Sport| Zdravlje| Životni stil

TRČALA JE KEJOM DA SMRŠA A ONDA SE DESILO NEŠTO ŠTO…

Strongman RSS / 05.12.2018. u 11:45

Dobrih 15-20 kg viška, u roze odevena, sa trenericom preko dupeta vezanom (kamuflaža), flašica vode po Nadi Macuri. Zajapurena kao trči, kao hoda. Nije joj dobro. Skoro kao status na fejsu "hodam, sapletem se, padnem, namestim krunu ,ustanem i nastavim". Samo što je bila malo deblja. Upadljiva roze gomila je svakodnvno trčala pored moje teretane i bilo ju je teško ne zapaziti teretane.

Julie-Too-Fat-To-Run-Photoshoot-1_CL.jpg
Prođe leto, dođe jesen, ona trči i dalje, samo obukla onu trenericu, kojom je

 

 

 

probala da sakrije onu zadnjicu koju Ameri nazivaju u slengu "trunk full of junk"... Profesionalno deformisan odmerim je i ne vidim ama vaš nnikakve promene. Možda ima malo više kondicije ali mi ne liči da je smršala. Ređe hoda, više trči i ne izgleda kao da se rastaje od duše.
Prođoše još par nedelja, zagovni se vreme, počeše kiše kad eto je komšika u teretani kod mene.
- Dobar dan koliko košta da koristim traku?
- Nemamo traku
Ja zaista nisam pristalica trake "a ono što je tada objasnio Strongman će mrzeti personalni treneri"
- Kako nemate traku?
- Pa šta će nam?
- Pa ako neko želi da smrša...
- A što misliš da ćeš da smršaš trčanjem?
Pitam ne otkrivajući još da je viđam i da pratim situaciju.
- Trčanjem se topi salo valjda?
- Pa kako ti ide? Vidim od letos trčiš... Ta roze odevna kombinacija, flašica vode, ... Teško je bilo ne zapaziti tie.
- Ma šta znam... Imam više kondicije ali izgleda treba više da trčim.
Da ubrzam malo radnju. Objasnim joj da trčanjem samo ubija metabolizam smanjujući i onako malu mišićnu masu. Objasnim da je put u podizanju snage i mišićnog indeksa i da će to ubrzati metabolizam (o tome u sledećim kolumnama sada samo mali tizer)...
- Ali ja ne želim više mišiće. Imam ih previše. Vidi koliko imam jake ruke.
Ti si debela a ne mišićava, pomislim se a izgovorim. Opredelim se za moju omiljenu doktrinu koju primenjujem kod "ja imam dovoljlno mišića" žena i onih "ja imam krupne kosti"
- Pa hajde ako sti toliko mišićava da radimo sklekove
I ona ne može ni jedan, kao što sam pretpostavio.
- Izvini pa gde su ti ti mišići?
Ona me gleda...
Pa dobro imam nefunkcionalne mišiće.
Ha ha... Pa nefunkcionalni mišići ne postoje, daga komšika.
Vidim promenu na licu kad joj se se ugasio jedan od kanalal opravdanja.
- Hajd ovako... Vidim da imaš volju. Dozvoli ja da ti vodi trening mesec dana i da ti pošaljem na mail plan ishrane gratis pa pričamo za mesec dana... I ne boji se nećeš da se prebilduješ, žene nemaju taj gen... A i ako se prebilduješ pa prestaneš da vežbaš to splasne za nedelju dana.
Ona me gleda.... Kao da je teram da se skine gola na roditeljskom sastanku.
Hajde da pretpostavimo da ja nešto znam i onako nemaš šta da izgubiš osim kilograma. Veruj mi biće manje naporno nego ono tvoje trčanje.
Korektna ponuda se ne odbija. Odradimo prvi trening, vežbe u parteru isključivo, mahom za zadnjicu jer šta - niko se povredio nije dok je vežbao dupe.
- Pa ja se nikad ovako nisam oznojila... Izgledaju lagano vežbice
Uveče joj na emailo pošaljem link ga gratis dijetu na dijeta.info plan ishrane ona me pozove:
- Ovo fenomenalno izgleda ali ima previše masti ja to ne smem da jedem ugojiću se.
- Ajd se strpi mesec dana. Posle nastavi da "mršaviš" sa muslijem pirinčem i babanama.
Sad oped ide brzo premotavanje. Žena dolazila 4 5 puta nedeljno, radila i kod kuće vežbe. Prve nedelje s oproštenjem ispišala 3 kila jer ugljeni hidrati zadržavaju vodu, splasnula u licu i rukama.
- Pa ja ne mogu da verujem.
Do kraja meseca 8 kg.
- Pa ja ne mogu da verujem.
- Pa ja ne mogu da verujem.
Ponavljala je svaki put kada se vidimo umesto dobar dan.
Gleda malo u mene, malo u pod, osmeh na licu i malo stida. Skoro kao posle savršenog seksa...
Gospođa "moram više da trčim" je sa "pa ja ne mogu da verujem" postala vlasnica jednog od najzgodnijih tela u mojoj teretani. Da ne mislite da sam baš toliki altruista prodao sam joj program vežbanja i ishrane za 3 meseca ali je situacija bila "take my money und shut the fuck up" iliti "samo uzmi moje pare"
Eno je sada radi čučanj sa 80 kg i to 8 puta, trenira 3 puta nedeljno, manja 21 kilo. Ja ne boravim toliko u teretani kao ranije pa kad se sretnemo izljubimo se kao najveća familija.
- Radiš li kardio?
- Ma nee, ne zezaj me.

 Više o mršavljenju... skoro sve na: https://milanstrongman.com/kako_smrsati_brzo/


ČINJENICE ZA PONETI:
Trčanjem na prazan stomak kao gorivo trošite sigurno nešto. Ali deo te energije nastaje razgradnjom mišića. Manje mišića manja mogućnost da se resorbuje hrana, sporiji metabolizam, više ide u salo. Vežbama snagepodižemo mišićni indeks, ubrzavamo metabolizam a hranom sam jako malo ugljenih hidrata (hleb, slatkiši, pecivo, pasta, pirinač, voće, krompir, ...) programiramo organizam da umesto da pravi zaihe da ih kristi kao gorivo. Možete računati 4 do 7 kg ili cm manje u prvom mesecu.
Trening snage i low carb dijeta.

 

 

Atačmenti



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cassiopeia cassiopeia 13:26 05.12.2018

Istina

Sve si rekao, samo discipline fali
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 13:27 05.12.2018

Re: Istina

Gde su vam ti treninzi pa i ja da smrsam
cassiopeia cassiopeia 13:47 05.12.2018

Re: Istina

natasa_tasic_10
Gde su vam ti treninzi pa i ja da smrsam


Nas goji ono brašno što ga na recept dobijamo. To je čist skrob. Kad kažem nas, mislim na tebe i mene sa istom boljkom koju hranom lečimo. Izbaciš prvo to, baciš fokus na povrće sa što manje skroba, umereno proteine (jerbo se višak metaboliše tako da se pretvara u glukozu pa ti je sa metaboličke strane isto pojela kilo pečenja ili kolač nakrcan šećerom) i zdrave masnoće da nadoknadiš manjak unetih UH jer ćeš se smanjenjem ugljenih hidrata prebaciti na masni pogon i zato su ti potrebne masti. Voće može samo šumsko, npr. borovnice, maline, kupine, limun... sve ono što ima manje od 5-8 gr ugljenih hidrata na 100 gr namirnice.

Vežbe? Veruj da se uspešno mršavi i bez treninga ulaskom u ketozu (masni pogon) Vežbe su tu da izgrađuju mišiće, dobre su za borbu sa stresom.

Kod domaćina sve dobiješ na tacni za neku sumu novca. Samo napomeni da ono nešto ugljenih hidrata što bi unosila, ne sme da sadrži gluten. Ako se odlučiš za taj trošak.
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 13:52 05.12.2018

Re: Istina

Jao jeste....celijakija je strasna...
cassiopeia cassiopeia 14:00 05.12.2018

Re: Istina

natasa_tasic_10
Jao jeste....celijakija je strasna...


Ja često umem da kažem da sam srećna što je u mom slučaju hrana 100% lek. :)
natasa_tasic_10 natasa_tasic_10 16:08 05.12.2018

Re: Istina

natasatasic@yahoo.com
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:33 05.12.2018

Re: Istina

Strongman
Ostavi email nakon ankete na milanstrongman.com i dobiješ 14 dana free trial treninga plus 30 dana besplatnog plana ishrane


Daj ti prvo slike od te stopljene vežbačice, da mi vidimo da ovo nije samo šaljiva fikcija.

Slušao sam pre neki dan na radiju neku od milion tvojih koleginica (vežbalica instruktorka + samozvani nutricionista, dobro, ima neke kao licence, plus je lekar (MD) po profesiji), i ona kaže da je to sve oko dijeta i vežbanja sranje, i da je joj je gym pun tih postradalih posle lowcarb dijeta, koji često spolja izgledaju zdavo, ali su iznutra raspad, i sad je nov pristup da se bude debeo i zdrav, znači, ona ima svoj gym u kome valjda goji ljude i ubeđuje ih da su srećni Dakle, sve je u glavi.

Nego, stronge, sad ozbiljno pitanje: jel tebi nije malo frka da daješ ljudima nutricionističke savete? Ne prekorevam, nego samo pitam. Znam da tu ima puno prevaranata, koji realno nemaju pojma, ali se ne plaše da sjebu nekog na taj način.





Strongman Strongman 19:24 05.12.2018

Re: Istina

Pitanje je dobro.

U toku je rat vojnika prehrrambene industrije od kojih su neki i u belim mantilima protiv nove prehrambene doktrine koju su prvu usvojile skandinavske zemlje.

Low carb ne može da bude štetan ako se unosi dovoljno masti. Brojne studije su to pokazale.. Ako insistiraš preneću neke.

BTW na fb stranici od 176 svedoka 176 x 5 zvezdica.

Low carb nije ekstreman način ishrane
nikvet pn nikvet pn 19:26 05.12.2018

Re: Istina

srdjan.pajic
Nego, stronge, sad ozbiljno putanje: jel tebi nije malo frka da daješ ljudima nutricionističke savete?


Дабре, право питање.

Пар пута годишње овде се развезе у том смеру и па дође мало језиво како се људи олако гађају саветима. То није зезање. Нешто мало знам (довољно да заћутим) о томе како се граде мишићи, масно ткиво и сл. код животиња, а једна од њих смо да простиш и ми. Постоји читава наука о тову и то крајње озбиљна - мршављење је у тој причи идентичан процес само супротнога смера, реверзибилан; оно градња & разградња.

Иначе тов, гојење је сасвим природна ствар исто као и мршављење. Мука је кад то преузму неуки са бизнис плановима, блажени у незнању.

Срећом да се већина од тих лудих дијета прекине кад тело зазвони на узбуну (Дарвине делијо).
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:53 06.12.2018

Re: Istina

BTW na fb stranici od 176 svedoka 176 x 5 zvezdica.


Ma jebote fejsbuk, da prostiš, ne idem, bre, tamo da se napajam mudrošću!

Nisam nimalo upućen, to je očigledno, nego sam dosta davno pročitao onu knjižicu Why do we get fat? koja je valjda tada izazvala revoluciju, ovu o kojoj pričaš (čoveka su na pasja kola, razume se, jer su mu stavovi bili dosta radikalni za to vreme kad je knjiga izašla - da rezimiram: voće, povrće, musli = sranje, vežbanje = sranje, masno = to, malo razmrdavanja i istezanja = i to, sve ostalo lažu i lekari, i nutricionisti, i ratnici prehrambene industrije, oni pogotovu, i na prvom mestu, a čak je i onog svetog Atkinsa pošteno dokačio, ne sećam se zbog čega, da zato što u suštini ta dijeta ne radi, što se vidi čim prestaneš da je pratiš, kao i uostalom sve ostale dijete ikad izmišljenje. I ja sam se tu čak blaženo osetio, jer sam u to vreme zadovoljavao većinu tih novih tendencija, jedino sam rešio da malo manje vežbam, da ne preterujem i sa time . I naravno, nisam nikakvu promenu primetio, ni nagore, ni nabolje.

E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.

Mislim, nije bitno, ne nameravam da se bacam na dijete jer sam još relativno šlank (za svoje godine i za neispavanog i nervoznog oca dva mala deteteta), ali cenim da će i mene to da stigne pre ili kasnije.




zemljanin zemljanin 07:54 06.12.2018

Re: Istina

samo plivanje, svakodnevno i nema frke ... kada se ne racuna
Milan Novković Milan Novković 08:54 06.12.2018

Re: Istina

zemljanin
samo plivanje, svakodnevno i nema frke ... kada se ne racuna

I moćni obrazac nizbrdo-uzbrdo od potkrovlja do fLižidera u kuhinji, pa nazad, radi poso!

Što češće to bolje
aureus aureus 09:39 06.12.2018

Re: Istina

Milan Novković

I moćni obrazac nizbrdo-uzbrdo od potkrovlja do fLižidera u kuhinji, pa nazad, radi poso!

Što češće to bolje

Пречесто провјераваш је ли ти неко појео сутлијаш.
Мораш имати мало више повјерења у укућане.
jooscout jooscout 09:50 06.12.2018

Re: Istina

nikvet pn



Пар пута годишње овде се развезе у том смеру и па дође мало језиво како се људи олако гађају саветима. То није зезање. Нешто мало знам (довољно да заћутим)




Bukvalno boli.
dostojanstven dostojanstven 10:21 06.12.2018

Re: Istina

srdjan.pajic

...

E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.
...

Dao si mi dobar šlagvort.
Pitam ja zeta (muž starije sestre od tetke), koji sada ima oko 70 godina ... kako to, znam te decenijama, ti imaš apsolutno istu (vitku) liniju?

Pa, kaže on, to je veoma jednostavno ... ja nikada u životu nisam dva puta dodavao na tanjir. To što stavim prvi puta, to pojedem - i gotovo.

antioksidant antioksidant 10:38 06.12.2018

Re: Istina

Voće može samo šumsko

prase u šumi raste
tamo i kućice pravi
antioksidant antioksidant 10:41 06.12.2018

Re: Istina

zemljanin
samo plivanje, svakodnevno i nema frke ... kada se ne racuna

nekad je dovoljno da ne ostariš
floki floki 10:46 06.12.2018

Re: Istina

E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.


hehe, posto se osecam prozvan ovde (a necemo se podzapati jer nije rusija/USA diskusija), evo da kazem:
meni je fora da preskacem veceru (odnosno da ne jedem posle 3/4 popodne odlican nacin da drzim samodisciplinu i zatvoren frizider...)
ako krenem i uvece da jedem, onda mi je mnooogo nezgodnije da tu budem umeren, a i hocu da potegnem za slatiksima...
ovako, taraba, nema nista i gotovo i super mi je...

drugi efekat koji se tu provlaci je fora sa insulinom, posto nista ne jedes, organizam nece luciti insulin i organizam ima dosta vremena da valjano svari to sto si tokom 8 sati pojeo... ima valjda jos nekih fora zdravstvenih, ali sam vec malo i zaboravio...

kazu isto da je telo pripremljeno na tako nesto kroz evoluciju, vremenski period kad ljudi nisu mogli da jedu redovna tri obroka dnevno je mnoooogo duzi od perioda od kada imamo dovoljno hrane za tako nesto...

uglavnom, meni odgovara ovako, zdravstveno (za sada, evo nekih 5 meseci) sve super izgleda, krvna slika se utegla...

jos cu bre kao onaj genije iz holandije traziti uskoro da mi promene datum rodjenja na 199X jer se osecam mnogo mladje...

taj lik mi je mnogo super sa tim zahtevom - kad drugi mogu da menjaju pol jer se tako osecaju, hoce i on da promeni datum rodjenja jer se oseca mladje a i lekari mu potvrdili, ovako je diskriminisan :)
nikvet pn nikvet pn 13:03 06.12.2018

Re: Istina

Иде на кабловској серија Живети са 300кг. God bless Аmerica.

Таквих овде нема јер нема те прехрамбене индустрије базиране на најновијим резултатима науке о тову. Тамо тога има па ето и резултата. Бизнис бр 1.

Затим иде клиника за мршављење (биз бр 2). Па онда иде хирургија, смањење желуца (бр 3). Потом дијета, психотерапеути, физијатри, превозници... И најзад трешња на торти - вишак коже. Дивна лагана безбедна пластик операција, лепо наплатива јер одмах даје видне резултате. Треба је и поновити, допунити имплантатима. А све потпуно непотребно. Управо директна последица протеинске дијете циљане да остане тај врло профитабилан вишак.

Како? Ево прост пример из паралелног свемира:

Србија, село, сељак, приплодни нераст од 300кг. Безвредан као прегојен, мора да се преполови. И сељак га баци на дијету и сведе на тражених 150кг. Нераст затегнут ко Ноле, јебежљив ко манијак; све како треба - без вишка коже. Зашто и како? Клин се клином избија. Смањи се храна без поремећаја састава и односа протеин-у.хидрати-маст. Све ткиво како се саградило исто тако се и разгради. Потхрани га сељак исто тако уредно како га је и прехрањивао.

Што значи: умери свињу у себи. Остави последњи залогај (или срк). Поштујем па немам ни вишка ни мањка.

Ово није савет, ово је само моје мишљење, а мишљење... знамо већ

aureus aureus 13:20 06.12.2018

Re: Istina

nikvet pn
Што значи: умери свињу у себи. Остави последњи залогај (или срк). Поштујем па немам ни вишка ни мањка.

Bravo, Nikvete.

I onda nema potrebe ni za ubrzanim metabolizmom niti sličnim forama.
Suština je: nemoj čitav hljeb uz tri tanjira pasulja.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:40 06.12.2018

Re: Istina

ima valjda jos nekih fora zdravstvenih, ali sam vec malo i zaboravio...

ima.
taj intermittent fasting je dobar i za čišćenje loših ćelija.
tj. nije toliko važno šta jedemo, već kad jedemo. naše telo je savršeni mehanizam (dobro, to što teži haosu ćemo zanemariti), koji je ovaj, khm, moderan način života - dostupnost u dimenzijama koje se ne mogu objasniti - 'malo' pokarabasio.

ima još nešto,
naše telo je evolutivno napravljeno da ne dozvoli gubitak kilograma - ima lepo vagicu i prati šta se dešava. pošto ljudi o gubitku kilaže ne razmišljaju dugoročno - tj. kao o nečemu što će trajati više meseci, možda i godina, već oće sve i oće sad (lepo ja kažem 'dostupnost'), onda kada telo čekira da se naglo gubi na kilaži, drastično smanji potrošnju kalorija za iste fizičke aktivnosti (jerbo oće da preživi) - i tu je onaj ključni momenat kada ljudi odustaju, jer im sve to 'ne radi'.


- malo o insulinu, pritisku, holesterolu i ostalim karakondžulama
- bilo je o tome reči i u onoj bbc-jevoj emisiji

inače, vežbanje je dobro i za izbegavanje demencije - zaključak je da singergiju postiže ples. pa, navalite.

edit:

zaboravih, istraživanja pokazuju i da na to koliki ćemo da budemo i šta će da nam se jede utiču i bakterije u crevima...
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:48 06.12.2018

Re: Istina

inače, vežbanje je dobro i za izbegavanje demencije - zaključak je da singergiju postiže ples. pa, navalite.


Latino dens i bog da te vidi..

Ko misli da ne moze, nek proba ko pocetnik 1 dens od 5 minuta i ne strovali se posle njega polumrtav.
vcucko vcucko 15:10 06.12.2018

Re: Istina

aureus
nikvet pn
Што значи: умери свињу у себи. Остави последњи залогај (или срк). Поштујем па немам ни вишка ни мањка.

Bravo, Nikvete.

I onda nema potrebe ni za ubrzanim metabolizmom niti sličnim forama.
Suština je: nemoj čitav hljeb uz tri tanjira pasulja.

Čuj jedan. Valjda tri, uz svaki tanjir po jedan
aureus aureus 16:20 06.12.2018

Re: Istina

snezana mihajlovic

naše telo je evolutivno napravljeno da ne dozvoli gubitak kilograma - ima lepo vagicu i prati šta se dešava. pošto ljudi o gubitku kilaže ne razmišljaju dugoročno - tj. kao o nečemu što će trajati više meseci, možda i godina, već oće sve i oće sad (lepo ja kažem 'dostupnost'), onda kada telo čekira da se naglo gubi na kilaži, drastično smanji potrošnju kalorija za iste fizičke aktivnosti (jerbo oće da preživi) - i tu je onaj ključni momenat kada ljudi odustaju, jer im sve to 'ne radi'.

Naše tijelo je, kratko govoreći, utrenirano da nas održi u životu.
To mu je najbitnije.
Naše želje ga ne zanimaju mnogo, ono ima svoje protokole funkcionisanja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:54 06.12.2018

Re: Istina

hehe, posto se osecam prozvan ovde (a necemo se podzapati jer nije rusija/USA diskusija), evo da kazem:


E, dobro, jebeš USA i Rusiju, meni je žao što sam se sa tobom zakačio zbog belosvetske politike, toliko da ne govorimo ni o drugim stvarima.

Nisam mislio da prozovem alsea ili tebe, ja nisam pre vaših komentara ni čuo za tu metodu, nego sam išao posle da guglujem, i učinilo mi se da je dosta popularna, ali nisam ukapirao tačno principe (pošto sam guglao oko 5 minuta). Imam neka potpitanja, ali moram sad da idem da razvozim decu po obadništima i bebisiterkama.

karabasbarabas karabasbarabas 16:55 06.12.2018

Re: Istina

natasa_tasic_10
natasatasic@yahoo.com


Rece ti covek na njegovom sajtu a ne ovde.
Utesna nagrada ti je da ces sad popiti jedno milion dva mejlova onih spamera sto skrejpuju svaki sajt pa i ovaj.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:44 06.12.2018

Re: Istina

E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.

https://medium.com/@drjasonfung
Milan Novković Milan Novković 20:41 06.12.2018

Re: Istina

Predrag Brajovic
E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.

https://medium.com/@drjasonfung

Ja sam mu pročitao jedan članak, dugačak i dobar (pardon my French), o promeni težine insulinu, a opet se propuste neke bitne stvari, i to ne razumem kod profesioalaca, zato što ih neki od nas amatera znamo.

Recimo, iz nekog čudnog razloga veliki broj profesionalaca sistematski ne navodi jednu uvek sličnu grupu činjenica:

- Šta je glikogen? "Čista" glukoza (polisaharidna forma)
- Gde ga ima? Mišići i jetra uglavnom.
- Koliko ga ima? Recimo 400 grama u mišićima kod čoveka od 70 Kg.
- Koliko je teška jetra i koliko ga ima u jetri? 1.5 Kg, do 10%, znači, 150 grama, sve ukupno sad 550 glikogena u organizmu - rezerva pre nego što počnu da se, troše masnoće, mišići, ...
- Koliko gram glukoze ima (kilo)kalorija? 4
- Nači, simples, pre masti imamo, u proseku, 550x4 = 2200 Kalorija (veliko K za kilokalorije)
- I to ti je dnevna doza i za muškarce koji se slabo kreću
Znači on je i do 5 puta ponovio neke stvari (treba više puta, ako hoćš da te čuju, i do tri puta, ali ne mora 5, a članak je dugačak ...
- ... a neke bitne stvari nij eponovio.
- Nači Floki i Alse mogu da se gicaju koliko hoće intermitent fastingom ako se ne kreću a prenebregnu nulto pravilo
- ... gubljenje težine je vrlo direktna posledica jedne sitne algebre: ulaz minus izlaz, pa ako je to negativno mršaš sigurno, a ako je pozitivno ne mora da znači da se gojiš ali su bolje šanse (ne usisa se baš svaka kalorija, i tu sad ide fiber, tip hrane i ostalo)
- A Floki, ako nema dovoljno sastojaka za preko noći, gde body počinje da radi bitne housekeeping stvari u sinhronizaciji sa circadian ritmom, i kad kažem "sastojak" ne mislim na kalorije, nego do 50-tak bitnih sastojaka, šanse su da čini više štete nego koristi.

Pa se ne sećam da se neko "ubija" od proširenog znanja statistike i svesti da se kilave na tu temu i profesionalci. Evo prvo svima "jačeg" primera:

- Imaš gomilu svakodnevnih lekova koji su korisni, ali malo će ti profesionalaca reći da mnogi od njih, iz grupe razih za smirivanja, npr, posebno, podrivaju mitohondrije, i ubrzavaju starenja ćelija.

- Što to imaš, ubrzano starenje nekih tipova ćelija, ako se ne hraniš raznovrsno.

- A strenje ćelija ima i vrlo bitnog brata-blizanca - usporenu proizvodnju nekih ćelija zbog nedostatka čak osnovnih hemijskim lemenata u bio-hemijskim i molekularno-biološkim putevima.

- Bolan primer - nemaš dovoljno selenijuma i podrivaš imuni sistem, neka od svakodnevnih kancer ćelija ima do 4x veće šanse da pobegne imunom i ne bude uništena (svakodnevno ih svi imamo u velikim brojevma)

- A, u proseku, svakom od nas oko 4 puta u životu neke kancer ćelije pobegnu kontroli i naprave cluster od nekoliko hiljada pre nego što ih imuni ipak ne prepozna pa počisti (ima i drugih razloga, ali ih najčešće imuni počisti). A ovi klasteri, čak i kad imuni radi a samo je usporen, u jednom trenutku počnu da se kriju iza neke "korice" (nije korica, naravno, popularna mi je reč) i ogroman si kora bliže ...

- ... upadanju u 40% amera danas koji će dobiti rak, pa može naš Srki P. da krka mastne pljeskavice svaki dan sa Alseom u Koloradu i da ima manje šanse, ako ga srčka ne sustigne, da dobije rak od uber vegana na organic hrani.

- A kad nekome ode kuk u ranim 60-tim ok, razni kažu, tačno, "trošenje" je glavni uzrok, ali trošenje je kompleksniji pojam, trošenje je i autoimuno, i neobnavljanje, i lekovi - a sve to decenijama pre nego što se pojavi problem - pa se čudimo što neko i trči nonstop, neko je predebeo ceo život, pa nemaju probem sa kukovima, a neko se jedva mrda i mršav je a ima ih.

Dalje, malo ih zna koliko je šećer opasniji od masnoća za srčana oboljenja - onomad davno kad su počeli da se kupuju televizori su primetili da su srčana oboljenja, u naglom porastu, bila bolje korelisana sa brojem televizora nego sa unošenjem masnoća, zato što je unošenje masnoća bilo mnogo sporije u porastu u odnosu na porast konzumacije šećera, koji je, kao i televizori, vezan za povišen standard, sa ispod 20g dnevno u proseku po osobi na ispod 60, današnja normala, a neki ga uzimaju po pola kilograma, mnogi, pa onda dolaze likovi sa kilogram i više (par litara koka kole samo da se žeđ ugasi, npr)

Pošto su i neuro-degenerativne bolesti dosta vezane za povišen insulin skoro da ti na prvo mesto po važnosti iskače potrošnja procesirane hrane, gde jeftinih šećera, fruktoze uglavnom iz kukuruznog sirupa, ima neverovatno mnogo, a fruktoza, ...

.. što je isto, možda, samo jednom rekao, i spomenuo uvećanu jetru, radi sličan posao kao alkohol, pomalo i cross-binding proteina u jetri, cirozaciju, ...

Eto, od gomile sitnica većina većinu ne zna, i health profesionalci ih često ignorišu, ...

Evo i sitnog kviz pitanja, zezanja radi: zašto je exercise wonder-drug čak i ljudima koji se raznovrsno i jako kvalitetno hrane, ne nerviraju, a jako malo kreću?

Pomoć prijatelja: zašto neki takvi, a mršavi ljudi, prečesto dobijaju šlog u odnosu na neke deblje, a koji se više kreću?

(da ne bude zabune, alan-fordovske, bolje je biti mršav, odlično se hraniti i umereno se kretati i vežbati, nego biti debeo, loše se hraniti i ne kretati se
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:09 06.12.2018

Re: Istina

Ja sam mu pročitao jedan članak, dugačak i dobar (pardon my French), o promeni težine insulinu, a opet se propuste neke bitne stvari, i to ne razumem kod profesioalaca, zato što ih neki od nas amatera znamo.

Ja ga redovno čitam.
Suština: izmenio je sliku, ukapirao ritam insulina, i mlaćenje sa kalorijskom redukcijom.
Stalnim grickanjem potpomažeš stvaranje i razgradnju šećera, insulin oscilira u nekoj histerezi. Masti ostaju.
Pravljenjem pauza obaraš šećer i kreće ketonska faza. Odlaze masti.

First Order Effect: važnije je da oboriš šećer u krvi pauzom nego koliko kalorija uneseš.

Uglavnom, mene je ubedio.
No, ja sam laik u ovom.
Milan Novković Milan Novković 21:35 06.12.2018

Re: Istina

Predrag Brajovic
...
Pravljenjem pauza obaraš šećer i kreće ketonska faza. Odlaze masti.
...

Ne kreće ketonska faza, i ne odlaze masti, treba nekoliko dana i discipline u unošenju manje nego što se troši

Dobar primer kako te hipnotiči zavede sa dorbim člankom samo zato što ispomera težine i težišta.

U mišićima i jetri imaš 2200 kalorija i one se prvo koriste u pauzama, čisti šećer. Ako ih u onih 8 sati jedenja nadoknadiš ništa od ketonske faze ni posle dosta dana, ili nedelja

Sa intermitent fastingom značajnije gubiš težinu, čak i malo, samo ako u pauzama trošiš više od 2200 kalorija, što je mala verovatnoća sko se ...

... NE KREĆEŠ, uglavnom.

I najveću težinu ima prosto pravilo kod mršavljenja: kad unosiš manje kalorija nego što trošiš, može to biti i 4000 kalorija dnevno, sve u sladoledu, ti 100%centno gubiš težinu A ima boljih načina, kao što on kaže, pa ima najboljih, balansirana ishrana.

I najbolji savet za mršavljenje je (ajd nije najbolji, neću sad i ja da ulazim u vežbanje, najbolji za nas naj amatere koje mrzi da se previše trudimo):
- Unositi normalno hranu, naravno, raznovrsnu.
- Trošiti više kalorija od unešenog, šetnja je sasvim ok, pa brisk walk u delovima
- Carbs su JAKO bitni za zdravlje na duži rok
- Velika pauza pre sutrašnjeg hutra NIJE baš najzdravija ponekad, zavisi od razbovrsnosti pre toga
- Holesterol u 7-8 PM je BOLJI od ne-holesterola pa poaslednje obroka u 3PM, npr, al to sam već pomalo pojasnio negde drugde i neću sada (5 klasa hormona, vitamin D, itd, .. se ne sintetišu ako nema holesterola, i sinteza se dešava uglavnom noću, pa growth hormon koji ti i dosta popravlja ćelijska oštećenja preko noći ...

Opet, njegova priča je dobra, nije loša, i jako bitna z anas koji umemo da unesemo podosta kalorija, recimo quick-carbs, pa onda baš u delovima dana kad ih malo trošimo - sasvim je velika stvar da nas to nauči, naravno.

Nači kad sam tu - ne ulazi se baš tako olako u ketonsku fazu.

JAKO BITNO - ne treba ostajati u njoj predugo, mnogi su zeznuli štitne žlezde zauvek na low-carbs dijeti predugo, štitna prebaci u nižu brzinu i .... neće više nikad da se vrati.

EDIT: Ajd, kad sam sad i ja zapenušao da izigravam nutricionistu - u low carbs dijetama je štitna stvarno veliki rizik, i treba imati cheat-day, dan kad jedeš puno carbs, brzih isto, sladolede, kolače (dobrom ne treba baš preterivati), pa "pa prevariš i štitnu, ona kaže oops, ipak se "normalno" krećemo
zilikaka zilikaka 21:43 06.12.2018

Re: Istina

I najveću težinu ima prosto pravilo kod mršavljenja: kad unosiš manje kalorija nego što trošiš, može to biti i 4000 kalorija dnevno, sve u sladoledu, ti 100%centno gubiš težinu

Ko god je iamo priliku da se iznenada nađe u napornom režimu na koji nije navikoa, zna koliko je ovo tačno.
Ja se sećam jednog perioda kad smo sređivali stan pa sam ja odlučila da dokažem kako mogu samoostalno da krećim. I to na spoljašnjih 40 stepeni.
...između ostalog, proždirala sam po pola kile ratluka dnevno. Bukvalno.
I iz radova izašla sa manjom kilažom.
A poznat je i slučaj kubikaša koji sljušte po' flaše rakije na dan i ni jednog momenta ne budu pijani.
dostojanstven dostojanstven 21:43 06.12.2018

Re: Istina

srdjan.pajic
hehe, posto se osecam prozvan ovde (a necemo se podzapati jer nije rusija/USA diskusija), evo da kazem:


E, dobro, jebeš USA i Rusiju, meni je žao što sam se sa tobom zakačio zbog belosvetske politike, toliko da ne govorimo ni o drugim stvarima.

Nisam mislio da prozovem alsea ili tebe, ja nisam pre vaših komentara ni čuo za tu metodu, nego sam išao posle da guglujem, i učinilo mi se da je dosta popularna, ali nisam ukapirao tačno principe (pošto sam guglao oko 5 minuta). Imam neka potpitanja, ali moram sad da idem da razvozim decu po obadništima i bebisiterkama.


Pa dobro!
Izvini se čoveku i teraj dalje.
Šta je tu problem!?
Izviniti se?
floki floki 22:02 06.12.2018

Re: Istina

daj bre čarli, smanji doživljaj, meni ne treba ni advokat ni portparol, hvala...

jbg pajiću kad ne gledaš serije, onda ni ne možemo da pričamo o nečemu drugom, ja se praktično samo oko serija i javljam, političke pičkaže sam batalio, dosadilo mi...

milanče, ja rekoh da je meni ovo najbolji način da držim frižider zatvoren, što kod mene znači ukupan kalorijski deficit... to i ovi efekti sa inslulinom su mi skroz dovoljni da ovako teram... meni se tvoja i priča ovog lekara ne isključuju nego dopunjuju...
samo ne znam koliko šetnja doprinosi kalorijskom deficitu, trebalo bi valjda tumarati 20km dnevno...
Milan Novković Milan Novković 22:20 06.12.2018

Re: Istina

floki
daj bre čarli, smanji doživljaj, meni ne treba ni advokat ni portparol, hvala...

jbg pajiću kad ne gledaš serije, onda ni ne možemo da pričamo o nečemu drugom, ja se praktično samo oko serija i javljam, političke pičkaže sam batalio, dosadilo mi...

milanče, ja rekoh da je meni ovo najbolji način da držim frižider zatvoren, što kod mene znači ukupan kalorijski deficit... to i ovi efekti sa inslulinom su mi skroz dovoljni da ovako teram... meni se tvoja i priča ovog lekara ne isključuju nego dopunjuju...
samo ne znam koliko šetnja doprinosi kalorijskom deficitu, trebalo bi valjda tumarati 20km dnevno...

Meni skoro ne pomaže ako se ne krećem, iako prirodno ulazim u intermitent fasting zato što nisam gladan pre podne ili 1PM, pa ne veleramo posle 8.

I ja sam pročitao za mnoge zdrave efekte, ali i za značaj šta ti telo radi preko noći (kako ti se sintetiše growth hormon, npr, isto opada insulin)

Brisk walk, bar 50 minuta 3x nedeljno ti je wander-drug, održava ti sposobnost boljeg srce-pluća-crvena krvna zrnca rada, pa ti sitan napor, npr penjanje na 3ći sprat ne podiže krvni pritisak na 160+ pet minuta, nego na 140 2 minuta - u boljoj si kondiciji, i kumulativna oštećenja malih krvnih sudova su manja tokom života.

Pod ozbiljnim naporima i vežbanjima normalno je da krvni pritisak skače i na 220 - ali to se ređe dešava ako si u kondiciji, i krvni sudovi ti elastičniji, pa ti kraće trake - otud toliki značaj umerenog vežbanja.

Previše kalorija, ta predugačka šetlja, trčanja, tj prejak metabolizam ti podiše, zbog slobodnih radikala, prosečan broj genetskih oštećenja po ćeliji dnenvo, recimo možeš da skočiš i sa 1000, na 10000, pa ti ratu šanse za razne boljke kako decenije prolaze, rak prvenstveno, iako je sve to jako kompleksno, naravno, imaš ove popravke, antioxidante, pa najboljeg prijatelja - imuni sistem - ako njega održavaš zdravim car si poseban (binge watching serija meni podriva spavanje, jako loša navika) u noćeš da trčiš 10 Km dnevno i došiviš lako 90te.

Švašta ima, naravno - od wander-drugs imaš i vitamin D - isto se uglavnom preko noći sintetiše, i holesterol je obavezan sastojak.

Ovo ti sve govori koliko su one priče pre o holesterolu čak i opasne ako si zdrav, izbacivanje na silu njega iz ishrane činiš štetu, kao da pušiš, npr.

A naslage tih masnoća na krvne sudove dosta zavise od "lepljivosti" krvnih pločica, koja zavisi od viška šećera ...

... sve povezano, do 25% max ljudi ima predispoziciju, sitnu, da zajreči krvne sudove sa viškom masnoća, pogotovo dok ti je jetra zdrava (ona brzo izvlači višak holesterola iz krvi) a njeno zdravlje isto zavisi od šećera, oni je uvećavaju, a fruktoza joj je kao alkohol.

Jako brzo sve ovo postaje jako kompleksno i uvezano

Odlgedao Ozark - meni fenomenalno, luckasto na pravi način, ponestaje mi maerijala - savetuj

EDIT: trivija, onomad su primetili, kao i kdo fastinga (nisu svi benefits samo do insulina) da stress na organizam ume da aktivira neke mehanizme - npr, ispostvlja se da jača radijaciona oštećenja DNK bude neke mehanizme pa ti se oštećenja neobičajeno brže opravljaju, kao i kad si predugo u pretoplom, itd.

Pitanje je zašto je to evolucija umrtvila u normalnom režimu - najvetovatnije zato što ti neki zdravi mehanizmi prave i kolateralnu štetu, zdravi su ti na krataki rok, a možda (nagađa se) štetni na duži.

Kao i fight-or-flight response hormone kontizol, npr, on ti otvara pore na crevima da brže ulaze sastojci, ali ulazi i đubre, sjati se imuni pa pravi i kolateralnu štetu, samo mora tako, treba da pobegneš od lava ili ljute ljubavnice, život ti je u kratkoročnoj opasnosti, a tamo neka sitna dugoročna šteta nije bitna
Spiridon Spiridon 22:26 06.12.2018

Re: Istina

I najbolji savet za mršavljenje je


jedem samo kada sam gladan!

to sam od tebe cuo onomad u Zemunu kada si me spasio u poslednji cas (sam sa 10 blogerki), a neiskusan, nepripremljen


floki floki 22:59 06.12.2018

Re: Istina

negde sam pročitao da je u proseku potrebno oko 14 sati telu da potroši sve te zalihe śećera iz jetre i mišića i da krene da topi masne naslage (ovo se odnosi na normalan obrok, naravno, ne na razvaljivanje od kalorijskih bombi)

tako da je režim od 16 sati pauze bez unosa kalorija za organizam vaginin dim...
ako se nisi preżderao tokom onih 8, naravno :)
čak i 36 sati bez unosa kalorija nije nikakva frka, ako se ne radi previše često...

za serije, nemam ni ja materijala sada baš, malo sam počeo narcos, mexico da gledam a i vikinzi su krenuli...
ima neka fugitiva i neka 1983 na netflixu, ali nisam počeo...
otkako je došlo hladnije vreme, idem u saunu 2x nedeljno uveče, pa tada ne stižem da palim tv...


aureus aureus 23:15 06.12.2018

Re: Istina

Milan Novković

- Šta je glikogen? "Čista" glukoza (polisaharidna forma)
- Gde ga ima? Mišići i jetra uglavnom.
- Koliko ga ima? Recimo 400 grama u mišićima kod čoveka od 70 Kg.
- Koliko je teška jetra i koliko ga ima u jetri? 1.5 Kg, do 10%, znači, 150 grama, sve ukupno sad 550 glikogena u organizmu - rezerva pre nego što počnu da se, troše masnoće, mišići, ...
- Koliko gram glukoze ima (kilo)kalorija? 4
- Nači, simples, pre masti imamo, u proseku, 550x4 = 2200 Kalorija (veliko K za kilokalorije)

Do 15 grama po kilogramu mišićne mase, ako se ne varam, toliko ga mišići mogu maksimalno uskladištiti.
Ali da, mislim da su ti cifre dobre. Možda u jetri i nema toliko.

Zato je maraton toliko zajeban, bez obzira što su ti pluća u redu, zglobovi u redu i što trčiš tempom koji ti odgovara. Jednostavno, nema toliko glikogena u našem tijelu. Ima ga otprilike za polumaraton.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:20 06.12.2018

Re: Istina

Predrag Brajovic
E, sad vidim da je popularno ovo "gladovanje", to jest "post", vidim da su se i neki blogeri na to naložili. Mada ne kapiram u čemu je razlika ako ne jedeš 16 sati dnevno, i ako jedeš redovno, samo proporcionalno manje trpaš na tanjir, i dobro, ajde eventualno ne ždereš baš iza ponoći, sem ako te neka baš velika muka ne natera.

https://medium.com/@drjasonfung


Hvala, brajo, pročitaću.

Meni sad nije jasno to oko ketoze (milančetov komentar), negde sam pročitao da ti za to treba malo više vremena, da potrošiš te šećere i čuda (više dana), i ulazak u taj režim može da bude dosta dramatičan. A s druge strane, nisam razumeo - jel u tih 8 sati jedeš normalno (floki pomenuo neku štrudlu sa makom, meni voda na usta krenula), sadržajno i količinski, tri obroka, ili prosto izostaviš jedan obrok tokom dana tako što preskočiš večeru (ili doručak, ko šta preskače), i to je to?

Verujem u to da prija ako ne odeš u krevet punog stomaka, mislim, kad se na to navikneš. Kod mene u kući je večera u 7, a ne bih se bunio i da je sat ranije. Ali ako na primer moram nešto da radim kad deca poležu, a često moram, znači posle devet, u, onda nekad toliko ogladnim, da bih mogao i mačku da pojedem - a frižider mi nije strateški u najudaljenijem delu kuće kao kod Milančeta, sa minskim poljem između, nego je tu odma pored..jebi ga, mala kuća.

A ovo što kaže Milanče, hodanje, ja mislim da meni to najviše pomaže sad kad sam batalio neke kalorijski zahtevnije aktivnosti (valjanje u blatu, skijanje, i tako dalje) da se ne nagojim kao svinjče. Sad, ne merim koliko hodam, i da li je brisk ili nije, nego uglavnom kad dođem sa posla, natovarim bebu u ranac, a ova starija vozi bicikli i onda ja brzo hodam ili trčkaram iza nje, da je ne izgubim u komšiluku.

Floki, gledam ja serije, nego sam uvek u zaostatku bar jedno pola godine za vama, tako da ti i kad opališ neki spojler, ja ga zaboravim dok mi ta serija dođe na red.




blogovatelj blogovatelj 05:50 07.12.2018

Re: Istina

drugi efekat koji se tu provlaci je fora sa insulinom, posto nista ne jedes, organizam nece luciti insulin i organizam ima dosta vremena da valjano svari to sto si tokom 8 sati pojeo... ima valjda jos nekih fora zdravstvenih, ali sam vec malo i zaboravio...


Apropo jednog nedavnog bloga... Ovo se zove ramazanski post, praktikuju ga muhamedanci već nekih 1300 godina par puta godišnje po četiri nedelje.
Pošto su ga izmislili u pustinji Arabije, jede se noću kad je temperatura niža, a ne na 50 stepeni celzijusovih, danju.
zilikaka zilikaka 08:25 07.12.2018

Re: Istina

Jedino nezgodno što do zalaska sunca, kolko mi je poznato, ne piju ni vodu.
floki floki 10:11 07.12.2018

Re: Istina

i ja mislim da za aktiviranje ketoznog stanja treba malo više vremena (nekoliko dana) ali valjda ketoza nije neophodan uslov za organizam da sagoreva masne naslage (čini mi se da organizam poteže za rezervama kod svakog kalorijskog deficita, da to ne radi ne bismo imali konstantnu telesnu temperaturu tih par dana dok se skroz ne prešalta na ketozu)

no, ja sam za to stvarno laik pa ne bih da izigravam maksima po diviziji dalje...

što se tih 8 sati tiče, možeš da jedeš kako ti volja, 2 puta, 5 puta, mindeđ, samo bez prežderavanja, jer onda ništa od kalorijskog deficita, samo prednosti za organizam oko odmora od varenja i insulina...
Milan Novković Milan Novković 10:34 07.12.2018

Re: Istina

floki
i ja mislim da za aktiviranje ketoznog stanja treba malo više vremena (nekoliko dana) ali valjda ketoza nije neophodan uslov za organizam da sagoreva masne naslage (čini mi se da organizam poteže za rezervama kod svakog kalorijskog deficita, da to ne radi ne bismo imali konstantnu telesnu temperaturu tih par dana dok se skroz ne prešalta na ketozu)

no, ja sam za to stvarno laik pa ne bih da izigravam maksima po diviziji dalje...

što se tih 8 sati tiče, možeš da jedeš kako ti volja, 2 puta, 5 puta, mindeđ, samo bez prežderavanja, jer onda ništa od kalorijskog deficita, samo prednosti za organizam oko odmora od varenja i insulina...

Za ketozom se poteže kad nema dovoljno glukoze u krvi (pa glikogena - isto glukoza) u rezervama.

Tako, sa low-carb možeš da je dostigneš brže čak i ako unosiš više kalorija, nego:

- Većina dijeta su fads Raznovrsna ishrana pa više aktivnosti je svarno the way. Carbs su potrebi z anormalno, zdravo funkcionisanje tela - fast carbs stvarno nisu zdravi, tu nema dileme, tj insulin spikes.

- Ketoni nisu ludo zdravi u telu, zakišeljavaju ti tkivo, al da ne mračim šta to sve može da znači.

- Gojenje pa dijete, ciklično, ume da bude opasno - u masnoćama se rastvaraju/zarobljavaju razni otrovi (i dioksin, npr) pa ljudi koji naglo gube salo umeju bukvalno da se otruju (retko terminalno, naravno, iako ima slučajeva)

- Plus sa low carbs rizikuješ da ti štitna žlezda digne ruke od tebe, čak zauvek
nikvet pn nikvet pn 10:42 07.12.2018

Re: Istina

Пази ово:

Ketoza krava je metabolička bolest koju karakteriše poremećaj metabolizma ugljenih hidrata i masti sa povećanom proizvodnjom ketonskih tela u organizmu. Bolest se najčešće javlja kod visokoproduktivnih krava u intezivnom uzgoju, nekoliko dana nakon porođaja (najčešće 2-6 nedelja) ali može da se javi i u periodu maksimalne proizvodnje mleka, pre porođaja i kasnijem laktacionom periodu odn. u stanjima kada potrebe u energiji nisu u skladu sa snabdevanjem energije.
Ketoza uzrokuje velike ekonomske gubitke zbog troškova lečenja, smanjene proizvodnje mleka, smanjene reproduktivne sposobnosti i povećanog broja isključenja krava iz proizvodnje.
floki floki 11:20 07.12.2018

Re: Istina

ja ako se dobro sećam, krtozno stanje nije nešto što je "digitalno" - nego su lekari proglasili neki nivo ketona kao referentan, pa ako si malo ispod onda nisi u ketozi a iznad jesi...
onda je normalno da njihova koncentracija osciluje ali da je ispod te granice...
opet, sa 16 pa 36 sati bez unosa hrane (i bez lučenja insulina) ne ide se preko te granice, tako nekako ispada...
dostojanstven dostojanstven 12:30 07.12.2018

Re: Istina

floki
daj bre čarli, smanji doživljaj, meni ne treba ni advokat ni portparol, hvala...

jbg pajiću kad ne gledaš serije, onda ni ne možemo da pričamo o nečemu drugom, ja se praktično samo oko serija i javljam, političke pičkaže sam batalio, dosadilo mi...

milanče, ja rekoh da je meni ovo najbolji način da držim frižider zatvoren, što kod mene znači ukupan kalorijski deficit... to i ovi efekti sa inslulinom su mi skroz dovoljni da ovako teram... meni se tvoja i priča ovog lekara ne isključuju nego dopunjuju...
samo ne znam koliko šetnja doprinosi kalorijskom deficitu, trebalo bi valjda tumarati 20km dnevno...

Nisam tebi ništa ni rekao - no, svejedno ... izvini.

Što se tiče ishrane, ja jedem gotovo svakih pola sata ---
- doručak ujutro između 5 i pola 6
- lagani čalabrc ok 9
- voće oko 11
- ručak koji ponesem na posao oko 13 (uglavnom nešto lagano, povrće skuvano na blago posoljenoj vodi, neko meso ili sir, neka salata ili ajvar)
- pola jabuke ili slično oko 15
- oko 17 jedini 'kršten' obrok
I to je sve.

Ukoliko ne legnem da spavam oko 8 do pola 9 naveče, onda još nešto čalabrcnem - iz frižidera.
No, uglavnom zalegnem oko pola 9 naveče.

I osećam se samo tako.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:48 07.12.2018

Re: Istina

Low carb nije ekstreman način ishrane

Ketogeni još manje.
pajiću, evo ti malo biohemičara koji rade sa vojskom USA na katogenoj dijeti za veću izdržljivost, sa nasa-om, sa bolesnima od raka, dijabetesa tipa 2, alchajmera. guglaj:
Valter Longo, Dom d'Agostino, Rhonda Patrick, Dr. Dale Bredesen, Eric M. Verdin, M.D. (the fifth president and chief executive officer of the Buck Institute for Research on Aging and is a professor of Medicine at UCSF), isto biohemičar Thomas Seyfried (PhD), Peter Attia M.D. i tako.

a taj "unutra raspad" obično ide od jedi na 3 sata. to je najveća obmana industrije hrane, btw. inače, ne znam da li se zna, ali bebe kada se rode su u ketozi, i dok piju samo majčino mleko su u ketozi, što govori da je to prirodnije za čoveka daleko nego terati na glukozu. jede se najviše 3x dnevno, ali najviše.
čitajte ljudi najnovija istraživanja ozbiljnih naučnika, zajebite nutricioniste i gurue. takozvani metabolički sindrom je uglavnom posledica poremećaja rada hormona (insulina, prolaktina, kortizola, raznih polnih hormona oba kod pola, štitne...) koji su povezani tako da i ako oslabiš u nekom momentu, a ako ne rešiš taj problem (a tako se obično i dešava pa se ljudi ponovo goje obično još više), ništa nisi uradio. gojaznost je bolest, i nema preterano veze sa kalorijama.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:20 07.12.2018

Re: Istina

Ketoni nisu ludo zdravi u telu, zakišeljavaju ti tkivo

daaj milane, očekivala sam bar od tebe malo veću informisanost. da nećeš i ti da me hronoinformišeš kako je limun ustvari bazan koja "odkišeljuje organizam". :)))))
znaš šta je to čuveno "zakišeljavanje" organizma? kada kiselina iz želuca ode na mesta gde ne bi trebala (u tanko crevo ili jednjak) i kada se od prevelike konzumacije UH (pogotovo šećera) nagomilaju gutbugs u tankom crevu koje imače prirodno žive niže, a nagomilaju se tako što imaju repić, kao spermatozoid, pa u potrazi za šećerom doplivaju gore u tanko crevo. tako se nagomilava i čuvena kandida, koja uspeva da pokvari gutbiom kod fetusa ako majka jede koješta. možda se tu krije negde i odgovor na taj autizam koga je sve više, a alchajmer (koga zovu i dijabetes tipa 3) je postao treći po smrtnosti u svetu, iza kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
insulinska rezistencija upravo i kreće iz stomaka, zbog narušene flore se javlja ta "inflamacija organizma" (koja je takođe vrlo popularna po internetu samo većina ne zna šta sve podražumeva).

sve u svemu, mrzi me da kucam previše (u smislu, ko vas jebe, čitajte sami), ali vidi ovako: pre snack-revolucije koja je došla sa čuvenim lažnim istraživanjima sa harvarda da su žitarice ono što ustvari treba da jedemo 5x dnevno, ljudi su jeli neki sitan doručak (ako uopšte), obilan ručak i tanku večeru, bili vitki, i samo oni koji su baš voleli i kolač posle ručka su tamo u 70tim dobijali taj povišeni šećer u krvi. sada ga imaju deca. od tad imamo učetvorostručen broj dijabetesa tipa 2 u poslednjih 20 godina, u vijetnamu se godišnje više odseče nogu zbog visokog šećera nego u vreme vijetnamskog rata, autoimune bolesti su u nenormalnoj ekspanziji, neke nemaju ni ime, samo zbir simptoma i svaki dan se pojavi nova. ima i sve više depresije, koja često i nije uzrokovana "promenom hemije u mozgu".

šta znači da "ketoni nisu zdravi"? glukoza jeste? c'mon. glukoza je običnom čoveku potpuno nepotrebna, jer je otkriveno da čak i mozak bolje reauje na ketone, a i onoliko koliko je srcu i mozgu zaista neophodno se dobija neoglukogenezom iz jetre.

prva stvar kod borbe sa gojaznošću je kako spustiti insulin, jer on od viška glukoze pravi masne naslage, ali ako je povišen kortizol (što je takoše vrlo često), moraš prvo njega da spustiš, jer bez toga nema spuštanja insulina. tek kad se sve to postigne (a ketogena dijeta sa IF i sportom, redovnim spavanjem od 8 sati već od 10pm, joga i meditacija, sauna, suplementacijom koja nam je neophodna zbog smanjene absorpcije upravo zbog sjebanih creva...) tek onda možeš da računaš na gubljenje sala, bez jojo efekta. i to pod uslovom da na to gledaš kao na - ostatak života, a ne na quick fix.
preporučujem film Magic pill, for dummies.

done here.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:55 07.12.2018

Re: Istina

Ketogeni još manje.


Bebo, zvučiš kao veliki ekspert na ovom polju, i takvu si pozu zauzela

edit: To sa ketonima, ovako kako si opisala, meni zvuči kao još jedno ludilo u nutricionističkoj kvazinauci, koje kako je došlo, tako će i da prođe. No, sad i ja sam sebi zvučim kako neka stara baba št' živi sama.

pajiću, evo ti malo biohemičara koji rade sa vojskom USA na katogenoj dijeti za veću izdržljivost


A ja baš neki dan čitao kako nam je vojska uglavnom nesposobna zbog preterane kilaže (svaka čast izuzecima, imam i ovde neke marince, stara garda, jedan bio i na Kosovu par godina, vozio helikopter, penzioneri, ali oni po navici trče ko nenormalni, svako jutro 6 milja bez obzira na vremenske prilike, i izgledaju sasvim zdravo i žgoljavo), a i regrute imamo problema da navatamo, iz istog razloga, morali su NASA-a lekare da angažuju da pomognu ljudima. No, dobro, da ne kenjam više, rekoh gore da se ne razumem, samo instinktivno gajim zdravu dozu sumnjičavosti, ako mi ne zameraš, moguće da sam skoz u krivu.

docsumann docsumann 18:24 07.12.2018

Re: Istina

To sa ketonima, ovako kako si opisala, meni zvuči kao još jedno ludilo u nutricionističkoj kvazinauci, koje kako je došlo, tako će i da prođe.


lično, nemam pojma.

ali sva ta fama oko dijeta mi je skroz komična.

misim, to je tako jednostavno (kad god sam se odličio da smršam, ja bih i smršaveo na elementarno jednostavan način. samo treba biti disciplinovan i istrajan.
ne kapiram svu tu mistifikaciju.

i da - nikad gladan
floki floki 18:41 07.12.2018

Re: Istina

zašto nikad gladan?

a i to što je tebi lako da digneš 4 džaka cementa, ne znači da je svakom lako... :)
jooscout jooscout 18:41 07.12.2018

Re: Istina

docsumann
To sa ketonima, ovako kako si opisala, meni zvuči kao još jedno ludilo u nutricionističkoj kvazinauci, koje kako je došlo, tako će i da prođe.


lično, nemam pojma.

ali sva ta fama oko dijeta mi je skroz komična.

misim, to je tako jednostavno (kad god sam se odličio da smršam, ja bih i smršaveo na elementarno jednostavan način. samo treba biti disciplinovan i istrajan.
ne kapiram svu tu mistifikaciju.

i da - nikad gladan


Mistifikacija služi biznisu. Ima "naučnika" na svim poljima ima i marketinga prehrambene industrije, pa se narod sludeo najstrašnije. Bitno da sad umesto low fat puno šećera imamo low sugar, ko nema vremena (a ovo je jedan važan podatak, ljudi nemaju vremena da kuvaju više!) ima da se kupi i keto i low carb čips. Pa ovaj IF o kojem priča floki, jedna sasvim razumna ideja, sad ima svoju ekstremnu verziju koja se zove OMAD (one meal a day) ili warrior diet :) Naravno, praćeno je knjigama, diskovima, učiteljima pa i laboratorijama. Ima i genetički test koji ti kaže šta da jedeš.Ljudi mršave na razne načine, i suština je da jedeš raznovrsno, ono što ti prija i što možeš da sprovodiš u dugom vremenskom periodu. Prirodno se valjda razume da ako ti prija McDonalds samo, to i nije najzdraviji put. No, zvanična nauka je sastavljena od sve samih plaćenika, ali bogu hvala ima, youtube akademija.
EDIT: kvalitetan san je od ekstremne važnosti u celom procesu.
floki floki 18:54 07.12.2018

Re: Istina

ova fora je dobra jer je bre mnogo jeftina :)
ali da je nekom teško da trpi osećaj gladi, i to je ljudski, navika, kao i mnoge druge...

pored ove fore koja predviđa režim od 8/16 sati svaki dan, ima i druga, dva dana nedeljno jedes samo jedan mali obrok u toku dana a ostalih 5 dana jedeš normalno...
e sad, ako neko krlja kao sumo rvač i to mu je normalno, džaba...
jooscout jooscout 19:01 07.12.2018

Re: Istina

floki
ova fora je dobra jer je bre mnogo jeftina :)
ali da je nekom teško da trpi osećaj gladi, i to je ljudski, navika, kao i mnoge druge...

pored ove fore koja predviđa režim od 8/16 sati svaki dan, ima i druga, dva dana nedeljno jedes samo jedan mali obrok u toku dana a ostalih 5 dana jedeš normalno...
e sad, ako neko krlja kao sumo rvač i to mu je normalno, džaba...


Pa da, jedan od mehanizama da se ogranicis. Ali, sad nije dosta 16:8, jer kako bismo prodali fransizu "Delay don't deny" da ne odemo do 23:1. I to nekome u nekom periodu moze da prija, ali nije jevandjelje. Svi polovi, svi uzrasti, endokrinoloski statusi, isto. U nauci je sad sledeci kontinent za otkrivanje microbiom, o kojem znamo samo da je mnogo vazan, a kako tacno imamo samo predstavu.
Milan Novković Milan Novković 19:11 07.12.2018

Re: Istina

BebaOdLonchara
...
daaj milane, očekivala sam bar od tebe malo veću informisanost. da nećeš i ti da me hronoinformišeš kako je limun ustvari bazan koja "odkišeljuje organizam". :)))))...

Dosta sam informisan

Čak znam ph faktore ta tri keton-bodies dva sukisela, aceton neutralan a i ne koristi se, osim za zadah iz usta

Nači vako, možda se ne razumemo - ja ne komentarišem dijete, one su mi sve fads, kao što sam rekao, i ako ti ništa drugo ne fali vrlo naglašena dijeta je potencijalno štetan fad.

Nego komentarišem zato što je javio Alse, čovek mršav, i Floki, kojeg ne poznajem uživo ali 4 Kg je spomenuo - not a big deal.

Dalje - ne kometarišem kratkotrajna ketonska stanja, ajd i do nekoliko meseci

Ja komentarišem odluke ljudi kojima ništa ne fali da ozbiljnije krenu da se sigraju sa ketonima i intermitent fastingom u ozbilnjijoj formi i na dug rok.

Prvo i prvo - ketoni idu sa glađu i gladovanjem, pa na specifičan način (postoje i načini koji će ti produžiti život, ali ketosnki to nije)

Igraj se sa ketonima više godina i GARNATOVANO ćeš sebi skratiti život, iako mogu da prođu decenije, a i nikad nećeš znati, možda.

Evolucija nam je za osnovne svakodnevne energetske potrebe izabrala glukozu - i to nema veze sa krkanjem šećera u hrani Ja ne pročam o dijabetesima pa neosetljivosti ćelija na insulin, neo normalnom.

Neke kategorije ćelija u mozgu mogu samo iz šećera da se hrane - ako ih nema razgrađuju se mišići da i se dobio minimum glukoze.

Ketoni, iako zdravi na razne načine za razne delove mozga, i ovde sad ide veliko frljanje raznih, nikako ne treba da budu osnovna hrana mozga - njima su potrebne mitohondrije, a one su jako daleko od nekih delova neurona ...

... da sad ne idem u detalje oko štitne žlezde, kiselosti (ćelija, celog tela, krvi) ...

Prečesto ulaziti u naglašene ketonske režime, pa godinama, je značajan atak na zdravlje - dok si zdrava drži se raznovrsne ishranem unesi sve sastojke i ne zaboravi da su ti ugljeni hidrati vanredno značajni, kao i sve, i to ne znači šećer, skrob, fast-carbs na koje se većina osvrće kako počne dapriča o problemima....

... a kad hoću nešto ozbiljnije da smršam - i sam ulazim u ketonsku fazu, naravno, posle 3-4 dana.

I ma kako neki govorili da je ok biti i nekoliko meseci iz tog mog čitanja su dve nedelje max, onda ide "stabilizacija" 5-6 nedelja, pa ko voli nanovo nek izvoli.

Ili duže od dve nedelje, sa cheat days - zezati se sa ketoskim gubljenjem težine mesecima, bez cheat days - tebi šanse da sludiš štitnu žlezdu čak zauvek nisu u jednocifrenim procentima, nego dvocifrenim, pa ko šta izvuče na lutriji ...

Od svega što sam ja pročitao ketonske dijete su najopasnije

A najbolje su normalna ishrana ali bez fast-carbs (šećera, hleba, kolača, krompira u prevelikim količinama) pa više trošenja kalorija kretanjem nego što ih unosimo.

Metabolički procesi nisu rocket science, ja ti mogu dati sve hemijske formule (možda ne baš sve) puteva masti, u energetskom smislu, ketona, ...

Pitao je Floki - naravno da su masti bitne ,i koriste se ketoni i svakodnevno u normalnom režimu, nešto naglašenije i u srcu, npr, delovima mozga, ... Plus masne kiseline ulaze u ćelijske membrane (ako u 45toj ne želiš da izgledaš kao deda koji se samo sunčao 75 godina potreban ti je neki dnevni minimum masnih kiselina u organizumu, ...

A podjednako tako su ti potrebni carbs, evolucija je to izabrala kao glavni izvor energije, sve ostalo je ili sporedno, ali bitno, ili je odgovor na frku u organizmu.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:14 07.12.2018

Re: Istina

A ja baš neki dan čitao kako nam je vojska uglavnom nesposobna zbog preterane kilaže

pa upravo zato i testiraju ketogeni način ishrane, i da, upravo je taj isti lik iz nase i angažovan, Dom d'Agostino.
jesam stručnjak za ovu temu, veći od većine ovde.
floki floki 19:21 07.12.2018

Re: Istina

hajde vas dvoje da odložite ovaj fajt za sutra pre podne, da mogu si lepo kokice da spremim, za danas sam svoje pojeo :)
dostojanstven dostojanstven 20:02 07.12.2018

Re: Istina

BebaOdLonchara
A ja baš neki dan čitao kako nam je vojska uglavnom nesposobna zbog preterane kilaže

pa upravo zato i testiraju ketogeni način ishrane, i da, upravo je taj isti lik iz nase i angažovan, Dom d'Agostino.
jesam stručnjak za ovu temu, veći od većine ovde.

Izvini na pitanju - da li si ti lekar ... ili biolog ... ili mikrobiolog ... ili --- dopuni niz?
aureus aureus 20:08 07.12.2018

Re: Istina

dostojanstven
BebaOdLonchara
A ja baš neki dan čitao kako nam je vojska uglavnom nesposobna zbog preterane kilaže

pa upravo zato i testiraju ketogeni način ishrane, i da, upravo je taj isti lik iz nase i angažovan, Dom d'Agostino.
jesam stručnjak za ovu temu, veći od većine ovde.

Izvini na pitanju - da li si ti lekar ... ili biolog ... ili mikrobiolog ... ili --- dopuni niz?

Ово је знатижеља пред спавање. Пожељно је одговорити у наредних пола сата.
Капци су му већ тешки. Прошло је 20 часова.
dostojanstven dostojanstven 20:24 07.12.2018

Re: Istina

aureus
dostojanstven
BebaOdLonchara
A ja baš neki dan čitao kako nam je vojska uglavnom nesposobna zbog preterane kilaže

pa upravo zato i testiraju ketogeni način ishrane, i da, upravo je taj isti lik iz nase i angažovan, Dom d'Agostino.
jesam stručnjak za ovu temu, veći od većine ovde.

Izvini na pitanju - da li si ti lekar ... ili biolog ... ili mikrobiolog ... ili --- dopuni niz?

Ово је знатижеља пред спавање. Пожељно је одговорити у наредних пола сата.
Капци су му већ тешки. Прошло је 20 часова.

Danas izuzetak pošto sam morao posle posla do grada - tako da će mi raspored biti za jedno pola sata šitovan (u desno) - Maksa i vrabac - i još poneko znaju za shift right i shift left.
Milan Novković Milan Novković 20:24 07.12.2018

Re: Istina

Strongman
...
Low carb nije ekstreman način ishrane

Dobro, pošto "low" može da znači svašta i ja ću da uopštim i skratim priču.

1. Ugljeni hidrati su glavni ili jedan od glavnih igrača u ne samo mnogim metaboličkim putevima, nego i nekim od osnovnih. Esencijalni su. Neki su čak toliko bitni da idu nazad milijardama godina, tiču se formiranja fostornih baza u DNK kod svih živuljki, i jednoćelijskih, paramecijum ne pliva uz gradijent masnih kiselina nego glukoze, esencijalni su, da, ugljeni hidrati, i u delovima metaboličkih pathways sinteze proteina.

Dug, značajan low-carb ti značajno ubrzava starenja nekih ćelijskih grupa, pa tako organizma. Što, opet, to nam je majka statistika dala, ne znači da baš ti ili neki bloger koji ignoriše sva pravila neće živeti preko 100 godina.

Ovo, naravno, ne znači nepotreban višak kalorija pa ubrzani metabolizam, moj komentar se odnosi na ravnomernu ishrau do granica potrebnog

2. Pogledajte samo evoluciju - šećeri su glavni izvor energije u ogromnoj većini živij bića, i to im je glavna uloga, ali nije jedina, umaju i strukuralnu ulogu (kad počnu da se polimerišu umeju da budu jako kompleksni, začudio bi se čovek, i raznorodni), u raznim ulogama su u SVIM žuvum bićima, pa ...

... delovi signalizacije između ćelija zavise ok kompleksnih ugljenih hidrata na površinama ćelija - recimo kad ti jedna ćelija poludi pa počne suludo da se deli, a svakodnevno ti se to dešava, često je pokupi imuni, nju i kopije, a često joj, i kopijama, susedne zdrave ćelije pošalju instrukciju da se samoubije - kompleksni ugljeni hidrati imaju svoju ulogu ovde ...

... al dole sam probao top-down priču, ovde bottom-up, kraću i da ne preterujem, prosto nema potrebe za "nagle" pokrete ni u čemu, niko ih ne gotivi, pa ni naše telo, i ovde ne mislim na "civilizacijski" napredak pijenja 2 litra kokak kole ili jedenja tepsije krempita dnevno ..
aureus aureus 20:49 07.12.2018

Re: Istina

Milan Novković
Dug, značajan low-carb ti značajno ubrzava starenja nekih ćelijskih grupa, pa tako organizma. Što, opet, to nam je majka statistika dala, ne znači da baš ti ili neki bloger koji ignoriše sva pravila neće živeti preko 100 godina.

Ovo, naravno, ne znači nepotreban višak kalorija pa ubrzani metabolizam, moj komentar se odnosi na ravnomernu ishrau do granica potrebnog

Dobro. Mene zanima ima li kakvih ozbiljnih istraživanja oko ubrzanog metabolizma? Hoćemo li prije ostariti i umrijeti ako pretjeramo sa ubrzavanjem metabolizma?
Pogledajte samo evoluciju - šećeri su glavni izvor energije u ogromnoj većini živij bića

Ne čudi me. Ko je ikad vježbao zna koliko je teško doći do značajnije količine proteina, na primjer. A šećera na svakom koraku.
i ovde ne mislim na "civilizacijski" napredak pijenja 2 litra kokak kole ili jedenja tepsije krempita dnevno ..

Jednom je Dragan Marković Palma izjavio da svaki dan popije dva do tri litra koka-kole.


Pije koka-kolu, ali i vježba.
Milan Novković Milan Novković 21:21 07.12.2018

Re: Istina

aureus
...Dobro. Mene zanima ima li kakvih ozbiljnih istraživanja oko ubrzanog metabolizma? Hoćemo li prije ostariti i umrijeti ako pretjeramo sa ubrzavanjem metabolizma?
...

Hoćemo - biraj kategoriju istraživanja, ozbiljna, neozbiljna, ...

Više se slobodnih radikala oslobađa, i oni su ko mali liliputanci oko tebe što bacaju noževe, ne mogu ti ništa na kratak rok, nego rade na tiha-voda foru ....

Tu mnoge statistike i prizme oko nas kroz koje posmatramo svet mute vodu, naravno, evo iskonstruisanih primera:

- Može Strongman da dovede dvaes pajtosa koji su krenuli kao super zdravi, ali svi se ugojili i svi puše, gere 5000 Kalorija dnevno ... dok su moji puleni ...

- ... svi potaman, ne puše, zdravo se hrane, .... i svi pomru pre Strongmanovih

Ovde je "očigledno" da nije nešto sistemsko u redu - Galenika nam pred nosom pa udišešemo dioksin, jedemo hleb žestoko poprskan Monsatovim herbicidima pa slupao creva, krišom trujemo jedni druge, itd

Ali zamisli neiskonstruisan slučaj: nikad bolestan, u naponu snage, u kondiciji, srce zdravo, radi nešto jako naporno, vozi biciklo, i naglo stane - jako brzo padne mrtav, autopsija ništa ne nađe.

Malo mu pomereni neki molekulani putevi i adrenalin (ubrzava srce) posle stajanja mu mnogo brze opadne nego kalijum (usporava srce) ... i zdravom ko dren čoveku prosto prestane da radi zdravo srce, hemija ga isključila, najosnovnija.

Tu ima i genetske predispozicije, naravno, ali čak ni mnogi doktori prosto neće znati šta se desilo.

Zamisli da je i debeljuca što puši i pije vozio, stao, i njemu ništa

Koliko ljudi zna ove cake - jako malo, ima toliko interesantnih stvari oko nas i što bi bilo ko čitao ovakve stvari, osim statistički jako malog broja.

...

A najviše, u stvari, stvari bivaju nejasne iz najprotijeg razloga - generalno su mnogo veće šanse da će neko zdrav i u minimalno dobroj kondiciji sagorevati više kalorija zbog švrljanja naokolo od bolešljivog koji voli da gleda serije na TVu uglavnom.

Naravno, čuli smo i za antioxidante, pa za popravljanje oštećenja preko noći, ali ona, u standardnom rasponu, idu od 1,000 do 10,000 oštećenja po ćeliji dnevno (zavisi i od ishrane, vode, vazduha, ... svašta, puno prostora za razne "igra" ...

... i na kraju to krene da izmiče našim mogućnostima shvatanja, suviše kompleksno, pa učimo na razne načine, a i ne može samo "teorijski", teorija je isto i neminovno uvek u nekom užem konteksu i povrh pretpostavki.



aureus aureus 21:36 07.12.2018

Re: Istina

Milan Novković
aureus
...Dobro. Mene zanima ima li kakvih ozbiljnih istraživanja oko ubrzanog metabolizma? Hoćemo li prije ostariti i umrijeti ako pretjeramo sa ubrzavanjem metabolizma?
...

Hoćemo - biraj kategoriju istraživanja, ozbiljna, neozbiljna, ...

Prema tome, nisam džabe protiv toga da se na dugi rok ubrzava metabolizam.

Nešto sam bio malo pročitao, ali meni se ideja ubrzavanja metabolizma na dugi rok ionako instiktivno ne dopada. Uvedeš sebe u situaciju da veliki broj godina: 1) trošiš previše hrane (i novca, dabome), tjeraš organe da preintenzivno rade i GRIJEŠE usput, 2) ubrzavaš cikluse (proizvodnja ćelija, obnova) a mi nemamo beskonačno mnogo ciklusa prije nego što odapnemo.

Osim toga, neke istočnjačke mudrosti predlažu usporavanje a ne ubrzanje.

Ovaj...samo da napomenem. Ne kačite se previše na istočnjačke mudrosti, ali imajte ovo na umu.
4krofnica 4krofnica 22:54 07.12.2018

Re: Istina

kad god sam se odličio da smršam, ja bih i smršaveo na elementarno jednostavan način. samo treba biti disciplinovan i istrajan.


ja super smršam dok trčim kejom.

alselone alselone 07:47 08.12.2018

Re: Istina

Nego komentarišem zato što je javio Alse, čovek mršav, i Floki, kojeg ne poznajem uživo ali 4 Kg je spomenuo - not a big deal.


Ma ja to probao neko relativno kratko vreme, čisto da vidim u čemu je trik pošto mi je puno sportista pričalo o tome, al sam ubrzo prestao. Nikad ne bih žrtvovao moj hedonistički način života za tamo neko zdravlje.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:31 08.12.2018

Re: Istina

ja super smršam dok trčim kejom.

lazes, garant!
aureus aureus 13:49 05.12.2018

Пар цртица

Невоља са трчањем је у сљедећем: треба много кондиције да се набије да би био кадар да истрчиш 10 километара - а свеједно си потрошио само 600-700 калорија. Што је, кад би све потекло из масти, било само 60-70 грама, можда мало више (да заокружим) Сад замислимо колико неко мора да истрчи да би трајно изгубио килограмчић.
С друге стране, мушкарац или жена која је толико истрчала може да осјети да је заслужила неку награду, да има права да се почасти, и ето те - док си трепнула, уз штрудлу-двије, оста на истом. А трчала.

Нисам сигуран да ће трчање нужно трошити мишићну масу, осим кад нема шта друго. Било би то еволуцијски нерационално - имаш двадесет килограма вишка (сала), а тијело ти умјесто залиха троши мишиће и уводи те у још већу невољу (мишићи су ти потребни за кретање).
С друге стране, јасно је да си са већом мишићном масом способан да обавиш већи и интензивнији рад и тако потрошиш више енергије. Зато има смисла повећати мишићну масу, а онда је и КОРИСТИТИ. Јер у супротном - одоше мишићи, изгубиће се.

Но, и убрзање метаболизма има своје негативне последице.
Зато једном кад достигнеш праву тежину - не ваља експериментисати и запуштати се.

jooscout jooscout 09:47 06.12.2018

Re: Пар цртица

aureus


Нисам сигуран да ће трчање нужно трошити мишићну масу, осим кад нема шта друго. Било би то еволуцијски нерационално - имаш двадесет килограма вишка (сала), а тијело ти умјесто залиха троши мишиће и уводи те у још већу невољу (мишићи су ти потребни за кретање).
С друге стране, јасно је да си са већом мишићном масом способан да обавиш већи и интензивнији рад и тако потрошиш више енергије. Зато има смисла повећати мишићну масу, а онда је и КОРИСТИТИ. Јер у супротном - одоше мишићи, изгубиће се.





Naravno, sad već postoje meta studije na ogromnom uzorku i zaključak je da ne možeš da "outrun bad diet". Kretanje i fizička aktivnost (i kardio i trening snage) je od velike važnosti ali ne zbog mršavljenja samog.
zemljanin zemljanin 22:11 07.12.2018

Re: Пар цртица

procitah par komentara i ... ok, kapiram da ljudi imaju problema sa tezinom ali BRE ovo su bas opservacije ... krkam ko da mi je poslednje plus sam gurman tako da mora da bude pun sto ... osim plivanja, koje mi je zadovoljstvo a ne potreba, ne pridzavam se ama bas nijedne stavke o zdravoj ishrani itd. ... a kolace obozavam + popijem jedno 10 nesa dnevno (onih studenskih) i to slatkih ... nemam istu kilazu kao dok sam bio student ali sam u varijaciji do 10% ... tako da sam zbunjen

PS. nemam pantljicaru
dostojanstven dostojanstven 06:28 08.12.2018

Re: Пар цртица

zemljanin
procitah par komentara i ... ok, kapiram da ljudi imaju problema sa tezinom ali BRE ovo su bas opservacije ... krkam ko da mi je poslednje plus sam gurman tako da mora da bude pun sto ... osim plivanja, koje mi je zadovoljstvo a ne potreba, ne pridzavam se ama bas nijedne stavke o zdravoj ishrani itd. ... a kolace obozavam + popijem jedno 10 nesa dnevno (onih studenskih) i to slatkih ... nemam istu kilazu kao dok sam bio student ali sam u varijaciji do 10% ... tako da sam zbunjen

PS. nemam pantljicaru

Da li si siguran?
dirtyharry dirtyharry 17:21 05.12.2018

Hm....

...flašica vode po Nadi Macuri...

Što bi zalivao Nadu Macuru vodom?
not2old2rock not2old2rock 17:37 05.12.2018

Re: Hm....

dirtyharry
...flašica vode po Nadi Macuri...

Što bi zalivao Nadu Macuru vodom?


Zato što je cvećka? A čime bi je ti zalivao?
docsumann docsumann 11:07 06.12.2018

lično iskustvo

zaljubi se i kupi blender


nije mi prvi put da sprovodim dijetu (za tanjenje), ali mi je prvi put da to radim u svojim kasnim četrdesetim.

sa 125 na 114kg, za 5 mjeseci, s tim što je količina odstranjenih masti i veća od proste razlike težina s početka i nkraja, jer sam usput i nabacio nešto mišića (obim nadlaktice mi je sa 45cm na početku, došao na 46,5, skoro 47cm).

ne eksperimentišem mnogo, i držim se nekim bazičnih principa bb dijete.

smanjio masti, slatkiše, a bogami i pivo, naravno, povećao unos proteina.
uveo 4-5 manjih obroka tokom dana. al' osnovno je da nikad nisma gladan, tj. da se ne patim.

sem treninga u teretani, 45min do sat vremena (trbušnjake obično odradim kod kuće, jer mi glupo da vrijeme porovedeno u džimu trošim na njih), prilično sam aktivan tokom dana, čemu doprinosi i sam posao kojim se bavim.
tako da nakupim i preko 20k koraka dnevno.
Черевићан Черевићан 14:16 06.12.2018

буц буц

јесен ево....a ja тек-тек дебљи

убуцени.... кадгод
здравља оличење,
по тазе сазнању
разлог за брињење

п.с.
(узречица-имал' нешто
од јести.... је слађе
,
у дивану данашњице
све ........ређе се нађе)



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana