evo šta rekoh dan posle izbora

Jelena Milić RSS / 10.02.2008. u 12:24

 В момента наистина няма разлика между народния блок и радикалите. Те са една аморфна група.

 Jelena Milić, direktor CEAS,  tj JA, za za najnoviji broj bugarskog nedeljnika Kapital.

Ko razume, shvatiće. A posle su mi to Tika i Dule on record potvrdili.

 Директорът на белградския Център за евроатлантически изследвания:

Йелена Милич: Тадич трябва да определя политиката на Сърби

 

Какво означава за Сърбия победата на Борис Тадич?
Струва ми се, че се стигна до една много здравословна подялба. Най-накрая имаме два лагера, окрупняване на политическата сцена в Сърбия. Единия лагер очевидно предвожда Демократическата партия (ДС) на Тадич и то с максималната скорост, която сръбският политически живот може да позволи. Все пак имаме 2.2 милиона души, които гласуват за радикалите.
Другият лагер е Радикалната партия (СРС) и нейната политика.  Дали начело на този лагери  ще имаме формално Томислав Николич, или Велимир Илич или Кощуница или Воислав Шешел, ако се завърне от Хага, това вече няма значение. И правителството на Сърбия вече е разделено на тези два лагера. Струва ми се, че едно от най-хубавите неща, които се случиха на Сърбия, бе именно това, че Кощуница не подкрепи Тадич преди втория тур, за да може тази диференциация да проличи още по-ясно. Трябва обаче да се прави разлика между избирателите на СРС и ръководството на партията. Що се отнася до народния блок, мисля, че сериозна отговорност на политиците, а и на медиите е, че СРС има толкова висока подкрепа. Агенция Strategic Мarketing преди дни обяви много интересни резултати - 60% от привържениците на СРС също са за присъединяване на Сърбия към Европа. Това показва две неща - първо посланието какво точно е ЕС при нас все още е доста слабо. Второ - явно тези хора не схващат, че СРС прави всичко възможно да спре Сърбия по този път и че това е техния истински интерес.

Какво ще се случи с правителството? Ще оцелее ли коалицията, след като Кощуница не застана зад Тадич, а той пък спечели и без подкрепата на премиера?

Това е добър въпрос. Тук трябва се вземе предвид ситуацията, в която се намира Сърбия. На международната общност в момента не й е неужна Сърбия, която е в процес на местни и парламентарни избори. Много добре ще е, ако на вълната на тази победа, Тадич успее да засили позицията на своята партия в кабинета и той бъде този, които има определяща позиция при формирането на външната политика. По отношение на общественото мнение в Сърбия, тази теза и Косово, и ЕС е максимумът, който в момента може да се постигне. Според мен Тадич трябва да продължи тъкмо с такава политика.  Невъзможно е да си президент и да кажеш аз се отказвам от Косово. Това не би направил нито един друг държавник. Същественото в момента е не реконструкцията на правителството, а превземането на воденето на външната политика, ускоряване на преговорите с ЕС и мълчаливо допускане на европейската мисия в Косово. Последното е в интерес на целия регион. Надявам се, че Тадич ще направи това, ще събере достатъчно политическа мъдрост, за да схване, че някои политически жестове се оценяват след  доста време, не само от едно поколение. И че ние сърбите вече имаме лоша обремененост с щетите, които сме нанесли на региона и не сме в положение да избираме.

Какво ще се случи, ако все пак се стигне до независимост и част от страните в ЕС я признаят?
Трябва да бъдат разграничени действията, които Брюксел ще предприеме в оперативен план от факта, че ЕС не единствената институция, която ще каже ние признаваме Косово. Според мен това ще бъде достатъчно за сръбската общественост. Посланието Косово да бъде защитено чрез една стабилна Сърбия в ЕС, е подходящо за настоящия момент.  Аз лично се надявам, че ще се стигне до някакво формално радзеляне на Косово. Винаги съм била срещу разделението по етнически граници, но обстоятелствата междувременно се промениха. Виждаме в Босна една функционална неспособност, която не трябва да се повтаря в Косово. Съмнявам се, че мисията на ЕС изобщо някога ще функицонира в Северно Косово, макар че ще влезе и там. Това не е добре за Сърбия, защото и занапред ще има едни неопределени отношения. Ако разделянето ще смири страстите и най-накрая ортвлече вниманието на сръбските избиратели върху други теми, тогава защо не. Ние вече две години сме "single issue state", независимо какво се говори в кампаниите за корупция, за евроинтеграция и пр., Косово остава главната тема. А управляващата коалиция използва именно Косово като параван, за да върши други неща. Така че разделянето ми се струва най-добрия вариант и за региона и за Сърбия в този момент.

Хората в България се вълнуват какви ще са отношенията ни със Сърбия ако ЕС признае Косово и ние като част от съюза трябва да направим същото. Имаше изказвания дори от страна на Тадич, че Сърбия ще съди всички страни, които признаят независимостта на Косово. Какво трябва да очакваме?
Воин Димитриевич, който е най-добрият ни специалист по международно право, отрече веднага тази възможност. Това беше по-скоро едно предизборно политическо изказване от страна на Тадич. Смятам, че вероятно ще се стигне до едно леко охлаждане на дипломатическите отношения със страните, които евентуално признаят Косово. Аз разбирам и техния проблем, лоялността им към общата европейска политика, както и желанието им да бранят своите собствени интереси и добросъседски отношения. Съседните на Сърбия страни са в доста незавидно положение, но каквото и да се случи според мен нито ЕС нито Сърбия ще окажат някакъв силен натиск. С времето нещата ще си дойдат на мястото. Най-важно е да започне да работи Регионалният съвет за стабилност, организацията, която наследи Пакта за стабилност и Сърбия по никакъв начин да не застрашава възможностите си за сътрудничество с останалите страни от региона.

Сръбското правителство прие план за действие в случай, че Косово стане независимо. Знае ли се какви мерки ще предриемат управляващите по отношение на съседните държави?
Много малко се знае, тъй като този план беше обявен за военна тайна. Единствен Тадич успя да обясни по един рационален начин ситуацията около Косово. Кощуница и хората около него пращат послания как ние имаме пълно право и как нещата ще се развият изцяло в наша полза. Тадич е много по-разумен в това отношение. Той казва - много страни в региона като Гърция, Кипър и Румъния имат свои интереси, заради които не биха признали Косово, не заради Сърбия. Така полека обяснява и на сръбската общественост, че нещата имат две страни и че решенията не са лесни, не само за Сърбия, но и за останалите страни в региона.
 
След като Кощуница каза, че не би допуснал да се ратифицира политическия договор с ЕС, това поставя ли под въпрос евроинтеграцията на Сърбия?
Разбира се. Неговото изказване вече попречи на Сърбия. Ето ние нямаме договор за асоцииране, а вместо това ни предлагат междинно споразумение, така че щетите вече са налице. Но те не са непоправими. Всичко зависи от това, как ще се позиционира ДС сега на сръбската политическа сцена. Дали и занапред ще се примири с това, да има мнозинство в правителството, а Кощуница като премиер, чиято партия няма подкрепата и на 17% от гласоподавателите, да определя политката на страната. Мисля че отговорът на този въпрос ще дойде много бързо. Тук Тадич трябва да е много твърд. Много избиратели гласуваха за него, въпреки че бяха разочаровани от досегашното му поведение и отстъпчивост, просто защото негов противник беше Николич. Сега имаме огромни очаквания и той трябва да има това предвид.  

А какво би се случило ако срещу Тадич на балотажа беше да речем Чедомир Йованович (лидер на либерал-демократите), а не Николич. Щеше ли Тадич да има същите шансове?
Това би било 23 век! Това е в сферата на научната фантастика! Тадич срещу Николич - това е реалната картина в Сърбия. Това са двата лагера в момента. Ако в Сърбия на балотаж имахме двама кандидати с проевропейски програми като Тадич и Йованович, това би означвало вече да сме членове на ЕС.

Какво ще се случва с Кощуница?

Мисля, че той ще има все по-малко значение. Какво ще се случва с него ще зависи най-вече от Тадич.

В какво е тайната на Кощуница? Как така той има толкова голямо значение в сръбската политика, като партията му има доста слаба подкрепа?
По една проста причина - той е прозорец към света на радикалите. Той е онази степен на национализъм, консерватизъм и изолационизъм, която международната общност може да приеме и с която може да разговаря без да се усеща неприятно. Радикалите са поставени под карантина, а Кощуница има идеални връзкимакар че идеологически е от същото тесто. В момента наистина няма разлика между народния блок и радикалите. Те са една аморфна група


Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Saša Milošević Saša Milošević 12:34 10.02.2008

Idi begaj...

Ceda je po njima Srbja 23. veka... Tada ce odpilike da dogura do 9% )))
Jelena Milić Jelena Milić 12:35 10.02.2008

Re: Idi begaj...

ne to je po meni

pitala je a da je drugi krug bio ceda tadic, na sta sam ja rekla, cuj da je tako mi bi vec bili eu a ovo bi bio 23 vek
Strongman Strongman 12:39 10.02.2008

Re: Idi begaj...

Ceda je covek buducnoti, dakle.
sonja k. sonja k. 23:58 10.02.2008

Re: Idi begaj...

pitala je a da je drugi krug bio ceda tadic


ujee..vid pitanja xaxxa

ako moze prevod, nista ne razumem
Strongman Strongman 12:38 10.02.2008

Nisam mogao da odolim a da se ne jeavim

Bravo sto pisemo za strane novine. pazljivo sam citao clanak.

Moje licno misljenje je da Kostunica, kao Broj Jedan iz Alan Forda, drzi nesto u svojoj maloj svesci o svima a pogotovo o Tadicu. Nema drugog objasnjenje za ovolika Tadiceva ponizenja i to javno. I jopet je Tadic dosao na noge hodajucem Bensedinu. Dokle bre vise...

Hocu da kazem da akcija naizgled zavisi od Tadica ali sustinski verujem da ima nesto sta mi neznamo. odavno sam kohabitaciju nazvao da svako svakog drzi za jaja. Nazalost Tadiceve ruke su prazne i samo pati.

p.s. I ja da imam neku vajdu sto tecno pricam i citam bugarski.
Jelena Milić Jelena Milić 13:12 10.02.2008

to strongman

milo mi je sto si se javio.

otvgrio si, kao i prica o ovom intervjuu par stvari.

pre svega, na zalost ne pisem, vec sam intervjuisana. pisala jedno duze vreme za pristinsku gazeta javu.

kazem, nazalost,. jer me je pozvala novinarka, kaze dobila je kntakte od RfE, da li hocu, naravno da hocu, ne samo zbog RfE koje jako cenim, vec i zbog CEAS-i toga sto sam uz GS shvatila koliko je region i regionalna saradnja dinamicna i bitna stvar, a kod nas nekako zapustena u javnosti, nije seksi

nadjemo se nas dve, pametno profi stvorenje ona, lucidna pitanja, odlican uvid u situaciju, ...i kaze bas vam hvala, koga god sam od usual suspects zvala, niko nije hteo da mi da intervju.

Out of Beirut Out of Beirut 14:56 10.02.2008

Re: Nisam mogao da odolim a da se ne jeavim

Strongman
Moje licno misljenje je da Kostunica, kao Broj Jedan iz Alan Forda, drzi nesto u svojoj maloj svesci o svima a pogotovo o Tadicu. Nema drugog objasnjenje za ovolika Tadiceva ponizenja i to javno. I jopet je Tadic dosao na noge hodajucem Bensedinu. Dokle bre vise...Hocu da kazem da akcija naizgled zavisi od Tadica ali sustinski verujem da ima nesto sta mi neznamo. odavno sam kohabitaciju nazvao da svako svakog drzi za jaja. Nazalost Tadiceve ruke su prazne.


Ja imam drugaciju perspektivu: Tadic je diplomirani psiholog, a psiholozi u mom iskustvu nikad ne propuste da iznenade svojom povrsnoscu.

On vam je Mr Bland. samo mu vidim lice ijvec zakljucim da se ono savrseno slaze s ponasanjem. .

Tvoja verzija je bolja za action thriller, to priznajem.
silver bullet silver bullet 12:59 10.02.2008

silno se trudim

Silno se trudim da razumem ovaj clanak, ali ne ide mi. Ne govorim bugarski, a srpski, engleski, italijanski, spanski i portugalski koje znam, nimalo mi ne pomazu.
Jelena Milić Jelena Milić 13:14 10.02.2008

to silver and galebar

ajd posle cu po secanju ja...neki digest da vam napisem
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:23 10.02.2008

Re: silno se trudim

Uh, evo i ja mislim da sam upravo naučio nekoliko novih reči na bugarskom, ali ne pomaže mnogo... Mada mi se na prvi pogled učinilo kao da gotovo nema jezičke barijere. E nikakav sam panslavista...
Galebar Galebar 13:13 10.02.2008

e

aj organizujte neki prevod...
ceda_urosevic ceda_urosevic 13:17 10.02.2008

Preporukata za ovata reč

Ако в Сърбия на балотаж имахме двама кандидати с проевропейски програми като Тадич и Йованович, това би означвало вече да сме членове на ЕС.
dragoljub dragoljub 14:02 10.02.2008

razbiruvanje

jes da sumi braća blgari prve komšije aljasigi nič ne razbiram pozdravvi od niš :)))
milandess milandess 15:10 10.02.2008

Re: razbiruvanje

jes da sumi braća blgari prve komšije aljasigi nič ne razbiram pozdravvi od niš :)))

Nakon dvaju "lozovih" rakija (Bugarke i Bugari to rade iz "decilitarki"- sve ce vam se samorazbiruvati! Naime, poznato je da je fino destilisani etil-alkohol najbolji katalizator panslavizma. Isprobano.
dragoljub dragoljub 15:34 10.02.2008

Re: razbiruvanje

Isprobano.

ćesi probam
Dušan Maljković Dušan Maljković 15:13 10.02.2008

Mali offtopic

Gledao sam, u repriznom terminu, emisiju na FOX-u u kojoj ste gostovali.

Prvo želim da vas podržim što ste ostali do kraja boreći se za reč i mišljenje. Drugo, osuđujem način na koji su se vaši politički oponenti postavili -- to samo dokazuje da sa takvim ljudima, ma kakve političke orijentacije bile, nema razgovora: oni uopšte nisu u stanju da čuju, a ne da poštuju tuđe mišljenje. Sa svim svojim paranoičnim tezama i naravno zabrani da se izusti da je Mladić "gori" od Jašarija -- jer to je ravno političkom incest-tabuu u Srbiji -- njih dvojica predstavljaju sumrak demokratije i kraj svakog ravnopravnog i uvažavajućeg dijaloga.

Uprkos svim političkim neslaganjima imate moju podršku.
Jelena Milić Jelena Milić 16:37 10.02.2008

to maljkovic

Uprkos svim političkim neslaganjima imate moju podršku.


same here, no to ti je vec kapiram jasno

nego, od kad smo na vi, to sto se blogorazvodimo nije razlog za to :))

pusti onu dvojcu, navikla sam se na slicne, sta sam ih pregurala, od str protica, prelevica, bjatovica, bakija, pavkovica, onih iz odbora za odbranu milosevica, kapetana dragana, brana crncevica, toholja, maja gojkovic, jorgovanki tabakovic, ....samo mi zao sto i 2008 iste stvari moram sa njima, nikad napred

ostala sam ti duzna odgovor na blog o JK.

mislim da preterujes, i da i njoj i sebi dajes suvise znacaja u tom nekom prostoru provokacije....sto tebe, nju ne ona nema resurse, zesce limitira nepotrebno, i u stranu stavlja druge resurse koje nesumnjivo imas

ne zameri sto ti ovo kazem, ja sam mainsteream plus old, volim abbie hoffmana, posle njega provokacija je ...pa mainstream...decija posla ...cak ni ovde na blogu nisam u tom tripu, ne pisem tipa volite li vise VBP ili Radeta Bulatova...milsim, nista lakse nego blogbaster na takve teme ......


sto se provokacije tice, meni su na javnoj sceni najzesci provokatori i sebe i drugih recimo tanja miscevic i ekipa iz kancelarije za pridruzivanje...treba imati posvecenost, muda, znaje, upornost, pa u ovoj srbiji koja je cela kepm, raditi takav posao bez cinizma, sa verom da je to jos moguce, ....

i jos nesto, da ja sam toliko mainstream, ja se od prosle nedelje smejem han sljunku...i sve sam ukapirala posle unapred, od kad sam cula han sljunak o cemu ce prilog ici, ali mi je bio savrsen ....

mozda hocu namerno da te razocaram, ali jon stewart, ne vredi, on je provokacija, stiv kolber, oni su provokacija, nesretna JK je nesretno tumaranje i trazenje postora i identiteta....pateticna pojava ....skoro ko VBP u politici

kad ovo kazem, ajde da se FOX LIFE identify myself, nikakav kultrasista nisam, provedoh pre neki dan, skoro pa savrsenu noc, ne pamtim od kad mi nije bilo tako lepo, sa sve dzejom i ni jedne usne se ne ljube same...ali sorry, nije svaka glupost drustvena provokacija.....nesto je i cista imitiacija...

a opet, od imitacija volim samo imitaciju zivota i taj film i tu muziku....








petarrr petarrr 17:32 10.02.2008

bugarska razmisljanja

S obzirom da novo nastala politicka situacija me samo cini depresivnim, i shvatam da sam isuvise pametan i normalan da bih ovde ziveo ...

citam ovaj bugarski ... i svhatam da je to zvanicni jezik EU

sto cini mi se srpski nalazost nikada nece postati ... kako je krenulo
Dragutin Dragutin 18:30 10.02.2008

Otkrili ste toplu vodu

Jasno je odavno da te razlike nema. Jos pre 2000. pametni ljudi su Kostunicu zvali Seselj u rukavicama.
Znam ja sta je DSS, hocu da znam sta je DS.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 18:43 10.02.2008

Frizura i demonkratija..!!

Jelena - eurooptimistkinjo, nado Srbije 23. veka... - kako to da ste propustili da onomad na Fox-u javno zapazite neke fizionomske detalje i da Dušana Savića obavestite da se onakva frizura kakva je njegova nosila još 70-tih godina! Pa, znate li vi šta je vaša frizura u odnosu na njegovu?! Možda ne baš 23. vek, ali 22. svakako!!
Jelena Milić Jelena Milić 18:48 10.02.2008

Re: Frizura i demonkratija..!!

dragane,

znate, treba dobro iskoristit resurs, odmeriti sta tacno hocete da kazete, a provokacija ima onoliko....

ali to sto sugeriste ne:) to bi bilo na nivou tike arsica :))
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:27 10.02.2008

Re: Frizura i demonkratija..!!

Oh, Jelena, naravno da se šalim...:)) Nisam ni mislio da ste u emisiji stvarno trebali da prečešljavate Dušana Savića na suprotnu stranu, ali - sada - ovde - gde smo skoro svi među svojima - :))) možemo da parodišemo i da kažemo da je, bez ikakve sumnje, ta razlika među vašim frizurama daleko bitnija i rečitija od svih razlika između vaših političkih opredeljenja ! Razmislite. Metafora vaših frizura je neverovatna! Ali stvarno.

Vaš drugi prijatelj, Arsić, nezanimljiv je i bezličan (osim što je nevaspitan), i samo ponavlja ono što je čuo po mitinzima SRS, pa i nije vredan komentara.

Ali D.Sawich je impresivan!! Impresivan!!!
Zbog frizure, jašta!! Dobro, pomalo i zbog napora da objasni kako je ugljendioksid bolji za udisanje od kiseonika!! Bilo tu neko društvo kod mene, oko tv, pa kažu: "Vidi Jelenu, a vidi njega! Pogle'j mu friz!! Čudesno! Gaji lokne... još uvek... i onaj fazon malo preko ušiju.. Haos!! Čoveče! Ne mogu da verujem..!" - "Da, bre, vidi.. stvarno..! Isti ko iz nekog broja Tempa 70-tih. Kakav primerak! " - "Ukrtio se!" - "Spava sa mrežicom na glavi..!" - "U, haos, koja vlasulja!"

... I tako, ljudi se uhvatili oko frizure, i baš se dobro zabavili, dok ovo ostalo, osim što su zapažali kako su dvojica vaših sagovornika neotesani, zapravo nisu ni slušali, jer se u našim kružocima stavovi "za i protiv EU" znaju već napamet. Dakle, Jelena (to od početka želim da vam kažem) frizura vam je odlična :))

Jelena Milić Jelena Milić 20:05 10.02.2008

Re: Frizura i demonkratija..!!

hvala. verujte da jos ne mogu da se naviknem na kratku kosu, odsekoh ima godinu ipo dugacku do pola ledja, i jos ne vredi, nakit, garderoba, imam osecaj da se vise nista ne uklapa:))

idu ljudi pored mene, ne prepoznaju me :))

ps moj gej gss drug mi je rekao kad sam se osisala radiklano ... alo bre sta ce ti taj lezbo look

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 21:12 10.02.2008

Re: Frizura i demonkratija..!!

Još uvek, dakle, niste načinili pravi otklon u odnosu na bivšu frizuru. OK. Subjektivni ste (razumljivo) i ne možete baš da se izborite sa prihvatanjem novog imagea... Ali, ja taj problem sa istorijskom distancom nemam: prvi put vas vidim. Onda vam sa puno kompetencije mogu reći da izgledate odlično i savremeno. Za razliku od vašeg-našeg prijatelja D.Sawich-a i njegove vlasulje. Pozdrav :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana