Shades of Gray

Jelena Milić RSS / 17.01.2008. u 13:12
  

Jesam li vam već pričala onaj kad Mujo i Suljo  kopaju kanal, dva sa dva, leto, vrućina, curi znoj, kopaju li kopaju, Mujo kopa, Suljo ide za njim i zatrpava …Stoji Haso sa strane, gleda, očima ne veruje, pita: “Šta to bolan radite, pa to nema logike.” “Ma pusti, ima logike nego nema Avde da polaže cijevi, “ odgovori mu Suljo.

 

A znate li onaj kad Radojica uleće kod kovača i traži da mu zabije ekser u glavu. Gleda ga ovaj, pita šta  će mu to, dal je poludeo. “Jok bre, Milojica otovrio berbersku radnju pa oću da mu sjebem mašinicu.”

 

Ne mogu sad da se tačno setim kako ide onaj kad Lala naumi da odseče sebi onu stvar da napakosti selu, ali mi se i on ovih dana sve češće javlja dok pratim novu turu  LDP-DS  razmene poruka u kojoj,  čini mi se od konvencije u SC, LDP sve više liči na kamikazu. Što nije dobro.

 

Dizati uloge pred izbore  je legitimno. Pregovarati na jedan način javno a na drugi mimo javne scene je takođe legitimno. Opcije su mnogobrojne, može se lako javno reći jedno, a drugim kanalima aktivistima poručiti drugo. No, teško da se sme zaboraviti krajnji efekat koji jedna, druga ili teća varijanta ima po Srbiju. Kao što bi bilo neodgovorno, prema sebi kao političkoj opciji takođe, previđati međunarodne okolnosti.  A one, trenutno, nisu takve da bi i međunarodnoj zajdnici, pa čak i zapadnoj kojoj jeste stalo da Kosovo  nekako postane nezavisno, al je u priličnom rebusu kako,   da Srbija u tom dinamičnom periodu koji je pred nama, ostane bez vlade. Sa potpisanim SAA to očekivanje je potpuno  nerealno. 

 

Čak i za nas koji ga priželjkuju ako SAA ne bude potpisan, ali je momenat zaista složen, i teško da se on može vremenski uslovljavati dokle god Koštunica “dobija Kosovo.”  Sa Tomom Nikolićem kao predsednikom, a bez vlade, Sever Kosova a i druge stvari postaju mnogo  nesigurnije i nekontrolisanije nego i sada. Radikalska Pravda već danima satanizuje RS koja gubi “sve prerogative državnosti koje je 92-95 stekla.”  To je ona RS sa Dodikom, od jednom potpuno nepoželjnim za LDP uticajne pristalice, RS  u BH koja će dobiti verovatno SAA u januaru. Koliko bi Tomino predsedavanje Srbijom umanjilo šanse da se BH konsoliduje? Da li bi Nikolić kao predsednik poštovao suverenitet Crne Gore ili bi intenzivirao čačkanje mečke? Mislite o tome. Mislite o tome šta bi bilo i od ovako kilave saradnje sa Hagom, i sa okilavljenim Hagom da se ne lažemo,  ako Toma dođe na vlast. Ili nam to polako prestaje biti važno, bez obzira što pričamo da bi klekli u Srebrenici. Pa neki su već dovoljno na tu temu uradili, region zadovoljan. Od blata ćemo praviti i Koštunicu, nekako zauzdanog DS i Co  sa jedne i zapadnom međunarodnom zajednicom sa druge,  koji je bar neke isporučio. SAA, da nam ga sad daju a Toma pobedi, se onda tek ne bi ratifikovao u parlamentima zemalja članica, džaba nam bilo šta kaže naš parlament.

 

Toma se već ponaša kao da se kandiduje za državnog tužioca a ne  za predsednika koji ima limitiranu moć. Ali i tu on ima nameru da odmah upotrebi, sad se već autovao i rekao da bi odmah razmišljao o smeni  Ponoša koji je nesposoban, bla, bla…I razmislio je već o generalu  Deliću…Ne sme se zaigrati, jer lako je Tomi da kaže šalio sam se. Nama nije,  i neće nam biti do iste ako Toma dođe na vlast.

 

Ovih dana slušam kako su Radikali ( sami sebi tu ubacite koga sve pod time podrazumevate, ja DS još uvek ne) bili marginalizovani dok su ti i ti bili na vlasti. Ako je tako, otkud onda pobuna JSO, otkud onda atentat? Otkud onda sva pravdanja da Đinđić nije imao realnu moć pa su mu zato trebale usluge parlelnih i alternativnih snaga. Radikali su bili možda u nokdaunu ali nikako u nokautu, a ustaju zbog spleta okolnosti, od kojih je DS-BT delovanje jedno od manje odgovornih i krivih. Vaskrsavaju, između ostalog, zato što:

 
  1.  se posle izvesnog vremena  svako diže iz nokdauna.
  2. se Rusija vratila big time na političku scenu.
  3.  su radikali ozbiljna politička partja koja se itekako prilagođava novonastalom odnosu snaga, uključujuči i da glasaju za  režimske stvari u Skupštini, skidaju bedzeve, etc....
 

U tom smislu je njihov  uljuđeni etnonacionalizam, za koji je i --tiha voda breg roni --Tadić delovanje svakako doprinleo, dobra vest. Ako odnos snaga bude takav da šepamo ka EU a ne jurimo ka Rusiji, oni će se i dalje prilagođavati. Prema nama.  Nema tako očitog govora mržnje,  nema radikalne retorike, sve je sivo, i to je dobro jer takvi radikali mogu teže napaliti sluđene tranzicione gubitnike da nešto radiklno preduzimaju. No, daleko da je dovoljno za demokratizaciju Srbije u smislu standarda 21 veka. Ali je bolja osnova nego Šešelj, Edička, kozaci, Hrtkovci….Sporo, ali jedino  izgleda moguće....  Polako, ali šta je alternativa sa 7-10% max u biračkom telu i sa stavom da je Tadić  zaštitnik Đinđićevih ubica! Koštunica je tako u win –win situaciji, a mi smo sebi odsekli muda iz inata. Ako nam je zaista stalo do Srbije u EU,  a ne do ličnog obračuna, morali bi da razmislimo dva puta pre nego presečemo.

 

Ono što radikali sada mogu mnogo  više da upropaste je region i naša vanjskopolitička  orijentacija. A upravo je ona i bila kontrolni mehanizam, ono što je, takođe, teralo radikale da se unormaljuju u svom etnonacionalizmu. Pa ako je ova vlada dovoljno dobra EU da nam da SAA, što da mi trenutno, budemo veći katolici od pape.

 

Nemojmo i mi biti ko Toma koji laže da sa EU/NATO čalnstvom nema trgovine i saradnje sa Rusima. Eto se Bugari razbiše od saradnje. Al postavljaju uslove. Pa i Mađari. Može da smeta, može da boli, može da bude skupo i netransparentno, ali samo davanje NIS Gaspromu još nije kraj sveta. Ko davanje Srbije Tomi Nikoliću. Tek onda bi Gasprom zavladao.

 

Evo kako radikalsko-ruska Pravda, utorak 15.janara  strana 4,  vidi slobodnu trgovinu u regionu: “ Takođe, pristaju ( Rusi) da iz Vojvodine jedna krak gasovoda ide do Republike Srpske, da obezbede Srbe u BH i da Srbi muslimanima prodaju gas za velike pare.”

  A evo kako Toma Nikolić zaista vidi  naše EU perspektive, protiv koje kao nam ništa :” …само неколико дана пре избора, Томислав Николић, председнички кандидат Српске радикалне странке, прижељкује две ствари. Прво, да после првог круга гласања оствари предност од бар шест одсто разлике у односу на кандидата Демократске странке Бориса Тадића, јер процењује да је то разлика која би му обезбедила победу у другом кругу. Друга ствар којој се нада је да, како каже за „Политику”, Тадић 28. јануара потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. – Навијам да Тадић 28. јануара потпише споразум о Стабилизацији и придруживању са ЕУ, а да ја у року од једног дана докажем да је тај споразум губитак Косова и Метохије – каже Николић.Па, не потписује Тадић.Потписаће Божидар Ђелић, а то вам је Тадић. Тај споразум важи тек ако буде ратификован у Народној скупштини. Ако ја докажем да он не ваља, Скупштина неће да га ратификује и ту ће Тадић да падне потпуно. А ако га не потпишу и то му је пад, јер је обећавао споразум који не сме да стави на дневни ред за потписивање. Да ли због тога што после тога неће имати подршку Коштунице или што ће га у Србији напасти, не знам. У принципу, њему тај 28. не одговара ни на који начин.”

 Vuk dlaku  menja al ćud nikada.  Jel vam se "to"  i Tadić razlikuju  samo u prezimenu?  

Evo još malo.

Tomislav Nikolić je u “Utisku nedelje” izjavio da želi da Srbija što pre postane članica Evropske unije.On je, međutim, kazao i da je nemoguće istovremeno zagovarati ulazak u NATO i ekonomsku saradnju sa Rusijom. ( Ko što rekoh, alo Bugarska!)  Nikolić je porekao da se zalaže da Srbija postane ruska provincija. "Potpisivati ugovore sa nekom tamo gardom iz Ohaja koja ume dobro da ljušti zmije i da jede sa predsednikom republike, a istovremeno govoriti o vojnoj neutralnosti - to je nemoguće", rekao je Nikolić.

O ranije izrečenim ocenama da Srbija treba da postane ruska gubernija, Nikolić tvrdi da se šalio.

"Nisam govorio o ruskoj guberniji. To je bila moja dosetka u Skupštini Srbije. Celog života se borim za Srbiju. Optuživan sam da hoću da ratujem zato što želim slobodnu i nezavisnu Srbiju. Ali, ta priča sa gubernijom je izvučena iz konteksta. Nećemo biti ruska gubernija, ali nećemo biti ni evropska kolonija. Znači, pogrešio sam, pogrešno sam rekao, nikada to nisam ni pomislio", objasnio je Nikolić.

 Ne znam, evo dole atačmenta  jednog stenograma skupštinskog dok je Tomislav Nikolić bio predsednik iste. Da se prisretimo kako  to izgleda Toma na vlasti. 

 Čuveni hrvatski sportski komentator Mićo Dušanović uvek nas je podsećao da je u tenisu najvažniji sedmi gem. Ako i ovu našu tranziciju počnemo da računamo od sastavljanja Đinđićeve vlade a ne od dolaska Koštunice na vlast, tu smo negde, u sedmoj godini. Glupo bi bilo sad izgubiti strpljenje.   Zato bih još jednom da  podsetim, mene partijaska disciplina takođe ne obavezuje, da su prvi i drugi krug izbora suštinski različiti. I kao procesi. U prvom podržimo opciju ili čoveka ili program koji nam je najbliži. U drugom bitramo između dva različita unutrašnja uređenja i spoljnoplitička puta, na osnovu realne slike o tome gde je Srbija, bez obzira kako nam ih neko pokušava izjednačiti. Imajte u vidu ni EU ih ne izjednačava. Nikako. Nikolić ima stabilno biračko telo, poslušno, njemu ne odgovara velika izlaznost u drugom krugu. Svojim izlaskom dakle ipak smanjujemo šanse da Nikolić pobedi.  Pobeda Nikolića je moj poraz.  Poraz svega za šta sam se godinama zalagala. Tadić nije savršen, al mi je dovoljan da se i dalje borim.   

* PS A da zamislimo Srbiju sa Tomom načelu ove zadnje tri -četiri godine umesto Tadića.

1. PfP ha, ha, ha...

2. SAA pred vratima. ha, ha, ha,...

3. DSS-SRS koalicija u parlamentu i vladi. vrlo verovatno.

4. CEFTA. ha,a, ha, ha...

5. Mirno priznavanje referenduma u CG. ha, ha, ha, ha,....

6. I ovakav ustav koji nije mnogo  losi od proslog, nacin je gori od sadrzaja kazu. ha, ha, ha...

7. Legija u prdjunu. ha, ha, ha....

8. BH i dalje cela, blizu SAA. ha, ha, ha....

9. Saradnja VS sa američkim i drugima. ha, ha, ha.....

itd

 

 

Atačmenti



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Matija Novakovic Matija Novakovic 14:32 17.01.2008

Kako

samo mrzim kada neko neglasanje za Tadića svrsta u
Jelena Milić
To jest ako nam je zaista stalo do Srbije u EU, a ne do ličnog obračuna.
Zašto bih glasao za nekoga kada me je slagao, kada mi nije ništa ponudio i kada ima jedan jedini kvalitet. Mnogo više držim do nečije reči, i kada mi je neko da, ja zahtevam da je održi. Ako je ne održi, on je već izgubio moju podršku, ali možda mogu da razmislim još malo. A ako je ne održi 10 puta, onda nemam o čemu da razmišljam i ne zanimaju me radikali i ostali bakrači, imam toliko samopoštovanja da ne dozvolim da me neko tretira kao zrno pasulja koje će da da nekom drugom, ako tom NEKOM zafali koji gram na vagi. Nisam glasao da ne uđemo u EU, nisam glasao za Koštunicu, nisam glasao da se NIS privatizuje za 1000 dinara i pola kile mesa, nisam glasao da kupujem po 5 puta skupljim cenama u Evropi jer oni neće d ase zamere Miškoviću.
Možda neko misli da je bolje nego pod Miloševićem, da je bolje nego da doće Nikolić. E pa ja tako ne mislim.
Imam drugaricu čiji je ćale podjednako lako mogao da dobije Kljajevićevo mesto u trgovinskom sudu i kada samo pomislim da bi on sada mogao da bez dokaza i validne optužnice (jer se kao Goran, ni on ne bi dodvoravao Koštunici) bio u zatvoru, smuči mi se. A on je u pritvoru od 11. aprila 2006. godine. TO JE SKORO 2 GODINE, bez dokaza, zato što ne odgovara Koštunici koga je OVAJ KOJEG NIJE SRAMOTA ŠTO NIJE JEDNO SAMO OBEĆANJE ODRŽAO postavio na čelo vlade. Zato što mi nije bolje, jer nikada ne znam kada će nekog da ubiju, da li će oni koji govore istinu završiti život nešto ranije, zato što ne odgovara Koštunici koga je OVAJ KOGA NIJE STID ŠTO OPET TRAŽI PODRŠKU postavio na čelo vlade.
Ko nema samopoštovanja, slobodno neka da glas Tadiću. Neću da glasam za manje zlo, hoću da glasam zato što znam da je nešto DOBRO! Ako ne mislim da je dobar, ne glasam zato što je manje loš.
Više bih voleo Nikolića nego Koštunicu i Tadić bi imao moju podršku da je nekako sa Nikolićem napravio vladu.
Jelena Milić
Pobeda Nikolića je moj poraz.

Još nešto, za mene je poraz što će se te dve politike uopšte naći u drugom krugu, a treba i za ostale da bude.
Djole Djole 13:29 17.01.2008

Prilicno izbalansirano ...

... a pre svega realisticno.
Vi ste vidim, u punoj brzini, i niste "ocajni" koliko mi se cini.
20/1 oko 23:00 videcemo ko je sa ovog Bloga bio u pravu i ko ce zaista moci da tvrdi pazar i oko cega.

Nemam nista da dodam na tekst, sem da se osvrnem na:
Čuveni hrvatski sportski komentator Mićo Dušanović uvek nas je podsećao da je u tenisu najvažniji sedmi gem

Ko se ovoga ne seca, ne moze da kaze da je ziveo u SFRJ 80-tih :)
Pozdrav
Colin_bgd Colin_bgd 16:24 17.01.2008

Re: Prilicno izbalansirano ...

Koliko se ja secam, mozda gresim, to je prvi govorio Rod Lejver, cuveni australijski teniser 60/70 tih godina...

A Mico je znao tenis, nije da nije...
Djole Djole 16:36 17.01.2008

Re: Prilicno izbalansirano ...

Ja sad i ne gledam RTS, tako danemam pojma ko prenosi. Dal Koraca stavise, il koga li ...
Nego ima Jelena da nas pocisti sa ovim nostalgija trolovanjem :)
Colin_bgd Colin_bgd 16:46 17.01.2008

Re: Prilicno izbalansirano ...

A kad malo bolje sad razmilsim, mozda je ipak bio Fred Perry, jos tridesetih godina... Znao sam nekada davno ko je tacno uneo tu tezu o 7. gemu u teoriju teniske igre, ali sam zaboravio... ide to sa godinama...

Covek u belom Covek u belom 16:54 17.01.2008

Re: Prilicno izbalansirano ...

Colin_bgd
A kad malo bolje sad razmilsim, mozda je ipak bio Fred Perry, jos tridesetih godina... Znao sam nekada davno ko je tacno uneo tu tezu o 7. gemu u teoriju teniske igre, ali sam zaboravio... ide to sa godinama...

Teza je jako stara i najobicnija glupost. Doduse izbori su pa ljudi ne prezaju ni od cega u kampanji. Ovi ljudi cak sproveli istrazivanje o tome i evo zakljucka:

Hypothesis 10: The 7th game is the most important game in the set.
We don't know the history of this "wisdom", but there is no doubt that many (and, in particular, many
commentators) believe it. We can measure the importance of a game in two ways, weighted or unweighted.
The unweighted importance of a game in a set, assuming that the game occurs in the set, is defined as the
probability that the server in that game wins the set given that he/she wins the game minus the probability
that the server wins the set given that he/she looses the game.13 14 The unweighted importance does not take
into account that some games (like the 12th) occur much less frequently than other games (such as the first
6). The weighted importance takes this into account by defining weighted importance as unweighted
importance times the probability that the game occurs.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Mean
MS Unweighted 33.9 32.6 33.0 41.6 34.7 43.0 38.4 34.7 43.2 59.1 49.7 56.9 44.1
Weighted 33.9 32.6 33.0 41.6 34.7 43.0 37.6 31.2 33.6 32.7 14.2 16.2 39.3
LS Unweighted 37.7 41.1 40.1 34.3 34.5 41.3 39.8 42.1 34.0 52.4 58.5 53.1 42.4
Weighted 37.7 41.1 40.1 34.3 34.5 41.3 36.6 31.6 18.9 19.3 9.3 8.4 39.7

Table 12 - (Un)weighted importance of each game in a set.


As Table 12 shows, Hypothesis 10 is clearly nonsense. Unweighted, games 10 and 12 in the men's singles
and games 10, 11 and 12 in the ladies' singles are the most important. There is no indication that the 7th
game plays a special role. Since the 10th, 11th and 12th games don't occur as frequently as the first 6
games, their weighted importance is rather less. Weighted, the 7th game does not play a special role either.
If anything, the 6th game is more important, both in the men’s singles and in the ladies’ singles, although
this result is statistically insignificant. Hence we reject Hypothesis 10.
jesen jesen 13:35 17.01.2008

Jelena,

....malopre mi sin rece da je Tadic u Njujorku citao pismo nekog deteta sa Kosova.... "ja sam list na vatru"....itd....Da li to jedan predsednik sme sebi da dozvoli....Ja sam za BT nalazila milion opravdanja ali ovo mi je nekako bas prelilo casu.....Pa sta on misli...da ce ovi tamo strasno da se rastuze zbog "lista na vetru" i da kazu... OK zbog tog deteta Kosovo je vase.....(Zurim na posao pa nisam procitala ceo tvoj post vec samo kraj).....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:45 17.01.2008

Re: Jelena,

jesen
....malopre mi sin rece da je Tadic u Njujorku citao pismo nekog deteta sa Kosova.... "ja sam list na vatru"....itd....Da li to jedan predsednik sme sebi da dozvoli....Ja sam za BT nalazila milion opravdanja ali ovo mi je nekako bas prelilo casu.....Pa sta on misli...da ce ovi tamo strasno da se rastuze zbog "lista na vetru" i da kazu... OK zbog tog deteta Kosovo je vase.....(Zurim na posao pa nisam procitala ceo tvoj post vec samo kraj).....

I ja mislim da nema efekta LIST NA VETRU. Ali mislim da je skoro nebitno sta je on tamo procitao. Jedino sto bi moglo da probudi tu UN masineriju je neka sokantna vest o Mladicu, Karadžicu,...
jesen jesen 20:10 17.01.2008

Re: Jelena,

KM, ja nisam politicar niti imam takve pretenzije ali igrom slucaja zivim u ovoj Srbiji oduvek....od devedesetih do sada moram da pratim "politiku" jer od nje, nazalost, zavisi nas zivot....i taman nekom pocnem da verujem, taj me razocara.....Kako BT moze i da pomisli da ce nekog da gane sa tuznim pismom nekog deteta i da to moze da ima nekog efekta na dogadjanja u vezi Kosova...pun je svet tuznih prica dece ali i odraslih ljudi......Pored toga, ako je Kosovo nase (to sam vec negde napisala na ovom blogu) gde su ljudi na glasackim spiskovima....nije Kosovo prazan prostor...tamo ipak zivi skoro 2 miliona ljudi....bar milion su glasaci.....Zelje su uvek jedno a realnost drugo pa pametni ljudi moraju da se prilagode mogucnostima....BT hoce u EU a uporno tvrdi da mi necemo priznati Kosovo....samo ne kaze kakve ce to posledice izazvati tj kako ce se to odraziti na zivot u Srbiji...
Jelena Milić Jelena Milić 08:33 18.01.2008

jesen, a zasto ne

i ja sam u guzvi, odgovoricu ti naknadno, ali evo pre svega pisma...


Volela bih da živim kao sva normalna deca i da imam tatu
Autor: Željka Jevtić | 18.01.2008 - 06:00



Fotografije: „Glas juga“
Kada je predsednik počeo da čita moje pismo na Savetu bezbednosti uhvatila me trema. Kao da ga ja sama tamo čitam. Onda je počelo srce da mi lupa... A političari tamo u Savetu bezbednosti... Videla sam kako su jako ozbiljni. I ja bih bila da sam na njihovom mestu, jer priča se o Kosovu. Trebalo bi da dođu ovde i vide kako mi živimo. Da razgovaraju sa bilo kojim detetom na Kosovu. Oni bi onda mislili isto što i ja. A samo želim da ostanemo na Kosovu i da je moja država Srbija.

Ovako za „Blic“ počinje svoju priču petnaestogodišnja Slobodanka Tasić iz sela Bostane u opštini Novo Brdo, čije je pismo, koje mu je uputila na prekjučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti, pročitao predsednik Srbije Boris Tadić.
Stara i trošna kuća u brdskom selu Bostane, zaselak Prekovce u kojoj Slobodanka živi sa majkom Ubavkom i bratom Slobodanom juče je od ranog jutra puna naroda. „Slobodanka, pa ti, more, ode do Njujorka! Ni levo ni desno, nego u Savet bezbednosti!“, šale se pomalo meštani sa Slobodankom ne skrivajući oduševljenje i zahvalnost detetu što se pismo iz malog Bostana, a nadaju se „na korist celom Kosovu“, čulo u velikom Njujorku.

Zapaljena kuća
- Ova kuća i nije naša. Našu su zapalili ‘99. bila je u selu Strezovce. Zapaljena i porušena do temelja. Imala sam šest godina, ne sećam se šta sam tada osećala. Te iste godine nestao mi je tata. Na putu od Kamenice ka Gnjilanu. Zove se Saša i kada je nestao imao je 35 godina... A plašim se najviše u životu trenutka da ću saznati da mi je otac mrtav i da ću morati da odem odavde - počinje svoju priču Slobodanka.
Na pomen oca, njene oči ispunile su suze. A onda se uozbilji:
- Predsednika sam videla dva puta. Na Tari, kada smo mi deca tamo išli, i jednom nas je dočekao u Beogradu, kada smo išli u Rumuniju. Nisam razgovarala sa njim, ali mi je od kako sam ga videla, ostala želja da mu nešto više kažem. I zato sam napisala pismo, poslala ga i pomolila se da on to moje pismo pročita i da ga ispriča svetu. A nekako, pismo sam napisala i svom ocu. I dok sam pisala, poželela sam da se vrati kući...
Slobodanka je napisala pismo tokom raspusta. Tada nije bilo struje, ali je tog dana čula da predsednik ide u Savet bezbednosti i da će tamo govoriti o Kosovu. Dodaje: „Pomislila sam da mogu da pomognem, napisala šta osećam i dala pismo našoj organizaciji ‘Dečja radost’.“
- Volela bih da mi Srbi na Kosovu već jednom počnemo da živimo kao sva normalna deca... E to bi volela, baš... Ali, prvo da imam tatu jer to mi je najveća želja, a posle to drugo da imam, i da svi mi imamo sve ono što nemamo. Eto, ja nemam ni uslova za učenje, ni za druženje, nemam struje. Kada sam u Bostanu nemam sa kim da razgovaram - priča Slobodanka.

Odlični đaci
Dok priča, telefon neprestano zvoni. Svi zovu sa raznih strana i čestitaju „za Savet bezbednosti“. Brat ponosno gleda sestru. On je treća godina srednje škole koju pohađa u gnjilanskom selu Šilovo. Slobodanka je prvi Srednje ekonomske u selu Koretište. Majka Ubavka ima 37 godina i učiteljica je u lokalnoj srpskoj školi. Ona je i srećna i zbunjena. Ima jednu želju - „da joj dete niko ne pita za oca...“.
Jedina primanja u porodici su njena plata. Školuje Slobodana i Slobodanku, odlične đake.
- Kada sam u Bostanu, uglavnom provodim vreme uz televiziju jer u ovom našem zaseoku nema mojih vršnjaka. Moja najbolja drugarica živi dalje u Novom Brdu i to je na dva kilometara i ne mogu da idem kod nje. Bojim se... Zato više volim kada smo brat i ja u selu Kusce. Zbog škole tamo stanujemo privatno, plaćamo, ali iz Kusca imamo autobus za školu, a odavde ne. I tamo mi je mnogo bolje jer imam puno društva - ističe Slobodanka.
Ona piše pesme. I iako u mnogima ne pominje oca, svaka je, kaže, posvećena njemu. Dodaje: „I mojoj otadžbini, Kosovu.“
- Moje pesme su ljubavne, ali ne prema, na primer, nekoj simpatiji, nego prema otadžbini, ocu i majci. To je, u stvari, o svemu do čega mi je stalo. Pišem o mojoj majci koliko je dobra i koliko se muči za mene i brata. Pišem kako nam je ona i otac i majka. Ona je nama sve... Hoćete da pročitam o mami?
Kreće stih: „Postoji na svetu jedna majka, kojoj nije ravna nijedna bajka, satkana od glagola raditi, ona je biće koje se voli smejati, ona stalno menja uloge, čas je otac čas je majka, pa zato i kažem da je nestvarna kao bajka... Kada nam je kuća u plamenu bila, kada nam se sreća u domu gasila, kad nam je otac nestao bez traga, majka je onda bila umiljata i draga baš kao bajka...“
Iako je glavni grad Kosova Priština nedaleko od Novog Brda, ona nikada nije bila u Prištini. Išla je samo u srpski većinsku Gračanicu.
- Nikada nisam bila... Ali, volim sve na Kosovu i, iako nisam videla jer ne možemo baš sve što hoćemo, znam sve što mi imamo. Ceo život je ovde na Kosovu. I za mene lično Kosovo je svetinja i nešto jako vredno. I zato se diže tolika buka i galama i zato se svi oko Kosova otimaju. Ali, ono je naše i ja sam svesna toga. Samo bih volela da i drugi, oni tamo u svetu, dobro razmisle o tome - poručuje ona.
Šta je čini srećnom, pitamo je.

Sreća je u porodici
- Pa radujem se što imam pored sebe majku i brata koje volim. Brat je dve godine stariji od mene i on mi je ujedno i drugar u svemu. Ponekad se posvađamo, ali uvek brzo izgladimo stvar. Ja sreću ne opisujem kao nove pantalone. Sreća je moja porodica i što sam još u zemlji koju volim - ističe Slobodanka.
U njenom selu, kaže, ne zna se kada struja nestaje, a ni kada dolazi. I to veče, pre dva dana, pomolila se da bude struje i da može da gleda Savet bezbednosti.
- Upalili smo televizor i seli na krevet, mama, brat i ja. Kada je predsednik počeo da čita, mi smo se i zbunili i oduševili. Onda me je prva mama poljubila i rekla mi da je ponosna na mene. A onda i brat. A ja... Ja se samo nadam se da će to moje pismo da promeni nešto kod onih drugih. Ako su ljudi, oni će to uzeti u obzir. I nešto bi morali da promene. I ja ih molim da mi ostanemo ovde i da naša zemlja bude Srbija.
Slobodanka razmišlja o svojoj budućnosti. Kaže, šta će i kako će dalje... Očekuje i „probleme koji dolaze“...
- Nisam još odlučila šta ću biti. Ali volela bih da budem neko ko pomaže ljudima.

Pismo Slobodanke Tasić
Poštovani predsedniče, nakon saznanja da ćete pred Savetom bezbednosti govoriti o situaciji na Kosovu i Metohiji, pišem vam ovo pismo u mrklom mraku, jer ponovo nema struje, i molim vas da ga, ukoliko ste u mogućnosti, pročitate.
Dok vam pišem, osećam se kao list na vetru koji ne zna na koje će strane vetar da ga ponese, jer nikakve zaštite nemam. A ko da me zaštiti?
Oca nemam. Nestao je 1999. godine. Imam petnaest godina, rođena sam na Kosovu i Metohiji i još uvek živim na Kosovu, ali ne u kući u kojoj sam rođena, jer je ona do temelja porušena i spaljena. Moje detinjstvo se razlikuje od detinjstva dece u slobodnim zemljama. Sva deca na svetu imaju svoje drugove, a meni je strah postao nerazdvojni drug, strah od ranog jutra, strah od prvog sumraka. I zato vas, predsedniče, molim, zbog sviju dečjih suza, zbog svih naših patnji, zbog rano otvorenih rana koje nikako da zarastu, prenesite svetu ovu moju poruku. Oduzeto nam je pravo na bezbrižno detinjstvo, pravo na slobodu, pravo na sreću, oduzeta nam je toplina porodičnog života. Neka nam ne oduzmu i pravo da živimo makar i ovakav život, na svojoj zemlji.




jesen jesen 12:07 18.01.2008

Re: jesen, a zasto ne

....Draga Jelena, nista nije sporno...svakom normalnom coveku je zao tih ljudi koji bas kao i mi ovde(obican narod) nismo krivi ni za sta.....Ja sam se uvek nervirala na price da je neko ubijao u moje ime....to jednostavno nije tacno jer ja nikada nisam bila ni za ratove ni za ubijanje....Ali svet je pun nepravdi i postoje milioni tuznih devojcica pa je moje misljenje da ni ovo pismo nece imati nikakvog efekta, naravno da bih volela da nisam u pravu....ali ljudi koji se bave politikom moraju da misle i da idu bar korak ispred "obicnog naroda"....Zasto se Kosovu ne da status kao Republici Srpskoj u BIH, ja to ne znam....ali je ocigledno da nasi politicari nisu do sada uspeli da se za to izbore....I sta sad, niti neko zna sta ce biti sa tim nealbanskim stanovnistvom (uglavnom Srbima)na Kosovu niti se zna sta ce biti sa nama ako svi priznaju nezavisnost Kosova osim nas....Ima li neko u ovoj drzavi da nam saopsti koji je plan za te situacije....i sta nas sve zajedno ceka "posle"...Ako je Kosovo nasa teritorija, a po ustavu jeste, zasto punoletni zitelji Kosova nisu na glasackim spiskovima....Ova situacija vec poduze traje i sada kad je doslo dokle je doslo tj do trazenja nezavisnosti, odjednom se svi zabrinuli.....Ima i u Srbiji tuznih prica koliko hoces, i sama si pisala o onim nesrecnim vojnicim i njihovim porodicama....kao sto je i Vesna Knezevic pisala mnoge tuzne price iz centra BG.....Sve sto sam zelela da kazem, to je da nasi politicari nikada nisu imali neku ozbiljnu strategiju, neki plan....a mogli su nesto da nauce bar od najblizih suseda....Svi odose dalje samo mi jos uvek ne znamo ni sopstvene granice...A sad mali trol...Danas citam u Politici kako se neki profesor englez cudi kako mi zivimo sa ovakvim cenama hrane koje su u nekim slucajevima vece nego u UK gde su prosecna primanja 7 puta veca......a cene su posledica monopola, to znamo i mi , nije morao on da dodje da nam to saopsti.....a kakva je strategija drzave u vezi toga, nemamo pojma....Ili, odakle pare onom Novakovicu bivsem ministru za energetiku da kupuje IMR i silne hektare na(u) Novom BG......Za sve imaju samo nemaju za narodnu kujnu i za pomoc deci, ugrozenim porodicama...itd....Eto, zato sam razocarana a od 90te se nadam i borim za nesto bolje.....
Atomski mrav Atomski mrav 13:38 17.01.2008

Ler

Neko napisa na nekom drugom postu da smo u leru... opet, bolje i to nego ići u rikverc. S druge strane, opasno je biti u leru ako kola krenu nizbrdo...
Jelena Milić Jelena Milić 14:51 17.01.2008

Re: Ler

moja procena je da smo u prvoj....da za to nije samo tadic kriv....
Atomski mrav Atomski mrav 15:13 17.01.2008

Re: Ler

Pisao sam ja jednom o analogiji sa brodom... sad me mrzi da ponavljam. U svakom slučaju, tamo sam napisao da se krećemo zahvaljujući morskim strujama :)

P.S. Kad budeš imala vremena, pogledaj link koji sam naveo tamo dole... može neki komentarić, makar na priv?
miss miss 13:40 17.01.2008

preporuka

nemam iskustva u pisanju kometara, ali blog je fantastican..
..right to the point.. :)
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:45 17.01.2008

Pobeda

Posmatrajuci predsednicku kampanju mogu da zakljucim da Tadic jedini vodi profesionalnu i pristojnu kampanju. Svaka cast ljudima oko njega. Mislim da ce ta pristojnost da mu donese vise glasova nego sto mnogi misle. Prognozimram da ce Tadic imati vise glasova od Nikolica u prvom krugu.

Jedan broj Nikolicevih glasova ce otici Velji Ilicu u prvom krugu. Ovo ce biti potpuni debakl Velje i te narodnjacke koalicije. Ako Velja ne zavrsi na trecem mestu a Tadic pobedi (sto je sigurno) pozicija DS-a u toj cudnoj koaliciji ce znatno ojacati.

Mislim da se dize preterana fama oko ovih izbora. Neki su mislili da su jaci i popularniji nego sto stvarno jesu. Drugi se nadaju da ce narod opet da se upeca na te patriotske fazone. Predsednik ostaje isti, ali ce neki neprijatno da se iznenade brojem glasova koji su dobili.

Kad pocinje ta izborna tisina da se ovaj blog malo civilizuje. Bar na dva dana.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:45 17.01.2008

...

Jelena, ti k'o vino, sve bolja i bolja:)))
Galebar Galebar 13:49 17.01.2008

Kladionica

Aj da napravimo procjene postotka u prvom krugu.
Atomski mrav Atomski mrav 13:54 17.01.2008

Re: Kladionica

Kvote na fikseve su male, treba igrati golove :)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:55 17.01.2008

Pocetak jednog divnog zavrsetka

Jelena, mora da se neko drugi ukljucio pod vasim imenom.
Nije lose za pocetak zavrsetka. Kampanje.
Jelena Milić Jelena Milić 14:55 17.01.2008

Re: Pocetak jednog divnog zavrsetka

ista ja kralju. prvi krug ldp, drugi tadic.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:53 17.01.2008

Re: Pocetak jednog divnog zavrsetka

Jelena Milić
ista ja kralju. prvi krug ldp, drugi tadic.

Poštujem.
A šta kažeš za ovo: prvi krug Tadić, drugi Čeda)
Galebar Galebar 18:11 17.01.2008

Re: Pocetak jednog divnog zavrsetka

KRALJMAJMUNA

A šta kažeš za ovo: prvi krug Tadić, drugi Čeda)




eh...
Jelena Milić Jelena Milić 18:29 17.01.2008

Re: Pocetak jednog divnog zavrsetka

cuj, ne bih se ja mnogo bunila da bude i prvi krug ceda drugi krug ceda...ali ali...dinamika dogadjaja je takva da se zaista moraju dobro razmotriti sve opcije i posledice. ja ne kazem da ldp to mora da uradi sad javno, ne, razumem da su u kampanji za svaki glas vise u prvom krugu,jedino sto se nadam da ozbiljno odmeravajusve za drugi i da se nece zaigrati a da ce postici najbolju mogucu cenu za podrsku.
bilbo bilbo 20:10 17.01.2008

Re: Pocetak jednog divnog zavrsetka

Jelena Milić
ista ja kralju. prvi krug ldp, drugi tadic.


nota.org
objašnjenje note
bosanac iz vica
Lighthouse Lighthouse 14:00 17.01.2008

Samo sunce se diže za DŽ

Nema besplatnog ručka. Ne može se sedeti na dve stolice, i to BT ima da shvati, mnogo bolje pre 3. februara nego posle.

1. NIS na tender. Ozbiljno (naglas) razmišljati o Nabuku i koristiti taj adut u pregovorima o gasu (odvojenim od pitanja NIS).

2. Mladić u Hagu, između dva kruga. Pomak u slučaju Topčider. To sve neće doneti nove glasove Nikoliću, naprotiv, zbog toga će oni birači koji po pravilu glasaju za jačeg, bezobraznijeg i musavijeg, ostati kod kuće ili čak podržati onog ko je imao petlje da isporuči dojučerašnje heroje.

3. SAA (posle ispunjenja 2) glatko potpisan i, od bar 126, obećena njegova ratifikacija. Nema vezivanja Kosova i EU integracije, bar dok to EU ne uradi (a neće dok ne dođe na red punopravno članstvo, znači, idućih više godina). Nastavak saradnje s NATO (bar u meri u kojoj sarađuje Austrija). U sklopu SAA, hitno ukidanje monopola na uvoz naftnih derivata i hitno uključivanje u zajedničku regionalnu i evropsku energetsku politiku.

4. Najava drugačijeg zakona o verskim zajednicama.

To bi bio moj minimum. Kosovo nisam pomenuo, i ako neko zbog toga nije prezahvalan nego tvrdi da su ovi uslovi preoštri, mogu onda samo da dodam još jedan: zaokret po pitanju Kosova.
Atomski mrav Atomski mrav 14:04 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

... a onda je mrmot zavio čokoladu u staniol... posebno većina od 126 poslanika za ratifikaciju SAA, to je neizvodljivo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:07 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Lighthouse
To bi bio moj minimum


I meni si cini da si ti prilicno zahtevan ... i nerealan. Ali nista ne brini - ispunice ti Nikolic sve. I jos mnogo vise
Jelena Milić Jelena Milić 15:01 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

lighthouse,
nemam nista protiv, dapace. ( mada bi to po mojoj proceni ojacalo ds na racun ldp) ali bi bilo jako dobro za srbiju. osim, ako....

no, sta bude ako se isporuci mladic a padne vlada? pa pludi prica oko kosova, a vidimo da niko nema upper hand bas. mozda je i on deo NIS paketa, jednostavno nemamo dovoljno inputa.

ovo sa zakonom o verskim zajednicama je super, meni nije jasno zasto ldp i pre nije vise kritikovao. kao sto sam vise puta preporucivala ima u danasu sjajan feljton vladimira ilica kritika po tackama.
Jelena Milić Jelena Milić 15:07 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

lighthouse, pogledajte i odgovor dragi, zanima me vas stav. dodacu i u osnovni post.
Lighthouse Lighthouse 15:29 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Jelena,

Neka samo DS uradi i radi ono što je dobro za građane Srbije, pa ako u tome bude ispred LDP, neka i ojača. Zašto bi mi to smetalo, nismo se rodili ni s jednom partijom u džepu? Neka Tadić samo uradi sve ono što Čeda obećava da će da uradi, pa ću i u prvom krugu glasati za Tadića.

Šta bude ako se isporuči Mladić a padne vlada? Kako je to moguće? Ako se isporuči Mladić, to znači da je Tadić uticao na Koštunicu a da je ovaj prihvatio njegove argumente. Ako se sve što sam naveo od 1 do 4 ispuni, onda neka priča oko Kosova ludi koliko hoće, svejedno je. Stvarna i simbolička vrednost navedenih poteza daleko prevazilazi bilo kakvo evetualno inaćenje oko Kosova. Ako ne budemo tuđi Trojanski konj na vratima EU (a to je suština mojih zahteva i očekivanja od Predsednika Srbije u periodu 2008-2012), onda ništa drugo nije važno, i Kosovo će se onda rešiti, ovako ili onako, očas posla.
Jelena Milić Jelena Milić 15:33 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

na ja se nadam da bi taj mladic mogao da se isporuci jednom i bez saglasnosti kostnice, ko sloba onomad.
VanjaGator VanjaGator 15:50 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

lighthouse od te 4 tačke bar 2 će morati da se ispune da bi Tadić dobio moj glas u 2. krugu.

nema više glasa za džabe.

neću moći sebe u ogledalo da pogledam, ako glasam za njega samo da bih glasao protiv Tome.

nekako, voleo bih da pobedi Tadić, ali neću da imam udela u tome, osećao bih se grozno. ima vremena, videćemo, za sada je najvažnije za sedmica osvoji 250 000 i više
Lighthouse Lighthouse 17:25 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Vanja,

Što se mene tiče, moraće sva 4 uslova da se ispune. A ako od strane kandidata BT bude ikakvog cenkanja oko ta 4, ako ne skromna a ono ostvariva i izbalansirana uslova, onda dodajem i peti, Kosovo.
Lighthouse Lighthouse 17:49 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Jelena,

Pogledao. Šbb dbb 2004? Ne mora biti isto kao Šćb kb 2012/13.

Uostalom, čak i da je onda TN pobedio, danas bi već bio politički pluskvamperfekt, i upravo ovih dana bi se samo pitao hoće li od Čede izgubiti već u prvom ili tek u drugom krugu. Ili bi možda pokušao da krene stopama SM, ali onda bi ga sačekao 6. oktobar.
Jelena Milić Jelena Milić 18:30 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Uostalom, čak i da je onda TN pobedio, danas bi već bio politički pluskvamperfekt, i upravo ovih dana bi se samo pitao hoće li od Čede izgubiti već u prvom ili tek u drugom krugu. Ili bi možda pokušao da krene stopama SM, ali onda bi ga sačekao 6. oktobar.


ovo je jedan od redjih slucajeva kad se od tebe dijametralno razlikujem u stavu.
Covek u belom Covek u belom 18:54 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Lighthouse
Uostalom, čak i da je onda TN pobedio, danas bi već bio politički pluskvamperfekt, i upravo ovih dana bi se samo pitao hoće li od Čede izgubiti već u prvom ili tek u drugom krugu. Ili bi možda pokušao da krene stopama SM, ali onda bi ga sačekao 6. oktobar.
Shvatas li ti covece sta pricas. Da je TN pobedio 2004, LDP nikad ne bi ni usao u parlament, a DS ne bi ni imao priliku da mu se glasovi odliju LDPu. Cede ne bi ni bilo na ovim sad izborima, nego bi opet bilo Tadic vs Toma.

Zahvalite Tadicu sto je pobedio na izborima 2004, jer u protivnom ne biste ni postojali.
zoricag zoricag 18:57 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

na ja se nadam da bi taj mladic mogao da se isporuci jednom i bez saglasnosti kostnice, ko sloba onomad.

Onomad. Pozdravljam. Sad-pogresno. Kostunica je izvrsna vlast. Odgovoran je da to uradi i obavezan. Ako nece, onda ga se mora argumentom prisiliti. Ako nece, mora se znati zasto nece i na kom se to putu nalazimo. Mladic nije vise samo pitanje odnosa prema ratnim zlocinima, individualizaciji zlocina. Mladic je prerastao u nesto drugo. Od 2004 slusamo da je "prosle godine bio dostupan" ali "ove vise nije". Mi moramo znati da li je to drugo tajni put Srbije u nekom drugom pravcu. Predati Mladica bez Kostunicine saglasnosti je samo vreme nama oteto, Kostunici (ne pojedincu, nego onome sto on simbolizuje) predato, da bi neki svoj put koji ne znamo ucvrstio. Sa Tomom i na kraju bez Tadica i DS, kad tad.

Sta nama znaci to medjuvreme ako sa njim ne umemo nista da uradimo? Nista. Samo zivot u laznom uverenju da smo u vozu u kom bi zeleli da budemo. Kad tad moracemo da pogledamo kroz prozor.
Jelena Milić Jelena Milić 19:02 17.01.2008

pogled kroz prozor

i sta vidite.

srbija sa potpisanom CEFTA

srbija pred vratima SAA

kosovo fakticki podeljeno, niko ne spominje kosovske institucije na severu.....

rusi jaki ko zemlja

ameri sludjeni

Sb podeljen

EU nema i dalje konsenzus kako da udje na kosovo

manjine podrzavaju velju i tomu ...

.....
Zabran Zabran 20:24 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

greska greska greska greska greska!!!!
da li to znaci da treba Milosevicu i 'ekipi' da zahvalimo za sve, jer bez njih nam nikad ne bi bilo bolje, bez njih ne bi bilo ni Z. Djindjica, makar na kratko u nasim zivotima, ili politickom zivotu ove zemlje?!

ovo je za 'covek u belom'
Covek u belom Covek u belom 20:36 17.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Zabran
greska greska greska greska greska!!!!
da li to znaci da treba Milosevicu i 'ekipi' da zahvalimo za sve, jer bez njih nam nikad ne bi bilo bolje, bez njih ne bi bilo ni Z. Djindjica, makar na kratko u nasim zivotima, ili politickom zivotu ove zemlje?!

ovo je za 'covek u belom'
Nit je Ceda Djindjic, nit je je Tadic Milosevic. Vas nesretan pokusaj pravljenja paralela je vise nego numesan, rekao bih cak zlonameran, iako je krajnje naivan.
zoricag zoricag 20:54 17.01.2008

Re: pogled kroz prozor

kosovske institucije na severu ja vidim kao SAO sa uslovnim refkeksom zvanim jeza iako ce to biti proglaseno pobedom. A, ljudi juzno od Ibra? A kako ce to izgledati? Sta ce se sve time manipulisati od izbora do fondova, preplacenih galamdzija itd, ne smem ni da mislim.

Pogled na ruse jake kao zemlja ne smeta mi, ali na veliku bliskost (narocito guslarskog tipa ) takodje mi stomak reaguje nervozom.

Ovde da se razumemo, mozda je za Srbiju bolja perspektiva, mozda je prosperitetnije, mozda cak i progresivnije vezivati se sve cvrsce sa Rusijom, mozda cak postati i deo zajednice nezavisnih drzva, ali najmanje je sto ocekujem da oni koji na tom putu vide srbiju za to obezbede legitimitet tako sto nece tajno raditi na tome vec jasno izneti tu svoju viziju i obezbediti pristalice za nju. Ne bi mi bilo prvi put da sam u manjini.

Manjinski lideri ( sto ja ne bih izjednacavala sa manjinama generalno) podrzavaju velju i tomu jer je na politickoj sceni velika trgovina raznim interesima.

EU nema konsenzus kako da udje i to je ono sto Eu razlikuje od ZND. ima li ZND konsenzus? pita li se u ZND svaka od tih drzava o bilo cemu?

antioksidant antioksidant 20:56 17.01.2008

Re: pogled kroz prozor

Jelena Milić
i sta vidite.srbija sa potpisanom CEFTA srbija pred vratima SAA kosovo fakticki podeljeno, niko ne spominje kosovske institucije na severu.....rusi jaki ko zemlja ameri sludjeni Sb podeljen EU nema i dalje konsenzus kako da udje na kosovo manjine podrzavaju velju i tomu ........

srbija sa potpisanom ceftom, koju niko ne zarezuje (bosanci uveli carine pola sata po potpisivanju). cefta je trening (sparing) za eu. za sada se (ocekivano) lose pokazujemo (svi potpisnici)

srbija pred vratima saa - jos samo da udjemo

kosovo fakticki podeljeno - takvo je od 99te i to nije neki uspeh (bar ja podele ne dozivljavam tako)

niko ne pominje kosovske institucije na severu (niti srpske na jugu)

rusi jaki ko zemlja (ko nafta i gas da budemo precizniji - samo koji broj rusa - abramovic, deripaska i ... (ove iz kgb-a ne brojim - oni su uvek tu)

ameri sludjeni - popice prozak i sredice se

sb podeljen - o podelama sam rekao sta mislim

manjine podrzavaju velju i tomu - u manjinama ima podrske za sve, tako je uvek bilo i uvek ce biti



blackbox blackbox 10:36 18.01.2008

Re: Samo sunce se diže za DŽ

Covek u belom

LighthouseUostalom, čak i da je onda TN pobedio, danas bi već bio politički pluskvamperfekt, i upravo ovih dana bi se samo pitao hoće li od Čede izgubiti već u prvom ili tek u drugom krugu. Ili bi možda pokušao da krene stopama SM, ali onda bi ga sačekao 6. oktobar.Shvatas li ti covece sta pricas. Da je TN pobedio 2004, LDP nikad ne bi ni usao u parlament, a DS ne bi ni imao priliku da mu se glasovi odliju LDPu. Cede ne bi ni bilo na ovim sad izborima, nego bi opet bilo Tadic vs Toma.Zahvalite Tadicu sto je pobedio na izborima 2004, jer u protivnom ne biste ni postojali.

Tačno. Možda bi LDP bio zabranjen, što su radikali i neki drugi i tražili u skupštini.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:19 17.01.2008

Ja nemam komentara..

Nemam komentara čak ni na zadnju rečenicu, ali samo zbog toga što svako čeljade ima pravo na zablude...
Atomski mrav Atomski mrav 14:23 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

To je ipak bio komentar, Drago. Ne možeš se ....... a da ti ne uđe :)
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 14:28 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

E moj Drago. Koju god politiku ti podrzavas ona zavrsi u blatu i narod obicno nadrlja. Bitno je da ti nikada nisi u zabludi. Ti uvek znas zasto i sta radis.
Jelena Milić Jelena Milić 15:04 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

drago,

razmisljala sam da u post stavim i sledece razmisljanje.....mozda cu sad da dodam....

ajde da srbiju zamislimo sa tomom na celu ove protekle 3-4 god koliko je tadic sad!

mozda t/vam se tadic onda ipak ucini podnosljivim. PfP! ne sanjaj. miran referendum u cg. ha, ha, ha...podnosljiva saradnja sa hagom, skoro do vrata saa? ha, ha, ha....dss radikali vlada-mnogo izvesnija. legija na slobodi.

neka hvala.

antioksidant antioksidant 15:15 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

legija na slobodi

?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:03 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Jelena Milić
drago,

razmisljala sam da u post stavim i sledece razmisljanje.....mozda cu sad da dodam....

ajde da srbiju zamislimo sa tomom na celu ove protekle 3-4 god koliko je tadic sad!

mozda t/vam se tadic onda ipak ucini podnosljivim. PfP! ne sanjaj. miran referendum u cg. ha, ha, ha...podnosljiva saradnja sa hagom, skoro do vrata saa? ha, ha, ha....dss radikali vlada-mnogo izvesnija. legija na slobodi.

neka hvala.


A šta kažeš na ovo...

Paljenje pekare uz himnu
17. januar 2008. | 12:01 -> 15:36 | Izvor: B92
Beograd, Novi Sad -- Na internet sajtu www.youtube.com bio je postavljen snimak paljenja jedne novosadske pekare, čiji je vlasnik Albanac.

Snimak je potpisan sa "Oslobodioci - omladina lojalna pravoslavlju", a na njemu se jasno vidi paljenje pekare "Violeta", u blizini Novosadskog sajma. Vlasnik pekare za B92 je rekao da mu je radnja zapaljena pre nekoliko meseci, ali da mu policija još nije saopštila da li su počinioci uhvaćeni.

Zvucima hime Bože pravde i napisanim tekstom: "Reci svima ko si, ne stidi se svoje vere i budi ponosan sin pravoslavlja", počinje amaterski snimak, naslovljen "Šiptari lete u nebo", koji je pre dva dana postavljen na sajt www.youtube.com.

Danas je po objavljivanju ove priče u medijima taj snimak uklonjen sa ovog sajta zbog, kako se navodi, kršenja pravila upotrebe.

Na njemu se vide tri maskirana momka sa bezbol palicama, koja prelaze ulicu, razbijaju izlog pekare "Violeta", ubacuju baklju, a zatim beže.

Snimak je napravilla osoba skrivena u granju, s druge strane ulice. Na snimku se vidi i nekoliko ljudi koji stoje par metara odatle, kod drugog ugostiteljskog objekta. Oni posmatraju napadače, ali ne reaguju.

Vlasnik pekare Binaj Vebi, rekao je za B92 da je pekara zapaljena pre nekoliko meseci, i da nije bilo povređenih, jer pekara u tom trenutku nije radila, ali da je počinjena velika materijalna šteta".

Vlasnik pekare je rekao i da ga ne plaši što je snimak postavljen na internet.

"Uopšte se ne plašim. To što je postavljeno na sajt se desilo, mislim pre par meseci. Nije bilo povređenih, radnja je bila zatvorena, to je bilo oko 1-1:30h posle ponoći. Šteta je bila oko 3.000 evra - izgorela je cela vitrina, reklame...", kaže Vebi.

On za B92 kaže da nije obavešten dokle je policija stigla sa istragom.

"Ništa. Od policije nikada nismo dobili izveštaj da li su ti ljudi uhapšeni, nikada nikakv izveštaj nismo dobili od policije", navodi Vebi.

Direktor Beogradskog centra za Ljudska prava Vojin Dimitrijević za B92 je ocenio da je postavljanje snimka paljenja pekare na internet zabrinjavajuće i da bi jedini izlaz bilo privođenje počinalaca.

On je za B92 rekao i da taj snimak, kao i snimak "Škorpiona" koji ubijaju zarobljenike iz Srebrenice, prikazuje nasilje nad onima koji su drugačiji.

"Kad u ovom trenutku stižu signali s najviših mesta da je svaki ekstremizam, a naročito ekstremizam kamufliran rodoljubljem, pravoslavljem dopušten, onda se namojmo čuditi da će sve više ljudi to da radi, čak i ako im neko izričito ne naredi, i da će ne samo to da rade, nego i da se ponose", objašnjava Dimitrijević.

Snimak je potpisan sa "Oslobodioci - Omladina lojalna pravoslavlju".


P.S....I nikakvi radikali ne bi mogli trajati mandat..veruj meni...Iz raznih razloga...
Tadić i Koštunica mogu trajati do sudnjega dana kad su i tebe zaplašio radikalima...


Atomski mrav Atomski mrav 16:06 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Drago po običaju koristi svaku vest pa je nakači na blog... tako je i dospeo na vrh liste najproduktivnijih autora :) Pekara je zapaljena letos, gde su tada bile reakcije?
Covek u belom Covek u belom 16:09 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Drago po običaju koristi svaku vest pa je nakači na blog... tako je i dospeo na vrh liste najproduktivnijih autora :) Pekara je zapaljena letos, gde su tada bile reakcije?
Pa i Drago je izgleda ko Velja pretrazivao internet od tada, i sad ga nasao .
Radojicic Radojicic 16:09 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Drago po običaju koristi svaku vest pa je nakači na blog... tako je i dospeo na vrh liste najproduktivnijih autora :) Pekara je zapaljena letos, gde su tada bile reakcije?


snimak je na Youtube postavljen tek juce
Atomski mrav Atomski mrav 16:13 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Znači, tek kad se nađe u žiži javnosti, onda je upotrebljivo... ima logike.
Covek u belom Covek u belom 16:15 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Znači, tek kad se nađe u žiži javnosti, onda je upotrebljivo... ima logike.
Ne nego predsednicki izbori nisu bili letos, da su bili letos ne samo sto bi se tad povela prica oko pekara, nego verujem da bi se i snimak pojavio :(.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:16 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Drago po običaju koristi svaku vest pa je nakači na blog... tako je i dospeo na vrh liste najproduktivnijih autora :) Pekara je zapaljena letos, gde su tada bile reakcije?

Atomski....
Ova vest još službeno ne postoji. U državi gde je Tadić predsednik na ove vesti postoji embargo.
Da na Youtube to ne okačiše oni što su to uradili, za nju se ni sada ne bi znalo..
Toliko se sigurno osećaju u državi gde je Tadić predsednik a vladu njegovom voljom vodi Koštunica...
Atomski mrav Atomski mrav 16:16 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Ne mislim da se snimak pojavio na YouTube zbog predsedničkih izbora.
Atomski mrav Atomski mrav 16:19 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Jbt, da Čeda & LDP imaju realnu šansu da pobede na nekim izborima, glasao bih za vas da vidim kako bi sredili stanje u državi... ono, navijači traže da igrač sa klupe uđe u igru i preokrene rezultat? Ili možda misliš da je bitnije da se neki igrači IZVEDU iz igre?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:25 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Jbt, da Čeda & LDP imaju realnu šansu da pobede na nekim izborima, glasao bih za vas da vidim kako bi sredili stanje u državi... ono, navijači traže da igrač sa klupe uđe u igru i preokrene rezultat? Ili možda misliš da je bitnije da se neki igrači IZVEDU iz igre?

Poznato mi je to...
Tipična srpska priča - Budite vlast pa da za vas glasam -
Ne radi se o tome Atomski....ako ti je sve u redu - ništa brate -
Covek u belom Covek u belom 16:38 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Atomski mrav
Ne mislim da se snimak pojavio na YouTube zbog predsedničkih izbora.
A ja mislim da si ti naivan. Neki su snimak napravili, a neki potpuno drugi su ga stavili na youtube. A sam tajming je vise nego providan.
Atomski mrav Atomski mrav 16:39 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Tipična srpska priča

A šta da ti radim, Drago... bolje ti je da se kandiduješ u Hrvatskoj, recimo. Možda bi dogurao do potpredsednika Vlade. Uostalom, izgleda da i Čanak razmišlja na "tipično srpski način" u ovoj priči oko predsedničkih izbora...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:42 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Covek u belom
Atomski mrav
Ne mislim da se snimak pojavio na YouTube zbog predsedničkih izbora.
A ja mislim da si ti naivan. Neki su snimak napravili, a neki potpuno drugi su ga stavili na youtube. A sam tajming je vise nego providan.

E, Beli...
Ti si genije...Stvarno. Pa čoveče, hajde pričaj o tome šta se dogodilo...
Covek u belom Covek u belom 16:46 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Drago Kovacevic
E, Beli...
Ti si genije...Stvarno. Pa čoveče, hajde pričaj o tome šta se dogodilo...
A ti isto naivan, al ko francuska sobarica.
Jelena Milić Jelena Milić 18:32 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

AO meni nazalost uopste ne bi bilo cudno da sa tomom na celu srbije pre pola godine ili ranije na parlamentarnim dodje na vlast koalicija dss-srs, a da je legija na slobodi i pre toga ako ne do tad.
Jelena Milić Jelena Milić 18:36 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

ne verujem ti drago, zivela od 88 do 2000 u srbiji non stop. hvala.

mislim da ne dolazi iz svakog vrha takva ocena, niti da ima vlasti u kojoj takvih ispada ne bi bilo. niti smatram da je bila pametna cedina debilna izjava da ce pruziti ruku albancima da bi stitili srbe. jak razlog, st ato znaci da im uzme pusku u ruke, kao inace ce biti sta? ----gimme a break drago
Lighthouse Lighthouse 19:22 17.01.2008

Re: Ja nemam komentara..

Jelena,

Posle te izjave Č.J. koju ti nazivaš "debilnom", da će pružiti ruku Albancima i otići u Prištinu i reći "Ja sam Albanac", lestvica je nepovratno podignuta. Drugi neka sad gledaju šta će.
LemonPie LemonPie 14:30 17.01.2008

interes

tužno, ali istinito, u ovom trenutku je interes LDP-a da Nikolić dobije izbore i da se onda LDP profiliše kao jedina istinska i progresivna opozicija na političkoj sceni...
ja nešto ne mogu da zamislim da će se u Srbiji u skorije vreme desiti da jedna partija dobije više od 50% glasova i sama formira vladu (osim ako to ne budu radikali, daleko bilo), tako da mi gledamo na godine i godine ljute opozicionarske borbe LDP-a da se dokopa vlasti...
a do tada, šta će s nama biti... naježim se kad pomislim
Matija Novakovic Matija Novakovic 14:33 17.01.2008

Kako

samo mrzim kada neko neglasanje za Tadića svrsta u
Jelena Milić
To jest ako nam je zaista stalo do Srbije u EU, a ne do ličnog obračuna.
Zašto bih glasao za nekoga kada me je slagao, kada mi nije ništa ponudio i kada ima jedan jedini kvalitet. Mnogo više držim do nečije reči, i kada mi je neko da, ja zahtevam da je održi. Ako je ne održi, on je već izgubio moju podršku, ali možda mogu da razmislim još malo. A ako je ne održi 10 puta, onda nemam o čemu da razmišljam i ne zanimaju me radikali i ostali bakrači, imam toliko samopoštovanja da ne dozvolim da me neko tretira kao zrno pasulja koje će da da nekom drugom, ako tom NEKOM zafali koji gram na vagi. Nisam glasao da ne uđemo u EU, nisam glasao za Koštunicu, nisam glasao da se NIS privatizuje za 1000 dinara i pola kile mesa, nisam glasao da kupujem po 5 puta skupljim cenama u Evropi jer oni neće d ase zamere Miškoviću.
Možda neko misli da je bolje nego pod Miloševićem, da je bolje nego da doće Nikolić. E pa ja tako ne mislim.
Imam drugaricu čiji je ćale podjednako lako mogao da dobije Kljajevićevo mesto u trgovinskom sudu i kada samo pomislim da bi on sada mogao da bez dokaza i validne optužnice (jer se kao Goran, ni on ne bi dodvoravao Koštunici) bio u zatvoru, smuči mi se. A on je u pritvoru od 11. aprila 2006. godine. TO JE SKORO 2 GODINE, bez dokaza, zato što ne odgovara Koštunici koga je OVAJ KOJEG NIJE SRAMOTA ŠTO NIJE JEDNO SAMO OBEĆANJE ODRŽAO postavio na čelo vlade. Zato što mi nije bolje, jer nikada ne znam kada će nekog da ubiju, da li će oni koji govore istinu završiti život nešto ranije, zato što ne odgovara Koštunici koga je OVAJ KOGA NIJE STID ŠTO OPET TRAŽI PODRŠKU postavio na čelo vlade.
Ko nema samopoštovanja, slobodno neka da glas Tadiću. Neću da glasam za manje zlo, hoću da glasam zato što znam da je nešto DOBRO! Ako ne mislim da je dobar, ne glasam zato što je manje loš.
Više bih voleo Nikolića nego Koštunicu i Tadić bi imao moju podršku da je nekako sa Nikolićem napravio vladu.
Jelena Milić
Pobeda Nikolića je moj poraz.

Još nešto, za mene je poraz što će se te dve politike uopšte naći u drugom krugu, a treba i za ostale da bude.
LemonPie LemonPie 14:35 17.01.2008

Re: Kako

Još nešto, za mene je poraz što će se te dve politike uopšte naći u drugom krugu, a treba i za ostale da bude.


a ko je kriv što se Čeda neće naći u 2. krugu?
Matija Novakovic Matija Novakovic 14:42 17.01.2008

Re: Kako

LemonPie
a ko je kriv što se Čeda neće naći u 2. krugu?


Jel imam pod a b c? :)
Ni sam ne znam, mada ima sigurno više od jednog razloga...

Mada, možda se i nađe. Biću vredan ovih dana...
LemonPie LemonPie 14:47 17.01.2008

Re: Kako

ima sigurno više od jednog razloga...


koji su to, ajde daj bar neke... stvarno me zanima...

Matija Novakovic Matija Novakovic 15:04 17.01.2008

Re: Kako

Pa recimo možemo da kažemo da on ne govori stvari koje govore ostali političari, ima neku jedinstveniju politiku, koja je nova i treba joj nešto više vremena za afirmaciju. Npr. ne bih mogao da zamislim ni jednu osobu na političkoj sceni koja bi imala hrabrosti da kaže "Želim da budem Albanac, Hrvat, Mađar. Slovak...." jer znaju da se tako ne dobijaju glasovi. Ili koja bi rekla da se Albancima treba pružiti ruka da bi oni pružili nama, što meni barem deluje sasvim logično.
I dalje je DS najjača stranka i ljudi se sigurno malo plaše da glasaju za demokratskog kandidata, slabijeg, trenutno... Ali LDP je jedina stranka kojoj raste podrška.. Pa to dovoljno govori.
Matija Novakovic Matija Novakovic 15:05 17.01.2008

Re: Kako

P.S.
Jel ok odgovor? Smisliću ja još nešto. heh :)
LemonPie LemonPie 15:18 17.01.2008

Re: Kako

Ali LDP je jedina stranka kojoj raste podrška


no offense, ali kad krenes od nule (jer ranije nisi ni postojao) pa dobijes bilo sta - onda je to rast... da te podsetim da je i DS na proslim izborima dobio vise nego ranije, tako da lDP nije jedina... ali nije to ni toliko bitno.
s ovim se slazem
treba joj nešto više vremena za afirmaciju

ali ako cu to vreme dok se LDP politika ne afirmise dovoljno da provedem s Nikolicem kao predsednikom i radikalima i izvrsnoj vlasti (izvesno ako se desi ovo prvo), onda ja to vreme nemam... mi smo svi cekali 10 godina da se afirmise opozicija u Srbiji i skine Milosevica... ja ne znam koliko ti puta po 10 godina imas na bacanje, ja nemam vise ni jedan dan... i nemam nista protiv da se LDP afirmise i ima mnogo vecu podrsku nego sada

a znas sta me zanima, da li je LDP za sebe postavio neki target na ovim izborima, da li su odredili neki minimum kojim ce biti zadovoljn - ne znam, recimo 7% ili 10%, nebitno. I sta ako podbace? Mislim da je jedan od bitnih razloga zasto se kod nas neke partije ne afirmisu dovoljno brzo i to sto ne postoji realno samopreispitivanje i kriticnost prema sopstvenim greskama. Ceda ce biti LDP kandidat sve dok tako Ceda bude hteo (isto vazi i za lidere svih ostalih stranaka), sto je velika greska i velika steta za LDP i njihovu politiku.
Matija Novakovic Matija Novakovic 15:31 17.01.2008

Re: Kako

Da razumem, nemam još uvek DOKAZ da nam raste podrška, osim istraživanja koja ne moraju biti tačna, ali videćemo sada na predsedničkim. Da se setimo samo, na parlamentarnim je bilo između 210.000 i 220.000. Nisam ni mislio da nam raste podrška sa nule.
LDP ima cilj da afirmiše svoju politiku na ovim izborima, nije realno da kažem da uđe u drugi krug, ali su to potpuno zaslužili. I siguran sam da bi pobedio u drugom krugi jer bi svi bili veoma motivisani i oduševljeni.
I nemam ni ja dane za bacanje, ali neko misli da je gubljenje vremena glasanje za Nikolića, a neko misli da se vreme gubi glasom i za nikolica i za tadića.
Na ovim izborima voleo bih da osvojimo skoro duplo više glasova. Bio bih zadovoljan ako je to recimo 350.000. Jer nije loše 150.000 za godinu dana, složićeš se, nadam se... A biće i više...
I da ne ispadne da sam se oglušio o poslednji primedbu, za one-man stranku, ako sam dobro razumeo? Ne znam šta bih tu rekao, činjenica je da je Čeda tu najsposobniji, ali slažem se i da se malo drugih ljudi spominje... Mada tako sve stranke funkcionišu. (što nije opravdanje)
Jelena Milić Jelena Milić 15:35 17.01.2008

matija-

nikad ne reci nikad...sve je isto zlo se moze reci samo jednom...polako s tim treba....

PS A da zamislimo Srbiju sa Tomom načelu ove zadnje tri -četiri godine umesto Tadića.

1. PfP ha, ha, ha...

2. SAA pred vratima. ha, ha, ha,...

3. DSS-SRS koalicija u parlamentu i vladi. vrlo verovatno.

4. CEFTA. ha,a, ha, ha...

5. Mirno priznavanje referenduma u CG. ha, ha, ha, ha,....

6. I ovakav ustav koji nije mnogo losi od proslog, nacin je gori od sadrzaja kazu. ha, ha, ha...

7. Legija u prdjunu. ha, ha, ha....

8. BH i dalje cela, blizu SAA. ha, ha, ha....

9. Saradnja VS sa američkim i drugima. ha, ha, ha.....

itd

LemonPie LemonPie 15:39 17.01.2008

Re: Kako

I siguran sam da bi pobedio u drugom krugi jer bi svi bili veoma motivisani i oduševljeni.


e, ja bih bila bas srecna da zivim u Srbiji u kojoj se bira izmedju Cede i Tadica... u kom slucaju ne bih glasala, jer me mrzi, a znala bih da nema veze sto nisam glasala, jer ko god da pobedi nece me biti sramota sto zivim u Srbiji

ali, to nije danas... to mozda za nekoliko godina, 5 ili 15... zavisi od nas...
Matija Novakovic Matija Novakovic 15:45 17.01.2008

Re: matija-

Pa kada bi to sve radio predsednik vlada nam ne bi ni nila potrebna...
wk wk 15:47 17.01.2008

Glasajte za mene, drugi su jos gori

nikad ne reci nikad...sve je isto zlo se moze reci samo jednom...polako s tim treba....

PS A da zamislimo Srbiju sa Tomom načelu ove zadnje tri -četiri godine umesto Tadića.

1. PfP ha, ha, ha...

...

9. Saradnja VS sa američkim i drugima. ha, ha, ha.....

itd


Dakle, glasajte sa BT jer je TN katastrofa. Mogao je onda BT i odgovarajuci slogan da da svojoj kampanji "Glasajte za mene, drugi su jos gori!".

Matija Novakovic Matija Novakovic 15:59 17.01.2008

Re: Glasajte za mene, drugi su jos gori

wk
"Glasajte za mene, drugi su jos gori!".


barem bi bilo iskreno... To je već jedan kvalitet... :))
antioksidant antioksidant 16:05 17.01.2008

Re: Kako

zavisi od nas...

Pie, jos da promenis red reci u ovom iskazu i na tragu si
blackbox blackbox 16:59 17.01.2008

Re: Kako

ko je po vama idealan i ima li takvog?
Ako nema, a nema onda ste stalno u problemu.
Sta za vas ne bi bio poraz?
Ključno pitanje je šta je poraz za Srbiju jer ako bude dobro za Srbiju lakše će se prevazići neki lični porazi a obrnuto, sve će više biti poraženih.
Jelena Milić Jelena Milić 08:22 18.01.2008

blackbox-idealan

ja sam razmisljala...evo ovako onaj doktor haus posto je malo namcorast samo na povrsini a inace super...on da bude predsednik vlade a horejsio kejn iz CSI da nam bude predsednik drzave !

blackbox blackbox 10:43 18.01.2008

Re: Kako

Matija Novakovic
Pa recimo možemo da kažemo da on ne govori stvari koje govore ostali političari, ima neku jedinstveniju politiku, koja je nova i treba joj nešto više vremena za afirmaciju. Npr. ne bih mogao da zamislim ni jednu osobu na političkoj sceni koja bi imala hrabrosti da kaže "Želim da budem Albanac, Hrvat, Mađar. Slovak...." jer znaju da se tako ne dobijaju glasovi. Ili koja bi rekla da se Albancima treba pružiti ruka da bi oni pružili nama, što meni barem deluje sasvim logično.I dalje je DS najjača stranka i ljudi se sigurno malo plaše da glasaju za demokratskog kandidata, slabijeg, trenutno... Ali LDP je jedina stranka kojoj raste podrška.. Pa to dovoljno govori.

Bogami ovo me podseća na Kenedija kada je u Berlinu rekao" Ich bin ein Berliner"(ja sam Berlinac).
antioksidant antioksidant 14:36 17.01.2008

.

Pobeda Nikolića je moj poraz
A Nikoliceve politike?
A znate li onaj kad Radojica ulće kod kovača i traži da mu zabije ekser u glavu. Gleda ga ovaj, pita štaće mu to, dal je poludeo. “Jok bre, Milojica otovrio berbersku radnju pa oću da mu sjebem mašinicu.”
Jelena seti se sta je sve receno one tuzne noci kada je Toma NIkolic izabran za predsednika parlamenta. Samo nekoliko dana polse toga su Velimir Ilic i Dragan Djilas sedeli sa osmehom jedan pored drugog dok su cekali glasanje za predlozeni sastav vlade. Ako DS i LDP zajedno imaju 126 poslanika, napravice se koalicija bez ikakvih problema. A retorika je jako ostra zbog "narcisoidnosti malih razlika".
LemonPie LemonPie 14:39 17.01.2008

Re: .

ovo
Jelena seti se sta je sve receno one tuzne noci kada je Toma NIkolic izabran za predsednika parlamenta. Samo nekoliko dana polse toga su Velimir Ilic i Dragan Djilas sedeli sa osmehom jedan pored drugog


i ovo
Ako DS i LDP zajedno imaju 126 poslanika, napravice se koalicija bez ikakvih problema


zašto je ovor prvo bljak, a ovo drugo ok?
LemonPie LemonPie 14:44 17.01.2008

Re: .

A retorika je jako ostra zbog "narcisoidnosti malih razlika".


a znači one krivične prijave, to će sve da bude puji-pike ne važi? znači, ipak nisu lopovi, nego su im svima sujete malo poveće, pa su se zaigrali?
antioksidant antioksidant 14:55 17.01.2008

Re: .

zašto je ovor prvo bljak, a ovo drugo ok?

Gde si videla da je ovo prvo bljak a ovo drugo OK?

Oba su tuzna i oba su ocekivana. Takva su pravila igre (ili sam osvoj 126 poslanika pa ...

Bice i to ali jednog dana
antioksidant antioksidant 14:58 17.01.2008

Re: .

a znači one krivične prijave, to će sve da bude puji-pike ne važi? znači, ipak nisu lopovi, nego su im svima sujete malo poveće, pa su se zaigrali?

Da li ce krivicne prijave biti procesuirane vise ne zavisi ni od LDPa ni od DSa, vec od tuzioca pa od suda. LDP i da ih povuce sad, tuzilac mora izneti svoje misljenje o prijavi (tj ili da je odbije ili da je procesuira - podigne optuznicu po njoj)

Narcisoidnost malih razlika se ne odnosi na licne sujete vec na slicnost programa (gotovo istovetnost) i na slicnost glasackog tela kom se obracaju
LemonPie LemonPie 15:05 17.01.2008

Re: .

Da li ce krivicne prijave biti procesuirane vise ne zavisi ni od LDPa ni od DSa, vec od tuzioca pa od suda


ok, ali ja sam mislila na to kako ce sad LDP da sedne u isto vladu sa DS prtov kog je izneo vrlo ozbiljne optuzbe i podneo krivicne prijave?

i kako ce glasaci LDP, koji nemaju stomak da svare Tadica umesto Nikolica, da imaju stomak da svare to?
meni tu nesto smrdi...
Matija Novakovic Matija Novakovic 15:08 17.01.2008

Re: .

Meni bi koalicija sa DS-om bila ok jer bi čeda sigurno insistirao na nekim stvarima koje mu ne odgovaraju. ne bi to sve izgledalo isto, pa čemu onda koalicija uopšte? A i svesni su birači da niko nikada neće imati sam većinu u skupštini.
Jelena Milić Jelena Milić 15:12 17.01.2008

ao

ne mislim da je dolazak tadica na vlast --dolazak nikoliceve politike.

upravo sam u atacment stavila delove transkripta te noci !

evo i tebi pitanje, postavicu ga i u post, ne stigoh malopre, zamisli srbiju ove tri godine sa tomom umesto sa tadicem na celu.

sanjam taj dan da ds, ldp, manjinci, liga etc imaju 126...to je sustina moje pozicije sa koje ovde pisem.
antioksidant antioksidant 15:13 17.01.2008

Re: .

ok, ali ja sam mislila na to kako ce sad LDP da sedne u isto vladu sa DS prtov kog je izneo vrlo ozbiljne optuzbe i podneo krivicne prijave?

LemonPie, daj mi dve stranke koje nisu jedna drugu vrlo ozbiljno optuzivale?
Ako sud nekog proglasi krivim, taj u zatvor.
Sistem, izmedju ostalog, i ne funkcionise jer nam je sudstvo raspad.
kako ce glasaci LDP, koji nemaju stomak da svare Tadica umesto Nikolica

Hajde objasni mi ovu dilemu Tadic umesto NIkolica na 2 dana pred prvi krug izbora?
LemonPie LemonPie 15:25 17.01.2008

Re: .

Hajde objasni mi ovu dilemu Tadic umesto NIkolica na 2 dana pred prvi krug izbora?


ovo je dilema za drugi krug, tako da se slazem da je preuranjena

LemonPie, daj mi dve stranke koje nisu jedna drugu vrlo ozbiljno optuzivale?


tacno tako... ali najzagrizenije LDP pristalice koje nece da glasaju za Tadica u drugom krugu kazu da je to zato sto je nedosledan, ne moze mu se verovati, za razliku od LDP koji drzi rec, itd.. da sad ne parafraziram...

pa se ja pitam, gde je tu doslednost ako danas podnosis krivicne prijave, a sutra s njima pravis vladu?

a da tuzilastvo i sud treba da urade svoj posao, to bi vlajda trebalo da bude neupitno...
antioksidant antioksidant 15:43 17.01.2008

Re: .

pa se ja pitam, gde je tu doslednost ako danas podnosis krivicne prijave, a sutra s njima pravis vladu?

sto se tice krivicnih prijava, ja ih licno smatram gluposcu (ne samo tu jednu) nego upotrebu krivicnih prijava u politickoj borbi. Na taj nacin se nepotrebno uvlaci sudstvo (i onako bez kredibiliteta) u nepotrebno politicko razracunavanje.
ali najzagrizenije LDP pristalice
za ovo neko drugi odgovara. Nisam zagrizen. Trenutno LDP vidim kao najkvalitetniju opciju a pred svake izbore procenjujem ponovo.
antioksidant antioksidant 15:53 17.01.2008

Re: ao

sanjam taj dan da ds, ldp, manjinci, liga etc imaju 126...to je sustina moje pozicije sa koje ovde pisem

Ako si namerno ispustila G17 sa spiska onda smo jako blizu u stavovima (jednom GSS uvek GSS )
ne mislim da je dolazak tadica na vlast --dolazak nikoliceve politike
Ne mislim ni ja, samo mislim da ce ulaskom Tadica i Nikolica u drugi krug, Srbija sledece 4 godina ispuniti veliki broj radikalskih politickih ciljeva. Ako pobedi NIkolic gotovo svih, ako pobedi Tadic, znatno manje ali ipak mnogo za moj ukus.(u poslednje 4 godine je Ustav donesen, koji u jednom svom delu blizi radikalima)
upravo sam u atacment stavila delove transkripta te noci
MIslio sam na sednicu u saveznoj skupstini kada je glasano za Nikolica.
evo i tebi pitanje, postavicu ga i u post, ne stigoh malopre, zamisli srbiju ove tri godine sa tomom umesto sa tadicem na celu
. odgovoricu posebnim komentarom (sira je malo prica)
wk wk 15:08 17.01.2008

Ej, dosta o LDP-u

Znate sta, dosta bre vise od LDP-u. Nije krivica LDP-a sto je Tadic tako tunjavo predsednikovao ove cetiri godine pa je sada frka sto ne moze da namakne dovoljno glasaca. Kako je radio tako ce da prodje. Tu mu nije LDP kriv.

Da je on iole pristojan kandidat, svi glasaci LDP-a bi glasali za njega u drugom krugu. Sam je kriv sto mu se desava to sto mu se desava, i nemojte vise da napadate nas (glasace LDP-a) da smo mu mi krivi za eventualni debakl na izborima.

Je**s kandidata kome je glavni argument da je bolji od Tomislava Nikolica.
Matija Novakovic Matija Novakovic 15:13 17.01.2008

Re: Ej, dosta o LDP-u

bravo
Jelena Milić Jelena Milić 15:15 17.01.2008

Re: Ej, dosta o LDP-u

kakva srbija, eu, rusija, sad, takav i argument.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana