Gost autor

BRAVAR JE BIO BOLJI!

Filip Mladenović RSS / 22.05.2020. u 00:59

PORUKA TRANZICIJE
PORUKA TRANZICIJE
Ovih dana, povodom četrdesetogodišnjice smrti Josipa Broza Tita, raspravljalo se o tome šta nam je donela "komunistička diktatura". Zapravo, rasprave tu i nije bilo, pošto "narativ" nije bio pluralistički nego monistički - svi su se manje-više slagali u manje ili više negativnim ocenama. Ovo je, međutim, zgodna prilika i da se osvrne na ono što nam je donelo 30 godina demokratije, jer toliko je približno proteklo od uvođenja političkog pluralizma i prvih (posle Drugog svetskog rata) višestranačkih izbora. Pa i, zašto da ne, da se uporede ta dva razdoblja: tri decenije diktature sa isto toliko godina demokratije.

STOPAMA RASTA: Da počnemo od koliko-toliko egzaktnog - ekonomije. Od 1990. do 2020. (čak i da benevolentno izostavimo ovu poslednju, očigledno lošu) Srbija je ostvarila prosečan godišnji rast bruto domaćeg proizvoda od oko jedan odsto. Praktično - stagnirala je. Sa druge strane, od 1945. do 1975. BDP je prosečno godišnje rastao oko šest odsto. Ako se uzme u obzir samo poslednjih 20 godina, prosečan rast privrede Srbije iznosio je oko tri odsto; ako uzmemo razdoblje od 1950. do 1970. onda je rast iznosio 7-7,5 odsto. Zaključak je očigledan, komentar je suvišan.

Ova razlika u "stopama rasta" zapravo je posledice jedne druge činjenice. Prve decenije komunističke vladavine odlikuje ubrzana industrijalizacija; dok je glavna karakteristika privrednog razvoja nakon 1990. - dezindustrijalizacija.

Pri čemu Srbija dobija neke vrlo lukrativne privredne grane. Najpre, Beograd postaje centar jugoslovenske industrije motora, mašinske industrije, projektovanja (IMR, "21. Maj", Lola, Energoprojekt). Istovremeno, Šumadija postaje centar jugoslovenske automobilske industrije. To je izuzetno važno jer proizvodnja automobila zahteva razvoj i mnogih pratećih industrijskih grana, pa otud vrlo stimulativno deluje na ukupnu ekonomiju. Prvu fabriku automobila Slovenija dobija tek 12 godina kasnije, 1967. (Industrija motornih vozila IMV, Novo mesto - Reno), a Bosna i Hercegovina (TAS - Tvornica automobila Sarajevo proizvodi "golf" po licenci Folksvagena). Krajem sedamdesetih Srbija dobija još jednu fabriku automobila - IDA Kikinda, u saradnji s nemačkim Opelom, koji je tada bio u vlasništvu američkog Dženeral motorsa.
Sredinom pedesetih sa nastankom Elektronske industrije u Nišu istočna Srbija postaje centar razvoja proizvodnje koja predstavlja sam svetski tehnološki vrh. Ističemo ovde ove primere ne samo zbog njihovog uticaja na razvoj ekonomije nego i obrazovanja. Jer ubrzo, već 1960. godine u Nišu i Kragujevcu dolazi do otvaranja fakulteta - elektronskog, odnosno mašinskog. Najzaslužniji za to su utemeljivači EI odnosno CZ - njihovi direktori Vladimir Jasić i Prvoslav Raković.
Ogromne pare ulagane su i u industrijalizaciju Kosova, ali ćemo se ovde više zadržati na Vojvodini, gde je Novi Sad između 1950. i 1960. doživeo neviđeni investicioni bum. Izgrađeno je u kratkom roku čak dvadesetak fabrika koje su Srpsku Atinu od panonske varoši pretvorile u srednjeevropsku metropolu.

ZA PRVIH 30 GODINA KOMUNISTIČKE DIKTATURE ZABELEŽEN JE RAST OD ŠEST ODSTO; ZA PRVIH 30 GODINA NACIONALISTIČKE DEMOKRATIJE SRBIJA JE OSTVARILA PROSEČAN GODIŠNJI RAST OD JEDAN ODSTO

Čitav taj proces industrijalizacije odvijao se u tesnoj vezi sa zapadnim kompanijama od kojih su kupovane licence. To je značilo ne samo osavremenjavanje tehnike i tehnologije, kao i "kadrova", nego je razvijalo i spoljnu trgovinu. Glavna spoljnotrgovinska preduzeća; čuveni Genex i Inex, sa osnivačima Vladimirom Višnjićem i Aleksandrom Čizmićem, ostala da ne pominjemo, koncentrisana su u Beogradu. Gde je trgovina - tu su i finansije, tako da Srbija postaje sedište najvećih jugoslovenskih (posebno investicionih) banaka i osiguravajućih kuća, a Beograd finansijski centar zemlje.
Jedan od glavnih razloga "hrvatskog proljeća" krajem šezdesetih bila je upravo ta koncentracija najlukrativnijih ekonomskih poslova u Beogradu (jer su, recimo, i sve devize zarađene u narastajućem turizmu odlazile put prestonice).

MARKETING: Tada počinje i ubrzani razvoj još jedne delatnosti neraskidivo povezane sa ekonomskom konkurencijom - marketinga. Prema neprikosnovenom doajenu srpskih (i jugoslovenskih) tržišnih komunikacija Žozefu Lončaru, prva izložba jugoslovenske propagande održana je krajem 1964. u Domu sindikata (danas Kombank dvorana). Udruženje propagandista Srbije osnovano je 26. decembra 1960. Godinu dana posle pomenute izložbe, 1965, osnovan je Savez ekonomskih propagandista Jugoslavije. "Kada je 1968. u Opatiji osnovano Jugoslovensko udruženje za marketing, Tito je bio pokrovitelj, a njegov lični izaslanik bio je predsednik Saveznog izvršnog veća Mitja Ribičič", ispričao je jednom prilikom Lončar. Sredinom šezdesetih, kada je u drugim socijalističkim zemljama bila po jedna državna agencija, u Jugoslaviji ih je bilo 43.
Otvaranje privredne saradnje sa Zapadom na ekonomskom planu donela je neminovno otvaranje na kulturnom. I to, što je s obzirom na okolnosti bilo paradoksalno, najpre na polju masovne kulture. To jest - rok muzike. Prva gitarijada u Jugoslaviji održana je u Hali 1 Beogradskog sajma 1966. Manifestacija nije dočekana sa dobrodošlicom. Ali napadi nisu došli, što verovatno većina očekuje, pre svega iz partijskih organa nego od kulturologa i muzikologa, da im ne pominjemo i danas ugledna im imena. Protiv gitarijade bili su i nacionalni mejnstrim mediji, poput Politike, ali i opoziciona Književna reč. Praktično jedine novine koje su branile pravo mladih da se zabavljaju na svoj način bio je tržišno orijentisani nedeljnik Ekonomska politika.

U PRVE TRI DECENIJE DEMOKRATIJE U SRBIJI DVE TREĆINE VREMENA NA VLASTI SU, U RAZLIČITIM ARANŽMANIMA, ISTE POLITIČKE SNAGE: JEDNOM KAO SOCIJAL-NACIONALISTI, DRUGI PUT KAO NACIONAL-SOCIJALISTI

U drugu polovinu šezdesetih godina sežu i koreni velikih kulturnih manifestacija kojima se Beograd i Srbija i danas ponose. Bitef (Beogradski internacionalni teatarski festival) osnovan je 1967; dve godine kasnije nastaje Bemus (Beogradske muzičke svečanosti); u januaru 1971. kreće veliki filmski festival Fest, pod sloganom "Hrabri novi svet", a od 31. oktobra do 3. novembra iste godine prvi put se održava replika čuvenog njujorškog džez festivala pod nazivom Njuport u Beogradu, temelj današnjeg Beogradskog džez festivala.
Sve su to bile manifestacije koje su tadašnju (socijalističku) Jugoslaviju, ali pre svega Srbiju i Beograd povezivale sa svetom. I koje su Beograd činile jednim od svetskih kulturnih centara.

PAD: Naravno, sve to ne znači da tadašnja Jugoslavija nije imala krupnih mana. Goli otok će, ma koliko sam otpor Staljinu bio herojski čin sa dugogodišnjim blagotvornim dejstvom, ostati velika mrlja na njenom obrazu. Takođe, sudbine Milovana Đilasa, Mihajla Mihajlova i stotina, pa i hiljada drugih ljudi koji su zatvarani zbog političkih stavova ne smeju nikako biti izuzete iz tog bilansa. A bilo je i "misterioznih smrti", poput advokata Jovana Barovića, na primer.

Sa druge strane, ipak ne treba ispustiti iz vida ni da u to vreme demokratija krasi mali broj zemalja u svetu. Čak i u zapadnoj Evropi (o istočnom bloku da se i ne govori) tada egzistiraju profašistička Frankova Španija i Salazarova Portugalija, dok je u Grčkoj na vlasti vojna hunta.

Ako se vratimo na ekonomiju, jasno je da sistem socijalističkog samoupravljanja zasnovan na društvenoj svojini nije bio održiv, da su mnogi džinovi bili na staklenim nogama i da je privreda u celini bila vrlo neefikasna. Zbog toga je SFRJ neprekidno patila od visoke inflacije, a od sredine sedamdesetih te rupe počinju da se pokrivaju spoljnim zaduživanjem. Mada je, opet, istina i da je celokupni prethodni razvoj ostvaren bez velikih kredita. Spoljni dug Jugoslavije iznosio je sredinom sedamdesetih oko pet milijardi dolara, Srbije otprilike polovinu te sume (tako je bilo 1990), što odgovara današnjoj vrednosti od oko 15 milijardi dolara. Današnji dug Srbije (da čak ne računamo zaduživanje koje će uslediti zbog ekonomske krize izazvane epidemijom korone) od oko 27 milijardi dolara gotovo je dvostruko veći.

RAT NEMINOVNO RAĐA I RATNE PROFITERE. OD KOJIH SU NEKI U MEĐUVREMENU POSTALI I MEDIJSKI MAGNATI, PA DANAS, KRAJEM TREĆE DECENIJE DEMOKRATIJE U SRBIJI, SA SVOJIH PRVIH SREĆNIH RUŽIČASTIH TELEVIZIJA ŠIRE ISTO ONO KRVOLOČNO BESKRUPULOZNO POKVARENJAŠTVO

Povećanom zaduživanju, međutim, prethodio je događaj koji je po svoj prilici opredelio sudbinu južnoslovenske federacije. Reč je o obračunu s liberalnim snagama u partiji, zagovornicima suštinskih privrednih i društvenih reformi, koje su - i snage i reforme - početkom sedamdesetih oduvane s političke scene. Porazila ih je, neki bi rekli neprincipijelna, ali u biti ideološki-interesno povezana koalicija partijskih dogmata, nacionalista i novolevičara. Kao žrtve pali su ne samo Marko Nikezić i ekipa zbog "anarholiberalizma" nego i pomenuti Raković i Jasić zbog "tehno-menadžerstva". A uz njih i još više hiljada (između pet i deset, različite su procene) drugih privrednih i političkih, viših i nižih rukovodilaca. Čistka je, što bi se reklo, bila temeljna.

TRANZICIJA: Dakle, i pred Jugoslavijom, tj. Srbijom, kao i pred celom istočnom Evropom krajem osamdesetih stajalo je doba tranzicije. Pad Berlinskog zida označio je start, ali je Srbija krenula u smeru suprotnom od ostalih trkača. U stvari, moglo bi se reći da brzi razvoj Srbije/Jugoslavije nije bio ništa posebno, ona je samo pratila (i to, kad se uporedi sa drugim zemljama, ne sasvim uspešno) ono što se dešavalo u razvijenom svetu. Početkom devedesetih, međutim, ona se razminula sa svetom. Umesto u izgradnju demokratije, ona je njene prve rudimentarne oblike, poput političkog pluralizma, iskoristila kao paravan za promociju i realizaciju nacionalnog, tačnije nacionalističkog programa. Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica bila je granica koju je Šešelj samo glasno izgovarao, ali koju je srpski intelektualni i politički krem manje ili više otvoreno zagovarao.

Pola veka ranije, 1945, Srbija je stajala rame uz rame s najdemokratskijim zemljama. Imala je, posle raskida sa Staljinom 1948, njihovu snažnu podršku, pa i divljenje; početkom devedesetih, kao i na njihovom kraju, ona je iz tog sveta bila izopštena i uživala je jedino prezrenje. Konačno, svojevrsna osveta istorije da je je Srbija nastradala od mača kojeg se prva latila: uvela je ekonomske sankcije Sloveniji, da bi onda ceo svet uveo sankcije Srbiji.

Borbu za velike nacionalne ciljeve prate veliki troškovi koje neko mora da plati. Devedesetih su to bila srpska preduzeća i srpski građani. Privreda je materijalno razorena preko hiperinflacije. A građani preko piramidalnih štedionica, Jezde i Dafine. Na to su se samo nadovezale sankcije i bombardovanje 1999. Tako je iz 20. veka Srbija izašla sa desetkovanom privredom i osiromašenim stanovništvom. Bruto domaći proizvod bio je 2000. godine 25-30 odsto manji nego 1990, industrijska proizvodnja je prepolovljena. Prema računici Stojana Stamenkovića, (ne)formalna crveno-crna koalicija Miloševića i Šešelja nanela je Srbiji direktne i indirektne gubitke od oko 750 milijardi evra.

PROTIV BEOGRADSKE GITARIJADE 1964. BILI SU I NACIONALNI MEJNSTRIM MEDIJI, POPUT POLITIKE, ALI I OPOZICIONA KNJIŽEVNA REČ

Nisu, razume se, svi u toj katastrofi ostali kratkih rukava. Rat neminovno rađa i ratne profitere. Jedan mali sloj ljudi, njih nekoliko stotina, možda nekoliko hiljada izašli su iz nacionalne kataklizme kao bogataši. Od kojih su neki u međuvremenu postali i medijski magnati, pa danas, krajem treće decenije demokratije u Srbiji, sa svojih prvih srećnih ružičastih televizija šire isto ono krvoločno beskrupulozno pokvarenjaštvo.

ATENTAT: Na "prelomu vekova" život u Srbiji obeležila su politička ubistva. Prvo, pre rata sa "dojučerašnjim saveznicima", Slavka Ćuruvije, drugo, posle toga - Ivana Stambolića. Već je to bio krupan znak nacionalne "posuvraćenosti". Petooktobarska "revolucija" i dolazak na vlast Zorana Đinđića, pre svega, učinili su da se zaboravi na one znake. Zbilja, početak druge decenije demokratije doneo je promenu. I to radikalnu: Srbija se opet okrenula ka zapadu i modernizaciji. I u celini gledano: prvih desetak godina 21. veka predstavljalo je doba najpre prilično brzog ekonomskog razvoja, a onda i kakve-takve izgradnje institucija. Kada je reč o onom prvom, primer Industrije motora Rakovica, o kojoj je nedavno na stranicama Novog magazina bilo reči, prosto je paradigmatičan. Đinđićeva vlada je, pokušavajući da spase što se spasti može, dovela na čelo praktično ugašene kompanije čoveka koji je za kratko vreme napravio neverovatan uspeh i bio na najboljem putu da IMR vrati na staze stare slave. Ali Đinđić je ubijen, a Vlastimir Dedović, o kome je reč, smenjen. I IMR je definitivno propao.

Ovo treće političko ubistvo za svega četiri godine imalo je, pokazalo se, najdalekosežnije posledice. Nakon atentata na Zorana Đinđića, Vojislav Koštunica potpuno preuzima dizgine Srbije. Koliko je on lično bio umešan u sva zbivanja, nije ni bitno; uglavnom, to je vreme kada se postavljaju temelji kleptokratsko-patriotskog režima koji će aktuelna vlast do neslućenih granica usavršiti. Činjenica da su praktično sve od one 24 (navodno ili stvarno, svejedno) sporne privatizacije nastale za njegovog vakta o tome najbolje svedoči. Takođe, Koštunica izbacuje mantru o "pljačkaškoj privatizaciji" i prebrzoj liberalizaciji nakon 2000. - što će posle ući u masovnu upotrebu - iako upravo tih godina Srbija beleži najbrži rast (šest odsto za osam godina, do svetske ekonomske krize). Konačno, za njega je saradnja sa Evropskom unijom ubrzo postala "deveta rupa na svirali". Tako je praktično pripremio teren za povratak na vlast snaga poraženih 5. oktobra.

Malo je falilo da se to desi odmah po Koštuničinom povlačenju, već 2008, ali je Tadić ipak "pregrizao jezik" i napravio dil sa socijalistima. Posle naredne četiri godine, međutim, 2012, pretpetooktobarske snage ponovo dolaze na vlast u Srbiji. Doduše, ne kao crveno-crna nego u obrnutom redosledu boja, kao crno-crvena koalicija, sa Šešeljevim i Miloševićevim naslednicima Vučićem i Dačićem na čelu (plus julovski dvojac Vulin - Mitrović). Vučić je, preuzevši upravljanje zemljom posle nekoliko godina krize i niskog rasta, zapravo imao ogromnu šansu da ponovi rezultate iz dvehiljaditih. Umesto toga, sa prosečnim rastom od oko dva odsto godišnje, najnižim u celoj jugoistočnoj Evropi, on je doveo do daljeg zaostajanja Srbije. Istovremeno, demokratija je sve više slabila, pa se danas o Srbiji govori kao o zemlji sa "zarobljenom državom", u kojoj je "autokratija na pragu da postane diktatura".

Sve u svemu, u prve tri decenije demokratije u Srbiji dve trećine vremena (a možda i više) na vlasti su, u različitim aranžmanima, iste političke grupacije: jednom kao socijal-nacionalisti, drugi put kao nacional-socijalisti.

Josipa Broza su, kao što je poznato, uglavom pežorativno zvali bravar. Mada je to čovek, fakat, bio. Štaviše, i radio je krajem dvadesetih godina u nekadašnjem gigantu, danas nepostojećoj fabrici "Goša" u Smederevskoj Palanci. Milošević je pak bio pravnik, a Vučić čak "najbolji ikad". Kada se, međutim, uporede njihovi učinci na polju društvenog razvoja, zaključak je poražavajući. Po drugu dvojicu, razume se.

Jugoslavija je bila (relativno) uspešna jer je bila relativno liberalna. To jest, liberalnija od devet desetina tadašnjeg sveta. Sada je situacija obrnuta. Iako formalno demokratska, tačnije višepartijska, Srbija danas upravo u tom pogledu zaostaje za ogromnim brojem zemalja. Relativno gledano, manje je slobodna od Srbije pre pola veka. Iz toga bi se moglo izvući neko naravoučenije. Ali šta vredi kada je liberalizam danas u Srbiji neomiljen, kako na levici tako na desnici, kako u vlasti tako i u opoziciji.

Ono je bilo neodrživo, ovo je neizdrživo!

Mijat Lakićević

Atačmenti



Komentari (765)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragosevacsutra dragosevacsutra 01:25 22.05.2020

poslednji

poslednji

rodni rodni 06:25 22.05.2020

M'da!

Što bi rekao prof dr Nele Karajlić - crko Maršal!
I neka je!

Ovaj Mijat kao marksistički dijalektičar (da ne kažem komunjara) je samo zaboravio da kaže - da se 'u krilu starog rađa novo', odnosno da je ovo danas nastalo iz onog prethodnog, kako posledica tog fenomenalnog sistema ubrzanog rasta i bla, bla, bla, ...
Ostaje samo za čuđenje - kako je to društvo tako fenomenalno, tako razvojno, tako BDP rastuće - puklo ko pička!?
Tu se nešto Mijat nije istakao u svojoj analizi.
A sva ona zapadna društva (čak i ona istočna koja nisu imala tako savršen sistem sa Faraonom na čelu - koji je objedinio sve vrste vlasti) - su nekoliko redova veličina iznad onoga što je ostalo raspadom toga liberalnog - a jednonpartijskog sistema.
Kada sam pročitao da autor naglašava da je sistem bio liberalan iako jednopartijski - bilo mi je dosta ove ekspertize.
Dakle, kako iko može da bude tolika budalčina da jednopartijski sistem nazove liberalnim?
Strašno kakve sve budale dobijaju medijski prostor da se za nešto smatraju?
Ribozom Ribozom 07:51 22.05.2020

Re: M'da!

rodni
Što bi rekao prof dr Nele Karajlić - crko Maršal!I neka je!Ovaj Mijat kao marksistički dijalektičar (da ne kažem komunjara) je samo zaboravio da kaže - da se 'u krilu starog rađa novo', odnosno da je ovo danas nastalo iz onog prethodnog, kako posledica tog fenomenalnog sistema ubrzanog rasta i bla, bla, bla, ...Ostaje samo za čuđenje - kako je to društvo tako fenomenalno, tako razvojno, tako BDP rastuće - puklo ko pička!?Tu se nešto Mijat nije istakao u svojoj analizi.A sva ona zapadna društva (čak i ona istočna koja nisu imala tako savršen sistem sa Faraonom na čelu - koji je objedinio sve vrste vlasti) - su nekoliko redova veličina iznad onoga što je ostalo raspadom toga liberalnog - a jedonpartijskog sistema.Kada sam pročitao da autor naglašava da je sistem bio liberalan iako jednopartijski - bilo mi je dosta ove ekspertize.Dakle, kako iko može da bude tolika budalčina da jednopartijski sistem nazove liberalnim?Strašno kakve sve budale dobijaju medijski prostor da se za nešto smatraju?


Saglasan.

ps. Zar nisu kod vas uskoro izbori i samo vlastima odgovaraju ovakvi tekstovi, jer ce mene kao nepostovaoca lika i dela ondasnjih komunjara odmah svrstati u obozavaoce sadasnjih bitangi.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:37 22.05.2020

Re: M'da!

Mijat Lakićević je u svom tekstu naveo neosporne ekonomske činjenice.

Uz pomoć tih ekonomskih činjenica uporedio je 30 godina Titove diktature sa proteklih 30 godina demokratije, od 1990. do 2020.

I sada se te neosporne ekonomske činjenice etiketiraju komunjarskim, marksističkim, budalastim!?
Milan Novković Milan Novković 17:23 22.05.2020

Re: M'da!

rodni
Što bi rekao prof dr Nele Karajlić - crko Maršal!
I neka je!

Ovaj Mijat kao marksistički dijalektičar (da ne kažem komunjara) je samo zaboravio da kaže - da se 'u krilu starog rađa novo', odnosno da je ovo danas nastalo iz onog prethodnog, kako posledica tog fenomenalnog sistema ubrzanog rasta i bla, bla, bla, ...
Ostaje samo za čuđenje - kako je to društvo tako fenomenalno, tako razvojno, tako BDP rastuće - puklo ko pička!?
Tu se nešto Mijat nije istakao u svojoj analizi.
A sva ona zapadna društva (čak i ona istočna koja nisu imala tako savršen sistem sa Faraonom na čelu - koji je objedinio sve vrste vlasti) - su nekoliko redova veličina iznad onoga što je ostalo raspadom toga liberalnog - a jednonpartijskog sistema.
Kada sam pročitao da autor naglašava da je sistem bio liberalan iako jednopartijski - bilo mi je dosta ove ekspertize.
Dakle, kako iko može da bude tolika budalčina da jednopartijski sistem nazove liberalnim?
Strašno kakve sve budale dobijaju medijski prostor da se za nešto smatraju?

Treba paziti na razdvajanje političke ideologije od nekog konkretnog sistema, instance što bi rekli u programiranju.

Ideologija još ume da bude i stabilna, kao takva, ali u praksi imamo svašta, i politički pluralizam nije nikakva garancija nekih značajnih liberalizama.

Pa su slobode često prividno velike i blagotvorne.

Uzmi US pre Trampa - nebitno je bilo koga izaberu zato što na vrhu nisu bile vrhovne političke strukture, nego oligarhija koja je plaćala i držala pod kontrolom sve političke opcije, državen agencije, itd.

Ima dosta pseudoliberalizma u situaciji gde od proizvedenog viška vrednosti samo jako spretni otkinu iole fer deo za sebe, pa imaju jako pristojan život. A još ih je manje ako pokušaš da ih filtriraš po tome koliko im uopšte vremena ostane da uživaju u zarađenom.

U stvari je bitnije šta je na vrhu i kakva mu je ekonomska, pravna, itd. ideologija nego ta, koja nam se čini najbitnija, politička.

Bez stabilne strukture na vrhu, sa podnoščljivim nivoom gramzivih, kako istorija stoji danas skoro svaki sitem će se polako urušiti upravo pod pritiskom liberalizma, negativne selekcije i gramzivosti, pa ...

... odsustvom solidarnosti.

Posmatraj Kinu danas - sasvim zagonetno uspešan sistem, jedna partija na vrhu ali ne pruža neliberalne pipke predaleko na previše mesta.

Ne zaboravi da se nama nekima posrećilo, prosto, čak i kad nismo pri vrhu - IT, Elektronika, Bankarstvo, ...

... tj kako je liberalizam kao takav dobar u US gde si do krize imao 50 miliona na food stamps, i 15 miliona dece na ivici gladi - nije dobar kao ultimativni obrazac, budi sebične pojedince u nama, pa gramzive, ma kako mi to skrivali.

Dobar je u nekoj mešavini, sa neskrivenim duhom solidarnosti.
rodni rodni 20:53 22.05.2020

Re: M'da!

Milan Novković
rodni
Što bi rekao prof dr Nele Karajlić - crko Maršal!
I neka je!

Ovaj Mijat kao marksistički dijalektičar (da ne kažem komunjara) je samo zaboravio da kaže - da se 'u krilu starog rađa novo', odnosno da je ovo danas nastalo iz onog prethodnog, kako posledica tog fenomenalnog sistema ubrzanog rasta i bla, bla, bla, ...
Ostaje samo za čuđenje - kako je to društvo tako fenomenalno, tako razvojno, tako BDP rastuće - puklo ko pička!?
Tu se nešto Mijat nije istakao u svojoj analizi.
A sva ona zapadna društva (čak i ona istočna koja nisu imala tako savršen sistem sa Faraonom na čelu - koji je objedinio sve vrste vlasti) - su nekoliko redova veličina iznad onoga što je ostalo raspadom toga liberalnog - a jednonpartijskog sistema.
Kada sam pročitao da autor naglašava da je sistem bio liberalan iako jednopartijski - bilo mi je dosta ove ekspertize.
Dakle, kako iko može da bude tolika budalčina da jednopartijski sistem nazove liberalnim?
Strašno kakve sve budale dobijaju medijski prostor da se za nešto smatraju?

Treba paziti na razdvajanje političke ideologije od nekog konkretnog sistema, instance što bi rekli u programiranju.

Ideologija još ume da bude i stabilna, kao takva, ali u praksi imamo svašta, i politički pluralizam nije nikakva garancija nekih značajnih liberalizama.

Pa su slobode često prividno velike i blagotvorne.

Uzmi US pre Trampa - nebitno je bilo koga izaberu zato što na vrhu nisu bile vrhovne političke strukture, nego oligarhija koja je plaćala i držala pod kontrolom sve političke opcije, državen agencije, itd.

Ima dosta pseudoliberalizma u situaciji gde od proizvedenog viška vrednosti samo jako spretni otkinu iole fer deo za sebe, pa imaju jako pristojan život. A još ih je manje ako pokušaš da ih filtriraš po tome koliko im uopšte vremena ostane da uživaju u zarađenom.

U stvari je bitnije šta je na vrhu i kakva mu je ekonomska, pravna, itd. ideologija nego ta, koja nam se čini najbitnija, politička.

Bez stabilne strukture na vrhu, sa podnoščljivim nivoom gramzivih, kako istorija stoji danas skoro svaki sitem će se polako urušiti upravo pod pritiskom liberalizma, negativne selekcije i gramzivosti, pa ...

... odsustvom solidarnosti.

Posmatraj Kinu danas - sasvim zagonetno uspešan sistem, jedna partija na vrhu ali ne pruža neliberalne pipke predaleko na previše mesta.

Ne zaboravi da se nama nekima posrećilo, prosto, čak i kad nismo pri vrhu - IT, Elektronika, Bankarstvo, ...

... tj kako je liberalizam kao takav dobar u US gde si do krize imao 50 miliona na food stamps, i 15 miliona dece na ivici gladi - nije dobar kao ultimativni obrazac, budi sebične pojedince u nama, pa gramzive, ma kako mi to skrivali.

Dobar je u nekoj mešavini, sa neskrivenim duhom solidarnosti.

Ma, znam to Milane!
Zbog svega toga predivnoga si ti, ne toga što si ti napisao (i ne samo ti, već mnogi) tamo gde jesi.
Što bi rekla stara narodna - od govana se pita ne pravi!
dolazel dolazel 11:00 24.05.2020

Re: M'da!

Posmatraj Kinu danas - sasvim zagonetno uspešan sistem, jedna partija na vrhu ali ne pruža neliberalne pipke predaleko na previše mesta.


...Kina uspesna??? U cemu??? Ako racunas otimanje, unistenje, rasturanje i najgora eksploatacija svog sopstvenog naroda da bi se obogatio 0,00001% onih na vrhu onda jeste, to im je uspelo. Naravno po cenu strahovitih drustvenih pomeranja, iseljavanje, unistenja citavih ekosistema i prirodnih resursa, strahovitim trovanjem prirodne sredine u svim oblicima (vazduha, zemljista, vodenih tokova...). Samo narod u Kini zna koliko je ljudskih zrtava kostao materijalni uspeh Kine.
Plus, uspeh je dosao samo onda kada se Deng Sjaoping setio da je mozda bolje uvesti liberizacju trzista umesto komunisticke diktirane proizvodnje i tako uveo kapitalizam na mala vrata. Njegova cuvena recenica "Nije vazno da li je macka crne ili bele boje, vazno je da hvata miseve." je omaz tom dobu. Nije vazno dok se kapital obrce.
Kad vec pominjes koliko ima siromasnih i gladnih u USA...jel znas koliko je isto gladnih i siromasnih u Kini?
Da, USA je daleko od savrsenog drustvenog sistema, ali je i dalje hiljadu puta boje ziveti tamo cak i siromasan, nego u Kini slusati sta ti kaze Politbiro i gde moras da izvrsavas sta kaze partijski sekretar. Inace ne bi svi Srbi emigrirali dobrovoljno u USA i to ako im se posreci.

Sto niko nece da emigrira zauvek u Kinu?
solo solo 07:48 22.05.2020

Ono je bilo neodrživo, ovo je neizdrživo!


,,5okolonaška proseravanja,,.
bene_geserit bene_geserit 07:53 22.05.2020

eh kad se samo setim

docsumann docsumann 06:52 23.05.2020

Re: eh kad se samo setim

bene_geserit


mislim da sam se prvi put trgnuo iz matriksa, kada su nam u osnovnoj iz istorije predavali o zastranjivanjima (lošim stvarima) koja su se javljala u socijalizmu, gdje je između ostalog pomenut i kult ličnosti.
i ti gledaš onu fotku iznad table, i razmišljaš, pa stani, a kako...
nask nask 12:19 23.05.2020

Re: eh kad se samo setim

i ti gledaš onu fotku iznad table, i razmišljaš, pa stani, a kako...

Razlika je u tome što naš narod zaista voli Titu i da su svi ti izlivi ljubavi naspram najvećeg sina iskreni i spontani, a oni skrenuti su nametnuli svoj lik i delo. Zar vam nisu to tada objasnili.
rodni rodni 17:19 23.05.2020

Re: eh kad se samo setim

nask
i ti gledaš onu fotku iznad table, i razmišljaš, pa stani, a kako...

Razlika je u tome što naš narod zaista voli Titu i da su svi ti izlivi ljubavi naspram najvećeg sina iskreni i spontani, a oni skrenuti su nametnuli svoj lik i delo. Zar vam nisu to tada objasnili.

Ma, samo neka je crko!
A, bogami, kako je izgledalo, bilo nategnuto ...
alselone alselone 19:06 23.05.2020

Re: eh kad se samo setim

bene_geserit bene_geserit 02:15 24.05.2020

Re: eh kad se samo setim

Gledaš li novu seriju?

Very funny.
Nego ako si se usudio da pogledaš, koji % serije je o kosi-frizurama.
solo solo 08:07 22.05.2020

.

apacherosepeacock apacherosepeacock 11:34 22.05.2020

Re: .

solo


Bivsa Jugoslavija cak i socijalisticka sa svojim diktatorom je bila podrzavana sa Zapada, sastanci, kokteli, parti, kraljevine, republike, jeste, njima nikakav problem sve dok je zavucena teritorijalno u - bila van Istocnog bloka i pakta.

Za to je dobijala povlastice, kredite, povoljne, bespovratne itd. pa je mogla da odrzava privid ekonomije i bnd-a i cega hoces..

Kad je pao Berlinski zid - tu je dosla tacka na ljubav i pare.

I sve se srusilo kao kula od karata, kako i ne bi. Potemkinova ekonomija za Potemkinovo selo. Cak i nesto/ono sto je radilo u takvoj ekonomiji je bilo cerupano od direktora - politicki podobnih naravno. Ostalo je samo potonulo (bez upumpavanja para) od silnog samoupravljanja.

A Tito definitivno nije bio dosadna faca/licnost kao recimo Causesku, Zivkov.. iz te plejade diktatora..





solo solo 11:55 22.05.2020

Re: .

I sve se srusilo kao kula od karata, kako i ne bi. Potemkinova ekonomija za Potemkinovo selo. Cak i nesto/ono sto je radilo u takvoj ekonomiji je bilo cerupano od direktora - politicki podobnih naravno. Ostalo je samo potonulo (bez upumpavanja para) od silnog samoupravljanja.


Dok je trajalo bar je valjalo. Moglo je i da ne bidne.
nikvet pn nikvet pn 12:10 22.05.2020

Re: .

solo
Dok je trajalo bar je valjalo.


Путници прве класе на ТитОнику...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:22 23.05.2020

Re: .

Dok je trajalo bar je valjalo. Moglo je i da ne bidne.


Valjalo jer se slikao sa kraljicom?
Pa ako je to adut, vidi ovo, dovde dobacio nije



nask nask 00:52 24.05.2020

Re: .

Valjalo jer se slikao sa kraljicom?

Aaaa, naša ljepša. I mlađa.

Pa valjda su neki rod, mislim na NKV i HRM. Ili ne?
apacherosepeacock apacherosepeacock 05:33 24.05.2020

Re: .

Pa valjda su neki rod, mislim na NKV i HRM. Ili ne?




Obojici je Viktorija cukunbaba.. (Carlsu i Aleksandru)


Tada princeza, Elizabeta, kad je bila lepsa i jos mladja, i njen otac kralj Dzordz VI su ga krstili u Vestminsterskoj opatiji - kumovi su mu - prestolonasledniku Aleksandru II.



hoochie coochie man hoochie coochie man 07:24 24.05.2020

Re: .

Pa valjda su neki rod, mislim na NKV i HRM. Ili ne?

Da, ali šta je to, rod, kumstvo, bliskost, naspram onoga da se drug stari slikao sa kraljicom.

Pričam o dvostukim standardima, kad se na jednoj strani nekom protokolarnom slikom sa kraljicom pokušava predstaviti nečija veličina, a na drugoj za bliskost sa tom istom kraljicom i celom njenom porodicom kaže, pa šta.

Ili, izvuče se neki Sopot i neka privatna radnjica, i time se pokušava reći kako je podtojao privatni biznis u komunizmu, a ignoriše se činjenica da je to bilo na nivou statistike greške, da je to u odnosu na ogromnu većinu apodolutno nevažna stvar.
apacherosepeacock apacherosepeacock 07:59 24.05.2020

Re: .


Ili, izvuče se neki Sopot i neka privatna radnjica, i time se pokušava reći kako je podtojao privatni biznis u komunizmu, a ignoriše se činjenica da je to bilo na nivou statistike greške, da je to u odnosu na ogromnu većinu apodolutno nevažna stvar.




Ili se 'ladno preskoci da je sve to - pomnozeno na hiljade - bilo oduzeto (mnogi jos kazu - tako je i trebalo, mos' misliti) pa posle 35 godina velikodusno data neka mrvica od koje bi sad mesili kolac pricu.

Ma..




solo solo 09:33 24.05.2020

Re: Duvna seremonija

Valjalo jer se slikao sa kraljicom?
Pa ako je to adut, vidi ovo, dovde dobacio nije



Ovaj tvoj je samo igrao (a i to mu je mnogo)

Imaju i nešto zajedničko-natucaju Srpski obojIca.
M'da Joža ga je malo bolje natucao pa je zato više ,,tucao,,



solo solo 09:37 24.05.2020

Re: .

Pa valjda su neki rod, mislim na NKV i HRM. Ili ne?


Da on je sa mladine strane.
solo solo 09:42 24.05.2020

Re: .

da se drug stari slikao sa kraljicom.



Malo si se zahebao - slikala se ona sa njim.

Znam da je bolno ali JBG kad se već igramo sa slikama.



Da, ali šta je to, rod, kumstvo, bliskost,


A i njojzino kraljevsko kumstvo nam je baš ,,valjalo,, sve ove godine.
hoochie coochie man hoochie coochie man 09:57 24.05.2020

Re: .

Malo si se zahebao - slikala se ona sa njim.

Eto dokle može da ode idolopoklonstvo.
Do patologije, verujem i kliničke.


Znam da je bolno ali JBG kad se već igramo sa slikama.


Ajd da se igramo

apacherosepeacock apacherosepeacock 10:09 24.05.2020

Re: .

solo
Pa valjda su neki rod, mislim na NKV i HRM. Ili ne?


Da on je sa mladine strane.


Ma sta znaju Englezi s kim su im u srodstvu kraljevi i kraljice..

Queen Victoria's Descendants

...

Yugoslavia

King Peter II of Yugoslavia in 1942

GETTY IMAGES

Perhaps unsurprisingly, given that the former Yugoslavia and Romania shared a border, the royal families of both countries were also close. Yugoslavia's final king, Peter II, was in fact first cousins with Romania's Michael I. The duo shared a relation through Peter's mother, Maria, who was the daughter of Marie of Romania, herself the daughter of Queen Victoria's son, Prince Alfred.

Peter II ascended the throne at age 17 in a coup d'etat against his uncle and regent, who wished to ally Yugoslavia with Germany during WWII. Within a month of his coronation in 1941, Yugoslavia was overrun by the Axis powers and Peter spent most of the rest of the war in England alongside his godfather, King George VI. After the war, Peter was not allowed to return to Yugoslavia, and he was ultimately deposed in 1945.

....

Alexander, Crown Prince of Yugoslavia

Alexander, Crown Prince of Yugoslavia, also claiming the crowned royal title of Alexander II Karađorđević.

Born and raised in the United Kingdom, he enjoys close relationships with his relatives in the British royal family. His godparents were King George VI of the United Kingdom and his daughter, the then-Princess Elizabeth (now Queen Elizabeth II). Alexander is a direct descendant of Queen Victoria, through his great-great-grandfather Prince Alfred, Duke of Saxe-Coburg and Gotha, Victoria's second eldest son. Alexander is known for his support of monarchism and his humanitarian work.

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander,_Crown_Prince_of_Yugoslavia

http://www.townandcountrymag.com/society/tradition/a26193545/queen-victoria-descendants-on-the-throne/
solo solo 11:47 24.05.2020

Re: .

Ajd da se igramo

hoochie coochie man


Skoro polovina Rumuna smatra Čaušeskua pozitivnom ličnošću.
Skoro polovina Rumuna smatra da je Nikolaj Čaušesku bio politička ličnost koja je odigrala pozitivnu ulogu u istoriji Rumunije, pokazuju danas objavljeni rezultati jedne ankete.Prema anketi INSCOP, koju je objavila rumunska agencija Ađerpres, 47,5 odsto ispitanika misli da je Čaušesku bio pozitivan, za 46,9 odsto Rumuna on je bio negativna ličnost, a 5,6 odsto ispitanika nije odgovorilo ili nije znalo odgovor.Anketa je sprovedena na uzorku od 1.055 ljudi, pri čemu je najmladji učesnik ispitanika imao 18 godina.


Sve će to narod pozlatiti.

Šumadija,Aranđelovac...



https://www.tvojstav.com/results/GK68WG2nfy8I2qjg8oko/anketa-o-josipu-brozu-titu
hoochie coochie man hoochie coochie man 11:59 24.05.2020

Re: .

Skoro polovina Rumuna smatra da je Nikolaj Čaušesku bio politička ličnost koja je odigrala pozitivnu ulogu u istoriji

A ti, smatraš li ga ti pozitivnom ličnošću?
solo solo 12:20 24.05.2020

Re: .

A ti, smatraš li ga ti pozitivnom ličnošću?


Po štampi su se vrtele razne priče. Nisam živeo u Rumuniji da bi bilo šta validno mogao da zaključim. Sami Rumuni su podeljeni oko tog pitanja a oni valjda najbolje znaju kako im je bilo.
Mene lično Čaušesku zanima kao i vremenska prognoza za juče.

Mi ni do danas nismo saznali ko je bio Josip Broz.To bi me već zanimalo onako čisto iz radoznalosti i ništa više.

Neke stvari su se ipak dešavale.

angie01 angie01 14:03 24.05.2020

Re: .

Skoro polovina Rumuna smatra Čaušeskua pozitivnom ličnošću.
Skoro polovina Rumuna smatra da je Nikolaj Čaušesku bio politička ličnost koja je odigrala pozitivnu ulogu u istoriji Rumunije, pokazuju danas objavljeni rezultati jedne ankete.Prema anketi INSCOP, koju je objavila rumunska agencija Ađerpres, 47,5 odsto ispitanika misli da je Čaušesku bio pozitivan, za 46,9 odsto Rumuna on je bio negativna ličnost, a 5,6 odsto ispitanika nije odgovorilo ili nije znalo odgovor.Anketa je sprovedena na uzorku od 1.055 ljudi, pri čemu je najmladji učesnik ispitanika imao 18 godina.


Rumunija ima 20 miliona stanovnika, pa je uzorak od 1000 ljudi, medju kojima su ispitani i oni koji tada nisu ni bili rodjeni-beznacajan.

Surovost tog rezima nije uopste upitna, ni uzas u kome je stanovnistvo zivelo za vreme vladavine zloglasnog para- o tome ima toliko izvora info, da je smesno pozivati se na ovako nesto.
freehand freehand 14:07 24.05.2020

Re: .

angie01
Skoro polovina Rumuna smatra Čaušeskua pozitivnom ličnošću.
Skoro polovina Rumuna smatra da je Nikolaj Čaušesku bio politička ličnost koja je odigrala pozitivnu ulogu u istoriji Rumunije, pokazuju danas objavljeni rezultati jedne ankete.Prema anketi INSCOP, koju je objavila rumunska agencija Ađerpres, 47,5 odsto ispitanika misli da je Čaušesku bio pozitivan, za 46,9 odsto Rumuna on je bio negativna ličnost, a 5,6 odsto ispitanika nije odgovorilo ili nije znalo odgovor.Anketa je sprovedena na uzorku od 1.055 ljudi, pri čemu je najmladji učesnik ispitanika imao 18 godina.


Rumunija ima 20 miliona stanovnika, pa je uzorak od 1000 ljudi, medju kojima su ispitani i oni koji tada nisu ni bili rodjeni-beznacajan.

Surovost tog rezima nije uopste upitna, ni uzas u kome je stanovnistvo zivelo za vreme vladavine zloglasnog para- o tome ima toliko izvora info, da je smesno pozivati se na ovako nesto.

Interesantno je da se nekolicina Rumuna sa kojima sam ja o tome razgovarao ne slažu sa tobom. Pričaju bez strasti i ogorčenosti, i baš me je začudilo da to što sam čuo nije odgovaralo slici projektovanoj kao apso9lutna i neporeciva istina.
gedza.73 gedza.73 18:14 24.05.2020

Re: .

freehand
Interesantno je da se nekolicina Rumuna sa kojima sam ja o tome razgovarao ne slažu sa tobom. Pričaju bez strasti i ogorčenosti, i baš me je začudilo da to što sam čuo nije odgovaralo slici projektovanoj kao apso9lutna i neporeciva istina.




Eto rehabilitacije Marka Miloševića, gajbica sa višnjama, Slobodana Miloševića kao dalekovidog političara koji je narodu obezbedio 'leba, Kundaka, onog sa tv Palma 'nećete se vratiti' i ostalih likova iz te galerije.


Ostalo nam samo da dignemo zidove na granicama i budemo rupa u evrospkom tepihu. Nešto poput Severne Koreje da konačno neki budu svoji na svome.






maksa83 maksa83 18:17 24.05.2020

Re: .

Eto rehabilitacije Marka Miloševića, gajbica sa višnjama, Slobodana Miloševića kao dalekovidog političara koji je narodu obezbedio 'leba, Kundaka, onog sa tv Palma 'nećete se vratiti' i ostalih likova iz te galerije.

Pa nisi daleko od istine, druga liga se već vratila - osim Milana Paroškog kog su odmrznuli i sad je opet nešto negde i kandidat je, evo i Kapetan Dragan će da učestvuje na izborima a program mu je "pustiću iz zatvora Đinđićeve ubice zato što su heroji". Što bi rekli - ju kant mejk dis šit ap.
gedza.73 gedza.73 18:32 24.05.2020

Re: .


Pa nisi daleko od istine, druga liga se već vratila - osim Milana Paroškog kog su odmrznuli i sad je opet nešto negde i kandidat je, evo i Kapetan Dragan će da učestvuje na izborima a program mu je "pustiću iz zatvora Đinđićeve ubice zato što su heroji". Što bi rekli - ju kant mejk dis šit ap

Zato i kažem. Od mnogih 'nekih' ljudi čujem kako se za vreme Miloševića živelo bolje, neki kažu i da se pre njega živelo bolje, neki će sutra da tvrde kako se danas živelo bolje... Izgleda da se oni ne daju, niti se pomeraju.

Znam neke (zna ih i Omega skoro sigurno). Roditelji podobni, SPS devedesetih, DS dvehiljaditih, sad odjednom čujem kako moja generacija izlazi iz sedišta SNS-a.
Cela porodica sa sve pobočnim i pomočnim rođacima. Državna služba, malo se vajkaju kako im male plate (preko veze i bez kvalifikacija tu gde jesu), već jedno dete upisano u inostranstvo na fakultet gde semestar košta. Baš košta.
mirelarado mirelarado 18:39 24.05.2020

Re: .

maksa83
Eto rehabilitacije Marka Miloševića, gajbica sa višnjama, Slobodana Miloševića kao dalekovidog političara koji je narodu obezbedio 'leba, Kundaka, onog sa tv Palma 'nećete se vratiti' i ostalih likova iz te galerije.

Pa nisi daleko od istine, druga liga se već vratila - osim Milana Paroškog kog su odmrznuli i sad je opet nešto negde i kandidat je, evo i Kapetan Dragan će da učestvuje na izborima a program mu je "pustiću iz zatvora Đinđićeve ubice zato što su heroji". Što bi rekli - ju kant mejk dis šit ap.


Bat ju ken, end ju du, aj min not ju bat Služba, koju smo baštinili iz zlatnih vremena o kojima je ovde reč.
angie01 angie01 18:46 24.05.2020

Re: .

Interesantno je da se nekolicina Rumuna sa kojima sam ja o tome razgovarao ne slažu sa tobom. Pričaju bez strasti i ogorčenosti, i baš me je začudilo da to što sam čuo nije odgovaralo slici projektovanoj kao apso9lutna i neporeciva istina.


stvarno ne znam sta da ti kazem na to- ja sam imala kontakte sa Rumunima dok je jos causesku bio na vlasti i jednom bila tamo u to vreme i vise mi nije padalo napamet da to ponovim- to kroz sta su oni prolazili je jezivo,...zamisli samo 2 sata struje, ogranicenje svega sto ti padne na pamet, sa sve strahovladom Sekuritate.
ponovo sam bila tamo krajem devedesetih i to sto sam zatekla je bilo sve isto- samo potpuno suprotno,...jedino sto su ljudi, narocito oni stariji, bili jos uvek u nekom neopustenom stanju.

porediti Rumuniju za vreme causeska i Yu za vreme Tita- je besmislica,...u to vreme su Rumuni dolazili kod nas-oni koji su imali srece da mogu-kao u Kaliforniju.
gedza.73 gedza.73 18:51 24.05.2020

Re: .

Evo za Frija jedna domaća. A i uvod iz Balkanskog špijuna. Kao da tebe čujem


- U ratu ste me ranjavali, jedva sam živu glavu izvukao!
- Ko mi? Ko to mi?
- Vi! Ti, tvoj otac, tvoj brat, i svi one koje smo pobili, i oni koji su uspeli da pobegnu.
Kad ste videli da mi ne možete ništa, da sam izvukao živu glavu, onda ste me zatvarali, nije vam odgovaralo da svi budemo jednaki i da nema ovakvih razlika među ljudima!
Nije se rat ni završio a ti si se vratio sa pošteno zarađenim kapitalom!
Pre tebe njih hiljadu, posle tebe još hiljadu!
Da ponovo zidate dvorce i zamkove, da ponovo tlačite i uništavate ljude! Jeli, pa jesu mene zatvarali samo zato što su me terali da verujem, a tebe ne zatvaraju zbog onog zbog čega smo se borili?




Plakao sam kad je pala Sekuritatea
Ko psuje druga Tita tog ubiti treba
angie01 angie01 23:11 24.05.2020

Re: .

Nećeš verovati ali i ja sam sa raznim Rumunima imao kontakte još od kraja sedamdesetih.


verujem i ja sam,...znam mnoge koji su tamo zavrsili fakultete na vegetu i farmerke,....poznavala sam i dvojicu brace, koji su u mladosti pobegli iz Rumunije, tako sto su preplivali do Srbije, a zbog cega su njihovi roditelji zavrsili u Baraganu, zloglasnom zatvoru/logoru, gde su ih drzali u zemunicama,...njih sam isto upoznala i njihove price uopste nisu simpaticne,...takodje poznajem neke ljude iz Rumunije, koji su me vodili na razna mesta i pricali jezive price-koje se uklapaju u ono sto je potpuno otkriveno za svetsku javnost posle njihove revolucije.


Sa ljudima iz Temišvara koji su mi dok smo obilazili crkvu iz koje je krenula pobuna pričali ne šta CNN i ovdašnji moroni o tome misle i govore, nego šta oni nakon decenija bez strasti danas o tome misle i kažu. I iznenadilo me upravo ono što je i postovana anketa pokazala.


ne znam sta bih rekla,... da nisam videla sopstvenim ocima i da ne znam toliko toga iz prve ruke,...
freehand freehand 23:19 24.05.2020

Re: .

ne znam sta bih rekla,... da nisam videla sopstvenim ocima i da ne znam toliko toga iz prve ruke,...

Nije valjda da si ti straljala bračni par?
angie01 angie01 23:24 24.05.2020

Re: .

Nije valjda da si ti straljala bračni par?


:)...ne, nego sam pocetkom osamdesetih bila u Rumuniji i videla kako ljudi zive i sta se tamo desava.
freehand freehand 23:31 24.05.2020

Re: .

angie01
Nije valjda da si ti straljala bračni par?


:)...ne, nego sam pocetkom osamdesetih bila u Rumuniji i videla kako ljudi zive i sta se tamo desava.

Pa bio sam i ja, alto nije prva ruka u ovoj priči, draga moja.
angie01 angie01 23:38 24.05.2020

Re: .

Pa bio sam i ja, alto nije prva ruka u ovoj priči, draga moja.


koliko ja shvatam taj izraz-trbalo bi da znaci, da je neki akter nekog desavanja tebi licno pricao o tome, a ne da si cuo od nekoga ko je cuo od nekoga, a koji je cuo od nekoga...a ja ti nabrojala neke takve slucajeve...

kako god- ja cu ostati pri svom misljenju,...
gedza.73 gedza.73 07:44 25.05.2020

Re: .

freehand
Dakle ne sa Gedžama i sličnim moronima

Samo opušteno i 'relativizovano'. Posle možeš da pišeš kako moroni mrze humaniste poput Pol Pota, Kim Džonga, Mao Cedunga i sličnih ubica.

Nećeš verovati ali i ja sam sa raznim Rumunima imao kontakte još od kraja sedamdesetih.

jujuju. Zamisli slučajnosti ja sam putovao u Rumunuju krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih. E sad pošto sam bio klinac ne sećam se apsolutno ničega osim nekih fotografija gde se igram sa mojim vršnjacima. Ali zato moj otac se bolje seća. Decenija i po, periodi sa više puta mesečno. Razgovor sa običnim ljudima, šefovima, službenicima... Danas sa Rumunima koji su otišli i koji se još uvek dobro sećaju tog 'blagostanja' o kom ti palamudiš.
posebno što je mogao na rumunskom da priča sa ljudima. To su priče iz onog, ne ovog vremena kako je onda bilo bolje. Ili jeziva sećanja.

I mogu da ti kažem da, po običaju, nemaš pojma.
Koliko Rumuna danas radi u Srbiji za leb i mast? A nekad?

Na tvom mestu mene bi bilo sramota da pišem o demokratiji, uređenom društvu, sistemu nakon ovakvih relativizovanja diktatorskih režima.
freehand freehand 07:49 25.05.2020

Re: .

Na tvom mestu mene bi bilo sramota

Ne možeš ti biti na mom mestu.
Niti tebe može da bude sramota.
Tako da je sve ok.
gedza.73 gedza.73 08:02 25.05.2020

Re: .

freehand
Na tvom mestu mene bi bilo sramota

Ne možeš ti biti na mom mestu.
Niti tebe može da bude sramota.
Tako da je sve ok.


Nije ok. Ti si ovde na blogu među prvima, a možda i jedini, napisao nešto poput 'nije Milošević ono što se priča', sad 'nije Čaušesku ono što se priča' a vodiš neku kampanju kojom bi da menjaš sistem. Takvi poput tebe dovode, postavljaju i održavaju razne diktatorske psihopate sa 'vizijom'.


Čuj 'pričali mi ljudi', 'nije to tako bilo', to je 'propaganda CNN-a'.

lepo sam ti napisao gore za Slobodana, Mirjanu i Marka Miloševića nego si ti ograničen u nekoj svojoj ideološkoj matrici da bi shvatio. navodni borac protiv svetske nepravde i hegemonije velikih sila koji na osnovu priča 'nekolicine' srodnih duša kaže kako je ipak bolje živeti u diktatorskom, potkazivačkom, partokratskom društvu.

Ja-ja-re. Takve su barabe napravile i MIloševića i palamudile o 'poštenju' devedesetih.
rodni rodni 11:45 25.05.2020

Re: .

freehand
angie01
Interesantno je da se nekolicina Rumuna sa kojima sam ja o tome razgovarao ne slažu sa tobom. Pričaju bez strasti i ogorčenosti, i baš me je začudilo da to što sam čuo nije odgovaralo slici projektovanoj kao apso9lutna i neporeciva istina.


stvarno ne znam sta da ti kazem na to- ja sam imala kontakte sa Rumunima dok je jos causesku bio na vlasti i jednom bila tamo u to vreme i vise mi nije padalo napamet da to ponovim- to kroz sta su oni prolazili je jezivo,...zamisli samo 2 sata struje, ogranicenje svega sto ti padne na pamet, sa sve strahovladom Sekuritate.
ponovo sam bila tamo krajem devedesetih i to sto sam zatekla je bilo sve isto- samo potpuno suprotno,...jedino sto su ljudi, narocito oni stariji, bili jos uvek u nekom neopustenom stanju.

porediti Rumuniju za vreme causeska i Yu za vreme Tita- je besmislica,...u to vreme su Rumuni dolazili kod nas-oni koji su imali srece da mogu-kao u Kaliforniju.

Nećeš verovati ali i ja sam sa raznim Rumunima imao kontakte još od kraja sedamdesetih. Bude to u Banatu, da postoje kontakti sa komšijama. Pa sam iz blizine gledao stvari o kojima se ni sada mnogo ne govori. Na primer, kontakt pobunjenika iz Temišvara, preko fabrike Solventul, cevovodom i zbog toga internom vezom na koju je Sekuritatea zaboravila spojene sa pančevačkom Petrohemijom išao je u svet. Prva pomoć koja je u Temišvar stigla bila je ona upućena iz Petrohemije.
Doduše, o tome sve bolje znaju blogovski moroni, no eto.
Ali sam u poslednjih nekoliko godina u Temišvaru proveo nekoliko meseci (ne sati, ne dana. Meseci) U nekim periodima razgovarajući tamo sa ljudima bez ikakvih predrasuda. Ne naturajući imštatreba da misle i govore. Dakle ne sa Gedžama i sličnim moronima. Sa ljudima iz Temišvara koji su mi dok smo obilazili crkvu iz koje je krenula pobuna pričali ne šta CNN i ovdašnji moroni o tome misle i govore, nego šta oni nakon decenija bez strasti danas o tome misle i kažu. I iznenadilo me upravo ono što je i postovana anketa pokazala.

Gedža nije moron, nego gospodin Gedža.
Ko su slični - ne znam!
No, ako ti kažeš da su moroni - ja se ne slažem sa ocenom.
predatortz predatortz 08:08 22.05.2020

Jeb'o te bravar!

.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:39 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

I posle bravara smo imali šansu da se izvučemo i danas budemo u rangu Češke, Slovačke i Madjarske!

Ante Marković: "Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope!"

Ovo upozorenje je stiglo 1989. godine, u vreme rušenja Berlinskog zida, ali uzalud!
vcucko vcucko 09:42 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz
.

Meni nešto neverovatno, da je on bio bravar.
Ako ništa drugo - paorsko/bravarske ruke da sviraju klavir?
Aj'te molim vas.
Filip Mladenović Filip Mladenović 09:48 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

A meni je neverovatno kako su Sloba i Franjo obili Titove brave, najpre u njegovim rezidencijama, a potom u skladištima oružja i municije!
predatortz predatortz 09:57 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

vcucko
predatortz
.

Meni nešto neverovatno, da je on bio bravar.
Ako ništa drugo - paorsko/bravarske ruke da sviraju klavir?
Aj'te molim vas.


Ekskurzija, 8. razred. Kumrovec, izlazimo iz autobusa.
Lokalci koji sede u bircu i podrugljivo, u pola glasa, komentarišu:

Opet Bosanci taže nekakvog Jožu.

gedza.73 gedza.73 10:37 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Filip Mladenović
A meni je neverovatno kako su Sloba i Franjo obili Titove brave, najpre u njegovim rezidencijama

A trebao bi da budeš ponosan što su učenici sledili svog učitelja


U vrećama je nađeno i ordenje, medalje, plakete, srebrno posuđe, upotrebni predmeti od zlata, uključujući krunu kraljice Marije, numizmatička zbirka... Osim čuvenog Ordena Karađorđeve zvezde, koji je pripadao kraljici Mariji, pronađen je i izuzetno vredan orden “Za boj i slobodu Petar Prvi 1904”, sa krunom i krstom, optočen rubinima i brilijantima. Veštak Dupalo zaključio je tada da su nakit i ordenje pripadali Karađorđevićima.



Na jednom privesku postoji natpis “Petar, rođen 6. septembra 1923, kršten 21.11.1923. u Beogradu”, koji je očigledno pripadao kralju Petru Drugom.


highshalfbooze highshalfbooze 10:42 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz

Ekskurzija, 8. razred. Kumrovec, izlazimo iz autobusa.
Lokalci koji sede u bircu i podrugljivo, u pola glasa, komentarišu:

Opet Bosanci taže nekakvog Jožu.



E, tad su trebala muda da se kaže "Jeb'o te bravar!" onima koji bravara traže.
Sad to svaka pizda može da kaže onome koji kaže da je postojao neki bravar.
predatortz predatortz 11:01 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

highshalfbooze
predatortz

Ekskurzija, 8. razred. Kumrovec, izlazimo iz autobusa.
Lokalci koji sede u bircu i podrugljivo, u pola glasa, komentarišu:

Opet Bosanci taže nekakvog Jožu.



E, tad su trebala muda da se kaže "Jeb'o te bravar!" onima koji bravara traže.
Sad to svaka pizda može da kaže onome koji kaže da je postojao neki bravar.


Ova pizda je tad imala 14 godina.

No, ti imaš malo čudan pogled na svet.

Čim u nekom društvu ne smeš glasno da kažeš ko jebe predsednika, to društvo nije ni za qratz i vodi ga diktator.
A o sledbenicima diktatora nemam baš visoko mišljenje.
Ako je takvim u redu da se zbog vica ili psovke na račun bilo koje osobe u javnom životu, politici, kulturi... robija - onda nisu u vinklu i u njima čuči mali paćenik, sadista, koji nema priliku da se iživljava. No, iskoristiće je čim se steknu uslovi za to. To su oni žbirovi koji su tamo gde treba prenosili šta pričaju komšije, zbog kojih se robijalo po 133. članu, zbog kojih su ljudi upućivani na Goli otok.
rodni rodni 11:05 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Filip Mladenović
I posle bravara smo imali šansu da se izvučemo i danas budemo u rangu Češke, Slovačke i Madjarske!

Ante Marković: "Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope!"

Ovo upozorenje je stiglo 1989. godine, u vreme rušenja Berlinskog zida, ali uzalud!

Pa kako to!?
Tako superioran sistem, sa takvom statistikom - pukao ko pička!?
Šta to Mijat i ti ne vidite?
predatortz predatortz 11:07 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Pa kako to!?
Tako superioran sistem, sa takvom statistikom - pukao ko pička!?
Šta to Mijat i ti ne vidite?


Jbga, ovi što nam sad seru po blogu o bravaru i njegovim podvizima, nisu imali cojones da se suprotstave i brane bravarevo nasleđe, lik i delo.

Znaš, u ratu zna da frkne metak i da čoveka pogodi u oko.
Lakše je nositi tetki lek, a kad sve prođe kurčiti se po blogu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:15 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

rodni
Filip Mladenović
I posle bravara smo imali šansu da se izvučemo i danas budemo u rangu Češke, Slovačke i Madjarske!

Ante Marković: "Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope!"

Ovo upozorenje je stiglo 1989. godine, u vreme rušenja Berlinskog zida, ali uzalud!

Pa kako to!?
Tako superioran sistem, sa takvom statistikom - pukao ko pička!?
Šta to Mijat i ti ne vidite?


Da je bilo po Anti Markoviću, a ne po Slobi i Franji, danas bi Srbija bila u rangu Češke!
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:20 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

highshalfbooze
predatortz

Ekskurzija, 8. razred. Kumrovec, izlazimo iz autobusa.
Lokalci koji sede u bircu i podrugljivo, u pola glasa, komentarišu:

Opet Bosanci taže nekakvog Jožu.



E, tad su trebala muda da se kaže "Jeb'o te bravar!" onima koji bravara traže.
Sad to svaka pizda može da kaže onome koji kaže da je postojao neki bravar.


Pa ne znam sad da li se to zove imati muda ili biti kreten isterivati verbalno a da nista nece promeniti gde mozes da zaglavis robiju a porodica da ti bude sikanirana.

Ja sam sigurna da je takvih malo. Ovako sad i sa sigurne pozicije svako moze da se poziva na bicem po tudjoj guzici, to je najlakse.

Uostalom zar je lose to sto danas svako pa i budala moze da prica sta hoce?

Zar je bilo bolje kad se nije moglo/bilo kaznjivo?
highshalfbooze highshalfbooze 11:21 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz

No, ti imaš malo čudan pogled na svet.


Moguće zbog toga što nikada nisam išao u Kumrovec.
predatortz predatortz 11:25 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

highshalfbooze
predatortz

No, ti imaš malo čudan pogled na svet.


Moguće zbog toga što nikada nisam išao u Kumrovec.


Ne bih ni ja, ali malo je mnogo očekivati od četrnaestogodišnjaka da ne ide na ekskurziju sa drugarima jer će jedno popodne ići do Kumrovca.

rodni rodni 11:26 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Filip Mladenović
rodni
Filip Mladenović
I posle bravara smo imali šansu da se izvučemo i danas budemo u rangu Češke, Slovačke i Madjarske!

Ante Marković: "Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope!"

Ovo upozorenje je stiglo 1989. godine, u vreme rušenja Berlinskog zida, ali uzalud!

Pa kako to!?
Tako superioran sistem, sa takvom statistikom - pukao ko pička!?
Šta to Mijat i ti ne vidite?


Da je bilo po Anti Markoviću, a ne po Slobi i Franji, danas bi Srbija bila u rangu Češke!

Pa koliko si ti imao godina kada se pojavio taj tvoj čudotvorac Ante Marković?
I šta si radio tada?
Eeee, vidiš - ja sam tada radio u fabrici kao glavni inženjer za industrijsku elektroniku.
I imao platu 400 maraka (kakve idiotarije o 2, 3 ili 4 hiljade maraka sam se naslušao) - i onda, iz čista mira, plata sledeći mesec skoro duplo.
Pitam ja neke takve stručnjake kao ti - pa kako to sada, da li smo otpustili pola zaposlenih, da li smo proizveli duplo više toga što smo proizvodili - otkuda takve plate odjednom.
I znaš šta su mi takvi stručnjaci kao ti odgovarali tada (jbg, ja bio samo inženjer) --- ma, boli te kurac - dok traje nek traje.
I trajalo do jaja!
A Čmarković osnivao partiju na Kozari?!
Do mojega!
Što nije osnovao u Zagrebu?
No, najbitnije od svega što komunalci (i ljubitelji dragoga druga Tite) nemaju odgovor na trivijalno pitanje - kako se to tako savršeno društvo koje je napravio dragi im drug Tito - rasplao ko pička?
highshalfbooze highshalfbooze 11:30 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

apacherosepeacock

Uostalom zar je lose to sto danas svako pa i budala moze da prica sta hoce?

Budale su uvek mogle da pričaju šta hoće. Zato su od vajkada postojale dvorske budale.

I stvarno treba imati kratku pamet pa zaboraviti da je nekome paljena kuća, da su ubijani, bespravno lišavani slobode, i na sve načine šikanirani, zbog javne reči danas.
highshalfbooze highshalfbooze 11:32 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Ne bih ni ja, ali malo je mnogo očekivati od četrnaestogodišnjaka da ne ide na ekskurziju sa drugarima jer će jedno popodne ići do Kumrovca.


Ja sam bio te sreće, pa sam se rodio sa osamnaj's.
predatortz predatortz 11:35 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

I stvarno treba imati kratku pamet pa zaboraviti da je nekome paljena kuća, da su ubijani, bespravno lišavani slobode, i na sve načine šikanirani, zbog javne reči danas.


I to je anomalija društva. O kojoj se govori, sme da se govori, vode se sudski postupci. Svakako, protiv te anomalije se treba boriti, javno je osuđivati i insistirati na zadovoljenju pravde.

No, u bravareva vremena to nije bila anomalija. To je bilo sistemsko rešenje - ne dozvoliti drugima da se organizuju, udružuju u političke organizacije, da provere svoje stavove na slobodnim izborima, da biraju i budu birani. Ko je to tražio, hapšen je i suđen na dugogodišnju robiju.

Hteli vi to videti ili ne, taj sistem je u osnovi bolestan. Kao i svaki koji priznaje samo jednu ideju, jedan stav, i insistira na tome da je to jedini pravi put.
rodni rodni 11:37 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

apacherosepeacock
highshalfbooze
predatortz

Ekskurzija, 8. razred. Kumrovec, izlazimo iz autobusa.
Lokalci koji sede u bircu i podrugljivo, u pola glasa, komentarišu:

Opet Bosanci taže nekakvog Jožu.



E, tad su trebala muda da se kaže "Jeb'o te bravar!" onima koji bravara traže.
Sad to svaka pizda može da kaže onome koji kaže da je postojao neki bravar.


Pa ne znam sad da li se to zove imati muda ili biti kreten isterivati verbalno a da nista nece promeniti gde mozes da zaglavis robiju a porodica da ti bude sikanirana.

Ja sam sigurna da je takvih malo. Ovako sad i sa sigurne pozicije svako moze da se poziva na bicem po tudjoj guzici, to je najlakse.

Uostalom zar je lose to sto danas svako pa i budala moze da prica sta hoce?

Zar je bilo bolje kad se nije moglo/bilo kaznjivo?

Ja sam bio takav!
No, tada sam bio mlad - i mogao sam to da nosim.
Mislim, ne tražim za to spomenicu - da prostiš, jebe mi se (ovo nije upućeno tebi, nego, najviše meni samom).
I ništa to ne smatram kapitalnim i slično.
Ja sam takav čitav život - i spreman sam (odavno) na raznorazne sankcije.
Ono što si ti poslednjom rečenicom podcrtala kao dihotomiju - nikada mi neće biti jasno da ljudi (ne mislim tu na nepismene) mogu da hvalospevljuju jednopartijski diktatorski sistem - dragog im Faraona Tite?
Mislim - jasno mi je.

I onda se pojavljuju hvalospevni čaršafi budalčina koji ne mogu da odgovore na elementarna pitanja - kako to da je to tako dobro tako usrano propalo?
I onda te budalčine ne mogu da na to odgovore jednom rečenicom - ali su u stanju da čitave tomove bulšitizama rasprostiru o svemu drugom.
pecaros pecaros 11:41 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Filip Mladenović

Da je bilo po Anti Markoviću, a ne po Slobi i Franji


Svi ovi blogerski vajni antikomunisti, rojalisti, četnici, ljotićevci su, ako ne lično, onda srcem bili na Slobinom mitingu na Gazimestanu.
predatortz predatortz 11:43 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
Filip Mladenović

Da je bilo po Anti Markoviću, a ne po Slobi i Franji


Svi ovi blogerski, vajni antikomunisti, rojalisti, četnici, ljotićevci su, ako ne lično, onda srcem bili na Slobinom mitingu na Gazimestanu.


Boleo me tuki za Slobu. A da nam je, od aprila '94., prešao preko Drine u RS, verovatno se živ ne bi vrnuo u Srbiju.
Zato nije ni prelazio.
pecaros pecaros 11:48 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz

Boleo me tuki za Slobu. A da nam je, od aprila '94., prešao preko Drine u RS, verovatno se živ ne bi vrnuo u Srbiju.
Zato nije ni prelazio.


Bio si za njegovu prekodrinsku ispostavu. A '94. više ionako nije bitna nizašta.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:50 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

highshalfbooze
apacherosepeacock

Uostalom zar je lose to sto danas svako pa i budala moze da prica sta hoce?

Budale su uvek mogle da pričaju šta hoće. Zato su od vajkada postojale dvorske budale.

I stvarno treba imati kratku pamet pa zaboraviti da je nekome paljena kuća, da su ubijani, bespravno lišavani slobode, i na sve načine šikanirani, zbog javne reči danas.


To je i dalje u sferi incidenta, nije pravilo ako umes da napravis razliku. Desava se i u drzavama sa jako dugackom tradicijom ljudskih prava, sloboda, demokratije i bogatstva.. na zalost ali desava se, nema savrsene drzave.

U diktaturama to je redovna stvar. Pravilo.

Poenta je da svi imaju slobodu govora a budala ima uvek i bice ih. One ne mogu da budu izgovor ni za sta a narocito ne za ukidanje slobode govora.


predatortz predatortz 11:51 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
predatortz

Boleo me tuki za Slobu. A da nam je, od aprila '94., prešao preko Drine u RS, verovatno se živ ne bi vrnuo u Srbiju.
Zato nije ni prelazio.


Bio si za njegovu prekodrinsku ispostavu. A '94. više ionako nije bitna nizašta.


Vidiš, tu silno grešiš.
On je u Radovanu Karadžiću video mnogo veću političku pretnju nego u svim opozicionarima Srbije u zbiru.
predatortz predatortz 11:53 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!


U diktaturama to je redovna stvar. Pravilo.


Zanimljivo je da današnji kritičari anomalija ne vide da su te anomalije bile pravilo u društvu koje oni veličaju.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:58 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Ja sam bio takav!


Ma ok. kad si sam odgovoran za sebe ali ako time dovedes svoje najmilije u nezavidan polozaj ili jos gore, jbg. onda nije bas laka odluka. Zato kazem - malo je onih koji su spremni sve to da zrtvuju. Strah i kazna su veoma mocne poluge odvracanja.. makar i neko vreme.

Pogledaj S. Koreju, mesavina svega najgoreg iz tog domena, a nakon 70 godina je unikatni eksperiment parexelans nad ljudima.
gedza.73 gedza.73 12:00 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz

U diktaturama to je redovna stvar. Pravilo.


Zanimljivo je da današnji kritičari anomalija ne vide da su te anomalije bile pravilo u društvu koje oni veličaju.

Vide. Ali ih gurnuli njihovi klonovi od astala pa ne dobijaju mrvice. Ne bune se oni zbog sistema, bune se zbog sebe.
solo solo 12:02 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

kako se to tako savršeno društvo koje je napravio dragi im drug Tito - rasplao ko pička?


Ma šta se raspalo? Samo se malo prenovokomponovalo. Nikad nije bilo bolje kome je bolje.


pecaros pecaros 12:03 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

apacherosepeacock

U diktaturama to je redovna stvar. Pravilo.


Pravilo da su tada nekome (ikome) paljene kuće? Vau...

apacherosepeacock

Poenta je da svi imaju slobodu govora


Samo što govor ne stiže tamo gde treba. I zapale ti kuću.

Ali, može ova rasprava da se, uobičajeno, otegne u beskraj a da se zaboravi na temu. A tema je jedan uravnoteženo napisan, neostrašćen, objektivan tekst.
pecaros pecaros 12:13 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz
pecaros
predatortz

Boleo me tuki za Slobu. A da nam je, od aprila '94., prešao preko Drine u RS, verovatno se živ ne bi vrnuo u Srbiju.
Zato nije ni prelazio.


Bio si za njegovu prekodrinsku ispostavu. A '94. više ionako nije bitna nizašta.


Vidiš, tu silno grešiš.
On je u Radovanu Karadžiću video mnogo veću političku pretnju nego u svim opozicionarima Srbije u zbiru.


Ja njih vidim kao saizvršioce. Po onome što sam čitao, Karadžić je bio pretnja utoliko što je bio svojeglav i bio pretnja po planove iz centrale. Ako misliš da si, glasanjem za Karadžića, bio protiv Slobe, u teškoj si zabludi.
pecaros pecaros 12:23 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz

Devedesete nisu bile vreme za glasanje nego za delanje.


Pa, bili su i tamo izbori koji su te opredelili na koju ćeš stranu.

Najposle, ako si ti zadovoljan, da ne diramo.
predatortz predatortz 12:26 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
predatortz

Devedesete nisu bile vreme za glasanje nego za delanje.


Pa, bili su i tamo izbori koji su te opredelili na koju ćeš stranu.

Najposle, ako si ti zadovoljan, da ne diramo.


Udaren je temelj.
Na pravno nasilje, a potom i na fizičko, adekvatno je odgovoreno.
U svakom slučaju, nije loše ispalo.
nask nask 12:37 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Čim u nekom društvu ne smeš glasno da kažeš ko jebe predsednika, to društvo nije ni za qratz i vodi ga diktator.

U Kraljevini Nizozemskoj je namerno psovanje (tako stoji u kvalifikaciji dela: namerno) kralja tj. suverena krivično delo za koje se može dobiti do pet godina robije. Mislim da se za psovanje bravara manje dobijalo, barem ako nisi bio član. Kevin ćale je dobio u dva navrata po tri meseca za navedeno delo, 1950. i 1951. Mada jeste da su ga i malkice mlatili prilikom prevaspitanja, a to je danas nezamislivo. Ipak se napredovalo.

edit Zar se vama ne čini da je upoređivati prošlost i sadašnost na ovaj način totalno besmislena rabota.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:39 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
apacherosepeacock

U diktaturama to je redovna stvar. Pravilo.


Pravilo da su tada nekome (ikome) paljene kuće? Vau...

apacherosepeacock

Poenta je da svi imaju slobodu govora


Samo što govor ne stiže tamo gde treba. I zapale ti kuću.

Ali, može ova rasprava da se, uobičajeno, otegne u beskraj a da se zaboravi na temu. A tema je jedan uravnoteženo napisan, neostrašćen, objektivan tekst.


Pravilo je da nemas izbora, da ti je oduzeta imovina, da nemas slobodu kritikovanja vlasti i onih koji plaze za njima i obnasaju njihove interese, da ako se bunis da imas kaznu, da imas robiju, da mozes da nestanes netragom, da moze da ti bude sudjeno za krivicno delo a i tvom advokatu koji te brani, da mozes da ostanes bez gradjanskih prava, da mozes da popijes metak u celo itd.

Sad ti slobodno nastavi da cmizdris za izuzecima dok se oblizujes na pravila.
gedza.73 gedza.73 12:40 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
A tema je jedan uravnoteženo napisan, neostrašćen, objektivan tekst.

jbg. odu ti pametni (Walt Bogdanich... won the Pulitzer Prize in 1988 for his articles in The Wall Street Journal on substandard medical laboratories. He has also won three George Polk Awards and an Overseas Press Club Award), ostane ti škart koji nabaca floskule, pomene Đinđića, zahvati i sve i ništa kako bi oduševio široke narodne mase a izostavi

Đinđić
Stavljanje komunističkih ili socijalističkih ustanova van zakona u stvari predstavlja ispunjavanje elementarnog uslova za bilo kakve suštinske promene. Ovo važi za sve države u kojima je isproban projekt pravljenja istorije po meri ideologije

Naše propadanje kao naroda je uslovljeno time što se naša vlast '88. godine opredelila za očuvanje komunizma.", rekao je svojevremeno Đinđić.


stanje koje treba da bude promenjeno. Ono je formirano pod neposrednim dejstvom lažne socijalne (socijalističke) države, koja je individuama oduzimala svaku inicijativu, ali ih je zauzvrat opskrbljavala elementarnim sredstvima za preživljavanje. Na taj način je nastalo društvo politički i ekonomski nepunoletnih ljudi. Njihovo participiranje u zajedničkom životu ograničavalo se na forme nametnutog parazitiranja, koje je u ekonomskoj sferi završavalo kao trošenje zatečenih resursa.
Zoran Đinđić

posebno oni mali, siroti hrčki po kancelarijama
Ноћас је покушај комунистичке мањине довео до уништења почетка парламентарне демократије у овој земљи. Скупштине, која је ваша и наша заједничка кућа, боримо за минимум слободе, та слобода у овој земљи не постоји.
Борисав Пекић 9.март


Pobedili ovi sa petokrakom.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:43 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

nask
Čim u nekom društvu ne smeš glasno da kažeš ko jebe predsednika, to društvo nije ni za qratz i vodi ga diktator.

U Kraljevini Nizozemskoj je namerno psovanje (tako stoji u kvalifikaciji dela: namerno) kralja tj. suverena krivično delo za koje se može dobiti do pet godina robije. Mislim da se za psovanje bravara manje dobijalo, barem ako nisi bio član. Kevin ćale je dobio u dva navrata po tri meseca za navedeno delo 1950 i 1951. Mada jeste da su ga i malkice mlatili prilikom prevaspitanja, a to je danas nezamislivo. Ipak se napredovalo.


Zna li se da je iko robijao u novije vreme zbog toga sto je zapljunuo Beatrix?
Od onih demonstracija na Damu '80, recimo, njih koliko hoces je nosilo transparente 'Kraljicu nam jebe Svaba', princ je bio Hitler jugend, Beatrix je kreten, ua monarhija Oranje i slicno..

Ma sta robijao, dobio makar novcanu kaznu za to?





predatortz predatortz 12:52 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

U Kraljevini Nizozemskoj je namerno psovanje (tako stoji u kvalifikaciji dela: namerno) kralja tj. suverena krivično delo za koje se može dobiti do pet godina robije.


U jednoj od USA država, ne sećam se kojoj, postoji zakon po kom je zabranjen oralni seks.
Samo, niko ne robija po tom zakonu.

nask nask 12:55 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Zna li se da je neko robijao u novije vreme

Od uvođenja 1830. tog krivičnog dela do dan danas: redovno.
princ je bio Hitler jugen

Princ Klaus, pokojni muž bivše keraljice Beatriks je bio član hitler jugenda, mada su tada sva deca u Nemačkoj bila obavezna da budu član. Njemu bilo 13 godina kad je rat počeo. Princ Bernard, otac od Beatriks, je bio član NSDAP i SA od 1933., dobrovoljno i kao punoletan.
nask nask 12:57 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

niko ne robija po tom zakonu.

Napiso sam već gore kao odgovor komšinici, u Kraljevini Nizozemskoj se i dan danas redovno robija zbog uvrede suverena.
gedza.73 gedza.73 13:03 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

nask
Princ Bernard, otac od Beatriks, je bio član NSDAP i SA od 1933., dobrovoljno i kao punoletan.

Holandski pokret otpora ga je verovatno streljao ili mu bar zabranio povratak u zmelju uz oduzimanje svih građanskih prava a u njegove dvorce uselio politkomesare sa kursevima iz Moskve nakon čega se Holandija industrijalizovala, opismenila i bila četvrta u svetu. Što je dovelo do masovnog iseljavanja Holanđana na Balkan.
pecaros pecaros 13:07 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

apacherosepeacock

Pravilo je da nemas izbora, da ti je oduzeta imovina, da nemas slobodu kritikovanja vlasti i onih koji plaze za njima i obnasaju njihove interese, da ako se bunis da imas kaznu, da imas robiju, da mozes da nestanes netragom, da moze da ti bude sudjeno za krivicno delo a i tvom advokatu koji te brani, da mozes da ostanes bez gradjanskih prava, da mozes da popijes metak u celo itd.


Šta je u ovom tvom galimatijasu izuzetak, a šta pravilo? I šta je tu nešto što se danas ne događa, čak i u goroj formi? Nekako me mrzi da se upuštam u dekonstrukciju ovoga što si napisala.

Samo da dodam - nije se smelo dirati u Tita i ideologiju. Svita i njihovi interesi... to me više asocira na današnje vreme. Na neke Jutke i one što prave betonske cipele.



apacherosepeacock apacherosepeacock 13:09 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

nask
Zna li se da je neko robijao u novije vreme

Od uvođenja 1830. tog krivičnog dela do dan danas: redovno.
princ je bio Hitler jugen

Princ Klaus, pokojni muž bivše keraljice Beatriks je bio član hitler jugenda, mada su tada sva deca u Nemačkoj bila obavezna da budu član. Njemu bilo 13 godina kad je rat počeo. Princ Bernard, otac od Beatriks, je bio član NSDAP i SA od 1933., dobrovoljno i kao punoletan.


Ja sam gledala dokumentarac o tadasnjim demonstracijama protiv monarhije nafilovanim uvredama kakvim hoces na racun monarhije, Beatrix upravo krunisanoj te godine sa sve ucesnicima tadasnjim koji o tim vremenima pricaju.

Niti jedan nije robijao niti povukao konsekvence zbog ucestvovanja u neredima. Ni jedan. Gde su onda nestali ti sto su redovno robijali?

Nije bio samo kao decak u HJ. vec je stupio i u Wehrmacht '44 kao punoletan, pre kraja rata.. (princ Klaus)
rodni rodni 13:10 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

pecaros
Filip Mladenović

Da je bilo po Anti Markoviću, a ne po Slobi i Franji


Svi ovi blogerski vajni antikomunisti, rojalisti, četnici, ljotićevci su, ako ne lično, onda srcem bili na Slobinom mitingu na Gazimestanu.

Nebitno gde me ti svrstavaš, niti me to zanima - no da priupitam.
Pošto vidim da si ti poznavaoc događaja na Gazimestanu - da li je Slobo tada rekao 'niko ne sme da vas bije' ili je rekao 'poklaćemo sve koji nisu Srbi'?
Pronađi mi to - ne verujem da će ti biti teško.
Ako je rekao ono prvo - onda sam i ja srcem za to.
Zašto bi to ikome bilo sporno?
Usput - pretpostavljam da ćeš, kao stručnjak za srpska nepočinstva, ovo drugo pronaći i u onom Memorandumu - tako često pominjanom.
Pa ako ti nije teško - jer vidim da se antiSrbi i na taj Memorandum često pozivaju.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:14 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!


Šta je u ovom tvom galimatijasu izuzetak, a šta pravilo? I šta je tu nešto što se danas ne događa, čak i u goroj formi? Nekako me mrzi da se upuštam u dekonstrukciju ovoga što si napisala.


Ako te mrzi sta se guras?

Ja svakako ne podrzavam, ne smatram normalnim niti mi pada na pamet da napisem ista u odbranu paljenja tudje imovine, nedajboze ubistava, siledzijstva partijskog danas ili u bilo kom vremenu od strane vlasti.

Koliko vidim samo ti (i tvoji istomisljenici) relativizujes i poredis vreme kada je to bilo uvrezena praksa za razliku od vremena kada nije. Imas izbor danas, pre toga ga nisi imao. Tacka.




nask nask 13:20 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Holandski pokret otpora ga je verovatno streljao

Najveća ironija u svemu tome je to da je princ Bernard od 1944. bio komandant tzv. unutrašnjih oružanih snaga (njihova vojska u otadžbini) a posle rata su mu veterani održavali i parade. Mada da budem iskren izbacilo ga (verovatno 1937.) iz NSDAP i SA, nije plaćao članarinu. Ovo je ozbiljno. Inače ozbiljno korumpiran i ljigav tip čoveka koji se celog života bavio samopromocijom.
pecaros pecaros 13:21 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

gedza.73
ostane ti škart koji nabaca floskule, pomene Đinđića, zahvati i sve i ništa kako bi oduševio široke narodne mase a izostavi


M'da... taj građanski škart. Kad već nije ljotićevac, bolje da je makar komunista.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:25 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Đinđić
Stavljanje komunističkih ili socijalističkih ustanova van zakona u stvari predstavlja ispunjavanje elementarnog uslova za bilo kakve suštinske promene. Ovo važi za sve države u kojima je isproban projekt pravljenja istorije po meri ideologije

Naše propadanje kao naroda je uslovljeno time što se naša vlast '88. godine opredelila za očuvanje komunizma.", rekao je svojevremeno Đinđić.


Izgleda da Djindjica svi vole, svi ga postuju, svi se pozivaju na njega ali ga niko ne cita niti ferma sta je rekao u isto vreme. Ni Pekica. Ni...

Cudno.

(osim onih foliranata sto su ga pljuvali zivog a hvalospevaju mrtvog)
nask nask 13:31 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Gde su onda nestali ti sto su redovno robijali?

Guglaj, ima koliko hoćeš. Naravno sve su kazne uglavnom uslovne ili društveno koristan rad i naravno novčane, do 4100 evra. Mada onaj jadnik Erwin-waxinelichtgooier prošao malo gore, sem robije još ga proglasiše ludim.

Nije bio samo kao decak u HJ. vec je stupio i u Wehrmacht '44 kao punoletan, pre kraja rata.. (princ Klaus)

Misliš da je imao izbor. Bili su tako između ostalih i Gras, Brand, Šmit ... ma ko nije. BTW nije bio punoletan, falilo mu par meseci, evo sad sam mu proverio krštenicu i člansku kartu. I ja sam bio Titov pionir i omladinac, niko me nije ni pitao.
vcucko vcucko 13:45 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Filip Mladenović
A meni je neverovatno kako su Sloba i Franjo obili Titove brave, najpre u njegovim rezidencijama, a potom u skladištima oružja i municije!

To nije neverovatno, odn. to mi je jasno kako. Moglo im se.
To što su posle njega došli grđi i gori, ne znači da je on bio dobar.
Moja primedba je bila o Joži koji je čuvao krave i radio za strugom, a posle svirao klavir i rasturao valcer. Ne uklapa mi se.
hoochie coochie man hoochie coochie man 13:50 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

E, tad su trebala muda da se kaže "Jeb'o te bravar!" onima koji bravara traže.
Sad to svaka pizda može da kaže onome koji kaže da je postojao neki bravar.

Nije valjda, bogtejebo, da se to smatra pozitivnom stvari?

Da ti trebaju muda da bi rekao ono što misliš?

Posle kažu ne, nije komunizan ostavio posledice.

A niko, ali baš niko, posebno ne highshalfbooze, neće priznati da je lično žrtva i rob komunizma.

Jebo vas Tita, petokraka, komunizam i avnoj.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:48 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

Ovi danas em nas jebu u zdrav mozak, em otimaju pare naveliko, bez tendera ili sa...

I zato je Srbija danas najsiromašnija zemlja u Evropi. I zato joj treba još 20 godina da bi dostigla BDP iz 1989. godine!

I zato gradjanstvo masovno beži iz ove i ovakve Srbije.

I zato je prošle godine SPC odlikovala Sinišu Malog ordenom Velikomučenika Kragujevačkih prvog stepena, uz blagoslov patrijarha Irineja!
cmix909 cmix909 14:53 22.05.2020

Re: Jeb'o te bravar!

predatortz
...Ne bih ni ja, ali malo je mnogo očekivati od četrnaestogodišnjaka da ne ide na ekskurziju sa drugarima jer će jedno popodne ići do Kumrovca.

Ja sam isao vise-manje svojevoljno. Vozio me, kao cetrnaestogodisnjaka, V. Tabaaakovic, pukovnik u penziji i partizanski pilot -- od Tresnjevke do svoje vile-vikendice u Samoboru, koja je bila odmah do bravarove, pa hajde da i to sveto mesto posetim(o). Zacudio sam se velicini i opremljenosti. Koju godinu kasnije cuo sam ogovaranja da je bravar u stvari zidar, ali vise se nisam cudio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana