Istorija| Kultura| Muzika| Umetnost

Luna, Novi Sad.

Inner Party RSS / 10.05.2017. u 19:18
KNIHY%2BOgledala%2BLune%2BOBZORY.jpg
Bio je prijatno prolećno veče, bio je petak, 21. april, i bili smo u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. Tu je organizovana pančevačka promocija knjige o kultnom novosadskom new wave bendu Luna - Ogledala Lune

Autori ove veoma značajne knjige - koja je izašla u prilično skupom ali i velikom, bogatom izdanju, uz bonus CD pride - su Saša Rakezić (strip crtač, poznat i kao Aleksandar Zograf), Predrag Popović (novinar, osnivač portala Popboks) i Goran Tarlać (novinar, prvi urednik Popboksa) i sva trojica su bili prisutni na pančevačkoj promociji knjige. Iako najavljen, Slobodan Tišma se nije pojavio, u poslednjem momentu je javio da ima glavobolju. 

Na promociji je bilo prisutno malo ljudi ali kada su u jednom momentu Rakezić i Popović pitali da podignu ruku svi koji imaju originalnu Helidonovu ploču sa albumom Nestvarne stvari - izašla u samo 920 primeraka - ruku je podigla bar trećina prisutnih. Dakle svi koji su trebali da budu tu - ti su bili tu! 
 
 

Promocia%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY%2B-%2BRakezic%252CPopovic%252CTarlac%2B1.JPG

Novosadska novotalasna grupa Luna je jedna od najzanimljivijih pojava na muzičkoj sceni socijalističke Jugoslavije. Osnovan 1981. bend je trajao samo tri godine i iza sebe je ostavio samo jedan album - Nestvarne stvari (1984) - za malog slovenačkog izdavača Helidon. U toku svog funkcionisanja Luna je bila kvintet koji su činili: Slobodan Tišma (pevač i autor tekstova), Zoran Bulatović - Bale (gitara, glas, autor muzike), Ivan Fece - Firči (bubnjar) i Jasmina Mitrušić — Mina (sintisajzer i glas). Od raspada grupe do danas, kult Lune opstaje i u svakoj novoj generaciji mladih na ex-YU prostoru, pojavljivali su se novi fanovi ove novosadske grupe, grupe koja je u doba post punka i dark wavea bila - uz kasni Paraf, recimo - časni domaći pandan najvećim svetskim imenima - Joy Division, The Cure, Siouxsie And The Banshees, Magazine, ...  

Luna%2Bby%2BPredrag%2BPopovic%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY.jpg
O potencijalu grupe Luna govori i činjenica da su se svi njeni članovi kasnije isticali u raznim drugim projektima. Slobodan Tišma je postao poznat i priznat pisac (NIN-ova nagrada za knjigu godine - 2012. za Bernardijevu sobu), Zoran Bulatović - Bale je posle mnogo lutanja ovde i u SAD postao kompozitor muzike za pozorište i film (sa sedištem u Italiji), Ivan Fece - Firči je prvo postao član grupe EKV a posle se otisnuo u svet i postao pronalazač i inovator (Firchie Drums), dok je Jasmina Mitrušić — Mina postala profesorka muzike i kompozitor tzv. ozbijne muzike.Dakle Luna je jedna izuzetno zanimljiva pojava i nije teško objasniti postojanje potrebe za jednom ovako velikom i odlično opremljenom knjigom (377 strana, 22x28 cm). 

Slobodan%2BTi%25C5%25A1ma%2Bby%2BPredrag%2BPopovic%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY.jpgTemelj knjige Ogledala Lune čine opširni intervjui, zapravo razgovori koji su trajali danima i kojima su obuhvaćeni svi aspekti rada grupe Luna, kao i lične predistorije i kasnije biografije svakog od četiri člana grupe.

Slobodan Tišma (1946) govori o svojim aktivnostima šezdesetih (prve rock grupe u Novom Sadu), sedamdesetih (Tribina mladih, poezijia i konceptualna scena),  osemdesetih (bendovi Luna i La Strada) i kasnije (devedesete,povratak pisanju). Tišma je tiha, rezervisana ali zaista fantastična ličnost. U ovim razgovorima su na nas najsnažniji utisak ostavile epizode bavljenja konceptualnom umetnošću šezdesetih kao i epizoda kada je Tišma imao psihijatrijske probleme ta se morao lečiti u Beogradu a terapeut mu je bio niko drugi do Vladeta Jerotić, danas možda i najpoznatiji psiholog u Srbiji. Dakle jedna tiha i povučena ličnost a jedna bogata i zanimljiva biografija - život pun svakakvih obrta i lomova.

Zoran%2BBulatovic%2Bby%2BPredrag%2BPopovic%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY.jpg
Zoran Bulatović - Bale (1964) je bio veoma mlad kada je postao profesionalni muzičar i kada je sa Pekinškom patkom snimio kontraverznu ali danas već kultnu ploču Strah od monotonije (Jugoton, 1981). U Lunu je ušao kao ostvaren i kompletni autor te je na albumu Nestvarne stvari bio potpisan kao autor svih kompozicija na ploči. Posle raspada Lune, Bale je mnogo lutao - Laboratorija zvuka i Griva u Novom Sadu, pa I.C.U. i Furniture u New Yorku - sve dok se početkom novog veka nije skrasio u Italiji i počeo da radi kao kompozitor muzike za pozorište i film. Uprkos tome što je bio veoma mlad, u Luni je Bale bio veliki autoritet i upravo je komplikovan odnos između njega i Tišme tokom snimanja albuma-prvenca kulminirao raspadom grupe. 

Sa%25C5%25A1a%2BRakezic%2Bkomiks%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY.jpg
Ivan Fece - Firči (1962) je imao možda i najburniju biografiju. Odmah posle raspada Lune, Firči je postao traženi i veoma aktivni studijski muzičar - svirao je na albumima velikog broja bendova  - od Jakarte i Laboratorije zvuka, preko Grive i Aerodroma pa do Fita i Ruža - stigao je i do Plavog orkestra! Ali, u isto vreme bio je i član prve postave Ekatarine Velike i sa njima je snimio album prvenac (Ekatarina Velika, 1985, ZKP RTVL). I tako, posle nekoliko godina shvata da je dotakao plafon u SFRJ i da se tu nija više imalo šta postići pa je otišao u SAD gde je osnovao svju firmu za izradu bubnjeva i gde je patentirao nove bubnjeve čija osobina je drugačiji metod njihovog štimovanja. Početkom novog veka se vratio u Srbiju, opet je dosta lutao da bi konačno u Novom Sadu pokrenuo svoj muzički klub Think Tank koji radi i danas i predstavlja destinaciju za mnoge bendove na turneji i na prolasku kroz Novi Sad.

Jasmina Mitrušić — Mina (1964) ne skriva da se u Luni našla slučajno - kao učenica srednje muzičke škole išla je u isti razred sa Firčijem i Baletom - i da nikad nije pripadala tom punk tj. post punk svetu. tokom razgovora sa autorima knjige najradije priča o ličnim pogledima na život, ljubav, muziku, odnose među ljudima, ... Nama su najzanimljivije bile epizode o novosadskoj muzičkoj sceni osamdesetih - Tišmina grupa La Strada i ex-YU synthpop pioniri Grad, kao i detalji iz njene biografije - rad sa studentima, komponovanje, rad u prosveti vs. rad u kazinu kriznih devedesetih, pesništvo, izrada nakita, ...

Wostok%2Ba%2BSanja%2BStepanovic%2B-%2Bkomiks%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY.jpg
Osim razgovora sa članovima benda, zastupljeni su i kraći autointervjui sa brojnim umetnicima, novinarima, muzičarima, piscima, ... Tu su: Vladimir Kopicl (umetnik), Miroslav Jokić (Radio Novi Sad), Predrag Vranešević (Laboratorija zvuka), Vitomir Simurdić (Radio Novi Sad), Nenad Čanak (političar), Dragan Gojković Goja (Radio Novi Sad), Dragan Kramer (novinar), Marinko Vukmanović Mare (Pekinška patka), Milena Bulatović Šijački (pozorišna glumica, Baletova majka), Vladislav Bajac (pisac), Marko Brecelj (Buldožer), Saša Habić (producent albuma Nestvarne stvari), Đorđe Petrović (snimatelj albuma Nestvarne stvari), Zoran Prodanović Prlja (Let 3), Dragan Ambrozić (Dom omladine Beograd), Petar Janjatović (novinar), Ljubomir Pejić (Vrisak generacije i Obojeni program), Aleksandar Žikić (novinar) i Nikola Vranjković (muzičar i tonac). 

Knjiga sadrži ikompletne tekstove pesama, brojne recenzije albuma, izveštaje sa svirki, pesme Jasmine Mitrušić, ... Poslednje strane knjihe su posvećene stripovima koji su inspirisani tekstovima pesama Lune - zastupljeni su Aleksandar Zograf, Wostok i Sanja Stepanović. 

Promocia%2BKNIHY%2BOgledala%2Blune%2BOBZORY%2B-%2BRakezic%252CPopovic%252CTarlac%2B2.JPG
Možemo slobodno zaključiti da kniga Ogledala Lune predstavlja nezaobilazno štivo za sve poštovaoce domaće (tu mislimo na ex-YU prostor) rock and roll scene. Vidimo da se - kada se piše i govori o Luni - ovde se zapravo radi o jednoj široj (pop)kulturnoj pojavi - fenomenu koji obuhvata mnogo više od same muzike benda. Ogledala Lune je artefakt koji predstavlja svedočanstvo o jednom veoma zanimljivom momentu u istoriji ovih prostora - šezdesete, sedamdesete i prva polovina osamdesetih - kada su umetnička stremljenja ovdašnjih autora dostizala svoje vrhunske domete, pri čemu je sama Luna stupila na scenu u momentu kada se naslućuje da posle dostizanja vrhunca i zrelosti, započinje pad, truljenje i raspadanje. Izostanak interesovanja za Lunu od strane velikih izdavača, turbulentno snimanje albuma i raspad grupe, izostanak ikakve promocije i izuzetno mali tiraž albuma Nestvarne stvari, kao i izostanak šire popularnosti za grupu Luna predstavlja logičan sled stvari ako se uzme u obzir činjenica da je te 83. i 84. već uveliko počeo proces koji ce dovesti do apsolutne dominacije svakojakog šunda i kiča, kako u muzici tako i u kulturi, društvenom životu pa - što je bilo najfatalnije - i politici širom ex-YU prostora. Iako je bilo za očekivati da će najrazvijeniji krajevi te velike države ipak ostati pošteđeni - to se desilo samo nekima, dok je nažalost Novi Sad pregažen do te mere da posle tri decenije satiranja, on više ni u naznakama ne liči na ono što je bio dok je Luna sijala punim sjajem. I zato je ova knjiga tako važna!


Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lionsgate Lionsgate 22:56 10.05.2017

Zal za mlados'

Iako je bilo za očekivati da će najrazvijeniji krajevi te velike države ipak ostati pošteđeni - to se desilo samo nekima, dok je nažalost Novi Sad pregažen do te mere da posle tri decenije satiranja, on više ni u naznakama ne liči na ono što je bio dok je Luna sijala punim sjajem. I zato je ova knjiga tako važna!


Jbt, pomislis da je Novi Sad bio na nivou Londona a ono prica se svodi na 2-3 imena cije stvari danasnji klinci (ako je neko u 20tim jos klinac) niti znaju, niti su im interesantne. Novi Sad 2000-tih i danas je muzicki svemirski brod u odnosu na Novi Sad 80-tih, da, desio mu se Exit, zamislite.

A da li se toliko bolje zivelo u vreme dok je Luna zarila i palila po Podbari i Salajci moze se samo reci da je trust mozgova na blogu B92 dosao do jedinstvenog zakljucka, tad smo imali 3o godina manje. Ja sam se recimo mnogo mocnije osecao kao maturant gimnazije nego kao danasnji chilager sa 5 banki.

Uzgred, #1
Milan Novković Milan Novković 23:26 10.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
Iako je bilo za očekivati da će najrazvijeniji krajevi te velike države ipak ostati pošteđeni - to se desilo samo nekima, dok je nažalost Novi Sad pregažen do te mere da posle tri decenije satiranja, on više ni u naznakama ne liči na ono što je bio dok je Luna sijala punim sjajem. I zato je ova knjiga tako važna!


Jbt, pomislis da je Novi Sad bio na nivou Londona a ono prica se svodi na 2-3 imena cije stvari danasnji klinci (ako je neko u 20tim jos klinac) niti znaju, niti su im interesantne. Novi Sad 2000-tih i danas je muzicki svemirski brod u odnosu na Novi Sad 80-tih, da, desio mu se Exit, zamislite.

A da li se toliko bolje zivelo u vreme dok je Luna zarila i palila po Podbari i Salajci moze se samo reci da je trust mozgova na blogu B92 dosao do jedinstvenog zakljucka, tad smo imali 3o godina manje. Ja sam se recimo mnogo mocnije osecao kao maturant gimnazije nego kao danasnji chilager sa 5 banki.

Uzgred, #1

Bebica

Meni poklonili knjigu namenjenu drugom pre nekoliko nedelja, članu jednog drugog onomad benda, a tom drugom su posle dali drugu, kad je bio onaj kijamet tu pre nekoliko nedelja, ja je poklonio pametnom onkologu meni drage osobe, i on bebica kao i ti, sebi kupio drugu, proveo sate u kolima po gradu po nikakvom vremenu, taksista mi plakao na grudima od žalosti za seljacima kojima je grad slupao useve, kum me truckao po kaldrmama prilepljen kolima ispred nas koja su dimila ko 7 starih dizelaša, pokušao da pojedem neoprezno naručen doručak od 5,000 kCal na lepom mestu gde smo čekali da odslušamo "muziku" CT Skenera u susednoj bolnici, i setio se univerzitetskih dana, dok sam u kafani ćuteći kolutao očima kako jedan tvoj komšija ne poznaje istoriju i ne ume da igra preferans ...
Lionsgate Lionsgate 23:53 10.05.2017

Re: Zal za mlados'

Meni danas nestvarno deluje kad se setim kako smo tad bili nalozeni na danas samo entuzijastima ili metuzalemima poznatim bendovima, tipa Urbana gerila, Bezobrazno zeleno pa i navedena Luna. Nekad davno, pre nego sto su stigli dodjosi tipa Debelog Tase i Charlija, na ovom blogu je pisao i Dule Nedeljkovic i smarao nas new waweom i punkom... onda je skapirao da caj i on moze da napise i objavi knjigu, danas se predstravlja kao "pisac i rocker"
Lionsgate Lionsgate 23:56 10.05.2017

Re: Zal za mlados'

-
deset_slukom deset_slukom 10:01 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Nebitno da li je sam Novi Sad imao bendove i da li smo bili mlađi nego danas, te godine su za muziku bile nešto što se, verovatno, neće više ponoviti.

Setimo se da su samo koju godinu ranije ('77. i '78.) bili Boom festivali u Novom Sadu, gde su nastupile silne "mlade i perspektivne" grupe (Smak, Atomsko Sklonište, Leb i sol, Paraf, Pekinška patka, Buldožer, Prljavo kazalište, Parni valjak, Tako, Galija, Riblja čorba,...).

Muzička scena je prosto eksplodirala. Koncerata je bilo toliko da sam dozvolio sebi luksuz da iz lenjosti i nemara propustim da čujem neke meni, danas, vrlo drage bendove.

EXIT je velika stvar, ali je to samo jedan dobar provod, mislim da nema baš taj i toliki emotivni pečat.
Lionsgate Lionsgate 14:54 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

EXIT je velika stvar, ali je to samo jedan dobar provod, mislim da nema baš taj i toliki emotivni pečat.

Jeste, sve u nase vreme je bilo bolje nego juce i danas. Znas sta da danasnji klinci na to kazu? Da smo veliki smaraci. Exit je mnogo veci hepening od bilo kakvog Boom festivala, a moramo dozvoliti da je za nekog ko je 30 ili cak i 40 godina mladji to njegov Boom festival.

Uzgred, ko sem nekog sestedestogodisnjaka jos pamti Boom festivale iz 70tih u NS? Klinci koje znam od pobrojanih bendova su culi eventualno za Riblju Corbu ako kojim svemirskim slucajem slusaju radio... da, danas niko od njih ne slusa muziku preko te prepotopske stvari.
deset_slukom deset_slukom 15:45 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
Exit je mnogo veci hepening od bilo kakvog Boom festivala


Bio sam nekoliko puta na EXIT-u, dobro pamtim i oba BOOM festivala (). Dozvoljavam da EXIT ne doživljavam na isti način kao mladi, ali je i u samom blogu posebno istaknut period šezdesetih, sedamdesetih i prve polovine osamdesetih, koji je u stvaralačkom pogledu bio nešto posebno. BOOM festivali su bili, praktično, najave novog talasa. Isto su bili prilika za dobar provod, ali i nešto više od toga. Pogledaj samo tu raznolikost i kreativnost, samo kod nabrojanih grupa, a bilo ih je mnogo više.

Preterano bi bilo tvrditi da smo "mi bili nešto drugo", ali bih rekao da današnji mladi imaju mnogo veće (tehničke) mogućnosti da se bave različitim stvarima, pa su im i emocije nekako "razblažene". Muzika je, u ono vreme, bila značajna stavka u našim životima.
Lionsgate Lionsgate 17:56 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Muzika je, u ono vreme, bila značajna stavka u našim životima.


Muzika u zivotu moga deteta je mnogo veca stavka nego u mom u tom istom uzrastu, to cisto da podjem samo od svoje kuce. A ja sam se opet zanosio pankom, cak sam se i muvao u nekom anonimnom bendu..

Da li su muzicari toga doba bili kreativniji od danasnjih tesko da moze da se izvaga a ja mislim da je danasnje vreme i mnogo kreativnije i naprednije (ne mislim na stranku), internet i nove tehnologije je doneo takvu revoluciju u svim oblastima naseg zivota da mi to najcesce ni ne kapiramo. Danas imas hiljade klinaca iz Srbije koji nesto prave i kace po youtubeu, tad su to mogli samo oni koji su imali kintu da kupe gitaru i pojacalo, sto je recimo meni bio nesavladiv problem sa 16 godina.

A Exit je daleko najveca stvar u kulturoloskom smislu (pa i muzickom) koja se ikad desila Novom Sadu, voleli chilageri od 5-6 banki ili ne to. Zbog konstatacije da je sve sto je valjalo u NS zavrseno sa Lunom i zavrsetkom 80-tih sam ovo i ispisao.
deset_slukom deset_slukom 18:22 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
internet i nove tehnologije je doneo takvu revoluciju u svim oblastima naseg zivota da mi to najcesce ni ne kapiramo. Danas imas hiljade klinaca iz Srbije koji nesto prave i kace po youtubeu


Primetio sam da kače klipove o ravnoj Zemlji, ništa kreativnije nisam uočio. Ne mogu da kažem kako revnosno pratim pop-rok scenu pa bih molio link na neki video koji bi ilustrovao muzičku kreativnost i originalnost današnje mladeži?

Pritom, treba imati u vidu da mnoge ondašnje grupe nikada nisu prigvirile u neki studio, a imale su šta da kažu. Danas bi, za siću, mogli svašta da urade.
Lionsgate Lionsgate 18:42 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Primetio sam da kače klipove o ravnoj Zemlji, ništa kreativnije nisam uočio

To su okacili akademici i srpski PhD iz tvoje generacije, pobrkao si loncice. A sto se linkova tice mozes i sam, jbg ja popizdim kad mi neko kaze "daj mi link", alo sine ako vec znas da udjes ovde znas i da udjes na youtube, a znas i da koristis search ako znas sta trazis.

Rasprava o muzickim ukusima je nesvrsishodna ali tvrdnja da je sve u moje vreme bilo bolje je bas ono sto sam i napisao, zal za mlados'.
docsumann docsumann 18:43 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Danas imas hiljade klinaca iz Srbije koji nesto prave i kace po youtubeu, tad su to mogli samo oni koji su imali kintu da kupe gitaru i pojacalo, sto je recimo meni bio nesavladiv problem sa 16 godina.


i ja mislim da je danas kreativna produkcija (muzika, film, strip, pisanija, šta god) znatno masivnija od nekadašnje.
tehnologije su mnogo pomogle, ne samo kao alatke, već i u smislu komunikacije, prikazivanja ostvarenja, proširivanja svijesti o veličini scene, interaktivnog inspirisanja...umjetnosti pogoduje kreativno okruženje...

raspodjela talenata je vjerovatno naka genetska konstanta (u smislu da će materijala za genija uvijek biti).
danas više potencijalnih genija ima priliku da se probnađe i pokaže.
al ni to više nije neka vijest. eno onaj mali kinez sa tjuba što svira klavir ko Mocart i Rumenige zajedno. ono... strava. idemo dalje.

meni je ta demokratizacija i demistifikacija umjetnosti ok.
nema bogova, ima božanske muzike.
docsumann docsumann 18:45 11.05.2017

Re: Zal za mlados'


kad je bilo nekaD

emsiemsi emsiemsi 19:59 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
Meni danas nestvarno deluje kad se setim kako smo tad bili nalozeni na danas samo entuzijastima ili metuzalemima poznatim bendovima, tipa Urbana gerila, Bezobrazno zeleno pa i navedena Luna. Nekad davno, pre nego sto su stigli dodjosi tipa Debelog Tase i Charlija, na ovom blogu je pisao i Dule Nedeljkovic i smarao nas new waweom i punkom... onda je skapirao da caj i on moze da napise i objavi knjigu, danas se predstravlja kao "pisac i rocker"

Ееее, мој малиша, да ти чика нешто каже !
emsiemsi emsiemsi 20:01 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
EXIT je velika stvar, ali je to samo jedan dobar provod, mislim da nema baš taj i toliki emotivni pečat.

Jeste, sve u nase vreme je bilo bolje nego juce i danas. Znas sta da danasnji klinci na to kazu? Da smo veliki smaraci. Exit je mnogo veci hepening od bilo kakvog Boom festivala, a moramo dozvoliti da je za nekog ko je 30 ili cak i 40 godina mladji to njegov Boom festival.

Uzgred, ko sem nekog sestedestogodisnjaka jos pamti Boom festivale iz 70tih u NS? Klinci koje znam od pobrojanih bendova su culi eventualno za Riblju Corbu ako kojim svemirskim slucajem slusaju radio... da, danas niko od njih ne slusa muziku preko te prepotopske stvari.

Сагласан !
То време је "пичкин дим" у односу на данашње.
Јебеш то стално кукање 'како је некада било'.
deset_slukom deset_slukom 22:36 11.05.2017

Re: Zal za mlados'

Lionsgate
a znas i da koristis search ako znas sta trazis.


Kako se traži nešto čega nema? Ti tvrdiš da ima, pa reko' da mi linkuješ...

Lionsgate
tvrdnja da je sve u moje vreme bilo bolje


Nisam rekao "sve". Molim lepo, samo muzika.

EDIT: I nemojte Kineze i školovane izvođače... reč je o domaćoj pop/rok sceni.
predatortz predatortz 09:08 12.05.2017

Re: Zal za mlados'

Nisam rekao "sve". Molim lepo, samo muzika


U moje vreme muzika se svirala. Danas se programira.
Pravda za nas odrtavele pank-rokere!
docsumann docsumann 05:46 11.05.2017

AAA (as almost always)


big


PS i još jedan +1 za Zastave
princi princi 13:12 11.05.2017

Srpski

Joy Division.
docsumann docsumann 15:51 11.05.2017

Re: Srpski

princi
Srpski Joy Division.


cjenim da ta laskava titula pripada Dobrom Isaku

mija12 mija12 18:48 11.05.2017

Re: Srpski

cjenim da ta laskava titula pripada Dobrom Isaku



vishnja92 vishnja92 20:53 11.05.2017

Intervju

sa Tismom, Igor Mihaljevic
docsumann docsumann 10:18 12.05.2017

Re: Intervju


hvala za ovo, višnja
vishnja92 vishnja92 13:30 12.05.2017

Re: Intervju

hvala Tismi i Igoru :)
anfieldroad anfieldroad 03:27 13.05.2017

...


Tada, tih 84-85 sam išao u Novi Sad često. Normalno, zbog njihove sub-kultur scene, zbog muzike i zbog noći. Sećam se jednom tako, odem na Tišmin nastup. To je bilo nešto kao recital, poetsko veče...tako nekako. On sam. Pogasila su se svetla u tom golom, skroz alter-prostoru. Tišina potpuna, on sedi za stolom. Ćuti. Ćutao je dugo dugo, jedno 20 minuta. Bledunjavo svetlo se upalilo. Pa je progovorio, stihove, reč po reč. Glas čoveka i tišina. Potpuno nepovezano. Ne kapiram poeziju. Ne kapiram ništa. Lokalna ekipa u transu. Tišma !

I nije bilo loše. Duh grada je bio sa nama !

Posle smo se porazbijali. Ako se dobro sećam...tako je bilo.
emsiemsi emsiemsi 06:36 13.05.2017

Re: ...

anfieldroad

Tada, tih 84-85 sam išao u Novi Sad često. Normalno, zbog njihove sub-kultur scene, zbog muzike i zbog noći. Sećam se jednom tako, odem na Tišmin nastup. To je bilo nešto kao recital, poetsko veče...tako nekako. On sam. Pogasila su se svetla u tom golom, skroz alter-prostoru. Tišina potpuna, on sedi za stolom. Ćuti. Ćutao je dugo dugo, jedno 20 minuta. Bledunjavo svetlo se upalilo. Pa je progovorio, stihove, reč po reč. Glas čoveka i tišina. Potpuno nepovezano. Ne kapiram poeziju. Ne kapiram ništa. Lokalna ekipa u transu. Tišma !

I nije bilo loše. Duh grada je bio sa nama !

Posle smo se porazbijali. Ako se dobro sećam...tako je bilo.

И шта кажеш - ниишта не капираш, али је после било супер ... мало овога, мало онога, ...
Inner Party Inner Party 09:22 13.05.2017

Re: ...

anfieldroad

Tada, tih 84-85 sam išao u Novi Sad često. Normalno, zbog njihove sub-kultur scene, zbog muzike i zbog noći. Sećam se jednom tako, odem na Tišmin nastup. To je bilo nešto kao recital, poetsko veče...tako nekako. On sam. Pogasila su se svetla u tom golom, skroz alter-prostoru. Tišina potpuna, on sedi za stolom. Ćuti. Ćutao je dugo dugo, jedno 20 minuta. Bledunjavo svetlo se upalilo. Pa je progovorio, stihove, reč po reč. Glas čoveka i tišina. Potpuno nepovezano. Ne kapiram poeziju. Ne kapiram ništa. Lokalna ekipa u transu. Tišma!


Ha, ha, ludilo!
docsumann docsumann 10:21 13.05.2017

Re: ...

red Tišme
red Tišine

Tišma
Tišina
Tišma
Tišina
...

kao šina
i mašina
deset_slukom deset_slukom 12:05 13.05.2017

Re: ...

anfieldroad
Duh grada


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana