Gde i kako se odlučuje o strategiji spoljne politike države*

Jelena Milić RSS / 06.02.2008. u 14:08

Radikalni nacipatrioti - ti političari "sa posebnim potrebama" - već su do sada više naškodili ovom narodu nego svi njegovi neprijatelji. Istrajavanje na nemogućem sužava viziju za išta moguće.

Mirko Tepavac

 U nastavku je Tekst Mirka Tepevca, objavljen u današnjem Danasu-izlaganje sa javne debate  POSTOJI  LI ALTERNATIVA EVROPSKOM PUTU SRBIJE  koji je  između dva kruga izbora organizovao  Forum za međunarodne odnose,  čiji sam član sa ponosom. Najtoplije vam ga preporučujem.

Inače, kao i u slučaju  gro drugih dobrih skupova na kojima sam bila, ako autor sam ne objavi šta je govorio, ili organziacija sama ne publikuje izlaganja, u medijima od svega vidite/pročitate izjavu ponekog zvaničnika koji se zadesio da svojim prisustvom uveliča skup, i ispred sale da izjavu o dnevnom dešavanju koje sa samom temom skupa često veze nema. O delu  debate o vrlo interesantnom podatku da je oko 60% radikalskih birača pro EU orijentisano, koji je iznela gospođa Logar iz Stratedžik marketinga ću vam posebno pisati, makar po sećanju, jer je to bio tipičan primer onoga o čemu sad govorim-bitnog dela skupa za koji predstavnici medija nisu imali oka/sluha. A sad sjani Mirko Tepavac, čovek koji pored svega ostalog, zaslužuje da bude spomenut i kao neko sa visokom i redovnom kulturom pisane reči, što je kod naših sadašnjih državnika i političara vrlo redak slučaj.

Gde i kako se odlučuje o strategiji spoljne politike države Srbije

spacer.gif

Prazna puška koje nema

spacer.gif
 Mirko Tepavac
 

Posle prekretničkog Oktobra, Srbija se opet našla pred raskrsnicom, sa rizikom da ponovo izabere gori put. Nisu sve raskrsnice iste, ova današnja je možda ipak najpresudnija.
Vekovna dilema: Istok ili Zapad, na razmeđi svetova, kultura i konfesija, uvek je nametala pitanje - kako opstati, a izbeći priklanjanje samo jednom od njih? Da priklanjanje nije ni najbolji, pa ni jedino mogući put, uveravali smo se - najčešće na svoju štetu - i u daljoj i u bliskoj prošlosti.
Takav položaj Srbije i danas imperativno nalaže da ona svesrdno sarađuje sa neposrednim okruženjem, Evropom i svetom, kako sada kao samostalna tako, ne manje, i kada, nadajmo se, postane deo velike zapadnoevropke integracije. A i tada, kao i sada, treba najbolje što se može sa moćnom Rusijom, ali uvek nezavisno od "bratskih" kriterija, koje smo često želeli, nekad i imali, a ponekad zbog njih i zažalili. Priklanjanje i poklanjanje Srbije Rusiji, po cenu udaljavanja od EU, teško da je u dugoročnom interesu i same Rusije, ali svakako nije u interesu Srbije. Kad-tad će Kosovo početi da opterećuje i samu Rusiju, ma koliko da joj je trenutno jaka karta u obnovljenom velikodržavnom nadmetanju sa Amerikom. A i sada, i u perspektivi, Rusija će imati bolje odnose i sa EU i Amerikom nego Srbija, trenutno, sa obe.
Tako se gotovo neopaženo, tiho ali radikalno promenila spoljnopolitička orijentacija države Srbije, njeni politički pravci i prioriteti. Sve to nameće neobilazno pitanje: gde i kako se odlučuje o strategiji spoljne politike države Srbije? Kako je došlo do "opoziva" strateške orijentacije na Evropsku uniju i do očekivanja da se preorijentacijom na podršku Rusije najpouzdanije štite naši interesi. Ko je izračunao trenutne i trajne efekte takve preorijentacije. Vlada, Skupština, stranke koje "drže" Ministarstvo spoljnih poslova, koaliciona nagodba ili neke vidljive i nevidljive sile? Javnost ne vodi spoljnu politiku, ali ima prava da bude upoznata sa razlozima i posledicama ovakvog preokreta.
I šta sada, u vezi sa Kosovom Srbija sa Rusijom realno može da postigne: da ospori, da oteža, da odloži proglašenje nezavisnosti Kosova, da spreči da Evropa zameni Ameriku u nadzoru nad Kosovom? Sve to možda i može, samo, budimo realni: više ne može - ni uz najveću potporu Rusije - da vrati Kosovo pod državni suverenitet srpske države! Šta to, dakle, treba tako skupo da platimo, kad očigledno ništa više ne možemo da dobijemo. A Rusija lako stiče ono što do sada nije imala; prvo balkansko uporište, posle raspada "socijalističkog lagera". Kosovo - "najskuplja srpska reč!" Pa zar zbog toga treba da rasprodajemo Srbiju, da bismo otkupili Kosovo! Ako si nerealan, najlakše će te podržati oni koji ne brinu o rešenju.
A o dubljim uzrocima sadašnjeg stanja retko ko želi ozbiljno da progovori. Srbija je imala argumente da se ogradi i očisti od Miloševićevog nasilja, jer je protiv njega 5. oktobra i ustala. Koštunica i njegovi narodnjaci, neće srpsko Kosovo da "poklone" Uniji, kao da ga još i sada poseduju. Tim pre što naši zahtevi, u tom euforičnom maksimalizmu, i nisu samo da nam "ne otmu" Kosovo, nego da nam ga, kako znaju, vrate! Tako nešto nam ni Rusi ne obećavaju, a mi se zbog toga spremamo da pokidamo veze sa EU, sa kojom jedino još možemo zaštititi neki preostali minimum interesa.
Nebrojeno puta smo negodovali zbog uslovljavanja, a sada mi postavljamo uslove, pa čak i pretimo nekim "tajnim planom" našeg protivudara. To je krajnje neozbiljno, jer svi znaju da nema baš ničega - ni na političkom, ni ekonomskom, ni vojnom ni diplomatskom planu - što mi možemo da učinimo a da to ne naškodi više nama nego drugima. Nije to samo prazna puška, nema tu ni same puške. Ni srpske ni ruske. Tačan prevod na srpski zvučne parole "ne damo Kosovo" glasi: ne damo svoju vlast u Srbiji. Jer oslanjanje na Rusiju trenutno pouzdanije štiti srpske vladare nego oslanjanje na EU. Upravo strah od Evrope motiviše kosovobranitelje i rusofile. Nije Koštuničin greh što hoće bliske odnose sa Rusijom, nego što te odnose stavlja u funkciju udaljavanja od EU. Radikalni nacipatrioti - ti političari "sa posebnim potrebama" - već su do sada više naškodili ovom narodu nego svi njegovi neprijatelji. Istrajavanje na nemogućem sužava viziju za išta moguće.
Ne može razumnu spoljnu politiku voditi država koja je iznutra ovako neuređena. Profesionalna diplomatija mora preuzeti svoje odgovornosti i izboriti za sebe relativnu autonomiju od političkih stranaka, pa nekad i od čelnika države. Ona ne može od njih biti nezavisna, ali mora profesionalno istrajavati na racionalnim predlozima i potezima. Ne mora lako pristajati da bude bespomoćan birokratski servis vladinih nerealnosti.
Neuspeh diplomatije u stvari je pokazatelj neuređenosti unutrašnje politike. Samo u uređenim državama, unutrašnja politika ne sputava i ne dezorijentiše spoljnu. Evropa kao partnera ovde traži i očekuje jednu ozbiljnu državu. Srbija, koja nijedan stvarni uslov nije rado i na vreme ispunila, i žalila se na uslovljavanja, uslovljava svoj pristanak na ugovor koji je s mukom izmolila. Koštunica ih sada upozorava da biraju između našeg štapa i šargarepe.
Kad otvorenih očiju pogledamo bilans državne politike, nameće se nemilosrdno pitanje: da li smo mi baš to hteli do čega smo doveli? Neko realan već bi sada počeo da brine da sa Kosovom, budućim susedom - makar samo kosovskih Srba radi - uspostavimo što bolje odnose, umesto da očekujemo da "komšiji pocrkaju krave". Nedopustivost postojanja dve albanske države danas ističu isti oni koji se zalažu za nezavisnost Republike Srpske od BIH, a svojevremeno su se zalagali (radikali još i danas) za uspostavu tri srpske države na teritoriji Hrvatske...
Tako je to kad se Koštunica onako mrzovoljno priklonio Tadićevom stavu o modernizaciji Srbije u oslanjanju na EU, a Tadić onako rado Koštuničinom zaklinjanju na neotuđivost "srpskog Kosova". Iluzorna je, dvosmislena i maglovita Tadićeva predizborna parola "I Kosovo i Evropa", kada se ona svodi samo na ponavljanje tvrdog obećanja da će Kosovo "zauvek ostati srpsko", a ne na rešenost da Srbija učini sve što se može za odbranu srpskih interesa na Kosovu, a pre svega za optimalni položaj, opstanak i povratak srpskog stanovništva.
Niko ni da pomene, a kamoli prizna da kosovsko pitanje u suštini nije ni teritorijalno, ni suverenitetsko, ni vlasničko, nego pre svega demokratsko pitanje, pitanje ljudskih prava, prava na samoopredeljenje, pitanje nacionalnih i građanskih sloboda. Ima još svetinja na Kosovu, sem srpskih crkava i manastira. Ima i ljudi! Nisu ni tamo sva razorena "ognjišta" samo srpska.
Pobeda radikalskog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora, zatvorila bi nam evropske puteve. Ne bi to bio samo zastoj, nego i prekid... To su oni isti koji stvarno ne žele u Evropu, pravdaju ratne zločine i zločince, čiji je neopozvani program "Velika Srbija", koja podrazumeva aspiracije na delove teritorija četiri suverene susedne države, cilj koji se (ne)može postići samo ratom.
Pobeda nacionalističke i antievropske Srbije olakšala bi i ubrzala odluku EU o nezavisnosti Kosova, jer ona ne bi više imala ni volje ni strpljenja da odlaganjem pomaže proevropske snage u Srbiji da izbegnu izolaciju, kad se već one same tome nedovoljno odupiru. Novoobećani sporazum o prelaznom rešenju samo je još jedan znak dobre volje Evropske unije - tog trenutno najboljeg dela sveta na svetu - da se sa Srbijom ne prekida saradnja. A radikali zlurado očekuju da "demokrati" izgube Kosovo, pa da ih oni, kao "nedužni", osude za izdaju.
Zar Srbija nijednoj neminovnosti ne ume da ide u susret?!

spacer.gif
spacer.gif


Komentari (163)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dušan Maljković Dušan Maljković 14:15 06.02.2008

Plavuša i avatar

Jelena, nije vam dovoljno plava kosa na slici, nećete moći da prođete kao "ružna plavuša", kako reče jedna lepo vaspitana blogerka. "Ljuta partijska ništarija" već nema, bar ne direktne, veze sa bojom kose... ili grešim? Molim, ofarbajte se, a kad ste blond onda neka bude platinasto blond, tj. blond do kr(j)aja! :)

Uprkos svemu, pozdravljam što je avatar konačno stigao!

on topic: Kao podržavalac politike nesvrstanih i tog nekad masovnog međunarodnog pokreta, jasno vam je šta mislim o integraciji sa EU i/ili Rusijom. A svaka ideja "neminovnosti", što je zapravo sujeverje predestinacije obučeno u ruho politike "pragmatizma" (što je zapravo politika submisivnosti), meni je potpuno strana.
Jelena Milić Jelena Milić 14:25 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

maljkovicu, dosta sam ih/se obmanjivala radila under cover etc...autujem se naskoz--politicki analiticar -head think tanka! ha!

ps kad bi se na sve osvrtali...idemo dalje ....
G r o f i c a G r o f i c a 14:26 06.02.2008

Nece Kostunica i Ilic

da saradjuju s niskim oni su dovoljni sami sebi Jelena!

Komentar iz Danasa od danas


Hladan tuš

Boris Tadić, DS i građani koji su za njega glasali nisu pošteno stigli ni da proslave njegovu pobedu, a iz Brisela je uz tekst političkog sporazuma o saradnji stigla i vest o preliminarnom odobrenju slanja civilne misije na Kosovo. Mnogi birači koji su 3. februara glasali za proevropsku opciju sigurno se osećaju razočarano. Svi su znali da rezultat predsedničkih izbora neće bitnije uticati na planove EU, ali zar nisu mogli da sačekaju bar koji dan i potpisivanje političkog sporazuma? Čemu onoliko tapšanje po ramenu, čestitke, pohvale Tadiću i građanima Srbije koji su 3. februara pokazali, po oceni većine evropskih političara i zvaničnika EU, visoku svest i opredeljenje za evropsku budućnost, kad dan posle izbora stigoše "štap i šargarepa", pri čemu se čini da je štap potpuno nepotreban. Bez ikakve želje da krivicu za stanje u Srbiji prebacujemo na svet, Zapad, EU, SAD, vatikansko-masonsko-muslimansko-jevrejsku zaveru ili nešto slično, ne možemo da ne primetimo da ovakvim potezima Brisel ponovo jača antievropske snage.
DSS je dobio odličnu priliku da, faktički, ustane iz izbornog "nokdauna", izazove Tadića i proevropski deo vlade, koji sad treba ponovo da odgovori na nametnutu dilemu Evropa ili Kosovo, da se zaklinje na vernost Ustavu i teritorijalnom integritetu. Očekivano, premijer Vojislav Koštunica poručuje da "Narodna skupština treba odmah da se sastane, pre nego što se proglasi jednostrana nezavisnost Kosova, i da saglasno Ustavu i usvojenim rezolucijama donese potrebne odluke o misiji EU i o sporazumu koji je ponudila EU". Jasno, to znači odbijanje svakog sporazuma. Koštuničin koalicioni partner Velimir Ilić bio je jasniji. Srbija ne pristaje na ucene, poručuje Ilić i najavljuje pad vlade.
Čini se da u "narodnjačkoj koaliciji" nisu ni pročitali tekst ponuđenog sporazuma. Da jesu, videli bi da u njemu nema ničeg lošeg po zemlju i građane i da odbijanjem evrointegracija Srbija vrlo lako i brzo može da ostane i bez Kosova i bez EU. Na eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, Srbija može samo politički da reaguje i protestuje, ali zarad svojih građana i boljeg života mora da nastavi približavanje EU. Koštunica je sigurno obavešten o rezultatima izbora i kao iskusan političar lako je zaključio gde se nalaze i koja je trenutna politička snaga njegove stranke i koalicije. Ima on pravo da uništi svoju DSS na eventualnim prevremenim parlamentarnim izborima, ali nema pravo da se poigrava sudbinom zemlje. Kosovo može biti najskuplja srpska reč, ali ne treba zaboraviti ostatak Srbije
Jelena Milić Jelena Milić 14:28 06.02.2008

Re: Nece Kostunica i Ilic

ja se još nadam.
Jelena Milić Jelena Milić 14:35 06.02.2008

Re: Nece Kostunica i Ilic

mada, preovladjuju kako MT rece politicari sa posebnim potrebama
LemonPie LemonPie 14:36 06.02.2008

Radikali i EU

oko 60% radikalskih birača pro EU orijentisano


ako dodje do prevremnih izbora, i ako se politicka scena podeli na 2 tabora, sto je cini se izvesno- jedni za Kosovo, drugi za EU - da li bi tiz nacilo da bi deo radikala glasao za proevropski blok?

ako je tako, onda ima nade da bi pro-EU stranke mogle da imaju skupstinsku vecinu posle maja
Dušan Maljković Dušan Maljković 14:37 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Jelena Milić
maljkovicu, dosta sam ih/se obmanjivala radila under cover etc...autujem se naskoz--politicki analiticar -head think tanka! ha! ps kad bi se na sve osvrtali...idemo dalje ....


Politički analitičar? Pošto sam ja pobrao titulu mladog Antonića (ovde, na blogu), vi ćete verovatno dobiti etiketu ženskog Vukadinovića, i opet bolje proći od mene! Damn! :)

Ma ja se više-manje kroz zezanje prisećam vrhunaca pristojnosti i konstruktivnog dijaloga ovde na blogu... U tom kontekstu, što preskočiste moj tekst o JK i moralnom progonu ove renomirane pop-umetnice? Očekivao sam da ćete svojoj imenjakinji ipak dati bezrezervnu podršku u njenoj misiji "demoralisanja" konzervativne Srbije...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:01 06.02.2008

Re: Nece Kostunica i Ilic

ja se još nadam.

cemu Jelena, dogovoru Kostunice i Tadica?
nesha nesha 15:08 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Dušan Maljković
Kao podržavalac politike nesvrstanih i tog nekad masovnog međunarodnog pokreta, jasno vam je šta mislim o integraciji sa EU i/ili Rusijom.

Bez namere da nekog vredjam zeleo bih da mi objasnite u najkracem uspehe i domete te politike.
Zaista ne mislim da ste "Antonic" i sl. ali svakako bode oci podudarnost Vaseg misljenja sa na primer Branom Crncevicem...
Ne mogu a da ne primetim da je za iznosenje ovakvih i slicnih teza potrebno posedovati i izvesnu odgovornost.
U Vasem slucaju doduse manju nego u slucaju pomenutog gospodina ( pardon druga).
A mozda ste se ipak samo nasalili...
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:17 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

A u čemu se to Crnčević i ja podudaramo, izvinite?

Domet politike koje je bila zasnovana na "projektu univerzalizma", zasnovanom na partizanskom anti-fašiststičkom nasleđu i komunističkom egalitarizmu, stajala između dva vojno-ideološka bloka najbolje potvršuju tadašnji rezultati same SFRJ u privrednom, kulturnom i političkom smislu.
Gorio Gorio 15:19 06.02.2008

Re: Radikali i EU

da li bi tiz nacilo da bi deo radikala glasao za proevropski blok?


Bez ikakvog zavaravanja, niti jedan.
Ako bi došlo do prevremenih izbora, pri navedenoj podeli, rezultat bi bio veoma neizvestan, kao i kod drugog kruga predsedničkih.
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:27 06.02.2008

Re: Plavuša i maljkovic

maljkovicu, da pitam jedno pitanje. kontam da si drugar sa anarhistima (po onom prethodnom postu i po stavovima 'ne u nato' i 'ne u eu') i da si kontam i ti anarhista. po kom pricnipu ti nisi za ulazak srbije u eu, a naravno iz pozicije srbije kakva je sada i sa kakva ona ima tendenciju da ostane. zar mi ulaskom u eu ne dobijamo, sto se nas gradjana/ki tice, ukidanje granica (sto je po definiciji jedan od glavnih cinilaca u definiciji drzave)? znaci sloboda kretanja i rada zagarantovano. sto sada nemamo. i jedan korak blize ukidanju drzave kao represivne tvorevine.
nesha nesha 15:35 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Podudarate se u zastupanju istog ideoloskog stanovista... ili to niste znali?
Dušan Maljković
Domet politike koje je bila zasnovana na "projektu univerzalizma", zasnovanom na partizanskom anti-fašiststičkom nasleđu i komunističkom egalitarizmu, stajala između dva vojno-ideološka bloka najbolje potvršuju tadašnji rezultati same SFRJ u privrednom, kulturnom i političkom smislu.

Ovo je potpuno netacna/proizvoljna/i opasna teza proizasla iz najblaze receno, ne poznavanja bilo kakvog modela ( koji radi - ukljujuci i sadasnji Kineski) trzisne ekonomije.
Drzim da ste dovoljno pismeni da ne zastupate samo misljenja drugih ljudi, nego da iskustveno mozete da pokazete da je pomenuti model zaista radio na teritoriji bivse SFRJ ( koja je uzgred budi receno ostavila i zamasne dugove).
Ova teza je jednaka sledecoj: "Partizani su izgradili ovu zemlju posle II Svetskog rata i da nije njih bilo ( nego nekog drugog) ko zna sta bi bilo". ili "Posle mene potop" ili "Svi smo isli na more u doba Tita" ili "Kako smo samo dobro ziveli..."
Nadam se da ovo nema potrebe da se objasnjava...
adam weisphaut adam weisphaut 15:36 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar


Domet politike koje je bila zasnovana na "projektu univerzalizma", zasnovanom na partizanskom anti-fašiststičkom nasleđu i komunističkom egalitarizmu, stajala između dva vojno-ideološka bloka najbolje potvršuju tadašnji rezultati same SFRJ u privrednom, kulturnom i političkom smislu.

Nemoj da vas to zavara, nije ni NSPM mnogo drugacijeg stanovista. Zagrebite ispod analiticarskokvazikonzervativnog ruha i videcete da su ova dvojica latentni marksisti kojima se zasijaju oci na spomen saoupravljanja i koji bi vollei politiku (n)i istok (n)i zapad. Uostalom sta u Srbiji znaci biti konzervativac, koje tekovine su tu da se ocuvaju, koji sistem? Sam Vukadinovic je govorio da sada postoji prirodni savez koznervativnih i marksistickih snaga u vreme liberalne supermacije. U tom pogledu Maljakovic sa svojim antievropskim stavovima je prirodna ekstenijza za NSPM projekat. Narocito kada pogledamo da je njihova ideoloska matrica veoma podudarna.
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:38 06.02.2008

Re: Plavuša i maljkovic

Ne želim da ulazim u sopstveno političko oređenje, bar ne ovde i sada.

No, kako vi mislite da je kreiranje jedne super-državne zajednice, poznate i kao "fortress Europe", jednog suštinski evropo-rasističkog projekta (zasnovanog na isključenju kulture SAD kao "površne i glupe", a s druge strane Azije kao "zaostale" i islamskog sveta kao "fanatičnog i fundamentalističkog", uvod u dekonstrukciju države? Ja mislim upravo suprotno. I nije država ta koju treba ukinuti, nego treba ukinuti ovakvu državu, koja je posledica liberalno demokratskog političkog i kapitalističkog ekonomskog sistema.
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:42 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

U tom pogledu Maljakovic sa svojim antievropskim stavovima je prirodna ekstenijza za NSPM projekat.


Baš prirodna ekstenzija? Mislite nešto kao drvo? :)

Nisu moji stavovi anti-evropski nego anti-evropocentrični, usmereni protiv evropskog rasizma.

I o kakvom to savezu govorite? Pa ja sam u konstatnom sukobu ovde sa ultrakonzervativnom LDP, tako da nema nikakvog pakta na relaciji ekstremna desnica-"marksisti", kako vi to shvatate.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:51 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Domet politike koje je bila zasnovana na "projektu univerzalizma", zasnovanom na partizanskom anti-fašiststičkom nasleđu i komunističkom egalitarizmu, stajala između dva vojno-ideološka bloka najbolje potvršuju tadašnji rezultati same SFRJ u privrednom, kulturnom i političkom smislu

a on jest, i Marks beshe pricao o diktaturi proleterijata koji treba da oslobodi svet od strasnog kapitalizma....
wk wk 15:54 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Aleksandar Stosic
a on jest, i Marks beshe pricao o diktaturi proleterijata koji treba da oslobodi svet od strasnog kapitalizma....

Govorio je i da treba prati zube.
nesha nesha 16:08 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Radi se o zdravom razumu i snosenju odgovornosti za svoje reci...
1) ultrakonzervativnom LDP-u - ahahahah - pa vi zaista ( kao i oni) upotrebljavate reci koje ne razumete
Liberalno je u potpunoj suprotnosti sa socijalnim.
U stavovima LDP ne mozete da ne cujete rec "socijalno" - neko iz njihovih redova bi morao da predlozi promenu imena partije u Socijalno Liberalna Demokratska Partija - ali posto to jako glupo zvuci mislim da ce ostati Liberalna a da ce se i dalje boriti za socijlna prava - sta cete Srbija pa moze sve ( daleko od toga da ne treba)
(Jedina prava libaralna partija u ovoj drzavi je G17+)
2) Sve sto je u vezi sa levicom se priklonilo ili SRS ili SPS-u - posto su ove 2 partije pune "teoreticara" bliskim Vasem misljenju - sta cete Srbija pa moze sve
3) Na zalost ovde se obilato koristi populizam u smislu propagiranja levih ideja i bas zbog toga zavrse u DESNIM partijama ( mada je DS zadnjih godina obilato koristio isto uz ogradu da oni ne sire ideje koje vi zastupate - sto ne znaci da im upotreba populizma nece doci glave ( sto me bas briga u situaciji kad je Srbija uvedena u evropsku uniju)
4) "Evropski rasizam" ( nekih clanica) zaista postoji ali primer nismo mi nego npr.Turska ( zato i treba uci u Evropsku uniju i boriti se protiv rasizma ali iznutra - eto Vam potenijalnog novog stanovista da razvijate kako tvrdite "svoje" ideje)

Dušan Maljković Dušan Maljković 16:20 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Ja na blogu o JK pohvalim njen seksualni liberalizam, a LDP fanovi se krste i viču -- NE SISE, NE DUPE, jao strašno i sl! To vama ne deluje konzervativno?
nesha nesha 16:29 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

sto jes jes - ali kakve veze imaju sise i dupe sa desno-marskistickom teorijom....
kazite da ste se salili sa tom terijom pa da se preganjamo na JK blogu o s... i d...
Dušan Maljković Dušan Maljković 16:32 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Nema nikakve desno-marksističke teorije. Imate problem šta se desilo sa marksistima pa su postali desničari tokom 80-tih i 90-tih godina prošlog veka. O tome se može razgovarati.

A političku poziciju partije sudite ne po nazivu, nego po njenim političkim efektima, od kojih je jedan koga ona ideološki regrutuje i šta njena "armada" produkuje.
nesha nesha 16:43 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

drzite se Vi sisa a bogami i dupeta...
dragoljub dragoljub 17:55 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

renomirane pop-umetnice?

ovo mi je osvežilo dan
Jelena Milić Jelena Milić 20:32 06.02.2008

Re: Radikali i EU

veliko pitanje. pisacu o tome. verujem da dosta znaci ko im se i kako obrati. ti ljudi traze posao. treba im reci sta znace integracije, ali i vrednosti! treba im reci da njihovo rukovodstvo to nece, ni svojom politikom nicim, i da ih kad to i oni kazu layu.

treba im revci obim razmene sa eu i sa rusijom, ko je slao pare za struju i decije dodatke do sada....sve...

sa njima se mora raditi, vrh se moze i streba staviti u karantin, ali deo tih biraca se MORA amortizovati.

Jelena Milić Jelena Milić 20:38 06.02.2008

to maljkovic

kapiram na sta aludirate...

ali i nije bitno sta jeda deo komentatora ovde kaze. oni nisu toliko referentni ma koliko uporni. kako bih vam rekla cinjenica da za dve godine imam oko 450 hitova, referenci , izjava RfE mi daje za pravo da se tako nazovem:) pa i posao od koga decu izdrzavam, bez obzira na stav deo blogosfere

u ostalom, odoh kao takva i sutra na tv fox u recite narodu. a nemojte mi reci da ste vi --kriticar evrokulturrasizma, koji ce reci da je fox afilijacija neozbiljna :)


za JK text ide poseban odgovor -bottom line, ja sam ljubomorna na vas, ne treba vi da budete na mene:)

surabya johnny surabya johnny 20:42 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Zar Srbija nijednoj neminovnosti ne ume da ide u susret?!

Istraživanje pokazuje da 77% ispitanih građana i građanki nije dovoljno informisano ili uopšte nije informisano o procesu integracije Srbije u Evropsku uniju. Ali čak 52% ispitanih smatra da je veoma važno da budu informisani o samom procesu pridruživanja.


izgleda da mi kao da svi vi spadate u ovu grupu gradjana: evropska unija uvalila je srbiji korpu zato sto Srbima definitivno u sledecih 10. godina nece biti omogucena sloboda kretanja slobodnom Evropom. a i zbog svadje u Beogradu medju kumovsko-bratovljevskim demokratskim "opcijama": i pre svega zbog premijera kostunice koji izjavljuje nesto u smislu da Evropa zeli da prevari Srbiju: ali srbska cast je nepotkupljiva. ona se zove Kosovo, trenutno.

dobro doshli u evropu!
Jelena Milić Jelena Milić 20:52 06.02.2008

Re: Nece Kostunica i Ilic

ja se nadam da ce DS kesirati veliku pobedu, tome se nadam, da se nece ponoviti yaplet sa vladom ZZ, kad je kasno prelomio....
Jelena Milić Jelena Milić 20:57 06.02.2008

back to Blondie

to all from this troll

ja cu majke mi natrag da se ofarmbam...

o cemu vi )

KafaJeGotova KafaJeGotova 21:01 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Ja na blogu o JK pohvalim njen seksualni liberalizam, a LDP fanovi se krste i viču -- NE SISE, NE DUPE, jao strašno i sl! To vama ne deluje konzervativno?

nije problem sto je jk hodajuci stereotip i kreatura stavova da nabudzenim sisama i dupetom mozes da postignes nesto u zivotu i to u 'muskom svetu', nego je problem sto ti to predstavljas kao emancipaciju zena?! a ona je zapravo sve suprotno sto su zene uspele da postignu u emancipaciji i dalje se bore za svoju jednakost. tu je problem. zar ti ne smatras da je to retrogradna teza? mozda bi trebalo da uletis na filozofski fax da predajes na katedri za 'muske studije' - to je isto tako potpuni promasaj kao i ova tvoja teza.
adam weisphaut adam weisphaut 21:28 06.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Nisu moji stavovi anti-evropski nego anti-evropocentrični

A na kom si kontinentu ? Aziji?
Kao sto ti je vec receno, mnogovise mozes da ostvaris u EU nego u sadasnjem statusu poluparije.
irvas irvas 02:23 07.02.2008

Re: Plavuša i avatar

Dušan Maljković
Ja na blogu o JK pohvalim njen seksualni liberalizam, a LDP fanovi se krste i viču -- NE SISE, NE DUPE, jao strašno i sl! To vama ne deluje konzervativno?

Ja na blogu o JK analiziram kako dziberi znaju sta je seksualni liberalizam a blogeri se krste i vicu -- NE, LJAKSE, NE, jao koji blam i sl! Zar vam moj blog ne lici na bircuz sa ibarske magistrale?
LemonPie LemonPie 14:27 06.02.2008

Prazna puška koje nema

jer svi znaju da nema baš ničega - ni na političkom, ni ekonomskom, ni vojnom ni diplomatskom planu - što mi možemo da učinimo a da to ne naškodi više nama nego drugima


pa izgleda da ne znaju bas svi, evo na primer ceo DSS, NS, SRS...

mada mi je jasno ovo
Tačan prevod na srpski zvučne parole "ne damo Kosovo" glasi: ne damo svoju vlast u Srbiji


to je samo produzetak agonije i neodrzivo na duze staze, zato uopste ne mogu da shvatim sta Kostunica pokusava da uradi
oort oort 14:34 06.02.2008

Re: Prazna puška koje nema

zato uopste ne mogu da shvatim sta Kostunica pokusava da uradi
da se zadrži na vlasti što duže jer je svaki dan na vlasti jedan dan više u upravnim odborima. i tadić takođe, da se ne zavaravamo.
Taska Dana Taska Dana 14:37 06.02.2008

Re: Prazna puška koje nema

Pokusava da odrzi vlast iza vrata, ojaca radikale i da ne bude tu kad se bilo sta podpise.

Ovo bi trebalo da bude njihova tranzicija.
Jelena Milić Jelena Milić 20:59 06.02.2008

to lemon pie

njima je jasno, ali uspesno i dalje varaju svoje birace, i to je donekle i nasa odgovornost ....whatever "nasi" znaci...

u mom slucjau, ds, lsv, g17, manjinci, ldp, ngo, dobri mediji...
oort oort 14:31 06.02.2008

država?

ovo jeste ključno pitanje:
gde i kako se odlučuje o strategiji spoljne politike države Srbije?
samo što na njega Mirko ne odgovara. kao i sa većinom stvari u "državi" Srbiji, znamo šta nije, šta nećemo, šta (se) ne sme... da li to samo mene podseća na ponašanje deteta od recimo 2 godine? a koliko ima naša "država"?
a odgovor je prost: o strategiji spoljne politike vode računa sve političke partije - ds,srs,sps,dss,ns,ldp. i jako pažljivo i precizno vode računa i o tome da samo oni vode računa. zapravo je jedina razlika između bilo čega u ovoj "državi" i pozorišta u tome što se za pozorište teže navbavljaju karte.
wk wk 14:32 06.02.2008

Blog vs. politicki analiticari 1:0

Na nekom blogu sam procitao da su sanse da se VK okrene radikalima najvece ako Boris pobedi na izborima. To je, pokazuje se upravo, bila ispravna analiza. Zacudo, to nije moglo da se cuje od "politickih analiticara", ali ni u koliko-toliko nezavisnim medijima.

Izlgleda da je blog pravo mesto ako se zele cuti misljenja van ustaljenih tokova.
Jelena Milić Jelena Milić 14:36 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

wk, bitno je da je jos jedno. i pre svega nesputano. dinamicno. verujte mi na rec na osnovu mog iskustva -i vrlo referentno.
silver bullet silver bullet 14:42 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

Na nekom blogu sam procitao da su sanse da se VK okrene radikalima najvece ako Boris pobedi na izborima. To je, pokazuje se upravo, bila ispravna analiza. Zacudo, to nije moglo da se cuje od "politickih analiticara", ali ni u koliko-toliko nezavisnim medijima.

Pa to jeste bila i ostaje moja teza, ali izgleda da je Nikolic dobio suvise glasova pa se i on, kao i Tadic, polakomio i veruje da na novim izborima moze da zbrise Kostunicu sa politicke scene. Zato ce izgleda da odbije Kostunicinu ponudu ispod stola da zajedno prave vladu.
wk wk 15:13 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

silver bullet
Pa to jeste bila i ostaje moja teza, ali izgleda da je Nikolic dobio suvise glasova pa se i on, kao i Tadic, polakomio i veruje da na novim izborima moze da zbrise Kostunicu sa politicke scene. Zato ce izgleda da odbije Kostunicinu ponudu ispod stola da zajedno prave vladu.

Zeznuta je stvar parlamentarna demokratija - igras se samo ako predjes cenzus - pa cak i u Srbiji.

PS Izvini sto nisam mogao da se setim da si to bio ti koji si izneo tu tezu.
silver bullet silver bullet 17:05 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

PS Izvini sto nisam mogao da se setim da si to bio ti koji si izneo tu tezu.

Ma nista. Naposletku, ja nisam jedina koja tako misli. Eto, Jovo Bakic je istog misljenja kao i ja, bas juce je o tome pricao na Studiju B.
jesen jesen 21:14 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

Pa to jeste bila i ostaje moja teza, ali izgleda da je Nikolic dobio suvise glasova pa se i on, kao i Tadic, polakomio i veruje da na novim izborima moze da zbrise Kostunicu sa politicke scene. Zato ce izgleda da odbije Kostunicinu ponudu ispod stola da zajedno prave vladu.
....nije se polakomio, on bi mozda i pravio vladu sa kostunicom ali nema razloga da mu da premijersko mesto tj nema na osnovu cega....toma dobio preko 2 miliona glasova a da postavi kostunicu ya premijera, nema sanse...s drruge strane, nema sanse da kostunica pristane da bude neki ministar u tominoj vladi.......
silver bullet silver bullet 21:58 06.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

nije se polakomio, on bi mozda i pravio vladu sa kostunicom ali nema razloga da mu da premijersko mesto tj nema na osnovu cega....toma dobio preko 2 miliona glasova a da postavi kostunicu ya premijera, nema sanse...s drruge strane, nema sanse da kostunica pristane da bude neki ministar u tominoj vladi.......


Slazem se. Ali da je Toma dobio manje glasova, pristao bi on da mu Kostunica bude premijer.
Zeljni su oni vlasti i novca, dugo su vec opozicija.
Ovako, ispade Toma principijelniji od Kostunice.
Zemljo, otvori se!
jesen jesen 00:25 07.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

...ne znam sta bi radio da je dobio manje glasova ali u ovoj situaciji ne verujem da bi to mesto poklonio kostunici....pored toga, mislim da radikalima odgovara da budu opozicija sa velikim brojem poslanika, to je bre debela ladovina....lova odnekud stize, odgovornost =0, pricas sta oces i usput se zabavljas......
Jelena Milić Jelena Milić 07:37 07.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

to silver i co,

formalizovanje tog bloka je jedna stvar, zbog navedenih odnosa snaga, ali i tominih ruznih uspomena oko maesta predsednika parlmenta...

ali mnogo bitnije i znacajnije za srbiju jeste da se te dve politike priblizavaju jer je kostunica sto je kosovoska nezavisnost blize sve tvrdji a toma sve nesretnije sminkan i umeksavan
silver bullet silver bullet 10:47 07.02.2008

Re: Blog vs. politicki analiticari 1:0

ali mnogo bitnije i znacajnije za srbiju jeste da se te dve politike priblizavaju jer je kostunica sto je kosovoska nezavisnost blize sve tvrdji a toma sve nesretnije sminkan i umeksavan


Meni je to odavno jasno. Prosto, taj Kostunicin razvojni put je od pocetka bio vidljiv, samo sto su neki mislili da ce iz te "lutke" da se razvije leptir, a neki, kao ja, samo ruzna gusenica.

Bez optuzivanja, vi sami odlucite gde vi spadate. Pogotovo sto vase misljenje jeste relevantno za javno mnjenje, a moje tek jedno od brojnih navijaca. Posteno je da svako pogleda svoju odgovornost.
silver bullet silver bullet 14:37 06.02.2008

licemerje i neiskrenost

Ovo samo pokazuje koliko je, unutar kohabitacione vlade, Tadiceva privrzenost ideji - Ne damo Kosovo - bila licemerna i neiskrena. I koliko je jos vise licemerna i jos neiskrenija bila Kostunicina privrzenost ideji - Pristupamo EU.
No, posto obojica zele vlast, moc i novac, ne sumnjam da ce nastaviti sa istom ili jos vecom hipokrizijom.
Samo se mi nesto lozimo da svojim glasanjem mozemo nesto da promenimo.
oort oort 14:41 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

zavisi kako posmatraš stvari. i tadić i koštunica veoma solidno igraju igru "kako da zadržim što više mesta u upravnim odborima", čija su pravila u stvari od ilića naučili. i tim ljudima koji su u upravnim odborima sva trojica su veoma iskreni i dobri.
niki m niki m 14:50 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Ovo samo pokazuje koliko je, unutar kohabitacione vlade, Tadiceva privrzenost ideji - Ne damo Kosovo - bila licemerna i neiskrena. I koliko je jos vise licemerna i jos neiskrenija bila Kostunicina privrzenost ideji - Pristupamo EU.


Nece bas biti ovako. Kostunicina prosla vlada je uradila ogroman zakonodavni posao radi priblizavanja EU. Pored toga, mnogo je uradjeno i u vezi Haga. Problem sa Tadicem je sto je pobedio sa platformom koju sada svi mogu da tumace kako im odgovara. Jedni tvrde da je to bila cista pro EU platforma, dok drugi, takodje sa pravom, tvrde da Tadic iskreno brani Kosovo. To moze da prodje na izborima ali kada dodje do konkretnih poteza nastaje raspad sistema i to se upravo nama sada dogadja.

p.s.

cudi me ova fasciniranost bivsim komunistickim glavosecama kao sto je ovaj Tepavac. Pre neki dan sam citao clanak, mislim u Politici, da je covek sestedesetih zabranio recnik!! Zamislite to, zabraniti recnik!!!!!!!!!!
oort oort 14:51 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

niki m
Pre neki dan sam citao clanak, mislim u Politici, da je covek sestedesetih zabranio recnik!! Zamislite to, zabraniti recnik!!!!!!!!!!

čitaš Politiku? auuuuuuuuuu....
nikson nikson 14:51 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Zamislite to, zabraniti recnik!!!!!!!!!!


DA LI JE OVO TACNO???
G r o f i c a G r o f i c a 14:55 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

čitaš Politiku? auuuuuuuuuu....

:))))))))
oort oort 14:57 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

evo ti pa pročitaj.

Politika 22.01.08

Sudbina jednog rečnika
Miloš Moskovljević - Rečnik savremenog srpskog književnog jezika sa jezičkim savetnikom

Novi pravopisi, rečnici, kapitalna izdanja uvek su predmet brojnih stručnih i javnih rasprava. Kako su te debate izgledale pre nekoliko decenija

Matica srpska iz Novog Sada prošlog oktobra objavila je kapitalni jednotomni Rečnik srpskog jezika u kojem je, prvi put posle Vukovog Rečnika iz 1818, na jednom mestu dat naučni popis 80 000 reči standardnog srpskog jezika.
Otprilike u isto vreme objavljen je i 17. tom Rečnika srpskohrvatskog narodnog i književnog jezika Srpske akademija nauka i umetnosti, koja ima u planu da u nizu tomova obradi oko pola miliona rečničkih odrednica.
Nije novost da se rečnici kod nas pojavljuju veoma retko i da zahtevaju dugotrajan istraživački rad. Tim pre, predmet su stručnih debata, ali su i pod budnim okom javnosti. I, dok sa jedne strane, stižu pohvale zbog pojave značajnih projekata, sa druge se mogu čuti zamerke i neslaganja. Tako je u našoj rubrici „Među nama” ovih dana objavljeno pismo čitaoca koji ne zalazi u stručnu debatu već samo ukazuje na previsoku cenu Matičinog rečnika (od 6 000 dinara), i na neznatan broj primeraka u kojem je Rečnik objavljen (svega 500), ističući potrebu da rečnik našeg jezika treba da bude pristupačan svakom „iole pismenom Srbinu”.
Da rasprave koje, inače, uvek prate pojavu rečnika srpskog jezika, mogu imati i vrlo neprijatne posledice pokazuje i slučaj kapitalnog izdanja Rečnika savremenog srpskohrvatskog jezika uglednog lingviste Miloša Moskovljevića (1884–1968).
Ovaj rečnik, sa preko 50 000 reči, objavljen 1966. godine, doživeo je tužnu sudbinu i pre nego što je ocenjena njegova stručna vrednost.
Iste godine kad je štampan – anatemisan je i zabranjen. O okolnostima tadašnjih događaja, u razgovoru za naš list ćerka Miloša Moskovljevića, prevodilac Olga Moskovljević (86), priča:
– Otac je filologiju diplomirao u Rusiji, a doktorirao na Beogradskom univerzitetu. Celog života bavio se politikom i naučnim radom i bio je zaljubljen u srpski jezik i Vuka Karadžića. Na izradi Rečnika radio je 20 godina potpuno sam, a znamo da se svi rečnici izrađuju timski i da je to veoma pipav posao.
Prema njenom uverenju Rečnik se našao na lomači zbog „tri četiri reči koje su smetale Centralnom komitetu Srbije”.
– Između dva svetska rata otac je bio poslanik Zemljoradničke stranke. Pošto se bunio protiv kraljevih odluka, ubrzo je penzionisan. Zbog bundžijskog stava smatrali su ga za levičara iako nikada nije bio komunista. Po završetku Drugog svetskog rata, vlasti su ga pozvale da im priđe, i postavile ga za ministra šuma. Za ambasadora u Norvešku odlazi 1947. U to vreme stižu mu pisma od seljaka, da se zauzme da ih puste iz zatvora, jer nisu mogli da isporuče dovoljno žita. Pomagavši njima, otac se zamerio komunistima, kaže naša sagovornica.
Olga Moskovljević objašnjava i to da u Rečnik nisu uneta imena svih naroda, pa tako ni Hrvata. Tačnije, kako navodi, nisu uneta imena onih naroda koja imaju nepravilnu množinu što je, opet, nekima zasmetalo.
– Množina od ’Srbin’ nije ’Srbini’ već ’Srbi’, i kao nepravilna množina ovaj primer ušao je u Rečnik. Nisu uneta imena naroda koji imaju pravilnu množinu: Hrvat-Hrvati, Francuz-Francuzi... Otac je, inače, pre Drugog svetskog rata sarađivao sa hrvatskom Seljačkom strankom, što znači nije bio protiv Hrvata.
Nekoliko dana nakon promocije Rečnika 1966, u „Politici” je objavljen članak Mirka Tepavca, tadašnjeg urednika „Politike”, sa zamerkama na objašnjenja pojedinih reči, a ubrzo zatim Okružni sud u Beogradu doneo je odluku da se primerci dela zaplene i unište.
U Tepavčevom članku, između ostalog, piše:
„Nije namera napisa da ocenjuje naučne vrednosti ovoga rečnika. Ono što je privuklo našu pažnju i ne odnosi se na jezik u užem smislu reči. Čitalac, koji je makar i površno, prelistao rečnik našao je, blago rečeno, čudna značenja za inače dobro poznate reči i pojmove”, piše Tepavac i svoj stav ilustruje primerima.
Navodi reč „četnik” koja je u objašnjena kao „dobrovoljac u sastavu neredovnih oružanih četa koje su se borile a) pre Balkanskih ratova za oslobođenje od Turaka, sinonim komita, b) za vreme Drugog svetskog rata protiv partizana”. Potom reč „četništvo” – „komitski pokret za oslobođenje od Turaka”, odnosno reč „partizan” – „1) učesnik partizanske borbe, 2) čovek koji se pristrasno rukovodi interesima svoje političke partije”.
Tepavac se dalje u članku pita „zar je mogućno da samo dr Moskovljević ne zna za drugačija značenja reči ’četnik’ i ’četništvo’, i zaključuje da je politička doslednost autora očigledna.
Posle ponovljenog izdanja Rečnika, Mirko Tepavac se ponovo oglasio 1990. godine, ovaj put u „Borbi”, gde je porekao da je samo zbog njegovog teksta u „Politici” Rečnik zabranjen i uništen. U tom dopisu je podsetio da Miloš Moskovljević nije bio samo leksikograf već i poslanik sa 10-godišnjim stažom (ministar i ambasador), dakle, nije bio u sukobu sa komunističkim režimom i nije mogao biti „bespomoćan pred političarem Mirkom Tepavcem i njegovim člankom u ’Politici’”.
Kontaktirali smo Mirka Tepavca koji je ostao pri istom stavu, rekavši da je ovo za njega i onda bila „završena stvar”. Ne samo, kako nam je rekao, da su se Rečniku mogle prigovoriti leksičke nedoslednosti (o čemu je u „Politici” tada pisao i Aleksandar Vučo), već i jasno izražen politički stav autora. Tepavac tvrdi da ni u kakvoj hajci nije učestvovao, i da je za zabranu Rečnika saznao iz novina…
Ovo su, ukratko, činjenice koje su ispisale sudbinu jednog rečnika.
Njegovo ponovljeno izdanje štampala je izdavačka kuća „Apolon” tek 1990, a treće izdanje 2001. objavljuje „Gutenbergova galaksija”. Danas, kako smo još čuli od Olge Moskovljević, zanimljivi su i neistraženi dnevnici koje je vodio Miloš Moskovljević, gde je opisao svoje razočaranje situacijom u zemlji. Oni su poklonjeni Akademiji nauka a dozvolu da ih istražuje dobio je naučnik Momčilo Isić.
--------------------------------------------------------------------------
Sve je počelo s Vukom…
Prvim izdanjem „Srpskog rječnika” Vuka Karadžića, iz 1818. godine, za osnovu književnog jezika postavljen je čisti narodni jezik. Ra zlozi zbog kojih je rečnik, sa 26.270 reči, štampan čak dve godine nakon što je napisan bili su motivisani nedostatkom sredstava kao i neslaganjem sa mitropolitom Stefanom Stratimirovićem, koji je u Vuku video neprijatelja srpske crkve i države koji će preko reforme pravopisa započeti unijaćenje Srba.
Povike na Vuka usledile su i zbog izostanka reči na slovo H (iako su ušli primeri koji ovo slovo sadrže: arhimandrit, arhiđakon), kao i zbog velikog broja lascivnih reči koje je Vuk uneo, uglavnom na nagovor Jerneja Kopitara i Jakoba Grima. Predgovor „Rječniku” smatra se za završnu Vukovu reč upućenu Milovanu Vidakoviću, Jovanu Hadžiću i ostalima sa kojima je dugo bio u polemici.

Mirjana Sretenović



LemonPie LemonPie 14:58 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

ali kada dodje do konkretnih poteza nastaje raspad sistema


konkretni i DESTRUKTIVNI potezi koji se trenutno vuku nisu Tadicevi nego Kostunicini, koji spaja dva pitanja koja nemaju mnogo veze jedno s drugim
niki m niki m 14:58 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

DA LI JE OVO TACNO???


Naravno da je tacno. Radi se o Moskovljevicevom recniku. Uostalom, Googl u ruke pa proverite.
silver bullet silver bullet 14:59 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Kostunicina prosla vlada je uradila ogroman zakonodavni posao radi priblizavanja EU. Pored toga, mnogo je uradjeno i u vezi Haga

Vi sad mene hocete da ubedite da je Kostunica za ovih osam godina od ubedjenog Europejca postao Evroskeptik? Ili ce pre biti da je DEO Kostunicine vlade olicen u Labusu i G-17 odradio ogroman posao na priblizavanju EU, pa kad su dosli do zida koji je opet Kostunica postavio, Labus je otisao, a Dinkic iz svojih lukrativnih razloga ostao?
Naivno je verovati da je za ovih osam godina Kostunica za jotu promenio svoje misljenje o Evropi i jos samo zato sto ga je ista razocarala. Vestiji je on igrac nego sto ga vi procenjujete.
niki m niki m 14:59 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

spaja dva pitanja koja nemaju mnogo veze jedno s drugim


Koja to dva pitanja nemaju veze jedno sa drugim?
LemonPie LemonPie 15:03 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

niki m
spaja dva pitanja koja nemaju mnogo veze jedno s drugimKoja to dva pitanja nemaju veze jedno sa drugim?


EU integracije u Kosovo
niki m niki m 15:09 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Vi sad mene hocete da ubedite da je Kostunica za ovih osam godina od ubedjenog Europejca postao Evroskeptik? Ili ce pre biti da je DEO Kostunicine vlade olicen u Labusu i G-17 odradio ogroman posao na priblizavanju EU, pa kad su dosli do zida koji je opet Kostunica postavio, Labus je otisao, a Dinkic iz svojih lukrativnih razloga ostao?


Ovo jednostavno nije tacno, ma koliko se neko trudio da u javnosti ostavi takav utisak. Na primer, u prosloj vladi jedino je Direkcija za vodu pod upravom g17 (ministarstvo poljoprivrede) dobilo ocenu 0 (nula) za postignuti napredak. Podatak postoji u izvestaju sa stalnog i unapredjenog dijaloga jesen 2006. I nije to jedini primer. Dinkicevo ministarstvo finansija se gotovo najvise bavilo problemom skijanja u Srbiji!!! Jedninstven slucaj!!!! Dulicka je imala svoje ideje i bila je najveca prepreka (zajedno sa carinom, znaci isto g17) za uspostavljanje integrisane kontrole granica. Iza svih ovih opstrukcija je stajao pojedinacni ili grupni finansijski interes ljudi iz g17.
niki m niki m 15:11 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

EU integracije u Kosovo

Da li vi zaista verujete u ovo sto ste napisali? EU integracije i Kosovo su direktno povezani i uslovljeni. Srbije bez priznanja nezavisnosti Kosova nece uci u EU.
nikson nikson 15:15 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

niki m

DA LI JE OVO TACNO???


Naravno da je tacno. Radi se o Moskovljevicevom recniku. Uostalom, Googl u ruke pa proverite.


proverio i doneo zakljucak da covek nije relevantan za ovu raspravu. nazalost
LemonPie LemonPie 15:16 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

niki m
Srbije bez priznanja nezavisnosti Kosova nece uci u EU.


says who?

a evo i jedno kontra pitanje, da li ce obustavljanje ili odustajanje od EU integracija od strane Srbije vratiti Kosovo pod njenu nadleznost? ili, da li uopste postoji nesto sto bi moglo da se desi da bi Kosovo bilo pod okriljem Srbije?
niki m niki m 15:22 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

a evo i jedno kontra pitanje, da li ce obustavljanje ili odustajanje od EU integracija od strane Srbije vratiti Kosovo pod njenu nadleznost? ili, da li uopste postoji nesto sto bi moglo da se desi da bi Kosovo bilo pod okriljem Srbije?


Mislim da ne, ali to sada i nije na dnevnom redu. Pitanje je da li drzavni organi Srbije treba nekome da pomazu u sopstvenom razbijanju. Ocigledno Tadic misli da treba, ali sve vreme tvrdi suprotno. Uostalom, sve ukazuje da je i izbore je raspisao u dogovoru sa EU, tj. pre nego sto EU drzave priznaju Kosovo. Kostunica nema nameru da pomaze zapadu vec hoce da to bude onako kako i jeste, znaci golo nasilje. Tako to ja vidim.
adam weisphaut adam weisphaut 15:25 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost


Mislim da ne, ali to sada i nije na dnevnom redu. Pitanje je da li drzavni organi Srbije treba nekome da pomazu u sopstvenom razbijanju. Ocigledno Tadic misli da treba, ali sve vreme tvrdi suprotno. Uostalom, sve ukazuje da je i izbore je raspisao u dogovoru sa EU, tj. pre nego sto EU drzave priznaju Kosovo. Kostunica nema nameru da pomaze zapadu vec hoce da to bude onako kako i jeste, znaci golo nasilje. Tako to ja vidim.

Samo jos da dodas "Jednog dana"
nestorijanac nestorijanac 15:26 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Tako to ja vidim.

Verovatno da to (oko Kosova i EU) tako vide politicki neostrasceni ljudi. Sa zdravim razumom. Bez honorara da bi nesto rekli ili kao mislili.
wk wk 15:30 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Pitanje je da li drzavni organi Srbije treba nekome da pomazu u sopstvenom razbijanju.

"Uzeli" oni nama Kosovo ili ne, mi cemo morati sa njima da saradjujemo, jer inace necemo imati 'leba da jedemo. Ako cemo potpuno da prekinemo svaku saradnju sa njima, "da im ne bi pomagali", samo cemo sebi da nastetimo a njime necemo ni malo. I gde cemo se zaustaviti?

Postoji milion sporazuma koje smo vec potpisali sa EU. I oni, kao i ovaj najnoviji, se ne bave Kosovom - da li cemo i njih raskinuti? Da li cemo traziti da se u sve dosad potpisane sporazume doda paragraf "Kosovo je deo Srbije"? Da li cemo biti dosledni u svom ludilu, i npr. prekinuti platni promet sa EU? Raskinuti diplomatske odnose? Rekli su da necemo, ali koje je opravdanje da necemo, jer ako ovaj ugovor nije podoban, kako onda diplomatski odnosi jesu podobni? Rekli smo da necemo blokirati granicu sa Kosovom. Zasto necemo? Zasto ne bismo npr. Grcima zabranili da voze robu preko nase zemlje? Jer njihovo pravo da prevoze robu je posledica nekih ugovora? Zasto je granica povucena bas na ovom ugovoru?
LemonPie LemonPie 15:31 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

jeste vi uopste procitali ponudjeni politicki sporazum?
takodje, da li ste obavesteni da je EU postigla nacelnu saglasnost o pravnom osnovu za slanje misije na Kosovo? odluku o samom slanju tek treba da donese Savet ministara.

dakle, cista demagogija od strane premijera koji blokiranjem rada vlade u kojoj nema vecinu navodno brani ustavni poredak i teritorijalni integritet... ajd da vidimo kako ce da ga odbrani, bas me zivo zanima...
LemonPie LemonPie 15:35 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Zasto je granica povucena bas na ovom ugovoru?


zato sto se davljenik za slamku hvata
samo sto ce, daveci se, i nas da povuce na dno koje izgleda jos nismo dotakli...

u sve dosad potpisane sporazume doda paragraf "Kosovo je deo Srbije


ja predlazem da se izradi jedan pecat i da se to lepo na svaku stranicu stavi, da ne bude slucajno zabune... a takodje predlazem da sva obracanja, pisma i uopste komunikacija i privatna i zvanicna od sad pa na dalje i ubuduce u Srbiji pocinje i zavrsava recima Kosovo je Srbija!
silver bullet silver bullet 15:37 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Ovo jednostavno nije tacno, ma koliko se neko trudio da u javnosti ostavi takav utisak. Na primer, u prosloj vladi jedino je Direkcija za vodu pod upravom g17 (ministarstvo poljoprivrede) dobilo ocenu 0 (nula) za postignuti napredak. Podatak postoji u izvestaju sa stalnog i unapredjenog dijaloga jesen 2006. I nije to jedini primer. Dinkicevo ministarstvo finansija se gotovo najvise bavilo problemom skijanja u Srbiji!!! Jedninstven slucaj!!!! Dulicka je imala svoje ideje i bila je najveca prepreka (zajedno sa carinom, znaci isto g17) za uspostavljanje integrisane kontrole granica. Iza svih ovih opstrukcija je stajao pojedinacni ili grupni finansijski interes ljudi iz g17.

Kad vec imate tako konkretne podatke za G-17, nadam se da ih imate i za DSS i njihov doprinos nasem priblizavanju EU.
Da ih cujemo.
Uzgred, ne vidim da se moje misljenje razlikuje od vaseg po pitanju lukrativnih motiva grupe G-17.
wk wk 15:38 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

a takodje predlazem da sva obracanja, pisma i uopste komunikacija i privatna i zvanicna od sad pa na dalje i ubuduce u Srbiji pocinje i zavrsava recima Kosovo je Srbija!

Kao nekada sto je pisalo "smrt fasizmu, sloboda narodu!".

Kao sto rece Marks, istorija kada se ponavlja, ponavlja se kao farsa.
LemonPie LemonPie 15:40 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

e bas tako
adam weisphaut adam weisphaut 15:44 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost


Verovatno da to (oko Kosova i EU) tako vide politicki neostrasceni ljudi. Sa zdravim razumom. Bez honorara da bi nesto rekli ili kao mislili.

Ili to kazu neki ljudi koji misle da ce tako doci do honorara
nestorijanac nestorijanac 15:52 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Ili to kazu neki ljudi koji misle da ce tako doci do honorara

Ili im nikakav honorar nije ni potreban. Ali, to kao da je Vama nemoguce i da zamislite.
U tome ste izgleda hendikepirani, bas kao i ona liberalno-demokratska dramatiserka.
MilosP MilosP 16:00 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

silver bullet
Ovo samo pokazuje koliko je, unutar kohabitacione vlade, Tadiceva privrzenost ideji - Ne damo Kosovo - bila licemerna i neiskrena. I koliko je jos vise licemerna i jos neiskrenija bila Kostunicina privrzenost ideji - Pristupamo EU.No, posto obojica zele vlast, moc i novac, ne sumnjam da ce nastaviti sa istom ili jos vecom hipokrizijom.Samo se mi nesto lozimo da svojim glasanjem mozemo nesto da promenimo.

Pa da je Tadić bio iskren (čuj, političar i iskren) Srbija bi danas imala SRS i na čelu vlade i na čelu države i na čelu odbora i to baš kao i u Miloševićevo vreme sa 30tak posto podrške izbornog tela. U politici ne pobeđuje iskrenost, već sposobnost da se biračima kandidat (u slučaju Srbije, partija) proda na osnovu istraživanja šta ti birači očekuju od njihovog predstavnika u vlasti.

Uostalom ni Tadićeva parola, Ne damo Kosovo, nije neostvarljiva. Srbija kao država može uspešno da funkcioniše i ako nikada ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu i tretira ga kao deo sopstvene teritorije. Bitno je da Srbija prihvati činjenicu da ostale zemlje imaju isto tako pravo na sopstveno viđenje problema i da bez obzira na razlike, sarađuje sa njima za dobrobit svojih građana (vidi primer Kine i Tajvana). Naravno, ti građani su prvi koji treba da odluče šta je njihov najbolji interest.
Gorio Gorio 16:26 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

da li uopste postoji nesto sto bi moglo da se desi da bi Kosovo bilo pod okriljem Srbije?


Pravo pitanje.
Dok neko ne ponudi, argumentovano drugačiji odgovor, moj je; NE POSTOJI.
Šta činiti?
Ono što možeš. Raditi na što bržem stvaranju uslova za priključene normalnom svetu.
A Kosovo? Pa izboriti se za dobar položaj Srba koji su još ostali tamo.
doktorka doktorka 16:56 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

silver bullet
Ovo samo pokazuje koliko je, unutar kohabitacione vlade, Tadiceva privrzenost ideji - Ne damo Kosovo - bila licemerna i neiskrena. I koliko je jos vise licemerna i jos neiskrenija bila Kostunicina privrzenost ideji - Pristupamo EU.
No, posto obojica zele vlast, moc i novac, ne sumnjam da ce nastaviti sa istom ili jos vecom hipokrizijom.
Samo se mi nesto lozimo da svojim glasanjem mozemo nesto da promenimo.


ne slazem se sa vama, tadic nije licemeran po pitanju kosova. da je licemeran ne bi ds u skupstini glasala za rezoluciju o kosovu , a ni za onaj sramni ustav. licemeran bi bio da je pricao jedno ,a glasao za dugo
silver bullet silver bullet 17:03 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Uostalom ni Tadićeva parola, Ne damo Kosovo, nije neostvarljiva. Srbija kao država može uspešno da funkcioniše i ako nikada ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu i tretira ga kao deo sopstvene teritorije.


Ovo je velika zabluda. To je ujedno i sustina zasto se, na duge staze, licemerje ne isplati. Povladjivanjem opstem samozavaravanju po pitanju Kosova, Tadic je doprineo da ceo problem metastazira i zahvati i zdravo tkivo nacije. Upravo zato smo dosli do raskrsnice ili-ili onda kada je DS dovoljno samostalno ojacao, ali na nasu zalost, na ustrb demokratskog potencijala ove zemlje. Zato smo dosli blizu granice da SRS ima 50+1 i da DS igra partiju pokera sa svima nama a da pritom nema ni dva para dvojki u rukama.

Stav po kojem se DS sve vreme borio protiv nacionalistickih i rusofilnih teznji vecinskog dela srpskih biraca i da je taj tas tek danas prevagnuo na stranu evrofila, po meni nije tacan. To se lako da dokazati istrazivanjima koja su radjena od 2000. do danas, a koja se ticu i statusa Kosova i pridruzivanja EU.

Vidite, ja na Tadica i politiku DS-a posle ubistva Djindjica gledam kao na Pink televiziju. I oni tvrde da nisu krivi za kulturni genocid koji je devedesetih izvrsen nad nasim narodom, nego da su samo povladjivali opstem ukusu. Lazno nam namecu dilemu - sta je starije kokoska ili jaje, a skrivaju svoje prave motive. Kad povladujes narodu - nema rizika, a lova samo kaplje. Ipak, politika nije cist biznis gde para vrti gde burgija nece i gde se biografije mogu oprati davanjem pozamasnih svota onima koji "nesto znace". U politici nema toliko novca da se podmire sva gladna usta koja se otvaraju posle talasa licemerja. Nego sve to pukne i bude novi belaj.
silver bullet silver bullet 17:09 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

ne slazem se sa vama, tadic nije licemeran po pitanju kosova


Doktorka, objasnite mi kako neko nije licemeran ako nam govori da ce sve uraditi da bi postigao jedan cilj, a zna da ne moze da ga postigne?
MilosP MilosP 17:46 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Povladjivanjem opstem samozavaravanju po pitanju Kosova, Tadic je doprineo da ceo problem metastazira i zahvati i zdravo tkivo nacije.

Da DS nije zauzela takav stav o Kosovu, podrška za ovu partiju bila bi otprilike na nivou podrške koju ima LDP a Srbija bi bila daleko od bilo kakvog dijaloga sa EU. DS sasvim ispravno pokušava da razdvoji pitanja približavanja EU i nezavisnosti Kosova i da ovo prvo stavi u prvi plan jer na ovo drugo Srbija uticati nemože. Ja, koji sam bio u Srbiji krajem 80tih i početkom 90tih, ne verujem da je problem mogao da metastazira, jer još onda zdravog tkiva nacije nije bilo baš puno. 20+ godina nacionalističke indoktrinacije zahtevaće bar još toliko godina, a možda i više generacija da se to izleči. Ali u međuvremenu ne traba stajati i čekati da se 50+ posto stanovništva izleči samo od sebe. Evropske integracije svakako mogu tome doprineti više nego išta drugo.
silver bullet silver bullet 18:18 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Da DS nije zauzela takav stav o Kosovu, podrška za ovu partiju bila bi otprilike na nivou podrške koju ima LDP a Srbija bi bila daleko od bilo kakvog dijaloga sa EU.


To prosto nije tacno.
Ovaj narod se dobrano opametio posle bombardovanja, ali im je to kratko trajalo bas zato sto nije bilo lustracije i elementarne pravde.
Nemojte pogresno da me razumete, ne zastupam stav da je batina iz raja izasla niti da smo zasluzili bombardovanje, ali tada je postojalo dovoljno zdravog tkiva. Cak i posle ubistva Djindjica ga je bilo. Sve dok Kostunica nije poceo da sluduje narod. On je to radio zbog iskrenog uverenja u pogresan cilj, Tadic zbog jacanja partije i uticaja, a narod jer je neobrazovan i neprosvecen, do srzi podmukao i licemeran. Voli lazi, busanje u grudi i kafansko nadmudrivanje. Onoga dana kada su te osobine pocele da ga kostaju - brzo je promenio misljenje. E, tu istinu je trebalo forsirati, a ne relativizovati sve - od zlocina do pljacki. To nije posao za koji je bilo potrebno 50 godina, vec samo malo hrabrosti i svesti da je posle 200 godina mozda vreme da oblikujemo nasu nacionalnu politiku.Ono sto radi Kostunica nije zrelo vodjenje jedne drzave, to je pijacarenje. A Tadic ga usrdno u tome prati.
dragoljub dragoljub 18:26 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost


1818--2008

koji je u Vuku video neprijatelja srpske crkve i države koji će preko reforme pravopisa
započeti unijaćenje Srba


punih 190 godina mi sve što je napredno i novo tumačimo gore navedenim rečima,nama vrema ne teče
MilosP MilosP 18:46 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Ovaj narod se dobrano opametio posle bombardovanja

Pa ja baš ne verujem u to. Narod (građani) se osećao poniženim zbog gubitka rata i na izborima je kaznio one koji su taj rat izgubili. Da je bilo kako Vi kažete, verovatno ne bi Koštunica bio istaknut kao protivkandidat Miloševiću, nego neko ko je više građanski orijentisan. Da je bilo kako Vi kažete i lustracija bi sigurno bila izvršena i danas Kosovo ne bi bilo problem i bili bi smo na pragu EU... Nažalost realnost je nešto drugo.
silver bullet silver bullet 18:52 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

Pa ja baš ne verujem u to. Narod (građani) se osećao poniženim zbog gubitka rata i na izborima je kaznio one koji su taj rat izgubili. Da je bilo kako Vi kažete, verovatno ne bi Koštunica bio istaknut kao protivkandidat Miloševiću, nego neko ko je više građanski orijentisan. Da je bilo kako Vi kažete i lustracija bi sigurno bila izvršena i danas Kosovo ne bi bilo problem i bili bi smo na pragu EU... Nažalost realnost je nešto drugo.


Pa nije bas ni tako. Narod je kaznio onoga ko je sprovodio suludu politiku, ne onoga ko je izgubio rat.
Kostunica je bio najmanje uprljan kandidat, zato je izabran kao protivkandidat Milosevicu. Mogao je to biti i neko drugi (na kraju zato je Milosevic naredio ubistvo Stambolica), ali je nazalost DOS imao pogresnu procenu Kostunicine licnosti. Pokazalo se da je on kukavicije jaje. A narod? Narod bi progutao bilo koga koga Sluzba prethodno nije uprljala. Samo da se nesto promeni.
doktorka doktorka 20:01 06.02.2008

Re: licemerje i neiskrenost

MilosP
Ovaj narod se dobrano opametio posle bombardovanja
Pa ja baš ne verujem u to. Narod (građani) se osećao poniženim zbog gubitka rata i na izborima je kaznio one koji su taj rat izgubili. Da je bilo kako Vi kažete, verovatno ne bi Koštunica bio istaknut kao protivkandidat Miloševiću, nego neko ko je više građanski orijentisan. Da je bilo kako Vi kažete i lustracija bi sigurno bila izvršena i danas Kosovo ne bi bilo problem i bili bi smo na pragu EU... Nažalost realnost je nešto drugo.


slozicu se sa vama, ali isto tako, da nije bilo bombardovanja , josh bi mi bili pod milosevicem , a mozda vec uveliko i ruska gubernija.
nikson nikson 14:46 06.02.2008

...

Sve to nameće neobilazno pitanje: gde i kako se odlučuje o strategiji spoljne politike države Srbije? Kako je došlo do "opoziva" strateške orijentacije na Evropsku uniju i do očekivanja da se preorijentacijom na podršku Rusije najpouzdanije štite naši interesi.


odgovor je: kostunicino neposredno okruzenje. dakle ne savetnici, ne ministri, vec neposredno okruzenje

Nedopustivost postojanja dve albanske države danas ističu isti oni koji se zalažu za nezavisnost Republike Srpske od BIH, a svojevremeno su se zalagali (radikali još i danas) za uspostavu tri srpske države na teritoriji Hrvatske...


autor ne kaze da li je za njega nedopustivo da postoje dve albanske drzave zasnovane na nacionalnom principu. takodje, on ne govori eksplicitno ko se to zalagao za 2, 3 ili 5 srpskih drzava, sto je bitno za raspravu.


i jos nesto: ljubomir tadic je jedan od nasih najvecih filozofa
oort oort 14:53 06.02.2008

Re: ...

nikson
kostunicino neposredno okruzenje. dakle ne savetnici, ne ministri, vec neposredno okruzenje

ciljaš na vertikalu koštunica<->bećković (ćosić?)<->lj.tadić<->b.tadić?
nikson nikson 14:57 06.02.2008

Re: ...

oort

nikson
kostunicino neposredno okruzenje. dakle ne savetnici, ne ministri, vec neposredno okruzenje

ciljaš na vertikalu koštunicabećković (ćosić?)lj.tadićb.tadić?


cosic da, beckovic da, ljubomir tadic ne, jer ljubomir tadic ne cini kostunicino neposredno okruzenje i njegova filozofija se razlikuje od pogleda na svet beckovica i ekipe. tadic je moderan filozof, ako je rec o njegovim knjigama, koje inace svima preporucujem.

ali ima tu i bitnijih od cosica i beckovica...
oort oort 15:04 06.02.2008

Re: ...

preseče mi vertikalu, a baš sam ih lepo nasložio...
nikson nikson 15:15 06.02.2008

Re: ...

oort

preseče mi vertikalu, a baš sam ih lepo nasložio...


pa svi ih trpaju u jedan kos, zapravo celu akademiju, a to se ipak ne moze....
Ruben Ruben 14:59 06.02.2008

Izvinjavam se, ali ne može kraće, i ovo je



Moje mišljenje
(kraj Istorije, kraj Srbije)


Svi mi koji govorimo o zaista ozbiljnim problemima našeg društva i države, u biti govorimo optimizmom čak i onda kada definišemo tu poziciju potpuno depresivno što naravno jeste ishodište bilo kakve ozbiljne analize o srpskom društvu danas.
Kažem – optimizmom- s toga što nikome ne pada na pamet da zaista dovodi u pitanje opstanak države i nacije. Niko ozbiljan ne misli da postojeći oblici prisutne destrukcije sistema mogu dovesti u pitanje –opstanak-, tačnije –nestanak-društva i nacije sa istorijske pozornice.
Da li je to zaista tako?
Od čega zapravo zavisi opstanak jednog društva?
Koje su to datosti koje jedno društvo dovode u situaciju istorijske zasićenosti i na kraju nestanka?
Možemo li mi, baveći se suvremenim datostima, suočavajući se sa tim dnevnim detaljima, možemo li se ipak osloboditi te pretnje, one koju ne smatramo čak ni teoretski realnom, one o mogućem kraju, onom koje smatramo sudbinom predhistorijskih, završenih i danas nemogućih procesa nestajanja naroda i organizovanih društava?
Srpska zajednica se pojavila na sceni evropskih naroda relativno kasno (što nije nikakav hendikep) donoseći vitalnost sveže krvi kao svoj jedini identitet, spremna da usvaja i nastaje.
Dva aspekta su tu vrlo bitna.
Prvi se odnosi na Vizantijsku kulturu na koju je novopridošli narod bio prirodno upućen.Sama Vizantija je u tom trenutku konsolidovanja (civilizovanja) srpskog naroda i države već prešla svoj zenit, umorno sofisticirana i zasićena sama sobom,temeljno uplašena i nesposobna da se odupre prilivu energija i naroda iz Azije. Mudrost Bosforske kulture je u želji da pridobije srpska plemena, nemajući energiju da ih ratom kontroliše i učini bezopasnim, ponudila izvestan –instant- obrazac prosvećenja i unovačenja tih plemena u onoj meri u kojoj su ona mogla da konzumiraju jedan komplikovan kulturni model i njegove vrednosti.Taj simplifikovani obrazac je počivao pre svega na religiji i njenom autoritetu i čvrstom, monarhističkom poimanju vlasti. Za početak to je bilo sasvim dovoljno.U tom trenutku formiranja (civilizovanja) srpske države i ujedinjavanja plemena, bilo je samo pitanje vremena da to društvo bude u stanju da u jednom trenutku konzumira i usvoji ceo kompleks duhovnog-etičko-estetskog sistema vrednosti.
Kraj Vizantije i prodor turaka na Balkan je nesumnjivo prekinuo taj proces koji nije završen nikada, do dana današnjeg.
Drugi momenat je čitav taj period od 14. do početka 19. veka.
Onaj instantni(Vizantijski) obrazac, dat kao privremeni i redukovani model koji je zapravo trebao da bude ,,starter,, mogućnost početka, koji tek treba da se implantira u jedno društvo, taj obrazac ušančen u samo dva pojma Crkva i Država, je tokom tog perioda mitoligiziran u svojim sinonimima Nacija i Vlast, drobeći tokom tog dugog vremena svoj parcijalni, instantni uzor, popunjavajući taj nikada definisan, izgrađen i usvojen prostor kulturnog imperativa novim i novim mitologemama nacije i države, ali oslobođene nikad ugrađenog komleksnog supstrata Kulture, onog koji bi garantovao kolektivnu sposobnost za odgovorno.
Takva Srbija, to društvo epski nabijeno arhetipskom žrtvom kao osobenim alibijem za isprazno osećanje posebnosti, ulazi u 19 vek, onaj u kome se evropski kulturni obrazac definitivno uobličava kroz nacionalno-državne projekte.
U tom projektu, tokom vremena koje traje do 90-tih godina prošlog veka, srpsko društvo iz te svoje pozicije izgrađuje Vlast umesto Države i institucija, oslobađa trijumf nacionalnog umesto demokratskih procedura, popunjavajući time onaj nikad izgrađen i usvojen sistem vrednosti relevantnog kulturnog obrasca, ostajući i dalje bez neophodnog Identiteta.
Nedostatak tog imperativa svakog organizovanog društva Srbi, tokom tog perioda moderne istorije, sve do današnjih dana, popunjavaju onim mitilogemema o naciji i časti sve do katasrofalnog urušavanja koje upravo živimo.
Da se vratim pitanju o mogućnosti kraja – nacije i države.
U kolektivnoj mitologiziranoj svesti narod i država su večni.To s toga što su nevini, a u srpskom slučaju su još i Žrtva, i to ne bilo čija, već žrtva izabranog naroda, onog koji baštini (?) i čuva vizantijsko nasleđe.
Takva svest, nikad izgrađena i dovršena, preživela na implantu-instanta, ne samo da ne može da s pozna sopstveni kraj, i na taj način organizuje svoju energiju ka jednom katarzičnom izranjanju iz posmrtnog epskog mitologema, već nije u stanju ni da prepozna sopstvenu smrt. Odbijajući je, misli da može da nastavi po pravu Izabranog, po pravu rutine i inercije, da nastavi sa posprdnim izrugivanjem Dobru koje je loše jer je nedostupno, jer je- odgovorno.
Kraj Istorije je negacija Istorije.Taj kraj relativizuje i indiferentan je prema reverzibilnosti procesa. Tako je predhistorija moguća.Mogući su i nestanci naroda. Danas.
Taj nestanak, taj kraj, gotovo je izvestan za srpsko društvo i narod, jer je u (za njih) planetarnom kolapsu epskog idenditeta, taj prostor jasno definisan u kulturnoj svesti ostatka sveta kao – problem.
U dinamici i krizi međunarodnih interesa, niko(objektivno) neće imati ni volje ni vremena da se bavi karikaturalnom tragedijom prokazanih i verifikovano nesposobnih.

Nenad M. Nenad M. 15:16 06.02.2008

izbori nisu bili referendum

Iluzorna je, dvosmislena i maglovita Tadićeva predizborna parola "I Kosovo i Evropa", kada se ona svodi samo na ponavljanje tvrdog obećanja da će Kosovo "zauvek ostati srpsko", a ne na rešenost da Srbija učini sve što se može za odbranu srpskih interesa na Kosovu, a pre svega za optimalni položaj, opstanak i povratak srpskog stanovništva.


prica o referendumu je lazna upravo zbog ovoga. Moze Jovo Bakic da prica nebuloze do sutra i natrag, mogu svi pro-dsovski analiticari da govore o velikoj pobedi Tadica, uveren sam da se sustinski nista nije i skoro nece nista promeniti. Ds ce i dalje svaki svoj ustupak pravadati cuvanjem stabilnosti i nekim imaginarnim vratima koje se kao stalno otvaraju kao rezultat njihovih kompromisa. Kalkulisace sa ogrooomnom podrskom koju su opet (ne)zasluzeno dobili na strahu a ne rezultatim.Samo, sve ce teze uspevati da objasne biracima smisao sedenja u vladi sa dss-om sem kao strah od gubitka ministarskih fotelja/p[rivilegija/vila isl.

Dzaba Jelena i tvoje ime na mitingu ono vece, iskoriseno je kao i svako drugo - ni za sta. Ne bih da zvucim kao potpuni pesimista ali me stvarnost uvek demantuje na nacin da moje pesimisticne procene deluju optimisticno ( ocekivao sam bar ovaj politicki sporazum)

Ren: Odlaže se potpisivanje

6. februar 2008. | 07:15 -> 14:37 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug

Ljubljana, Brisel -- Oli Ren izjavio da je potpisivanje "političkog sporazuma" između EU i Srbije, prvobitno najavljeno za sutra, odloženo "do daljnjeg".

Oli Ren (FoNet)

Evropski komesar za proširenje je kao razlog naveo neslaganje unutar koalicije na vlasti u Srbiji, ali je naglasio da ponuda "ostaje na snazi". Potpisivanje sporazuma prvobitno je bilo najavljeno za sutra. "Mi smo spremni da ga potpišemo kada Srbija za to bude spremna", rekao je Ren na redovnom brifingu za novinare u Briselu.

On je izrazio nadu "da će problemi moći brzo da budu prevaziđeni" i oštro kritikovao predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu zbog "blokiranja i opstrukcije".

Atomski mrav Atomski mrav 15:23 06.02.2008

Re: izbori nisu bili referendum

Za nekoga ko je toliko protiv DS nešto mnogo pratiš njihove mitinge...

Što se slanja misije EU na Kosovo tiče, može se i tu postići kompromis - da se na Kosovo pošalje par stotina policajaca i vojnika u sklopu međunarodnih snaga a pod okriljem EU - time se poštuje rezolucija SB UN 1244, srpsko stanovništvo se oseća sigurnije, Albanci dobijaju misiju EU... samo, za kompromis treba dobra volja a toga slabo ima, bar na ovim prostorima.
KafaJeGotova KafaJeGotova 15:33 06.02.2008

Re: izbori nisu bili referendum

tacno! jos jedna u nizu laznih predstavljanja situacije od strane politicara. referendum my ass.

nego, licmi, koliko si rastegla onaj tvoj kratak i jasan uslov da 'ako ds ne potpise sporazum, za tebe prestaje da postoji'? interesuje me koje je sad tvoje 'ali, ipak, gle, cuj, ovo ono...'
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:38 06.02.2008

Ren

"Ponuda ostaje na stolu. Mi ćemo biti spremni, kada Srbija bude spremna", rekao je Ren.

"Stvarno će mi biti žao, ako srpski političari i dalje budu davali prednost igrama prevlade u odnosu na volju svojih građana", dodao je Ren i rekao da su Srbi, izborom Borisa Tadića, jasno dali podršku EU.

Ren je rekao i da je, na neki način, u privremenom sporazumu, više podsticaja za Srbiju, jer uključuje i dijalog u ukidanju viza.
(STA)
LemonPie LemonPie 15:44 06.02.2008

Re: Ren

Eh, ali fora je u tome sto Kostunica nije obavesten sta u sporazumu pise...
Boze, kakvo je ovo blamiranje i koja smo mi smejurija od drzave... mogu samo da zamislim na sta mi licimo u ocima ozbiljnog sveta...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:49 06.02.2008

obaveštenje

Nenad M. Nenad M. 17:33 06.02.2008

Re: izbori nisu bili referendum

Za nekoga ko je toliko protiv DS nešto mnogo pratiš njihove mitinge...


sta je mnogo? i da, pratio sam ds a potom i srs zavrsni miting - cisto da bih znao o cemu pricam. ili sve ili ni jedan, to je moj princip.

Što se slanja misije EU na Kosovo tiče, može se i tu postići kompromis


bojim se da je tesko postici kompromis po bilo kom pitanju
Jelena Milić Jelena Milić 07:39 07.02.2008

to nenad m

Dzaba Jelena i tvoje ime na mitingu ono vece, iskoriseno je kao i svako drugo - ni za sta. Ne bih da zvucim kao potpuni pesimista ali me stvarnost uvek demantuje na nacin da moje pesimisticne procene deluju optimisticno ( ocekivao sam bar ovaj politicki sporazum)


obavesti me, na sta mislis, zaista nemam pojma?
Atomski mrav Atomski mrav 08:22 07.02.2008

Re: izbori nisu bili referendum

bojim se da je tesko postici kompromis po bilo kom pitanju


Interesantan stav, ali me ne čudi...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana