Moj grad

Svetlo na kraju tunela - ŽUTI PRSLUCI!

Filip Mladenović RSS / 04.12.2018. u 01:53

Pariz, 1. XII 2018.
Pariz, 1. XII 2018.
Ona čuvena parola - simbol bunta 1968. - "Budimo realni, tražimo nemoguće!" 50 godina kasnije se na ulicama Pariza ukazala kao simbol antikapitalističke revolucije.

Pokret žutih prsluka u Francuskoj proteklog novemba 2018. je upravo to - najava rušenja Trijumfalne kapije neljudske i alave verzije kapitalizma koji već decenijama poput savremene kuge hara Evropom i svetom.

Kao što je komunizam srušen padom Berlinskog zida 1989, tako su francuski žuti prsluci ispred i oko Trijumfalne kapije od nje načinili Trijumfaličnu kapiju savremenog kapitalizma.

Makron i njegova vlada dovedeni su pred svršen čin: ili će prihvatiti opravdane zahteve francuskog kočopernog gradjanstva ili će biti posmatrači još masovnije i razornije pobune.

Protesti započeti kao bunt zbog porasta cena goriva eskalirali su u sveopšti bes zbog povišenih troškova života i pada životnog standarda u Francuskoj.

Zašto? Zato što su francuske političke elite, i režimske i opozicione, učinile sve da gradjanke i gradjani plate poreske olakšice za bogate!
Slično je bilo i 2008. godine, kada su gramzivi kapitalisti, špekulanti i bankari doveli ceo svet do ivice bankrotstva, a potom bili spaseni od propasti zavlačenjem u džepove celokupnog gradjanstva kroz dodatna oporezivanja.
U slučaju Francuske je primenjeno i nešto još odvratnije: masovna kresanja socijalnih davanja, pod maskom štednje i reformi.

A da ova perverzija bude kompletna, govori podatak da budžet Republike Francuske godišnje bude uskraćen za oko 80 milijardi evra zbog svakojakih poreskih smicalica u režiji vladajućih elita preko of-šor šema.

Zato je pokret žutih prsluka u subotu, 1. decembra 2018. kao jedan od glavnih zahteva upućenih političkoj kasti Francuske naveo da jednakost, pravedni porezi i socijalne potrebe moraju biti prioritet!

ZAHTEVI Pokreta "ŽUTI PRSLUCI":

RAD I PLATA

1. Više progresivnosti u porezu na dohodak, što znači više olakšica.

2. Minimalna plata od 1300 evra neto.

3. Penzioni sistem mora ostati solidaran i stoga socijalizovan, a ne doprinosni sistem.

4. Nema penzije ispod 1200 evra.

5. Plate svih Francuza, penzije i naknade se moraju prilagođavati inflaciji.

6. Zaštita francuske industrije i zabrana njenog preseljenja.

ZAŠTITA NAŠIH ZNANJA I NAŠEG RADA

7. Ukidanje odvojenog rada. Nije normalno da osoba koja radi na francuskoj teritoriji nema iste plate i ista prava. Svaka osoba ovlašćena za rad na francuskoj teritoriji mora biti na istom nivou kao i francuski državljanin i njegov poslodavac mora platiti isti iznos doprinosa.

8. Za siguran posao ograničiti ograničene ugovore za velike firme. Želimo više trajnih ugovora.

9. Maksimalna plata može biti 15 000 €.

10. Stvaranje radnih mesta za nezaposlene.

11. Uzrast za odlazak u penziju bi trebalo da bude 60 godina za sve one koji su obavljali teške poslove 55 godina.

PRAVO NA DOM

12. Rešiti problem beskućnika.

13. Ograničiti cene najma i osigurati više smeštaja po umerenim cenama, posebno za studente i privremene radnike.

14. Provesti veliki plan toplotne izolacije domova zbog ekoloških razloga i finansijskih pogodnosti za porodice.

DOBROBIT, INVESTICIJE, INFRASTRUKTURA, JAVNE POLITIKE

15. Favorizovati male firme u ruralnim područjima i urbanim centrima. Zaustaviti izgradnju velikih trgovinskih područja oko velikih gradova koji ubijaju male firme, trgovce i preduzetnike i više besplatnog parkiranja u urbanim sredinama.

16. Povećati invalidnine.

17. Ako šestogodišnje dete nema ničiju zaštitu, potrebno je nastaviti sa PAJEMPLOI sistemom pomoći do 10 godina.

18. Isti sistem socijalne pomoći za sve, uključujući zanatlije i samozaposlene radnike.

19. Odmah zaustaviti zatvaranje malih prevoznih linija, poštanskih kancelarija, škola i porodilišta.

20. Osigurati dobrobit za starije ljude, uz dovoljno novca.

21. Najviše 25 učenika po razredu u osnovnim školama.

22. Odgovarajući alati za psihijatriju.

23. Zabrana prodaje imovine koja pripada Francuskoj (brane, aerodromi...)

24. Pravosuđe, policija, žandarmerija i vojska moraju imati odgovarajuće opremu. Prekovremeni sati im moraju biti plaćeni ili odbijeni od nedeljne ili mesečne radne satnice.

25. Autoputevi se imaju održavati sredstvima dobijenim od putarine.

26. Cena gasa i električne energije su porasle zbog privatizacije tog sektora, stoga oni ponovno moraju postati javno dobro i cene usklađeno sniziti na realan nivo.

27. Urediti prevoz robe železnicom.

OPOREZIVANJE I EKONOMSKA POLITIKA

28. Porezi - velike kompanije kao Mekdonald's, Gugl, Amazon, Carrefour moraju plaćati više, a mali preduzetnici i firme manje.

29. Okončati povećanja taksi na goriva.

30. Zabraniti oporezivanje na izvoru. U Francuskoj se porezi plaćaju na kraju godine.

31. Dosta s poreznim kreditom za firme. Koristimo ovaj novac za pokretanje francuske industrije vodonika, koja je ekološki prihvatljiva, za razliku od električne.

32. Dosta sa merama štednje. Prestanimo plaćati kamate na dug koji je proglašen nelegitimnim i krenimo otplaćivati dug bez uzimanja novca od siromašnih, nego 80 milijardi pronađimo u poreskim prevarama.

33. Zabrana naplaćivanja naknade kada kupci koriste karticu za kupovinu. Odrediti porez za brodsko gorivo i kerozin.

DEMOKRATIJA I TROŠKOVI POLITIKE

34. Svaki izabrani zastupnik ima pravo na srednju platu. Troškovi prevoza biće provereni i nadoknađeni ako su opravdani.

35. Narodni referendum mora ući u Ustav. Moramo stvoriti čitljivu i učinkovitu internet lokaciju kojom upravlja nezavisno nadzorno telo, gde ljudi mogu napraviti račun. Ako predlog dobije 700 000 potpisa, mora se raspravljati, dovršiti, dopuniti od strane Nacionalne skupštine, koja će imati obavezu da u godinu dana održi referendum na nacionalnom nivou. Trenutno, francuski ustav ne predviđa referendum.

36. Povratak na mandat od sedam godina za predsednika Republike. Izbor zastupnika dve godine nakon predsednika dopušta slanje pozitivnog ili negativnog signala u vezi njegove politike. Time bi se pomoglo da se čuje glas naroda.

37. Ukinuti doživotne naknade za predsednike.

INTEGRACIJA I MIGRACIJA

38. Tražilac azila mora biti prihvaćen.

39. Razlozi koji određuju prisilnu migraciju moraju biti rešeni.

40. Oni kojima je uskraćeno pravo na azil odmah moraju biti vraćeni u svoje zemlje porekla.

41. Potrebno je uspostaviti pravu integracijsku politiku. Živeti u Francuskoj znači postati Francuz, što znači da osoba mora svladati tečaj francuskog jezika, francuske istorije i građansko vaspitanje.

 

 

Atačmenti



Komentari (114)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 02:33 04.12.2018

Tudji i gloginje

Ali neću o tome kako se lako ložiti dok tuđi grad ruše i tuđe automobile pale, nego o tome kako će biti zanimljivo posmatrati da li će ova Đekna od bloga konačno umreti. Saranjivali smo je godinama, ali se koprca i dalje. Dokle - videćemo.

Operacija konjićev skok u kojoj ekipa proda Telekomu nešto što se zove Kopernikus za pola cene NIS-a, 200 milki, i onda za tu lovu kupi O2 i Prvu, je završena. Sad drže sve televizije, te me baš zanima treba li im ova pozornica za bedna piskarala što se na iste teme raspravljaju 15 godina.

To me podsetilo na onu priču iz Hrvatske kada je ekipa htela da namesti varijantu u kojoj im Podravka da kredit i onda oni za te pare kupe Podravku. Genijalno. Doduše, to tamo nije prošlo. Ovde sve glat prolazi, ko debeljko niz tobogan.

Da se vratim na Pariz. Vidim puno izgorelih Pežoa. Je l' to samo izgorelo, francuzi imaju probleme sa elektronikom?!
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:55 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

Ali neću o tome kako se lako ložiti dok tuđi grad ruše i tuđe automobile pale, nego o tome kako će biti zanimljivo posmatrati da li će ova Đekna od bloga konačno umreti. Saranjivali smo je godinama, ali se koprca i dalje. Dokle - videćemo.


Predlažem rešenje: da za potrebe preživljavanja, mi, blogeri, delegiramo par među nama, da se učlane u SNS. Evo, na primer, čarli, i još jedan (jedna, jedno, nebitno, kao bekap, za rezervne delove), može dobrovoljno, random, ili po ključu (ja ne mogu, imam dugačak jezik, odma bi me izbacili).

Da se vratim na Pariz. Vidim puno izgorelih Pežoa. Je l' to samo izgorelo, francuzi imaju probleme sa elektronikom?!


Ma, ne treba se ložiti ko Taske, kod Francuza se odvajkada žestoko protestuje za najgluplje sitnice (cene hleba, struje, benzina, radno vreme, dužinu godišnjeg, plaćenu popodnevnu dremku, itd). Izduvaće se za par dana, i to je to.


alselone alselone 03:05 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

Evo, na primer, čarli, i još jedan


Njega smo vec ispred komiteta bloga predodredili da se učlani u NAMBLA-u.
bene_geserit bene_geserit 05:43 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

srdjan.pajic
da za potrebe preživljavanja, mi, blogeri, delegiramo par među nama, da se učlane u SNS. Evo, na primer, čarli, i još jedan (jedna, jedno, nebitno, kao bekap, za rezervne delove), može dobrovoljno, random, ili po ključu (ja ne mogu, imam dugačak jezik, odma bi me izbacili).

Ma možeš i ti da doprineseš. Daš donaciju u Klinton fondaciju, sačekaš da impičuju Trampa, i u tom trenutku kad Vučić shvati da nema cile mile levo desno, nađeš negog 14-tog pomoćnika za nešto koji neke veze ima sa DS, da zvrcne nekog iz SNSa i dobro ga naplaši.
g.radicevic g.radicevic 10:59 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

Ovde sve glat prolazi, ko debeljko niz tobogan.




pazi kad sam prisustvovao slučaju da se debeljko zaglavio na toboganu u aqa parku. Ume velika guzica da bude problem. Retko, al ume.
alselone alselone 11:31 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

pazi kad sam prisustvovao slučaju da se debeljko zaglavio na toboganu u aqa parku. Ume velika guzica da bude problem. Retko, al ume.


Siroma. Treba da primeni intermittent fasting. Skino bi kile ocas posla.
Ja probo, doduse ne zbog skidanja kila, i odlicno je. Samo sto sam ja svinja nedisciplinovana, inace bih nastavio.
romi.daba romi.daba 13:01 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

nego o tome kako će biti zanimljivo posmatrati da li će ova Đekna od bloga konačno umreti. Saranjivali smo je godinama, ali se koprca i dalje. Dokle - videćemo.


Ne verujem da će umreti skoro ali vidim da nacionalno obaveštajni radnici polako ali sigurno preuzimaju stvar u svoje ruke (uz pomoć starih krtica?).
floki floki 13:09 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

intermittent fasting


evo ja da potvrdim, neprozvan... super stvar, ja vec par meseci teram, 8 sati jedem (izmedju 07:00 i 15:00) i posle toga nista. vec sam se i navikao na osecaj praznog stomaka uvece pa mi i ne prija da jedem posle...

nedavno isao kod lekara (ne zbog toga, nego sto sam se vijao sa klincima pa pao i oderao podlakticu) i rekao im da mi urade analizu krvi, pa rezultati super, sve i jedan parametar skoro pa u sredini dozvoljenog opsega...

kilaza - jos jedno 4kg kad bih spusto, mogao bih ponovo na matursko vece da idem... a 20g mature sam slavio pre 2 godine :)

ali za to bih morao i tokom tih 8 sati da dodatno pripazim sta jedem, a to me mrzi... upravo sam se nalupao strudle s makom, domace :)

meni je bas ovo odlican nacin da se disciplinujem
alselone alselone 13:38 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

evo ja da potvrdim, neprozvan... super stvar, ja vec par meseci teram, 8 sati jedem (izmedju 07:00 i 15:00) i posle toga nista. vec sam se i navikao na osecaj praznog stomaka uvece pa mi i ne prija da jedem posle...

Brao matori. Je l' ti radis od kuce ili putujes u kanc?
floki floki 13:40 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

ne idem u kanc, ja imam 100% home office
u kanc u minhenu i na svarcvaldu idem ponekad, ostalo kod musterija i to je to

dostojanstven dostojanstven 14:35 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

floki

...

kilaza - jos jedno 4kg kad bih spusto, mogao bih ponovo na matursko vece da idem... a 20g mature sam slavio pre 2 godine :)
...

Gotovo mladić.
E, joj - kada je to bilo.
tasadebeli tasadebeli 15:47 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

srdjan.pajic

Ma, ne treba se ložiti ko Taske,



Који Таске?



tasadebeli tasadebeli 23:34 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

jinks
Ali neću o tome kako se lako ložiti dok tuđi grad ruše i tuđe automobile pale, nego o tome kako će biti zanimljivo posmatrati da li će ova Đekna od bloga konačno umreti.

Koloko li je blog doprineo ili odmogao pomenutoj ceni od 180 miliona :)




Нема Корисничког имена 1 да се изљубимо на растанку...

По други пут.



Milan Novković Milan Novković 23:35 04.12.2018

Re: Tudji i gloginje

floki
intermittent fasting


evo ja da potvrdim, neprozvan... super stvar, ja vec par meseci teram, 8 sati jedem (izmedju 07:00 i 15:00) i posle toga nista. vec sam se i navikao na osecaj praznog stomaka uvece pa mi i ne prija da jedem posle...

nedavno isao kod lekara (ne zbog toga, nego sto sam se vijao sa klincima pa pao i oderao podlakticu) i rekao im da mi urade analizu krvi, pa rezultati super, sve i jedan parametar skoro pa u sredini dozvoljenog opsega...


Ja ne bih preterivao sa teranjem da sam na vašem mestu

Naime, stvarno postoje benefits, to sad pišu na sve strane.

Nisam siguran za dug rok (recimo u početku ti skoči HGH (Human Growth Hormon) preko noći, i on ti svašta radi, pa i popravlja oštećenja - ali treba videti da posle nekog vremena ne počne da opada - i veći deo posla se dešava preko noći.

Pa, ako se ne pazi na ishranu, recimo agresivno izbacuješ i holesterol - on je precursor za 5 vrsta hormona, vitamin D - a on u manjku inhibira i rad do 1000 gena (kažu) - mnogi su isto za popravku oštećenja (npr sportska medicina je onomad u nekim delovima revolucionizovana terapijama vitaminom D (pažljivo sa sam-svoj-majstor, on dovodi i do hipervitaminoze) i neke stvari koje su se onomad čak i operisale se sada više ne operišu...

Jedan od hormona je i testosteron, jelte, i nije bitno da li si se izprokreirao koliko si mislio, a ionako je žena postala brža od tebe pa sve teža za uhvatiti - i libido ti zavisi od toga, sve-se-može-kad-se-hoće mentalitet, i ako nemaš dovoljno dotičnog hormona sve više ti se gledaju serije, a sve manje hobluje parket

Naravno da se dobro osećaš kad izgubiš 4 Kg viška, ja hodam po vodi kad to uspem, ali svaka ćelija ti ima 1000 - 10000 oštećenja dnevno, recimo i ti želiš da ti se preko noći popravi što veći broj njih, da bi se dobro osećao i za nekoliko decenija, da ti ne odlaze kukovi u kasnim pedesetim, i da se ne razvlačih po onkološkim odeljenjima u srednjim šezdesetim

Na kraju krajeva - zdrav razum je uvek ok slušati, raznovrsna ishrana, vitamin D je wonder drug (nači i sunčanje, dramatično su veći benefits od rizika (narano, ne mislim na englez-tamnije-duboko-roze boju kože posle prvog sunčanja ...

Teško je previše naglasiti koliko je samo raznovrsna ishrana korisna. Primer: selenijum je micronutrijent, u velikim količinama jako toksičan, u nedovoljnim ti skaču šanse da dobiješ rak 4 puta.

Ne vidi se olako svaka komponenta raznovrsnog - recimo organic govedina, hranjenja uvek organic kukuruzom sa iste ispoštene zemlje može da nema dovoljno selenijuma, tih raznih micronutrients uopšte - jedno od novijih sitnih znanja gde umereno neorganic, a free-range, ume da bude bolje od organic koje se uzgaja u "industrijskim" uslovima ...

Ishrana ume da bude jedna od smešnijih oblasti gde je N godina nešto cool ili štetno, da bi onda "ekipa" potpuno promenila mišljenje ....

... pa se u nekom trenutku više isplati setiti se saveta bake, tetke, majke ... bar nama matorima
omega68 omega68 11:42 05.12.2018

Re: Tudji i gloginje

treba li im ova pozornica za bedna piskarala što se na iste teme raspravljaju 15 godina.

HEhe, nekako sam i ovo predvideo Sve je to život i ne bi bilo ništa čudno da novi Supermod bude Čarli a moderator 01 npr.Tasa
Šalim se, šalim se...
aureus aureus 02:45 04.12.2018

Ovi Francuzi

Svaki čas podsjećaju da izvorna demokratija može biti i govnjiva motka, ako zatreba.

Ima društava u kojima su ljude ubijedili da treba da budu fini, da trpe podjebavanje, agresiju i nepravdu od vlasti a ako se bune i protestuju onda to treba da čine "mirno i dostojanstveno", da prvo traže dozvolu - pa ako je dobiju - onda da protestuju "mirno i dostojanstveno", i ne pretjerano često...da ne bi destabilizovali zemlju...i da ih ne bi tukao neki maler.
Filip Mladenović Filip Mladenović 03:25 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!
aureus aureus 03:50 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

Filip Mladenović
U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!

Ti se zezaš sa ovim.

Makron je zamolio Vučića da ga razumije što posjeta Srbiji mora biti odložena.
A već vidim da će, kad za koju nedelju bude dolazio u Srbiju, Makron imati itekako razloga da se crveni: zemlja mu u haosu, ljudi su nezadovoljni, teško se živi, takse povećane, ljudi protestuju, pale i razbijaju...S druge strane, Vučić sve drži pod kontrolom, zemlja sprovela ekonomske reforme, građani zadovoljni, niko se ne buni; ako se ko pobuni - dobije štanglom po glavi i još bude okrivljen za verbalno nasilje.


- Nivo bunta u mojoj zemlji katkad naraste dovde, ali onda ga ja poklopim.
- C'est intéressant, monsieur le président.
- Mais oui. Imam ljude koji se staraju da stvari ostanu pod kontrolom.

blogovatelj blogovatelj 05:52 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!


Nema. Bave se nezavisnim novinarstvom, pišu blogove. Ne izlazi im se na ulicu da ih bije murija i da gutaju suzavac.

"Doktore sto se to dogadja sa mnom
osjecam se cudno
imam 37 godina i vrijednu diplomu
uznemiruju me nocne polucije
boli me glava
profesor sam na sredjnoj skoli
tamo predajem neka lijeva prava
onanija mi je redovna
mjesecna plata mizerna

sto da radim bez akcije po citav dan

dok sam bio student ruzio sam cesto
citao praxis polemizirao vjesto
anarhizam mi je bio u krvi
svi na barikade
sanjao sam kako vodim proletere mlade
a danas doktore pomozi mi
tesko mi je vjeruj mi"
dostojanstven dostojanstven 07:45 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

Filip Mladenović
U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!

Čuo sam da je kod nas gorivo pojeftinilo ?
veselica veselica 10:01 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!


ma piju kapučino umesto da u popodnevnim satima lepo dremnu što je - eeee to pravo! - uvek bilo koren pobune francuza.
romi.daba romi.daba 13:41 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

U Srba su protesti, tj. oni koji dobijaju na značaju u državnim medijima, organizovani od same države kao ovi trenutni na Kosovu koji su naslikani u Politici..

Drugim rečima srpska država u dogovoru sa srpskom državom organizuje proteste da bi stvorila opravdanje sopstvenim postupcima.

Svaki nezavisni žuti prsluk bi bio pretučen pred svojom kućom ili čak ubijen ako je značajan - na primer Oliver Ivanović, Đinđić, Stambolić...

Naši su se specijalizovali za instrumentalizaciju naroda, svest specijalaca je na nivou "narod je stoka koju treba uterati u torove". Najbolji se snalaze u situacijama kao što su organizovani referendumi (izbori), balvan revolucije i oružane akcije*. Tu se BRATE zna ko je muško na mišićima, i ko je pobednik ili gubitnik. Mir im nikako ne odgovara, jer tada inteligencija pobeđuje. Marks nam je mnogo pomogao na tom našem putu (da se ne otuđimo).


*Hibridni sistemi
kamilo_emericki kamilo_emericki 14:28 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

Filip Mladenović
U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!

Nekoliko napomena:
Zavisno od izvora i metodologije racunanja prosijecna plata u Francuskoj je 2100-2520 evra.
Proteste su poceli oni sto primaju zagarantovanu platu a to je oko 1180 evra za rad od 35 sat sedmicno. Satnica je 7.80 evra i treba reci da ima dosta ljudi koji rade 20-26 sati mjesecnoi pa primaju i manje od 1180 e. Prvi su digli glas protiv poskupljenja goriva oni koji prave puno kilometara da stignu do radnog mjesta kao i patronazne sestre.
Ne znam koliko kosta gorivo u Srbiji ali danas sam Francuskoj placao dizel 1,38 evra.
Oni koji slave pobunjeni narod treba da znaju da je stvar vrlo brzo pocela da gubi pocetni smisao i da su pokret vec poceli preuzimati agresivni ekstremisti. Vec na drugi poziv za razgovor sa premijerom zuti prsluci se nisu odazvali jer ne mogu da sastave delegaciju koje moze da iznese ozbiljne zahtijeve. Cak neki portparoli se zale da im je prijeceno i da ne smiju prihvatiti poziv za razgovor sa vlastima.
aureus aureus 14:36 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi



Filip Mladenović Filip Mladenović 15:47 04.12.2018

Re: Ovi Francuzi

kamilo_emericki
Filip Mladenović
U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!

Nekoliko napomena:
Zavisno od izvora i metodologije racunanja prosijecna plata u Francuskoj je 2100-2520 evra.
Proteste su poceli oni sto primaju zagarantovanu platu a to je oko 1180 evra za rad od 35 sat sedmicno. Satnica je 7.80 evra i treba reci da ima dosta ljudi koji rade 20-26 sati mjesecnoi pa primaju i manje od 1180 e. Prvi su digli glas protiv poskupljenja goriva oni koji prave puno kilometara da stignu do radnog mjesta kao i patronazne sestre.
Ne znam koliko kosta gorivo u Srbiji ali danas sam Francuskoj placao dizel 1,38 evra.
Oni koji slave pobunjeni narod treba da znaju da je stvar vrlo brzo pocela da gubi pocetni smisao i da su pokret vec poceli preuzimati agresivni ekstremisti. Vec na drugi poziv za razgovor sa premijerom zuti prsluci se nisu odazvali jer ne mogu da sastave delegaciju koje moze da iznese ozbiljne zahtijeve. Cak neki portparoli se zale da im je prijeceno i da ne smiju prihvatiti poziv za razgovor sa vlastima.


Cela litre evro dizela u Srbiji je danas 165.40 dinara, odnosno 1,4 evra.

Dakle, sa prosečnim platama od oko 300 evra cela litra dizela u Srbiji je veća nego u Francuskoj.

U Crnoj Gori litra dizela košta 1,35 evra.
tasadebeli tasadebeli 08:35 05.12.2018

Re: Ovi Francuzi

Filip Mladenović
kamilo_emericki
Filip Mladenović
U Francuskoj je prosečna plata oko 2 200 evra, a u Srbiji je oko 300 evra.
U Francuskoj je litar dizela nešto jeftiniji nego u Srbiji, ali kada je Makron krenuo da naplaćuje dodatnu taksu, digli su se "žuti prsluci".

U Srbiji očigledno nema žutih prsluka ili nisu dovoljno fluoroscentni!

Nekoliko napomena:
Zavisno od izvora i metodologije racunanja prosijecna plata u Francuskoj je 2100-2520 evra.
Proteste su poceli oni sto primaju zagarantovanu platu a to je oko 1180 evra za rad od 35 sat sedmicno. Satnica je 7.80 evra i treba reci da ima dosta ljudi koji rade 20-26 sati mjesecnoi pa primaju i manje od 1180 e. Prvi su digli glas protiv poskupljenja goriva oni koji prave puno kilometara da stignu do radnog mjesta kao i patronazne sestre.
Ne znam koliko kosta gorivo u Srbiji ali danas sam Francuskoj placao dizel 1,38 evra.
Oni koji slave pobunjeni narod treba da znaju da je stvar vrlo brzo pocela da gubi pocetni smisao i da su pokret vec poceli preuzimati agresivni ekstremisti. Vec na drugi poziv za razgovor sa premijerom zuti prsluci se nisu odazvali jer ne mogu da sastave delegaciju koje moze da iznese ozbiljne zahtijeve. Cak neki portparoli se zale da im je prijeceno i da ne smiju prihvatiti poziv za razgovor sa vlastima.


Cela litre evro dizela u Srbiji je danas 165.40 dinara, odnosno 1,4 evra.

Dakle, sa prosečnim platama od oko 300 evra cela litra dizela u Srbiji je veća nego u Francuskoj.

U Crnoj Gori litra dizela košta 1,35 evra.



Па то ми на тај начин плаћамо цену социјалног мира у Белгији, Француској, Немачкој, Русији, бившим СФРЈ републикама,...

Исто као што и плаћањем прехрамбених производа и школских уџбеника плаћамо цену социјалног мира у бившим СФРЈ републикама.

Баш смо ми Срби неки пожртвован народ.

И себе жртвујемо због мира међу другим и у другим народима.

Нека... Неко светло на крају тунела барем и ми да имамо... То је нама наша борба дала.





(Сличица је линк.)





(И ова сличица је линк.)
gedza.73 gedza.73 09:23 04.12.2018

.

Slično je bilo i 2008. godine, kada su gramzivi kapitalisti, špekulanti i bankari doveli ceo svet do ivice bankrotstva, a potom bili spaseni od propasti zavlačenjem u džepove celokupnog gradjanstva kroz dodatna oporezivanja.

zar nije bilo slično kad je gramziva radnička klasa slepo pojurila da uloži novce u Dafiment i Jugoskandik kako bi svakog meseca dobijala ogromnu svotu novca na ime nerealnih kamata? liči 'kupiš kuću na kredit za male novce koje ti pozajmila banka prodaš za petostruko'

verovatno se slažemo da su Jezda i Dafina bili 'gramzivi špekulanti' ali u koju kategoriju svrstavamo ove budale što su u redovima čekale da im pare padnu sa neba



veselica veselica 09:57 04.12.2018

Re: .

ali u koju kategoriju svrstavamo ove budale što su u redovima čekale da im pare padnu sa neba


u slobiste.
angie01 angie01 10:26 04.12.2018

Re: .

verovatno se slažemo da su Jezda i Dafina bili 'gramzivi špekulanti' ali u koju kategoriju svrstavamo ove budale što su u redovima čekale da im pare padnu sa neba


a bre gedzo, stavrno pricas gluposti,...jezda i dafina su samo bili eksponenti tog aparata, odradjivali posao,...a ti u redu, ma sa koje strane ogledala, su gradjani, koji su imali tada plate 3, 4, 5, maraka, od kojih nisu mogli da zive, pa su svoj neki devizni stek ulozili, kako bi od te kamate ziveli,( to i jeste bio cilj projekta, oteti ustedjevinu iz slamarice, koja nije polozena na racune u bankama),...oni drugi, sto su igrali na veliko i u prvom krugu- jer u takvim prevarama, rade samo prva dva kruga-, digli veliku lovu, nisu u tom redu stajali.

prosecno su to bili mali ulozi- da se posle od kamate prezivi mesec,...ali je bilo i onih, koji su recimo prodali stan i odmah digli bas dobru lovu...i otisli:))),....a najvise su pukli oni koji su cekali da vide, da li piramida "radi", pa pred kraj uleteli sa velikim parama...
g.radicevic g.radicevic 10:50 04.12.2018

Re: .

oni drugi, sto su igrali na veliko i u prvom krugu- jer u takvim prevarama, rade samo prva dva kruga-, digli veliku lovu, nisu u tom redu stajali.

i gle čuda, ti ''drugi'' u svakom sistemu dignu lovu, i uvek su, gle čuda, ili deo režima ili njegovi sponzori. Tako je oduvek...na globalnom nivou. Razlika je u veštini da se stvari učine što manje vidljivim
angie01 angie01 11:36 04.12.2018

Re: .

i gle čuda, ti ''drugi'' u svakom sistemu dignu lovu, i uvek su, gle čuda, ili deo režima ili njegovi sponzori. Tako je oduvek...na globalnom nivou. Razlika je u veštini da se stvari učine što manje vidljivim


pa, to.
aureus aureus 12:20 04.12.2018

Re: .

angie01
verovatno se slažemo da su Jezda i Dafina bili 'gramzivi špekulanti' ali u koju kategoriju svrstavamo ove budale što su u redovima čekale da im pare padnu sa neba


a bre gedzo, stavrno pricas gluposti,...jezda i dafina su samo bili eksponenti tog aparata, odradjivali posao,...a ti u redu, ma sa koje strane ogledala, su gradjani, koji su imali tada plate 3, 4, 5, maraka, od kojih nisu mogli da zive, pa su svoj neki devizni stek ulozili, kako bi od te kamate ziveli,( to i jeste bio cilj projekta, oteti ustedjevinu iz slamarice, koja nije polozena na racune u bankama),...oni drugi, sto su igrali na veliko i u prvom krugu- jer u takvim prevarama, rade samo prva dva kruga-, digli veliku lovu, nisu u tom redu stajali.


Мислим да је Геџа у праву.
Како год да су живјели ти људи тада и без обзира на плате од 3 или 5 марака, они су МОРАЛИ ДА ЗНАЈУ да су оне камате биле нереалне и обична навлакуша. Ти су људи показали глупост и наивност.

Да неко ко је, на примјер, инжењер и читав живот се бави рачуницом и кадар је да својим знањем и памећу заради и уштеди тисуће марона па и више, на пољу елементарних финансија испадне такав ретард...
Мислим, било ко, не мора инжењер. Било ко.
Замисли ти то: у земљи хиперинфлације кад плате падну на неколико марака да ти се учини да ће неко на твојих уштеђених 50 хиљада да ти сваки мјесец искешира, кол'ко оно би?
anonymous anonymous 13:57 04.12.2018

Re: .

veselica
ali u koju kategoriju svrstavamo ove budale što su u redovima čekale da im pare padnu sa neba


u slobiste.


Veselice vesela,

...da si minimalno proguglala došla bi do saznanja da se radi o Crnogorcima, a ne Srbima.

O tome pričam kad govorim o predrasudama i stereotipnom zdravorazmskom ne / razmišljanju.

Malo više napora je potrebno, zaista ......

gedza.73 gedza.73 14:13 04.12.2018

Re: .

angie01
bre gedzo, stavrno pricas gluposti,...jezda i dafina su samo bili eksponenti tog aparata, odradjivali posao

dobro.

,( to i jeste bio cilj projekta, oteti ustedjevinu iz slamarice, koja nije polozena na racune u bankama)

dobro. 'gramzivi' prevaranti, lopovi, špekulanti i barabe. iskoristilu klasičnu prevaru kako bi navukli ljude (glasače koji su, nekoliko puta, doveli/držali 'aparat' na vlasti)

a ti u redu, ma sa koje strane ogledala, su gradjani, koji su imali tada plate 3, 4, 5, maraka, od kojih nisu mogli da zive, pa su svoj neki devizni stek ulozili, kako bi od te kamate ziveli

'nači ovi (provejava kroz tvoj komentar profil Olivera Tvista koga zli lihvari grizu) 'građani' i 'građanke' su pokušali prevaru ali sa druge strane ogledala.
da daju male sume (ili veće poput onih koji su prodavali stan pa će gi obrnu i vrnu za mesec dana poput američkog real estate balona) a dobiju ogrnomne novce.


sad jedan prevarant koji nije uspeo kuka na prevaranta koji ga je zajebao?
nešto u stilu 'kockao sam u LV ceo dan, hteo sam da dobijem 100 K dolara pa pošto sam izgubio sve kazino da mi refundira novac'?

pa ponovo pitam Filipa da objasni ako su zli, vakinaki kapitalisti igrajući na kartu gramzivosti, lenjosti i pohlepe prevarili jadne, neuke i priproste radnike šta bi bilo da je radnička klasa dobila u Ponzijevoj šemi? da li bi onda bankari bili jadni a radnici gramzivi?

opet kažem naravno da je prevara, naravno da je krađa, naravno da su oni na vrhu piramide svi odreda Mr Burns i da sistem postaje dobar tek kad se ja dokopam tog istog vrha.
anonymous anonymous 14:18 04.12.2018

Re: .

gedza.73


opet kažem naravno da je prevara, naravno da je krađa, naravno da su oni na vrhu piramide svi odreda Mr Burns i da je sistem postaje dobar tek kad se ja dokopam tog istog vrha.



A i ti Gedžo, nemoj da kradeš fotke i manipulišeš njima objašnjavajući naše prilike i situacije, ne ukazujući da se fotke odnose na neke druge - nacije, države . narode.

Npr Crnogorce.

Koji se od nas mnogo razlikkkkuju.

Pitaj Mila, ako ne veruješ.
aureus aureus 14:33 04.12.2018

Re: .

anonymous

A i ti Gedžo, nemoj da kradeš fotke i manipulišeš njima objašnjavajući naše prilike i situacije, ne ukazujući da se fotke odnose na neke druge - nacije, države . narode.

Npr Crnogorce.

Koji se od nas mnogo razlikkkkuju.

Pitaj Mila, ako ne veruješ.

Naletio sam maloprije na zanimljiv tvit:

"Srpski nacionalni javni servis napokon je progovorio o teškim uslovima u kojim deluju opozicioni prvaci, i zloupotrebi državnih institucija i organa od strane vlasti kojima se političkim protivnicima onemogućava političko delovanje. Evo upravo ide prilog o Nebojši Medojeviću."
veselica veselica 14:33 04.12.2018

Re: .

Veselice vesela,


šta je tebi? proganjaš me na dva bloga.
smiri se!!
anonymous anonymous 14:37 04.12.2018

Re: .

veselica
Veselice vesela,


šta je tebi? proganjaš me na dva bloga.
smiri se!!


Alo, alo....

Nešto nam veze baš nisu u redu ....

Veselice , ne proganjam te ja , već ukazujem na rupe u tvojim zaključcima.



Pogledaj , smirio sam se ....
angie01 angie01 14:45 04.12.2018

Re: .

Како год да су живјели ти људи тада и без обзира на плате од 3 или 5 марака, они су МОРАЛИ ДА ЗНАЈУ да су оне камате биле нереалне и обична навлакуша.


pa znali su, Aureuse, znali su i cekali kada ce da pukne stvar, al su do tada ziveli od tih kamata, jer nisu mogli drugacije.

..rekoh ti, pukli su oni "okasneli" sto nisu na vreme odigrali, pa rizikovali u pogresnom krugu.
aureus aureus 14:56 04.12.2018

Re: .

angie01
Како год да су живјели ти људи тада и без обзира на плате од 3 или 5 марака, они су МОРАЛИ ДА ЗНАЈУ да су оне камате биле нереалне и обична навлакуша.


pa znali su, Aureuse, znali su i cekali kada ce da pukne stvar, al su do tada ziveli od tih kamata, jer nisu mogli drugacije.


Kako nisu?
Štednja i služi da živiš od nje kad dođu teška vremena.
Ako ti je plata skliznula na 5 maraka, a za preživljavanje ti treba 20-30 (ovo se moglo samo jedno vrijeme) onda 20 hiljada koje si uštedio ne nosiš u banku da bi živio od kamate ako vidiš da sistem želi da te pokrade.
Elementarna stvar. Ionako su bile izuzetno kritične dvije godine.
Ne kažem da je svako imao 20 hiljada (jer nije), ali koliko god da je imao - bolje bi prošao da ih je držao u slamarici. Mislim na devize.
angie01 angie01 15:36 04.12.2018

Re: .

Kako nisu?





pa, bio opsti haos i raspad, ljudi su koristili to sto su mogli,...pa ko normalan bi kupovao benzin u flasama od koka kole na ulici,...

...
bolje bi prošao da ih je držao u slamarici. Mislim na devize.




to bi potrazumevalo da ima dobru ustedjevinu,...ovi sa hiljdu, dve maraka, brzo bi to potrosili, pa su usli u taj rizik, kako bi malo produzili stvar,...u mojoj tadasnjoj firmi, svi su imali neke insajdere i za broj i za info, kada da uzimaju pare,...neki su imali dobru ekipu, a neki bas i ne:).

najbolje je prosao cale od moje drugarice, koji je imao dobar stek i nikada ga nije nosio, ni u banku, a kamoli u dafinu/jezdu- od njegove slamarice su svi oni ziveli, iako su svi bili dobro obrazovani i imali posao, koji nije bio los- samo sto su srezali plate na nepodnosljivo.
aureus aureus 15:50 04.12.2018

Re: .

angie
ovi sa hiljdu, dve maraka, brzo bi to potrosili

Pregurali bi bar '93. i u zdravlju ih potrošili.
Ovako su zajebali sebe, a pomogli režim.
najbolje je prosao cale od moje drugarice, koji je imao dobar stek i nikada ga nije nosio, ni u banku, a kamoli u dafinu/jezdu- od njegove slamarice su svi oni ziveli

To ti kažem.
angie01 angie01 16:43 04.12.2018

Re: .

Pregurali bi bar '93. i u zdravlju ih potrošili.
Ovako su zajebali sebe, a pomogli režim.




ja u klin, ti u plocu,...ti koji nisu bas imali neki stek, su to malo na ovaj nacin produzili,...a znali su da ce da pukne u jednom momentu, oni su dobili vise u toj kamati, nego sto im je bila osnovica...lose su prosli oni koji su ulagali vecu lovu, i to kasno, kao da su igrali rulet,...taman stave ulog na crveno, a ono, pokla tikva na crno i ode sve...
aureus aureus 16:57 04.12.2018

Re: .

angie01
Pregurali bi bar '93. i u zdravlju ih potrošili.
Ovako su zajebali sebe, a pomogli režim.

ja u klin, ti u plocu,...ti koji nisu bas imali neki stek, su to malo na ovaj nacin produzili,...a znali su da ce da pukne u jednom momentu, oni su dobili vise u toj kamati, nego sto im je bila osnovica...

Какви преваранти те обичне, мале штедише!
Па гдје то може у тако кратком времену да се за камату добије више од основице?
И они још знају...


Да резимирамо: мале штедише су биле преваранти, а велике грамзивци.
gedza.73 gedza.73 17:28 04.12.2018

Re: .

Да резимирамо: мале штедише су биле преваранти, а велике грамзивци.

imalo je radnika čiji su rođaci bili direktori državnih banaka.
sa relativno malom ušteđevinom su u vreme inflacije podizali novac pa popodne vraćali u banku.
na razlici su ostajale velike sume (slična priča sa daleko većom kamatom od osnovice... šta će ljudi... moralo da se preživi).
od radnika su postali veliki investitori.

drugi su prerađivali automobile (jugiće, lade) u pokretne cisterne pa malom ušteđevinom nabavljali preko dunavske veze naftu i benzin koje su krčmili u prokuvanim plastičnim flašama.
od radnika su postali ozbiljne pumpadžije (posle prodavali 'velikim' igračima... mala osnovica, velika kamata, odlična zarada).

neki su koristili radna mesta kako bi, uz mala ulaganja, sređivali za invalidske penzije, socijalne pomoći, tuđe nege.

zajedničko im je da za vreme Miloševića kažu kako nikad više para nije bilo u narodu. da se u 'njihovo vreme moglo, imalo, radilo ali i zarađivalo'.
aureus aureus 18:46 04.12.2018

Re: .

gedza.73

zajedničko im je da za vreme Miloševića kažu kako nikad više para nije bilo u narodu. da se u 'njihovo vreme moglo, imalo, radilo ali i zarađivalo'.

А неки су још тада имали обичај да простодушно кажу: "Данас ко хоће да ради тај може добро да заради".
angie01 angie01 20:11 04.12.2018

Re: .

Да резимирамо: мале штедише су биле преваранти, а велике грамзивци.

gedza.73 gedza.73 20:18 04.12.2018

Re: .

А неки су још тада имали обичај да простодушно кажу: "Данас ко хоће да ради тај може добро да заради".

onda mu rođo (ili zems, možda partijski kolega), dobro pozicioniran u Partiji, dođe na mesto na kome se odlučuje. Iz budžeta se finansira izgradnja, rekonstrukcija, nabavka ponude su zatvorene ali unapred poznate.
posao se dobije ('najpovoljniji'), mašine na lizing, banka odobri, cene radova višestruko uvećane, džipovi, stanovi, Bizmismen Godine, obostrana uvlačenja u guzicu (iza leđa ogovaranja 'balvan, sirovina, glup, ko ga jebe znam ga kad nije imao šta da jede...')


znam baš puno ljudi koji su na muku, trud, rad (intelektualni i fizički), dugogodišnja ulaganja i odricanja uspeli da se domognu kakvog takvog normalnog života. prema njima imam duboko poštovanje. za razliku od prodavaca i hvatača magle (ista su kategorija)
angie01 angie01 20:28 04.12.2018

Re: .

imalo je radnika čiji su rođaci bili direktori državnih banaka.
sa relativno malom ušteđevinom su u vreme inflacije podizali novac pa popodne vraćali u banku.
na razlici su ostajale velike sume (slična priča sa daleko većom kamatom od osnovice... šta će ljudi... moralo da se preživi).
od radnika su postali veliki investitori.


ti stalno komentarises s nekom gorcinom, da je tebi nesto uskraceno, a da su svi nesto lose radili, jer im je to omoguceno,...

pa primer rodjaka u banci, koji daje info kada i kako, nema nikakve veze sa ljudima koji su stavljali svoje pare na kocku u dafinu i jezdinu piramidu i cekali, da l ce da ode sve ili ce i tog meseca moci da plate sve sto treba....pri tome, prevarant je drzava, kaja je to organizovala i znala je da zbog loseg stanja gradjani uci u taj zaheban dil- to nije izmislio ni zloba, ni jezda ni dafina,...to je poznata prevara, specijalno dobra za zemlje u haosu, velikom inflacijom i nemanjem para...


zajedničko im je da za vreme Miloševića kažu kako nikad više para nije bilo u narodu. da se u 'njihovo vreme moglo, imalo, radilo ali i zarađivalo'.


prvi put cujem, da je u narodu bilo para za vreme zlobe- kod mene u firmi su harali julsps-ovci,...njihova ekipa je svuda bila glavna, po gradu se organizovao sverc deviza, cigareta i benzina- a i za to si morao da budes u njihovoj semi, lancu...

obicni ljudi su polako skrkali svoje tajne fondove i bas ziveli zahebano...jos kad su stigle ibeglice, bez bilo kakvog plana od strane drzave za njihov opstanak ovde,...bas je bilo tuzno...
gedza.73 gedza.73 20:54 04.12.2018

Re: .

ti stalno komentarises s nekom gorcinom, da je tebi nesto uskraceno, a da su svi nesto lose radili, jer im je to omoguceno,...

jok. nego me nerviraju 'imao sam putovo sam' sad ne mogu pa mi kriv ceo svet.
dakle ako je nekima nešto omogućeno u nekom trenutku koji moj kmeče što je nekima drugima omogoćuno u drugom trenutku? i pazi 'omogućeno' ne radom i znanjem stečeno.
baš bih bio bolid kad bih zbog boljih puteva po lokalu, uličnog osvetljenja i ljubaznije birokratije hvalio i u zvezde kov'o Vođu.

pa primer rodjaka u banci, koji daje info kada i kako

možda je bilo prekomplikovano napisano. da pojednostavim.

inflacija. Pre podne direktor da bančine pare rođaku da izađe na ulicu i diluje devize.
Toga se valjda sećaš?
-Devizzzze. Devizzze. ima nešto za zamenu?
uz znak rukom (sličan ženskim mahanjem šakom sa dlanom prema zemlji)

Popodne (ili za neki dan) istu sumu dinara vrate u banku.


.bas je bilo tuzno

meni baš bilo dobro. odlično moglo bi se reći. šta ćemo sad?
jel ja treba da krenem blogovskom palačinka logikom nije bitan sistem ako je meni dobro mogu i da zažmurim ili da se akam sa lokalnim opozicionarima?

prvi put cujem, da je u narodu bilo para za vreme zlobe

Ni od koga nisi čula da je u vreme Slobodana bilo više para i da je lakše bilo zaraditi nego danas i da se bar znao neki red (samo SPS i JUL, sad više ne znaš koliko ima partija, sve prodali)?

Kako ono kažu
Memory can change the shape of a room; it can change the color of a car. And memories can be distorted. They're just an interpretation, they're not a record, and they're irrelevant if you have the facts.


izgleda da svako ima svoje vreme u kome se osećao 'lagodno' i za koje misli kako su svi živeli lepo, srećno i berićetno.

dobro de aj da vidimo možda će francuska suburbia da promeni svet (mada meni neukom deluje da se opet veliki igrači igraju monopola i rizika)
angie01 angie01 21:21 04.12.2018

Re: .

ovo sve sto si napisao, kao da si odgovarao nekom drugom zamisljenom sagovorniku, na nesto sto je on rekao, a ja ne znam sta je to bilo,...

...pa me onda mrzi da sve ispocetka,...ionako to opet nece imati nikakve veze sa tvojom kasetom, koja kao da je beskonacno nasnimljena, pa sta god da se kaze, ti je pustis kao neki tvoj odgovor za sve.
veselica veselica 11:10 04.12.2018

čitam

da Makron popušta, ne diže takse, a sinoć govorio da nikad neće popustiti.
Ipak je ovo bila lekcija giljotine u najavi. Malo li je?

Dal da kažem koju o nama?




g.radicevic g.radicevic 11:34 04.12.2018

Re: čitam

Dal da kažem koju o nama?

O nama je sve rečeno odavno
što se da videti na svakom koraku
i u svakom aspektu
angie01 angie01 11:39 04.12.2018

Re: čitam

O nama je sve rečeno odavno
što se da videti na svakom koraku
i u svakom aspektu


ovde mogu samo da kopiram svoj komentar sa prethodnog bloga, koji opisuje stanje svesti i reakcije na losost kod nas,

Predsednik ne može sve da stigne, vidiš da po ceo dan radi, non stop je na ekranima, ni Idi Amin nije ovoliku minutažu imao. (highshalfbooze)



...ali zato ima efekta,...ja nisam verovala u taj bed influens, dok mi pre neki dan, nisu rekla neke zene iz mog kraja, koje prodaju neke gluposti na ulici- ja zastala zbog neke slike-je l znate da smo dobili 3000 dindzi od predsednika,...ja kazem, je l ono sto vam je uzeo vraca,...kazu, me neeee, nije on nista uzeo, morao je da se pokrpi,...ja prvo mislila da se zahebavaju,...kad jedna nastavi, pa ne moze to da neko dobije 1000 jura penzije, a nije radio nista,...ja tu vec zbunjena, pitam, a na koga mislite,...kaze, pa ima,...pitam, pa je l kapirate kako funkcionise penzioni fond, kaze, pa dobili ljudi,...ma nisu nista dobili, kako je ko gde radio, uplacivano mu je u odnosu na platu deo u penzioni- znaci, dok su radili, zaradili su penziju, a vodja im, ne pitajuci ih, mimo zakona uzeo deo, vecinski od i onako malog iznosa,...one tu nesto smandrljale i to ljute na mene, pa kazu, pa ne moze on jadan jedan sve da postigne, morao je da spase Srbiju, ja pitam, pa kako je sapsao, pa evo vi ovde ovako spasavate sebe od njegovog spasavanja, one kazu, ma dobro, nije lose:))), boktehebo, nije lose da u godinama, kada treba da heklas sa Erzikom u banji na klupici i posle dremkas, stojis na hladnoci na ulici i prodajes nesto iz kuce,...i tako....radi to ibijevsko obracanje preko malih ekrana teve prijemnika, ladno...
veselica veselica 12:36 04.12.2018

Re: čitam

g.radicevic
Dal da kažem koju o nama?


O nama je sve rečeno odavno
što se da videti na svakom koraku
i u svakom aspektu



da mi nisi rekao

nego jel pratite tviter karijeru sergeja trifunovica?



edit

govorim o legiji!

g.radicevic g.radicevic 11:50 04.12.2018

Valja malo pričekati...

Kao što je komunizam srušen padom Berlinskog zida 1989, tako su francuski žuti prsluci ispred i oko Trijumfalne kapije od nje načinili Trijumfaličnu kapiju savremenog kapitalizma.


sa ovakvim kvalifikacijama Filipe
niti je komunizam srušen, osim deklarativno
niti su francuski kapitalisti naivni igrači, kad toliko dugo opstaju.
verovatniji ishod će biti nekakvi privremeni kompromisi, kojim će ugasiti požar, a onda na miru pronaći način da uzmu još veći deo kolača od planiranog
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:28 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

Francuska vlada je suspendovala odluku o dodatnim taksama, koje su izazvale masovne proteste tokom protekle 3 sedmice.

I 2008. i ove 2018. jasno se vide pukotine i crne rupe savremenog kapitalizma, koji nema odgovore na pitanja i zahteve čak ni srednje klase, a kamoli nižih klasa.

To neminovno daje pogonsko gorivo ekstremistima, i levim i desnim!
aureus aureus 12:35 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

Еее, читам да је новом Наполеону апрувал рејтинг пао на 23-26 посто, да је незадовољство скајрокетовало на 69%, и да протесте подржава три четвртине Француза. Ако се нешто битно не промијени тешко ће Макрон бити нови лидер Европе.

Занемарите енгленшчину.
veselica veselica 12:43 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

Francuska vlada je suspendovala odluku o dodatnim taksama, koje su izazvale masovne proteste tokom protekle 3 sedmice.


Napisala ovde još pre dva sata. Ali nije to. Mislim da protesti neće prestati tim samim.
Do idućeg vikenda pa ćemo videti. Ovaj bes Francuza daleko prevazilazi taksaRevolt.
g.radicevic g.radicevic 12:44 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

I 2008. i ove 2018. jasno se vide pukotine i crne rupe savremenog kapitalizma,

i onako ''šac''metodom, koliko su te crne rupe i pukotine umanjile uticaj (čitaj bogatstvo) savremenog krupnog kapitala ?
ili su ga dodatno povećale ?
idealizovanje i ushićenost je lepa, plemenita osobina Filipe
al' nije uvek racionalna. Oće da zavara
zato je matematika bauk, valjda...

Filip Mladenović Filip Mladenović 12:56 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

Tek kada se zatvore sve offshore destinacije širom Evrope i sveta, kao i računi na njima, moguće je verovati u kapitalizam sa koliko-toliko ljudskim likom.

Upravo je offshore najveća crna rupa modernog doba.

Odmah za tim je trka u naoružavanju i režirani ratovi - sajmovi naoružanja i opreme pod otvorenim nebom.

A potom, takodje crna rupa - porezi, akcize, takse, carine...
g.radicevic g.radicevic 14:20 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

Tek kada se zatvore sve offshore destinacije širom Evrope i sveta, kao i računi na njima, moguće je verovati u kapitalizam sa koliko-toliko ljudskim likom.

Upravo je offshore najveća crna rupa modernog doba.


i ko će da ih zatvori ?
sami kapitalisti, ili vlastodržci kojima su ti kapitalisti sponzori i poslodavci ?
da budem precizan do kraja, ovi tvoji stavovi i analize su OK, ali za tinejdžera ili mlađeg punoletnika. Ti si Filipe kol'ko znam odavno odmakao od tog uzrasta, i još si novinar,samim tim imaš dodatnu odgovornost da prilikom javnog iznošenja mišljenja i analiza, budeš krajnje objektivan. I naslov posta ti je urnebesan ''svetlo na kraju tunela''. Mnogo je duži ovaj tunel, nego što ga ti zamišljaš moj Filipe i većina od nas neće ni doživeti da to svetlo vidi.Može biti da ti se od žutog prsluka pričinilo sunce usred mraka.Shvati ovo kako hoćeš, nisam bio zlonameran
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:51 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

g.radicevic
Tek kada se zatvore sve offshore destinacije širom Evrope i sveta, kao i računi na njima, moguće je verovati u kapitalizam sa koliko-toliko ljudskim likom.

Upravo je offshore najveća crna rupa modernog doba.


i ko će da ih zatvori ?
sami kapitalisti, ili vlastodržci kojima su ti kapitalisti sponzori i poslodavci ?
da budem precizan do kraja, ovi tvoji stavovi i analize su OK, ali za tinejdžera ili mlađeg punoletnika. Ti si Filipe kol'ko znam odavno odmakao od tog uzrasta, i još si novinar,samim tim imaš dodatnu odgovornost da prilikom javnog iznošenja mišljenja i analiza, budeš krajnje objektivan. I naslov posta ti je urnebesan ''svetlo na kraju tunela''. Mnogo je duži ovaj tunel, nego što ga ti zamišljaš moj Filipe i većina od nas neće ni doživeti da to svetlo vidi.Može biti da ti se od žutog prsluka pričinilo sunce usred mraka.Shvati ovo kako hoćeš, nisam bio zlonameran


BUDIMO REALNI, TRAŽIMO NEMOGUĆE!
g.radicevic g.radicevic 17:14 04.12.2018

Re: Valja malo pričekati...

BUDIMO REALNI, TRAŽIMO NEMOGUĆE!


ti si Filipe nepopravljivi zanesenjak



aureus aureus 15:38 04.12.2018

Malo o ekologiji.

4. decembar 2018.
MJERENJA ZAGAĐENOSTI VAZDUHA.

Novi Beograd - 172
Niš - 155
Tuzla - 210
Skoplje (Rektorat) - 251
Sarajevo (Američka ambasada) - 265. Ilijaš - 297.

0 - 50 Good. Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk
51 -100 Moderate. Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution.
101-150 Unhealthy for Sensitive Groups. Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected.
151-200 Unhealthy. Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
201-300 Very Unhealthy. Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300+ Hazardous. Health alert: everyone may experience more serious health effects
................................................................................

Dobro, bre, ljudi, kad ćemo se konačno pozabaviti ovim? Ne može se disat.

Za to vrijeme u Parizu, čudu od 10 milijuna stanovnika:



Valjevo - 153...Beh...


angie01 angie01 15:42 04.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

Dobro, bre, ljudi, kad ćemo se konačno pozabaviti ovim? Ne može se disat.


napisi blog- pa cemo ga kaciti.
aureus aureus 22:01 04.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

angie01
Dobro, bre, ljudi, kad ćemo se konačno pozabaviti ovim? Ne može se disat.


napisi blog- pa cemo ga kaciti.

Гле шта пише у уставу Србије:

Здрава животна средина

Члан 74.

Свако има право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању.
Свако, а посебно Република Србија и аутономна покрајина, одговоран је за заштиту животне средине.
Свако је дужан да чува и побољшава животну средину.

Према томе, ви што сте и ове године наручили камион угља а још кућу нисте термоизоловали, ви, ви, кршитељи устава и скршитељи народног здравља...
bene_geserit bene_geserit 07:44 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

aureus
Свако има право на здраву животну средину ...

Pa i ima, ako se preseli na Staru Planinu.

Čekirao sam kakav je taj AQI Level kod mene (grad veličine Beograda manje više) i tu je negde oko 20.
Posle svih onih godina koje sam proveo oko Bajlonijeve pijace, ovo mu dođe ko vazdušna banja.

Nego nije mi jasno, industrija manje više ne postoji.
Nije valjda toliko zagađenje od automobila i toplana?

Čekaj na kom sajtu gledaš to zagađenje?
Probao sam ovde i daje neke mnogo dobre rezultate (a najbolje za Pančevo i Obrenovac, pa mi je nešto sumnjivo da je u pitanju isti index). Ili možda zato što je jutro i duva vetar i šta god.
aureus aureus 08:41 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

bene_geserit
aureus
Свако има право на здраву животну средину ...

Pa i ima, ako se preseli na Staru Planinu.

Čekirao sam kakav je taj AQI Level kod mene (grad veličine Beograda manje više) i tu je negde oko 20.
Posle svih onih godina koje sam proveo oko Bajlonijeve pijace, ovo mu dođe ko vazdušna banja.

Pa i jeste vazdušna banja. U zelenom si i još imaš iha-ha fore do prvog praga. Do 50 mikrograma tih čestica je super, možeš smatrati vazduh čistim (sa stanovišta ljudskog zdravlja). 20 je sjajan rezultat - praktično...za bilo kakav grad to je ODLIČNO, bombona.
Tek iznad 50 postaje nezgodno za osobe koje imaju izvjesnih problema sa respiratornim organima, a za opštu populaciju nevolje počinju iznad 150 - mada će svako ko je navikao na stvarno čist vazduh (na primjer ti - poslednjih godina) osjetiti da vazduh baš ne valja i kad je ispod 150.
O ciframa iznad 200 i iznad 300 bolje da se ne priča...to jest, treba da se priča tamo gdje je vazduh tog nivoa zagađenosti. Juče naveče sam neke gradove u Makedoniji hvatao i iznad 300.

Ali zato najveći megalopolis na svijetu - tokijski izgleda ovako:



Nestvarno dobro.

bene_geserit
Nego nije mi jasno, industrija manje više ne postoji.
Nije valjda toliko zagađenje od automobila i toplana?

Automobile imaš cijele godine, pa zagađenje nije baš ovoliko.
Ne znam za procente (u mnogim gradovima čak i nemaš mjerne stanice jer treba kupiti odgovarajuću opremu), ali rekao bih da je veliki krivac grijanje na čvrsta goriva, gdje svako ustane ujutro, naloži drva ili ugalj...pa kad krenu oni sivi jezici iz dimnjaka... Onda moraš da se nadaš da će pasti snijeg. Snijeg dok pada pokupi dosta nečistoća iz vazduha, spusti ih na zemlju, naravno, ali bar možeš disati.
Najgore je kad je zima a nema padavina, pa se loži, loži, loži i onda do večeri to bude baš loše. Noću se situacija malo popravi, pa onda sutradan sve ponovo. Plus ostali polutanti.
A mnoga domaćinstva nemaju termoizolaciju pa je potreba za velikom količinom toplote naglašenija nego kod objekata koji su termoizolovani.

Probao sam ovde i daje neke mnogo dobre rezultate (a najbolje za Pančevo i Obrenovac, pa mi je nešto sumnjivo da je u pitanju isti index). Ili možda zato što je jutro i duva vetar i šta god.

Sigurno jeste jedna od povoljnih situacija - vjetrovi, padavine, odgovarajuće doba dana. No, nije dobro kad moraš da se osloniš na splet okolnosti da bi ti vazduh bio iole čest. Čim se okolnosti malo promijene i kad nema ništa od toga, odoše cifre nagore.

EDIT. Ali evo - već u sedam ujutro u Valjevu je bilo 142, u Tetovu 150, a u osam sati Sarajevo je već prešlo 150 (oko 160) i vjerovatno ide naviše. Pratim vazduh zadnjih dana u Sofiji (Bugarska) i kriminalan je. No, mislim da je Makedonija bila proglašena za zemlju sa najnečistijim vazduhom u Evropi. Dabome, i sve okolne zemlje ne odskaču mnogo.
Od razvijenijih krajeva Evrope, vazduh nije dobar u sjevernom dijelu Italije, a osim krajeva gdje prirodno očekuješ čist vazduh (Skandinavija, Švajcarska, primorske sredine) veoma je dobar u Njemačkoj, najvećem dijelu Francuske...
bene_geserit bene_geserit 08:54 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

Što znači dok gradovi po Srbiji ne pređu masovno na grejanje na gas, biće ovako?
Jel problem do cene ili do nedostatka infrastrukture (zar nisu većina toplana sposobne da koriste više energenata, uključujući gas)?
Dobro i dok se ne popravi termoizolacija.
I dok dođu električni automobili.
... za jedno 40-50 godina (ako Vučić do tad ode sa vlasti, a mlad je relativno)
aureus aureus 09:04 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

bene_geserit
Što znači dok gradovi po Srbiji ne pređu masovno na grejanje na gas, biće ovako?
Jel problem do cene ili do nedostatka infrastrukture (zar nisu većina toplana sposobne da koriste više energenata, uključujući gas)?
Dobro i dok se ne popravi termoizolacija.
I dok dođu električni automobili.
... za jedno 40-50 godina (ako Vučić do tad ode sa vlasti, a mlad je relativno)

Pa, evo ti primjer Norveške. Najveći su proizvođači struje u Evropi. Proizvedu stvarno lude količine električne energije (oko 25 hiljada kilovat-časova po stanovniku godišnje, prosjek u EU je 6 hiljada). 98 posto je iz hidroelektrana.
Onda se griju na električnu energiju.

I tu si već stvorio preduslove da imaš dobar vazduh. Ako ko upali kamin zbog atmosfere, nije problem. Sasvim je drugo kad junačina koji živi u neomalterisanoj kući (ili omalterisanoj bez termoizolacije) po čitav dan loži, loži, loži. A imaš gradove gdje 90 posto ljudi živi u kućama.

Naravno, tu su i sve druge stvari: kakve automobile vozimo, imamo li filtere na toplanama i industrijskim postrojenjima i tako dalje.
aureus aureus 09:17 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

bene_geserit
ekaj na kom sajtu gledaš to zagađenje?
Probao sam ovde

Na tom, na tom.

LINK

San Francisco trenutno 50, Redwood City 21...
Al' skupo. Skupo k'o vrag.
Zna biti i 'ladno.
vcucko vcucko 10:13 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

aureus
bene_geserit
ekaj na kom sajtu gledaš to zagađenje?
Probao sam ovde

Na tom, na tom.

LINK

San Francisco trenutno 50, Redwood City 21...
Al' skupo. Skupo k'o vrag.
Zna biti i 'ladno.

Definitinvo mi nije jasno. Valjevo u narandžastom 138, a Obrenovac u zelenom 26. Kako, bem mu miša?!
Pretpostavljam da na onim dimnjacima od TE ima neka zaštita, OK, ali ipak - kako? Šta to ima u Valjevu sem Krušika?
Misterija
aureus aureus 10:40 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

vcucko

Definitinvo mi nije jasno. Valjevo u narandžastom 138, a Obrenovac u zelenom 26. Kako, bem mu miša?!
Pretpostavljam da na onim dimnjacima od TE ima neka zaštita, OK, ali ipak - kako? Šta to ima u Valjevu sem Krušika?
Misterija

Vjerovatno neka povoljna okolnost u ovom momentu. Što kaže Bene, možda duva vjetar.
Dosta zavisi i od konkretne tačke na kojoj se mjeri zagađenje.
Nije baš svuda na teritoriji opštine, pa čak ni urbanog tkiva isto.

/Trenutno je u Obrenovcu veća temperatura u odnosu na Valjevo za dva stepena, a jači je i vjetar (30 km/s spram 20 km/h). Osim toga, u Valjevu se mjeri uz veoma protočnu saobraćajnicu (Vladike Nikolaja), 500 metara od "Krušika" koji si pomenuo, a u Obrenovcu u centru grada, pored rječice, 4 kilometra od termoelektrane. Samo zaključujem i iznosim pretpostavke. Ima sigurno još nekih razloga. Možda je to tako sada, a inače je drugačije. Valjalo bi mjeriti kvalitet vazduha na bar 3-4 mjesta u gradu./

Evo Zagabrije trenutno.



Tuzla sa okolinom u 10 časova.


hoochie coochie man hoochie coochie man 18:08 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

Šta to ima u Valjevu sem Krušika?


Ništa veliko.

A i Krušik radi sa pola nekadašnjeg kapaciteta.

Objašnjenja su otprilike, gegrafija (zaista je grad opasan planinama u širem pojasu, a samo gradsko jezgro i okolnim brdima, a jedini pravac bez brda je ka Beogardu, a i taj "izlaz" je zaista uzan (u mestu Slovac)
Drugi razlog je, prema objašnjenju, činjenica da je samo dvadesetak posto stanovništva priključeno na sistem za grejanje, ostalo je individualno, a tu je ogromna većina na čvrsta goriva.
To su zvanična objašnjenja, a da li je baš to toliko različito nego kod drugih, i meni čudno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:12 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

Valjalo bi mjeriti kvalitet vazduha na bar 3-4 mjesta u gradu./


Pa i meri se, makar tako kažu?
Peti Puk, Novo Naselje, centar..i još negde, da ne guglam.
vcucko vcucko 18:19 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

hoochie coochie man

Objašnjenja su otprilike, gegrafija (zaista je grad opasan planinama u širem pojasu, a samo gradsko jezgro i okolnim brdima, a jedini pravac bez brda je ka Beogardu, a i taj "izlaz" je zaista uzan (u mestu Slovac)

Podsećam da sam sertifikovani B.B.-zet, meni ne moraš da objašnjavaš geografiju Valjeva
Ima li ono čudo od akumulacije Rovni neke veze s tim? Da prostiš, em je nakardno em još mi niko nije uverljivo objasnio čemu služi.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:30 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

Ima li ono čudo od akumulacije Rovni neke veze s tim?


Niko to ne pominje, pojma nemam.

A to su smislili, pazi sad, jedan politčar Dule Mihailović, jedan vladika, Lavrentije, i jedan bizMismem (tačno to, veliko M) Vidoje Vujić (prozori koji gledaju u budućnost).
Nekad davno smisli, a ideja je bila, ajd da pravimo pare od turizma, ono, jezero, manastiri, čamčići ovo ono...i malo po malo napravi se.

Ima neke fajde, malo je popravljeno vodosnabdevanje sela ispod Valjeva, Kolubara i u sušnim periodima kroz Valjevo liči na reku, valjda pustaju vodu iz akumulacije, i to je sve što ja mogu da primetim.
vcucko vcucko 18:52 05.12.2018

Re: Malo o ekologiji.

hoochie coochie man

i malo po malo napravi se.

U onom međuvremenu, dok nije bio završen ni novi put za Poćutu, ni akumulacija, po onim džombama i rupama, više puta su me ustopirali lokalci. Uglavnom do Budalaša (to je je centar dešavanja u tom kraju). Jedan čiča mi dao sve podatke, da mu u Bašti nađem neku useljivu udovicu, kaže tamo ih ima puno
Uglavnom, svi su solidno prošli sa državnom odštetom za imanja, plus su još godinama (decenijama?) ta imanja manje-više normalno koristili.
tasadebeli tasadebeli 16:24 04.12.2018

Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

Ona čuvena parola - simbol bunta 1968. - "Budimo realni, tražimo nemoguće!" 50 godina kasnije se na ulicama Pariza ukazala kao simbol antikapitalističke revolucije.








Pre nekih nedelju dana sreo sam na raskopanom Bulevaru (kralja Aleksandra, ranije Revolucije) Vladimira Mijanovića, poznatijeg kao Vlada Revolucija. Žuri peške prema Cvetku. Vlada se Ovde vratio pre oko dve godine. Živeo u Americi duže od dvadeset i pet godina bez ijednog papira. U Americi mu ostalo troje dece. Pitam ga da li ima adresu, a on mi kao Pitija: adresu nemam, što znači da sam nigde i svugde. Onda Vlada pita mene: zar ti se ne čini da je oko nas ona ista Služba koja je i u naše vreme vladala? Zar ne vodi Služba ne samo tajkune i državu nego i nevladine organizacije? Oko tajkuna sam se složio, s tim da više ne znam ko koga vodi i ko kome služi, što se Vlade tiče, ona je po svojoj prirodi srasla sa Službom. Samo mi je malo čudno bilo to oko nevladinih organizacija, jer ih ima veoma mnogo i veoma različitih.

Vlada se sve vreme okretao oko sebe kao da i tog časa neko vreba i prati šta radimo i o čemu pričamo. Onda mi otkri tajnu svoga puta. Krenuo u jednu radnju na Bulevaru gde se prodaju lepljive trake u raznim bojama. Hoće da kupi nekoliko koturova traka i da ih pokloni ljudima koji brane Poslednji Platan na Bulevaru, onaj kod Jagićeve. – Oni su tako sami, kaže Vlada. Nema nijedne nevladine organizacije da stane sa njima. – A znaš li koliko je platan plemenito drvo? Od njega se prave kundaci!
veselica veselica 18:57 04.12.2018

Re: Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

Taso, jel istina to sto pises?
tasadebeli tasadebeli 20:32 04.12.2018

Re: Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

veselica
Taso, jel istina to sto pises?



Мислиш на цитирано?

Нисам то ја писао него Ћургус Казимир још 2010. у Данасу. (Први пасус је линк на тај текст.)
veselica veselica 08:56 05.12.2018

Re: Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

tasadebeli
veselica
Taso, jel istina to sto pises?



Мислиш на цитирано?

Нисам то ја писао него Ћургус Казимир још 2010. у Данасу. (Први пасус је линк на тај текст.)


bas je lepo napisao. Ćurgus je nedavno umro, to verovatno znaš, a bio je davno i bloger ovde.
tasadebeli tasadebeli 09:30 05.12.2018

Re: Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

veselica
tasadebeli
veselica
Taso, jel istina to sto pises?



Мислиш на цитирано?

Нисам то ја писао него Ћургус Казимир још 2010. у Данасу. (Први пасус је линк на тај текст.)


bas je lepo napisao. Ćurgus je nedavno umro, to verovatno znaš, a bio je davno i bloger ovde.



Знам, чуо сам...

А замисли, ја у једној школи био наставник девојчици чији је стриц Влада Револуција.
veselica veselica 18:40 05.12.2018

Re: Бауци, Орке, Тролови, Гоблини и Огри

tasadebeli
veselica
tasadebeli
veselica
Taso, jel istina to sto pises?



Мислиш на цитирано?

Нисам то ја писао него Ћургус Казимир још 2010. у Данасу. (Први пасус је линк на тај текст.)


bas je lepo napisao. Ćurgus je nedavno umro, to verovatno znaš, a bio je davno i bloger ovde.



Знам, чуо сам...

А замисли, ја у једној школи био наставник девојчици чији је стриц Влада Револуција.


kad zivot udesi..


dragosevacsutra dragosevacsutra 17:41 04.12.2018

filipe


bosko ti procitao blog.





veselica veselica 18:55 04.12.2018

Re: filipe

dragosevacsutra

bosko ti procitao blog.







da.............


tasadebeli tasadebeli 20:35 04.12.2018

Re: filipe

veselica
dragosevacsutra

bosko ti procitao blog.







da.............









Черевићан Черевићан 18:15 04.12.2018

...

budimo realni ...... tražimo moguće


anonymous anonymous 20:50 04.12.2018

Umesto marseljeze ...




...za bolje raspoloženje.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:44 04.12.2018

Re: Umesto marseljeze ...

anonymous



...za bolje raspoloženje.

Jacques pour aujourd'hui
anonymous anonymous 21:27 04.12.2018

Referendum kao ustavno pravo ...

...na bazi građanske inicijative, je jedan od zahteva " žutih prsluka "


Zar je moguće da oni u svom ustavu nemaju taj instrument neposredne i participativne demokratije , a mi ga imamo ?



aureus aureus 21:56 04.12.2018

Re: Referendum kao ustavno pravo ...

anonymous
...na bazi građanske inicijative, je jedan od zahteva " žutih prsluka "
Zar je moguće da oni u svom ustavu nemaju taj instrument neposredne i participativne demokratije , a mi ga imamo ?

A koliko smo puta sazvali referendum na bazi građanske inicijative?
bene_geserit bene_geserit 10:11 05.12.2018

Re: Referendum kao ustavno pravo ...

Čekaj nećeš valjda da kažeš da ga imamo samo provizorno a da će nam trebati bar 100-nak godina da skapiramo da to ima i upotrebnu vrednost?
aureus aureus 11:11 05.12.2018

Re: Referendum kao ustavno pravo ...

bene_geserit
Čekaj nećeš valjda da kažeš da ga imamo samo provizorno a da će nam trebati bar 100-nak godina da skapiramo da to ima i upotrebnu vrednost?

Hmmm...Prvo da bacimo pogled na Pariz...



Nije loše.

Šta kažeš, koliko vremena će proteći dok oni koji imaju pravo na referendum, tako što će prikupiti 100 hiljada potpisa*, odluče da to stvarno i urade?

Slovencima je trebalo nekih desetak godina.
Od 2003. do 2011. četiri referenduma su zatražili građani prikupivši 40 hiljada potpisa u roku od 35 dana.**

*) (Z A K O N O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI
II SPROVOĐENJE REFERENDUMA
Član 10.
Akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje pedeset narodnih poslanika, Vlade ili najmanje 100.000 birača.)

**) Iz članka "referendumska demokracija u Sloveniji" od Marije Erceg:

U narednom razdoblju u Sloveniji se događa pozitivni pomak.
Od 2003. do travnja 2011. provedena su četiri referenduma
koja su bila inicirana "odozdo", bez posredništva političkih
elita, a od strane skupina i udruga civilnog društva koje su mehanizmom
zakonodavne inicijative uspjele iznuditi raspisivanje
referenduma. U roku od 35 dana, koliko je predviđeno za prikupljanje
potpisa, te su skupine uspjele mobilizirati građane i realizirati
referendume o privatizaciji i restrukturiranju željeznica, o
povratu investicija u javne telekomunikacije prije njihove privatizacije,
o radu nedjeljom, te o "malom delu". U tri slučaja sindikati
i radnici su bili glavni inicijatori referenduma, a u četvrtome
su im se pridružili i studenti, što pokazuje da su u arenu referendumskog
odlučivanja ušli novi akteri.
Premda se zadržao trend
niskog odaziva birača, prosječno oko 40 posto, na tri od četiri
referenduma – pitanje rada nedjeljom, povrat investicija i zakon
o "malom delu" – postignuti su ciljevi aktera civilnog društva

tasadebeli tasadebeli 21:48 04.12.2018

Касандрин мост

Куда вози Макронов воз?

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ уторак 04. децембар 2018. 00:49

Ако политиком владају цинизам, лицемерје и двоструки стандарди, онда је Емануел Макрон инкарнација савременог политичара и лидера





Као и већина савремених светских политичара, председник Француске Емануел Макрон готово искључиво лети авионом. Ако га побуњени Французи у томе не омету, авионом ће ових дана долетети и у Београд (текст написан непосредно пре отказивања посете; прим. НС). Слетеће на аеродром „Никола Тесла“, свакако не само зато што је овај дат у концесију француској фирми „Ванси“ на 25 година, већ зато што је то једини београдски међународни аеродром. Кад има посебних патриотских разлога, Макрон, међутим, хоће и да се провоза возом.

Одмах после спектакуларне представе поводом обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату, код Тријумфалне капије у Паризу, представе у којој је Макрон себи наменио и играо главну улогу, многима је промакло да је агилни француски председник (не мање и предузимач) у друштву мароканског краља Мухамеда VI био први, почасни путник на инаугурацији најбржег воза у Африци. Та варијанта афричког ТЖВ-а пут од Тангера до Казабланке прелази за два сата, грађена је седам година, а коштала две милијарде и четири стотине милиона дирхема. Ниједна мароканска компанија није одломила ни делић тог позамашног колача. Све радове изводиле су Француске фирме (Алстом, Ансладо-Инео, Сежелек, CPEP, SNCF…), али је образ муслиманског Марока спасен тиме што је воз добио име Ал-Бурак, према легендарној Мухамедовој кобили која је веровесника ислама, према куранској причи, узнела до самог неба.

Познато је да су односи између Француске и Марока одлични, штавише привилеговани, али су се ипак многи чудили зашто је баш на мароканског суверена пао избор да на прослави у Паризу стоји – и повремено дрема – први уз француског председника. За Макронову пасију према возовима вероватно нису знали. Узгред, у првом реду је куњао и председник Турске Ердоган, иако Француска, колико знамо, не гради најбржи воз између Истанбула и Анкаре, али се он, попут неких других, вероватно квалификовао славном улогом Османског царства на умору у Великом рату. Уосталом, убеђени је неоосманиста, па је утолико пре све јасно и логично…

КО ЈЕ НАШ (НЕСУЂЕНИ) ГОСТ?

Ради разумевања маршруте и возног реда којим се креће Макронова политичка композиција корисно би било помно и детаљно анализирати, са једне стране, мотиве и поруке распореда седења на главној свечаној трибини код Тријумфалне капије,а с друге Макронов реторички помно избрушен, патетично инструментални говор. Штета је што, с обзиром на брзину смењивања догађаја на светској политичкој сцени, мало ко за то може имати времена. Како нам један француски председник после много година долази у посету, а тај председник је, стицајем углавном несрећних околности, Емануел Макрон, ваљало би се запитати ко је, заправо, наш гост.




(Француски председник Емануел Макрон и марокански краљ Мухамед VI свечано отварају прву афричку брзу железницу (LGV), Танжер, 15. новембар 2018.)


Као председник важне и утицајне (додуше не онолико колико се труди да прикаже), а под његовом руком и видљиво амбициозне европске државе и сталне чланице Савета безбедности УН, земље са којом Србија формално остварује „стратешко партнерство“, природно је очекивати да ће он у Србији у сваком погледу бити дочекан и третиран као изузетно значајан гост. И то тако мора да буде. Но, баш зато не би било препоручљиво потпуно заборавити или дубоко у свести пренебрегнути и потиснути она етичка, политичка и прагматична својства Макронове доктрине и праксе, која га чине једним од најспорнијих и најпротивречнијих државника данашњице. И то не само за свет, већ, како изгледа, све више и за Французе.

Домаћа популарност у јавном мњењу му се овога тренутка креће негде око 26 одсто, чиме се спустио испод негативног рекорда свога претходника Оланда, једног од најблеђих председника у историји Француске републике. Изгледало је да је тако нешто немогуће, али није, јер се „мали Наполеон“ својски потрудио. Последњих дана демонстранти на париске тргове довлаче чак и гиљотину. Ваљда некога упозоравају… Али, шта вреди кад се тај неко објективно отуђио од прошлости своје земље и од полетног, пучки борбеног патриотског духа „Марсељезе“, на коју се иначе у говору гордо позивао.

Ако је судити по начину на који је француски председник, погледа визонарски упереног у срећну будућност свеколике планете, евоцирао поруке и поуке Великог рата, није искључено да неки стихови француске химне у догледно време буду оцењени као националистички и ратнохушкачки, а никако патриотски. А можда и неће, јер национализам постоји само код других…

ПРВА ЖРТВА

Да ће се у свету ипак и даље ратовати, сукобљавати и гинути показало се, баш на Јелисејским пољима, на само дан-два после уклањања трибине на којој су Србија, и сећање на 1918, тешко понижени. Пала је, у центру Париза, прва жртва на демонстрацијама против повећања цене горива, протеста који су убрзо прерасли у шири социјални бунт, тако да је Брижит Бардо, усрдна заштитница права животиња, подржавши „жуте прслуке“, изјавила да то чини зато што су сада у Француској права људи угрожена, док животињама и није тако лоше.

Но, не мари… Ако нема разумевања и решења за своје држављане, Макрон их има за Европу и за планету. Укорио је Трампа због национализма, мало се љутнуо на свог другара, саудијског принца Салмана због нешто грубости испољене према новинару Хашогију и сатирања цивила у Јемену, објаснио је извесне геополитичке ствари Путину, извређао нову италијанску владу због пооштрене политике према мигрантима док је истовремено блиндирао француско-италијанску границу и бруталном силом разбио избеглички камп код Калеа, предложио стварање европске војске, а заједно са Американцима рутински бомбардује циљеве у Сирији и у Ираку, где се прошле године број цивилних жртава утростручио…




(Француски председник Емануел Макрон са тимом са националну безбедност у раним јутарњим часовима надгледа ракетирање мета у Сирији, 14. април 2018.)


И све је то, ваљда, патриотизам „à la Macron“. Ако се неко од таквог схватања и примењивања патриотизма евентуално дрзне (од)бранити, ето, по Макрону, „повампирења духова прошлости“ надахнутих националистичком ускогрудошћу. Британски посесивни однос према Фокландима или Гибралтару то, наравно, нису… Русија је дакако агресор.

Укратко, ако се узме да, уз неприкосновене себичне интересе, односно уз начин на који нека држава у датом тренутку сагледава своје приоритетне интересе, међународном политиком суверено владају три начела – цинизам, лицемерје и двоструки стандарди, онда је Емануел Макрон, у духу времена, парадигматична инкарнација савременог политичара и лидера, да не кажемо државника, јер државник није неутрално одређење за свакога кога задеси да буде на челу државе.

РОТШИЛДОВ КВАЗИМОДО

Уосталом, председник кога неки у Француској не баш укусно називају „Ротшилдов Квазимодо“, домогао се сразмерно дугог мандата председника Француске после избора у којима је левица била трауматизована поразним учинцима Оландове владавине и страначки разбијена, док је, после неутралисања Марије Ле Пен, најозбиљнији кандидат деснице Франсоа Фијон политички уништен садејством „независних“ правосудних органа и медија, како би одлично образованом, стручно беспрекорно припремљеном и продорно интелигентном технократи, бившем министру финансија Макрону био отворен пут ка Јелисејској палати. Од почетка се осећало да је на делу моћан подухват политичког клонирања и софистикованог предизборног маркетинга.

Шта за Макрона значи Србија? Нешто свакако значи, иначе не би долазио и то је свакако позитивно, јер њега увек и у свему воде интереси. Већ током предстојеће посете показаће се, бар делимично, где он у свом виђењу светског поретка и односа снага, а и регионалних и ширих интереса своје државе, види некадашњу ратну савезницу и земљу чији је помало наивни народ био склон да одвише искрено воли и поштује Француску. Француску које више нема много ни у Француској.

У Србији, упркос свему, још увек има Србије. Отуд и разочарање, озлојеђеност и гнев због срамног односа према њеном председнику приликом обележавања стоте годишњице Првог светског рата, у коме је Србија била највећа жртва и највећи победник. Да ли је Макрон доиста имао намеру да посебно понизи Србију? Тешко је у то поверовати иако је он, по логици командне одговорности, свакако највећи кривац за нешто што је неозбиљно, па и дрско, називати грешком протокола. Напросто, како су запазили многи коментатори, протокол је овом пригодом био одраз садашњих односа у свету и сплета релативних француских интереса, а не стања ствари на крају Великог рата. То је питање концепције, по нама темељно накарадне, али реално делотворне.

Да му ништа није свето и да је спреман да највеће датуме из националне, европске и светске прошлости срачунато, политикантски и провидно инструментализује, француски председник је у више наврата доказао. Многи пристојни Француз се и те како нелагодно осетио кад је, непосредно по доласку на власт, Макрон искористио најважнији француски национални празник, 14. јули, Дан републике, односно Дан Бастиље, да „монтира атракције“ за Доналда Трампа и опсени га, у чему је и успео, па је овај изјавио да би нешто слично требало организовати и у Америци.




(Француски председник Емануел Макрон и бивши начелник Генералштаба француске војске Пјер де Вилије у свечаној вожњи Јелисејским пољима на обележавању Дана Бастиље, Париз, 14. јул 2017.)


Идила личних симпатија била је, међутим, кратког века… С обзиром на линију којом се креће актуална француска спољна политика, Србија ништа боље од третмана који је на свечаности добила није ни могла очекивати, а није требало ни да буде службено изненађена и затечена. Током последњих двадесетак година, а посебно у новије време, Француска се истиче као изузетно упоран и непоколебљив заговорник независности „Косова“ и међународног афирмисања његове државности.

КОСОВО У ФРАНЦУСКИМ ОЧИМА

У вези са том, за Србију државно-национално приоритетном темом са званичницима француске државе није могуће аргументовано разговарати. Понашају се као да им је, што народ каже, „Косово“ из ока испало. Хашиму Тачију се у Јелисејској палати приређује дочек као да је, у најмању руку, Путин, Бернар Кушнер му промовише туђом руком написану биографију, а застава „Косова“ се шепури у катедрали Нотр Дам, „амбасадору Косова“ отварају се сва врата… Чему се онда чудити? Није ли логично да је ботовима Емануела Макрона ближи „патриота“ Тачи од „(бившег) националисте“ Вучића? Исто, само у нешто мањој мери, вреди и за Изетбеговића, Ђукановића…

Ипак, пријатније је припадати нацији коју оваква недостојност и презир према најсветлијим вредностима прошлости, али и свевремности, још увек могу да потресу, него се хвалити наводном рационалношћу и прагматичношћу спремном да клијентски прихвати и уради баш све што прописује владајућа политичка коректност у интерпретацији једног дела међународне заједнице. Не треба се, међутим, сувише љутити, јер од тога нема никакве вајде. Ваља само умети и имати храбрости назвати ствари правим именом и не дозволити да поверујемо како је наше место заиста оно које нам одређују разни страни протоколи, ма чији они били.

Није битно на којем се месту протоколарно седи, већ шта се, без обзира на околностима додељено место, има у глави и у срцу. Нити је Макрон кроз третман њеног председника у Паризу истински и озбиљно желео да понизи Србију нити је, пак, накнадним упућивањем личног писма Александру Вучићу искрено хтео да се посредно извини и изглади ствар. Ако би та посланица, после скандала на свечаности, била озбиљно схваћена, она би се пре могло доживети као додатна увреда достојанства и здравог разума адресата, као да је реч о утешном обраћању надуреном, незрелом детету. Срећом, и ово писмо је само израз доследности у спремности да се зарад достизања одређеног циља у датом тренутку употребе сва, неретко противречна средства. Исправно је, стога, уљудно и лепо захвалити, а држати се свога пута и система вредности.

ЛАКМУСОВ ПАПИР СТАЊА СРПСКЕ СВЕСТИ

Више од поступка француских домаћина према председнику Србије у Паризу забрињава тенденција да се у нашој јавности за тај поступак проналазе тобоже рационална образложења која наводе на то да смо такав однос бар делимично и заслужили. Не треба се чудити „Титовом пиониру“ Азему Власију који, као далеки изданак „дрезденске школе мишљења“, тумачи да Србија није била само победник у Великом рату, већ и његов изазивач, атентатом Гаврила Принципа на престолонаследника Фердинанда, па су и то организатори париске свечаности наводно имали у виду и нашег председника сместили поред представника државног настављача још једног виновника тог светског пожара, Аустрије! Којешта!




(Француски председник Емануел Макрон минутом ћутње одаје почаст страдалим војницима током церемоније обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата, Париз, 11. новембар 2018.)


Мучно је, међутим, читати редове једног доброг познаваоца међународних прилика, дугогодишњег новинског дописника из САД и тумача америчке политике, који у свом коментару закључно и одозго доцира: „Треба имати у виду да преовлађујућа слика Србије у Француској, у Европи, па и у остатку света данас није она о земљи храбрих и часних ратника, него она о непочинствима ратним злочинима обележених 1990-их“.

И он у том суду није усамљен… Тако се, ето, једно огрешење Макронове Француске према Србији показало као лакмусов папир за стање наше свести и самопоштовања. Посета француског председника нови је тест. Хоћемо ли умети да га дочекамо како ред и политички разум налажу, али и да у хладном, челичном погледу његових очију препознамо и оно што речи не говоре, али дела сведоче? Психолози кажу да су очи огледало душе. Опасан нам човек долази у кућу.


Дарко Танасковић је српски исламолог, филолог оријенталиста, универзитетски професор, књижевник, преводилац и амбасадор. Аутор је преко 600 научних и стручних радова, међу којима је и студија ,,Ислам, догма и живот“. Ексклузивно за Нови Стандард.



(ЛИНК ЗА ТЕКСТ)



bene_geserit bene_geserit 07:29 05.12.2018

Re: Касандрин мост

Taso, čitam ovo i čitam, i čekam kad će to zanimljivo nešto zbog čega si ovo okačio.
I nema ničeg.
Ovaj tip koji je ovo napisao je verovatno morao da popuni nekoliko praznih stranica jer mu je isticao rok pa je po sećanju iskombinovao crtice iz kafanske diskusije prethodne večeri i pregled štampe koju je listao tog jutra.
tasadebeli tasadebeli 07:35 05.12.2018

Re: Касандрин мост

bene_geserit
Taso, čitam ovo i čitam, i čekam kad će to zanimljivo nešto zbog čega si ovo okačio.
I nema ničeg.
Ovaj tip koji je ovo napisao je verovatno morao da popuni nekoliko praznih stranica jer mu je isticao rok pa je po sećanju iskombinovao crtice iz kafanske diskusije prethodne večeri i pregled štampe koju je listao tog jutra.



За разлику од немуштих блогерских покушаја артикулисања ситуације у Француској око Макрона и жутих прслука (чуј само, молим те, жути прслуци и '68! А у садашњој побуни у Француској учествују и левица и десница и центар и..., а у ствари хардкор побуне је бела нижа средња класа Француске), овај окачени текст Дарка Танасковића макар има главу и реп. Зато је и кориснији за читање од поста и коментара овде који се пишу са жељом и да се прдне и да се у'вати. А то тешко иде... Јербо овде у Србији много тога није јасно шта се то догађа у Француској и откуд то. Право изненађење. К'о Пети октобар у Бабушници.

Барем мени је овај Танасковићев текст много занимљивији од свега што сам на овом Филиповом посту прочитао.

А не морају да га читају они који све најбоље знају.

Па макар и не умели баш да кажу то што тако добро познају.

Важан је избор... Чак и за оно шта ћемо читати.

Ко хоће, нека чита то што сам окачио, ко неће не мора... То није под морање, да по дифолту и по наредби има да се чита/слуша и верује, исто као и у изјаве Јенса Столтенберга.




Na konferenciji za štampu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, nakon sastanka šefova diplomatija država NATO-a sa ministrima inostranih poslova Ukrajine i Gruzije, ruski novinar je postavio pitanje da li Alijansa namerava da pozove na mir „žute prsluke“ i francusku policiju, kao što je Stoltenbergov prethodnik Andres fog Rasmusen pozivao ukrajinske čuvare reda na mir tokom Majdana 2014. godine.

- Mislim da nema smisla upoređivati te dve situacije. Takođe mislim da je potpuno pogrešno postaviti pitanje na takav način - rekao je Stoltenberg, ne želeći dublje da obrazlaže svoj odgovor, znojeći se i zamuckujući prilikom odgovora.


Masovni protesti pokreta "žuti prsluci", koji se bore protiv povećanja cena benzina, počeli su u Francuskoj 17. novembra. Subotnji protest u Parizu pratili su značajni sukobi demonstranata i policije, neredi i paljenja automobila. Tokom nereda koji su zahvatili francusku prestonicu pritvoreno je 412 osoba, a povređeno su 133 osobe, uključujući 23 pripadnika policije.


ЛИНК


И не рече камарад Јенс ни зашто нема смисла ни зашто је погрешно повезивати ситуацију у Француској сада са ситуацијом у Украјини на Мајдану од пре неколико година.

Али нема везе, он сигурно најбоље зна зашто је погрешно и нема смисла... Зато морамо да му верујемо по дифолту.

Јер, опште је познато, разне врсте "демократија" поостоје на овоме свету, зар не?

Зато је камарад Јенс одмах са одговора у којем није одговорио ништа на питање руског новинара прешао на питање Русије и Украјине око Азова 2018. године иако га руски новинар није то питао.





П.С. -

Брате рођени! Што каже Иво Андрић:


KAD BI LJUDI ZNALI KOLIKO MALO PAMETI UPRAVLJA SVETOM, UMRLI BI OD STRAHA









А текст Дарка Танасковића сам овде окачио као пример за артикулисано исказивање онога шта се мисли о нечему.

За разлику од блогера на Блогу Б92.
veselica veselica 18:50 05.12.2018

Re: Касандрин мост

А у садашњој побуни у Француској учествују и левица и десница и центар и..., а у ствари хардкор побуне је бела нижа средња класа Француске


Tek sad videla ovaj tvoj sjajni odgovor, pobunili se, da dodam, i studenti/djaci..
Ali šta zna bene? Prvi put čuo za Tanaskovića i preleteo tekst.
Jer benetu je uvek a unapred sve jasno.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:00 05.12.2018

Re: Касандрин мост

Taso, čitam ovo i čitam, i


Koji si ti mazohista...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana