Životni stil

circulus vitiosus (или) пут ка метастварности

Черевићан RSS / 22.01.2020. u 01:30

                 jer u snu zaspati donosi buđenje u nekom drugom životu (г. С. Павић)
прижељкивао сам одвајкада медитацију на врелу испупчене воде што би чинило неоноар приче узбудљивим и атрактивним за умишљај читаоца, али ми се то не остварује ,нити ће, замагљујући ми перцепцију бинокуларног указа сиве свакидашњице,неминовности на коју сам осуђен.
с'тога све чешће сам дилемичан да ли да се определим разговору са окружењем, тој радикалној трансформацији нас самих, а то значи размишљати, осећати и живети луцидно, реалистично и конкретно, никако само емотивно и великодушно, него анализирајући тренутну ситуацију, а имајући притом адуте за акцију. питање је само путева којима акција треба да буде артикулисана ,но никако подложна осипању, нестална и променљива.па све ми то опет онда заличи на тривију свакидашњице и шта друго него у доконим сатима да се предам писању јер оно не тражи оштроумност. добро, известан ниво интелигенције, образовања и знања не може се пренебрегнути за такво делање, али то је прилично спор посао који ми највећма пасује јер лаганицом-пензионерски изразе своје свести стављам у форму приче чија се линеарна путања претвара у цикличан ток - кружење мотива у венцу мешања казивања тако да се готов текст (к'о и Ešer-ов цртеж)
         eserzablogfeb20zmjcl.jpg

 

 

може посматрати увек другим очима као умишљена вожња бродом са два дијаметрално спојена прамца, амотамо, уз наглашен труд да све то није пропраћено изливима испразне скрибоманије.
У том послу често се упитам како изгледа мој читалац и како звучи његов коментар прочитаног да ли приговара нечему или му је естетска релевантност критеријум (пр)оцењивања текста,да ли ме препоручује знанцима.штури коментари испод мојих блогопостова веома ретко о томе говоре но како ми је блогочиталаца временом све више уображавам да сам списатељ за сутрашњицу,што и није тако лоше, а то с'тога је умеће ми да оквири једне приче нису никада јасни и оштро подељени од наслова првих редака и облика који осамостаљује, па је она упућена у систем упућивања у друге текстове, друге реченице, она је чвор у мрежи, што ствара мамљивост тематске ширине тјст нагони читаоца ка даљем читању, што само може да нас оплемени и на моменат склони од сивила дневних збивања у окружењу јер течна, једноставна и резонантна реченица, заводљива снолика атмосфера, лепеза необичних карактера и занимљивих прича су оно што нам увек гарантује јединствено читалачко искуство. додуше, да ли блоговска и фејс активност није, у већој или мањој мери, реалан и временски значајан део наших живота јер познато је од искона да магија приповедања je израстала из обичних догађања и призора свакодневнице градeћи слојевито и богато разгранато прозно ткиво пружајући уједно читаоцу својеврсни кључ за разумевање ових, понекад тајанством недорека прожетих приповести jer нема другог упоришта од оног које нуди сећање. наиме, прича се не догађа у самом наративу, она се дешава у нама, те је стога идентификацијски процес кудикамо интензивнији.

искрено, преферирем разглобљену причу која под велом неке измаглице као да нема почетка и ретко се завршава на крају, јер ме попут изобличених сенки на зиду задиви пре него бих и стигао да схватим шта се дешава у њој. она за мене оживљава оно што ми подсвешћу указује (а ја то дословце записао ) но читалац у ово не мора да поверује, јер и писац ових редова почиње сумњати, обзиром да се или ништа није догодило, или ми се све причинило због пусте жеље дорека никад скрајнуте старе антиномије.... веровати-неверовати.

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:04 22.01.2020

Ovaj Vaš blogočitalac...

... iz sve snage navija, preferira i najradje čita Vaše erotske priče iz dečaštva i rane mladosti u Čereviću. I, naravno, nada se da nisu presahle.

Черевићан Черевићан 12:58 22.01.2020

vitia aetatis

u nadi da nisu presahle

искрено сам.... обрадован
госпон Војо Вашом јавком,
прца биће ......небрините се
Прича то је са ....наставком,

ХВАЛА да сте блогоприсутни коментаром
katapultican katapultican 12:06 22.01.2020

M'da!

с'тога све чешће сам дилемичан да ли да се определим разговору са окружењем, тој радикалној трансформацији нас самих, а то значи размишљати, осећати и живети луцидно, реалистично и конкретно, никако само емотивно и великодушно, него анализирајући тренутну ситуацију, а имајући притом адуте за акцију.


Kada god si u dilemi kako da se opredeliš - ti se vrati seksu.
Tu greške nema.
Черевићан Черевићан 13:19 22.01.2020

(не)опредељен

- ti se vrati seksu

к'о што горе г Воји рекох
циклично се сексу враћам,
а'л присетом оног бившег
сада Га се ..ретко лаћам,


г katapulticni .....ХВАЛА на комприлогу
mariopan mariopan 14:41 22.01.2020

Re: (не)опредељен

Mene privlači neobičan način pisanja koji je nesvakidašnji, onako kako se u tom kraju i govori. Kako taj govor ima svoju melodiju i takt, kad se čitanjem i uhom uhvati, dočarava priču na poseban način. Osim leporeka, ima tu i mudrosti, iskustva stečenog godinama... tu je pravo bogatstvo za onoga ko ga trazi i ko to ume prepoznati.

Još mi se dopada vrcav humor i vedar duh koji bih poželela i mlađim piscima, a Vama želim da nikad ne presahne.

I treće, škakljive priče iz mladosti bile su zaista simpatične, zabavne i ni malo uvredljive za ženski deo publike. Svega je bilo ali sa merom i dobrim ukusom, mada nisam ni sumnjala da moze biti drugačije.

Sve najbolje g. Čer
mirelarado mirelarado 15:17 22.01.2020

Re: (не)опредељен

mariopan
Mene privlači neobičan način pisanja koji je nesvakidašnji, onako kako se u tom kraju i govori. Kako taj govor ima svoju melodiju i takt, kad se čitanjem i uhom uhvati, dočarava priču na poseban način. Osim leporeka, ima tu i mudrosti, iskustva stečenog godinama... tu je pravo bogatstvo za onoga ko ga trazi i ko to ume prepoznati.

Još mi se dopada vrcav humor i vedar duh koji bih poželela i mlađim piscima, a Vama želim da nikad ne presahne.

I treće, škakljive priče iz mladosti bile su zaista simpatične, zabavne i ni malo uvredljive za ženski deo publike. Svega je bilo ali sa merom i dobrim ukusom, mada nisam ni sumnjala da moze biti drugačije.

Sve najbolje g. Čer


Сагласна с Мариопан 100% и придружујем се најбољим жељама, гос'н Чер.

Још да додам да је снага особеног и живописног језика којим пишете толика, да су многи Ваши језички каламбури постали саставни део блоговског жаргона од "офскроз" до "века кљокнутог".

Осим тога, кад су приповести упечатљиве, као што су Ваше, читаоци чврсто верују у ту метареалност, чак и ако дешавања у свакодневици нису текла баш сасвим онако како их приповедате. :)
NNN NNN 15:19 22.01.2020

Re: (не)опредељен

... zbog velike želje čitalaštva, gosn Чер uvodi 3. smenu
Черевићан Черевићан 16:33 22.01.2020

заокрета стварност

gosn Чер uvodi 3. smenu

како старим
имам једну ману,
ноћу бдијем
а куњам по дану


г 3N захвалан на комјавци
Черевићан Черевићан 16:44 22.01.2020

bih poželо

Sve najbolje

специфичност нсадцких дивана
неком штрчи други га прихвата,
од навика стицаних.......... подуго
другачијост је .........неочекивата

гђо mariopan годи када сте у блогокомдружењу
Черевићан Черевићан 17:08 22.01.2020

иди мидођи

дешавања и нису текла баш сасвим како их приповедате

садржаји причица се мојих труде
разглобљеност главом да сједине,
понекад се олако сагласе у томе
а понекад уз труд баш богме и не

гђо mirelarado хвала што (ми) подижете % feminoблого коментара
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:24 23.01.2020

Re: (не)опредељен

mirelarado
Још да додам да је снага особеног и живописног језика

Naravno, naravno... osobeni jezik g.Čera u ranoj mladosti je, verujem, privlačio sve one komšinice, kume i strine, ali ipak nije sve bilo u jeziku - imao je mladi Čer zasigurno tada i drugih kvaliteta.:)

Šalu na stranu, g.Ćer je, pisanja što se tiče, osobena i vrlo retka pojava, ne samo na ovom blogu, nego i daleko šire. Ne tako mali broj, njegovih sastava, kako ih on naziva, su rariteti prozne reči - originalni, ne samo po do sada nezabeleženom pravopisu i stilu, već i po, između čudne interpunkcije i šaljivog tona, skrivenim porukama.

Moguće, a želeo bih, da će to u bliskoj budućnosti još poneko iz ozbiljnijih kritičarskih krugova prepoznati, a ne samo mi njegovi ovdašnji blogočitatelji.
Черевићан Черевићан 19:48 23.01.2020

проође воз

da će to u bliskoj budućnosti iz ozbiljnijih kritičarskih krugova prepoznati

критике ме било какве
г Војо............окаснише,
оне посве промишљене
(ма колко ме оцрнише,

или пандан похвалише)
пишем 'нако сам знам како


пс
посебно захваљујем на комуказима Вам који сујету ми потачињу
katapultican katapultican 17:39 22.01.2020

M'da!

Ma, giv it avej!
Za doksumanutog, maksu i svo ostalo veselo društvo!

Черевићан Черевићан 18:56 22.01.2020

Great song

Just totally awesome .....the vocals and playing are awesome.

Thanks for sharing such a perfect performance,mr catapultic
katapultican katapultican 19:04 22.01.2020

Re: Great song

Черевићан
Just totally awesome ,the vocals and playing are awesome.....

Thanks for sharing such a perfect performance,mr catapultic

Not et ol!
Velkam!
amika amika 23:31 22.01.2020

Тајна секта

Вама је уско у временској и епској традицији, јер за сложена психичка стања и рафинирану унутрашњу причу недостају речи. Ви сте пронашли свој језик и синтаксу, за своју руку и душу. Као песме у прози које треба осетити да би се разумеле.
Међутим, читаоци... Будућност није на њиховој страни. Треба бити супротстављен нечему или свачему, једним делом неприлагођен да би се данас читало. Тајна секта „контраша“ и читалаца... Чека их судбина пушача – здраво тело ускоро ће захтевати и чист, прилагођен дух.
Черевићан Черевићан 01:09 23.01.2020

чије стране маам

ускоро ће ум захтевати чист и прилагођен дух

г amika богме посве мудро збори
читаоц је вазда писатељу проблем,
претпоставке захтева њихових
аутору изазов чиниће баш голем

ХВАЛА на промишљеном блогоуказу
denovo denovo 00:12 24.01.2020

Corona virus - otkud' sad to?


Da,stvarno - ,,circulus vitiosus (или) пут ка метастварности,,

размишљати, осећати и живети луцидно, реалистично и конкретно, никако само емотивно и великодушно,




Черевићан Черевићан 01:30 24.01.2020

здраво живо ајд' па подригиво

otkud' sad pa To

Menu свач'ји умем .......да поштујем
по Свету се .............наједох кој'чега,
преферирам пасуљ густ надробљен
док с'лади у подруму и вина нагуму,

из бурета .....што је од дрвета


ето, г. denovo, 謝謝你的貢獻


jednarecfonmoi jednarecfonmoi 12:16 24.01.2020

Re: здраво живо ајд' па подригиво

Ono sto se meni svidja kada vas citam iako mi nekad konstrukcije budu naporne( a ne odustanem) je sto se ne trudite da pisete da bi bili drugaciji, sto u svakoj prici ima velikog udela vaseg bica na prvom mestu a da li je nesto izmastano nije ni vazno i za kraj sama vasa licnost, sarm, oseca se iz svakog zapisa. Ako ste nekad davno kad su ve price bile stvarnost imali harizmu i magnet u dzepu, dusi, gde god, imate to i sad.

Mozda cete objaviti nesto uskoro ali da li ce to biti mnogocitano, ne odredjuje sam kvalitet, originalnost vec pravila danasnjeg doba koja ukljucuju marketing, medije, i slicno.
Черевићан Черевићан 12:49 24.01.2020

(не)зов читаности

citam iako mi nekad konstrukcije budu naporne

кад нагрну речи ми .......углави
потрудим се тачно да запишем,
(нема места ..ником сортирању
сем да ратосиљoм их оришем),

отуд конфуз уњима ...а мука при читањима

гђо jednarecfonmoi захваљујем Вам на упорности при праћењу ми састава!
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:40 24.01.2020

Re: (не)зов читаности

Черевићан
citam iako mi nekad konstrukcije budu naporne

кад нагрну речи ми .......углави
потрудим се тачно да запишем,

отуд конфуз уњима ...а мука при читањима

гђо jednarecfonmoi захваљујем Вам на упорности при праћењу ми састава!


Volim da citam vase tekstove.


zilikaka zilikaka 15:44 25.01.2020

Eto

У том послу често се упитам како изгледа мој читалац и како звучи његов коментар

Ima nas raznih, baš raznih.
Doduše, neki baš i nismo nešto, al tu smo da napravimo gužvu.
Черевићан Черевићан 18:45 25.01.2020

злоћко

Ima nas raznih, baš raznih

разноликост нас ...мене маами
у исчеку читања ме срце туче,
рачунам од ...толких... ваљда
неко ће на текст се .......навуче

гђо zilikaka не'до Бог да смо сви исти ...ФАЛА на блогодружењу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana