Ajd, evo ja ću*

Jelena Milić RSS / 07.02.2009. u 07:43

Svako od nas ima različit skup  kriterijuma  i polaznih repera na osnovu  kojih procenjuje u kom se pravcu  Srbija kreće. Kolektivni  društveni i politički akteri, takođe, na različite načine i iz različith perspektiva skuplju činjenice i utiske na osnovu kojih daju izjave i procene, pišu izveštaje ili daju predizborna obećanja. U blogosferi ili na forumima  teško je naći dva komentatora koji imaju zajednički stav o široj slici o situaciji u kojoj se Srbija nalazi, kuda se i zašto kreće, te  kuda bi po njima trebalo  da se kreće, kojom dinamikom i  po koju cenu.

 

Slušamo o reformama u pojedinim sektorima, o predlozima nacionalnih strategija za ovo i ono. Ako se ne sprovode ili ne sprovedu to je  zato što ih, trenutno, koče tvrdoglavi Holanđani i evropski parlamentarci koji “krše međunarodno pravo”. Juče su bili krivi neki drugi, sutra će biti neki novi. Nikad mi. Sad polako počinjemo da upijamo delove onoga što nam sa najviših mesta u državi poručuju, o tome šta se još, sad zbog nadolazeće svetske ekonomske krize, neće realizovati. Gurnuće se pod tepih mnogo  stvari za koje nam kriza nije ni povod nit će nam smetati da ih korigujemo. Od posledica korupcije, loših spoljnopolitičkih  poteza, partiske feudalizacije države, neralnih stavova, nedostatka hrabrosti za saopštavanje okolnosti i donošenje teških političkih odluka.

 Umnogome smo sami  krivi što nam se ovo dešava. Što trpimo i puštamo one koje smo mi izbrali da nas zamajavaju. U mojim očima nema mnogo  sažaljenja za Srbiju i njene građane. Umesto borbe protiv korupcije, mi gledamo kako i sami da se ugradimo. Nema se volje za dugoročnu sistemsku borbu i kolektivnu akciju. Na sceni nije individualizam već sebičnost iz koje se ne vidi da se pretežno radi u korist svoje ili štete svoje dece.

Životi tuđe dece su kod nas tek jeftini. A ne bi smeli da budu. Ako ni zbog čeg drugo i za početak, ako su nam već geni za solidarnost i kolektivno dobro zakržljali,  zato što tragedije koje su se nekima desile, za koje je  država odgovorna a za  koje niko godinama krivično ne odgovara, mogu da se ponove našoj.

Državni tužilac  Radovanović najavio je da će Tužilaštvo  ovih dana izaći sa nalazom o sudbini gardista nastradalih u Topčideru. Vrlo verovatno će se,  i po njegovoj najavi,  konačno potvrditi da je reč o ubistvima a ne samoubistvima. “Da nije bilo dokaza da su u pitanju ubistva, ti predmeti bili bi arhivirani, ali oni su živi i na njima se radi“.

To je tek prvi korak. I to samo za Topčider. A gde su Leskovac, Kopnena zona bezbednosti, i druga mesta koja većini nas ništa ne znače,  i pored apela roditelja koji ko Hamletov duh godinama tumaraju od predsednika države  do ministra odbrane, od ministra pravde do ministra policije. I dalje. Od jednog do drugog površnog novinara senzacionaliste, od jedne do druge nečim drugim okupirane nevladine organizacije. Gde je RTS, gde je Dragiša Mišović, gde su Košare. Šta nas tačno kao društvo sprečava da se više koncentrišemo, da ne dopustimo da nepravda, nekažnjivost i zaborav prevladaju. Da im kažemo STOP.

Ova mesta bar za mene nisu samo toponimi tragedija nečije dece na koja smo ravnodušni, ne samo kao istražni i sudski organi, ministarstva ili političari, već, uz par izuzetaka, i kao pojedinci i kao društvo. Oni su mi  kriterijumi na osnovu kojih ja procenjujem kako Srbija napreduje. Po njima-NIKAKO. Najvljeni  nalaz Tužilaštva  malo je  svetlo, sasvim malo imajući u vidu koliko ga dugo čekamo,  negde u daljini. Videćemo da li ćemo krenuti ka njemu. Ne osećamo kolektivnu sramotu za Srebrenicu, a  osećamo se loše kad nam je “nabijaju na nos.” A za ovo?  Nit nam je ko šta nabija na nos, nit nam je zbog ovog loše. Ajd evo ja ću.

 

*Ovo je moj tekst koji je pod nazivom Život tuđe dece kod nas je jeftin izašao u današnjoj Borbi, al je tamo skroz istumban, pa da ga pustim i ovde, da ne pomisli neko da je  Ms Milć flipnula skroz. 

 

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 08:23 07.02.2009

..

i jeste gorko.
kao sto zvucis.
loader loader 10:05 07.02.2009

Pravac kretanja Serbground-a

Na koju stranu i kako se krećemo..?
Hm...
Krećemo se obostrano :)
jaksa scekic jaksa scekic 10:09 07.02.2009

Konfuzija,lutanja u Srba

su velika, vec vidim sta ce doneti rasprava oko Statuta Vojvodine, ministri u vladi k'o rastimovani orkestar, EU moli da razgovori oko sengen viza budu radjeni iza zatvorenih vrata (svaki pregovori se tako rade), ovi stranci jos nisu ni otisli, vec svi okolo pricaju sta su i kako razgovarali i licitiraju datum.
A ovo o cemu MS Milic pise pa to je nazalost najcrnja slika i prilika Srbije. Ovo je u najmanju ruku nedostojno ponasanje Drzave prema tragedijama sopstvene dece.

J


PS:A sto se kretanja Srbije tice, tapkamo u mestu, ili u najbolje slucaju, dva koraka napred, pa jedan nazad, pa stanemo da vidimo gde smo, sta smo, pa onda opet .....

PPS: I da dopunim, verovali ili ne ali Ministar Dacic uradi vise od svih svojih kolega-ministara da se priblizimo Evropi, zanimljivo zar ne ?
antioksidant antioksidant 18:23 07.02.2009

Re: Konfuzija,lutanja u Srba

PPS: I da dopunim, verovali ili ne ali Ministar Dacic uradi vise od svih svojih kolega-ministara da se priblizimo Evropi, zanimljivo zar ne ?

isti utisak. samo ne svidja mi se takva zanimljivost
trilogy trilogy 10:14 07.02.2009

ovo

jeste jedna od najkontroverznijih tema od 2003. na ovamo. Mozda ce konacna istina o tim mladicima iz Topcidera da pojasni kako ostale slucajeve stradanja vojnika, tako i neke pojave koje su se desavale u drustvu. Mada, mislim da je problem sto, i tada kada (i ako) se otkrije da se desilo ono sto vecina pretpostavlja da se desilo, da li ce biti snage da se provjerava ko je SVE odgovoran, da ne bude da ce samo da odgovaraju oni najistureniji, kao sto se to obicno desava. (Ovdje napominjem da je za aferu Bodrum odgovarao jedino onaj Selimovic ili kako vec, kao da je on sam sve to odradio, bez icijeg znanja). Ko sve mora na robiju, kad dva vojnika na odsluzenju vojnog roka, u centru Beograda, budu ubijena u kasarni?
sentinel26 sentinel26 10:31 07.02.2009

Podrška

To je tek prvi korak. I to samo za Topčider. A gde su Leskovac, Kopnena zona bezbednosti, i druga mesta koja većini nas ništa ne znače, i pored apela roditelja koji ko Hamletov duh godinama tumaraju od predsednika države do ministra odbrane, od ministra pravde do ministra policije. I dalje. Od jednog do drugog površnog novinara senzacionaliste, od jedne do druge nečim drugim okupirane nevladine organizacije. Gde je RTS, gde je Dragiša Mišović, gde su Košare. Šta nas tačno kao društvo sprečava da se više koncentrišemo, da ne dopustimo da nepravda, nekažnjivost i zaborav prevladaju. Da im kažemo STOP.

STOP sakrivanju zločina i zločinaca ! ! !

Inner Party Inner Party 11:30 07.02.2009

Ispostuj me, brate.

Juče su bili krivi neki drugi, sutra će biti neki novi. Nikad mi.


Pa to je osnovna psihologija. Svako od nas bi poludeo kada ne bi nasao opravdanje za svoje neuspehe. Mi ne mozemo da nadjemo Mladica, ali ne moze ni Amerika da nadje Bin Ladena. E pa kad Amerika nadje Bin Ladena - ja cu se nervirati oko Mladica. Ja nocu dobro spavam.

Što trpimo i puštamo one koje smo mi izbrali da nas zamajavaju.


Cek, cek. Nisam ja glasao za Tadica da odustane od Kosova, uvede nas u NATO i kleci pred EU cinovnicima. Mozda Vi jeste, ali ja nisam, a Tadic i DS vecina moraju da nas oboje ispostuju.

da ne dopustimo da nepravda, nekažnjivost i zaborav prevladaju


Pa ja nisam zaboravio ni 1995. ni 1999. Zato necu u NATO. Ja se i dalje nadam da ce bar simbolicno biti kaznjeni odgovorni za NATO agresiju na Srbiju. Pa makar to bili samo piloti aviona...

toponimi tragedija nečije dece na koja smo ravnodušni


To sto ja ne znam i ne mogu da saznam ko je odgovoran za Topcider ne znaci da sam ravnodusan. Ja nisam siguran da je roditeljima Dade Vujasinovic sada lakse kada je slucaj zaveden kao samoubistvo ponovo otvoren i vodi se kao istraga ubistva. A jasno je da ta istraga nikada nece biti zavrsena. Njeni roditelji nikada nece dobiti nedvosmislen odgovor...
filvas filvas 11:42 07.02.2009

Rekonstrukcija i deratizacija

Došo je i taj dan, umro je Partizan. Jalena Milić za ovaj tekst je dobila preporuku od mene.

Opšta lenjost i bahatost, nesvest i besvest dovode do toga da se zločini nikoga ne tiču. Može Tadić da se hvali kako je DS stožer demokratije na Balkanu, ali ta demokratija koju sada imamo je tek kržljavo drvce oko koga raste sav mogući korov.

Sam sam duboko razočaran efektima ove vlade jer se ispostavlja da DS ima jedva malo više kapaciteta od DSSa. Nema poleta, nema elana, nema ubedjenja, svaka stvar koju urade prolazi kroz analni otvor. Za godinu dana ni jedna stvar nije prošla kako treba. To govori da je reč o nesposobnim i korumpiranim ljudima. Ima li Srbija uopšte išta bolje?

Možda je vreme da se ozbiljno razmišlja ne samo o novom poslovniku skupštine, nego i o rekonstrukciji vlade, pa i novom premijeru, pošto mislim da deo problema potiče i od toga što on nema politički autoritet. G17 sa svojim feudalnim shvatanjem ministarstava i SPS koji je zagadio državnu upravu svojom inkompetentnošću moraju biti svesni da novi izbori nisu tabu tema. Ali DS nema neograničeno vreme da poteže tu kartu.
omega68 omega68 12:44 07.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

Došo je i taj dan, umro je Partizan. Jalena Milić za ovaj tekst je dobila preporuku od mene.

I od mene Svaka čast za tekst
Jelena Milić Jelena Milić 18:25 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

Došo je i taj dan, umro je Partizan. Jalena Milić za ovaj tekst je dobila preporuku od mene.


pa vidim i da je srever bio u haosu posle, da nije zbog mene i vas pao u neki sok

salu nastranu mali korak za coveka, veliki korak u komunikaciji kojekavih srbija
sentinel26 sentinel26 20:01 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

Jelena Milić
Došo je i taj dan, umro je Partizan. Jalena Milić za ovaj tekst je dobila preporuku od mene.
pa vidim i da je srever bio u haosu posle, da nije zbog mene i vas pao u neki sok
salu nastranu mali korak za coveka, veliki korak u komunikaciji kojekavih srbija


Počeli kursevi ruskog jezika u Ruskom domu, cijena, prava sitnica = 28.000,- dinara.

Još malo pa nestalo.
Jelena Milić Jelena Milić 20:22 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

znate sentienl, ja zaista mislim da je nekomunikacija u pojedinom delovima srpskog drustva dosegla razmere ne vise neodgovornog ponasanja, vec direktno odgovornog za stanje u drustvu!

neke koje i vi i ja nacelno podrzavamo ( ja nesto manje ) smatram direktno odgovornim za to

evo vam primera

uz sve opravdane kritike sonji liht na akumulaciji funkacija, ona je po meni ipak manje opasna po srbiju a nesumnjivo je dosta doprinela i jos je potrebnija, nego jorgovanaka tabakovic ( iako ona, sonja l pere socijalist e tomu N! preko mere)

a jorgovanke tabakovic i tome cemo gledati na vlasti upravo zato sto nekomuniciraju sonja i sonja, etc, etc, etc....
adam weisphaut adam weisphaut 20:58 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija


a jorgovanke tabakovic i tome cemo gledati na vlasti upravo zato sto nekomuniciraju sonja i sonja, etc,

A ne zato što će Sonja u koaliciju sa Jorgovankom*?
*-Shvatiti komentar generički, ne bukvalno.
Jelena Milić Jelena Milić 21:15 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

citah micunovica negde da od koalicije ds sns nema nista
adam weisphaut adam weisphaut 21:27 08.02.2009

Re: Rekonstrukcija i deratizacija

Jelena Milić
citah micunovica negde da od koalicije ds sns nema nista

Ja im iskreno ne vidim mnogo prepreka, sad samo da im se slože kockice.
dusavu dusavu 11:46 07.02.2009

Još o kretanju

A sto se kretanja Srbije tice, tapkamo u mestu, ili u najbolje slucaju, dva koraka napred, pa jedan nazad, pa stanemo da vidimo gde smo, sta smo, pa onda opet .....

Jakša i loader misle da se vrtimo u krug. Pre će biti da mi idemo dva koraka napred, jedan nazad ali u SUPROTNOM SMERU! U stvari kolovođa nam je na repu a "kec" kolo vodi.
noboole noboole 12:13 07.02.2009

zzz

U pravu si sto se tice naroda. Postoji samo tanka vecina gradjana koja ima konsenzus oko znacajnih ideja za razvoj. Ono ostalo, sto je manje od pola ima dovoljno uticaja da ukoci kad im treba. Zato se u Srbiji nista brzo nece resiti, ukoliko odnos snaga ostane isti. Pritom, nove generacije stasavaju, one nemaju direktan uvid ni u to sta se desavalo tokom devedesetih u Srbiji, a kamoli sta se desavalo unaokolo. Recimo, oni nisu znali da citaju kada je postojala 'Nasa Borba'. Zasto bi onda imali posebano negativan odnos prema Vucicu? Idejni sukob izmedju onih koji glasaju za SRS/SPS i onih koji glasaju za demokratsku opciju d' jour toj deci mozda nece znaciti mnogo.
011-495 011-495 14:28 07.02.2009

Zasto bi

sadasnji rezim izvukao ikakvu pouku. Oni sa pravom smatraju da ce svi koji su "za demokratiju" glasati uvek za njih, ma sta da se desilo- zato sto je alternativa "kraj Srbije".
E pa nije tako, mi kao narod ni ne znamo sta je to biti za demokratiju. Mislimo ako glasamo za nekoga ko ima prefiks "demokratska" i zapad ga ne samara otvoreno pred svima- da je to "biti za demokratiju". biti za demokratiju znaci da narod pokaze na izborima da nam se nije svidelo to sto su uradili u prethodnom periodu i da se glasa za druge, pa cak i za ove iz rezima do 2000. "ajte da pogledamo sta se desavalo u drugim zemljama ist.Evrope. Prvi talas revolucije je doneo "demokratske snage", kada je narod video u sta se to pretvorilo, 'ladno su na izborima glasali za one koje su koliko prekjuce terali govnjivom motkom. Lekciju broj 1 iz demokratije su naucili i jedni i drugi.
Kod nas to nije zato sto vlada ono "e necu za njih vala crk'o", to se i desava-crkavamo.
Treba imati muda pa sutra na izborfima izaci i glasati totalno suprotno od "demokratske koalicije". Oni koji dodju znace da mogu isto tako da zglajznu za 4 godine.
Ovo sto mi radimo je kao da uporno kupujemo PeKaBe-tin jogurt iako svaki put naletimo na pokvareni, samo kukamo kako su hohstapleri ali ne idemo do Imleka ili nekog drugog da kupimo tamo.
Blade Runner Blade Runner 14:55 07.02.2009

Ubice treba uhvatiti

Nit nam je ko šta nabija na nos, nit nam je zbog ovog loše.

'nuf said
neny neny 16:40 07.02.2009

"nezavisno sudstvo"

mislim da i na ovu vest treba obratiti paznju:LINK
drug.clan drug.clan 17:13 07.02.2009

Re: "nezavisno sudstvo"

neny
mislim da i na ovu vest treba obratiti paznju:LINK


Iako ni malo ne ljubim ni tomu ni njegovu svitu mislim da je sud bio u pravu ovaog puta.

Muka mi je i tih nedodirljivih koji govore sta hoce i kako im se proste a kada neko dirne u njih ceo univerzum se uzbuni jer se njihova prava krse.

Ako ima dokaze neka ih pokaze ako nema neka cuti.
neny neny 17:36 07.02.2009

Re: "nezavisno sudstvo"

dokazi postoje.zar nam ne govori dovoljno to sto sud pored tolikih ozbiljnih slucajeva,uzima da se sasvim slucajno bavi uterivanjem pravde za miroljubivog tm,i sasvim slucajno svedoka proglase za narkomana.
jos jedan dokaz do koje mere ovdasnje sudstvo korumpirano i kontrolisano od strane vlasti.
ova epizoda je samo jos jedna u nizu koja ima za cilj da zastiti i legitimizuje,i legalizuje velikodrzavni projekat,i zastrasi sve one koji tom projektu nece da se pokore.
ovakvim postupcima nam drzava jos jedanput pokazuje da nema cak ni nameru da se obracuna sa ratnim zlocinima pocinjenim u nase ime.
neny neny 17:40 07.02.2009

Re: "nezavisno sudstvo"

ne treba smaknuti s uma i cinjenicu da bice krivicnog dela za koje se optuzuje nk nije ni ostvareno.sto znaci da cak ni zakonska osnova za ovaj sraman cin ne postoji.[pogledati kz]
filvas filvas 18:22 07.02.2009

Re: "nezavisno sudstvo"

ova epizoda je samo jos jedna u nizu koja ima za cilj da zastiti i legitimizuje,i legalizuje velikodrzavni projekat,i zastrasi sve one koji tom projektu nece da se pokore.


O kakvom velikodržavnom projektu govorite?
milosib92 milosib92 21:18 07.02.2009

Re: "nezavisno sudstvo"

neny
dokazi postoje

Zar vam nije malo nelogično da oni zaista postoje, a da nisu u Hagu do dan danas?
ovakvim postupcima nam drzava jos jedanput pokazuje da nema cak ni nameru da se obracuna sa ratnim zlocinima pocinjenim u nase ime

Evo je mala madam Hague. Ne znam kako sami sebi više ne dosadite.
gorio92 gorio92 19:46 07.02.2009

Mi smo birali

U mojim očima nema mnogo sažaljenja za Srbiju i njene gradjanje.

Meni je ovo razmišljanje prihvatljivo.
Za sve što nam se dogodilo, što nam se dogadja i što će nam se dogoditi, krivi smo mi gradjani Srbije.
karlsdorf karlsdorf 10:05 08.02.2009

U kom se pravcu Srbija kreće

Kuda idemo?!
Pa, eno neki dan Tadić: "Ne znam šta o tome misle ovi iza mene...", a oni se podanički smeškaju. Čak i Ružica...
Zar ne asocira na Staljinove marionete iz politbiroa. koje su morale celu noć da igraju dok im on pusta muziku.
Pa socijalisti u vlasti, pa mogli bi i Nikolićevi.
Ovo je faza u kojoj je na vlasti SSRN (Socijalistički Savez Radnog Naroda).
Sledeća faza je jednopartijski sistem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana