Društvo| Kultura| Literatura| Nostalgija| Životni stil

61. NIN-ova nagrada: o demonima i laureatima

Nebojša Milenković RSS / 08.01.2015. u 22:36

view_image.php?id=27121

Uprkos svom (pravom ili lažnom, kakogod) glamuru - priča o NIN-ovoj nagradi istovremeno je i priča o suštinski tužnoj i provincijalnoj slici društva u kom je preostala JOŠ SAMO JEDNA književna Nagrada koja nije sasvim obezvređena, nagrižena ili pojedena sveopštim tabloidno-političkim obesmišljavanjem kako književnog, tako i svakog drugog života. Uostalom, nisu li u zemlji u kojoj se na kulturu izdvaja celih 0,6% iz državnog budžeta, i tih 10.000 eura koliko iznosi novčani fond NIN-ove nagrade, najbolji vrednosni parameter stanja duha društva u kom se na raznorazne dočeke (bilo tzv.srpske ili one prave, svetske) novih godina, odnosno dvočasovna arlaukanja po trgovima pevaljkama (bilo ženskim ili muškim) čak i u vremenima krize i vaskolike štednje bez problema kešira i po 50, 80 ili celih 100.000 eura.

61. NIN-ova nagrada: o demonima i laureatima

Decembar i januar tradicionalno su u znaku dodele naše najpoznatije - zapravo jedine istinski značajne - književne nagrade. Reč je, naravno, o NIN-ovoj nagradi kritike za roman godine. Nedelje oko i nakon njene dodele zapravo su jedini trenutak kada u ovoj zemlji pisci i knjige, makar privremeno, uspeju da zaokupe pažnju (kulturne) javnosti - ili makar onoga što je od te javnosti danas uopšte preostalo.

Dragan Velikić, kao jedan od njenih dobitnika, primetio je kako naš čovek u proseku čita dve knjige godišnje, od kojih je jedna upravo ona koja je dobila NIN-ovu nagradu. Makar kad je o širem čitateljstvu reč, ovo zapažanje je, naravno, sasvim tačno i možda se upravo njime može objasniti i gotovo demonska privlačnost i snaga koju ova Nagrada ima a koja se, pre svega, ogleda u tome što ne mali broj pisaca koji nisu uspeli da je dobiju (a bili su joj blizu) njome doslovno ostanu opsednuti zauvek. NIN-ova nagrada podrazumeva društveni status i makar privremeno interesovanje, kako medija tako i čitateljstva, za pisca i njegove (ranije) knjige. Takođe, ona izaziva i ozbiljan zazor, podozrenje i kolegijalnu ljubomoru - otuda nije mali broj pisaca koji nakon njenog dobijanja više nikada ne uspeju da se pohvale iole ozbiljnijim naslovom... Kada gledate listu njenih dosadašnjih dobitnika nije mali broj "slučajeva" kojih ne možete da se setite čak ni uz pomoć Gugla. Sa druge strane toliko je knjiga za koje niko ko se, makar i rekreativno, bavi književnošću može da objasni zašto ih nema među NIN-ovcima, poput, na primer, Crnjanskijevih Seoba, Andrićeve Proklete avlije, Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihailovića ili, navedimo još i Evropu broj dva Vojislava Despotova, Knjigu o Bambusu Vladislava Bajca ili Famu o biciklistima Svetislava Basare...

Na spisku laureata možete naći romane, romančiće, knjige ispod svakog literarnog proseka ali i prave romančine - tek nesporno je da se uspešnost pisanja i pisaca u ovoj, a bogami i prethodnoj zemlji (misli se na SFRJ) sameravala upravo u odnosu na činjenicu da li je onaj koji piše dobio NIN-ovu nagradu ili mu je ista izmakla.

Dok smo još živeli u zemlji u kojoj je postojala kulturna (ali i svaka druga) kredibilna javnost, NIN-ova nagrada ne retko izazivala je i žučne ideološke rasprave i polemike u kojima se nije štedelo na verbalnoj vatri. Kada bi se neko pozabavio ovim njenim aspektom imali bismo ubedljivo svedočanstvo i o stanju duha modernosti ovdašnje literature, njenim dogmatskim i ideološkim iskliznućima baš kao i vrhunskim uzletima... Ma kako nestvarno zvučalo, postojali su i pisci koji su Ninovu nagradu vratili njenom dodeljivaču. Bilo zbog društveno-političke klime stvorene oko njih i njihovih knjiga (Danilo Kiš, 1972) ili pak iz razloga neslaganja sa samim NIN-om (Milisav Savić, 1991), na taj način pokušavajući da iskažu vlastiti protest i nezadovoljstvo odnosom i statusom koji (njihova) književnost ima u društvu u kom se Nagrada dodeljuje: Mogu samo da žalim što se 'oslobođeni' Nin drži najgore tradicije 'neoslobođenog': piščeve glave ukrasi lovorovim vencem, a onda bi da ih odseče ili bar pridavi, napisao je, između ostalog, Savić vraćajući Nagradu.

Apsolutni rekorder po broju dobijenih NIN-ovih nagrada je Oskar Davičo kojem je ova Nagrada dodeljena čak tri puta (1956, 1963 i 1964), dok su po dva puta nagrađivani Dobrica Ćosić (1954. i 1961) i Živojin Pavlović (1985. i 1992). Umeo je NIN-ov žiri da bude predvidiv ali i da potpuno iznenadi, doneseći odluke koje su za književnu ali i ostalu javnost bile apsolutno neočekivane poput, recimo, nagrađivanja Vladimira Arsenijevića (1994) ili Slobodana Tišme (2011). Među onima koji joj se čežnjivo nadaju ima i večitih pretendenata koji svoje knjige ne retko pišu i objavljuju namenski, to jest isključivo za NIN-ov žiri. Ponekad, NIN-ova nagrada imala je i takozvani utešni karakter u slučajevima post festum nagrađivanja pisaca o koje se žiri ogrešio preskačući njihove najbolje knjige. Takođe, nije malo ni laureata i knjiga koje bi, već nakon dve tri godine, pokrila književna prašina i potpuni javni zaborav...

Dakle, pored književne počasti, NIN-ova nagrada predstavlja i, ponekad opasnu (o njenoj demonskoj prirodi i karakteru poslednjih godina možda najbolje svedoči upravo Slobodan Tišma), ali, nesumnjivo, uvek više ili manje kontroverznu društvenu igru. Kroz svoju istoriju (od 1954) NIN-ova nagrada je i priča o (trenutnom) rasporedu književnog i društvenog (ne retko i političkog) uticaja, o sektama, klanovima, lobijima, lobistima, manipulacijama, manipulatorima i ostalim tajnim i javnim centrima umetničke, književne i društvene moći... Sve ovo, naravno, dodatno doprinosi njenom magnetizmu - kao deo fame zahvaljujući kojoj stičemo utisak da književnost ovde još uvek ima nekakav javni uticaj i širi značaj.

Među piscima koji su NIN-ovu nagradu dobili, naravno, nije malo onih koji svojim knjigama, ali i celokupnim javnim delovanjem i književnim postojanjem doprinose njenoj relevantnosti i književnom gospodstvu poput, zadržimo se samo na novijoj istoriji, već pomenutog Velikića, Radoslava Petkovića, Slobodana Tišme ili, recimo, Davida Albaharija...

Naposletku, ne bez gorčine, dozvolite mi da primetim kako je u svojoj suštini - uprkos svom (pravom ili lažnom, kakogod) glamuru - priča o NIN-ovoj nagradi istovremeno je i priča o suštinski tužnoj i provincijalnoj slici društva u kojem je preostala JOŠ SAMO JEDNA književna Nagrada koja nije sasvim obezvređena, nagrižena ili pojedena sveopštim tabloidno-političkim obesmišljavanjem kako književnog, tako i svakog drugog života. Uostalom, nisu li u zemlji u kojoj se na kulturu izdvaja celih 0,6% iz državnog budžeta, i tih 10.000 eura koliko iznosi novčani fond Nagrade, najbolji vrednosni parameter stanja duha društva u kom se na raznorazne dočeke (bilo tzv.srpske ili one prave, svetske) novih godina, odnosno dvočasovna arlaukanja po trgovima pevaljkama (bilo ženskim ili muškim) čak i u vremenima krize i vaskolike štednje bez problema kešira i po 50, 80 ili celih 100.000 eura.

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade bio je Goran Gocić za roman Tai u izdanju Geopoetike. Da ne zaboravim, u najužem izboru za ovogodišnjeg dobitnika najpoznatijeg srpskog (ali i ex-jugoslovenskog) književnog priznanja nalaze se romani: Sabo je stao Ota Horvata, u izdanju Kulturnog centra Novog SadaJedro nade Nikole Malovića (Laguna)Prvaci sveta Slavoljuba Stankovića (Geopoetika)Najnormalniji čovek na svetu Ivana Tokina (Samizdat B92)Knjiga o Beuku Milovana Marčetića (Čigoja štampa), Vitiligo Milete Prodanovića (Arhipelag), Satovi u majčinoj sobi Tanje Stupar Trifunović (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo)Životinjsko carstvo Davida Albaharija (Čarobna knjiga)Zabrana upotrebe vatre i vode Vukašina Štrekera(Književna radionica Rašić), Razbrajalica Lasla Blaškovića (Arhipelag i Zavod za kulturu Vojvodine) i Kuća sećanja i zaborava Filipa Davida (Laguna).

Žiri u sastavu: Vladislava Gordić Petković (predsednica), Božo Koprivica, Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac i Mića Vujičić dobitnika će proglasiti 19. januara.

Kladionica je otvorena - izvolite!



Komentari (57)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

qqriq qqriq 22:45 08.01.2015

out of love

Albahari
larisa_bg larisa_bg 23:37 08.01.2015

Re: out of love

qqriq
Albahari


Nema šanse, skoro nikad ne daju ponovo nagradu nekome ko je već dobio.
qqriq qqriq 01:05 09.01.2015

Re: out of love

Nema šanse, skoro nikad ne daju ponovo nagradu nekome ko je već dobio.


Grešiš!
Albahari je moj izbor, a mislim da će žiri dodeliti nagradu Filipu Davidu.
U stvari ne znam kako tačno glasi kladionica, igramo pikado ili po svom ukusu?
loader loader 22:49 08.01.2015

0,6% iz državnog budžeta

Pitam se,
da li u populaciji ima celih 0,6% onih
koji će u toj brojci prepoznati neku vrstu odluke
da se ide na sistematsko unazađenje.

larisa_bg larisa_bg 23:43 08.01.2015

Re: 0,6% iz državnog budžeta

loader
Pitam se,
da li u populaciji ima celih 0,6% onih
koji će u toj brojci prepoznati neku vrstu odluke
da se ide na sistematsko unazađenje.



m?
loader loader 00:57 09.01.2015

Re: 0,6% iz državnog budžeta

m?

Mnogo 0,6 ?
:)
abraham_linkoln abraham_linkoln 23:02 08.01.2015

Filip David

Filip David
horheakimov horheakimov 23:19 08.01.2015

Re: Filip David

+1
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:28 08.01.2015

Favoriti?!

Mislim da su favoriti: David, Blašković ili Prodanović
mada, kao što sam rekao, ume NIN i da iznenadi
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 23:31 08.01.2015

Re: Favoriti?!

Nebojša Milenković
Mislim da su favoriti: David, Blašković ili Prodanović mada, kao što sam rekao, ume NIN i da iznenadi


Da, ali Prodanović je superprenantan i svake godine eto njega s novom knjigom i, naravno, u užem izboru. Red je da jednom ubode i glavni zgoditak.
larisa_bg larisa_bg 23:40 08.01.2015

Re: Favoriti?!

Nebojša Milenković
Mislim da su favoriti: David, Blašković ili Prodanović
mada, kao što sam rekao, ume NIN i da iznenadi


Slažem se s tobom, a ima još jedna varijanta. Jesi primetio da žiriji u poslednje vreme favorizuju naše ljude "u dijaspori"? Recimo poslednja Andrićeva nagrada je primer takvog glasanja. U tom smislu, imamo ovog Malovića, Srbin u CG. Može i to da se desi.
larisa_bg larisa_bg 23:38 08.01.2015

Pretpostavke

Već nekoliko godina Laslo Blašković je u najužem izboru, on je ozbiljan kandidat ove godine. Ili Mileta Prodanović. I on je čeka dugo.
loader loader 00:20 09.01.2015

Re: Pretpostavke

Strpljen spašen
qqriq qqriq 10:12 10.01.2015

Re: Pretpostavke

Ili Mileta Prodanović. I on je čeka dugo.

Pa šta ako je čeka dugo? Ne kapiram taj kriterijum. Misliš ono bio više puta u užem izboru?

abraham_linkoln abraham_linkoln 16:46 10.01.2015

Re: Pretpostavke

Pa šta ako je čeka dugo? Ne kapiram taj kriterijum. Misliš ono bio više puta u užem izboru?
Prodanović je ranije bio mnogo bolji pisac. Otkad svakom knjigom juri NIN-a postao je malkice dosadan kao pisac. Kao i Blašković.

Zato ipak: Albahari ili David
iza_duge iza_duge 23:38 08.01.2015

*

Imam utisak da je Milenković opsednut Velikićem koji nije veliki (pisac), jer nema bloga u kome ga ne hvali, a narod pisanijama Ivana Tokina koji je dosadio svima svojim bavljenjem trivijalnostima, prikazujući ih kao nešto otmeno, te je i to (u stilu bloga) odraz (ne)postojanja duha nacije, a neki od dobitnika poput Mira Vuksanovića, još veći pokazatelj srozavanja i duha, i nacije, i same nagrade.

larisa_bg larisa_bg 23:42 08.01.2015

Re: *

iza_duge
Imam utisak da je Milenković opsednut Velikićem koji nije veliki (pisac)


Veliki pisac je zaista retka pojava, mogli bismo ih u našoj literaturi nabrojati na prste jedne ruke. Ali Velikić jeste dobar pisac.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:47 08.01.2015

Re: *

Uz opasnost da me mnogi uzmu na zub - moji čitalački afiniteti navode me na trvdnju da Velikić jeste verovatno najbolji pisac od onih koje trenutno imamo.
horheakimov horheakimov 00:33 09.01.2015

Re:

lako je Velikiću da bude veliki
abraham_linkoln abraham_linkoln 01:19 09.01.2015

Re:

lako je Velikiću da bude veliki
Svakako lakše no Siniši Malom
bocvena bocvena 10:20 09.01.2015

Re:

kamo sreće da nam duh nacije levitira između velikića i tokina. to bi značilo da smo izašli iz puberteta velikih istorijskih tema, pomirili se sa sopstvenim demonima i možemo da se posvetimo lepoti običnog života. nekome je to trivijalno, nekome nedostižan uzor.


qqriq qqriq 10:22 10.01.2015

Re: *

Uz opasnost da me mnogi uzmu na zub - moji čitalački afiniteti navode me na trvdnju da Velikić jeste verovatno najbolji pisac od onih koje trenutno imamo.


Ne mogu da se složim pa taman nikad. Osrednji Osrednji Osrednji Pisac. By me.
Onda, ako već hoćeš žar i polemiku, red je bio da odgovoriš na moje benigno pitanje (a tvoj nemušt poziv) o kakvoj kladionici se radi: onoj da pogodimo šta će žiri da odluči?
Žiri NIN-ove nagrade, u svakom sastavu, donosio je često toliko kretenske odluke da me uopšte ne interesuje šta bi ovaj žiri mogao sada.
Samo kladjenje volim. Kintu sam dobijala na foru ko će da pobedi tu i tamo. JAVI MI SE SAMO!
E da si uljudno odgovorio kad sam te pitala o karakteru kladionice, možda bih i sad. Al sad me više mrzi. Mada znam, znam, znam.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:24 10.01.2015

Re: *

Ne mogu da složim pa taman nikad.
Pa dobro - gde uopšte piše da vi i ja moramo da se saglasimo. Posebno kad je o književnim ukusima reč?

ako već hoćeš žar i polemiku, red je bio da odgovoriš na moje benigno pitanje (a tvoj nemušt poziv) o kakvoj kladionici se radi: onoj da pogodimo šta će žiri da odluči?
A šta bismo drugo uopšte mogli da pogađamo?

Žiri NIN-ove nagrade, u svakom sastavu, donosio je često toliko kretenske odluke da me uopšte ne interesuje šta bi ovaj žiri mogao sada?
Žiri čine ljudi koji su u njemu. O krajnje diskutabilnim (ili, kako bi vi rekli, kretenskim) odlukama prethodnih žirija sam, čini mi se, pisao i u tekstu iznad. Što se pak aktuelnog žirija tiče, ne razumem kakve veze bi njihova odluka imala sa radom ranijih žirija. Mislim: svako valjda treba da odgovara za vlastite greške - zar ne?
qqriq qqriq 19:02 10.01.2015

Re: *

Pa dobro - gde uopšte piše da vi i ja moramo da se saglasimo. Posebno kad je o književnim ukusima reč?


baš nigde.

A šta bismo drugo uopšte mogli da pogađamo?


koju će odluku da donese žiri ili koju odluku svako od nas želi da donese žiri. ovde već uveliko ide ono ZA nekog pisca, dakle komentari u skladu s ličnim izborom. retko sam nejasna pa se sad nadam..


O krajnje diskutabilnim (ili, kako bi vi rekli, kretenskim) odlukama prethodnih žirija sam, čini mi se, pisao i u tekstu iznad. Što se pak aktuelnog žirija tiče, ne razumem kakve veze bi njihova odluka imala sa radom ranijih žirija. Mislim: svako valjda treba da odgovara za vlastite greške - zar ne?


pa pazi: žiri NIN-a formira se tako što uvek ostanu pojedini članovi iz prethodnog tako da ima neke tajne veze, da ne kažem više od toga

a "kako biSte vi rekli kretenskim..", jesi jesi pisao, ali si mogao da se setiš i onih koji odbijaju da daju svoje knjige/romane NIN-u.
ima ih.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:17 10.01.2015

Re: *

koju će odluku da donese žiri ili koju odluku svako od nas želi da donese žiri. ovde već uveliko ide ono ZA nekog pisca, dakle komentari u skladu s ličnim izborom. retko sam nejasna pa se sad nadam..
Pa dobro, to dvoje se ponekad poklapa - tako da možeš i jedno i drugo. Uostalom, ko može da ti zabrani

ali si mogao da se setiš i onih koji odbijaju da daju svoje knjige/romane NIN-u. ima ih.

Naravno da ih ima - i eto, priznajem - mogao sam da obradim i taj segment NIN-ove nagrade. Ali šta da se radi - malo rukah malena i snaga...
qqriq qqriq 19:19 10.01.2015

Re: *

Pa dobro, to dvoje se ponekad poklapa - tako da možeš i jedno i drugo. Uostalom, ko može da ti zabrani


ja to razlikujem a volim da se igram pogadjanja
angie01 angie01 00:48 09.01.2015

e,

ako je Vladislava predsednica zirija,...
larisa_bg larisa_bg 12:55 09.01.2015

Re: e,

angie01
ako je Vladislava predsednica zirija,...


onda...? šta pretpostavljaš?
angie01 angie01 18:14 09.01.2015

Re: e,

onda...?


nisam ljubiteljka,...e sad, da udjem u detalj, bilo bi previse, a nije ni mesto ni tema.
larisa_bg larisa_bg 20:28 09.01.2015

Re: e,

angie01
onda...?


nisam ljubiteljka,...e sad, da udjem u detalj, bilo bi previse, a nije ni mesto ni tema.


upravo ovde je mesto, i upravo to je tema - NIN-ova nagrada (a samim tim i žiri)
ali ako ne želiš da kažeš svoju opservaciju u vezi sa Vladislavom Gordić, onda ne moraš
al' nemoj da nas začikavaš, pa posle ne kažeš ništa, to je bezveze
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:25 09.01.2015

Re: e,

upravo ovde je mesto, i upravo to je tema - NIN-ova nagrada
Saglasan sa larisa_bg, dakle: i vreme je i mesto je, a i "domaćin" bloga, poznato je, voli malo žara i polemičnosti (u granicama pristojnosti, naravno) - dakle: slobodno pričajte, ili ćutite zanavek
angie01 angie01 10:15 10.01.2015

Re: e,

, onda ne moraš
al' nemoj da nas začikavaš, pa posle ne kažeš ništa, to je bezveze


ja rekla taman koliko sam 'tela, e sad sto bi vam vise leg'o ceo trac s opservacijom,...sta mogu i meni bi da sam na vasem mestu:)).



(ovo je bilo u granicama pristojnosti:)

ps- deo odgovora se nalazi u komentaru iza_duge, ispod linka pseudonagrada-kao i u svim ostalim vidovima umetnosti, tako i u ovoj, u Srbiji je to uvek jedan isti zatvoreni krug.
larisa_bg larisa_bg 23:17 10.01.2015

Re: e,

angie01

ja rekla taman koliko sam 'tela, e sad sto bi vam vise leg'o ceo trac s opservacijom,...sta mogu i meni bi da sam na vasem mestu:)).


ahaaaa, ti si to mislila cico
pa to znamo
to zna cela čaršija, tj priča se da je tu bilo izvesnog sentimenta
ali to je past simple tense, akteri su odavno u srećnim brakovima

mada, ne kažem da taj sentiment ne može da ima uticaja na odluke

ali Ćira je već dobijao NIN-ovu, sumnjam da će da mu daju ponovo pored Milete i Lasla živih i zdravih


vera.nolan2 vera.nolan2 09:10 09.01.2015

Re: Filip David

Ako sam ikada doživela čudesno i magijsko i isceljujuće...i opčinjavajuću moć reči ,to je u skaskama- fantastičnim svetovima Filipa Davida,svojevrsne "crvotočine" u nepoznate i neočekivane, životvorne,onostrane,druge stvarnosti...

..Uz časno,angažovano,moralno prisustvo u društvenim skretanjima,pisac koji zaslužuje posebnu pažnju!
Intervju,u povodu izlaska knjige “Kuće sećanja i zaborava”
Filip David: Zlo ima bezbroj lica

“Pokušavam da otkrijem zašto je bilo toliko nesreća u ljudskoj sudbini, kako se to iz mirnog i sređenog života ulazi u nemirna, poremećena vremena, a život gubi svaki smisao.”-uvek aktualna upitanost...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:49 09.01.2015

Banalnost (ponekad) boli!

Naposletku, o kojim "medijima" i kulturi uopšte govorimo, kada je notorna činjenica da od svakog laureata NIN-ove nagrade makar duplo više "medijske" pažnje uvek privuče Stanijino dupe!
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:00 09.01.2015

Re: Banalnost (ponekad) boli!

Nebojša Milenković
Naposletku, o kojim "medijima" i kulturi uopšte govorimo, kada je notorna činjenica da od svakog laureata NIN-ove nagrade makar duplo više "medijske" pažnje uvek privuče Stanijino dupe!


Možda je ovo rešenje?

Klik!
larisa_bg larisa_bg 02:24 10.01.2015

E moj Nebojša...

Kladionica je otvorena - izvolite!


...sve sam go intelektualac na ovom blogu

nikog knjige ne zanimaju

svi se nadgornjavaju, da ne kažem napušavaju i svi su eksperti za islam, tehnologiju sahranjivanja buđavih torti, dugoročne vremenske prognoze, a o misterioznim džinovskim talasima da i ne govorimo, iz te oblasti bismo ovde imali najmanje pet doktorata

dočim knjige malo slabije
nema se kad
qqriq qqriq 10:24 10.01.2015

Re: E moj Nebojša...

...sve sam go intelektualac na ovom blogu

pa vidi, malo zavisi i od bloga.
iza_duge iza_duge 12:17 10.01.2015

Samo kažem...

„NIN-ova nagrada uništila je sve moje iluzije o elementarnoj pristojnosti književne scene u Srbiji.“ Zoran Ćirić

Pseudonagrada

Ćirić je rekao da stalno ponavlja da nije Ninovac, jer je on pisac koji ne piše za nagrade, već zbog sebe i šačice svojih čitalaca i da bi rado prodao NIN-ovu nagradu za novac, pošto ga ne interesuje. Štaviše, mogao bi da pljune na nju.

Velikić/gospodstvo/odabrano društvo

Poslednji link je tu samo zato što se mnogo govori o gospodstvu gospodina V. Uz svo odvajanje dela od književnika, bez zalaženja u lične afinitete, simpatije prema takvom stilu pisanja (i uz rezervu da to nije tako), opet ne nalazim „velikost“ u Velikiću.

„Semolj zemlja“, „Veliki rat“, „Bernardijeva soba“, „Tai“ itd, samo su dokaz u šta se ta nagrada pretvorila, kada je reč o dobitnicima (što ne znači da nema zanimljivih autora među onima koji konkurišu), a to lepo podvlači Ćirić u prvom linku.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:30 10.01.2015

Re: Samo kažem...

Re: Samo kažem

Poslednji link je tu samo zato što se mnogo govori o gospodstvu gospodina V. Uz svo odvajanje dela od književnika, bez zalaženja u lične afinitete, simpatije prema takvom stilu pisanja


Uh, prvo sam poželeo da vam odgovorim - ali kad sam video da citirate naučne tekstove Marka Lopušine iz Večenjih novina naprosto ste me ostavili bez teksta... zato odoh lepo u svoju sobu da padnem u nesvest
iza_duge iza_duge 20:48 10.01.2015

Re: Samo kažem...

Nebojša Milenković
Re: Samo kažem

Poslednji link je tu samo zato što se mnogo govori o gospodstvu gospodina V. Uz svo odvajanje dela od književnika, bez zalaženja u lične afinitete, simpatije prema takvom stilu pisanja


Uh, prvo sam poželeo da vam odgovorim - ali kad sam video da citirate naučne tekstove Marka Lopušine iz Večenjih novina naprosto ste me ostavili bez teksta... zato odoh lepo u svoju sobu da padnem u nesvest


Jaka stvar.

Nije taj link sve.
Kad se neko u „neizmernoj ljubavi prema svom obožavanom biću zanese“, pa se uhvati za nešto što i nije moralo da bude tu, pa previdi i ovo:
uz rezervu da to nije tako
, a zanemari sve ono važnije navedeno, onda taj neko više ništa u svojoj zanesenosti i ne vidi, pa ni to šta, na primer, o samoj nagradi kaže jedan bivši dobitnik.

Bilo kako bilo, ja o Draganu Velikiću, ni o njegovim knjigama nikada nisam ni imala lepo mišljenje, a Vi ste bar u ovom blogu mogli da ga preskočite ili bar da ne pišete o njegovom gospodstvu. Što reče neko, „uskoro bi ga mogli čitati samo rođaci i prijatelji“.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:30 10.01.2015

Re: Samo kažem...

Nije da mi niste simpatični - ali ooovooliku meru (dozu) ogorčenosti i pored najbolje namere zaista nisam u stanju da razumem. Uostalom, Velikić uopšte nije (centralna) tema ovog bloga - ja, kao što možete primetiti ako se malkice potrudite, uopšte ne pokušavam da vas ubedim u svoj stav koji sam o njemu izneo - pa, dozvolićete, ni vi nećete uspeti da ubedite mene. A i zašto biste...

Dakle: Uzalud vam trud sviraču...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:29 10.01.2015

Re: Samo kažem...

Uzgred, kad već spominjete bivšeg laureata - verovatno vam je poznato da istom niko nije zabranio da Nagradu lepo vrati (sa sve novčanim iznosom, naravno)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:48 10.01.2015

Veliki Velikić

Čitao sam tog "velikog" srpskog pisca, doduše samo jednom, i to baš onaj njegov roman nasgrađen NIN-ovom nagradom. Evo, mojih skromnih čitalačkih opservacija, povodom ondašnje NIN-ove nagrade, već napisanih na ovom blogu:

"U prvom delu romana narator priča o svom životu izvesnom Rudiju.Ta priča se sastoji od niza nepovezanih fleševa. Kad se sve složi u jedan mozaik, na kraju prvog dela čitalac će shvatiti ko je narator. Narator je Danijel. Danijel je ostareli dirigent, invalid u kolicima, odrastao na primorju, otac mu je bio mornar na brodovima za rasuti teret, deda mu je skretničar iz Sićeva, pa ima mnogo toga o vozovima i vagonima, ima i o njegovoj majci ponajviše, o prvoj i drugoj mu ženi, ljubavnicama i još mnogo o svemu. Ali nema o Rudiju. Ne zna se ko je Rudi.

U drugom delu čitalac će shvatiti ko je Rudi. Rudi Stupar je mladić iz vojvođanske varošice, koji također ima majku, ali ne i oca. Otac mu je bio novinar, pa je rano preminuo. Rudi je nesuđeni glumac u traganju za svojim identitetom. Traga za njim od Beograda, gde je umesto glume završio germanistiku, preko Budimpešte i Minhena pa sve do Hamburga. Rudijevo traganje za samim sobom sponzorišu Rudijevi preci. Naime, on lepo živi trošeći porodično nasledstvo. Znajući da sve ima svoj kraj, pa i pozamašna od predaka mu zaveštana suma, Rudi povremeno i radi. Radi različite poslove: magacioner, kelner, šetač invalida i šminker mrtvaca. Tako je, gurajući invalidska kolica, slušao i priču onog Danijela iz prvog poglavlja.

U trećem poglavlju svi likovi iz Danijelovog i Rudijevog života, i živi i mrtvi, pričaju uglas. Ako već nije ranije, tu će čitalac shvatiti da su Danijel (onaj iz prvog poglavlja) i svi likovi iz njegovog života, ustvari likovi iz knjige koju piše Rudi (onaj iz drugog poglavlja). Zato se u trećem poglavlju i ne vidi jasno koje su čiji junaci i koja je čija priča. Nije najjasnije ni ko je glavni junak. Ustvari, glavni junak romana je piščev stil, ali u toj stilskoj konstrukciji čitalac ne vidi svrhu, roman nema ose, nema fabule. Kao kad dama izađe u svojoj novoj bundi, a nema odredište... sem da prošeta bundu.

A gde je tu ruski prozor, inače jedino okno, na celom prozoru sibirskih kuća, koje se povremeno i kratko otvara radi provetravanja?
Ruski prozor je, ako sam dobro shvatio, pisanje knjige radi provetravanje duše. Naravoučenije bi bilo: ko nije zadovloljan svojim životom, neka napiše knjigu i tako provetri svoju dušu. Samo neka pazi da time ne otvori Pandorinu kutiju."

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:31 10.01.2015

Re: Veliki Velikić

Pa posle samo kažite kako sam ja opsednut
larisa_bg larisa_bg 23:14 10.01.2015

Re: Veliki Velikić

Vojislav Stojković
Čitao sam tog "velikog" srpskog pisca, doduše samo jednom


Od srca preporučujem da pročitate romam Bonavia, neuporedivo je interesantniji i bolji nego svi prethodni Velikićevi. Čitljiv istinski. U prethodnim knjigama ponekad zna malo da smori čitaoca, a u romanu Bonavia toga nema.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:32 10.01.2015

Re: Veliki Velikić

Ako je već tako - ja onda preporučujem Severni zid
larisa_bg larisa_bg 23:38 10.01.2015

Re: Veliki Velikić

Nebojša Milenković
Ako je već tako - ja onda preporučujem Severni zid




Možemo da preporučujemo šta god hoćemo, niko nas ne šljivi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:40 10.01.2015

Re: Veliki Velikić

Možemo da preporučujemo šta god hoćemo, niko nas ne šljivi.


Pa što bih nas i šljivili - kad sve već znaju
qqriq qqriq 09:58 11.01.2015

Re: Veliki Velikić

ja onda preporučujem Severni zid


i ja.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:38 10.01.2015

Trijumf primitivizma

A, kad smo već kod preporuka, evo i jedan odličan tekst Filipa Davida:

Pravo značenje reči primitivac je prost, neobrazovan čovek. Ali kod nas najveće primitivce, oličenje primitivizma, nalazimo upravo među onima koji poseduju nekakvo obrazovaje. Jedna od karakterističnih osobina pravih primitivaca jeste njihova sposobnost da dugo i vešto skrivaju svoj primitivizam. U mirnim vremenima ugnjezde se u nekoj sredini i svojim manirima naizled uglađene osobe, pristojnim izgledom i uljudnim ophođenjem, uspevaju da zavaraju okolinu. Suština je zapravo zamaskirana sa nekoliko skupih odela i nekoliko naučenih fraza. Primitivci su tako ušuškani u samoj srži društva poput larvi koje mogu ostati larve čitavog života. Ali ako naiđu za njih povoljne okolnosti, iz tih larvi se razvijaju štetočine koje iznutra nagrizaju i dovode do propasti sve što dotaknu.

NA: http://www.prometej.ba/index.php/home-6/1641-filip-daviid-trijumf-primitivizma
angie01 angie01 10:43 11.01.2015

Re: Trijumf primitivizma

Pravo značenje reči primitivac je prost, neobrazovan čovek. Ali kod nas najveće primitivce, oličenje primitivizma, nalazimo upravo među onima koji poseduju nekakvo obrazovaje. Jedna od karakterističnih osobina pravih primitivaca jeste njihova sposobnost da dugo i vešto skrivaju svoj primitivizam. U mirnim vremenima ugnjezde se u nekoj sredini i svojim manirima naizled uglađene osobe, pristojnim izgledom i uljudnim ophođenjem, uspevaju da zavaraju okolinu. Suština je zapravo zamaskirana sa nekoliko skupih odela i nekoliko naučenih fraza. Primitivci su tako ušuškani u samoj srži društva poput larvi koje mogu ostati larve čitavog života. Ali ako naiđu za njih povoljne okolnosti, iz tih larvi se razvijaju štetočine koje iznutra nagrizaju i dovode do propasti sve što dotaknu


jao, kad moram da ponovim- toliko je tacno i znalacki sroceno i vec dugo aktuelno.
Черевићан Черевићан 01:20 11.01.2015

алтера парс

скрибоман сам (ја некријем)
да Награду апим . . би желео
а шта потом (кад Славље утули)
на завидми живот би се свео

стога - јебо ја похвале . . таке,
наставићу склапат' приче лаке
(чини ми се код Писаца прави
слична зебња у њиној је глави)
larisa_bg larisa_bg 21:50 11.01.2015

sad mi se čini 'vako

Što više pratim situaciju, sve više mi se čini da će Filip David da dobije nagradu.

larisa_bg larisa_bg 18:34 14.01.2015

Re: Prva tri

KRALJMAJMUNA
https://www.blic.rs/Kultura/Vesti/526405/FINALE-Horvat-David-Albahari-u-najuzem-izboru-za-NINovu-nagraduna vrhu:


baš sam sad to htela ovde da okačim


ima lep tekst o Horvatovom romanu, iz pera Miljenka Jergovića

qqriq qqriq 20:20 14.01.2015

Re: Prva tri

ima lep tekst o Horvatovom romanu, iz pera Miljenka Jergovića



Baš ga pohvalio. Jergović to ume, skoro me rasplaka čovek. Ali, vidi: šta sam se ja napisala tekstova da bih posle čula kako to zavodljivo radim a ono i nije baš toliko. Hoću reći da - dešava se - onoga ko piše nečije delo uzme do te mere da ga stavi - delo - na stepenik više.
Meni palo u oči da roman ima sto dvadeset stranica. Pamtim kad je "Mamac" dobio NIN-ovu nagradu.Gotovo svi su govorili: OVO ninova nagrada???!!!
Jer "Mamac" ima otprilike isto, "mali" roman čija prva rečenica glasi "Odakle da počnem".

O ljubavi i smrti piše Oto Horvat. Pa gde me nadje? Jedva čekam da čitam.
Super onaj deo kod Jergovića o tiražu i lakom nalaženju romana.
Kratak čas ironije.

edit: jedno od tumačenja pesme Edgara Alena Poa "Alone",
odnosno stih
"And all I loved, I loved alone"
savršeno bi se uklopio ( smrt supruge) u celu ovu priču o romanu/kritici.
Mada ja mislim da je Po mislio UKUPNO.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana