O sudbini Licana

grozdje RSS / 13.05.2009. u 17:24

"Sretne su oci koje te vide!", govorila bi moja baba svaki put kada bi se rumenih obraza, zadihan od zelje, pojavio na pragu nase kuce u selu.

Njen zagrljaj bi umirio vrelinu mojih obraza i ja bih osijecao miris sirove vune pomjesan sa mirisom pite "sirnice" i sa mirisom ljubavi.

 

I danas kada sklopim oci osjecam istu toplinu babinog krila i zavicaja. Ispod spustenih trepavica, u trenucima snova, maste koja mi nadoknadjuje izgubljen prag i vraca me na poznate livade.

I tako ja cesto sklopim oci, ruke pod glavu pa u Liku! Nakrivim licku kapu i namjestim kicanku pa sa komadom kruva u maloj ruci mene djecaka, projurim sumom do livade na kojoj se pruzim iznemogao od srece.

Nebo je plavo, trava mokro zelena, ovce secerno bijele a srce puno. Kao razglednica koju sam cesto slao iz zavicaja u Srbiju, rodjacima.

Dozovem onda Jovu sto su mu pantalone uvijek krace no sto treba, pa Jovo i  ja trcimo jedno za drugim kao muve bez krila. I cini mi se ta igraa najljepsom igrom svijeta jer svijet je nasa Lika.

 

Trepnem jedanput a ono skola. Mala, kamena i puna Nikoletina Bursaca.U skoli moja teta Ljuba. Debeljuskasta slikovnica moga djetinjstva. Ona je sve crno-bijele redove dosadne knjige pretvarala u najljepse slike.

Trepnem jos jednom a ono ide moj tata Milorad I nosi dzacic jabuka iz donjeg vocnjaka.

Zute a slatke. Nekako cudno pogleda mamu (oci mu sjajne I nasmijane) a mene samo lupi po ramenima I pogleda vazno. Svoje licko musko.

Trepnem jos jednom I odmah otvorim oci.

Nad Likom avioni i trista djece u koloni.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dali76 dali76 17:30 14.05.2009

e Lika

Ja se sjetim ustipaka i base,i skorupa sa varenike. Cica Djuke koji me zove da gazim sjeno na sajeru dok ga sa kola izbacuju a ja sav sretan ,zovu me ,vazan..
Atek "tome vinkovica " stokao kaka koza ide uzbrdo , licko dakako.
grozdje grozdje 17:41 14.05.2009

Re: e Lika

Hej, drago mi je da si probudio lijepa sjecanja. Vidim iz profila da smo slicne sudbine. Koje je to najljepse mjesto na svijetu? Bode mi oci ta recenica.

Ja sam rodjena u Dalmaciji ali sam se dugo druzila sa Licanima (i jos se uvijek druzim) pa su me ...eto, dotakla njihova sijecanja!
dali76 dali76 20:05 14.05.2009

Re: e Lika

Pakrac je to najljepse mijesto, a Lika je moja djedovina , tamo mi je zivio djed i baka sa majcine strane..blizu plitvickih jezera, svako ljeto,ferja zimska provodio sam u Lici i isto si svojim tekstom probudila neke moje uspomene.
grozdje grozdje 15:34 15.05.2009

Re: e Lika

Lijepa su sjecanja blago za dusu ljudsku! Ako sam je time pomilovala , lijepo.
A taj dio je boziji dio!
miloradkakmar miloradkakmar 23:26 14.05.2009

Divoselo


U Divoselu podno Velebita jednom davno pekao sam janje na ražnju.
dali76 dali76 23:32 14.05.2009

Re: Divoselo

Selo Licka Jesenica, nedaleko od plaskog, sad mi je i ovdje u daljini komsija rodom iz Pocitelja , isto sela lickog...
grozdje grozdje 15:35 15.05.2009

Re: Divoselo





Joj rustike! Jednom sam ja ovdje u istom uzivala sa grupom Licana. Jedan od njih povukao je malo vise sljive pa nam je janje vise skuvao(polivajuci ga pivom) nego ispekao. Nismo se puno bunili!
bocvena bocvena 19:55 15.05.2009

još jedna pesma...

Al' ti umeš da opišeš!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana