Iz štampe je izašlo treće izdanje izdanje knjige „Ale i bauci“ A. Peragraša (izdavač Dosije studio). Kao što je već rečeno u prvom delu, u pitanju je reprint posebnog primerka drugog izdanja (2002) koji je slučajno pronađen, pre nekoliko godina u lagumima beogradske tvrđave  i koji je po svemu sudeći pripadao jednom vampiru! U prilogu fotografija vampirovog boravišta, mesto nalaza knjige. Uz saglasnost A. Peragraša, ekskluzivno prenosim drugi deo donekle skraćenog predgovora:

3508a39.jpg 

 

Ovih dana iz štampe izlazi treće izdanje izdanje knjige „Ale i bauci“ A. Peragraša (izdavač Dosije studio). Ali kakvo! U pitanju je reprint posebnog primerka drugog izdanja (2002) koji je slučajno pronađen, pre nekoliko godina u lagumima beogradske tvrđave i koji je po svemu sudeći pripadao jednom vampiru! Knjiga je krcata vampirovim zabeleškama, komentarima, skicama, crtežima, isečcima iz novina, uzorcima tkiva (!), pismima... Uz saglasnost A. Peragraša, ekskluzivno prenosim (u dva nastavka) deo predgovora, donekle skraćenog, bez napomena i izvora.IMG%5D28b7m0j.jpg

 

Opština Stari grad je pre nekoliko nedelja pokrenula pohvalnu akciju: građanima su uz svoj časopis „Stari grad" podelili po jednu oveću zelenu kesu, u koje će ekološki savesni Starograđani sakupljati papirni, plastični i aluminijumski (onaj od konzervi) otpad, a te kese će iznositi određenih dana u naznačeno vreme ispred kuće. Kud ćeš lepše? „Neće to valjati" - veli moj skeptični komšija - „to je jedna budalaština, a budale su i oni koji u to veruju". Dabome, pakosno je ciljao na mene koji sam se upecao i odmah počeo da recikliram i da držim ekološke propovedi. Nažalost, ogorčeni komšija je bio pravu! No, pođimo redom.


 
2011-04-03 11:01:31
Ekologija

Ulica hrastova, epilog

kakapo RSS / 03.04.2011. u 12:01

2pqsxns.jpg

A onda su došle čike iz Zelenila, posekle drveće i objasnile deci, kucama, macama i vrapcima da je to tako moralo, pošto je drveće bilo staro i bolesno. Ali, napraviće im oni umesto drvoreda jedan lep, moderan, parking.
Važna napomena! Nije mi bilo ni na kraj pameti da se izrugujem jednoj sjajnoj, vedroj, lepo ilustrovanoj i optimističkoj dečijoj knjizi (http://blog.b92.net/text/17605/Hrastova-ulica%3A-2-april-svetski-dan-decije-knjige/). Naprotiv, parafrazirao sam crtež iz Ulice hrastova

 
2011-02-08 17:40:49
Društvo| Istorija| Politika

Novi stari grb

kakapo RSS / 08.02.2011. u 18:40

Znam da sam obećao nešto sasvim drugo, blog o knedlama, ali sve je više zabuna oko „novog" srpskog grba, pa sam smatrao da bi trebalo nešto da kažem o tome.

 
2011-01-26 13:28:37
Gastronauti| Nauka| Porodica

Kulinarski genom

kakapo RSS / 26.01.2011. u 14:28

„Ako si ustao, dođi da vidiš kako se prave đevreci" - bilo je prvo što sam jutros čuo. U kuhinji je stajala moja žena i razdragano vrtela prstenove testa oko kažiprsta - što je poduhvat kojim se do sada nije bavila - uprkos brojnim i uspešnim kulinarskim pregnućima. Na šporetu se već kuvala prva tura đevreka, a na mašini za sudove bila je otvorena knjiga s receptima. Upravo mi je ta knjiga privukla pažnju, iako sam je video nebrojeno puta. Naime, recepti su verovatno najstarija ljudska kulturna tvorevina, drevnija i od famoznih kamenih sekira. Čitava istorija Homo sapiensa, ali i naših starijih homindskih predaka, mogla bi se pročitati iz nekog imaginarnog džinovskog „kuvara", u kome bi - kao u nedavno pročitanom ljudskom genomu - bilo sačuvano svo kulinarsko znanje čovečanstva.

 

kakapo

kakapo
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  27.02.2010 VIP izbora:  12 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana