Oprosti im Ms Milić, ne žele da znamo

Jelena Milić RSS / 19.04.2009. u 12:06

 

Bojimo se da će se ova naša civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči:“ Bez mene ne možete činiti ništa.“

Iz uskršnje poslanice patrijarha Pavla

 

Ova Jelenizacija što je viđate po bilbordima nema veze samnom. Moja religija je jelenizam, a i više sam pro Rubinov roze nego jelen pivo. Svodi se na to se svako veče svetu oko mene zahvalim na dvoje žive i zdrave dece, što smatram neviđenim blagoslovom, jedinim što sam  ikad iskreno i želela. Podrazumeva i da delim, recikliram, etc, al najviše se odnosi naravno na ono all people are born equal. Ako ima neka crkvena denominacija koja to najbolje zastupa onda je to koncept ljudskih prava i individualna i kolektivna podrška radu humanitarnih organizacija, u okviru liberlane demokratije. Ništa ptice umiru pevajući limunade, Dr House je moj pop.  I brate volim šarene perlice, svetleće gluposti i ostalo što nam ovih dana i Borka Pavićević i patrijarh spočitavaju ko moralnu nazadnost i u startu suprotstavljaju mogućnosti da smo i pored toga humani, svesni građani, vernici šta god. Borka sa fensi naočarama koje nisu kupljene u Ušću al jesu dizajnirane, a patrijarh brate iz VMA sa svim svetlećim tehno gadgets ala Dr House, ništa sveta vodica leči sve tripom.  I tako decu vaspitavam. Mislim, ako pogledate bilo koji etnografski muzej, antropološku studiju, nagon ka đinđuvama i svakodnevnom lepom je oduvek bio tu. Meni to nekako baš onako, ljudski. Kao i da unapređujemo kvalitet i komfor života, a ne da to kritikujemo i kudimo, a ovamo ispred patrijaršije kakve popovske limuzine, bilo koji parking u Strahinjića Bana ih se ne bi postideo. Nije new age trash, nista sveće, ašrami i to, al je moja religija. Sad dal ću da dočekam da se pojavim u beloj streč limo, da nastupam pred milionskim TV auditorijumom..i to sve bez tog Hrista od gore ( u tekstu),  to ćemo još da vidimo.

 

 Al već sad ima dosta toga što mogu i što radim bez gorenavedenog, i nije mi loše. Pre neki dan idem gradom sa bratom Savom, pita me je znam da je Tesla flipnuo pred kraj života, kaže bio je opsednut brojem tri, sve je tražio da mu se servira u trojakam, ja kao pa oće to kod genija da budu malo neobični i tako to, eto recimo bla, bla...ma kaže brat Sava samouvereno:“  Ko i ne bi odlepio od tolike fizike.“ Još se smejem i toplo mi oko srca kad se tog razgovora setim. Brat Ana mi, posle turbo ljutnje što smo joj brat Sava, sister i ja na Facebook otvrili lobi grupu da ona otvri profil, konačno isti napravila. I sad ne možemo da je zgrebemo sa računara. Mc Milić mi je OK, dolazi u Beograd George Benson, jeeee, ima i jedna  torba krem u Bati, sa kožnim kajšićima koja mi se već danima ukazuje u snu i na javi ....Mislim, nema Rubinovog rozea u radnjama ni za lek, al život je lep, i ima mi neki smisao, sa i bez onog gorespomenutog, ma kako me plašili and omalovažavali. A  kad je teško tu je prozak.  

 

I stvarno  se trudim, ko svaki vernik u politički liberalizam, da poštujem i razumem svačije drugo pravo na veroispovest. Malo me naravno nervira ovaj novi NATO šef, što je povukao svoj stav o karikaturama proroka, jer pravim razliku između neuskraćivanja prava na veroispovest i vlastitog stava o toj i toj veroispovesti, koja, jebi ga, ne mora da bude uvek oduševljenje i prihvatanje. Pa čak ni poštovanje. Nije svako nepoštovanje krivični prekršaj. Ja se, kao vernik jelenizma,  trudim da ne vređam, al brate, nemojte ni vi mene. Slavite šta slavite, al mojne ove genralizacije, pa još i naučno i činjenično neutemeljene. Dršte se svojih u svom stadu, ostavite mene na miru.

 

I tako, čitam juče poslanicu patrijarha SPC. Nekako mi normalno da mi najzanimljivije šta mi okruženje radi i misli i da me njegov stav nekako više dotiče neko nešto udaljenije. Kaže se u istoj: „ Naše doba je trenutno suočeno sa materijalnom krizom, al je kod nas još prisutnija kriza morala i karaktera. „

 

Ako mene pitate u ovoj konstataciji ima dosta samokritike bla SPC svesna toga ili ne. Mislim, valjda je ona zaduženija za moral i tako to, nego za politiku i ekonomiju. Mada, ako pogledate čime se dotična najčešće bavi, o čemu ima čvrst javni stav, videćete da to i jeste pretežno oko politike i njenih  finasija i položaja i imovine, mnogo  više nego oko morala, etike, il ne daj bože intezivnog humanitarnog rada. I oko tog morala, više su se njene face družile i glorifikovale likove sumnjivog morala, nego što sam ja ikad. ( BTW, za detaljniju raspravu na ovu temu  toplo preporučujem transkript debate koju je u okviru Demokratskog političkog foruma Demokratskog centra  održana nedavno pod nazivom Država, društvo i verske zajednice.) 

 

Ako se sledeća konstatacija odnosi na vernike SPC onda u redu, njihova stvar, al ako se to odnosi na sve nas, onda brate, neka hvala, ne vređajte mene i mnoge druge.

 

„Danas milioni i milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se svet pretvara u fabriku i tržište lažnog sjaja i prolaznih vrednosti? Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hodi o zemji? ( ovo sam ja, Ms Milić, jelenista koja nema nebo i ostale svetleće verske drangulije, po zemlji hoda mirno, fala na pitanju, za po vodi, još ćemo da sačekamo) Kao da se popeo današnji čovek na visoke vrhove svoje vavilonske kule , samouveren u svoje znanje, ali često sitan, sebičan, agresivan i pun zlih nastrojenja koje prete njegovoj kuli i njegovom opstanku. Bojimo se da će se ova naša civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči: „Bez mene ne možete ništa čininiti.“

Ne znam šta se kvalifikuje ko to činjenje, al recimo ja i bez njega i njih širim veru all people are born equal.  Ja gej, brat Sava pod utiskom linga u školi i Kuriru peder, ja gej, Sava pederčina, ja gej, Sava gej, ja gej, Sava gej dok je na raspustu, ja gej, Sava gejčina, znači počela je školska godina  i košarka. Ja gej, pa ko bude uporniji!

 

„Danas milioni i milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu“, ne znam za vas, al ja ovo vidim ko kritiku nas malih što gledaju TV, žele neko putovanje i tople stanove i za sebe i za druge. Prolazno al udobno, i ne vidim da sam zbog toga moralno opustošena.  Ne odnosi se na mene i meni male slicne, OK.  Na koga se onda odnosi, na Melindu Gejts, koja vodi najveću humanitarnu organizaciju na svetu, o čemu sam čitala  martovskom VOGUE of all places. Na Liju Kebede, top modela koja radi strašno mnogo na smanjenju smrtnosti porodilja u Africi. Nekako mi ta želja otovrena za gadgetse i perlice ( eh Ms Milić, nikad od tebe vlasnik Menhetena) korektnija i iskrenija ljudskija u mojoj religiji nego svi verski i etniči ratovi zajedno, i sve druge gadosti  koje su crkve ove i one podržavale, pravdale etc. I nikako mi to ne isključuje humanost i samilost.

 

Možda u ovim danima kad se pozivamo na sve i svašta uzvišeno, da se pozovemo i na neke činjenice koje savremeni svet sa sve šarenim perlicama i pet skenerima, i pored trenutne krize koja je ne zaboravte udarila kad standard u proseku nikad nije bio veći, ne slika tako crno i zastrašujuće, pogotovu ako ga uporedimo sa prošlim vremenima. Ima dosta toga što i sami, očito, možemo. ( See Johan Norberg, In Defence of Global Capitalism) Neki kažu da su za poboljšanje položaja žena u društvu, a jelenizam je za totalnu ravnoprvnost polova, za koju mnoge tradicionalne religije zabole uvo,  zaslužnije veš mašina i kontraceptivna pilula, za koju opet mnogi tradiconslisti kazu no no, nego ceo liberlani feminizam! Ja verujem. I ne isključujem.

 

 



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 12:45 19.04.2009

Tradicionalni sezonski marketing

Šta, ne sviđa ti se tradicionalna sezonska marketinška kampanja SPC?

Što se tiče strukture poruke - reklo bi se da su više fokusirani na retention nego na acquisition... ali tako je to kad je u pitanju porodični proizvod, baziran na jakom društvenom umrežavanju, a istovremeno sa jakim kros-marketingom sa paletom proizvoda iz oblasti nacionalnog i državnog identiteta.

Može im se da puštaju negativne i paternalizujuće poruke, kad imaju de facto monopol na tržištu.

P.S.: Veš mašina rulez! Ubode ponekad i taj njihov marketing neko zrno (ovaj put papa, ako se dobro sećam)
dragoljub92 dragoljub92 12:56 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

Što se tiče strukture poruke...fokusirani na retention nego na acquisition... kros-marketingom sa paletom...oblasti nacionalnog i državnog identiteta....negativne i paternalizujuće poruke....de facto monopol....P.S.: Veš mašina rulez!




христос воскресе
Goran Vučković Goran Vučković 13:05 19.04.2009

Jaja

христос воскресе

Ja sam lično više uveren u ono da se rodio, ali, što reče Vudi Alen na kraju Annie Hall - puno stvari u životu se radi zbog jaja. Ja evo smazah već dva od jutros :)

Srećan i tebi uskrs :)

P.S.: evo tog detalja iz Annie Hall:

Doctor Wu Doctor Wu 13:53 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

Što se tiče strukture poruke - reklo bi se da su više fokusirani na retention nego na acquisition... ali tako je to kad je u pitanju porodični proizvod, baziran na jakom društvenom umrežavanju, a istovremeno sa jakim kros-marketingom sa paletom proizvoda iz oblasti nacionalnog i državnog identiteta.

Vučko, el si ti to pošao na neki MBA, sada kada mu vreme nije?
Goran Vučković Goran Vučković 14:16 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

Vučko, el si ti to pošao na neki MBA, sada kada mu vreme nije?

Ma ne, nego bavljenje poslovnom informatikom ostavlja trajne posledice na psihu...
maksa83 maksa83 15:04 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

Ma ne, nego bavljenje poslovnom informatikom ostavlja trajne posledice na psihu...

Dobro da nisi u u gejming industriji, ulazio bi u sobe postrance i preventivno prvo ubacivao pajp-boNbe.
Doctor Wu Doctor Wu 15:06 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

maksa83
Ma ne, nego bavljenje poslovnom informatikom ostavlja trajne posledice na psihu...

Dobro da nisi u u gejming industriji, ulazio bi u sobe postrance i preventivno prvo ubacivao pajp-boNbe.

:))))))))))))))). el može neki chart?
maksa83 maksa83 15:11 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

el može neki chart?

Može.
Jer je gledalac iz Londona to tražio, Google trends, liberal (plavo) vs orthodox (crveno):

Jelena Milić Jelena Milić 19:25 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

perilica zivi duze uz kalgoooon
Jelena Milić Jelena Milić 19:27 19.04.2009

Re: Jaja

ja ofarbala 16 komada za brata anu, htelo joj se,
inamo slicice iz HSM3 bas su fancy and posh
maksa83 maksa83 20:07 19.04.2009

Re: Tradicionalni sezonski marketing

perilica zivi duze uz kalgoooon

Je l' to taj Džordž Benson?
Jelena Milić Jelena Milić 20:11 19.04.2009

to maksa

izbacicu te iz crkve nevernice, sta ti ne znas auuuu il zajebavas

ko jelni p, sad cu ti ocitam, deset manuelllla da si ocitao i pokajao se
angie01 angie01 12:51 19.04.2009

ne znam kako vama,

al meni chudan ovaj Dzizes iz SMS poruka!
johnny011 johnny011 13:31 19.04.2009

preporuka

Bravo, Jelena, svaka ti je na mestu

Osim možda onoga da je liberalna demokratija tvoja religija.... Znam da je metaforično, kao i što sam uveren da svako ima pravo na svoje vjeruju, al već vidim one nacionalno (pre)osvešćene kako se za to hvataju ne bi li te iskritikovali....

A poslanica SPC jedna je u nizu sličnih.... Pa ni papine nisu mnogo "progresivnije".... Dakle, neka pričaju šta misle da treba, samo mojne više u zakone, telefonskim pozivima ministrima i kabinetima, da se petljaju....
Jelena Milić Jelena Milić 19:24 19.04.2009

Re: preporuka

http://www.pescanik.net/content/view/3028/94/

hvala johnnz,
procitaj mirka djordjevica, to je poslnica uskrsnja!

sto se tice moje vjeruj, izgleda da su se neke tablice sa zapovestima pogubile u citanju

mada si u pravu, samo malo da se potrude procitali bi da je osnova'vera'jevadjelje'svi su ljudi rodjeni jednaki

a lib dem (koja kod mene podrazumeva ono 21 vek HR i ostalo, rule of law) tek mozda crkva koja to za sada najbolje, mada daleko od savrsenog, artikulise i propoveda
johnny011 johnny011 20:13 19.04.2009

Re: preporuka

evo pročitao Mirka, po običaju odličan

ali, Jelena, ti izgleda nisi primetila ovaj momenat kod njega:

"Današnji čovek, koji je zbunjen obiljem i potrošačkom groznicom civilizacije, više oseća čežnju za tim preporodom nego možda ljudi Isusovog doba. U tome on na aktuelnosti apsolutno ne gubi."



Ja, ipak, mislim da ovaj današnji čovek u gorem položaju od svojih predaka svakako nije, može biti samo u boljem. Ali, svaka generacija je mislila da je baš ona po nečemu posebna i da se baš na njoj nešto prelomilo....
neb0jsa neb0jsa 13:36 19.04.2009

Sa dužnim poštovanjem...

...ja uopšte ne razumem poentu ovog bloga.

Prvo što sam pomislio jeste da se Vi, na neki način, osećate prozvanom, napadnutom, ugroženom poslanicom patrijarha i to onim delom koji govori da je društvo u moralnoj krizi (a zar nije?). Ne razumem čemu tolika ostrašćenost.

Sa druge strane, mene, kao ateistu (preciznije agnostika), uopšte ne pogađaju izjave pre svega upućene vernicima.

Molim Vas da ovo shvatite samo kao poziv na diskusiju i ništa više.

Pozdrav.
Goran Vučković Goran Vučković 13:48 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

...ja uopšte ne razumem poentu ovog bloga.

Meni zvuči kao proglas - jevanđelje jelenizma.

Bila je milostiva prema čitaocima, do duše, pa je bila konciznija i nije stigla do 95 teza.
xenonbg xenonbg 13:50 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

mislim da društvo nije u moralnoj krizi, bar ne više nego što je bilo ikad ranije. tako da je pitanje da li se to onda može nazvati krizom :)
i nije baš upućeno samo vernicima... "društvo" je širi pojam.

odličan blog. preporuka :)

dragoljub92 dragoljub92 14:16 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

mislim da društvo nije u moralnoj krizi,

слажем се ми нисмо у моралној кризи ,ми живимо у морално пропалом друштву.жалосно је само то што нам најнеморалнији ликови поручују да смо огрезли у материјализам,управо они који уживају сва благостања материјализма.
alselone alselone 14:31 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

dragoljub92
жалосно је само то што нам најнеморалнији ликови поручују да смо огрезли у материјализам,управо они који уживају сва благостања материјализма.


kao sto je Paja, npr?
Doctor Wu Doctor Wu 14:33 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Meni zvuči kao proglas - jevanđelje jelenizma.

Bila je milostiva prema čitaocima, do duše, pa je bila konciznija i nije stigla do 95 teza.

Ali znaš šta je zanimljivo, i to bez zybncye? To da liberalnu demokratiju stavlja u istu ravan sa pravoslavljem. Znači, kapirao bih da neko ko se zaista zalaže za liberalnu državu pravoslavce smatra istim kao i sve druge: ono, praznik vam je danas, čestitam, ok, idemo dalje. Ali ne, sveta Jelena se okomila na Pavla i, bože me pomozi, svetu Borku i propoveda liberalizam kao religiju, veru. Što, kad se uzme u obzir kako funkcionišu banke (obavezne rezerve, fractional reserves, obveznice i strane banknote kao bankarska rezerva) i nije bez vraga.
johnny011 johnny011 14:41 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Wu, iako kažeš da si ozbiljan... baš ti i ne verujem Napravila je metaforu, ok, možda pomalo nespretnu, ali i otišla malčice over the edge kako bi pojačala poentu.... Ništa za neku ozbiljnu zamerku.......
Goran Vučković Goran Vučković 14:53 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Ali znaš šta je zanimljivo, i to bez zybncye? To da liberalnu demokratiju stavlja u istu ravan sa pravoslavljem. Znači, kapirao bih da neko ko se zaista zalaže za liberalnu državu pravoslavce smatra istim kao i sve druge: ono, praznik vam je danas, čestitam, ok, idemo dalje. Ali ne, sveta Jelena se okomila na Pavla i, bože me pomozi, svetu Borku i propoveda liberalizam kao religiju, veru. Što, kad se uzme u obzir kako funkcionišu banke (obavezne rezerve, fractional reserves, obveznice i strane banknote kao bankarska rezerva) i nije bez vraga.

Ma to je prirodna potreba čoveka - da napravi boga po svom obličju - a, uzgred, obe te pomenute religije kažu: nemaj drugog boga osim mene
nsarski nsarski 15:24 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

To da liberalnu demokratiju stavlja u istu ravan sa pravoslavljem

Samo sto imaju malo moderniji pozdrav: Verily, He has risen, baby!
drug.clan drug.clan 16:00 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

To da liberalnu demokratiju stavlja u istu ravan sa pravoslavljem


Iako sam ovde poznat kao ateista moram da primetim da pravoslavlje nekako funkcionise vec 2000 godina bez cestih i ozbiljnih kriza dok je liberalna demokratija od svog pocetka osudjena na propast. Niti je liberalna niti je demokratija i bas ce mi biti zanimljivo da gledam reakcije onih koji su iz parijskog uskog braon odela uskocili u F8 odela liberal demokratije kada se pokaze da im nova "religija".

@ DR. Wu

Kako to da je uvek drzava kriva za sva zla ovog sveta a ne privatna Federalna Banka i ostale bancice clanice koje prave bezvredan novac i pod cijim pritiscima pada ustav
maksa83 maksa83 16:16 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

pravoslavlje nekako funkcionise vec 2000 godina bez cestih i ozbiljnih kriza

Ruku na srce - Pravoslavlje funkcioniše duplo manje - oko 1000 godina (Velika Šizma 1054. godine), a i sam taj momenat je odraz krize Hrišćanstva.
Doctor Wu Doctor Wu 16:17 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Kako to da je uvek drzava kriva za sva zla ovog sveta a ne privatna Federalna Banka i ostale bancice clanice koje prave bezvredan novac i pod cijim pritiscima pada ustav

Pa sav bezvredan novac koji prave Federal Reserves oni prave pod patronatom američke vlade, tačnije Treasuryja i, u osnovi, Kongresa (jer kupuju vladine obveznice). FED je privatna banka samo na papiru: njen management bira Vlada i odobrava Kongres, Vlada, dakle, US government je garant svih depozita u Fed Reserves i sav profit FED-a ide u Vladin budžet.

I gde vi tu vidite liberalizam i slobodno tržište? Ja tu samo vidim dogovornu ekonomiju, socijalizam titoističkog tipa a Obama mu tu dođe kao neka vrsta američkog Branka Mikulića. Doduše, "demokratski" izabranog.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:41 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

pravoslavlje nekako funkcionise vec 2000 godina bez cestih i ozbiljnih kriza

Maksa
Ruku na srce - Pravoslavlje funkcioniše duplo manje - oko 1000 godina (Velika Šizma 1054. godine), a i sam taj momenat je odraz krize Hrišćanstva.


Ne sitničari, Makso. Naravno da si ti formalno u pravu, ali što je Tito govorio, nije pravo sve što je po pravu pravo.

Umesto "Pravoslavlje funkcioniše nekako već dva milenijuma", pravilnije bi bilo reći - "hrišćanstvo funkcioniše već dva milenijuma".

Uostalom, održavaju se neki ekumenski pregovori izmedju hrišćanskih denominacija, možda će jednog dana ponovo pravoslavlje i katolicizam biti - jedno.

By the way, ti si u pravu kada nas podsećaš da je do velike šizme u hrišćanstvu došlo 1054. godine.

S tim u vezi, ja podsećam da je do šizme u islamu (podela na šiite i sunite) došlo samo četrdesetak godina po nastanku islama (ukoliko su tačni podaci sa kojima ja raspolažem). Prema tome, hrišćani su bili mngo trpeljiviji i istrajniji...

Da, da, jednog dana doći će do ujedinjavanja svih hrišćana...

Hristos vaskrse! (Svima, ne samo "0nima koji slave", he, he, he... ).
adam weisphaut adam weisphaut 19:30 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Prema tome, hrišćani su bili mngo trpeljiviji i istrajniji..

Mnogi hrišćanski vernici su obožavali ikone i kipove, ljubeći i moleći ispred njih, verujući kako će im molitve biti delotvorne – što su neki tumačili kao nastavak paganskog idolopoklonstva. Tako dolazi do velikih razmirica između ikonoboraca (protivnici ikona) i ikonofila (pristalice ikona), što je kulminiralo 726. godine zabranom upotrebe ikona od strane vizantijskog cara Lava III (717-741), koji izdaje seriju edikata protiv klanjanja ikonama (726-729). Carigradski patrijarh German I je dao ostavku na mesto patrijarha, jer nije mogao da potpiše taj dekret o ikonama. Car Lav III ga je zamenio patrijarhom Anastazijem, koji je bio carev istomišljenik. To je bilo vreme katastrofalnih sukoba, uništavanja mozaika i fresaka, devastacije samostana i progona sveštenika i ikonofila. Vizantijsko carstvo se tada branilo od napada islamskih naroda, pa je ikonoborstvo bilo i političko pitanje, povezano sa islamskom zabranom prikazivanja svetih likova.
Islam zabranjuje predstave likova Božjih poslanika (na slici Isus i apostoli).

Car Konstantin V Kopronim je u februaru 754. sazvao ikonoborski sabor u Carigradu, na kome su prisustvovali samo ikonoborački episkopi. Sabor je osudio ikone kao idolopoklonstvo i izbrao novoga patrijarha, koji je bio protivnik ikona. Nakon toga je usledila je obimna akcija uklanjanja slika sa zidova crkvava i čistka dvora i administracija od ikonodula, tj. pobornika ikona. Pošto su manastiri bili posebno vezani za ikone, Konstantin je ciljao na manastire vršeći veliku represiju na manastirima. Otimao je manastirsku imovinu u korist države ili vojske, prisiljavao je monahe da se žene. Mnogi monasi su zbog toga pobegli u južnu Italiju i Siciliju. Do kraja Konstantinove vlasti ikonoborstvo je išlo do toga stupnja da su proglašavali jeretičkim relikvije i molitve svecima

Link
Jelena Milić Jelena Milić 19:32 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

jesam pogodjena poslanicom viseslojno

nacelno, a rekoste pozivate na diskusiju, predlazem tekst mirka djordjevica sa pescanika , pogadja me sto nas lazu recimo, izvrcu...

onda na manjem nivou, ne secam se moralnih kriza i prozivki za vreme ratova na blakanu toliko...

drugo, mislim da su kvalifikacije kao sto rekoh nacelno neutemeljene ako se uporede sa bilo kojim periodom pre. ja tu vidim jedan poziv na odbijanje modernosti i napretka koji ne cenim i smatram ga necovecnim...i kao sto rekoh, ako samo svojima pricaju ok, al meni se nakako cini da su se ove ocene o stanju u svetu odnosile nacelno na sve, a takve generaliyacije bey alternative ne volim i ne cenim

Jelena Milić Jelena Milić 19:43 19.04.2009

tu AW

nadal vokrese

ana na fejsbuku ms milic se dokopala kompa

nego kod te hriscanske trepeljivosti, narocito su istrajni u antisemizimu

a ja lepo procitala i kod mirka d i kod milana vukomanovica da su rimljani roknuli isusa
johnny011 johnny011 19:52 19.04.2009

Re: tu AW

a ja lepo procitala i kod mirka d i kod milana vukomanovica da su rimljani roknuli isusa

a i u bibliji piše
Jelena Milić Jelena Milić 19:57 19.04.2009

Re: tu AW

jel to ona knjiga sto gore neko rece u kojoj ima i seksa, nasilja, moracu da pogledam, malo sam zastranila sa ciklit
adam weisphaut adam weisphaut 19:57 19.04.2009

Re: tu AW

nadal vokrese

Voistinu :)
nego kod te hriscanske trepeljivosti, narocito su istrajni u antisemizimu

To je posebno poglavlje i, cenim da bi se tu moglo mnogo štošta podrobnije reći kao i o sada aktuelnoj islamofobiji,
no ono što me interesuje kako verujuća osoba može na dan koji bi trebalo da označava trijumf ljubavi nad smrću da meri ko je bio "trpeljiviji"-čitaj "civilizovaniji"????
johnny011 johnny011 20:07 19.04.2009

Re: tu AW

jel to ona knjiga sto gore neko rece u kojoj ima i seksa, nasilja

Ima i sexa, i nasilja, i potere, i prevare, i strasti, i romanse, i tragedije, a bogami ne fali ni komediografskih elemenata..... sve ono što čini dobru Priču
adam weisphaut adam weisphaut 20:12 19.04.2009

Re: tu AW


Ima i sexa, i nasilja, i potere, i prevare, i strasti, i romanse, i tragedije, a bogami ne fali ni komediografskih elemenata..... sve ono što čini dobru Priču

Ima Umberto Eko jedan duhovit esej gde daje imaginarne odgovore izdavača na poznata dela, uključujući i Bibliju-za koju kaže-pravi holivudski materijal
Jelena Milić Jelena Milić 20:14 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

bez duznog postovanja

e? To da liberalnu demokratiju stavlja u istu ravan sa pravoslavljem.


jok, vise cenim lib dem

a ti, pa potrudi se nisu sve tablice polupane u citanju and prevod mada mel bruks rules, pa procitaj tekst'poslanicu opet

osnova moje vere je all people atc...HR etc...a lib dem su samo kao neka crkva, najbolja veza za sad i artikulator na zemlji
johnny011 johnny011 20:16 19.04.2009

Re: tu AW

Hej, ako ima tog eseja negde na netu, hajd hitni link

Jelena Milić Jelena Milić 20:18 19.04.2009

Re: tu AW

taman htedoh reci ko dominik djun il danijela stil zvuci

a ono nije da se holivud nije lacao da malo preradi skript i napravi par spektakala

dragoljub92 dragoljub92 20:20 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

alselone
dragoljub92
жалосно је само то што нам најнеморалнији ликови поручују да смо огрезли у материјализам,управо они који уживају сва благостања материјализма.


kao sto je Paja, npr?

dobro bre alselone kojsemoj praviš blesav i postavljaš glupa pitanja kad dobro znaš na kog sam mislio?
adam weisphaut adam weisphaut 20:24 19.04.2009

Re: tu AW

johnny011
Hej, ako ima tog eseja negde na netu, hajd hitni link


Nije na netu, čitao u hardback izdanju, pre više godina, auh stao mi je mozak kod naslova (zlobnici će reći: zar iovako već nije...)
johnny011 johnny011 20:25 19.04.2009

Re: tu AW

taman htedoh reci ko dominik djun il danijela stil zvuci
a ono nije da se holivud nije lacao da malo preradi skript i napravi par spektakala

Ja ne bih išao ništa protiv (dapače!) da pogledam npr. Stradanje Isusovo sa OVAKVOM EKIPOM i ovim akterima



as Jesus & Maria Magdalena
johnny011 johnny011 20:31 19.04.2009

Re: tu AW

Tjaaaa, Adame, što više čitam Eka, stičem utisak da i on sve više piše.......
Baš je neki..... pokvarenjak


maksa83 maksa83 21:01 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Da, da, jednog dana doći će do ujedinjavanja svih hrišćana...

Ne možeš vratiti pastu u tubu.

Sve i da se dogovore oko teoloških pitanja, fiskalna će ostati kamen razdora.
alselone alselone 21:20 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

dragoljub92

dobro bre alselone kojsemoj praviš blesav i postavljaš glupa pitanja kad dobro znaš na kog sam mislio?


pretpostavljam na koga si mislio al' prica je o Pajinoj poslanici, pa, kontam, da si malo trebao da preformulises odgovor.
drug.clan drug.clan 22:13 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Doctor Wu

Pa sav bezvredan novac koji prave Federal Reserves oni prave pod patronatom američke vlade, tačnije Treasuryja i, u osnovi, Kongresa (jer kupuju vladine obveznice). FED je privatna banka samo na papiru: njen management bira Vlada i odobrava Kongres, Vlada, dakle, US government je garant svih depozita u Fed Reserves i sav profit FED-a ide u Vladin budžet.



Bas bi voleo da vidim stavku u budzetu i sumu koja dolazi od profita fed-a. Zasto onda drzava redovno placa kamatu fed-u ako sav taj novac po vama ide opet u budzet?

A sto se slobodne ekonomije i demokratskog biranja ja bih nekako pre da spomenem vaseg lika sa desnice koji je izbore pokrao pred ocima svih a potom svoje naftase potpuno oslobodio poreza i tako obezbedio ono sto vi zovete "free market". Da ne pominjem privatne vojske isl.

Mene sto se tice oni su mi svi isti bilo da su naftni ili bankarski kapitalisti svi rade isto izrabljuju narod (malo svoj a mnogo onaj na istoku) i unistavaju prirodu na svaki moguci nacin.
Doctor Wu Doctor Wu 22:38 19.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Bas bi voleo da vidim stavku u budzetu i sumu koja dolazi od profita fed-a. Zasto onda drzava redovno placa kamatu fed-u ako sav taj novac po vama ide opet u budzet?

Zato što koristi FED assete, odnosno obveznice. FED se od toga izdržava, plaća svoje troškove. Sav višak (ili profit FEDa) ide u budžet. FED je samo reserve banka i nije mišljen kao profitabilna, poslovna ili investiciona banka. Ti profiti su posledica malih disbalansa i niko ne planira da zbog njih spušta poreze ili finansira vojsku. Šta još nije jasno?
A sto se slobodne ekonomije i demokratskog biranja ja bih nekako pre da spomenem vaseg lika sa desnice koji je izbore pokrao pred ocima svih a potom svoje naftase potpuno oslobodio poreza i tako obezbedio ono sto vi zovete "free market". Da ne pominjem privatne vojske isl.

To je upravo ono o čemu pišem. U Americi je na delu dogovorna ekonomija. Kao što ste u Titovoj Jugoslaviji imali bosanske, slovenačke, hrvatske, srpske lobije, sa svojim poslovnim interesima, tako i u Americi imate teksaške i novoengleske lobije. Tamo nema ni f od "free marketa". To je ono što Željka Buturović pametno zove, "slobodno tržište" na spolja a socijalizam na unutra- to važi za čitav Zapad. Vi živite u Titovom socijalizmu a da niste ni svesni toga.
akasting akasting 00:18 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

dragoljub92
жалосно је само то што нам најнеморалнији ликови поручују да смо огрезли у материјализам,управо они који уживају сва благостања материјализма.


Lako je njima bre, oni bre imaju loovu bree! I limuzine breee. I saso mange breee.

Oni ce bree nama, metro-moralnima, liberalno-karakternima, breee!? A imaju loovu bree.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:42 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

dragoljub92
alselone
dragoljub92
жалосно је само то што нам најнеморалнији ликови поручују да смо огрезли у материјализам,управо они који уживају сва благостања материјализма.


kao sto je Paja, npr?

dobro bre alselone kojsemoj praviš blesav i postavljaš glupa pitanja kad dobro znaš na kog sam mislio?

Možda je u pitanju samokritika.Inače, i u Crkvi je kao i u društvu, jedni imaju mnogo , a drugi poste. Ako su mislili na one crkvene velikodostojnike koji imaju besne džipove, privatne firme,hotele i sve ono što se zove "crkvena mafija", onda se ovaj stav iz poslanice pre svega odnosi na njih.
"Наше доба је тренутно суочено са материјалном кризом, али је код нас још присутнија криза морала и карактера. Радоваћемо се ако свако, угледавши било кога од нас, може да каже: Ево човека! – да би свако, и пријатељ и непријатељ, и судија и тужилац, у свакоме од нас увек доживео истинског и правог човека. "
Inače, mislim da je ovo poruka koju trebaju da ponavljaju i političari i stranački funkcioneri svakodnevno.
Tamo gde je čovek zapostavljen, ljudi su nasamareni i stenju dok ne pukne.
drug.clan drug.clan 15:39 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Doctor Wu

To je upravo ono o čemu pišem. U Americi je na delu dogovorna ekonomija. Kao što ste u Titovoj Jugoslaviji imali bosanske, slovenačke, hrvatske, srpske lobije, sa svojim poslovnim interesima, tako i u Americi imate teksaške i novoengleske lobije. Tamo nema ni f od "free marketa". To je ono što Željka Buturović pametno zove, "slobodno tržište" na spolja a socijalizam na unutra- to važi za čitav Zapad. Vi živite u Titovom socijalizmu a da niste ni svesni toga.


Ti ocevidno ne znas sta je Titov socijalizam, nisi tada bio rodjeni ili se ne secas. Ti socijalizmom nazivas sistem u kome 25 000 godisnje umre zbog neimanja zdravstvenog sistema a jos 100 000 bankrotira zbog nemogucnosti da plate te zdravstvene racune, sistem u kome 40% radnika radi za minimalac bez odmora, zdravstvenog i penzionog, sistem gde ostatak godsinje u proseku radi 300 sati duze (7 nedelja) nego u evropi ine bude placen za to, sistem u kome ni mnogi obrazovani zaposleni ljudi vise ne mogu da priuste da skoluju decu, sistem gde od drzavne penzije penzioneri ne mogu da sastave kraj sa krajem, sistem koji vecini radnika zakonski ne dozvoljava osnivanja ili pristupanje sindikatu, sistem koji ne garantuje radnicima ni dana odmora, gde porodilje dobiju samo 3 meseca neplacenog sistem gde poslodavac moze da otpusti radnika bez razloga i kada hoce, sistem u kome profit privatnih kompanija ide vlasnicima kapitalistima a dugovi idu na grbacu poreskih obveznika, a u isto vreme sistem koji od naroda uzme skoro isto poreza kao i zemljama koje imaju "socijalizam".

Ti sve ovo nazivas Titovim socijalizmom? Pojma ti nemas sta je socijalizam. Probaj jednom svet da pogledas odozdo iz perspektive kojim ga gleda 99% ljudi. Sistem se karaterise po onome kako se odnosi prema ljudima a ne prema profitu, kapitalu i trzistu. Osim toga valjda si vec negde nauco ili procitao da socijalizam sam po sebi ne podrazumeva nikakvu vrstu trzista vec odredjenu vrstu odnosa prema ljudima. Ako si o socijalizmu ucio Americi gde uz tu rec u recniku stoji slika pakla onda se i ne cudim sto ne znas o cemu pricas.
Doctor Wu Doctor Wu 21:48 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Ti ocevidno ne znas sta je Titov socijalizam, nisi tada bio rodjeni ili se ne secas. Ti socijalizmom nazivas sistem u kome 25 000 godisnje umre zbog neimanja zdravstvenog sistema a jos 100 000 bankrotira zbog nemogucnosti da plate te zdravstvene racune, sistem u kome 40% radnika radi za minimalac bez odmora, zdravstvenog i penzionog, sistem gde ostatak godsinje u proseku radi 300 sati duze (7 nedelja) nego u evropi ine bude placen za to, sistem u kome ni mnogi obrazovani zaposleni ljudi vise ne mogu da priuste da skoluju decu, sistem gde od drzavne penzije penzioneri ne mogu da sastave kraj sa krajem, sistem koji vecini radnika zakonski ne dozvoljava osnivanja ili pristupanje sindikatu, sistem koji ne garantuje radnicima ni dana odmora, gde porodilje dobiju samo 3 meseca neplacenog sistem gde poslodavac moze da otpusti radnika bez razloga i kada hoce, sistem u kome profit privatnih kompanija ide vlasnicima kapitalistima a dugovi idu na grbacu poreskih obveznika, a u isto vreme sistem koji od naroda uzme skoro isto poreza kao i zemljama koje imaju "socijalizam".

Ti sve ovo nazivas Titovim socijalizmom? Pojma ti nemas sta je socijalizam. Probaj jednom svet da pogledas odozdo iz perspektive kojim ga gleda 99% ljudi. Sistem se karaterise po onome kako se odnosi prema ljudima a ne prema profitu, kapitalu i trzistu. Osim toga valjda si vec negde nauco ili procitao da socijalizam sam po sebi ne podrazumeva nikakvu vrstu trzista vec odredjenu vrstu odnosa prema ljudima. Ako si o socijalizmu ucio Americi gde uz tu rec u recniku stoji slika pakla onda se i ne cudim sto ne znas o cemu pricas.


Ma, ne sekiraj se. To isto je i Tito radio. Samo sto on kad nije znao sta ce sa sirotinjom slao ju je u Nemacku, Belgiju, Francusku i Holandiju.
Željka Buturović Željka Buturović 22:12 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Ti ocevidno ne znas sta je Titov socijalizam, nisi tada bio rodjeni ili se ne secas

sva sreca ima nas koji se secamo. budzovani putuju po svetu, vozaju kola i setaju garderobu iz inostranstva, dok obican svet u restoran ulazi jednom u pet godina i do pedesete zivi sa roditeljima cekajuci red na "stambenoj listi". ali, to izgleda nije bilo dovoljno nego sad jos ima i da se slusa kako se nekad "mnogo putovalo" i kako su se "stanovi dobijali".
drug.clan drug.clan 22:28 20.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Doctor Wu


Ma, ne sekiraj se. To isto je i Tito radio. Samo sto on kad nije znao sta ce sa sirotinjom slao ju je u Nemacku, Belgiju, Francusku i Holandiju.


sva sreca ima nas koji se secamo. budzovani putuju po svetu, vozaju kola i setaju garderobu iz inostranstva, dok obican svet u restoran ulazi jednom u pet godina i do pedesete zivi sa roditeljima cekajuci red na "stambenoj listi". ali, to izgleda nije bilo dovoljno nego sad jos ima da se slusa kako se nekad "mnogo putovalo" i kako su se "stanovi dobijali".


Jos jedna potvrda na se nesecate nicega i da ne znate o cemu pricate. To cega se vi eventualno secate su 80-te (post titovog i slobinog socijalizma) a da vas podsetim da je tih 80-tih (a najvise '81.) GDP i zivotni standard u jugoslaviji opao za 35% pa vi predpostavite kako je bilo 70-tih ili pitajte starije

A sirotinju bar nije slao u rat po belom svetu vec su isli da zarade vece pare od onih koje su mogli da zarade u Jugoslaviji kao sto to danas rade mnogi ukljucujuci i 4.6 miliona ne drzavnih radnika iz amerike koji trenutno zive u inostranstvu
Goran Vučković Goran Vučković 01:06 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...


Jos jedna potvrda na se nesecate nicega i da ne znate o cemu pricate. To cega se vi eventualno secate su 80-te (post titovog i slobinog socijalizma) a da vas podsetim da je tih 80-tih (a najvise '81.) GDP i zivotni standard u jugoslaviji opao za 35% pa vi predpostavite kako je bilo 70-tih ili pitajte starije

Jel to početkom 80-tih beše bilo kad su neki od kredita uzetih ranije i trošenih sedamdesetih na razne Medijapane i Fenije ili kako se beše zvahu - počeli da dolaze za otplatu? "Beskonačna ekonomska labilizacija", kako su prekrstili program Milke Planinc?
drug.clan drug.clan 03:10 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Goran Vučković

Jos jedna potvrda na se nesecate nicega i da ne znate o cemu pricate. To cega se vi eventualno secate su 80-te (post titovog i slobinog socijalizma) a da vas podsetim da je tih 80-tih (a najvise '81.) GDP i zivotni standard u jugoslaviji opao za 35% pa vi predpostavite kako je bilo 70-tih ili pitajte starije

Jel to početkom 80-tih beše bilo kad su neki od kredita uzetih ranije i trošenih sedamdesetih na razne Medijapane i Fenije ili kako se beše zvahu - počeli da dolaze za otplatu? "Beskonačna ekonomska labilizacija", kako su prekrstili program Milke Planinc?


Krajem 70-tih je SFRJ bila jedna od najmanje zaduzenih drzava u evropi. Ali u raspravama ovog tipa niko ne zeli da slusa argumente jer boze moj znaju kako je tada bilo lose a kako je sada dobro i u Srbiji i u ostatku sveta.

Na primer cinjenicu da je rast GDP-a i zivotnog standarda u SFRJ u periodu od punih 30 godina (50.-80. uz samo jednu kracu recesiju sredinom 60-tih) bio veci od recimo Belgije ili Austrije niko ne zeli da spominje. Vec govore da u Americi gde vlada zakon dzungle i gde ljudske zivot ne vredi ni malo sada kao postoji socijalizam Titovog tipa u kom je za razliku od Amerike svako imao potpunu zdravstvenu, i egzistencijalnu zastitu drzave, sva poznata radnicka prava i mogucnost da se skoluje dokle hoce o trosku drzave.
Goran Vučković Goran Vučković 09:32 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Krajem 70-tih je SFRJ bila jedna od najmanje zaduzenih drzava u evropi. Ali u raspravama ovog tipa niko ne zeli da slusa argumente jer boze moj znaju kako je tada bilo lose a kako je sada dobro i u Srbiji i u ostatku sveta

Pa otkud onda taj problem početkom osamdesetih? Moje dečije uspomene uključuju priču o 20 miliona dolara duga, cifri koja je pominjana kao veliki teret, racionalizovanoj prodaji deterdženta, kafe, par-nepar tablicama i slično. Ta najmanja zaduženost je možda posledica načina rešavanja stambenog pitanja - tj. takoreći nepostojeće tržište hipotekarnih kredita?
adam weisphaut adam weisphaut 09:57 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Vučko
uključuju priču o 20 miliona dolara duga

Miliona ?
Goran Vučković Goran Vučković 10:19 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

adam weisphaut
Vučko
uključuju priču o 20 miliona dolara duga

Miliona ?

Milijardi, sorry.
drug.clan drug.clan 12:56 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Goran Vučković
Krajem 70-tih je SFRJ bila jedna od najmanje zaduzenih drzava u evropi. Ali u raspravama ovog tipa niko ne zeli da slusa argumente jer boze moj znaju kako je tada bilo lose a kako je sada dobro i u Srbiji i u ostatku sveta

Pa otkud onda taj problem početkom osamdesetih? Moje dečije uspomene uključuju priču o 20 miliona dolara duga, cifri koja je pominjana kao veliki teret, racionalizovanoj prodaji deterdženta, kafe, par-nepar tablicama i slično. Ta najmanja zaduženost je možda posledica načina rešavanja stambenog pitanja - tj. takoreći nepostojeće tržište hipotekarnih kredita?



Suma je tek posle '80. dostigla 20 milijardi a u vreme titove smrti je iznosila oko 13 milijardi sto je bilo oko 650 dolara po glavi stanovnika ili u danasnjim dolarima oko 1400. Ovo je smesna suma ako se pogleda dug bilo koje zapadno evropske drzave onda ili danas. (Srbija danas ima dug od 3500, hrvatska od 11000 dok je Irska danas duzna oko pola miliona po stanovniku a holandija 140 hiljada)
Željka Buturović Željka Buturović 14:36 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Ali u raspravama ovog tipa niko ne zeli da slusa argumente jer boze moj znaju kako je tada bilo lose a kako je sada dobro i u Srbiji i u ostatku sveta.

ali vas jedini argument je prica o gdp-u. ja sam vam vec jednom prilikom objasnila zasto gdp (pogotovo u ovakvim slucajevima gde ne moze da se racuna ni na nezavinost meraca itd) - nije adekvatno merilo razvoja ekonomije.

ne radi se o tome da ljudi ignorisu argumente, vec da uzimaju u obzir argumente koje vi ignorisete. na primer, da su banane bile luksuz, da se trcalo preko granice da se kupuje, da se iz aviona videlo ko ima neke veze sa zapadom jer je posedovao stvari koje su svi drugi hteli ali nisu mogli da kupe. u zemlji nije bilo skoro nista da se kupi, tj. skoro nista od onog sto su ljudi hteli. to sto su te nepozeljne stvari izgledale dobro u necijim nominalnim proracunima mozda nije sasvim irelevantno, ali u svakom slucaju daje vrlo iskrivljenu sliku zivota u sfrj.

Vec govore da u Americi gde vlada zakon dzungle i gde ljudske zivot ne vredi ni malo

dakle, vec ovo je dovoljno da vas eliminise iz svake diskusije. u americi ne vlada nikakav "zakon dzungle" nego, u najvecoj meri, red i zakon, kao i individualna marljivost, odgovornost, pozrtvovanost i velikodusnost. amerikanci su nacija bez premca po svom volontiranju i dobrovoljnom prilozima, i to ne samo medju bogatasima nego i obicnim ljudima. ali, to za vas nije prava velikodnost - broji se samo kada centralni planer pod pretnjom robije odlucuje ko ce kome da da koliko i zbog cega.
drug.clan drug.clan 15:30 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Željka Buturović
Ali u raspravama ovog tipa niko ne zeli da slusa argumente jer boze moj znaju kako je tada bilo lose a kako je sada dobro i u Srbiji i u ostatku sveta.

ali vas jedini argument je prica o gdp-u. ja sam vam vec objasnila zasto gdp (pogotovo u ovakvim slucajevima gde ne moze da se racuna ni na nezavinost meraca itd) - nije adekvatno merilo razvoja ekonomije.

ne radi se o tome da ljudi ignorisu argumente, vec da uzimaju u obzir argumente koje vi ignorisete. na primer, da su banane bile luksuz, da se trcalo preko granice da se kupuje, da se iz aviona videlo ko ima neke veze sa zapadom jer je posedovao stvari koje su svi drugi hteli ali nisu mogli da kupe. u zemlji nije bilo skoro nista da se kupi, tj. skoro nista od onog sto su ljudi hteli. to sto su te nepozeljne stvari izgledale dobro u necijim nominalnim proracunima mozda nije sasvim irelevantno, ali u svakom slucaju daje vrlo iskrivljenu sliku zivota u sfrj.



Vas kriterijum loseg zivota u SFRJ je taj sto nije bilo markiranih pantalona ili kosulja, dok cinjenicu da je SFRJ od potpuno nerazvijene zemlje treceg sveta dosla na nivo gde vlada zivotni standard merljiv sa najbogatijim zemljama zapadne Evrope treba zanemariti?

Znaci vama je bitniji kriterijum kvaliteta zivota i uspesnosti drustva (ne)mogucnost kupovine Levis farmerki od recimo cinjenice da je svako imao priliku da se skoluje ili leci nezavisno do drustvenog ili finansijskog statusa?

Gledajuci iz perspektive coveka (zapadnjaka) kome je kupovina nepotrebnih stvari najbitniji (ako ne i jedini) smisao zivota vi ste verovatno u pravu. Jedini problem je onda u tome sto vi i ja ne delimo iste zivotne vrednosti ako se markirana roba uopste moze i nazvati zivotnom vrednoscu..

u americi ne vlada nikakav "zakon dzungle" nego, u najvecoj meri, red, zakon, kao i marljivost, odgovornost, pozrtvovanost i velikodusnost. amerikanci su nacija bez premca po svom volontiranju i dobrovoljnom prilozima, i to ne samo medju bogatasima nego i obicnim ljudima. ali, to za vas nije prava velikodnost - broji se samo ono kada vi odlucujete ko ce kome da da koliko i zbog cega.


Naravno da vlada red i zakon i to bas takav koji bogatima omogucuje da se bogate sve vise a siromasne ostavlja da umiru neobrazovani i bolesni bez kuca na ulici. Uredjen sistem ne podrazumeva pravedan, human ili dobar sistem. I u dzungli vlada veoma uredjen sistem u kome uvek velike zveri jedu male zveri i gde slabi i nemocni umiru prvi. Naravno da u Americi vlada marljivost, pozrtvovanost i odgovornost jer da bi prezivela vecina ljudi mora da radi dva posla i otplacuje kamate onima na vrhu lanca ishrane. Naravno da su ti ljudi velikodusni i da dele ono sto imaju sa sebi jednakima koji nemaju, oni ih razumeju i pokusavaju svojim organizovanjem da nadomeste socijalne i drustvene funkcije koje u ostatku sveta obavlja drzava. Amerikancima nema premca u volontiranju zato sto nemaju drzavu koja u ostatku sveta obavlja drustvene i socijalne funkcije iako im u Americi uzima skoro isti porez kao i u ostatku sveta. I na sve to kada naidje "kriza" ta "uredjena" drzava uzima opet od siromasnih i zaduzuje njihovu nerodjenu decu da bi pokrila "gubitke" bogatih.

Sto se velikodusnosti bogatih tice i ovaj put kao i uvek po sredi je klasicna zamena teza.
Na mestima gde vi stavljate izjave tipa:
"Bogati ljudi daju siromasnima posao da bi siromasni preziveli" i "Bogati ljudi daju ogroman deo svoje imovine na milostinju siromasnima"
trebale bi da stoje:
"Bogati su svu svoju imovinu stekli iskljucivo radom siromasnih koji za veoma male plate rade za njih." i "Bogatstvo koje bogati imaju i deo koji daju siromasnima kao milostinju je prethodno uzeto od sirotinje ili zaradjeno radom siromasnih"
Željka Buturović Željka Buturović 16:07 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Znaci vama je bitniji kriterijum kvaliteta zivota i uspesnosti drustva (ne)mogucnost kupovine Levis farmerki od recimo cinjenice da je svako imao priliku da se skoluje ili leci nezavisno do drustvenog ili finansijskog statusa?

za razliku od vas ja ne pretendujem da posedujem u uvid u esenciju bitnosti. moja poenta je da je ta "produktivna" titova ekonomija proizvodila stvari koje ljudi nisu hteli.

a prica da je u titovoj jugoslaviji svako imao priliku da se skoluje je za mene velika novost. vrlo mali segment populacije je imao priliku da ide u gimnaziju, a i u frizerske skole su mogli samo odabrani - ostatak je imao da ide tamo gde je "bilo mesta" tj. gde je drzavni planer propisao. takodje, fakultet je mogla da upise samo probrana grupica, i to u tacno odredjenim proporcijama oblasti koje je neko drugi isplanirao. a svi ostali gradjani su zatim studiranje te grupice - koje je cesto trajalo i po deset godina - finansirali.

prica o lecenju je jednako smesna. na prvi pogled, svako je imao nominalno pravo da se leci - ali kako? po vasoj logici u kojoj u americi umire x hiljada "zato sto nema zdravstveno osiguranje", u srbiji takodje umiru stotine hiljada zbog loseg zdravstvenog osiguranja. daleko od toga da americki sistem nema svojih problema, ima ih, ali oni ne dolaze iz toga sto se siromasni u opstoj ravnodusnosti pustaju da umru, nego od enormnih cena koje su opet rezultat vise faktora (third-party payer problem etc), a ponajmanje divljeg kapitalizma. uostalom, u onim medicinskim granama gde vlada "divlji kapitalizam" problem cena i nepristupacnosti ne postoji.

s tim sto ni pod titom naravno nije svako imao pravo da se leci - u svakoj ekonomiji su resursi ograniceni i ne mogu svi dobiti najvisu negu. u najboljem slucaju, lekari na konzilijumima su odlucivali ko je zasluzio ili nije zasluzio odredjeni tretman - na primer, ko ima vise od sezdeset se naziveo, treba dati prednost mladjima - a u najgorem slucaju to su bili oni sa boljim vezama. to sto vama te odluke nisu bile vidljive pa vam je izgledalo da svi dobijaju isto ne znaci da je to isto ikad postojalo.

prica o nekim fiksiranim kategorijama "bogatih" i "siromasnih" koje se otimaju oko nekog fiksnog plena pokazuje u kojoj meri vi ne razumete niti americko drustvo niti osnovne ekonomske principe i jednostavno ne zavredjuje komentar. sto je najbolje, vi verovatno bas iz sfrj vucete ove ideje da se bogatstvo stice otimacinom - jer da, u titovoj jugoslaviji bogati zaista jesu postali bogati otimanjem, za to ste potpuno u pravu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:20 21.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Željka Buturović
Ti ocevidno ne znas sta je Titov socijalizam, nisi tada bio rodjeni ili se ne secas

sva sreca ima nas koji se secamo. budzovani putuju po svetu, vozaju kola i setaju garderobu iz inostranstva, dok obican svet u restoran ulazi jednom u pet godina i do pedesete zivi sa roditeljima cekajuci red na "stambenoj listi". ali, to izgleda nije bilo dovoljno nego sad jos ima i da se slusa kako se nekad "mnogo putovalo" i kako su se "stanovi dobijali".

A sada je sve drukčije, običan svet živi u izobilju, putuje bez viza gde hoće, mladi ne žive višesaroditeljima jer čim napune 18 godina idu u svoj stan, običan svet ide svake nedelje na ručak u restoran, preko vikenda na izletišta, u banje, u inostranstvo.
johnny011 johnny011 00:02 22.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

A sada je sve drukčije, običan svet živi u izobilju, putuje bez viza gde hoće, mladi ne žive višesaroditeljima jer čim napune 18 godina idu u svoj stan, običan svet ide svake nedelje na ručak u restoran, preko vikenda na izletišta, u banje, u inostranstvo.

U pravu ste. Sada je sto puta gore. Ili, najblaže rečeno, isto je. Ajd nam vratite socijalizam. Molim vas. Da se ne zlopatimo po bespućima tranzicije. Juče je uvek bilo bolje nego danas. Ili sutra.
dragoljub92 dragoljub92 00:05 22.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

a prica da je u titovoj jugoslaviji svako imao priliku da se skoluje je za mene velika novost. vrlo mali segment populacije je imao priliku da ide u gimnaziju, a i u frizerske skole su mogli samo odabrani - ostatak je imao da ide tamo gde je "bilo mesta" tj. gde je drzavni planer propisao. takodje, fakultet je mogla da upise samo probrana grupica, i to u tacno odredjenim proporcijama oblasti koje je neko drugi isplanirao. a svi ostali gradjani su zatim studiranje te grupice - koje je cesto trajalo i po deset godina - finansirali

ово је апсолутно нетачно и злонамерно,у оној југославији није звршио факултет само онај ко није хтео да га упише,а о средњим школама ,поготову гимназијама су биле такве гужве да су стално отварана нова одељења и нове гимназије.економске школе су уз гимназије биле најпопуларније и највећи број је то и уписивао.врло дуго су бирократска занимаља имала већи број уписника него радничка.и највећа замерка је баш била на томе да држава не води никакву политику о потребама привреде за одређеним занимањима,и то ни у средњим школама ни на факултетима.
друго пошто спадам у аудиофиле могу да вам кажем да апсолутно није тачно да су само они који су имали неког напољу имали скупу опрему и ,у овом случају плоче и појачала и осталу опрему,куповали су је и онои који нису имали никог на западу,плоче су могле да се наручују из лондона чувени ,,тома&цо"чини ми се преко њега су ишла и појачал,ово причам о људима који су радили прако студентски задруга и као радници на градилиштима,а у питању је била студентарија и средљошколци,ја сам имао сестру у иностранству и добија плоче и опрему али знам да су неке колеге аудиофили имали три пута бољ појачала и звучнике од мене а све легално увезено без да су имали иког на западу,једноставно су сами ишли и куповали.јесте да је било зајебанције приликом царињења али то није било питање система већ карактера самих цариника.она земља је имала много мана,
још нешто оно здравство које смо имали тад је 1000 пута било болје и хуманије од овог сад.тако да немојте да причате стереотипе који нису постојали бар од 70их на овамо од кад ја могу да кажем да памтим.
drug.clan drug.clan 12:28 22.04.2009

Re: Sa dužnim poštovanjem...

Željka Buturović
Znaci vama je bitniji kriterijum kvaliteta zivota i uspesnosti drustva (ne)mogucnost kupovine Levis farmerki od recimo cinjenice da je svako imao priliku da se skoluje ili leci nezavisno do drustvenog ili finansijskog statusa?

za razliku od vas ja ne pretendujem da posedujem u uvid u esenciju bitnosti. moja poenta je da je ta "produktivna" titova ekonomija proizvodila stvari koje ljudi nisu hteli.

a prica da je u titovoj jugoslaviji svako imao priliku da se skoluje je za mene velika novost. vrlo mali segment populacije je imao priliku da ide u gimnaziju, a i u frizerske skole su mogli samo odabrani - ostatak je imao da ide tamo gde je "bilo mesta" tj. gde je drzavni planer propisao. takodje, fakultet je mogla da upise samo probrana grupica, i to u tacno odredjenim proporcijama oblasti koje je neko drugi isplanirao. a svi ostali gradjani su zatim studiranje te grupice - koje je cesto trajalo i po deset godina - finansirali.

prica o lecenju je jednako smesna. na prvi pogled, svako je imao nominalno pravo da se leci - ali kako? po vasoj logici u kojoj u americi umire x hiljada "zato sto nema zdravstveno osiguranje", u srbiji takodje umiru stotine hiljada zbog loseg zdravstvenog osiguranja. daleko od toga da americki sistem nema svojih problema, ima ih, ali oni ne dolaze iz toga sto se siromasni u opstoj ravnodusnosti pustaju da umru, nego od enormnih cena koje su opet rezultat vise faktora (third-party payer problem etc), a ponajmanje divljeg kapitalizma. uostalom, u onim medicinskim granama gde vlada "divlji kapitalizam" problem cena i nepristupacnosti ne postoji.

s tim sto ni pod titom naravno nije svako imao pravo da se leci - u svakoj ekonomiji su resursi ograniceni i ne mogu svi dobiti najvisu negu. u najboljem slucaju, lekari na konzilijumima su odlucivali ko je zasluzio ili nije zasluzio odredjeni tretman - na primer, ko ima vise od sezdeset se naziveo, treba dati prednost mladjima - a u najgorem slucaju to su bili oni sa boljim vezama. to sto vama te odluke nisu bile vidljive pa vam je izgledalo da svi dobijaju isto ne znaci da je to isto ikad postojalo.

prica o nekim fiksiranim kategorijama "bogatih" i "siromasnih" koje se otimaju oko nekog fiksnog plena pokazuje u kojoj meri vi ne razumete niti americko drustvo niti osnovne ekonomske principe i jednostavno ne zavredjuje komentar. sto je najbolje, vi verovatno bas iz sfrj vucete ove ideje da se bogatstvo stice otimacinom - jer da, u titovoj jugoslaviji bogati zaista jesu postali bogati otimanjem, za to ste potpuno u pravu.



Da da i onda je mrmot uvio cokoladu i sve je bilo divno i krasno u Americi (ukljucujuci i najbolji zdravstveni sistem na svetu za koji i predsednik amerike kaze da je "broken" ali samo onoj koju vi vidite sa svog prozora u Central Park aveniji. Vi ne samo sto se ne secate SFRJ vec niste upoznali ni Ameriku te vam ja predlazem da odete na splavarenje i posetite recimo Apalaciju ili deep south gde cete videti kako u mestima sa par stotina hiljada stanovnika 60% ljudi zivi u trailerima, pasos poseduje 0.5%, samo 20% njih ima zavrsenu srednju skolu a samo 1% associate degree.

A vasa observacija oko obrazovanja je vrlo zanimljiva. Nekada je u SFRJ tako tesko bilo zavrsiti fakultet koji covek zeli (valjda je bio problem poloziti prijemni) sada je narodu srbije (a i amerikancima pogotovo onih 25% porodica sto godisnje zaradjuju manje od 20000) lako jer uvek moze za sicu od oko 40 000 dolara godisnje da studira na kolumbiji ili harvardu.

E da od svih skola u BG-u najvise ima gimnazija!
vitriolage vitriolage 14:52 19.04.2009

odlican blog

Uvek se možete osloniti na verske vođe da negiraju ljudsku prirodu i ljudskost. Bez Isusa - ništa, jer Bog da sačuva ako ljude počnu da misle za sebe.

A tek moral? Moral ne možete imati bez 2000 godina stare knjige pune seksa, ratova i mržnje.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:01 19.04.2009

?

Sta je to sto kaze Borka Pavicevic? Moze link?
Jelena Milić Jelena Milić 19:41 19.04.2009

Re: ?

au jelena p,
pa ti ne pratis ni sto je nikola samrdzic prestao da pise za danas

deset pesama hulija iglesijasa da si odslusala, nevernice jedna
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:40 19.04.2009

Re: ?

Jelena Milić
au jelena p,
pa ti ne pratis ni sto je nikola samrdzic prestao da pise za danas

deset pesama hulija iglesijasa da si odslusala, nevernice jedna

[

Pa, kako da pratim, sestro slatka? Znas li ti koliko sam iljada kilometara, u prostoru i to prema jugu? A "Danas" mi se ne cita; lay out otis'o u aut.
Ali, evo: Uredništvo Danas-a nije smatralo za potrebno da reaguje ni na kampanju na Blogu B92 u kojoj se ismevalo nepristajanje Borke Pavićević da marketing tržnog centra Ušće, uporedo sa otvaranjem ubogih bakalnica za najsiromašnije, smatra normalnom pojavom u društvu kojim zvanično dominira „socijalno odgovorna“ politika. U opštem kontekstu koji neguje najprimitivnije oblike antiglobalizma, koji je u osnovi antitržišni, antidemokratski, demagoški i totalitaran, neverovatno je u kojoj meri se zanemarila osnovna poruka da su naša kultura i životni prostor devastirani, da u njima divljaju partijski komesari, urbanistička i tajkunska mafija koja kadrira u sekretarijatima i gradskom veću, i ubice, potencijalne i stvarne, koje motorima rasteruju pešake po Ušću, Adi, i svuda gde se ljudi sklanjaju iz ove haotične, neljudske svakodnevice, i da se na otvaranju šoping mola okupio i politički talog, ovdašnja elita, koji je ubistvom premijera, gušenjem javnih sloboda, i sporazumima s ruskom državom i srpskom mafijom Srbiju učinio jednom od poslednjih deponija zločinačkog, ideološkog varvarstva.

Ovih dana su aktuelne preporuke vladi, na koji način da se postavi u odnosu na tekuću krizu koja je Srbiju zatekla u raskoraku zbog njene nesposobnosti da zaokruži proces tržišnih, strukturnih i demokratskih reformi. Smanjenje PDV-a, pooštravanje finansijske discipline, institucionalizacija slobodnijeg i bržeg poslovanja i privatizacija medija i javnih preduzeća bi istovremeno efikasnije punili budžet i privlačili strana ulaganja. Nisu Mladić i Hadžić jedina prepreka evropskoj budućnosti. Ubice su svuda oko nas, oko naše dece. Nove generacije nasilnika na ulicama gotovo svakodnevno iživljavaju svoje biološko i idejno punoletestvo. Ova kriza je, istovremeno, prilika koja se ne sme propustiti. Itd. Ali o svemu tome neka ubuduće, na ovom mestu, piše neko drugi. Ideje koje sam ovde promovisao pobediće, ionako, svuda oko nas, pobediće i u Srbiji.

loader loader 18:01 19.04.2009

Posrtanje dogme, srkanje kafe

1. Ne opraštajte im Ms Milić,
žele da ne znamo.
Mislim, ne opraštajte im baš tako lako... Makar se prvo malo femkajte :)

2. Čujem da će dogodine biti zasnovana Feministička crkva !
Eto izbavljenja za mnoge duše ženskog roda.



Jelena Milić Jelena Milić 19:38 19.04.2009

Re: Posrtanje dogme, srkanje kafe

to za feministicku crkvu ...aint ms milic

ja sam vise nekako holisticki nastrojena, to mu dodje ko single issue, to je ngo aktivizam, al nije ni za partiju samo da to gura, i partija mora sire, a kamo li neki jelenizam

dali76 dali76 18:08 19.04.2009

....demokracija kao uskrsnja dekoracija

Crkva kao crkva prica ono sto prica I ne vidim razloga da bi to trebalo smetati ikome.Bio vjernik, nevjernik, agnostic ili sto god.
Mene iskrno plasi jedna druga religija , jednih ljudi koji su kidnapovali I rijec demokratija, I rijec liberalno a ustvari su okorjeli realisti koji vjeruju u moc,snagu al ne zakona a jos manje liberalne demokratije.
Might makes right je njihovo jevandjelje.
A njihovi apostoli okupise se na Jekyll Island spocetka proslog vijeka. Jesu li odali po vodie ne znam, jesu li preveli druge zedne preko vode …hm

I na kraju da kazem da ne mislim da je ovo neki ostrasceni tekst. Ima crkva pravo da izdivani svoju poslanicu.Zasto svako od nas ne bi imao pravo da kaze svoj stav.
Jel se svima treba svidjati poslanica patrijarha ? Jel se svima treba svidjati stav ms Milic ?
Ja u ovom blogu ne vidim ostrascenost.
Jelena Milić Jelena Milić 19:35 19.04.2009

Re: ....demokracija kao uskrsnja dekoracija

nisam nesto ni videla kritiku da je ostrascen, na srecu

trudim se zaista i ovde na blogu da principe politickog liberalizma dosledno zagovaram, i tu je pravo na veroispovest svetinja

ali se kod nas to neretko svodi na debatu o nasim stavovima o nekim polozajima i pozezima SPC kao da je ona jedina ili ima monopol ili primat

pogledajte transkript debate koji sam postavila, odlicna je bila

al me je nervirao i bigovic, za koga mnogi kazu da je cool u odnosu na ostale, sa tom pricom jadna crkva ima pravo da kaze sta misli eto niko joj ne da, naravno da ima niko joj ga nije uskratio, pobunili smo se samo kad je htela jedna da ima pravo veta, o tome se radi

kad i bigovic mora tako providno da zamenjuje teze....
gorio92 gorio92 19:45 19.04.2009

Re: ....demokracija kao uskrsnja dekoracija

Jel se svima treba svidjati poslanica patrijarha ? Jel se svima treba svidjati stav ms Milic ?

Ovo vam je na mestu.
Važno je da nama o Uskrsu, patrijarh i Ms Milić upute svoje poslanice. Pa kome se šta dopada.
Meni Ms Milić nekako bliža.
Jelena Milić Jelena Milić 19:47 19.04.2009

Re: ....demokracija kao uskrsnja dekoracija

Meni Ms Milić nekako bliža.


crkvu cu osnovati majke mi, nesto mi se javljaju roleri kao relikvija, ono baptisti da nisu zloce prema zenama i ravnopravnosti bi mi bili zgodni za muziku al ....

mada mi je drama, a niko me ozbiljno ne cita, oko rubinovog rozea nema ga nigde, kako cu liturgije i to da radim ...
dali76 dali76 07:41 20.04.2009

Re: ....demokracija kao uskrsnja dekoracija

moram priznati vama Ms Milic da se trudite samo bojim se da je nogo vise onih drugih koji su se samoproglasili politicki liberalnim ali metode,nacini, i ophodjenje prema drugima ne govori bas u domenu onog sto bi se smatralo liberalnim.
Željka Buturović Željka Buturović 13:26 20.04.2009

Re: ....demokracija kao uskrsnja dekoracij

trudim se zaista i ovde na blogu da principe politickog liberalizma dosledno zagovaram

ali, vi u tome ne uspevate. i to je problem. ne po vas (to ne znam), nego po ideju liberalizma u srbiji.

ono sto vi radite i sto ima veze sa liberalizmom je ukazivanje na vrednost rezultata slobodne inicijative i razmene reflektovane kroz materijalna dobra. posto velika vecina "pametnih" ljudi voli da pljuje po materijalnim dobrima (u njihovoj glavi njihove pesme i drame vrede daleko vise od "prozaicnih" stvari kao sto su frizider i telefon), vasa uloga usamljenog glasa razuma koji skrece paznju na njihovu civilizacijsku vrednost je u tom pogledu pozitivna.

na zalost, veci deo vaseg bloga se ne bavi tom temom, vec drugim politickim temama koje nemaju nikakve veze sa liberalizmom. pri tome, vecina tih drugih stavova su veoma politicki nepopularni, sto kao krajnji rezultat ima da se u glavi svih liberalizam mesa sa ovim stavovima i sam postaje veoma nepopularan. zagovaranje poliitcke integracije u EU, sto brze i po svaku cenu; agresivno odusevljenje raznim novokomponovanim medjunarodnim institucijama (od medjunarodnih tribunala, ujedinjenih nacija, mmf-a itd); iskljuciva i radikalna spoljno politicka i vojna orjentacija prema zapadu; okrenutost ka proslosti; olako eksperimentisanje sa unutrasnjim uredjenjem (status vojvodine, kosovo) itd, itd jednostavno blage veze nemaju sa liberalizmom.

thebee269 thebee269 22:04 19.04.2009

pivo

Ova Jelenizacija što je viđate po bilbordima nema veze samnom.

pa nekako bas mislim da bi jako volela da ima ,muskarci ipak vole pivo?
neny neny 23:07 19.04.2009

dokle?

ja da gledam u isusa hrista ,a oni u dzipove i mlade decake?
pitam se samo koliko njih je palo na ove reci?
ako smo vec kod moralne bede ,mislim da nema vece od one koju stvaraju oni koji sire mrznju,albance spc vec sluzbeno naziva siptarima.sekularnost brane iskljucivo u funkciji odrzanja mrznje inasilja.
cela ova situacija u kojoj smo dovedeni do situacije da izolaciju vise i ne vidimo ,mrznja na koju reagujemo kao da nam neko kaze dobar dan dovodi do najgoreg moguceg dusevnog stanja koje se naziva otudjenje.nesposobnost da se vidi,razgovora,razume druga boja ,rasa.
gore osecanje od toga ne postoji.e bas zbog toga cu ja svoju dusu i mir sacuvati, i nikada necu kolko god me terali krociti u neku spc ustanovu.jer ne zelim gusenje dobrog,i izazivanje zla,jer ne zelim da mrzim i ubijam i smatram to za najvecu duhovnu vrednost.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 01:05 20.04.2009

Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Nisam neki vernik, pa me kao takvog ne pogadjaju poslanice i poruke Patrijarha, pape i ostalih crkvenih vodja i verodostojnika. Svako "talks their book" i zivot ide dalje.

Meni je interesantna jedna stvar u Srbiji. A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa. Znaci potomci onih koji su posle WWII, hladnokrvno ubijali male privrednike i oduzimali zemlju seljacima a sve iza paravan zastite radnicke klase. Najgore u svemu tome je sto ovi potomci nemaju pojma sta je liberalni kapitalizam ili misle da su to serije Sex and the City ili "pravedna" borba protiv terorizma.


Naravno cast izuzecima, kao sto je Miroslav Prokopijevic , koji stvarno zna sta prica pa zato ne mora da se krije iza NGOs niti da galami dok prica da bi privukao paznju slusalaca.

akasting akasting 03:36 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Vasa S Tajcic
Nisam neki vernik, pa me kao takvog ne pogadjaju poslanice i poruke Patrijarha, pape i ostalih crkvenih vodja i verodostojnika. Svako "talks their book" i zivot ide dalje.Meni je interesantna jedna stvar u Srbiji. A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa. Znaci potomci onih koji su posle WWII, hladnokrvno ubijali male privrednike i oduzimali zemlju seljacima a sve iza paravan zastite radnicke klase. Najgore u svemu tome je sto ovi potomci nemaju pojma sta je liberalni kapitalizam ili misle da su to serije Sex and the City ili "pravedna" borba protiv terorizma. Naravno cast izuzecima, kao sto je Miroslav Prokopijevic , koji stvarno zna sta prica pa zato ne mora da se krije iza NGOs niti da galami dok prica da bi privukao paznju slusalaca.


Gosn Vaso - dobro zapazanje. Uz rizik da budete/mo okrivljeni za predrasude (o genetici/porodichnom nasledju) lako je tu videti 'istorijsku vertikalu'. Ta pokondirena, polupismena a agresivna i buchna brdsko-planinska gologuzija, sa svojim skoro odvratnim kapacitetom za mimikriju i prezivljavanje - od kad je dobila priliku da 'ispliva na povrshinu' - tamo neke 1941. - nalazi svoju mantru u povrshnim religijama bez sadrzine (internacionalizam, mondijalizam, liberalizam, nike-izam...), jer za svaku drugu nema ni karaktera ni intelektualne i moralne izdrzljivosti.
Tako je to kad se zapusti bashta - pa korov uhvati koren. Josh dugo ce ovde da tutnji 'gluvo glamochko' i da se pripoveda o 'burazu nedju vokojebu, muchenici i crevcima u shkembetu' uz recitovanje ideoloshkih floskula ideologija 'pune guzce i rock&roll-a' nauchenih u Kumrovcima, Briselima, i drugim vukojebinama.
adam weisphaut adam weisphaut 07:16 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa.

Shvatam. Ovo se odnosi na Vuka Jeremića...
adam weisphaut adam weisphaut 07:20 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

nalazi svoju mantru u povrshnim religijama bez sadrzine (internacionalizam, mondijalizam, liberalizam, nike-izam...)

Educated guess: dubinska, sadržajna religija je orthodoxy...
akasting akasting 07:46 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

adam weisphaut
nalazi svoju mantru u povrshnim religijama bez sadrzine (internacionalizam, mondijalizam, liberalizam, nike-izam...)Educated guess: dubinska, sadržajna religija je orthodoxy...


Ukoliko pod 'educated' mislish 'programiran'. Chudno kako se to 'uslovljavanje' dobro primilo kod ovih novih narashtaja... skachu chim chuju zvonce. :) I kako je sve to komichno predvidljivo... kao na auto-pilotu; neko kaze 'religija' oni odmah 'ua popovi!!', neko 'Srbija' a oni odma 'ua patriJote!'.

Mada se ja josh uvek kladim na onu 'tihu vecinu'.

adam weisphaut adam weisphaut 07:54 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

I kako je sve to komichno predvidljivo

Ma super da se zabavljaš, nebinarni srBski car si i tako to, nego yo ili po da je orthodoxy duboka i sadržajna i ako jeste u čemu se to tačno ogleda
akasting akasting 08:12 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

'...SrBski car si...'...
Really? Nishta ne ide u glavu od ovoga shto si prochitao? Ili si suvishe besan?

Never mind - da ti odgovorim;
Da, mislim da je Pravoslavlje duboka i sadrzajna religija.
'U chemu se to tachno ogleda'? To je Individualno i uzelo bi suvishe vremena. Tako da cesh morati, ukoliko te zanima, sam da odgovorish - pitaj mamu i tatu koji su te, kako tako, odgojili na mitovima o 'rexu' i 'svinjskoj glavi' (a posle prepustili MTV-u, CNN-u i 'velikom bratu'), da te upute na neku crkvu ili lakshe, biblioteku.
adam weisphaut adam weisphaut 08:44 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

To je Individualno i uzelo bi suvishe vremena.

Jeste? Individualno? Dakle ne postoji neka inherentna "dubokost" nego je svako pronalazi na svoj način ?
Tako da cesh morati, ukoliko te zanima, sam da odgovorish

Ti dakle ne možeš, ne znaš ili te, u najgorem slučaju, mrzi što po tvojoj dubokoj orthodoxy jeste greh

pitaj mamu i tatu koji su te, kako tako, odgojili na mitovima o 'rexu' i 'svinjskoj glavi'

Misliš da mi je obrazovanje propustilo u tome da mi čika veročitelj rekao da ako se samododirujem u WC-u ima da se kuvam u loncu s ostalim grešnicima ?
(a posle prepustili MTV-u, CNN-u i 'velikom bratu')

Umesto da su me poslali odmah dekoderima za sekte
da te upute na neku crkvu

E ovo ti je najjače! Šta kažeš, da me mama i tata šalju tamo? Da naučim tačno šta? Kako se poštuje zavet o siromaštvu od Kavačende, Ljubi bližnjeg svoga od Jelenka, ili bolje-gore od Pahomija, o hrišćanskoj samilosti od one patrijarhove poslanice o tome kako su majke čiji su sinovi jedinci izginuli u ratu i same krive za svoju sudbinu...?
akasting akasting 09:07 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Shta sad? Ne ochekujesh valjda da na svaku od tih tvojih 'poskochica' repliciram? :))

BTW - shta radish u WC-u je tvoja stvar, ali je malo creepy da to radish i na blogu.
adam weisphaut adam weisphaut 09:12 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Shta sad? Ne ochekujesh valjda da na svaku od tih tvojih 'poskochica' repliciram? :))

Ne odbacuj poskočice, neki su na istim ušli u SANU pa su najbolji glasnogovornici tvoje duboke crkve
ali je malo creepy da to radish i na blogu.

Ja lepo rekoh da si nebinarni srBski car
akasting akasting 09:15 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

adam weisphaut
Shta sad? Ne ochekujesh valjda da na svaku od tih tvojih 'poskochica' repliciram? :))Ne odbacuj podskočice, neki su na istim ušli u SANU pa su najbolji glasnogovornici tvoje duboke crkve
ali je malo creepy da to radish i na blogu. Ja lepo rekoh da si nebinarni srBski car



Bash me zanima shta cesh da budesh kad odrastesh.
vracarac92 vracarac92 10:33 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Meni je interesantna jedna stvar u Srbiji. A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa. Znaci potomci onih koji su posle WWII, hladnokrvno ubijali male privrednike i oduzimali zemlju seljacima a sve iza paravan zastite radnicke klase. Najgore u svemu tome je sto ovi potomci nemaju pojma sta je liberalni kapitalizam ili misle da su to serije Sex and the City ili "pravedna" borba protiv terorizma.

Odlicno primeceno.
Preporuka
vracarac92 vracarac92 10:33 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Meni je interesantna jedna stvar u Srbiji. A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa. Znaci potomci onih koji su posle WWII, hladnokrvno ubijali male privrednike i oduzimali zemlju seljacima a sve iza paravan zastite radnicke klase. Najgore u svemu tome je sto ovi potomci nemaju pojma sta je liberalni kapitalizam ili misle da su to serije Sex and the City ili "pravedna" borba protiv terorizma.

Odlicno primeceno.
Preporuka
johnny011 johnny011 12:58 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Meni je interesantna jedna stvar u Srbiji. A to je da su glavne perjanice liberalnog kapitalizma i demokratije sinovi, cerke i ostali potomci Titovih generala, birokrata i udbasa.

A ko su oni? Na koga se ovo odnosi?

Ovakve aluzije se obicno koriste na racun predstavnika dela NGO sektora (Kovacevic-Vuco, Biserko, Pavicevic) - ali one s liberalnom demokratijom, a pogotovo s liberalnim kapitalizmom, i nemaju previse veze... Borka je na levim, socijaldemokratskim pozicijama, dok su Biljana i Sonja u hjumanrajtizmu. I jedno i drugo jesu deo lib. demokratije, ali mu svakako nisu glavna struja, a s kapitalizmom, da ponovim, nikakve veze nemaju.

Umesto njih, te "glavne perjanice" su politicka i privredna elita ove zemlje, potpomognute medjunarodnim institucijama. U cemu imaju moju punu podrsku

Kako je lepo & lako ispaliti neku frazetinu koja se dobro "prima", ma koliko u njoj ne bilo istine.
neny neny 16:15 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

oh ako cemo tako olako da napdamo ljude koji se istinski bore za gradjanske vrednosti i govorimo o totalitarnimj rezimima.nije zgoreg da sponemo i <zlatno doba demokratije> kada je dragi regent aleksandar ,bas kao i boris danas uvodio diktaturu pod plastom nacinalnog jedinstva.doneo zakon <o zastiti drzave> kojim je rad svih nenacinalistickih partija zabranjen,clanovima imovina oduzeta,porodice prognane,svi ljudi levo orjentisani isprebijani,i masakrirani ili poslati u logor u s.mitrovici.
gradjanima jevrejske populacije bilo je zakonom zabranjeno bavljenje odredjenim poslovima.
primeri ljudi koji su najvise platili su mosa pijade koji je dobio 20 g. ,filip filipovic,josip broz tito i mnogi drugi.
dovoljno je malo procesljati ustave iz tog vremena i shvatiti da je ovaj iz 2006.vidovdanski number 2.
nezavisnost sudstva se u ustavu iskazuje tako sto se govori da sudije ne smeju biti smenjene ni po koju cenu,sem kada samne to hoce,svi ljudi su prema ustavu obavezni da budu ideoloski i u svakom drugom smislu odani rojalisickoj oligarhiji.
tako da svi ovi nasi dusebriznici za totalitarne ideologije,stimulisani od ds i company neka prvo malo nesto procitaju i nauce pa neka tek onda bulazne i sensluce.
vracarac92 vracarac92 17:05 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

URA!!!
vratio se neny, sad sam srecan, dugo te nisam video.

P.S. Cudan neki "logor" ta Mitrovica, mnogo velike slobode dali robijasima pa su cak i Mosa Pijade i Mile Budak 1937. mogli da prave sporazume o saradnji izmedju komunisticke partije i ustasa. I obojca normalno izadjose iz zatvora kada su odsluzili svoje.
P.P.S .
A sta je bio Goli Otok?
Diznilend?


Izvinjavam se zbog nadovezivanja na trol.
Necu vise.
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 17:17 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Da odnosi se i na Vuka Jeremica, Canka a i na sve koji su izasli iz Titovog sinjela a danas nam sole pamet o liberalnom kapitalizmu i demokratiji. Bilo da su u poziciji, opoziciji ili laju iz prikajka.
adam weisphaut adam weisphaut 18:10 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

Vasa S Tajcic
Da odnosi se i na Vuka Jeremica, Canka a i na sve koji su izasli iz Titovog sinjela a danas nam sole pamet o liberalnom kapitalizmu i demokratiji

A naciJonu? Ja znam za poveći broj bivših zakletih komunista ili pak od UDBE odgajanih disidenata/saradnika koji su ispod tog šinjela ispuzali, koji su sada turbosrBi i pravoslavci
akasting akasting 18:41 20.04.2009

Re: Perjanice liberalnog kapitalizma i dmeokra

primeri ljudi koji su najvise platili su mosa pijade koji je dobio 20 g. ,filip filipovic,josip broz tito i mnogi drugi.


Shto se tiche Moshe, Filipa i Broza (i mnogih drugih) - trebalo je da budu obesheni. To je jedini adekvatan odgovor na terorizam.

Ali kako ce to neko razumeti u drzavi u kojoj 'ruke su mi prljave (nisam siguran da li je recheno 'krvave'), a savest chista' prodje bez ikakve reakcije (tuzilashtva, sudstva, izvrshnih organa...)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana