da ne zaboravljavamo njegove krvave tragove, još iz vremena Klintonove administracije i bombardovanja SRJ - poručuje Vacić.“ objavi, naravno Kurir.

A Brana Crnčević valjda da bi pokazao kako je ovaj režim marionetski, sada, veeerovali ili ne, HVALI TITA:
"Bravar je bio bolji", pomislio sam neočekivano. Nisam od sebe to očekivao. Posle sam se vadio, objašnjavao sam društvu da su ovi toliko zli da je čak i bravar od njih, to izgleda sve prirodnije, bio bolji. Gde je nestao moj antititoizam na koji sam toliko ponosan?
Zapisujem nekoliko, koliko toliko, prihvatljivih opravdanja. Ne mogu da se setim ambasadora neke svetske sile koji je na Broza imao uticaj. U Brozovo vreme se nije moglo dogoditi da se neki ambasador intervjuiše u novinama, pokazujući koliko je nezadovoljan stanjem u našoj vukojebini.
Zna se da je Broz 1968. godine nervirao Leonida Iljiča Brežnjeva, Broz je pokazao javno razumevanje za Dubčeka i kratko Češko proleće. Kad je sovjetski ambasador doneo notu sovjetske vlade i pokušao da je preda Brozu, svedoci kažu da se Broz, čak, ljutnuo. Šta je to, kakvo je to pismo, bogamu, upitao je ambasadora.
Ambasador je, šta će, kud će, učtivo objašnjavao da je to nota sovjetske vlade.
"Što ću ja čitati neke note, bogamu, ja govorim drugu Brežnjevu da uradi jedno, a on radi nešto drugo, ne možemo tako, bogamu, surađivati", rekao je Broz."
Eto tako reče Brana u svojoj redovnoj antiglobalističkoj kolumni, naravno u Kuriru.
djole63 djole63 18:16 17.05.2009

Lupus in fabula

Bas spomenuh pre neki dan - da je olovka naostrena i da je moguce da cemo citati novi post, ovoga puta o Bajdenu, a sve iz olovke MsMilic.
Nemam nista da dodam - osim jedne stvari.
EU bi mozda i zelela "castan izlaz" bas kao sto je u postu navedeno - ali mislim da se kontrola odredjenog prostora ne postize stabilnoscu koja je posledica same sebe, vec je to u nasem slucaju "kontrolisani sukob", koji treba da nastavi da tinja, gledano iz perspektive SAD. Kontrolisu Kosovo plaseci ih Srbijom, kontrolisu Srbiju obecavajuci kojekakve lizalice umesto rucka ...
Tako da mislim da ce se Bajden drzati svoje stare, iz 1993 - "ne b' ja tu nista mijenjo"

Edit: moje cestitke RW-u - vidim covek podpredsednik. Kad ce Cedi naci protivkandidata? VP mozda?
Jelena Milić Jelena Milić 08:09 18.05.2009

Re: Lupus in fabula


Tako da mislim da ce se Bajden drzati svoje stare, iz 1993 - "ne b' ja tu nista mijenjo


sto bas i nije u skaldu sa obaminim izbornim sloganom, ali ju kent olvejs get vot ju vont


as for RW mogu samo da kazem sledece, covek je vise od PP on je sad i izabran zamenik predsednika, i od mene iskrene cestike and uobicajena logisticka podrska oko the taliban kad je stani pani, izbori i tako to
hajkula1 hajkula1 19:03 17.05.2009

Na zalost ili na crnu srecu

mogu samo da mislim a ko me za sta pita
sentinel26 sentinel26 19:28 17.05.2009

Saveznici ?

.... još će Ms Milić za Rusima kukati.
Vjerujem da se ne predomišljaš bar po pitanju koga od njih ne želiš za prijatelja.

Gospoda kojima su usta prepuna brige za ljubljeni narod ("... ja i narod " ) neće moći još dugo da odugovlači hoće li sa Rujama ili mrskim Zapadom čije su pare tražili i dobili na pozajmicu koliko juče.

"I jedno i drugo" je skoro isto kao i "ni jedno ni drugo".
Iran da zamijeni Ameriku a Sirija Rusiju ?
Hajde more ! Navali se Šar planina !

Takvo nešto može samo na srpskoj političkoj berzi da se pojavi.

Jeremić neće biti prisutan verovatno,
Ovaj je već izolovan od mnogih. Ostaje još da mu se šef smiluje i da mu pronadje novi posao kako bi smanjio štetu.

"Resetovanje" odnosa je ponuda koja se ne odbija. Moguće da u njoj nema šargarepe, ali sigurno nema ni štapa.
Štap je obavezan na jelovniku sljedećeg menija i to umjesto čorbe.

Jelena Milić Jelena Milić 08:06 18.05.2009

Re: Saveznici ?

resetovanje je, sentilnel, po meni nesretan termin vec izraubovan od hilari

ni ova zvaka da se slozimo oko kosova da se ne slazemo mi se cini, kao sto rekoh, neproduktivna po srbiju

sentinel26 sentinel26 11:46 18.05.2009

Re: Saveznici ?

Jelena Milić
resetovanje je, sentilnel, po meni nesretan termin vec izraubovan od hilarini ova zvaka da se slozimo oko kosova da se ne slazemo mi se cini, kao sto rekoh, neproduktivna po srbiju

I Zloba reče - " Rekli smo ne damo Kosovo i nismo dali Kosovo ! "

A Koštunica: - "Gde je Kosovo ? Čije je Kosovo ?! "

Izjave dvojca Tadić-Jeremić neću da citiram jer oni nemaju svoje, pokušavaju da prepisuju od ovih prethodnika pa im baš i ne ide. Malo, malo pa se spotaknu o iste.

E sad za "resetovanje" - ako se dokaže da Hilari nije autor, hoće li mu skočiti cijena?
Ja i dalje mislim da je pametnije da pogledaju sadržinu a da se manu ambalaže.
Ne misliš valjda da će Gordon uraditi nešto bez odobrenja Hilari ili Bajdena.
leopold_lady leopold_lady 21:24 17.05.2009

U poslednjoj....

epizodi Dr Haus završava na psihijatriji - na lečenju.... Ako nisi znala Ms Milić - da znadeš...
antonacci antonacci 21:26 17.05.2009

Re: U poslednjoj....

leopold_lady
epizodi Dr Haus završava na psihijatriji - na lečenju.... Ako nisi znala Ms Milić - da znadeš...


E hvala ti. Jos je nisam pogledao. :-/
leopold_lady leopold_lady 22:15 17.05.2009

Re: U poslednjoj....

E hvala ti. Jos je nisam pogledao. :-/


Izvini - što sam otkrila krajj ... Ne volim kad to drugi ljudi rade meni.... Ko zna,možda u 6-toj sezoni izađe - ako bude 6-te sezone - mora izaći....

Izvini Ms Milić na trolovanju....
mariopan mariopan 23:16 17.05.2009

Re: U poslednjoj....

Nije trolovanje, sad cu poceti da se sekiram. Pa ko onda da nam pomogne ako dragi dr zavrsi u ludari?

Jelena Milić Jelena Milić 08:03 18.05.2009

to ll, mariopan i a...

ja sam sokirana vasom neapdejtovanoscu :)

ms milic je daleko ispred vas, jedno dve ipo sezone

haus je ziv i zdrav i ludji nego ikad
antonacci antonacci 12:15 18.05.2009

Re: to ll, mariopan i a...

Jelena Milić
ja sam sokirana vasom neapdejtovanoscu :)

ms milic je daleko ispred vas, jedno dve ipo sezone

haus je ziv i zdrav i ludji nego ikad



Ms Milic... mislim da govori ovde o petoj sezoni. Poslednja epizoda je sad skoro bila emitovana, nisam stigao da je pogledam. Ali sve mi se nesto cini da je Haus ozbiljno bolestan. Ili je sizofren ili ima tumorcinu na mozgu. Nisam se jos odlucio.

Ali posto su mi sad rekli da je zavrsio u ludari... jasno je.
leopold_lady leopold_lady 08:42 19.05.2009

Re: to ll, mariopan i a...


ms milic je daleko ispred vas, jedno dve ipo sezone


MS Milić ovo je bila 5 sezona .... Poslednja epizoda....

Moguće je da ti nešta znaš što ja ne znam....
lakipingvin lakipingvin 10:49 19.05.2009

Re: to ll, mariopan i a...

leopold_lady 10:42 19.05.2009
Preporuči | Obavesti moderatora
Preporuka: 0
Re: to ll, mariopan i a...
#Link


ms milic je daleko ispred vas, jedno dve ipo sezone



MS Milić ovo je bila 5 sezona .... Poslednja epizoda....

Moguće je da ti nešta znaš što ja ne znam....
*novo

pakosnice jedna dabogda svinjski grip stigo u Wisteria Lane i Jack Bauer resavao epidemiju...
Atomski mrav Atomski mrav 13:06 19.05.2009

Re: to ll, mariopan i a...

Dr. House zna kako da izleči obolele od svinjskog gripa!
leopold_lady leopold_lady 17:35 19.05.2009

Re: to ll, mariopan i a...

pakosnice jedna dabogda svinjski grip stigo u Wisteria Lane i Jack Bauer resavao epidemiju...


??? Pakosnica .... Hm,možda....
Jelena Milić Jelena Milić 07:27 18.05.2009

manter o poseti-politika

амерон Мантер, амбасадор САД
Долазак Бајдена je нова етапа у односима Америке и Србије

Уочи доласка потпредседника САД Џозефа Бајдена у Београд амбасадор САД у Србији Камерон Мантер оцењује да статус Косова остаје питање код којег смо се „сложили да се не слажемо”, али наглашава да је прва посета највишег америчког званичника од 1983. године прилика да се односи САД и Србије подигну на виши ниво. „Ако сада не буде великог помака, нећемо се зауставити“, каже Мантер у интервјуу за „Политику”

Да ли посета Џозефа Бајдена може да буде прекретница у односима САД и Србије?

Ја бих употребио други израз, рекао бих нова етапа. Она ће представљати наставак политике САД, а то је посвећеност напретку не само Србије него целог региона – интеграција у Европу, сарадња у војним питањима, у области инвестиција. Ипак, пошто је ово заиста посета на највишем нивоу после много година и пошто је он човек који добро познаје регион, она може да подигне нашу сарадњу на виши степен.

Ако Бајденова посета не доведе до жељеног напретка односа, како би се они могли развијати у перспективи?

Не слажем се са вама да је то могуће. Постоји добра воља од стране Владе Србије и добра воља од стране наше владе. Ово није прилика „узми или остави”. Ово није прилика када ћемо рећи „будите добри према Бајдену или до виђења“. Он представља америчку владу, владу Барака Обаме. Она се ангажује широм света у позитивној атмосфери. Убеђени смо да је веће укључивање људи начин да решавамо проблеме. Зато, ако сад не буде великог помака, нећемо се зауставити. Посвећени смо вашој будућности. Ја се надам напретку јер га видим као једну шансу, али то није шанса која се пружа само једном.

Високи званичник Стејт департмента Стјуарт Џонс изјавио је недавно да САД нису сасвим задовољне европским лидерством на Балкану.

Ми смо веома задовољни сарадњом са нашим европским пријатељима. Ми нећемо да се усредсредимо на питања у којима се разилазимо, нећемо да се бавимо проблемима о којима разговарамо са Европљанима. Потпредседник се неће претварати да не постоје питања око којих се не слажемо. То не би било реално. Али уложићемо америчку енергију да бисмо покренули ствари напред заједно са нашим европским партнерима како бисмо постигли више, морамо да постигнемо више.

Одакле почети када је реч о односима Србије и САД?

Градоначелници, бизнисмени, домаћице, избеглице, скоро сви с којима сам разговарао желе да пређемо на нови ниво. Да бисмо то остварили није потребно да се правимо да немамо несугласице, јер их имамо. Али треба да видимо на који начин можемо да помогнемо Србији да постане привлачније место за страна улагања, да отвори нова радна места у време економске несигурности, како да поправимо безбедност целог Балкана, да унапредимо војну сарадњу, не само билатералну, већ са суседима. Да се потрудимо да војна одбрана која је била очајна последњих 20 година више никада не буде таква. Да видимо на који начин можемо да сарађујемо са вашим институцијама.. да сарађујемо са вашим судовима и полицијом, да видимо како можемо да вам помогнемо да се припремите за улазак у ЕУ.

Колики значај америчка страна придаје војнобезбедносном аспекту на Балкану и да ли ће то питање бити приоритет у разговорима које ће у Београду водити Бајден?

То ће бити кључна тема, али то ће бити само једна у низу тема. Ми не сматрамо да је безбедност доминантно питање. Безбедност је део односа тако што је добра безбедносна ситуација на Балкану предуслов мира који омогућава напредак, демократски развој. Разговараћемо о билатералним односима, о изгледима за модернизацију војске Србије, где можемо да помогнемо, али биће то у контексту целокупне сарадње, економске, регионалне...

Мислите ли да је тренутно стање на Косову коначно и да не трпи било какву промену?

Ако мислите на правни статус – да.

Ако Међународни суд правде пресуди да је независност Косова супротна међународном праву, да ли ће Америка променити став о независности Приштине?

Одлука МСП није обавезујућа. Ако пресуди да је независност Косова противна међународном праву, ми нећемо мењати свој став. Ако пресуди у корист независног Косова, очекујемо да Србија неће мењати свој став. Зато смо пре него што је процес покренут саветовали својим пријатељима у Влади Србије да то није плодотворан начин да се проблем даље решава, јер ће нас опет довести у сукоб, а могли бисмо да сарађујемо. Када је Србија ипак покренула процедуру у УН и добила подршку великог броја земаља мислим да су појединци у овој земљи то погрешно протумачили као подршку њеној страни. Србија је добила подршку за право да покрене то питање скоро једногласно, али мислим да је погрешно да се лидери Србије фокусирају на неку врсту случаја „ми против њих”, јер то по нашем мишљењу не одражава подршку коју независно Косово има у међународним телима. Они који признају Косово, међународна тела ММФ и Светска банка помоћи ће Косову. Волели бисмо да мислимо да ће доћи време када ће бити постигнут консензус око Косова да можемо да наставимо даље. Поштујемо право Србије да се не слаже са нама, али покушавамо да им кажемо да ми то видимо другачије.

Како ће реаговати Америка ако Србија одлучи да не уђе у НАТО?

Моја је претпоставка да ће Србија због историје, због 1999, због тешкоћа током последњих 20 година, пре ући у ЕУ него у НАТО. Могуће је, али тако није било код већине земаља, то је тежи начин. Мораћемо заједно са нашим европским пријатељима да вам помогнемо у том процесу усвајања закона и спровођења реформи. Нећете имати ту предност чланства у НАТО као друге земље. То не значи да не можете успети. Можете, и ми ћемо вам помоћи. На томе морамо заједно да радимо и то је, мислим, заједнички план рада који потпредседник Бајден доноси. Ми бисмо били веома срећни да Србија одлучи да уђе у НАТО. НАТО није награда, НАТО је привилегија једне земље да даје другим земљама. А Србија има одличну војску. Она може веома да допринесе безбедности у региону, чак и изван региона. Ако одлучи да не уђе, бићемо тужни јер бисмо волели снагу Србије на нашој страни. Апсолутно је право Србије да о томе одлучује. Радујемо се дану када ће војници НАТО из Норвешке, Португалије, Немачке, стајати раме уз раме са одличним војницима из Србије, да чувају мир, да заједнички раде за заједничке вредности алијансе. Мислимо да ће за Србију бити огромна предност да извози мир ако одлучи да уђе у НАТО, а то зависи искључиво од Србије. Били бисмо почаствовани када би српски народ одлучио да се придружи овој организацији. Када сте део НАТО имате приступ обавештајним информацијама, обуци, учите на искуствима других земаља...

Драган Јањић
lutherblisset lutherblisset 12:25 18.05.2009

Re: manter o poseti-politika

Радујемо се дану када ће војници НАТО из Норвешке, Португалије, Немачке, стајати раме уз раме са одличним војницима из Србије, да чувају мир, да заједнички раде за заједничке вредности алијансе. Мислимо да ће за Србију бити огромна предност да извози мир ако одлучи да уђе у НАТО, а то зависи искључиво од Србије.



vracarac92 vracarac92 14:15 18.05.2009

Re: manter o poseti-politika

Ми бисмо били веома срећни да Србија одлучи да уђе у НАТО. НАТО није награда, НАТО је привилегија једне земље да даје другим земљама. А Србија има одличну војску. Она може веома да допринесе безбедности у региону, чак и изван региона. Ако одлучи да не уђе, бићемо тужни јер бисмо волели снагу Србије на нашој страни. Апсолутно је право Србије да о томе одлучује. Радујемо се дану када ће војници НАТО из Норвешке, Португалије, Немачке, стајати раме уз раме са одличним војницима из Србије, да чувају мир, да заједнички раде за заједничке вредности алијансе. Мислимо да ће за Србију бити огромна предност да извози мир ако одлучи да уђе у НАТО, а то зависи искључиво од Србије. Били бисмо почаствовани када би српски народ одлучио да се придружи овој организацији. Када сте део НАТО имате приступ обавештајним информацијама, обуци, учите на искуствима других земаља...

Nadam se (a mislim da i ogroman deo srpske populacije razmislja na ovaj nacin) da ovo necu videti. NATO je ipak u ovoj zemlji ostao upamcen po zlu i dvostrukim standardima i gotovo niko (od obicnog naroda) ne zeli da sa njima ima isto iole "prisnije". Za korumpirane politicare i njihove stranke zaista ne znam, to valjda zavisi od toga ko ih placa.
Ne u NATO, samo neutralnost.
Atomski mrav Atomski mrav 12:53 18.05.2009

Uzbuđenje?

Ms. Milić se toliko uzbudila zbog dolaska Ju-Es vajsprezidenta da je prešla na ijekavicu?
dragan7557 dragan7557 13:35 18.05.2009

Re: Uzbuđenje?

Ms. Milić se toliko uzbudila zbog dolaska Ju-Es vajsprezidenta da je prešla na ijekavicu?

ja sam sokirana vasom neapdejtovanoscu :)

???????????????????????????????

dragan7557
Atomski mrav Atomski mrav 13:50 18.05.2009

Re: Uzbuđenje?

Ubediti-lobirati ( izaberite termin zavisno od toga kako vidite delovanje Obamine administracije ) kod EU, Holandije i koga još treba, Bramerca, etc, da nam se hitno odmrzne prelazni sporazum sa EU, a ako je moguće da i status kandidata čim prije, i bez Ratka Mladića u Hagu.


Znate ono iz Radovana III...
Kraja Kraja 06:36 19.05.2009

...cim prije....

...mrave, mrave, propust u poznavanju domace istorije....bogati....
baroniknez baroniknez 20:59 18.05.2009

Bajden

Bajden je poznat po fašističkim i anti-srpskim izjavama poput "sve Srbe treba staviti u koncentracione logore".
Jelena Milić Jelena Milić 08:48 19.05.2009

iz danasnjeg danasa

TRAGOM - Dolazak potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Beograd može da označi početak jasne podrške Vašingtona evropskom putu Srbije
Samo Amerika u stanju da utiče na Holandiju
Zalaganje Vašingtona za deblokadu SSP-a i brže priključenje Uniji moglo bi da bude praćeno zahtevima poput toga da Beograd u praksi ne podriva nezavisnost Kosova i centralizaciju BiH, a važan je i odnos prema NATO
Autor: L. Valtner – S. Čongradin

Beograd - Američka administracija bi mogla da utiče na promenu stava Holandije u odnosu prema Srbiji i njenim evropskim integracijama, smatraju sagovornici Danasa.


Pored očekivanih tema kao što su Kosovo, Republika Srpska, saradnja s NATO i ekonomski odnosi, jedno od glavnih pitanja koja će biti pokrenuta na sastancima potpredsednika SAD Džozefa Bajdena sa srpskim zvaničnicima sutra u Beogradu jeste i američka podrška bržem putu Srbije ka EU. Interes Amerike da se Srbija zajedno sa svim zemljama regiona nađe što pre u EU, ali i u NATO, je nesumnjiv. Administracija predsednika Obame pojačava pritisak na Brisel da se taj proces ubrza, navode stručnjaci za srpsko-američke odnose i evropske poslove s kojima je razgovarao Danas.

Zalaganje kod Holanđana bio bi jasan signal nove etape u odnosima SAD prema Srbiji, ocenjuje Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije. Ljiljana Smajlović, novinarka i dobar poznavalac prilika u Vašingtonu, sigurna je da Amerika može da „utire put Srbiji ka EU i NATO“, ali upozorava da bi to imalo svoju cenu u popustljivosti Beograda prema Kosovu i Republici Srpskoj. „Amerika svakako ima veliki interes da se region Zapadnog Balkana što pre integriše u EU i zbog toga će pojačavati pritiske na sve članice, pa i Holandiju, da se to realizuje što pre“, kaže Vladimir Pavićević, predsednik Saveta za evropske poslove LDP-a.

- Jelena Milić u isto vreme očekuje da Džozef Bajden sutra u Beogradu jasno ukaže srpskim zvaničnicima u kojoj meri blokada SSP-a suštinski šteti evropskim integracijama i, u tom kontekstu, koliko je značajno završiti reformisanje bezbednosnih snaga, a obaveštajne službe staviti pod punu kontrolu demokratskih vlasti.

- Ne zaboravimo da je nehapšenje Ratka Mladića ipak osnovni razlog za blokadu SSP-a. Međutim, iako sam i sama bila zagovornik politike uslovljavanja koju je Bajden u prošlosti predstavljao, sada bi bilo dobro da SAD zauzmu drugačiji stav i da pomognu da Holandija promeni tvrdi stav prema Srbiji. Ako se to ne dogodi, onda priča o dobroj vojnoj saradnji sa Srbijom znači da Amerika ima u vidu samo svoj interes, bez obzira na to da li postoji kontrola nad bezbednosnim službama u Srbiji ili ne. Bez te kontrole ujedno nema regionalne stabilnosti na kojoj SAD izuzetno insistiraju - ističe Milićeva za Danas.

Ljiljana Smajlović očekuje da Bajden svojim beogradskim sagovornicima „na učtiv način saopšti da SAD od Srbije očekuju da se nezavisnosti Kosova ubuduće protivi rečima, ali ne i delima“, odnosno da tu nezavisnost ne podriva bilo kakvim praktičnim potezima.

- U zamenu za to, kao i za nešto kooperativnosti u vezi sa slamanjem Dodikovog otpora novom bosanskom ustavu koji bi BiH učinio centralizovanijom državom nego što je sada, Vašington će utirati Srbiji put u EU i NATO. Ipak, Amerika može da nagovori Holandiju da ublaži retoriku prema Srbiji, ali sumnjam da može da ukloni holandski otpor kad je reč o odmrzavanju trgovinskog sporazuma pre nego što Mladić bude u Hagu - navodi Smajlovićeva za Danas.

Na pitanje koliko je Brisel spreman da trpi uticaje Amerike i sluša njene savete, Smajlovićeva podseća da SAD trenutno nisu preterano popularne u EU, jer Evropljani veruju da je Amerika gurnula svet u privrednu katastrofu.

- Ipak, ne treba nikad potcenjivati uticaj Amerike na Zapadnu Evropu. Amerika uvek ima šansu da odlučujuće utiče na Evropu i uvek može nešto da joj ponudi zauzvrat na međunarodnom planu. Ne treba zaboraviti da su Amerikanci bili ti koji su 1992. vešto gurnuli Evropsku zajednicu u rano priznanje BiH (zauzvrat su ponudili da sami priznaju Sloveniju i Hrvatsku, koju je EZ priznala par meseci pre Amerike). S druge strane, Amerika želi da EU primi Tursku, ali se Evropa tome uporno i odlučno opire. Mislim da Amerikanci neće moći da utiču na tajming prijema preostalih balkanskih zemalja u EU, mada će moći da utiču na to da Evropa nastavi da obećava prijem, jednog dana - objašnjava Smajlovićeva.

Vladimir Pavićević, predsednik Saveta za evropske poslove LDP-a, kaže za Danas da Amerika svakako ima veliki interes da se region Zapadnog Balkana što pre integriše u zajednicu evropskih zemalja i da će pojačavati pritiske na sve članice, pa i Holandiju, da se to realizuje što pre.

Međutim, ono što je ključno za našeg sagovornika sastoji se u tome da Srbija predstavlja „srce nestabilnosti“ na Balkanu zbog poremećenih odnosa sa Kosovom i BiH, a posredno i sa Crnom Gorom i Makedonijom. Zbog toga, smatra Pavićević, Bajden dolazi u Beograd da prenese ovdašnjim zvaničnicima „da se ne igraju s evropskom perspektivom i da konačno urade šta je potrebno za takvu budućnost“.

- NATO predstavlja stub bezbednosti i zbog toga će Bajden sigurno vršiti pritisak da Srbija preispita odluku o vojnoj neutralnosti. Čini mi se da je ovo prilika za srpske političare da se vrate prioritetima iz 2001. kada su na prvom mestu bile evroatlantske, a ne samo evropske integracije, ali i kada su se realno sagledavale međunarodne prilike u vezi s Kosovom i na osnovu toga vodile racionalne politike - zaključuje Pavićević.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana