Gost autor| Obrazovanje| Porodica| Zdravlje

Gašenje škole Radivoje Popović

AlexDunja RSS / 07.02.2017. u 15:28

16558428_583053548550865_743712966_n.jpg?oh=21ea6f4352f4c291ff3a8c75e51627a3&oe=589BFBDA

 gost autor: Ana Knežević

naša drugarica blogerka ana me je zamolila da objavim njeno obraćanje javnosti:

Kako je u subotu 4 februara u medijima odjeknula šokantna vest da se planira gašenje OŠ Radivoj Popović u Zemunu, roditelji dece ove škole su bezmalo očajni i prestrašeni.

Naime, ovu školu pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, različitog tipa ometenosti i socijalnog statusa. Prvobitno je škola namenjena obrazovanju gluve i nagluve dece iz cele Srbije, ali u poslednjih nekoliko godina kako se povećava broj dece sa višestrukim smetnjama u razvoju za ovu školu se odlučuju roditelji dece iz autističnog spektra i ostalih razvojnih smetnji.

Ovo je jedna od dve škole u celom Beogradu koja zapošljava defektologe-surdologe i jedno od dva mesta u Beogradu gde deca koja su neverbalna (ne mogu da govore zbog različitih smetnji u razvoju iako možda imaju očuvan sluh) mogu da nauče komunikaciju znakovnim jezikom.

Ovu školu trenutno pohađa 83 dece. U internatu boravi 20 dece iz cele Srbije. U poslednje dve godine je upisano više od 50 dece. Na vrtić i predškolsko je ogromna navala. U najavi je upis dva puna odelenja prvog razreda. Sva su odelenja trenutno puna. U poslednje dve godine nijedno dete nije ispisano iz ove škole!

Šta se sada dešava i zašto panika?!

Najavom da se planira ukidanje škole ili spajanjem sa nekom drugom, naša deca bukvalno ostaju na ulici. Za decu sa smetnjama u razvoju veliki je problem promena sredine, i to ne samo zbog dece, već će im i u obrazovnom smislu ovo biti veliki problem. Kada se dete premešta u novu sredinu potrebno mu je 4-6 meseci dobre procene i navike na nastavnike i nastavnika na njega. Znači gubi se vreme. Dete regresira! Deluje kao da je ovu odluku doneo neko naprečac, i to neko ko nema dovoljno i poznavanja obrazovanja i potreba dece sa invaliditetom, niti razumevanja za složenost situacije u kojoj ta deca odrastaju! Možda misle da je obrazovanje i napredak naše dece nebitan?!

Sa druge strane, OŠ Radivoj Popović je u poslednje dve godine bila predmet interesovanja raznih donatora i humanitarnih akcija. Sve što je ulagano ulagano je u napredak i razvoj dece sa invaliditetom, a ne u vrtiće i redovne škole. Znači sve zahvaljujući deci kojoj su donacije namenjene i sposobnosti rukovodstva škole.

Naša deca (deca sa smetnjama u razvoju) su naišla na jako veliki otpor od strane predškolskih ustanova i redovnih škola, i danas posle više godina od donošenja krovnog Zakona o sistemu obrazovanja i vaspitanja pojedini nastavnici i profesori dozvoljavaju sebi sa govore protiv INKLUZIJE. Inkluzija se uvek nekako dovodi u vezu sa uključivanjem dece sa smetnjama u razvoju u redovan sistem obrazovanja, ali u stvari svako uključivanje i socijalizacija je INKLUZIJA!

Ako se već navodi da „inkluzija nije dobro sprovedena“, zašto se jedna ovakva škola koja ima sve potrebne resurse za individualan rad sa decom, ljudske i stručne i svu potrebnu opremu, ne posmatra kao RESURS u zajednici već kao višak prostora kojemu je potrebna prenamena. Ako su samo zidovi u pitanju, hajde da napravimo nove zidove. Meni deluje kao da je u pitanju neki veći interes, a to svakako nije interes dece sa invaliditetom!

Kako je uopšte neko mogao školu ovog profila da stavi u grupu sa redovnim osnovnim I srednjim školama? Da li postoji mreža škola za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju?

Nekome smetaju naša deca na tom mestu!?

Da li je ta RADNA GRUPA ZA OPTIMIZACIJU I REORGANIZACIJU MREŽE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA, koju je formiralo Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijati planiralo da nekako drugačije pomogne deci sa invaliditetom da se lakše integrišu i uključe u društvo ili planirala da obezbedi pedagoške asistentre svim nastavnicima i svoj deci kojima je takva podrška potrebna!?

Pitam se da li je neko o tome razmišljao.

Pitam se I kao majka 13 godišnjeg dečaka koji ima višestruke smetnje u razvoju. Kao samohrana nezaposlena majka koja ima još dece o kojima treba da se brine I izvede ih na pravi put, a svo svoje vreme mora da posveti obrazovanju baš ovog malog dečaka, jer njega nema ko da odvede u školu, dočeka, pomogne mu da se uključi u društvo, pomogne mu da bude prihvaćen. Pitam se kao majka koja se aktivno bavi ovom temom već 13 godina-od dijagnoze, operacije srca, neljubaznih medicinskih sestara, loših prognoza, fizikalnih terapija, raspale porodice, neprihvatanja familije, getoizacije u predškolskom, neprihvatanja u redovnoj školi, odustajanja od redovnog sistema obrazovanja zbog nedovoljne podrške u školi, I za dete I za učiteljicu I za roditelje! Nedovoljne podrške od upravo tog istog Ministarstva prosvete I Gradskog sekretarijata za dečiju zaštitu I obrazovanje koje sada hoće da UKINE ovu školu u kome se moje dete razvija I napreduje, a ja sam konačno bezbrižna. Ja kažem UKINE, a oni će reći SPAJA sa drugom školom. Da sam želela da ga upišem u školu Stefan Dečanski to bih svakako I uradila. I ja I još 83 roditelja! OVO JE SKANDAL VELIKIH RAZMERA. Ovde nije važan ni direktor ni zaposleni što će ostati bez posla. Nisu važne ni porodice koje svoju decu sa razlogom šalju svakodnevno baš u ovu školu. Nisu važni ni donatori koji su želeli da unaprede položaj dece sa invaliditetom opremivši ovu školu potrebnim sredstvima za rad.

Važno je da se ne može sreća jedne ciljne grupe graditi na nesreći druge. U ovom slučaju –obezbedivši 500 mesta za decu vrtićkog uzrasta, oštetiće se 83 porodice koje imaju decu koja su osobe sa invaliditetom koje se inače muče da se uključe u društvo i traže svoje mesto na kugli zemaljskoj!

Dece sa smetnjama u razvoju ima sve više, treba da tražimo načine da ih dočekamo i da im pomognemo. Ako se ovo uradi sada ovako, na silo, po ovakvoj optimizaciji i racionalizaciji, šteta koja se pravi će se vratiti kao bumerang veoma brzo onima koji su odluku doneli i sproveli je u delo!

Ana Knežević , zabrinuta majka



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tetkino tetkino 15:31 07.02.2017

Otpor!

Odlično što smo saznali, sad šta nam je činiti?
anakcosa anakcosa 15:35 07.02.2017

Re: Otpor!

RAzmišljamo

Ovo je "procurilo" kroz Večernje novosti u subotu, za vreme raspusta

Sutra je u skupštini najavljena konferencija za novinare!!! Blago smo prestravljeni!
AlexDunja AlexDunja 16:12 07.02.2017

Re: Otpor!

sad šta nam je činiti?

za sada jedino što možemo je da dignemo glas protiv
ovakve odluke, da proširimo otpor preko društvenih mreža...
svarog svarog 16:36 07.02.2017

Re: Otpor!

Ako šta bude organizovano: dolazim
AlexDunja AlexDunja 16:41 07.02.2017

Re: Otpor!

Ako šta bude organizovano: dolazim

hvala, deca sa teškoćama i njihove porodice su u najtežem položaju
u našem društvu, njihov glas bi trebalo da se glasnije čuje
NNN NNN 17:01 07.02.2017

Društvo je humano

onoliko koliko brine o najslabijim čalnovima.


Ovo naše je sve, samo ne humano.

Ono brine o političarima, tajkunima i ovakvima:
Vojska dala strelište i oružje Vučku, Mutavom i Nevolji
nurudin nurudin 18:02 07.02.2017

Нажалост

... у Србији ће се од септембра угасити многе школе и многа одељење без икаквих јасних критерија...

Рационализација.

Само покажу прстом и кажу -- ви се гасите. Баш тако.
AlexDunja AlexDunja 18:27 07.02.2017

Re: Нажалост


Само покажу прстом и кажу -- ви се гасите. Баш тако.

verujem, dobri nurudine,
ali deca sa teškoćama su najosetljivija, lako regresiraju
i ponekad im nema povratka, treba da se založimo za njihovo pravo da se koliko mogu uključe u društvo i da koliko mogu napreduju
AlexDunja AlexDunja 19:07 07.02.2017

sad

sam se čula sa prijateljicom koja je profesor
u školi na novom bg,
ona nam predlaže daignemo što veću buku, jer to je jedino što pali.
nikakva racionalna objašnjenja ne proizvode nikakv efekat.
ta racionalizacija izgleda kao neki fašistički projekat o preventivnoj dehumanizaciji, koji je veliki ranko marinković predvideo u svom genijalnom romanu
ivana23 ivana23 19:13 07.02.2017

Re: sad

ona nam predlaže daignemo što veću buku, jer to je jedino što pali.
nikakva racionalna objašnjenja ne proizvode nikakv efekat.


Za takvu buku mnogo je bolji tviter, dopire do neuporedivo vise osoba.
AlexDunja AlexDunja 19:18 07.02.2017

Re: sad


Za takvu buku mnogo je bolji tviter, dopire do neuporedivo vise osoba.

ja nisam neki tviteraš, ajde, ti ako možeš, a zamoliću i neke moje prijatelje, ovo meni izgleda kao mnogo važno, te ljude niko ne čuje, ne vidi i neće da vidi, mi koji imamo sreće da imamo zdravu decu, treba da učinimo za njih ono što je u našoj moći, ako ih razumemo
nurudin nurudin 19:24 07.02.2017

Re: sad

nikakva racionalna objašnjenja ne proizvode nikakv efekat


Ово је апсолутна истина, и најболније. Можеш да трубиш, да објашњаваш, да аргументујеш, да износиш чињенице, да машеш разултатима -- ништа не вреди. Заштитиће се само оне школе које имају јаку политичку подршку, тако да је најпожељније да директори буду 'партијски кадрови у успону'. Јако је мучно што ово изговарам, али је нажалост тако.
AlexDunja AlexDunja 19:34 07.02.2017

Re: sad

Заштитиће се само оне школе које имају јаку политичку подршку, тако да је најпожељније да директори буду 'партијски кадрови у успону'. Јако је мучно што ово изговарам, али је нажалост тако

to čak i na kratak rok nije dobro
anakcosa anakcosa 19:48 07.02.2017

Re: sad

to čak i na kratak rok nije dobro


Gotovo je pogubno! U školama u kojoj su direktori mlitavi i pokorni BAŠ se ništa ne dešava! Baš Ništa!

Potreba za podrškom je sve veća. Veliki je broj dropauta (prelazaka) dece iz redovnih u "specijalne" škole. Roditelji iscrpljeni!

Mi stalno nešto čekamo! Čekamo na red!!! A naš red je SAD! Moje dete sad ima 13 godina, u osnovnoj će biti još cele 3 godine! SAD je naše vreme!

U svakom sistemu u kome je inkluzija uspešno sprovedena nosioci promena su bili roditelji, ali ne smemo popuštati pritisak čak i onda kada se čini da je sve u redu!

A sad pa još i nije u redu!
Jukie Jukie 20:54 07.02.2017

Re: sad

AlexDunja
sam se čula sa prijateljicom koja je profesor
u školi na novom bg,
ona nam predlaže daignemo što veću buku, jer to je jedino što pali.
nikakva racionalna objašnjenja ne proizvode nikakv efekat.
ta racionalizacija izgleda kao neki fašistički projekat o preventivnoj dehumanizaciji, koji je veliki ranko marinković predvideo u svom genijalnom romanu

Inače sutra već počinje štrajk glađu troje nastavnika, tu se plašim da se ova priča sa školama ne gurne u drugi plan od strane medija ako se budu koncentrisali samo na njihovu priču, dakle treba ih organizovano zasipati

Malopre čitam tekstove ljudi iz Politehnike i Kožarske škole
isto ne znaju šta ih je snašlo
to je ona situacija kad dođeš kući a tamo meteorski krater

AlexDunja AlexDunja 21:00 07.02.2017

Re: sad

to je ona situacija kad dođeš kući a tamo meteorski krater

da, juki, to je baš ta situacija a ovi ljudi imaju bolesnu decu+
anakcosa anakcosa 21:04 07.02.2017

Re: sad



Inače sutra već počinje štrajk glađu troje nastavnika, tu se plašim da se ova priča sa školama ne gurne u drugi plan od strane medija ako se budu koncentrisali samo na njihovu priču, dakle treba ih organizovano zasipati


pojedini mediji "NE SMEJU DA ČAČKAJU"

takav smo odgovor dobili, majke mi

Videćemo sutra, možda se situacija promeni! Nema odustajanja


NNN NNN 22:32 07.02.2017

Re: sad

tviter

linkovano je na tw i već ima vrlo pristojnu čitanost
(trenutno preko 15K end kaunting)
AlexDunja AlexDunja 22:45 07.02.2017

Re: sad


linkovano je na tw i već ima vrlo pristojnu čitanost
(trenutno preko 15K)

vidim, hvala svima, smo to smo i htele ovim blogom,
tnx, tnx, beskrajno
NNN NNN 22:43 07.02.2017

Evo i realnih problema u "običnim školama"

AlexDunja AlexDunja 22:51 07.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"


Evo i realnih problema u "običnim školama"

zdravstveni i školski sistem su nam vrh
anakcosa anakcosa 23:00 07.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Nema para za pratioce dece sa invaliditetom


ovo je jedna posebna tema, tiče se ministarstva Socijalne zaštite i razvoja usluga socijalne zaštite namenjene deci na lokalnom nivou.

Samo da kažem da i sva deca imaju pravo na pratioca bez obzira u koju školu idu, ako za to postoji potreba prema proceni Interresorne komisije. Prednost imaju zaposleni roditelji i samohrane majke, koliko znam. A "Dečije srce" ima licencu za ovaj program. Mnogo je široka tema.

#samokažem
anakcosa anakcosa 23:04 07.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Nema para za pratioce dece sa invaliditetom


A kada bi "obične škole" imale i Pedagoške asistente, a svako dete kome je lični pratilac potreban svog Ličnog pratioca, INKLUZIJA i redovnom sistemu obrazovanja bi cvetala.

Uslugu PEDAGOŠKI ASISTENT finansira Ministarstvo PROSVETE (tj ne finansira, a trebalo bi) u čijoj je takođe nadležnosti i gašenje škola
tetkino tetkino 06:38 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Asistenti su lepa i korisna stvar, ali mnogo je bitnije i strašnije što u "običnim" školama nema logopeda, defektologa, fizijatara..., a takvih neophodnih stručnjaka je nedovoljno i u "specijalnim" školama i DZ.

Isto je i sa nekim drugim profesijama, sa jedne strane kukamo što školujemo toliko ljudi, onda kukako što čame na birou, kad odu kukamo što su otišli, a u sistemu ih nema i hronično nedostaju...
anakcosa anakcosa 09:34 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Asistenti su lepa i korisna stvar, ali mnogo je bitnije i strašnije što u "običnim" školama nema logopeda, defektologa, fizijatara..., a takvih neophodnih stručnjaka je nedovoljno i u "specijalnim" školama i DZ.



Ovo je delimično tačno, ali i to je reforma koju treba da prihvati i sprovede MINISTARSTVO PROSVETE.

DEca žive u kontekstu. Pogotovo deca sa smetnjama u razvoju. Potrebni su im i prijatelji i porodica, obrazovanje, poštovanje i prihvaćenost. A sa druge strane medicinska nega, terapije i usluga pratioca svakako ako ne može samo da obavlja ličnu higijenu ili da funklcioniše, i prevoz do škole i nazad. Nekad se problem prevaziđe, nekad traje...na žalost

Život deteta se zasniva na zajedničkom radu MINISTARSTVA ZDRAVLJA, MINISTARSTVA PROSVETE I MINISTARSTVA SOCIJALNE ZAŠTITE. To je karika koja nedostaje! Multisektorska saradnja! I saradnja uopšte!

Sistem nije fleksibilan. Nedostaju mehanizmi zaštite deteta, ali ne oni radikalni kada je dete već ugroženo nego PREVENTIVNI!Treba proći sistem odozdo na gore...videti šta fali...šta su predlozi korisnika...

Mi svi imamo "mišljenje" kako bi trebalo da bude, ali u praksi se situacija razlikuje od škole do škole, od čoveka do čoveka! SISTEM MORA DA BUDE FLEKSIBILAN I BRZ! i mora da postoji
tasadebeli tasadebeli 11:10 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

anakcosa


A kada bi "obične škole" imale i Pedagoške asistente, a svako dete kome je lični pratilac potreban svog Ličnog pratioca, INKLUZIJA i redovnom sistemu obrazovanja bi cvetala.






Могу ово да потврдим из личног искуства.

Нажалост, само за пар случајева. А било нам је потребно за много више.

Мислим, барем према ономе у чему сам и сам учествовао, да до тога долази не само због системских недостатака који се полако уочавају и исправљају, него и због незнања, неупућености, нас у школама и самих родитеља како све то треба да функционише.

Једном речју, још увек нам недостају прецизна упутства за читаву процедуру... Како се обратити, коме итд.

Uslugu PEDAGOŠKI ASISTENT finansira Ministarstvo PROSVETE (tj ne finansira, a trebalo bi)



Мислим да је финансирање педагошких асистената пребачено на локалну заједницу (општину) још пре пар година.


EDIT: Сад сам тек прочитао текст који је линковао NNN...


Usluga ličnih pratilaca trebalo bi da pomogne deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju da odlaze u školu, komuniciraju sa okolinom i nesmetano se kreću. Ova usluga u Srbiji je uvedena 2013. na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, a nakon dve godine primene pokazala se kao dobrodošla i korisna, ali na žalost i kao prevelik teret za pojedine opštine. Poslednji dostupni podaci za 2015. godinu pokazuju da tek u svakoj petoj lokalnoj samoupravi postoje lični pratioci, ali ih ni tamo uglavnom nema dovoljno, pa se mnoga deca nalaze na listi čekanja.

tasadebeli tasadebeli 11:44 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

tetkino
Asistenti su lepa i korisna stvar, ali mnogo je bitnije i strašnije što u "običnim" školama nema logopeda, defektologa, fizijatara..., a takvih neophodnih stručnjaka je nedovoljno i u "specijalnim" školama i DZ.

Isto je i sa nekim drugim profesijama, sa jedne strane kukamo što školujemo toliko ljudi, onda kukako što čame na birou, kad odu kukamo što su otišli, a u sistemu ih nema i hronično nedostaju...






Да потврдим ово речено подацима са општине Чукарица.

Од 20 "обичних" основних и средњих школа, само у две је запослен и логопед.

Дефектолога нема. Као ни физијатара.


А већина школа на општини од последњих мера рационализације и штедње када су укидана радна места стручних сарадника пре пар година, ради са по једним педагогом или психологом који обавља сав посао. (А зна се добро ко од њих својим радом обухвата коју област у том малом систему који називамо школа и у свакодневном животу једне школе.)

Причали смо ми на неким постовима о томе када се то догађало... Чини ми се баш код Нурудина такође.

Ето моја школа, нпр.

Имамо једног педагога, пола психолога и пола логопеда (по решењима о радним местима).

А званично смо једна од модел школа за инклузију у Србији, доводили нам делегације из УН (УНИЦЕФ) у школу да се хвале како смо ми то спровели успешно у Србији итд.

А радимо са једним педагогом, пола психолога (три дана у недељи) и пола логопеда (такође, три дана у недељи).

И онда се очекује да инклузија у таквим условима и окружењу функционише.

Нелогично је то очекивати.

Читава ситуација са педагошким асистентима је само врх леденог брега.


Сада само жањемо плодове свих тих погрешних одлука које су очигледно доносили и доносе их људи који и не знају како функционишу школе, оне "обичне" и оне "необичне", већ се руководе искључиво неким налозима који им се диктирају из финансијских кругова.

То је, вероватно, и случај са гашењем школе "Радивоје Поповић".
anakcosa anakcosa 12:32 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Мислим, барем према ономе у чему сам и сам учествовао, да до тога долази не само због системских недостатака који се полако уочавају и исправљају, него и због незнања, неупућености, нас у школама и самих родитеља како све то треба да функционише.


Kad se spomene NEZNANJE i NEUPUĆENOST, a ja odmah pomislim na ZNANJE i UPUĆENOST! I pitam se šta je ograničenje da jedno prebacimo u drugo?! Ko treba da nas nauči i uputi???



anakcosa anakcosa 12:34 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Мислим да је финансирање педагошких асистената пребачено на локалну заједницу (општину) још пре пар година.


PEDAGOŠKE ASISTENTE finansira MINISTARSTVO PROSVETE, ali trenutno u celoj Srbiji tu uslugu ima vrlo mali broj škola i dobile su ih škole samo za decu Romske populacije, i veoma često 1 asistent na celu školu!

Jedna grupa roditelja muku muči sa time i želi da tuži državu!
anakcosa anakcosa 12:45 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Usluga ličnih pratilaca trebalo bi da pomogne deci sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju da odlaze u školu, komuniciraju sa okolinom i nesmetano se kreću. Ova usluga u Srbiji je uvedena 2013. na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, a nakon dve godine primene pokazala se kao dobrodošla i korisna, ali na žalost i kao prevelik teret za pojedine opštine. Poslednji dostupni podaci za 2015. godinu pokazuju da tek u svakoj petoj lokalnoj samoupravi postoje lični pratioci, ali ih ni tamo uglavnom nema dovoljno, pa se mnoga deca nalaze na listi čekanja.


Da bi se razumeo ovaj problem potrebno je upoznati se sa BUdžetom opštine/grada i videti kojom BUDŽETSKOM linijom se predviđa RAZVOJ USLUGA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA DECU i koje su usluge predviđene ODLUKOM GRADA/OPŠTINE O PRAVIMA I USLUGAMA SOCIJALNE ZAŠTITE. Kada to proučite videćete da ne postoji budžet ili da je ograničavajuće mali, u npr ODLUCI GRADA BEOGRADA ni ne postoje usluge za decu (postoji dnevni boravak,lični pratioc) dok je Zakonom o socijalnoj zaštiti predviđeno više usluga.

Videćete takođe da se niko ne bavi procenom potreba i planiranjem unapred, jer kada bi pravilno isplanirali bilo bi dovoljna samo mala RACIONALIZACIJA ali redovna. Sada se RESURSI stihijski rasipaju.

Znači dok se sami ne pokrenemo, zainteresujemo, informišemo i naučimo....NIŠTA!
anakcosa anakcosa 12:52 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Дефектолога нема. Као ни физијатара.


Eto opet pitanje nadležnosti! Fizijatra odobrava MINISTARSTVO ZDRAVLJA, a defektologa MINISTARSTVO PROSVETE koje inače ovu struku negira (iako je stvarno naziv passe )
tasadebeli tasadebeli 15:37 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

anakcosa
Мислим, барем према ономе у чему сам и сам учествовао, да до тога долази не само због системских недостатака који се полако уочавају и исправљају, него и због незнања, неупућености, нас у школама и самих родитеља како све то треба да функционише.


Kad se spomene NEZNANJE i NEUPUĆENOST, a ja odmah pomislim na ZNANJE i UPUĆENOST! I pitam se šta je ograničenje da jedno prebacimo u drugo?! Ko treba da nas nauči i uputi???






Ваљда треба да нас подуче они који то знају.

А њих нема.

Барем не по "обичним" школама.
tasadebeli tasadebeli 16:03 08.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

anakcosa
Мислим да је финансирање педагошких асистената пребачено на локалну заједницу (општину) још пре пар година.


PEDAGOŠKE ASISTENTE finansira MINISTARSTVO PROSVETE, ali trenutno u celoj Srbiji tu uslugu ima vrlo mali broj škola i dobile su ih škole samo za decu Romske populacije, i veoma često 1 asistent na celu školu!

Jedna grupa roditelja muku muči sa time i želi da tuži državu!




Ви мислите на оно што се у почетку звало "ромски асистент"?

Имамо једну такву у школи (на око 150 деце). Ради искључиво са ромском децом.

И њих финансира Министарство просвете.

А педагошки асистент је онај којег додељују за рад у учионици, као помоћ наставнику, и као пратиоца детета са посебним потребама.

Њих плаћа локална заједница.

(Хммм... Плаћа... Углавном, мали број локалних заједица-општина је до сада обезбеђивао средства у свом буџету за те педагошке асистенте.

Ове године нам је дошла баш једна девојка која је читаво прво полугодиште била у нашој школи као пратилац једног аутистичног дечака. Да ли ће наставити и у другом полугодишту, не знамо.

И то је први пут да је у мојој школи боравио један такав асистент иако су они уведени, чини ми се 2012. или 2013, и иако је моја школа ушла званично у процес инклузије пре скоро 9 година, још 2008. Дакле, пре доношења закона који је регулисао инклузију у српским школама.


А до ове године учитељи и наставници су углавном радили и једно и друго... Свој посао и посао педагошког асистента.

Да нисмо сложна екипа са једним здравим језгром ентузијаста, не верујем да бисмо то издржали толике године. Заслугу што смо успели има искључиво тимски рад. Али сада се и он доводи у питање зато што је смањен број стручних сарадника (психолога, педагога, дефектолога,...) по школама, а они су нам кључни играчи у екипи.

Па шта мислите, зашто ја овде на Блогу неколико година уназад кукумавчим што ће се једна тако сјајна идеја као што је процес инклузије у српском образовању довести до пропасти аматерским приступом у реализацији?


А читава збрка око назива "педагошки асистент" о којој ви и ја причамо овде дошла је због тога што су они првобитни тзв. ромски асистенти (помоћ у раду са ромском децом којој српски језик није матерњи језик) које стварно финансира Министарство, накнадно преименовани у педагошке асистенте како смо касније назвали и људе који нам помажу у раду са децом са посебним потребама и које финансира локална заједница, тј. општина.


Али свакако мислим да је гашење оних "необичних" школа, оних школа за децу са посебним потребама (а радио сам на одређено време својевремено у једној од њих - школи за слепу и слабовиду децу "Вељко Рамадановић" у Земуну у којој нисам могао да добијем посао на неодређено јер поред овог мог срспког немам и диплому дефектолога) прави злочин.


Тешко да ове "обичне" школе, у ситуацији у каквој јесу сада у овом тренутку, могу да приме тај додатни притисак кроз процес инклузије до којег ће свакако доћи ако се "необичне" школе буду гасиле.


EDIT: Рекох то већ више пута на овом Блогу.

Србија нам је држава чије институције на жалост функционишу на принципу "мешавине аустроугарске бирократије и турске самовоље".


Зато и долазимо до оваквих случајева против чега би стварно требало сви да се побунимо, а не само они тренутно и директно погођени оваквим стварима.
anakcosa anakcosa 18:30 11.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

Па шта мислите, зашто ја овде на Блогу неколико година уназад кукумавчим што ће се једна тако сјајна идеја као што је процес инклузије у српском образовању довести до пропасти аматерским приступом у реализацији?


Amaterski pristupaju Lokalne samouprave i Ministarstvo. Kad radite u sistemu ne smete baš mnogo da se žalite jerbrinete za posao, pa se zato ovaj problem ne rešava hitno već se samo kuka i kuka na INKLUZIJU, kao da je to neka fantomska tvorevina.

Nije ona fantomska i veoma je važna, ali je potrebna nova reforma izgleda...i mnogo jasnija i jača inicijnaiva!
anakcosa anakcosa 18:43 11.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

А читава збрка око назива "педагошки асистент" о којој ви и ја причамо овде дошла је због тога што су они првобитни тзв. ромски асистенти (помоћ у раду са ромском децом којој српски језик није матерњи језик) које стварно финансира Министарство, накнадно преименовани у педагошке асистенте како смо касније назвали и људе који нам помажу у раду са децом са посебним потребама и које финансира локална заједница, тј. општина.


Iako ovo uopšte nije tema ovog postoje samo dve usluge: Lični pratilac deteta koga finansira lokalna samouprava i pedagoški asistent koga finansira Ministarstvo prosvete.

Prečesto LIČNI PRATILAC DETETA preuzima i ulogu pomoćnog učitelja što ne treba da se radi, ali je svima tako lakše.

Ovo je prostor koji Ministarstvo prosvete koristi i pravi se da ne razume potrebu za pomoćnim učiteljima.
anakcosa anakcosa 20:06 11.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

А њих нема.

Барем не по "обичним" школама.



Ваљда треба да нас подуче они који то знају.

А њих нема.

Барем не по "обичним" школама.


Nema magičnog rešenja! Svako je dete za sebe! Svaki je kolektiv za sebe :) Učimo zajedno, niko ne zna sve! Svako zna ponešto!
tasadebeli tasadebeli 09:27 12.02.2017

Re: Evo i realnih problema u "običnim školama"

anakcosa

Amaterski pristupaju Lokalne samouprave i Ministarstvo. Kad radite u sistemu ne smete baš mnogo da se žalite jerbrinete za posao, pa se zato ovaj problem ne rešava hitno već se samo kuka i kuka na INKLUZIJU, kao da je to neka fantomska tvorevina.

Nije ona fantomska i veoma je važna, ali je potrebna nova reforma izgleda...i mnogo jasnija i jača inicijnaiva!






И за ово:


Iako ovo uopšte nije tema ovog postoje samo dve usluge: Lični pratilac deteta koga finansira lokalna samouprava i pedagoški asistent koga finansira Ministarstvo prosvete.

Prečesto LIČNI PRATILAC DETETA preuzima i ulogu pomoćnog učitelja što ne treba da se radi, ali je svima tako lakše.

Ovo je prostor koji Ministarstvo prosvete koristi i pravi se da ne razume potrebu za pomoćnim učiteljima.



такође




И зато ми у мојој школи личне пратиоце још увек углавном називамо педагошким асистентима јер и нисмо имали личне пратиоце у школи све до ове школске године.

А педагошког асистента (некада ромског асистента) имамо већ дужи низ година...

Заправо, ја до сада видех само једног личног пратиоца у мојој школи. У првом полугодишту ове школске године.

(Да не грешим душу, истине ради, пар родитеља је до сада такође играло улогу личног пратиоца, али они су за нас пре свега родитељи, па их нисмо ни називали лични пратиоци.)

А рекох већ, у инклузивном процесу смо већ девета година (почели и пре доношења закона) и спадамо у групу модел школа за инклузију.


milos_1 milos_1 10:14 08.02.2017

odgovor

Samo da se ovo ne zloupotrebi u politicke svrhe..idu izbori..a deca ispastaju.
anakcosa anakcosa 12:49 08.02.2017

Re: odgovor

milos_1
Samo da se ovo ne zloupotrebi u politicke svrhe..idu izbori..a deca ispastaju.


Ovo i jeste pokušaj zloupotrbe u političke svrhe, ne samo sa ovom školom nego sa celom RACIONALIZACIJOM. To je pokušaj da se predstavi kako se čini dobro i kako su efikansni
mlekac mlekac 13:09 08.02.2017

Re: odgovor

Ovo i jeste pokušaj zloupotrbe u političke svrhe, ne samo sa ovom školom nego sa celom RACIONALIZACIJOM. To je pokušaj da se predstavi kako se čini dobro i kako su efikansni


Upravo tako.
Prost primer - na Novom Beogradu su tri tehničke škole. Jedna ima 700 učenika (Politehnika) a druge dve ZAJEDNO oko 800.

Njihovo solomonsko rešenje? Pripojiti ovu uspešnu i traženu onima koje tavore...

Ugasiti dobru školu da ne bi morali da gase nesupešne.



Ista priča je sa nekim drugim školama. Ne gase se one koje nisu uspešne, već naprotiv, pokušavaju da ugase uspešne i dobre.
iqiqiq iqiqiq 13:20 08.02.2017

Jadni roditelji u Srbiji

Prepušteni su sami sebi u borbi sa institucijama i u želji da svojoj deci pruže bar osnovno. Osećamo se tako sitni i nevidljivi kada se na nas obrušavaju sulude odluke kvazi stručnjaka i kvazi odbora/stručnih radnih grupa itd

Možemo li znati imena tih genijalaca iz stručnih radnih grupa koji donose ovakve odluke i ima li iznad njih nekoga kome se možemo obratiti
sevarlica sevarlica 14:56 08.02.2017

:(

Ako za nešto ne bih nikada žalio svoj budžetski dinar onda su to ovakvi programi, zaista. Problem je naravno mnogo dublji od pukog zatvaranja jedne škole, ali su ovom problemu doprineli i ovi zlotvori na pozicijama(sve generacije) ali i oni koji su se, verujem iy najboljih namera, onako strasno borili za inkluziju.
Sad ćemo lepo dobiti veliki broj dece kojima treba POSEBNA NEGA i POSEBNI USLOVI koja će biti "bačena" sa gomilom "obične" dece i na učitelja, nastavnika koji nije ni treniran za rad sa njima niti može 47-om detetu u razredu da posveti ikakvu pažnju.
Tako da, svi smo izgubili, i deca sa posebnim potrebama, i njihovi roditelji, i defektolozi i nastavnici, a posebno celo naše društvo.
Društvo će izgubiti dvostruko. Izgubićemo nastavnički kadar koji je i onako okrnjen, izgubićemo ikakvu šansu da makar neko dete od te dece sa posebnim potrebama stvori neki funkcionalni život, jer sa njime neće raditi profesionalac, izgubićemo još više nego sad, ukoliko je to moguće, buduće generacije "obične" dece, jer će se i sa njima manje raditi.

Bitno da se ima za službena kola, telefone, da se poklanja kojekakvim "investitorima" i da se plaćaju otpremnine "trutovima" po državnim firmama, FUJ.
anakcosa anakcosa 15:13 08.02.2017

Re: :(

Ako za nešto ne bih nikada žalio svoj budžetski dinar onda su to ovakvi programi, zaista. Problem je naravno mnogo dublji od pukog zatvaranja jedne škole, ali su ovom problemu doprineli i ovi zlotvori na pozicijama(sve generacije) ali i oni koji su se, verujem iz najboljih namera, onako strasno borili za inkluziju.


Au! Mnogo mi je sada loše! Ja mislim da mi treba da se borimo za INKLUZIJU! I za inkluziju u obrazovanje, i u sport i rekreaciju, i za pristupačne objekte i usluge i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i za socijalno preduzetnoštvo!

1.Oni koji su se borili i izborili da deca sa smetnjama u razvoju dobiju i ostvare svoje pravo na obrazovanje sa svojim vršnjacima učinili su fenomenalnu stvar. To će vam posvedočiti mnogi stariji roditelji (tj roditelji starije dece) koji svoju decu nisu mogli da upišu ni u jednu školu. Čak pojedini nisu mogli da se upišu ni u specijelne škole! Zato je delovalo kao da u Srbiji nema mnogo osoba sa invaliditetom!

2. Problem je taj što se ti ljudi bave isključivo pravom na obrazovanje, sada se bave i deinstitucionalizacijom kolektivnih centara u kojima osobe sa invaliditetom žive u očajnim uslovima, pa su eto zanemarili BILOŠKE PORODICE i život deteta u porodici. I snagu i kapacitete porodice da istraje i pruži detetu sve što mu je potrebno. Precenili su snage i moći izmorenih roditelja! Veliki je pritisak na porodicu!

Znači...Ovaj posao nema kraja dok se ceo sistem socijalne zaštite ne reformiše. I dok se ne umreže svi i dok se ne poveže!

Ja sam optimista, samo mora puno da se radi!
anakcosa anakcosa 15:46 08.02.2017

Rek'o ŠArčević, Rek'o Mali!

Evo ga odgovor i današnji dogovor Ministra i Gradonačelnika

[url=http://rs.n1info.com/a226687/Vesti/Vesti/Sarcevic-Kvalitet-obrazovanja-u-fokusu-a-ne-direktori.html]evo ga link
[/url]

Pozivam sve medije koji žele da nam se jave da zovu roditelje dece sa invaliditetom da javno pričamo o uslovima obrazovanja i života naše dece u Beogradu!!!
AlexDunja AlexDunja 15:50 08.02.2017

Re: Rek'o ŠArčević, Rek'o Mali!

ana, nešto nije u redu sa linkom, otvara pomoovo blog umesto tekta koji si želela da linkuješ
evo ga link
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:51 08.02.2017

jutros je

glavni sajt objavio ves sa linkom na ovaj blog, i volšebno je doveče nestao
anakcosa anakcosa 20:42 08.02.2017

Re: jutros je

glavni sajt objavio ves sa linkom na ovaj blog, i volšebno je doveče nestao


ovo ne razumem
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:48 08.02.2017

Re: jutros je

anakcosa
glavni sajt objavio ves sa linkom na ovaj blog, i volšebno je doveče nestao


ovo ne razumem

bila je jutros uredno vest na glavnom sajtu. U vesti je bio antrfile sa obećanjem da će B92 da od nadležnih dobije objašnjenje o zatvaranju škole.

U tekstu je bio linkovan ovaj blog.

A sad tražim tu vest i vidim nema je. A video sam je svojim očima jutros.
anakcosa anakcosa 20:49 08.02.2017

Re: jutros je

AlexDunja AlexDunja 20:53 08.02.2017

Re: jutros je

A video sam je svojim očima jutros.

neko ne dozvoljava dobrim ljudima da postavljaju pitanja, nema veze,
tu smo i postavljamo pitanja na svaki način na koji umemo
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:18 08.02.2017

Re: jutros je

anakcosa
pronađen

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=02&dd=08&nav_category=12&nav_id=1228435

hvala!!!
anakcosa anakcosa 21:42 08.02.2017

Politika kaže DODATNA ULAGANJA

http://www.politika.rs/sr/clanak/373869/Sta-predvida-optimizacija-mreze-osnovnih-i-srednjih-skola

Na ovom linku je čitav plan.

Racionalizacijom školskog prostora dobiće se 1.835 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, jer će pojedine škole ili delovi pojedinih škola biti pretvoreni u obdaništa.


i

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, školi „Stefan Dečanski”, biće pripojen internet škole „Radivoj Popović”, a njeno dvorište biće potpuno adaptirano i prilagođeno potrebama učenika.

Prostor internata škole „Radivoj Popović” u Zemunu biće adaptiran za potrebe Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević”, gde će mesto naći 500 mališana.

NNN NNN 13:11 10.02.2017

Dobre vesti

Ovo piše današnji Blic:

I NASTAVNICI I UČENICI OSTAJU U ZEMUNU Velika pobeda đaka i kolektiva OŠ "Radivoj Popović"



vest je malo štura, nadam se da će sve biti ok
AlexDunja AlexDunja 13:34 10.02.2017

Re: Dobre vesti

videla jutros, valjda će biti u redu
kosta.babic kosta.babic 18:39 10.02.2017

Gašenje škole Radivoje Popović

Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.Međutim cifra od preko 49000 pregleda je meni čudna.Kad se prosečna šitanost svodi na 2-4000 pregleda.Pa i ako je od zabrinute majke mnogo je.
milisav68 milisav68 19:04 10.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

kosta.babic
Međutim cifra od preko 49000 pregleda je meni čudna.Kad se prosečna šitanost svodi na 2-4000 pregleda.Pa i ako je od zabrinute majke mnogo je.

Ne zeza tebe Krkar za džabe.

Ljudi su šerovali po društvenim mrežama, šta je tu čudno?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:06 10.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Ljudi su šerovali po društvenim mrežama, šta je tu čudno?

Није ништа чудно, него, просто, Коста (као и многи други) не разуме механику интернет друштвених медија и социјалних мрежа. Сећам се да су ми се, баш на овом блогу, неки подсмевали пре само годину-две када сам цитирао изјаве званичника са Твитера, као, то није могуће, да озбиљни људи и озбиљне владе комуницирају с јавношћу преко Твитера и Фејсбука.

Једна епоха се полако завршава. У овом трену имате чак и партије без чланства, само функционери, којима је база интернет активиста и гласач. Надаље, независно новинарство креће другим путем имају Данци неки супер сајт, мрзи ме да га сад тражим, који је, у ствари, модерни новински портал који се издржава од донација људи жељних медијског садржаја који не креирају велике медијске куће и капитал. Sharholderi тог сајта су његови донатори, у ствари, његова публика.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:00 10.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

kosta.babic
Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.Međutim cifra od preko 49000 pregleda je meni čudna.Kad se prosečna šitanost svodi na 2-4000 pregleda.Pa i ako je od zabrinute majke mnogo je.


E neka ste joj rekli ako niste ništa na ovu temu imali pametnije da joj kažete.

A to kad se majke udruže, ništa nije nemoguće, makar i čitanost ovog posta.

Ljudi očajni šta će biti sa decom i njihovim obrazovanjem, a vama čitanost najbitnija.
AlexDunja AlexDunja 22:22 10.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.

da to je takva tema, i dobila je pažnju koju zaslužuje, normalno
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:30 10.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

AlexDunja
Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.

da to je takva tema, i dobila je pažnju koju zaslužuje, normalno


I preći će 50.000.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:41 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Ljudi očajni šta će biti sa decom i njihovim obrazovanjem, a vama čitanost najbitnija.


meni izgleda da se on nešto žali što i ovde nije ostalo na prosečnih !2-4000! pregleda.

pa, bre!
mlekac mlekac 13:38 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

kosta.babic
Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.Međutim cifra od preko 49000 pregleda je meni čudna.Kad se prosečna šitanost svodi na 2-4000 pregleda.Pa i ako je od zabrinute majke mnogo je.


Dovoljno je baciti pogled na brojku pored opcije deljenja na FB - Direktno odavde je preko 24000 podela. Kad se na to dodaju podele sa stranica, lako se dođe do 50K čitanja.

Nema tu nikakve misterije - ako je tema bitna, ljudi čitaju i dele.
anakcosa anakcosa 18:10 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

A to kad se majke udruže, ništa nije nemoguće, makar i čitanost ovog posta.


Ovo je potpuno tačno. Roditelji nisu baš bili složni do sada. Ni složni ni artikulisani. A pošto ćemo se sada složiti i artikulisati....čitanost je najmanje bitna!


A vidiš nekom je bitna, i razmišlja o tome!

anakcosa anakcosa 18:25 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Tema je takva da stvarno zaslužuje pažnju.Međutim cifra od preko 49000 pregleda je meni čudna.Kad se prosečna šitanost svodi na 2-4000 pregleda.Pa i ako je od zabrinute majke mnogo je.


jel dobro što je čitana ili nije? Ili mislte da nije dovoljno zanimljiva vest?

Reko mi jedan pametni neki dan: Rekao sam ti da ne brineš Jedan što nije nikad bio u mojim cipelicama!A i veruje nadležnima... upravo jer njihov leba jede!

Ima majki zabrinutih sa razlogom, a mnogo je samo kad biju


mirelarado mirelarado 21:25 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Najvažnije je da će škola opstati, a valjda će i nadležni izvući pouku. Nadam se.
AlexDunja AlexDunja 22:45 11.02.2017

Re: Gašenje škole Radivoje Popović

Nadam se.

meni odzvanjaju one kobricine reči strepnja....

ali znaš kako, čini mi se da polako, kroz ove naše inicijative,
kroz galamu na društvenim mrežama, ipak nekako senzibilišemo društvo, da sa mallo više empatije posmatra probleme ljudi sa teškoćama, kao da ih činimo malo više vidljivim, mene to raduje.
mnogo dugo su oni nevidljivi u našem društvu, a najosetljiviji su, treba da učinimo sve što možemo da njihovi problemi postanu problemi svih nas.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana