Bas je lijepa ova zemlja! Samo da je nasa!

grozdje RSS / 14.05.2009. u 14:53

 

     Sinoc smo izasli u lokalni pub na, neko pivo neko shandy neko crno vino...Pub The Vickarage nalazi se oko dvije milje od nase kuce. Mi zivimo u Blaby, selu u predgradju Leicester-a, u East Midlandsu, srcu Engleske. Pub je jedan od onih u kojima se okuplja srednja engleska klasa sto znaci odsustvo tetoviranih badza(istina bezopasnih) sa raznoraznim alkicama provucenim kroz nos, usne...

Ljepota engleskog puba je u tome sto u njega dolaze sve generacije, od beba do srebrenokosih gospodja koje mirisu na parfem RUZA ili JASMIN. To su stare gradjevine u prepoznatljivom engleskom stilu, tapacirane na sve nacine tako da imate osijecaj da ste kod nekoga u gostima a ne u kafani.

U pubu se moze lijepo i prilicno jeftino jesto onih dana kada vam kutlaca nije omiljeni instrument i kada pozelite malo komfora za svoju napacenu dusu. Naicice te tu na poznate jorksirske pudinge, na pecenu krvavicu, na neobicne irske kobasice ispunjene svinjetinom i zalfijom...ali i na skampe ili kakvu finu ribu... Svi pubovi su klasicno dizajnirani:tepisi, lampe, drveni masivni stolovi i stolice, sank na koji morate otici sami da dobijete pice a tamo vam vjesti pubdzija moze na irskom pivu u pjenu ucrtati djetelinu sa cetiri lista.

Sinoc smo izasli sa prijateljima, nasim ljudima. On je ovdje vec dugo i ozenjen je Engleskinjom a ona je njegova sestra koja je dosla u posjetu. Ocekivala sam, ko zna zasto, da ona u startu pocne pricati negativno o svemu ovdje hvaleci srpsku kuhinju i srpsku slobodu i srpski komsiluk i ...

Jako sam se prevarila u Sanji...bila je odusevljena mirom koji vlada i redom i zakonom od kojeg se kako je sama rekla vec odvikla. Kako ne govori Engleski, ispitivala je o svemu i svacemu a mi smo joj uglas odgovarali jer je imala lice znatizeljnog djeteta..

Sjetila sam se sebe kada sam tek dosla, jednako znatizeljna i jednako zacudjena ljepotom i snagov ove gostoljubive zemlje.

U jednom trenutku Sanja je pricajuci o posjeti Londonu, i praveci neprestano fotografije kojim ce se kako kazeHVALITI po povratku, onako iz srca rekla: LIJEPA JE OVA ZEMLJA! SAMO DA JE NASA!

Nasmijali smo se jer smo znali na sta misli, znali smo da misli :Kako bi bilo lijepo da mogu da razumijem sta govore ljudi oko mene i da mogu da prenesem ovdje moje prijatelje i kumove i ...A opet poslije...meni je bilo malo tuzno!

Sjetila sam se godina koje sam provela u Beogradu. U Srbiji koja vrca od prirodnih ljepota i u kojoj sam stekla nekoliko divnih prijateljha.

I u kojoj sam cesto pomisljala:KAKO JE LIJEPA OVA ZEMLJA! SAMO DA JE NASA!

 



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mashha mashha 17:53 14.05.2009

:)

Svaka zemlja je lepa na svoj način... a ljudima koji poseduju lepotu u sebi, uvek bude lakše da primete i lepotu oko sebe.

Dobri tekstovi- drugi i četvrti pogotovo!
grozdje grozdje 15:28 15.05.2009

Re: :)

Hvala za lijepe rijeci. Meni zaista treba podrska, nikad nisam 'nastupala' javno!

Citam te danas poslijepodne, tek da se 'upoznamo bolje'!
mashha mashha 16:25 15.05.2009

Re: :)

Tu smo, tu smo, čak i ako naiđeš nekad na nerazumevanje, ne daj se obeshrabriti!
Slobodno svrati i posluži se pićencem, kod mene su svi dobrodošli
sladjamk sladjamk 23:00 14.05.2009

Znam o cemu pricas.

Mislim kad pises o svom dolasku u Englesku i o pabovima i njihovom nacinu zivota. Sve je to lepo ,a li meni uvek lepse ovde. Ma kakvo bilo. Zato i nisam odabrala da ostanem a mogla sam.

Dopali mi se tekstovi. Posebno onaj o Lici

Preporuka i cekam da vidim sta ces dalje da pises!
grozdje grozdje 15:32 15.05.2009

Re: Znam o cemu pricas.

I ja znam o cemu ti pricas, mislim, srecem takve ljude i ovdje...bore se i zive ali tesko, nikako da pobjede ceznju i svakim danom to ih sve vise boli.
Ja sam davno ostavila moju zemlju. I nekako ja ne znam da zivim u neredu. Ustvari ja tesko zivim u neredu. Bila sam tu sve vrijeme bombardovanja i par godina poslije. I dosta mi je. Vec sam starija.
bocvena bocvena 19:53 15.05.2009

Moja zemlja

je tamo gde mi je srce...
Sa mužem, decom, rođacima i prijateljima ovde u Srbiji
i sa svima vama rasutima po svetu...
Ispade pesma o velikosrpskim aspiracijama!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana