Lik i delo: Džon Lajdon

Inner Party RSS / 13.01.2009. u 17:28
john-lydon.jpg






Džon Lajdon (John Lydon) je rodjen 1956. godine u Londonu. Njegovi roditelji su bili emigranti iz Irske i pored njega imali su jos troje dece. Kada je imao sedam godina oboleo je od Meningitisa zbog cega je pola godine proveo u komi nakon koje je doziveo amneziju. O svom odrastanju i zivotu Lajdon je 1995. napisao autobiografiju pod nazivom "Rotten - No Irish, No Blacks, No Dogs"




SEX PISTOLS


Član grupe Sex Pistols postaje 1975. kada Lajdon upada u društvo Malkolma Meklarena (koji se bio upravo vratio sa turneje americkog benda New York Dolls, kojima je bio menadzer) i Vivijen Vestvud koja je u to vreme držala butik "Sex". Meklaren je upravo postao menadzer novoformirane grupe Sex Pistols koju su u to vreme činili samo Stiv Dzouns, Glen Metlok, i Pol Kuk. Dakle trebao im je samo pevac! Na ad hoc audiciji uz džuboks, Lajdon je otpevao pesmu Elis Kupera - "Eighteen" i bio odmah primljen u bend.

Naravno, u Sex Pistols, Lajdon nije primljen zbog svojih (inace, tada vise nego skromnih) pevačkih sposobnosti. Seks Pistolsi su ipak bili ponajviše stvar kontraverznog imidža i umetničke provokacije.


Stiv Dzouns je kasnije izjavio kako je Lajdonovo pisanje pesme "Anarchy In The UK" sa poznatim stihovima "I Am The Antichrist, I Am The Anarchist..." - definisalo celokupan imidž i zvuk benda. Kasnije, sa dolaskom Lajdonovog prijatelja Sid Vicious-a, Sex Pistolsi su poprimili onaj prepoznatljivi imidž koji je zauvek ostao uzor za sve rock and roll bendove koji teže provokaciji i umetničkoj inovaciji.



PUBLIC IMAGE LTD.


Nakon raspada Seks Pistolsa u Januaru 1978. usred katastrofalne američke turneje - Lajdon je ostavljen u nekom losandjeleskom hotelu bez para i avionske karte. Plus, Meklaren je javio izdavačkoj kući da "... ako ih nazove neki čovek koji se predstavlja kao Dzon Lajdon - ne odgovaraju, jer je u pitanju lazni poziv..."

Nekoliko meseci kasnije, Lajdon okupllja Public Image Ltd - jedan jos veći i jos znacajniji bend. PIL su preuzeli pank imidž i pank pristup muzici sa izuzetno artističkim pretenzijama na rege, a posebno dab muziku. Tu su i uticaji kraut rocka i mnogo studijskog eksperimentisanja! Public Image Ltd. su te 1978. činili Jah Wobble (koji je sa PIL napravio veliku revoluciju u tretiranju bas gitare kao glavnog instrumenta), Keith Levene (koji je svirao u grupi The Clash i koji je kroz rad u PIL-u takodje izuzetno unapredio gitarske stilove i tretiranje gitare u studijskom radu), i niz bubnjara od kojih je najbitniji Martin Atkins (svetski poznat bubnjar koji je bio kljucna figura u razvoju industrijal muzike).


Ova postava je snimila jedan od najznacajnijih albuma ikada snimljenih -"Metal Box" iz 1979. Za ovaj album se moze reci da u svakom pogledu donosi inovacije. Od muzike na albumu, preko promocije grupe, do pakovanja samog albuma. A sto je za Lajdona najbitnije, ovaj album je pokazao da su za njega pank rock i Sex Pistolsi - davna proslost koju je prerastao i potpuno zaboravio. A uz izgradnju nove grupe, Lajdon uspešno razvija i novu politiku u odnosima sa muzičkom industrijom i javnošću. Bend odbija da ide na turneje. Public Image Limited postaju "kompanija" koja se prevashodno bavi muzikom, ali ne samo njom. Tu su i video-art, modna linija, performansi (poput njihovog njujorskog "koncerta" koji je prerastao u haos u kojem je Kit Livin jedva izvukao zivu glavu) ...


Nakon jos dva albuma, ova postava zbog loših medjuljudskih odnosa prestaje sa radom i Lajdon u grupi PIL ostaje sam. Sve do 1986. i albuma "Album", Lajdon svira sa session muzičarima sa kojima muzika grupe Public Image Ltd. postaje sve melodicnija i prihvatljivija za radio i MTV.


Snimajuci komercijalno najuspesniji album grupe PIL pod nazivom "Album" ("Cassette" ili "Compact Disc", zavisno od formata koji ste kupili) - 1986. a naročito na promotivnoj turneji - grupa konačno prerasta u klasičan rock bend u vidu sledećih ljudi: Lu Edmonds (svetski poznat producent i gitarista koji je svirao u grupi The Damned a kasnije postao jedan od bitnijih ljudi u komercijalnom razvoju world muzike), John McGeoch (jedna od najznačajnihih licnosti u razvoju post pank muzike. Svirao je u grupama Magazine, Siouxsie And The Banshees, The Armoury Show), Allan Dias (basista koji je u grupu stigao iz džez podzemlja), i Bruce Smith (dovoljno je reci da je svirao sa Pop Group i The Slits).


Ova postava je do 1992. snimila prava muzička i umetnička remek-dela pod nazivima: "Album" (1986), "9" (1989), "Happy?" (1987) i "That What Is Not" (1992). Ovaj, drugi segment u karijeri grupe PIL, je otpočeo svetskim megahitom "Rise" koji je ponovo postavio PIL i Lajdona u centar muzičkih zbivanja tokom tih (muzički) izuzetno interesantnih osamdesetih.


Pod jedan - ovi albumi su idealni spoj alternativne rock muzike, inovativne i perfektno sporovedene produkcije, žestokog rokerskog gitarskog prašenja, monstruozno jake bas gitare, i na kraju, što je za ovaj tekst jos bitnije - jakih ali izuzetno melodičnih vokala koji Lajdona uvode u krug najboljih rock and roll pevača.


Pod dva - ovi albumi su imali najbolji zvuk koji se tada mogao proizvesti u studiju i kupiti u prodavnicama. Ako vam je ikada bio potreban CD da testirate svoj novi stereo uredjaj slobodno uzmite neki od ovih albuma!


Public Image Ltd. su prestali sa radom krajem 1992. godine. U stvari, bend je i dalje zvanicno "na pauzi" ali je John McGeochova iznenadna smrt 2004, i Allan Diazovo povlacenje iz sveta muzike 1992, ucinilo ponovno okupljanje benda u toj postavi prilicno tesko zamislivim. Ali ko zna, mozda se Lajdon jednog dana pomiri sa Džah Voblom (koji dan dana ima uspesnu muzičku karijeru) i Kitom Livinom (koji se nakon dugogodišnje borbe sa heroinom, tek odnedavno ponovo vratio muzici kroz Necessary Intergalactic Cooperation)...



TIME ZONE


Zajedno sa hip-hop pionirom Afrika Bamnaataa, Lajdon 1984. snima singl pod nazivom World Destruction. Ova pesma koju je producirao Bill Laswell je prva rap-core pesma ikada snimljena, cak pre Walk This way koju su snimili Run DMC i Aerosmith. Afrika Bambaataa je izjavio: "Pričao sam sa Bilom LasveIom govoreći mu kako mi je potreban neko je potpuno otkačen i Bil se setio Lajdona. Znao sam da je on perfektan jer sam ga video u filmu "Copkiller" a znao sam i za njegov rad sa Sex pistols i Public Image Ltd."


LEFTFIELD

Lajdon saradjuje sa i grupom Leftfield. 1993. singl sa njihovog albuma "Leftism" (ubacen i u film "Hackers") pod nazivom 'Open Up' ponovo - i u poprilicno dosadnim devedesetim - uvodi Lajdona u sam centar muzičkih tokova. Leftfield je dance-house electronica duo koji cine Nil Brans i Pol Dejli. Oni su jedan od prvih bendova koji je ukljucivao zive pevace u DJ setove (praksa koju su kasnije proslavili Underworld i Chemical Brothers). Naravno, "Open Up" je bio veliki hit.



PSYCHO'S PATH

1997. Džon Lajdon izdaje svoj prvi solo album u karijeri, pod nazivom Psycho's Path. Na albumu je svirao i otpevao skoro sve sam, pomagali su mu Martin Lydon (njegov mladji brat) na klavijaturama i gitari, i Mark Saunders koji je radio produkciju. Sticajem neverovatnih okolnosti album mu ponovo izdaje Virgin Records koji opet nije preterano zainteresovan za Lajdonovu muziku. Kao i u slučaju nekih PIL albuma, Lajdon je odradio i omot za plocu. Ovaj put uz pomoc Adobe Photoshopa. Remikse singlova su odradili Leftfield, Moby i Chemical Brothers. Spot je odradjen samo za pesmu "Sun" i to u Leftfield remiksu. Virgin Records nije adekvatno promovisala album, tako da se turneja svela na nekoliko koncerata po Americi i Japanu.



THE BEST OF BRITISH L1 NOTE

Poslednje izdanje koje je vezano za Lajdona je kompilacijski album i DVD pod nazivom The Best of British L1 Notes (one british pound notes) iz 2005. Na ovom izdanju je obuhvaćen Lajdonov rad sa Sex Pistols, Public Image Ltd, Leftfield, Time Zone, kao i njegov solo rad završno sa novom solo pesmom The Rabbit Song. DVD čine odabrani spotovi koji prikazuju ovu dugovecnu karijeru i njene najvise domete. Kao bonus, ovo izdanje sadrzi i opskurne audio mikseve ranih PIL pesama, kao i video zapise sa reunion svirki Sex Pistolsa iz 1996 i 2002.



NAKON MUZIČKE KARIJERE

Pored muzicke karijere, 1983. Lajdon je odigrao za sada jedinu filmsku ulogu. U filmu "Copkiller" (rezija: Roberto Feanza, film je poznatiji pod nazivom "Order Of Death") je igrao sporednu ulogu Harviju Kajtelu. Iako je film slabo brosao kod publike, kritičari su pohvalili Lajdonovu glumu.


Lajdon se nakon muzičke karijere posvetio radiju i televiziji.

1996. je imao sjajnu radio emisiju "Rotten Day" u kojima se bavio značajnim datumima u fazonu "Desilo se na danasnji dan...". Emisije su trajale po oko dva minuta i apsolutno su spektakularne!

2000. za VH-1 Lajdon radi ROTTEN TV gde se prevashodno bavio humorističnim komentarisanjem tekućih desavanja u svetu.


Takodje je snimio nekoliko prirodnjackih dokumentaraca: John Lydon Goes Ape, John Lydon Megabugs i John Lydon's Shark Attack za Discovery Channel.


Takodje, bio je član ekipe reality show-a "I'm a Celebrity... Get Me Out Of Here!". Naravno, publika ga je odlično prihvatila i da sam nije odustao od takmicenja (posvadjao se sa producentima), verovatno bi pobedio!





Džon Lajdon 31. januara puni 53 godine. Prošle godine smo ga videli u Novom Sadu, na Egzit festivalu, gde je nastupio sa reformisanim Sex Pistolsima. Bila je to solidna svirka, ali nisam mogao a da ne primetim kako bi  vaskrs i nastup  grupe Public Image LTD. imao mnogo više smisla. Ipak, Lajdon je dosadašnjim radom pokazao kako on najbolje zna šta je najbolje za njegovu karijeru...
 
 
 
 


Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Brooklyn Brooklyn 18:12 13.01.2009

*

takodje, do prosle godine je bio uspesan biznismen (property investor) u kaliforniji. ne znam kako mu ide danas.
Inner Party Inner Party 19:17 13.01.2009

Re: *

Brooklyn
takodje, do prosle godine je bio uspesan biznismen (property investor) u kaliforniji. ne znam kako mu ide danas.


Malkolm Meklaren je pre par godina divno komentarisao odlazak Dzona Lajdona i Stiva Dzounsa u Los Andjeles. Rekao je da je to grad gde ostarele rock zvezde odlaze da umru ...



Stiv Dzouns je u LA postao radio DJ. A Lajdon se bavio raznim stvarima u svetu entertainment-a. Verovatno je on ulozio pare u svakakve poslove, ali ne verujem da se direktno on bavi time (nekretnine i sl.). Sigurno ima ljude za to...
Brooklyn Brooklyn 20:54 13.01.2009

Re: *

ne verujem da se direktno on bavi time

dovoljno je pametan. sta vise, cini mi se previse, da mi "imao ljude", ali ne mogu da tvrdim :)
JJ Beba JJ Beba 18:21 13.01.2009

1978. god u Londonu...



...u Rainbow Theatre negde posle Božića, čini mi se 26. decembra ili tako nešto, gledala sam Public Image Ltd...
Ne samo zbog mojih tadašnjih godina, nego i zbog energije, punk ikonografije & folkrola - šutke, polivanja pivom i basa u plekususu koji izaziva muku, to je jedan od najupečatljivijih konecerta na kome sam učestvovala.....

Home, Public Image Ltd & Steve Vai
Ease , Public image & Ginger Baker
i naravno
Fishing, takođe steve vai, ginger baker
Inner Party Inner Party 19:21 13.01.2009

Re: 1978. god u Londonu...

JJ Beba


...u Rainbow Theatre negde posle Božića, čini mi se 26. decembra ili tako nešto, gledala sam Public Image Ltd...
Ne samo zbog mojih tadašnjih godina, nego i zbog energije, punk ikonografije & folkrola - šutke, polivanja pivom i basa u plekususu koji izaziva muku, to je jedan od najupečatljivijih konecerta na kome sam učestvovala.....


Uh, nemas pojma kako ti zavidim.
Mada se pank publika ubrzo okrenula protiv Lajdona.
PIL je ipak bio vise nego sutka i polivanje pivom...
A Jah-ov zvuk bas gitare je zaista bio masivan!


JJ Beba JJ Beba 19:33 13.01.2009

Re: 1978. god u Londonu...

PIL je ipak bio vise nego sutka i polivanje pivom...

fakat.
nisam u raspoloženju da više o tome pišem, al ta atmosfeta tada, ne samo u i ispred Rainbow Theatre, već u celom Londonu bila je neponovljiva.
Pitam se kako se Rainbow tih punk godina nije srušio
Dawngreeter Dawngreeter 21:20 13.01.2009

Mozda malo predvidivo, ali...



Nekako meni definisuci Lydon momenat. Sto nije isto sto i definisuci Rotten momenat, naravno

Odlican tekst.
Inner Party Inner Party 21:55 13.01.2009

Re: Mozda malo predvidivo, ali...

Dawngreeter


Nekako meni definisuci Lydon momenat. Sto nije isto sto i definisuci Rotten momenat, naravno

Odlican tekst.


This is not a love song je bila prva prava Lajdonova "izdaja".
Sa ovim singlom (ako ne i sa albumom This Is What You Want... This Is What You Get) je PIL skrenuo prema pop muzici.
Kit Livin je isti album objavio kao Commercial Zone, ali sa mnogo drugacijom produkcijom.

Pank legenda koja se sepuri u limuzini, skandalozno! Ali kada se pogleda tekst vidi se neka drugacija vrsta genijalnosti.


Happy to have, not to have not
Big business is very wise
I'm crossing over into
E-enter-prize

Love song

I'm going over to the other side
I'm happy to have not to have not
Big business is very wise
I'm inside free enterprise

I'm adaptable
I'm adaptable

I'm adaptable and I like my new role
I'm getting better and better
And I have a new goal
I'm changing my ways where money applies


AlexDunja AlexDunja 21:47 13.01.2009

:)

PIL rulez,
hvala za text:)
veceras!
Inner Party Inner Party 22:04 13.01.2009

Re: :)

AlexDunja
PIL rulez,


Dobre muzike i odlicnih muzicara nikad na odmet!
AlexDunja AlexDunja 23:27 13.01.2009

Re: :)

Inner Party
AlexDunja
PIL rulez,


Dobre muzike i odlicnih muzicara nikad na odmet!

you never listen to a word that....
Inner Party Inner Party 23:57 13.01.2009

Re: :)

AlexDunja
Inner Party
AlexDunja
PIL rulez,


Dobre muzike i odlicnih muzicara nikad na odmet!

you never listen to a word that....


Pre par godina sam kupio jedan manji boombox, pustim ti ja CD PIL - Greatest hits... so far, kad ono zvucnici pocese da krce, siste i piste bas kod ove pesme ... nov uredjaj nije mogao da podnese tezinu i dubinu PIL-ove bas gitare...


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana