Zaboravi (ako možeš)

Jelena Milić RSS / 09.06.2008. u 17:01

Umesto da postane novi  Zoran Đinđić,  Boris Tadić je u subotu  postao novi Vojislav Koštunica. Jedina dobra vest je da je konkurs i dalje otvoren.  

Zvali me iz moje, takođe, omiljene medijske kuće, Radija slobodna Evropa, koji je procenio  da se u subotu na GO DS dešavalo nešto ogoromno, da od sabajle komentarišem Tadićev subotnji govor, za regionalni blok.  Ljudi izgleda prave i emisiju o regionalnim reakcijama na isti, a Drago se čudi  šta je novo :)  Pitaše me, između ostalog oko tajminga, zašto baš sad a i šta je tačno hteo da postigne. Došlo mi da kažem otkud znam, verovatno se nada  da sad njega Mile Ilić, ko onomad Slobodana Miloševića,  nominuje za Nobelovu nagradu za mir.  

Sednem da vam napišem šta sam otprilike rekla RfE i da, ujedno, napravim tu obećanu širu analizu govora, jer sam  u subotu ovde postovala samo jednan odvratni deo, da sa vama podelim inicijalni šok i da ukažem na temu. Al u njemu ima još ozbiljnih propusta i zabrinjavajućih momentata, koji su nekao pali u senku „simetrije bola“. Čekala sam da mi se slegne i da ozbiljno razmotrim bar implikacije na oblasti o kojima ovde češće pišem, region i Hag npr.

U tu svrhu pokušala sam  da negde nađem  integralniju ili dužu verziju tog skandaloznog govora. Bezuspešno, pa vas sve molim da prikačite sve što eventualno nađete.  Na sajtu DS stoji skraćena verzija vesti o sednici iz koje je, naravno, sklonjen deo o simetriji bola, i ko zna  šta još.  Činjenica da se na sajtu pročišćavala vest je već indikativna. Kao i šturost joj,  uostalom. Ja ću da komentarišem prvo one  delove koji i u njoj postoje, a posle ću po sećanju, ako bude potrebe. 

Evo onog čuvenog već dela, koji sam našla na RfE, a  koga nema na sajtu DS.

“Obe stranke se suočavaju sa činjenicom da neki naši lideri nisu više među nama, obe stranke imaju svoja iskušenja, imaju svoj bol, imaju svoju nesreću u sebi, ali imaju spremnost da pronađu pravo rešenje koje obezbeđuje sreću za razvoj čitavog društva.

corax.gif

Ukratko, u subotu su se desile  četiri kvalitativno nove stvari koje spomenuti govor, i aplauz mu dodeljeni,  čine skandaloznim i istorijskim, i koje pobijaju tezu o kontinuitetu i o tome da je sve bilo očekivano.  

1. Tadić i DS su izjednačili prirode smrti pokojnog premijera Đinđića  i Slobodana Miloševića. ( Ne kupujem žvaku o pravu na lični bol, o tome se na sednicama GO ne priča već po parastosima i privatnim skupovima).

 2. Tadić i DS su sproveli opštu amnestiju SPS, i ne postoji razlog da SRS to ne interpolira i na sebe. Ovde nema koraka nazad, teško će se moći reći puj pike ne važi ako pregovori propadnu. Stvar je javno rečena iz visokog mainstrama. Tadić sve vreme ima dvostruku ulogu, dakle amnestirao ih je predsednik DS al i Srbije!  

3. Tadić i DS su odustali od priče o tome da su svi činili zločine u sukobima na Balaknu i pozvali nas da sve zaboravimo uključujući i Srebrenicu (osim zločina nad Srbima van Srbije u etničkim sukobima to ne, a šta su SPS nama činili to da, jer je na untrašnjem planu amnestirao SPS) i time uvredili žrtve i bližnje, skoro onemogućili traženje unutrašnje podrške za nastavak saradnje sa Hagom, u čemu su su se bar nekako do sad koprcali. Ovime je Tadić je direktno ugrozo perspektive naše regionalne saradnje bez koje nema ni EU integracija.  

4. Praveći sprdnju od koncepta nacionalnog pomirenja, Tadić je skoro eliminisao mogućnost za široki društveni dijalog o nedavnoj prošlosti koji je Srbiji preko potreban. Do sada je DS temu držala na ekonomiji  i korupciji etc, ali nije onemogućavala da se drugi problemi otvore i kao takvi drže u javnosti, iako sam nikad nije hrlila da o njima priča, ili je o njima pričala krajnje površno i za spoljnu upotrebu pretežno. 

041_2978~Frog-Prince-Posters.jpg

Pre nego što nastavim, da napomenem da nikad nisam bila član DS već samo GSS. U tom smislu LDP vidim kao nastavljača politike GSS a ne Zorana Đinđića, bar ne pre 2000, ali razumem i da je medijski, javno-populistički ovo  drugo atraktivnije, mada mi često bude krivo.Unosi i solidnu dozu zabune kad se dođe do ključnih tema, i zato ovo sad i napominjem.  Ne sećam se ni da je Čedomir Jovanović od 2000-2003  imao ovako beskompromisnu retoriku koju ima sada. Ili je imao do sada;) Tada je pre ličio na sadašnjeg Tadića. No ja cenim napredak u pravcu koji sam uvek podržavala, ka građanskom i kosmopolitskom, i otud podrška LDP. Samtram da je vlada Zorana Đinđića bila OK i zato što je bila pod pritiskom MZ i da takva, bar kad je Hag i ostalo što uz njega ide pitanju, ne bi bila takva da tog pritiska nije bilo. Pokušaj da se SPS bez prethodnog otklona od prošlosti svoje i jasnijeg stava o regionalnoj nedavnoj prošlosti uvede u vladu zarad EU integracija, posle usitnjavanja, sam u tom kontekstu videla kao potpuno đinđićevski, a ne LDPovski-GSSovski. U  tom smislu mi nije jasno ni negiranje činjenice da Đinđić to jeste pokušao učiniti dvaputa a Milan Panić jednom. Da je na tome ostalo, na SPS kao manjinskom partneru, sa politikom DS kao dominantnom, bez izjednačavanja identiteta, sa Hagom pod pritiskom i EU zarad zdrave logike više nego sistema vrednosti i Kosovom (da, ne verujem da bi Đinđić išta radio drugačije, ili bi već pokužao da ga deli, LDP stav sigurno imao ne bi) rekla bih da je, upravo,  Boris Tadić postao novi Zoran Đinđić. Imao je priliku u subotu. Sad što ČJ ne odgovara da bude nova Vesna Pešić ili Goran Svilanović, u ideološkom ne metodološkom smislu, je druga stvar.  No da se vrnem na govor. 

ves.jpg

 Beograd, 7. juna 2008.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić zatražio je danas od funkcionera i članova te stranke podršku za formiranje vlade sa koalicijom okupljenom oko Socijalističke partije Srbije.

Tadić je, na sednici Glavnog odbora DS, podnoseći izveštaj o radu stranke u prethodnom periodu, rekao da dve stranke moraju da naprave istorijsko pomirenje u cilju ostvarivanja bolje budućnosti za građane.

"Zaboravite na bivše sukobe! Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali devedesetih godina i zajednički nađite rešenje za bolju budućnost! Ako to ne budete uradili imaćete problem sa mnom", istakao je Tadić.


Biser „imaćete posla sa mnom“,  je DS unutrašnja stvar, ta demokratičnost unutarstranačaka, pa što reko Magazin netićemeeeseee mnogo. Neutralni Press je, BTW,  vest o GO DS preneo na visokokotiranoj 5 strani pod naslovom Predsednik je malo preterao. Pogađate, preterao je samo  u tome. Ostalo je OK. Po Pressu.

 

 

Ali pozvati članove vodeće kao demokratske i EU stranke da zaboravi bivše sukobe sa SPs se tiče i nas. Zašto ste se-smo se sukobljavali sa SPS? Ja zbog  Vukovara, Srebrenice i Batajnice i zbog toga što mislim da su upravo oni odgovorni za hiperinflaciju i  NATO interveciju, for starters. Da i TO zaboravim. Ne. Verujem i bojim se da će ovaj poziv bolno jako odjeknuti i u regionu. Kad čujem argument ovo je bio govor za tvrdo krilo SPS dodđe mi da viken, aloooooo 21 vek, a i rekli ste šta ste rekli javno. Il se bar omaklo i otišlo na TV. Jednom samo, doduše, al 21 vek, pročuje se. BTW, čemu saradnja sa Hagom ako treba da zaboravimo na bivše sukobe?

 


On je članove GO, u kome se, između ostalog nalaze predsednici opštinskih odbora stranke, pozvao da u koaliciju sa socijalistima uđu i na lokalnom nivou.

"Predlažem da se pronađe dogovorno rešenje oko zajedničke budućnosti. Ubeđen sam da je SPS spremna za stalne unutrašnje reforme i da želi da izlaz za probleme društva nađe u evropskoj budućnosti", rekao je Tadić.  

Kompromis, prema njegovim rečima, neće biti moguć ako jedna stranka od druge bude tražila da se odrekne svog identiteta, i da bi, umesto toga, dve stranke trebalo da rade na građenju zajedničkog identiteta.

 Šta je identitet stranke? One ružice? Crveno, žuto, plavo? Papir na kome piše neki program? Pa to smo odavno utvrdili, da su im svima programi na papiru slični? Nisu li identitet stranke i dela, izjave, vrednosti za koje se zalaže, ali pre svega rezultat rada dok je na vlasti? Kompromis se dakle pravi tako što se SPS amnestira za sve. 

  "Spremni smo da oprostimo i onima koji su samo pre mesec dana pozivali na linč i ugrožavali pretnjama naše živote, a kamoli onima koji su bili naši politički protivnici u prošloj deceniji", istakao je Tadić. 

 Ako je tako što onda ne pravi vladu sa DSS npr? Njih su već proprali bili onoliko, što sad još i SPS nepotrebno lažno propranog da gutamo?

DS, kako je istakao, neće praviti vladu sa narodnjačkom koalicijom i Srpskom radikalnom strankom, ali će svim parlamentarnim strankama nakon formiranja vlade ostaviti otvorena vrata za politički dijalog.

 Ne saznadosmo zašto? Možda Mišković zna.  


"Nastavićemo pregovore koje još nismo započeli sa svim predstavnicima političkih stranaka koje su dobile mesta u parlamentu. Nastavićemo ih u najboljoj želji da ih dovršimo, branićemo uverenja DS, ali ćemo ostaviti prostor za one koji će sa nama učestvovati u novoj vladi", poručio je Tadić.

DS, kako je naglasio, ne kalkuliše sa mogućnošću raspisivanja novih izbora, zato što građani žele da vlada bude brzo formirana.

 Ne, izbori su bili, kako je i Boža Đelić do pre neki dan tvrdio, neka vrsta referenduma o EU a ne o izboru Brzog  Gonzalesa  koji će prvi da napravi vladu.

Tadić je ponovio da evropska budućnost Srbije nema alternativu, jer je jedino približavanjem EU i obezbeđivanjem investicija, pre svega iz država EU, moguće obezbediti snažniji spoljnopolitički položaj zemlje i efektivniju politiku za odbranu Kosova i Metohije.

"Neraskidivo su povezani naša evropska budućnost i naši interesi na Kosovu, svaka drugačija politika je nerealistična i ugrožava i jedan i drugi cilj..."

"Mi zastupamo realističnu politiku, koja hoće da proizvodi dobra, a ne da proizvodi samu sebe. I zbog toga mi imamo manje reči u politici, a više dela... Zato smo mi okrenuti međunarodnim ugovorima koji doprinose životu, a ne pravnim analizama tih ugovora, i zato su građani poverenje dali nama a ne njima", rekao je Tadić. 

 O problemima DS politike prema Kosovu i implikacijama po Srbiju i region sam nedavno ovde pisala.

On je funkcionere i članove stranke podsetio da je DS napravila veliki kompromis i pri formiranju prošle vlade, ali da je to učinila za dobro građana koji su tu nameru prepoznali i poklonili joj na poslednjim izborima najveće poverenje koje je imala u istoriji. 

 Da. Dobili smo SAA u fotofinišu, zahvaljujući očajnim Evropljanima pre svega. Da, pre toga je DS hrabro slao poruke o mirnom rešenju Koosva i to i dalje cenim. Al po koju cenu? Cena je bila da DS sve više mora da liči na DSS, da se u stvari iako manjinska stranka u vladi sve više sprovodila DSSa ne DS politika, bar ona za koju su nas do pre neki dan folirali da je sprovode samo mi još rezultate ne vidimo  i u nju veruju. Sa nacoškim i destruktivnim DSS prvo, a  sad i sa  amnestiranim SPS i sledno Radiklima, i sa SAA o čijoj sudbini u Skupštini još ništa ne znamo? Postaje preskupo. Verujete da je sa njima takvima zaista moguća i suštinska i formalna eupeizacija Srbije? Ja ne. Dali smo im glas za stvarni nastavka EU integracija, a ne za opštu amnestiju SPS, posle koje je evropeizacija Srbije žestoko ugrožena. Jer tu već nije stvar u 8% koje gutamo jer su se usitnili, već u zlodelima koja se anuliraju! Danima već vodim SMS raspravu sa vrlo dragim mi projateljem i osobom čije političke procene jako cenim. On mi tvrdi da je ovo OK, da se dobija da DSS ide u penziju, da su Radikli van vlasti a SPS kompromitovan kod birača. Šta mi-nam  to vredi kad je DS postao novi DSS, a zločini amnestirani. Pirova pobeda.

"Nama treba vlada, Srbiji i njenim građanima što hitnije treba vlada. Nama ne treba da Srbiju vode tehnički predstavnici, već legitimno izabrani predstavnici koji će sa punim legitimitetom u naredne četiri godine voditi Srbiju ka EU", istakao je Tadić.

"Mi smo spremni na svaki kompromis koji obezbeđuje novu perspektivu, to je jednostavna politička filozofija. Ako je to korisno za razvoj ove zemlje i društva napravićemo svaki kompromis", istakao je Tadić. 

 Zašto ovako nije razmišljo pre izbora i ponudio kao stariji veći i odgovorniji LDP saradnju i mesto na listi možda? Zašto SPS i DSS može sve da se oprosti a LDP ne može nedefinisana podrška u drugom krugu predsedničkih i to što o Kosovu  ima realniji stav?  

Srbiji je, kako je dodao, potrebna vlada koja će voditi politiku unutrašnjeg pomirenja, ali i politiku pomirenja sa svim narodima u regionu. 

 Ova izjava je direktna šamarčina samom konceptu tranzicione pravede i konceptu istine, odgovornosti i pomirenja. O kakvom je pomirenju sa narodima u regionu moguće govoriti ako se pre toga ne utvrde činjenice i oko njih ne napravi konsenzus, pa onda utvrdi i odgovornost za njih. Krivična, politička, individulana, moralna. Pretpostavljam da je pre “istorijskog pomirenja” potrebno i usaglasiti  se o merama koje se moraju preduzeti u vezi utvrđenih činjenica te o mehanizmima i procedurama za njihovo realizaciju.

Dalje, zašto je SPS baš sa 8% u biračkom telu partner čijom se opštom amnestijom, jer to se desilo u subotu (Zaboravite na bivše sukobe! Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali devedesetih godina i zajednički nađite rešenje za bolju budućnost!), postiže istorijsko pomirenje u Srbiji za početak? Zar u tom smislu, po toj nakaradnoj logici,Radikalna stranka ne bi bila logičniji partner. Sad, zašto opšta amnestija SPS a ne i radikala, kad su skoro po svim tačkama isti i isto reaguju, i za to pogledajte txt u Politici. Gutanje razumem, pokušaj gutanja to jest, ako se Dačić pusti što bi bio neki prvi imlicitni znak pristanka na reformisanje i otklon od oprethodne politike mu,  zato što on imaj 8 a radikali 29%, ko što lepo reče ona riba u Politici. Ali amnestiju ne.

Da ste SPS ili radikali, posle ove opšte amnestije, što je još gore sa ili bez vlade sa DS, jer amnestirao vas je predesnik Srbije i tu sad nema puj pike ne važi, da li bi ste osetili potrebu da se dalje reformišete?  Što bi ste, kad očito imate i jare i pare.  

Legitimno je razmišljanje o gutanju žaba zarad EU sigurnog puta ( o NATO niko ni reč, btw gde je Šutanovac), pod pretpostavkom da ćete je moći kao vlasnik želudca i većinski partner u vladi držati pod kontrolom, ili još bolje svariti i reciklirati ostatke. A dokaz bi bio recimo Mladić u Hagu, i neki moleban u Batajnici i nastavak utvrđivanja političke pozadine ubistva premijera Đinđića. Ja se o tome jasno i glasno izrazila i i dalje stojim iza toga.  Ali ovo nije to.

Ovo je mnogo više, i ostaje otovreno pitanje ko je to od Tadića i zašto tražio, kao i zašto je Tadić i na to pristao. Imajte u vidu da je pre samo par dana išao spin o mogućnosti novih izbora, kao i o tome da prcenat EU opcije raste a narodnjaka opada. Prema tome nije tačno da nije bilo alternative, ko sto  nam Čanak prodaje žvaku sinoć. Novi izbori su alternativa.  Skupa na kratke staze, ali dugoročno sigurno jeftinija od ove opšte amnestije.  

Verujete li u mogućnost da Ivica Dačić kao potpredsednik vlade ili nedajbože premijer  jasno i glasno kaže, da, Ratko Mladić je ratni zločinac, da Batajnica i Srebrenica su toponimi srpske državne i nacionalne sramote, kao potpredsednik vlade ili premijer? Verujte li ta će takva vlada, posle opšte amnestije, nastaviti da sarađuje sa Hagom? Ja ne. I šta, dakle, dobijamo? Šatro EU vladu sa evetulnim nakaradnim i sporim formlanim nastavkom pridruživanja, koji se lako može prekinuti,  bez unutrašnje evropeizacije društva! Pazite, Bugarska koja je u EU kuburi sa suviše velikim nivoom korupcije, EU sa Bugarskom, razne mere se primenjuju, ne sa ovako teškim pitanjima koje je Tadić gurnuo pod tepih i od Srbije napravio ponovo bure baruta a ne nacionalno je pomirio.

On je ovim govorom zalupio i vrata mogućnosti za širi društveni dijalog koji je Srbiji preko potreban. jer posle ovoga radikali i SPS imaju pravo da nam kažu d asu i oni sve vreme za sve u pravu. Gde onda prestaje razlika između SPS i DS sa jedne i SRS i DSS sa druge tačno? Pa i ovi drugi su načelno za EU integracije. EU ih manje voli? Diskutabilno takođe. Setite se EU ljubavi prema Koštunici.  Dakle mi regionu nudimo pomirenje tako što smo amnestirali SPS, tako što smo pozvali da se zaboravi šta su radili. Ovo je sprdnja sa  terminom  regionalno pomirenje, uvreda svih žrtava i njihovih bližnjih, uvreda svima koji su ratove preživeli.  Setite se BTW i da je regionalan saradnja preduslov EU integracija. Ona nam je politikom da i dalje branimo Kosovo  već otežana. Posle ove Tadićeve izjave i DS aplauza, verujem da će doći do burnih reakcija u regionu.  Srbija je već sada, sa ili bez vlade DSS i SRS, ovom govorom Tadića  počela intenzivniji   procesom samoizolacije i provokacije opravdane izolacije od strane regiona.


"Nacionalna vlada može da proizvodi samo tenzije i sukobe, i takva nacionalna vlada ne može da bude ništa drugo nego nacionalistička vlada", istakao je Tadić.

 Bio je ovde deo i o novom i starom nacionalizmu. BTW kad ste vi čuli da se SPS odrekao nacionalizma. Pa Dačić to stalno pominje! Da gutam i varim nacionalistu je jedno, al da ga legitimišem to je drugo. Pa do pre par dana sam Tadić je ko one nemačke reči kobasice pravio nacionalnososcijalnoodgovornu vladu! Na osnovu čega da mu verujem da se sad odjednom štaro toga odrekao?

On je dodao da Srbija želi pomirenje i najbolje odnose sa susedima, ali neće dopustiti da se negiraju i poništavaju zločini počinjeni prema srpskom narodu.  

Evo sad još jednog bitnog dela, mimo onog o simetriji bola koji je nestao iz izveštaja, o kome smo već pričali ovde. Toplo vam preporučujem i današnji blog Vlade Gligorova u današnjem Blicu  pod nazivom Bol i javna bezbednost. Odlično argumentovan još jedan  ugao sveopšte neprihvatljivosti te izjave. Dakle, poništićemo zločine SPS i Radikala ( subota je bio najlepši dan za radikale kao mene pitate) zarad ostanka na vlasti u Beogradu, izjednačićemo Miloševića sa Đinđićem, ali nećemo dozvoliti da se ponište zločini prema srpskom narodu! Tadiću-Jozepu Heleru. Heleru izvini.

"Srbi imaju svoj legitimni nacionalni interes, da budemo zajedno, da budemo kulturno povezani, da realizujemo naše legitimne ekonomske interese, i niko ne može da zabrani Srbiji da sprovodi politiku koja nikoga ne ugrožava a zadovoljava nacionalne interese", rekao je Tadić.

Srbija, prema njegovim rečima, ima neosporive ekonomske interese na prostorima koje nastanjuje srpski narod i od susednih država traži da otvore tržište za kapital iz Srbije, isto onako kako je Srbija otvorila svoje granice za priliv stranog kapitala.

Sednici GO DS prisustvuju 302 od 440 članova, a na početku sednice verifikovani su mandati novih članova tog stranačkog tela.
 

Eto, tako ja to vidim. Priznajem da nisam  ni očekivala  da, na primer, Dragoljub Žarković stvari shvati slično kao ja. Ipak je to čovek koji je propropirao Miškovića. Verovatno onda zato može celu priču oko ovog  skandaloznog govra da svede na sledeće, što je integralno objavio u Blicu;

 

Reakcije su bile očekivane, dakle, žestoke. Pokazale su u suštini da načelna spremnost ka pomirenju opada kako raste sklonost ka ikoničkom tumačenju politike, a takvih tumača ima na oba pola srpske scene.

 

Ikonično ili suštinski procenite sami.

 

Jesam očekivala mnogo  više od LDP, to jest od Čedomira Jovanovića i od Ružice Đinđić.

 

 Al oglasio se, nevezano verovatno sa govorom Tadićevim, Jelko Kacin.

Kacin, u slovenačkom listu Delo, piše da nije prijatno, ali je lekovito i potrebno upozoravanje da je došlo vreme da se srpski lideri i Srbija sa njima konačno zapitaju da možda nije sa njima nešto u redu, ako su se tokom poslednjih dvadeset godina posvađali sa svim republikama nekadašnje Jugoslavije, sa svim manjinama "kod kuće", sa NATO-om i EU.  

Sad vi vidite koliko je ovo komplementarno sa Tadićevim govorom u kome je presuđeno da je sa svima nama sve u redu oduvek i da se tema zatvara. Osim zločina nad Srbima, naravno.

  On dodaje i da je puna saradnja sa Haškim sudom nužan uslov za ratifikaciju SSP-a u državama EU. ….Kacin piše da se ključno pitanje u Srbiji sada tiče predsednika Tadića, "koji bi trebalo da podsticajni izborni rezultat što pre premesti u političku realnost", dodajući i da su se srpski glasači pokazali mnogo zrelijima od nekih političara. 

Ako je ta politička realnost bila podrška EU bloku, a ne opšta amnestija SPS i radikla,  onda je na Tadiću da raspiše nove izbore, kad njegovi već tvrde da podrška  pro EU opciji raste, a ne da govori ( i dela) kao što je to radio u subotu. Ili je svoj txt Kacin pisao pre toga, pa se još nadao. 

 Umesto da postane novi  Zoran Đinđić,  Boris Tadić je u subotu  postao novi Vojislav Koštunica. Jedina dobra vest je da je konkurs i dalje otvoren.  

 



Komentari (188)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug clan drug clan 17:18 09.06.2008

Smena

Bas me zanima da li je DS stvarno demokratska partija i da li ce smeniti svog predsednika zbog ovoga. To bi bio jedini zracak nade za ovu zemlju u sadasnjem trenutku, svaka druga partijaska ili medjupartijska prica ce nas vratiti unazad
Jelena Milić Jelena Milić 17:27 09.06.2008

Re: Smena/ha, ha, ja

http://www.slobodnaevropa.org/content/Article/1121314.html

Posle ovakve izjave, ono što, prema rečima Žarka Koraća, najviše zabrinjava jeste činjenica da se niko od Điđićevih sledbenika iz Demkratske stranke nije ogradio od poređenja kakvo je njihov lider napravio. Nada Kolundžija, funkcionerka DS-a opravdanje za Tadićevu izjavu nalazi upravo u političkom pragmatizmu i tvrdi da nije reč ni o kakvom vrednosnom poređenju Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića:



“Ima onih koji su iz ličnih emocija i ličnih osećanja reagovali na ovu izjavu, i ja poštujem te emocije i osećanja, ali prosto mislim da od onih koji su preuzeli odgovornost i građanima se preporučili kao neko ko će da upravlja poslovima ove zemlje, mi moramo da prevaziđemo lična osećanja i emocije. Dakle, to je pitanje poimanja bavljenja politikom.”

vucko vucko 18:56 09.06.2008

Annie Hall

Bas me zanima da li je DS stvarno demokratska partija i da li ce smeniti svog predsednika zbog ovoga.

...and I thought of that old joke, you know, the, this, this guy goes to a psychiatrist and says, 'Doc, uh, my brother's crazy, he thinks he's a chicken,' and uh, the doctor says, 'well why don't you turn him in?' And the guy says, 'I would, but I need the eggs.' Well, I guess that's pretty much now how I feel about relationships. You know, they're totally irrational and crazy and absurd and, but uh, I guess we keep going through it...because...most of us need the eggs.
jesen jesen 22:11 09.06.2008

Re: Smena/ha, ha, ja

NadaK? jel ta gospodja bese bila sa Covicem .....ili sa nekim slicnim....zalosno je sto je DS izbacio zadnjih godina u prvi plan Kurtu i Murtu koji su tamo stigli niotkuda ili iz nekih sumnjivih strancica....to je jedan od razloga sto je danas sve ovako....Oliver Dulic? ko je cuo za tog coveka pre nego sto je postao predsednik Skupstine....bas me zanima.......itd...
Sandra A Sandra A 23:44 09.06.2008

Re: Smena

drug clan
Bas me zanima da li je DS stvarno demokratska partija i da li ce smeniti svog predsednika zbog ovoga. To bi bio jedini zracak nade za ovu zemlju u sadasnjem trenutku, svaka druga partijaska ili medjupartijska prica ce nas vratiti unazad

Neće. Bila sam član OO DS Valjevo, u vreme kad je napravljena prošla vlada, i kada je Koštunica dobio sve što je želeo, i preko toga. Nas nekoliko je imalo ideju da se održi sednica OO, i da se traži Tadićeva smena sa mesta predsedika stranke. U tom trenutku sam imala utisak da je skoro ceo OO za to. To veče je trebalo da imamo sastanak OO. Odložen je za sutradan, posle zbog vikenda nismo uspeli da se sastanemo. Kao. Ono što je za mene poražavajuće je, što su svi ljudi koji su taj dan delili moje mišljenje, ili su bar tako govorili, dobili kolektivnu amneziju. Dogovor, taj dan, je bio: ako ne uspemo da pokrenemo i ostale Odbore, i ako ne uspemo u nameri da Boris Tadić da ostavku na mesto predsednika DS, iščlanićemo se kolektivno iz stranke. To će imati bar neki odjek u javnosti. Ima li potrebe da kažem da sam jedina koja je rekla zbogom DS-u? Zato odgovorno mogu da tvrdim DS NEĆE SMENITI SVOG PREDSEDNIKA NI ZA 1000 GODINA. Na žalost.
Jelena Milić Jelena Milić 12:45 10.06.2008

Re: Smena

uh.

eto, ako nista drugo, zasta sluzi blog. kao last resort/or first hand iformation

direktno novinarstvo

hvala sto ste se javili
rankot rankot 13:51 10.06.2008

Re: Smena

Sandra A
drug clan
Zato odgovorno mogu da tvrdim DS NEĆE SMENITI SVOG PREDSEDNIKA NI ZA 1000 GODINA. Na žalost.

ДС тренутно воде каријеристи најгоре врсте, а то није случај изгледа само у мом Милановцу, него и другде. Дакле, од њих не треба очекивати бог-зна-шта, много су исти као и ови из СПС-а, а и почињу љубав из почетка...
Sandra A Sandra A 22:01 10.06.2008

Re: Smena

rankot


ДС тренутно воде каријеристи најгоре врсте, а то није случај изгледа само у мом Милановцу, него и другде. Дакле, од њих не треба очекивати бог-зна-шта, много су исти као и ови из СПС-а, а и почињу љубав из почетка...

Slažem se. I mislim da su se zbog toga entuzijasti, oni koji nisu ušli u tu priču zbog lične koristi, već zbog uverenja da pravimo jedno lepše društvo i bolje mesto za život, povukli iz te priče, i ostavili DS da ga vode karijeristi, koji bi, koliko sutra, da DS pukne, bili u nekoj novoj stranci i borili se za svoje lične interese.
angie angie 17:29 09.06.2008

javna rech u Srbiji

je veoma chudne prirode u odnosu npr u nekim ozbiljnim zemljama, gde ona nosi sa sobom i odredjenu specifichnu tezinu,odgovornost, akcije, eventualno sankcionisanje,...tako reci to je po prirodi stvari ozbiljna kategorija,...dok je kod nas vishe kao tampon zona za neshto drugo ili trece od onog shto je tako zgusnuto i olako prezentovano rechima skoro svakodnevno I bez obzira ko shta i zashto, uvek se stvar zavrshi da nikom nishta, pa me uvek nanovo chudi tolika konstantna, opet uzaludna uznemirenost.
Jelena Milić Jelena Milić 17:30 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

pa me uvek nanovo chudi tolika konstantna, opet uzaludna uznemirenost.


na koga se ovo odnosi?
angie angie 17:33 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

na koga se ovo odnosi?


na javnost!
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

koja uznemirenost, pa skoro niko reagovao nije
Ivan Marović Ivan Marović 17:40 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
koja uznemirenost, pa skoro niko reagovao nije
Eto ja sam reagovao na tvom prethodnom postu, a ti ništa :(
angie angie 17:42 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
koja uznemirenost, pa skoro niko reagovao nije


pa nisu oni za koje si ochekivala, ili bolje recheno, koji su trebali, a reaguje mali procenat ljudi koji ne znam shta vishe ochekuju, jer nikada nema nikakva posledica- samo vest, posle neko gundjanje i nishta.
Jelena Milić Jelena Milić 17:42 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

jol lol sorry ne nadjoh, evo sad cu!
nadam se da si opravdao moja ne njina ocekivanjaaaa
Jelena Milić Jelena Milić 17:49 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Tadićeva izjava je potpuno bespotrebna i nekorisna, ali pošto nisam član DS-a (a ni SPS-a) nisam se nešto skandalizovao. Mene će skandalizovati jedino ako budem saznao da je Dačić postao premijer.ivy


negde izmedju. ako se odnosi samo na izjavu o simetriji bola.

a sta kazes na ostatak?
St.Dushan St.Dushan 17:51 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Pre nego što nastavim, da napomenem da nikad nisam bila član DS već samo GSS. U tom smislu LDP vidim kao nastavljača politike GSS a ne Zorana Đinđića, bar ne pre 2000, ali razumem i da je medijski, javno-populistički ovo drugo atraktivnije, mada mi često bude krivo.Unosi i solidnu dozu zabune kad se dođe do ključnih tema, i zato ovo sad i napominjem. Ne sećam se ni da je Čedomir Jovanović od 2000-2003 imao ovako beskompromisnu retoriku koju ima sada. Ili je imao do sada Tada je pre ličio na sadašnjeg Tadića. No ja cenim napredak u pravcu koji sam uvek podržavala, ka građanskom i kosmopolitskom, i otud podrška LDP. Samtram da je vlada Zorana Đinđića bila OK i zato što je bila pod pritiskom MZ i da takva, bar kad je Hag i ostalo što uz njega ide pitanju, ne bi bila takva da tog pritiska nije bilo. Pokušaj da se SPS bez prethodnog otklona od prošlosti svoje i jasnijeg stava o regionalnoj nedavnoj prošlosti uvede u vladu zarad EU integracija, posle usitnjavanja, sam u tom kontekstu videla kao potpuno đinđićevski, a ne LDPovski-GSSovski. U tom smislu mi nije jasno ni negiranje činjenice da Đinđić to jeste pokušao učiniti dvaputa a Milan Panić jednom. Da je na tome ostalo, na SPS kao manjinskom partneru, sa politikom DS kao dominantnom, bez izjednačavanja identiteta, sa Hagom pod pritiskom i EU zarad zdrave logike više nego sistema vrednosti i Kosovom (da, ne verujem da bi Đinđić išta radio drugačije, ili bi već pokužao da ga deli, LDP stav sigurno imao ne bi) rekla bih da je, upravo, Boris Tadić postao novi Zoran Đinđić. Imao je priliku u subotu. Sad što ČJ ne odgovara da bude nova Vesna Pešić ili Goran Svilanović, u ideološkom ne metodološkom smislu, je druga stvar. No da se vrnem na govor.



Draga gospodjo,
tako ste se u ovom delu texta nalupetali da vam se iskreno divim. Vi ste genije...
Jelena Milić Jelena Milić 17:55 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

kad smo vec kod odgovrnosti za javnu rec, jer moze neki argument, primer, dokaz....

ili ostajemo na lupetanju
Ivan Marović Ivan Marović 17:56 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
a sta kazes na ostatak?
A što si ti izostavila najvažniji deo moje izjave?
Ivan Marović
Mislim da bol koju osećaju pripadnici SPS-a zbog smrti svog predsednika ni približno nije snažna kao bol koju oseća donji deo mojih leđa povodom celog slučaja. Tadićeva izjava je potpuno bespotrebna i nekorisna, ali pošto nisam član DS-a (a ni SPS-a) nisam se nešto skandalizovao. Mene će skandalizovati jedino ako budem saznao da je Dačić postao premijer.
Taj prvi deo moje izjave pokazuje da govorim o celom slučaju.
Palilula Palilula 18:00 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

To St. Dushan

Draga gospodjo,
tako ste se u ovom delu texta nalupetali da vam se iskreno divim. Vi ste genije...


Stidi se, ovakvi komentari su niski. Troluj negde drugo.
Jelena Milić Jelena Milić 18:06 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

nedovoljno.
Ivan Marović Ivan Marović 18:14 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
nedovoljno.
Pa da, ipak ja nisam čist Srbin :(
Jelena Milić Jelena Milić 18:16 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

nije to. neozbiljno. relatiivzacija celog dogadjaja. i njegovih implikacija.
Ivan Marović Ivan Marović 18:18 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
nije to. neozbiljno. relatiivzacija celog dogadjaja. i njegovih implikacija.
Pa jedina implikacija koje se ja pribojavam je, kao što rekoh, Dačić kao premijer. Ne verujem u tu mogućnost (i pouzdam se u Mlađu), ali mi je indikativno da mi od pre desetak dana stižu takvi signali.
mariopan mariopan 18:35 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Jelena Milić
koja uznemirenost, pa skoro niko reagovao nije

Kako nije ubismo se od blogovanja)
Sta mi vredi da se sad sokiram kad oni sa mojim glasom rade sta hoce....a ja nisam ni glasala za tadica vec za evropski put Srbije...kako on tumaci moj glas? Moze da radi sa njim sta hoce? Ako bude novih izbora necu ni izaci a verujem ni veliki deo gradjana upravo zbog cirkusa priredjenog i nenormalno visokih troskova za izbore u zemlji koja je bankrotirala. Necu da im dam glas.
Jelena Milić Jelena Milić 18:41 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

ni veliki deo gradjana upravo zbog cirkusa priredjenog i nenormalno visokih troskova za izbore u zemlji koja je bankrotirala


ovo na kratke staza razumem. na duge, kako je krenulo od subote, ce biti skuplja dara nego mera

da li je to lako shvatiti, i kako narodu objasniti kad to BAS DS radi, razumem, jeste tesko

slazeme se za blogovanje, al ne mogu da kazem milo mi, osvetlasmo obraz, pirova i nebitna pobeda, jer je to sto je tadic uradio tako grozo
mariopan mariopan 18:55 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Slazem se .
antioksidant antioksidant 19:25 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

pouzdam se u Mlađu

Koliko smo tek pukli kad smo spali na to da se pouzdamo u Mladju??

A kako kaze Canak, dna nema. Samo pregrade....

Cisto me interesuje ko je ispod (mladje)?
Ivan Marović Ivan Marović 19:31 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

antioksidant
Koliko smo tek pukli kad smo spali na to da se pouzdamo u Mladju??
Nemoj tako. Ja se oduvek pouzdajem u Mlađu.
antioksidant antioksidant 19:36 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Ja se oduvek pouzdajem u Mlađu.

I ja se oduvek pouzdajem u Mladju.... da srusi neku vladu.

Sad se prvi put cekam da ne dozvoli konstituisanje ....

Priznaces da ipak nije isto.
Ivan Marović Ivan Marović 19:40 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

antioksidant
I ja se oduvek pouzdajem u Mladju.... da srusi neku vladu.
Pazi, prvu je oborio posle tri godine, drugu posle dve, treću posle godinu dana... pa ti ekstrapoliraj.
antioksidant antioksidant 19:59 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji



I see your point.

Matematika je jasna .... crva nije ni bilo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:10 09.06.2008

Re: javna rech u Srbiji

Ivan Marovic
Pa da, ipak ja nisam čist Srbin :(

Hm. Bas bi me zanimala definicija necistog Srbina (jer ako ima cistih Srba mora imati i necistih Srba), he, he...
vucko vucko 21:36 09.06.2008

Nečistivi

Hm. Bas bi me zanimala definicija necistog Srbina (jer ako ima cistih Srba mora imati i necistih Srba), he, he...

ja, pre kupanja?
Ivan Marović Ivan Marović 21:43 09.06.2008

Re: Nečistivi

vladimir petrovic
Hm. Bas bi me zanimala definicija necistog Srbina (jer ako ima cistih Srba mora imati i necistih Srba), he, he...
U pitanju nije dihotomija čist-nečist, još manje kontrapozicija čist-prljav, već je u pitanju polaritet čist-blesav, i to blesav kao u frazi "nisi ti baš čist". U tom smislu ja nisam baš čist Srbin. Možda blesav nije pravi antipod, možda je bolje reći priblesast.
AcaB AcaB 00:02 10.06.2008

Re: Nečistivi

vladimir petrovicHm. Bas bi me zanimala definicija necistog Srbina (jer ako ima cistih Srba mora imati i necistih Srba), he, he...U pitanju nije dihotomija čist-nečist, još manje kontrapozicija čist-prljav, već je u pitanju polaritet čist-blesav, i to blesav kao u frazi "nisi ti baš čist". U tom smislu ja nisam baš čist Srbin. Možda blesav nije pravi antipod, možda je bolje reći priblesast.

A ja vec pomislio da opet okreces curak, pa mislis na cistocu savesti.
Jelena Milić Jelena Milić 02:13 10.06.2008

e moj ivane

mladja spusta loptu, prihvata manjinsku vladu dacicevu koju ce podrzati al nece ucestvovati. u medjuvremenu pravi mini ZES eno ga guta Ugljanina.

nego, na svu srecu, izgleda da je i do vrha sps doslo ovo da ti dacica ne bi prihvatio na celu premijera pa nude Mikija M. pise u kuriru, majke mi

Ivan Marović Ivan Marović 04:41 10.06.2008

Re: Nečistivi

AcaB
A ja vec pomislio da opet okreces curak, pa mislis na cistocu savesti.
Možda mi je savest čista, ali su mi zato ruke prljave.
Jelena Milić
mladja sputa loptu, prihvata manjinsku vladu dacicevu koju ce podrzati al nece ucestvovati.
Pa u čemu je onda razlika između njega i Čede? Mogli bi i da se ujedine, Mlađa predsednik, Čeda potpredsednik, Ugljanin gensek.
Jelena Milić
nego, na svu srecu, izgleda da je i do vrha sps doslo ovo da ti dacica ne bi prihvatio na celu premijera pa nude Mikija M. pise u kuriru, majke mi
Znao sam da nisam pogrešio što sam danas popodne prošetao do 1600 Pennsylvania Avenue
Jelena Milić Jelena Milić 12:07 10.06.2008

Re: Nečistivi

pa kako da se ujedine kad tadic poziva na selektivno pomirenje :))

by invitation only
chole chole 17:44 09.06.2008

E moj Tadicu . .

i nepismeni Milos Obrenovic je bolje vodio ovu drzavu.
Oslobodio teritorije, uspostavio saradnju sa Evropom i na vreme se (sto je karakteristika umnih ljudi) povukao iz politike i sisao sa vlasti.
Duboko sam razocaran
wk wk 17:47 09.06.2008

Re: E moj Tadicu . .

sto je karakteristika umnih ljudi

Posto nisu ispunjeni potrebni uslovi, nece se desiti
povukao iz politike i sisao sa vlasti.

drug clan drug clan 18:10 09.06.2008

Re: E moj Tadicu . .

chole
i nepismeni Milos Obrenovic je bolje vodio ovu drzavu.


Niko bolje Srbiju nije vodio ni pre ni posle MILOSA koji je pak uvek bio "izdajnik"
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:11 09.06.2008

Re: E moj Tadicu . .

drug clan

Niko bolje Srbiju nije vodio ni pre ni posle MILOSA koji je pak uvek bio "izdajnik"

Dobro, mozda je ipak malkice bolje vodio MIHAJLO. Ali drago mi je da vidim da je duh "izdajnika" i "anacionalnih" Obrenovica i dalje ziv!
Filip2412 Filip2412 17:54 09.06.2008

poredjenja radi...

Ovde nema koraka nazad, teško će se moći reći puj pike ne važi ako pregovori propadnu


Jelena malo se previse uzbudjavas oko ovoga, ajde reci gde ima politicara u svetu koji se drzi za rec?

Mislim da je Tadic jednostavno prihvatio modernu politicku kulturu zapada a mozda mu je upravo od od strane US i EU diplomata savetovano da u ovom trenutku ovako govori. Dakle - pricaj sta god oces samo da dodjes do cilja.

Posle ce ko Toni Bler - "a be nisam znao da Sadam nema oruzje sa mass destruction nisam znao majke mi.... BBC kriv, oni rekli da da ima pa ja resio da idem u rat"

Jelena Milić Jelena Milić 18:01 09.06.2008

Re: poredjenja radi...


Mislim da je Tadic jednostavno prihvatio modernu politicku kulturu zapada a mozda mu je upravo od od strane US i EU diplomata savetovano da u ovom trenutku ovako govori. Dakle - pricaj sta god oces samo da dodjes do cilja.


pre sumnjam na miskovica

no, ne slazemo se oko implikacija. iskreno, ja bih volela da se pokaze da si ti u pravu, ali sam skepticna.

btw politicara ima, ovo je ipak PREDESEDNIK rekao otud dodatna, kljucna, tezina
jesen jesen 22:57 09.06.2008

Re: poredjenja radi...

....za mene je govor u subotu zaista bio sok ali sada kad razmislim hladne glave dolazim do zakljucka da je Tadic samo bio iskren...covek je jednostavno rekao ono sto misli bez obzira dal se nama svidja ...a najvaznije sto sam zakljucila tj priznala sama sebi to je da socijalisti nisu nikad ni odlazili sa vlasti i iz nasih zivota....tajkuni koji vladaju Srbijom monopolom i koji se svakoga dana bogate na nas racun su upravo nastali u vreme vladavine sps-a...nikome od rukovodstva sps nije falila dlaka sa glave posle 5oktobra....ako ne racunamo ove u Hagu....Jedino je Milanovic zaglavio zatvor a i on ce verovatno biti pusten.....Samo kad se setim 6 oktobra, svi "nasi" su zaglavili na Pink...umesto da ignorisu, da krenu u proveru stecene imovine,oni su se svi nacrtali kao gosti omrazene tv koju su do juce pljuvali....a secam se i Zeljka Mitrovica cije je "srce na levoj strani"....tako je govorio Ruski Jakic a i svi znaju da je bio nesto u JUL-u i da je to bila jedina stranka koja se reklamirala na ruzicastoj tv, e tog Zeljka se secam sa gospodjom kako je stigao na sahranu Djindjica pre povorke i motao se na ulazu....mnogo pamtim na moju zalost....e kad sve to skockam i kad izracunam koliko miskovic dnevno pazari samo od mene onda mi Tadicev govor vise upste nije cudan....svi su izgleda zajedno ovih 18 gadina a mi smo samo dekor koji nikoga ne zanima....
Dr M Dr M 08:13 10.06.2008

Re: poredjenja radi...

Tadicev govor vise upste nije cudan....svi su izgleda zajedno ovih 18 gadina a mi smo samo dekor koji nikoga ne zanima....


Mozda je stamparska greska, ali je faktografski istinita.
dzouzi dzouzi 18:03 09.06.2008

Sta reći...


Kacin, u slovenačkom listu Delo, piše da nije prijatno, ali je lekovito i potrebno upozoravanje da je došlo vreme da se srpski lideri i Srbija sa njima konačno zapitaju da možda nije sa njima nešto u redu, ako su se tokom poslednjih dvadeset godina posvađali sa svim republikama nekadašnje Jugoslavije, sa svim manjinama "kod kuće", sa NATO-om i EU.


Ovaj covek je potpuno u pravu...

Za mene B.T. vise ne postoji...
ogar ogar 18:14 09.06.2008

problem

"Bas me zanima da li je DS stvarno demokratska partija i da li ce smeniti svog predsednika zbog ovoga."

Dva razloga mogu biti za ovakvu tvrdnju:

1. ja sam LDPovac, i želim da Tadic bude smenjen, posebno zato sto je uradio nesto sto se ne svidja LDP

2. Po zaista ispravnim standardima Tadic je napravio nesto toliko strasno da bi njegovi trebalo da ga smene bez obzira sto to odgovara zeljama LDP

Problem je sto su ovde mnogi uvereni da je posredi varijanta 2 dok se radi samo o varijanti 1.
Zen Master Zen Master 20:54 09.06.2008

Re: problem

ogar
"Bas me zanima da li je DS stvarno demokratska partija i da li ce smeniti svog predsednika zbog ovoga."

Dva razloga mogu biti za ovakvu tvrdnju:

1. ja sam LDPovac, i želim da Tadic bude smenjen, posebno zato sto je uradio nesto sto se ne svidja LDP

2. Po zaista ispravnim standardima Tadic je napravio nesto toliko strasno da bi njegovi trebalo da ga smene bez obzira sto to odgovara zeljama LDP

Problem je sto su ovde mnogi uvereni da je posredi varijanta 2 dok se radi samo o varijanti 1.


He he he vidim i ti si primetio taj paradoks, moram priznati da me to baš zasmejava. 95 % ljudi koji u pravedničkom besu pišu te komentare nije uošte glasalo za DS na ovim izborima, eventualno uz tešku grižu savesti su glasali za Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora ali i dalje nastavljaju istu priču kao da imaju najmanje partijsku knjižicu DS-a još iz vremena dok je DS bio kod mene u starom kraju u Filipa Filipovića tamo sa samog početka 90-tih. Ono što je tragikomično da posle ove današnje izjave Čedomira Jovanovića oni kao da nisu ni LDP već neko ekstremno krilo LDP-a koje praktično i ne priznaje bilo koju drugu partiju u Srbiji osim sebe samih )))
ogar ogar 22:46 09.06.2008

Re: problem

Je

glavna enigma u vezi LDP je ova: Da bi bio istinski sledbenik Djindjicevih politickih pouka (pragmatizam, odsustvo moralizatorstva, otvorenost, prakticnost, moralna stabilnost) ti treba da se odreknes LDP (koji je samo naslednik GS koga je karakterisala upravo suprotna pol. filozofija. Pitajte Vesnu Pesic)

Koliko je LDPovaca dakle spremno da kaze Djindjiceve politicke ideje bolje su i moralnije od politickih ideja Vesne Pesic?

Bojim se da je odgovor 0. I to sve govori o LDPitd.
Zen Master Zen Master 06:31 10.06.2008

Re: problem

ogar
Je

glavna enigma u vezi LDP je ova: Da bi bio istinski sledbenik Djindjicevih politickih pouka (pragmatizam, odsustvo moralizatorstva, otvorenost, prakticnost, moralna stabilnost) ti treba da se odreknes LDP (koji je samo naslednik GS koga je karakterisala upravo suprotna pol. filozofija. Pitajte Vesnu Pesic)

Koliko je LDPovaca dakle spremno da kaze Djindjiceve politicke ideje bolje su i moralnije od politickih ideja Vesne Pesic?

Bojim se da je odgovor 0. I to sve govori o LDPitd.


Baš tako ! Već sam na drugom blogu rekao da bi ovo isto što radi i Boris Tadić uradio i Zoran Djinjdić samo sa mnogo više stila a ne ovako trapavo. Zoran koga ja pamtim a pamtim ga još tamo iz vremena kada se vratio iz Nemačke sa sve onim smešnim repićem, večito sa komesarskom torbom na ramenu i mindjušom u uvetu ( Djindja - Mindja kako ga je zvao pokojni Bora Pekić ) je bio najpametniji političar koga će ova zemlja ikada imati. Ali ne ovaj faraon Tutankamon polubog iz LDP priča, već Zoran koji je govorio da kome je do morala neka ide u crkvu, Zoran koji je bio zakleti makijavelista i uvek tvrdio da: Cilj opravdava apsolutno svako svrsishodno sredstvo da se do njega dodje...
Najsmešnije i najtužnije je da priču o Zoranu Tutankamonu i Borisu izdajici jako često priča ekipa ljudi koja je dok sam ja, a verovatno i ti kao i mnogi drugi tamo sa tim istim Zoranom ali i Borisom deda Mićunom, pokojnim Borom Pekićem bio na ovoj strani barikade u borbi protivu nakaznog zločinačkog režima Slobodana MIloševića, ti isti su pisali fašističko ljotićevske tekstove po novinama ili na primer sedeli kod Slobodana Miloševića sa opskurnom ekipom u kojoj je bio izmedju ostalih ovaj isti Borislav Mikelić najtvrdje moguće krilo SPS-a. I istom silinom kojom su nekada branili srBstvo i granice Karlovac-Karlobag-Virovitica, sada prodaju liberalne ideje i veći su liberali od bilo koga drugog a od Zorana kao da se nisu razdvajali od 1990 godine.
Boris Tadić ima moju punu podršku za ono što radi, imao je i Zoran Djindjić kada je isturio onog idiota Vojislava Koštunicu 2000. I tada mi je bilo muka i sada mi je muka, ali to su moji saborci za istu ideju već ravno 20 godina, ja im verujem jer znam kroz šta smo prošli zajedno u celoj toj priči, i uvek su svi još tamo od SPO-a devedesetih nazivali DS izdajnicima pa gde je sada SPO po snazi a gde je sada DS !?!
Šta god da je sačekajmo i zrelo ocenimo Borisov potez ili poteze ali tek kada ta vlada zaživi i konačno se formira vlast pa se vidi ko će biti gradonačelnik Beograda a ko Premijer
Uostalom ako ta priča bude valjala i ta vlada nas dovede korak bliže EU pitam se da li će ovi ljudi koji danas galame i pljuju naći snage da kažu: Izvinite gospodo pogrešili smo !!!
Vračarac Vračarac 08:37 10.06.2008

Re: problem

1. ja sam LDPovac, i želim da Tadic bude smenjen, posebno zato sto je uradio nesto sto se ne svidja LDP

To je ipak samo vaš problem.

2. Po zaista ispravnim standardima Tadic je napravio nesto toliko strasno da bi njegovi trebalo da ga smene bez obzira sto to odgovara zeljama LDP

A ovo je već problem "njegovih". A da li vam je možda palo na pamet da su "njegovi" zadovoljni Tadićevom politikom i da cene rast koji je DS ostvarila za vreme njegovog predsednikovanja? Saradnja sa SPSom sigurno nije prijatna stvar i ne verujem da je bilo ko oduševljen što će se možda napraviti ta koalicija ali čini mi se da su sve parlamentarne stranke spremne za gutanje te žabe koja se zove SPS, uključujući i vašu stranku. Što se tiče poređenja Đinđića i Miloševića, mislim da je to jako neukusno.
Jedino što (nezadovoljno) građanstvo može da učini je da na nekim sledećim izborima svoj glas da nekom drugom.
ogar ogar 08:47 10.06.2008

Re: problem

da da

a i ne javlja se niko da pokavari onu nulu.
nesha nesha 18:19 09.06.2008

madjarski sindrom

Da ne objasnjavam licne gubitke tokom vladavine SPSa.
Da ne objasnjavam politicki pragmatizam Zorana Djindjica.
Da ne objasnjavam Madjarsko nacionalno pomirenje ( i KOLIKA JE TO SPRDNJA BILA narocito za one koji su izgubili najblize- koga interesuje ko se sa kim tu pomirio i oko cega nek se raspita- postoji debela literatura)
Ne zelim ja Jeleni Milic da popujem o nepismenosti glasaca i koliko je vremena potrebno da se promeni glasacko telo pa da pocne da glasa za ideologiju a ne populizam ( svetli primer Italije gde se to kaze FASIZAM).

Zato bih voleo da mi Jelena otvori oci i dokaze da je u Srbiji u ovom trenutku moguce napraviti vladu ili raspisati nove izbore bez SPS-a ili Palme a i bez SPRDNJE.









Jelena Milić Jelena Milić 18:25 09.06.2008

Re: madjarski sindrom

ne znam da li ste samo zainteresovani, no way out, ili ironicini

pre par dnaa i ds je imao izlaz kao, cak i spinovao u tom pravcu...

evo kako-pustite npr beograd na mesec dva ako smete ako se ne plasite gubitka vlasti

no, ja tu vrstu kombinatorike ipak ostavljam strucnijima i upucenijima ovde, dragu i sentinel, kao sto rekoh obratila sam paznju na region i hag
nesha nesha 18:35 09.06.2008

Re: madjarski sindrom

ja ne mogu da pustim jer nisam na vlasti.
A kolko znam niste ni Vi.
I ko kaze da ce biti na mesec-dva?




Jelena Milić Jelena Milić 18:38 09.06.2008

Re: madjarski sindrom

a da DS pusti?

pa da raspise izbore, EU opcija dobije...pa sa republike povrati natrag i grad, ili ga bar drzi pod kontrolom
nesha nesha 18:49 09.06.2008

Re: madjarski sindrom

pa sa republike povrati natrag i grad, ili ga bar drzi pod kontrolom

To tako nece da radi Jelena - Vucic je to a ne Dacic.
Zeks Zeks 18:54 09.06.2008

Slovenacki LDP robni imperijalizam

Kacin, u slovenačkom listu Delo, piše da nije prijatno, ali je lekovito i potrebno upozoravanje da je došlo vreme da se srpski lideri i Srbija sa njima konačno zapitaju da možda nije sa njima nešto u redu, ako su se tokom poslednjih dvadeset godina posvađali sa svim republikama nekadašnje Jugoslavije, sa svim manjinama "kod kuće", sa NATO-om i EU.

Zasto 20 godina?Vec osam godina nema onog rezima.S kim se sada Srbija svadja?
Da nije taj Slovenac zlonameran i raduje se nasoj ekonomskoj propasti i siromastvu pa nam deli lekcije kako bi lakse osvojio srpsko trziste?

St.Dushanraga gospodjo,
tako ste se u ovom delu texta nalupetali da vam se iskreno divim. Vi ste genije...


Slazam se.Gospodza ima specifican stil.Nekad imam utisak da pise jednom rukom ,
a da drugu drzi u stekeru na 220V.

Ne volim ni ja SPS,ali neka mi neko objasni: kako da DS napravi vladu bez SPS-a?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:17 09.06.2008

Re: Slovenacki LDP robni imperijalizam

Zeks

Zasto 20 godina?Vec osam godina nema onog rezima.S kim se sada Srbija svadja?

Jel umete Vi da racunate? Kad je otisla Crna Gora (uz dramaticnu mrznju ne samo predsednikovog oca, ostatka nepismenih akademika i folklornih crnogoraca, vec i premijera koga o tome jos uvek strepe da obaveste)? Jel to pre 8 godina? Ili bice nesto manje, ipak. O nezavisnosti KiM ne treba ni govoriti. O reakcijama i paljenju ambasada koje nije bilo ni pre 8 meseci, a potpuno odslikava isti duh gazimestanskog nacional-socijalizma, jos manje.

Kacin je potpuno u pravu. Duh pozarevackog vampira jos je itekako ziv i nije upokojen.

Zeks

Da nije taj Slovenac zlonameran i raduje se nasoj ekonomskoj propasti i
siromastvu pa nam deli lekcije kako bi lakse osvojio srpsko trziste?

Sto li govorimo o ekonomskoj propasti? Da nije mozda zbog mesavine nase tradicionalne lenjosti i naseg nacional-socijalistickog suprotstavljanja bogatijem delu sveta? Ili treba da verujemo u svetske-zavere-cije-vatikana, sto lepo rece Rambo Amadeus?
Zen Master Zen Master 21:03 09.06.2008

Re: Slovenacki LDP robni imperijalizam

Zeks


Ne volim ni ja SPS,ali neka mi neko objasni: kako da DS napravi vladu bez SPS-a?


Ovo je kao što i sam vidiš takmičenje u grupnom pljuvanju u dalj. Samim tim nisam siguran koliko će bilo ko primetiti tvoje pitanje a i sve da ga primete ne bih se zakleo da postoji neko ko je ovde u stanju da sa nekoliko smislenih rečenica ponudi drugi izlaz iz date situacije ali kao nebitno. Pusti ljude da se na miru igraju i takmiče ne uznemiravaj ih pobogu !? )
Zeks Zeks 21:24 09.06.2008

Vampiri

Jel umete Vi da racunate? Kad je otisla Crna Gora (uz dramaticnu mrznju ne samo predsednikovog oca, ostatka nepismenih akademika i folklornih crnogoraca, vec i premijera koga o tome jos uvek strepe da obaveste)? Jel to pre 8 godina? Ili bice nesto manje, ipak. O nezavisnosti KiM ne treba ni govoriti. O reakcijama i paljenju ambasada koje nije bilo ni pre 8 meseci, a potpuno odslikava isti duh gazimestanskog nacional-socijalizma, jos manje.
Kacin je potpuno u pravu. Duh pozarevackog vampira jos je itekako ziv i nije upokojen.

Eh ... da je "pozarevacki vampir" jedini vampir...Ko li je "slovenacki vampir"?
Sto li govorimo o ekonomskoj propasti? Da nije mozda zbog mesavine nase tradicionalne lenjosti i naseg nacional-socijalistickog suprotstavljanja bogatijem delu sveta? Ili treba da verujemo u svetske-zavere-cije-vatikana, sto lepo rece Rambo Amadeus?

Ja ne verujem u zavere...Ali verujem DiscipliniKicme:Buka je u modi!
I kada vidim ko,kako i koliko uspesno galami na ovom blogu, u svim medijima i u svakom razgovoru, pomislim bilo bi nam bolje da je malo reda i tisine.....ali galamdzije su ovde,uvek u pravu.
Nasa je boljka -prevelika redudansa(suvishna informacija) na drustvenoj komunikaciji.Ogromna je buka svuda oko nas....
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 21:29 09.06.2008

Re: Vampiri

Zeks
kada vidim ko,kako i koliko uspesno galami na ovom blogu, u svim medijima i u svakom razgovoru, pomislim bilo bi nam bolje da je malo reda i tisine.....ali galamdzije su ovde,uvek u pravu.


Zeks, kako ne kapiras instituciju bloga:

- ovaj prostor trebas da iskoristis da slobodno izneses svoje misljenje
- takodje nema potrebe da nameces svoje misljenje bilo kome,
- odnosno da ubedjujes bilo koga da promeni svoje misljenje
- ovde niko nije u pravu - bez obzira koliko ko galamio
Zeks Zeks 22:07 09.06.2008

Pa...nije bas tako

Bojane,ti si zapoceo ovaj trol...
ovaj prostor trebas da iskoristis da slobodno izneses svoje misljenje

Boga mi, ja sam izneo svoje misljenje povodom jednog teksta koji je vredjao penzionere(kucni red zooloskog vrta +zahtevi penzionera),mislim da sam bio jedini koji ih je branio, pa sam bio banovan 10 dana.
- takodje nema potrebe da nameces svoje misljenje bilo kome,
- odnosno da ubedjujes bilo koga da promeni svoje misljenje

Koga ja ubedjujem i kome namecem moje misljenje?
I sam sebe uvek preispitujem,a sto napisah-napisah,sta da radim....
- ovde niko nije u pravu - bez obzira koliko ko galamio

Nije tako.U Srbiji galamdzije su uvek u pravu...
Zen Master Zen Master 22:09 09.06.2008

Re: Vampiri

Bojan Zdravic

Zeks, kako ne kapiras instituciju bloga:

- ovaj prostor trebas da iskoristis da slobodno izneses svoje misljenje
- takodje nema potrebe da nameces svoje misljenje bilo kome,
- odnosno da ubedjujes bilo koga da promeni svoje misljenje
- ovde niko nije u pravu - bez obzira koliko ko galamio


Ovde galamdžije i bukači ometaju bilo kakvu normalnu komunikaciju i razmenu mišljenja čisto za tvoju informaciju. Ne vidiš to iz jednostavnog razloga jer se nalaziš u grupi koja najviše galami pa ti sve onda izgleda kako ti izgleda. I nije baš slobodno iznošenje mišljenja, brišu se neki nepodobni postovi, ali kao nebitno samo mi vi nastavite sa galamom gde ste stali izvinjavam se na smetnji )))



Jelena Milić Jelena Milić 22:26 09.06.2008

neso, jer sad jasnije o cemu se radi

Đilas ipak gradonačelnik Beograda


Sve je izvesnije da u Beogradu u naredne četiri godine na vlasti neće biti koalicija radikala, narodnjaka i socijalista. Kako „Blic“ nezvanično saznaje u vrhu SPS, predsednik gradskog odbora ove stranke Aleksandar Antić dobio je „zadatak“ da razmisli na koji način će svojim koalicionim partnerima za Beograd (SRS i DSS-NS) da saopšti da SPS ipak neće moći s njima u gradsku vladu.

Izvor „Blica“ navodi da Antić, koji je inače „tvrda struja“ u SPS i zagovornik saradnje sa radikalima i narodnjacima, ipak nije neko ko celu stvar može da iznese pa je moguće da će se u ovu priču „umešati“ viši partijski organi. Gradski odbor SPS-a moraće da ispravi ovu grešku, ili će biti reorganizovan, a moguće su i smene, objašnjava naš izvor.
Izvor „Blica“ iz DS kaže da, sudeći prema pregovorima koji se trenutno vode o formiranju republičke Vlade, koja će najverovatnije biti „u paketu“ sa vladom u Beogradu, najviše šansi da bude gradonačelnik ima kandidat liste „Za evropski Beograd“ Dragan Đilas.

Opširnije u izdanju za utorak, 10. jul 2008.

Jelena Milić Jelena Milić 22:26 09.06.2008

neso, jer sad jasnije o cemu se radi

Đilas ipak gradonačelnik Beograda


Sve je izvesnije da u Beogradu u naredne četiri godine na vlasti neće biti koalicija radikala, narodnjaka i socijalista. Kako „Blic“ nezvanično saznaje u vrhu SPS, predsednik gradskog odbora ove stranke Aleksandar Antić dobio je „zadatak“ da razmisli na koji način će svojim koalicionim partnerima za Beograd (SRS i DSS-NS) da saopšti da SPS ipak neće moći s njima u gradsku vladu.

Izvor „Blica“ navodi da Antić, koji je inače „tvrda struja“ u SPS i zagovornik saradnje sa radikalima i narodnjacima, ipak nije neko ko celu stvar može da iznese pa je moguće da će se u ovu priču „umešati“ viši partijski organi. Gradski odbor SPS-a moraće da ispravi ovu grešku, ili će biti reorganizovan, a moguće su i smene, objašnjava naš izvor.
Izvor „Blica“ iz DS kaže da, sudeći prema pregovorima koji se trenutno vode o formiranju republičke Vlade, koja će najverovatnije biti „u paketu“ sa vladom u Beogradu, najviše šansi da bude gradonačelnik ima kandidat liste „Za evropski Beograd“ Dragan Đilas.

Opširnije u izdanju za utorak, 10. jul 2008.

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:16 09.06.2008

Re: Vampiri

Ne vidiš to iz jednostavnog razloga jer se nalaziš u grupi koja najviše galami


Ma ne bre gresis:))) mene ovde LDP ekipa proganja godinu i po dana, izgleda jos si novi, nisi povatao konce:)))
Ja sam za slobodu govora, da svako kaze sta hoce, da svako ima pravo na svoj stav, pa makar bioi "pogresan".
Trebace ti malo vremena da naucis neke stvari na ovom blog, sto kazu Nemci polako-polako ali sigurno
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:22 09.06.2008

Re: Pa...nije bas tako

Zeks
Koga ja ubedjujem i kome namecem moje misljenje

Nije se odnosilo konkretno na tebe nego na sve nas, moj prethodni komentar je bilo nesto kao prijateljski savet.

Nije tako.U Srbiji galamdzije su uvek u pravu

Ima pomalo istine u tome, ali ja se ne predajem galamdzijama..........mada kad pogledas malo bolje, u neku ruku, svi smo mi na ovom blogu galamdzije, svi nesto kao galamimo - svako na svoj nacin:))))
AcaB AcaB 00:12 10.06.2008

Re: Slovenacki LDP robni imperijalizam

Ovo je kao što i sam vidiš takmičenje u grupnom pljuvanju u dalj.

Evo da nam se Zen ne oseti odbacenim:

Zivela proevropska, demokratska, napredna vlada sa SPS-om na celu, u sredini i odostraga!
Zen Master Zen Master 06:37 10.06.2008

Re: Vampiri

Bojan Zdravic
Ne vidiš to iz jednostavnog razloga jer se nalaziš u grupi koja najviše galami

Ma ne bre gresis:))) mene ovde LDP ekipa proganja godinu i po dana, izgleda jos si novi, nisi povatao konce:)))
Ja sam za slobodu govora, da svako kaze sta hoce, da svako ima pravo na svoj stav, pa makar bioi "pogresan".
Trebace ti malo vremena da naucis neke stvari na ovom blog, sto kazu Nemci polako-polako ali sigurno

Imaš pravo nov sam na blogu pa ne mogu da pohvatam konce. Primi moje izvinjenje ako sam pogrešio. Po onome što sam imao priliku da pročitam u protekla dva dana učinilo mi se da si baš tvrdo krilo i da te tapšu po ramenu kao mladog lava pa jednostavno samim tim ne vidiš kako je biti opozicija gomili koja galami i pljuje sve živo
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 06:50 10.06.2008

Re: Vampiri


Imaš pravo nov sam na blogu pa ne mogu da pohvatam konce. Primi moje izvinjenje ako sam pogrešio

Svakako - sve je ok hvala. Ja sam uvek za to da se posvadjamo/pomirimo/ izvinimo/primimo izvinjenje, ovo je blog - ne Muzej Primenjenih Umetnosti:)))
Bilo je i bice svadja, ali daj da postujemo jedni druge i budemo ljudi. Ne moramo se slagati u stavovima, mislim zasto bismo se slagali - sto ljudi sto cudi
Po onome što sam imao priliku da pročitam u protekla dva dana učinilo mi se da si baš tvrdo krilo

Uf, jesam tvrdo krilo, ali necega mnogo radikalnijeg i konkretnijeg od LDP-a:)))

Pozdrav
Jelena Milić Jelena Milić 09:58 10.06.2008

Re: Slovenacki LDP robni imperijalizam

stavite ruku u steker mozda vam sine

da ovo nije txt ni reakcija na pravljenje vlade sa sps sto je bar autor ovog teksta podrzao ( pod odredjenim jasno iscrtanim uslovima) vec kritika ideje da se u tu svrhu da opsta amnestija sps i jos par u postu navedenih tkasativno stvari
nesha nesha 12:02 10.06.2008

Re: neso, jer sad jasnije o cemu se radi

uf Jelena - deal je prilicno "zabast " ( "ti progutaj prvo najvecu ZABU"
da ne pominjemo danasnje vesti o oslobadjanju MM ( izvini za kasni odgovor- fudbalska sezona sta ces)
Bez obzira sto ja mislim da je ZABA povelika ( mozda najveca do sada - nije li Djindjic gutao Legiju na pocetku)
i da ne mogu organski da svarim MM and mamu mu , ne vidim i dalje drugi izlaz iz ovoga.
Vidis novi izbori ne mogu bez Palme - realno Palmi oni ne odgovaraju jer SPS ga nece hteti ponovo u koaliciji a onda bi Tadic morao da ga primi kod sebe ( opet ZABA).
SPS se kloni novih izbora ko ZABA zmije jer im se ne pise dobro
DSS -NS isto ko SPS.
Ja bas i ne mislim da bi novi izbori doneli potrebnu vecinu DS+LDP+manjine - dakle opet ZABA a koja ?
chobanica chobanica 18:21 09.06.2008

A sto smo sad sokirani i skandalizovani?

Kad su bili izbori, vec sam i zaboravila... cini mi se da se citavu vecnost prica kako ce DS da pravi vladu sa socijalistima. A ta prica o tome kako su slicne partije pocela je dan posle izbora.

Bilo bi prilicno ocekivano da Dacic bude potpredsednik vlade, kao koalicioni partner sine qua non. Ni to nije nikakvo iznenadjenje.

Pa sta je bolja opcija od toga, novi izbori? Ja bih licno volela, ali mozda je to malo neodgovorno sa drzavnicke tacke gledista. Bolje vrabac u ruci nego golub na grani.
Jelena Milić Jelena Milić 18:23 09.06.2008

Re: A sto smo sad sokirani i skandalizovani?

mislite bolje beograd u ruci ( jer ja mislim da je to po sredi) nego demokratizovana srbija
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 18:22 09.06.2008

ZBUNJENOST ILI DEMOKRATIJA PO TADIĆU

Otkad je Đinđić ubijen i otkad je Tadić došao na čelo DS-a, stvari su se iz korena promenile. DS više nije onaj koji je bio do njegovog dolaska. Prvo šta su uradili jeste tzv. "čistka" ljudi koje je Zoran Đinđić imao kao najbliže saradnike: Čeda Jovanović, Zoran Živković.... i to sve u cilju da se dodvori Koštunici i njegovim pulenima. Na prethodnim parlamentarnim izborima DS i Tadić su pokazali slabost da se otvoreno suprotstave DSS-u i Koštunici i da mu u lice kažu:" IDI BESTRAGA! NE DAMO TI PREMIJERSKO MESTO, NE NE DAMO TI POLICIJU! IDEMO PONOVO NA IZBORE!"
Ovako su trpeli frustrirajući teror manjinskog premijera Koštunice. Uz ovo što sam napisao izneću JEDNU PRETPOSTAVKU: da je Čeda Jovanović i LDP tada imao isti broj mandata kao DSS i da je on ucenjivao kao Koštunica i tražio mesto premijera i policiju, Tadić mu bi odmah prekinuo pregovore i raspisao izbore u najkraćem mogućem roku. Ali pošto mu je Koštunica miliji....Mada, kad se dobro promešaju karte, Čeda od Tadića ne bi dobio ništa što bi mu sledovalo, čak ni mesto potpredsednika vlade. Da je Čeda i ovo mesto tražio, on ni to mesto ne bi dobio. Sve u svemu pregovori sa LDP-om bi bili prekinuti pre no što bi počeli, jer Čeda ne bi dobio ništa jer mu je Koštunica vrhovni komandant.
Sada dolazimo do izbora od 11. maja 2008. godine. Koštunica je "oduvao" Tadića. Sada se Tadić okrenuo ka socijalistima. Ako zaista formira republičku vladu sa njima, onda će biti isti kao oni. Uporedite dve stvari i videćete kolika je sličnost između DS-a i SPS-a: SPS je sa radikalima 1999. godine prodao Kosovo, a DS,ako formira vladu sa njima na republičkom nivou, dokazao bi da je prodao Beograd zarad ostanka na vlasti na višem nivou.
VRLO VAŽNA NAPOMENA: Ovo poslednje sam napisao samo za slučaj da SRS, DSS i SPS udruženo uzmu vlast u Beogradu, a DS, SPS i manjine uzmu vlast na republičkom nivou. Ostaje nam da sačekamo i da vidimo šta će dalje biti.
I dalje važi moj stav da komentari ovog tipa ostaju otvoreni za svaka slaganja, neslaganja, ispravke, primedbe, dopune.....
Pozdrav svim blogerima!
Jelena Milić Jelena Milić 18:31 09.06.2008

Re: ZBUNJENOST ILI DEMOKRATIJA PO TADIĆU

radikalima 1999. godine prodao Kosovo, a DS,ako formira vladu sa njima na republičkom nivou, dokazao bi da je prodao Beograd zarad ostanka na vlasti na višem nivou.


dragi luka, ne slazem se

cini mi se d aje u pitanju nudjenje dacicu na tanjiru ono sto se formalno ni ocekivalo nije na republici upravo da bi dacic okrenuo cunak naopako oko beograda

nesto u LUCI ima :)

ali kao sto rekoh nekom gore, taj deo ne znam tako dobro, koncentrisala sam se na implikacije tadicevog govora na hag i region

Unfuckable Unfuckable 19:36 09.06.2008

Re: ZBUNJENOST ILI DEMOKRATIJA PO TADIĆU

cini mi se d aje u pitanju nudjenje dacicu na tanjiru ono sto se formalno ni ocekivalo nije na republici upravo da bi dacic okrenuo cunak naopako oko beograda

nesto u LUCI ima :)


moram da priznam da mi je ovo malo nejasno : gore se spominje Miško, a ovde otimačina oko Luke... - moja mala inteligencija mi govori da je Miško siguran ( sa sve šapom na Luci) ako Zla Koalicija uzme Bg.
Ovako postavljena - nije mi baš jasna kombinacija....
Mišku su u kampanji par puta javno upućene Poruke (sproću Luke, aiovako....) pa mi ova spekulacija ("reko Miško da se ide sa SPS + ima nečeg u Luci & bitan je Beograd) stoga nije jasna
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 21:01 09.06.2008

Re: ZBUNJENOST ILI DEMOKRATIJA PO TADIĆU

Unfuckable

moram da priznam da mi je ovo malo nejasno : gore se spominje Miško, a ovde otimačina oko Luke... - moja mala inteligencija mi govori da je Miško siguran ( sa sve šapom na Luci) ako Zla Koalicija uzme Bg. Ovako postavljena - nije mi baš jasna kombinacija.... Mišku su u kampanji par puta javno upućene Poruke (sproću Luke, aiovako....) pa mi ova spekulacija ("reko Miško da se ide sa SPS + ima nečeg u Luci & bitan je Beograd) stoga nije jasna

Iskreno da ti kažem, kako god da bude, mi ga nagrabusismo. DS kako je postao tunjav, kao i lider mu, vala ima da nam bude "veselih večeri srpskih". Te njihove političke igrarije ne bi mogao ni najmaštovitiji pisac da smisli.
avemarija avemarija 18:31 09.06.2008

T na Kvadrat

Ja ovo sve iscitah ... I casna rec da nisam pri sebi , bila bih ubedjena da je '45. i da je Tito vaskrso . Samo da mogu zmureci da citam , ja bih imala Deja vu i i umesto Tadica ,k'o u filmu Gorana Markovica , Tito bi proglasavao Nacionalna pomirenja i da nema vise Mrznje d sutra se svi volimo i ko samo spomene bilo sta na M ima da ode...zna se gde. Stvar je isuvise ozbiljna, ne slazem se sa onima koji Tadicev Nacin proglasavaju -jedino mogucim i ispravnim. Takvi nacini i bukvalno GURANJE POD TEPIH svega sto se desavalo do '45.g su nas '90.tih i doveli do krvoprolica. Mnogo smo Nezreli kao narod , mnogo smo navikli da neko drugi misli za nas i ustvari mozda je Gazda trebalo jos malo da nas ,sve djuture , Trenira ?! I na kraju , nema nama Novog jutra dok se ne iskobeljamo iz Pomracine predhodne Noci .
wk wk 18:35 09.06.2008

Kako je krenuo...

Kako je Tadic krenuo ("imace posla sa mnom" i slicno) samo cekam trenutak kada ce Ceca & Ceca da moraju da promene spicu Pescanika ponovo, ali ovog puta sa Tadicem u glavnoj ulozi.

PS Ovo pisem mrtav ozbiljan.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 18:42 09.06.2008

Novi Kostunica (Milosevic)


Kostunica je nasledio Milosevica, Tadic je nasledio Milosevicevog naslednika, znaci i sam je Milosevicev naslednik. Tadicev govor na GO DS-a je zapravo njegova zakletva da ce biti odan Milosevicevom mrezimu i da nece uciniti nista nazao udbaskoj kasti.
Zakletva da nece progoniti tajkune koji su na kriminalan nacin dosli do bogatstva, tj. da ce legalizovati udbaski kriminal, da ce biti njihov patron i zastitnik.
Ovaj govor je verovatno i bio uslov dobijanja vlasti, koju mu je postavio SPS i UDBA.

Stvar je u tome sto je Milosevicev rezim jos uvek in power i nepromenjen, to bar inteligencija Srbije mnogo dobro zna - ali inteligencija Srbije cuti, zapravo, da li ona uopste postoji - pitam se vrllo, vrlo cesto?

Jelena Milić Jelena Milić 18:44 09.06.2008

Re: Novi Kostunica (Milosevic)

razumem vas ugao gledanja, ja dodajem i hag, ratne zlocine i implikacije na region
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 23:34 09.06.2008

Re: Novi Kostunica (Milosevic)

Bojan Zdravic

Kostunica je nasledio Milosevica, Tadic je nasledio Milosevicevog
naslednika, znaci i sam je Milosevicev naslednik. Tadicev govor na GO
DS-a je zapravo njegova zakletva da ce biti odan Milosevicevom mrezimu
i da nece uciniti nista nazao udbaskoj kasti.
Zakletva da nece progoniti tajkune koji su na kriminalan nacin dosli do
bogatstva, tj. da ce legalizovati udbaski kriminal, da ce biti njihov
patron i zastitnik.
Ovaj govor je verovatno i bio uslov dobijanja vlasti, koju mu je postavio SPS i UDBA.

Stvar je u tome sto je Milosevicev rezim jos uvek in power i
nepromenjen, to bar inteligencija Srbije mnogo dobro zna - ali
inteligencija Srbije cuti, zapravo, da li ona uopste postoji - pitam se
vrllo, vrlo cesto?

G. Zdravicu, ne znam sta se desava i kako je to moguce, ali u potpunosti se slazem sa ovim sto ste ovde napisali! Svaka rec na mestu.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:50 10.06.2008

Re: Novi Kostunica (Milosevic)

Milan M. Cirkovic
G. Zdravicu, ne znam sta se desava i kako je to moguce, ali u potpunosti se slazem sa ovim sto ste ovde napisali! Svaka rec na mestu.


Raduje me G. Cirkovicu:)))

Mogu bih Vam i reci zasto je to tako, ali se bojim da bih time eventualno pokvario nase primirje - koje nije privremeno, bar se tako nadam:)))
Jelena Milić Jelena Milić 09:59 10.06.2008

Re: Novi Kostunica (Milosevic)

:))

same
Dolybell Dolybell 18:52 09.06.2008

Samo uvod

u ono što je sledilo

angie angie 20:27 09.06.2008

Re: Samo uvod

eee bash@###@*&^^%^&&&^@###@ autentichni predstavnici i jedni i drugi-pa onda zajedno!
Domazet Domazet 19:05 09.06.2008

Dosta bre vise!

Ja sam odavno digao ruke od B92 bloga jer mislim da se radi o svojevrsnoj virtuelnoj kafani koja manje-vise iskljucivo sluzi za medjusobno tapsanje po remenu i uzivanje u sopstvenoj neshvacenojh genijalnosti. Tako da i ne reagujem na gluposti koje ovde povremeno procitam (ovo 'povremeno' ne zato sto se gluposti povremeno pojavljuju vez zato sto ja sve redje otvaram ovdasnja kafanska vrata). Racunam, to ionako cirkulise medju malim zatvorenim krugom Vernika pa sto onda da se trudim. Tako da ne bih ni na ovo tvoje pisanje reagovao da vidim da ga nisi 'internacionalizovala'. Pa da krenem:

1. Tadić i DS su izjednačili prirode smrti pokojnog premijera Đinđića i Slobodana Miloševića...

Ovo je stvarno bezobrazluk. I to od one vrste bezobrazluka koji bi morao sa sobom da donosi odredjene konsekvence. Na zalost Demokratija nema odgovarajuci mehanizam kojim bi sankcionisala ovakve bezobrazliuke pa onda ostaje ono narodsko 'Sto jedna budala zapetlja sto pametnih mora da razmrsi'. Ali da se vratim na tvoju tvrdnju o izjednacavanju smrti Zorana Djindjica i Slobodana Milosevica. Tvrdnja da se bilo kakvom izjavom moze izjednaciti nasilna smrt Zorana Djindjica, aktivnog, demokratski izabranog premijera Srbije sa prirodnom smrcu autizmom najedenog bivseg diktatora je zlonamerna on so many levels. Among other, da bi se Tadiceva izjava shvatila kao izjednacavanje pomenutih smrti moralo bi se pristati na to da je Miloseviceva smrt bila politicki akt, tj. mora se stajati na stanovistu da Milioseviceva smt takodje neka vrsta (politickog) atentata. Ne verujem da si ti pristalica takvog razmisljanja pa mi ostaje da se pitam u kojoj meri je ovaj tvoj stav posledica beslovesne neodgovornosti za javnu rec a u kojoj je posledica pragmaticne spoznaje da bez konstantne proizvodnje krize nema ni stalnog crisis managementa. Pa prema tome ni stalne plate...

2. Tadić i DS su sproveli opštu amnestiju SPS, i ne postoji razlog da SRS to ne interpolira i na sebe...

Mislila si valjda ekstrapolira!? Cudi me da neko ko je, ako se ne varam, elektro inzenjer moze da se tako frlja terminima. Nego 'ajde, cudnije je to sto se ja jos uvek cudim. Da se vratim na temu i da za trenutak prihvatim tvoju ideju o 'opstoj amnestiji'. Kako se po tebi, majke ti, pravi politicka koalicija? Tako sto se koalicioni partneri po formiranju koalicije pohapse i onda posalju u zatvor a njihovi koalicioni mandati podele politickoj grupaciji koja je po volji Jeleni Milic!?? Neverovatno bre, kakav infantilni diletantizam. I 'ajde da je to tovje privatnoi politicko misljenje. Ali nije, ti si se, koliko vidim, izborila za status politickog komentatora. Neverovatano koliko vas drma entitleitis...

3. Tadić i DS su odustali od priče o tome da su svi činili zločine u sukobima na Balaknu i pozvali nas da sve zaboravimo uključujući i Srebrenicu (osim zločina nad Srbima van Srbije u etničkim sukobima to ne, a šta su SPS nama činili to da, jer je na untrašnjem planu amnestirao SPS)

Nije ti palo na pamet da je takav njihov eventualni pristup (nikako da za njega nadjem potvrdu u delu koji si ti citirala) u stvari posledica bas Tadicevog okretanja okolini i ucenja na iskustvima okoline. Pa resio covek poput Hrvata, Bosnjaka i Albanaca da zaboravi da su svi vrsili zlocine i krenuo da prica o svojim zrtvama. Necu sada da upadam u zamku pa da autisticnom insistiranju na pamcenju srpskih zlocina suprostavljam podjednako autisticni zaborav kao pravo resenje. Samo cu da te pitam da li u svojim razgovorima sa albanskim kolegama podjednako uporno insistiras da se oni bave iskljucivo sopstvenim zlocinima? Ili za njih imas neke drugacije standarde? Ne znam sada, ako imas to meni onda jako lici na rasizam...

4. Praveći sprdnju od koncepta nacionalnog pomirenja, Tadić je skoro eliminisao mogućnost za široki društveni dijalog o nedavnoj prošlosti koji je Srbiji preko potreban...

Je l' ovo dolazi od nekog ko tvrdi da Srbija mora da prestane da zivi okrenuta Proslosti? Covek prosto ne zna da li da se smeje ili da place nad cinjenicom da upravo NajProgresivniji Medju Srbima zive totalno u Proslosti i od Proslosti.

I da zavrsim, ovakvim komentarima (koje, ukoliko mi ne pokazes drugacije, ekstrapoliram i na tvoj javni nastup na Radiju Slobodna Evropa) ostavljas utisak Drama Queen. Veruj mi da sam jako dobro naucio da ih prepoznam, imam sjajan primerak u kuci. Samo ova moja ima cetrnaest godina i, mozes da se ljutis koliko hoces, pametnije to radi. I sto je daleko vaznije, postenije...

Ovo sto sada sledi je Disclaimer i nije ga nuzno citati jer ne verujem da ce i najmanje promeniti prirodu eventualnih reakcija na ovo moje pisanje. Ja licno mislim da je Tadiceva izjava poprilicno nepromisljena, da ne kazem budalasta. Sta god da je hteo da kaze, morao je da to uradi artikulisanije. I mislim da je Srbiji neophodan dijalog o nedavnoj proslosti. Ali ne tako sto ce samoproglaseni egzorcisti postaviti citavu naciju na psihijatriski kauc i krenuti da naplacuju open-ended seanse.
nikson nikson 19:15 09.06.2008

Re: i

Zvali me iz moje, takođe, omiljene medijske kuće, Radija slobodna Evropa, koji je procenio da se u subotu na GO DS dešavalo nešto ogoromno
,

ko je osnovao taj radio?

nesha nesha 19:29 09.06.2008

hag kao tema

BTW, čemu saradnja sa Hagom ako treba da zaboravimo na bivše sukobe?

Kako cemu, pa za spoljnu i unutrasnju trgovinu svih zainteresovanih strana.
Ja mislim da ce tek da uslede tvoji postovi o Hagu bez obzira da li:
1) Seselja puste s jeseni jer je najvise sto moze da dobije ono sto je odlezao
2) Seselja osude ali ne na zatvor ( nedovoljni dokazi) nego na insustucionalno dozivotno posmatranje ( sto bi bio prvorazredni skandal)

vucko vucko 19:37 09.06.2008

Dodaj malo ludila, dodaj svetu malo vergla

1) Seselja puste s jeseni jer je najvise sto moze da dobije ono sto je odlezao

Osećam da ćemo se, kad puste Šešelja, sećati ovog perioda, dok je on bio u bajboku, kao vremena logičnosti i razuma u srpskoj politici
Domazet Domazet 20:09 09.06.2008

Re: Dodaj malo ludila, dodaj svetu malo ve

vucko
1) Seselja puste s jeseni jer je najvise sto moze da dobije ono sto je odlezao

Osećam da ćemo se, kad puste Šešelja, sećati ovog perioda, dok je on bio u bajboku, kao vremena logičnosti i razuma u srpskoj politici


Ovo je, na zalost, vrlo verovatno...
AlexDunja AlexDunja 20:01 09.06.2008

jelena, el ovo trol???

Radio Slobodna Evropa

06.06.2008

Akademija srpskih obavještajaca u Pljevljima?

Autor: Petar Komnenić

Vijest da srpski obaviještajci i generali iz Miloševićeve ere planiraju da u Pljevljima otvore Akademiju za diplomatiju i bezbjednost zaintrigirala je domaću javnost, ali još nema odgovora nadležnih državnih institucija.
Filip Vuković, gradonačelik Pljevalja iz redova vladajućeg DPS-a, nedavno je obznanio da se u Pljevljima sprema otvaranje Akademije za diplomatiju i bezbjednost čije je sjedište u Beogradu. Ispostavilo se da su vlasnici i profesori te visokoškolske ustanove sa kojima je gradonačelnik potpisao protokol o saradnji redom srpski obaviještajci i generali iz vremena vladavine Slobodana Miloševića. Vlasnik Akademije je biznismen Nenad Đorđević, prvi predsjednik JUL-a Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića. A u njegovoj biografiji na sajtu Akademije piše da je godinama bio angažovan i u srpskoj tajnoj službi.

Profesori na Akademiji koja bi trebalo da obučava crnogorske kadrove su i Andreja Savić, bivši šef srpske tajne službe i general Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore i šef KOS-a. Blagoje Grahovac, general u penziji, kaže da ga ta vijest uopšte ne iznenađuje:

"Miloševićeva arhitektura nije demontirana. To je suština našeg problema. Gdje se nalazi njegova arhitektura? Nalazi se duboko u društvenom i političkom biću i u Crnoj Gori i u Srbiji. Ne treba imati dilemu da li je to tako, to je tako. Ako Sjedinjena Američke Države zvanično traže prije tri godine hapšenje generala Krge i utvrđenje odgovornosti, ako pojedine evropske institucije i institucije u Bosni i Hercegovini utvrđuju navode da je bilo i upotrebe opasnih otrova, hemijskih i bioloških sredstava u Bosni za vrijeme rata i da iza toga mogu stajati službe bezbijednosti i vojne službe i vojnoobaviještajna služba direktno prozivajući gospodina Krgu, iako poslije svega toga što je bio najjača poluga podrške sa svojom službom politici Slobodana Miloševića, on može ulaziti u najviše kabinete Crne Gore onda to govori da je "vrag šalu odnio" i da je stvar ozbiljna i da mi imamo još posla sa tom arhitekturom".

U Ministarstvu odbrane nijesu željeli da komentarišu informaciju da srpski obaviještajci i generali otvaraju Akademiju za diplomatiju i bezbjednost usred Crne Gore, uz obraloženje da to nije njihova resorna nadležnost. U Ministarstvu prosvjete tvrde da još nijesu dobili zahtjev za registraciju te ustanove. Pomoćnik ministra Slobodanka Koprivica:

"Ministarstvo prosvjete i nauke nije dobilo nikakav zahtjev, odnosno materijal koji je potreban za rad bilo kakve visokoškolske ustanove toga tipa u Crnoj Gori".

Dragan Kujović, predsjednik Skupštinskog odbora za bezbjednost, poručuje da država mora postaviti pitanje koji su motivi za otvaranje Akademije u Pljevljima:

"Treba reći da sve to mora biti usklađeno sa domaćim zakonodavstvom i da to odobrava Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore, odnosno da je tu nezaobilazna i uloga Ministarstva spoljnih poslova. Drugo je pitanje motiva i razloga otvaranja tih studija o kojima se može špekulisati ili manje više razmišljati i govoriti sa više aspekata. Recimo, sa stanovišta koje govori o poznatoj tezi državne samostalnosti Crne Gore kao privremene i kratkotrajne činjenice, to je ono radikalno srpsko nacionalističko stajalište, a moglo bi se posumnjati i u dobre namjere autora toga visokoškolskog projekta sa stanovišta takve jedne vizuje. Sa druge strane, procjena potreba za kadrovima tog obrazovnog profila trebalo bi da vrše nadležni organi Crne Gore, a ne neki privatni preduzetnici, bivši šefovi tajnih i javnih policija iz Srbije".
Domazet Domazet 20:22 09.06.2008

Re: jelena, el ovo trol???

AlexDunja
Ako Sjedinjena Američke Države zvanično traže prije tri godine hapšenje generala Krge i utvrđenje odgovornosti, ako pojedine evropske institucije i institucije u Bosni i Hercegovini utvrđuju navode da je bilo i upotrebe opasnih otrova, hemijskih i bioloških sredstava u Bosni za vrijeme rata i da iza toga mogu stajati službe bezbijednosti i vojne službe i vojnoobaviještajna služba direktno prozivajući gospodina Krgu...

Dobro sta je sad ovo? Kako to da ja ni rec o ovome nisam cuo ni od Jelene ni od Jasmine? Nije valjda da im je popustila budnost? Ako jeste njima, sta je sa ostalima?

Ali nisam heto ni o Jasmini ni o Jeleni. Nesto me drugo kopka. Ako su Krga i bratija mu bili bivsi generali i bivsi sefovi vojske i tajnih i javnih policija iz Srbije koje li je to vojske Blagoje Grahovac penzioner. Nije valjda crnogorske!? Ako jeste, kada pre?
Jelena Milić Jelena Milić 10:14 10.06.2008

Re: jelena, el ovo trol???

sve je povezano luv:))

slicna akademija u bgd se od pocetka blamira u beogradu, u stvari blamiraju se pojedinic koji oce da rade za nju, od lin montgomeri do nikole samardzica.

ali, pljevlje hajdelberg kud ces dalje

ne, pljevlje norfolk :))

nego ovo jeste trol, brat sava saniro keceve iz fizike i hemije na jake 2 a hulijo iglesijas bio super
AlexDunja AlexDunja 10:22 10.06.2008

Re: jelena, el ovo trol???


nego ovo jeste trol, brat sava saniro keceve iz fizike i hemije na jake 2 a hulijo iglesijas bio super

uvek sam verovala u brata savu!
ici ce to postepeno i na trice:)))
nije mi dobro kad pomislim na hulija:)))
drago mi je da si uzivala, though.
Jelena Milić Jelena Milić 12:09 10.06.2008

Re: jelena, el ovo trol???

kaze moja sister ovo mora da je PUPS sponzorisao, takav sastav publike bio oko nas, tako da je hulijo napravio cudo bukvalno digavsi publiku na noge :))

pazi uradio je ono sto tadic NIKAD NECE pomirio nas generacijski, nacionalno a i po principu parter tribine

pevao tamo daleko na srpskom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana