Društvo| Gost autor| Istorija| Politika

MUPtorijanci

nikolic777 RSS / 04.07.2011. u 09:44

Praetorian_GuardSoldiers_basrelief_cropped.jpg

moj gost: EXPOLICAJAC

Uvek sam smatrao da jedino država ima pravo na monopol sile. Taj monopol, po tekovinama demokratskog uređenja, pripada izvršnoj vlasti. Isključivo izvršnoj vlasti, da bi građani, putem izbora, mogli da utiču na taj isti monopol, a ne da oni koji njime raspolažu utiču na život građana. Naša bliska istorija nam je pokazala, na najgrublji način, da oni koji imaju monopol sile, ako se otmu kontroli, mogu da učine takve promene u društvenim kretanjima koji imaju nesagledive posledice po celo društvo, a sve zarad interesa pojedinaca ili otuđenih delova tog društva.

U svakodnevnom govoru koristi se izraz Pretorijanska garda ili Pretorijanci. Upotreba ovog izraza u dnevno političkim razgovorima o sistemu bezbednosti Republike Srbije, mnogo puta mi je ukazala da oni koji taj izraz koriste čak ni elementarno ne poznaju izvorište smisla i upozorenja koje taj izraz u sebi nosi. Mnogi koji su odlučivali o organizaciji tog istog sistema bezbednosti, a predstavljaju se kao demokratski orijentisani profesionalci, svojim odlukama više liče na pretorijanske gardiste nego na zaštitinike tih demokratskih principa u koje se zaklinju pred javnošću.

Istorijski razvoj Pretorijanske garde počinje 27. godine p.n.e kada car Oktavijan Avgust nakon uvođenja principijata, kao oblika uredjenja u Rimu, počinje reformu vojne organizacije. Osim smanjivanja ukupne stajaće vojske na 26 legija, formiranja rimske flote, „Classis Misenensis“, Avgust od, do tada postojećih jedinica, koje su bile formirane za zaštitu rimskih vojskovođa formira Pretorijansku gardu kao čisto vojnu formaciju od po 1000 ljudi. Jedinicu ili Kohortu Pretorijanske garde činili su najsposobniji mladići iz centralne Italije (Etrurije, Umbrije i Lacije).

Unutrašnja organizacija garde, u njenim počecima, bila je podređena osnovnom cilju koji se istorijski definiše kao Pax Romana ( zlatno doba rimske države). Na čelu garde do 2 godine n.e. nalazio se jedan, a od tog vremena, dva pretorijanska prefekta koje je imenovao sam car. Oni su rukovodili sa 9 kohorti, od kojih su tri bile stalno stacionirane u Rimu, a ostale raspoređene po graničnim područijima rimskog carstva. Uz svaku kohortu bila je dodeljena i jedinica konjanika od po 30 ljudi koja se zvala turma. Do smrti Oktavijana Avgusta, 14 g.n.e, garda nije pokazivala bilo kakvu političku ambiciju i bila je isključivo sredstvo sile podređena samom caru. U toj smeni vlasti ponela se kao nepristrasan činilac koji i dalje samo izvršava naredbe novog cara. Koncentracija političkog delovanja Pretorijanske garde počinje sa dolaskom Lucije Elija Sejana na njeno čelo, koga za pretorijanskog prefekta postavlja Tiberije. U vreme prefekture Sejana, garda dobija svoj stacionirani oblik u Rimu u obliku naročito izgrađenog Pretorijanskog logora (Castra Praetoria).

Nakon 31 g.n.e. za prefekta Pretorijanske garde postavljen je Makroni, koji je pokušao da obuzda političke ambicije garde, uvođenjem u Rimu jedinca „milicije“ i jedinica „vatrogasaca“. I jedan i drugi oblik organizacije bezbednosti bio je sproveden sa ciljem da se bunt slobodnih građana Rima obuzda. Ipak privid smanjenja političkog delovanja bio je ogoljen 37. g.n.e. kada Makroni lično ubija Tiberija i sa celokupnom gardom učestvuje u dovođenju Kaligule na vlast.

st_AH6210.jpg

Nastavak uplitanja u politički život carstva dešava se 41 g.n.e. kada pod vođstvom gardijskog oficira Kasija Hereja se vrši atentat na Kaligulu. Sam atentat je bio podržan od strane više senatora, ali se za novog cara bira Klaudije pod direktnim uticajem zavereničkog tima Kasija, a Senat pod opsadom Pretorijanske garde izglasava njihovu odluku.

Tok uplitanja u politički život se nastavlja i u periodu Neronove vlasti. Na isti način kao i prilikom svrgavanja Kaligule, oficirski kadar Pretorijanske garde, 68. godine, podržava odluku Senata o proglašavanju Nerona za diktatora uz bogato obećanu materijalnu nadoknadu. To direktno uplitanje pretorijanaca u politički život imalo je za posledicu dolazak Vespazijana na čelo Rimskog carstva. Želeći da smanji dotadašnji uticaj Pretorijanske garde na politički život Rima, Vespazijan za prefekta pretorijanaca postavlja svog sina Tita, koji u narednim godinama vrši reformu garde, utvrđujući njen broj na 9 kohorti.

Kratak period kontrole političke vlasti nad vojnom silom okončan je dolaskom za prefekta Kasperija Elijana koji pobunom pretorijanaca dovodi na vlast konzula Nerva. Nemajući nikakvu političku snagu, on biva od tih istih pretorijanaca na silu doveden u situaciju da ih javno hvali i veliča njihovu ulogu u sređivanju situacije u Rimu.

Dolaskom vojskovođe Trajana na čelo Rimskog carstva, uloga Pretorijanske garde opet biva stavljena pod političku kontrolu veoma smislenim i praktičnim ponašanjem Trajana. On gardi počinje da poverava zadatke vezane za osvajanje novih teritorija i vodi ih kao elitne jedinice rimskih legija. Sem što je uspeo da smanji njihov uticaj na politički život Rima, Trajan ovim potezom, obezbeđuje kontrolu nad vojnom silom time što pretorijance dovodi u direktno dokazivanje svojih sposobnosti na ratištima.

Uticaj na politički život Rima obnovljen je u periodu 193 g.n.e kada pretorijanci direktno učestvuju u svrgavanju Komoda, poslednjeg cara iz dinastije Antonina. Ojačane pogranične legije su u tom trenutku predstavljale osnovnu snagu koja je Septimiju Severu omogućila da osvoji presto. Odmah po preuzimanju vlasti Sever razoružava Pretorijansku gardu i kompletan sastav menja svojim ljudima dovedenim iz Istočnih legija. Vlast članova porodice Sever okončava se 235 g.n.e. Za sve to vreme u svim prevratima na tronu direktno su učestvovali oficiri Pretorijanske garde.

U periodu od 235 g.n.e. pa do konačnog rasformiranja Pretorijanske garde 312. g.n.e, uticaj ove vojne formacije na politički život Rima bio je u stalnom opadanju. Razlog predstavlja pre svega militarizacija celokupnog Rimskog carstva zbog ozbiljnih napada varvarskih plemena na terioriju carevine i dislokacija upravljačkog sistema carevine van Rima. Pretorijanska garda u tom periodu prestaje da bude vojni faktor respektabilne snage i faktor koji su političari koristili u ostvarivanju svojih ciljeva.

Pretorijansku gardu rasformirao je Car Konstantin 312. g.n.e nakon pobede kod Milvijskog mosta nad Maksencijenom. Ušavši u Rim, Konstantin raspušta Pretorijansku gardu i ruši sve objekte njenih kasarni, na čijim temeljima i od materjala srušenih zgrada podiže hrišćanske hramove u zahvalnost bogu koji mu je omogućio pobedu.

U istoriji ljudske civilizacije Pretorijanska garda predstavlja najduži kontinuirani uticaj jednog instrumenta sile na politički život nekog oblika društvenog i teritorijalnog uređenja. Mnogim diktatorima kroz istoriju  ta ista garda je bila terijska pretpostavka formiranja sličnih oblika vojnih i policijskih jedinica radi ostvarivanja sopstvenih ciljeva. Ali nijedna od tih formiranih jedinica nije stekla toliku istorijsku reputaciju kao Pretorijanska garda.



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestor92 nestor92 09:58 04.07.2011

Tiberije

privid smanjenja političkog delovanja bio je ogoljen 37. g.n.e. kada Makroni lično ubija Tiberija i sa celokupnom gardom učestvuje u dovođenju Kaligule na vlas.


Postoji ta legenda, ali smatra se da je Tiberije umro od starosti.

Preporuka.
nikolic777 nikolic777 10:06 04.07.2011

Re: Tiberije

Preporuka.


hvala

Upotreba ovog izraza u dnevno političkim razgovorima o sistemu bezbednosti Republike Srbije, mnogo puta mi je ukazala da oni koji taj izraz koriste elementarno ne poznaju izvorište smisla i upozorenja koje taj izraz u sebi nosi.


EX je sve objasnio, a ja konačno dočekao da ga ugostim :)
expolicajac expolicajac 10:08 04.07.2011

Re: Tiberije

Postoji ta legenda, ali smatra se da je Tiberije umro od starosti.

O smrti Tiberija dvorjani su saznali nakon ukaska Makronija u odaje, gde su ostali sami, radi nikih konsultacija. U to vreme forenzika nije bila jača strana utvdjivanja krivičnih dela, a gušenje jastukom je specifičan oblik ubistva koji ostavlja malo vidljiv tragova na samom telu.
Hvala za preporuku.
fantomatsicna fantomatsicna 11:03 04.07.2011

Re: Tiberije

a gušenje jastukom je specifičan oblik ubistva koji ostavlja malo vidljiv tragova na samom telu

Zar jos uvek ili samo u to doba?(Ne nameravam nista, samo pitam)
expolicajac expolicajac 11:19 04.07.2011

Re: Tiberije

Zar jos uvek ili samo u to doba?(Ne nameravam nista, samo pitam

Ha,ha,ha. Pa posle da ti odam male tajne velikih majistora. Kolko sam shvatio do sada ti si još uvek zaljubljena u svog izabranika pa samim tim takva vrsta veština ti još nije potrebna
freehand freehand 12:48 04.07.2011

Re: Tiberije

a gušenje jastukom je specifičan oblik ubistva koji ostavlja malo vidljiv tragova na samom telu.

Postoje izvori koji tvrde da je i tada jastuk korišćen kao prigušivač, kroz koji je žrtva nabadana mačem ili kratkim kopljem...

Jbt, nisam odmah obratio pažnju na ono gost autor;
čitam, nema JK, nema BT... Mislim se - Nikolić našao tajno polje prase?!
No ipak je sve u redu. EX piči sa svojim MUPserijalom.
expolicajac expolicajac 14:27 04.07.2011

Re: Tiberije

EX piči sa svojim MUPserijalom.

Nema tračarenja, samo gole činjenice. Ajd nadji zamerku, napravi mi merak.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:45 04.07.2011

Re: Tiberije

tiberije je bio poznat po tome da nije vladao iz rima, vec iz svojih pecina sa kaprija. on je simbol tiranina koji ne sme da bude medju narodom.
freehand freehand 14:46 04.07.2011

Re: Tiberije

expolicajac
EX piči sa svojim MUPserijalom.

Nema tračarenja, samo gole činjenice. Ajd nadji zamerku, napravi mi merak.

Nema zamerki, mada bih ipak radije da pročitam nešto pikantnije o tjelesnom zdugu čiji je najvidljiviji deo bio drug Senta.

Recimo, period '87 - '00, Njegove ere.
expolicajac expolicajac 14:53 04.07.2011

Re: Tiberije

Recimo, period '87 - '00, Njegove ere.

Dobro informisani freehand, ali i tvrdi ex. Evo javno objavljujem, blog o odnosu MUP-a i medija, prvo nudim freehand.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:14 04.07.2011

Re: Tiberije

freehand
expolicajac
EX piči sa svojim MUPserijalom.

Nema tračarenja, samo gole činjenice. Ajd nadji zamerku, napravi mi merak.

Nema zamerki, mada bih ipak radije da pročitam nešto pikantnije o tjelesnom zdugu čiji je najvidljiviji deo bio drug Senta.

Recimo, period '87 - '00, Njegove ere.


Evo, mogu ja, Frihende, drug Ex je, bre, suviše ozbiljan (tjah, početnik u blogovanju).

Jedan moj drugar, džudista, trenirao u tom nekom klubu gde je i Senta trenirao. Kaže da su ga opsivali sa: jak ko zemlja i glup ko noć.

Jukie Jukie 16:15 04.07.2011

Re: Tiberije

fantomatsicna
a gušenje jastukom je specifičan oblik ubistva koji ostavlja malo vidljiv tragova na samom telu
Zar jos uvek ili samo u to doba?(Ne nameravam nista, samo pitam)

Meni se čini da ovi TV forenzičari očas posla ustanove da je neko udavljen jastukom po načinu na koji su usta ispunjena pljuvačkom.
U suštini oni sve umeju da otkriju kad propuste telo kroz "mašinu" (kao mi kada smo na neorganskoj hemiji dobijali u plekance malo nekog praška sa zadatkom da otkrijemo šta je to)
freehand freehand 17:27 04.07.2011

Re: Tiberije

expolicajac
Recimo, period '87 - '00, Njegove ere.

Dobro informisani freehand, ali i tvrdi ex. Evo javno objavljujem, blog o odnosu MUP-a i medija, prvo nudim freehand.

Kein problem.
Jedino je meni zahebano ako kao domačin ne smem da pizdim gosta u cevanice...
A na tu temu nisam nepotkovan (žandari i mediji).
expolicajac expolicajac 18:27 04.07.2011

Re: Tiberije

Kein problem.
Jedino je meni zahebano ako kao domačin ne smem da pizdim gosta u cevanice...
A na tu temu nisam nepotkovan (žandari i mediji).

Prihvatamneravnopravnu borbu u kojoj ti mene možeš da banuješ a ja tebe ne mogu.
freehand freehand 20:37 04.07.2011

Re: Tiberije

expolicajac
Kein problem.
Jedino je meni zahebano ako kao domačin ne smem da pizdim gosta u cevanice...
A na tu temu nisam nepotkovan (žandari i mediji).

Prihvatamneravnopravnu borbu u kojoj ti mene možeš da banuješ a ja tebe ne mogu.

Banovanje je najmanji razlog za tvoj inače opravdani strah, veruj mi.
To je mera koja će, sa moje strane, biti primenjena samo i jedino u slučaju nekog teškog šovenskog ili rasističkog napada ludila nekoga kome se drugačije ne bi moglo stati u kraj.
A naročito mi ne bi na pamet palo da na bilo koji način ugrožavam integritet svog gosta.
Dakle - sedi i piši.
Ako baš budeš insistirao - još ću te i hvaliti, eto.
blau.punkt blau.punkt 10:23 04.07.2011

o p r i č n i c i


ima Sorokin jednu fenomenalnu knjigu, ko nije čito, trk na čitanje, zove se "dan opričnika"

osim što su, kao i sve garde, služili zato da e6u narod, oni su ipak najviše uživali kad to rade izmedju sebe. a i da sve ostane u "familiji".

lepo se ljudi tj neljudi (ponašali su se kao bogovi) prvo "dignu" pa se onda uhvate u kolonu jedan iza drugoga
i to tako što se levom rukom uhvate za rame onog ispred sebe a desnom mu ga pridrže iza
sledeći u toj ljudskoj gusenici uradi isto to, pa sve do poslednjeg u nizu
pa onda smotaju i zatvore u pun krug tu ljudsku guzenicu, pardon, gusenicu, tako da i glava i rep budu e6ani takodje.
tako zadovoljeni, lakše su bili odani vladaru.


fantomatsicna fantomatsicna 11:06 04.07.2011

Re: o p r i č n i c i

ima Sorokin jednu fenomenalnu knjigu

Smesna knjiga o strasnim stvarima..rece neko
jinks jinks 11:54 04.07.2011

...

Jedno od osnovnih vizuelnih obelezja koja su isticala pretorijance u odnosu na ostalu vojsku bila je fokal ili karakteristicni beli sal.



I dan danas neke specijalne jedinice, ili specijalni pojedinci u okviru vojnih jedinica, nose ovo obelezje.
ecce-florian ecce-florian 12:08 04.07.2011

monopol sile

Uvek sam smatrao da jedino država ima pravo na monopol sile.

Usko posmatrano, veoma usko.

Pravo na upotrebu sile i borba za njegovo pribavljanje od strane države, raznih paradržavnih organa, udruženja ( verskih pa nadalje) a i pojedinaca je omiljena društvena igra

Dozvoljeni pojavni oblici primene sile mogu biti veoma različiti. Od zakonske represije, pa do ograničavanja slobode kretanja naprimer ili čak i slobode govora.

Da li su uvek u skladu sa dosegnutim stepenom razvoja društva, odnosno da li su društveno prihvatljivi to je već drugo pitanje.

Ako se npr. postavi blog na kom se iskoristi dato pravo da se mogu sprečiti komentari , iako je takva upotreba sile u skladu sa pravilima korišćenja bloga, ipak je pitanje da li je to u skladu sa suštinom bloga.
nikolic777 nikolic777 12:11 04.07.2011

Re: monopol sile


Ako se npr. postavi blog na kom se iskoristi dato pravo da se mogu sprečiti komentari , iako je takva upotreba sile u skladu sa pravilima korišćenja bloga, ipak je pitanje da li je to u skladu sa suštinom bloga.


odakle sila u koriscenju tog prava, sila nad cim?
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:17 04.07.2011

Re: monopol sile

Pravo na upotrebu sile i borba za njegovo pribavljanje od strane države, raznih paradržavnih organa, udruženja ( verskih pa nadalje) a i pojedinaca je omiljena društvena igra


Stay safe, stay 2nd Amendment.
ecce-florian ecce-florian 21:15 04.07.2011

Re: monopol sile

odakle sila u koriscenju tog prava

I čemu?
sila nad cim

Sila " po sebi" .(noumena-phenoumena)

dalje videti pod:
blog i komentari


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:00 05.07.2011

Re: monopol sile

Usko posmatrano, veoma usko.

Pravo na upotrebu sile i borba za njegovo pribavljanje od strane države, raznih paradržavnih organa, udruženja ( verskih pa nadalje) a i pojedinaca je omiljena društvena igra

Dozvoljeni pojavni oblici primene sile mogu biti veoma različiti. Od zakonske represije, pa do ograničavanja slobode kretanja naprimer ili čak i slobode govora.

Da li su uvek u skladu sa dosegnutim stepenom razvoja društva, odnosno da li su društveno prihvatljivi to je već drugo pitanje.

Ako se npr. postavi blog na kom se iskoristi dato pravo da se mogu sprečiti komentari , iako je takva upotreba sile u skladu sa pravilima korišćenja bloga, ipak je pitanje da li je to u skladu sa suštinom bloga.

mlekac mlekac 12:34 04.07.2011

Mogu ja

Samo da mahnem i domacinu i gostu? Moram da kuvam rucak (eto ti vlast sile) pa cu ostatak teksta da procitam posle...

nikolic777 nikolic777 12:36 04.07.2011

Re: Mogu ja

Samo da mahnem i domacinu i gostu? Moram da kuvam rucak (eto ti vlast sile) pa cu ostatak teksta da procitam posle...


'ajde polako pa se kuckamo posle
expolicajac expolicajac 14:21 04.07.2011

Re: Mogu ja

'ajde polako pa se kuckamo posle

Nemoj da se kuckaš, nego da zove mlekac na ručak. Muž joj je Nišlija, a taj ako žena loše kuva isteruje iz kuće. Ovako siguran sam da je dužina braka dokaz da će ručak da bude prstiće da poližeš.
mlekac mlekac 16:24 04.07.2011

Re: Mogu ja

expolicajac
'ajde polako pa se kuckamo posle

Nemoj da se kuckaš, nego da zove mlekac na ručak. Muž joj je Nišlija, a taj ako žena loše kuva isteruje iz kuće. Ovako siguran sam da je dužina braka dokaz da će ručak da bude prstiće da poližeš.

Sorry sto vas nisam pozvala - al' po obicaju, ostala samo prazna serpa...

Kod mene se kuva naveliko, al' gosti moraju da se najave, inace tesko da ima viska.

Sad, dal' je to sto dobro kuvam il' su samo navikli na moj nacin - ne znam.

Nego, da se vrnemo temi - koliko su istorijski potkovane tvrdnje da je u jednom trenutku vecina Pretorijanaca bila od Pedjicine sorte? Hocu reci, da je to bio jedan od uslova da postanu Pretorijanci? (Mada, posto se isto prica i za Spartance, moguce je da su to ipak, samo price).
expolicajac expolicajac 16:42 04.07.2011

Re: Mogu ja

Nego, da se vrnemo temi - koliko su istorijski potkovane tvrdnje da je u jednom trenutku vecina Pretorijanaca bila od Pedjicine sorte? Hocu reci, da je to bio jedan od uslova da postanu Pretorijanci? (Mada, posto se isto prica i za Spartance, moguce je da su to ipak, samo price).

Održavanje borbene gotovosti Pretorijanac vršen je na različite načine. Jedan od tih načina je bio i seksualna apstinencija. Šta je sve tu moglo da se dešava, očigledno samo Peđica može da nam opiše. Ipak je period postojanja Pretorijanac bio dovoljno dugačak da su svakakve tekovine modernog ponašanja mogle da se zapate i u toj vojnoj sili.
Jukie Jukie 18:15 04.07.2011

Re: Mogu ja

mlekac

Sorry sto vas nisam pozvala - al' po obicaju, ostala samo prazna serpa... Kod mene se kuva naveliko, al' gosti moraju da se najave, inace tesko da ima viska.

Nisi rekla šta smo propustili.
Ako je neki gulaš ,
ako je obično pečenje, (to moja mama previše često sprema)


koliko su istorijski potkovane tvrdnje da je u jednom trenutku vecina Pretorijanaca bila od Pedjicine sorte?

Uzevši u obzir koliko je Pedjica krhko i bezazleno stvorenjce koje ne bi ni zlatooku* moglo da zgazi, teško da bi većina bilo kakve jedinice vojske, policije ili specijalaca mogla da bude kao Pedjica, a da preživi prvi dan na radnom mestu.

*Zlatooka (Chrysopa perla):
mlekac mlekac 18:27 04.07.2011

Re: Mogu ja

Jukie
mlekac

Sorry sto vas nisam pozvala - al' po obicaju, ostala samo prazna serpa... Kod mene se kuva naveliko, al' gosti moraju da se najave, inace tesko da ima viska.

Nisi rekla šta smo propustili.
Ako je neki gulaš ,
ako je obično pečenje, (to moja mama previše često sprema)


koliko su istorijski potkovane tvrdnje da je u jednom trenutku vecina Pretorijanaca bila od Pedjicine sorte?

Uzevši u obzir koliko je Pedjica krhko i bezazleno stvorenjce koje ne bi ni zlatooku* moglo da zgazi, teško da bi većina bilo kakve jedinice vojske, policije ili specijalaca mogla da bude kao Pedjica, a da preživi prvi dan na radnom mestu.

*Zlatooka (Chrysopa perla):


Mladi kompirici, tarator, i neko meso... Nista posebno, obican rucak.

Za ovu tvoju drugu tvrdnju, ne bih se slozila, seti se smedjekosuljasa u nacistickoj Nemackoj
blogov_kolac blogov_kolac 15:08 04.07.2011

a kakve to veze ima sa nama? ;)





expolicajac expolicajac 15:15 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

blogov_kolac

Mislim da ti je izbor dobar, ali mi nekako se prva fotografija ne uklapa u sled događaja.
blogov_kolac blogov_kolac 15:40 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

expolicajac
Mislim da ti je izbor dobar, ali mi nekako se prva fotografija ne uklapa u sled događaja.
On licno se stvarno ne uklapa sa ovim ostalima, a svi ti ostali su deo jednog jasnog kontinuiteta zapocetog sa Rankovicem i Krcunom - ali bi ipak bilo grubo krivotvorenje nase istorije preskociti na ovakvoj temi Apisa i "Crnu Ruku", bez obzira sto se tu zapravo radilo o jednoj neformalnoj strukturi. Njihov itekako stvarni uticaj na ovdasnje prilike prvih 15-ak godina proslog veka bio je toliko veliki da se ne moze ignorisati. Uostalom, formalno neformalni status mozemo uociti i kod Arkana, iako je on licno meni kao pojava jedna od prvih asocijacija kada se ukrste termini pretorijanska garda i Srbija.
expolicajac expolicajac 15:46 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

On licno se stvarno ne uklapa sa ovim ostalima, a svi ti ostali su deo jednog jasnog kontinuiteta zapocetog sa Rankovicem i Krcunom - ali bi ipak bilo grubo krivotvorenje nase istorije preskociti na ovakvoj temi Apisa i "Crnu Ruku", bez obzira sto se tu zapravo radilo o jednoj neformalnoj strukturi. Njihov uticaj na ovdasnje prilike prvih 15-ak godina proslog veka bio je toliko veliki da se ne moze ignorisati. Uostalom, formalno neformalni status mozemo uociti i kod Arkana, iako je on licno meni kao pojava jedna od prvih asocijacija kada se ukrste termini pretorijanska garda i Srbija.

Apis je tek nakon obavljenog puča počeo da se bavi obaveštajno policijskim radom. Njegova fotografija iz peioda pred streljanje bi bila adekvatnija u sledu slikovnih poruka koje si naveo. Arkan je obična bitanga, koja je predstavljala pogodnu personu za izvršenje određenih ciljeva. U svakom slučaju hvala ti za jedno viđenje utiska koji je moj tekst i imao za cilj da pobudi kod čitaoca.
blogov_kolac blogov_kolac 17:30 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

expolicajac
Arkan je obična bitanga, koja je predstavljala pogodnu personu za izvršenje određenih ciljeva.
Ne radi se ovde samo o cinjenici da su kriminalci sa sluzbenim legitimacijama DB/MUP predstavljali pravu pretorijansku gardu onog rezima, pa je Arkan kao najcuveniji od svih tih likova zasluzio da bude posebno pomenut. Postoji velika razlika izmedju svih ostaliih bitangi koji su dobijali tu famoznu sluzbenu legitimaciju i bili povremeno angazovani za neke "prljave" poslove, i Arkana koji je u jednom trenutku prerastao u prvorazredni drzavni projekat. I zato ja na njega ne gledam kao na spoljnog saradnika DB poput ostalih vidjenijih kriminalaca tog doba, vec najbukvalnije kao na neku vrstu policijskog general-pukovnika iz tog vremena (tada su i u policiji bili aktuelni vojni cinovi). Uostalom, pokazalo se da njegova dobrovoljacka garda kojom je komandovao nije bila nikakva paravojna jedinica, vec pre para-dobrovoljna jer je cesto bila popunjavana policajcima i onima koji su se obucavali da budu jezgro njenih buducih policijskih "elitnih jedinica". Savremeno znacenje termina "pretorijanska garda" flertuje sa opstim terminima poput "specijalna policija" ili "unutrasnja vojska", kao i u odnosu na neki konkretan rezim ili vodju kao njegov stub, poslednja linija odbrane, gvozdena pesnica... itd... a u svemu tome mozemo prepoznati Raznatovica i njegovu stvarnu ulogu koju je onomad imao. Zato osim Apisa, mislim da i Arkan zasluzuje kao neka vrsta specijalnog slucaja da se pojavi u onoj gornjoj galeriji... koja naravno nema nikakve veze sa ovom temom sa tematikom iz doba Rimskog carstva.
expolicajac expolicajac 18:23 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

I zato ja na njega ne gledam kao na spoljnog saradnika DB poput ostalih vidjenijih kriminalaca tog doba, vec najbukvalnije kao na neku vrstu policijskog general-pukovnika iz tog vremena (tada su i u policiji bili aktuelni vojni cinovi).

Možeš ti na njega da gledaš kroz svoju prizmu, ali on je obična bitanga. Pokvareni ljigavac sa beogradskog asvalta koji je priliku koja mu se pružila iskoristio do perfekcije. Kao i svaki beogradski mangup brzo je učio i svojom teatralnošću ostavljao utisak važnog faktora u sistemu bezbednsoti. Kao i svaki dupeuvlakač, prema potčinjenima, u bilo kom pogledu, bio je skotina sa elementima čiste patologije, dok je prema onima od kojih je zavisio bio servilan do bola. To o njegovoj ličnosti.
A njegova uloga je do 95 bila da vrši ratnu konfiskaciju na osvojenim područijima. Pribavljanje ratnog plena da bi se mogao adekvatno koristiti ne mogu vršiti regularne snage države. Samim tim on u tom periodu nije imao kategorizaciju koja bi se mogla svrstati u "pretorijanski princip".
Posle 95 godine do ubistva imao je dva perioda. prvi do smene Jovice Stanišića i drugi za vreme Radeta Markovića. U prvom je bio korisnik benefita ratnog konfiskatora i čuvan je za eventualnu potrebu novih događanja. U drugom periodu procene su bila da njegova aktivnost može da bude stavljena u ulogu promena koje su se naslućivale i samim tim postao je "persona non grata" na dvoru "njegovog Zločanstva".
Milorad Ulemek ima određene karatkeristike "pretorijanca" ako će mo o komparacijama koje se mogu napraviti sa tvojim slikovnim postom i mojim tekstom.
freehand freehand 20:50 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

Ne radi se ovde samo o cinjenici da su kriminalci sa sluzbenim legitimacijama DB/MUP predstavljali pravu pretorijansku gardu onog rezima, pa je Arkan kao najcuveniji od svih tih likova zasluzio da bude posebno pomenut. Postoji velika razlika izmedju svih ostaliih bitangi koji su dobijali tu famoznu sluzbenu legitimaciju i bili povremeno angazovani za neke "prljave" poslove, i Arkana koji je u jednom trenutku prerastao u prvorazredni drzavni projekat. I zato ja na njega ne gledam kao na spoljnog saradnika DB poput ostalih vidjenijih kriminalaca tog doba, vec najbukvalnije kao na neku vrstu policijskog general-pukovnika iz tog vremena

Kakav crni pretorijanac, kakvi bakrači? Arkan je bio jedan od onih oficirskih sinova-baraba, tako dragih drugu Dolancu&kolegama, koji su pošteno po inozemstvu pljačkali za sebe a kokali emigraciju za Službu.
Onda mu je u nekom momentu povereno da organizuje navijače i među njima sprovede trijažu i regrutovanje za buduću marodersku ekipu, koja će po ratištima raditi sve ono što normalni vojni i policijski oficiri neće svojim borcima ni narediti ni dozvoliti.
Usput se bavio rekviriranjem imovine diljem bivše nam domovine, a zadatak mu je bio i da doda patriotizma tamo gde nedostaje i malkice osokoli neodlučne za bratoubilačko klanje.
A taj sadistički zevzek Imperatoru nije prišao, kamoli da bude neki qrčev pretorijanac.
Slušaj Ex-a, i gledaj u MajnejmizJovicaFakinRejBanStanišića, RadaLjubigaKoštunicaMarkovića i Legiju, ako te interesuje ta pretorijanska paralela.
Jukie Jukie 21:16 04.07.2011

Re: a kakve to veze ima sa nama? ;)

expolicajac
blogov_kolacMislim da ti je izbor dobar, ali mi nekako se prva fotografija ne uklapa u sled događaja.

I svi ostali imaju istovetne izraze/crte lica, sem Arkana, koji izgleda kao Rodni Troter.
alexlambros alexlambros 20:51 04.07.2011

bas zanimljivo

sve ovo ... a ja upravo citam knjigu "Konstantin Veliki i prevlast hriscanstva" mog profesora s fakulteta, Radivoja Radica ....
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:53 05.07.2011

SPQR

Занимљив текст, хвала Експолицајцу на још једном добром блогу, и хвала Николићу што је указао гостопримство, како би се овај текст појавио на блогу.


Не сматрам да је поређење преторијанаца са ознашима у потпуности исправно.
Преторијанци су били јавна служба, огранак војске, и касније, након Константина (који је имао муку са њима, на мосту), војно племство (а преторијанци се могу сврстати у исто, рецимо некакву војну елиту, елитну јединицу) вековима је утицало на владара, како на одлуке, тако и на избор самог владара. Иницијална расподела интереса је током векова довела до демократије.

"МУПторијанци" су углавном тајна служба...
nikolic777 nikolic777 13:14 05.07.2011

Re: SPQR

хвала Експолицајцу на још једном добром блогу, и хвала Николићу што је указао гостопримство, како би се овај текст појавио на блогу.


i Srdjo, hvala vama kao citaocu...naravno


ostatakom komentara ce se pozabaviti Ex koji vlada materijom :)
maksa83 maksa83 13:18 05.07.2011

Re: SPQR

"МУПторијанци" су углавном тајна служба...

Da, paralela sa pandurima i pretorijancima ni meni ne stoji, oni mu više dođu neki kao specijalci, operativa DB-a.

Što se tiče tih istorijskih paralela sa "službama", meni je najzanimljivija priča o venecijanskom "Savetu Desetorice" - Consilium X, službi koja je ad hoc osnovana da ispita slučaj, tj. nađe motive i organizatore pokušaja atentata na jednog Dužda, mislim da je to bio neki 12-ti vek otpr. Ideja je bila da se napravi to nedodirljivo telo, daju im se sredstva i sva moguća ovlašćenja (npr. diskreciono pravo da uhapse i zatvore ili koknu bilo koga bez suđenja) i da se raspuste kada se slučaj reši.

Meni zanimljiv momenat - nisu uspeli da ih se ratosiljaju i rasformiraju ih sledećih 600 godina.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:25 05.07.2011

Re: SPQR

Meni zanimljiv momenat - nisu uspeli da ih se ratosiljaju i rasformiraju ih sledećih 600 godina.


Jes'! Jednom kada postanes bozanstvo, ne silazi ti se medj' puk!
600 godina... Nece nam valjda toliko trebati? Dajte bar da otvorimo te dosijee.
freehand freehand 14:24 05.07.2011

Re: SPQR

Meni zanimljiv momenat - nisu uspeli da ih se ratosiljaju i rasformiraju ih sledećih 600 godina.

U Makso, tu je, koliko mene ovo malo znanja služi, najzajebaniji igrač Edgar Huver.
Bato, taj je jahao sam, živeo u našem veku, sam sebi davao ovlašćenja, dočekivao i ispraćao predsednike (neke milom a neke silom, neke kao visoke a neke kao dugačke ljude), al je što se hebanja keve tiče bio opšti šampion!

Što se pretorijanaca tiče - prva asocijacija je Telesna garda, a od sistema do sistema, i od perioda do perioda razlikuje se da li njeni pripadnici potiču iz vojske ili policije, te da li odgovaraju samo i direktno vladaru ili su u subordinaciji u matičnoj formaciji.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:53 05.07.2011

Re: SPQR

Bato, taj je jahao sam, živeo u našem veku, sam sebi davao ovlašćenja, dočekivao i ispraćao predsednike (neke milom a neke silom, neke kao visoke a neke kao dugačke ljude), al je što se hebanja keve tiče bio opšti šampion!

Ništa sporno. Sporno je postavljanje predsednika.
Evo, na primer, šta se zna ko određuje ko će biti na listi, ko će biti kandidat itd.
expolicajac expolicajac 14:56 05.07.2011

Re: SPQR

Što se tiče tih istorijskih paralela sa "službama", meni je najzanimljivija priča o venecijanskom "Savetu Desetorice" - Consilium X, službi koja je ad hoc osnovana da ispita slučaj, tj. nađe motive i organizatore pokušaja atentata na jednog Dužda, mislim da je to bio neki 12-ti vek otpr. Ideja je bila da se napravi to nedodirljivo telo, daju im se sredstva i sva moguća ovlašćenja (npr. diskreciono pravo da uhapse i zatvore ili koknu bilo koga bez suđenja) i da se raspuste kada se slučaj reši.

Meni zanimljiv momenat - nisu uspeli da ih se ratosiljaju i rasformiraju ih sledećih 600 godina.

Uticaj "Saveta Desetorice" na kretanja u italijanskim državicama-gradovima ranog srednjeg veka ostao bi istorijski marginalizovan da Nikola Makijaveli nije napisao "Vladalac". Interesovanje za ovo delo i tumačenjenje njegove poruke bila je predmet istorijskog sagledavanja Makijavelija kao sekretara "Saveta Desetorijce" od 1498 do 1512 kada se Mediči vraća u Firencu. "Savet Desetorice" je zapravo vojno političko konsultativno telo sa odgovarajućim uticajem na sve Vladaoce Italijanskih Gradova Državica. Njen pandam u savremenom političkom trenutku bi se teško našao jer su razlozi i oblici delovanja u to vreme bili sasvim drugačiji, iako je cilj istovetan i tada i sada.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana