i balkanske zemlje visoko na listi...

 
2008-09-04 19:56:06

Neki to vole vruce

mozaik92 RSS / 04.09.2008. u 20:56

Uskoro ce na jednoj aukciji u Australiji biti prodat privatan dokumentarni filmic (2min30sec) snimljen pre skoro pedeset godina tokom snimanja filma Neki to vole vruce. Na filmu se vidi ikona dvadesetog veka Merlin Monro.

Autor je ljubomorno cuvao svoj film daleko od ociju javnosti, ali su se cerke naslednice odlucile za prodaju. Pocetna cena nije impresivna, ali se pretpostavlja da ce zavrsna biti mnogo impresivnija.

 

Gutenberg_Bible_page.jpg« Vidim, sve vise i vise », rece Gete, « da je poezija zajednicko dobro čovečanstva i da se svuda i uvek pojavljuje kod stotine i stotine ljudi. Takodje, volim na naučim o stranim nacijama i svakome savetujem da radi isto. Reč Nacionalna knjizevnost ne znači mnogo u danasnje vreme; priblizavamo se epohi Univerzalne knjizevnosti i svako treba da se raduje njenoj pojavi. »

Ovo je slobodan prevod iz Razgovora Getea sa Ekermanom iz 1827.

 
2008-06-16 11:55:17

Fudbalsko poluvreme

Mozaik RSS / 16.06.2008. u 12:55

kitty-tv.jpgOva prica je malcice bajata, ali zenevski veoma aktuelna...

Pre par godina, preselimo se mi, sve lepo slatko i cisto i prve komsije nas pozovu na veceru. Komsinica naucnica, Italijanka, muz profesor, sve lepo i kako treba. Kaze ona meni : veceras igraju Srbija i Italija pa da gledamo. Ja totalno naivno pitam : a koji sport je u pitanju ? Ona proguta knedlu i tiho kaze : pa fudbal ! Bilo je potpuno jasno da njen nacionalni ponos zahteva gledanje tog spektakla.

 
2008-06-09 20:01:52

Uloga Srbije u sastavljanju francuskog ručka u Lionu

Mozaik RSS / 09.06.2008. u 21:01

Neobavešteni posetilac Liona ovog vikenda bi mogao da pomisli da su Francuzi nacija koju zanimaju dve stvari: moda i hrana. Ukusno namešteni izlozi i izazovni restorani. Posto zivim sa nekoliko primeraka dotične nacije reci cu da postoje i jos neki interesi (inventar mi je prilicno precizan, iako nisam racunovodja po struci), ali mi se priča o njima ne uklapa u blog, pa cu elegantno preskočiti.

Nebo iznad Liona je bilo prilično kišno ove subote pre podne. Krenemo u šetnju od gradske opštine pa glavnim ulicama ka jednom od najlepših gradskih trgova na kojem Luj XIV sedi na konju. A na trgu... Puno malih belih šatora. Na svakom se vijori jedna zastava! Konzulati stranih zemalja predstavljaju gradjanima Liona turističku ponudu svoje zemlje. Ulazimo polako i s nepoverenjem. S pozornice se čuje muzika i posle nekog vremena shvatimo da su šareni kostimi na sceni nepalska folklorna sekcija.

 
2008-05-12 16:53:23

Postvarivanje

Mozaik RSS / 12.05.2008. u 17:53

v_StoryStuff_Button.jpgZa sve one koji bi da naprave pauzu od osnovnih aritmetickih operacija i koji bi malo da danu dusom od delenja, mnozenja, sabiranja i oduzimanja glasova, a imaju malo slobodnog vremena, http://www.storyofstuff.com/. Pritisnete PLAY, sacekate download (za to vreme skuvate kaficu) i posmatrate jedno 20min.

 

 
2008-05-11 15:11:01

Razglednica iz Bankoka, 3. deo

Mozaik RSS / 11.05.2008. u 16:11

 

Moja subina po Budi
Moja subina po Budi
Udjem u jedan od okolnih hramova, jos uvek ne znam koji je centralni u kome leskari Buda. Mozda mi je od vrucine malo pomracen mozak? Cuvar hrama mi pruzi jednu svecu i tri stapica koja se upale pa lepo mirisu. Takodje mi pruzi jedan presavijeni papiric. Ja ne znam sta cu sa tim, jedna zena mi pokaze gde da upalim svecu i stapice. Ja sve lepo i pomno pratim, uvek sam bila dobar djak. Onda mi pokaze da treba da otvorim papiric, da izvadim zlatnu foliju koja je unutra i zalepim na jednog malog Budu ispred onog velikog Bude. Sve lepo uradim, mada mi se ona folija nekako razvuce po prstima pa sto sam vise lepila na Budu, sve vise pozlate mi je ostajalo po prstima koji su ionako bili lepljivi od vrucine i vlage. Posle mi daju jednu crvenu casu u kojoj su stapici da to drmusam. Drmusaju one, drmusam i ja. U jednom trenutku, jedan stapic treba da ispadne. Kod njih se to desilo kod mene nije. Ja prodrmam i nagnem malo jace casu i ispadne stapic sa brojem 6. Bez reci, jedna od njih pogleda stapic, dogovori sa se koleginicom da je to broj 6 i ode do obliznje policice da mi donese papiric koji je na naslovnoj strani ovog nastavka. Tu procitam sudbinu koju mi je Buda prorekao. Narocito mi se dopala prva recenica. Kako li je Buda znao da sam rodjena panicarka?

 
2008-04-21 06:40:24

Nova škola u Vukovaru

Mozaik RSS / 21.04.2008. u 07:40

vukovar.jpgOvo je prilog moje prijateljice Ivane koja radi na otvaranju Nove skole u Vukovaru i koja me je zamolila za podršku. Cilj projekta je osnivanje prve integrirane, interkulturalne osnovne škole u Vukovaru.

Dragi i drage,

Ponovno smo aktivirali potpisivanje podrške osnivanju Nove škole putem interneta.

Hvala svima koji su do sada potpisali i hvala vama koji ćete potpisati (link je u nastavku maila). Molim Vas proslijedite svima za koje smatrate da nas žele podržati i zamolite ih za potpis. Hvala.

Ivana

 
2008-04-12 14:17:45

Priča o čokoladi

Mozaik RSS / 12.04.2008. u 15:17

 

Masina za pravljenje cokolade
Masina za pravljenje cokolade
U jednom ovonedeljnom blogu je bilo reci o cokoladi. Da li je bolja belgijska ili svajcarska ? U to ime odlucih da napisem koju rec o jednom od najvecih specijaliteta koji je ljudski um ikad smislio, tj. otkrio. Cokolada. Mmmmmmmm...

Rec cokolada znaci gorka voda i potice iz nahuatl jezika koji se jos uvek govori u Meksiku i Salvadoru.

Prica pocinje pre vise od 3000 godina. Narodi centralne Amerike su koristili zrna kakaoa kao sredstvo placanja... ali i kao sirovinu za gorko pice obogaceno vanilom, ljutom paprikom i drugim zacinima.

 
2008-03-19 21:06:51

Razglednica iz Bangkoka, 2. deo

Mozaik RSS / 19.03.2008. u 22:06

Kralj se rodio jednog davnog ponedljka. U to ime, svi (OVDE MISLIM NA CELU NACIJU!) Tajlandjani nose zuto ponedeljkom. Moram da priznam da sam bila impresionirana. Zuto se nosi i ostalim danima, ali ponedeljkom posebno. Na taj nacin odajemo priznanje kralju i iskazujemo svoju ljubav prema njemu. Na kraju sam i ja krahirala i kupila jednu zutu majicu (mada nemam nameru nista da iskazem, ali je majica bila jako lepa). Na vecini majica je grb Tajlanda, ali moze da bude i nesto drugo. Na mojoj su cvetici. Vazno je da je zuto. Moze da bude i zuta traka u kosi, moze da bude i zuta suknja. Vazno je da se zuti.

 

mozaik92

mozaik92
Datum rоđenja:  - Pol:  Ženski Član od:  24.10.2006 VIP izbora:  10 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana