Literatura| Porodica| Roditeljstvo| Život| Životni stil

Bez dobrog naslova (4. deo)

selica_nena RSS / 01.05.2016. u 12:50

I tako prolaze godine, al’ njega ne popušta, samo mu se ona tuga preobratila u neki baksuzluk. Iznervira se za svaku glupost, treska se po kući, psuje, ništa mu ne valja -  ni ja, ni deca, ni varoš. Ne znam šta nisam probala da ga nekako vratim u ono stanje od pre, ništa nije pomoglo. Moli, kumi, preklinji, plači, svađaj se – ništa. Kaže, kome se ne sviđam ovakav, može da ide. Gde, bre, da idem? Nisam otišla kad si me prevario, kako sad da odem? I gde? I gde deca da odu?

A što mi je njih dvojicu bilo žao, i sad me duša boli kad se setim kako su ga se plašili! Ako nešto zgreše, mole me da mu ne kažem. I ja šta ću, krijem i lažem i muka mi što to radim, al’ ne mogu da gledam kako ih bije. Kad je Bole pao na popravni, ošišao ga do glave i zabranio mu da izlazi iz kuće, a meni žao, pa ga krišom pustim. I stalno sam nešto krila, i kad se pobiju, i kad dobiju keca, i kad su počeli da puše. I kad se Bole uhvatio s lošim društvom, šta sam suza isplakala da ga odvratim, ali Mići nisam reč rekla. Pa ubio bi i njega i mene da je znao što ja znam! Al’ ni ja nisam znala šta on planira.

Jedno veče  ova dvojica se taman spremali da pođu u bioskop, kad nas Mića sve pozva da sednemo za sto, ima nešto da nam kaže. Mi se zgledamo, meni baš nije bilo svejedno, šta li se sad desilo? Posedali mi, čekamo, a on ćuti, ćuti, pa će: „Ja sam rešio da pravim kuću u selu.“ E kad se nisam srušila. Šta, kako, zašto? Pa taman smo izašli iz kredita za ovu, nadala sam se da ćemo malo proživeti. Da odemo na more, da vidimo malo sveta, da se ne stiskamo od prvog do prvog.  Deca ga gledaju bledo, njih baš briga, samo da ih pusti u grad, a ja poludela načisto. Ma nije meni ni do mora, ni do para, nego me strah da nas ne odvuče u onu selendru. On se kune da neće, kaže to je dužan uspomeni na majku, kaže dugo ga je tištalo što je umrla zbog te kuće, pa misli da će mu biti lakše ako je ponovo sagradi. Aaaaaaaaaaj bože, šta me snađe! Posvađasmo se baš ljudski. On uvređen što mu ne pružam podršku u onome što mu je najvažnije, a ja celim telom osećam da će nas ta kuća odvesti u propast. On me ubeđuje da će istu onakvu da napravi k’o što je bila, ni manje ni više, da nam bude kao vikendica, ali znam ga, bre! Znam da ne ume ništa na malo, strepim da će i s tom vikendicom tako da uradi.

I sve sam bila u pravu. Kakva crna vikendica, kad sam videla plan, sve se u meni slomilo. To, bre, kućerina na dva sprata, sa radionicom, sa lokalom, sa čudima božjim! Baš sam se naljutila, a on kaže: „Ti znaš da Boletu škola ne ide, a uhvatio se s lošim društvom. Ovo mesto se ubilo da mu napravimo radionicu i odvojimo ga od onih bitangi. Ima para da se namlati samo od popravki traktora seljacima, a ako bude pametan, ima čudo da napravi. Ja, bre, hoću da mu obezbedim budućnost, da nas glava nikad više ne zaboli zbog njega. Mirko nek ostane ovde, nek završi školu, pa da ga zaposlimo u fabrici. A nas dvoje do penzije ovde, a posle kod Boleta u selo.“ I tako on mene ubedi da to radi zbog dece, za njihovo dobro.

Eh, zbog dece? K’o da to tako može – da im ti isplaniraš život i misliš da će to da ispadne dobro. Kakvo dobro može da ispadne kad ga nisi ni pitao da li to hoće, a kamoli da si ga saslušao šta stvarno želi? Pa seti se samo koliko smo mi muke imali sa tvojom majkom što ti je isplanirala jedno, a ti hteo nešto drugo! Ma ne vredi što mu ja  sve to pričam,  moj Mića kad nešto uvrti u glavu, ne odstupa ni za jotu. Kaže – drugo je to bilo, ja znam da radim pravu stvar! I nema više diskusije.

(nastaviće se) 

Tagovi



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

feliks.krul feliks.krul 13:28 01.05.2016

selice neno

snezana, u meni vrvi od naslova i podnaslova, stavio bih sve u naslov, naslov je kao komentar na tviteru. moras savladati svoju negaciju. rec "bez" je negacija, prazan skup. bolje sa losim naslovom. (napisano posle dugog razmisljana da li da posalje ili ne posaljem komentar. Nadam se da ces shvatiti da je to samo moja (dobronamerna) asocijacija na ponudjeno.

Sve najbolje.
selica_nena selica_nena 18:44 01.05.2016

Re: selice neno

Hm, u pravu si. Nemam baš nikakvu ideju za naslov, a ovako... Daj neki predlog.
emsiemsi emsiemsi 08:45 02.05.2016

Re: selice neno

selica_nena
Hm, u pravu si. Nemam baš nikakvu ideju za naslov, a ovako... Daj neki predlog.

Зашто нико не коментарише ово што ти пишеш ?
Atomski mrav Atomski mrav 09:03 02.05.2016

Re: selice neno

Зашто нико не коментарише ово што ти пишеш ?

Zato što svi čekamo nestrpljivo sledeći deo. Cenim da će više komentara da bude nakon poslednjeg dela priče.
zilikaka zilikaka 09:48 02.05.2016

Re: selice neno

Zato što svi čekamo nestrpljivo sledeći deo.

Tačno. I zato što je priča jako realna, emotivna, životna, i teško je tu nešto smisleno komentarisati.
A dovoljno je teška da bi uobičajeno blogoigranje ovde bilo nedolično.
selica_nena selica_nena 10:12 02.05.2016

Re: selice neno

zilikaka
Zato što svi čekamo nestrpljivo sledeći deo.

Tačno. I zato što je priča jako realna, emotivna, životna, i teško je tu nešto smisleno komentarisati.
A dovoljno je teška da bi uobičajeno blogoigranje ovde bilo nedolično.

E drago mi je. Pravo da vam kažem, meni je ovaj blog merilo kvalitea - ako prođe vaš sud, može u štampu.
Eto, ostavite neki trag, lepo mi je kad znam da ste čitali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana