Post unakrst

Jelena Milić RSS / 02.05.2008. u 10:05

“Oduvek sam želeo da kresnem žensku od 26 godina. Jedina ženska od 26 koju sam ikad kresnuo bila je moja žena, ali ja sam tada već imao 34.“ 

Glavni lik kultnog romana Josepa Helera Nešto se dogodilo

 

Bila par dana u captured state. U Crnoj Gori, to jest. Talibane ostavila od mojih. Zove me ćale, prestravim se. Ćale gluv žešće, retko, vrlo retko, telefonira. Nešto se dogodilo! Šta li je sad brat Sava uradio, koliko kopči ili preloma i gde, kad ono: “Otišao Boža malopre da potpiše SAA.“  Tako sam ja saznala. ( Teško Jelenu BTW naterati na korčulanski Pošip, vinarija Smokvice )

 

Ko i za Haradinaja, namestilo mi se da o vesti, a o temi o kojoj sa čitaocima već godinama na ovaj ili onaj način razmenjujem mišljenje,  pišem malo kasnije, pa  imam i uvid u to kako su drugi reagovali. I blog. Mala satisfakcija je tu, opet sam  ispogađala reakcije usual suspects prilično precizno ( Ja nisam  Valentino Rosi ;) Mnogo volim the day after novine. Da uporedim Kurir font i glavnu priču sa Pressom, sliku u Pravdi, Novosti, dvosmislene naslove u Politici.  

 

Moja je prva reakcija  bila je -super. Brzo me je, naravno,  sustiglo sve ono pusto-komentatorsko-što tek sad, šta to znači uopšte sad kad su DSS-SRS pred vratima (Drago, tako bih volela da mogu za mesec dva da ti kažem, bio si u pravu, ali ja ne kapiram otkud i tebi i Ivanu optimizam, ja ga nekako nemam...) , može li DS uopšte reći mission completed u photo finishu. Naravno, ne bi bila jarac i ex pro GSS da nisam  pomislila i kad bi nas ovo sustiglo da je na čelu države Toma Nikolić a ne Tadić! Nikad.  

 

Iskreno mi je, ipak,  drago i zbog Bože Đelića. Bez obzira  na sve drugo i antirekalmu sa Pirosi odelom,  bez obzira na žvaku ovo je gest prema svim proEU građanima Srbije,  ubeđena sam  da je on jedan od ređih kojima i lično na ovome treba čestitati. A ovi posteri danas što idu po gradu, pa samo su možda dokaz da ja skeptična  nisam  u pravu, i da SAA zaista mnogo znači čak i sad, i da su toga narodnjaci i Co svesni! 

 

Zbunilo me je dok sam naknadno gledala snimke i slike  da na potpisivanje nije otišla i Tanja Mišćević. Možda postoji neki racionalan, protokolarni  ili privatni razlog koji ja ne znam, ali meni se nekako učinilo da je ona osoba koja je trebala da bude na licu mesta, i  kojoj se ovo takođe treba lično čestitati. Pa evo, ja ću ovako: Poštovana Tanja,  čestitam ti potpisivanje SAA i nadam se da ćete ti i tvoj tim, čiji je rad takođe značajno doprineo da  SAA ipak  dobijemo, i u buduće srtučno i dobro usmeravati Srbiju i ka formalnoj  EUpeizaciji i ka savremenoj evropeizaciji celog društva.  

Goran Svilanović je, to sad već postaje standard, ubedljivo najjasnije objasnio šta SAA tačno znači, šta donosi a šta je odloženo, i ko je sve zaslužan, i pod kojim okolnostima,  za SAA koji nam je konačno ponuđen. 

 Priznajem da u ovoj fazi dok pokušavamo da svarimo ideju Ivice Dačića sa ove strane mosta, ja teško varim i Vuka Draškovića. Oduvek tako bilo. Al ovih par emisija što odgledah, pa nije loš, služi svrsi. Verovatno ima negde birački pool koji on ovom svojom drama of epic proportion retorikom i dikcijom može da izvuče na antinarodnjački put.

Ivane, da bitno je da i prelazak Ivice Dačića preko mosta  ima i elemente purifikacije, otklona od politike onog SPS u nekim aspektima big time, a ne samo oportunog šetanja tamo-vamo. Ako taj proces može da se nazre, onda, tek onda, da! Tek tada ti i analogija sa Samardžićem ima smisla, on nije samo prešao most već je napravio i radiklana otklon i skupio snage da o tome priča!  

Milo mi je,naravno, što je LDP promptno i pametno reagovao. Verujem da je i činjenica da Srbija u parlamentu ima tako jaku pro EU stranku, i da će ponovo u parlamentu imati stranku koja neće zaboraviti Ratka Mladića i zločine, kojoj je EU više od ekonomije i radnih mesta, takođe doprineo da nam SAA ipak bude ponuđen. Ne mogu da ne primetim da niko primetio nije i da se  Biljana Srbljanović susrela sa porodicama vojnika nastradalih u Topčideru pre neki dan. Bravo BS, i to je Beograd, i to se itekako tiče Beograda! Nadam se da će ubuduće LDP, njegovi odbori za EU integracije i sličan tela, sarađivati češće i više i sa kancelarijom za pridruživanje, jer nekako ne mogu da se otmem utisku da tu ima dosta nesikorištenog potenicijala.  

 

Vuk Jeremić je, konačno, shvatio da bi tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo a ujedno su i članice EU koja nam nudi SAA bile kontraproduktivne. Bingo. Al ajmo i da primetimo da Sejdiju danas nije na Ohridu na samitu šefova država Centralne i Jugoistočne Evropa na kome će  Kosovo biti jedna od glavnih tema. Simbolika, irelevantno ili ne, ali kad već ovi lepe plakate, ajde da mi nađemo neki konsenzus šta je racionalno, šta realno, pa i šta je logično da država u ovako neobičnom okolnostima, ipak,  radi. Pa i postiže.

 I za kraj ovog posta unakrst, ono na šta u stvari hoću da vam ukažem pažnju. Stičem utisak da nam je SAA i reakcije na isti svima nekako skinuo kamen sa srca tipa eto bar više DSS i DS ne mogu zajedno! E pa ja se plašim da ni ta priča još nije gotova, ma koliko ja to odavno priželjkujem. Press -dan posle potpisivanja SAA  na drugoj strani-Dobrica Ćosić -Evropo, daj Srbiji sever Kosova. I par dana ranije Press je testirao vodu oko podele.  Tadić i Co i dalje šalju signale Koštunici. Sad kad ga je i Lavrov malo opametio, Koštunica može da kaže, sam ne mogu da odbranim celo Kosovo, ajd sa Judama ( i on može da kaže zašto bi sa Judama, ko mi sa Dačićem) bar da podelimo Kosovo.  Možda je i  zato i vest da su Srbi južno od Ibra pozdravili potpisivanje SAA prošla nekako nezapaženo u novinama i u izjavama zvaničnika.

Razuverite me molim vas, ali ja jednostavno još uvek mogu da zamislim vladu DSS-DS i muka mi je od toga. EU hvala, bolje ikad nego nikad, Renu hvala na onom  fudbalsko-finskom -liverpulskom "you will never walk alone"  al tako je i Bosna jedno par godina pre nego što ste se ozbiljno prelomili,  pa se ja  nadam da će Ameri bar provaliti i koliko bi to ipak bilo kontraproduktivno po demokratizaciju celog regiona. I sprečiti.      

PS Za mene je u ovom unakrst osvrtu na zanimljivosti u proteklih  par dana  i hapšenje Cante velika i dobra vest.



Komentari (134)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 10:13 02.05.2008

..

Razuverite me molim vas, ali ja jednostavno još uvek mogu da zamislim vladu DSS-DS i muka mi je od toga.


sto bi te neko razuveravao? I meni je to palo na pamet.

koga zmija ujede i gustera se plasi
Jelena Milić Jelena Milić 10:20 02.05.2008

Re: ..

onda cu ja da im lepim plakate izdajnici
Spiridon Spiridon 10:29 02.05.2008

Re: ..

Jelena Milić
onda cu ja da im lepim plakate izdajnici


ne, bolje bi bilo da se odmah spakujes i zapalis preko =]
Nenad M. Nenad M. 10:43 02.05.2008

...

I za kraj ovog posta unakrst, ono na šta u stvari hoću da vam ukažem pažnju. Stičem utisak da nam je SAA i reakcije na isti svima nekako skinuo kamen sa srca tipa eto bar više DSS i DS ne mogu zajedno! E pa ja se plašim da ni ta priča još nije gotova, ma koliko ja to odavno priželjkujem. Press dan posle-Dobrica Ćosić podela Kosova. Tadić i Co i dalje šalju signale Koštunici

meni je ovo izvesno odavno. A za Judu i ostale price bice posle ko za Dejana Mihajlova - salili smo se, bila je kampanja
Jelena Milić Jelena Milić 10:58 02.05.2008

na ovo naleteh posle postovanja!

Rajsova: Opasnost podele Kosova
2. maj 2008. | 10:05 | Izvor: B92
Beograd -- Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je da planira na sastanku s evropskim partnerima da razgovara o opasnosti podele Kosova.


Kondoliza Rajs (FoNet, arhiva)
"Želimo da se uverimo da se ne ulažu napori u pravcu podele Kosova. To je sada nezavisna država, koju su priznale sve države koje će učestvovati na današnjem sastanku", navela je ona.

Na sastanku sa Kondolizom Rajs, pored šefova diplomatija SAD, Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, očekuje se i prisustvo visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane.


Atomski mrav Atomski mrav 11:16 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Kakvo je sad ovo ad-hoc telo? Nije kontakt grupa, nije G7...
Jelena Milić Jelena Milić 11:19 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

sastanak sa eu partnerima...nije svaki sastanka i njegov format odma ad hok telo :)

mada kako bese ima onaj savet za sprovodjenje mrtvog ahtisarijevog plana
Atomski mrav Atomski mrav 11:22 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Ma nek' se samo sastaju i dogovaraju. Dogovaraju? Ha ha ha ha ha... došla Kondoliza i donela im domaće zadatke :p
Jelena Milić Jelena Milić 11:29 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

pa nije joj mnoog tesko, i ova adminsitracija ( snage oko SD ne NSC nuzno) i sva tri kandidata nova oko kosova imaju slicne stavove...
Atomski mrav Atomski mrav 11:33 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Pa Kosovo verovatno nije toliko bitna stavka u američkoj predizbornoj kampanji... najmekši i možda najizbalansiraniji stav je imao Obama al' on više nije tvoj favorit... ako je ikada i bio?
Jelena Milić Jelena Milić 11:36 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

nije. on ima ozbiljne probleme u stavovima sa NAFTa a ja sam veliki pristalica otvaranja trgovine

dalje, on bi drito razgovarao da ahmedinedzadom, sto je meni neprihvatljivo, predsednik SAD ne sme da daje legitimitet nekom ko negira holokaust...tu je, takodje, hilari bolja, ima ko ce ne mora bas predsednik...

no, meni je obama i njegova popularnost medju pro nacionalistickim blogerima koji zive vani vrlo zanimljiv trend ...ovde im ldp smeta za sve, a onamo sve go pro-obama...
Atomski mrav Atomski mrav 11:39 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Pa nema to veze sa ideologijom, već verovatno sa nekom percepcijom Obame kao američkog predsednika koji bi "nas ostavio na miru" - tako sam ja shvatio neke komentare...

A što se Irana tiče, poslao sam ti nešto na mail... pogledaj.
Jelena Milić Jelena Milić 11:42 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

tnx.deal.

sto se obame tice, pogledaj ko su mu savetnici za spoljnu politiku pre enego sto dopustis obamistima da im "pustice nas na miru" bude argument :)

ja pre mislim tamo im ok crni predsednik, tolrancija to, a ovde im OK oni koje prstom zbog batajnice makli nisu,...dvostruki standardi big time
naroz naroz 14:09 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

on ima ozbiljne probleme u stavovima sa NAFTa a ja sam veliki pristalica otvaranja trgovine


mene interseuje kakve probleme ima oko NAFTa i sta znaci da si ti pristalica otvaranja trgovine i zasto on nije?

Ja ne znam mnogo o tome ekonomiji ali nekako mi nepravedno da se recimo Nokia zatvori svoju fabriku, otpusti 3000 radnika u Nemackoj i otvori je u Rumuniji (samo bi se malo bolje osecao da je u Srbiji (: ) samo da bi svoj profit podigli sa 20 na 30% inace NOKIA dobila subvenciju 300 miliona od nemacke vlade da otvori tu fabriku! Znam sad da dajem evropski primer kad pricamo o Americi ali samo hocu da ilustrujem da nekad treba traziti nacin da se obuzda surovi kapitalizam a da i dalje ostane kapitalizam. Mada bi bolje bilo da procitam sta konkretno kaze Obama, secam se samo da ce ukinuti nekakve takse kompanijama koje ne sele poslove van USA. Inace i Hilary je protiv Naft-e, mislis da je McCain upravu?

dalje, on bi drito razgovarao da ahmedinedzadom, sto je meni neprihvatljivo, predsednik SAD ne sme da daje legitimitet nekom ko negira holokaust...


razumem ali evo sta stoji na sajtu Obaminom sajtu

Iran:

* The Problem: Iran has sought nuclear weapons, supports militias inside Iraq and terror across the region, and its leaders threaten Israel and deny the Holocaust. But Obama believes that we have not exhausted our non-military options in confronting this threat; in many ways, we have yet to try them. That's why Obama stood up to the Bush administration's warnings of war, just like he stood up to the war in Iraq.
* Opposed Bush-Cheney Saber Rattling: Obama opposed the Kyl-Lieberman amendment, which says we should use our military presence in Iraq to counter the threat from Iran. Obama believes that it was reckless for Congress to give George Bush any justification to extend the Iraq War or to attack Iran. Obama also introduced a resolution in the Senate declaring that no act of Congress – including Kyl-Lieberman – gives the Bush administration authorization to attack Iran.
* Diplomacy: Obama is the only major candidate who supports tough, direct presidential diplomacy with Iran without preconditions. Now is the time to pressure Iran directly to change their troubling behavior. Obama would offer the Iranian regime a choice. If Iran abandons its nuclear program and support for terrorism, we will offer incentives like membership in the World Trade Organization, economic investments, and a move toward normal diplomatic relations. If Iran continues its troubling behavior, we will step up our economic pressure and political isolation. Seeking this kind of comprehensive settlement with Iran is our best way to make progress.

ne znam da li su me ubedili (: Mada svaki pokusaj diplomatije a ne rata je ok

no, meni je obama i njegova popularnost medju pro nacionalistickim blogerima koji zive vani vrlo zanimljiv trend ...ovde im ldp smeta za sve, a onamo sve go pro-obama...


zanimljivo ali evo i ja zivim napolju i glasacu za LDP (nije uspeo Ivan da me ubedi u suprotno)......
A optimizam crpim dodatno iz cinjenice da mi je rodjendan 11-maja pa nema sanse da se na tako lep dan Srbija vrati u 1990 kao sto vec napisah kod BCK rodjendanskog slavlja
Nenad M. Nenad M. 14:52 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Jelena Milić
tnx.deal.

sto se obame tice, pogledaj ko su mu savetnici za spoljnu politiku pre enego sto dopustis obamistima da im "pustice nas na miru" bude argument :)

ja pre mislim tamo im ok crni predsednik, tolrancija to, a ovde im OK oni koje prstom zbog batajnice makli nisu,...dvostruki standardi big time


a sta kazes na mejicu pulena iz pokreta Evropa nema alternativu - Barace Obama budi uvek s nama!? :)))))))
Atomski mrav Atomski mrav 15:01 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Nenad M.
Barace Obama budi uvek s nama!? :)))))))

Au, kakav slogan! Bolji je čak i od onog - "Sloteru Niče, Srbija ti kliče!" :)
stefan.vizantin stefan.vizantin 22:54 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

dalje, on bi drito razgovarao da ahmedinedzadom, sto je meni neprihvatljivo, predsednik SAD ne sme da daje legitimitet nekom ko negira holokaust...tu je, takodje, hilari bolja, ima ko ce ne mora bas predsednik...

SRAM DA VAS BUDE ZA OVU IZJAVU JELENA. Ocigledno imate poznavanje sutuacije u Evropi ali USA Vam ne ide nesto...Obama je uvek pricao da zeli da razgovara pre nego sto upotrebi silu. Hilari je glasala i podrzavala akciju u Iraku (do kandidature) i u svemu je Bush ali u umiljatom obliku (da ne govorim o milionima koje je potrosila za kampanju i prijateljstvu sa bogatim krugovima). ako ona pobedi onda ce da bude: lobisti svih zemalja ujedinite se. Inace ta NAFTA koju vi hvalite je ojadila prosecnog Amerikanca nevidjeno a tek ce da ga ojadi...ona jedino odgovara onim 3% stanovnistva USA koji kontrolisu privredu nacije.
zaista vam ne stoje komesarski komentari...

stefan.vizantin stefan.vizantin 23:16 02.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

ja pre mislim tamo im ok crni predsednik, tolrancija to, a ovde im OK oni koje prstom zbog batajnice makli nisu,...dvostruki standardi big time

nije tacno da niko ne mrda prstom zbog Batajnice. sta ocekujete da se tadic pospe pepelom po glavi i da ode na poklonjenje jednom Tachiju (bivsem vodji OVK). ko je na Kosovu mrdnuo prstom zbog Haradinaja ili zbog price o trgovini ljudskim organima otetih Srba iz 1999 (koju ne prodaje neko u BG vec ICJ). u Srbiju su se makar neke grobnice pronasle i ljudi o tome pricaju. na Kosovu ko prica o zlocinima Albanaca nad Srbima dobije Haradinajev poklon-metak u chelenku.
Jelena Milić Jelena Milić 07:49 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

zorane,

barak ima ideju koliko ja kapirma i da doved eu pitanje celu NAFTA a hilari samo neke adjustments....

ne znam koliko ste cesto na blogu ( ne zamerite ima toliko nikova i komentara nije uvek jednostavno pohvatati generalne stavove svih) ja samo da napomenem, volim almost all things american :) trenutno sam se navukla na kuglanjeee. i da, od svih na javnoj sceni, trenutno, nenasi pelosi mi je hit, i jako zalim za tom lantosom.

sto se tice americkih kandidata, ja pre svega gledam kakva im je politika prema jugoistocnoj evropi u nacellu, kakva prema multilateralizmu vs unilateralizma, kao i koliko su socijalno konzervativni etc..

u tom smislu sva tri kandidata su vec velika premija, pa se ne bih bunila da bilo ko od njih, cak i mc cain, dodju na vlast umesto busha...na hilari sam 'slabija" i zato sto mislim da je klinton bio revolucionarna u mnogim OK stvarima te da bi se njegov uticaj verovatno i dalje osecao....

cinjenica da u trci postoji person of color i zena su reklama za SAD i zaista velika stvar

sto se holokausta tice, samo da objasnim, moja ocena se odnosila na pitanje da li predsednik licno treba da komunicira sa ahmedinedzadom, cavezom, kastrom i co....i tu mi se svidja ta nijansa ( nisam pricala o stavo o intervenciji) koju je hilari rekla kao barakov kometar da bi on licno pricao sa svima...ona je rekla , komunikacija naravno da, ali via envojs ne ja kao predsednik licno,....svidela mi se ta logika...

milo mi je sto cujem ovo za ldp i dijasporu, meni je vise podela na cetnike i partizane i umerene nacose koji tamo preko koriste sve benefiti gradjanskog drustva solidno preko glave.

pa da tog 11 maja slavimo razne stvari onda
Jelena Milić Jelena Milić 07:53 03.05.2008

to atomski i nenad m

nego, sta U2 mislite o ovim kritikama ekonomskim potpisivanja SAA koje stizu od dusana janjica
niki m niki m 08:31 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

a hilari sam 'slabija" i zato sto mislim da je klinton bio revolucionarna u mnogim OK stvarima te da bi se njegov uticaj verovatno i dalje osecao....

cinjenica da u trci postoji person of color i zena su reklama za SAD i zaista velika stvar

sto se holokausta tice, samo da objasnim, moja ocena se odnosila na pitanje da li predsednik licno treba da komunicira sa ahmedinedzadom, cavezom, kastrom



Koliko mogu da se prisetim Ahemdinedzad nije pocinio nikakav veliki zlocin epskog karaktera. Takodje, ni Chavez nema nesto slicno u svom CV. Ovo isto se ne moze reci za Klintona, koji je proterao nekoliko stotina hiljada Srba iz Krajine i sa Kosovoa, pri tome nekoliko hiljada, istih tih Srba je pobio. Koliko njih je direktno ili indirektno ubio u Iraku, nikada necemo saznati. Medjtim, vas utisak je da je pomenuti Klinton bio "revolucionaran u mnogim OK stvarima". Mislim da imate vrlo cvrste moralne stavove. O inteligenciji, mozda nekom drugom prilikom.
naroz naroz 13:47 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

nenasi pelosi mi je hit

Meni je Samantha Power skroz cool

naroz naroz 14:56 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

renutno sam se navukla na kuglanjeee


a meni je kosarka uvek bila omiljeni sport (:

Ovo oko NAFT-e jednostavno nije tacno. Skoro je bio aktuelni trgovnski sporazum izmedju USA i Kolumbije, Clinton je cak otpustila glavnog tipa iz svoje kampanje jer je lobirao za kolumbijsku vladu.
Inace meni je razmisljanje Naoma Chomsky-og o Nafti skroz blisko i dobro je da su sada oba kandidata demokratske partije imaju slicno misljenje kao on. To mi je pre godinu dana izgledalo potuno neverovatno tako da se radujem zbog toga.

E sad stvarno nije bitno ko od nas podrzava koga u americi, ja ovih meseci uspesno izbegavam moj posao (pisanje teze) pa pratim sta se desava okolo. Pa mi se mnogo svideo Obama iz razlicitih razloga ja se nadam da to sto ova "glumica" radikal iz Boljeg Zivota podrzava Obamu i slicni to ne znaci da on nije ok.

Mislim da bi LDP imao da nauci dosta od njega. Nacin na koji on privlaci republikance na primer i pored toga sto brani pravo zene na izbor (oko pitanja abortusa) prava homoseksualaca i slicno je impresivan. Ne umem da formulisem najbolje sad sta to on radi ali ajde pokazuje razumevanje za konzervativce i upucuje ih na razumevanje drugacijih.

Meni je Amerika Bob Dylan a ne Gorge Bush. Amerika kao i Srbija i te kako ima cega da se stidi, ona je svrgla demokratiju u Iranu (Mohammad Mosaddeq) i direktno stvorila sadasnji rezim instalirajuci Saha. Da ne govorim o juznoj americi.
Mislim da Obama to zaista razume i zeli da Amerika bude lider ali drugaciji koji moze i ima razloga da bude ponosan. Neko na koga svet moze da se ugleda.
Dok sa Clinton barem sto se mene tice nije tako, prvo laze (npr. oko Bosne), misli da je u politici sve dozvoljeno i od toga mi se gadi.



stefan.vizantin stefan.vizantin 16:27 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

u tom smislu sva tri kandidata su vec velika premija, pa se ne bih bunila da bilo ko od njih, cak i mc cain, dodju na vlast umesto busha...

jel vi citate sta pisete? sta McCain nije uradio ili podrzao a da je bilo protiv Bushove intervecionisticke, genocidne politike? sta McCain nije uradio da zadovolji najkonzervativniji krug? nisu svi isti ni u USA ni u Srbiji. Klintonov treci mandat bi bio poruka svetu ali i obicnim amerikacnima da su korporacije pobedile. Barack ljudima daje nadu, makar to. njogova pobeda bi vratila u politiku one koji su iz nje izbaceni terorom Boshove i Klintonove dinastije: mlade ljude koji kao i u Srbiji nikad ne glasaju. presedan koji bi se tada desio je ravan '60im. ne mogu i ne zelim da bilo koga ubedjujem ali je Obama neuporedivo bolji za Ameriku i za svet od dinastije Klinton. Zli jezici kazu da bi i njihova kcer trebala da se kandiduje, mozda biste i nju podrzali cisto da se nastavi kontinuitet vlasti. Amerikanci su borbu protiv oligarha i diktatora ugradili u Ustav, a sada bi neki da i taj Ustav pogaze. ako to ucine onda zaista nema svet zasto da ih postuje vise...
stefan.vizantin stefan.vizantin 16:34 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Dok sa Clinton barem sto se mene tice nije tako, prvo laze (npr. oko Bosne), misli da je u politici sve dozvoljeno i od toga mi se gadi.

Klintonova kampanja se u nekim krugovima zove: lobisti svih zemalja ujedinite se. kao i njen muz ona ce da uspostavlja novu ekonomsku diktaturu u svetu, a sve na korist mocnih CEO krugova raznih internacionalnih kompanija.
naroz naroz 16:47 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

SRAM DA VAS BUDE ZA OVU IZJAVU JELENA


Hey Stefan could you please disagree without being disagreeable.
Thanks in advance
stefan.vizantin stefan.vizantin 20:53 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

naroz
SRAM DA VAS BUDE ZA OVU IZJAVU JELENA


Hey Stefan could you please disagree without being disagreeable.
Thanks in advance

ako Vi kazete onda nema problema :)
naroz naroz 21:06 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

stefan.vizantin
naroz
SRAM DA VAS BUDE ZA OVU IZJAVU JELENA


Hey Stefan could you please disagree without being disagreeable.
Thanks in advance

ako Vi kazete onda nema problema :)


Od kada smo na Vi? Nego nista ja ne kazem nego molim
stefan.vizantin stefan.vizantin 21:55 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

Od kada smo na Vi? Nego nista ja ne kazem nego molim

a da vi niste mozda neciji advokat. moja reakcija je pobuna protiv malicioznog komentara koji apsolutno nije na mestu. a vi ste sudija u toj prici ili sta?
naroz naroz 22:50 03.05.2008

Re: na ovo naleteh posle postovanja!

stefan.vizantin
Od kada smo na Vi? Nego nista ja ne kazem nego molim

a da vi niste mozda neciji advokat. moja reakcija je pobuna protiv malicioznog komentara koji apsolutno nije na mestu. a vi ste sudija u toj prici ili sta?


hebiga mozda sam i kriv -nisam sad skroz siguran
mada definitivno ne zelim da budem ni sudija ni advokat
Jelena Milić Jelena Milić 09:22 04.05.2008

to zoran, ah taj obama :)

ps dugujem vam deo o NAFTA ..imam u Fa i barakov plan i hilari...samo to moram d aukucavam pa sad nemam puno vremena...a vi...ako ocete da zavrsite tezu, bezite sa bloga ovo je zaraza :)

20:03
РАСНА ПРИПАДНОСТ У ЖИЖИ КАМПАЊЕ У АМЕРИЦИ
ВАШИНГТОН – Питање расне припадности доспело је у жижу овогодишње председничке кампање у Сједињеним Америчким Државама захваљујући односу демократског председничког кандидата Барака Обаме према свом бившем свештенику Џереми Рајту.

Свештеник Рајт који се протеклих дана поново огласио, постао је једна од великих сметњи за кампању сенатора из савезне државе Илиноис.

Рајт и даље стоји иза многих својих контроверзних изјава, укључујући и оне да је угњетачка, спољна политика САД довела до терористичких напада 11. септембра 2001. на Њујорк и Вашингтон када је убијено око 3.000 људи, као и да је америчка влада створила вирус сиде како би починила геноцид над Американцима афричког порекла, пренела је вашингтонска радио станица „Глас Америке”.

Рајт је ове недеље у Вашингтону такође рекао да се неће повући уколико Обама постане председник.

„Ја сам пастор, он је члан цркве. Ја нисам духовни вођа, гуру. Ја сам његов пастор и рекао сам Бараку Обами прошле године: Уколико будеш изабран 5. новембра бићу ти за петама, јер ћеш представљати владу чија политика тлачи људе. У питању је политика, а не амерички народ”, рекао је Рајт.



naroz naroz 12:54 04.05.2008

Re: to zoran, ah taj obama :)

bezite sa bloga ovo je zaraza :)

znam mnogo nezgodno (:
ali je dobro da se vezba disciplina

gledao sam pastora na CNN-u, ima covek talenta za muziku (:
Ali sam video i Obaminu reakciju i sasvim sam zadovoljan. Tako Obama je Obama a Wright prica samo u svoje ime.
Jelena Milić Jelena Milić 14:28 04.05.2008

Re: to zoran, ah taj obama :)

ko covic...dugo mu je trebalo da shvati sta je sloba :)
naroz naroz 14:46 04.05.2008

Re: to zoran, ah taj obama :)

ko covic...dugo mu je trebalo da shvati sta je sloba :)


good point
ali mislim i dalje da je on bolji i za ameriku i za svet, steta sto ne mogu da glasam za njega kao sto je predlozio Žižek

jesen jesen 11:22 02.05.2008

hej jelena...

...razumem tvoju sumnjicavost,secas se da smo isti horoskopski znak:))....ali iza te sumnjicavosti kod mene se budi optimizam...Mislim da ovoga puta zaista sve zavisi od LDP tj od broja glasova koje dobiju...ako taj broj bude oko 10%, tadic nece smeti da pravi kombinacije sa dacicem....o kombinaciji sa kostunicom ne razmisljam, to sam negde potisnula ...o tome cemo 12 maja....
Atomski mrav Atomski mrav 11:24 02.05.2008

Re: hej jelena...

Ne treba se olako bacati procentima... nisam baš toliki optimista povodom izbornog rezultata LDP-a. LDP je u ovoj predizbornoj kampanji imao najpozitivniju (ili najmanje negativnu) kampanju a kod nas izgleda važi - što manje pljuješ po ostalima to lošije prolaziš...
Jelena Milić Jelena Milić 11:25 02.05.2008

Re: hej jelena...

cuj darling, iz tvojih usta u glasacke usi....i ja nam zelim isto ....al ne vredi , ja koja sam se autovala i zagovarala da se glasa za tadica u drugom krugu, i opet bih isto...imam strah.....
Yngwie Yngwie 11:39 02.05.2008

Re: hej jelena...

pa izgleda da se uvijek ista prica ponavlja u vezi izbora, rado bih glasao ovu opciju ali iz straha ipak moram za ovu drugu, i sve tako u nedogled, vjerovatno. Ovo najbolje prikazuje neozbiljnost i partija i gradjana jer daje prostora za manipulacije tokom vladavine. ne svidja mi se model da se prave koalicije samo da bi se vlast odrzala jer ipak nas mentalitet ne priznaje greske.
jesen jesen 11:44 02.05.2008

Re: hej jelena...

...osluskujem okolinu, mada moja okolina nije nikakva jedinica mere....znam dosta glasaca ds-a koji ce ovoga puta glasati za ldp...i ja medju njima..:)) doduse ja sam i na predsednickim u prvom krugu vec glasala za ldp i usla u onaj broj glasaca koji su nadoknadili cankovo odsustvo...mislim da ce biti velika premetacina u glasackom telu i zato ce ovi izbori biti vrlo zanimljivi....na primer, poznajem neke koji su fanovi vuka i odkako on nije u igri uopste nisu isli na glasanje, a sada hoce da izadju...tako da vuk nije slucajno na ds listi, to je verovatno neko izracunao koliko on donosi...bice svaki procenat vazan....Ja se iskreno nadam da ce ds lista, ldp i manjine moci da naprave vladu....ako ne bude, opet nista, navikli smo na lose vesti....:))
Atomski mrav Atomski mrav 11:49 02.05.2008

Re: hej jelena...

U tom scenariju, teško da će LDP u vladu... verovatnija je manjinska vlada koalicije oko DS i manjinskih stranaka.
Jelena Milić Jelena Milić 12:00 02.05.2008

Re: hej jelena...

imala bi tu i dobra vest kolateralno, na duze staze ...ldp bi sigurno pokupio posle jos jednu turu ds biraca, budu li ovi opet sa dss....ali ostaje pitanje gde bi nas odvela ds-dss vlada i da li bi i jaci ldp posle to mogao da popravi

moj goran je lepo uocio da sa bilo koje od pozicija na vlasti i sa bilo koliko procenata kostunica u stvari sve vreme kljucno kreira nasu politiku od 2000 naovamo...

to sto mu ds sad mozda ne bi dao premijersko mesto, tesko da je garant da bi ds realizovao svoju politiku...

ostaje jos jedan veliki faktor da se analizira...

povratak seselja i tajming povratka seselja...
Atomski mrav Atomski mrav 12:03 02.05.2008

Re: hej jelena...

O, da... povratak Šešelja mu dođe kao apokalipsa... na to izgleda ne računaju oni koji kažu da radikalska vlada i nije ništa strašno... jeste, strašno je. A još je strašnija opcija (još jedna) vlada DS i DSS...
jesen jesen 12:30 02.05.2008

Re: hej jelena...

...ma to sto goran kaze svi odavno vidimo...ja mislim da je sada trenutak da se taj covek eliminise sa politicke scene, evo malopre ga slusam na vestima kako kaze da treba sporazum da se ponisti i da su te zemlje priznale kosovo..i...bla blla....da se najezis....Moja sugradjanka Natasa Jovanovic ,bivsa cepacica karata za bus kg-bg a sada potpredsednica skupstine srbije, je u lokalnom parlamentu najavila povratak seselja u decembru i kako ce on onda da nas izvede na pravi put.....Zato se i ja slazem sa atomskim da treba koristiti sve nacine da radikali ne dodju ni jedan dan na vlast...ni ja se ne slazem sa teorijom sto gore to bolje.... a tadicu ako nista nije jasno dozivece lose dane i za sebe i za stranku, mi cemo valjda nekako preziveti a mladje generacije ce valjda i docekati neki normalan zivot....
ivana23 ivana23 13:43 02.05.2008

Re: hej jelena...

mi cemo valjda nekako preziveti a mladje generacije ce valjda i docekati neki normalan zivot....

Tako razmisljam vec skoro 20 g. Sin mi je sada vec maturant, cerka 3. razred gimnazije. Stalno sam tokom 90-ih govorila - dok oni "stasaju" nesto mora da se promeni... prodjose tolike godine i opet sa zebnjom izlazimo na glasanje, s' tim sto sada ZEVS (kako kaze Ivan) ima 4, umesto 2 glasa. To je jedini napredak.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:45 02.05.2008

Re: hej jelena...

ivana23
mi cemo valjda nekako preziveti a mladje generacije ce valjda i docekati neki normalan zivot....

Tako razmisljam vec skoro 20 g. Sin mi je sada vec maturant, cerka 3. razred gimnazije. Stalno sam tokom 90-ih govorila - dok oni "stasaju" nesto mora da se promeni... prodjose tolike godine i opet sa zebnjom izlazimo na glasanje, s' tim sto sada ZEVS (kako kaze Ivan) ima 4, umesto 2 glasa. To je jedini napredak.


Нисам баш нешто подложан емоцијама, али ме овај твој коментар растужио.
Мој пулен имаће прилику да изађе на изборе тек за седам библијских година, и надам се кад тај трен дође да ћу ја моћи мирне савести да останем код куће и не гласам, што је луксуз који до сада себи нисам могао да приуштим. А за тиме толико жудим: тоће бити одраз наше коначне прекратнице, то кад -- ја -- не будем морао да излазим на изборе.
Овако, опет ћу седети цело преподне на руци док не утрне (цитирам још једном Чанка), а то исто би се непристојније рекла: запушићу нос -- и гласаћу још једном.
Да бедног ли политичког става, ето да се самоискритикујем, као у добра стара времена на партијским састанцима.
Молим другове који се укључују у дискусију да не посежу за критизерством.
jesen jesen 22:18 02.05.2008

Re: hej jelena...

prodjose tolike godine i opet sa zebnjom izlazimo na glasanje, s' tim sto sada ZEVS (kako kaze Ivan) ima 4, umesto 2 glasa. To je jedini napredak.
...ovo bas ne kapiram, 4 umesto 2......btw...mij sin zavrsio i fakultet a bio drugi razred osnovne devedesete... a ja se i dalje nesto nadam....:))
ivana23 ivana23 22:26 02.05.2008

Re: hej jelena...

ovo bas ne kapiram, 4 umesto 2......

Pa, prvo smo glasali samo zmu i ja, a onda su klinci postali punoletni...
jesen jesen 23:09 02.05.2008

Re: hej jelena...

...ok
Jelena Milić Jelena Milić 08:03 03.05.2008

Re: hej jelena...

svidja mi se model da se prave koalicije samo da bi se vlast odrzala


ni meni, naravno.
no mislim da je u srbiji trenutno tema, a o tome i ivan pise i neka to jeste velika tema za razmisljanje, da li praviti koalicije sa neprihvatljivim partnerima zarad visih ciljeva koje, nazalost, sami ne mozemo da realizujemo bez te kohbitacije -koalicije sa nereformisanim sps i radikalima.

ja nisam pristalice price koju ovde prodaju nsarski i neki tipa u politici sve moze i sv eje dozvoljeno...onda licimo na feudalce pre prvih koraka liberalima a ne na demokratska drustva u kojima ideologije i sistemi vrednosti ipak nesto znace...onda bi se demokratija svela samo na interese korporacija, a one bi se samoregulisale ( corporate socila responsibility) zavisno od pritiska javnosti i moci kupaca da na trzistu politicki reaguju bojkotujuci nesto ili ne...bez obzira ne sve, ja zapadne demokratije jos ne vidim u tom haosu, hvala bogu.

ja smatram da se dil sa nereformisanima potpuno ne sme praviti. i zbog moralnog aspekta, i zbog negiranja i devalviranja svega onoga sto smo onda od 2000 naovmao sami radili, ali i zbog jos jedne stvari, e tu dolazi moja pragmaticnost, ali ne i oportunost:

bez obzira na odns snaga, ti iako procentualno mozda slabiji u vladi, verujem imaju kontrolne pakete jos u nereformisanim delovima sluzbi i vojske i tako tesko isprepletna veze sa antihaskim lobijem i tajkunima...da bi nas progutali

Atomski mrav Atomski mrav 11:26 02.05.2008

Topčider

Ne mogu da ne primetim da niko primetio nije i da se Biljana Srbljanović susrela sa porodicama vojnika nastradalih u Topčideru pre neki dan. Bravo BS, i to je Beograd, i to se itekako tiče Beograda!

To je lep gest sa njene strane, bilo bi još bolje da se slučajem nastradalih vojnika više bavimo i van predizbornih kampanja...
Jelena Milić Jelena Milić 11:28 02.05.2008

Re: Topčider

e tu se skroz slazemo
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 11:41 02.05.2008

hm

I prošle godine su se svađali, DSS prozivao žute za izdaju a ovi njih za ubistvo Đinđića. I na kraju su lepo seli i napravili vladu. Treća vlada Koštunice bila bi najnepovoljniji mogući epilog izbora. Nažalost, matematika kaže da je bilo koja druga kombinacija malo verovatna. 10% za LDP? Wishful thinking. 8% bio bi uspeh, 6% je realnost. Videćemo kako će se kretati rejting Koštunice u ovih sedam dana. Cenim da je krenuo u prililčno agresivnu kampanju "za Srbiju i Kosovo" i "protiv izdajnika". 15% će za njega biti sasvim solidan i realan rezultat.
Atomski mrav Atomski mrav 11:51 02.05.2008

Re: hm

Verujem i iskreno se nadam da Koštunica neće uzeti 15% glasova... što manje, to bolje. Ipak, uzeće i previše :(
duck duck 13:16 02.05.2008

Re: hm

15% će za njega biti sasvim solidan i realan rezultat.


Nisam bas neki optimista sto se tice sledece Vlade ali DSS-NS koaliciji ne dajem ni 10% bez obzira sta kazu ankete. Gledajuci njihove skupove, manje im ljudi dodje nego LDP-u a imaju 90% medija u rukama.
Da se ne lazemo, koalicija DSS-DS nam ne gine osim ako LDP osvoji dovoljno glasova da to onemoguci.
die hard die hard 21:58 02.05.2008

Re: hm

Atomski mrav
Verujem i iskreno se nadam da Koštunica neće uzeti 15% glasova... što manje, to bolje. Ipak, uzeće i previše :(

Koliko god taj uzasni mracnjak uzme je i previse, ali sam siguran da to nece biti 15%, 12,8% mozda.I to je mnogo naravno.
ljuta papricica ljuta papricica 22:45 02.05.2008

Re: hm

duck
15% će za njega biti sasvim solidan i realan rezultat.Nisam bas neki optimista sto se tice sledece Vlade ali DSS-NS koaliciji ne dajem ni 10% bez obzira sta kazu ankete......

Vesti koje su stigle do mene iz Kg, s „licinog mesta“ – danas na Trgu, uprkos prazničnom danu, na mitingu LDP-a bilo oko 2000 duša!
Za poređenje, pre par dana koalicija DSS-NS je okupila jedva 1000, a pre njih radikali – samo 800, a očekivali bar 10.000.
Sutra tamo gostuje DS.
Jelena Milić Jelena Milić 08:06 03.05.2008

to ljuta

javni procene tvojih izvora koliko je i kod njih bilo
ljuta papricica ljuta papricica 20:35 04.05.2008

Re: to ljuta

Jelena Milić
javni procene tvojih izvora koliko je i kod njih bilo



U Kg večeras na konvenciji DS bilo oko 4000 duša, javlja moja veza. Govorili Tadić, Đelić, Vuk i Dinkić. Bio i Jeremić. Posle pevala Goca Tržan.
Bio i mali incident – Neka žena gađala Tadića jajetom. Pogodila ga u rame, pa se razbilo, razlilo.. Jedanb meštanin priskočio s maramicom...
Jelena Milić Jelena Milić 12:08 02.05.2008

tvrdo

tvrd kostunica


meni ovo najzanimljivije

Koštunica je ponovio da je predsednik Srbije Boris Tadić "obrukao samo sebe, a ne i Srbiju potpisivanjem Solaninog sporazuma" i da "će se to najbolje potvrditi kada Vlada i Skupština budu poništile nelegitimni potpis na Solaninom sporazumu".

"To je prvi korak i videćemo šta će dalje još slediti", rekao je Koštunica.
Na pitanje da li je potpisivanje SSP-a isključilo mogućnost ponovne saradnje sa DS-om, Koštunica je odgovorio: "Mi smo se politički potpuno opredelili prema potpisu na Solaninom sporazumu i svaki građanin zna da ćemo se mi dosledno držati naše politike".
Atomski mrav Atomski mrav 12:14 02.05.2008

Re: tvrdo

Pa logično bi bilo da je potpis na SSP konačno "razveo" DS i DSS ali... kod nas ništa nije logično, carinici na granicama Srbije strogo paze da logika slučajno ne uđe u našu državu :(
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 12:15 02.05.2008

Re: tvrdo

Na pitanje da li je potpisivanje SSP-a isključilo mogućnost ponovne saradnje sa DS-om, Koštunica je odgovorio: "Mi smo se politički potpuno opredelili prema potpisu na Solaninom sporazumu i svaki građanin zna da ćemo se mi dosledno držati naše politike".


Ostavio je prostor Tadiću da skapira kako je potpis na SSP judin pečat i izdaja Srbije, da se pokaje i vrati na put odbrane Kosova i Metohije i zaštite integriteta zemlje.
Jelena Milić Jelena Milić 12:16 02.05.2008

Re: tvrdo

ostavio je i on prostor za podelu kosova rekla bih

ako podelimo kosovo onda ako saa ...sta ako na to igraju?
Atomski mrav Atomski mrav 12:20 02.05.2008

Re: tvrdo

Jelena, kako to misliš? Može mala elaboracija, to sa podelom Kosova i sa SSP?
Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 12:25 02.05.2008

Re: tvrdo

JM
ostavio je i on prostor za podelu kosova rekla bih


Mislite na Tadića? Pa ne znam, ta podela ne bi bila loše rešenje, ako bi to značilo tačku na celu priču jednom za svagda. Tadić bi donekle sačuvao obraz, "integritet zemlje" i kredibilitet pred biračima. Koštunica bi otišao u političku istoriju. Pod uslovom da posle 11. ne okupi većinu u parlamentu i ne poništi Sporazum. Videćemo. Ta njegova jeftina i providna kampanja "za Srbiju" prilično je efikasna u širim slojevima stanovništva. Videćemo da li će praviti dil sa radikalima. Možda neće praviti vladu ali će svakako poništiti potpis na SSP. Sa sve podrškom Dačića.
Atomski mrav Atomski mrav 12:32 02.05.2008

Re: tvrdo

I ja bih bio za podelu ako bi to bila tačka na "celu priču". Međutim, tu tačku još nije moguće staviti, iako Amerikanci misle da su to uradili tako što su priznali nezavisnost Kosova. Ono što mi moramo da uradimo jeste da se čuvamo od novih konflikata koji bi služili tamo nečijim interesima a našim nikako...
Jelena Milić Jelena Milić 17:17 03.05.2008

Re: tvrdo

mudro zboris...

podela...moralo bi se zvati mislim korekcija granica, za to moramo priznati kosovo prvo...pri tome ne znamo konsenzus da li postoji kod k-albanaca, niti leverage MZ ......ako mene pitas, ramus h se zaleto prco sto je rekao kad se vratio bilo je daj d aintegrisemo sever kosova brzo :) aha, bas imaju mehanizme....


dakle, ako se ide na korekciju, i dogovor, to je sve jos u okviru 1244 jer un ima mandat da dovede proces do necega, ne kaze se cega.....pa shodno tome i clan 135 SAA moze da vazi....

sad ako pogledas tenzije u gruziji, bes eu na litvaniju ( mislim) sto je stopirala pregovore sa rusijom....akoimas u vidu raspad eulex na kosovu, haos oko odrzavanja izbora lokalnih.....pa ja razumem zasto se kondoliza uzvrtela
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:52 02.05.2008

Unakrsno osvrtanje preko Male Krsne....

Hej, Jelena,
sto je Srbija sve manja i siromasnija, to ce i ovakvo unakrsno osvrtanje postajati sve jednostavnije i dosadnije...
Srecni praznici !
Jelena Milić Jelena Milić 08:05 03.05.2008

Re: Unakrsno osvrtanje preko Male Krsne....

nisam primetila da sam isla via mala krsna, obicno mi pre spocitajus to sve drito u glavu lupim al nema veze.

hvala da znas da se ne provodim lose, klini u avanutra parku na adi bili, pa isli na kuglanje u deltu...a danas sija sunce, ada zove....
AlexDunja AlexDunja 13:10 02.05.2008

hola, bro!

nisam imala vremena za blog ovih dana,
pa mi je ovaj tvoj bas leg'o, tenks :))
Razuverite me molim vas, ali ja jednostavno još uvek mogu da zamislim vladu DSS-DS i muka mi je od toga. EU hvala, bolje ikad nego nikad, Renu hvala na onom fudbalsko-finskom "you will never walk alone"

ovome se pridruzujem!

ps.nadam se da si se lepo provela.
pozz
Jelena Milić Jelena Milić 17:13 03.05.2008

Re: hola, bro!

dobrodosla nazad

pa onako, i nisam bas, naporno bilo :(

kako praznicki provod?
AlexDunja AlexDunja 19:33 03.05.2008

Re: hola, bro!

kako praznicki provod?

lepo da lepsije ne moze biti :))
imala sam ekipu 10+ na 5 dana:))
sjajni mladi ljudi:)
da ne verujes, u srbiji toga ima.
Inner Party Inner Party 13:11 02.05.2008

Ovo...

Ovo:


"Razuverite me molim vas, ali ja jednostavno još uvek mogu da zamislim vladu DSS-DS i muka mi je od toga".


Je u stvari kljucna recenica u ovom tekstu.
Politika je politika, kome je do morala...

: -)

Pozzzz
Dolybell Dolybell 13:30 02.05.2008

Molitva

Dobrica Ćosić - prošle godine: pogledati
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:57 02.05.2008

Da, Jelena...

Nakon izjave Sergeja Lavrova o tome da je dobro što je Srbija potpisala SSP, ima osećaj da se ide ka novom "spajanju" DS i DSS-a, ako su se oni uopšte razdvajali. Prosto, to bi mogao biti most za njihov neki novi dogovor i utvrđivanje novih "pet principa" uz dodatak neobjavljenog šestog principa o podeli Kosova. Jučerašnja izjava Koštunice na nekom skupu sa "svojim" privrednicima, pa dar u vidu patrijarhove slike, pa Nenad Popović sa štapom u ruci drži neku prezentaciju, pa zabrinuta lica braće Petrović, sve me to upućuje na zaključak da je takva vlada i te kako moguća. Ako LDP ne bude imao dovoljno, a to znači ako ne bude na 10 posto, eto nama vlade DS, DSS i SPS.... tad im ni manjine neće trebati...imaju Rasima, sasvim dovoljno.
Atomski mrav Atomski mrav 14:13 02.05.2008

Re: Da, Jelena...

Teško do 10%, Drago... ali videćemo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:26 02.05.2008

Re: Da, Jelena...

Atomski mrav
Teško do 10%, Drago... ali videćemo.

Pa, u Apatinu neće ni 4 posto....o))

Atomski mrav Atomski mrav 14:44 02.05.2008

Re: Da, Jelena...

Hm, ne čudi me... zapravo, ne rasturate nešto preterano u Podunavlju. A Apatin i okolinu (Riđica, Prigrevica i slično) je bolje izbegavati :)
Jelena Milić Jelena Milić 08:27 03.05.2008

dragec,

evo jos priloga za moju tezu da ljubav ds i dss nije nikako pukla skroz...tu cemo latino sapunicu, bojim se, jos ne gledati nego ziveti

" on ( tadic) je za kriticare potpisivanja SAA rekao da su deo predizborne kampanje. kad bi te snage i pobedile na izborima ne bi ponistile SAA kako sad govore."

gde je granica, gde je ono sto je nedopustivo cak i ako su izbori u ovoj zemlji?
Vračarac Vračarac 09:34 03.05.2008

Re: dragec,

Ja ipak mislim da bi koalicija DS - DSS bila najbolja za Srbiju, mada nisam baš veliki optimista da će se i ostvariti s' obzirom na (pre)velike razlike u vezi sporazuma. Mada nikad se ne zna, politika je čudo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:54 03.05.2008

Re: dragec,

Jelena Milić
evo jos priloga za moju tezu da ljubav ds i dss nije nikako pukla skroz...tu cemo latino sapunicu, bojim se, jos ne gledati nego ziveti

" on ( tadic) je za kriticare potpisivanja SAA rekao da su deo predizborne kampanje. kad bi te snage i pobedile na izborima ne bi ponistile SAA kako sad govore."

gde je granica, gde je ono sto je nedopustivo cak i ako su izbori u ovoj zemlji?

Imala si jučer jedan događaj..Velja Ilić usred najveće histerije i besnih povika "Tadić - izdajnik", dakle, samo koji minut nakon te vatre, kaže u istom govoru kako vladu neće praviti nikako "sa Čankom, Dinkićem i Kostrešom"...o))
Branko Ružić iz SPS-a kaže kako će oni nakon izbora u koaliciju sa DSS-om, pa će onda dogovarati novu vladu.
Eto kombinacije gde stvarno ne moraju u "koaliciju sa Čankom, Dinkićem i Kostrešom"..o))
Dosta im je Tadić i manjine.....tako misle i u tom pravcu gledaju..o)))
Ali, neće biti tako.....sve mislim..
Jelena Milić Jelena Milić 17:19 03.05.2008

Re: dragec,

postujem vas stav, mada se apsolutno ne slazem. no ako vam je to uteha :) ne sekirajte se oko treskih reci ds i dss evo tadic kaze sve je to samo predizborna retorika!

samo, ne znam kako ce misliti da mu opet poverujemo kad se nama okrene z apodrsku, kad otkrije da je kostunica i dalje mimo eu puta....cak i ako ne bude dirao saa u parlamentu kako tadic predvidja

Tarkovski Tarkovski 14:55 02.05.2008

Re: Blog

Sve je izglednija SRS-DSS vlada (sa ili bez SPS) i ne znam odakle ljudi izvlace neke teorije koje su vise puko prizeljkivanje nego bazirane na realnosti.

Ja mislim da je ta vlada losa i da treba biti vrlo pragmatican da se to ne desi. Da opravdanja sto gore to bolje ne piju vodu u ovoj stvari. jer toliko stete mogu da urade ovoj krhkoj reformataskoh demokratiji da ce po obicaju vecina tek naknadno da shvati.

Mediji i samozvana elita iz kruga dvojke je gurala raspad ove sada tehnicke vlade. Nije uvek koliko neko zeli vec koliko mozes a Srbija je uradila koliko je mogla kroz tu vladu. Good cop - bad cop vlada DS - DSS je ipak nailazila nacine da progura reforme i da ide izgura mnoge stvari u odnosu sa svetom.

Nesto sto je najverovatnije, voleli neki ili ne, je da ce DSS biti u vladi. DS+ ima lak izbor ukoliko su racionalni. LDP je gotovo ocigledno van vlade jer nijedna vlada ne moze da se formira jer i oni kao i radikali imaju vrlo slabu koalicionu sposobnost jer vecina partija ne bih prihvatila u vladi (ako predju cenzus).

Mislim da shodno i DSS-G17-SPO-LSV treba da se pozicioniraju prema DSS. Cak i manjinska podrska DSS ili SPS nije tako losa varijanta. Ta vlada sa jacim DS i slabijim DSS, drugim premijerom bi bila ipak mnogo drugacija (mozda cak i sa boljim rezultatima).
Nenad M. Nenad M. 17:53 02.05.2008

Re: Blog

Sve je izglednija SRS-DSS vlada (sa ili bez SPS) i ne znam odakle ljudi izvlace neke teorije koje su vise puko prizeljkivanje nego bazirane na realnosti.

Ja mislim da je ta vlada losa i da treba biti vrlo pragmatican da se to ne desi.


tacno je da bi ta Vlada bila losa ali bi i kratko trajala i u krajnjoj instanci dovela do deradikalizacije politicke scene. Postoje teorije, koje i ja delim, da je kratkorocna radikalizacija dobra na dugi rok.

S druge strane, Vlada koju ti vidis kao neizbeznu DS + DSS ( sa ili bez SPS-a) bi vodila daljem mrcvarenju i nestabilnosti uz pogubne posledice po sve nas.

Mada, ja se jos nadam da ce DS + LDP i manjine imati 126 + kako bi izbegli prva dva losa scenarija.
Atomski mrav Atomski mrav 18:10 02.05.2008

Re: Blog

Ne znam po kojoj logici bi radikalska vlada bila dobra?! Pa Nikolić je tri dana bio Predsednik Narodne skupštine pa je bilo kuku lele... Takođe, ne znam koji je to garant da bi takva vlada bila kratkoročna? Ko bi je oborio?
Nenad M. Nenad M. 18:33 02.05.2008

Re: Blog

Atomski mrav
Ne znam po kojoj logici bi radikalska vlada bila dobra?! Pa Nikolić je tri dana bio Predsednik Narodne skupštine pa je bilo kuku lele... Takođe, ne znam koji je to garant da bi takva vlada bila kratkoročna? Ko bi je oborio?


oni koji im placaju kampanju - njihovi tajkuni uz ogroman pritisak domace javnosti i medjunarodne zajednice
Atomski mrav Atomski mrav 19:12 02.05.2008

Re: Blog

Sve u svemu, nisam za tu "što gore, to bolje" varijantu...
Nenad M. Nenad M. 19:41 02.05.2008

Re: Blog

Atomski mrav
Sve u svemu, nisam za tu "što gore, to bolje" varijantu...


nisam ni ja, uopstalom napisao sam da se nadam da ce ds, ldp i manjine imati 126 +
Tarkovski Tarkovski 01:38 03.05.2008

Re: Blog

Mada, ja se jos nadam da ce DS + LDP i manjine imati 126 + kako

I ja povremeno kupim Lotto i onda mastam da cu dobiti milione. Verovatnoca skoro ista.
Za LDP je jedina buducnost po meni ili postepeno gasenje ili utapanje u DS. DS bi bila luda da daje krila LDP-u. Jednostavno LDP nema nekog liderskog i koalicionog kapaciteta, lose komuniciranim stavovima oko Kosova te vise pravi galamu nego sto moze da utice na neke srednje ili duze staze.

Tako da treba biti realan i videti glasacko telo Srbije. DSS ako ide na neku suludu varijantu da se odrekne clanstva u EU i ide na suludost i samounistavanje. Tako da ce DS vecinom kupiti to glasacko telo . Medjutim, mozda se oni koriguju a onda ta koalicija se DS se cini mnogo verovatnijom i na duze staze moze dati stabilan rast i napredak. Zato obe partije moraju da budu promisljenije i da se razmisljaju strateski jer jos dugo SRS ce imati ogroman broj glasaca.
irvas irvas 04:37 03.05.2008

Re: Blog

Nesto sto je najverovatnije, voleli neki ili ne, je da ce DSS biti u vladi. DS+ ima lak izbor ukoliko su racionalni. LDP je gotovo ocigledno van vlade jer nijedna vlada ne moze da se formira jer i oni kao i radikali imaju vrlo slabu koalicionu sposobnost jer vecina partija ne bih prihvatila u vladi (ako predju cenzus).

slaba koaliciona sposobnost? sta to znaci? mozda neki novi izmisljeni razlog da se LDP strpa u isti kos sa radikalima? vec vidjeno tarkovski i vrlo ofucano.
irvas irvas 04:38 03.05.2008

Re: Blog

Ta vlada sa jacim DS i slabijim DSS, drugim premijerom bi bila ipak mnogo drugacija (mozda cak i sa boljim rezultatima).

klap, klap.
Tarkovski Tarkovski 05:44 03.05.2008

Re: Blog

sta to znaci?

Pa to sto pise. To znaci da nijedna veca partija ne moze da formira stabilnu vladu sa stavovima koje LDP ima o Kosovu i drugim temama (pod uslovom da predju cenzus je pitanje). Posto se BS non stop zalaze za departizaciju kako bi bilo da javi partijskim drugovima i drugaricama da bi trebali da shvate da nije bitnije da li ce njihova partija preci cenzus i biti u vladu vec da se ipak ide napred (zatp i racionalan predlog gore) a ne da se srlja u sunovrat radikalske vlasti.

Glas za LDP moze da bude bacen glas ako ne predju cenzus. Jedini nacin da se to ne desi je da se glasa za DS-G17-LSV-SPO koaliciju na izborima.

klap, klap.

Hvala lepo.
Nenad M. Nenad M. 08:31 03.05.2008

Re: Blog

Tarkovski
sta to znaci?

Pa to sto pise. To znaci da nijedna veca partija ne moze da formira stabilnu vladu sa stavovima koje LDP ima o Kosovu i drugim temama (pod uslovom da predju cenzus je pitanje). Posto se BS non stop zalaze za departizaciju kako bi bilo da javi partijskim drugovima i drugaricama da bi trebali da shvate da nije bitnije da li ce njihova partija preci cenzus i biti u vladu vec da se ipak ide napred (zatp i racionalan predlog gore) a ne da se srlja u sunovrat radikalske vlasti.

Glas za LDP moze da bude bacen glas ako ne predju cenzus. Jedini nacin da se to ne desi je da se glasa za DS-G17-LSV-SPO koaliciju na izborima.

klap, klap.

Hvala lepo.


eto ja bas zelim da bacim glas i sta sa tim? Znam da te boli sto LDP ima konstantan & najveci rast na politickoj sceni.

Za koju godinu idemo ka polarizaciji ali ne na liniji na kojoj se ovde ocekuje DS - SRS vec LDP - SRS.
LDP se nece tek tako ugasiti zbog programa koji je jedinstven na politickoj sceni: po pitanju Kosova, ulaska u NATO, ekonomskog programa ( jedini desnicarski, svi ostali bolno levicarski i populisiticki).
Dalje, tu su pitanja ratnih zlocita, ljudskih prava, prava manjina ... stvari na kojima LDP insistira.
Jos jedna prednost LDP-a koju su primetili i cesidovci je cinjenica da je stranka 2x popularnija od Cedomira Jovanovica za razliku od DS-a kao izrazito liderske stranke.
niki m niki m 08:39 03.05.2008

Re: Blog

e jedinstven na politickoj sceni: po pitanju Kosova, ulaska u NATO, ekonomskog programa ( jedini desnicarski, svi ostali bolno levicarski i populisiticki).
Dalje, tu su pitanja ratnih zlocita, ljudskih prava, prava manjina ... stvari na kojima LDP insistira.


U pitanjima koja se ticu nacionalnog i drzavnog interesa Srbije (kao sto je Kosovo, dalja dezintegracija Srbije itd.) program LDP je ekstremno levicarski i jedino se moze porediti sa Lenjinovom politikom nakon oktobarske revolucije. Jedina mogucnost za realizaciju tog programa jeste primena oruzane sile NATO, sto na zalost nije iskljuceno.
Vračarac Vračarac 09:41 03.05.2008

Re: Blog

eto ja bas zelim da bacim glas i sta sa tim?

Vaše pravo.
Što se tiče "najvećeg rasta" i ostalih želja vrlih aktivista odgovore ćemo dobiti 11. maja oko 21h.


Jos jedna prednost LDP-a koju su primetili i cesidovci je cinjenica da je stranka 2x popularnija od Cedomira Jovanovica za razliku od DS-a kao izrazito liderske stranke.

Ovde se apsolutno ne mogu složiti sa vama, DS jeste liderska stranka ali LDP je skoro do perfekcije razvio kult ličnosti. Svako, pa i najmanje odstupanje od linije i diovođenje u pitanje lika i dele NJ. V. stranačkog lidera se najstrožije kažnjava. Opet navodim primer Branislava Lečića koji je, iako osnivča LDP-a, kažnjen izbacivanjem iz stranke (na isti način kao Č.J. iz DS) čim se pobunio protiv kulta ličnosti.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:40 03.05.2008

Re: Blog

Opet navodim primer Branislava Lečića koji je, iako osnivča LDP-a, kažnjen izbacivanjem iz stranke (na isti način kao Č.J. iz DS) čim se pobunio protiv kulta ličnosti.

Kakav dirljiv žal za Lečićem..o))
I kako znaš protiv čega se pobunio Lečić.....
Lečić je imao priliku na izbornoj skupštini stranke da njegov koncept prođe, o tome se glasalo..i nije uspeo.
Sam je otišao, formirao novu stranku i ima priliku da uspije...
Da je u LDP-u pobedio Lečićev koncept, danas u Srbiji ne bi bilo alternative...ni LDP-a...uz sav vaš žal...o))
Vračarac Vračarac 10:56 03.05.2008

Re: Blog

I kako znaš protiv čega se pobunio Lečić.....

Em pratim medije (raznih orijentacija) em sam veoma blizak sa pojedinim "malim" funkcionerima LDP-a. Eto tako znam kako je Lečić "demokratski" (baš kao Č.J. iz DS) izleteo iz LDP-a
Da je u LDP-u pobedio Lečićev koncept, danas u Srbiji ne bi bilo alternative...ni LDP-a...uz sav vaš žal...o))

Drago, pa vi ste visoko nadareni poeta. A šte bi sa LDP-om bilo da je Lečić ostao, uopšte me se ne tiče.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:13 03.05.2008

Re: Blog

Em pratim medije (raznih orijentacija) em sam veoma blizak sa pojedinim "malim" funkcionerima LDP-a. Eto tako znam kako je Lečić "demokratski" (baš kao Č.J. iz DS) izleteo iz LDP-a

Pa ja bih se zamislio za moralno zdravlje prijatelja koji ostaju tamo funkcioneri a žale se na "kult ličnosti"..o))
Pogotovo zato što imaju izbor da odu sa "žrtvom kulta ličnosti"..o))
Evo, ja sam bio na toj izbornoj skupštini, glasao nakon što sam saslušao argumentaciju koju je dala "žrtva kulta ličnosti"...tražeći da se glasa za koncepciju koju je on predložio...
Glasalo je tu još više stotina ljudi i imalo priliku da to izabere. I niko ih nije kontrolisao kao što su svojevremno, 12. 2. 2004.kontrolisani delegati na Skupštini DS-a..( pitati Šutanovca).
niki m niki m 11:35 03.05.2008

Re: Blog

Drago Kovacevic:

Sam je otišao, formirao novu stranku i ima priliku da uspije...



Naravno, bar ti znas kako se formiraju nove stranke, vazda si ih formirao. Nego, jel istina to sto se prica da te LDP priprema za direktora "Gradske cistoce"? Kazu, ocistio Drago Knin, nevidjeno, Srba tamo vise nema. Ima onih koji se nadaju da posle tebe ni u Beogradu vise nece biti Srba.
Vračarac Vračarac 11:35 03.05.2008

Re: Blog

Pa ja bih se zamislio za moralno zdravlje prijatelja koji ostaju tamo funkcioneri a žale se na "kult ličnosti"..o))
Pogotovo zato što imaju izbor da odu sa "žrtvom kulta ličnosti"..o))
Evo, ja sam bio na toj izbornoj skupštini, glasao nakon što sam saslušao argumentaciju koju je dala "žrtva kulta ličnosti"...tražeći da se glasa za koncepciju koju je on predložio...
Glasalo je tu još više stotina ljudi i imalo priliku da to izabere. I niko ih nije kontrolisao kao što su svojevremno, 12. 2. 2004.kontrolisani delegati na Skupštini DS-a..( pitati Šutanovca).

Drago, manite se neveštih konstrukcija, ja nigde nisam rekao da su mi to "prijatelji", ali na žalost "te" osobe su se povinovale kultu ličnosti. O kontroli Drago možete da pričate maloj deci. Zreo ste, ozbiljan čovek, promenili ste više partijskih knjižica nego Slobodan Vuksanović, Latinka Perović i Žarko Jokanović zajedno. Vrlo dobro znate kakva su ta glasanja,
P.S. Zar ćete propustiti miting? Treba deliti zastavice i ostali propagandni meterijal. Čak ću i ja doći. Čisto da vidim svojim očima, da ne moram da verujem medijima i aktivistima.
Tarkovski Tarkovski 13:37 03.05.2008

Re: Blog

eto ja bas zelim da bacim glas i sta sa tim?

Tvoje privatno pravo. Samo nadam se da ce mnogi drugi potencijalni LDP glasaci biti mnogo racionalniji i pragmatciniji. Jer sa tim glasanjem za LDP umesto za DS plus mozete da dajete oko pola glasova SRS-u (ako LDP ne predje cenzus sto je itekako verovatno). No nekim u LDP je izgleda uvek bitnija partija i ideologija nego realan i zivotan zahtev da se ne sme dopustiti da SRS plus dodje na vlast i da najcesce u zivotu moras da napravis neki kompromis da bi isao napred. Verovatno je i greska DS plus sto dovoljno artikulisanu opciju nije ponudila ali da li to znaci da ljudi stvarno budu toliko kratke pametni i suicidni da dozvole radikalnu promenu direkcije sa SRS.

Ovo su opet plebiscitarni izbori. Demokratska strana ne sme da dozvoli nijedan uzaludan bacen glas a kamoli da se izgubi tih oko 5% te zato treba ici sigurnom linijom i glasati za DS plus.

Koliko su bili u pravu oni koji su propovedali suprotnu varijatu i neglasanje na proslim predsenickim izborima i Tadica - vidi se danas. Ne bi bilo potpisa s Bozinim penkalom da nije podrske predsednika i sve odu potpisu se ne bi desavale kada bi se slusali ideologizirani sledbecnici LDP-a. Bice vremena za vecu diferncijaciju pogleda i partija ali danas je ili - ili svidjalo se to partijskim sledbenicima ili ne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana