Budućnost| Ljudska prava| Život

фланер идејног ментала

Черевићан RSS / 20.06.2020. u 00:09

              скупност ионако има смисла једино као збир разлика (г. Бора Ћосић)


кад размишљам о равници онда није она у првом реду географски, него симболички, духовни простор. срећем почесто ридикулозне типове морам признати, који се у све разумеју а многе недореке у окружењу у пар минута би стабилизовали те душевном аблуцијом многих нас слуђених тренутком транзиције (Coronu и да не помињем) кликом прстију усмерили ка изнедрујућем бољем .благо им је.брда људе чине другојачијим.тамо се слични проблеми решавају радикалније.

знано је да Навахо индијанци никада не довршавају пешчане слике јер знају да би могле постати стварне (г. В.Тасић), док ja са аподиктичном сигурношћу далеко од обузетошћу херостратском необузданости, потакнут имагинацијом, речима пропуштеним кроз сито моје замршене таштине, а затечен старачком мизогинијом, покушавам да учиним себе чистим и слободним од свих лоших мисли.ал' оћеш.иако деценијама независтан од тв понуде почињем да попуштам под принудом блиског окружења док слушам...- не можеш бити острво ...-мораш бити у току друштвених превирања... -мани се поезије, блоговања ...-окани се више теренског посла ....- матор си , ето то Унука .....- сконцентриши се на покушај поимања транзиције око тебе...- претстојећих избора .... те с'тога,а поводљив, затичем се до у рану зору како почињем да кометаришем дијалоге свадљивих тв саговорника задојених неподношљивом лакоћом мржње, а потакнуте провоцирајућим упитима водитеља, како се са исказима на екрану препирем (засад још у себи) што не води добром у псисими,мис'им, свестан сазнања да психологија гомиле велича политику на интересу и неразуму што спада у домен знане политике асоцијалних јединки - опозиције тјст оних који су бунтовног духа те одбијају устаљене обрасце понашања пружајући отпор и понашајући се на себи својствен начин.те-ве програми се убише за то јер гледаоце заводе слике говорника који им се са екрана обраћају углавном фразама које изазивају планиране представе - подгревају илузије.та идеја није нова, јер је још Toma Akvinski (13 век) тврдио да човек ништа не схвата без слика. код Le Bon-а пак прочитах да онај који познаје вештину импресионирања масе познаје и умеће како се њоме влада.у поводу, присетих се анегдоте где Стаљин пита Папу како успева да има толико следбеника, а што њему не полазу за руком, на чега је уследио одговор - Ја обећавам рај на оном свету, а Ви на овом.
елем, крајњи исчек свих предизборних промоција је да се масе на таквим наступима политичара навуку на обећану колективну срећу, из које наравно следи и појединачна као легитимно стање људске јединке (или је то само злобна шала у суморном отаљавању ка смрти, што се чини мени лаику ,онако са стране посматрајући).но како од најранијег периода живота у процесу социјалног сазревања сви ми који одрастамо у одређеном политичком систему и култури под утицајем непосредне околине постепено конструишемо своју социјалну реалност креирану према субјективним критеријумима појединачних разликовања од малена стичући свест да је друштво подељено на категорије које припадају некима од нас, а искључене од других, што у крајњем чини да таквом социјалном категоризацијом субјективно себе укључујемо у јединствен систем оријентација који помаже да се установи сопствено место у друштву као и однос према истом. онда се појаве политичари и ........слуде нас, у основи поводљиве, у политичком лутању начисто.

20ynkof.jpegобзиром на чињеницу да тренутно сви преживљавамо и живимо у непознатом годишњем добу које обезвређује знани календар што је још 1 од разлога за пуцање многих од нас по шавовима изнутрашњим о чему свакодневно читамо у дневној штампи ипак ћу алалити пиљку у тевеја јер ми превагну у глави информација да у фармацеутској индустрији примарни интерес није здравље, него профит па повлачим (грешан) паралелу са политичким партијама на Сцени те спонтано - осетих потребу да ћутим, јер оно што би и умео да кажем, више ме не занима (што изрече г М. Бећковић ...има томе) . утом ,к'о потврде, гле и басне (с'брадом) присетом .....седи врана на дрвету у кљуну јој сир.испод лисица и пита je - хоћеш на изборе - НЕ (испаде јој сир).сад врана размишља. да је рекла ДА би ли се нешто променило ?

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:02 20.06.2020

2P

Ја обећавам рај на оном свету, а Ви на овом.


Da, obećanja plus svađe.

Pitali me za intervju vezano za tadašnji AI & ML skup, ima tome dve godine, a ja izjavim sledeće, između ostalog:

Ipak smo mi zemlja programiranja, IT, kreativnih delatnosti i poljoprivrede. Ako bih nekim slučajem odlučivao koji su to taktički pravci kojima treba da se krećemo, rekao bih da su to programiranje (u smislu svega što kreativne delatnosti i komunikacija obuhvataju) i poljoprivreda. IT, veštačka inteligencija, mašinsko učenje i poljoprivreda su naši veliki potencijali. Razvojem tih sektora, ljudski rad bi mogao biti zamenjen, a celokupna poljoprivreda unapređena. To, ipak, nije moguće bez šire podrške.

I onda ispade naslov “Srbija je zemlja 2P: programiranja i poljoprivrede”. Programiranje je ovde uzeto zbog prvog slova, ali važi za sve kreativne i stvaralačke delatnosti.

To je bilo u jeku suprotstavljanja i mantre "Da li su važnije maline ili kompjuterski programi?".

Ne znam zašto se tako često ide na sukobljavanja, a ne na saradnju. Vidim i tokom ove kampanje neki izvlače iz šešira taj narativ poljoprivreda protiv digitalizacije. Kao dete sa sela, kome su dragi i poljoprivreda i programiranje, mogu da kažem da se savršeno dobro slažu. Voleo bih da prestanu da nas svađaju. I jedna i druga delatnost kreiraju novu vrednost i donose dobrobit zajednici.

Naravno, to ne umanjuje značaj ostalih delatnosti, a iz ovih može dosta da se prelije u te druge. Programerima treba: hrana, odeća, obuća, stan, auto, film, knjiga, pozorište, muzika, kafana i svašta još. Time je korist mnogo šira. Firma od 300 programera hrani direktno oko 1.000 duša, a indirektno višestruko više, možda i celih 4-5.000. To znam iz prve ruke.

Черевићан Черевићан 10:02 20.06.2020

nuda veritas

zašto se tako često ide na sukobljavanja

у dnk нашим је ....................овдашњим
уграђена жешћа дрчност опортуност,
транзиције добробити ...куратива јесу
небил' ускладили ....генeтску имуност


г Pleskonjic-у захвалан на за размишљање мамљивом коментару

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:20 20.06.2020

Re: 2P

Dragan Pleskonjic
Ako bih nekim slučajem odlučivao koji su to taktički pravci kojima treba da se krećemo, rekao bih da su to programiranje (u smislu svega što kreativne delatnosti i komunikacija obuhvataju) i poljoprivreda.


bogami si ovo pametno rekao..
jutros natrčim na reklamu Huawei-a koje tvrdi da 5G umnogostručuje prinose na poljoprivrednim farmama..
ne pročitah detalje (prvo nisam ni vidjela da je reklama pa mi se učinilo opet neko mantranje kako od 5g kravama presuši mlijeko).. na brzi pogled izgleda govore o nekoj upotrebi ML u poljoprivredi..
pa bi to onda mogao biti baš srećan brak..
mada moram priznati da je meni ekstremno ali baš ekstremno teško da zamislim neku takvu sviejtu budućnost u Srbiji
Черевићан Черевићан 11:41 20.06.2020

svijetla budućnost

moram priznati da je meni baš ekstremno teško da je zamislim


гђо newimprovedtadejus ХВАЛА на блогоком присуству
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 12:07 20.06.2020

Re: svijetla budućnost

Черевићан
moram priznati da je meni baš ekstremno teško da je zamislim


гђо newimprovedtadejus ХВАЛА на блогоком присуству


blagodarim na srdačnom dočeku..
i dodajem da bar na prvoj strani neću (prva) početi o ćevapima, na primjer
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:20 20.06.2020

Re: 2P

newimprovedtadejus

bogami si ovo pametno rekao..


Hvala.

jutros natrčim na reklamu Huawei-a koje tvrdi da 5G umnogostručuje prinose na poljoprivrednim farmama..
ne pročitah detalje (prvo nisam ni vidjela da je reklama pa mi se učinilo opet neko mantranje kako od 5g kravama presuši mlijeko).. na brzi pogled izgleda govore o nekoj upotrebi ML u poljoprivredi..
pa bi to onda mogao biti baš srećan brak..
mada moram priznati da je meni ekstremno ali baš ekstremno teško da zamislim neku takvu sviejtu budućnost u Srbiji


Malo sam ispratio i pretražio na brzinu. Dobra vest je da se i u Srbiji pojavljuju startapi koji idu ovim putem. Primeri su Agremo i BioSense. Ne znam puno detalja o njima.

Imam nešto u planu za doglednu budućnost, ali treba resursa i vremena uključujući i novac (tj. novac u dva oblika, pošto je vreme novac). A imamo i druge blogere koji su aktivni na tom polju, možda se sami jave.

U principu je dobro da se razvija i jedna i druga grana (i sve ostale) nezavisno, a dobro je i da se razvijaju stvari koje su upravo u njihovom preseku (ili uniji). Tim još bolje.
gavros gavros 11:58 20.06.2020

Eh

i ja nešto u poslednje vrijeme pratim politiku (jedino u Srbiji ostali mi nisu zanimljivi) iako to nikad do sada nisam radio. Izvor su mi uglavnom društvene mreže pošto TV isključivo palim naveče u potrazi za nekim dobrim filmom. Gledao sam Otvorene razgovore na Jutjubu, Utisak nedelje, čitao tvitove, posebno urnebesne predizborne spotove, pa čak i skok u masu političara koji kao da je bio na rok koncertu, svega tu ima... Sastav oku legao gos'n Sveta, hvala i svako dobro!
Черевићан Черевићан 17:01 20.06.2020

никад касно ние

pratim politiku iako to nikad do sada nisam radio

није лако код нас..... политичар бити
курчити се бучно ил' ходит'низдлаку,
20 једна Странака труди... око насе
да им у програму превидимо навлаку

г gavros-е ХВАЛА на блогодружењу
rodni rodni 19:54 20.06.2020

Da, da!

Niko nema što Srbin imade!



Черевићан Черевићан 21:33 20.06.2020

pia desideria

Niko nema

оно јесте ...........посебни смо збиља
мо'ш се касти ...без замерке да смо,
(но искрено ........знамо какви јесмо)
па признања шира надаље чекасмо

г rodni ХВАЛА на баш убоденом музкомприлогу
solo solo 22:49 20.06.2020

vrana vrani grize rep

седи врана на дрвету у кљуну јој сир.испод лисица и пита je - хоћеш на изборе - НЕ (испаде јој сир).сад врана размишља. да је рекла ДА би ли се нешто променило ?


Valjda će doći vreme kada lisica pita vranu hoćeš li na izbore a vrana stavi meso pod krilo i kaže lisici:,, jebo ti Ezop mater,,

Čekamo da se vrane dosete.


Черевићан Черевићан 23:33 20.06.2020

quid pro quo

Čekamo da se vrane dosete

досетљиво посве.............г solo
басне старе треба то схватити,
тек са новим .........Aesopus-ом
промене ће ....гарант уследити
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 01:25 22.06.2020

Re: quid pro quo

у глави информација да у фармацеутској индустрији примарни интерес није здравље, него профит па повлачим (грешан) паралелу са политичким партијама на Сцени те спонтано - осетих потребу да ћутим, јер оно што би и умео да кажем, више ме не занима (што изрече г М. Бећковић ...има томе) . утом ,к'о потврде, гле и басне (с'брадом) присетом .....седи врана на дрвету у кљуну јој сир.испод лисица и пита je - хоћеш на изборе - НЕ (испаде јој сир).сад врана размишља. да је рекла ДА би ли се нешто променило ?

Ima jos delova koji mi bejahu zanimljivi, al da ne navodim.
mariopan mariopan 05:47 22.06.2020

Re: quid pro quo

I ja se pitam da li bi rezultat bio isti i da je rekla "Da"?

Možda i ne bi bio, čuda postoje, eto mi trajemo ovakvi uprkos svim zakonima prirode?

Svaki čas očekujem da propadnemo, propadamo već nepodnošljivo dugo, i nikako da stvatno ugledamo to dno? Kako je to moguće? Hoće li to biti sada ili ćemo još da padamo?

Pozdrav g. Čer
rodni rodni 07:22 22.06.2020

Re: quid pro quo

jednarecfonmoi
у глави информација да у фармацеутској индустрији примарни интерес није здравље, него профит па повлачим (грешан) паралелу са политичким партијама на Сцени те спонтано - осетих потребу да ћутим, јер оно што би и умео да кажем, више ме не занима (што изрече г М. Бећковић ...има томе) . утом ,к'о потврде, гле и басне (с'брадом) присетом .....седи врана на дрвету у кљуну јој сир.испод лисица и пита je - хоћеш на изборе - НЕ (испаде јој сир).сад врана размишља. да је рекла ДА би ли се нешто променило ?

Ima jos delova koji mi bejahu zanimljivi, al da ne navodim.


Rešenje je trivijalno!
Kada se žena premišlja da li da kaže DA ili NE - odgovor je samorazumevajući.
Черевићан Черевићан 12:24 22.06.2020

ка дну...

ili ćemo još da padamo

падаћемо... јер паду смо склони
(гле сентенце знане...... а на уму),
тешко може Нама ишта .......ИКО
дно реч страна ......Србије fatumu

гђо mariopan, узвраћам, ХВАЛА на комдружењу
Черевићан Черевићан 12:35 22.06.2020

in totum

Ima jos delova....

поимања наша ..пабирци делића
па мозаик временом ......настаје,
негујмо дух нам знатижеље битан
да скупљање ...никад не престаје

гђо jednarecfonmoi ХВАЛА на блогодружењу
Черевићан Черевићан 12:56 22.06.2020

тривије зов

ili...put ka samorazumu

затекне нас понекад у глави недорек
дед овако ил' ...............онако... боље,
а коментар затајен ....на језику чека
да га саопштимо .....недостаје воље


г rodni (вазда сам да се поштује жеена )
rodni rodni 15:11 22.06.2020

Re: тривије зов

Черевићан
ili...put ka samorazumu

затекне нас понекад у глави недорек
дед овако ил' ...............онако... боље,
а коментар затајен ....на језику чека
да га саопштимо .....недостаје воље


г rodni (вазда сам да се поштује жеена )

Normalno!
Nego kako!
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 11:43 23.06.2020

Taj plajvaz

koji tako "slobodno" koristite, g Cherevatever - zashiljite i nabijte si u polupismenu pozadinu.
Pa josh ako je HB tvrdi - bice na rados'.
Черевићан Черевићан 16:49 23.06.2020

tvrdom HB - a na rados'

...nabijte si u polupismenu pozadinu

поштовалац богме мишљења сам ...свач'јег
(ово Ваше искрено ............ни ми се свидило),
неслогу са blogotekstom ............указати треба
(предложено би ме богме болно докрајчило)

cane.srbljanovic
shmoo shmoo 00:16 24.06.2020

Re: tvrdom HB - a na rados'

Черевићан
...nabijte si u polupismenu pozadinu

поштовалац богме мишљења сам ...свач'јег
(ово Ваше искрено ............ни ми се свидило),
неслогу са blogotekstom ............указати треба
(предложено би ме богме болно докрајчило)

cane.srbljanovic






Господски!



Черевићан Черевићан 12:48 24.06.2020

низдлаку ...што не значи и туњавост

или...Грађански

коментари понеки ............ум'у да повреде
препирке блоговске баш не волим нешто,
милије ми некако да се ..........рука пружи
те да конфликт могућ избегне се вешто


г shmoo-је ....ето...ХВАЛА на блогопаски
shmoo shmoo 14:15 24.06.2020

Re: низдлаку ...што не значи и туњавост

Черевићан
или...Грађански

коментари понеки ............ум'у да повреде
препирке блоговске баш не волим нешто,
милије ми некако да се ..........рука пружи
те да конфликт могућ избегне се вешто


г shmoo-је ....ето...ХВАЛА на блогопаски




Што би реко матори Пашић:"Овај... Можда..."


Ја бих Вас, гос'н Чер, поставио за министра иностраних послова у мојој влади.

Само ме нико не пита.










(EDIT: Како је "уа" постало "живео".)





Черевићан Черевићан 16:17 24.06.2020

штета

јер (ме) нико не пита

из нашега Села ...............министара јок
било их је слик-вајара, народног хероја,
па овако срозаном ......понуда превагну
и то Села ради ..............(не сујета моја)

г shmoo
rodni rodni 17:58 24.06.2020

Re: низдлаку ...што не значи и туњавост

shmoo
Черевићан
или...Грађански

коментари понеки ............ум'у да повреде
препирке блоговске баш не волим нешто,
милије ми некако да се ..........рука пружи
те да конфликт могућ избегне се вешто


г shmoo-је ....ето...ХВАЛА на блогопаски




Што би реко матори Пашић:"Овај... Можда..."


Ја бих Вас, гос'н Чер, поставио за министра иностраних послова у мојој влади.

Само ме нико не пита.



Čerevićanina za jebačkog ministra - tj. ministra za seks i razonodu!
Jebeš inostrane poslove.
Черевићан Черевићан 18:56 24.06.2020

and that, and that..... but

ministra za seks i razonoduu

цео живот кои ево трајем заступник сам
крилатице ...ајмо,ајмо са речи ... на дела,
у случају секс министра ..(+ за разоноду)
вајде нема oprugа ми qrca .....одсвирела

г rodni
shmoo shmoo 19:47 24.06.2020

Re: низдлаку ...што не значи и туњавост

rodni
shmoo
Черевићан
или...Грађански

коментари понеки ............ум'у да повреде
препирке блоговске баш не волим нешто,
милије ми некако да се ..........рука пружи
те да конфликт могућ избегне се вешто


г shmoo-је ....ето...ХВАЛА на блогопаски




Што би реко матори Пашић:"Овај... Можда..."


Ја бих Вас, гос'н Чер, поставио за министра иностраних послова у мојој влади.

Само ме нико не пита.



Čerevićanina za jebačkog ministra - tj. ministra za seks i razonodu!
Jebeš inostrane poslove.





Па и то су ваљда неки инострани послови, мајку му.


Ил' си ти к'о Звезда и Партизан, стално играју на домаћем терену да би увек узимали три бода уместо оног једног златног бода у гостима?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana