Beograd kako ga se secam 1950_te i sledecih....

danacsrpski RSS / 02.11.2008. u 23:36

 

„Beograd je bio ustvari mali grad! 2_kom (tranvaj) si mogao da ga obidjes za 45 minuta! I posle opet u krug, oko Kalimegdana !
6_ticom, od crvke Sv. Marka pa kralja Aleksandrovom, pored fakulteta, pored Vuka, pa dalje prema
Cvettkovoj pijaci pa do te poslednje stanice, već se i ne secam kako se zvala, ali tu je prestajao Beograd i pocinjao Smederevski put. Tranvaj se okretao i opet nazad Do početne stanice.
3_jkom od Slavije preko Mostara (danasnje petlje), Careve Cuprije pa preko mosta na Topciderskoj
reci do Garde, ili male stanice Topcider, koja je bila stanica kraljeva, a kasnije i Tita. Tu nedaleko od podvoznjaka ka Kosuti I Hajduckoj cesmi, golf klubu, filmskomgradu i td. se zavrsavao Beograd. Kasnije se produzila tranvajkapruga do Rakovice.
A 13_ticom , kod Gospodarskemehane skretnicom se vozilo prema Cukarici, stizalo se do zadnje stanice prosavsi ispod podvoznjaka koji uvek prokisnjavao i kroz mlaz vode sa desne strane se zelenila Ada Ciganlija. Tada bez brana i mostova i marina, niskih obala i plavljena svakog proleca, tajastvena i lepa.
Mostarske petlje nije bilo. To je bio Mostar kruzni tok prema Knez Milosevoj ,Sarajevskoj
Savskoj, Vojvode Misic, Vase Pelagica i Vojvode putnika. Miostar je bio trzni centar Senjaka, Topcidera i Topciderskog Brda. Puno radnji, kuca u kojma su stanovali divni ljudi i dve kafane poznate tada Veliki i Mali Mostar. Knjizara, kasapnica, frizer, poslaticar, pekar i dr.!
I sve sruseno! I sada ruzno. Tranvaji i dalje prolaze i voze dalje a ne kao u starim danima.
Ni Sajma nije bilo. Tu na tom mestu bilo jedno od najlepsih kupatila u Beogradu zvalo se Sesttopola, tu je bila a i danas postoji, ali manja pijaca Senjak. Tu je i bila mala zeleznicka stanica Senjak gde se zaustavljao voz malog koleseka, zvani Cira na putu ka Dubrovniku i Herceg Novom.
Novi Beograd nije postojao! Bila su samo dva mosta zeleznicki i stari Zemunski most. Aerodrum je bio na Bezanijkoj kosi. I naravno Studenski dom je bio izgradjen, ali to je bilo van Beograda!
A Sava se trudila svake godine da poplavi tu prazninu ili ravnicu tamo "preko„!
Sajam se napravio 1955, Sest Topola sruseno, splavovi prebaceni na Adu, i onda je Ada postala centar. Partizanovo, Zvezdino, Graficar, Rad , Seceranac su postala kupatila prve klase. Ali je trebalo preplivati rukavac Save da se dodje do toga, ili ako se imalo 2 dinara camcem!
A na donjem spicu Ade, tu gde prestaje Sajam, belila se "Krajna„, Titova jahta.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana