Ekologija| Planeta| Sport| Životinjski svet

Beogradska Amazonija 30.09.

NNN RSS / 19.11.2023. u 21:29
Vikend na prelazu septembra u oktobar je standardno "ptičarski" kao jedan od pikova sezone, pre nego što selice odlete, a neke preleću itd. Vredni i iskusni ornitolozi su već u subotu ujutro (pre nego što ptice iz gnezda poskaču) zauzeli busiju i svašta nešto videli, evidentirali... ali dođi ti u podne sine majčin kad je "negativni dnevni špic"! Odlučio sam da posle dugo vremena prošetam Beljaricom "Beogradskom Amazonijom" naoružan vrlo pristupačnim i skromnim Nikonom 55-300 (pa se unapred izvinjavam što nije neki "Nat-Geo" kvalitet fotki, tj. više su fotkani pejzaži nego ptice).
Amazonija1.20291.JPG 
Uglavnom proveo sam 4 sata na suncu po vrelom septembarskom danu i vrato se ne bez rana, ne baz gubitaka, ali ne i bez ulova! 
Najdostupniji su bili labudovi, jer su veliki, beli, lenji (najteže im pada da polete, a malo manje teško da slete), nisu plašljivi i ima ih prilično (šta se bjeli u bari zelenoj, ja l' je snijeg, ja l' su labudovi...)
labudovi1.20294.JPG 
Drugi najveći "pozeri" su kormorani, ti drevni ribolovci (koji hvataju ribu tako što skroz zarone i jure je ispod površine) nemaju "optimizovano" perje, pa moraju da se malo prosuše na suncu (često ih možemo videti kao se sunčaju raširenih krila), a ovde vidimo kako jedan veliki kormoran uspešno ignoriše labudsko okruženje. Na ove dve slike sa desne strane među labudovima se vidi i jedan mali vranac, manji i ređi rođak velikih kormorana. 
labudovi2k.20295.JPG 
Od ostalih ptica, osim divljih pataka gluvara koje su se uglavnom krile u pozadini, pa se nisam nešto fokusirao na njih bilo je relativno dosta sivih i velikih belih čaplji, a i po koja mala bela čaplja. 
sive.20296.JPG20297.JPGmalabela.20298.JPG 

Za razliku od ornitolaga nisam se samo fokusirao na ptice, bilo mi je simpatično da je i na bedemu bilo žaba iako je to par desetina metara daleko od vode, a zna se o čemu žabe brigu vode... eh, da sam i ja malo više brinuo o tome...
zaba.20302.JPG 
Posle sat vremena šetnje naletim na "poluostrvce" na koje može da se siđe s bedema i taman krenem dole, a u tom trenutku ispred mene iznenadi me crna roda koju nisam stigao da slikam jer je odmah pobegla i nestala pre nego što sam uopšte stigao da je primetim dole, a nikada pre je nisam slikao (ubeđen sam 99% da je ona, a to je ujedno bio jedini primerak koji sam sada video, tj. da nije bila toliko crna prvo bih pomislio da je neka siva čaplja, pa mi je tim pre bilo krivo). 
...ali zagledan za propuštenom prilikom čujem kako nešto šuška u blizini, vidim deo leđa i ne iznenadim se jer vodeni pacov (bizamski pacov) nije neočekivan, međutim "ono što sam video sledilo me skroz" to je bio toliko veliki primerak od sigurno čak preko pola metra bez repa! Bio je toliko ogroman, da sam krenuo da prebiram po glavi "pa dabrovi ne žive ovde", a onda sam malo prišao iz boljeg ugla, a i on se pomerio ka vodi, pa sam se uverio da stvarno nije dabar (drugi najveći glodar na svetu), to je zapravo bila nutrija! U blizini sam video još par primeraka od oko 30 cm otprilke duplo kraći od one grdosije na koju sam prvo naleteo. Najjače od svega mi je što kad je mali sin video sliku ovog glodara, pitao me "je l' ovo kapibara?" (to je najveći glodar na svetu). Uglavnom posle ovog otkrića, moja ideja da malo prisednem na travu i odmorim na "poluostrvu" je pala u vodu, baš kao ovi veliki glodari koji su se tu brčkali.
nutrija.20300.JPG 
Pod utiskom "pacovčine" mi je pobegla jedna obična šljuka (uz "paničan" zvuk), pa mi je i to bilo krivo, jer ni nju nikad nisam fotkao. A razočarenje mi je dopunilo to što je okolo u blatu bilo puno ispucanih lovačkih patrona (nemam ideju ko ovde i šta lovi). 
Uglavnom u povratku nazad naleti na mene onaj kome sam se celog dana nadao i onaj koga sam bezuspešno pratio dok su ga 3 - 4 vrlo bučna mišara (od kojih je jedan izvesno bio riđi!) gonila od mene. Mladi (po boji repa rekao bih ovogodišnji) ali već impozantni princ (ili princeza) i budući kralj (ili kraljica) Beogradske Amazonije - belorepan, najveći orao Evorpe! Nekoliko puta škljocnem i prijatno se iznenadim da sam uopšte uspeo da ga uhvatim, tako da je moj jeftini Nikon objektiv položio ispit.
Belorepan1.20293.JPG 
Usput sam sliknuo i jednog gavrana, što mi je posebno bilo drago, jer vredna ekipa ornitologa koja je je to jutro dokumentovano posmatrala 40 različitih vrsta ptica, nije naletela na gavrana (ovo je bio neki moj istomišljenik što ne voli da ustaje rano).
gavran.20299.JPG 
Ja sam video skoro 3 puta manje vrsta (iz lenjosti da dođem na vreme i još gore - da koristim jeftini 10x50, ali ipak 800 grama težak,  dvogled koji sam vukao sa sobom :P, a plus nemam dovoljno znanja ni iskustva, a i fokusirao sam se na ono što mogu koliko toliko da fotografišem), ali ako ništa drugo, bar da malo dopunim broj vrsta birdwatch vikenda na Beljarici.
 
PS Tekst je napisan odmah dok sam bio pod utiskom, dakle još pre 50 dana, ali nikako da stignem da proberem slike, aploudujem, sve neka gužva, nema se vremena, nije ni sad da imam neki luft, ali ajd' "da se ne baci"...
 
Evo još nekih fotki "da se ne bace"
Močvara 
DSC_1340a.20303.JPG
 
Odmor labudova i kormorana
20305.JPG

i još malo belorepana (nikad dosta)
Belorepan3.20306.JPG 
 
 
(Opširnije u komentarima na razne teme...) 
 
F_UTsMXWMAA4MRW?format=jpg&name=small 
Svakako se nameće upravo osvojena rekordna 7. titula na završnom turniru Novaka Đokovića
koji je pre nedelju dana obezbedio rekodni 8. put prvo mesto na kraju godine
a od sutra i zvanično započinje jubilarnu 400. nedelju na 1. mestu ATP liste (uz sve prepreke koje je imao u poslednjih par godina)! 
Uz to je pre dve nedelje osvojio i rekordni jubilarni 40. turnir iz Masters serije.
 
Novak Đoković sada sam drži sve značajne rekorde u tenisu! 



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 23:07 19.11.2023

а од сутра

-пернато волим сам'.........у форми јела
птицоловац Комша тако кадгод истакао,
Унук његов ...................а камере мајстор
Деду греха решио..птице САМО фоткао

што се........оно......спорта тиче
(а што нам се сам'......чинило),
тенис.......фудбал......удар теме
кад вид' правде то се и десило

ЧЕСТИТКА је.. мало рећи
на нац'јoналној нам срећи
NNN NNN 17:57 20.11.2023

Re: а од сутра

Hvala na čestitkama i na budnosti, gosn Čer, za prvog
angie01 angie01 23:08 19.11.2023

bas

su ti lepe fotke!

a dete ti je upravu, ona nutrija ili sta god da je, lici na pokislu kapibaru:)
NNN NNN 18:01 20.11.2023

Re: bas

Kad sam bio nejgovih godina, čale me odveo kod nekog poznanika koji je imao farmu nutrija (jer je znao da volim životinje), a tamo na farmi sve betonirano, bazenčići, a nutrijama se krzno sjaji (zbog toga ih je i držao ), ali ova koja me zaprepastila u prirodi bukvalno se šetala po blatu, a stavio sam ovu fotku jer na njoj najviše liči na kapibaru.
Posle ove fotke me primetila i srećom mirno otišla do vode.
zilikaka zilikaka 19:19 20.11.2023

Re: bas

Posle ove fotke me primetila i srećom mirno otišla do vode.

Čekaj, iz tvog pisanja se da zaključiti da je mogao biti problem da kojim slučajem nije. Zar te živuljke mogu biti agresivne?
pecaros pecaros 00:02 20.11.2023

Nije teško biti fin

Drugi najveći "pozeri" su kormorani, ti drevni ribolovci (koji hvataju ribu tako što skroz zarone i jure je ispod površine) nemaju "optimizovano" perje, pa moraju da se malo prosuše na suncu (često ih možemo videti kao se sunčaju raširenih krila)


Pre jedno dve godine gledam kormorane kako se odmaraju nizvodno od mog čamca jedno pedeset metara. Nad vodom se nadnelo staro stablo, jedino zgodno mesto za odmor u širem okruženju. Dugačko je toliko da jedan od njih može da čuči na vrhu, a drugi ima dovoljno mesta da maše raširenim krilima. Kad se pojavi treći, ovaj sa vrha stabla skače u vodu da 'vata ribu, ovaj što je mahao se pomera na njegovo mesto, a novopridošli kreće da se suši. To je trajalo nekoliko ciklusa, pa su nekuda otišli.

To je, inače, obala Dunava u čijoj zaleđini je Koviljski rit.
promoter promoter 07:38 20.11.2023

Ej!

Jedan je Nole!
ephemeris ephemeris 08:15 20.11.2023

Posmatranje ptica

zilikaka zilikaka 11:00 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

I ja glasam za ovaj deo.
Tačnije, od sinoć obigravam, nikako da ostavim komentar.
A i šta da kažem kad mu zapravo zavidim što pametno provodi vreme
niccolo niccolo 11:26 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

A i šta da kažem kad mu zapravo zavidim što pametno provodi vreme

Sad kad sam bio u Meksiku, na nekom kongresu, i jedan Finac kaže ja posle kongresa idem negde u džunglu da posmatram ptice. Ima ne znam koliko različitih vrsta - naravno organizovano gledanje - sa vodičima itd.
maksa83 maksa83 11:32 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Sad kad sam bio u Meksiku, na nekom kongresu, i jedan Finac kaže ja posle kongresa idem negde u džunglu da posmatram ptice. Ima ne znam koliko različitih vrsta - naravno organizovano gledanje - sa vodičima itd.

Eto, umesto da kao par Teksašana koje sam upoznao odu u Centralnu Ameriku, podmite šumara sa $50 i izrokaju 1500 ptica šatganovima za jedan vikend.
niccolo niccolo 12:14 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Eto, umesto da kao par Teksašana koje sam upoznao odu u Centralnu Ameriku, podmite šumara sa $50 i izrokaju 1500 ptica šatganovima za jedan vikend.

Finci su pičke
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:59 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

bizamski pacov


Oni mogu fino da narastu. Problem je sto se mnogo brze razmnozavaju od dabrova sa kojima delimicno dele ista stanista pa je ovih drugih kojih je i onako malo jos manje.

Ova slika gavrana je odlicna. I njihov broj se smanjio. Ali nedavno se pojavio albino gavran opet.

Na crne rode moze cesce da se naidje u priobalju Tise i Tamisa (opet Banat) odn. u Gornjem Podunavlju.
predatortz predatortz 13:17 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

maksa83
Sad kad sam bio u Meksiku, na nekom kongresu, i jedan Finac kaže ja posle kongresa idem negde u džunglu da posmatram ptice. Ima ne znam koliko različitih vrsta - naravno organizovano gledanje - sa vodičima itd.

Eto, umesto da kao par Teksašana koje sam upoznao odu u Centralnu Ameriku, podmite šumara sa $50 i izrokaju 1500 ptica šatganovima za jedan vikend.


Gospoda!
predatortz predatortz 13:18 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Finci su pičke



docsumann docsumann 18:10 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

niccolo
Eto, umesto da kao par Teksašana koje sam upoznao odu u Centralnu Ameriku, podmite šumara sa $50 i izrokaju 1500 ptica šatganovima za jedan vikend.

Finci su pičke


ne znam je l ko ufatio finskog stendup komičara (Ismo)...ličnoi slabo pratim tu scenu, al mi ga algoritam poturio i dopao mi se. skroz specifičan


cmix909 cmix909 21:23 20.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Neues aus der Nachbarschaft
... Problem je sto se mnogo brze razmnozavaju od dabrova sa kojima delimicno dele ista stanista pa je ovih drugih kojih je i onako malo jos manje...

A sto nekima nije razlog da ih ne jedu -- Biberfleisch.
NNN NNN 19:52 21.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Ova slika gavrana je odlicna. I njihov broj se smanjio. Ali nedavno se pojavio albino gavran opet.
U Beogradu jesu prilično retki, ali na selu na par stotina metara od kuće imam nekoliko, pa ih često viđam (a još češće čujem) kad sam tamo.
principessa_etrusca principessa_etrusca 21:47 21.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Галеб интервјуише орнитолога:

NNN NNN 22:21 21.11.2023

Re: Posmatranje ptica

A i šta da kažem kad mu zapravo zavidim što pametno provodi vreme
Ma kakvi, godinama se nisam udostojio da se prošetam Beljaricom, a onda kada sam se naterao, trebalo mi je mesec i po dana da objavim tekstić (mislio sam da okačim još slika, ali bi se dosta "ponavljale", možda bacim još neku).
Ložim se da kupim neki malo ozbiljniji objektiv, ali onda bih imao "obavezu" da ga češće izvodim u šetnju, a tog dana sam prepešačio možda i celih 20 kilometara, a treba održavati i tu formu.
milisav68 milisav68 23:32 21.11.2023

Re: Posmatranje ptica

NNN
Ova slika gavrana je odlicna. I njihov broj se smanjio. Ali nedavno se pojavio albino gavran opet.

U Beogradu jesu prilično retki, ali na selu na par stotina metara od kuće imam nekoliko, pa ih često viđam (a još češće čujem) kad sam tamo.

Idi na Kiseljak pa ćeš još češće i da ih vidiš i da ih čuješ.
NNN NNN 23:47 21.11.2023

Re: Posmatranje ptica

Kad sam poslednji put bio (pre par godina) bilo je stotine vrana, ali gavrana nisam video.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:19 26.11.2023

Re: Posmatranje ptica

niccolo
A i šta da kažem kad mu zapravo zavidim što pametno provodi vreme

Sad kad sam bio u Meksiku, na nekom kongresu, i jedan Finac kaže ja posle kongresa idem negde u džunglu da posmatram ptice. Ima ne znam koliko različitih vrsta - naravno organizovano gledanje - sa vodičima itd.


A šta je bilo tema kongresa? (sad ja ko baba čarli pitam svašta...). I gde je bio? Nije baš zdravo smucati se svuda po džungli, gledati 'tice, posle da skupljamo ovde pare sa otkup, dobro, znam da ti nisi išao nego taj svileni Finac).
promoter promoter 07:42 26.11.2023

Re: Posmatranje ptica

srdjan.pajic
niccolo
A i šta da kažem kad mu zapravo zavidim što pametno provodi vreme

Sad kad sam bio u Meksiku, na nekom kongresu, i jedan Finac kaže ja posle kongresa idem negde u džunglu da posmatram ptice. Ima ne znam koliko različitih vrsta - naravno organizovano gledanje - sa vodičima itd.


A šta je bilo tema kongresa? (sad ja ko baba čarli pitam svašta...). I gde je bio? Nije baš zdravo smucati se svuda po džungli, gledati 'tice, posle da skupljamo ovde pare sa otkup, dobro, znam da ti nisi išao nego taj svileni Finac).

Nabije te ta baba na ovu stvar.
niccolo niccolo 09:54 20.11.2023

Odlične

fotke!

A za Novaka, šta više reći...
nikvet pn nikvet pn 13:10 20.11.2023

Re: Odlične

Пре једно пола века (упс, више) док сам био активни птицогледач било је мнооого више птица и бројчано и разноврсно. Штета што се то тако смањило, вероватно због хемије у пољопривреди и смањења стоке. Нема хране, разноразних инсеката и семења, ваљда зато. То је један много леп свет.

Иначе Ноле је постао професор доктор тениских наука. Катедру да отвири ладно. Како води игру не да им ока отворити. Ове клинце на ситне форе вода за нос думреш. Оно, рокне педаљ у аут али тражи челенџ. Тек да утиша публику крвожедну староримску гладијаторску. Или оне правовремене кичматранс форхенд паралеле, нарочито Алкарасу. Васпитно. Да лоше спава и помно проучава.
Ппради сопственог задовољства и комплетног угођаја преносе сам пратио на СК ХРТ. Дубоко паћенички наратив коментатора као да преноси парастос или сахрану Кимилџунга; непроцењиво.

Шаховски геније тениске игре.
Milan Novković Milan Novković 13:38 20.11.2023

Re: Odlične

nikvet pn
Пре једно пола века (упс, више) док сам био активни птицогледач било је мнооого више птица и бројчано и разноврсно. Штета што се то тако смањило, вероватно због хемије у пољопривреди и смањења стоке. Нема хране, разноразних инсеката и семења, ваљда зато. То је један много леп свет.

Иначе Ноле је постао професор доктор тениских наука. Катедру да отвири ладно. Како води игру не да им ока отворити. Ове клинце на ситне форе вода за нос думреш. Оно, рокне педаљ у аут али тражи челенџ. Тек да утиша публику крвожедну староримску гладијаторску. Или оне правовремене кичматранс форхенд паралеле, нарочито Алкарасу. Васпитно. Да лоше спава и помно проучава.
Ппради сопственог задовољства и комплетног угођаја преносе сам пратио на СК ХРТ. Дубоко паћенички наратив коментатора као да преноси парастос или сахрану Кимилџунга; непроцењиво.

Шаховски геније тениске игре.


Ja se često nekontrolisano smejem Jbg, seljak
predatortz predatortz 14:15 20.11.2023

Re: Odlične

Иначе Ноле је постао професор доктор тениских наука.


Postavio je toliko rekorda da će biti pominjan sigurno još pola veka nakon završetka karijere.


docsumann docsumann 18:23 20.11.2023

Re: Odlične

predatortz
Иначе Ноле је постао професор доктор тениских наука.


Postavio je toliko rekorda da će biti pominjan sigurno još pola veka nakon završetka karijere.


neko je objavio na x-u procenat najznačajnihih rekorda u tenisu koje Novak trenutno drži.
od njih tridesetak, gdje pored najosnovnijih broj osvojenih GS, Mastersa, ATP finala, borj nedelja kao No1, ulaze i broj pobijeda nad top 3, top 5, top 10 igrača, winer rating i sl.
ispada da Novak u svom posjedu ima sve sem onog Konorsovog sa ukupnim brojem osvojenih turnira, a i taj bi mogao da padne za dvije godine
NNN NNN 19:56 21.11.2023

Re: Odlične

Пре једно пола века (упс, више) док сам био активни птицогледач било је мнооого више птица и бројчано и разноврсно. Штета што се то тако смањило, вероватно због хемије у пољопривреди и смањења стоке. Нема хране, разноразних инсеката и семења, ваљда зато. То је један много леп свет.
Smanjio se broj životinja generalno, otprilike oko za 2/3 insekata koji su u velikoj meri osnova, zbog mnogo faktora, pre svega uništavanja prirodnih staništa i "hemije", a u poslenje vreme i plastike (naročito u vodi).
NNN NNN 20:07 21.11.2023

Re: Odlične

Шаховски геније тениске игре.
Ovo je mnogo više istina nego što može da se primeti "golim okom". tek kad se zagrebe statistika može da se jasnije vidi.
Npr. jedan od faktora Novakovih uspeha u ovom delu sezone na tvrdoj podlozi je bio naravno servis, ali posebno je bio uspešan na 2. servisu (Samprasova čuvena izjava "dobar si koliko ti je 2. servis dobar", za nju mu je možda inspiracija bio Ivanišević koga je redovno dobijao u završnicama Vimbldona, a Goran je imao (i zvanično statistički) jedan od najboljih 1. servisa u istoriji tenisa, ali mu je 2. žestoko zaostajao), e sad za razliku od "ostatka teniskog sveta" koji za 2. servis uglavnom bira neku "siguricu" na bekhend pretežno, Novak gotovo 50:50 balansira (čak malo više favorizuje servis na protivnikov forhend!) i ima izuzetno visok procenat dobijenih poena na 2. servis, a posebno na forhend, ali to tek kad se pogledaju "veliki brojevi" vidi se da se Novak ne libi da napadne protivnika tamo gde je jači i da ga teškim trenucima bije njegovim oružjem...
(da ne davim, ali posle velikih titula, kad imam vremena volim da se malo udubim u statističke parametre).
NNN NNN 20:13 21.11.2023

Re: Odlične

Postavio je toliko rekorda da će biti pominjan sigurno još pola veka nakon završetka karijere.
Federer i Nadal su odigrali epski spektakularan 5. set u finalu AO 2017. i često neko postavi neki od klipova sa hajlajtsima iz tog seta uz neki setni komentar i što reče neko
"kada vidite ovakve postove možete biti sigurni da je Novak Đoković ponovo osvojio neki veliki turnir"
nikvet pn nikvet pn 11:02 22.11.2023

Re: Odlične

NNN
"dobar si koliko ti je 2. servis dobar"


Једне године у полуфиналу Торонта ломи се меч и крејзи Меда крене други ко и први. Фијучу гранатле Ноле невера. И преломи, просрало га довољно да га први пут звекне. После меча Ноле изјави руски рулет јбг.

После по УСА (ИВ или Синси) против Изнера напаљеног пред својима тера дроп-шот сумануто, убо два од десет. И тамос-вамос гура до смрта, направи пенал али пичи даље. Ојбт Ноле којтимој данас? Али пред крај првог сета поче торањ да маши сервис нец-аут-дупла и брејкне га Ноле с нулом. Шта је био циљ акције? Двометраша стокилаша да растрчи довољно за троцифрен пулс и - сјебан сервис. Ми пиздимо а Ноле љисиц.

posebno na forhend, ali to tek kad se pogledaju "veliki brojevi" vidi se da se Novak ne libi da napadne protivnika tamo gde je jači i da ga teškim trenucima bije njegovim oružjem...


Делпотро нпр?

Нама изгледа да Ноле игра различито али уствари он персонализује игру према слабим тачкама противника. Понеки младац га изненади испрва али надаље му Ноле скенира мане што ни његов тренер нуме. Онда обрише патос њиме (задње две муштерије протеклог викенда) са јасном поруком - 'де те сретнем ту ти метнем.

srdjan.pajic srdjan.pajic 05:25 26.11.2023

Re: Odlične

Dobar ti je ovaj ptičarski šatro blog, ladno sam mislio da nam se vratio brat albicila.

A moju mačku Andromedu juče zamalo da odnese soko. Lovila miševe kod komšije, i ptičurina je snimila sa nebesa, pa se surduknula, ko u crtanom filmu. Ali ga je ova naša videla ova u poslednjoj milsekundi, bio je soko na 3 metra od nje, zamalo u zemlju da se zabode. Pobeže ko munja ispod dečije kolibe. Posle je pola dana odispod mrnjaukala i odbijala da izađe.
nikvet pn nikvet pn 12:56 26.11.2023

Re: Odlične

srdjan.pajic
moju mačku Andromedu juče zamalo da odnese soko


Чекај полако да разјаснимо (у одсуству Албициле) - соко је лак и брз, фата само птице, длакаво му бљах. Пре ће бити јастреб, планирао да ручка омиљену преријску џукелу али у задњем моменту увидео да се зезнуо па повуко ручну. Свеједно, због ето кратковидих разроких јастребова ипак кевлар прслук је кева (Шалашала, не би ту ни оклоп помогао. Канџа птице грабљивице је чисто чудо природе, прави тилт у секунди. И полупромашај са само једном закачком буде најчешће фаталан.)
Spiridon Spiridon 10:51 20.11.2023

pitanje

Ove godine sam redovno trčao na Ratnom Ostrvu (obilazio sam ga celo). Nakon nekoliko puta sam shvatio da živu dušu nisam sreo, pa me malo uhvatila frka. Pitao sam onog vojnika na samom početku pontonskog mosta da li postoji neki razlog zašto nema ljudi (osim na Lidu), a on mi je rekao da su divlje svinje zeznute, posebno ako imaju mlade.

Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo? Do sada sam trčao 10 puta (leti) i nekad nisam imao problema.
tetkino tetkino 11:00 20.11.2023

Re: pitanje

Разлог што нема људи на оству, ван Лида нису дивље свиње, него комарци величине дивље свиње.
promoter promoter 11:07 20.11.2023

Re: pitanje

Spiridon
Ove godine sam redovno trčao na Ratnom Ostrvu (obilazio sam ga celo). Nakon nekoliko puta sam shvatio da živu dušu nisam sreo, pa me malo uhvatila frka. Pitao sam onog vojnika na samom početku pontonskog mosta da li postoji neki razlog zašto nema ljudi (osim na Lidu), a on mi je rekao da su divlje svinje zeznute, posebno ako imaju mlade.

Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo? Do sada sam trčao 10 puta (leti) i nekad nisam imao problema.

Ja sam svojevremeno šetao na Ratnom ostrvu.
Napravim ceo krug, nikada nisam video ni prase, a kamoli svinju.
Spiridon Spiridon 11:28 20.11.2023

Re: pitanje

tetkino
Разлог што нема људи на оству, ван Лида нису дивље свиње, него комарци величине дивље свиње.


ja trcim u vreme pre nego sto komarci krenu, a kada trcis oni se ne zalecu, tako da to nije problem
Spiridon Spiridon 11:30 20.11.2023

Re: pitanje

promoter
Spiridon
Ove godine sam redovno trčao na Ratnom Ostrvu (obilazio sam ga celo). Nakon nekoliko puta sam shvatio da živu dušu nisam sreo, pa me malo uhvatila frka. Pitao sam onog vojnika na samom početku pontonskog mosta da li postoji neki razlog zašto nema ljudi (osim na Lidu), a on mi je rekao da su divlje svinje zeznute, posebno ako imaju mlade.

Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo? Do sada sam trčao 10 puta (leti) i nekad nisam imao problema.

Ja sam svojevremeno šetao na Ratnom ostrvu.
Napravim ceo krug, nikada nisam video ni prase, a kamoli svinju.


to je i moje iskustvo .. video sam jednom dabra na samom vrhu ostrva. Razlog za trcanje po ostrvu je jednostavan. Prelepo je i zaklonjen si od vrucine. Trcis po zemlji i cuvas kolena.
cmix909 cmix909 21:04 20.11.2023

Re: pitanje

Spiridon
... Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo?...

Mozda neko (iz pticarskih udruzenja) zna kuda su otisli orlovi sa VRO kada im se kuća srusila. Zapis o toj nesreci postavio sam pred gasenje Foruma ove medijske kuće; slike se ne vide, ali evo nekih drugih, nista boljih...


Gnezdo


Drvo na pocetku relativno tajne staze

Osim par bliskih osoba, samo sam jednog ljubitelja fotografije s teskom opremom, s kojim sam tamo stupio u razgovor, odveo do gnezda, ali tek posto je polozio zakletvu cutanja.


Napajanje kamere



Prolece 2018






Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:18 21.11.2023

Re: pitanje

cmix909
Spiridon
... Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo?...

Mozda neko (iz pticarskih udruzenja) zna kuda su otisli orlovi sa VRO kada im se kuća srusila. Zapis o toj nesreci postavio sam pred gasenje Foruma ove medijske kuće; slike se ne vide, ali evo nekih drugih, nista boljih...


Gnezdo


Drvo na pocetku relativno tajne staze

Osim par bliskih osoba, samo sam jednog ljubitelja fotografije s teskom opremom, s kojim sam tamo stupio u razgovor, odveo do gnezda, ali tek posto je polozio zakletvu cutanja.


Napajanje kamere



Prolece 2018








Jel si probao da saznas kod Fondacije za zastitu ptica grabljivica? Ta kamera za posmatranje je bila od njih. Sad sam kratko pogledao i na njihovoj stranici nista nisam nasao o toj nesreci.

Sigurno sest-sedam godina nisam bio na VRO. Jel su i dalje tamo one udzerice i smece od 'ljubitelja prirode'?


P.S. Ja sam mislio da su dabrove jeli samo Indijanci, a sad vidim da njihovo meso stize u ekskluzivne evropske restorane preko lovokradica i krijumcara.
promoter promoter 10:44 21.11.2023

Re: pitanje

Neues aus der Nachbarschaft
cmix909
Spiridon
... Zanima me da li neko ima iskustvo ili priču vezanu za Ratno ostrvo?...

Mozda neko (iz pticarskih udruzenja) zna kuda su otisli orlovi sa VRO kada im se kuća srusila. Zapis o toj nesreci postavio sam pred gasenje Foruma ove medijske kuće; slike se ne vide, ali evo nekih drugih, nista boljih...


Gnezdo


Drvo na pocetku relativno tajne staze

Osim par bliskih osoba, samo sam jednog ljubitelja fotografije s teskom opremom, s kojim sam tamo stupio u razgovor, odveo do gnezda, ali tek posto je polozio zakletvu cutanja.


Napajanje kamere



Prolece 2018








Jel si probao da saznas kod Fondacije za zastitu ptica grabljivica? Ta kamera za posmatranje je bila od njih. Sad sam kratko pogledao i na njihovoj stranici nista nisam nasao o toj nesreci.

Sigurno sest-sedam godina nisam bio na VRO. Jel su i dalje tamo one udzerice i smece od 'ljubitelja prirode'?


P.S. Ja sam mislio da su dabrove jeli samo Indijanci, a sad vidim da njihovo meso stize u ekskluzivne evropske restorane preko lovokradica i krijumcara.

A zašto se, inače, dabrovi ne jedu?
cmix909 cmix909 12:23 21.11.2023

Re: pitanje

Neues aus der Nachbarschaft


Jel si probao da saznas kod Fondacije za zastitu ptica grabljivica?...

Sigurno sest-sedam godina nisam bio na VRO. Jel su i dalje tamo one udzerice i smece od 'ljubitelja prirode'?

P.S. Ja sam mislio da su dabrove jeli samo Indijanci...

Nisam.

Onaj niz stracara jos postoji (to su privatni posedi -- posle rata su na ostrvu bile plantaze PKB-a), s tim da ima i par novosagrađenih kućica, za sad pristojnog izgleda. Relativno novo je i to da je uklonjen mali pontonski most na ulazu u (polu-kanal) Galijaš.
I među onim malobrojnim posetiocima unutrasnjosti ostrva ima bacaca nerazgradive ambalaze, ali najgore je na jugoistocnom spicu, gde posle poplave ostanu velike kolicine plastike i drugog otpada.

PS. Dabrove i danas jedu samo indijanci. Usput, ima ih (dabrova) u Engleskom vrtu u Minhenu.

zoja444 zoja444 12:24 21.11.2023

Re: pitanje

verovatno zato sto su kao i sve divlje zivotinje zilavi. slabo tu pac pomaze.
promoter promoter 12:42 21.11.2023

Re: pitanje

zoja444
verovatno zato sto su kao i sve divlje zivotinje zilavi. slabo tu pac pomaze.

Ne verujem da su žilaviji od divljeg zeca.
A on se baš mnogo jede.
shmoo shmoo 13:53 20.11.2023

Флај лајк ен игл ту д си

Novak Đoković sada sam drži sve značajne rekorde u tenisu!






А одбио да прими вакцину у Клаус Шваб племенити ов Давос корона хистерији.

Чак је Новак, рекет број један свих времена, у Аустралији и мардељао (на неки начин) због тога.

Како то може?




docsumann docsumann 18:35 20.11.2023

Re: Флај лајк ен игл ту д си



NNN NNN 20:20 21.11.2023

Re: Флај лајк ен игл ту д си

Vodili Čifsi na poluvremenu i onda u 2. nisu napravili ni jedan jedini poen!
Ovaj duel bi vrlo lako mogao OPET da bude u SB (ne bih imao ništa portiv, naprotiv)
Nisam odgldao, jbg. bio je najekstremniji termin, ali Čifsi opet nisu materijalizovali 100 jardi viška.
docsumann docsumann 21:23 21.11.2023

Re: Флај лајк ен игл ту д си

NNN
Vodili Čifsi na poluvremenu i onda u 2. nisu napravili ni jedan jedini poen!
Ovaj duel bi vrlo lako mogao OPET da bude u SB (ne bih imao ništa portiv, naprotiv)
Nisam odgldao, jbg. bio je najekstremniji termin, ali Čifsi opet nisu materijalizovali 100 jardi viška.


čifsi su dominirali prvo poluvrijeme. posebno u odbrani.
izgbili su "zahvaljujući" šupljim rukama wr-ra.
a Iglsi su pokazali karakter i na mišiće izgurali pobjedu (bukvalmo, čuvenim tuš pušom, koji već postake ozbiljno kontroverzna tema, popšto su Iglsi s tom akcijom praktično nezaustavljivi na 1jard (uspješnost 95%))
svarog svarog 13:43 22.11.2023

Re: Флај лајк ен игл ту д си

Utakmica se bukvalno svela na dugački pas Hrca ka Smitu koji je ovaj uhvatio odmah ispred end zone i dugački pas Mahomsa koji MVS nije uhvatio, odmah ispred end zone.

Valjda će sesti sve na svoje mesto u plej ofu. Tad Kanzas igra najbolje, mada mi se čini i da Fila ima još rezerve, pre svega u odbrani.

Da dodam: voleo bih da vidim Detroit u SB. Kako bi ovo čudno zvučealo pre samo 4-5 godina
docsumann docsumann 17:16 22.11.2023

Re: Флај лајк ен игл ту д си

jedan od "zacrtanih ciljeva" za ovogodišnju sezonu - Mailata da bude pozvan na ProBowl tekmu (pandan All Stars susretu u NBA)

drugi -Iglsi da uzmu SB i Kelsi zacementira svoj Hall of Fame status.
terijer od 135kg. a i dlaka mu taka - terijerska


guska-i-rostilj guska-i-rostilj 12:37 21.11.2023

шах бре!

Шаховски геније тениске игре.


Србија екипни првак Европе у шаху, мушки! Уз малу помоћ наших пријатеља, браво, бре!

maksa83 maksa83 12:46 21.11.2023

Re: шах бре!

Србија екипни првак Европе у шаху, мушки! Уз малу помоћ наших пријатеља, браво, бре!

Više velemajstora od Srbije trenutno imaju samo Rusija, Amerika, Nemačka i Ukrajina.
dragosevacsutra dragosevacsutra 22:44 23.11.2023

Re: шах бре!


jeste, onaj sarapa (autoritet na gedzu) pravi srbin

49 41 49 41 16:11 21.11.2023

U sadejstvu s prirodom

i ziveti od nje.

https://youtu.be/JNEplaYZtpI

https://youtu.be/62P470JcDN4
NNN NNN 14:12 25.11.2023

Re: U sadejstvu s prirodom

Hvala za klipove (gledao sam kako ludi Kinezi love pomoću kormorana).
Ribolovci generalno ne vole ove drevne ptice jer love i jedu mnogo ribe (za svoju težinu), i "izloviće svu ribu" ali...
kormorani su spadaju među starije žive vrste ptica i za ovih više desetina miliona godina koliko postoje nisu "izlovili svu ribu", zapravo su za sve to vreme uništili riblji fond nemerljivo manje nego ljudska vrsta za poslednjih 100 godina, a jedna stvar je i dalje potpuno sigurna:
gde ima kormorana - ima i ribe!
zilikaka zilikaka 19:01 25.11.2023

Re: U sadejstvu s prirodom

Ribolovci generalno ne vole ove drevne ptice jer love i jedu mnogo ribe (za svoju težinu), i "izloviće svu ribu"

Da, znam da su onomad na Catskoj bari pričali kako navodno obližnji ribnjak ima problem sa kormoranima. Ako nisu pominjali i nešto kako ih rasteruju al kako je novi vlasnik isušio ribnjake, verujem da ih je to desetkovalo
NNN NNN 19:49 21.11.2023

Srećna slava svima koji slave

...a i onima koji idu na slavu
promoter promoter 19:51 21.11.2023

Re: Srećna slava svima koji slave

NNN
...a i onima koji idu na slavu

Fala vi!
A i nama koji ne idemo na slavu.
49 41 49 41 02:54 22.11.2023

Re: Srećna slava svima koji slave

NNN
...a i onima koji idu na slavu

Hvala od srca.
NNN NNN 14:05 25.11.2023

Dodao sam još koju fotku na kraju teksta

da se ne baci
angie01 angie01 14:13 25.11.2023

Re: Dodao sam još koju fotku na kraju teksta

lepe su!
NNN NNN 21:25 25.11.2023

Đokovićeva sezona 2023.

se upravo završila, nažalost sam kraj nije onakav kakav smo priželjkivali,
imao je meč lopte za finale Dejvis kupa protiv Australije (to bi tek bio spektakl),
ali se Siner volšebno izvukao (kao uostalom ceo 3. set).
Kasnije u dublu su Italijani bili bolji u 1. setu, a u 2. su imali dosta više sreće (što bi Viško rekao "nisu Italijani, nego Talijani", ali šta je tu je, žao mi je što nismo iskoristili Kecmanovićeva sjajna izdanja u singlovima.

...a sad ono glavno:
Novak je u ovoj sezoni osvojio 3 Gren Slema (uz finale Vimbldona) i time postao apsolutni rekorder sa 24 Gren Slema (Nadal je ostao na 22).
Takođe je postao jedini teniser sa osvojena minimum 3 od sva četriri Gren Slem turnira
(trenutno 10 AO + 3 RG + 7 W + 4 USO) - trostruki "Karijer slem".

Takođe je osvojio i dva turnira iz Masters serije i time povećao svoj rekord i sada je zaokružio na 40 (Nadal je ostao na 36 na 2. mestu).

Osvojio je i rekordni 7. završni turnir (Federer je ostao na 6)

Završio je godinu rekordni 8. na 1. mestu ATP liste (iza su Sampras sa 6 i Konors, Federer i Nadal sa po 5)

Takođe sada je trenutno na rekordnoj i jubilarnoj 400. nedelji na 1. mestu ATP liste (uz sve prethodne zabrane i neračunanje nekih osvojenih bodova).

NNN NNN 21:38 25.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

Od manje bitnih, ali interesantnih rekorda izdvojo bih da mu broj pobeda na top 10 sada 257 (tu je još pre neku godinu pretekao Federera sa 224) i da mu je ovo (rekordna naravno) 13. godina u kojoj ima najviše pobeda na top 10 tenisera!
na dalekom 2. mestu je Federer sa 8 takvih godina čisto da se ima bolja sklika koliko je tokom karijere Novak imao (naj)teže maguće protivnike (a ne kažem teži žreb konstantno).
Inače Novak je prošle nedelje osvojio svoju 71. titulu na tvrdoj podlozi čime se izjednačio sa Federerom (Agasi je 3. sa 46).
Kada smo već kod 71. titule - tokiko je Novak osvojio "velikih turnira" (GS + Masters + Završni turnir + OI) najbliži pratioci su Nadal sa 59 i Federer sa 54 (koji je npr. odigrao više od 20 velikih turnira u svojoj karijeri u odnosu na trenutan broj tih turnira na kojima je Novak učestvovao, čisto da se dodatno stekne uvi u dominaciju i ko je očigledno G.O.A.T.)

Dakle ove godine Novak je postavio one bitne rekorde koji nisu bili u njegovom vlasništvu, a one koji već jesu bili je samo "podebljao", tako da je u mnogim teniskim karijernim parametrima dodatno povećao marginu u odnosu na svoje pratioce.
bene_geserit bene_geserit 22:44 25.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

Đokovićeva sezona 2023.
se upravo završila, nažalost sam kraj nije onakav kakav smo priželjkivali,
imao je meč lopte za finale Dejvis kupa protiv Australije (to bi tek bio spektakl),
ali se Siner volšebno izvukao (kao uostalom ceo 3. set)

Pa dobro, ne može da pobedi svaki meč, i protivnici igraju tenis, igrao je protiv top-5 igrača koji je u odličnoj formi.
Meni je Dejvis Kup uvek bio besmisleno takmičenje, i u starom formatu, a tek ovom novom. Al Đokoviću je stalo do toga pa mi po malo žao.
Vreme je za odmor, sezona iz snova.

Nego smešno mi, na bbc-u teniski deo, nije bilo otvoreno za komentare dok je trajao Tour finals, nije bilo ni kad je Srbija izbacila GB, a sad kad smo izgubili od Talijana, otvorili su za komentare, da mogu malo da izleče frustracije. Cirkus.
NNN NNN 23:09 25.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

I ja lično bih pre birao da Novak osvoji Završni turnir (zbog rekorda) nego Dejvis kup, ali imam utisak da njemu baš bilo stalo, a i prošli put kada su osvojili to je svim članovima reprezentacije "katapultiralo" karijere.

Britanci su baš "prsli" (nije da nismo to znali), ali ova tragedija u Gazi je pokazala svo licemerje "Zapada" u najgorem sjaju (u pravom svetlu, samo što su to koliko-toliko prikrivali).
Poslednji biser je imao Gardijan pre par dana kada su najavili razmenu talaca:
"Palestinci će da puste zarobljenu izraelsku decu,
a Izraelci će da oslobode Palestince od 18 godina i mlađe."
Pa su posle opravdanog polivanja govnima svog iole normalnog sveta prepravili, ali ceo dan su isijavali svoje sramotno licemerje.
U sličnom svetlu izraelska deca su bila "oteta", a palestinska su bila "u zatvoru" i slične licemerne bedastoće i jezičke vratolomije.
Tako da je sve vezano za tenis bukvlano potpuno zanemarljivo u odnosu na to koliko su u stanju da budu licemerni za mnogo ozbiljnije stvari.
Ali generalno izbegavam da kopam po govnima i držim se tema koje nisu toliko opterećujuće.
bene_geserit bene_geserit 23:25 25.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

ali ova tragedija u Gazi je pokazala svo licemerje "Zapada" u najgorem sjaju

pa dobro, rat se vodi i propagandom, šta je tu novo?
nego jbga, tenis nije rat
tessa1 tessa1 10:01 26.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

Meni je žao što je Srbija izgubila.
promoter promoter 11:39 26.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

tessa1
Meni je žao što je Srbija izgubila.

Eeee, baš sam popizdeo.
Gledamo žena i ja.
Nolo ima tri brejk lopte, ujedno i meč lopte.
Kaže žena, sada će da ih potroši sve.
Ja na to rekoh, nema šanse da prospe 3 meč lopte.
Kada ono, Siner dobi 5 poena uzastopno.
Malo je reći da sam popizdeo na kvadrat.
tessa1 tessa1 11:47 26.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

Eeee, baš sam popizdeo.
Gledamo žena i ja.
Nolo ima tri brejk lopte, ujedno i meč lopte.
Kaže žena, sada će da ih potroši sve.
Ja na to rekoh, nema šanse da prospe 3 meč lopte.
Kada ono, Siner dobi 5 poena uzastopno.
Malo je reći da sam popizdeo na kvadrat.


Uđem na Sportal, pogledam rezultat i poginem,


i tako juče u par navrata.
nikvet pn nikvet pn 13:13 26.11.2023

Re: Đokovićeva sezona 2023.

NNN
i prošli put kada su osvojili to je svim članovima reprezentacije "katapultiralo" karijere.


Управо због њих је синоћ изгубио, ценим. У финалу Торина меч се ломи, Ноле гледа клупу и добије стручни савет: олади, ожежи, скрати; штагод. Синоћ гледа клупу а на њој хулигани. Исколачене очи, урлање, стиснуте песнице; још ножеви у рукама фале. Исијава мржња, грозна слика.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana