koha e dialogu serbo-shqiptar part (?)...tickle the box

Jelena Milić RSS / 06.03.2008. u 10:54

  

  t_rogatim_4d8c65e.jpgDok se Artemije i Amfilohije jasno ne dogovore ko, s kim,  kako i zašto sme da razgovara, pre nego što Velimir Ilić shvati da bauk albanske književnosti kruži Srbijom i ne pozove na preduzimanje legitimnih mera, pre nego tajne službe shvate  da sam vođa  ćelije  Secret Society Of The Followers Of The Flamuri Twins za Srbiju,  pre nego što me Bonner venča ili gurne u bigamiju ( kako se to kaže iz ženskog ugla?:)  iako se od Maljkovića još nisam  blogorazvela, pre nego što blogosferu detaljnije obavestim da sam provela vrlo zanimljivo veče sa Ninoslavom Ranđelovićem (opšti unutardruštveni dijalog počinje prvim korakom:), a kad sam već zahvaljujući kolektivnoj upornosti AlexDunje, Unfuckable i Čede Uroševića-faljaminderi svima- konačno naučila da upload privatne fotke, da iskoristim rupe u ovim  nepisanim srpskim novokanonima i poklonim vam jedan sočan albansko/crnogorsko/jugoslovensko/australijski nar-Twins Flamuri i priču o njihovoj  knjizi  Koha e sheges-Doba nara! A Koštunici, regeditu, Velji Iliću, otpravnicima vozića i antihrišćanima koji su uspeli da onu dobru staru ko tebe kamenom ti njega hlebom obrnu u ko tebe hlebom ti njega kamenom –pa njima svima-šipak.

 

A i Peđica mi signalizirao u najboljem maniru –a queer eye for a straight girl-da je perje ionako in ove sezone. Ovo da napomenem za one koji će me možda pitati što se kitim “tuđim” whatever pod time podrazumevaju i “naše” bi da preferiraju.  

 

Elem, stojimo na pauzi onog skupa o Kosovu  i pijemo kafu, živa rasprava na Engleskom o predrasudama mislim, kad se u razgovor umeša lik ko iz Strongmenovih postova. Visok, crno odelo, crna košulja, crnasnečim kravata, prsluk (brrr), crn sako, prstenčuga sa nekim pipcima (brrr), tanka bradica i brčići ( brrrrr) ….let me explain to you….go ahead mislim se….ko je ovaj pitam se…. naša dijaspora od nekle se zadesila da mi se majke  t_crnokosuljam_5d63d7b.jpgnajebe što sam na skupu sa Fatmirom Limajem….we can switch to our languages kaže crnokosuljaš…brrr….to je to  pomislim sad će dril….Idro ćuti, ne reaguje, lako je njemu on uvek može da vikne  Kosovo je Srbija i spasi se, ne bi mu bilo prvi put ….pređe čovek na prilično čist Hrvatski, posle par minuta na još čistiji Crnogorski…istorija, identiteti, etniciteti, crnojagnjesivisoko ili sivisokocrnojagnje kako god loša sam s tim, a i umorna sam malo od marijatodorovihimaginarnihbalkana i blakanizacijeevrope i evropeizacijebalkana…od svega toga  najviše volim i cenim onaj sjajni bugarski dokumentarac  Čija je ovo pesma ….rollocaster jedan u kafe pauzi, zavrte mi se u glavi, oni pipci na prstenu spooky  bre, gledam okolo gde je Limaj, tu sam svoj na svome, imala bih šta reći i spočitati, ovde sam čist diletant, trešerka i žrtva konzumerizma...više su: Elan smučke, irski seteri, Cointreau, Barry White, Fox Life, VOGUE, Los Amigos Invisible, prozak  i Don De Lillo uticali na moj identitet nego Dečani i to, da se ne lažemo. Dođe na sreću do razmene vizit-karti pa saznadoh ko je čovek ( jednu verziju bar), kad ono ispade dva čoveka jedna duša, ko Ajsnigrutin i Skajvikler, tako nekako, priča jedan slušaš dvojcu--two in one--na vizitki lepo piše Naim and Sami Falmuri, autoret e libri Koha e sheges.

 

                                                                                                                                                                                                                          t_smirajm_94bfe0d.jpgKako smo odatle stigli do tengolakamisanera lika, kako su oni rogovi sa skenderbegove kape sa prstena prestali  da budu spooky i kako je ispod tog  divojarca počelo da se ukazuje jare koje vergla 300 na sat o majci Nadžiji “svojeglavoj i neumoljivoj”o njenoj sudbini, o tome kako je knjiga Doba nara priča o njoj, kako je u stvari posvećena  njenom  žrtvovanju da ih dvadest godina u Ulcinju za vreme  bivše Juge,   solo odgaja bez baba, “kockara, boema, pijanice i klošara,”  koji ju je odvukao u Australiju, pa nju i njh dvojcu, jednojajčane blizance, te 1969. tri meseca stare, poslao natrag u Ulcinj, a on ostao još jedno t_majkam_bccafb6.jpgdvadesetak godina da kupuje cigare tu iza ćoška,  dok se oni nisu odlučili da ga potraže i pronađu, pa tu počeli i sebe da iznalaze u toj potrazi,  o tome kako se ona,  bez ičije pomoću radeći tri posla da bi ih izdržava i odgajala,  snalzila, i “još ih lagala  da je babo politički emigrant”…. ne sećam se tačno. Biće da ima neke veze sa suncem u Tirani tog dana i dva jegermajstera (rog se rogom izbija) for starters. Elem tu ja izrazim shpressa da će se knjiga pojaviti i na nekom od “naših”  jezika, cakle oči samo tako,  pa dam bessa da ću potražiti studente katedre za Albanski jezik kod nas i doturiti im knjigu i povezati ih sa autorima, kako me je Naim i zamolio da uradim.

 

Ne mogu vam pisati o knjizi jer je pročitala, još uvek, nisam. Ali ju je Niam prelistao za mene, preveo mi naslove poglavlja, objasnio mi svaku sliku, ispričao toliko toga o starom Ulcinju, o Don Kihotovoj vezi sa Ulcinjom, o Šekspirovoj vezi sa Ulcinjom, o čemu se takođe u knjizi priča, da mi je knjiga već ušla pod kožu.....o što je pričao, divno pričao o nekim stvarima, o trci tourdefrance i o sirokom bulevarima....Nije fer knjigu, nešto lično i jedinstveno, opisvati nečim drugim, već napisanim ili snimljnim, ali o utisku se radi- Grlom u Jagode feat. Seranovi, Naše malo misto feat.  Pozorište u kući. Mada se ništa od toga, naravno, ne spominje, tako sam bar ja nekako  razumela Naima u Tirani,  i njegove rollocaster SMSs  i mailove u kojima je  pokušao da mi na srpski prevede pogovor za knjigu. U ostalom, bessa ispunjena, kontakti sa studntima uspostavljeni, živi bili pa čitali. A mi drugi ..pa ko Mujo iz vica, šta čito- prelazio bolan!

 

f_sutonm_b299587.jpg

 

A ako ima još zainteresovanih za prevod Koha e shegas (Sami napisao Vreme nara u jednom mailu, ja sugerirala da razmisli o Dobu nara,  nekako mi to Vreme toga i toga u našoj knjževnosti --prošlo vreme ) javite se. Unapred se zahvaljujem i onome ko bi za nas ovde pogovor knjige možda mogao prevesti bolje nego što smo to Naim i ja do sad uspeli, mada se ludo zabavljamo. A ja, jarac dupli, još neću da se predamo i Samiju ili Idri obratimo za pomoć. Nedostaju tačkice naravno, al šta da se radi, možda su se lost in translation iz one Tačke na slučaj “faktor Albanac”, pretočile u -Faktor naš Albanac(i) tri tačke.

 

“Ishte fati yne gjithe c’ka do te lexoni ne kete liber. Dhe historite qe fillojne me fatin tone, fatin e nje familjeje, nderthuren e lidhen Histori te tjera, me te medha, mbipersonale, qe nga gjetja e varrit e humbur ku prehet shtati i motres se Skanderbegut, qe prej te dhenave mbi Ottellon-Arapin e Venetikut te Shkroi Shekspiri dhe qe lidhen me vendlindjen tone apo Servantesin e Don Kishotit-Servetin e Ulqint. Do te gjeni te mplexur me fatin tone edhe fakte mbi Sabatai Zevin-Mesine e pritem apo te rreme, mbi tatalocin tone mbrojtes-Gjorn Bdek Buzukum ( Buz-Ujkun) dhe lidhjen e tij me ne, sigurisht permes Ulqinit ( Ujk-Ulkinit), histori nga kishat e Shasit dhe liqene te fshehura nga szri i botes si edhe shume e shume ndodhi pak te njohura te njohura e te  panjohura krejt, qe keto vise te bekuara ruajne duke u hapur qe prej keshtjelles gjer ne det, qe nga AnaMali, krahu i Krajes se liqenit Shkodres, e gjer ne Grykederdhje te  Bunes, nga Qielli ne Toke. Te gjitha keto histori jane si kokrrat e nje tjeter shege dhe rrijne ndryre, ne pritje te lexuesit, brenda kapakeve te librit, si brenda nje shege te amel e te bute…”

 

PS sačekajte par minuta da postujem i slike



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Miriam Miriam 11:13 06.03.2008

prva

hi hi, makar jednom i ja ....

sad cu da citam...
Jelena Milić Jelena Milić 11:42 06.03.2008

Re: prva

cool, laknu mi, vec sam se zabrinula da se to ne igra na mom blogu:)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 11:16 06.03.2008

poliandrija-zenska bigamija/poligamija

Narocito je bila popularna medju Tibetancima , tj., Tibetankama....
Jelena Milić Jelena Milić 11:27 06.03.2008

Re: poliandrija-zenska bigamija/poligamija

tooo! ricard gir dalajlamista plus bred pit kao hari hajmler u 7000 dana na tibetu, cim sa ovim albancima zavrsim, za mene molim
Queeria Queeria 14:41 06.03.2008

Re: poliandrija-zenska bigamija/poligamija

Misilm da pod poliandrijom može da se prošvercujemo i mi gej muškarci koji imamo više muških partnera, ne samo str8 žene :))
Jelena Milić Jelena Milić 14:46 06.03.2008

Re: poliandrija-zenska bigamija/poligamija

u moje vreme se to prosto zvalo grupanjak :)

vidim da sam naucno-politicki korektno vremenski pregazena :)
ceda_urosevic ceda_urosevic 14:48 06.03.2008

Re: poliandrija-zenska bigamija/poligamija

Jeste, ali poliandrija zvuči više cool. Onako svetski.
Dobro je, napreduješ sa fotkama. :)
lush lush 11:30 06.03.2008

vezano

super blogovi
dan sam pocela sa aleksandrinim opisom plave pustinje i zvezdanog neba nad crvenim morem...
sad sam u suncanoj tirani i, bogami, se i meni malo zavrtelo u glavi od tih jegermajstera:) HVALA.

Jelena Milić Jelena Milić 11:31 06.03.2008

Re: vezano

wow, hvala, zaista, znaci i prija
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 12:40 06.03.2008

Re: vezano

Jelena kupite one bubice što idu u uvo one same prevode tekxst.
Sada glumci nemoraju da znaju strani jezik.Imaju te bubice u ušima koje čuju i mozgu odmah prevode tako i onaj drugi glumac. Čudo tehnike?
Bitno je samo dobro čitati, bubice same prevode, stavite na zvučnik kompjutera, a kompjuter kuca sam u programu za slepe.
Ma divota Božja.

Ne znam da li si čitala sada nije potrebno ni vođenje ljubavi da se prave deca, uzmu neku ćeliju iz kože valjda nisam siguran dnk valjda i eto deteta...
Jadni mi muškardi....
Preporuka
Jelena Milić Jelena Milić 12:42 06.03.2008

Re: vezano

ima momenata kad sam staromodna :)
i ja umem da budem verna tradiciji :)
AlexDunja AlexDunja 12:47 06.03.2008

hola,brate! :)

od kako si naucila to sa fotkama,
kaceci ih ne prestajes:)))
(streber, original)
sa nestrpljenjem ocekujem knjigu.
Jelena Milić Jelena Milić 12:48 06.03.2008

Re: hola,brate! :)



moju :)?
AlexDunja AlexDunja 12:50 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

Jelena Milić


moju :)?

tvoju sa jos vecim:))))
a mislila sam na narove i blizance :)))
Jelena Milić Jelena Milić 12:54 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

a i promociju in vovo :)
AlexDunja AlexDunja 13:07 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

a i promociju in vovo :)

to narocito:)
nadam se da ce se pokazati netacnim,
moj generalni utisak da su umetnici, cesto,
daleko manje zanimljivi od njihovih tvorevina:))))
Jelena Milić Jelena Milić 13:19 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

pa zato sam ja pocela da se u opstedrustvenom interesu ljubitelja pisane reci "zrtvujem" i give autoret e libri a go-test ride :)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:21 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

moj generalni utisak da su umetnici, cesto,
daleko manje zanimljivi od njihovih tvorevina:))))

I trust your experience !
100 %
AlexDunja AlexDunja 13:36 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

pa zato sam ja pocela da se u opstedrustvenom interesu ljubitelja pisane reci "zrtvujem" i give autoret e libri a go-test ride :)

hvale vredan potez:)
AlexDunja AlexDunja 13:38 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

I trust your experience !
100 %

a tvoja iskustva?
Jelena Milić Jelena Milić 13:43 06.03.2008

U2

koji ste vi to istrazivacki metod koristili :)


FSSS mozda :)

flamuri serious scientific system ili nesto drugo :))


Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:46 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

a tvoja iskustva?

Kao i tvoja.
Identicna.
:)
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:49 06.03.2008

Re: U2

koji ste vi to istrazivacki metod koristili :)

Maciji.
dragoljub dragoljub 14:03 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

moj generalni utisak da su umetnici, cesto,
daleko manje zanimljivi od njihovih tvorevina:))))

i to je generalno tačno
AlexDunja AlexDunja 14:04 06.03.2008

Re: U2

Maciji.

taj.
jelena, to je jedan specifican,
i na davno zaboravljenoj nauci zasnovan metod.
samo odabrani su upuceni.....:)))
Jelena Milić Jelena Milić 14:05 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

ako je tako, koha e sheges je do jaja
AlexDunja AlexDunja 14:13 06.03.2008

Re: hola,brate! :)


i to je generalno tačno

tako je dragoljube:)
nedavno sam se srela sa jednim izuzetkom:)))
trebalo bi da ih ima jos:)
Jelena Milić Jelena Milić 14:15 06.03.2008

Re: U2

prvi se macici u vodu bacaju ili...prosvetlite meeeee
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:29 06.03.2008

Re: U2

prvi se macici u vodu bacaju ili...prosvetlite meeeee

Prvi se macici vole i postuju. Bas kao i poslednji.
Neprimetno i uvek.
dragoljub dragoljub 16:22 06.03.2008

Re: hola,brate! :)

nedavno sam se srela sa jednim izuzetkom:)))

čuvaj ga to je redak zver
Jelena Milić Jelena Milić 13:32 06.03.2008

promena naslova posta

malo mi kasnio sa odgovorom specijalni savetnik za albanski...
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:34 06.03.2008

Re: promena naslova posta

Jelena Milić
malo mi kasnio sa odgovorom specijalni savetnik za albanski...

{?} = 1
Jelena Milić Jelena Milić 14:08 06.03.2008

Re: promena naslova posta

hm, ne cini li ti se da odgovor moze biti i never ending story ?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:30 06.03.2008

Re: promena naslova posta

hm, ne cini li ti se da odgovor moze biti i never ending story ?

Bas kao i taj kec....u prici o brojevima. Hvala bogu da smo do njega stigli. Ako jesmo.
AlexDunja AlexDunja 14:40 06.03.2008

Re: promena naslova posta

Hvala bogu da smo do njega stigli. Ako jesmo.


za one koji su sada jedno
jer svet je podeljen ljudskom možom
na dva dela a dva i dva su
jedan kad padne poslednja noć
za one koji su se utopili
u vodama večitog sna kao što umre
sunce udunu dalekih pejzaža
zakopano za one čije su reči
nikle iz zemlje ko lek i buna
neka pognu glave daleki suncokreti.
b.m.
Jelena Milić Jelena Milić 19:46 06.03.2008

to ad...baci uvo na ovo

baci uvo and oko na ovo

LAI Diablo, skinulo sa prvog mesta top liste crnu kosulju:)
AlexDunja AlexDunja 20:21 06.03.2008

Re: to ad...baci uvo na ovo

LAI Diablo, skinulo sa prvog mesta top liste crnu kosulju:)

dance the blues away....:)))
go :)
twinsflamuri twinsflamuri 13:33 06.03.2008

Dok Naim put putuje...

Evo ja onako ko pokjoni Mija Aleksic "u prolazu"dok Naim (mladji blizanac)put putuje za Tiranu(ulcinj -tirana 1h 30 voznje)i to golfom dvojkom ja vas pozdravljam i dalekog Melbourna sa "besom i shpresom"nadom i pa rijec besa valjda je svi znate...
Bice nam cast da ova nasha knjiga vidi svoj dan i na Srpskom jeziku poshto ne preplice se samo sudbina jedne porodice nego neshto shto nam je stvarno zajednicko valjda taj redemtion koji je na kraju(a kraja nikad nema)"never say never" melhem za dushu...
God bless
Tung
Twins Flamuri
Jelena Milić Jelena Milić 13:49 06.03.2008

yo sami


kontakte za studente sad imate, a evo i potencijalne citaoce ...go for it!

a sad mi brzo poslaji sliku majcinu, jer je naim vetropir zaboravio i umesto toga mi poslao kamaru ulcinja, perasta etc :)

lush lush 13:47 06.03.2008

pa





dok cekamo prevod mozemo da uzivamo u muzici:)
Jelena Milić Jelena Milić 14:06 06.03.2008

great

more
Jelena Milić Jelena Milić 14:18 06.03.2008

i ja pesmu za danas imam

Trinidad Tobagović Trinidad Tobagović 13:54 06.03.2008

...

pre nego što Velimir Ilić shvati da bauk albanske književnosti kruži Srbijom i ne pozove na preduzimanje legitimnih mera


...što uopšte nije nemoguće...
Mozaik Mozaik 13:55 06.03.2008

Poligamija iz zenskog ugla

je poliandrija. Bigamija bi onda trebalo da bude biandrija.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:58 06.03.2008

Re: Poligamija iz zenskog ugla

Bigamija bi onda trebalo da bude biandrija.

I bi andrija i ne bi andrija
Jelena Milić Jelena Milić 14:08 06.03.2008

Re: Poligamija iz zenskog ugla

mladenovic?
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:31 06.03.2008

Re: Poligamija iz zenskog ugla

mladenovic?

I starcevic takodje....
virgo intelecta virgo intelecta 15:39 06.03.2008

Cim...

se dogodi Doba nara (vise dopada) u Australiji obavezno! javljaj!
Ne idemo na ''druzenja'' petkovima/subotama
Muka nas 'vata do srBskih (a i svih drugih) "jedinih pravih".

Ili barem uradite kao B. Srbljanovic, pa nam lepo sve to opravite na Blogu nam nasemu, ionako nam ovde pocela jesen! A jos se kupamo i suncamo!
Griffin Griffin 16:24 06.03.2008

...evo jos jedan link...

...ali ne o narama ulcinjskim nego dunjama janinskim... [url=http://www.youtube.com/watch?v=GXnHQtfSDto][/url]
Jelena Milić Jelena Milić 16:50 06.03.2008

Re: ...evo jos jedan link...



ovo? nice!
Doctor Wu Doctor Wu 16:29 06.03.2008

Ne bih da vas prekidam

u muvanju & mazhenju ali gde su sada le-de-pe petlici & kokoshke da podrze tadica? na pecanju?
Jelena Milić Jelena Milić 16:35 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

wu, jel moze na srpskom da te razumem?
sleepless sleepless 16:45 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Pa nije ovaj bloger upucen u stavove LDP o pridruzivanju Srbije EU. Hteo bi da LDP kaze kako podrzava Tadica u onome sto je LDP stav, hahahahahaa
Jelena Milić Jelena Milić 16:54 06.03.2008

got it wu

Srbija, kao članica EU, ima mogućnost da spreči da druge države postanu članice, dakle može sprečiti da Kosovo postane članica", istakao je Tadić


pa da ostavimo mimo EU Srbe sa Kosova...jako, jako pametno!

i celo Kosovo for that matter. How very Sebian!
adam weisphaut adam weisphaut 17:18 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Doctor Wu
u muvanju & mazhenju ali gde su sada le-de-pe petlici & kokoshke da podrze tadica? na pecanju?

Dok ne vidim da je pala vlada, ne verujem mu.
The boy's cried wolf too many times.
Solomon Solomon 17:20 06.03.2008

Re: got it wu

pa da ostavimo mimo EU Srbe sa Kosova...jako, jako pametno!



Bice to interesantnan dan, kada ovo sve postane EU.
Bice prvi put posle mnogo godina da opet izmedju zemalja bivse YU vise ne postoje granice.

Tog dana cu predloziti da Britanica zvanicno naziv "Wars of Yugoslav Seccession" promeni u :
"Excercize in pointlessness."

Imam drugara koji je poginuo u jednom od ovih glupavih ratova.
Licno, smatram da su za njegovu smrt odgovorni imbecili koji jos uvek zagovoravaju nacionalizam.
A posebno oni, koji zagovoravaju nacionalizam a da toga nisu ni svesni.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:21 06.03.2008

Re: got it wu


pa da ostavimo mimo EU Srbe sa Kosova...jako, jako pametno!
i celo Kosovo for that matter. How very Sebian!


i ne samo to. nego da teramo inat albancima.
čim postanemo (a to će da bude skoro) mi ćemo da sprečimo da kosovo postane članica eu.
to nam je cilj. a ne bolji život. evropske vrednosti.
ko te pita za to.

evo dve vesti:

Švajcarska priznala Kosovo
Sreda, 27. februar 2008. 17:02

Švajcarska vlada priznala je u sredu nezavisnost Kosova, čime je postala 20. zemlja koja je to učinila.

Federalna vlada saopštila je da će uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, koje je 17. februara proglasila nezavisnost.

Agencija Asošiejted pres podseća da je kosovsko pitanje podelilo Evropsku uniju, a da je Srbija najavila da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.


Jočić na oporavku u Švajcarskoj 6. mart 2008. | 12:34 | Izvor: Beta, Tanjug Beograd -- Lečenje ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića nastaviće se u centru za rehabilitaciju u Švajcarskoj.
Kako je saopštilo danas Ministarstvo zdravlja, lečenje u Švajcarskoj nastavlja se na preporuku stručnog konzilijuma lekara koji je obrazovala Vlada Srbije. Jočić se, nakon teške povrede u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 26. januara, oporavljao u Specijalnoj ortopedsko-hirurškoj bolnici Banjica.

Rehabilitacioni centar u Švajcarskoj omogućava najbolje uslove za nastavak lečenja ministra Jočića, navedeno je u saopštenju koje je potpisao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Lekari stručnog konzilijuma koji je obrazovala Vlada Srbije biće u stalnom kontaktu sa kolegama u švajcarskom centru i zajednički će pratiti dalji oporavak ministra Jočića", stoji u saopštenju.


Srbija najavila da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.


al ovo su ekonomske veze, koje jelte, nećemo prekidati, bar u ovom slučaju.

nego šta bi s onim ruskim lekarima koji su dolazili?
što se tamo ne nastavlja lečenje?
nije valjda da nemaju poverenja u ruse.
ccccc

p.s. da se razumemo. želim mu oporavak.
al me čude kriterijumi.
Jelena Milić Jelena Milić 17:23 06.03.2008

to solomon

Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 17:28 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam


"Srbija, kao članica EU, ima mogućnost da spreči da druge države postanu članice, dakle može sprečiti da Kosovo postane članica", istakao je Tadić.

I eto konacno razloga da i Wu podrzi ulazak u EU. Ukratko: "Da zajebemo Siptare".
Bravo, kakav drzavnik. I kakava velika i korisna misao za srpsku drzavu. Cim se dokopamo unije, pokazacemo mi njima! Usput, za najgluplje medju nama, koji misle da su samo Srbi dostojni Kosova, da objasnim da i tim eventualnim sprecavanjem druge drzave da udje u EU, sprecavamo i srpsku manjinu da sa nama ponovo bude u savezu.

Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

Solomon Solomon 17:31 06.03.2008

Re: to Jelena

Da li si znala ?
Blizu spomenika Lenonu, "Strawberry Fields" u Central Parku stoji mala plakata na kojoj su ispisani donatori koji su omogucili da se spomenik podigne 1985te. Yugoslavia je bila jedna od donatora.
Nadam se da se nekako mozemo iskupiti tako da ova cinjenica ne bude toliko ironicna.
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

ne znam, ali cedini su sve bolji i bolji.
Jelena Milić Jelena Milić 17:38 06.03.2008

to EL

teramo inat svima...u stvari ga uteramo sebi...na granici sam da napisem onaj vic o popu sto se popne na vrh brda da sebi odsece onu stvar da napakosti selu
adam weisphaut adam weisphaut 18:09 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

Neko koga je impresioniralo Dinkićevo "zar sa dva miliona Albanaca da idemo u EU" pa je hteo to da ubaci u govor.
JJ Beba JJ Beba 18:14 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

Šaper?
liči.
Jelena Milić Jelena Milić 18:18 06.03.2008

to AW

say no more, say no more, ...poludela sam kad sam to cula u UN....i to je kao pro EU stranka ..pazi a ni OB nije reagovala upste


also sprahen dinkic


Dinkić: Pa, postaviću vam jedno pitanje. Da li vi znate zbog čega Srbija onako dugo putuje ka Evropskoj uniji? Ima više razloga. Jedan od razloga je zato što smo stvarno imali neke tvorevine koje niko živi nije mogao da razume. Jedna je bila ona povelja, sećate se, o Državnoj zajednici SCG. To je takođe jedan od projekata koji je bio potpuna fikcija i koji takođe od kad je počelo ja sam ga kritikovao i završilo se kako se završilo. Nemojmo, gubili smo koliko godina na tome?! Gubili smo vremena. Drugo, oni iz nekog razloga, a vi možete bolje da pretpostavite, kao što Turska sporo ulazi ka Evropskoj uniji, evo, 20 godina traju pregovori da oni počnu neko pridruživanje... Ja ne verujem da Evropa baš želi Albance u Evropskoj uniji. To je veliki problem. Ako sada mi kažemo "ne", Srbija hoće samo sa Albancima da uđe u Evropsku uniju, jer to je otprilike ono što DSS kaže, kad ćemo ući? Hoćemo da čekamo 30 godina samo da bismo sa Albancima ušli u Evropsku uniju. Pa, ja to neću. Ja se s time ne slažem. S tim stavom se ja ne slažem i to je prosto linija koju ne želim da pređem. Da meni bude osnovni motiv rad na političkoj sceni da uvedem Albance sa Kosova u Evropsku uniju?! Ne, jer ja ne mogu da im pomognem. Ja ne mogu da vodim tamo ekonomsku politiku. Ja ne mogu tamo čak ni da dođem bez oklopnog transportera i u pratnji, mislim, Kfora. Znači, to je nešto što je ovozemaljsko, a nebesko je ovo što priča DSS. Neka pričaju to onome ko u to veruje, ja u to ne verujem. Ako ne verujem, neka me puste da prosto radim ovo, ali ja mislim da ovo što ja govorim ima većinu i to je velika razlika. Kad ste pitali oko Vlade, jer ovo što je Tadić danas rekao, to je zapravo isto ovo, samo malo blaže.


a onda je evropska komisija juce izdala progress report, kosovo zasigurno u eu, a srbija pa....
AlexDunja AlexDunja 18:24 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

The boy's cried wolf too many times.

aj kudnt agri mor
Jelena Milić Jelena Milić 18:28 06.03.2008

Re: to Jelena

nisam. inace, bila sam dve dve nedelje gost kod jedne izuzetne zene, tanje d, na upper west side, tacno prekoputa mesta.....

za iskupljnje ne znam, ali ima toliko stvari koje mozemo uraditi....

evo sta sam rekla u aprilu 2005 u pescaniku


..Nasilje u skolama nazalost nije nikakav nov fenomen, to nije stvar koja se desila zbog smene ovog ili onog ministra, nemoj odma to da politizujemo. Postoje drustvene teme i problemi, pusenje, rak, jedan korpus stvari koji ne zavisi bas od toga da li je Velja ustao na levu ili desnu nogu. Ali sta znaci kad ministar prosvete kao reakciju na takav dogadja izvede djake iz skole. Alo, nemoj da ih izvodis iz skole. A onda ih povedem u multikonfesionalnoj, u multietnickoj, u jos uvek sekularnoj Srbiji prema Hramu. Bolje da si ih okrenuo prema Batajnici, mozda bi im doslo iz dupeta u glavu. ...
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:39 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

JJ Beba
Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

Šaper?
liči.

evo sad kaže "ako će oli ren da nam određuje granice, jadna nam majka"
doktorka doktorka 18:40 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Biljana Srbljanović
"Srbija, kao članica EU, ima mogućnost da spreči da druge države postanu članice, dakle može sprečiti da Kosovo postane članica", istakao je Tadić. I eto konacno razloga da i Wu podrzi ulazak u EU. Ukratko: "Da zajebemo Siptare".Bravo, kakav drzavnik. I kakava velika i korisna misao za srpsku drzavu. Cim se dokopamo unije, pokazacemo mi njima! Usput, za najgluplje medju nama, koji misle da su samo Srbi dostojni Kosova, da objasnim da i tim eventualnim sprecavanjem druge drzave da udje u EU, sprecavamo i srpsku manjinu da sa nama ponovo bude u savezu.Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

hahah , tadic misli da prevari eu . valjam se. nego, sta ako kosovo bude primljeno u eu pre nas , pa ne pristane da mi budemo primljeni?
Doctor Wu Doctor Wu 18:55 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Neko ne preterano posten, pametan i dobar.

Provalila si ga u taku, nis' ne moze da ti promakne.
Pa, sto se ne prijavis? Vidis kako si ti "postena, pametna & dobra".
Uzgred, no hard feelings, ali Englezi isekose vene za ovim "tvojim" slobistom...
Jeremija Jeremija 19:02 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Biljana Srbljanović

"... za najgluplje medju nama, koji misle da su samo Srbi dostojni Kosova, da objasnim da i tim eventualnim sprecavanjem druge drzave da udje u EU, sprecavamo i srpsku manjinu da sa nama ponovo bude u savezu.

Ko pise ovom coveku saopstenja? Neko ne preterano posten, pametan i dobar.


Eto poštovana Biljana, konačno si se počela obraćati i onima sa "specijalnim potrebama"
Zašto ovo ISTIČEM?
Zato što isključivost: nacionalistička, rasna, intelektualna, umetnička, fizička i svaka druga inicira i produžava sukobe.
A i sama si ponekad isključiva (sklona banovanju). U to se uverila i moja ništavnost na tvom vrlo cenjenom, čitanom i preporučavanom blogu.
Upravo zbog toga preporučujem ovaj tvoj komentar.
Solomon Solomon 19:11 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Zato što isključivost: nacionalistička, rasna, intelektualna, umetnička, fizička i svaka druga inicira i produžava sukobe.


Iskljucivost na osnovi Nacionalsnosti, Rase, Pola, Seksualnosti produzava sukobe.
Ali intelektualna iskljucivost je sama osnova logike !

Kako da stignemo do bilo kog zakljucka ako nema intelektualne iskljucivosti ?
Dakle neko je glup, i njega/nju ne treba slediti. Dok je neko pamentan i njega/nju treba slediti.
Na osnovu cega vi stizete do zakljucka ?
Ђак Ђак 19:19 06.03.2008

Re: to AW

Jelena Milić

also sprahen dinkic


:))
adam weisphaut adam weisphaut 19:22 06.03.2008

Re: to AW

Ђак
Jelena Milić

also sprahen dinkic


:))

Upravo, samo bez en
Jelena Milić Jelena Milić 19:29 06.03.2008

also sprahe evropska komisija

Kosovo in the light of status developments
On 17 February the Kosovo Assembly adopted a resolution which declared Kosovo to be independent. At its meeting of 18 February, the Council took note that the resolution committed Kosovo to the principles of democracy and equality of all its citizens, to the protection of the Serb and other minorities and of the cultural and religious heritage, as well as to international supervision.
The Council noted that Member States will decide on their relations with Kosovo, in accordance with national practice and international law. It stressed that Kosovo constitutes a sui generis case which does not call into question the principles of sovereignty and territorial integrity, the UN Charter and Security Council resolutions, or the Helsinki Final Act. It also welcomed the continued presence of the international community, based on UN Security Council resolution 1244. The Council reiterated the EU's readiness to play a leading role in strengthening stability in the region.
The Commission, in line with the Council conclusions, considers it important that Belgrade and Pristina respect their previous commitments to refrain from any activities or statements which might endanger the security situation.
The Commission welcomes that the Council reaffirmed its commitment to fully and effectively support the European perspective for the Western Balkans and its call on the Commission to use community instruments to promote economic and political development and to propose to the broader region concrete measures in order to advance in that direction.
The EU will support Kosovo's future development through an international civilian mission, headed by an EU Special Representative, an ESDP rule of law mission and substantial support to economic and political development.
On 4 February, the EU adopted a joint action to deploy the ESDP mission (EULEX Kosovo) and appointed an EU Special Representative. The mission will include police officers, judges, prosecutors and customs officers to assist Kosovo's authorities in maintaining the rule of law.
Major challenges for Kosovo include strengthening the rule of law, in particular the judiciary, combating organised crime and corruption, supporting economic development and the creation of jobs, improving conditions for the return of refugees and for minority communities, and enhancing dialogue and reconciliation between communities. Overall EU assistance to Kosovo is estimated at over €1 billion for the period 2007-2010 covering support to Kosovo's political and economic development and financing the EU contribution to the international presence in Kosovo.
Kosovo has made further progress towards a democratic and multiethnic society. The November 2007 general elections were free and fair and largely in line with international standards. The new coalition government includes ministers from the Serb and Turkish communities and has made commitments concerning the well-being of minorities, in particular Kosovo Serbs. The government has also underlined the importance it attaches to reforms in line with the European agenda.
Kosovo has, like the rest of the Western Balkans, a clear and tangible EU perspective. Kosovo is engaged in a regular dialogue with the Commission on reforms and progress is regularly monitored. The Commission will intensify its support for institution-building and development and will organise a donors' conference to mobilise funding to address Kosovo's most pressing needs. It will also seek to promote people-to-people contacts and Kosovo's involvement in regional cooperation.
adam weisphaut adam weisphaut 19:45 06.03.2008

Re: also sprah evropska komisija

Kosovo has, like the rest of the Western Balkans, a clear and tangible EU perspective.

Kad EK ne pita Dinkića i Tadića
Jelena Milić Jelena Milić 19:47 06.03.2008

Re: also sprah evropska komisija

hoces reci treba nam i facilitator za srpsko-eu dijalog :)
Jeremija Jeremija 20:31 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

Solomon
Zato što isključivost: nacionalistička, rasna, intelektualna, umetnička, fizička i svaka druga inicira i produžava sukobe.


Iskljucivost na osnovi Nacionalsnosti, Rase, Pola, Seksualnosti produzava sukobe.
Ali intelektualna iskljucivost je sama osnova logike !

Kako da stignemo do bilo kog zakljucka ako nema intelektualne iskljucivosti ?
Dakle neko je glup, i njega/nju ne treba slediti. Dok je neko pamentan i njega/nju treba slediti.
Na osnovu cega vi stizete do zakljucka ?

Solomone, najmudriji među mudrima, kao što i tvoj nik kaže, moj odgovor Tebi o Premudi bi bio: samo pametni sumnjaju u sebe, glupi misle da su najpametniji.
Uzgred, verujem da te Biljana nije angažovala za advokata.
jesen jesen 20:40 06.03.2008

Re: Ne bih da vas prekidam

..ja sam danas cula da je Tadic ozbiljno upozorio hrvate da razamisle pre nego sto priznaju kosovo...i zapitala se isto..ko tom coveku pise saopstenja tj ko ga savetuje....a vuk jeremic nalozio ambasadoru u sloveniji da se vrati u bg u roku od 48h.....a na kaziprstu jelasic kaze da je inflacija vec 11% i da ne zna sta ce dalje biti...inflaciju vec svi osecamo po novcaniku, sve je skuplje nego bilo gde u okruzenju...a vlasti se zabavljaju sa kosovom, ljudi im jasno kazu da je obrnut proces nemoguc a oni kao da su gluvi ili ludi.......
Ђак Ђак 21:14 06.03.2008

Re: to AW

adam weisphaut
Ђак
Jelena Milić

also sprahen dinkic


:))

Upravo, samo bez en


also spraCH Dinkic
adam weisphaut adam weisphaut 22:01 06.03.2008

Re: to AW

also spraCH Dinkic

Đak spricht deutsch
Ђак Ђак 22:16 06.03.2008

Re: to AW

adam weisphaut
also spraCH Dinkic

Đak spricht deutsch


Ма небитно да ли ја говорим немачки или не, то се да и изгугловати очас посла, а и после основног курса немачког или после одгледаних "Отписаних" или "Валтера" толико може да се сазна.

Него је ауторка смешна, што због политичких резона, што због непознавања страних језика. Што се више труди, све је смешнија.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 23:51 06.03.2008

Re: to AW

Ђак
adam weisphaut
also spraCH Dinkic
Đak spricht deutsch

Ма небитно да ли ја говорим немачки или не, то се да и изгугловати очас посла, а и после основног курса немачког или после одгледаних "Отписаних" или "Валтера" толико може да се сазна.

Него је ауторка смешна, што због политичких резона, што због непознавања страних језика. Што се више труди, све је смешнија.


vazno je da ti nisi smesan, ozbiljnost si stekao uz otpisane. ne bi nice pao na pamet, ni slucajno.



miljanah miljanah 00:11 07.03.2008

Re: to AW

Izvinjavam se na razvodnjavanju, ali je l' zna neko nesto o ovome?


Bjork speaks out over festival row
By WENN world entertainment news - Thursday, March 6 01:00 pm

Icelandic singer Bjork has waded into the row over her cancelled appearance at a Serbian music festival - insisting she is a singer and "not a politician".

The star was due to perform at Exit in Novi Sad in July, but organisers cancelled her appearance shortly after it was reported she had dedicated a track, called Declare Independence, to the Balkan state of Kosovo at a recent show in Tokyo, Japan.

Kosovo recently broke away from Serbian rule after years of turmoil in the region, but Serbia has refused to acknowledge the state's declaration of independence.

Organiser Bojan Boscovic denied her comments regarding Kosovo were the reason for the cancellation, but the outspoken singer's management has since insisted it had an email from festival chiefs, stating Bjork had been dropped from the line-up as a result of her political views.

But now Bjork herself has attempted to diffuse the situation - urging people to focus on her music and not her views of the world.

She says, "I would like to put importance on that I am not a politician, I am first and last a musician and, as such, I feel my duty to try to express the whole range of human emotions.

"The urge for declaring independence is just one of them but an important one that we all feel at some times in our lives. This song was written more with the personal in mind but the fact that it has translated to its broadest meaning, the struggle of a suppressed nation, gives me much pleasure.

"I would like to wish all individuals and nations good luck in their battle for independence."

The singer also upset Chinese officials on Sunday when she chanted "Tibet" during the performance of the song at the end of a show in Beijing, China. Tibet is fighting for independence from mainland China.
Ђак Ђак 06:45 07.03.2008

Re: to AW

Biljana Srbljanović

vazno je da ti nisi smesan, ozbiljnost si stekao uz otpisane. ne bi nice pao na pamet, ni slucajno.


Ваш муж пуно чита.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 07:44 07.03.2008

Re: to AW

Ваш муж пуно чита.


to je tacno. i?

(tako je govorio zaratustra je lektira u cetvrtom razredu gimnazije. taj smo preskocili ili kako?)
Ђак Ђак 07:49 07.03.2008

Re: to AW

Biljana Srbljanović

to je tacno. i?


Па види се (има онај виц о камионџији, читању и стоперки).
adam weisphaut adam weisphaut 08:55 07.03.2008

Re: to AW

Па види се (има онај виц о камионџији, читању и стоперки).

Đaci po defaultu mnogo čitaju, čak i kad preskoče po koju lekciju.
Unfuckable Unfuckable 05:25 08.03.2008

Re: to AW

long live Nietzsche ..(evribadi kliče) - Google is dead !
italic is dead, 2
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 06.03.2008

za wu i druge-ceda juce

( doktorka, brza sam :)

sa skupa SRBIJU U EVROPU, EVROPU U SRBIJU

...Kao i moji prethodnici i ja sam sam toliko puta govorio na sličnim konferencijama i možda je danas prilika da iz jednog drugačijeg ugla posmatramo i tragamo za odgovorom na to pitanje neostvarene evropske budućnosti Srbije. Šta je ono što tu evropsku budućnost u konkretnom smislu ugrožava? Kao što je gospođa Nejts rekla: „Ne može se promeniti prošlost", ali ja mislim da mi moramo imati snage da promenimo svoj odnos prema onom što je ostalo za nama, jer bez toga ne možemo ispraviti greške koje smo u prošlosti učinili. Uprkos komplikovanim međunarodnim odnosima, uprkos objektivnim problemima, za situaciju u kojoj se danas nalazi naša zemlja, za probleme kojima je izloženo naše društvo, isključivo i prevashodno je odgovorna sama Srbija i ti problemi nisu problemi na koje mi ne možemo dati odgovor, ti su problemi oni problemi na koje Srbija nije želela da da odgovor. Ona taj odgovor nije želela da da zbog toga što se očekivalo da će oni koji su probleme stvarali biti spremni da te probleme rešavaju, što nažalost nije slučaj. I mislim da danas, evo osam godina nakon tog 5. oktobra, koji je doživljen u jednom trenutku kao prelomna tačka i kao prekretnica u tom političkom životu našeg društva, moramo imati snage da se suočimo sa nekoliko istina.

Prva od njih je da tih osam godina rada na evropskoj budućnosti Srbije mnogo više obeležilo deklarativno zalaganje za Evropu nego spremnost da se urade konkretni poslovi, kako bi evropski sistem vrednosti postao kompatibilan, dakle saglasan sa sistemom vrednosti koji uređuje naše unutrašnje odnose. Problemi o kojima se danas govori kao preprekama na putu naše evropske budućnosti su poznati svima, ali se prenaglašavaju dva. Oba svoje korene imaju u prošlosti i oba nemaju podršku za rešenje zbog toga što je ta prošlost prisutna u savremenoj, dakle aktuelnoj politici. Jedan je problem Haga, drugi je problem suočavanja sa devedesetim godinama, pre svega Kosova i ishoda sa kojim smo se suočili u poslednih nekoliko nedelja. Milsim da je jasno da u oba slučaja govorimo o posledicama, a ne o uzrocima stanja u kojem se naše društvo nalazi, zbog toga je mnogo važnije davanje odgovora na pitanje šta je Srbiju dovelo na optuženičku klupu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, šta je srpske zvaničnike dovelo na optuženičku klupu pred Narodnim sudom za ratne zločine u Hagu, šta je Srbiju konfrontiralo sa sopstvenim građanima na Kosovu i konačno, šta je Srbiju zaustavilo u unutrašnjoj tranziciji u kojoj je tako neuspešna od 12. marta 2003. godine.
Koje su to snage, gde se one nalaze, kakva su uporišta te političke energije i kako se ta energija ostvaruje u određenim političkim procesima? Mislim da još uvek imamo puno razloga za optimizam, pre svega zbog činjenice da naši građani nikada nisu imali pravu priliku da se upoznaju sa evropskim vrednostima o kojima govorimo i za koje se mi borimo i da je zbog toga zapravo, još uvek velika šansa našeg društva za tu unutrašnju transformaciju na kojoj mi toliko insistiramo i na kojoj tako žestoko radimo. Naše društvo je prevareno, ono se vara i danas parolom Kosovo je Srbija, ali se vara se kada se suočava sa lažnim odgovorom i Kosovo i Evropa. Vara se kada se suočava sa pozivanjem na međunarodno pravo, dok mi sami svesno ignorišemo naše međunarodne obaveze bez kojih nema međunarodnog prava. Dakle sve te konfuzne okolnosti i činjenice nam daju za pravo da verujemo da će se Srbija promeniti, ali istovremeno nas obavezuje na potpuno drugačiji odnos prema tim promenama, pošto je jasno da u ovom trenutku ne postoji politička infrastruktura, koja je neophodna da se te promene sprovedu. Postoji želja i tačno je da je danas Srbija većinski opredeljena za EU, iako je veoma mali procenat ljudi koji zaista razumeju suštinu ujedinjene Evrope, osnovu na kojima ona počiva. Umesto toga oni vide rezultate tog ujedinjenja i tog sistema vredenosti, ali sam karakter te Evrope i tog posla koji je do takvih vrednosti doveo oni nisu bili u prilici da vide i da se sa njima upoznaju. To je problem političkih elita u našem društvu. Nikada u svojoj istoriji Srbija nije bila tako siromašna u intelektualnim potencijalima kao u ovom trenutku i nikada nije bila toliko politički neodgovorna kao što je sada. Mi smo ovu konferenciju započeli nakon prekida sednice srpskog parlamenta koji je praktično u blokadi zbog inicijative dela opozicije i dela vladajuće koalicije kojim se uslovljava dalji proces evropskih integracija stavom EU, odnosno spremnošću EU da prizna ono što ona ne može priznati jer onda te Evrope ne bi bilo. Traži se da se prizna činjenica da se prošlost može promeniti.
Turnesol Turnesol 21:20 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce


Preteruje se kada se govori o "Evropskim Vrednostima". To je politicka floskula i s obzirom da je Ceda politicar, ne zameram mu sto je koristi. Ali ostali ljudi koji nisu politicari, a javno govore, nemaju nikakvog razloga da je koriste. Zapravo, intelektualci bi trebalo da se trude da razoblice politicke floskule.

Sta su po vasem misljenju "Evropske vrednosti"? Da li su to kulturne vrednosti? Ne razumem kakva je korist od njihovog usvajanja, osim ukoliko ne smatrate da su neke kulture superiorne, a neke inferiorne. U tom slucaju ste rasista. I koje to vrednosti mi treba da trampimo za te "Evropske Vrednosti"?

Sta je sustina ujednjene Evrope? Ceda govori o tome kao da je to nesto apsolutno jasno i utvrdjeno, kao da mu uopste nije poznato u kojoj meri je ova tema kompleksna i daleko od toga dobije jednostavan odgovor. Iz ovog Cedinog govora se cini da zapravo on ne razumete sustinu ujedinjene Evrope.

Ili ako mogu da okrenem argumentaciju, zasto grditi Srbe sto ne razumeju sustinu ujedinjene Evrope kad je ne razumeju ni milioni Francuza, Britanaca ili Holandjana koji su prema njoj skepticni?

Ja sam pristalica sto brzeg pristupanja Srbije Evropskoj Uniji, ali sam protivnik zaglupljivanja i lazne argumentacije. Prica o "Evropskim Vrednostima" je zamena za stvarne vrednosti. Velika Britanija, Spanija i Italija su napale Irak bez razloga i unazadile iracki narod. Da li je to "Evropska Vrednost"?

Sa druge strane, Ceda je u pravu kada kaze da mi sami ignorisemo nase obaveze prema medjunarodnom pravu. U pravu je i kada tvrdi da su parole koje se koriste povodom situacije sa Kosovom prevara. Zalagati se za medjunarodno pravo je veoma bitno i nije pitanje politickog trenutka. To je pitanje principa.

Medjutim, priznanje Kosova je stvar nepravicna i za Srbiju neprihvatljiva. Ukoliko bi dosledno zastupao racionalnost u politici, LDP bi zapravo trebalo da prizna tu cinjenicu. Resenje po kome Kosovo nezavisnost dobija sada, nije dobro resenje.

adam weisphaut adam weisphaut 21:43 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce

Medjutim, priznanje Kosova je stvar nepravicna i za Srbiju neprihvatljiva.

Koliko je bilo nepravedno rušenje ustavom zagarantovane autonomije Kosova. I koliko je bilo nepravedno to što je Milošević prihvatio da2 miliona ljudi živi u paralelnoj stvarnosti bez da pokaže i najmanju želju da razreši taj problem. I bilo je nepravedno to što je Srbija pokušala da naruši teritorijalni integritet HR i BIH (tada to nije smetalo vrlim kosvobraniteljima). I bilo je nepravedno kada je Milošević pokušao da protera kosovkse Albance uz nezabilaznu asanaciju terena...
Dakle poduga je lista nepravdi i nije baš povoljna po nas, ono što imamo sad možemo da prihvatimo ili da u najboljem kalimerovskom miloševićevskom maniru da qukamo zbog nepravde protiv nas nevinih.
Turnesol Turnesol 22:09 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce

Lista je jos duza ako se pocne pre 1989, mada s vremenom takodje postaje malo manje "nepovoljna". Ali to nje poenta. Poenta je da se jedno zlo ne moze opravdavati drugim. Ako ste principijelan i posten covek, reagovacete isto na svako krsenje ljudskih prava, medjunarordnog prava, zakona, ili morala.

U Srbiji kao retko gde drugde, ima toliko mnogo ljudi gotovo besnih na Srbiju i Srbe. Ne zelim da psihologiziram, ali mislim da je to posledica nesposobnosti da sopstvena patnja ili frustracija godinama Miloseviceve strahovlade vidi racionalno, vec je prerasla u problem identiteta. Ja to razumem, ali mi je zao sto postoji tako malo refleksije medju takozvanim modernistima.

Srbiji je iznad svega danas potrebna normalnost. Znam da je ova rec opterecena totalitaristickim konotacijama, ali ono sto zelim da kazem jeste da je potrebno da se u onome sto se radi nalazi mera. Histerican odgovor na DSSovsku histeriju povodom Kosova je losa strategija jer samo ubrzava pretvaranje cele Srbije u ludnicu.
adam weisphaut adam weisphaut 22:54 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce

Lista je jos duza ako se pocne pre 1989, mada s vremenom takodje postaje malo manje "nepovoljna".

Veliko pitanje da li je manje, ali da ne idemo toliko daleko.
Bilo kako bilo pokazuje hroničnu nesposobnost Srbije da integriše Kosovo.
Ne zelim da psihologiziram, ali mislim da je to posledica nesposobnosti da sopstvena patnja ili frustracija godinama Miloseviceve strahovlade vidi racionalno, vec je prerasla u problem identiteta.

Pa sad nemojmo da prnebregavamo neke činjenice. Miloševićeva strahovlada je imala plebiscitarnu podršku srpskog naroda, tokom vremena bilo je puno protivnika njegove politike ali mahom onih koji su mu pretežno zamerali nedoslednost u nacionalnoj politici. Dakle da ja hoću da psihologiziram rekao bih da je to potiskivanje
Srbiji je iznad svega danas potrebna normalnost.

Pod geslom idemo u EU da sprečimo Albance da uđu?
I sami kažete da:
Histerican odgovor na DSSovsku histeriju povodom Kosova je losa strategija jer samo ubrzava pretvaranje cele Srbije u ludnicu.

Exitus Letalis Exitus Letalis 23:29 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce



evo pa se čudite ako se još neko čudi:

"Odmah bih potpisao SSP"
6. mart 2008. | 16:05 -> 19:30 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd, Kopaonik -- Predsednik Srbije izjavio da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU ako bi to Srbiji danas bilo ponuđeno.

Predsednik Srbije Boris Tadić (FoNet, arhiva)
Predsednik Srbije Boris Tadić (FoNet, arhiva)
I dok su pojedine stranke vladajuće koalicije ali i opozicije prestale da pominju ulazak Srbije u Uniju, pitanje Evrope ponovo je pokrenuo predsednik Srbije Boris Tadić koji je ponovio da od te ideje neće odustati. On je rekao da samo tako možemo da sprečimo ulazak "lažne države Kosovo" u Evropsku uniju i da osiromašena Srbija ne može da se bori za svoju južnu pokrajinu.


ovo je too much ja mislim i za velju ilića
Jelena Milić Jelena Milić 23:40 06.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce

jaka konkurencija :) nemoj dinkica da smetnes s uma :)
vucko vucko 23:47 06.03.2008

Nadrealno

Ovo mora da se takmiče sa Koštunicom u nadrealizmu. Biće foto finiš, rekao bih...

Griffin Griffin 01:13 07.03.2008

Re: za wu i druge-ceda juce

Ona Dinkiceva da ne moze na Kosovo bez transportera i da nece da bude iza albanaca u EU je stvarno ogavna. Slika i prilika zamalo kobajagi-druge srbije.
Prvo, da hoce Dinkic, moze slobodno do prishtine kombijem koji ide svaki dan iz BG stanice (zaustavlja se kod plavog voza), bez pratnje, i da se zaustavi kod grand hotela u prishtini, da ide u nekom obliznjem kaficu, popije kafu, naruci na srpskom, plati evrima, moze da se proseta ulicom majke tereze, da se dere na srpskom ako bas hoce - gledace ga ko da te ludak a ne srbin. Niko ga nece ni propoznati jer kosovare ih ne zanima pouno srpska ujdurma.

Pod drugo, kako je ova njegova zsjava o albancima, drugacija od somborske akcije. Njemu se ne svidjaju albanci pa ne bi bio u necemu iza njih, njima se ne svidjaju albanci i nece da jedu njihov hleb...

sramotno, deprimirajuce, bez nade...


vucko vucko 01:33 07.03.2008

Daj šta daš

i da nece da bude iza albanaca u EU

Ostavi ga, Grifine, sreće ti - da se bar sa nekim takmiči - nama su tako opali kriterijumi što se tiče evropskih integracija da je sad uspeh ako se upoređujemo sa bilo kim, a ne da cenzurišemo vesti da je CG potpisala SSP.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:28 07.03.2008

Roman kao cinjenica

da se dere na srpskom ako bas hoce - gledace ga ko da te ludak a ne srbin. Niko ga nece ni propoznati jer kosovare ih ne zanima pouno srpska ujdurma.

Ovo kao da je iz nekog putopisnog romana o zemlji u kojoj je retko ko ikad bio, tako da mnogi citaoci mogu uzeti roman zdravo-za-gotovo, iliti za "nucno dokazanu cinjenicu".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana