Gost autor

Чудни су путеви господњи

zilikaka RSS / 10.12.2021. u 16:25

 Гост аутор: nikvet pn

Тамо деведесетих, тек што сам отворио приватну амбуланту дошао ми је старији симпатичан пар са четворо паса мешанаца. Само је она говорила, витка жишка, он ситан блед са подочњацима смешкао се и ћутао. На крају терапије објаснио сам даљи поступак и исхрану покушавајући да и њега увучем, деловао ми је стабилније. Она је пресекла: Португалац, зове се Хелио, српски нула. Много је болестан од свашта, пије двадесет и четири таблете на дан. Испратио сам их, руковао се меко као баба. У наредних неколико сусрета испричала је да су се одавно нашли у Немачкој на раду, фризерка и електричар, немају деце; још коју годину до пензије решили да проведу у Србији, после ће већ видети.

Живели су у кући са двориштем премалим за превише паса. Велика разлика од њене родитељске куће у Кривом Виру. Но нажалост по смрти родитеља то је све прилично пропало. Она није показивала вољу да се тамо врати нити да обнови; њему је било свеједно.

Криви Вир је бајковито планинско село у Јужном Кучају, на извору Тимока подно Ртња. Огромно зелено пространство, некад препуно народа. Јако и богато сточарско село довољно је било моћно да против краљ-Милана Обреновића подигне чувену Тимочку буну.

Уредно су долазили док Драгица није почела псе да доводи сама. Где ти је Португалац, је ли здрав? Ма да, Хелио је добро него... одметнуо се у хајдуке.

 Умрла је нека њена рођака у селу у дубокој старости, и они су дошли на сахрану. У Кривом Виру иначе умире се у врло великим годинама. Сеоско гробље је поврх села добар километар и кусур. Поворка се лагано пела по предивном пролећном дану; пространство планине и моћни Ртањ лагано се отварали пред њима. Једног момента Хелио се ухватио за груди: Хелио умре овде! Сви брижно на њега а он каже: Не данас! Кад Бог позове! Нису га баш разумели али добро. После сахране и трпезе Хелио је отишао у таштину полусрушену кућу накрај села изнад врела Тимока и свечано изјавио: Хелио овде остане! Не иде у град! Драгица га је одвраћала, убеђивала, молила, кумила, наређивала; ма ништа, он је тако решио. Најзад одвезла се са рођацима назад у Параћин а он остао да спава у руини. Ујутру је побацао све таблете и прихватио се алата. Њени рођаци су му доносили храну и радознало пратили пустињака који се разрадио као момак. Ретко се упомоћ понудили. Драгица је долазила да среди и скува али никаква убеђивања да сиђе у град нису помогла.

За пар месеци реновирања кућа, помоћне зграде, шљивар, башта - све је засијало. Својим рукама је урадио, човек од сто заната. Купио је пар коза и прасиће па ме око тога позвао. Драгица ми је све успут испричала али опет сам се врло изненадио кад смо стигли. Једва сам га препознао. Уместо бледоликог жутаћа са подочњацима гробару пред лопатом дочекао нас је насмејан румен стамени чикица без врата, чврстога руковања. После кратког послића у штали сели смо и питао сам га која је то чаробна таблета њега препородила? - Таблета? Ево моји таблета! Па на сто редом - прво ракија, па онда парадајз, краставци, тиквице, ротквице, лук све росно из баште, млад сир козји, млеко, коприве... И на крају - порто. Из његовог краја. - Али мој ДрагИца ми највеци таблета!

Организовали су се лепо, он уопште није силазио у град а она би покоји дан недељно провела у селу. Псе су лети држали горе, зими доле. Прасиће утовљене у добре свиње продавао је а козе размножио. Од млека је правио сир. Испрва бели док се није упустио у качкаваљ. Оспособио је стару пушницу да га одими. Онда је и месо ту сушио, врло успешно. Једне зиме пред мене је сав поносан изнео некакве дебеле кобасице необичног изгледа, заборавио сам име. Црвено-беле од крупних коцкица меса и сланине пикантно зачињене - То у мој португал село праве. Стварно добре. Уз сјајан козји качкаваљ и порто поред огњишта и ватре у снегом затрпаном Кривом Виру незабораван угођај.

 - Много ми лепо у Србија. Србија лепси од Немацка и лепси од мој Португал. Мој Драгица мене пази а и ја њега. Имам здравле и све сто ми дуса оце. Хелио срецан цовек. Немам риба и немам кестен, сиротински леба у Португал, али боземој, набавим помало.

 Током година стадо је нарасло на педесетак коза које је сваког јутра изводио на пашу по околним брдима. Сељаци су му били захвални што им чисти урасле шљиваре и баште. Очистио је и врело Тимока од ђубрета; сијао је добротом гдегод.

 Ускоро су им стигле и немачке пензије. То се није приметило као што обично бива код наших гастоса. Купили су понеку ситницу и мало бољи ауто, скромно колико им је требало. Лепо их је било видети.

 Једнога врелог летњег дана позван сам за болесну свињу. Спремио сам се, дошао али још од капије видео да му нешто није добро. У штали је побледео и клонуо; брзо сам га изнео и умио. Шта је Хелио, где боли? - Стомак, доруцковао пецурка... Поврати, брзо! - Не мозе... Утрпам га у кола и нагазим преко Честобродице за Параћин у Хитну. Целим путем га нешто пропитујем да остане свестан. Онесвешћен седећи да поврати угушиће се; врло тврда ситуација. Стигнем, унесем га у Хитну на кревет, сестра тражи име и презиме - дај бре доктора аман - име и презиме па добијете доктора - пиши К-а-в-а-к-о Х-е-л-и-о, доктора брже, човек умире - Шта!? Страни држављанин? То овде не може него правац у Ћуприју! Тада сам јој тако треснуо песницом о астал да је докторка излетела као чеп из боце. Једва сам јој у трку добацио: тровање печуркама. Уто је улетела и његова Драгица онако енергична и језична; мени свануло. Препустио сам их судбини.

 Преживео је. Онако румен и темељит већ прекосутра козе је на пашу извео. Моји козиица лепотиица...! И опет брао печурке.

 Једног лета позвао ме је он, зачудо, углавном је звала она. Спремио сам шта треба и отишао. На капији чекало ме изненађење. Умрлица. Сав згужван Хелио бацио ми се у загрљај и ридао. Мој Драгица отисо... Изасо да просета, казем немој сад много вруцина и само пао, мој Драгиица... Срце ми се стегло.

 Прошло је неко време. Видно је остарио Хелио али опет му срце заигра око коза и посла.

 Незнам шта цу. Сам овде висе не мозе без мој Драгица. Много теско. Сацекам да му дам годину па да идем. А где да идем? Незнам. У Португал не могу, нецу. Били смо одавно кад је Португал досо у Европу, отворили фирма хидраулика и радили. Али брат ми није дао мој паре од наследства. Кредит притисо и бизнис пропао. Као да це Хелио све да поједе, неце, Хелио деца нема, за негови деца Хелио све остави. Вратили се у Немацку јос неколико године па у Србију. У мој Португал ето не могу, боли дуса. А тек овде... Да идем у Ангола?

 Ту се испрва изненадим, па помислим, да, језик, култура, колонијална сила... Полако. Да размислим. Португалских колонија по свету ихај. Азију (Тимор, Макао) неће, каже лоша му храна тамо; добро. Африка? Ангола, Мозамбик? Хм, врућина, политички нестабилно а и пуно вакцина за Африку треба. Боље ти је можда Кап Верде, има и риба и планина. Или Бразил? Ипак иди ти Хелио у амбасаду па питај, свакако боље знају од мене.

 После нешто времена ето га, смешка се, здрав, чврст, румен.

 Био Хелио у Београд у амбасада. Иде у Бразил. Ево дам година за мој Драгица и после иде. Сви козица сам продао. Сви имовина сам им оставио и потписао (њеној фамилији са осмехом игуане) само мој Лепа (мешанка немачког овчара) да цувају, и ти доктор да је пазис. Теби сам донео сира. Идем у мало место на море, Баија де Салвадор, има и планина. Прво црква да ме прими за мало време док не види Хелио како це.

 Tу смо се растали. Направио сам му мејл адресу па се јавио како је лепо стигао и како се снашао. Дописивали смо се после о празницима. Његову Лепу су како-тако чували док није у добрим годинама отишла; нисам имао срца да му то јавим. Саставио је опет свој живот некако али његова Драгица и кривовирска слобода по планини с козама остале су му непрежаљене. Његов димљени козји качкаваљ чувао сам као благо, са годинама све бољи. Тек понекад помало сам га рендао у пармезан и уживао. Како га је нестало уто је некако и мејлова из Бразила престало.

 Кажу да наше душе после смрти лутају. Може бити, ко би то знао. Ако је то истина за његову душу сигуран сам где је. Komentari (223)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 16:36 10.12.2021

Evo ja prva

Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv) blogokolegu i prijatelja Nikveta.
Vi izvolte...
predatortz predatortz 17:44 10.12.2021

Re: Evo ja prva

zilikaka
Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv) blogokolegu i prijatelja Nikveta.
Vi izvolte...


Fala, milostiva!

A tvom gostu čestitam! Lepo je napisao ovu toplu, ljudsku priču.
Uživao sam čitajući.
nikvet pn nikvet pn 17:53 10.12.2021

Re: Evo ja prva

Домаћице драга још је већа почаст код тебе гостовати (ала смо ударили у сердаре-војводо ; тако и треба).

Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.
docsumann docsumann 17:59 10.12.2021

Re: Evo ja prva

Vi izvolte...


izvoleli.

zahvaljujemo i gostu i domaćici - lijepa priča.

predatortz predatortz 18:20 10.12.2021

Re: Evo ja prva

Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.


Kako? To samo Glavni Inženjer zna!

Kad sam bio mali, ali ono baš mali, zatekao sam uplakanu strinu kako govori mojoj majci kako njena stara neće dugo. Srce je, kaže, skroz izdalo.
I tako svake godine, čeka se kad će prija Ruža pred Gospoda.
Sahrani prija Ruža strininog oca, snažnog i "zdravog" čoveka, jakog poput stene. Tek je pedeset i neku bio prebacio. Samo se prevrnuo. Dočeka smrt moje majke, isto tako pedeset i četiri. Dožive da umre moj stric.
Umrla je u dubokoj starosti, debelo preko osamdeset, godinu, dve, ne sećam se tačno, pre moje strine koju odnese karcinom.

A kad telefon zazvoni posle 22, godinama je prva pomisao svima bila "umrla Ruža!"
mirelarado mirelarado 19:09 10.12.2021

Re: Evo ja prva

A tvom gostu čestitam! Lepo je napisao ovu toplu, ljudsku priču.
Uživao sam čitajući.


Takođe. I zamisli se čovek nad neobičnom sudbinom tog čoveka. I seti se nekih drugih stranaca koji su se sticajem okolnosti obreli u nekom našem mestu i tu ostali.

Prelepa priča, Nik.
mariopan mariopan 19:48 10.12.2021

Re: Evo ja prva

Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.

To je zato što je bio dobar čovek. Uživao je u onome što radi i što ima, Dragicu, prirodu, koze, skromnu kućicu, imao je ljubavi u sebi za sve to i zato mu je sve to bilo lepo.

To ga je osnažilo i donelo mu zdravlje i svaki napredak. Divan čovek.
angie01 angie01 20:34 10.12.2021

Re: Evo ja prva

Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.


pa tako sto je umesto zagadjenja, guzve, pritiska,f rke, vestacke hrane i ostalih zagadjivaca,izabrao zivot po meri coveka sa prirodnom hranom, dobrim vazduhom, vodom,...umesto da gajimo prirodnu hranu za celu Evropu-mi izmisljamo zagadjenje kao spas-
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:24 10.12.2021

Re: Evo ja prva

zilikaka
Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv)


Част и задовољство ми је да угостим...

Би било најлепше у духу српског језика


dogodinedragosevac dogodinedragosevac 00:38 11.12.2021

Re: Evo ja prva

Prelepa priča, Nik.zilikaka zilikaka 09:06 11.12.2021

Re: Evo ja prva

vrabac_onaj
zilikaka
Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv)


Част и задовољство ми је да угостим...

Би било најлепше у духу српског језика


Znam, al tako mi, nemačkari...
alselone alselone 09:10 11.12.2021

Re: Evo ja prva

Znam, al tako mi, nemačkari...

Ne vidim nikakav problem govoriti u infinitivu. Naprotiv, razgovarati tako je i pisati tako daje posebnu lepu notu.
zilikaka zilikaka 09:29 11.12.2021

Re: Evo ja prva

Ne vidim nikakav problem govoriti u infinitivu.

Ajde?!
Nama je taj način u ušima ali svakako nije prvi izbor u srpskom jeziku uopšte.
Vidiš da Vrabac ima primedbi.
shmoo shmoo 10:18 11.12.2021

Мустафа на сабаху, до јације је далеко

zilikaka
vrabac_onaj
zilikaka
Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv)


Част и задовољство ми је да угостим...

Би било најлепше у духу српског језика


Znam, al tako mi, nemačkari...Ма јок, нема то везе са кучићима и мачићима.

То је једна од разлика које се обично наводе када се говори о тзв. западној варијанти онога што смо некада звали српскохрватски језик и о тзв. источној варијанти онога што смо некада звали српскохрватски језик.

На западу инфинитив, на истоку да + презент.

Кажу да је до такве употребе инфинитива у западној варијанти онога што смо некада звали српскохрватски језик дошло заправо под утицајем немачког језика.

А кажу да такве промене у граматичкој структури језика умеју да буду врло знаковите за један језик, много више од, рецимо, позајмљивања туђе лексике из других језика.


nsarski nsarski 11:11 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

На западу инфинитив, на истоку да + презент.


U svojoj kolumni u "Politici" Ivan Klajn je baš o tome pisao. Ovu istočnu verziju je nazvao "dadakanje". Meni je dadakanje "prirodnije" od ređanja infinitiva, mada i sa dadakanjem ume da se pretera, tj. i sa dadakanjem se ume preterati.

shmoo shmoo 11:35 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

nsarski
На западу инфинитив, на истоку да + презент.


U svojoj kolumni u "Politici" Ivan Klajn je baš o tome pisao. Ovu istočnu verziju je nazvao "dadakanje". Meni je dadakanje "prirodnije" on ređanja infinitiva, mada i sa dadakanjem ume da se pretera, tj. i sa dadakanjem se ume preterati.
Па постане кокодадакање?Та линија да+презент/инфинитив лепо иде границом некадашњег вишевековног додиривања две велике империје, Хабзбуршке и Отоманске. Тзв. спољашња историја језика која мора да иде, да бисмо ту структурну промену могли и да објаснимо, уз ову унутрашњу историју језика у коју улази и ово језичко обележје о којем причамо.

(Одакле Македонцима постпозитивни члан и губљење флексије (као и у неким говорима призренско-тимочког дијалекта српског језика)? Стигло им из балканских несловенских језика. Итд, итд, итд...)

А Срби вековима живе и са једне и са друге стране те границе међу бившим империјама, културама, цивилизацијама... (О трајању једне културе дуго после нестанка државе чија је то култура барем ми Срби знамо много.) Па је онда сваком говорнику српског језика "природније" оно што му је матерњи говор који је усвајао откако је проговорио и самим тим чешће то употребљава.

Зато и рекох да је ова структурна језичка разлика/промена знаковита. На то сам мислио. Одаје матерњи говор самог говорника, оно у језику што свако од нас усваја у својој кући од самог почетка.

У сваком случају, ова разлика само доприноси стилском богатству српског језика да се надовежем на ону књигу о стилу коју си окачио на другом блогу.

Зато се и не буним што све чешће у Београду и Србији чујем, рецимо, потакнути уместо подстакнути, како смо до пре пар деценија говорили.

Нека га, нека буде ту да допринесе богатству стилских ресурса српског језика па да можемо да користимо и једно и друго по потреби не бисмо ли некако разбили ту униформност, једнообразност (и монотонију) језичког исказа коју нам увелико намећу путем масовних медија.

Све што не осиромашује један језик него га обогаћује може да буде само добродошло, а не непожељно.

И за крај, хејтоваћу те ако ми не лајкујеш овај мој пост и такво твоје понашање сматраћу сајбербулингом па ћу аплицирати код модерације да ме едукује како да ефикасно улазим у клеш са таквима као што си ти.st.jepan st.jepan 11:47 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

nsarski
На западу инфинитив, на истоку да + презент.


U svojoj kolumni u "Politici" Ivan Klajn je baš o tome pisao. Ovu istočnu verziju je nazvao "dadakanje". Meni je dadakanje "prirodnije" on ređanja infinitiva, mada i sa dadakanjem ume da se pretera, tj. i sa dadakanjem se ume preterati.

Živijo infinitiv, smrt dadakanju!
Kako bez infinitiva napisati iole elegantnu, a košer srpsku rečenicu?
Zar da sedim i bujim u ekran do jutra?
Jednom, iznedravajući jednu rečenicu od nesagledive važnosti, bog'me i jesam zajutrio.
shmoo shmoo 11:59 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

st.jepan
nsarski
На западу инфинитив, на истоку да + презент.


U svojoj kolumni u "Politici" Ivan Klajn je baš o tome pisao. Ovu istočnu verziju je nazvao "dadakanje". Meni je dadakanje "prirodnije" on ređanja infinitiva, mada i sa dadakanjem ume da se pretera, tj. i sa dadakanjem se ume preterati.

Živijo infinitiv, smrt dadakanju!
Kako bez infinitiva napisati iole elegantnu, a košer srpsku rečenicu?
Zar da sedim i bujim u ekran do jutra?
Jednom, iznedravajući jednu rečenicu od nesagledive važnosti, bog'me i jesam zajutrio.Ш'о, бре, "смрт дадакању"?

(Или, како уз све саме инфинитиве без да+презент онда не помислити како српски постаје само тек један од доњоаустријских дијалеката немачког језика?)

Зато кажем:

Живело и дадакање и инфинитив! И нека баш зато и српски језик живи што дуже!

Лив ен лет лив!

Од мртвог језика гори је још само неки живи мртвац од језика. (А ниједно село не воли вампире са свог гробља.) Употребљавам понекада лингвистички бели лук и глогов колац само због оних живих мртваца од језика којима се споља на силу намећу нека тобож научна решења струке која том језику нису уопште блиска па онда звуче као преводи стрипа Алан Форд, рецимо, иако заиста нико тако не говори.

Не сећам се да ли си био присутан на ОВОЈ причи?

То је оно што мени пасује што се тиче језика.

adviser adviser 12:27 11.12.2021

Re: Evo ja prva

zilikaka
vrabac_onaj
zilikaka
Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti (uh, kako se mi odavde lako lepimo na infinitiv)


Част и задовољство ми је да угостим...

Би било најлепше у духу српског језика


Znam, al tako mi, nemačkari...

Zašto se forsira 'sukob' između 'mačkara' i 'psetara'!?
Mi smo uvek, ali uvek, imali i psa i mačka.
Uvek.
st.jepan st.jepan 12:31 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

Ш'о, бре, "смрт дадакању"?

Namerno sam prevršio (preterao).
OK, smrtr preterivanju!
Napisao sam "kako bez infinitiva", a ne "mora samo infinitiv".
Dakle slažemo se: i dadakanje i infinitivi, a svejedno košer.
Sa ovog visokog mesta (blog b92) pozivam jezičke vlasti da to i ozvaniče.
I da se taj zahteh obavezno pridoda zahtevima aktuelnog protesta.
st.jepan st.jepan 12:38 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

Не сећам се да ли си био присутан на ОВОЈ причи?

Dao sam svoj skromni pridonos.
docsumann docsumann 13:08 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далекоshmoo shmoo 19:55 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

st.jepan

Dakle slažemo se: i dadakanje i infinitivi,

Sa ovog visokog mesta (blog b92) pozivam jezičke vlasti da to i ozvaniče.Озваничено одавно. Протести су у овом случају излишни. Слобода избора између инфинитива и дадакања нам је свима на располагању и то већ деценијама. Лепа стилска варијација проистекла из тзв. спољашње историје језика, то јест историјских околности и разних контекста кроз које су и језик и култура пролазили заједно са читавим народом који раби тај језик и ту културу.

Једина евентуална ограничења онда у томе код свакога од нас проистичу искључиво и само из аутолекторисања и њиме потом изазване аутоцензуре.


Не сећам се да ли си био присутан на ОВОЈ причи?


Dao sam svoj skromni pridonos.Извини, нисам прошао коментаре опет пре него сам то данас написао. Моја грешка.

st.jepan st.jepan 22:03 11.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

Dakle slažemo se: i dadakanje i infinitivi,
Sa ovog visokog mesta (blog b92) pozivam jezičke vlasti da to i ozvaniče.

Озваничено одавно. Протести су у овом случају излишни. Слобода избора између инфинитива и дадакања нам је свима на располагању и то већ деценијама.


Nem' pojma, verujem.
Ali po reakcijama na moju povremenu infinitivnost, pa i po snebivanju domaćice, imao sam utisak da tome nije tako.
shmoo shmoo 01:02 12.12.2021

Re: Мустафа на сабаху, до јације је далеко

st.jepan
Dakle slažemo se: i dadakanje i infinitivi,
Sa ovog visokog mesta (blog b92) pozivam jezičke vlasti da to i ozvaniče.

Озваничено одавно. Протести су у овом случају излишни. Слобода избора између инфинитива и дадакања нам је свима на располагању и то већ деценијама.


Nem' pojma, verujem.
Ali po reakcijama na moju povremenu infinitivnost, pa i po snebivanju domaćice, imao sam utisak da tome nije tako.Надам се не и по мојој реакцији?

За реакције других људских бића, старијих од 15 година, нити могу нити хоћу да будем одговоран.

Черевићан Черевићан 18:45 10.12.2021

душом залуталом

Кажу да наше душе после смрти лутају

док Hulio ...............таблете гулио
душа на нос ...........само што му није,
Ртањ , козе, свиње ...(и керић по који)
те рад у природи ту здравље се крије


kamilo_emericki kamilo_emericki 18:59 10.12.2021

Čovjek koji živi među ljudima

i sa ljuduma ima puno ovakvih, toplih, ljudskih priča.
Hvala doktore što ih djeliš sa nama i nadam se da će ih biti još.
Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.

Ubi nas način života, izbor prioriteta, odnosa prema samome sebi, laži za koje mislimo da su istine. Kad je tvoj Euzebio promjenio prioritete i način života promjenilo se i njegovo fizičko zdravlje.
mariopan mariopan 19:43 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

Ovo je tako lepa i topla priča, kao da ga vidim.

Hvala nikvet
zilikaka zilikaka 20:04 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

Ovo je tako lepa i topla priča, kao da ga vidim.

Istina. I ja kad sam pročitala prvi put, pre objave, tačno sam mogla da zamislim sve.

gvozden1 gvozden1 22:51 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

Него ни данас ми није јасно како је тај добри човек баш утеко гробару пред лопатом; па заслужено и награђен.

Bemliga, ne znam kako, ali izgleda da ima nešto u onome "sve to ide iz glave"

Potseti me ova tvoja priča (dobro, dobro, sjajna je, znam da pišeš recke ko te pohvali :)) na Memedovićevu o Andri sa Stare Planine.

Bez obe noge, a kosi, cepa drva, radi sve i kaže da živi - normalno!
Nedostaju mu samo ljudi, voli razgovor a, osim žene, nema s kim da priča, nema nikog u komšiluku, nema komšiluka.

Na kraju kaže - nema predaje.

AndraA onda, ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ej, ne može to da prenese, a Andra kaže, nema predaje.

Tu paralelu je povukao neki komentar na vest o smrti te devojčice, i stvarno je slikovita.

Ipak sve iz glave stiže, kako god, ali stiže.
bene_geserit bene_geserit 23:27 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:36 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.


Ма таблоидне свињарије, ужасно смо се срозали, баш ужасно.
gvozden1 gvozden1 23:55 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.

Ali može da se veruje.
Jutjuberka, klinka, život joj je na jutjubu, nije neverovatno da sve to doživljava mnogo dramatičnije nego kad se mi ovde pokrljamo.

A da nečeg ima govori i privođenje tog praseta.
Teško da je sve to bez osnova.
gvozden1 gvozden1 23:57 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima


Ма таблоидне свињарије, ужасно смо се срозали, баш ужасно

A i tebi neverovatno da klinka može da se ubije zbog prozivanja i vređanja po internetu?

Ili, ma šta me briga što se ubila?
vrabac_onaj vrabac_onaj 23:58 10.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

gvozden1
bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.

Ali može da se veruje.
Jutjuberka, klinka, život joj je na jutjubu, nije neverovatno da sve to doživljava mnogo dramatičnije nego kad se mi ovde pokrljamo.

A da nečeg ima govori i privođenje tog praseta.
Teško da je sve to bez osnova.


ај да и ово не покваримо неким прасетом.
gvozden1 gvozden1 00:00 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

vrabac_onaj
gvozden1
bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.

Ali može da se veruje.
Jutjuberka, klinka, život joj je na jutjubu, nije neverovatno da sve to doživljava mnogo dramatičnije nego kad se mi ovde pokrljamo.

A da nečeg ima govori i privođenje tog praseta.
Teško da je sve to bez osnova.


ај да и ово не покваримо неким прасетом.


Da ti napišeš svinjarija, a onda da se prekine, da se ne bi pokvarilo?

Zanimnjivo
vrabac_onaj vrabac_onaj 00:19 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

gvozden1
vrabac_onaj
gvozden1
bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.

Ali može da se veruje.
Jutjuberka, klinka, život joj je na jutjubu, nije neverovatno da sve to doživljava mnogo dramatičnije nego kad se mi ovde pokrljamo.

A da nečeg ima govori i privođenje tog praseta.
Teško da je sve to bez osnova.


ај да и ово не покваримо неким прасетом.


Da ti napišeš svinjarija, a onda da se prekine, da se ne bi pokvarilo?

Zanimnjivo


Aj dobro, nastavi.
gvozden1 gvozden1 00:44 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima


Aj dobro, nastavi.

Nemam šta, ono što sam nameravao, rekao sam.
Andra je i u prvom planu i tema, ali, svako vidi šta hoće.
angie01 angie01 00:49 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

Ali može da se veruje.
Jutjuberka, klinka, život joj je na jutjubu, nije neverovatno da sve to doživljava mnogo dramatičnije nego kad se mi ovde pokrljamo.

A da nečeg ima govori i privođenje tog praseta.
Teško da je sve to bez osnova.


pa ti si isti takav siledzija na netu, je l ti mislis da je bezazlenije ono sto ti-i jos neki- upucujete sagovornicima,..a sad si se nasao da prozivas nekog tebi nepoznatog, za situaciju za koju pojma nemas sta se i kako desilo, jer si nesto procitao u zutoj stampi- stavrno najgori primitivizam na delu,..plus licemerje.
vrabac_onaj vrabac_onaj 01:00 11.12.2021

The Games Begin

gvozden1 gvozden1 01:26 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

angie01


Nešto bi tela, al ne zna na koju bi stranu, pa tuc tamo - tuc vamo.

Ma samo nek se tuca:)

Ajd ćao Endži.
adviser adviser 06:24 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

vrabac_onaj
bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.


Ма таблоидне свињарије, ужасно смо се срозали, баш ужасно.

21 godina!
Užas!
Naravno da će tabloidna govna da seire do beskonačnosti.
milisav68 milisav68 12:09 11.12.2021

Re: Čovjek koji živi među ljudima

bene_geserit
ono dete se ubi jer mu je Baka Prase nešto lupetalo.

Ja bi izbegavao takve tvrdnje, odakle bilo ko može da zna zbog čega se to dete ubilo.

Kombinacija više stvari, dete imalo neki kancer, išlo na hemoterapije, ostalo bez kose, nosilo perike, pa su perike i izgled bile povod za ismejavanje.

Naravno, tu je bila i armija obožavalaca, koja je podržala ismevanje.

To ismevanje sigurno nije pomoglo.
selica_nena selica_nena 21:30 10.12.2021

E kako je lepa priča!

Uživala sam čitajući i opet ću. Tako slikovito i toplo, a priča klizi kao izvorska voda.
Bravo!
nikvet pn nikvet pn 23:13 10.12.2021

Re: E kako je lepa priča!Него... Има ту једна димензија незахвална за опис речима. Постоје људи који се некако споразумевају са животињама. То је дар, доста ређи од апсолутног слуха рецимо. То је кад се у контакту са живуљком погоди фреквенција обострано и ето менталног контакта. Као кад на скали тражиш радио-Луксембург и гле, нађеш. Није баш као у оној народној причи Немушти језик али бар пола од тога свакако јесте. Ништа речи него некакав ток, или тон; тешко је то дефинисати. Невербална комуникација између врста, ваљда.

alselone alselone 08:33 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Постоје људи који се некако споразумевају са животињама.

Kako ti je pas? :) Sad je već porastao, računam.
nikvet pn nikvet pn 09:42 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Псина има сада осам и по месеци, ждере и расте ко шашаво, тутњи авлијом ко ждребе. И даље разноси обућу, јарца за веш обожава. Блентаво до бола али у пољу кад је добро изморим даје знаке здравог разума. Бомбона, лепо ко лутка; може бити од ње псина да ваља, до мене је.
vrabac_onaj vrabac_onaj 11:18 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Блентаво до бола али у пољу кад је добро изморим даје знаке здравог разума.


Уморан пас - добар пас :)

Ево овај мој мали муфљуз (јуче напунио 4 месеца) ми се склупчао поред ногу после два сата риљања блата уз шуму, низ шуму по овој киши и сад хрче ко да је булдог
predatortz predatortz 12:45 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija, pošto nam je Akita uginuo. Štenac lud k'o struja! Oprezan, bistar, ali to sa obućom je poriv kom ne može da odoli. Vijaju ga po dvorištu, a on skužio ko je najbolećiviji prema psima, pa beži i krije se iza mene.
Od milja ga zovem Ešerihija koli, jer je uporan k'o i ona kad se na nekog navrze.

Lud kucov, totalno!
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:55 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.
predatortz predatortz 13:06 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj
predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.


Jesu!
A ovaj malac me na prvu osvojio. Doduše, ja kučiće mnogo volim.
Čak, imam neku suludu teoriju, ali verujem u nju, da oni koji mogu proći pored deteta i kučeta, a da ne osete potrebu da ih pomaze, ne mogu biti dobri ljudi
Mene u kraju svi klinci znaju i pričaju sa mnom kao ozbiljni ljudi, pozdravljaju me sa dvadeset metara, a kučići trče da se maze.
docsumann docsumann 13:13 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj
predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.


border koli je hiperaktivni genijalac. vjerujem da mu treba puno šetnje i aktivnosti.
a mislim i da je vrabac nabavio pravog psa za svoj životni stil.

predatortz predatortz 13:18 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

border koli je hiperaktivni genijalac. vjerujem da mu treba puno šetnje i aktivnosti.


Na sreću, dvorište je ogromno, a kod mog tasta pas ima status člana porodice i nikad nije vezan.
mariopan mariopan 13:59 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

docsumann
vrabac_onaj
predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.


border koli je hiperaktivni genijalac. vjerujem da mu treba puno šetnje i aktivnosti.
a mislim i da je vrabac nabavio pravog psa za svoj životni stil.


Kažu da je ta rasa najinteliugentnija, a kada sam videla šta sve mogu da nauče zabezeknula sam se. Devojka pleše sa border kolijem, pravi ples i bez greške. .

nikvet pn nikvet pn 14:06 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

predatortz

Na sreću, dvorište je ogromno


Још ако таст држи стоку онда је бордер-коли бинго погодак, обострано
alselone alselone 14:12 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Још ако таст држи стоку

Ja planiram da držim stoku. Nas četvorica kolega sa posla razgovaramo o tome da za dve godine od danas kupimo seosko domaćinstvo i zapatimo sve po redu ali na najorganskiji mogući način.
predatortz predatortz 14:26 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

nikvet pn
predatortz

Na sreću, dvorište je ogromno


Још ако таст држи стоку онда је бордер-коли бинго погодак, обострано


Ne, odustali. Samo za sušaru i nešto pilića.
docsumann docsumann 14:30 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

nikvet pn
predatortz

Na sreću, dvorište je ogromno


Још ако таст држи стоку онда је бордер-коли бинго погодак, обострано
pazi ga samo bisstrookog, prosto uživa da mu se postavljaju zadaci
vrabac_onaj vrabac_onaj 15:16 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
i zapatimo sve po redu ali na najorganskiji mogući način.


koja si ti hipsterčina
predatortz predatortz 15:24 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj
alselone
i zapatimo sve po redu ali na najorganskiji mogući način.


koja si ti hipsterčina


Moj tast za to kaže:

Neće se motika otupiti u tvojim rukama!


Mada mi je odao priznanje za cepanje drva. Doduše, na njegov suptilan način. Rekao tašti:

Jaka mrcina, konj mu ravan nije!
alselone alselone 15:35 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj
alselone
i zapatimo sve po redu ali na najorganskiji mogući način.


koja si ti hipsterčina


Možda, ali ova sranja više neću da jedem. Ima bre nas četvorica da pokrenemo poljo gazdinstvo, podelimo troškove i bog da nas vidi.

Baš sam danas gledao cene imanja, samo malo ako se udaljiš od Novog Sada, dovoljno da nije za vožnju na posao u jednom danu, cene rapidno padaju.
gvozden1 gvozden1 15:52 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!


Baš sam danas gledao cene imanja, samo malo ako se udaljiš od Novog Sada, dovoljno da nije za vožnju na posao u jednom danu, cene rapidno padaju.

Da ti nađem nešto kod mene?

Jeftino je, ima panjeva, a ako bude dovoljno blizu mogu da vam pomognem oko prskanja totalom, i ne samo njom, svu zaštitu imate.
Gratis naravno.
:)
adviser adviser 15:59 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

gvozden1

Baš sam danas gledao cene imanja, samo malo ako se udaljiš od Novog Sada, dovoljno da nije za vožnju na posao u jednom danu, cene rapidno padaju.

Da ti nađem nešto kod mene?

Jeftino je, ima panjeva, a ako bude dovoljno blizu mogu da vam pomognem oko prskanja totalom, i ne samo njom, svu zaštitu imate.
Gratis naravno.
:)

Meni je do Valjeva, uz vožnju po propisu, sada potrebno sat i 10 minuta - štopao sam vreme od valjevske gimnazije.
alselone alselone 16:01 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Da ti nađem nešto kod mene?

Jeftino je, ima panjeva, a ako bude dovoljno blizu mogu da vam pomognem oko prskanja totalom, i ne samo njom, svu zaštitu imate.
Gratis naravno.


Uf, jako primamljivo zvuči, pogotovo taj deo oko panjeva, ali mi je daleko. Gledam da je do sat, sat i 15 od grada.
vrabac_onaj vrabac_onaj 16:17 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone


Uf, jako primamljivo zvuči, pogotovo taj deo oko panjeva, ali mi je daleko. Gledam da je do sat, sat i 15 od grada.


Sat i petnaest minuta od Novog Sada?
Čuo sam da ima nekih pašnjaka ovde na Vračaru, možeš i tamo da se raspitaš.
alselone alselone 16:25 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Čuo sam da ima nekih pašnjaka ovde na Vračaru, možeš i tamo da se raspitaš.

:)

Verovatno će biti negde u Banatu kod Zili, tamo je i Bog rekao laku noć, pa su cene dosta niže nego u Bačkoj. Ali ajde, tek smo krenuli da planiramo i pričamo, treba prvo 2022. da zaradimo te pare pa ćemo onda lako. :)
vrabac_onaj vrabac_onaj 16:30 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone


Verovatno će biti negde u Banatu kod Zili, tamo je i Bog rekao laku noć, pa su cene dosta niže nego u Bačkoj. Ali ajde, tek smo krenuli da planiramo i pričamo, treba prvo 2022. da zaradimo te pare pa ćemo onda lako. :)


Ostani veran Bačkoj, nađi nešto u Šajkaškoj :)

crossover crossover 17:49 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

nikvet pn
predatortz

Na sreću, dvorište je ogromno


Још ако таст држи стоку онда је бордер-коли бинго погодак, обострано


To je najveći problem sa kolijima, gde da mu nabavim ovce jbt; čak i da uspem nekako da mu ih nađem, sumnjam da bi nas pustili sa ovcama na Tašmajdan. Ja sam imao vučjaka koji je po karakteru bio više policajac nego čobanin ali su mu ovčarski instikti bili toliko jaki da nas je svako veče pred spavanje skupljao po kući i uterivao u dnevnu sobu. Čak je i jastučiće za sedenje prenosio sve na jedno mesto, obično kad nismo svi kod kuće. Tek onda se skrasi i legne da spava, kad legne i uzdahne onda možemo da se razmilimo po kući svako za svojim poslom.
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:32 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone


Možda, ali ova sranja više neću da jedem. Ima bre nas četvorica da pokrenemo poljo gazdinstvo, podelimo troškove i bog da nas vidi.Negdje u komšiluku su ti Ana Vrbaški i Marko Dinjaski. Oni se, izgleda, hrane kako bi ti htio.
Arte reportaža o njima i malo o Novom Sadu.LINK
mariopan mariopan 18:49 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

To je najveći problem sa kolijima, gde da mu nabavim ovce jbt; čak i da uspem nekako da mu ih nađem, sumnjam da bi nas pustili sa ovcama na Tašmajdan. Ja sam imao vučjaka koji je po karakteru bio više policajac nego čobanin ali su mu ovčarski instikti bili toliko jaki da nas je svako veče pred spavanje skupljao po kući i uterivao u dnevnu sobu. Čak je i jastučiće za sedenje prenosio sve na jedno mesto, obično kad nismo svi kod kuće. Tek onda se skrasi i legne da spava, kad legne i uzdahne onda možemo da se razmilimo po kući svako za svojim poslom.A moj nemački ovčar se toliko plašio grmljavine da mi je uskakao u krevet i krio se ispod jorgana usred noći, prepao me samo tako.

A ja ga pustila unutra, bulo mi je žao, znam da se plaši, lepo stavila prostirku u kupatilo i nisam zatvorila vrata, da može da me vidi da sam tu, da se ne plaši.

Koliji moraju da rade, da skuplaju stado, ili decu, ili ukućane, ili jastučiće
alselone alselone 19:02 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Negdje u komšiluku su ti Ana Vrbaški i Marko Dinjaski. Oni se, izgleda, hrane kako bi ti htio.
Arte reportaža o njima i malo o Novom Sadu.LINK

Čini se da neće da se otvori snimak iz Srbije. Ali u načelu znam šta pričaš, sve češće budu reportaže o ljudima koji su se offgridovali da tako kažem.
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:26 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
Negdje u komšiluku su ti Ana Vrbaški i Marko Dinjaski. Oni se, izgleda, hrane kako bi ti htio.
Arte reportaža o njima i malo o Novom Sadu.LINK

Čini se da neće da se otvori snimak iz Srbije. Ali u načelu znam šta pričaš, sve češće budu reportaže o ljudima koji su se offgridovali da tako kažem.

Ono je bilo direktno preko arte kanala, ima i YouTube.


Link


alselone alselone 19:34 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!
kamilo_emericki kamilo_emericki 19:40 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
Smradovi lažljivi.
Ubiše se pričajući kako su za slobodan protok ljudi, ideja, informacija, roba...

zilikaka zilikaka 20:36 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Kažu da je ta rasa najinteliugentnija, a kada sam videla šta sve mogu da nauče zabezeknula sam se. Devojka pleše sa border kolijem, pravi ples i bez greške. .

Da, kažu da su jako pametni al sećam se jedne reportaže iz Irske, pravio Memedović, čovek ima 4 psa i svaki ima svoje komande zvižduka. NEverovatno kako upravlja njima a one ovcama. I reko čovek kako to može da se napravi ali od nekih pasa. Kao i u svim rasama, ima ih koji više vole da leškare i bleje okolo, i da od takvih ne možeš ništa da napraviš.
Dakle, ko i svuda, kako ti se potrefi.
zilikaka zilikaka 20:38 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Verovatno će biti negde u Banatu kod Zili, tamo je i Bog rekao laku noć, pa su cene dosta niže nego u Bačkoj. Ali ajde, tek smo krenuli da planiramo i pričamo, treba prvo 2022. da zaradimo te pare pa ćemo onda lako. :)

Ima ovde, lako ćeš i naći. Ima i na putu prema nama, verovatno, sa one strane Tise, u ŠAjkaškoj starih salaša al malo nezgodno zbog puta. Osim ako nećeš odma i Uaza da uzmeš, kad krene blato.
alselone alselone 20:51 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

sa one strane Tise, u ŠAjkaškoj

Taj deo je lep ali ga ne poznajem skoro nikako. Da, tu bi moglo.

Jedan od nas trojice koji smo trenutno za to je najveći entuzijasta. Danas mi pošalje poruku "ma šta brate, za 20 godina tamo podignemo polako komunu, posle se i preselimo skroz". Četvrti se javio sa "treba bežati u brda, daj nešto na Fruškoj Gori da nađemo". I to je jako dobra ideja samo treba se dosta vozikati, treba skoro do HR otići da bi se našlo nešto jeftino, sve ovo bliže postaje kao ona najskuplja kartica iz monopola.
zilikaka zilikaka 21:10 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Taj deo je lep ali ga ne poznajem skoro nikako. Da, tu bi moglo.

MA vide se pravi salaši i sa puta, a opcija Žabalj-Čurug, je odlična ali mislim da je zemlja tamo užaaasno skupa. Obradiva zemlja.

Inače, moja baba potiče sa salaša na tom potezu, imali imanje koje je hvatalo i rečicu Jegričku s obe strane.
Danas je to fensi zona za pecaroše. Kad te stvarno bude zanimalo, ako hoćeš, raspitivaću se.

vrabac_onaj vrabac_onaj 22:50 11.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

zilikaka
Osim ako nećeš odma i Uaza da uzmeš, kad krene blato.


Kakav bre UAZ, on će volovima, vidiš da hoće sve “najorganskije”
nsarski nsarski 06:43 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj
predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.


Jedna ozbiljna studija, štampana u naučnom časopisu "Science" je posvećena učenju "jezika" kod izuzetnog psa, Rika (Rico), border kolija. Evo tog junakaIspostavilo se da Rico ima impresivne sposobnsti učenja novih reči, i neki aspekti njegovog učenja nadmašuju šimpanzu i slični su po sposobnosti sasvim maloj deci.

Indeed, Rico's word-learning abilities surpass those of nonhuman primates such as chimpanzees, who have never demonstrated this sort of fast mapping (5). As the researchers note, this might be because dogs have been specifically selected for attending to the communicative intentions of people. More generally, this study fits nicely with other research on the social capacities of domestic dogs (6), and might signal the emergence of a vibrant area of comparative cognition research. For psychologists, dogs may be the new chimpanzees.

How does Rico's learning compare with that of a child? Kaminski et al. point out just two differences: Children have a more diverse vocabulary, including names for specific people, properties, actions, and relations; Rico just knows words for fetchable things, mostly toys and balls. And children can speak; Rico cannot.

But that is not all. Rico is 9 years old and knows about 200 words, whereas a human 9-year-old known tens of thousands of words, and is learning more than 10 new words a day (2). Children's word learning is highly robust; they can learn words from overheard speech, even if nobody is trying to teach them (2). Rico, in contrast, learns only though a specific fetching game. Children can understand words used in a range of contexts; Rico's understanding is manifested in his fetching behavior.
Itd.

Ukratko, Rico ima sposobnost da nauči nove reči (sa 9 godina zna ih oko 200), ali samo u kontekstu izbora i donošenja igračaka.

Nešto kao zaključak je ovo:

Možda Rico radi isto ono što rade deca, samo ne toliko dobro. Dete od 2 godine zna više od 9-godišnjeg psa, i ima bolje pamćenje, i veću sposobnost da razume namere odraslih. Ograničenja koja ima Rico su, čini se, ograničenja u stepenu, a ne u vrsti razumevanja.

Ima tu još zanimljivih zaključaka, ali ne bih da gnjavim.
ova interesantna studija je ovde

P. Bloom, Can dog learn a word? (Science • 11 Jun 2004 • Vol 304, Issue 5677 • pp. 1605-1606 •
DOI: 10.1126/science.1099899)

Pogledati takođe u istom broju tehnički opis studije

Word Learning in a Domestic Dog: Evidence for "Fast Mapping"

O evoluciji socijalnog ponašanja i domestikacije pasa može da se pročita u radu
The Domestication of Social Cognition in Dogs

Ako imate problema da "skinete" ove radove sa interneta, javite pa ću vas uputiti kako to da to rešite.
docsumann docsumann 08:27 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

mariopan
docsumann
vrabac_onaj
predatortz
И даље разноси обућу,


Ženini nabavili Border kolija


Они су феноменални. Имамо овде у крају једну женку са којом се понекад витламо по Звездарској шуми. Интелигентна, брза, окретна - чудо од пса. Ч-У-Д-О.


border koli je hiperaktivni genijalac. vjerujem da mu treba puno šetnje i aktivnosti.
a mislim i da je vrabac nabavio pravog psa za svoj životni stil.


Kažu da je ta rasa najinteliugentnija, a kada sam videla šta sve mogu da nauče zabezeknula sam se. Devojka pleše sa border kolijem, pravi ples i bez greške. .
zapravo ples sa psima je (takmičarska) disciplina baš kao i takmičenje u agilnosti (trčanju s preskakanjem i zaobolaženjem prepreka, gdje je border koli takođe čest učesnik).

na tim takmičenjima postoje čak i različiti plesovi koji se ocjenjuju
evo jednog rasplesanog malinoe u freestyle kategoriji.alselone alselone 10:13 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Kad te stvarno bude zanimalo, ako hoćeš, raspitivaću se.

Važi. Javiću se.

Računam za dve godine. Pala je ta ideja meni na pamet pre pola godine i isprva nikom nisam rekao dok nisam malo promislio da vidim da se ne zalećem, reko, mora biti negde neka rupa. Nisam je pronašao, kažem onda ženi i ćaletu, i njima super, onda kažem dvojici drugova pa i trećem i svima bude do jaja. Jedan je i rekao da što se njega tiče, ne moramo zapošljavati nikoga, da je njemu već pun fišek programiranja i da će on da radi tamo i za upola današn je plate. :)

milisav68 milisav68 10:32 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
Jedan je i rekao da što se njega tiče, ne moramo zapošljavati nikoga, da je njemu već pun fišek programiranja i da će on da radi tamo i za upola današn je plate. :)

To sam hteo odmah da ti kažem, jedan od vas mora tamo da bude 24/7.
alselone alselone 11:11 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!


To sam hteo odmah da ti kažem, jedan od vas mora tamo da bude 24/7.

Pa naravno, nije baš toliko da ne razumem. Zato i jeste domaćinstvo a ne obična farma ili zemlja, pošto treba neko tamo za živi i dobija pare za to.
nikvet pn nikvet pn 12:01 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
ova sranja više neću da jedem. Ima bre nas četvorica da pokrenemo poljo gazdinstvo, podelimo troškove i bog da nas vidi.


Одлична идеја. На путу до остварења у поступку планирања (стратегија па тактика) биће ми задовољство ако могу да помогнем. (ако могу помоћи, дадаизам или инфантилизам?)

alselone alselone 12:13 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

Одлична идеја. На путу до остварења у поступку планирања (стратегија па тактика) биће ми задовољство ако могу да помогнем. (ако могу помоћи, дадаизам или инфантилизам?)


Iskreno, i nadao sam se da će se neki od ljudi koji se veoma poznaju u materiju da se ponude za pomoć. Javiću se kada se bude primaklo planiranju. Prva stvar je da 2022. prođe dobro i onda idemo konkretnije.
mariopan mariopan 15:53 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

alselone
Одлична идеја. На путу до остварења у поступку планирања (стратегија па тактика) биће ми задовољство ако могу да помогнем. (ако могу помоћи, дадаизам или инфантилизам?)


Iskreno, i nadao sam se da će se neki od ljudi koji se veoma poznaju u materiju da se ponude za pomoć. Javiću se kada se bude primaklo planiranju. Prva stvar je da 2022. prođe dobro i onda idemo konkretnije.


Kad je tu nikvet ne moram da se nudim, mada ti stojim na raspolaganju za neke ideje ako ti zatreba.

Mi smo imali samodovoljno domaćinstvo dok nam je to trebalo, dok su deca odrastala i dok nisu zapalili odavde. Imalismo malu baštu, samo dosta veliko dvorište, što nije njiva, ali je bilo dovoljno za celo leto. Svinje i krmače da se prase, sve vrste živine i inkubator (mali, 500 jaja u turnusu) koji nam je donosio i zaradu, osim pilića za našu kuću.

Ima da se kupe brošure o gajenju živine, inkubatorima, svinjama, voću i povrću, a ima tekstova o bio proizvodnji svega pa vredi pročitati sve što je dostupno. Ja sam učila iz tih brošura i pazila da sve uradim po propisu, tako se izbegnu greške i moguća šteta.

Mnogo sreće u tom poduhvatu
alselone alselone 15:56 12.12.2021

Re: E kako je lepa priča!

vrabac_onaj vrabac_onaj 23:30 10.12.2021

.

Дуго нисам био у том крају (то између Бољевца и Сокобање тј. између пута за Зајечар и пута за Књажевац), а планирам већ неко време. Оно, спустим се до Бована па онда полако на север. Никада нисам ни изашао на Ртањ са јужне стране, а ваљало би.

А прича је...ај да те не хвалим и онако те већ сви хвале :)
alselone alselone 08:36 11.12.2021

Re: .

Дуго нисам био у том крају (то између Бољевца и Сокобање тј. између пута за Зајечар и пута за Књажевац), а планирам већ неко време. Оно, спустим се до Бована па онда полако на север. Никада нисам ни изашао на Ртањ са јужне стране, а ваљало би.

А прича је...ај да те не хвалим и онако те већ сви хвале :)

Vrabac, da li znaš za neki manastir koji je otprilike toliko udaljen i sakriven da ga posećue par monha i vukovi preko zime? Hteo bih da posetim tako nešto a dosta mi je ovih "urbanih" manastira. Na Fruškoj Gori sam posetio sve, ili skoro sve, više lepih po Srbiji uz zapadnu stranu, Studenica mi je ostavila najveći utisak verovatno dok ne odem do Kosova i Dečana, ali sve je to "urbano" donekle. Hoću kao u Kosingasu da posetim neki gde jedu samo dlakavi sir i teraju vukove. :)
vrabac_onaj vrabac_onaj 09:44 11.12.2021

Re: .

alselone

Vrabac, da li znaš za neki manastir koji je otprilike toliko udaljen i sakriven da ga posećue par monha i vukovi preko zime?


Crna Reka, al pazi se lopate :)

Nego ozbiljno, da si me pitao pre 20 godina mogao bih bolje opširnije da ti odgovorim, dosta toga je sada mnogo pristupačnije.
Poslednji put sam taj doživljaj imao pre desetak mgodina u manastiru Postinja pod Medvednikom i Jablanikom, verujem da se nije promenilo. Sam put do njega doprinosi atmosferi. U pitanju je ženski manastir. Usput su ti i Lelić i Ćelije ali oni su danas daleko od takve atmosfere.

Naravo usput ti je i Ava Gvozden pa možeš da mu baneš da te blagosilja čašicom državotvorne mučenice

Neki od manastira Ovčarsko-Kablarske klisure (oni na Ovčaru) su nekada isto bili u takvoj atmosferi, nije bilo asfaltnih puteva do njih. Sada mislim da to nije više taj slučaj. Ja sam u proleće davne 1993. napravio sa malom ekipicu jednu dvodnevnu turu od manastira do manastira tamo i ostala mi je i posle toliko godina u lepom sećanju. Kako god mislim da i danas vredi ishodati tu turu i ako nije više tako bajkovita.

Najverovatnije toga što tražiš ima najviše po istočnoj i južnoj Srbiji ali sam ja u tim krajevima posećivao samo one poznate, tako da pitaj Nikveta od verovatno zna bolje.
Na primer manstir Vitovnica mi je ostao u lepom sećanju, tu ti je i mastir Gornjak a usput možeš da se popneš na Vukana.
alselone alselone 09:47 11.12.2021

Re: .

tu ti je i mastir Gornjak a usput možeš da se popneš na Vukana.


Hvala ti na odgovoru. Gornjak, Ždrelo i Vukan se često spominju u Kosingasu.
alselone alselone 09:49 11.12.2021

Re: .

Postinja pod Medvednikom

Postinja ili Pustinja?
tetris tetris 10:12 11.12.2021

Re: .

alselone
... da li znaš za neki manastir koji je otprilike toliko udaljen i sakriven da ga posećue par monha i vukovi preko zime? Hteo bih da posetim tako nešto a dosta mi je ovih "urbanih" manastira...


Uglavnom neki odakle je naš narod iseljen . Spomenuo si kosovske manastire. Ja bih dodao i nekoliko u Hrvatskoj. Krka, Krupa, Gomirje...
gvozden1 gvozden1 10:16 11.12.2021

Re: .


Naravo usput ti je i Ava Gvozden pa možeš da mu baneš da te blagosilja čašicom državotvorne mučenice

A mogu da mu ispričam i pikantetiju o Pustinji, tj o ocu Makariju, koji je tamo, u Pustinji, i sahranjen.

Verovatno nije, ali Makarije iz Čuda Neviđenog kao da je po njemu pisan.

Oženjen, imao porodicu, redovno noću obilazio porodicu da proverava ženu da nije u šteti, a bio kaluđer u ženskom manastiru.

Inače, čovek iz susednog sela.
vrabac_onaj vrabac_onaj 10:50 11.12.2021

Re: .

alselone
Postinja pod Medvednikom

Postinja ili Pustinja?


Pustinja naravno, greška u kucanju.
vrabac_onaj vrabac_onaj 11:09 11.12.2021

Re: .

alselone
tu ti je i mastir Gornjak a usput možeš da se popneš na Vukana.


Hvala ti na odgovoru. Gornjak, Ždrelo i Vukan se često spominju u Kosingasu.


Da, kud zaboravih, manastir Oreškovica ti je tu blizu Ždrela, sakrivena iza Vukana. Tu baš možeš da osetiš tu izolovanost.
nikvet pn nikvet pn 11:24 11.12.2021

Re: .

Променили се манастири. Некад је то било тихо, мирно, сталожено, тајанствено и најважније - духовно. Већ у порти облије те некакав мир, блаженство, равнотежа. Из монаха управо таква топла река тече, није важно шта ти прича, важно је какав осећај те обузима. Нека светлост, чистоћа, топлина. Духовности је било кашиком да је куснеш. Нисам верник али тако моћан додир доброте и мира и дирек би осетио.

Сада те чаролије више нема. У цркву и манастире упуцани су несносно велики новци. Монаштво се сада бави њиховом апликацијом. Искушеницу раније ниси могао ни да видиш а сад те такве дочекују и нешто декламују; безбојан лак за нокте, дискретна шминка и цврчи јој мобилни!? Још штикле и минић; ниси ти Христу пришла него од дроге измакла. Све то је дошло као турбовашар Мегатренд, споља гладац а изнутра јадац.

Блогомомци моји драги, то што сте пошли по манастирима да тражите нећете више то тамо наћи. Наћи ћете у себи.

Без скромности нема ни духовности.
vrabac_onaj vrabac_onaj 11:29 11.12.2021

Re: .

nikvet pn
Променили се манастири. Некад је то било тихо, мирно, сталожено, тајанствено и најважније - духовно. Већ у порти облије те некакав мир, блаженство, равнотежа. Из монаха управо таква топла река тече, није важно шта ти прича, важно је какав осећај те обузима. Нека светлост, чистоћа, топлина. Духовности је било кашиком да је куснеш. Нисам верник али тако моћан додир доброте и мира и дирек би осетио.

Сада те чаролије више нема. У цркву и манастире упуцани су несносно велики новци. Монаштво се сада бави њиховом апликацијом. Искушеницу раније ниси могао ни да видиш а сад те такве дочекују и нешто декламују; безбојан лак за нокте, дискретна шминка и цврчи јој мобилни!? Још штикле и минић; ниси ти Христу пришла него од дроге измакла. Све то је дошло као турбовашар Мегатренд, споља гладац а изнутра јадац.

Блогомомци моји драги, то што сте пошли по манастирима да тражите нећете више то тамо наћи. Наћи ћете у себи.

Без скромности нема ни духовности.


Овде само недостаје наслов "Из пробраних беседа Ава Никвета"
zilikaka zilikaka 11:50 11.12.2021

Re: .

Променили се манастири. Некад је то било тихо, мирно, сталожено, тајанствено и најважније - духовно.

Nema veze sa nama al moje najveće razočarenje u manastire je bilo u Grčkoj, pre mnogo godina.
Mi studenti, vreme dok polovina nije znala ni koji im je kućni svetac, idemo da obiđemo Meteore.
I penjemo se i penjemo, lagano, na kraju stigosmo uz one stepenice, duša u nosu, al nekako sva ona okolina i usputna priča nameće velika očekivanja.
Ulazimo u crkvicu, zatičemo kaluđera unutra, priča bežičnim telefonom (za ono vreme prilična novina) s nekim, vidiš da se il svađa il cenjka, takav neki ton, ko na vašaru.
Okrene se, ugleda našu grupu nas desetak, i prvo što nam je rekao kad je odmakao slušalicu dok ne zavši razgovor.
- 200 drahmi ulaz.

Jbg, sva iluzija o duhovnosti ode ko prah šećer.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana