Budućnost

peti oktobar

AlexDunja RSS / 04.10.2010. u 21:21

Saopštenje za javnost  povodom šest godina od ubistva  gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u  vojnom objektu Karaš

 


Centar za evroatlantske studije (CEAS)  smatra da istražno-sudski procesi u vezi ubistava gardista Jakovljevića i Milovanovića, ubijenih 5.oktobra 2004. u vojnom objektu Karaš u Topčideru nedopustivo dugo traju. To, kao i nerešavanje slučajeva ubistava vojnika u kasaranama u Leskovcu nastradalih u periodu 2004-2005.koji su najverovatnije ubijeni zato što su bili svedoci prisustva Ratka Mladića u vojnim objektima, i odsustvo političke volje da se rasvetli politička pozadina ubistva premijera Đinđića, predstavljaju poraz promena koje su počele 5. oktobra 2000, čija je  glavna karakteristika bila nenasilje i otklon od zloupotrebe sile u političke svrhe. Deset godina posle postaje jasno da je ili stari režim zadržao kontrolni paket akcija u vlasti ili je novi prihvatio njegove brutalne metode.  

 CEAS ocenjuje da postoje veliki propusti u vezi sa rasvetljavanjem slučaja Topčider i od strane ministarstva odbrane i drugih komandnih  struktura u sistemu Vojske Srbije, kao i u organima pravosuđa. Očita je i nezainteresovanost svih dosadašnjih  vlada da ovom izuzetno složenom slučaju pristupe na iskren i energičan način što ukazuje ili na nemoć ili na saučesništvo u opstrukciji rasvetljavanja svih okolnosti koje su do ubistava dovele.

 

 Tek je pre godinu dana  nadležni sud svojim rešenjem odbio nove predloge  tužilaštva  za dodatnim veštačenjima i time stavio tačku na veštačenja u ovom postupku, ali se dalje od toga nije otišlo. CEAS pozdravlja činjenicu da vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić koji je sramno tvrdio da su vojnici izvršili ubistvo i samoubistvo, i tužilac Aleksandar Stojev, koji je tražio nepotrebna dodatna veštačenja i pošto je neupuitno od strane kompetentnih tela utvrđeno da su vojnici ubijeni, nisu  prošli reizbor tokom reforme pravosuđa. 

     

Pošto je nesumnjivo utvrđeno da su vojnici ubijeni,  istragu sada treba  usmeriti  u pravcu utvrđivanja činjenica i prikupljanja dokaza na okolnosti  ko su ubice. Neophodno je da tužilaštvo putem  potrebnih obaveštenja traži od policije proveru niza dokaza i prikupljanje činjenica  koje se mogu dobiti  samo operativnim radom policije. Takođe treba pouzdano i precizno u  tvrditi da li se u objektu Karaš u bilo koje vreme, a posebno u vreme ubistva gardista, krio neki haški optuženik. Te provere mogu se izvršiti preko ministarstva odbrane, Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim Tribunalom, pribavljanjem dokumentacije od Tužilaštva haškog Tribunala i saslušanjem ličnosti koje  o potrazi za Ratkom  Mladićem obaveštavaju javnost. Takođe, treba proveriti da li su postojale  osobe koje su  imale interes za ubistvo vojnika zbog eventulne pljačke vojne imovine, trgovine  oružijem, municijom i slično, a  imajući u vidu da je već bilo krivičnih postupaka s tim u vezi.  

 Kako je očigledno da tužilaštvo u ovom predmetu nije postupalo profesionalno, već je vršilo opstrukciju istrage, a vojne strukture nisu uradile ništa u pravcu utvrđivanja odgovornosti za propuste u ovom slučaju, neophodno je proveriti razloge takvog odnosa prema ovom zločinu.  

 CEAS apeluje na predsednika Republike, vladu Srbije, predstavnike i organizacije međunarodne zajednice koje pružaju podršku reformi pravosudnog sistema i uspostavljana demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti,  što su i osnovni uslovi za evrointegracije Srbije, da imaju  u vidu sporost u rasvetljavanju ovog zločina, moguće zloupotrebe državnih organa koji postupaju u ovom predmetu kao  i eventulane sukobe interesa aktera u ovom slučaju.  
 
 

Beograd, 4.10.2010.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yngwie92 yngwie92 21:30 04.10.2010

jos uvijek

Muka od m:uka
AlexDunja AlexDunja 21:33 04.10.2010

Re: jos uvijek

yngwie92
Muka od m:uka

ovo ne praštam.
as simple as that.
yngwie92 yngwie92 21:39 04.10.2010

Re: jos uvijek

volio bih da se pitas i da utices, bilo bi vjerovatno drugacije, ovako masa ceka na masu, pojedinci su zaboravili da oni cine masu, tako grupisani cekaju i cekaju
mirelarado mirelarado 21:41 04.10.2010

Re: jos uvijek

AlexDunja
yngwie92
Muka od m:uka

ovo ne praštam.
as simple as that.


Заиста је неопростиво. :(
AlexDunja AlexDunja 21:49 04.10.2010

Re: jos uvijek

volio bih da se pitas i da utices,

znam da ne utičem.
samo odbijam da zaboravim.
i bar ovako ću da podsećam.
AlexDunja AlexDunja 21:50 04.10.2010

Re: jos uvijek

Заиста је неопростиво. :(

neoprostivo,
nezamislivo...
you name it.
antioksidant antioksidant 22:01 04.10.2010

Re: jos uvijek

AlexDunja
volio bih da se pitas i da utices,

znam da ne utičem.
samo odbijam da zaboravim.
i bar ovako ću da podsećam.



you are not alone
AlexDunja AlexDunja 22:05 04.10.2010

Re: jos uvijek

you are not alone

znam
loader loader 00:41 05.10.2010

Re: jos uvijek

Pitanja su bolna,
ali istinita.

Drago mi je da ste se opredelili za ovu vrstu elokvencije :)

freehand freehand 23:30 05.10.2010

Re: jos uvijek

yngwie92
Muka od m:uka

I bruka do neba.
Pitanja su - da li je moguće da u demokratskoj Srbiji, za ovih 6 godina, nije skupljena kritična masa volje i energije da se ovo raspetlja? Da li je moguće da postoji omerta za ovako nešto, što do neba smrdi i urla tražeći istinu i pravdu? Da li je moguće da Vuk Tufegdžić sedi u pravosuđu, da vojni istražitelji nisu odgovarali, da one moralne pogani koje su plasirale priče o sukobu homoseksualnog para, IQ-u nesrećnih vojnika - da je to još u životu, kamoli na slobodi?

Ne znam kako bih se ponašao da sam otac ili brat nekog od nesrećnika poverenih dičnoj Vojsci Srbije na brigu i odgovornost. I bolje da ne razmišljam na taj način. Ali je ovo sramota zbog koje bi grdobe iz istrage morale da budu udavljene u pljuvačci, svaki put kad izgmižu na svetlost dana.
Dok se krivci i odgovorni ne nađu. Odgovorni za delo i odgovorni za prikrivanje. A onda ih kazniti sve tako da nikada više nikome na pamet ne padne išta slično.
I streljati svakoga ko na tom eventualnom suđenju, ako do njega ikad dođe, pomene viši državni interes ili vojnu tajnu kao izgovor ili opravdanje.
mikele9 mikele9 23:25 07.10.2010

Re: jos uvijek

znam da ne utičem.
samo odbijam da zaboravim.
i bar ovako ću da podsećam
.

Podsećati
ne zaboravljati
uticaj mora doći
Obren Markov Obren Markov 22:01 04.10.2010

Šest godina

bi moralo da bude dovoljno.
AlexDunja AlexDunja 22:06 04.10.2010

Re: Šest godina

bi moralo da bude dovoljno.

smrzavam se svih šet godina
na svaku pomisao...
jesen92 jesen92 22:02 04.10.2010

tuzno

CEAS apeluje na predsednika Republike, vladu Srbije, predstavnike i organizacije međunarodne zajednice koje pružaju podršku reformi pravosudnog sistema i uspostavljana demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti, što su i osnovni uslovi za evrointegracije Srbije,
...ne znam za ove medjunarodne organizacije ali znam da Vladu i Predsednika to ocigledno ne zanima...Zalosno je to 10godina posle...Ispalo je da se nista nije desilo i da su ONI kontinuirano na vlasti vec 20 god...
AlexDunja AlexDunja 22:08 04.10.2010

Re: tuzno

...ne znam za ove medjunarodne organizacije ali znam da Vladu i Predsednika to ocigledno ne zanima...Zalosno je to 10godina posle...Ispalo je da se nista nije desilo i da su ONI kontinuirano na vlasti vec 20 god...

jeste.

ali ovo su pitanja za naše :)) "organe"
jesen92 jesen92 22:40 04.10.2010

Re: tuzno

...pa da, ali nase "organe" to ne zanima posto ih ne zanimaju ni evropske integracije...tj, zanimaju ih formalno ali ne i sustinski...Oni bi da rade kako oni hoce a da budu EU, a to ne moze....Na primer, Hrvati su "dosli do Sanadera" a kod nas ni jedan politicar nije taknut...Celo prolece pricali o nekom Saricu koji je ovo i ono a niko da se priupita koje doticnom omogucio da radi to sto je radio...sam nije mogao svakako......itd....
..klubce je god nas mnogo veliko i isprepletano a nema ko da ga odmrsi...
shumska shumska 02:06 05.10.2010

Re: tuzno

bravo alexdunja, svaka čast.
od silne pomame analiza, sećanja - na ove se mladiće zaboravilo.
još jedan primer da od tsrane "nadležnih" sve ostaje na rečima, mlaćenju prazne slame - a nigde konkretnih dela, rezultata.
zašto je ubijeno ovo dvoje mladih ljudi koji su samo ispunjavali svoju vojnu obavezu, "dug prema državi"?
i ono poturanje navodnih verzija dogadjaja - samo vredjanje elementarne inteligencije
AlexDunja AlexDunja 08:13 05.10.2010

Re: tuzno


i ono poturanje navodnih verzija dogadjaja - samo vredjanje elementarne inteligencije

cassiopeia cassiopeia 10:29 05.10.2010

Re: tuzno

i ono poturanje navodnih verzija dogadjaja - samo vredjanje elementarne inteligencije




Svaki put kad pročitam kako država tretira ubistvo dvojice mladića ja se smrznem od tuge. Mogu samo da zamislim kako je njihovim najbližim u svakodnevnom suočavanju sa preprekama i perfidnim izbegavanjem državnih organa da se slučaj reši.
Kao da država želi da se zaboravi. Ni banera više nema na sajtu na B92 - ili ja ne mogu da ga nađem. A bio je vidljiv na naslovnoj jako dugo.
AlexDunja AlexDunja 12:52 05.10.2010

Re: tuzno

Kao da država želi da se zaboravi.

sve rade da tako bude.

jedini koje ja znam koji pokušavaju da se
suprotstave zaboravu su
jelena milić i ceas,
i branislav guzina, reditelj,
koji je uradio dva dokumentarca
o ubistvima u leskovcu i topčideru.

oni se bore sa vetrenjačama.
ja samo podržavam.
blau.punkt blau.punkt 10:03 07.10.2010

Re: tuzno

AlexDunja AlexDunja 17:41 07.10.2010

Re: tuzno

blau.punkt
Jelena Milic

jelena je veliko srce.
libkonz libkonz 08:05 05.10.2010

hvala

za ovaj tekst.
velika je sramota ove države što ne žele da se krivci kazne.
AlexDunja AlexDunja 08:27 05.10.2010

Re: hvala

velika je sramota ove države što ne žele da se krivci kazne.

velika sramota
i prilično jasno ogledalo.
predatortz predatortz 11:16 05.10.2010

Mislio sam

još jedan 'revolucionarni prikaz iz ugla najbitnijeg učesnika' , kakvim blog obiluje ovih dana. I pre pet minuta sam razmišljao o tome kako ove momke niko ne pomenu danas.

Hvala ti.
AlexDunja AlexDunja 12:55 05.10.2010

Re: Mislio sam

još jedan 'revolucionarni prikaz iz ugla najbitnijeg učesnika' , kakvim blog obiluje ovih dana.


i prošle godine sam rekla
na današnji dan da ću dok
se ne utvrdi ko je pobio ove momke,
na civilni i vojni vrh
gledati kroz to.

toliko o pravnoj državi, civilnoj kontroli,
demokratskom napretku...sve se vidi kroz ovaj slučaj.
dali76 dali76 17:10 05.10.2010

Re: Mislio sam

dobar podsjetnik koliko je Srbija daleko od pravne drzave, a jos vise koliki danak ljudi placaju tome. Prije svega porodice.
Steta sto je Jelena Milic otisla sa ovog bloga.
Pozdrav AD i postovanje na upornosti.
P.S.
mislim da nije tacno da pojedinci ovakvim tekstovima ne mogu uciniti nista.
Bitno je da sto vise pojedinaca svati da moze.
AlexDunja AlexDunja 19:49 05.10.2010

Re: Mislio sam

mislim da nije tacno da pojedinci ovakvim tekstovima ne mogu uciniti nista.
Bitno je da sto vise pojedinaca svati da moze.

i ja tako mislim.

edit:
i tebi svako dobro.
djole63 djole63 20:56 06.10.2010

...

Malo sta moze da se kaze na ovu temu ... Sve je vec receno. I ne samo Topcider ... Topcider preti da zatrpa i ostale slucajeve ubistava vojnika na odsluzenju, samo zato sto su videli nesto ili nekoga. Ako je za utehu, gotovo je sa sluzenjem vojnog roka za sve. Ali pitanje je kako ce i kada i to biti zloupotrebljeno.
AlexDunja AlexDunja 21:29 06.10.2010

Re: ...

Topcider preti da zatrpa i ostale slucajeve ubistava vojnika na odsluzenju, samo zato sto su videli nesto ili nekoga.

ovde grešiš.
ako nešto može da otvori slučajeve
ubijenih vojnika
onda je to topčider.

mora od nekud da se krene.
i mora da im se kaže da je dosta!
djole63 djole63 22:17 06.10.2010

Re: ...

Hocu da kazem da je najpoznatiji slucaj i da o njemu svi pricaju, a da recimo o Leskovcu malo ko prica ... Politicari nikad nista o Leskovcu nisu rekli, iako je po meni mnogo morbidniji od Topcidera. Topcider je hot topic i svi ga se plase, a ostalo ...
AlexDunja AlexDunja 22:30 06.10.2010

Re: ...

Hocu da kazem da je najpoznatiji slucaj i da o njemu svi pricaju

iskreno, niko ne priča o tome.
slažem se da o leskovcu niko ne priča, takodje.
a strašno je jednako.

ovaj blog je o svim tim slučajevima.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 21:16 07.10.2010

...

često se pitam kako li je ovim roditeljima,
pogotovo kad se setim kako se priča odvijala i razvijala
i
čega je sve tu bilo...

a onda,
pomislim na te mlade ljude
i na to kako su ubijeni

i nikom ništa.

kao da nikada nisu postojali.

pomislim,
koliko li ima ljudi u ovoj zemlji da su zastali nad sudbinom ovih porodica i zapitali se (bilo šta)?

tužno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana