Kultura| Politika

Protokol i protokolarni promašaji kod nas

Milan Karagaća RSS / 13.09.2012. u 10:49

Aleksandar Vučić je prvi ministar odbrane Srbije, uključujući i Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ, SRJ i SCG koji je posetio Nemačku.Ovo je istina iza to treba odati priznanje Vučiću.

Umesto da se to naglasi ovih dana možemo pročitati u novinama udvorničke naslove kako je Vučić dočekan u Berlinu kao niko do sada, te da je „posle bivšeg  predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, treći srpski političar za koga je Nemačka priredila takav doček i koji je u Berlinu primljen uz počasti Bundeswehr-a“. Tačno, evo pogledajte svečani doček. (kliknite na doček)

Lepo je što se odaje priznanje i Titu kao srpskom političaru, ali nije dobro da se ne kaže da je to nešto što protokolom sleduje Vučića kao minsitra odbrane prilikom posete Ministarstvu odbrane Nemačke. Dakle uobičajena praksa kao što bi i kod nas bilo kada dolazi strani ministar odbrane.

I mada bih radije sa pohvalama govorio o konačnom shvatanju značaja odnosa sa Nemačkom za šta sam se i lično mnogo zalagao posebno u oblasti vojne saradnje, ipak iskoristiću ovo kao povod da se osvrnem na nepoznavanje i nepoštovanje diplomatskog protokola kod nas.

Dakle, diplomatski protokol je skup pravila i običaja o ponašanju u međudržavnim odnosima, diplomatskom ophođenju, ceremonijalu i kurtoaziji koja su se uspostavljala kroz vekovnu diplomatsku praksu, a s ciljem da bi se izbegli propusti i nesporazumi koji mogu da na bilo koji način vređaju dostojanstvo u međusobnim odnosima. Protokol podrazmeva striktnu primenu Bečke i drugih konvencija u međunarodnim odnosima i propisuje postupke i ponašanja u raznim prilikama diplomatskih aktivnosti.

Osnovno pravilo i diplomatski manir je da se u komunikaciji bude odmereno i pristojno,pa čak i kada se radi o najoštrijim demaršima, polazeći od načela da se i najneprijatnija stvar može saopštiti tako da  ne vređa dostojanstvo ni svoje države i naroda ali ni drugih, kao što se nediplomatskim postupkom može pokvariti lepa stvar. Kao što se stavljanjem drugog ispod nivoa koji ima po Bečkoj konvenciji i preseansu pokazuje sopstvene nepristojnosti i nedostojanstvo, tako isto, i još gore, je ako najviši državni rukovodioci svojim postupcima  stavljaju sebe ispod nivoa jer tako vređaju i sopstveno dostojanstvo i dostojanstvo države. U međunarodnim odnosima i diplomatskoj komunikaciji poltronstvo se prezire i „ne pali“ jer se smatra neiskrenošću, pri čemu ne treba mešati kulturno ophođenje i kurtoaziju sa poltronstvom.

Međutim, kod nas je i to naglavačke okrenuto i to upravo na štetu sopstvenog digniteta, a sve rukovođeni onom našom glupom namerom da uvek otkrivamo toplu vodu i menjamo sve što je bilo pre nas bez obzira koliko nam to štetilo.

Kao i sve države i naša država je i pre 2000.godine imala protokol koji je bio u skaldu sa svim međunarodnim normama i diplomatskom praksom, ali zbog međunarodne izolacije i sankcija i nije bilo međunarodnih aktivnosti države a opozicione stranke su ostvarivale kontakte sa različitim državnim i stranačkim nivoima u inostranstvu. Diplomatski predstavnici u inostranstvu ponašali su se i dalje u skladu sa protokolom i diplomatskom praksom.

Dolaskom nove vlasti 2000.godine totalno napušten svaki protokol kao eto recidiv starog sistema, a ministri se rastrčaše idući na noge stranim ambasadorima, savetnicima  i diplomatama nižeg ranka i primajući ih u kabinete bez ikakvog reda. Jedino je Đinđić upozoravao da je nedozvoljeno kako se ministri šlihtaju stranim ambasadorima.

Što je najgore, ni posle 12 godina nije se napustila ta praksa samoponižavanja.

Strani ambasadori kod nas, kad im padne na pamet idu kod predsednika i ministara, daju ocene koje se direktno kose sa principom nemešanja u unutrašnje stvari, drže lekcije, a naši predsednici i ministri idu čak kod njih na prijeme i večere. Državni činovnici i funkcioneri drugih država kada dolaze u Srbiju idu ladno kod premijera i predsednika i bez obzira na svoj nivo idu direktno kod najviših kod nas.

Ukratko,moraju se poštovati nivoi da se ne povredi ni gost ni domaćin. Znači susreti se praktikuju između ličnosti istog nivoa po preseansu. Ako dolazi predsednik države naravno susreće se sa predsednikom, ako dođe premijer on se sastaje sa premijerom, a može kutroazno da ga primi predsednik znači nivo više.U slušbene i radne posete dolaze funkcioneri istog nivoa kod funkcionera istog nivoa.Ako dođe državni podsekretar primiće ga i biće mu domaćin lice istog ranga a može ga primiti kurtoazno ili radno po zahtevu i jedan nivo više.

Posebna priča je kada su u pitanju prijemi, kokteli, obedi. U većini država predsednici ne idu na prijeme u strane ambasade sem u slučaju da je u poseti predsednik države i tim povodom se organizuje prijem u ambasadi.Takođe ni premijer ni ministri ne idu po prijemima sem uzuzetno.

A šta se kod nas radi, na prijeme po ambasadama sjati se celo državno i političko rukovodstvo sa predsednikom na čelu,što je novouvedena praksa od 2000.godine, što je ružno. Pri tome, niko se ne zapita ko je od rukovodilaca zemlje domaćina bio na prijemu u našoj ambasadi.

 Ja za 8 godina u Nemačkoj nisam ni na jednom prijemu video da je došao predsednik ili kancelar, ministri a i načelnik generalštaba vrlo  retko idu na prijeme. Kod nas se ide bez ikakvog reda. To što strani ambasadori redovno dostavljaju pozivnice za prijeme predsedniku i ministrima izraz je njihovog poštovanja prema njima i naravno želje da bi ih rado videli kao goste. Neupućivanje pozivnica smatra se nepristojnim i neuvažavanjem države prijema, tako isto rade i naše ambasade po svetu (valjda) ali to nikako ne znači da će im na prijem doći kralj, predsednik, premijer.

Inače, u ozbiljnim državama ambasador sreće predsednika države prijema kad predaje akreditive i eventualno ako se uprilići oproštajna poseta na kraju mandata, naravno i u slučaju posete predsednika njegove države kada se nalazi u njegovoj pratnji.

Ambasadorima komuniciraju sa odgovarajućim direkcijama i političkim direktorom MSP, retko ih prima ministar. Kontakti i sa drugim ministarstvima se ugovaraju preko MSP i opet ide kod lica odgovarajućeg ranga, a retko i izuzetno kod ministra.

Bitan elemenat diplomatije i međunarodnih odnosa uopšte je reciprocitet. Pa ako naš ambasador u Nemačkoj, Rusiji ili SAD ne može  nikako da traži prijem kod Putina, Obame, Merkel jer prosto ljudi znaju za red, onda tako isto treba da bude i u Srbiji, ako vodimo računa o svom dignitetu.

Kao i u svim državama i kod nas postoji služba za protokol u kabinetu predsednika, skupštini, MSP i ministarstvu odbrane , a postoji i protokolarno uputstvo ili priručnik pa bi savetnici trebalo da ih pruče, ako ne znaju neka pitaju, a ako ne veruju neka pribave informacije kakva je praksa u drugim državama i neka ne ponižavaju predsednika i ministre savetujući im da odlaze i klanjaju se stranim ambasadorima. Isto se odnosi i na menjanje prakse prilikom poseta stranih zvaničnika i delegacija.

 



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 10:59 13.09.2012

Maniri

Strani ambasadori kod nas, kad im padne na pamet idu kod predsednika i ministara, daju ocene koje se direktno kose sa principom nemešanja u unutrašnje stvari, drže lekcije, a naši predsednici i ministri idu čak kod njih na prijeme i večere. Državni činovnici i funkcioneri drugih država kada dolaze u Srbiju idu ladno kod premijera i predsednika i bez obzira na svoj nivo idu direktno kod najviših kod nas.


Po ovome ispade da ni strani predstavnici, naročito ambasadori velikih sila, ne poštuju diplomatske manire.
Jer, da poštuju, ne bi dozvolili sebi luksuz da drže lekcije predsedniku ili premijeru neke države. Ma koliko ta država bila mala ili nerazvijena...
Zašto se onda tako ponašaju ?

Pa, može im se!
Ako domaćin ne ceni sebe, svoju kuću, svoju porodicu, zašto bi sve to cenio bilo ko drugi?!

Edit:

Da ne zaboravin da ukažem na one koji su nekad bili domaći, a sada strani.
Ponese ih emocija, ponašaju se kao u poseti rodbini na selu.
Meni to liči kao kad se neko zaposli u gradu kao portir, pa dođe bratu seljaku.
Svaku drugu rečenicu započinje sa seljačke posla.
E, tako se neki zanesu pa spominju neka srpska posla, u ne baš pristojnom kontekstu.
I, nikog da presavije hartiju, da napiše neki demarščić...
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:10 13.09.2012

Re: Maniri

Pa može im se kad im niko ne kaže da ne mogu direktno da zovu kabinet predsednika republike , vlade , ministara već uljudno " Vaša ekselencijo,gospodin predsednik/ premijer/ministar visoko ceni Vaše izuzetne napore za unapređenje odnosa i sa zadovljstvom će Vas svakako primiti čim mu to obaveze dozvole, o čemu ćete biti obavešteni preko našeg ministarstva spoljnih poslova." itd u duhu kodeksa diplomatske prepiske ako je obraćanje pisanim putem, mada oni to najčešće rade direktno, čak smo toliko otišli da može i mobilnim ili SMS-om preko savetnika ili njima lično, otkud znam.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:14 13.09.2012

Re: Maniri

E, tako se neki zanesu pa spominju neka srpska posla, u ne baš pristojnom kontekstu.
I, nikog da presavije hartiju, da napiše neki demarščić..

Ne bih da Kacin sada bude tema , već je na jednom blogu iscrpljena ali ću reći sledeće.Ne mislim da je rekao išta što nije tačno, ali nama je lakše da se pobunimo kako je rečenoi nego da se zabrinemo i pobrinemo kakvo je stanje.On je visoki činovnik EU i njegov domaćin treba da bude direktor vladine kancelarije za pridruživanje, predsednik odbora za EI, potpredsednik vlade za EI i eventualno kurtoazno da ga primi premijer,a kod predsednika ni govora.
Nadam se da smo time završili s Kacinom.
predatortz predatortz 11:18 13.09.2012

Re: Maniri

Nadam se da smo time završili s Kacinom.


Ma, ja to usput...
Pao mi na pamet.
Da je on jedini...
looping looping 11:45 13.09.2012

Re: Maniri

Ukratko,moraju se poštovati nivoi da se ne povredi ni gost ni domaćin. Znači susreti se praktikuju između ličnosti istog nivoa po preseansu. Ako dolazi predsednik države naravno susreće se sa predsednikom, ako dođe premijer on se sastaje sa premijerom, a može kutroazno da ga primi predsednik znači nivo više.U slušbene i radne posete dolaze funkcioneri istog nivoa kod funkcionera istog nivoa.Ako dođe državni podsekretar primiće ga i biće mu domaćin lice istog ranga a može ga primiti kurtoazno ili radno po zahtevu i jedan nivo više.

Ako dodje Dzoni Dep?


rade.radumilo rade.radumilo 13:55 13.09.2012

Re: Maniri

Ako dodje Dzoni Dep?


E vidiš, Džoni Dep ne spada u taj protokol jer nije uposlenik vlasti neke druge države, već privatno lice koje u Srbiju dolazi nekim svojim poslom. Tu sada na scenu stupaju sasvim drugačiji protokoli, koji su manje više isti i za državljanje Srbije i za strane državljane koji ne poseduju diplomatski pasoš.

zilikaka zilikaka 14:06 13.09.2012

Re: Maniri

rade.radumilo
Ako dodje Dzoni Dep?E vidiš, Džoni Dep ne spada u taj protokol jer nije uposlenik vlasti neke druge države, već privatno lice koje u Srbiju dolazi nekim svojim poslom. Tu sada na scenu stupaju sasvim drugačiji protokoli, koji su manje više isti i za državljanje Srbije i za strane državljane koji ne poseduju diplomatski pasoš.

Kad smo kod diplomatskog pasoša, da li po tom pitanju ista pravila važe za sve ili postoje razlike u zavisnosti od ranga diplomate?

I jedan trol. Lično sam prisustvovala sceni kada je iz jedne zemlje sa pretežno muslimanskim stanovništvom, pasošku kontrolu na aerodromu prolazio muškarac sa ženom potpuno pokrivenom.
Na šalteru je bio takođe muškarac.
Posle kraćeg razgovora i pogledanja u pasoš, oboje su glat prošli.

Mislim da su putovali u Cirih, pa me zanima zna li neko kako se ovakvi slučajevi inače rešavaju?

Ima li ona fotku u pasošu?
Odnosno, ako ima, kakva svrha što je pokrivena, a ako nema...
looping looping 14:45 13.09.2012

Re: Maniri

E vidiš, Džoni Dep ne spada u taj protokol jer nije uposlenik vlasti neke druge države, već privatno lice koje u Srbiju dolazi nekim svojim poslom. Tu sada na scenu stupaju sasvim drugačiji protokoli, koji su manje više isti i za državljanje Srbije i za strane državljane koji ne poseduju diplomatski pasoš.

Aaaaaa...
Samo, ne bih poredio vunderkinda sa jednom holivudskom zvezdom, mada bih voleo da Obama primi Batu Zivojinovica ili nekog drugog srpskog glumca.
dragan7557 dragan7557 15:48 13.09.2012

Re: Maniri

Milan Karagaća:
Strani ambasadori kod nas, kad im padne na pamet idu kod predsednika i ministara,

Ma bre stranci misle da ovi naši ne rade ništa, pa ko vele da nafrnu.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:51 13.09.2012

Re: Maniri


Milan Karagaća:
Državni činovnici i funkcioneri drugih država kada dolaze u Srbiju idu ladno kod premijera i predsednika i bez obzira na svoj nivo idu direktno kod najviših kod nas.

Vala Milane, to radim i ja sam, pa zato i njima ne zameram.

cerski
dragan7557 dragan7557 20:15 13.09.2012

Re: Maniri

Milan Karagaća
Pa može im se kad im niko ne kaže da ne mogu direktno da zovu kabinet predsednika republike , vlade , ministara već uljudno " Vaša ekselencijo,gospodin predsednik/ premijer/ministar visoko ceni Vaše izuzetne napore za unapređenje odnosa i sa zadovljstvom će Vas svakako primiti čim mu to obaveze dozvole, o čemu ćete biti obavešteni preko našeg ministarstva spoljnih poslova." itd

Ko bre sve to da zapamti?

cerski

automatic automatic 09:35 15.09.2012

Re: Maniri

Lepo je što se odaje priznanje i Titu kao srpskom političaru,


... da nije ove recenice rekao bih da je ovaj blog skoro savrseno oslikao ono malo jada sto je ostalo od srpske diplomatije.
Preporuka.
looping looping 11:18 13.09.2012

1

Sto se mene tice, da svi nasi politicari odreda puze po blatu (i da ne kazem po cemu jos) a da narodu bude bolje, nista mi ne bi smetalo.
Zato napred vlastodrsci (i opozicija po mogucstvu), ponizavajte se!
Ali narod hoce rezultate! A vi sami birajte sredstva (slobodno probajte i nesto drugo s' vremena na vreme).
predatortz predatortz 11:22 13.09.2012

Re: 1

Sto se mene tice, da svi nasi politicari odreda puze po blatu (i da ne kazem po cemu jos) a da narodu bude bolje, nista mi ne bi smetalo.


Problem je u tome, što reče moj zemljak, što te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?
looping looping 11:32 13.09.2012

Re: 1

Problem je u tome, što reče moj zemljak, što te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?

A koga je briga za to? Ko ceni sirotinju?

Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala, da ne spominjem obicne drzavljane a ovamo da glume neki ponos.
Ako ih susedna drzava upita:" Da li ste ponosni sto ste Predsednik Srbije?" da li treba da odgovore sa "nisam, to je samo posao kao i svaki drugi" da ne uvrede domacina?

Tek kada oni budu poceli da cene svoj narod, onda ce i njih ceniti stranci.
A lizanje sa tim nema veze, svi znaju da je politika najstariji zanat. Pardon, prostitucija.
Dr M Dr M 11:32 13.09.2012

Re: 1

te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?


Kako zašto?

Crvi su sjajan mamac, ko voli da peca.
antioksidant antioksidant 11:54 13.09.2012

Re: 1

Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala

samo generale optužene pred međunarodnim sudom čiju smo nadležnost priznali
(isto važi i za auto limare i konobare)
looping looping 11:59 13.09.2012

Re: 1

antioksidant
Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala

samo generale optužene pred međunarodnim sudom čiju smo nadležnost priznali
(isto važi i za auto limare i konobare)

Ispravka: "Svakog naseg generala optuženog pred međunarodnim sudom čiju smo nadležnost priznali (isto važi i za auto limare i konobare)"
predatortz predatortz 11:59 13.09.2012

Re: 1


Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala, da ne spominjem obicne drzavljane a ovamo da glume neki ponos.


Što se generala tiče, mislim da grešiš dušu.
Tu gorku pilulu su maksimalno eskivirali. * mislim na vlasti nakon 5.oktobra
A, jebeš i generale koji su spremni da se kriju kao pičkice!
Uzgred, obavezu da se sarađuje je potpisao zna se ko...
antioksidant antioksidant 12:03 13.09.2012

Re: 1

Uzgred, obavezu da se sarađuje je potpisao zna se ko...

ako misliš na sud u hagu, to je potpisao nepomen milošević (posle su i njega optužili pa je malo rešio da ignoriše sud)
predatortz predatortz 12:06 13.09.2012

Re: 1

antioksidant
Uzgred, obavezu da se sarađuje je potpisao zna se ko...

ako misliš na sud u hagu, to je potpisao nepomen milošević (posle su i njega optužili pa je malo rešio da ignoriše sud)


Baš to...
Potpisali ste, gospodo.
Putujte onda!
looping looping 12:12 13.09.2012

Re: 1


Što se generala tiče, mislim da grešiš dušu.
Tu gorku pilulu su maksimalno eskivirali.

Svaka im cast sto su eskivirali samo da pritom ne budemo previse ponosni.
predatortz predatortz 12:20 13.09.2012

Re: 1

looping

Što se generala tiče, mislim da grešiš dušu.
Tu gorku pilulu su maksimalno eskivirali.

Svaka im cast sto su eskivirali samo da pritom ne budemo previse ponosni.


Evo, ja ću tebe da pitam otvoreno:

Misliš li ti da Mladić ne treba da odgovara za Srebrenicu?
Negde i nekom? A ja mislim da je trebalo da odgovara nama. Jer nama je zvono o vrat naturio.

Pazi, nemoj meni sad o Bratuncu, Skelanima, Kravici...
To sam sve svojim očima gledao.
Par puta sam ovde bio banovan zbog drugačijeg pristupa priči oko Srebrenice.
Zvanična verzija je sranje, nema nikakve veze sa onim što se desilo. Ono što pričaju razne NGO je lešinarenje.

Ali, kad se sve to kroz sitno sito proseje, kad se razdvoji kukolj i trulež od zdravog, ostaje zločin.
Zločin koji nama nije trebao. Zločin koji nam samo noge podseca...
looping looping 12:26 13.09.2012

Re: 1

Misliš li ti da Mladić ne treba da odgovara za Srebrenicu?

To stvarno nije za blog, zato sto bi takve stvari trebao sud da utvrdjuje.
Kao i za mnoge druge, zanemarene ucesnike ratova na balkanu.

PS.
Za moj pojam, Ratko Mladic je narodni heroj.

Ali, kad se sve to kroz sitno sito proseje, kad se razdvoji kukolj i trulež od zdravog, ostaje zločin.
Zločin koji nama nije trebao. Zločin koji nam samo noge podseca...

Ovde se apsolutno slazem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:28 13.09.2012

Re: 1

looping
Problem je u tome, što reče moj zemljak, što te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?

A koga je briga za to? Ko ceni sirotinju?

Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala, da ne spominjem obicne drzavljane a ovamo da glume neki ponos.
Ako ih susedna drzava upita:" Da li ste ponosni sto ste Predsednik Srbije?" da li treba da odgovore sa "nisam, to je samo posao kao i svaki drugi" da ne uvrede domacina?

Tek kada oni budu poceli da cene svoj narod, onda ce i njih ceniti stranci.
A lizanje sa tim nema veze, svi znaju da je politika najstariji zanat. Pardon, prostitucija.

sa ovim se baš ne slažem, niti bi da širim temu na generale.Niti se radi o svakom generalu. Uostalom, ako nije ništa kriv što se krije, a da ne pričam što na ovim prostorima još niko nije shvatio da se dignitet i obraz brane tako što prvo mora umiti od svake prljavštine i onda čista obraza sa drugima razgovarati sasvim načisto.
predatortz predatortz 12:28 13.09.2012

Re: 1

Za moj pojam, Ratko Mladic je narodni heroj.


Za moje poimanje, Ratko Mladić je budaletina!

looping looping 12:30 13.09.2012

Re: 1

Za moje poimanje, Ratko Mladić je budaletina!

Pa naravno, to mu dodje na isto.
gedza.73 gedza.73 13:23 13.09.2012

Re: 1

Dr M
Crvi su sjajan mamac, ko voli da peca.




'političar leži na podu u nesvesti, dok se na izazivaču Doktoru ne primećuju ni najmanji znaci umora'
predatortz predatortz 13:25 13.09.2012

Re: 1

Crvi su sjajan mamac, ko voli da peca


Crvi su korisna bića. Imaju jako bitnu ulogu u ekosistemu.
Nemojmo ih devalvirati poređenjem sa političarima.
dragan7557 dragan7557 16:01 13.09.2012

Re: 1

looping 12:32 13.09.2012
Re: 1

Problem je u tome, što reče moj zemljak, što te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?


A koga je briga za to? Ko ceni sirotinju?

Ako im Evropa zatrazi izrucice svakog naseg Generala, da ne spominjem obicne drzavljane

U tome Srbija nije usamljena. Od pre neku godinu postaoji Evropski Nalog za hapšenje, po kome se tražena osoba hapsi na mestu gde je nađena a isporučuje sudu koji je izdao nalog za hapšenje, bez obzira na čijoj teritoriji EU država je osoba uhapšena biva privedena sudu koji je izdao nalog za hapšenje.

Naravno Generali a i političari su osobe, a nalog za hapšenje se izdaje bez obzira na zvanje, titulu ili čin. Ovde se ne radi o poternici koja je sasvim nešto drugo.

cerski
dragan7557 dragan7557 16:06 13.09.2012

Re: 1

Milan Karagaća:
Niti se radi o svakom generalu. Uostalom, ako nije ništa kriv što se krije,

Alo bre ti ili si zbilja naivan ili se praviš naivan?

Koliko nevinih ljudi na ovom svetu ispašta zbog grešaka sudske i druge vlasti?

cerski
dragoljub92 dragoljub92 19:03 13.09.2012

Re: 1

Zločin koji nama nije trebao. Zločin koji nam samo noge podseca...

sve si reko
dragoljub92 dragoljub92 19:06 13.09.2012

Re: 1

Alo bre ti ili si zbilja naivan ili se praviš naivan?

Koliko nevinih ljudi na ovom svetu ispašta zbog grešaka sudske i druge vlasti?

alo bre, el si ti lud il ti noge smrde?
dragan7557 dragan7557 20:20 13.09.2012

Re: 1

Dr M
te koji puze po blatu niko ne ceni.
I zašto bi?


Kako zašto?

Crvi su sjajan mamac, ko voli da peca.

Crni doktore ne jedeš valjda crknute ribe, punjene crvima!?


cerski
ozbiljno ozbiljno 11:26 13.09.2012

Milane,

ne znam da li ste primetili ali opcija za koju ste (ipak, čini mi se da imamo slične poglede mada sam odlučio da budem beli listić) glasali je izgubila izbore. TO je OK ali zaista nema potrebe da u startu pljujemo i vređamo ove koji su došli. Mediji kao mediji, isto prenose poslednjih 50 godina i to je to.
A slugeranjstvo, pa to je kod nas postala praksa.
Bez razlike i kod novih i kod bivših, jedino je (na žalost...mislim da ćete se postaviti neutralno i da ćete se složiti sa ovom konstatacijom) Koštunica u takvim situacijama umeo da se ponaša kao pravi državnik.
antioksidant antioksidant 12:09 13.09.2012

Re: Milane,

Koštunica u takvim situacijama umeo da se ponaša kao pravi državnik.

? isti kao i ostali - ne stvarajte legendu od još jednog u nizu



Milan Karagaća Milan Karagaća 12:49 13.09.2012

Re: Milane,

TO je OK ali zaista nema potrebe da u startu pljujemo i vređamo ove koji su došli.

Ovo se uopšte ne odnosi na ove koji su sada došli već na rogobatnu praksu od 2000.godine.
Drugo, ja sam rekao da izražavam sve pohvale ministru Vučiću vezano za posetu Nemačkoj i podržavam sve šta je rekao. Moja poenta je bila da novinari, koji čast izuzecima nemaju pojma o čemu pišu, potenciraju nešto što je normalno i protokolarno a ne suštinsku stvar kao što je značaj odnosa sa Nemačkom.
Inače, što smo se više udaljavali od 2000.godine razlike među strankama su se sve više smanjivale tako da čak ne vidim ništa tako loše, pogotovo ne alarmantno promenom vlasti.
Očito se dakle nismo razumeli, za mene je Vučić OK i sve što je rekao u Nemačkoj, a to šta je štampa potencirala me samo navelo da napišem da bi bilo bolje da štampa i mediji malo pogledaju kako se kod nas drže protokla.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:56 13.09.2012

Re: Milane,

Milan Karagaća Milan Karagaća 16:09 13.09.2012

Re: Milane,

Prijem u ambasadi SAD u Beogradu
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:10 13.09.2012

Re: Milane,


isto na prijemu u amb.SAD
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:54 13.09.2012

Re: Milane,

A evo i u ruskoj ambasadi
dragan7557 dragan7557 19:59 13.09.2012

Re: Milane,

Milan Karagaća
Prijem u ambasadi SAD u Beogradu

Meni više liči na kvazi rajski Vrt.

cerski
mariopan mariopan 11:39 13.09.2012

...

Šta si očekivao od priučenih političara koji se svojim "zaslužnim" članovima odužuju postavljanjem na neke visoke funkcije, bez ikakvih drugih kriterijuma.

A što greju poneko kanabe po ambasadama, to je stara dobra trgovina ispod žita, postoji otkad i diplomatija.

Ko da poštuje takve ljude i takvu državu koju oni, takvi, predstavljaju? Prema njima i toj državi se postupa tako kako se predstavljaju. Ako se sami svedu na ljigave uvlakače za šaku dolara dobiće tu šaku dolara ali neće dobiti poštovanje, kako oni lično tako i država koja im je dala zadatak da je predstavljaju.

Vlast je klimava rabota koja se može unovčiti samo u kratkom periodu dok traje i otuda grejanje kanabeta, ovog ili onog, svejedno. Imam utisak da svaki naš političar greje neko kanabe pa su sa tim diplomatama "na ti" i otuda toliko ležernosti u odnosima, svoji su sa svojima, a u "porodici" se na te sitnice ne gleda?
expolicajac expolicajac 12:27 13.09.2012

Imam izuzetno zadovoljstvo

Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije
predatortz predatortz 12:30 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije


Za ovakav teks mogu da kažem samo:

Pozdrav na deeesno!

Milan Karagaća Milan Karagaća 12:37 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije

Veoma sam počastvovan Tvojom pohvalom i koristim i ovu prilku da Ti uputim izraze mog visokog poštovanja.
antioksidant antioksidant 12:42 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Milan Karagaća
expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije

Veoma sam počastvovan Tvojom pohvalom i koristim i ovu prilku da Ti uputim izraze mog visokog poštovanja.

shvatio sam - sad nije primereno da karagaća kaže da je veliki zaljubljenik u ex-ovu suprugu i da od nje jedino više voli svoju
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:55 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

antioksidant
Milan Karagaća
expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije

Veoma sam počastvovan Tvojom pohvalom i koristim i ovu prilku da Ti uputim izraze mog visokog poštovanja.

shvatio sam - sad nije primereno da karagaća kaže da je veliki zaljubljenik u ex-ovu suprugu i da od nje jedino više voli svoju

Taman posla, a i to da se voli svoja supruga se podrazumeva i pokazuje ponašanje prema njoj i ukupnim odnosima a ne pričanjem kako je volim.
Valjda se podrazumeva da čovek voli svoju zemlju , majku, decu,suprugu, roditelje, rodbinu a ostale uvažava.
predatortz predatortz 12:56 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Valjda se podrazumeva da čovek voli svoju zemlju , majku, decu,suprugu, roditelje, rodbinu a ostale uvažava.


Eto! Lepo kaže čovek...
A moja komšinica se navrzla, pa non stop:

Kaži mi de me voliš!
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:01 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

predatortz
Valjda se podrazumeva da čovek voli svoju zemlju , majku, decu,suprugu, roditelje, rodbinu a ostale uvažava.


Eto! Lepo kaže čovek...
A moja komšinica se navrzla, pa non stop:

Kaži mi de me voliš!

Utvrdi da li to pita i druge.
Inače , znaš onaj vic kad Milisav pita Milunku "Mulunka je će da se malo volimo", a ona mu kaže "E jesi bre diplomata , ubedi me sas dve reči"
zilikaka zilikaka 13:36 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije


I od mene preporuka!

Nažalost, nakon svega shvatam da nema oblasti u kojoj nismo upropastili postojeće i od gotovog napravili veresiju.

Nego, ovo je baš zanimljiva i pitka tema.
Bilo bi lepo da nas kolega još ponešto o tome nauči uskoro.
niccolo niccolo 13:56 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Nego, ovo je baš zanimljiva i pitka tema.
Bilo bi lepo da nas kolega još ponešto o tome nauči uskoro.

Saglasan
dragan7557 dragan7557 16:13 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Milan Karagaća
expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije

Veoma sam počastvovan Tvojom pohvalom i koristim i ovu prilku da Ti uputim izraze mog visokog poštovanja.

Kolko ja vidim bivša uniformisana lica se uglađeno uzajamno tapšu po leđima!

cerski
expolicajac expolicajac 16:43 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

dragan7557
Milan Karagaća
expolicajac
Imam izuzetno zadovoljstvo da uvaženom blogeru Karagaći uručim preporuku za doprinos edukaciji blogerske populacije

Veoma sam počastvovan Tvojom pohvalom i koristim i ovu prilku da Ti uputim izraze mog visokog poštovanja.

Kolko ja vidim bivša uniformisana lica se uglađeno uzajamno tapšu po leđima!

cerski

Imali smo pokaznu vežbu iz diplomatske konverzacije. Valjda nisi zaboravio da je kvalitetna priprema zadatka osnova svakog dobrog izvršenja
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:48 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Kolko ja vidim bivša uniformisana lica se uglađeno uzajamno tapšu po leđima

a jel znaš ti nekog cara ili kralja da ne nosi uniformu.Ću reći nisu bre svi averzični iliti gadljivi na uniformu. Doduše, moram priznati meni se ove maskirne koje su se pojavile u SAD krajem 80-ih pa ih onda svi usvojili nešto i ne zdopadaju, pogotovo ne prilike u kojim se nose.
predatortz predatortz 19:52 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Doduše, moram priznati meni se ove maskirne koje su se pojavile u SAD krajem 80-ih pa ih onda svi usvojili nešto i ne zdopadaju, pogotovo ne prilike u kojim se nose.


Što ? Praktičnije su. Doduše, nisu za paradu.
Ali za šumu su odlične.
dragan7557 dragan7557 20:05 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Milan Karagaća
Kolko ja vidim bivša uniformisana lica se uglađeno uzajamno tapšu po leđima

a jel znaš ti nekog cara ili kralja da ne nosi uniformu.Ću reći nisu bre svi averzični iliti gadljivi na uniformu. Doduše, moram priznati meni se ove maskirne koje su se pojavile u SAD krajem 80-ih pa ih onda svi usvojili nešto i ne zdopadaju, pogotovo ne prilike u kojim se nose.

Pravo da ti velim mene sve to umara, to pokazivanje nadmoći, pa bilo da je sa ili bez uniforme. Valjda sam ostario za sve te hm....

cerski

p.s. kad vidim sve te zasenjujuće veličine zamislim wc šolju i njenu funkciju .... i da ti ne pričam dalje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:18 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

Ali za šumu su odlične.

mani šumu, da je predviđena za ljude živeli bi po šumama.
Doduše vidim sada da upravo ljudi koji seku šumu i rade poljske i građevinske radove eksploatišu te uniforme i dugo traju, teško se cepaju.
I neka im se namena završi na tome, barem na ovim prostorima a vala i svuda u svetu.
predatortz predatortz 20:21 13.09.2012

Re: Imam izuzetno zadovoljstvo

I neka im se namena završi na tome, barem na ovim prostorima a vala i svuda u svetu.


Amin!

Ali, kako reče Milutin:

Gde god puška u svetu pukne, priteži opanke. Znaj da je na Srbina pukla.

Zbog tog nauka još uvek uniformu čuvam...
savamala savamala 13:03 13.09.2012

речи и дела

Bitan elemenat diplomatije i međunarodnih odnosa uopšte je reciprocitet. Pa ako naš ambasador u Nemačkoj, Rusiji ili SAD ne može nikako da traži prijem kod Putina, Obame, Merkel jer prosto ljudi znaju za red, onda tako isto treba da bude i u Srbiji, ako vodimo računa o svom dignitetu


Нисам убеђен да си се ти у пракси придржавао овог принципа о реципроцитету. Уосталом, ватрено си подржавао владу коју су склепали амбасадори западних држава што је много горе од тражења аудијенције . Иначе, чињеница је да је дипломатски кадар наслеђен из СФРЈ, али и од Милошевића био мерцедес у односу на крнтије фабриковане после 2000.
Сећам се једном приком дошла нам особа, кадар СПО, која се спремала да оде у конзулат, а куда ће Црногорка, но у Милано. Не знам да ли је она умислила, да и од нас нешто зависи то постављење, тек појавила се са деколтеом до испод пупка и при томе се трудила да се нагиње у редовним и учесталим размацима. Претпостављам да је касније, исто тако одлучно, бранила и наше интересе у Милану.
predatortz predatortz 13:09 13.09.2012

Re: речи и дела

Не знам да ли је она умислила, да и од нас нешто зависи то постављење, тек појавила се са деколтеом до испод пупка и при томе се трудила да се нагиње у редовним и учесталим размацима.



approved!
antioksidant antioksidant 13:10 13.09.2012

Re: речи и дела

a maršićanin je bez dekoltea otišao u švajcarsku?
savamala savamala 13:21 13.09.2012

Re: речи и дела

a maršićanin je bez dekoltea otišao u švajcarsku?


Да, наравно. Или мислиш да је белсави Милан Протић са спуштеним гаћама и отвореним устима боље решење?
predatortz predatortz 13:22 13.09.2012

Re: речи и дела

Или мислиш да је белсави Милан Протић



Pardon!
Milan St. Protić!
antioksidant antioksidant 13:37 13.09.2012

Re: речи и дела

Или мислиш да је белсави Милан Протић са спуштеним гаћама и отвореним устима боље решење?

od maršićanina?
u čemu je razlika?
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:44 13.09.2012

Re: речи и дела

Нисам убеђен да си се ти у пракси придржавао овог принципа о реципроцитету.

ajde jedan primer ali koji konkretno znaš i da ne lupaš.Ja sam bio na službi u ozbiljnoj državi gde se protokol strogo poštuje pa bi bio čisti blam da tražim ono što kod nas sebi dozvoljavaju oni koji ne znaju.
Уосталом, ватрено си подржавао владу коју су склепали амбасадори западних држава што је много горе од тражења аудијенције .

ja to ne znam da su je baš sklepali ili sklepavali manje nego kada je DSS bio u vladi.
A da sam podržavao vladu jesam, kao što sam kritikovao onu kohabitaciju. Istovremeno, nikada nisam nekritički podržavao ni jednu vladu pa ni prošlu ni sadašnju.Vlada sama sebi pribavlja i podršku i kritike.
Сећам се једном приком дошла нам особа, кадар СПО, која се спремала да оде у конзулат,

vidiš i to sam tada kritikovao kao i ono glupo uvođenje ekonomskih diplomata.
Za razliku od tebe, ti si video samo te iz drugih a one koje je DSS postavljao a sa diplomatijom imaju veze samo to što vole devize ili eto baš joj se ide u Italiju, to ne vidiš.
Dakle, pošteno govoreći, sve stranke su od 2000.godine na ovo direktno doprinosile urušavanju profesionalizma u diplomatiji bahatim slanjem svojih partijskih ljudi na visoke pozicije bilo u MSP ili , još gore, u DKP. A da se ne lažemo , počelo je za Miloševićevog vakta.
savamala savamala 14:01 13.09.2012

Re: речи и дела

ja to ne znam da su je baš sklepali ili sklepavali manje nego kada je DSS bio u vladi.
A da sam podržavao vladu jesam, kao što sam kritikovao onu kohabitaciju.


Наравно, ти не знаш, како да не. Ти си изгледа једини релативно писмен грађанин Србије који чита новине, интернет, гледа тв и не зна како је направљена прошла влада.

Какве везе има та наводна кохаботација? Шта си ти тада критиковао, веће плате, државу која је колико толико напредовала, шта?
fijumau fijumau 15:14 13.09.2012

Re: речи и дела

savamala
...кохаботација?

Filip2412 Filip2412 15:24 13.09.2012

Re: речи и дела

savamala
Нисам убеђен да си се ти у пракси
Aj molim te odluci se da li si musko ili zensko, stalno menjas rod u kome pises. Na osnovu do sada recenog cini se da je upitanju DID
savamala savamala 15:41 13.09.2012

Re: речи и дела

Aj molim te odluci se da li si musko ili zensko, stalno menjas rod u kome pises. Na osnovu do sada recenog cini se da je upitanju DID



Хајде покушај да размислиш мало. Знам да ти то тешко иде али, ипак, покушај. Какве везе има ко је овде ко, шта је по занимању, ког пола, нације или боје очију. Смисао блога, оваквог какав је на овом сајту, јесте да људи размењују мишљења и ставове о свему, а да при томе немају никакве предрасуде које се везују за онога ко је мишљење изнео.
Filip2412 Filip2412 15:50 13.09.2012

Re: речи и дела

Смисао блога, оваквог какав је на овом сајту, јесте да људи размењују мишљења и ставове о свему, а да при томе немају никакве предрасуде које се везују за онога ко је мишљење изнео.
Naravno, ali je elementarno postovanje pravilnika bloga da se korisnicko ime ne deli izmedju vise osoba... ako se ne varam.
antioksidant antioksidant 17:26 13.09.2012

Re: речи и дела

Filip2412
Смисао блога, оваквог какав је на овом сајту, јесте да људи размењују мишљења и ставове о свему, а да при томе немају никакве предрасуде које се везују за онога ко је мишљење изнео.
Naravno, ali je elementarno postovanje pravilnika bloga da se korisnicko ime ne deli izmedju vise osoba... ako se ne varam.

dss ima kolektivni mozak
to su borgovi, tako da je sve jedno ko iz glavnog odbora trenutno sedi pored tastature
Filip2412 Filip2412 17:38 13.09.2012

Re: речи и дела

.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:51 13.09.2012

Re: речи и дела

antioksidant
Или мислиш да је белсави Милан Протић са спуштеним гаћама и отвореним устима боље решење?

od maršićanina?
u čemu je razlika?

verovatno u tome koliko ko može da podnese piće.
Inače, ima onaj vic, koja je razlika između diplomate i konja, a odgovor je da nema razlike jer i jedan i drugi stojeći jedu i piju i klimaju glavom.
mariopan mariopan 19:59 13.09.2012

Re: речи и дела

verovatno u tome koliko ko može da podnese piće.

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:21 14.09.2012

Re: речи и дела

dss ima kolektivni mozak
to su borgovi, tako da je sve jedno ko iz glavnog odbora trenutno sedi pored tastature

BigBadWolf BigBadWolf 13:43 13.09.2012

Ahem

Nije nesto bitno, ali cisto radi preciznosti:

Aleksandar Vučić je prvi ministar odbrane Srbije, uključujući i Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ, SRJ i SCG koji je posetio Nemačku.Ovo je istina iza to treba odati priznanje Vučiću.


Zar nije ministar odbrane (Milutin Nedic, brat onog Nedica) isao sa Stojadinovicem 1938 u Berlin da pregovara o kupovini Mesersmita za JRKV?
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:47 13.09.2012

Re: Ahem

BigBadWolf
Nije nesto bitno, ali cisto radi preciznosti:

Aleksandar Vučić je prvi ministar odbrane Srbije, uključujući i Kraljevinu Jugoslaviju, SFRJ, SRJ i SCG koji je posetio Nemačku.Ovo je istina iza to treba odati priznanje Vučiću.


Zar nije ministar odbrane (Milutin Nedic, brat onog Nedica) isao sa Stojadinovicem 1938 u Berlin da pregovara o kupovini Mesersmita za JRKV?

Da ali u pratnji predsednika vlade pa se to tretirala kao poseta predsednika vlade.
Bilo je još naših ministara odbrane recimo Tadič, Davinič, Stanković, Šutanovac na Minhenskoj konferenciji ali ne u zvaničnoj poseti ministarstvu odbrane.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:14 13.09.2012

o digni tetu

Mada i ja koristim tu reč dignitatem, možda je svrsishodnije reči dostojanstvo ili ponos. Ali dostojanstvo nije više kul od kako su nas komunisti sasvim obesčastili, a ni ponos ni čojstvo nisu mnogo u upotrebi u Srbiji.
anamarkana anamarkana 14:39 13.09.2012

Re: o digni tetu

na prijeme po ambasadama sjati se celo državno i političko rukovodstvo sa predsednikom na čelu


+ celebrity + svesteno lice viseg cina + estrada + kurta + murta ... etc
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:44 13.09.2012

Re: o digni tetu

Ali dostojanstvo nije više kul od kako su nas komunisti sasvim obesčastili

ne znam da li su tebe obesčastili, ali znam da je ona država imala svoj ponos i ugled u svetu i znam da njihovi ambasadori ovde, mi američki, ni ruski, ni egipatski, ni bilo koje druge države nisu nogama otvarali vrata kod najviših funkcionera, znalo se sa kojim nivoom komuniciraju a recipročno su se i naši ponašali u inostranstvu i imali visok ugled u diplomatskom koru. Ovde su najviše državne rukovodioce mogli da sretnu samo u pratnji svog predsednika, kralja ili predsednika vlade, ministra i na tradicionalnom lovu i diplomatskom novogodišnjem prijemu.
Dakle, uopšte se ne slažemo, Srbija nema nikakvog razloga da se po bilo čemu oseća inferiorna niti da ijedan njen predstavnik bude manje ponosan na svoju zemlju nego drugi.Ja ni u najteže vreme sankcija nisam od kolega niti od strane domaćina doživeo bilo koju ličnu neprijatnost, a nismo se slagali po najvećem broju pitanja ali smo o tome korektno raspravljali.Naravno, kao i svagde, mada bi u diplomatiji trebalo da ima mnogo manje, ima po koja zalutala budala koja pokušava da provocira i vređa.
zilikaka zilikaka 14:45 13.09.2012

Re: o digni tetu

+ celebrity + svesteno lice viseg cina + estrada + kurta + murta ... etc

i večne sponzoruše...
dragan7557 dragan7557 16:34 13.09.2012

Re: o digni tetu


Milan Karagaća:
njihovi ambasadori ovde, mi američki, ni ruski, ni egipatski, ni bilo koje druge države nisu nogama otvarali vrata kod najviših funkcionera,

Jebiga Milane tada su kvake bile na vratima, a sada je sve u kvakama pa moš kako oš.

cerski

oskar-z-wild oskar-z-wild 19:16 13.09.2012

Re: o digni tetu

Ako govorimo o gubitku dostojanstva ili dignitetu, šta po tebi znače ove silne rehabilitacije nego povratak časti ljudima koji su bili obesčašćeni oduzimanjem života, imovine i karijere, i ne sam pojedincima već celim familijama.

A to što su komunistički diplomati bili dostojno tretirani ne znači da su komunisti moralno postupili, već da je Sovjetski Savez bio glavni faktor u određivanju posleratne jugoslovenske vlasti.

Uostalom današnje generacije političara su uveliko produkt komunističkog školstva i sami vidimo kakav je to obrazovanje bilo.

Današnji diplomati su postavljeni na svoja mesta po stranačkim merilima, kao i u vreme komunjara. Dovoljno je setiti se pisma "Kurvi del Ponte".
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:12 13.09.2012

Re: o digni tetu

Ako govorimo o gubitku dostojanstva ili dignitetu, šta po tebi znače ove silne rehabilitacije nego povratak časti ljudima koji su bili obesčašćeni oduzimanjem života, imovine i karijere, i ne sam pojedincima već celim familijama.

nemoj da troluješ jer ću brisati.Ovo nije blog o partizanima i četnicima.
A to što su komunistički diplomati bili dostojno tretirani ne znači da su komunisti moralno postupili, već da je Sovjetski Savez bio glavni faktor u određivanju posleratne jugoslovenske vlasti.

vidi se da pojma nemaš
Uostalom današnje generacije političara su uveliko produkt komunističkog školstva i sami vidimo kakav je to obrazovanje bilo.

ne brate nego svetosavskog školstva. Pa dokle ćete bre već je vama niko nije rekao da je pao Berlinski zid, da je pre toga umro Tito, a još pre toga Staljin, pa vi još živite u 1947.godini, pa valjda su i oni komunisti bili unuci svojih dedova kao i današnji što su unuci svojih.
A što se barem školstva tiče ono je pre 30 godina bilo bolje nego sada, morao si da naučiš i nisi mogao da kupiš diplomu na svakom koraku.
A što se obrazovanja diplomatskog kadra tiče prvo u diplomatiju su primani ljudi koji su završili odgovarajuće fakultete društvenog smera, pre svega Pravni, FPN, ekonomski, filološki, filozofski, pa ga onda na konkursu prime kao pripravnika pa ide u diplomatsku akademiju pri MSP i počinje da radi kao referent i tek nakon 15-ak godina radnog staža dostiže nivo savetnika.A sada bato prime i nesvršene studente i odmah na mesto savetnika i direktno u inostranstvo, a da ne govorim o tome ko je sve išao na mesto ambasadora.
Današnji diplomati su postavljeni na svoja mesta po stranačkim merilima, kao i u vreme komunjara.

ko god tako paušalno koristi izraz komunjara samo govori o sebi da je obični džiber.
Nije tačno i da se danas svi baš postavljaju po stranačkoj pripadnosti jer ima dosta karijernih diplomata, ali da je previše stranačkog uplitanja jeste. A za vreme tih kako lupaš komunjara, pa valjda ti je jasno da ako su svi članovi jedne partije i ako ona jedina postoji da onda partijski kriterijum nema značaja, ne možeš ga primeniti.
Dovoljno je setiti se pisma "Kurvi del Ponte".

dovoljno si rekao o sebi, s obzirom da si naveo udžbenik po kome se obrazuješ.
dragan7557 dragan7557 20:28 13.09.2012

Re: o digni tetu

ne brate nego svetosavskog školstva.

vama niko nije rekao da je pao Berlinski zid,

da je pre toga umro Tito,

a još pre toga Staljin,

Vidim ja da če onaj Markes morati da piše

"600 GODINA SAMOĆE"

A da će se dobro prodavati nema sumnje.

cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:46 13.09.2012

Re: o digni tetu

Milana Karagaća:
dovoljno si rekao o sebi, s obzirom da si naveo udžbenik po kome se obrazuješ.


Kakav diplomatski rečnik! Uveren sam da se ovde radi o nesporazumu.
Ne pomenuh Četnike.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:50 13.09.2012

Re: o digni tetu

A što se barem školstva tiče ono je pre 30 godina bilo bolje nego sada, morao si da naučiš i nisi mogao da kupiš diplomu na svakom koraku.


Na Zapadu su se diplome prodavale oduvek pa ih to nije sprečilo da izgrade "uspešne" države. Problem je što se ljudi zapošljavaju jer imaju diplome i stranačke veze, a ne zbog toga što imaju znanje i prirodne talente, ali to je već druga tema.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:52 13.09.2012

Re: o digni tetu

Pardon za izraz "komunjare", živim u dijaspori (očigledno ne u Nemačkoj) pa mi to dođe ko Pomoz Bože.
No offense intended.
loader loader 20:30 13.09.2012

Klik... klek ...

Tačno, evo pogledajte svečani doček. (kliknite na doček)

Zamalo da ovo pročitam kao kleknite na doček :) .. pa se istog časa setih da onaj momak izjavljuje kako ni pred kim ne kleči.
Ponosni smo, brale, nema šta

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana