Društvo| Kultura| Literatura| Religija

Ravnodušnost nije opcija

nikolic777 RSS / 23.04.2014. u 09:25

Gost autor: Marko Ekmedžić

Prihvativši se izuzetne časti da napišem predgovor za knjigu pred vama, nisam mogao a da ne pomislim na ono što je više nego očigledno. Sa Aleksom se, gotovo do u reč, slažem po većini pitanja, pa je moja lična objektivnost u posmatranju ovog dela, može biti upitna. Pred tim razmišljanjem, samog sebe sam zapitao šta je to što bih o ovoj knjizi subjektivno mogao reći, a da objektivno nije istina? Šta je to što bi me sprečilo da se upustim u šarenoliku igru prenaglašene hvale, izgubivši iz vida činjenice, argumente, istine?

Odgovor je zapravo sve vreme bio tu. U potrazi za osloncem u činjenicama i argumentima, objektivnost i neće doći u pitanje. Jednostavno, dovoljno je da budem iskren prema svemu onome što je Aleks napisao i potkrepio morem referencama potvrđenih dokaza i objektivnost neće izostati.

Sa takvim olakšanjem, nije bilo zaista teško napisati predgovor za knjigu kakvu domaća književnost još nije imala prilike da vidi, uprkos povremenim izletima niza sjajnih autora u proteklih stotinjak godina, koji su se ipak završavali na svakako značajnim, ali svejedno, ne ovako bezmalo katalogizovanim činjenicama.

U sredini koja nas uči da je skromnost vrlina a ćutanje zlato, potreban je izuzetan napor da se prvo odučimo od tih nadasve štetnih preporuka, a onda i da prihvatimo pravo da budemo glasni i iskreni u onome što podržavamo i u insistiranju na činjenicama. Aleks taj problem sredine ili, kako se to često kaže kulture iz koje potičemo, već dovoljno dugo, skoro da bih rekao hvala bogu, nema.

Uzgred, Aleksa ne poznajem lično, u konvencionalnom smislu tête-à-tête upoznavanja. Ipak, u vremenu u kom nas je internet sve učinio, manje ili više susedima i manje ili više voljnim poznanicima, imam zadovoljstvo da sam sa Aleksom mnogo puta razmenjivao misli i ideje o temama koje su nam zajedničke.

Knjiga mi stoga nije došla kao iznenađenje, po pitanju teme, ali jeste kao pravo osveženje po pitanju sadržaja i pitkosti. Čita se u dahu, bez pauza i bez stajanja, jer svaka pauza čini kao da ste na gubitku, jer sledeća strana donosi novi podatak, novu misao, novi skok.

I ne, nije u pitanju tek još jedna lična ispovest, koja god tema da je u pitanju. Nije to sladunjava, romansirana biografija, ili pak pokajničko opravdanje i traženje utehe. Ne, ni blizu.

Aleks je već dovoljno dugo autovan kao svestrana ličnost, da bi mu bila potrebna lična apologetika ma koje vrste. Već dovoljno dugo piše, ne skrivajući svoje afinitete, slabosti, stavove, sebe samog. Piše dugo i iza sebe ima zavidnu kolekciju radova.

I da znate, nisam naročito selektivan. Podjednako zadovoljstvo nalazim u Aleksovim tekstovima o religiji i njenim štetnim delovanjima na društva i civilizaciju, kao i u tekstovima o umetnosti i pop-kulturi. Dobro, kvalitetno pisanje, lako gađanje poente i zanimljiv ton, dovoljan su preduslov da svaki naredni Aleksov tekst dočekam sa podjednakom dozom entuzijazma i sa već unapred pomalo nasmejanim brkom, kao i one koji su mu prethodili.

Ovu knjigu, moram vas na vreme upozoriti, zato nemojte posmatrati samo kao ličnu ispovest. Posmatrajte je šire od broja strana i iznesenih podataka. Posmatrajte je detinje radoznalo, kao priču sa više, međusobno doduše sličnih završetaka, ali završetaka koji su gotovo nedeljivo hepiendi. Prošetajte zajedno sa autorom po velikom kružnom putu koji će vas iz Srbije i njenih osobenosti odvesti širom zemljinog šara, da biste se naposletku vratili Srbiji, kao svom ishodištu, ma gde trenutno fizički bili. Čak i tako, simbolično, ova knjiga se obraća zemlji iz koje potičemo i za koju želimo da postane ogledalo savremenosti, a ne iskrivljena slika civilizacije.

Ova knjiga i njen autor vas neće nagovarati da postanete ateisti. Sa tim rasčistite odmah, ako ste takvu predrasudu i imali. Biću ironičan pa ću reći da na tome već dovoljno rade sve moguće „svete knjige“ koje vam mogu pasti napamet. Ali će vas zato naterati da razmišljate i da se preispitate. Bilo da ste vernik ili ateista.

Ukoliko ste vernik, nemam sumnje da će vas pojedini aspekti knjige uvrediti. To je naprosto tako i iskustvo nas tome uči. Ali baš zbog toga, zamoliću vas da knjigu pročitate iznova, iznova, iznova, pa još jednom, sve dok ne shvatite da vas vređa zapravo ono što potiče direktno iz spisa koje smatrate svetim. Biću brutalno iskren, shvatićete da vas vređa istina, odnosno direktan, jedan-na-jedan prenesen citat iz knjige koja pretenduje da vas uči moralu i lepom vaspitanju, u najmanju ruku. Ali to je dobro. Šta više, to je sjajno. Ako vas uvređenost natera da izučavate dalje, uveren sam da ćete naposletku doći do jedinog mogućeg rešenja, koje ima dva pojavna oblika. Postaćete antiteista, bilo sa pozicije vernika ili sa pozicije ateiste. Shvatićete svu silinu, svu moć i svu pakost zloupotreba koje sa sobom donose organizovane religije, te ćete ili sa gnušanjem odbaciti i učenja uz samu organizaciju, ili ćete se okrenuti sebi i sopstvenom osećaju pravičnosti i morala, zadržavajući svoje pravo da intimno verujete u neku višu silu. Verujte mi, svakako ćete biti na dobitku, na dobitku kao ljudsko biće i racionalni, razumni deo društva.

Ako ste ateista, nije nemoguće da će vam se pojedini delovi knjige učiniti preoštrim, čak možda i brutalnim. Kao i verniku, preporučio bih i vama da knjigu iznova čitate, sve dok ne vidite da se u njoj iznosi upravo ono zbog čega ste na prvom mestu i odlučili da vas verovanje u natprirodna bića ne interesuje. Pronaćićete činjenice, more podataka, referenci, konkretnih datuma, imena, događaja. Znam da je nemoguće ostati ravnodušan pred lavinom štetočinstva koju organizovane religije, paradigmatski predstavljene kroz tri najveća monoteizma, predano sprovode već milenijumima. Tolerantnost ili određeni liberalizam koji vas je, može biti držao, mora da iščili u nepovrat pred argumentacijom i surovom stvarnošću. Nakon dovoljno iščitavanja i sopstvenog istraživačkog rada, uveren sam da i vas na kraju tog putovanja u samospoznaju čeka izlazna stanica koja se zove „antiteizam“.

Ravnodušnost zaista nije opcija.

Biću potpuno ličan, sa Aleksom to nikada nije opcija. Njega i njegovo izražavanje, bilo da je u pitanju pisanje ili fotografisanje, ljudi ili vole ili mrze, ponekad čak ili obožavaju ili preziru. Ali nikada nisu ravnodušni, nikada nisu zadovoljni tek u meri proseka.

Ako ste žena ili pripadnik bilo koje od manjina u svojoj sredini, nemoguće je da se ne pronađete u ovoj knjizi. Nemoguće je, usudiću se i to da napišem, da kao takvi čitanje ne završite sa istovremeno pojačanom nadom i strahovima. Nadu će vam osnažiti osećanje da ne samo da niste jedini, nego da ste često žrtva sasvim anahronih, necivilizacijskih i potpuno besmislenih predrasuda, dok će vam strahove pojačati upravo ista ta saznanja, posmatrana kroz vizuru stoleća i milenijuma u kom živimo.

Ako pak ostajete uvereni da je danas nepotrebo pričati i pisati o ovakvim temama, uljuljkani u iluziju monolitnosti civilizacije građene na sputavanju dogmi i neznanja, moram vas upozoriti da je buđenje iz takve uljuljkanosti i dremeža najčešće bolno, katkad i fatalno.

I ne kažem to da bih vas plašio, već da bih vas ohrabrio da širom otvorite oči i bez koprene nametanog liberalizma umotanog u slatku oblandu selektivne tolerancije, pokušate da posmatrate stvarnost, više od 1700 godina nakon Milanskog edikta i skoro 1300 godina nakon Bitke kod Tura, odnosno Poatijea.

I ne zaboravite, istina oslobađa.

No, da ne bude da je samo hvala na repertoaru, evo i kritike. Knjiga pati i od jednog, nažalost neotklonjivog nedostatka. Nije konačna, iz prostog razloga što će nas sutra ili u narednoj nedelji i mesecu, šokirati neki novi zločin, ili makar nesuvisla tvrdnja, potekla iz nepresušnog repertoara verskih dogmi... širom sveta!

Kao čovek, zazirem od proširenih i dopunjenih izdanja ove knjige, nadajući se uzaludno tome da se takva prilika neće stvoriti. Predobro poznajem ljudsku prirodu da bih mogao olako poverovati da će nas epoha razuma preteći i sačekati u boljoj budućnosti.

No čak i tako, čak i uz svest da je sve što u knjizi piše tek epizoda ili jedan ciklus odrastanja čoveka i pokušaja da napokon postane vredan svojih mogućnosti, a jači od svojih sumnji i strahova, ona postaje temelj našeg urođenog, da budem sarkastičan, bogomdanog prava da budemo ono što jesmo, kakvi smo rođeni i kakvima nas razum nužno uobličava.

Da bi čovek nadrastao dete u sebi, zadržavši dovoljno mašte, osmeha i izvesne nevinosti, mora da gradi na čvrstoj osnovi i da suštinu armira znanjem, istinama i razumom.

Aleksovo iskustvo ne mora nužno biti vaše. Šta više, ono i ne treba da bude vaše. Ali iskoristite osnovu koju vam nudi i armaturu na kojoj se i sam gradio.

Poklon uvek vredi samo onoliko koliko ga cenite. Ne zaboravite to dok budete čitali ovu knjigu.

magistar tehničkih nauka, dipl. maš. inž. Marko Ekmedžić

Atačmenti



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

freehand freehand 09:37 23.04.2014

HA!

Gde si Nikoliću!?
Prvo - drago mi je videti te ponovo.
Drugo - veliki mi je kamen sa srca pao kad sam posle uvodnih rečenica ovog besmislenog hvalospeva pervertiranom misaonom vazdaegomasturbirajućem egzibicionizmu utvrdio da ti nisi auotr teksta. Jebiga, ipak postoje granice.
Treće - da, Velikom madonanisti bih uprkos svemu, ostavio mogućnost pisanja na blogu (ako je nema) makar uz povremene disciplinske mere u krajnjoj nuždi.

Edit: o knjizi, naravno ništa. Niti sam čitao niti imam nameru. Kakvoću predgovora u celini slutim nakon uvodnog pasusa, pa ni o njemu - takođe ništa.
gedza.73 gedza.73 11:21 23.04.2014

Re: HA!

magistar tehničkih nauka, dipl. maš. inž. Marko Ekmedžić
Aleks je već dovoljno dugo autovan

Autovan?

Misliš kao

?
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:44 23.04.2014

Re: HA!

freehand
Gde si Nikoliću!?Prvo - drago mi je videti te ponovo.Drugo - veliki mi je kamen sa srca pao kad sam posle uvodnih rečenica ovog besmislenog hvalospeva pervertiranom misaonom vazdaegomasturbirajućem egzibicionizmu utvrdio da ti nisi auotr teksta. Jebiga, ipak postoje granice.Treće - da, Velikom madonanisti bih uprkos svemu, ostavio mogućnost pisanja na blogu (ako je nema) makar uz povremene disciplinske mere u krajnjoj nuždi.Edit: o knjizi, naravno ništa. Niti sam čitao niti imam nameru. Kakvoću predgovora u celini slutim nakon uvodnog pasusa, pa ni o njemu - takođe ništa.



Ovaj je na ketaminu!
mariopan mariopan 09:39 23.04.2014

..

Rado sam čitala tekstove Alekslambrosa dok je pisao na blogu.
Slagale se ili ne sa tim što piše zaista nisam bila ravnodušna.
looping looping 09:54 23.04.2014

1

Ravnodušnost nije opcija

Kada čujemo da neko nekom opsuje majku na ulici, ravnodušnost nije opcija: ili se radujemo - padnemo u ekstazu (ako ne volimo osobu kome je opsovana majka) ili to izazove u nama nelagodnost (ako su nas tako roditelji ili sredina vaspitali).
Ravnodušnost definitivno nije opcija.

...zamoliću vas da knjigu pročitate iznova, iznova, iznova, pa još jednom...

angie01 angie01 10:36 23.04.2014

Re: 1

looping


pa, evo- nisi ravnodusan!:)

Pozdrav Nikolicu i Lambrosu, njihovo prisustvo fali na ovom blogu.

Knjigu bih volela da procitam, samo recite gde se moze nabaviti.
alexlambros alexlambros 10:40 23.04.2014

Re: 1

Knjigu bih volela da procitam, samo recite gde se moze nabaviti.


najjednostavnije (i najekonomicnije) ovako:

061.6080806
061.7206269

ili

angie01 angie01 10:46 23.04.2014

Re: 1

si- nisam videla ko je izdavac. Ce nabavimo:)
jacHa. jacHa. 10:56 23.04.2014

Re: 1

njihovo prisustvo fali na ovom blogu

meni nedostaje i dawngreeter
dr.wagner dr.wagner 10:58 23.04.2014

Re: 1

... jutro

angie01
si- nisam videla ko je izdavac. Ce nabavimo:)


-Ali pazi ... bila vjernik ili ateist , morati ćeš knjigu čitati opet , pa opet ...
... dakle ... sve do smrti

-Tako bar piše gore u "uputstvima za upotrebu" ...

-E sad , piše još ... ako si žena ili pripadnik neke druge manjine ...
onda se valjda koristi drugačije ... možda se ne mora opet čitati ...


Wagner

angie01 angie01 10:59 23.04.2014

Re: 1

meni nedostaje i dawngreeter


meni je on bio najomiljeniji bloger evr!...pored mnogih drugih:)



jacHa.



jacHa. jacHa. 11:02 23.04.2014

Re: 1

i teb anđo
a tek tine i radojka, kad već upadamo u reminiscenciju eheh
detvozbjutiovdisplejs
angie01 angie01 11:03 23.04.2014

Re: 1

... jutro


Wagner, majstore, meni jutro bilo davno, a vise volim kada je u ovo vreme:))

morati ćeš knjigu čitati opet , pa opet ...
... dakle ... sve do smrti


ja sam shvatila taj deo uputstva, kao upozorenje, da je problem obradjen u knjizi suvise rasporstranjen i dobro usancen i time teze iskorenjiv.

angie01 angie01 11:05 23.04.2014

Re: 1

tine i radojka,


nisam fan replikanata, koji svoj drugi nik koriste da bi nekog pljuckali.
alexlambros alexlambros 11:11 23.04.2014

Re: 1

morati ćeš knjigu čitati opet , pa opet ...


pa ko bibliju, stavis pored kreveta i svaki dan, dal psalmi, dal proroke, dal poslanice .. tako i ovo ... celomudrene knjige se tako citaju
dr.wagner dr.wagner 11:30 23.04.2014

Re: 1

Pozdrav A & A

angie01
... jutro

Wagner, majstore, meni jutro bilo davno, a vise volim kada je u ovo vreme:))


-Ma bio sam kod noćas kod šoce ... , pali neki rekordi ... pa me skršilo ...


alexlambros
morati ćeš knjigu čitati opet , pa opet ...

pa ko bibliju, stavis pored kreveta i svaki dan, dal psalmi, dal proroke, dal poslanice ..


-Ako će biti ista korist kao i od Biblije ... onda to i nije neka preporuka ...


W
looping looping 12:00 23.04.2014

Re: 1

looping


pa, evo- nisi ravnodusan!:)

Jesam, pošto nisam čitao knjigu.
angie01 angie01 12:18 23.04.2014

Re: 1

-Ma bio sam kod noćas kod šoce ... , pali neki rekordi ... pa me skršilo ...


znala sam da je opravdano!:),...ja sam samo ispoljila zal.
JJ Beba JJ Beba 15:46 23.04.2014

Re: 1

jacHa.
njihovo prisustvo fali na ovom blogu

meni nedostaje i dawngreeter

charlie charlie 23:23 23.04.2014

Re: 1

angie01
looping


pa, evo- nisi ravnodusan!:)

Pozdrav Nikolicu i Lambrosu, njihovo prisustvo fali na ovom blogu.

Knjigu bih volela da procitam, samo recite gde se moze nabaviti.

Читајући његове урадке на блогу - нисам добио претерану жељу да прочитам ову књигу.
Ко зна зашто је то добро !?
charlie charlie 23:25 23.04.2014

Re: 1

alexlambros
morati ćeš knjigu čitati opet , pa opet ...


pa ko bibliju, stavis pored kreveta i svaki dan, dal psalmi, dal proroke, dal poslanice .. tako i ovo ... celomudrene knjige se tako citaju

Јасно !
Успут - баш сам данас купио једну јако лепу Библију. Цена - права ситница.
dolybell92 dolybell92 11:17 23.04.2014

Istina oslobađa...

Istina zaista oslobađa.

Uopšte nije potrebno elaborirati zašto
je to tako - ali je tako.

Oni koji istinu ne vole, ne žele, koje istina "boli"
i beže od nje - ostaju zauvek zarobljeni, hteli to
ili ne - svesni ili nesvesni svojih okova.
Svakome na volju da izabere strah od istine i tako
strah od slobode - ili se oslobode prihvatajući
istinu, ma kako se tom prilikom osećali, što nije
bitno u odnosu na to kako će se posle osećati,
šta će misliti i kako razmišljati.

Marko, odličan si tekst, kao neku vrstu uvoda ili pak,
upoznavanja sa Aleksovom knjigom, napisao.
Dopada mi se tvoje zapažanje, olakšaće mi sam
pristup knjizi - koju sam, inače, već naručila.







alexlambros alexlambros 11:26 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

Istina zaista oslobađa.


Kada sam svojevremeno, u svojoj, uslovno rečeno, hrišćanskoj fazi, pun očekivanja uzeo da čitam Bibliju, pripremio sam, po običaju koji inače imam, svesku da prepišem delove koji na mene budu ostavili poseban utisak. Na kraju krajeva, latio sam se knjige koju nekih dve milijarde ljudi drži za izvor najdublje mudrosti sveta. Štaviše, nadzemaljske, božanske mudrosti. I više od toga, knjige koja sadrži istine o poreklu sveta i života. Njen uticaj je toliko dubok i sveobuhvatan da u svetu postoje brojni fakulteti čiji se program studija manje više vrti oko njenog izučavanja. Bibliju sam, inače, dobio od oca koji je na prvoj stranici napisao i posvetu - „mom prvorođenom sinu u trenucima kada je ophrvan dilemom koji životni put da izabere...“. Mislim da ova posveta, od oca koji je prosečno načitan čovek, najbolje ilustruje kulturološku konvenciju o Bibiliji kao izvoru mudrosti ili nekakvom duhovnom vodiču.
Prepisao sam samo jednu rečenicu, među bezmalo hiljadu stranica knjige.
Rečenica koju sam prepisao, glasi - „Istina će vas osloboditi“ (jevanđelje po Jovanu, 8:32).
alexlambros alexlambros 11:28 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

Istina zaista oslobađa


i uzgred ... istina je govor mrznje za one koji mrze istinu
dolybell92 dolybell92 13:22 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...


Svi bi da znaju istinu - ali ne O SEBI.
( Jer se polazi od toga da svako samog sebe najbolje poznaje,
i da je svako drugačije mišljenje koje neko ima o nama - neistina,
a onda se stvara mržnja prema toj osobi koja ima drugačije mišljenje).

Suština je baš u tome što niko samog sebe ne poznaje,
maltene uopšte, neki malo, neki prilično - ali nikada stvarno.
Upoznati samog sebe je najteža i najkompleksnija stvar.

Sva ostala mržnja se rađa iz ukorenjenih predrasuda,
koje je teško razbiti, jer se takva saznanja prihvataju
bez sumnji i provera, takoreći kao aksiomi.
Većina ih prihvata kao istinu,
nesvesna da su one zasnovane na neznanju.
Znanje traži napor - sumnju, radoznalost, razmišljanje i
doživotno učenje, koje odlikuje nažalost - ogromnu manjinu.

freehand freehand 13:27 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

Istina zaista oslobađa.

Uopšte nije potrebno elaborirati zašto
je to tako - ali je tako.

Oni koji istinu ne vole, ne žele, koje istina "boli"
i beže od nje - ostaju zauvek zarobljeni, hteli to
ili ne - svesni ili nesvesni svojih okova.

Jel znaš ti nekog ko propoveda Laž?
Odnosno da ti olakšam: znaš li koliko celomudrenih šabana, šamana, šarlatana, uobraženih gusana, klokana, bukača, lažaca, vašarskih mudraca, ispodšatrenih pajaca, hodača po vodi, vatri i vazduhu, Osvešćenih, preobraćenih, revidiraca, relapsa, progledalih - svakodnevno u ime Cele i jedine Istine prosipa milijarde slova i glasova ko jata drozdova svoja govanca?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:35 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

freehand

Jel znaš ti nekog ko propoveda Laž?
Odnosno da ti olakšam: znaš li koliko celomudrenih šabana, šamana, šarlatana, uobraženih gusana, klokana, bukača, lažaca, vašarskih mudraca, ispodšatrenih pajaca, hodača po vodi, vatri i vazduhu, Osvešćenih, preobraćenih, revidiraca, relapsa, progledalih - svakodnevno u ime Cele i jedine Istine prosipa milijarde slova i glasova ko jata drozdova svoja govanca?


ti, onomad kada si pričao zašto ipak glasati za Tadića?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:42 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

alexlambros


Kada sam svojevremeno, u svojoj, uslovno rečeno, hrišćanskoj fazi, pun očekivanja uzeo da čitam Bibliju, pripremio sam, po običaju koji inače imam, svesku da prepišem delove koji na mene budu ostavili poseban utisak. Na kraju krajeva, latio sam se knjige koju nekih dve milijarde ljudi drži za izvor najdublje mudrosti sveta. Štaviše, nadzemaljske, božanske mudrosti. I više od toga, knjige koja sadrži istine o poreklu sveta i života. Njen uticaj je toliko dubok i sveobuhvatan da u svetu postoje brojni fakulteti čiji se program studija manje više vrti oko njenog izučavanja. Bibliju sam, inače, dobio od oca koji je na prvoj stranici napisao i posvetu - „mom prvorođenom sinu u trenucima kada je ophrvan dilemom koji životni put da izabere...“. Mislim da ova posveta, od oca koji je prosečno načitan čovek, najbolje ilustruje kulturološku konvenciju o Bibiliji kao izvoru mudrosti ili nekakvom duhovnom vodiču.
Prepisao sam samo jednu rečenicu, među bezmalo hiljadu stranica knjige.
Rečenica koju sam prepisao, glasi - „Istina će vas osloboditi“ (jevanđelje po Jovanu, 8:32).


lep insert iz života sa tatom. istina je skroz relativna, i počiva u oku promatrača. mislim, ona lična, a ova opšta, bože moj, kakome koja... moja jedina istina trenutno, dok čekam konzumente materijalizma u šoping centru u nazaretu, na plus 34 stepena, jeste da se dokopam bazena u hotelu i ronim barem dva tri puta po dužinu dok me ne mine toplotni udar!
looping looping 13:53 23.04.2014

Re: Istina oslobađa...

... moja jedina istina trenutno, dok čekam konzumente materijalizma u šoping centru u nazaretu, na plus 34 stepena, jeste da se dokopam bazena u hotelu i ronim barem dva tri puta po dužinu dok me ne mine toplotni udar!

Pa jel' sme to tako u Nazaretu - kupanje, šoping mol? Čitam, u Nazaretu ima 69% muslimana, tamo nema kamenovanja?
dolybell92 dolybell92 11:22 23.04.2014

Napomena

Knjigu možete naručiti "on line"

http://argusbooksmagazines.shopmania.biz/
Kazezoze Kazezoze 14:42 23.04.2014

Re: Napomena

dolybell92
Knjigu možete naručiti "on line"

http://argusbooksmagazines.shopmania.biz/

...ako ste ludi.
poznavajući lambrozin pogled na religiju, ukoliko se poistovetite sa njegovim razmišljanjem, imate šansu da od ateiste postanete kompletan idiot.
mariopan mariopan 20:27 23.04.2014

Re: Napomena

Kazezoze
dolybell92
Knjigu možete naručiti "on line"

http://argusbooksmagazines.shopmania.biz/

...ako ste ludi.
poznavajući lambrozin pogled na religiju, ukoliko se poistovetite sa njegovim razmišljanjem, imate šansu da od ateiste postanete kompletan idiot.

Zašto?

I religija je nastala tako što je neko napisao knjigu i prisilio ostatak čovečanstva da po cenu života ne sme da sumnja, ne sme da preispituje, MORA da veruje, koliko god neverovatno bilo to što tamo piše, ili im ne gine lomača, razapinjanje na krstu, inkvizicija?

I tako dve hiljade godina.

Najstrašniji zločini učinjeni su u ime vere i u ime Boga kojim god imenom da su ga zvali.

Lambros je krenuo drugim putem, on sumnja i traži odgovore, ako ih ne dobije ili nije njima zadovoljan, istražuje, sumnja, i piše knjigu, koju ti ne moraš da čitaš, niko te neće razapeti na krst, niti spaliti na lomači?

Uvek sam pažljivije čitala mišljenja blogera sa kojima se ne slažem nego ona gde neko misli isto što i ja i zato ću vrlo rado potražiti ovu knjigu.
charlie charlie 23:32 23.04.2014

Re: Napomena

mariopan


Uvek sam pažljivije čitala mišljenja blogera sa kojima se ne slažem nego ona gde neko misli isto što i ja i zato ću vrlo rado potražiti ovu knjigu.

Мариопан, не мораш због блогера да књигу потражипш врло радо. Потражи је онако, осредње радо.
Milan Novković Milan Novković 15:30 23.04.2014

Mnoga istina ...

I ne zaboravite, istina oslobađa.

... oslobađa, naravno, ali ne sva.

Al dobro, što mlađi i što "revolucionarniji" ljudi se ponekad olako, po mom mišljenju, "upecaju" u tu po meni i po posmatranju života ljudi paukovu mrežu gde nam pauk i nije baš neki prijatelj.

Po meni mnogo više oslobađaju ljubaznost, nesebičnost i opuštenost, zato nam je evolucija i podarila iracionalnost, da se ne ugušimo u navijenosti racionalnog i istinitog koji mu često dođu kao sirene, vuku slepe u orgaizacionu fenomenologiju gde "mehanika" istine ionako ne može da se dokuči.

Prosto je realnost oko nas previše komplikovana, sve je u kontekstu, kontekst je u kontekstu i ništa nije preterano statično, sve bukvalno teče, i atomic entiteti, ako ih uopšte ima, i kompozicije, obrasci, sve.

Dosta oslobađa krčenje puta drugima i uživanje u svemu što mrda oko nas, dok nije preterano destruktivno.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:21 24.04.2014

Re: Mnoga istina ...

Po meni mnogo više oslobađaju ljubaznost, nesebičnost i opuštenost


lepa misal, gazda Milantčo. mi se toga pridržavamo u našem malom domu, pa nam svako neko dolazi. kada bismo izrazili to matematičkom linijom, ispada da nam je dom povezan sa svakim kutkom Sveta... lepo, a od jezičkih ravni ima ih nekih 8 koji pokrivaju prostor od preko milijardu ljudi... šta sve malo ukusne rake i lepe kujne može doneti jednom malom vojvođanskom domaćinstvu!
alexlambros alexlambros 20:29 24.04.2014

Re: Mnoga istina ...

sve je u kontekstu, kontekst je u kontekstu


voleo bih da sam shvatio kontekst ovog komentara, ali nisam

inace, u svetu kome ja zivim (za Vas ne znam) racionalno je daleko od bilo kakve prednosti nad iracionalnim
Milan Novković Milan Novković 10:23 25.04.2014

Re: Mnoga istina ...

voleo bih da sam shvatio kontekst ovog komentara, ali nisam

Relativno je prost - to da "istina oslobađa", kao kratka kvalitativna odrednica je tačno po mom mišljenju, pa pošto je privuklo pažnju dosta komentatora ja sam dodao kvantitativnu notu razmišljanju na tu temu.

Inspiracija mi je, i često ga spominjem, fizičar Nobelovac Robert B. Laughlin koji u jednoj svojoj knjizi priča o "Dark Corollaries" i na umu ima neke druge talentovane fizičare koji su najlepši i najkreativniji deo života proveli, često decenije, i tako završili u relativno nesrećnom stanju:

- U potrazi za istinom u Mark Tvenovom "Deceitful Turkey" maniru, gde nastavljamo da jurimo istinu jako dugo pošto nam se čini da samo što je nismo dohvatili, a samo da bi ona, kako napravimo taj poslednji skok ka njoj, odskočila dalje.

- U potrazi za istinom koja je obećavala mnogo više dok je nismo spoznali, a kako smo je spoznali ona se pokazala kao irelevantna, prosto se odbije od realnosti koja okružuje život osobe koja je tražila tu istinu i ništa se značajno ne promeni. Tj ispostavi se da istina nit oslobađa nit zarobi, a prošle godine ili decenije.

- U potrazi za istinom koja se na kraju ispostavi relativno mala i beznačajna, slično ovoj irelevantnosti na prvi pogled, ali je u stvari mnogo mračniji životni scenario pošto samo otvori vrata ka novom i većem problemu u nedostatku znanja. To na prvi pogled zvuči kao pozitivan i kreativan proces pošto niko ne očekuje da završi život sa apsolutnim znanjima, ali ovde se misli na znanja koja više ukazuju na našu pogrešnu percepciju, koja možda nije morala da bude takva, tj "protraćen" život na prostu neopreznost.
inace, u svetu kome ja zivim (za Vas ne znam) racionalno je daleko od bilo kakve prednosti nad iracionalnim

To je skoro svuda i skoro svima tako, ne u istoj meri, naravno, mi smo, uopšte, evolutivno iracionalni (ovo nije moja misao nego iz ne tako davnog članka u New Scientistu).

Kažu da je tako da bismo se zaštitili od surovog sveta oko nas. Tj da smo značajno racionalniji bilo bi mnogo više depresivnih i ludih, u očajnim pokušajima da urade racionalnu stvar.

Na kraju ispada da smo u nekom ekvilibrijumu pomao začarane self-referencial petlje gde smo dobrim delom iracionalni zato što nam je okruženje iracionalno, pa da ne patimo previše u njemu, a ono je delimično takvo zato što ga mi takvim pravimo, coevoluiramo zajedno sa okruženjem.

To bi trebalo donekle da nestane sa civilizacijskim napredkom povrh novog viška vrednosti koji će doneti naučni i tehnološki napredak (danas kad nam lopov ukrade nešto pa obori kvalitet života mi imamo problem, sutra kad to sve bude u obilju i skoro besplatno i budemo mogli imati sve što nam treba za kvalitetan život razni kleptomani i baksuzi oko nas će postati nevidljivi).


Черевићан Черевићан 22:33 23.04.2014

ад августа пер августа

на једној страни Бог нас призива
на другој ено Ђаво нам се смеје
нема те књиге што ће нам помоћи
сам спознати мораш Истина где је
Filip2412 Filip2412 00:00 24.04.2014

...

Sve organizovane religije imaju svoje knjige koje su pune naivnih prica. Previse lako je kritikovati. Previse lako da bi imalo smisla ili da bi bilo interesantno... pametnom coveku.
alexlambros alexlambros 20:27 24.04.2014

Re: ...

Sve organizovane religije imaju svoje knjige koje su pune naivnih prica. Previse lako je kritikovati. Previse lako da bi imalo smisla ili da bi bilo interesantno... pametnom coveku.


evo, sad kad si ovo napisao, ja sam prosto zanemeo od fasciniranosti tvojom pamecu ...

jer, po tim knjigama naivnih prica, kroji se svet za druge ... nekad (u slucaju islama) pod pretnjom smrcu ...

vera.nolan2 vera.nolan2 10:26 24.04.2014

"Ubojiti" naslovi

Da nije bilo ekstremnih naslova,lambrozovih blogova,ne bih otkrila Blog b92 i već sam mu za to zahvalna.

Oni koji žive po velikim gradovima,verovatno ne mogu da vide meru religijske anesteziranosti plebsa.U provinciji je jasnije vidljiva i nova buržoaska klasa sveštenstva(uz retke izuzetke plemenita i uma i duha sveštenike,skromne i nenametljive,uz sve poštovanje koje zaslužuju!)

Uživo sam gledala i zapažala!, kako se duševna praznina, zaostala u rastakanju zemlje i sistema,a bez istinskih novih vrednosti,popunjava :jedno idolopoklonstvo(socijalizam,Yu,Tito,partijski sekretari...)zamenjeno drugim-opet lažno više-partijskim i religijskim ! idolopoklonstvom!

Partije su (dogovorno)odradile svoje,ostala je samo surovo,sirova kapitalistička realnost i religijska uteha u "nebesku" pravdu...istrošeni su,utrošeni i iskorišćeni(za razaranje države i preduzeća u kojima su radili),za zemaljsku više nemaju snage ni moći,a neko će ih već organizovati,ako i kad zatreba!

Njih ne može osloboditi ni poznanje istine(nedostupno je),jer jedva da mogu da oslobode i telo egzistencijalnog ropstva.Tad Ribari ljudskih duša,imaju najbolji nastup!
Srednja građanska klasa se osula,rastočila,a nova će biti sve tanja i manja!
Jedan oblik ropstva,zamenjen je novim i još gorim!

Crkva je ušla u sve pore društva i ponekad dobija oblike pravoslavnog fundamentalizma.Građansko vaspitanje treba da se uči u porodici(koja se siromaštvom uspešno demontira),a religijsko u crkvi!

Država Srbija nije više,to je jasno,sekularna država.Želim onda,da slavim kao državni praznik,zajedno sa sunarodnicima druge veroispovesti...i Kurban-bajram i Jom kipur i...jer nas je isti i Jedan Tvorac tvorio i neka sve religije mi budu i kulturološka i religijska zajednička baština,te da zajednički činimo-bolji život za sve.

Od 260 članova SK,skoro cela firma gde sam radila,svi su postali 90tih fundamentalni pravoslavci.Svet koji je i ranije slavio tiho i nenametljivo i sam se iščuđavao nad pridošlicama.
Mi koji nismo bili "drug član"(neću da budem ovca u toru koja diže dva prsta i aminuje!,neoproštene izjave),a sada-ne slavimo ,ne postimo,ne krstimo se-polako postajemo žigosani...Uvek sa žigom,ako nisi u nivelisanom i strogo kontrolisanom proseku.

U ovladavajućem bezizlaznom,depresivnom,anksioznom,apatičnom ,inertnom duhu palanke, alekslambroz je za mene,osvežavajući,usamljeni glas koji viče(jer tihi,kultivisani intelektualni glasovi se urušavaju u sveopštoj duhovnoj močvari),

Trebalo bi,da ne bi bio kontraproduktivan i uvredljiv ,da nađe kvalifikacije sa manje naboja...a primećujem ,da samo žene, čini se, daju glas podrške lambrozu!?

mariopan mariopan 11:25 24.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

vera.nolan2

alexlambros alexlambros 20:25 24.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

alekslambroz


LambroS

i, hvala

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:32 24.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

lepa razmišljanja na ovu temu od strane Praksisovaca...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:34 24.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

alexlambros
alekslambroz


LambroS

i, hvala



evo da ne bude da samo žene i gejevi voledu, jedan muškomaljavi glas za slobodu stvaralaštva!
vera.nolan2 vera.nolan2 06:50 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

...alekslambros....Sorry!
vera.nolan2 vera.nolan2 07:12 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

Sorry!...alexlambros...i piši i dalje ,ima ih mnogo koji će čitati tvoje tekstove ,koji su pre svega argumentovani !!!...a stil neka ostane glasan i jasan,ali izbegni moguću diskreditaciju.
alexlambros alexlambros 20:49 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

ali izbegni moguću diskreditaciju


pa lep sam i volim Madonnu a i upraznjavam nekanonski seks ...
i ne treba mi niciji ni blagoslov ni oprostaj ...

eto ti diskreditacije

otherwise, cinjenicno sam neoboriv ... znam da je to problem ali ne moj
Goran Vučković Goran Vučković 21:05 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

Don’t succumb to “the illusion of validity”. Repetition and clarity can make “facts” appear true when actually we must continue to question them.


The thought father: Nobel Prize-winning psychologist Daniel Kahneman on luck
freehand freehand 21:25 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

cinjenicno sam neoboriv

I skroman. Ali onako nenapadno, ne kao ovi seljaci što se foliraju. Onako intelektualno sa tim pogledom "znam da sam neodoljiv, ali vam to ne ponavljam baš non-stop".
Za to su zaduženi ovi teletabisi okolo.

alexlambros alexlambros 22:19 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi



ti si 3, s nasprstkom 2

jedan od mojih najvecih fanova

get a life



freehand freehand 22:46 25.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

ti si 3, s nasprstkom 2

jedan od mojih najvecih fanova

Ih, kako bih voleo da mogu malo da ti pridržavam tu istinu, ko Josif iz Arimateje...
Goran Vučković Goran Vučković 08:41 26.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi


ti si 3, s nasprstkom
jedan od mojih najvecih fanova

get a life

Interesantni psihološki odbrambeni mehanizmi... zli i zavidni pokušavaju da poljuljaju tvoju veru u jevanđelje koje si sebi skrojio, ukazujući na tamo neke Kanemane, koji dobiše neke Nobelove nagrade za "cognitive biases". Ali ti znaš da što je više kleveta i laži, sam si sebi miliji i draži, pa te sitne činjenice nisu ni bitne (kao što Kaneman i kaže u ovom članku).

Inače ja sam po starom srpskom običaju ((c) Ekmedžić) ćutao par dana, kao, koliko vidim, i dobar deo populacije ovde - ali pročitah ovaj članak pre par dana pa rekoh ajd da testiram Kanemanovu tezu iz članka (ovo nije samo njegovo - gugluj frame+Lakoff) - i kao što vidiš - eksperiment nije pobio tezu ni ovaj put.
alexlambros alexlambros 10:07 26.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

Interesantni psihološki odbrambeni mehanizmi... zli i zavidni pokušavaju da poljuljaju tvoju veru u jevanđelje koje si sebi skrojio, ukazujući na tamo neke Kanemane, koji dobiše neke Nobelove nagrade za "cognitive biases". Ali ti znaš da što je više kleveta i laži, sam si sebi miliji i draži, pa te sitne činjenice nisu ni bitne (kao što Kaneman i kaže u ovom članku).


ti si, covece, zaljubljen u mene ...
idi guglaj i vidi kako se zove to kad nekog opsesivno ganjas po drustvenim mrezama, opsesivno razmisljas o njemu, bavis se likom i delom, istrazujes, stalkujes, pises kontrablogove pa onda drkas sa ovim svojim debelim net drugaricama, screenshotujes itd ...

a infantilan si odprilike koliko i priglup (ovde ide ona seljacka iz okoline Priboja nema budale do skolovane budale) ... pa ne znas sta bi drugo nego da me vuces za kiku, ako kontas ironiju?

evo, obratio sam paznju na tebe, hope this will make your day

Goran Vučković Goran Vučković 10:26 26.04.2014

Re: "Ubojiti" naslovi

ti si, covece, zaljubljen u mene ...

Pa ako se već toliko diviš sopstvenoj lepoti, prirodno je valjda da veruješ da su svi zaljubljeni u tebe, računam.

idi guglaj i vidi kako se zove to kad nekog opsesivno ganjas po drustvenim mrezama, opsesivno razmisljas o njemu, bavis se likom i delom, istrazujes, stalkujes, pises kontrablogove pa onda drkas sa ovim svojim debelim net drugaricama, screenshotujes itd ...

To mora da je zbog činjenične neoborivosti...

a infantilan si odprilike koliko i priglup (ovde ide ona seljacka iz okoline Priboja nema budale do skolovane budale) ... pa ne znas sta bi drugo nego da me vuces za kiku, ako kontas ironiju?

E vidiš to je dobro pitanje - šta kaže cenjeni autor - ako bog ne zna da se smeje, kako mu ide sa ironijom?

evo, obratio sam paznju na tebe, hope this will make your day

Zahvaljujem. Za uzvrat da poželim sreću u novom poslovnom poduhvatu (komercijalno spisateljstvo).
shure shure 20:37 27.04.2014

podrska Aleksandru

Procitao sam,uglavnom,sve tvoje tekstove na ovom blogu,ali nisu uticali na moje razmisljanje o religiji.Tako sam siguran da kad dodjem u posed tvoje knjige i procitam je,moji stavovi ce ostati nepromenjeni.No ipak volim da procitam ono sto bih i sam napisao,ili ono sa cim se apsolutno slazem.
Od mene uvek preporuka i podrska

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana