Muzika

KAO DA MRTVI METALI PADAJU SA NEBA*

docsumann RSS / 06.10.2014. u 20:19

Tko sa svojih dvadesetak godina nije slušao ekstremnu (gitarsku) muziku teško da će naći išta smisleno u ovom tekstu. No, ok, ni smislenost nije suština blogovanja. A mism i ta suština, kao da znamo o čemu je tu zapravo  riječ... A, evo ga i - konkretni i pomalo atipični  povod ovog bloga:


Smrt, razaranje, rat i njegovi ožiljci ... te autohtoni domaći death metal kao soundtrack stradanja jednog naroda.  Ujedno i ventil za oslobađanje od frustracija koje  to stradanje donosi.

 Metali su oduvijek  bili blisko skopčani sa industrijom smrti. Kako onih ličnih, pojedinačnih smrti,  tako  i onih masovnih, i megamasovnih. Nekako su se, kroz istoriju,  upravo metali pokazalii kao izuzetno  efikasni  u tom pogledu - mačevi, koplja, vrhovi strijela, topovska đulad, olovna zrna, tenkovi,  avioni, nosači aviona ... kamioni samoubice...

 Ima u filmu Konan ona scena kad  Tulsa Dum objašnjava varvarinu da je meso (ipak) snažnija tvar od čelika. Bez ruke koja ga drži mač je mrtav ... metal. Mrtav metal smrti.

Death Metal kao podžanr heavy metal muzike nastaje sredinom 80-tih godina prošlog vijeka iz thrash metala (baš kao i njegov blizak rođak, i brat po ekstremizmu, black metal).

Slayer-5.jpgKažu da se čak zna i žarište iz koga su izdžikljali prvi pravi DM bendovi. U muzičkom smislu izvorište i inspiratište DM-a je Slayerov treći studijski album Reign in Blood  (1986). Ovo opako (multi kontroverzno)  ostvarenje  je po više osnova ključno za formiranje modernog, ekstremnog metal zvuka. Najuticajniji, ako ne i najbolji HM album u povijesti ljudskog roda.

Sam naziv Death Metal potiče sa albuma Seven Churchs, američkog hm benda Possessed, iz 1983.

Geografski, DM ima dva zavičaja – sunčanu (!) Floridu, preciznije rečeno Tampu (Obituary, Morbid Angel, Deicide, Canibal Corpse …), i ledenu Švedsku (Entombed, Dismember, Grave…). Interesantno da je švedska DM scena, od samih svojih početka,  bila u konstantnom hladnom ratu sa Black Metal fanaticima iz susjedne Norveške.

Za razliku od blek metala, koji je koncepcijski izrazito striktan u svom pro-evil satanističkom diskursu, death metal je tematski razuđeniji. Pa tako u sferu interesovanja DM bendova, pored raznoraznih oblika (nasilne) smrti i razaranja kao osnovnih lajt motiva, ulaze i SF tematika, horror (mnogi DM bendovi su inspirisani djelom H.P.Lavkrafta), epska fantastika, misticizam, filozofija, politika i njeni demoni:  terror, eksploatacija,  totalitarizam; istorija, naročito istorija vojevanja;  razni oblici patološkog i ekstremno patološkog ponašanja – nekrofilija, manijakalizam, kanibalizam, sadizam … kao i već pomenuti satanizam.

No, suštinska razlika između blek i death metala je u samoj muzici. Dok u BM-u preovlađuju visoki, vrišteći vokali i zvečeće gitare naštelovane u visokom registru, DM karakteriše dubok, sirov&surov zvuk sa prepoznatljivim tzv. growl vokalima, koji kao da oponašaju  lavlju  riku iliti kao da promukli Uruk Hai pjeva četničke pjesme.  Uz growl krkljanje, izvlačenje maksimum potencijala iz duple  bass  pedale je najtipičniji muzički specifikum DM-a. Naravno,  brutalnost, agresivnost i žestina  se podrazumjevaju.

Bendovi koji su ključno uticali na definisanje i uobličavanje DM-a, pored već pomenutih su i – Death, čiji  album Scream Bloody Gore (1987) se smatra za možda prvim, pravim DM izdanjem;  Suffocation začetnici  tehničkog iliti progresivnog DM-a, prepoznatljivi po kompleksnim strukturama svojih pjesama i virtuoznim sviračkim umjećem; Bolt Thrower perjanice britanske DM scene, s ratnim tematikama kao okosnicom svog stvaralaštva.

Nekako je ta britanska DM scena (Benediction, Carcass …),uz tamnošnje pionire veoma im bliske grindcore scene (Napalm Death i Extreme Noise Teror…), najviše odgovarala mom izuvrnutom, zdrobljenom ukusu za teške zvuke.

Uzgred, moje interesovanje za DM se poklopilo sa njegovim zlatnim godinama početkom posljednje decenije prošlog vijeka. Danas , tek provremeno, svaka 2-3 mjeseca izvršim petnaestominutno protrčavanje kroz scenu, prodžaram uši duplom bas dozom brutalne buke i izbukmarkišem eventualna interesantnija ostvarenja. Recimo, posljednje što sam arhivirao  - Be'lakor (melodični DM), Skinless (genuine brutal metal), Burning The Masses ( izuzetan bubnjar, savršeno usviran bend) … Nisu baš najsvježija dešavanja na svjetskoj DM sceni, ali…

Kao i mnoge druge oblasti  ljudskog stvaralaštva, DM se u današnja vremena disperzovao u više podpodpravaca – melodični, tehnički, zacrnjeni DM, te goregrind, pornogrind, deathcore …za svakog ponešto, za ponekog svašta.

Mišljenja sam da je DM mnogo bolji kao začin, dodatak crossover muz’ciranju nego kao glavno jelo. Takođe, DM zvuk, sa svojom tetaralnom težinom i demonskim refleksijama, idealano je izražajno sredstvo za  scensko  uobličavanje mračnih,  dramatičnih i furiozno nasilnih  scena.  A taj težak drobeći zvuk, gromoglasan kao zemlja što tutnji od topota kopita adskih konja u jurišu moćnih sila destrukcije treba znati slušati, jer u protivnom oće uši da zabole.

 

*    Heavy Metal je dobio naziv po komentaru  novinara New York Timesa napisanom nakon Hendriksovog koncerta za koji je rekao da je zvučao kao da su teški metali padali sa neba.

 

 

Tagovi



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drzura drzura 21:09 06.10.2014

ruski metal

drzura drzura 21:15 06.10.2014

nije metal al je hevi

drzura drzura 21:21 06.10.2014

i ko će sad

da nam vjeruje da sam ja sasvim slučajno prvi koji komentriše!?
bio sam u kamenare
na ribanje do prije pola sata,uvatio dvije orade od pola kila,i 4 fratra taman za roštilj sutra,dođi poslje posla ima i pečurki od posljednje berbe.
preporuka za blog
ps
izvinjavam se ako je ovo trebalo na pp
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:31 06.10.2014

Re: i ko će sad

uvatio dvije orade od pola kila

jadne orade :(
drzura drzura 21:57 06.10.2014

Re: i ko će sad

jadne orade :(


e pa jbga, nisam ja kriv što nisu zagrizli roditelji im. svaka ima po 600 grama, nisam mogao da ih vratim nazad u more.ja sam za razliku od docsa mesožder sa izrazitim afinitetom za ribu.
docsumann docsumann 22:17 06.10.2014

Re: i ko će sad

BebaOdLonchara
uvatio dvije orade od pola kila

jadne orade :(


hehe, to mu i ja stalno pričam
alselone alselone 22:15 07.10.2014

Re: i ko će sad

uvatio dvije orade od pola kila,i 4 fratra taman za roštilj


Ove godine sam na moru ucio da pravim ribu na rostilju. Ali kako bog zapoveda, ne 'nako. Dakle, marinada sa maslinovim uljem, origanom, limunom i samo malo sad mi je stao mozak, kako se zvase biljcica. Bio je tu sa nama neki matori makedonac, profesionalac, taj nas je ucio svim cakama. Oradu smo pravili jedan dan ali mi je ubedljivo najbolji brancin. I girice, po receptu "duplo soli i skini sa rostilja 30 sekundi pre nego sto postanu ugalj".
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 22:00 06.10.2014

Auh

imao sam neku svoju fazicu sa 13, 14 godina u vrijeme dok je izlazio MetalHammer sa Davidom Vartabedijanom & co i dok se prohodavalo u raznim distorzijaškim varijantama mada nikad nije otišlo dalje od recimo prva četiri albuma Metallica (Megadeath, sa bivšim im gitaristom i sl., dakle više neki heavy negoli gore pobrojani bendovi). However, i to me vrlo kratko držalo, godinama ne slušam, zaobilazim u širokom luku ali nisam isključiv, recimo, prošle godine na Kastelu jedan mladi riječki bend One Piece Puzzle koji kombinuju više pravaca, sa ženskim vokalom i preciznom aranžmanskom svirkom podržanom matricama sa miksete ali sa žestokim utemeljenjem u metalu - baš me oduševio. Nije nešto što bih puštao kući u redovnoj varijanti ali bih definitivno ponovo otišao na njihovu živu svirku.
grindcore scene (Napalm Death


Ovo si vjerovatno gledao - kačim povremeno na Fb, odličan

+ Light metal is like heavy metal without weight



docsumann docsumann 22:16 06.10.2014

Re: Auh

recimo, prošle godine na Kastelu jedan mladi riječki bend One Piece Puzzle koji kombinuju više pravaca, sa ženskim vokalom i preciznom aranžmanskom svirkom podržanom matricama sa miksete ali sa žestokim utemeljenjem u metalu - baš me oduševio


baš sam na to mislio kad sam napisao da je DM odličan dodatak fuzionisanoj hejVi svirci.

a evo još jednog riječkog bisera s dosta metala u krvi ...

Hesus Attor - Guatemala Dreaming
drzura drzura 22:39 06.10.2014

Re: Auh

riječani su vrh!!!


pogledati video obavezno!
kick68 kick68 22:55 06.10.2014

Re: Auh

Ovo si vjerovatno gledao - kačim povremeno na Fb

Kakav je folirant ovaj Dzim Keri! Licno je trazio da Cannibal Corpse nastupe u njegovom filmu Ace Ventura. Evo svedocenja o tome na 30:20:)
docsumann docsumann 23:15 06.10.2014

Re: Auh

heh, nisam znao za ovaj dokumentarac. tnx.


ozbiljan extreme metal bend:


kick68 kick68 23:24 06.10.2014

Re: Auh

nisam znao za ovaj dokumentarac. tnx.

Nema na cemu. Nije rec o samo jednom dokumentarcu, to je serijal Metal Evolution. Ali ti si to vec sve ionako doktorirao, mozda ti cak bude dosadno:)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:28 06.10.2014

Re: Auh

Kakav je folirant ovaj Dzim Keri! Licno je trazio da Cannibal Corpse nastupe u njegovom filmu Ace Ventura. Evo svedocenja o tome na 30:20:)


Ma to je samo dobar skeč, šala na tuđi račun ali obrati pažnju Kik - čak i član benda kaže da mu je Keri prilikom razgovora rekao da je otkidao od smijeha kad im je prvi put čuo "vokale".

Btw, ovo sa paljenjem crkava na sjeveru je jezivo

docsumann docsumann 23:35 06.10.2014

Re: Auh

Btw, ovo sa paljenjem crkava na sjeveru je jezivo


Bojane, svojevremeno sam napisao i blog o Blek Metalu (to su te palicrkve), možda ti bude interesantno s fenomenološke strane - Black as Ice
drzura drzura 00:03 07.10.2014

Re: Auh

Btw, ovo sa paljenjem crkava na sjeveru je jezivo

meni je to sasvim ok, ja bi ih spalio sve!!!i džamije i sinagoge i sve slične građevine, nije baš da služe nekoj opravdanoj svrsi, ko hoće neka vjeruje ,ko mu brani. ali izvinjavam se to progovara staljinista kao jedna od više mojih šizofrenih ličnosti!(meni najdraža usputbudirečeno)

http://www.cdm.me/drustvo/podgorica/zbog-godisnjice-od-osvestanja-hrama-zabrana-saobracaja-pjeva-sergej-cetkovic

eee blago nama snjim
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 00:03 07.10.2014

Re: Auh

Opako, starac, opako, kakvi budalaši... posebno detalj sa fotografijom samoubistva za omot ploče - stvarno treba biti dobro uvrnut za te stvari... Odličan tekst, zavario sam 78 preporuku!
docsumann docsumann 05:07 07.10.2014

Re: Auh

meni je to sasvim ok, ja bi ih spalio sve!!!i džamije i sinagoge i sve slične građevine, nije baš da služe nekoj opravdanoj svrsi, ko hoće neka vjeruje ,ko mu brani. ali izvinjavam se to progovara staljinista kao jedna od više mojih šizofrenih ličnosti!(meni najdraža usputbudirečeno)


pa, da, pseudoreligijom protiv religije.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 08:02 07.10.2014

Re: Auh

ja bi ih spalio sve!!!i džamije i sinagoge i sve slične građevine, nije baš da služe nekoj opravdanoj svrsi, ko hoće neka vjeruje ,ko mu brani. ali izvinjavam se to progovara staljinista kao jedna od više mojih šizofrenih ličnosti!(meni najdraža usputbudirečeno)

totalno te razumem, ali to-tal-no. doduše, ne bi ih spalila (neke su zaista jako lepe), već im promenila namenu. pretvoriš ih u koncertne sale, npr, ili škole tamo gde imaju taj deficit.

nije tajna da ja uopšte ne podnosim metal, a pogotovo kad je mrtav. s tim u vezi, najdalje što mogu da odem u gitarskoj muzici, a da uživam, je:
docsumann docsumann 12:06 07.10.2014

Re: Auh

nije tajna da ja uopšte ne podnosim metal, a pogotovo kad je mrtav.


i ja tebe potpuno razumjem. to ti je sličan mehanizam dešavanja zbog kojeg npr. ja ne volim ljutu hranu.

jedan od najboljih klubova za benč presere zove se Metal Militia (po istoimenoj pjesmi od Metalike). mož pretpostavit koja se muz'ka u njemu pušta

Bench Press Workout Metal Militia

(zipa ziku u pozadini)
inco inco 16:01 07.10.2014

Re: Auh

drzura
riječani su vrh!!!


Mnogo repetitivno, trebalo je da dodaju još jedan stih: "... ja prskam belo!"

Inače još od kad sam prvi put video 'spot' pokušavam da provalim šta se desilo na tom skupu sufista (I assume), tj. što si tako lupaju glave u prazno. Doduše većina tih tresnutih istočnjačkih 'igara' bi moglo da ima savršenu metal podlogu pa koga ne mrzi: LINK, LINK, LINK i LINK

Ja sam manje tresoglavljenja gledao na live metal koncertima nego na ovim skupinama
docsumann docsumann 17:46 07.10.2014

Re: Auh

a sam manje tresoglavljenja gledao na live metal koncertima nego na ovim skupinama


đavo je donio šalu ... Slayer Goes To Church

docsumann docsumann 20:21 08.10.2014

Re: Auh

kick68
nisam znao za ovaj dokumentarac. tnx.

Nema na cemu. Nije rec o samo jednom dokumentarcu, to je serijal Metal Evolution. Ali ti si to vec sve ionako doktorirao, mozda ti cak bude dosadno:)


nije mi bilo dosadno. štaviše, upotpunio sam nedostajuće mi djeliće ove muzičke slagalice.
a ova epizoda je upravo o onom segmentu metal scene koja mene najviše interesuje. misim - samo extreme metal je metal, ostalo je pop rock.

preporučujem!
anfieldroad anfieldroad 21:16 08.10.2014

Re: Auh

uopšte ne podnosim metal, a pogotovo kad je mrtav



Hmmm...ili,
Samo mrtav metal je dobar metal !
chitach chitach 22:44 06.10.2014

koji si ti car

u zivotu nisam usao u teretanu/fitnes salu (iako mi jednom jedan cimer rekao da on ima moju visinu i moje kosti, napravio bi zivotinju od sebe) niti kupio metal album, ali tako dobro pises da mi svaki put kada procitam tvoj blog dodje da upravo uradim ono o cemu si pisao .samo toliko
docsumann docsumann 22:52 06.10.2014

Re: koji si ti car

uh, ovo je ozbiljan kompliment, a takav se ne odbija

hvala baš.
drzura drzura 22:51 06.10.2014

još malo ludih riječana

docsumann docsumann 22:53 06.10.2014

Re: još malo ludih riječana

zurkaš, jes' ti to meni pek'o rakiju danas, možda?
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 23:03 06.10.2014

Re: još malo ludih riječana

Pravi momački death metal vic
drzura drzura 23:17 06.10.2014

Re: još malo ludih riječana

zurkaš, jes' ti to meni pek'o rakiju danas

nisam stari, dvaespetog dvaesšestog ću vjerovatno, ili prvi vikend u novembru
bićeš blagovremeno obavješten:
docsumann docsumann 23:00 06.10.2014

interesantan DM bend


egiptolozi po vokaciji. teme pjesama su im vezane za stari Egipat, njihov misticizam, religiju i sl.

inače gaje veoma zahtjevan svirački pristup

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:02 07.10.2014

Uf...

Postoji nešto što me je uvek odbijalo od svega toga.

Verovatno ta iracionalost koju tu opisuješ kao

Pa tako u sferu interesovanja DM bendova, pored raznoraznih oblika (nasilne) smrti i razaranja kao osnovnih lajt motiva, ulaze i SF tematika, horror (mnogi DM bendovi su inspirisani djelom H.P.Lavkrafta), epska fantastika, misticizam, filozofija, politika i njeni demoni: terror, eksploatacija, totalitarizam; istorija, naročito istorija vojevanja; razni oblici patološkog i ekstremno patološkog ponašanja – manijakalizam, kanibalizam, sadizam … kao i već pomenuti satanizam.


Ja generalno imam problem sa metalom koji god prefiks imao, sem treša koji je u stvari mnogo bliži хацеу...

Nekako mi to sve zvuči kao vrlo lagana prečica ka Ljotiću i sličnim demonima, ako me razumeš :)

P.S.

Ako me ne razumeš, da objasnim putem tvojih zemljaka:



Da znam, oni nisu DM, ali kao što rekoh meni sve to konvergira ka nekom istom zlu, bilo to neko fejk "nacionalno prosvetljanje", ili neko "satansko prosvetljenje" ili šta god od svega toga...
Pazi, ne navodim ove momke baš tako bezveze.

Ta doza ne spoljašnje, već unutrašnje destrukcije koju ceo taj fazon nosi (bilo da je u pitanju DM ili BM ili kuracpalacMetal, nebitno) mi je uvek bila odbojna.
I da, ubeđen sam da se tu zapravo radi o autodestrukciji.

Za kraj, citirao bih Bukovskog:
"Ne valja se igrati sa ludilom, jer, ludilo se ne igra"





docsumann docsumann 00:17 07.10.2014

Re: Uf...

Ja generalno imam problem sa metalom koji god prefiks imao, sem treša koji je u stvari mnogo bliži хацеу...


sve je to za ljude, i dopadanje i nedopadanje. no big deal. nikad ih nisam shvato (pre)ozbiljno ni ideološki ni filozofski.

a i nikad nisam bio metalac, al' mi prijalo kad naletim na dobru žestinu. priznajem bio sam se pomalo navuk'o na taj ulatra heJvi saund. ganjao sam sve ekstremniji zvuk, al' uz obavezno kvalitetnu svirku i dubok gruv. no i to se isfura u prolazu.

ostale samo uspomene i poveća arhiva spakovana u hard&heavy folder.

"Ne valja se igrati sa ludilom, jer, ludio se ne igra"


di da se igram. vrlo sam pažljiv prema sopstvenom ludilu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:28 07.10.2014

Re: Uf...

А ко је, од наших музиканата, интересантан? Ја ту сцену уопште не познајем.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:36 07.10.2014

Re: Uf...

ostale samo uspomene i poveća arhiva spakovana u hard&heavy folder.


ma imam to i ja, ali ovo je bitno:

di da se igram. vrlo sam pažljiv prema sopstvenom ludilu


to već iskustvo govori iz nas

(izvinjavam se na ovom NAS, ali nekako mislim da ovom prilikom taj izraz nije nepriličan)
docsumann docsumann 00:52 07.10.2014

Re: Uf...

Predrag Brajovic
А ко је, од наших музиканата, интересантан? Ја ту сцену уопште не познајем.


pravo da ti kažem ni ja ne poznajem domaću metal scenu. početkom 90-tih Bloodbath su bili nešto poznatiji u andergraund krugovima. e, da, i Đura Svarog koji je mjenjao više metal-hc-industrial bendova. svirao i u kultnim Overdose.

ja sam se družio sa nekom hc ekipom koja je gajila silno poštovanje prema Slayeru, te tako i sam počeh da ih slušam. ustvari tako je počelo moje kontaminiranje teškim metalima, ako se ne računa ono klinačko loženje na Iron Maiden, i kasnije na Metaliku, koju su svi slušali.

Slayer je bio ozbiljni iskorak u ekstremni metal.
docsumann docsumann 00:54 07.10.2014

Re: Uf...

(izvinjavam se na ovom NAS, ali nekako mislim da ovom prilikom taj izraz nije nepriličan)


ma, nema potrebe za izvinjavanjem, do sada smo se već upoznali i izdentifikovali k'o MI
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 00:59 07.10.2014

Re: Uf...

Predrag Brajovic
А ко је, од наших музиканата, интересантан? Ја ту сцену уопште не познајем.


Pazi, ja već duže vreme ne mogu da se pohvalim da pratim scenu (omatorilo se) ali zadnje od tih mlađih "tvrđih" bendova što mi se svidelo je Jewy Sabatay, nažalost basista je preminuo pre koju godinu pa se i bend raspao ako se varam. No oni ne spadaju u ono o ćemu Docs ovde priča, sem što su gitare "jake".

(kad kažem mlađih, to je naravno iz moje perspektive :) )

blogovatelj blogovatelj 01:28 07.10.2014

Re: Uf...

svirao i u kultnim


Oduvek me zanimalo kako bendovi postaju kultni?
I jel ima na primer kultni turbo folk, ili kultni narodnjak?
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:45 07.10.2014

Re: Uf...

pravo da ti kažem ni ja ne poznajem domaću metal scenu.

ovo je obavezan dodatak.

dreDDup - total noise,lp
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:24 07.10.2014

U krošnjama Abonosa

U krošnjama Abonosa

U Banjaluci ima jedan sjajan tip - voditelj na Big Radiju - Demolition Man alias Dalibor Dado Dejanović, pjevač negdašnje Lobotomije (metal bend sa kojim smo krajem devedesetih svirali jednu brucošijadu u holu pravnog fakulteta) vrlo važan kao veliki muzički znalac i vrlo urban lik bitan za alter duh grada. Već mnogoo godina vodi nekoliko zanimljivih noćnih emisija (zgodno kreću oko ponoći pa do jutra - što ga je prirodno usmjerilo na sve noćobdije) od, sad već kultne, Urbane Ekstravagance preko Rokenrolera, Altera do Danger Zone koja je najbliža bendovima iz ovog posta. Poprilično upućen tip - zaslužuje poseban blog, za Abonos sam čuo u Dendžer Zoni
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 11:52 07.10.2014

Plus

naravno legendarni Zenit Đozić kao legitimni predstavnik
metalaca iz Zenice sa svojim prijedlogom himne


docsumann docsumann 12:21 07.10.2014

Re: Uf...

Oduvek me zanimalo kako bendovi postaju kultni?


postoji par uslova.
prvi je, naravno, kvalitet, koji se ujedno referiše u odnosu na milje u kojem je bend kultan.
drugi je obično kratka karijera benda, unutar koje on nije u potpunosti uspio da ostvari sve svoje potencijale.
i treći - uticaj i značaj koji je bend ostvario na scenu kojoj pripada.

najbolji primjer za to je upravo pomenuti Overdose. nakon njihovog nastupa kao predgrupe mu, ni Koji nije bilo svejedno da izađe na binu na svom posljednjem koncertu prije odlaska u London ...

docsumann docsumann 12:51 07.10.2014

Re: U krošnjama Abonosa

Poprilično upućen tip - zaslužuje poseban blog


nu, davaj!
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:18 07.10.2014

Blogetčelendž

docsumann
Poprilično upućen tip - zaslužuje poseban blog


nu, davaj!


Važi, ali prvo Beba jedan blog o alikvotnom pjevanju ( pjevač pored izvođenja osnovnog tona u isto vrijeme proizvodi dodatne tonove - dakle jednim glasom dva različita tona istovremeno) koje vuče korijene iz tradicionalnog mongolskog i tuvanskog grlenog pjevanja (ovaj tip lijevo sa bušilicom je apsolutni car!)

Polyphonic Overtone Singing - Anna-Maria Hefele


mada može i o onom svom opasno čudnovatom Kvintesencu
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:57 07.10.2014

Re: Blogetčelendž

Važi, ali prvo Beba jedan blog o alikvotnom pjevanju

uopšte ne znam kako to izvode (znam, ali mi ne ide ). to što radi ova riba je totalno ludilo, mrtva ladna, ništa se ne umara, diše pravilno za razliku od mene.
pazi ovoga (koji nudi skype lessons :)))


mada može i o onom svom opasno čudnovatom Kvintesencu

misliš, u svetlu anonimnih i onih drugih blogera, da se izofiram?
inco inco 16:36 07.10.2014

Re: Uf...

Predrag Brajovic
А ко је, од наших музиканата, интересантан? Ја ту сцену уопште не познајем.


Za uzrast do 25 godinica: LINK

Za posle 25-e (il' litre vodke): LINK

Ono jes' nije baš DM, but close enough. A ko hoće da vidi kako metalci padaju u sevdah, evo snimka iste pesme sa koncerta u Zagrebu

Kako sam se ja psihički negde zakucao taman tu negde oko 25-e meni najviše odgovara crossover: LINK



Inače cela ta Piknik / Pero Defformero ekipa su neprevaziđeni carevi. I skroz je super što se zajebavaju i što sebe ne doživljavaju smrtno (sic!) ozbiljno. Za kraj: LINK

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:38 07.10.2014

Re: Blogetčelendž

pazi ovoga (koji nudi skype lessons :)))


Stvarno fascinantno - slaže čitave melodije, neka maglena asocijacija bile
bi mi gajde - onako kad gajdaši drže jedan ton i na njega "kaleme" linije.
Stvarno prava misterija kako proizvode te harmonike - i sa kakvom to
lakoćom rade.



misliš, u svetlu anonimnih i onih drugih blogera, da se izofiram?


Naravno, mada ti si već raskrinkana Bebo, ili je bolje da ovako javno kažem - Kai Nigemane

Šala, šala
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:23 07.10.2014

Re: Uf...

Pero Defformero


Nedavno je bio Dan čitanja stripova u javnosti pa je i Pero
podržao akciju Veselog četvrtka što je bilo max. cool.
docsumann docsumann 17:24 07.10.2014

Re: Blogetčelendž

(ovaj tip lijevo sa bušilicom je apsolutni car!)




lu-di-lo!!
docsumann docsumann 08:58 08.10.2014

Re: Uf...

inco


ako nije problem, konvertuj neke od ovih klipova u linkove, pošto dobijam pp da neke od naših kolega ne mogu da se uključe na blog.

hvala
inco inco 10:59 08.10.2014

Re: Uf...

Učinjeno, ak' stignem ću napišem dole kako da se izbegne taki problem altogether (pod uslovom da se koristi Firefox).
anfieldroad anfieldroad 21:48 08.10.2014

Re: Uf...



Ne znam za metal, ali "kultni" beogradski (vracarski) HC bend 90-ih je bez sumnje Saht (ne saht nego shaht u smislu poklopac od kanalizacije)
docsumann docsumann 22:00 08.10.2014

Re: Uf...

anfieldroad


Ne znam za metal, ali "kultni" beogradski (vracarski) HC bend 90-ih je bez sumnje Saht (ne saht nego shaht u smislu poklopac od kanalizacije)


devedesete su inače bile sjajne godine za bg hc. teška vremena su pogodno tlo za tešku svirku ...

rejection
alselone alselone 22:29 08.10.2014

Re: Uf...

devedesete su inače bile sjajne godine za bg hc.


Devedesete su bile sjajne za NS rok i BG Djogani dance.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:03 08.10.2014

Re: Uf...

Devedesete su bile sjajne za NS rok

na primer,u ns
sem dreddupa (koji je više krosover)
nisam čuo pristojan metal bend. na primer,jedno vreme sam svuda naletao na one sangre eterna, ali to je bio totalan lavmjetal.



ipak,ima jedan bend vredan pažnje ;paimonia
anfieldroad anfieldroad 00:00 09.10.2014

Re: Uf...

teška vremena su pogodno tlo za tešku svirku ...


Heh, znaci da pravo vreme za HC tek dolazi u "region"...
anfieldroad anfieldroad 00:26 09.10.2014

Re: Blogetčelendž

Stvarno fascinantno - slaže čitave melodije, neka maglena asocijacija bile
bi mi gajde - onako kad gajdaši




Break beat je a kapela "pevanje" u kome izvodjac sam grlom, stomakom, plucima i glasnim zicama stvara utisak da gomila instrumenata svira istovremeno. Kenny Mohammed je jedan od takvih izvodjaca. Poceo je u Njujorskom metrou, ne slucajno - akustika u hodnicima je savrsena. NATGEO je napravio i emisiju o njemu u kojoj su mu gurnuli u usta sonde sa maleckim kamerama i mikrofonima i to dok izvodi svoj break bit. Ustanovili su da glasne zice, nepca i jezik kod njega pokrece preko 180 misica. Kod obicnog coveka, inace desetak misica su dovoljni za razgovetan govor kao i obicno pevanje. Zacetnik tog stila ili bolje preteca je Bobi mek Ferin.
alselone alselone 07:52 09.10.2014

Re: Uf...

krosover


Koliko tih pravaca ima? Meni su muzicki pravci kao boje. Ne prepoznajem maroon, lime, magenta, plum, i slicno, prepoznajem, 8 boja, plava, zuta, crvena...
docsumann docsumann 11:08 09.10.2014

Re: Uf...

alselone
krosover


Koliko tih pravaca ima? Meni su muzicki pravci kao boje. Ne prepoznajem maroon, lime, magenta, plum, i slicno, prepoznajem, 8 boja, plava, zuta, crvena...


krosover je kao što to ime kaže prevazilaženje granica (okvira) žanra, odnosno mješanje&miksanje različitih muzičkih uticaja u zvučnu organsku cijelinu.

recimo treš metal i hardkor, rok i rep, džez+pank i sl.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:06 09.10.2014

Re: Uf...

krosover je kao što to ime kaže prevazilaženje granica


bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 20:52 09.10.2014

Re: Blogetčelendž

Break beat
Kenny Mohammed


Moćan! Mek Ferina sam slušao ranije. E sad, gore nisam slučajno dao gajde kao asocijaciju - I kod Kenija i kod Mek Ferina radi se o vraški dobrom i kvalitetnom izvođenju repertoara različitih zvukova (note, ritam) koji se smjenjuju u vrlo kratkom trajanju - no ono što je Beba gore okačila - onaj lik - radi se o istovremenom pjevanju dakle "dvoglasu" dva različita tona koji se preklapaju - pri čemu je jedan "prateći" i traje a drugi su melodija i znatno su tiši i u drugom planu ali se itekako čuju.
drzura drzura 00:28 07.10.2014

uroš tošković

istinski hevi metal

stefan.hauzer stefan.hauzer 00:42 07.10.2014

.

uh,entomed sam slučajno uhvatio
kada sam naleteo na ovaj cover. bila je to , love at first sight .


ipak,oduvek sam bio nježna duša - stonera:)

electric wizard - funeralpolis
docsumann docsumann 00:58 07.10.2014

Re: .

uh,entomed sam slučajno uhvatio kada sam naleteo na ovaj cover. bila je to , love at first sight .


oni su sa DM prešli na nešto što se zove death rock ili tako nešto. mene su (iako satanisti) dobili ovom izvedbom uz pratnju švedskog kraljevskog baleta, pred nekom uštogljenom publikom ...

Entombed-Chief Rebel Angel (Live)

a stoner je jedini metal koji regularno slušam i dan danas. mada, ruku na srce, više je to rokačina nego metalurgija ...



P.S. true swedish death metal ...

Grave - Into The Grave
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:28 07.10.2014

Re: .

:) u poslednje vreme,ne mogu žanrovski da odredim nijednu ziku.
ali bih rekao,da je ovaj bend
najbliži ovome;
Mišljenja sam da je DM mnogo bolji kao začin, dodatak crossover muz’ciranju nego kao glavno jelo


wreck and reference - want,lp
angie01 angie01 11:11 07.10.2014

,

hevi mentol

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:38 07.10.2014

Re: ,

hevi mentol

ili hepi metal. :)
Gospodja Klara Gospodja Klara 23:15 07.10.2014

Re: ,

hevi mentol


Kao da mrtvi mentoli padaju s neba.:)
vera.nolan2 vera.nolan2 12:27 07.10.2014

Živi metali lete iz pakla duše

ajd ne zameri na obrtu!

Tko sa svojih dvadesetak godina nije slušao ekstremnu (gitarsku) muziku teško da će naći išta smisleno u ovom tekstu.


Tekst odličan ,inspirativan za dalje slušanje i iščitavanje,baš mi je povod da te razne pravce malo upoznam,a...
...svaka generacija ima svoj ekstremni muzički izraz,a ekstremni gitaristi,pa oni su za sva vremena! Evo jednog koga često i rado i slušam i gledam,a vidim da volim mnoge haevy metalce i ne znajući za sve njih,da se tu svrstavaju.

http://www.youtube.com/watch?v=GAeyhl3UVRE
docsumann docsumann 17:39 07.10.2014

Re: Živi metali lete iz pakla duše

ajd ne zameri na obrtu!


ma budi bez brige.


nego, baš na današnji dan prije 38 godina objavljeno je ovo legendarno izdanje (saće blogi da pita kako to neki album postaje legendaran )

Slayer - Reign in Blood


zašto je ovaj album toliko ključan u hm povijesti, možda najbolje objašnjavaju riječi njihovog gitariste Keri Kinga:

"If you released Reign in Blood today, no one would give a shit. It was timing; it was a change in sound. In thrash metal at that time, no one had ever heard good production on a record like that. It was just a bunch of things that came together at once."
vera.nolan2 vera.nolan2 22:33 07.10.2014

Re: Živi metali lete iz pakla duše

ajd ne zameri na obrtu!
ma budi bez brige.


Sigurna sam da razumeš da taj obrt reči nisam napravila slučajno i kako i sam kažeš interesantno mi je sa fenomenološke strane - Black as Ice,tvoj raniji,izvanredan blog je izvrsna dopuna za već, u toku traganjem :zašto baš Finska i Švedska i zašto uopšte crno magijski,demonski,destruktivan,dijaboličan aspekt- blek metala .. "zašto zlo I njegovo, gotovo religiozno, veličanje".
Ako je buntovnički odgovor na stvarnost,iz kojih ponora duše dolazi ta zastrašujuća ikonografija;da li anticipira i apokaliptičnu dubinu problema koji mogu nenadano eskalirati,kao te zapaljene crkve čiji spisak iscrpno daješ,..itd,mnogo pitanja.
U svakom slučaju,lepa mi tema da dalje istražujem ,a možda nađem još ponešto dobro za slušanje kao npr,još jedan odličan gitarista,pa makar mi i mlatio nervni sistem. Slušam samo klasiku i jazz,te mi ovo dođe kao muzičko osveženje

http://www.youtube.com/watch?v=SdC6N-CBdfQ&list=RDSdC6N-CBdfQ#t=0




4krofnica 4krofnica 19:02 07.10.2014

*****



doks, mjuz je okej, ali znaš već.. vokali: grebu po mozgu.
:)
foto: kill me now




nevezano: sad sam pročitala vest da je <bigmouth Morrissey> bolestan
:(


docsumann docsumann 09:10 08.10.2014

Re: *****

vokali: grebu po mozgu.


nekome je to grebanje, nekome češkanje
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:05 08.10.2014

Re: *****

Сад сам помислио на Крофницу, рекох -- имам ствар за њу... Ако се обрукам, неће бити први пут.



Како је њима лепо док свирају... Хладни Немци ;-)
4krofnica 4krofnica 17:51 08.10.2014

Re: *****


Kако је њима лепо док свирају.


aha
(i ovde može bez pevanja) volim kad zazveči pleh :)
ovo je sasvim, intrumentalnometalno, u temi.
da dodam moj omiljeni metal(ni instument) Hang Drum

- <Portico Quartet>

(doks, izvini za ovaj trol nJežnih ritmova, Brajović je prvi počeo!)



Jaril Jaril 19:05 07.10.2014

Увек ме збуни

кад чујем да се се метал сматра неком тврдом, мрачном музиком, а оно дурски и молски акорди, дијатонска мелодика, паралелне терце, јасан пулс и сл.

јутјуб линк
Jaril Jaril 19:13 07.10.2014

Звук метала волим ;)

docsumann docsumann 10:26 08.10.2014

Re: Увек ме збуни

кад чујем да се се метал сматра неком тврдом, мрачном музиком, а оно дурски и молски акорди, дијатонска мелодика, паралелне терце, јасан пулс и сл.


u potpunosti se slažem! meni je ta h&h vrsta muzike skroz pitka, u većini slučajeva (izuzeci su neki bendovi koji namjerno stvaraju disharmoniju). ok, intezitet, bpm, težina u smislu produkcije zvuka, growl vokalne interpretacije i sl. ... ali kao cijelina sve je to audiodinamično (u smislu kao što je raketa aerodinamična )


ps. hvala na razumjevanju što se tjubova tiče.
docsumann docsumann 09:07 08.10.2014

obavještenje


blog postaje prenapućen klipovima. dobio sam pp da neki nod nas već ne mogu da mu pristupe, te vas umoljavam da smanjite kačenje tjubova, a po koji i konvertujete u link, kako bi se i dalje gledali.

tnx
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:53 08.10.2014

Re: obavještenje

iako je poznato da blogeri ne otvaraju linkove,evo ih :)

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:16 10.10.2014

ne mogu da odolim :)))

docsumann docsumann 00:32 11.10.2014

Re: ne mogu da odolim :)))

BebaOdLonchara
http://www.youtube.com/watch?v=A43JOxLa5MM :)))



k'l

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana