Gost autor| Literatura

moj lični, privatni brisel

AlexDunja RSS / 03.10.2010. u 19:55

Zadovoljstvo mi je da prenesem uvodni deo romana Jasmine Kan "XL" koji je ( zajedno s drugim njenim rukopisom "Nepovratno") objavio http://www.unibook.com/, zagrebacki online izdavac s centralom u Briselu i sa vise od 5000 do sada objavljenih naslova.

gost : Jasmina Kan

58141_1665636363486_1314588424_1777769_4548807_n.jpg?t=1286132076 

 

Znači, moja odluka je bila samo jedna i jedina - da odem u Brisel.

 

Ne baš ovaj današnji, veliki Brisel u koji svaka šuša nešto kao stalno putuje radeći za EU ili vezano za EU.

 

 

 

 

 

Ne, ja sam u Brisel prvi put odlučila da idem u cik jake zime 2000.godine, u ranu zoru 4.januara.

 

Iz Beograda preko Podgorice do Frankfurta ( smuvana besplatna karta Montenegro Erlajnsa), a odatle vozom pet dugih sati do prestonice Evrope.

 

Taj put nikada neću zaboraviti.

 

Trajao je celi djavolji dan, od pet ujutru do jedanaest u noć.Skandal, mokre noge u istim patikama, tri aerodroma, dva voza, tri železničke stanice...Samo ljubav, ali jedino ljubav, može da učini da se sve to izdrži, i to sa radošću.Danas bih, da ponovim isto, umrla već oko podne, a tada, tada sam bila ošamućena od sreće.Ponovo ću videti Kristijana.

 

U podnaslovu ove moje navrat-nanos počete ispovesti moglo bi ladno da piše, recimo, Staračko Ludilo.

 

Čak nije loše ni kao naslov, mislim naslov celog štiva, ako me razumete?!

 

Jer, kada sam prvi put videla Kristijana, pa...bilo mi je već prilično godina a njemu trideset i sedam.

 

Upoznali smo se u San Sebastijanu, lepom baskijskom letovalištu, bajkovito čak lepom, gde sam, kao i obično svakog septembra, došla da reklamiram filmove, radim na njihovom jačem publicitetu, ta šitina mislim.

 

On, Kristijan, on je došao na festival kao deo poprilično obimne ekipe.Bio je crtač nekog američkog filma s matorim i zaboravljenim Ernestom Borginom u glavnoj ulozi, filma čijeg se naslova više ne sećam.Mislim da me ništa ne bi ni podsetilo, dilitovan naziv iz moje sve skromnije memorije.Ali, ali...

 

Bilo je vrelo popodne, ja sam tog jutra mrtva ladna uživala na plaži, na čistoj i ljupkoj i tihoj Ondareta beach.

Ma, beži bre, što sam na moru i na vrelom suncu a da se zavlačim u bioskop, ne, not me, tako da sam tek u tri imala dogovorenu posetu izvesnoj gospodji čijeg se imena takodje više ne sećam, možda će mi doći tokom pisanja, koja je bila jedan od vidjenijih agenata u Francuskoj, ah da, madam Eme...dakle odem ja, sve žureći sa čiste i tihe Ondareta do, bogami, prilično udaljene „Marije Kristine“, glavnog a svakako veoma luksuznog, onako po starinski luksuznog hotela ioanako po starinski luksuznog San Sebastijana, da s njom, tačnije uz njenu pomoć, ugovorim posao sa izvesnim rediteljem.

 

Ah, bože, kako se neke stvari lako zaborave.

 

Da me ubijete, ne mogu da se setim njegovog imena.Mislim, eno mi googla, ko me sprečava da začas pogledam, ali me iskreno, iskreno, mrzi to da uradim.Medjutim, odlično se sećam da je taj, meni zaboravljeni reditelj, imao na festivalu film „Gospodjica Julija“, snimljen po Strindbergovom najslavnijem komadu, odlično se sećam i da je danas već pokojni Ingmar Bergman postavio taj komad na jednoj od švedskih kraljevskih dramaten scena, u Švedskoj je sve dramaten i rojal, te da je ta postavka gostovala čak i na Bitefu.

 

Uvek zapamtiš budalaštine.

 

Moj, pak, zaboravljeni san sebastijanski reditelj je silno, jadan, razočarao : svi su nešto smatrali da nije dorastao drami, a naročito ne ionako nedostižnom Bergmanu s kojim su ga, iz nevezanog, počeli da porede.Idiotizam.

 

Filmski kritičari, da li o njima sad da krenem?! Ili možda bolje, mnogo, mnogo bolje, o pravoj, prostačkoj, alavoj mafiji okupljenoj u ekstremno grebatorskoj organizaciji called Fipresci?!

Imam za njih samo jednu reč : lešinari.

Velika je izmišljotina taj Fipresci koji se rasprostro i raširao kao, ne daj bože, katolička crkva.

Ima ga svuda, Fiprescija mislim, postao je trepet, a svi mu se nešto sklanjaju i klanjaju.

Tim muvatorima na neprestanom putu oko sveta za 365 dana a na već nečiji, svakako tudj račun.

Do q....

 

...tako da ja stignem zbilja tačno u 15 časova u sobu 315, bolje reći u apartman - ofis madam Eme.Broj sobe sam prihevtala, ali ne i ime reditelja.

 

Ma, znam, znam, sad sam se setila : Majk Figis!

Da, da, fin čovek taj Majk Figis.

 

Apartman se nalazio na trećem spratu, ako to već i nije jasno iz broja 315.

Zašto sad ovoliko drobim, do sitnih creva idem, zbog čega?

 

Pa, ako se život računa po trenucima koji su nam oduzeli dah, onda, verujem, zato.

Jer, jer...

 

Polako sad.

Zakucam ja obzirno, polutiho, a na skupocena, zamašna vrata s pozlaćenom drškom.

Čujem jedno „Yes“.

 

Opet zakucam - posle sam često mislila kako sam već tada bila lepo upozoravana na oprez, na ozbiljan oprez - kad opet čujem novo „Yes“...

 

Muški glas, engleski jezik, a madam Eme bi piskutavo rekla „Ui“, to sam znala sigurno.

 

Zato sam lagano otvorila vrata i, doduše dobro raspoložena kao neko, uostalom, tek pristigao s plaže, dakle apsolutno svež, rekla dva puta, malo potsmešljivo a uzastopno : „Yes“, „Yes“.

Kao, gde ste navalili, šta ste navalili, ama došlo mi tako, iz momenta mi došlo da se zezam.

 

Kad sam ispavana, kad sam bistre glave i dobre fizičke kondicije, uvek bih da se zezam, a inače jedva čekam nekog da napušim. Tražim priliku.

Tada sam bila u savršenoj formi.Ulazim u apartman, najpre u poduži hodnik koji vodi u ogromnu sobu s pogledom, i to kakvim pogledom !

 

U San Sebastijanu je, pazite, sve prizor, sve je razglednica, gradić doteran za udaju ili, makar, dobru veridbu.

Mislim, tako zamišljam vrhunski trud da se izgleda što atraktivnije.

Mislim, ko bi se, recimo, toliko montirao, zbog koga, zašto, ako ne da mazne, na primer, samo na primer, onu drtinu Trampa.

Ili već nekog bata koleta, da budemo skromniji.

 

A odugovlačim sad samo da bih što usporenije stigla do trenutka svoje najveće uzdrmanosti, to trenutka kada su ga moje oči prvi put ugledale.Bio je to moj lični, privatni cunami iz kojeg sam mnogo, ali mnogo godina kasnije, jedva izvukla živu glavu.

 

Elem, unutra, unutra sam prvo videla jednog mladjeg čoveka, odmah se po onom „hi“ i, uopšte, po osmehu, videlo da je simpatičan.

 

Greg, bio je to Greg, Amerikanac, vlasnik nekih grdnih vinograda u Kaliforniji koji je rešio, obzirom na blizinu Los Andjelesa, da se oproba na filmu pa je uložio novac u dotično ostvarenje čijeg se naslova definitovno ne mogu da setim, ali pamtim da je bilo s matorim i zaboravljenim Ernestom Borginom. Bio je to takozvani film - iznenadjenje festivala te 1999. godine.A to sam sve, normalno, tek posle saznala.

U prvom trenutku nisam, ugledavši Grega, videla u dubini apartmana i njega, Kristijana.

 

Od sunca u očima, od sunca u očima.

 

Bio je duboko zavaljen u fotelju gde je kao nešto pisao, u stvari crtao, ali to tada ja nisam znala.I on je rekao haj, možda helou.

„Gde je, exuse me, madam Eme?“

Samo što nije stigla, sedite, uzvratio je Greg.

Odakle sam, pitao je i brzo dodao da je Amerikanac, from California.

Iz Jugoslavije, rekla sam pitajući se da li će znati gde je to uopšte.Nije mi, priznajem, palo na um u tom času da nas je krvavi rat proslavio na sva usta.

O, možda iz Beograda?

Da!

Taman dok sam vatala zalet da pitam otkud mu da sam from Belgrade, po čemu je, je li, to mogao da vidi i pomisli, eh, da, tek tada sam, u stvari, bolje videla Kristijana.

Videla andjela.

I skoro šapatom, ja koja se uvek derem, gotovo šapatom upitala :

„A vi?“

„Iz Brisela“, prilično tihim glasom je i on odgovorio na savršenom engleskom.

 

“Sjajno ste nas bombardovali!“, dobacila sam trenutno.

 

 

Volim da se svadjam, volim.

Tad nije dosadno.

 

Ali, mislila sam, pa gde me nadjoste baš sad, baš u godini kad je NATO tri i po meseca bacao bombe, pametne i glupe, po Srbiji i Crnoj Gori a naročito po mom Beogradu, gde me baš sad nadjoste vas dvojica, a posebno vi, vi iz Brisela.

 

Ne, ne i ne. Ništa i nikad nije slučajno i zaista ima istine u onom famoznom letu šekspirovog vrapca.

To je možda i jedina stvarna istina.

Da sve ima neko značenje i da je sve povezano.

Danas se taj fenomen zove efekat leptira : let bumbara u Amazoniji izaziva oluju u Skandinaviji.

Recimo.

Meni je moj susret s Kristijanom na to ličio.

Pogodak.Totalni.

 

“Da li mislite da je opravdano što su vas bombardovali?“, pitao je ne skidajući pogled s mene, mene ukopane u mestu, to će reći u debelom, skupocenom tepihu.

Pogledala sam ga kao da je čist idiot i rekla na svoj način :

„Alo, alo, još se tresemo od užasa, kako mislite da je bacanje bombi ikada igde uopšte opravdano?“

Muk.

 

Tako smo se Kristijan i ja upoznali, u trenu sporečkali, ali i brzo promenili temu.

 

Pitali su me, maltene u isti glas, da li sam posetila Gugenhajmov muzej u prestonici Baskije, ne, nisam još, trebalo bi, rekli su, mada je aktuelna postavka dosta bleda, ali je sama zgrada fantastična, u arhitentonskom smislu ako shvatam, okej, rekla sam, učiniću to ovih dana, u tom je stigla madam Eme, lako smo se dogovorile oko posla, ona se izvinila što je kasnila i što sam čekala, ja sam uzvratila da nema problema, a Greg i Kristijan su brzo, vrlo, vrlo brzo, dodali da su baš uživali u časkanju.

 

Ama...već su srca letela po sobi, do plafona, već je krenuo uragan da se valja.

A ja, ja sam to odmah znala, odmah osećala!

 

Zašto, kako?!

 

Zato što je Kristijan najlepši čovek - bio i ostao - kojeg sam ikada, ali ikada, videla u životu.

A bila sam, da se mi, ipak, razumemo, čak i u Holivudu, na dodeli Oskara...bila medju onim ludim fanovima tri dana ranije, spavala na stepenicama onim, samo da vidim sve zvezde izbliza.

 

I nikog ja tamo videla nisam približno lepog njegovoj prefinjenoj lepoti : visok metar i devedeset dva, dugi mišići, vitak i prav, kosa malo duža, malo duža, a boje suvog peska, oči krupne i plave, velike i jako plave s nekim, bože spasi me, s nekim čarobnim tačkama.

 

Kada biste zamislili nežniju, blažu i, svakako, mnogo, mnogo mladju varijantu Klinta Istvuda.Otprilike.

 

To više kažem da imate neku sliku, izvesnu predstavu.

Mada, mada, i nije baš neku.

Danas, kad danas Istvuda ugledam u nekom davnom filmu Serdja Leonea, ne mogu da se povratim. Kao da gledam Kristijana.

Taj tip frajera.

Liči, ne mnogo, ali liči.

 

Po napuštanju apartmana 315 hotela „Marija Kristina“ ja sam letela.

Ceo San Sebastijan je bio moj.

A do hotela, do svog malog „Codina beach“ hotela, bila već i na ivici suza.

 

Mlad je, prelep je, nikad ga više neću videti, a taman sam ga našla.

 

Prvi put sam u celom svom životu ugledala nekog ko me je trenutno ošamutio.

Trenutno.

Mada, mada, možda je on bio, jeste, samo slika nekog mog sna iz detinjstva.

Ili stvarno upamćenog pa zaboravljenog lika iz bajke : ono nešto nezaboravno iz veoma ranog doba.

 

Nikada nećemo znati.

 

Desio mi se, meni se tad desio, moj lični, privatni, veliki prasak.

O kome još mislim.

Čak i da neću, a hoću.

Čim, recimo, čujem reč Brisel.

Dakle, sto puta na dan.

A lepa je reč Brussels.

Brussels.Ne znam šta znači.

 

 

( odlomak iz romana „XL“ )

 



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

houp houp 20:40 03.10.2010

XL

Desio mi se, meni se tad desio, moj lični, privatni, veliki prasak.


Divno je kada se desi
AlexDunja AlexDunja 21:04 03.10.2010

Re: XL

Divno je kada se desi

jas je prava drama queen.
i divno piše.

xl je naslov po meri:)
antioksidant antioksidant 21:07 03.10.2010

Re: XL

jas je prava drama queen.

da li samo mene zabavlja cinjenica da se jasmina preziva kan a pise o filmskom festivalu koji nije u kanu
bas bi bilo cool da je kristijana upoznala na kroazeti
mirelarado mirelarado 21:10 03.10.2010

Re: XL

Ama...već su srca letela po sobi, do plafona, već je krenuo uragan da se valja.


AlexDunja AlexDunja 21:18 03.10.2010

Re: XL

da li samo mene zabavlja cinjenica da se jasmina preziva kan a pise o filmskom festivalu koji nije u kanu


:)))
naravno da je to deo igre...
zamisli samo šta se dogadjalo u kanu
AlexDunja AlexDunja 21:20 03.10.2010

Re: XL

mirelarado
Ama...već su srca letela po sobi, do plafona, već je krenuo uragan da se valja.



ama,

Dr M Dr M 22:29 03.10.2010

Re: XL

da li samo mene zabavlja cinjenica da se jasmina preziva kan a pise


...pise kantatu..

Hvala AD.., ova Jasmina je otkrice!
AlexDunja AlexDunja 22:49 03.10.2010

Re: XL

ova Jasmina je otkrice!

antioksidant antioksidant 21:04 03.10.2010

nice :)

Volim da se svadjam, volim.

Tad nije dosadno.
AlexDunja AlexDunja 21:21 03.10.2010

Re: nice :)

Volim da se svadjam, volim.

veruj, i samnom to radi.
neprekidno, iako se ja ne primam.
uprkos situaciji.
antioksidant antioksidant 21:25 03.10.2010

Re: nice :)

veruj, i samnom to radi.

jedva cekam da je upoznam
obecavam joj neprekidnu zabavu
niccolo niccolo 22:00 03.10.2010

Brsel

Kul mesto, obično ga predstavljaju kao neko nezanimljivo mesto puno administracije, ali ima se tamo svašta interesantno videti (uključujući i Kraljevski institut prirodnih nauka iz koga je i ova slika koju vidiš uz moje ime )
AlexDunja AlexDunja 22:07 03.10.2010

Re: Brsel

ali ima se tamo svašta interesantno videti

jasmina jasno priča
o prirodnim lepotama
mikele9 mikele9 22:27 03.10.2010

!!!

Desio mi se, meni se tad desio, moj lični, privatni, veliki prasak.

O kome još mislim.

Čak i da neću, a hoću.

Desio mi se, meni se tad desio, moj lični, privatni, veliki prasak. I još traje, prašti tek 35 godina
niccolo niccolo 22:32 03.10.2010

Re: !!!

moj lični, privatni, veliki prasak. I još traje, prašti tek 35 godina

Ma daj Mikele, niko ne može da ima...hm......veliki prasak koji traje toliko dugo.
AlexDunja AlexDunja 22:50 03.10.2010

Re: !!!

Ma daj Mikele, niko ne može da ima...hm......veliki prasak koji traje toliko dugo.

naravno da ne može,

to nas mik iskušava...
mikele9 mikele9 23:24 03.10.2010

Re: !!!

Ma daj Mikele, niko ne može da ima...hm......veliki prasak koji traje toliko dugo.

naravno da ne može,

to nas mik iskušava...

Jezik pregrizao ako lažem
jesen92 jesen92 23:45 03.10.2010

Re: !!!

naravno da ne može,

to nas mik iskušava..
...hehe ..uze mi rec iz usta...samo sam ja htela da kazem..."to nas mikelle zeza"...
jesen92 jesen92 23:57 03.10.2010

xl

...negde sam vec videla ovu knjigu a negde sam nesto i procitala o njoj...a sad me Jasmina bas zaintrigirala..

myredneckself myredneckself 01:09 04.10.2010

Re: xl

Hmmm...a ja mislila po naslovu da je neki san, kao onaj Van Santov "My own private Idaho"
Sad si me zaintrigirala AD
AlexDunja AlexDunja 10:07 04.10.2010

Re: xl

Sad si me zaintrigirala AD

iskreno, i ja sam zainteresovana,
nisam ni ja videla šta je posle bilo...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 05:20 04.10.2010

XL

E, bas me interesuje nastavak.
AlexDunja AlexDunja 10:05 04.10.2010

Re: XL

E, bas me interesuje nastavak.


pretpostavljam da se samo ovde može naći

ola, jp
Obren Markov Obren Markov 07:04 04.10.2010

...

Volim da se svadjam, volim.
Tad nije dosadno.


Cureća posla
Sjajno.
AlexDunja AlexDunja 10:05 04.10.2010

Re: ...

Cureća posla


neke devojke ostaju curice
celog života
Obren Markov Obren Markov 10:33 04.10.2010

Re: ...

neke devojke ostaju curice
celog života


Za to vreme svi dečaci odrastu... osim onog jednog.
AlexDunja AlexDunja 10:38 04.10.2010

Re: ...

Za to vreme svi dečaci odrastu...

uuuu, ja znam više slučajeva
neodraslih......
Obren Markov Obren Markov 10:46 04.10.2010

Re: ...

uuuu, ja znam više slučajeva
neodraslih......


Ponekad se dešava

Ali to samo kad ona od malopre biva neodlučna
reanimator reanimator 09:20 04.10.2010

...

Vra-ti-te nam pa-re!!!
Daj neku skraćenu verziju raspleta, za nas sa jeftinijim ulaznicama?
Otpor do pobede!
antioksidant antioksidant 09:35 04.10.2010

Re: ...

otisli su posle u kan i seli da popiju kafu. jasmina je izmaltretirala konobara sto joj je doneo kiselu u velikoj casi i bez ratluka a posto je kristijan sve vreme razmisljao da li je u redu da plati ceo racun (kao dzentlmen starog kova) ili da ipak svako plati svoje (sto dalje uvodi u problem ko daje baksis) razgovor je sporo tekao pa su nekako spontano odlucili da na berlinski festival idu odvojeno.
AlexDunja AlexDunja 10:03 04.10.2010

Re: ...

otisli su posle u kan i seli da popiju kafu. jasmina je izmaltretirala konobara sto joj je doneo kiselu u velikoj casi i bez ratluka a posto je kristijan sve vreme razmisljao da li je u redu da plati ceo racun (kao dzentlmen starog kova) ili da ipak svako plati svoje (sto dalje uvodi u problem ko daje baksis) razgovor je sporo tekao pa su nekako spontano odlucili da na berlinski festival idu odvojeno.

mali ne izazivaj,
neće doći jas da se svadja sa tobom ovde
bocvena bocvena 11:14 04.10.2010

Ovo kao da smo

ona moja Marina i ja smišljale:) Mnogo bolje napisano, doduše!
Ja znam šta je bilo s Kristijanom, ali neću da vam kažem.
AlexDunja AlexDunja 08:24 05.10.2010

Re: Ovo kao da smo

ona moja Marina i ja smišljale:)

da, da
totalno bajkovito
cassiopeia cassiopeia 11:16 04.10.2010

Jasmina super piše

Prvi put sam u celom svom životu ugledala nekog ko me je trenutno ošamutio.

Trenutno.

Mada, mada, možda je on bio, jeste, samo slika nekog mog sna iz detinjstva.

Ili stvarno upamćenog pa zaboravljenog lika iz bajke : ono nešto nezaboravno iz veoma ranog doba.



Kako je tačno njeno viđenje ošamućujućeg susreta sa nekim ko te obuzme u trenutku.
Tačno do bola.

Hvala ti Alex
AlexDunja AlexDunja 08:25 05.10.2010

Re: Jasmina super piše

Tačno do bola.

verujem:)))

meni se nije desilo...još

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana