Ljudska prava

Andrea Bojanić - ZLOČIN BEZ KAZNE

Filip Mladenović RSS / 21.01.2020. u 22:23

Od onog trenutka (20. jul 2013, 10:47h) kada je Aleksandar Vučić preko svoje medijske savetnice Suzane Vasiljević poslao SMS poruku glavnim urednicima srpskih medija (vidi sliku), bilo je jasno da će sudjenje Aleksandru Mitroviću, sinu Željka Mitrovića, za saobraćajnu nesreću koja se dogodila 18. jula 2013. u Ustaničkoj ulici, u kojoj je smrtno stradala učenica Andrea Bojanić, biti pretvoreno u pravosudnu farsu i skandaloznu sliku i priliku njegovog korumpiranog režima.

Prema navodima iz optužnice, Aleksandar Mitrović je "BMW" džip u vlasništvu kompanije "Pink" 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile, kada je naleteo na Andreu Bojanić, koja je prelazila obeleženi pešački prelaz na crveno za pešake. Navodi se da je telo Andree Bojanić odbačeno 29 metara od mesta udara, a da je Mitrović bez zaustavljanja „svestan svog dela ostavio bez pomoći" Andreu Bojanić, koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

Prema optužnici, Aleksandar Mitrović se teretio za dva krivična dela: teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297, stav. 4. u vezi člana 289. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika i krivično delo nepružanja pomoći licu povredjenom u saobraćajnoj nezgodi iz člana 296. stav 1 Krivičnog zakonika. Za ova dva krivična dela Tužilaštvo je od suda tražilo izricanje kazne zatvora u trajanju od najmanje 2 (dve) godine.

Režiseri iz senke ove pravosudne farse vešto su uočili da se prvo krivično delo lako može relativizovati i minimizirati, uz pomoć korumpiranog veštaka i kontrolisanih medija. Ali, šta uraditi sa drugim krivičnim delom, jer je "Željkov mali" nesporno i neporecivo pobegao sa mesta nesreće, ne pružajući pomoć licu koje je udario na pešačkom prelazu!? A za to krivično delo predvidjena je kazna zatvora do 3 /tri/ godine!

Odbrana okrivljenog Aleksandra Mitrovića najpre je pokušala sa amoralnim manevrom: pošto je nesretna devojka poginula na licu mesta, nije ni bilo potrebe da se vozač zaustavlja i da joj pruža pomoć, jer bi sve bilo uzaludno, pa samim tim i ne postoji navedeno krivično delo.

Na sreću, ovaj manevar nije uspeo, pa se onda pribeglo oprobanom receptu: odugovlačenje sudskog procesa, toliko dugo da ovo krivično delo zastari.

Tako je i bilo!

Inače, sudska praksa Srbije u slučajevima poput ove saobraćajne nesreće, pokazuje da sudski procesi u proseku traju izmedju 12 i 18 meseci. Ovaj sudski proces trajao je više od 4 /četiri/ godine, s tim da je započeo tek u oktobru 2015. godine, dakle nakon više do 2 godine od datuma saobraćajne nesreće!!!

A što se tiče prvog krivičnog dela, tu je najsramniju ulogu odigrao sudski veštak Branimir Aleksandrić!

U prvom nalazu, koje je u februaru 2014. izradio veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić sa dvojicom saobraćajnih inženjera navodi se da je Mitrović vozio oko 65 kilometara na čas, kao i to da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu.

Svoje tvrdnje da je Andrea Bojanić pretrčavala ulicu Aleksandrić je potkrepio time što je praktično falsifikovao obdukcioni nalaz. Odnosno u svom veštačenju naveo je da je Bojanićeva imala povrede na potkolenici, a kojih zapravo nema u zapisniku nakon obdukcije.

Tadašnja tužiteljka Milena Božović zatražila je poništaj veštačenja, ali i Aleksandrićevo zvanično izjašnjenje u ovom slučaju.
„Integritet veštaka je doveden u sumnju i medicinsko veštačenje koje postoji u spisima predmeta je kompletno ništavo. Ono što je u njegovom nalazu potkolenica - u obdukcionom zapisniku je podlaktica. I na fotografijama se vidi da povreda koje Branimir Aleksandrić navodi - nema", kazala je tada Božovićeva.

U zvaničnom izjašnjenju Ministarstvu pravde Branimir Aleksandrić je rekao da je permutovao povrede!?

A ko je taj sudski veštak Branimir Aleksandrić?

SPORNA VEŠTAČENJA ALEKSANDRIĆA: Novinarku DADU VUJASINOVIĆ PROGLASIO JE SAMOUBICOM - veštačenje smrti novinarke Dade Vujasinović, koja je 8. aprila 1994. nađena mrtva u svom stanu, Aleksandrić je okarakterisao kao samoubistvo. Međutim, tužilaštvo je 15 godina kasnije otvorilo pretkrivični postupak, jer je superveštačenje iz 2008. ukazivalo da je - ubijena!
Tokom rasvetljavanja pogibije vojnika u topčiderskoj kasarni 5. oktobra 2004. godine, dr Branimir Aleksandrić je tvrdio da je jedan gardista prvo ubio kolegu, pa zatim sebe. Nalazi FBI, kao i komisije na čelu sa advokatom Božom Prelevićem, demantovali su ovu verziju sudskog veštaka!

Inače, tokom maratonskog sudskog procesa uradjena su čak 3 veštačenja. Poslednje, tzv. super veštačenje potvrdilo je krucijalnu činjenicu što se tiče prvog krivičnog dela.

U Izveštaju saobraćajno-tehničkog veštačenja 4 veštaka Departmana za saobraćaj pri  Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, izmedju ostalog, zaključuju sledeće:

"...Zaustavni put automobila "BMW", za brzinu kretanja koja je bila dozvoljena u zoni mesta nezgode, od 50 km/h, pri forsiranom kočenju iznosi 28m. U situaciji da se automobil "BMW" kretao dozvoljenom brzinom od 50 km/h, te da je vozač ovog vozila reagovao kočenjem u trenutku stupanja pešaka na kolovoz, on bi svoje vozilo zaustavio neposredno ispred mesta naleta."

Dakle, Andrea Bojanić bi ostala živa i ove godine bi proslavila 24. rodjendan!

Sudijka Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorica Avramović, koja je vodila postupak protiv Aleksandra Mitrovića, saopštila je 2. jula 2019. prvostepenu presudu, nakon skoro 4 godine sudjenja!
Sudijka Zorica Avramović je za prvo krivično delo osudila Aleksandra Mitrovića na 11 meseci zatvora, a za drugo krivično delo na 6 meseci zatvora.
Ove kazne je potom objedinila i izrekla kaznu od 12 meseci, ali ne zatvora, već nošenja tzv. nanogice u svom stanu!
U objedinjenu kaznu je, naravno, uračunato i vreme provedeno u pritvoru nakon gaženja Andree Bojanić i bekstva sa mesta nesreće, od 19. jula do 4. oktobra 2013. Dakle, prema presudi osudjeni bi nosio nanogicu u svom stanu oko 9 meseci!!!

Na ovu i ovakvu presudu i tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

I, 10. januara 2020. oglasio se Apelacioni sud.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandar Mitrović oglašen krivim zbog toga što je 18. jula 2013. kolima usmrtio maloletnu Andreu Bojanić i suđenje vratio na početak.

U međuvremenu, za drugo krivično delo - nepružanje pomoći povređenom, nastupila je potpuna zastarelost. Naime, maksimalna kazna za ovo delo je 3 godine, a zastarelost nastupa nakon što protekne duplo više vremena od predviđene maksimalne kazne. S obzirom da se nesreća dogodila u julu 2013, apsolutna zastarelost nastupila je u julu 2019. godine.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu za to krivično delo i odbio optužbu, te za to delo Aleksandar Mitrović više neće moći da bude osuđen.

U odnosu na prvo krivično delo - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, Apelacioni sud je presudu ukinuo i predmet vratio opet u Prvi osnovni sud.

Kako stoji u odluci suda, utvrdili su da prvostepena presuda „osnovano žalbom branilaca sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su međusobno kontradiktorni".

U odluci se navodi i da je pored brojnih sudskih nalaza i veštačenja ostalo nejasno kojom brzinom je upravljao Aleksandar Mitrović.

„U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti učinjene odredbe krivičnog postupka, razmotriti činjenice na koje mu je ukazano rešenjem Apelacionog suda, posebno nalaz i mišljenje sudskog veštaka za informacione tehnologije, za utvrđene činjenice dati jasne i argumentovane razloge, te ceniti svaki izvedeni dokaz i objasniti koji to dokazi idu ili ne idu u prilog zaključku suda, pa će tako biti u prilici da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku", stoji u odluci Apelacionog suda.

Show must go on!

P.S. U pripremi je knjiga "Andrea Bojanić, zločin bez kazne", u štampanom i u digitalnom izdanju, koja će biti svojevrsni spomenik žrtvi i potresno svedočanstvo o bezočnosti i korumpiranosti ove epohe.

 

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 01:01 22.01.2020

obitus iurium

tragom bezočnosti

судство наше читам ....омануло
(та вест није ни посебност нека),
упознати веле да сумња постоји
правда чека........ рокове истека
looping looping 13:40 22.01.2020

1

Optuženi je nevin dok Sud ne utvrdi krivicu optuženog.

A ti Filipe nemoj da vršiš pritisak na sudije jer to nije demokratski. Isti si kao Vučić.
mariopan mariopan 16:17 22.01.2020

Re: 1

Vidim da će Vučić morati i da veštači i da sudi, a ne samo da bira sudije? Sve je to nesposobno, nestručno i lenjo da radi, kao i novinari, lekari, naučnici, pravnici, ekonomisti, mašinovođe, babice....
looping looping 18:29 22.01.2020

Re: 1

mariopan
Vidim da će Vučić morati i da veštači i da sudi, a ne samo da bira sudije? Sve je to nesposobno, nestručno i lenjo da radi, kao i novinari, lekari, naučnici, pravnici, ekonomisti, mašinovođe, babice....

Evo i Filip se javlja da pomogne Vucicu u sudjenju/ vestacenju, a koliko vidim i drugi ovde na blogu.
st.jepan st.jepan 18:01 22.01.2020

...

U odluci se navodi i da je pored brojnih sudskih nalaza i veštačenja ostalo nejasno kojom brzinom je upravljao Aleksandar Mitrović.

Ne razumem šta tu uopšte ima da se procenjuje i nagađa.
Brzina se može precizno utvrditi na osnovu snimka sigurnosne kamere.
Treba samo izbrojati frejmove od onog u kojem se vozilo pojavljuje u kadru, do onog u kojem počinje da izlazi iz kadra, a onda taj broj pomnožiti s trajanjem jednog frejma. Tako bi se utvrdilo tačno vreme za koje je vozilo prešlo put između leve i desne ivice kadra.
Potom treba izmeriti fizičku udaljenost između tačke ulaska u kadar i tačke izlaska iz kadra, i na kraju, prostom proporcijom (pređeni put - vreme) izračunati brzinu u kilometrima na sat.
A razume se, dobijena brzina bila bi nešto (ne znam koliko) skromnija od brzine u trenutku kontakta s Andreom, jer Mitrovićevo vozilo snimljeno je tek nakon udarca, koji ga je sigurno u nekoj (minimalnoj) meri usporio, a sem toga, verovatno je tu bilo i nešto kočenja nakon udarca.
Pretpostavljam da je upravo tako i urađeno.
angie01 angie01 18:07 22.01.2020

Re: ...

sa'ce padne montaza...
st.jepan st.jepan 18:12 22.01.2020

Re: ...

--
mariopan mariopan 18:24 22.01.2020

Re: ...

...
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:30 22.01.2020

Re: ...

Sva tri veštačenja su nesporno utvrdila da je vozio brzinom većom od dozvoljenih 50km/h, ali to nije smetalo sudijama Apelacionog suda za odluku da se sve ponovi!!!

A nije im bilo dovoljno ni super veštačenje:

"Zaustavni put automobila "BMW", za brzinu kretanja koja je bila dozvoljena u zoni mesta nezgode, od 50 km/h, pri forsiranom kočenju iznosi 28m. U situaciji da se automobil "BMW" kretao dozvoljenom brzinom od 50 km/h, te da je vozač ovog vozila reagovao kočenjem u trenutku stupanja pešaka na kolovoz, on bi svoje vozilo zaustavio neposredno ispred mesta naleta."






looping looping 18:34 22.01.2020

Re: ...

Filip Mladenović
Sva tri veštačenja su nesporno utvrdila da je vozio brzinom većom od dozvoljenih 50km/h, ali to nije smetalo sudijama Apelacionog suda za odluku da se sve ponovi!!!

A nije im bilo dovoljno ni super veštačenje:

"Zaustavni put automobila "BMW", za brzinu kretanja koja je bila dozvoljena u zoni mesta nezgode, od 50 km/h, pri forsiranom kočenju iznosi 28m. U situaciji da se automobil "BMW" kretao dozvoljenom brzinom od 50 km/h, te da je vozač ovog vozila reagovao kočenjem u trenutku stupanja pešaka na kolovoz, on bi svoje vozilo zaustavio neposredno ispred mesta naleta."







Cekaj, sta je poenta ovoga? Hoces da kazes da sudija gresi? Jel treba neko da se mesa u rad sudija?
angie01 angie01 18:41 22.01.2020

Re: ...

Cekaj, sta je poenta ovoga? Hoces da kazes da sudija gresi? Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


treba- sudije.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:45 22.01.2020

Re: ...

Sudijka Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorica Avramović je usvojila zahtev 3 advokata Aleksandra Mitrovića da se nakon 2 veštačenja obavi i 3, tzv. super veštačenje.

I tako su 4 veštaka saobraćajno-tehničke struke u tom trećem veštačenju došli do stručnog zaključka: da je Željkov mali vozio džip dozvoljenom brzinom od 50 km/h mogao je da zakoči na vreme i izbegne udarac.
st.jepan st.jepan 18:46 22.01.2020

Re: ...

--
looping looping 18:59 22.01.2020

Re: ...

angie01
Cekaj, sta je poenta ovoga? Hoces da kazes da sudija gresi? Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


treba- sudije.

Znaci, nema poente.
Trla baba lan...
predatortz predatortz 20:05 22.01.2020

Re: ...

Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


Treba. Ko god da pokosi dete na pešačkom prelazu i pobegne, ako nije osuđen na maksimalnu kaznu, rad sudija i veštaka treba da bude pod prismotrom javnosti. Stručne i nestručne. A ako se pokaže da je sudija podlegao nečijem uticaju, taj meni ni utakmice beton lige više sudio ne bi. Zapravo, sudili bi njemu.
mariopan mariopan 20:10 22.01.2020

Re: ...

...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:10 22.01.2020

Re: ...

Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


Naravno da treba.
Filip treba, Vučić ne sme.

A kako si ti mislio, sudija presuduio i imaš da ćutiš?
angie01 angie01 21:00 22.01.2020

Re: ...

Znaci, nema poente.
Trla baba lan...


da sudstvo radi kako treba, niko ne bi imao potrebe da ucestvuje u procesima- te sudije placaju gradjani, da rade za njih, tako sto ce da sprovode zakon,... kao i ceo sistem-:) koji sistem?!-...ako on ne funkcionise, zasto onda gradjani da placaju, to znaci da ni drzavu nista ne odrzava.

ovo je bas mucan slucaj- prvo sto je stradala jedna mlada devojka- to sto otac mozda nespretno ucestvuje u ovom posle, ne bi trebalo da bude smetnja da gradjani osecajuci nepravdu, adekvatno reaguju, jer sutra svako moze da se nadje u slicnoj situaciji- a drugo, ovaj klinac bi morao da odgovara, i zbog mrtve devojke i zbog sebe,...to sto je u mladim godinama napravio glupost ga ne pere od bezanja,...jer ta glupost je imala tragican ishod za jedan drugi mladi zivot,...kolika bi ta kazna trebala da bude ne znam, sigurno stoji u zakonu koje su odrednice,...
highshalfbooze highshalfbooze 23:21 22.01.2020

Re: ...

Filip Mladenović
Sudijka Prvog osnovnog suda u Beogradu Zorica Avramović je usvojila zahtev 3 advokata Aleksandra Mitrovića da se nakon 2 veštačenja obavi i 3, tzv. super veštačenje.

I tako su 4 veštaka saobraćajno-tehničke struke u tom trećem veštačenju došli do stručnog zaključka: da je Željkov mali vozio džip dozvoljenom brzinom od 50 km/h mogao je da zakoči na vreme i izbegne udarac.


Apelacioni sud lepo kaže da ni posle 3 veštačenja nije utvrđena brzina kretanja, što i ti sam potvrđuješ. Valjda će 4. put da utvrde brzinu kretanja vozila na osnovu dužine traga kočenja. I posle tri veštačenja tužioca bole uvo za to što nije utvrđena brzina kretanja vozila.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:38 23.01.2020

Re: ...

Tragova kočenja nije bilo.
Sudski veštaci saobraćajno-tehničke struke u svakom slučaju su nesporno utvrdili da se BMW džip kretao brzinom preko dozvoljenih 50 km/h.
Jedni su tvrdili da je ona iznosila 65km/h, a drugi 80 km/h.

Uostalom, činjenice da je telo nesretne devojke nakon udara letelo 29 metara i da su joj od siline udara spale obe patike i jedna čarapa jasno govore da je brzina bila iznad 50 km/h.

I najzad krucijalni zaključak super veštačenja: da se vozilo kretalo brzinom od dozvoljenih 50 km/h, zaustavilo bi se neposredno ispred mesta naleta!!!
looping looping 06:09 23.01.2020

Re: ...

predatortz
Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


Treba. Ko god da pokosi dete na pešačkom prelazu i pobegne, ako nije osuđen na maksimalnu kaznu, rad sudija i veštaka treba da bude pod prismotrom javnosti. Stručne i nestručne. A ako se pokaže da je sudija podlegao nečijem uticaju, taj meni ni utakmice beton lige više sudio ne bi. Zapravo, sudili bi njemu.

Ne znam da li će se pokazati ali mislim da Sudije u Srbiji i te kako podležu uticajima, i to negativnim.
looping looping 06:11 23.01.2020

Re: ...

hoochie coochie man
Jel treba neko da se mesa u rad sudija?


Naravno da treba.
Filip treba, Vučić ne sme.

A kako si ti mislio, sudija presuduio i imaš da ćutiš?

Kako to misliš?
Treba da se meša onaj koji ne može ništa da promeni a onaj koji može ne treba da se meša?
g.radicevic g.radicevic 15:02 23.01.2020

Re: ...

Jedni su tvrdili da je ona iznosila 65km/h, a drugi 80 km/h.


ova farsa ide u pravcu da se momku sudi za prekoračenje brzine, a ne ubistvo iz nehata.
Tačno je da pravo nije pravda, al jbg ne znači da treba da bude nepravda.


Filip Mladenović Filip Mladenović 16:06 23.01.2020

Re: ...

g.radicevic
Jedni su tvrdili da je ona iznosila 65km/h, a drugi 80 km/h.


ova farsa ide u pravcu da se momku sudi za prekoračenje brzine, a ne ubistvo iz nehata.
Tačno je da pravo nije pravda, al jbg ne znači da treba da bude nepravda.



Onog trenutka kada su režiseri iz senke uspeli da odugovlačenjem zastari nesporno i neporecivo krivično delo - bežanje sa mesta saobraćajne nesreće, smisao SMS poruke od 20. 7. 2013. je dobio svoje ispunjenje, a srpsko pravosudje - najsramniji slučaj ove epohe.
g.radicevic g.radicevic 16:42 23.01.2020

Re: ...

a srpsko pravosudje - najsramniji slučaj ove epohe

da ne preterujemo
ima toga za doooobru enciklopediju

Filip Mladenović Filip Mladenović 16:58 23.01.2020

Re: ...

g.radicevic
a srpsko pravosudje - najsramniji slučaj ove epohe

da ne preterujemo
ima toga za doooobru enciklopediju



Ima, naravno, ali kada je u pitanju izgubljeni ljudski život, sumnjam da postoji sramniji i bezočniji sudski slučaj od ovog.
Ribozom Ribozom 18:43 22.01.2020

Hvala Filipe.

Hvala sto nas podsecas.
Pravda je spora, ali dostizna.

A ceo sudski sistem je kao iz Albanije u vreme Envera Hodze.
Juce nas Vucic slagao da predsednik u Francuskoj bira tuzioce. U Srbiji je sudstvo deo kriminalaca iz SNS-a, a onih par sudija/tuzioca koji nisu njegovi se pritiskaju svakodnevno. Divljace ovi iz SNS-a jos par godina pa ce ih pustiti niz vodu.

st.jepan st.jepan 19:36 22.01.2020

.


Zanimljivo je kako je posle ovoga...,



slučaj počeo da se tanji.

looping looping 08:30 23.01.2020

Re: .

st.jepan
Prema navodima iz optužnice, Aleksandar Mitrović je "BMW" džip u vlasništvu kompanije "Pink" 18. jula 2013. vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno više od 80 kilometara na čas. Piše i da je Mitrović prošao na zeleno svetlo za automobile, kada je naleteo na Andreu Bojanić, koja je prelazila obeleženi pešački prelaz na crveno za pešake.

Zanimljivo je kako je posle ovoga...,

slučaj počeo da se tanji.



Čekaj, jel taj SMS sudski potvrđen?


st.jepan st.jepan 12:54 23.01.2020

Re: .

looping
Čekaj, jel taj SMS sudski potvrđen?

Mislim da nije, ali ne sećam se demantija.
G.Cross G.Cross 22:46 22.01.2020

Svaka čast.

Istraj Filipe. Svaka čast.

dolazel dolazel 06:00 23.01.2020

Зулум докле?

А то је право питање.

Нека моја теорија је да сви режими досада у Србији трају на исти начин - шта год радили стање у земљи је толико катастрофално још од времена Милошевића да је потребна детаљна економска анализа и научна студија само да да предлог како даље. Да не спомињем да треба решити пуно осталих ствари као што је судство (колико су људи на Балкану данас заправо нељуди се види и н примеру Андрее и осталих жртава транзиционих сецикеса и превараната у региону) али и других социјалних и државних проблема.
Е сад, ниједан режим није показао чак ни неки степен прихватања реалности (осим реалног сагледавања како најлакше задржати власт што се у задњих пар деценија најлакше ради тако што направиш марионетску владу која онда спроводи туђе програме и интересе што није битно јер је важно си најглавнији од свих других) а о програму опоравка, дугорочним циљевима да не причано. А власт у Србији и остатку бивше Југославије је лако задржати- младих је све мање а и ови нови који стасају беже у свет јер нема шта да траже ту где су се родили јер не требају никоме. Опозицију чине углавном политичари који нису успели да приграбе власт и осим дилова којима могу (поново) доћи на власт слабо шта друго их занима а понајмање судбина земље и народа која не занима чак ни власт (јер од тога се не живи а још мање можеш то да наплатиш). Таква краткорочна и идиотска стратегија је наравно погубна за све али политичари стално успевају да докажу да још увек немају бољу.
И тако, све док се у народу не скупи критична маса која ће натерати политичаре да промене курс (на изборима ће се то тешко ускоро десити јер они који су остали и који гласају то чине гледајући код кога ће више ућарити а не шта је реално боље што се опет сваки пут доказује у изборним резултатима). Тако да је највероватније да се прво мора створити критична маса младих и незапослених (можда када ЕУ престане да увози јефтину радну снагу и демографски уништава државе настале распадом Југославије, Румунију, Пољску и друге земње), који више немају шта да изгубе и који ће изнети неку врсту нове револуције.Тек онда можемо да се надамо да ће зулум коначно престати.
katapultican katapultican 06:19 23.01.2020

Re: Зулум докле?

dolazel
А то је право питање.

Нека моја теорија је да сви режими досада у Србији трају на исти начин - шта год радили стање у земљи је толико катастрофално још од времена Милошевића да је потребна детаљна економска анализа и научна студија само да да предлог како даље. Да не спомињем да треба решити пуно осталих ствари као што је судство (колико су људи на Балкану данас заправо нељуди се види и н примеру Андрее и осталих жртава транзиционих сецикеса и превараната у региону) али и других социјалних и државних проблема.
Е сад, ниједан режим није показао чак ни неки степен прихватања реалности (осим реалног сагледавања како најлакше задржати власт што се у задњих пар деценија најлакше ради тако што направиш марионетску владу која онда спроводи туђе програме и интересе што није битно јер је важно си најглавнији од свих других) а о програму опоравка, дугорочним циљевима да не причано. А власт у Србији и остатку бивше Југославије је лако задржати- младих је све мање а и ови нови који стасају беже у свет јер нема шта да траже ту где су се родили јер не требају никоме. Опозицију чине углавном политичари који нису успели да приграбе власт и осим дилова којима могу (поново) доћи на власт слабо шта друго их занима а понајмање судбина земље и народа која не занима чак ни власт (јер од тога се не живи а још мање можеш то да наплатиш). Таква краткорочна и идиотска стратегија је наравно погубна за све али политичари стално успевају да докажу да још увек немају бољу.
И тако, све док се у народу не скупи критична маса која ће натерати политичаре да промене курс (на изборима ће се то тешко ускоро десити јер они који су остали и који гласају то чине гледајући код кога ће више ућарити а не шта је реално боље што се опет сваки пут доказује у изборним резултатима). Тако да је највероватније да се прво мора створити критична маса младих и незапослених (можда када ЕУ престане да увози јефтину радну снагу и демографски уништава државе настале распадом Југославије, Румунију, Пољску и друге земње), који више немају шта да изгубе и који ће изнети неку врсту нове револуције.Тек онда можемо да се надамо да ће зулум коначно престати.

Kako?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana