PRobna marka Srbija

Jelena Milić RSS / 29.10.2007. u 11:34

"Što manje ratova što više satova!"

Kako ja vidim Švajcarsku

Corax

Brand No 1 u Srbiji za mene

  Ne znam skoro  ništa o marketingu. Ni o brendiranju. O state branding još manje. O PR takođe. Kad god sam išla u TV svađaonice, morala  sam danima da obećavam dragoj i dobronamernoj mi  rodbini da više neću koristiti tuđice, anglicizme i psovke u javnim nastupima. Pri tome kao da niko nije obraćao pažnju na jezičko-stilski-sadržinski odmerene tekstove mi u Danasu.  Dok sam pisala kolumnu za Blic News pitali bi me često i sa razlogom, kolikom broju ljudi se ti tačno obraćaš? Ko razume tvoje aluzije?  Dok sam radila za ICG Džemo me je savetovao kako se treba i ne treba obući za emisije, tipa ništa na štraftice vodoravne i to. To mi je svo stečeno znanje. Ako i imam dilemu, vidim kako najavljivačice na CNN, tako i ja. Imam problema i sa držanjem jezika ( prstiju) pod civilnom kontrolom. Ponekad. Spočitavla sam i “našima” kad sam mislila da treba, pogotovu kad se latimo njihovog oružija koje i sami kritikujemo,  protiv njih….Sve u svemu …začin C.  Da stvar bude još gora, ja sam i dalje ubeđenja da imam više toga da kažem nego  neki MC ( medijski korektni). In Blog I Trust. Daleko sam, dakle, dogurala što se ličnog brendiga tiče, al imam stav.  A nešto i znam o položaju država u međunarodnoj zajednici.  

Moj drug Uroš je još onomad predlagao da se sve pare od zajma za Srbiju ulože i da se Zvezdi kupi Van Basten. Imao je moju punu podršku. Da se ja pitam, Srbiju bi eventualno iz anonimnosti mogao da izvuče Stepehen Colbert. U međuvremenu-ukopavanje na sve strane.

Gledala sam i sinoć Utisak nedelje.  Tasovac. Milenković. Marković. Nije mi jasno zašto neko ko je, trenutno, indisponiran, dođe u talk shaw. Nisam nizašta, a nemam ni neku ideju trenutno. Znam da to nije OK, al ne znam trenutno ni šta treba.  Tu vrstu bunta više ne kapiram.

 

Ne kapiram ni neke druge vrste bunta. Mislim da je u javnom životu vrlo bitno biti dosledan i komentarisati samo javni nastup  oponenata ili drugih učesnika, ništa fizički izgled, privatne teme etc. Al kad dođe do brendiga, e pa onda imam dilemu i pravo da se nešto ne osećam  OK  da me brendira u zdrav mozak neko sa onakvim stajlingom. Još da kaže, hello, do kraja emisije ćete biti skroz sretni da živite ovde, garantujem vam.

 

No top mi je bio Marković koji je rekao Milenkovićki tipa vi ste skroz profi napravili ste od lošeg ( LDP) proizvoda pitu! Hello. Taj će da me brendira, neko kome je građanska SRbija, tolerancija, saradnja sa Hagom, suočavanje sa prošlošću, evropeizacija Srbije loš proizvod! Jel taj brendira Srbiju – nas 240 000 ili šta?  Ne putujem mnogo, al komuniciram sa ljudima. I motam se po prijemima.  Posao mi takav. Pa Čeda i LDP su jedini brend na kome nam zavide ( region)  i/ili koji smatraju OK ( MZ) . Plus Šutanovac i Ponoš, trenutno.  

 

Dakle, poštovani savetu  evo kako draga saveta blogerka JM ( eks LW, propao brend- ;)vidi vaš zadatak u bliskoj budućnosti:

 

1.Locirajte Ratka Mladića i Co, i isporučite nadležnima čim prije. Nagradu dajte u humnitarne svrhe.

2.Zalegnite svom snagom na rešavanje  pitanja pogibije vojnika u Topčideru i    Leskovicu. Pomozite porodicama pobijenih.

3. Ukažite poštu pobijenima i strpanim u masovnu grobnicu u Batajnici. Naterajte celu vladu da uradi isto.

4. Utičite da se formira ustavni sud.

5.Razotkrite političku pozadinu ubistva premijera Đinđića.

6.Sklonite Aleksandra Simića.

7.Naučite Aligrudića  PR. Objasnite mu da je DS argument da izbori budu održani kao primer demokratičnosti koji ide u prilog pregovorima o Kosovu   itekako stoji.

8.Utičite na vladu de se odrekne Velimira Ilića.

9.Pobrinite se da se u Srbiji ukine partitokratija i feudalizacija svih institucija.

10.Ne dopustite da pitanje Kosova uspori regionaln u saradnju i evropske integracije.

 

Ostalo ostavite slobodnom tržištu ( koje bi mogli da definišete ) i holivudskoj produkciji. Dok ne budemo u nekom filmu PC i protiv Iranaca, džaba krečimo.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Black Adder Black Adder 12:23 29.10.2007

Tačno

Biće to još samo jedno uludo bacanje para da se nekim "građanima" zamažu oči kako eto Srbija ima potencijala da se pokaže u dobrom svetlu. A ceo svet će videti Srbiju kao i do sada ako se gore pomenuti činioci ne promene - Jadnu i bednu....
Pa smešno je samo videti ljude koji pretstavljaju Savet za promociju Srbije. Sve sami "stručnjaci". Ali to je još i najmanji problem.
Poenta je da je to još jedna potpuno besmislena i loše koordinisana ideja koja neće imati apsolutno nikakvih opipiljivih rezultata.

A pro po teme za dečji rad: Volim Srbiju zato što je to jedina zemlja u kojoj svaka glupost može da postane kolektivna istina, a svaka budala da postane stručnjak i analitičar.
pufna pufna 12:50 29.10.2007

bes na njihovu obest

a meni nista nije jasno- sta je taj savet? Savet sionskih mudraca koji ce da brine nad svetlim putem Srbije? Kakva je to idiotarija?
Plus kad sam ih cula ( mislim na tu dvojicu kreatura- ok jedan je dobro svirao dok je to zeleo, drugi je razbio Kviskoteku i na tome kao da su stali) kako plasiraju jeftinu demagogiju doslo mi je da &^%$#$^&* ovu kutiju.
Jedan ce da resi problem, a ne on ce delegirati nekog da resi problem diskrapancije izmedju napustene dece i roditelja koji bi da usvajaju i broja dece koja finalano budu usvojena, a drugi se dodvorava Nadezdi govoreci joj da je guru marketinga cim je od govna napravila pitu.
kakac cinizam! Pazi od govna pitu?!
A ovom je brendiranje Srbije resavanje ogromnog problema dece za cije bi resavanje prethodno trebao da reorganizuje celo ministarstvo. Groteskno!
Tako male perice zamisljaju ulogu premijera i predsednika.

Ja mislim da je kod nas na sceni antikomunisticki komunizam, iste su manipulacije, samo je obrazlozenje- forma antikomunisticka. To je sistem upravljanja masama, gde se podgreva kolektivizam , formiraju se te procedure - ja cu da resim, ja cu da dam. I postoji ta personifikacija institucija ,koja je uvek postojala kod nas, a u poslednje vreme narocito. Prosto u javnim nastupima imas te spasilacke odrede koji idu pred izbore i pricaju da ce oni nesto da rese, a niko ih nista posle ne pita - kratko je pamcenje.
I sad prosecan gradjanin zeli da veruje da neko resava njegove probleme, veruje u kazan drzavni a pokazalo se da je najbolje onom koji je blizu kazana, najbolje je onom ko deli. I sad mi treba onako servilno da dolazimo po svoju porciju.Taj model drustva koji ima svoje limite, oni nama zele.A sto je nivo corbe sve nizi i nizi, a red ovih koji zele da im se uspe sve veci i veci, na to niko ne misli.
Sa ovakvom ''inteligencijom'' ( ovaj kvazi savet) Sribija je pred velikom opasnoscu. Da li postoji odgovornost pred buducnoscu?

p.s. nadezda i njen outfit- su poruka da postena inteligencija nema vise para za outfit, jer su ONI pokrali nase pare.

Jelena Milić Jelena Milić 13:15 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

mislila sam na stajling tasovca.

njen, pa pun mi je kufer i te vrse markentinga. mislim da u srbiji ima sasvim pametnih i inteligentnih koji na ok nacin zaradjuju...ovo mi vise lici na izgovor za nekompetitivnost u novonastalim uslovima
pufna pufna 13:39 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

zena je malo govorila, ali to sto je rekla je zasenilo sve sto je Olja pokusala da plasira . Bilo je sasvim dovoljno sto je pomenula ljubav prema guci i cupkanje pred Cecom ali u takvom kontekstu da ispliva sva malogradjanstina Oljina na povrsinu i sve ulickano primitivno sto ona poslednjih godina plasira kroz svoje utiske.
Narocito mi se dopalo ono oko distinkcije ''samo manastiri'' i ''manastiri'' ( oljina verzija). Zena je bila porazena gluposcu i demagogijom koja se sipala sa svih strana. istoricar sa svojim pricama tipa evo vi nam dajte pravac i smernice, a sizofreni muzicar sa stavom meni je lepo, bice i vama.
Ne znam da li je Nadezda nekompetitivna ili ne, ali znam da ima bransi gde nije moguce samo uz kompetitivnost nesto uciniti, kao sto verujem da neki inteletkualc ipostavljaju pitanje, ''a zasto da to radim za njih''. Pred naletom primitivizma neko opstane a neko se povuce. Ne osudjujem one koji se povuku, njima je dovoljno lose sto su tako uradili, jer nije materijalni uspeh jedina vrednost.
LemonPie LemonPie 14:59 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

Jelena Milić
mislila sam na stajling tasovca.njen, pa pun mi je kufer i te vrse markentinga. mislim da u srbiji ima sasvim pametnih i inteligentnih koji na ok nacin zaradjuju...ovo mi vise lici na izgovor za nekompetitivnost u novonastalim uslovima


iako mi je tesko da ozbiljno shvatim nekoga sa onakvom frizurom ipak mu skidam kapu sto je od BG filharmonije zaista napravio brend u proteklih nekoliko godina

a mnogo veci problem imam sa stajlingom g-dje Milenkovic, ciju sam kolumnu u Vremenu obozavala, a sve do sinoc nisam znala kako izgleda... ako neko ko je pozvan kao marketinski teoreticar i prakticar dodje u udarnu TV emisiju u prevelikoj (muskoj?) kosulji, sa polumasnom i ocito neocesljanom kosom, podocnjacima i mrzovoljnim stavom, onda zaista imam problem da ozbiljno shvatim to sto ta osoba ima da kaze o marketingu i promovisanju bilo cega... pa valjda prvo upristojis sebe pre nego sto krenes drugome da spocitavas?!
LemonPie LemonPie 15:04 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

Bilo je sasvim dovoljno sto je pomenula ljubav prema guci i cupkanje pred Cecom


pa to je jedino sto je vrtela celo vece. zasto je uopste dosla, kad je vec mrzelo da prica? to mi uopste nije jasno...

sizofreni muzicar


a Vi to imate uvid u njegov medicinski karton? pa, mozete valjda izraziti neslaganje sa necijim stavom i bez ovakvih glupavih uvreda...

ima bransi gde nije moguce samo uz kompetitivnost nesto uciniti


bas je to lepo kad covek ima izgovore za sopstvene neuspehe, zar ne?
antioksidant antioksidant 15:27 29.10.2007

@jelena milic

njen, pa pun mi je kufer i te vrse markentinga. mislim da u srbiji ima sasvim pametnih i inteligentnih koji na ok nacin zaradjuju...ovo mi vise lici na izgovor za nekompetitivnost u novonastalim uslovima
O ''kompetitivnosti gospodje Nadezde M. u novonastalim uslovima'' bi se mogli sporiti (cak joj i Predrag Markovic priznaje neku sposobnost u razvlacenju pita) i sumnjam da njen stajling ima veze sa tim koliko ona zaradjuje (mada to nije Vasa teza, nastavljate se na pufnin komentar kao da ga prihvatate).

Da mi je vise stalo do gledanja, uvek bih radije kao gosta zeleo Milku Forcan. S obzirom da sam zeleo da slusam, drago mi je sto sam cuo gospodju Milenkovic.

I da - nisam video previse izgovora sinoc. Gospodja MIlenkovic je prenela neku poruku. Ja sam je prihvatio. I ne vidim razlog da moramo glumiti optimizam samo zato sto smo gosti u nekoj emisiji.
pufna pufna 16:10 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

sizofreno je ono sto je Tasovac pricao a i stajling mu je neuspeli plasman boemstine.
Covek je uspesno ''prodao'' srpskim malogradjanima svoju diplomu, doveo dobrog dirigenta i dobio pare kakve do tada nije dobila filharmonije i to iz budzeta koji nije predvidjen za to, tacnije od Dinkica.
Ali, neka. Iako nije bilo po protokolu nesto je uradio. Pouzdano znam neke ljude koji su to isto mogli da urade da su imali situaciju da se za njih izdvoje takva sredstva,ali posto je u Srbiji postala moda da ti se daju pare a ti nista ne uradis onda je ovo dovoljno dobro.
Medjutim moze on biti i Donald Tramp ono sto je pricao sinoc je bilo politikanski i besuvislo, i najvecem naivku jasno da je neizvodjljivo, te da su oni tamo da bi strbnuli jos po nesto za sopstvenu promociju i sta li jos...

Dalje o vrsti kapitalizma kroz koji mi nekriticki prolazimo ne zelim ni da diskutujem sa nekim koji izvrce ili zaboravlja da sem sto ima pametnih koji naravno da dobro i to s punim pravom, zaradjuju ima i onih koji zbog ljudi koji s ne znam cijim pravom drze zemlju u vakumu , to ne mogu. Pa ne zelite valjda da vam sad nabrajam profesije koje zbog drzavnog javasluka stradaju. Nije sve na prodaju.
pufna pufna 16:11 29.10.2007

Re: @jelena milic


I da - nisam video previse izgovora sinoc. Gospodja MIlenkovic je prenela neku poruku. Ja sam je prihvatio. I ne vidim razlog da moramo glumiti optimizam samo zato sto smo gosti u nekoj emisiji




narocito posle onog sto su joj sagovornici plasirali i nije bilo mesta za optimizam.
Jelena Milić Jelena Milić 16:39 29.10.2007

Re: @jelena milic

samo da se razumemo,
ja ne kritikujem ni na koji nacin pesimizam nekog ko zivi u srbiji. niti kritikujem nacin oblacenja generalno. tezu o looku i intelektualcima ste izneli vi, ja samo kazem da znam ljude koji uspesno to spajaju.

LemonPie LemonPie 16:39 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest

pufna
... profesije zbog drzavnog javasluka stradaju...


koliko se secam, o Nadezdi Milenkovic i marketingu je rec... stvarno ne znam kako se marketing moze svrstati u takve profesije koje Vi pominjete... a ako uopstavate uopstavanja radi, onda ne bih da se raspravljam s Vama...

ta Vasa ogorcenost i mrzovoljnost i trazenje krivca u nekom apstraktnom drugom je vrlo neoriginalna pojava u Srbiji danas...
Jelena Milić Jelena Milić 16:55 29.10.2007

to antioksidant

p.s. nadezda i njen outfit- su poruka da postena inteligencija nema vise para za outfit, jer su ONI pokrali nase pare
. rece pufna



videti odgovor dat pufni. ona je spomenula vezu look inteligencija postena. ja sam samo rekal da to nije nespojivo.

pozz
jaksa scekic jaksa scekic 17:31 29.10.2007

Re: to antioksidant



Davno,davno jos dok je Djindjic bio premijer padne napamet vladi Srbije da napravi slican savet.Koordinator bio M.Crnobrnja.Sastajali se mi nekoliko puta,(bilo i stranaca),i tad kao i sad sustina je bila-Nema boljeg brenda Srbije nego normalan zivot ovde.A,normalni zivot podrazumeva nestajanje svih ovih tacaka koje su nabrojane.Kad tih tacaka vise ne bude bilo,onda moze da se brendira Srbija.Ovako,Exit,Guca,Filhramonija,Sarganska osmica,....sve je u senci ovih tacaka.
pufna pufna 20:20 29.10.2007

Re: bes na njihovu obest -lemon p.

sve ovo sto napadas mene je blago receno pucanj u prazno. Ja nisam za opsti stav mrzovoljnost i ne zastupam ga, nisam za defetizam i takodje ga ne zastupam, ali u toj emisiji o kojoj pricamo mislim da je i jedna marketinska Nadezda mozda, imala pravo da bude mrzovoljna i da joj je svega preko glave.
1) zato sto niko nije robot da perfektno sljaka i da svaki put moze biti na visini zadatka- to se odnosi na njen nastup koji je bio na 30 obrtaja ali i takav je bio mnogo, mnogo suvisliji ( odnosi se na ono sto je izreceno, a ne na grimase i broj kosulje) od njene okoline koja se eto sjajno osecala
2) zato sto nam je situacija u kojoj se nalazimo jako ( po meni) losa sa izgledima da ce tako ostati i eto ja mislim ( uprkos tome sto nisam apstinent i ne uopstavam stvari) da razloga za veselje nema. Ali to sto sam ja iznela nije uopste u koliziji sa akcijom i glagolom ciniti.
tako da lemonpie nemoj mi, molim te lepiti etikete i nemoj izvoditi zakljucke o necijoj ''perosnality'' .
A to o cemu je rec ili nije odlucuje svako od nas koji pise svoj post. Ja marketing ne svrstavam ugrozene profesije, ali ih ima... a ona je imala pravo da sa svojim stajlingom da neku poruku, dal sveopsteg stanja, ili cega . Ako je uopste to u pitanju. Tako da je bezveze se i za tu moju recenicu toliko kaciti. Nije to nikakva teza, vec slobodna asocijacija.
pufna pufna 12:52 29.10.2007

jos ovo

9.Pobrinite se da se u Srbiji ukine partitokratija i feudalizacija svih institucija.






Gde su institucije kad svi prete svima, sudije prete ministrima, ministri sudijama, policajci vladi, svi jedni drugima prete. Institucije nisu ni blizu tome da budu uspostavljene, ne mogu se institucije uspostaviti dekretom.
NoSurrender NoSurrender 12:58 29.10.2007

Pozdrav!

Potpuno se slažem sa vama, za svaku od 10 tačaka, ali to što Vi njima spočitavate predstavlja suštinu Dss politike.Partitokratija, negiranje zločina,devastacija institucija,negativna selekcija...to je sve što smo od ove(kao i prethodne) Vlade dobili, a to možemo očekivati i u budućnosti.Njih ne vredi savetovati, niti se zavaravati iluzijom da se oni mogu prizvati pameti, već treba zapeti da se što pre pošalju u političku penziju( a oni koji su to zaslužili i na neko drugo mesto).
Što se tiče N.Milenković, koju btw jako cenim, delim vaše razočarenje.Delovala je ,čak i meni dobronamernom, veoma konfuzno, smoreno i bez ideje šta bi suštinski i argumentovano zamerila vajnim "ekspertima"za brendiranje Srbije.Ruku na srce, ni njih dvojica se nisu baš proslavili u argumentaciji.'Ajde, Tasovac je bar pokušavao da sve svede na potrebu pozitivnog stava i novog patriotizma, ali Marković mi je izgledao kao sitni partijski činovnik koji se upinje da u lepu ambalažu upakuje praznu kutiju.
benevolent benevolent 13:35 29.10.2007

наши зада(т)ци у будућности

11. Маргинализовати Лихт , Кандић, Ковачевић-Вучо и остале НВО.
12. Спутавати тајкуне Карић, Мишковић, Костић, Беко, Дракулић, Лазаревић, Ранковић, Наранџић
13. Затворити Амстердамца, Драшковића, Суботића,
14. Спречити већ затворене Крушевљанина, Зарубицу, итд, да са робије инвестирају прљав новац
15. Заштићеним сведоцима Багзију, Бухи, Мутавом онемогућити да развијају послове прљавим новцем

Додајте још предлога
benevolent benevolent 13:51 29.10.2007

ПРОБНА МАРКА

Најсветлија Мишковићева пробна марка Форца Милка, доживела је, напокон заслужени пораз. Она је срамота за делатности оглашавања и односа са јавношћу. Како је на силу, преко свога поочима, ступила на ову сцену, ред је да полако почне да одлази.
apatrid apatrid 14:34 29.10.2007

pa...

Ostalo ostavite slobodnom tržištu ( koje bi mogli da definišete ) i holivudskoj produkciji. Dok ne budemo u nekom filmu PC i protiv Iranaca, džaba krečimo.


mahom džabe krečite.
Djole Djole 14:46 29.10.2007

Krecenje

Ostalo ostavite slobodnom tržištu ( koje bi mogli da definišete ) i holivudskoj produkciji. Dok ne budemo u nekom filmu PC i protiv Iranaca, džaba krečimo.

Ovo za slobodno trziste mi je jasno, ali ovo za Iran, sto bi se mi tu nesto javljali, to mu dodje ko sa one slike kad sam bio klinac - idu mis i slon i mis kaze "Ala tutnjimo!"
Jelena Milić Jelena Milić 16:37 29.10.2007

mis i slom

djole,
htedoh reci da ima stvari koje od nas ne zavise. ili zavise :))

brendu srbija bi pomoglo da budemo pozitivni junaci u nekom holivudskom blokbasteru, protiv recimo iranaca, sirijaca ili severnokorejanaca vise nego .....


МАРШАЛ ЖУКОВ МАРШАЛ ЖУКОВ 17:04 29.10.2007

Re: mis i slom

Jelena Milić
djole,
htedoh reci da ima stvari koje od nas ne zavise. ili zavise :))

brendu srbija bi pomoglo da budemo pozitivni junaci u nekom holivudskom blokbasteru, protiv recimo iranaca, sirijaca ili severnokorejanaca vise nego .....




мислим да би било боље да се сними филм како неки Србин шпијун са ових простора одлази у Ирак пре почетка агресије и тамо утврди да нема никаквог оружја за масовна уништавања, иако је послат да донесе другачије извештаје.

Бар би филм имао истиниту подлогу.

Осим ако истина не зависи од тога ко је изговорио (Медлин Олбрајт, на пример).
adam weisphaut adam weisphaut 18:02 29.10.2007

Re: mis i slom



мислим да би било боље да се сними филм како неки Србин шпијун са ових простора одлази у Ирак пре почетка агресије и тамо утврди да нема никаквог оружја за масовна уништавања, иако је послат да донесе другачије извештаје.

Бар би филм имао истиниту подлогу.

Осим ако истина не зависи од тога ко је изговорио (Медлин Олбрајт, на пример).

Ti to o Veljku Kadijevicu Ali on nije bio pre nego tokom i dava je neke prilicno korisne informacije .
pidola pidola 17:02 29.10.2007

...


Gledala sam i sinoć Utisak nedelje. Tasovac. Milenković. Marković. Nije mi jasno zašto neko ko je, trenutno, indisponiran, dođe u talk shaw. Nisam nizašta, a nemam ni neku ideju trenutno. Znam da to nije OK, al ne znam trenutno ni šta treba. Tu vrstu bunta više ne kapiram.

a o kome ovo govoris?
onih deset tacaka koje si navela postovanom savetu,super,al zar ne mislis da je to posao vlade?

sto se tice saveta,pozitivno brendiranje srbije,to je samo zamlacivanje gradjana,jos jedno u nizu.
Jelena Milić Jelena Milić 09:35 30.10.2007

to pidola--posao za vladu

naravno da je posao za vladu. normalnu, a ne ovu nasu. ...to je vise sarkasticno upuceno savetu, cisto da se prisete i priupitaju gde su krenuli, sta oce da brendiraju!!!
blackbox blackbox 17:07 29.10.2007

PRobna marka Srbija

Što manje ratova što više satova!"

To važi za Švajcarsku a kod nas bi se pre reklo "Što luđi seljak to krupniji krompir".
Bravo Jelena, tekst vam je odličan a zadaci za blisku , i dalju, budućnost dobro osmišljeni.
Tome bih dodao i sledeće:
11. Da vlada Srbije prestane da nas svađa sa susedima i svetom;
12. Pobrinite se da se Srbija razvija kao demokratska a ne verska država;
13. Prestanite da nam pod patriotizmom i , navodno, nacionalnim interesima prodajete primitivizam, nacionalizam, klerikalizam i zatvaranje očiju pred zločinima koji celi narod stavljaju na stub srama;
14. Pokažite konačno vidljive rezultate obračuna sa kriminalom;
15. Počnite da nam pričate šta hoćete, i kako, a nemojte nas zamajavati onim što nećete;
16. Dogovorite se ko vlada vladom, i pobrinite se da vlada vlada državom
;
Ako neko misli da će dizanjem tri prsta i galamom da je Srbin promovisati Srbiju, vara se. U normalnom svetu,a svet je normalan, se podrazumeva da je svako pripadnik nekog naroda, rase i pola, kao i da je poreklom ili živi u nekoj državi. Stalno i napadno isticanje tih odrednica nema nikakvog, osim glupog efekta. Ali, ako neko , pojedinac ili država,postiže vrhunske rezultate, čini nešto izuzetno, kulturno, pristojno, neagresivno, svako će kroz zapažanje tih rezultata pokazati i divljenje i poštovanje za one koji to rade.
Prema tome, treba prvo nešto uraditi i raditi, tako da rezultati sami sebe brendiraju.
Ovako kako nam se ponašaju političke elite,poslanici,vlada, pa stalno potezanje potrebe da se ispravlja istorija, pokušaji da eskiviramo prihvaćene međunarodne obaveze, negiranje bilo kakve sopstvene odgovornosti, optuživanje svih i svakoga za zavere, neće nam pomoći.
Tu nam ne vrede ni kokusi, ni hokus pokusi, ni agencije, ni navodni lobiji koje ima svaka partija i troše ogromne pare poreskih obaveznika.
Da li je neko postavio pitanje ko je kriv za onaj promašeni spot sa rumunskim manastirom, koliko je koštalo i da li je neko nadoknadio štetu.
Prema tome, Srbija mora prvo sama da rasčisti sa svim onim što nije valjalo i što ne valja, i to će biti prvi pozitivan korak.Mora se prvo kod sebe pokazati u dobrom svetlu, da bi tek onda mogla i drugima.
Ako se ,po mnogo čemu,Srbija brzo vraća na početak 90-ih, neće man pomoći lepo upakovana boca šljivovice .
Što se tiče Šutanovca i Ponoša, posebno ovog drugog,oni su već optuženi da su izdajnici i strani plaćenici. Verovatno će tek da se okome na njih jer nisu neutralni od zdravog razuma, iako neki hoće da nam država bude neutralna . Samo ne znaju protiv koga neutralna ili malo neutralnija, a niko nas u vezi toga nije pitao.Mogli su proglasiti i da nećemo da budemo članice G 8.
Najgora je varijanta kad sami sebe brendiramo glupostima, tu pomoći nema.
sentinel26 sentinel26 19:00 29.10.2007

Re: PRobna marka Srbija

Da dodam i ja neki amandman.
Na primjer:

Što manje ratova, što više svatova,
ili
Nećemo više u ratove, hoćemo u svatove.

Ali bez pucanja molim, jer poslije svakog pucanja uzvijek bude plakanja.

Za ovo postoji i jedan prethodni uslov, a to je:
- 17) Oduzeti od gradjana i vojnih lica svo naoružanje koje ne spada u tzv. lično naoružanje.

Dopuniti Krivični zakon i :

- 18) Svako posedovanje bilo kojeg oružja i ekplozivnih naprava bez dozvole proglasiti krivičnim delom terorizma.

Ovo (17 i 18) je potrebno (mislim i neophodno) i zbog prijema u vizni režim.

P.S.- Šutanovac i Ponoš pominju NATO standarde a dozvolili su (ili odobrili) da vojna policija protivzakonito vrši iseljenje jedne porodice iz stana. Zna se čiji je to bio posao.
Oni još ne "znaju" šta su to standardi i šta je to "civilna kontrola" vojske.
Istina još su mladi, možda će i naučiti (jednog dana).



-petar- -petar- 22:55 29.10.2007

ah da, brendiranje


Ma to je farsa! I nije stvar u tome da je ideja sama po sebi losa, vec sto neko rece, da te odluke agencije nikoga ni na sta ne obavezuju. Da je neko ozbiljno hteo da se pozabavi brendiranjem, taj savet je morao da ima ingerencije i budzet predvidjen da se projekat sprovede do kraja, a odluke saveta bi trebalo da budu obavezujuce...

Ovako to ama bas nicemu nece sluziti, jedino sto ce se neki novac straciti zali Boze kako i na sta.

Sto se mene tice, brendiranje Srbije bi trebalo da pocne od cistih klozeta. Kad postignemo cistocu klozeta po vidjenijim mestima takvu da se prosecni gost iz Evrope ne sablazni, sve ostalo cemo lako resiti. Ja bih, da sam clan saveta, insistirao SAMO NA OVOME, tj. da ceo projekat bude samo na to usmeren... ))

Mada, moze se stvar, naravno postaviti i drugacije: ipak su prljavi klozeti nas specifikum, i to je, 100 mu gromova, neki 'brend'...
Dr M Dr M 08:20 30.10.2007

Re: ah da, brendiranje


"...brendiranje Srbije bi trebalo da pocne od cistih klozeta".

Ih, bre petre, Vi poceli od najtezeg:))
bladerunner bladerunner 10:30 30.10.2007

Slazem se

Petrom. Ne shvatam sta moze da uradi taj savet ukoliko nema budzet i njegove odluke nisu obavezujuce ? Da da savet sta treba uraditi ili kako plasirati novu sliku o srbiji ili proizvodima ili mozda odredjenoj kompaniji koja treba da izadje na berzu? Sto je sve ok da se razumemo nemam nista protiv. Samo sto svi imamo ideje i znamo sta bi trebalo samo ne mozemo da ih izvedemo jer nema para u budzetu kao po obicaju jer neko tamo odredjuje prioritete ko ocigledno misli da je dovoljno imati samo savet da se promeni slika shity Srbije ( a prioriteti su zidanje jos jedne crkve - sto opet nemam nista protiv ali...). Evo Petar bi krenuo od klozeta i svi bi krenuli od nekud ...Samo zamislite vi sa tom genijalnom idejom da bi se zamenila i jedna wc solja potrebna je lova a ne savet vaseg Saveta .
zaista ne shvatam poentu postojanja saveta osim mozda da je potrebno nekom u predizbornoj kampanji da bi se zamazale oci manje pismenom stanovnistvu pa kao evo i ovo
kako god ...
od jutros ionako spavam jos uvek i cini mi se da mising the point somewhere
ali taj savet bez budzeta je glupost
dobar text jelena
Nebojsa Krivokuca Nebojsa Krivokuca 23:12 29.10.2007

("Kucaj opet ali nećeš uć')

Uz svo poštovanje, ovo se u Srbiji zove "pravljenje računa bez krčmara"...

Da je, za početak, postavljeno pitanje: "Šta je to proces bredinga/brendiranja?" barem troje od četvoro prisutnih u studiju ne bi znali da odgovore na isto.

Ukratko:

"Brending je aktivnost postavljanja neke ideje (robe ili usluge) na informacionu mrežu sveta, kao i permanentan menadžment te aktivnosti." (reče Jovan Jelovac, kratko i jasno, "Prestup" od pre par meseci). U skladu sa tim, da je bilo malo pažnje i malo više publike na sjajnom predavanju Sajmona Anholta tokom Brand Fair-a III pre nekoliko meseci, naučili bi sledeće: najjasnije informacije koje Srbija emituje u proteklih 15-20 godina su rat i genocid. Kada budemo bili kadri da generišemo ideju (proizvod ili uslugu) koja će biti SNAŽNIJA od rata i genocida, možemo da računamo sa laganom promenom percepcije Srbije u svetu.

Maline, Guča, "Zašto volim da živim u Srbiji", spot na CNN-u, čak ni EXIT nisu informacije/ideje koje mogu da tek tako pospreme lom koji smo pravili u proteklom periodu. Nadežda Milenković je na dosta pitkijem srpskom jeziku bila dosta bliska tome, ako se ne varam.

Sinoć je, dakle, jedan izjavio da "su imali inicijativu" da deca pišu na temu "Zašto volim da živim u Srbiji?" (tema postavljena tako da je svako neslaganje sa istom automatski "zlomisao" (Dž.Orvel), drugi želi da dovuče u Srbiju "više turista" (nadam se da će me transkript emisije ubediti da sam pogrešno čuo).

Za njih pravimo ovaj spisak želja? Ako je spisak pak samo literarna forma kojom želimo da saopštimo šta je put, ok, potpisujem.
-petar- -petar- 23:26 29.10.2007

Nadežda Milenković

Mozda me utisak vara, ali cini mi se da je Nadezdu slabo ko razumeo, pocevsi od voditeljke koja je uporno insistirala da sprovede svoja pitanja... A jedino je ona ustvari govorila o problemu;
Ni Tasovac nije bio los (uprkos frizuri), delovao je dosta razumno, tj. kao neko ko ima zdrav rezon. Markovic je bio nebulozan celo vece, ranije mi je bio Ok, ne znam sta se to sa njim dogodilo??

By the way, cenim da je to show od njihovih sednica saveta, oni tamo treba nesto da rade, a kladim se da im nisu jasno ni rekli sta je tacno njihov zadatak, haha... Tj. verovatno imaju neku polurecenicu, tj. neku sintagmu kao 'brendiranje Srbije', 'public outreach', ili sta god, pa ajde ti sad radi na problemu koji glasi: "Sta je brze ili vrabac?"
Jelena Milić Jelena Milić 09:31 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

mislim i dalje da je bila indisponirana. pesimizam je jedno, to je ok, ali onolika mrzovolja i nezainteresovanost za temu su ipak cudni. i za emisiju kao takvu. zasto je onda dosla?
Jelena Milić Jelena Milić 09:33 30.10.2007

Re: ("Kucaj opet ali nećeš uć')

na zalost, culi ste sasvim kako je receno, sto se planova saveta tice.

da nadezda je imala ideju ali nije imala volje da je bolje podeli sa gledaocima. steta.
antioksidant antioksidant 09:56 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

Jelena Milić
mislim i dalje da je bila indisponirana. pesimizam je jedno, to je ok, ali onolika mrzovolja i nezainteresovanost za temu su ipak cudni. i za emisiju kao takvu. zasto je onda dosla?

Ne pesimizam nego rezigniranost. i to je verovatno bio pravi odgovor na agresivni optimizam voditeljke tipa: ''Hajde u 2 recenice zasto volim da zivim u Srbiji, a odgovore tipa ''Volim da zivim u Srbiji a ne ovakvoj Srbiji'' ne priznajem''. Druga opcija je bila da se prikljuci talasu koji je pokusavala da stvori Olja Beckovic.

Poenta Saveta a ujedno i poenta Oljine emisije je (moj utisak, mozda pogresan, verovatno tacan ali moj ) da je stanje u Srbiji OK, samo ga treba bolje promovisati. Mi u stvari ne vidimo da je sada lepse nego sto je ikada bilo. Cak nam se i ovde plasira(la) ta prica (isti tekst se pojavio i u NINu od istog autora). I meni je to legitimno. To ja zovem predizbornim ponasanjem, i to onih politickih subjekata koji zele da ''preuzmu odgovornost''.

Ali ako cujem takvu pricu, nemojte ocekivati od mene da joj verujem, a posto sam je cuo hiljadu puta do sada - dopustite i da budem rezigniran.

A Olji preporucujem da sledeci put zove nekog lepse obucenog, lepse nasmejanog - a ton cemo iskljuciti pa nije ni bitno sta i kako ce se govoriti. Na taj nacin ce veci broj gledalaca biti zadovoljen.

I za kraj:

Nije mi jasno zašto neko ko je, trenutno, indisponiran, dođe u talk shaw. Nisam nizašta, a nemam ni neku ideju trenutno. Znam da to nije OK, al ne znam trenutno ni šta treba.


Nije indisponiran. NIsam nizasta sto mi se nudi u emisiji. Imam ideju, ali nemam pojma kako da je plasiram ljudima, jer svi gledaju moju kosulju i kosu. Znam sta mi treba ali i znam da je jako tesko ljudima otvoriti oci da shvate da ovo sto im se nudi danas, kosta jako puno i donosi jako malo. Samo je sada lepo nasminkano. A svi gledaju moju kosulju. I kosu
Jelena Milić Jelena Milić 10:06 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

to antioksidant jos jednom...ja nisam spomenula kosu i kosulju nadezde milenkovic ni jednom.
antioksidant antioksidant 10:27 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

pufna nadezda i njen outfit- su poruka da postena inteligencija nema vise para za outfit, jer su ONI pokrali nase pare.

jelena pa pun mi je kufer i te vrse markentinga. ...............ovo mi vise lici na izgovor za nekompetitivnost u novonastalim uslovima

niste spomenuli, ali imate stav o njenom stilu (marketingu).

I jos nesto o stilu (ovoga puta ne modnom) - nisu svi u stanju (a ni u zelji) da neprekidno deluju fajterski. Svadje je dosta. Cisto ljudsko osecanje je REZIGNACIJA. Cisto ljudski je pitati se STA JA DA VAM KAZEM NA TAKVO PITANJE (posto ste culi - ''Hajde u dve recenice - Zasto volim da zivim u Srbiji, al' sa osmehom''? Cisto ljudski je osetati se SLOMLJENO kada treba da ucestvujes u razgovoru tipa ''U Srbiji ima 2 000 dece bez roditelja i 3 000 roditelja koji zele da usvoje decu - hajde da Srbija bude prva zemlja u svetu koja nema decu bez roditeljskog staranja''. Sta reci na takvu glupost. Ako kazes bilo sta - ti mrzis decu. Pa cak i ako kazes da se time nastavlja trend konstantne zamene teza. Pa cak i ako kazes da nikako ne razumes kako je takva stvar povezana sa BRENDOM bilo cega pa cak i Srbije. Pa cak i ako kazes da nisi siguran ali pretpostavljas, da ta stvar nije bas toliko jednostavna (kao spajanje 2000 dece sa 3000 roditeljskih parova) i da verovatno postoji jos neki razlog osim loseg brenda Srbije sto ne postoji ni jedna zemlja na svetu bez nezbrinute dece. Mozda je najpametnije rezignirano odcutati i na taj nacin poslati poruku koja govori sve to. Pa ko cuje - cuje. Ko se zacudi sto je neko indisponiran dosao uemisiju - neka se cudi.

I Jelena - ti u principu pricas istu pricu kao i Nadezda. Sredi proizvod. Vestacko pravljenje brenda moze koristiti nekim ljudima na licnoj promociji, moze znaciti neku kolicinu para potrosenih na neke projekte, ali u principu nema smisla ako se ne sredi ''proizvod''.
Jelena Milić Jelena Milić 11:16 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

moj komentar se odnosio na stav pufne...ne nadezde milenkovic, jer za njega nemam osnova-infoa da bi mogla tako nesto da kazem

sto se indisponiranosti tice, nije u pitanju odnos prema jednom pitanju.l..no to je samo moj utisak!
antioksidant antioksidant 13:35 30.10.2007

Re: Nadežda Milenković

ok
pozz
antioksidant antioksidant 16:11 30.10.2007

samo mala dopuna

sto se indisponiranosti tice, nije u pitanju odnos prema jednom pitanju.l..no to je samo moj utisak!


to sto vise ljudi deli isti utisak nikako ne znaci da su u pravu

ovo je samo teorijsko naklapanje pa ne ocekujem pocetak nove rasprave

pozz
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 02:30 30.10.2007

Naš Prevashodni Zadatak ..!!


Treba da učinimo da Karla Del Ponte iz Beograda konačno jedanput ode zadovoljna !!







rayzippo rayzippo 08:08 30.10.2007

Re: Naš Prevashodni Zadatak ..!!

HA HA HA !!!!!
Jovana Tavcar Jovana Tavcar 08:33 30.10.2007

moj komentar

skroz dobro, jednostavno a istinito!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana