18! –post u kome ću pohvaliti emisiju na RTS i još nekog

Jelena Milić RSS / 26.10.2007. u 10:46

 

 

Gledala sam preksinoć na RTS odličnu emisiju Evropski put Srbije. Gosti su bili intalijanski ministar spoljnih  poslova Masimo Dalema, Sonja Liht, Jovan Teokarević i jedna gospođa iz nekog  EU  naučnog insituta čije ime nisam stigla da zapamtim ( izvinajvam se i gospođi i čitaocima bloga).

 

Emisija je bila na Engleskom, sa titlom na srpskom, koji je išao istovremeno. Novinar je postavljao pitanja na engleskom, sasvim solidno formulisana. Ne znam druge tehničke detalje, da li je program išao uživo ili ne, ali efekat je bio-bez gubljenja dinamike, profi i efikasno. Ono što je u emisiji rečeno, ili nije rečeno, ono što je pitano, ono preko čega je pređeno, …sve mi se to nekako učinilo vrlo bitnim. Orkestrirano ili ne, spontano ili ne, ali bitno.

 

Masimo Dalema je srpskoj javnosti više puta pokušao da stavi do znanja da se manu prošlosti i okrenu budućnosti. O toj vrsti EU poruke kada je Kosovo u pitanju sam već više puta pisala. Čini mi se da ona daje argumente Koštunici, jer se prelazi sa aspekta kazne i krivice.  Meni se ne sviđa, mislim da nije argument međunarodnog prava ni međunarodnih odnosa, ali je svakako u skaldu sa geopolitičkim okolnostima u kojima se “pregovori” odvijaju. To je forma u kojoj je izgleda EU uspela da nađe vlasititi kompromis oko statusa Kosova, i to se mora imati na umu sviđalo se to nama ili ne. Ponovio je i više puta da se manemo simbolike i semantike, i to je kao uputio obema stranama. Posle je ipak spomenuo nezavisnost Kosova kao ishod, na šta novinar RTS nije preterano reagovao. Rečeno, eto. Kao što je spomenuo i evropsku perspektivu regiona.

 

Italijanska gospođa je na vrlo jasan način objasnila šta donosi novi EU reformski sporazum i koje međunarodno pravne probleme EU trenutno ima da na Kosovu uspostavi svoju misiju. Ovde je već bilo reči o insistiranju Prorokovića da to mora ostati UNMIK a ne nova EU misija, dok recimo Oliver Ivanović otvoreno zagovara novu EU misiju.

 

Sonja Liht je na odličan način podsetila da je EU i sama prevashodno  mirovni projekat koji je da bi postigao svoj cilj imao u startu širi pristup, i da bi se tako trebalo odnositi prema celom refionu zapadnog Blakana-dati mu jasnu EU perspektivu, i proces koji se može meriti manjim koracima. Spomenula je fenomen da se u našem društvu pro EU stav procentualno poveća kad npr dobijemo pozitivnu studiju o izvodljivosti, iako većina u javnosti ne zna ni šta je to. Prešla je preko teme Kosova slažući se sa Daleminom frazom da se trebamo okrenuti budućnosti. Možda i ona predstavlja jednu formu koja može da posluži kao  utrašnji kompromis reformskih snaga  kako imati zajednički stav o budućem statusu Kosova, procesu i proceni štete i koristi od jednog  ili drugog ishoda, te shodno tome definisati i poteze koji moraju da uslede. Uz svu kritiku takvog stava koji sam više puta iznosila, smatram ga trenutno prihvatljivim. I preko potrebnim.

 

Jovan Teokarević je  vrlo dobro istakao glavne atribute novog sporazuma. Naglasio je da on, za razliku od prethodnog iz Nice, omogućava da Unija funkcioniše- donosi odluke, i sa više od 27 članova koliko ih sada ima, i to je vrlo dobra vest za zemlje zapadnog Balkana. Prosto mi je laknulo da slušam nekog ko na tako jasan način objašnjava funkcionisanje Unije i šta bi Srbija dobila a šta izgubila ako bi izgubila dinamiku pridruživanja.

 

Možda grešim, možda vidim onog čega nema, ali takvi gosti, takva emisija na RTSu, ja sam tu čula i u svemu tome videla više poruka. Važnih.

 

Dodajte tome i ovo. Išinger juče u kaže da je Moskva uvek govorila da ne treba žuriti s rešavanjem kosovskog pitanja, ali da je prošlog meseca podržala saopštenje Kontakt grupe da rešenje mora biti nađeno bez odlaganja.

Išinger dodaje da je američka definicija nezavisnosti istovetna evropskoj i ne podrazumeva neograničenu, već strogo kontrolisanu nezavisnost, uz prisustvo misija EU i NATO-a sa ovlašćenjima za donošenje odluka.

Vreme je za izbore. Tipa mi protiv njih. Makar u drugom krugu.

 

    



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pufna pufna 11:12 26.10.2007

...

znaci i rts poceo da ''edukuje'' gradjane?! Doveo i ministra SPOLJNIH poslova. ( pogresno napisano u tekstu).
idem da potrazim u arhivi pa da odgledam na tenane.
Secam se Sonje Liht kad je dala negativnu ocenu i insistirala da ne udjemo u savet evrope. U isti smo usli ''zahvaljujuci'' Djindjicevoj smrti, naprasno i to samo da nam ''dignu'' moral.
Ne znam da li je sargarepa mala ili smo mi slepi magarci, ali je magare zalutalo u duboku sumu, nazalost.
adam weisphaut adam weisphaut 11:25 26.10.2007

Re: ...


Ne znam da li je sargarepa mala ili smo mi slepi magarci, ali je magare zalutalo u duboku sumu, nazalost.

a i nema neku posebu nameru da iz nje izadje, da dodam.
Jelena Milić Jelena Milić 12:04 26.10.2007

Re: ...

ispravih. thx.
Unfuckable Unfuckable 11:57 26.10.2007

Znači...moguće je, jel ?

Emisija je bila na Engleskom, sa titlom na srpskom, koji je išao istovremeno. Novinar je postavljao pitanja na engleskom, sasvim solidno formulisana. Ne znam druge tehničke detalje, da li je program išao uživo ili ne, ali efekat je bio-bez gubljenja dinamike, profi i efikasno.

..samo još jedan dokaz da se može - kad se hoće......ali to je retko - što,opet, pokazuje koliko podcenjuju gledaoce i koliko ih je zaista briga da svojim uticajem - koji nije mali - unaprede ovu našu...Srbijicu....
Bilo nekad Bilo nekad 12:06 26.10.2007

.

Emisija sigurno nije isla uzivo jer je bila titlovana. Slazem se da je dobro da bude vise takvih emisija.
omnispacer omnispacer 13:53 26.10.2007

Re: .

Bilo nekad
Emisija sigurno nije isla uzivo jer je bila titlovana. Slazem se da je dobro da bude vise takvih emisija.

Naprotiv, emisija je isla uzivo!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:44 26.10.2007

plus

emisija je zaista bila odlicna... i ja sam bio iznenadjen, a prvi put da sam gledao neku emisiju u kojoj vlada konsenzus i gde je diskusija fokusirana da ponudi nova i kvalitetnija resenja. O gostima, mozemo da se sporimo, ali generalno bilo je dobro, posebno osvezenje je bio Massimo D'Alema i njegova interpretacija slobodnih granica bez pasosa koja je sigurno otreznila mnoge u Srbiji kojima i dalje iynad Eu stoji ogroman znak pitanja. Voditelj se samotada yapleo kada je komentarisao krizu u Belgiji kroz kontekst slobodnih granica...
wk wk 13:15 26.10.2007

EU ne moze da srpreci balkanske ratove

EU (tj. njene pretece) su napravljene da bi sprecile eventualne nove ratove. Ideja je bila da ratovi izmedju evropskih zemalja budu "nezamislivi", kada je vec nerealno napraviti ih nemogucim.

I tako su te zemlje pocele da trguju i sada nama zaista deluje takav rat kao nezamisliv. A sve se to desilo mnogo pre nego sto je formirana EU, a koja je jos uvek manje od drzave.

A Balkan? Mi jesmo ziveli u istoj drzavi. Trgovali medjusobno mnogo vise nego sto dan-danas trguju Francuzi i Nemci, i sta se desilo na kraju? Poklali smo se kao psi.

Kad je neko proklet ne moze mu ni EU pomoci.

PS Ruska narodna poslovica: kada je neko budala, to traje dugo.

blackbox blackbox 15:16 26.10.2007

18! –post u kome ću pohvaliti emisiju na R

Dodajte tome i ovo. Išinger juče u kaže da je Moskva uvek govorila da ne treba žuriti s rešavanjem kosovskog pitanja, ali da je prošlog meseca podržala saopštenje Kontakt grupe da rešenje mora biti nađeno bez odlaganja.

A dodajte i ovo:
Simić: Đelić suprotno timu
26. oktobar 2007. | 09:15 | Izvor: Beta
Beograd -- Zahtev Božidara Đelića za otpis kosovskog duga suprotan stavu pregovaračkog tima Srbije, kaže član tima Aleksandar Simić.

Simić, koji je i savetnik premijera Srbije, rekao je da je, po onome što mu je rekao ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, zahtev vicepremijera suprotan stavu pregovaračkog tima Beograda.

"To pitanje ne samo da je politika, nego je najvažnije državno pitanje, ali i najvažnija tačka koalicionog sporazuma Vlade. Svako ko kaže da je to ekonomsko pitanje ili gura glavu u pesak ili ima neke druge namere", kaže Simić.

Simić je rekao i da su za pregovarački tim jedino ovlašćeni da govore kopredsednici tima, predsednik države i premijer. "Ja mogu samo da kažem da nemam saznanja da je pregovarački tim promenio svoju poziciju u odnosu na poziciju ranijeg pregovaračkog tima", naveo je Simić.
Pa sada koliko vidim, Đelić kao potpredsednik vlade nema pravo da o tome govori, ali zato savetnik Simić i Đurić imaju ekskluzivno pravo da tumače nacionalne interese.
Ne bih se iznenadio da u naletu patriotizma Koštunica i DSS preuzmu u ime Srbije, a na teret naroda, i otplatu dugova Crne Gore i Republike Srpske, kako bi dokazali da se bore za srpske nacionalne interese.
Ako neko i dalje tvrdi da imamo konzistentnu spoljnu politiku neka uporedi izjave predsednika Tadića i Koštunice u vezi najnovije zavrzlame koju je Lajčak nametnuo.
Ispada kao da smo jedva čekali razlog da pokvarimo i odnose sa BiH busanjem i lažnim patronatom nad RS.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana