Film| Reč i slika| Umetnost| Život

NAJBOLJIH PET FILMOVA U ISTORIJI KINEMATOGRAFIJE?

loader RSS / 05.01.2021. u 16:51

3N7itHw.jpgPet najboljih filmova u istoriji. Možda će ovo pitanje jednom delu blogera delovati otrcano, jer ima toliko spiskova od 50 ili 100 najboljih filmova po izboru ovog i onog sajta, a onda isto to po izboru ove i one ankete među režiserima, pa onlajn ispitivanja šire publike.., ili mereno bioskopskim statistikama, koje su najgore, jer se zasnivaju na gledanosti (i to, često, u nekom užem periodu). Ipak, pokušajmo mi, ovde, na blogu. Tu je jedinstven i najsloženiji moguć sastav stručnjaka.Pride, jedna je top-lista koju će sastaviti starija generacija, a drugačija lista koju će sastaviti mlađa generacija, jer prvi se (mahom) sećaju starih ostvarenja i možda nisu toliko upoznati sa novim, dok ovi drugi znaju skoro sve nove, a vrlo slabo znaju starije filmove. Takođe, pitanje je da li listu pravi neko ko film shvata kao umetnost, ili neko ko ga vaga na osnovu popularnosti, ili mu je to samo večernja zabava, ili sve sužava na jedan žanr... Filmski kritičari i publika nisu isto (podrazumeva se ono o izuzecima). Svakojakih tu spiskova filmskih naslova ima. Razlike su ogromne, a zavise, eto, od puno faktora. Da ne zalazimo u to. U svakom slučaju, jednim znatnim delom, te razlike i širenje spiska su neosporno obogaćenje ukupnog odnosa prema filmskoj umetnosti.


Pet najboljih filmova u istoriji kinematografije. Zašto baš pet? Pa, maksimalnu pažnju, funkcionalno digresiju, privuklo bi ako bi se reklo četiri, ili šest. Broj pet je uslovno rečeno okrugao, i u tom pogledu deluje ako ne logično, a ono makar ne bode oči previše. Dovoljno je mali da iscedi i zbije ono što je zaista najbolje, a dovoljno veliki da što manje toga otpadne.

Zbog onih koji uslovno rečeno otprilike znaju kojih 5 su najbolji, ali im je neopisivo žao što nema barem 10, gde otprilike znaju šta bi od naslova stavili, neka bude i rezervna varijanta, 10 najboljih. Mnogi ne znaju kako da neka remek-dela tako jednostavno odbace, pa im stoga treba mesta za 10 relativno ravnopravnih naslova. Mislim, nekima neće biti dovoljno ni 20. U svakom slučaju, neka ide po kvalitetu, od vrha prema poslednjem broju, koliko se može, uslovno, ispoštovati hijerarhija filmskih naslova-autoriteta.

U rezervi, može i spisak režisera... 

Bio sam u slinoj dilemi, da li da odmah stavim, u okviru samog posta, i svoju varijantu od pet najboljih. Teškom mukom sam odustao, jer bi se donekle taj spisak u startu, nužno, ne iz nečije loše namere, kroz komentare pretvorio u odobravanje/negaciju navedene varijante. Bolje je ovako, da svako u svom inicijalnom komentaru, dakle ne u okviru komentara na tuđ komentar, napiše predlog.  

Dakle, najboljih pet ... 

?  



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:16 05.01.2021

Prvih pet

Lukav je autor ovog posta i navlači nevine komentatore da mozgaju, da se prisećaju, da lome i prelome, da biraju između žanrova, da se opredele prema omiljenim režiserima, scenaristima, glumicama ili glumcima...

E, malo si se zahebao, domaćine. Ne postoji ni prvih pet, ni prvih deset, a ni prvih sto, a pogotovo ne postoji onaj prvi, jedan najbolji film svih vremena.

Vremena se menjaju, a sa njima i gledaočev pogled na najbolje filmove. Pre neku godinu činilo se da je najbolji taj i taj film, a iza njega onih četiri ili devet. Več sledeće godine ili još koju pride, pogledi se menjaju. Ako ni zbog čega, a ono jer su se pojavili novi filmovi, drugačiji, bolji ... A, vrlo, moguće da se promenio i stav ocenjivača, da ne kažem validatora. Razišao se suprugom ili devojkom, prevarila je ona njega ili on nju, nebitno... ali optika se, na svekoliki život i filmove, naravno, promenila.

A možda su Steven Soderbergh ili Lars von Trier snimili novi film, a time se, mene što se tiče, mesta na top listi najboljih, obavezno pomeraju.

loader loader 17:20 05.01.2021

Re: Prvih pet

Podrazumeva se da stvar razmatramo iz perspektive najsvežijeg trenutka (sadašnjeg).

Naravno da je izbor napor. Inače ne bi ni bilo razloga za ovakvu temu. Imate izbor svakako.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:29 05.01.2021

Re: Prvih pet

Ostaje samo još, cenjeni domaćine, mali detalj a taj je da nam definišeš sadašnjost, sa posebnim osvrtom na momenat kada počinje, a kada završava, kako po pitanju filma, tako i po pitanju naših života, a onda možemo dalje.
loader loader 17:39 05.01.2021

Re: Prvih pet

Cenjeni, ne mogu da je definišem. Vaša stvar je hoćete li da pričate o fenomenu vremena, ili ćete da kažete nešto o temi rukovodeći se perioda između početaka filma i današnjeg datuma. Vaš izbor.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:49 05.01.2021

Re: Prvih pet

Poštovani, neću da kažem ništa više, nego što sam o temi izbora najboljih 5 filmova već rekao.
loader loader 18:02 05.01.2021

Re: Prvih pet

A to nije malo.
solo solo 18:03 05.01.2021

Re: Prvih pet

loader loader 18:05 05.01.2021

Re: Prvih pet

solo

Genijalan.
Ako smo već kod crteža, onda naš, domaći film, "Surogat" Dušana Vukotića (dobitnik Oskara).


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:14 05.01.2021

Re: Prvih pet

loader
A to nije malo.

Samo pažljiviji su mogli primetiti da sam se već u prvom komentaru izjasnio:
Vojislav Stojković

A možda su Steven Soderbergh ili Lars von Trier snimili novi film, a time se, mene što se tiče, mesta na top listi najboljih, obavezno pomeraju.

loader loader 18:17 05.01.2021

Re: Prvih pet

Steven Soderbergh ili Lars von Trier

Dovoljno, makar u smislu da se shvati vaš ukus, i dimenzije shvatanja filma. Onda to dubi temu... Da, dovoljno.
solo solo 18:22 05.01.2021

Re: Prvih pet

loader
solo

Genijalan.
Ako smo već kod crteža, onda naš, domaći film, "Surogat" Dušana Vukotića (dobitnik Oskara).




Da malo šege. Teško je odlučiti se. Kao i sa muzikom, zavisi od trenutka i ,,metabolizma,, mozga.
No svakako dobra tema,blogeri će da postavljaju svoje izbore pa se može naleteti na nešto interesantno i vredno što je možda promaklo.

Rado pogledam Čehe



...Talijane...








p.s. među dobrima nema loših
solo solo 18:30 05.01.2021

Re: Prvih pet


A tek filmska muzika - mogli bi do sutra.



Jedan od sjajnih...




I naravno Vangelis


zemljanin zemljanin 18:40 05.01.2021

Re: Prvih pet

solo solo 19:06 05.01.2021

Re: Prvih pet


The piano - acocijacija





I mali trolić za mr Loadera,Stojkovića,Tasu i naravno Čarlija na temu koliko je rad nogu važan u klavirskoj tehnici.





mariopan mariopan 16:47 06.01.2021

Re: Prvih pet

Vojislav Stojković
loader
A to nije malo.

Samo pažljiviji su mogli primetiti da sam se već u prvom komentaru izjasnio:
Vojislav Stojković

A možda su Steven Soderbergh ili Lars von Trier snimili novi film, a time se, mene što se tiče, mesta na top listi najboljih, obavezno pomeraju.


Ja sam primetila jer volim dobre filmove i ako negde vidim preporuku obavezno ću da ga nađem i pogledam.
mariopan mariopan 16:49 06.01.2021

Re: Prvih pet

zemljanin

Jao, "Klavir"

Srce sam isplakala sa tim filmom.
Edit

I "Pijanista" mi je strašan.
gavros gavros 19:43 05.01.2021

Mojih top 5

bili bi

BULEVAR ZVIJEZDA Dejvida Linča
ODISEJA U SVEMIRU Stenlija Kjubrika
SVETA PLANINA Alehandra Hodorovskog
ANDREJ RUBLJOV Andreja Tarkovskog
UNDERGROUND Emira Kusturice

To bi bili neki art house filmovi za koje smatram da su meni najbolji a filmove MAD MAX 2, DIE HARD 1,2,3, FURY ROAD, APOCALYPTO sam pogledao zbog akcije i priče zilion puta kao i seriju ONLY FOOLS AND HORSES (svih 9 sezona)
mlatisa mlatisa 20:41 05.01.2021

Може 6

0. 3 iron
1. Rashomon
2. In the mood for love
3. Straight story
4. Amelie
5. Život je lep
vcucko vcucko 22:06 05.01.2021

Re: Може 6

1. Lovac na jelene, M. Ćimino.

Tri druga, tri Amerikanca ruskog porekla. I preobraženje (Umverwaltung) svakog od njih, iz Rusa u Amerikanca. Majkl je otišao, prošao pakao i vratio se u svakom smislu čitav i samo nastavio dalje. 100% proven American. Niki je ostao Rus koji mnogo razmišlja i traži smisao u besmislu. Naravno poludeo, preobraženje neuspelo. Treći (Sevidž) je samo većinska siva masa.
Bolno u svojoj manijakalnoj savršenosti. Najbolji ikad, realno.

2. Sibirski berberin, Mihalkov.

Ruski odgovor na Lovca. Sa jedne (američke) strane sitni flert i čista zabava. Sa druge (ruske) strane smrtno ozbiljna stvar, radi koje se bez puno premišljanja uništava sopstveni život.
Nikita na svom vrhuncu.

3. Ivan Grozni, Ajzenštajn.

Nevski i Potjomkin su veličanstvene epopeje posvećene rađanju ruske, odnosno sovjetske nacije. Ali Ivan je film, umetnost u punom sjaju. Čerkasov koji je zadao nemoguć zadatak svim glumcima sveta. Neprestana igra treperave svetlosti i senki, nadrealne scene i neponovljivi likovi, izrazi lica.
U umetničkom smislu, najbolji.

4. 20. vek (Novecento), Bertoluči.

Od svih filmskih epopeja ova je epopeja nad epopejama. Zaebala Ben Hura, Quo Vadis i Deset zapovesti. Mitski završetak filma, matori De Niro i Depardje se guraju i sapliću na stazi pored iste one vode, gde su kao klinci hvatali žabe. Večita borba onog koji ima i onog koji nema.
Ako je izbor najvećih 10, tu Bertoluči uz ovaj svakako ima još jedan, po svačijem ličnom izboru.

5. Mediteran, Salvatores.

Kako piše na odjavnoj špici, posvećeno svim eskapistima sveta. Sat i po čistog uživanja.
Dovoljno.

EDIT

Tek sad vidim podnaslov "Može 6".
Pa da dodam "Kuma", sva tri kao celinu, neka bude na ravne časti: po dva američanska, ruska i talijanska.

crossover crossover 23:11 05.01.2021

Re: Може 6

vcucko
1. Lovac na jelene, M. Ćimino.


Одлична ти је листа, имамо сличан укус. Једино се не слажемо око првог места, ја бих ту ставио Тарковског (или Параџанова), и ако мора Копола онда Апокалипса не Кум. Јбг, мало ми је шест места, али ових твојих првих пет су у мојих првих десет сигурно.
aureus aureus 00:49 06.01.2021

Re: Може 6

3. Ivan Grozni, Ajzenštajn.

Nevski i Potjomkin su veličanstvene epopeje posvećene rađanju ruske, odnosno sovjetske nacije. Ali Ivan je film, umetnost u punom sjaju. Čerkasov koji je zadao nemoguć zadatak svim glumcima sveta. Neprestana igra treperave svetlosti i senki, nadrealne scene i neponovljivi likovi, izrazi lica.
U umetničkom smislu, najbolji.

Odličan film.

Svaki kadar k'o fotografija.
Nešto slično sam vidio još samo u Drejerovoj Jovanki Orleanki iz 1929.

nask nask 10:15 06.01.2021

Re: Може 6

Svaki kadar k'o fotografija.

Kad smo već kod kadrova, ono kad je kadar hors catégorie.

bocvena bocvena 17:31 08.01.2021

Re: Може 6

mlatisa
0. 3 iron
1. Rashomon
2. In the mood for love
3. Straight story
4. Amelie
5. Život je lep

da pohvalim izbor! posebno "in the mood for love'! vong kar-vai ubiva:)
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 21:53 05.01.2021

Ovo je dobra tema...

Ovde je sve izmeshano - najlepshe priche, najlepshe isprichane, lichne i emotivne veze, itd... Ali ovim redom.

1. The Big Kahuna
2. Duets
3. Mulholland drive
4. Miracle Mile
5. Big Lebowski
6. Once upon a time in America
7. Terminator 2
8. Ироня судьбы
9. Sasha
10. Bure Baruta
11. What Ever Happened to Baby Jane?
12. Cat on a hot thin roof
13. Last Tango in Paris
14. Exorcist
15. American Graffiti
16. Paris, Texas
17. The last picture show & Texasville
18. Forrest Gump
19. Specijalno vaspitanje
20. I jedan ceshki (ili madjarski) film o mladicu koji pokusava da napusti "gvozdenu zavesu" i ode u ameriku ... zavrshna scena je sa njim u vozu, sa flashom vodke, uz "you are my destiny"/"sympathy" or (ili slichnu pesmu NKC, or...) ako neko zna kako se taj film zove, da mogu da ga nadjem i pogledam ponovo... Vodim ga/nju na veceru gde god u Beogradu, kad svratim.
21. The Big Chill
22. I sigurno... Splendor in the grass and Convoy :) Don't ask why.


I ne mogu da verujem da sam zaboravio...
23. ili bilo gde u sredini: Noc na Zemlji, Pulp Fiction, Мы из джаза
ephemeris ephemeris 07:59 06.01.2021

Re: Ovo je dobra tema...


20. I jedan ceshki (ili madjarski) film o mladicu koji pokusava da napusti "gvozdenu zavesu" i ode u ameriku ... zavrshna scena je sa njim u vozu, sa flashom vodke, uz "you are my destiny"/"sympathy" or (ili slichnu pesmu NKC, or...) ako neko zna kako se taj film zove, da mogu da ga nadjem i pogledam ponovo...


Možda mislite na "Vreme je stalo", Petera Gotara? (LINK)

To je i meni jedan od omiljenih filmova.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 09:14 06.01.2021

Re: Ovo je dobra tema...

Wow... :))))))))))))))))))))))

Chini mi se da je to to :))))
Neverovatno kako si mogao da nadjesh na osnovu ovako shturog opisa.

Neverovatno!!!

Mnogo hvala.

I NARAVNO - imash vecheru od mene u BG - javicu ti na DM kad budem dolazio. Bice mi zadovoljstvo.
NNN NNN 21:58 10.01.2021

Re: Ovo je dobra tema...

Mulholland drive
Ukusi su različiti,
a ne isključujem ni da sam jednostavno glup,
ali u čemu je fora sa ovim filmom? (ne mislim da mi neko objašnjava Linča)
mnogi ga glorifikuju, lično mislim da je jedan od najizvikanijih filmova svih vremena


The Big Kahuna

Super film!
(naravno da ga ne bih stavio ovako visoko, čak verovatno ga se ne bih ni setio prilikom pravljenja liste, ali baš sam se obradovao što ima još ljudi koji se mnogo sviđa)

PS. preletao sam komentare i generalno sam oduševeljen,
podsetili ste me na gomilu odličnih filmova koje nisam gledao sto godina.
Atomski mrav Atomski mrav 00:21 11.01.2021

Re: Ovo je dobra tema...

PS. preletao sam komentare i generalno sam oduševeljen,
podsetili ste me na gomilu odličnih filmova koje nisam gledao sto godina.


Verujem da je to i bio cilj ovog bloga.
Черевићан Черевићан 22:19 05.01.2021

шта гледаше

mnogi ni ne znaju

у по филма кући ја углавном кљокнем
кад се тргнем екраном трепери сивило бледо,
ил' .......пак кад сам кадгод ...... у бијоскоп иш'о
женском се бавих ...............платно ни неглед'о,

упс







shmoo shmoo 02:50 06.01.2021

Редослед је небитан, тако ми дошло...

1. Трећи човек - Керол Рид
2. Андреј Рубљов - Андреј Тарковски
3. Строго контролисани возови - Јиржи Менцел
4. Апокалипса сад - Ф.Ф. Копола
5. Конопац - Алфред Хичкок
6. Париз, Тексас - Вим Вендерс
7. Крстарица Потемкин - Сергеј Ејзенштајн
8. Рађање једне нације - Д,В. Грифит
9. Модерна времена - Чарли Чаплин
10. Фантом слободе - Луис Буњуел
11. Рашомон - Акира Куросава
12. Гладијатор - Ридли Скот
13. Мржња - Матје Касовиц
14. Кратки филм о убиству - Кшиштоф Кишловски
15. Зли поручник - Абел Ферара
16. Мефисто- Иштван Сабо
17. Дивља хорда - Сем Пекинпо
18. Тамна звезда - Џон Карпентер
19. Мртви - Џон Хјустон
20. Амаркорд - Федерико Фелини
21. Малер - Кен Расел
22. Дванаест гневних људи - Сидни Ламет
23. Господар и заповедник - Питер Вир
24. Грађанин Кејн - Орсон Велс
25. Неки то воле вруће - Били Вајлдер


Могу да их гледам изнова и изнова и изнова...


А редитељи:

1. Сем Пекинпо
2. Федерико Фелини
3. Акира Куросава
4. Џон Хјустон
5. Андреј Тарковски
6. Јиржи Менцл
7. Џон Карпентер
8. Сергеј Ејзенштајн
9. Вим Вендерс
10. Кен Расел


Домаћи филмови:

1. Суботом увече - Владимир Погачић
2. Рондо - Звонимир Берковић
3. Ритам злочина - Зоран Тадић
4. Живот је леп - Боро Драшковић
5. Сјећаш ли се Доли Бел - Емир Кустурица
6. Сабирни центар - Горан Марковић
7. Аранђелов удес - Ђорђе Кадијевић
8. Буђење пацова - Живојин Павловић
9. Непријатељ - Дејан Зечевић
10. Невиност без заштите - Драгољуб Алексић

Atomski mrav Atomski mrav 10:06 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Dobre su vam sve liste, ja bih još dodao:
- Tomi, Ken Rasel
- Brazil, Teri Gilijam
- Bekstvo iz Šošenka, Frenk Darabont
- Mistična reka, Klint Istvud
- 400 udaraca, Fransoa Trifo
- Ćinema Paradizo, Đuzepe Tornatore
- Sedam samuraja, Akira Kurosava
- Sedam, Dejvid Finčer
- Buč Kasidi i Sandens Kid, Džordž Roj Hil
- Dežurni krivci, Brajan Singer
- Afrička kraljica, Džon Hjuston
- Dr Strejndžlav, Stenli Kjubrik
- Fargo, braća Koen
- Let iznad kukavičjeg gnezda, Miloš Forman
- Blejd Raner, Ridli Skot

milisav68 milisav68 10:42 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Atomski mrav
Dobre su vam sve liste, ja bih još dodao:

Kako sam kad raspoložen.

Ima tih filmova kojima nije bio cilj da se "nešto kaže", već jednostavno da budu zabava od sat i po, dva, a opet, mogu da ih pogledam ponovo - s vremena na vreme.

Na primer, baš u vreme novogodišnjih praznika, često idu Umri muški, Terminator, Povratak u budućnost, Petparačke priče, Niske strasti...

Nekako je ova savremena civilizacija "uništila" tu iluziju prvog utiska i sećanja na dobre filmove, koje sad možeš da pogledaš - kad hoćeš, pa se i ta lista "najboljih" pet-deset menja u skladu sa tim.

Možda bi bolje bilo da se napiše lista od 10 omiljenih filmova, pa da se vide poklapanja u tim listama, i na osnovu tih "glasova", lista od 100 omiljenih filmova blogera B92 u januaru 2021.
Atomski mrav Atomski mrav 11:29 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Možda bi bolje bilo da se napiše lista od 10 omiljenih filmova


Ja sam tako i uradio i nije slučajno što sam film "Tomi" stavio na prvo mesto, kod mene je on zapravo na nultom mestu.
kamilo_emericki kamilo_emericki 16:08 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Nekoliko filmova koje volim.
Sumrak bogova
Dolazi ledadžija
Belmondo-Veličanstveni
Mačak
Porodica Belie
Ljeto 42,
Uz poslednji sa spisaka prilažem nekoliko stihova Izeta Sarajlića:

"A na Kalemegdanima i Nevskim Prospektima, na južnim bulevarima

i Kejovima Rastanka, na Cvetnim Trgovima i Mostovima Mirabo

divne i kad ne ljube

čekale su Ane, Zoje, Žanet. Čekale su da se vrate vojnici.

Ako se ne vrate, svoja bela negrljena ramena daće dečacima".

solo solo 17:38 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Let iznad kukavičjeg gnezda, Miloš Forman


M'da.

Ne nije u redu lista od 5. Malo je. Mora bar 100 minimum al' blog nije zahvalan za tu količinu.
vcucko vcucko 18:30 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Atomski mrav
Dobre su vam sve liste, ja bih još dodao:
- Tomi, Ken Rasel
- Brazil, Teri Gilijam
- Bekstvo iz Šošenka, Frenk Darabont
- Mistična reka, Klint Istvud
- 400 udaraca, Fransoa Trifo
- Ćinema Paradizo, Đuzepe Tornatore
- Sedam samuraja, Akira Kurosava
- Sedam, Dejvid Finčer
- Buč Kasidi i Sandens Kid, Džordž Roj Hil
- Dežurni krivci, Brajan Singer
- Afrička kraljica, Džon Hjuston
- Dr Strejndžlav, Stenli Kjubrik
- Fargo, braća Koen
- Let iznad kukavičjeg gnezda, Miloš Forman
- Blejd Raner, Ridli Skot


Dodao bih još jedan nespomenuti, hronološki mislim poslednji film koji me baš pomerio.

Apokalipto.

Napravljen američkim parama. Snimio ga Australac, svojevremeno idol šiparica, danas samo čiča Aboridžin, a još omrznut u Holivudu. Igrali uglavnom meksički glumci majanskog porekla, na native jeziku.

Višeslojan, može da se gleda kao akcija, ali pre svega kao sudar dva sveta: samoodrživo pleme lovaca i sakupljača na silu uvučeno u civilizaciju. Koja smrdi i krvava je, ubija i sakati jer je neko rekao da tako treba. Grad pun groteskno napirlitanih žena koje u transu umaču bebe u krv žrtvovanih. Na kraju dolaze Španci sa krstom i musketama, a scena prosto vrišti: sve do sada je bila banja, tek sad ćete da vidite šta je horor

Glavni junak (Ronaldinjo) je tu najmanje bitan, aj' jedan mlad i lep samo da se održi akciona radnja. Poglavica (glumac se zove Taracena) i onaj njegov pomoćnik, najgori i najsimpatičniji od svih - ljudi su po-ki-da-li. A glavni sveštenik, onaj što kolje i vadi srca, gde ga nađe Mel. Čovek je sa druge planete.
Kad se setiš šta se sve u Ameirci zove glumcem po hiljadama filmića, sitkoma i sličnih gluposti, samo da zavapiš: dragitbgjbo!
mariopan mariopan 18:53 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Višeslojan, može da se gleda kao akcija, ali pre svega kao sudar dva sveta: samoodrživo pleme lovaca i sakupljača na silu uvučeno u civilizaciju. Koja smrdi i krvava je, ubija i sakati jer je neko rekao da tako treba. Grad pun groteskno napirlitanih žena koje u transu umaču bebe u krv žrtvovanih. Na kraju dolaze Španci sa krstom i musketama, a scena prosto vrišti: sve do sada je bila banja, tek sad ćete da vidite šta je horor

E, dobro da si ga opisao, ja to ne bih mogla da gledam, ili bih kao moja ćerka kada smo gledali "Leptiricu" bežala da se sakrijem iza fotelje i virim?
Edit
Preporučila sinu i snajki, zahvaljuju (eh sto ti je mlada generacija) :)
solo solo 19:21 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

Apokalipto.


Naša svetski afirmisana grupa je iskoristila ovu temu. Naši momci sjajni. Ima nas brate u svemu.



mlatisa mlatisa 20:24 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

vcucko



Dodao bih još jedan nespomenuti, hronološki mislim poslednji film koji me baš pomerio.

Apokalipto.



cmix909 cmix909 21:41 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

shmoo
... 21. Малер - Кен Расел...


Jednog dana potrazicu tog Malera ako smatras da je mnogo bolji od Amadeusa.

Veoma retko pokusam da gledam novi film i obicno napustam ‘projekciju’ znatno pre kraja, pa je ovaj izbor primereniji mojim precima. Poslednji koji mi je drzao paznju je Dame u lavandi, sa jednom vanserijskom glumicom za koju sada znam da se zove Džudi Denč.

Hronoloski…

1. General
2. Svetlosti velegrada
3. Šejn
4. Sedam samuraja
5. Ben Hur

A od domacih samo dokumentarni…

1. Marš na Drinu
2. Leptirica
3. Malj
4. Iznenadna i prerana smrt pukovnika K.K.

vcucko vcucko 22:16 06.01.2021

Re: Редослед је небитан, тако ми дошло...

shmoo
1. Трећи човек - Керол Рид
itd...

Respektabilna lista. Samo se ćudim, gde se dede Bertoluči. I XX vek (ako ništa drugo).

solo solo 12:20 07.01.2021

Re: Редослед apsolutno nije bitan

Домаћи partizanski филмови:





solo solo 12:35 07.01.2021

Re: Редослед apsolutno nije bitan




nask nask 10:26 06.01.2021

Samo pet?

Ako bi to bili pet poslednjih filmova koje bih danas imao priliku ponovo da pogledam:

Rašomon-Kurosava
Stalker-Tarkovski
Apokalipsa sada-Kopola
Idi i smotri-Klimov
Falling Down-Šumaher


aureus aureus 12:25 06.01.2021

Re: Samo pet?

nask
Stalker-Tarkovski

Bravo, to je i moj omiljeni film od Tarkovskog.

mali mrav
Sedam samuraja, Akira Kurosava

Sedam samuraja stvarno je do jaja.
Preporučujem.
Na momente komičan.
Recimo kad samuraji klopaju rižu (što im je plata za odbranu sela od nasrtljive bande), a seljani gledaju s tugom jer a) oni jedu proso i b) čini im se da uzalud plaćaju samuraje a niko im ne napada selo.
Do jednog momenta...
vcucko vcucko 21:18 06.01.2021

Re: Samo pet?

nask
Ako bi to bili pet poslednjih filmova koje bih danas imao priliku ponovo da pogledam:

Rašomon-Kurosava
Stalker-Tarkovski
Apokalipsa sada-Kopola
Idi i smotri-Klimov
Falling Down-Šumaher



Idi smotri! mu više dođe kao dokumentarac na odloženo.
Faktografski prikazan učinak germanskih hordi, genetski ubeđenih u svoju navodnu superiornost, na istoku. Đa po Bjeloj Rusi, đa po Sojuzu kao celini, đa po našem parčetu Balkana. Svuda.

Najjači utisak koji Idi smotri! ostavlja na mene jeste, iskreno: za čije babe zdravlje je posle rata postojalo nešto što se zvalo DDR? Umesto da su jednostavno spalili sve do dva metra dubine i, uz korišćenje najnaprednijih agrotehničkih mera (a nije da ih socijalizam nije imao na raspolaganju) napravili veeliku cvetnu baštu. Za odmor po meri sovjetskog čoveka, umornog od udarničkog rada
vcucko vcucko 21:40 06.01.2021

Re: Samo pet?

Kad smo već kod Idi smotri!, pade mi na pamet "La notte di San Lorenzo" braće Taviani.

Scena kad meštani hvataju i likvidiraju oca i sina fašistu. A mali je, tako vaspitan, postao još gora zver od oca.
Moćna scena, dostojna Klimova.
Atomski mrav Atomski mrav 15:45 08.01.2021

Re: Samo pet?

Najjači utisak koji Idi smotri! ostavlja na mene jeste, iskreno: za čije babe zdravlje je posle rata postojalo nešto što se zvalo DDR? Umesto da su jednostavno spalili sve do dva metra dubine i, uz korišćenje najnaprednijih agrotehničkih mera (a nije da ih socijalizam nije imao na raspolaganju) napravili veeliku cvetnu baštu.

A kako da, moliću lepo, u cvetnoj bašti sakriješ tenkovsku diviziju i iz nje (bašte, ne divizije) špijuniraš one preko? To su praktično-strateški razlozi, postojali su sigurno i politički, ideološko-propagandni...
vcucko vcucko 22:00 08.01.2021

Re: Samo pet?

Atomski mrav
Najjači utisak koji Idi smotri! ostavlja na mene jeste, iskreno: za čije babe zdravlje je posle rata postojalo nešto što se zvalo DDR? Umesto da su jednostavno spalili sve do dva metra dubine i, uz korišćenje najnaprednijih agrotehničkih mera (a nije da ih socijalizam nije imao na raspolaganju) napravili veeliku cvetnu baštu.

A kako da, moliću lepo, u cvetnoj bašti sakriješ tenkovsku diviziju i iz nje (bašte, ne divizije) špijuniraš one preko? To su praktično-strateški razlozi, postojali su sigurno i politički, ideološko-propagandni...

Ma znam, nego ponekad čista emocija nadvlada...
Atomski mrav Atomski mrav 00:20 11.01.2021

Re: Samo pet?

Ma znam, nego ponekad čista emocija nadvlada...


Kad su takve stvari u pitanju, nema kod Rusa emocija... samo planiranje.


octopus octopus 14:25 06.01.2021

najbolji

Kada neko ima godina koliko ja, logično da je u životu svašta video, pa i odgledao filmova. Pet kako su mi prvi pali na pamet, sve sam ih gledao više puta.

1-Ratnici, Volter Hil

2- Selo moje malo , Mencel ( šta reći) inače jako volim češku književnost, pa i filmove

3-Gladijator,

4- Ptice

5- IT, fan sam Stivena Kinga ( naučne i uopšte fantastike)

solo solo 17:43 06.01.2021

Re: najbolji

1-Ratnici, Volter Hil


Uh da, kakva ložana na ovaj klip i muziku.

vcucko vcucko 21:53 06.01.2021

Re: najbolji

octopus
Kada neko ima godina koliko ja, logično da je u životu svašta video, pa i odgledao filmova. Pet kako su mi prvi pali na pamet, sve sam ih gledao više puta.

1-Ratnici, Volter Hil

2- Selo moje malo , Mencel ( šta reći) inače jako volim češku književnost, pa i filmove

3-Gladijator,

4- Ptice

5- IT, fan sam Stivena Kinga ( naučne i uopšte fantastike)


Ranici podzemlja, možda najjači u svojoj klasi

Selo moje malo, predivan. Iz klase "sat i po čistog uživanja", tu negde blizu Mediteranea

Gladijator izneađujuće dobar film, s obzirom da je došao "posle vremena".
Ipak su morali da uguraju politkorektnost. Čuj nubijski crnac postao najbolji drugar rimskog generala. Neka je ovaj stoput kažnjen i ponižen, prosto nemoguće. Ko imalo zna o SPQR i Rimu to mu je jasno.
Bez toga, odličan film, čak prilično istorijski moguć.
aureus aureus 22:40 06.01.2021

Re: najbolji

vcucko
Neka je ovaj stoput kažnjen i ponižen, prosto nemoguće. Ko imalo zna o SPQR i Rimu to mu je jasno.

Osim toga, Maximus, nakon što je stukao Germane u nekoj bici, uzvikne "Roma victor!"



A Rim je ženskog roda. Treba victrix.

alselone alselone 16:25 06.01.2021

Da dodam dva koja volim a niste pomenuli

nisu mi baš u top 5 li pri vrhu jesu.

- Platoon
- Pulp Fiction

mariopan mariopan 17:20 06.01.2021

....

Mnogi su već pomenuli Kurosavu pa da ne ponavljam i ja, to bi bilo prvo mesto.

2. "Život je lep"
3. "Klavir"
4. "Irac"
5. "Avatar"
6. "Podzemlje"
7. "Rozanin grob"
8. "Zaleđena planeta" dokumentarci
9. "Šrek"
10."Posetioci"

Primećujete da više volim komedije i crtaće, to jest animirane i dokumentarce, jer mi je stvaran život u nekim filmovima previše težak za opuštanje i zabavu pred spavanje.

Recimo i "Profesionalac" je dobar film a skoro se davao na tv, kad se dublje zagrebe to je drama a ne akcioni, kako ga ja vidim, jer jedna devojčica kao najbolje rešenje za sebe bira profi ubicu koji prema njoj postupa tako da postaje najbolja osoba koju je ona upoznala na ovom svetu.
mariopan mariopan 17:43 06.01.2021

...

"Kuća peska i magle" Vadim Peljerman, film je američki triler.
Ko nije gledao preporučujem, odličan.
mlatisa mlatisa 18:10 06.01.2021

Zanimljiva pitanja se nameću

Да ли бих поново могао гледати све те филмове са овом девастирано пажњом

Доминирају филмови стари 50 и више година. Да ли то значи да више не снимају филмове него само комерц срања
crossover crossover 19:14 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

mlatisa
Да ли бих поново могао гледати све те филмове са овом девастирано пажњом

Доминирају филмови стари 50 и више година. Да ли то значи да више не снимају филмове него само комерц срања


Да, могао бих, мени пажња није проблем него квалитет филмова. Једна битна ствар коју је Војислав рекао горе у коментару је да сад више нисам онај исти ја који сам био некад. На пример, кад сам имао двадесетак година мени је Антонионијева Кота Забриски била међу првих 5, кад сам скоро опет гледао није ми било јасно шта ми се толико свидело у том филму осим фотографије. Али неки ми се и даље свиђају, нпр. Кополино Прислушкивање, издржао је тест времена.

Има и сад добрих филмова, браћа Коен, Џармуш, Вендерс, и других ван Америке, него сад због бруталне комерцијализације и агресивног маркетинга мора више да се копа и тражи, најпре у неамеричким кинематографијама. Значи, мој први критеријум је да филм није добио Оскара. :)

alselone alselone 19:35 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Једна битна ствар коју је Војислав рекао горе у коментару је да сад више нисам онај исти ја који сам био некад.


Hteli da priznamo ili ne, ali internet nas je upropastio i nadržaji koje tražimo, kao narkomani, moraju biti jači. Danas film zaista mora biti dobar kako bi mi zadržao pažnju.

Jesu devedesetih filmovi bili bolji ali su i naša očekivanja i standardi zabave bili niži.
crossover crossover 20:04 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

alselone
Hteli da priznamo ili ne, ali internet nas je upropastio i nadržaji koje tražimo, kao narkomani, moraju biti jači. Danas film zaista mora biti dobar kako bi mi zadržao pažnju.

Jesu devedesetih filmovi bili bolji ali su i naša očekivanja i standardi zabave bili niži.


Зависи о којој врсти филмске публике причаш. Има и тога, али има и тога да смо као публика мало сазрели, да су нам се променили искуство и знање, и да онда другачије доживљавамо филм. Оно што у мени одржава искру оптимизма и слабашну али ипак неугашену веру у људски (и стваралачки) дух је то што је Биг Лебовски постао култни филм, нема пуцања, експлозија, крви али људи широм планете га воле. Исто и Медитеранео.

Филмови седамдесетих су били још бољи, младићу.
svarog svarog 20:54 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Dead man, Džarmuš
Mediteraneo

Možda nisu najbolji ali oni mi se izdvajaju od svih ostalih
bene_geserit bene_geserit 20:55 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Да ли то значи да више не снимају филмове него само комерц срања

Eh da je samo comerc sranja nego woke+comerc sranja što je nova dimenzija.
Значи, мој први критеријум је да филм није добио Оскара. :)

Taj kriterijum je definitivno odličan.
Ja uz ne gledam ako krenu sa race neutral castingom (da ne pominjem race affirmative casting) pa gledaš crnog kralja Artura ili Tom Kruza kao glavni lik tamo negde u Kini, mislim stvarno budalaštine.
I naravno ako krenu sa onim da od 7 glavnih likova bude 1 peder, 1 transdžender, 1 belkinja udata za crnca, 1 halid-invalid, 1 aseksualni hermafrodit i 1 feministkinja.

Mada mi woke bajkice ne smetaju previše koliko god bile daleko od mogućeg.
Recimo Queen's gambit mi je sasvim OK, bez obzira na to što je priča ne baš verovatna. Hidden Figures već ne.
internet nas je upropastio i nadržaji koje tražimo, kao narkomani, moraju biti jači. Danas film zaista mora biti dobar kako bi mi zadržao pažnju.

Internet nas jeste upropastio, ne samo nove generacije, već i nas matore.

Meni nešto filmska forma sve manje odgovara. Ili to, ili slabo prave dobre filmove kao 1990-tih i 2000-tih. Nekako je vreme suviše kratko da se priča razvije tempom koji meni odgovara (najviše volim početke od svega).
A sa druge strane kod TV serija me nervira što razvuku priču bez potrebe da namaknu još koju epizodu, pogotovo pri kraju, mrzi me da gledam a pola premotavam.
alselone alselone 21:44 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Recimo Queen's gambit mi je sasvim OK

Mene sam početak smorio, ono u hotelu kada ona trči i sprema se a osoba neidentifikovanog spola leži krevetu. Ta scena je toliko otočna od cene radnje i toliko nema smisla da je to strašno i jedina joj je svrha da pokaže kako je ona možda gej. A to je bukvalno drugi minut prve epizode. Da se odmah učipe nežnim pahuljicama po svetu koje bi jako bolelo da je drugačije.

Kao i ti, kada prepoznam te gluposti - gasim.

Upalim BBC Drakula, hvalili na sva zvona. Bukvalno u prvih pet minuta prve epizode pita neka islednica tog glavnog glumca - da li ste imali gej seks sa Drakulom. Hahaha koji bolidi jebote.

Netflix propo, HBO još ranije, Holivud generalno još u pre toga. Tačno ne znam već mesecima, pa možda i godiinu, dve, šta da gledam kada mi se gleda. Em glupo, em forsirano, em meni malo poremećeni kriterijumi i attention span.
crossover crossover 22:04 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

I naravno ako krenu sa onim da od 7 glavnih likova bude 1 peder, 1 transdžender, 1 belkinja udata za crnca, 1 halid-invalid, 1 aseksualni hermafrodit i 1 feministkinja.


То тек не може да се гледа, то гасим у првих десет минута.

Него, јел гледате шта се дешава на Капитол Хилу тренутно? Национална гарда добила узбуну и изгледа да ће да изађе на улице.
alselone alselone 22:19 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

USA has gone full Balkans now.
apacherosepeacock apacherosepeacock 22:42 06.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Nema šanse da izaberem najbolje mi svih vremena jer mnogi ne izdrže test vremena (nekad i sad gledanje).

Nekoliko koje sam gledala poslednjih godinu - dve a da su ostavili utisak..



-45 years (Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James) nominovana za oskara Charlotte Rampling i naravno nije dobila.


-Loweless - Нелюбовь (original title) (Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov) nominovan za oskara - i naravno nije dobio. Najtužniji film (tematski) koji sam u poslednje vreme gledala, ne verujem da bih mogla još jednom da ga pogledam.


-Like father like son ( Hirokazu Koreeda) gledala sam skoro sve filmove od ovog režisera - neverovatno je dobar, perfektan! (Nobody Knows, Our Little Sister, Shoplifters - ne znam koji je mu je film bolji od sledećeg sa spiska.) Ovaj čovek nikada nije ni nominovan za oskara.


-Que Dios nos perdone (original title) May God Save Us (Rodrigo Sorogoyen)
Inspectors Velarde and Alfaro must find what appears to be a serial killer. This hunt against the clock will make them realize something they'd never thought about: neither one of them is that different from the killer.




Eh da je samo comerc sranja nego woke+comerc sranja što je nova dimenzija.




U, zbog ovog mi otpadne u prvom krugu 2/3 serija i filmova, a poslednju 1/3 u prvih pola sata gledanja razmotrim da li mogu da progutam neku podnošljivu dozu ispiranja mozga, pa ako ima manju dozu pogledam, ako ima veću - brišem sa tv risivera (sve snimam pa gledam kad stignem).
bene_geserit bene_geserit 04:07 07.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Tačno ne znam već mesecima, pa možda i godiinu, dve, šta da gledam kada mi se gleda. Em glupo, em forsirano, em meni malo poremećeni kriterijumi i attention span.

Tad sam se ja negde prešaltao na Azijsku kinematografiju (najbolji streaming servis za njih je Viki Rakuten), tačnije mahom Korejske serije (filmova slabo ima), Kineske su mnogo lošije (tamo gde su Korejci suptilni, Kinezi su banalni) ali kvalitet im se popravlja već ponešto može da se gleda, Japanci imaju mnogo manju produkciju.
Ne smaraju sa woke sranjima, radnja im je pisana za pametan narod tako da je OK, konzervativni su tako da je i ideološki kako treba, sve u svemu može da se gleda bez obzira na sve mane (o njima više ispod).

Zaprepastilo me kolika je Korejska TV produkcija - izbace verovatno 50-tak TV serija godišnje koje su gledljive. Jedino što pate od toga da ono što bi bilo sjajno da ima 10 epizoda (a još bolje 8) razvuku na 20 epizoda, pa se smoriš premotavajući.
I uz to non stop ono kad uvežu 6 glavnih likova na sve moguće i nemoguće načine tipa glavna junakinja je pokušala samoubistvo zajedno sa bratom od glavnog junaka koji je sada muva, a zbog toga što je bulling u školi doživela od sadašnje ljubavnice rođaka glavnog junaka koji je muž njene sestre, a ta ljubavnica je razdvojena od brata blizanca u detinjstvu u sirotištu kome su namestili da zaglavi na robiji zbog hit&run-a koji je zapravo uradio onaj brat sa početka koji je izvršio samoubistvo (ili tako već nekako, ovo sam stvarno prepričao iz jedne serije, koja istina ima cirka 100 epizoda što je prilično neviđeno za korejske serije, najčešće su 16 do 24 i gotovo uvek samo jedna sezona).

Uz to su većinom dramedy (drama+comedy), akcije su ređe. Najčešće ili tinejdžerske ili o ljudima od 30-etak i koju godinu tj. vreme im da se žene i udaju (jedino što su vazda neke 30-godišnje muške i ženske device, stvarno preteruju, a i vazda Pepeljuga koncept tj. muško je iz neke bogate kuće a žensko siromašno ali sa vrlinama).
Akcije su im OK kad su scene tuča u pitanju ali su im specijalni efekti najčešće jadni kad je nešto skuplje u pitanju (izgleda da im biznis model nije previše profitabilan, tako da se nema para previše za specijalne efekte). Bila je jedna scena kad dvoje ljudi ostane u komi posle automobilske nesreće i ti gledaš nesreću ono automobil se blago zakuca u neko drvo, ni far mu nisu polomili, mogli su makar da se ispruže za toliko da skrckaju prednji deo automobila da bude koliko toliko uverljivo.
Atomski mrav Atomski mrav 14:29 08.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Mene sam početak smorio, ono u hotelu kada ona trči i sprema se a osoba neidentifikovanog spola leži krevetu. Ta scena je toliko otočna od cene radnje i toliko nema smisla da je to strašno i jedina joj je svrha da pokaže kako je ona možda gej. A to je bukvalno drugi minut prve epizode. Da se odmah učipe nežnim pahuljicama po svetu koje bi jako bolelo da je drugačije.


To mu dođe kao preambula serije.
Atomski mrav Atomski mrav 14:34 08.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Једна битна ствар коју је Војислав рекао горе у коментару је да сад више нисам онај исти ја који сам био некад. На пример, кад сам имао двадесетак година мени је Антонионијева Кота Забриски била међу првих 5, кад сам скоро опет гледао није ми било јасно шта ми се толико свидело у том филму осим фотографије.


Film "Tomi" sam gledao kad sam bio klinac i to je film koji je ostavio najjači utisak na mene u mom životu. Nisam ga gledao od tada i ne želim da ga ikad ponovo gledam jer znam da bi mi to pokvarilo utisak i srušilo sneška.
Atomski mrav Atomski mrav 14:36 08.01.2021

Re: Zanimljiva pitanja se nameću

Али неки ми се и даље свиђају, нпр. Кополино Прислушкивање, издржао је тест времена.


Sjajan film sa sjajnim Džinom Hekmenom u glavnoj ulozi.
kick68 kick68 23:08 06.01.2021

.

Ja nekako ne umem da odreagujem na ovakva pitanja. Kao da me neko preslišava:))
Umesto liste, dozvolite mi da dam nekoliko preporuka (iako moram da primetim da je Bergman na ovom blogu nepravedno zapostavljen). Holivud nije centar sveta, a ni kinematografije:)




Zatim Xavier Doland

I opet

ephemeris ephemeris 08:09 07.01.2021

A nemi film?

Skoro sam odgledao film "The Crowd" (1928)(LINK), jedan od najboljih iz ere nemih filmova. Kada su Godara pitali zašto se više ne snimaju filmovi o običnim ljudima, odgovorio je: "The Crowd je već snimljen, zašto praviti rimejk?".

mlatisa mlatisa 20:11 07.01.2021

Да преформулишемо

Којих су пет кинематографија најбоље у свету филма?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 22:01 07.01.2021

Ton! Pusti ton!

Ma to je bar jednostavno.

Mani "Uuu, ala montira" (Nacionalna klasa 1978) oduševljavanja i ostale "artističke" izmotancije - oni filmovi koji opstaju u svojim citatima (izrekama, kako god ih nazvali) ti su i zaslužili da budu zapamćeni kao "najbolji". Ako su i posle 40, 50 (pa bogami i 80 za "E baš me zabole" iz Prohujalo sa vihorom) godina, prisutne, i upotrebljive, naravno :) to ti je to

I, dakako, što više "izreka", to bolji film!



bocvena bocvena 00:06 08.01.2021

daj da ubacim malo estrogena

u te vase krimi/kaubojske/herojske sage...plus "klavir":)

tako bedan broj zena koje su se dokopale rediteljske palice (porazno, ali leni rifenstal ispade najuticajnija); paradoksalno evropa dugo drzi cas americi (aplauz za rediteljke iza gvozdene zavese!); indijke i iranke uprkos svim izgledima...

naletim na ovaj spisak filmova sa glavnim zenskim likovima -

https://m.filmaffinity.com/us/listtopmovies.php?list_id=527

i shvatim da ne volim mnogo njih. od starijih - svaki sa bet dejvis, nista seks simboli i "dorucak kod tifanija" (sve do almodovara i novog lezbejskog talasa gejevi su slabo poznavali zensku dusu:)
"telma i luiz" zauvek, svaki film suzan sarandon, tilde svinton i sarliz teron. frensis "fargo" i "3 bilborda" van konkurencije.
ripli iz "ejlijena" je domaci zadatak svim ovim dosadnim super herojkama koje "osnazuju" devojcice u 21. veku. sne treba da se obucemo u uske trikojcice i tucemo koga stignemo, dok nam grudi poskakuju uz masinke. to su muski vlazni snovi, mi treba da zavrsavamo fakultete i vodimo drzave.

gilti plezr - svi filmovi sofije kopole.

slabo me dodiruje partizansko/mucenicka/pravoslavna vs kurvinska estetika zenskih likova u domacem filmu. tu nikako da uznapredujemo. il smo bolnicareke, majke, petrije, babe...il nas siluju, il smo ranjeni oro:)

ovih dana svi pricaju o "druk"-u (danski film, engleski naslov "another round". meni je super, al izgleda zbog sasvim drugih razloga od vecine. neko gledao?

bene_geserit bene_geserit 01:14 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

u te vase krimi/kaubojske/herojske sage

- Avatar
- Gladijator
- Bekstvo iz Šošenka
- Crouching Tiger, Hidden Dragon
- Braveheart
Tako bi rado dodao Point Break (da ne bude da nema ženskih režisera) ili Spirited Away, ili neki deo Die Hard ili Dobar, loš, zao, ali nema mesta.

Pride, jedna je top-lista koju će sastaviti starija generacija, a drugačija lista koju će sastaviti mlađa generacija, jer prvi se (mahom) sećaju starih ostvarenja i možda nisu toliko upoznati sa novim, dok ovi drugi znaju skoro sve nove, a vrlo slabo znaju starije filmove. Takođe, pitanje je da li listu pravi neko ko film shvata kao umetnost, ili neko ko ga vaga na osnovu popularnosti, ili mu je to samo večernja zabava, ili sve sužava na jedan žanr.

Koja mlađa generacija ovde na blogu ?

Što se mene tiče, film jeste I umetnost, ALI
posle provedenih godina u Kinoteci ja sam u nekom trenutku zaključio da ne želim da trpim da u ime umetnosti film nije zabavan
tako da je to bio trenutak za mene za doviđenja Bergmani, Bunjeli, Feliniji ovog sveta
OK, Felini je ponegde zabavan ali
film mora da ima i dobru sliku i dobar zvuk i dobre efekte i dobar tempo da bi valjao
bocvena bocvena 09:45 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

film mora da ima i dobru sliku i dobar zvuk i dobre efekte i dobar tempo da bi valjao

film mora da ima pricu i da te dodirne tamo gde boli ili raduje, sve ostalo su ukrasi.
ja sam odrasla paralelno na evropskim dosadnjakovicima i americkim "muskim" filmovima (volter hil, pekinpo), plus SF. danas imam manje strpljenja za dugi, spori kadar, ali i dalje su mi potrebne emocije i "zivi ljudi" da mi film drzi paznju. efekti me ubijaju u pojam. svi cemo dobiti epilepsiju za 10 godina:)
bocvena bocvena 10:06 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

inace, postoji par filmskih nisa koje pohodim redovno - muzicki, igracki filmovi (od baleta do hip hopa), sportski i prosvetarski filmovi...volim tu nadu da se ucenjem i trudom nesto postize u zivotu:))))
EDIT: hvala kick68 i apach za preporuke, zvuci zanimljivo!
zaharaga zaharaga 11:04 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

bocvena
film mora da ima i dobru sliku i dobar zvuk i dobre efekte i dobar tempo da bi valjao

film mora da ima pricu i da te dodirne tamo gde boli ili raduje, sve ostalo su ukrasi.
ja sam odrasla paralelno na evropskim dosadnjakovicima i americkim "muskim" filmovima (volter hil, pekinpo), plus SF. danas imam manje strpljenja za dugi, spori kadar, ali i dalje su mi potrebne emocije i "zivi ljudi" da mi film drzi paznju. efekti me ubijaju u pojam. svi cemo dobiti epilepsiju za 10 godina:)

zemljanin zemljanin 11:51 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

nisam mogao da se setim naziva filma ali spomenuse ga blogeri - Apokalipto, to je onako, bas ludnica.

Verovatno drugima znace podaci o reditelju, glumcima, fotografiji i sl. I Piano i Apokalipto su, svaki na svoj nacin, mene izbacili iz 'ravnoteze' do mere 100% ulaska u radnju filma. I to se gleda jednom.

Filmove tipa Tolkinove sage ili Marvelovi heroji, to moze da se gleda N puta jer je nabijeno brzim scenama sa n desavanja i n likova istovremeno pa mozak ne moze sve da pohvata. Ako vise paznje obracam na glumice ili pojedine scene, to ne znaci da je film los ali nije onaj pravi. Najgore je gledati, citati, hvaliti nesto jer svi ostali to rade a toga ima u visokom procentu.
bocvena bocvena 12:23 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

"klavir", "apokalipto", "fickaraldo" vernera hercoga i kopolina "apokalipsa" imaju tu "prasumsku" pomerenost koja univerzalizuje ljudske strasti, strahove, moral...udaljenost od civilizacijskih (t)okova (pre svega judejsko-hriscanskih) izostri ljudsku sustinu, pa se bolje vidimo u ogledalu - velicanstveni i nakazni istovremeno. poput magicnog realizma latinoamerickih pisaca.

rusi imaju stepe, gulage i "ostrva", u istu svrhu:)
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:01 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

bocvena
tako bedan broj zena koje su se dokopale rediteljske palice (porazno, ali leni rifenstal ispade najuticajnija); paradoksalno evropa dugo drzi cas americi (aplauz za rediteljke iza gvozdene zavese!); indijke i iranke uprkos svim izgledima...



Liliana Cavani, samo da podsetim..
i Mira Nair.


Ima Tarantino u filmu Death Proof lepa 2 seta (prva i druga polovina filma) devojačkih priča. U sredini je odličnih 5 minuta analize teksaškog šerifa.

Zoë Bell (inače kaskaderka i dublerka Umi Thurman u Tarantinovim filmovima) je jedna od glumica iz drugog seta priče i super je zabavna i komična, bolje da je njoj davao uloge u svojim filmovima nego Thurman:)



P.S. Vidim niko od klasika kinematografije nije naveo Cabaret (Bob Fosse 1972) po meni glatko u prvih 5.
bocvena bocvena 13:46 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

koji god spisak reziserki da pogledas, dodje mu 10 imena koja se vrte u krug:)
https://www.bbc.com/culture/article/20191125-the-100-greatest-films-directed-by-women-poll

vise volim "sav taj dzez" od "kabarea". pre neki dan smo pricali kako smo za svaku novu godinu kao klinci gledali "sav taj dzez" i kako je to slobodoumniji i seksepilniji film od pola ove danasnje mejnstrim netflix pornjave.

Atomski mrav Atomski mrav 14:27 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

film mora da ima pricu i da te dodirne tamo gde boli ili raduje, sve ostalo su ukrasi.
ja sam odrasla paralelno na evropskim dosadnjakovicima i americkim "muskim" filmovima (volter hil, pekinpo), plus SF.




Setio sam se još jednog odličnog filma - Boja hrane (ili kako su već preveli kod nas, Soylent Green u originalu, Ričard Flajšer).
bocvena bocvena 15:01 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

nisam gledala, ali dobro zvuci!
Atomski mrav Atomski mrav 15:05 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

nisam gledala, ali dobro zvuci!


SF + američki "muški" film (Čarlton Heston u glavnoj ulozi). Trebalo bi da ti paše.
bocvena bocvena 15:22 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

vi's kako je heston snimao progresivne filmove, a ovamo NRA forever. tako i ja, feministkinja koja otkida na muske filmove:)

mlados', ludos'. toliko je savremena produkcija besmislena, brza i nasilna, da sad zelim da gledam samo ono kad decak sretne devojku, pa bidnu prepreke njihovoj ljubavi, pa se vencaju na kraju. eventualno ona da igra sah, a on da ima disleksiju. a mama joj alkoholicarka.
Atomski mrav Atomski mrav 15:32 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

vi's kako je heston snimao progresivne filmove, a ovamo NRA forever.


Da citiram Klinta Istvuda: 'I have a very strict gun control policy: if there's a gun around, I want to be in control of it.'

toliko je savremena produkcija besmislena, brza i nasilna, da sad zelim da gledam samo ono kad decak sretne devojku, pa bidnu prepreke njihovoj ljubavi, pa se vencaju na kraju. eventualno ona da igra sah, a on da ima disleksiju. a mama joj alkoholicarka.


Hmmm... Requiem for a dream, Daren Aronofski (ako ćemo težište da bacimo na poslednju rečenicu) ili Kad je Hari sreo Sali , Rob Rajner (ako ćemo da zanemarimo poslednju rečenicu).

Slažem se za savremenu produkciju, nešto ne pamtim da me je neki noviji (ajde recimo da je snimljen u 21. veku) film toliko oduševio poput nekih starijih.
bocvena bocvena 15:45 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

hari i seli su smaraci, a aronofskog, vesa andersona i fon trira mama nije volela:))))

Atomski mrav Atomski mrav 15:48 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

tako bedan broj zena koje su se dokopale rediteljske palice (porazno, ali leni rifenstal ispade najuticajnija); paradoksalno evropa dugo drzi cas americi


Spomenuh tamo dole - Buđenja/Awakenings, Peni Maršal (Big, A League Of Their Own...)
crossover crossover 16:37 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

bocvena
sne treba da se obucemo u uske trikojcice i tucemo koga stignemo, dok nam grudi poskakuju uz masinke.


Савремена уметност је доста детаљно истражила ту тему, од филма и стрипа, преко ликовне уметности у најширем смислу, па све до музике.


bocvena bocvena 16:45 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

hahaha, pa da! pusti muski snovi ne umiru.
crossover crossover 18:29 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

bocvena
hahaha, pa da! pusti muski snovi ne umiru.


То каже и Кен Расел у Дивљем Месији: all art is sex.
kick68 kick68 18:31 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

hvala kick68 i apach za preporuke, zvuci zanimljivo!

No problemo. Neki od ovih filmova su o mladima za koje nema nikakve nade, nažalost:(
kick68 kick68 18:36 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena



P.S. Vidim niko od klasika kinematografije nije naveo Cabaret (Bob Fosse 1972) po meni glatko u prvih 5.


Cabaret je numero uno, prvi od tih prvih pet ako mene pitaš. Mira Nair je ok, ali više tukne na Holivud. Dipa Meta razbija. Ne znam šta bih pre preporucila, Vatru, Vodu ili Zemju.
Moderator je greškom obavešten. Omaklo mi se, šta ću:))
bocvena bocvena 20:21 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

e, mnogo je sladak ovaj "la belle epoque"!
ko kaze da ikada postajemo pametniji...bolje da nas ubije velika ljubav nego slog ili korona:)))
kick68 kick68 22:21 08.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

e, mnogo je sladak ovaj "la belle epoque"!
ko kaze da ikada postajemo pametniji...bolje da nas ubije velika ljubav nego slog ili korona:)))


Jeste simpatican. Najbolje da nas ne ubije nista:)) Francuzi su majstori za velike ljubavi i all that jazz:))
bene_geserit bene_geserit 00:11 09.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

film mora da ima pricu i da te dodirne tamo gde boli ili raduje, sve ostalo su ukrasi.
ja sam odrasla paralelno na evropskim dosadnjakovicima i americkim "muskim" filmovima (volter hil, pekinpo), plus SF. danas imam manje strpljenja za dugi, spori kadar, ali i dalje su mi potrebne emocije i "zivi ljudi" da mi film drzi paznju. efekti me ubijaju u pojam. svi cemo dobiti epilepsiju za 10 godina:)

Ma naravno, dobra priča koja te dotakne je prvi i neophodan uslov.

Samo sam sam hteo da kažem da film mora i tehnički da bude dobro urađen da se računa u dobre, valjda su nam standardi porasli danas.
Srpski filmovi, ne znam koliko ih ima da zadovoljavaju neke elementarne uslove - npr. koliko znam zvuk se do relativno skoro radio stapom i kanapom kod nas, koliko se sećam čak ni na FDU-u nije postojala katedra za zvuk do skoro 2000-te. Vizuelni efekti (al da liče na nešto) i budžeti srpskih filmova ne idu u istu rečenicu. Čarlston za Ognjenku pokojnog Uroša Stojanovića mi je jedan od retkih srpskih filmova sa dobrim zvukom i vizuelnim efektima, ne znam kako tu stoje stvari u poslednje vreme.

Mada tačno je da najviše izluđuju filmovi visoke produkcije (tj. skupi) ali sa idiotskim scenarijima, na kojima kao da niko nije proveo 2 popodneva radeći na njima.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:04 09.01.2021

Re: daj da ubacim malo estrogena

Dipa Meta


Ništa od nje nisam videla, hvala za tip.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana