Na današnji dan

Od srpa i čekića do kuke i motike!

Filip Mladenović RSS / 27.11.2021. u 22:49

23. 11. 2021.
23. 11. 2021.
27. 11. 2021.
27. 11. 2021.
Proteklih 5 dana, od 23. do 27. novembra 2021, obeleženi su, bolje reći tetovirani su sumornom i opominjućom atmosferom društvenih sukoba, koji prete da eskaliraju u gradjanski rat u Srbiji.

Prosto je neverovatno kako AV režim, kao Zlobin tokom ratnih devedesetih, uspeva da poseje seme razdora i da pošto-poto primeni istu matricu zavadjanja: nekada sa susednim nacijama i u vlastitoj, srpskoj naciji, a sada isključivo i samo širom Srbije.

Ponavljam po ko zna koji put: najveću odgovornost za ovo svakodnevno srljanje u provaliju društvenih sukoba i pretećeg gradjanskog rata ne snosi narod, gradjanstvo Srbije, već tzv. elite, i to ovim redom:

1. AKADEMSKA ELITA

2. POLITIČKA ELITA

3. MEDIJSKA ELITA (vlasnici i urednici medija)

4. CRKVENA ELITA

5. VOJNO-POLICIJSKA ELITA

Srbija, na žalost, za razliku od drugih bivših komunističkih država, kao i država ex Jugoslavije, pre svega Slovenije, nikada nije postigla konsenzus ovih 5 elita o glavnim, strateškim pravcima Republike Srbije u narednih 10, 20 ili 50 godina.

Zbog neodgovornosti, konformizma i koruptivnosti ovih 5 elita, država Srbija i dalje baulja, još uvek ne zna ni šta hoće, a kamoli šta neće na početku XXI veka.

Ne može da se dogovori ni o energetskoj budućnosti, o strateškom zaokretu prema obnovljivim izvorima električne energije, a kamoli o razvoju poljoprivrede kao jednoj od najvećih svojih komparativnih prednosti.

I šta sad imamo, nepunih 5 meseci pre tzv. izbora, a zapravo pukog glasanja?

Još veće i dublje ukopavanje u rovove dve Srbije, jedne tzv. režimske, i druge tzv. opozicione.

Epilog ovog ukopavanja nazire se u današnjim brutalnim slikama sa gradjanskih protesta u Beogradu i u Šapcu.

SAPIENTI SAT.

 

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 23:31 27.11.2021

Kažeš:

Proteklih 5 dana, od 23. do 27. novembra 2021, obeleženi su, bolje reći tetovirani su sumornom i opominjućom atmosferom društvenih sukoba, koji prete da eskaliraju u gradjanski rat u Srbiji.


Kao da nisi video današnju euforiju i jedinstvo u nekoj hali (možda je Sava centar?). To pevanje, recitovanje, skandiranje, aplauzi, najvećem sinu Srbije, vitezu i Robinu Hudu, taj trans osvešćenih masa.

To jedinstvo.

Čoveče, isto kao za vreme Tita. Ako su u ono vreme ljudi bili svesni dok su se klanjali Titu, onda su podjednako svesni danas dok se klanjaju Vučiću.

Ja nisam bio direktno prisutan, ali kažu mi očevici da je uz sličnu euforiju pozdravljan i S. Milošević.

Nemoj da gubiš to iz vida. Uostalom, 29. novembar je odmah iza ugla. Tad možeš da se istakneš i kontriraš na veličanstven način. Ne posustaj, ipak si ti član akademske elite koja je, po tvojoj proceni napisanoj gore, baš zakazala.
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:39 27.11.2021

Re: Kažeš:

Umesto komentara, misli Isidore Sekulić od pre skoro 100 godina:

Isidora Sekulić o srpskom narodu:

"... Mi nikada nismo imali vremena da mirno izgrađujemo svoju kulturu. Ratovi, zbegovi, lutanja, razaranja, građenja na ruševinama, to je naša istorija. Pa i onda kada smo stvarali, sve je išlo vrtoglavom brzinom, slamalo je ljude...
Ima nešto veoma teško u udesu svih ogranaka srpskog naroda, stalno počinjemo ispočetka, kao trava. Posle svakog ustanka, svakog rata, svake dinastije, ispočetka. Po jedan se uspravlja i ispravlja, jedan zalaže, jedan počinje zidati Skadar i sebe uziđuje u Skadar... U svakom početku nije ne samo građenje nego i žrtvovanje.

A naš narod? Divne, sjajne, jedinstvene pobede, a narod mali pa mali. Mali zbog svog uskogrudog, nekulturnog nacionalizma..."
kamilo_emericki kamilo_emericki 23:48 27.11.2021

Re: Kažeš:

nsarski
Ne posustaj, ipak si ti član akademske elite koja je, po tvojoj proceni napisanoj gore, baš zakazala.

Molim da se evidentira slijedeće:
Prije nekog vremena pročitao sam neki tekst, tačnije rečeno, neki izvještaj sa nadležnog mjesta iz davnih godina gdje je humorista Filip Mladenović naveden kao opozicioni i potencijalno subverzivni element.

bene_geserit bene_geserit 00:08 28.11.2021

Re: Kažeš:

Divne, sjajne, jedinstvene pobede, a narod mali pa mali. Mali zbog svog uskogrudog, nekulturnog nacionalizma

Narod mali kad žene neće da rađaju, feminizam jbga.
A napretka nema zbog zavisti. Najgora posledica komunizma je to što je od zavisti napravio "legitimnu" opciju, pa kad se bogatiš to je uvek "na račun drugih". Pa nam je stalno neko drugi kriv što grcamo, a kad god neko krene da se izvlači, povečemo ga nazad u blato.
A elita koja treba to da promeni - komunistička.
Slabo tu leba ima ...
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:12 28.11.2021

Re: Kažeš:

Ne radi se ovde u Srbiji o ovoj ili o onoj stranci.

Ovde se radi o odsustvu, o tragičnom nepostojanju konsenzusa, društvenog dogovora o strateškim pravcima razvoja države Srbije u prvoj polovini XXI veka.

Još je davne 1902, dakle pre 119 godina, liberal Vojislav Marinković, govorio:

"Srbija moda da se opredeli, ili će biti Turska i Pijemont ili Švedska, Danska i Norveška... Ako hoćemo norveške škole i danske institute onda treba da izbegnemo vojne troškove. A ako hoćemo da vidimo ostvarenje nacionalne politike, onda treba od ove zemlje da napravimo vojni logor!"

Nekoliko godina kasnije, 1908, srpski socijaldemokrati takodje upozoravaju: "Iluzija Velike Srbije koštala nas je kao svetog Petra kajgana. Ta nas je iluzija sprečila da se privredno i kulturno dovoljno razvijemo, ona nam je prosvetu žrtvovala kasarni, ona nas je uljuljkivala šupljim nadama, koje su nas koštale mnogo, premnogo!"

Eto, tako se upozoravalo i apelovalo pre 100 i kusur godina! Šta se od tada, tokom proteklog veka, promenilo?!

Mućnite glavom!
vrabac_onaj vrabac_onaj 09:41 28.11.2021

Re: Kažeš:

solo


Ovi biju batice.


Ови ће на крају да добију батине какве дуго нико није добио.
Свирај, свирај, ал' и за појас задени.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:57 28.11.2021

Re: Kažeš:

Ови ће на крају да добију батине какве дуго нико није добио.
Свирај, свирај, ал' и за појас задени.


Od koga će da dobiju batine? Od svojih glasača? Opozicije? Nekog trećeg? (pitam, nešto se ne bih kladila na te konje)
vrabac_onaj vrabac_onaj 10:04 28.11.2021

Re: Kažeš:

apacherosepeacock
Ови ће на крају да добију батине какве дуго нико није добио.
Свирај, свирај, ал' и за појас задени.


Od koga će da dobiju batine? Od svojih glasača? Opozicije? Nekog trećeg? (pitam, nešto se ne bih kladila na te konje)


I nije u pitanju nikakva kladionica.
Puka izvesnost.
solo solo 10:21 28.11.2021

Re: Kažeš:

Ови ће на крају да добију батине какве дуго нико није добио.
Свирај, свирај, ал' и за појас задени.


Grešiš,jedino mogu da dobiju vrtoglavicu ako im pištaljke oštete vestibular.
Eventualno od bliceva mobilnih telefona privremena zaslepljenost.
No bolje išta nego ništa.
shmoo shmoo 10:21 28.11.2021

Re: Kažeš:

solo

Ovi biju a bijeni snimaju.






За све је крива кабловска телевизија!

Нисам то ја измислио, то је рекао један објашњавајући (између свих осталих разлога) зашто се покојна Југославија распала па рекао да је за то крива кабловска телевизија јер није постојала у оно време. А да је постојала, људи би лепо седели у кући, вртели канале и не би излазили из својих кућа да се бију међусобно.

solo solo 10:24 28.11.2021

Re: Kažeš:

А да је постојала, људи би лепо седели у кући, вртели канале и не би излазили из својих кућа да се бију међусобно.


Ti se sprdaš ali ima rezona.

No uvek postoji opasnost da voda uđe u kabl.

Pobili bi se kad tad.

Zbog kiše.
gedza.73 gedza.73 10:37 28.11.2021

Re: Kažeš:

Filip Mladenović

A naš narod? Divne, sjajne, jedinstvene pobede, a narod mali pa mali. Mali zbog svog uskogrudog, nekulturnog nacionalizma..."
Isidora Sekulić

Čudo preskoči onaj deo bez koga ovako krnji citat ne vredi pišljiva boba. Isidora Sekulić u rečenicama koje prethode ovom o našem nacionalizmu kaže kako joj na pamet padaju britanski i norveški nacionalizam, kulturni nacionalizmi koji prave velikim nacionalizam.

Pa tek onda ide ovo što si ti citirao. Dakle, ona jasno i decidno navodi države na koje treba da se ugledamo. Britanija i Norveška. Da li ti odgovara takav Isidorin stav? Posebno ako uzmeš u obzir da su obe države monarhije, obe kapitalističke i obe nisu nisu imale komunistički totalitarizam.

Jel znaš možda šta se desilo sa ISodirom Sekulić u doba 'Srpa i Čekića' koje si blogoizvolevši naveo u naslovu bloga?
Ona je bila javno osuđena od strane jednog od najvišeg komunističkog oficira da je napisala 'najbanalniju popovsku propovjed', da je reakcija, da piše nacionalističke mitove, uporedio je sa vladikom Nikolajem Velimirovićem... U tom tvom srpu i čekiću Isidora kaže kako se plašila za svoj život i
Što je najgore, ja sada više ne mogu da pišem. Upravo mogu, ali niko neće smeti da štampa moje rukopise. Stoga, ovih dana sam spalila svoj dnevnik, koji sam godinama vodila……



Čak je navodno Miroslav Krleža za njenu knjigu Đakon Bogorodičine crkve izjavio kako se Isidora zanosi pravoslavljem, đakonima i tamjanom. Možda povređen Isidorinim stavom i navodima da Hrvati, odnosno Zagorci, nisu iskreno za Jugoslaviju jer i dalje u svojim domovima drže slike KuK cara i carice a kad je tzv. kraljev dan, kad se slavi kraljevsko demokratsko oslobođenje njihove bogomolje su prazne (tihi bojkot). Za Krležu je Isidora u razgovoru sa Nadom Marinković izjavila kako je lako njemu (misli na Krležu) koristeći izraz 'taj' jer živi uz presto (režimski književnik) i može da štampa gde hoće i kad hoće i da na ostale gleda kao na 'primitivce'

Sve u vremenu za koje kažeš da je bilo sređeno i uređeno.
shmoo shmoo 10:51 28.11.2021

Re: Kažeš:

solo

Ti se sprdaš ali ima rezona.



Не, кеве ми... Један лик је стварно и то навео као разлог распада СФРЈ (између свих осталих).

А наравно да има резона.

Биће занимљиво када и бијени и табаџије на овим протестима буду почели да праве селфије током хепенинга и да онда те сличке каче по својим налозима на инстаграму, твитеру итд.

У томе ни киша не може онда да их омете.






macak_tosa macak_tosa 13:23 28.11.2021

Re: Kažeš:

gedza.73
Filip Mladenović

A naš narod? Divne, sjajne, jedinstvene pobede, a narod mali pa mali. Mali zbog svog uskogrudog, nekulturnog nacionalizma..."
Isidora Sekulić

Čudo preskoči onaj deo bez koga ovako krnji citat ne vredi pišljiva boba. Isidora Sekulić u rečenicama koje prethode ovoj o našem nacionalizmu kaže kako joj na pamet padaju britanski i norveški nacionalizam, kulturni nacionalizmi koji prave velikim nacionalizam.

Pa tek onda ide ovo što si ti citirao. Dakle, ona jasno i decidno navodi države na koje treba da se ugledamo. Britanija i Norveška. Da li ti odgovara takav Isidorin stav? Posebno ako uzmeš u obzir da su obe države monarhije, obe kapitalističke i obe nisu nisu imale komunistički totalitarizam.

Jel znaš možda šta se desilo sa ISodirom Sekulić u doba 'Srpa i Čekića' koje si blogoizvolevši naveo u naslovu bloga?
Ona je bila javno osuđena od strane jednog od najvišeg komunističkog oficira da je napisala 'najbanalniju popovsku propovjed', da je reakcija, da piše nacionalističke mitove, uporedio je sa vladikom Nikolajem Velimirovićem... U tom tvom srpu i čekiću Isidora kaže kako se plašila za svoj život i
Što je najgore, ja sada više ne mogu da pišem. Upravo mogu, ali niko neće smeti da štampa moje rukopise. Stoga, ovih dana sam spalila svoj dnevnik, koji sam godinama vodila……



Čak je navodno Miroslav Krleža za njenu knjigu Đakon Bogorodičine crkve izjavio kako se Isidora zanosi pravoslavljem, đakonima i tamjanom. Možda povređen Isidorinim stavom i navodima da Hrvati, odnosno Zagorci, nisu iskreno za Jugoslaviju jer i dalje u svojim domovima drže slike KuK cara i carice a kad je tzv. kraljev dan, kad se slavi kraljevsko demokratsko oslobođenje njihove bogomolje su prazne (tihi bojkot). Za Krležu je Isidora u razgovoru sa Nadom Marinković izjavila kako je lako njemu (misli na Krležu) koristeći izraz 'taj' jer živi uz presto (režimski književnik) i može da štampa gde hoće i kad hoće i da na ostale gleda kao na 'primitivce'

Sve u vremenu za koje kažeš da je bilo sređeno i uređeno.

Bilo, ne ponovilo se!
Govna.
nsarski nsarski 00:18 29.11.2021

Re: Kažeš:

shmoo
solo

Ti se sprdaš ali ima rezona.



Не, кеве ми... Један лик је стварно и то навео као разлог распада СФРЈ (између свих осталих).

А наравно да има резона.

Биће занимљиво када и бијени и табаџије на овим протестима буду почели да праве селфије током хепенинга и да онда те сличке каче по својим налозима на инстаграму, твитеру итд.

У томе ни киша не може онда да их омете.








Ja sam video ovu verziju.


mlatisa mlatisa 14:46 29.11.2021

Re: Kažeš:

solo
Ponavljam po ko zna koji put: najveću odgovornost za ovo svakodnevno srljanje u provaliju društvenih sukoba i pretećeg gradjanskog rata ne snosi narod, gradjanstvo Srbije, već tzv. elite, i to ovim redom:

1. AKADEMSKA ELITA

2. POLITIČKA ELITA

3. MEDIJSKA ELITA (vlasnici i urednici medija)

4. CRKVENA ELITA

5. VOJNO-POLICIJSKA ELITA



Zaboravio si najodgovornije. Slučajno?

Da te podsetim.



Ovo tvoje su opšta mesta. Budimo precizniji. Ovi su imali istorijsku šansu. Sjebali su sve.

I još se kalakurcišu. Srećom neće uspeti da se vrate.

To se videlo večeras u areni.


Јел' био добар сендвич?
bene_geserit bene_geserit 00:03 28.11.2021

Komunistička elita

Pa sistem koji je napravio tu i takvu elitu i ne ume da napravi bolje.
Черевићан Черевићан 00:37 28.11.2021

captatio benevolentiae

ili,ne može da se dogovore

елитизмом разврстани
свак упро.......... у своје,
боље...... бити не мо'ш
док такви .........постоје
shmoo shmoo 01:07 28.11.2021

Извините, само да питам...

О чему ви то причате на овом блогу?

Какви протести? Какав грађански рат?

Озбиљно питам, стварно немам појма о чему се ради.

Ништа посебно нисам приметио по улицама ни данас ни током читаве протекле недеље осим што сам у аутобусу јавног превоза прекјуче присуствовао сцени када клинац од 16-17 година (без маске наравно као и сви средњошколци у аутобусима јавног превоза које већ годину и по дана нико не кажњава због тога, али зато са обележјима навијача ФК Партизан) није хтео да се помери са предње платформе ка средњим и задњим вратима иако је возач то тражио од њега.

И онда возач скрстио руке и неће даље да вози. И тако смо стајали на станици барем 15 минута па сам ја на крају изашао из буса и пролазећи између клинца и возача рекао возачу:

"Знаш шта, мајсторе! Или вози даље са њим на предњој платформи или позови полицију да будалу избаци напоље. Само... ПРЕДУЗМИ НЕШТО, УЧИНИ НЕШТО!!!"

И ето то је био једини догађај за који ја знам од прошле недеље да је у себи имао некакве мале, мајушне, трагове насиља (кад већ помињете грађански рат).

Сад... Шта га знам... Одавно сам одустао од тога да пратим медије... Можда је тамо на њима нешто другачија слика од онога што видим на улицама.

Filip Mladenović Filip Mladenović 01:09 28.11.2021

Re: Извините, само да питам...

https://fb.watch/9yuuRaaUB3/
shmoo shmoo 01:27 28.11.2021

Re: Извините, само да питам...

Filip Mladenović
https://fb.watch/9yuuRaaUB3/



А значи зато сам малопре на вибер добио сличицу, мислим да је твитер или тако нешто, на којој пише овако:


Vesna Pesic: Hajde da vas cujem, koga biste voleli da vidite na Vicicevom mestu?

Branislav Seničić: Vulina. Glupo je da ne probamo kad smo već dovde došli.



Схватам.

Хвала!

solo solo 01:37 28.11.2021

Re: Извините, само да питам...

Схватам.

Хвала!


Ma neeeee.

https://twitter.com/N1infoBG/status/1464589858287099911


Blokade su uklonjene,arena se prepunila,saobraćaj regulisan i proslava se uspešno završila.

Filip se nešto loži.
shmoo shmoo 01:49 28.11.2021

Re: Извините, само да питам...

solo
Схватам.

Хвала!


Ma neeeee.

https://twitter.com/N1infoBG/status/1464589858287099911


Blokade su uklonjene,arena se prepunila,saobraćaj regulisan i proslava se uspešno završila.

Filip se nešto loži.



Није ваљда Вулин водио ове ликове из музеја код тетке?

Ако жена има слабо срце... Није то у реду.

mlatisa mlatisa 12:05 28.11.2021

Dopuna

Zaboravio si da pomeneš DB elitu kao najbitniju. Mada ona možda spada u jednu od kategorija.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:13 28.11.2021

Re: Dopuna

Da, medju vojno-policijskom elitom, mada ima svoja isturena odeljenja u preostale 4 elite, od akademske do crkvene!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana