Ogledalce, ogledalce ...

Jelena Milić RSS / 20.11.2008. u 10:23

 Ona ( Milica Delević) je izrazila uverenje da će Srbija koja je, kako je rekla, vrlo zadovoljna izveštajem o napretku koji je početkom novembra objavila EU, u narednoj godini dobiti status kandidata i, kada su u pitanju vize, doći na belu šengensku listu.

Vest od pre neki dan

Kancelarija za Evropske integracije Vlade republike Srbije postavila je na svoj sajt  nezvanične prevode dva za nas vrlo bitna dokumenta EU, koje je EK objavila 5 novembra. Prvi je  Izvestaj o napretku Srbije za 2008. godinu koji prati komunikaciju Komisije Evropskom parlamentu i savetu -Strategiju prosirenja i glavne izazove  u periodu 2008-2009.

Iako su relativno obimni, mislim da su to dokumenti koje bi svako ko se bavi politikom, kao političar, analitičar, novinar, komentator, aktivista morao dobro da prostudira. ( Sveobuhvatno i detaljno, kao da nas je tim Dr House-a pregledao na svim onim njihovim mašinama) EK je, naravno, izdala i izveštaje o napretku za ostale zemlje Zapadnog Balkana i Tursku. Možda se tek kad se Izveštaj za Srbiju uporedi sa njima, ali i sa izveštajima za prethodne godine,  može steći potpuniji utisak da li je Izveštaj za Srbiju „pozitivan" ili „negativan", jer sama Komisija ne daje takve kvalifikacije. Ja ih po prirodi posla čitam već nekoliko godina unazad, i mislim da  ovo jedan od najnepovoljnijih po Srbiju do sada. Čak su i ton i izbor onoga što se prvo spominje za BH bolji. Crna Gora, uz svu moju kritičnost prema Milu Đukanoviću i Albanija su sasvim dobro, hvala na pitanju. Ima još puno da se radi, ali SSP se ratifikuje po parlamentima zemalja članica, work in progress. Pa i Hrvatska je bolje,  ipak se  konsoliduje posle nedavnih dešavanja, i ima velike šanse da do kraja 2009. godine završi pregovore.  Makedonija i nije, ali tome solidno sama kumuje i tvrdoglavošću oko imena.  Meni se čini da i u Makedoniji, Srbiji  i u BH postoje strukture koje se lažno predstavljaju kao pro-evropske, i da su one uzele monopol teme evropskih integracija (ili im je olako predat), a da njima u stvari uopšte ne odgovara da se zemlje evropeizuju a pogotovu ne da se formalni proces pridruživanja nastavlja kako treba, jer to znači više kontrolnih mehanizama- više transparentnosti. U tu svrhu služe u stvari i prepucavanja oko Dejtona, imena Makedonije, pa i pitanje Kosova. Ja ga smatram legitimnim i mnogo kompleksnijim nego druga dva problema sa kojima se nose Makedonija i BH, i razumem neke poteze države, ali mislim da je cena neretko prevelika, a iskrenost nauma mala. O najnovijim ad hock idejama, neću mnogo ni da govorim, slažem se skroz sa onim što je Čanak juče rekao, a argumentacija Nade Kolundžije je bila patetična, ali vrlo indikativna. Bojim se i da je njihova glavna svrha da javnosti odvrate pažnju na druge stvari, i da se mnogo ne bakćemo sa time kakve su nam uopšte šanse za EU integracije, ne samo zbog ili oko Koosva već i zbog sistemskih mana koje ova država ima.  

Izveštaje vam toplo preporučujem, zanimljivo bi bilo čuti i šta vi mislite o njihovom tonu. Mislim da je direktno praćenje onoga što od nas EU očekuje i odmeravanje uspeha vlasti u odnosu na to najbolji način da se sam proces demonopolizuje i demistifikuje.

Meni su izveštaji poslužili kao odličan bacground za poduži sastanka  koje sam pre nekim dan imala sa timom visokih analitičara iz SD koji prave Briefing Book za Obamu lično, ali o tome više u posebnom postu.

 I za kraj, ili početak, evo onoga što EU vrlo sumirano kaže o pojedinim državama ZB (boldovi su moji):

На нивоу држава, могу се изнети следећи подаци:

Преговори о приступању са Хрватском ушли су у одлучујућу фазу, показујући на тај начин читавом региону да је перспектива чланства у Европској унији стварност, у складу са ангажовањем Уније, под условом да се испуне потребни услови.

У бившој Југословенској Републици Македонији, постигнут је напредак у извесном броју кључних области, које су истакнуте у саопштењу Комисије од марта 2008.1, нарочито у погледу реформе правосуђа, реформе полиције и спровођења захтева на основу Споразума о стабилизацији и придруживању. Међутим, насилни инциденти и озбиљне неправилности обележиле су парламентарне изборе. Потребни су конструктиван политички дијалог и одлучна акција за спровођење реформи у складу са приоритетима партнерства за придруживање.

Албанија наставља напредак у кључним политичким реформама. Привремени споразум са Европском унијом ступио је на снагу пре две године и сада се глатко спроводи у целини. Међутим, владавина права и обезбеђивање правилног функционисања државних институција и даље остају као велики изазови. Административни капацитет и способност за спровођење мера захтевају даље побољшање.

Политичке реформе су кренуле напред у Црној Гори. Спровођење привременог споразума, који је ступио на снагу почетком ове године, глатко се одвија у целини. Међутим, постоји потреба за настављање реформе правосуђа и за учвршћење владавине права, што су главни изазови. Административни капацитет и способност за спровођење мера захтевају даље побољшање.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Босном и Херцеговином потврдило је ангажовање ЕУ за европску будућност те земље. Босна и Херцеговина почела је са применом привременог споразума у јулу. Међутим, кључне уставне елементе утврђене мировним споразумом из Дејтона и Париза довели су у питање главни политички вођи у оба ентитета и реформе које се односе на чланство уЕвропској унији стагнирају. Општа сагласност је и даље слаба у погледу кључних приоритета реформе.

После председничких и парламентарних избора, Србија је обновила своју приврженост европској будућности на темељу заједничких вредности. Споразум о стабилизацији и придруживању потписан је и привремени споразум ће почети да се примењује чим се Савет увери да Србија у потпуности сарађује са Међународним кривичним судом за бившу Југославију. Хапшење и привођење правди Радована Караџића представљало је значајан корак у том правцу, али тај процес мора да буде завршен. Србија је показала да има административну способност да постигне значајан напредак у правцу Европске уније. Међутим, у протеклој години реформе су успорене. Реформа правосуђа и спречавање корупције остају и даље као значајни изазови.

Нова стварност на Косову  довела је до реконфигурације међународног присуства. То треба да олакша распоређивање мисије Еулекса које је сада у току. Ситуација на Косову је случај sui generis и не може се сматрати као преседан. Европски савет је указао на спремност ЕУ да помогне политичком и привредном развоју Косова кроз јасну европску перспективу у складу са европском перспективом читавог региона. Устав који је усвојен на Косову у складу је са европским стандардима и усвојен је значајан број кључних законских прописа. Међутим, и даље остају неки важнији изазови, нарочито јачање институција, учвршћивање владавине права и подстицање дијалога и помирења између заједница.

 

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 11:09 20.11.2008

Dobra analiza

Jelena Milic:
"Ja ih po prirodi posla čitam već nekoliko godina unazad, i mislim da ovo jedan od najnepovoljnijih po Srbiju do sada. Čak su i ton i izbor onoga što se prvo spominje za BH bolji. Crna Gora, uz svu moju kritičnost prema Milu Đukanoviću i Albanija su sasvim dobro, hvala na pitanju. Ima još puno da se radi, ali SSP se ratifikuje po parlamentima zemalja članica, work in progress. Pa i Hrvatska je bolje, ipak se konsoliduje posle nedavnih dešavanja, i ima velike šanse da do kraja 2009. godine završi pregovore. Makedonija i nije, ali tome solidno sama kumuje i tvrdoglavošću oko imena".

Sa ovim se slazem.

To sto Milica Delevic-Djilas smatra da je "Srbija veoma zadovoljna Izvestajem", govori da ona na stvar gleda kao - politicar (prica sto joj je milo, a ne ono sto je stvarno), dakle ne kao analiticar koji pokusava da realno gleda na stvari.
vracarac92 vracarac92 12:56 20.11.2008

Re: Dobra analiza

Makedonija i nije, ali tome solidno sama kumuje i tvrdoglavošću oko imena".

Skupštine Republike Iljiride ima kategoričan stav o pitanju spornog imena Makedonije, piše skopljanski dnevnik na albanskom jeziku LJajm.
- Obaveštavamo javnost i međunarodnu zajednicu da imamo kategoričan stav po pitanju imena Republike Makedonije i naš stav je da bi ova republika ubuduće trebala da se zove Državna zajednica Makedonije i Iljiride, što je ime koje odražava strukturu stanovništva ove državne zajednice - a to su albanski i makedonski narod - kaže se u saopštenju za javnost Nacionalnog albanskog pokreta Iljiride, koje je potpisao njegov predsednik Nevzat Haljilji.
U saopštenju se pozivaju sve makedonske institucije da obrate pažnju na ovaj predlog kao na ime koje više odgovara Albancima Republike Iljiride.
- Tražimo i da grčka ambasada u Skoplju ozbiljno razmotri naš predlog, jer iza njega stoji čitavo albansko stanovništvo, uzimajući u obzir referendum iz 1992. godine. I američka ambasada u Skoplju bi takođe trebalo da razmisli o ovom predlogu - kaže se, između ostalog, u ovom saopštenju. Zvaničnici nepriznate Republike Iljiride insistiraju da bi albanski poslanici u Sobranju, kao predstavnici koje je birao narod, trebalo da se izjasne o ovome kako bi se obezbedilo pravovremeno pokretanje procedure za neophodni amandman na sadašnji ustav i time se državi omogući da napravi pravu odluku, jer - kaže se u saopštenju - bez albanskog faktora Makedonija neće moći postojati!
mikimedic mikimedic 13:09 20.11.2008

Re: Dobra analiza

e Državna zajednica Makedonije i Iljiride,


pocelo je, pocelo...
markonio92 markonio92 14:09 20.11.2008

Re: Dobra analiza

mikimedic
e Državna zajednica Makedonije i Iljiride,


pocelo je, pocelo...


Počelo je odavno...
Zen Master Zen Master 08:38 21.11.2008

Re: Dobra analiza

vracarac92

- Tražimo i da grčka ambasada u Skoplju ozbiljno razmotri naš predlog, jer iza njega stoji čitavo albansko stanovništvo, uzimajući u obzir referendum iz 1992. godine. I američka ambasada u Skoplju bi takođe trebalo da razmisli o ovom predlogu - kaže se, između ostalog, u ovom saopštenju. Zvaničnici nepriznate Republike Iljiride insistiraju da bi albanski poslanici u Sobranju, kao predstavnici koje je birao narod, trebalo da se izjasne o ovome kako bi se obezbedilo pravovremeno pokretanje procedure za neophodni amandman na sadašnji ustav i time se državi omogući da napravi pravu odluku, jer - kaže se u saopštenju - bez albanskog faktora Makedonija neće moći postojati!


Tja ljudi traže samo svoja osnovna prava, jer država Makedonija ih očigledno ugnjetava i zajednički suživot postaje sve manje moguć. Nikako mi samo nije kako to baš uvek njima da se desi...


vracarac92 vracarac92 13:29 21.11.2008

Re: Dobra analiza

Tja ljudi traže samo svoja osnovna prava, jer država Makedonija ih očigledno ugnjetava i zajednički suživot postaje sve manje moguć. Nikako mi samo nije kako to baš uvek njima da se desi...
Naravno. Sada bi naše večitoobjektivneinepristrasne NVO trebale da makedoncima lepo objasne da se pretrali i da su gotovo počinili genocid i da bi bilo pošteno da pozovi NATO da ih pomalo "milosrdno" bombarduje...ostatak priče znate. Pojedine NVO vedete će u centru Skoplja šamarati dedu izbeglicu iz Tetova, baš kao jedna domaća, Ahtisari će imati rešenje, makedonski helsinški odbor će raspaliti po svemu i svačemu sa svojom listom za odstrel neistomišljenika a bubrezi i ostali organi pogodni za transplataciju će biti nikad jeftiniji. Demokratska bagatela bato!

A da, umal' da zaboravim: UA GRCITE!!!
Dr M Dr M 11:26 20.11.2008

Gresi ko se tesi...

После председничких и парламентарних избора, Србија је обновила своју приврженост европској будућности на темељу заједничких вредности. Споразум о стабилизацији и придруживању потписан је и привремени споразум ће почети да се примењује чим се Савет увери

Jasno se kaze da je u ranijem periodu(Kostunicine vlade) privrzenost evropskoj buducnosti nedostajala. Takva ocena se nedovoljno istice u reagovanjima na ovaj izvestaj.

Mislim da je bilo kakvo zadovoljstvo ovakvim izvestajem ili lazno ili nerazumno.

Ili treba da budemo zadovoljni sto nas nisu hladno sutnuli nego su samo rezignirano slegli ramenima i okrenuli se onima kojima je stalo da nesto urade, iz bilo kojih razloga.
nesha92 nesha92 11:43 20.11.2008

i vrapcima

na grani je jasno da svako ko kaze da situacija na Kosovu ne predstavlja kocnicu za napredak Srbije prema standardima EU je nista manje od proracunatog politikanta - a bilo je takvih na obe strane - i sa nase politicke scene i sa EU - da li rade zajedno na tome - bas me briga.
Nehapsenje Mladica jos uvek predstavlja idelni paravan da se potencira na tome kao jedinoj kocnici Srbije ka brzem napretku ka EU.
To na zalost odgovara trenutno EU-Srbiji-Holandiji( i kao clanici EU i zbog unutrasnjih politickih prilika).
Ono sto se desilo pre neki dan ispred medjunarodnog sude pravde i njihova odluka je jos jedan vid politickog pritiska na zemlju koja kako rekoste ima sistemskih problema.
Odluku treba i shvatiti u tom contextu - Hrvatska uziva vece poverenje pred medjunarodnim faktorima u odnosu na Srbiju i to je sad tako.
Za to nisu krivi ni Canak ni Nada Kulundzija ni Milica Delevic.
Mogao bih shvatiti da ste pomenuli kao krivca Ivicu Dacica ali to niste....
Takodje niste pomenuli ni prebacivanje loptice na stranu tzv drzave u nastanku na teritoriji Kosova sto je poslednjih dana jedan od glavnih zaokreta americke politike i rekao bih poboljsanja medjunarodnog polozaja Srbije.
kolko vec danas-sutra videcemo sta se valja iza brda.
U skladu sa tim:
Meni se čini da i u Makedoniji, Srbiji i u BH postoje strukture koje se lažno predstavljaju kao pro-evropske, i da su one uzele monopol teme evropskih integracija (ili im je olako predat), a da njima u stvari uopšte ne odgovara da se zemlje evropeizuju a pogotovu ne da se formalni proces pridruživanja nastavlja kako treba, jer to znači više kontrolnih mehanizama- više transparentnosti

ovoj stav cak nije ni bitan...

Postovana Jelena - ko god je mislio da 10 godina vladavine Milosevica i pre toga 45 godina samoupravnog socijalizma i drzavom koja jedva da je postojala kao takva posle pada Turskog carstva , moze da se izravan za samo 8 godina parlamentarizma ( brojim od 2000 kad je vlast ipak predavana gubitkom na izborima) mora da ume da cita samo cirilicu.
Zverilla Zverilla 11:54 20.11.2008

citanje izvestaja EK je sasvim nepotrebno

za procenu napretka srbije ka EU

dovoljno je pogledati vesti i procitati cime se nasa skupstina bavi. meni to izgleda otprilike ovako:
poslovnik, poslovnik, rucak, poslovnik, poslovnik, rucak, poslovnik, poslovnik, kletva,rucak, kletva, rakijica, poslovnik, poslovnik, poslovnik, rucak...

nek me ispravi neko ako gresim
mariopan mariopan 15:31 20.11.2008

Re: citanje izvestaja EK je sasvim nepotre

Zverilla
za procenu napretka srbije ka EU

dovoljno je pogledati vesti i procitati cime se nasa skupstina bavi. meni to izgleda otprilike ovako:
poslovnik, poslovnik, rucak, poslovnik, poslovnik, rucak, poslovnik, poslovnik, kletva,rucak, kletva, rakijica, poslovnik, poslovnik, poslovnik, rucak...

nek me ispravi neko ako gresim


...PLATA, DNEVNICE,PUTNI TROSKOVI......to si zaboravila a ne gresis ni malo.
aguero aguero 12:12 20.11.2008

USLOV SVIH USLOVA

Uopste nije bitno kakav je izvestaj!Uslov svih uslova je zavrsetak saradnje sa Hagom i (bar precutno)priznavanje nezavisnosti Kosova.Koliko je Srbija spremna za evro integracije bilo koje vrste i kako napreduju demokratski procesi,svakodnevno osecamo na svojoj kozi.
Dosta vec jednom sa tim bacanjem prasine u oci!Nijedno nase ministarstvo nije spremno ni 3o posto za ukljucivanje u evropske procese,tamo uglavnom sede nezainteresovani i nestrucni kadrovi.Glavna briga im je kako da ubiju vreme od 8.3o do 16.3o!
Oni kojima se pruza prilika da putuju u evropske zemlje na razne konferencije,kao neki kobajagi eksperti,samo pricaju price koje organizatori zele da cuju,cesto govore vrlo lose o situaciji u svojoj zemlji,a Kosovo ne smeju ni da pomenu.Kada oni tako vrednuju sebe i svoju zemlju,sta ocekivati od stranaca!A Srbija daje ogroman novac za njihov jalov angazman!
Njihov glavni interes nije prosperitet Srbije,vec ubacivanje u neku od evropskih institucija!Dali bi i d...,a ne Kosovo samo da ih tamo negde prihvate!!!
Meni je bio zapao bas takav "ekspert",koji je ironijom sudbine poreklom sa Kosova!Kada sam grubo i na brzinu izracunao koliko je kostalo njegovo ucestvovanje na raznim sastancima u inostranstvu,ispalo je da je to vise od 6o.ooo evra za 5 godina!
Nekoliko godina ovo sam gledao svojim ocima i zgadilo mi se!I vi znate da je to tako,a ja se nadam da niste bas kao i svi drugi!
Hocete u Evropu?Super!Ali onda otvoreno kazite kolko ce to da kosta Srbiju.Ne samo kada je u pitanju odricanje od Kosova,vec sveukupno!
jbm_58 jbm_58 12:43 20.11.2008

Izvestaj o napretku Srbije za 2008. godinu

Umesto mog, procitajte odlican komentar objavljen u "Blicu" pre 2 dana

Izgubljeno u prevodu
Autor: Vladimir Pavićević | 18.11.2008. - 05:00

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije predstavio je skupštinskom Odboru za evropske integracije sažetak Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u 2008. Evropska komisija je ovaj dokument objavila 5. novembra, a potpredsednikov tim ni za osam dana nije uspeo da obezbedi prevod 58 stranica Izveštaja.
Ako se setimo da acquis communautaire (pravne tekovine EU) čini preko 100.000 stranica teksta i da naše zakonodavstvo treba s njim da bude harmonizovano, postavlja se pitanje vremena koje je potrebno da bi se ova dokumenta samo prevela na srpski jezik i učinila dostupnim zaposlenima u državnoj upravi.
Umesto celovitog izveštaja, potpredsednik je članovima Odbora, kao kakvim lošim đacima, ponudio skriptu koja u najvećem delu zanemaruje primedbe Evropske komisije, a naglašava mesta u kojima se konstatuje napredak.U Izveštaju se konstatuju nedostaci i propusti u delovanju naših institucija, zapaža neefikasnost u radu Parlamenta i Vlade, nedovoljni stepen profesionalizma i odgovornosti u javnoj upravi, spori proces reforme pravosuđa, nedovoljna civilna kontrola oružanih snaga, a učinci u borbi protiv korupcije definišu se kao ograničeni i nedovoljni.
U delu Izveštaja koji se odnosi na ekonomske kriterijume, ukazuje se na sistemske mane i strukturalne probleme u našoj ekonomiji poput osiguranog budžetskog deficita, visokog spoljnog duga, ogromne nezaposlenosti, nedostatka pravila konkurencije kojima se sprečava stvaranje monopola i manjka ljudskog kapitala kao posledice zastarelog i nereformisanog obrazovnog sistema.
Odgovorna i ozbiljna vlada trebalo bi, pre svega, da reaguje na primedbe i preporuke Komisije, potom sasvim skromno da navede pohvale i priznanja. Naša Vlada i u njoj potpredsednik više su skloni samohvali, a odgovornost i ozbiljnost izgleda da čekaju neku novu vladu.

Vladimir Pavićević, asistent na Fakultetu političkih nauka i programski direktor Beogradske otvorene škole
Covek u belom Covek u belom 12:48 20.11.2008

I ja bih da me plate za pisanje izvestaja

Ovi izvestaji se toliko pisu po automatizmu da je to strasno. Strasno je koliko je administracija koja se time bavi neupucena i koliko je, da izvines, boli dupe za Balkan i desavanja na istom.
Dokaz crno na belo da su izvestaji politicki i da nemaju veze sa realnoscu - stepen korupcije je gori nego u Srbiji u: Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovo da i ne spominjem) ali se samo i iskljucivo pominje u kontekstu vezanom za Srbiju. Pametnom dosta.
mariopan mariopan 15:41 20.11.2008

Re: I ja bih da me plate za pisanje izvest

Covek u belom
Ovi izvestaji se toliko pisu po automatizmu da je to strasno. Strasno je koliko je administracija koja se time bavi neupucena i koliko je, da izvines, boli dupe za Balkan i desavanja na istom.
Dokaz crno na belo da su izvestaji politicki i da nemaju veze sa realnoscu - stepen korupcije je gori nego u Srbiji u: Makedoniji, BiH, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovo da i ne spominjem) ali se samo i iskljucivo pominje u kontekstu vezanom za Srbiju. Pametnom dosta.

Ocekivano.
Odlican komentar.
Mene podseca na "vec vidjeno" to jest na sve one marifetluke koje su vec davno negde nabrojali kao opravdanja za sve sto nam rade, pocevsi od bombardovanja do danas. Sad ih samo upotrebe povremeno ( kao da prepisuju) na radost onih koji jedva docekaju da se "ozbiljno" pozabave svim nasim gresima.

Zen Master Zen Master 08:52 21.11.2008

Re: I ja bih da me plate za pisanje izvest

Jelena Milić
Meni su izveštaji poslužili kao odličan bacground za poduži sastanka koje sam pre nekim dan imala sa timom visokih analitičara iz SD koji prave Briefing Book za Obamu lično, ali o tome više u posebnom postu.


Ah kako je ovo lepo, baš mi je drago što je ovo Jelena podelila sa svima nama...
Evo pokušavam već pola sata priljubljujući lice uz ekran svog monitora da i na mene padne makar zrnce zvezdane prašine koja je našu Jelenu obasjalo u punom sjaju. Ali neka ponosan sam što makar i ovaj komentar mogu da napišem, nekako u dubini duše osećam kao da ga čak i ti visoki analitičari mogu pročitati
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 14:40 20.11.2008

Sui generis

Ситуација на Косову је случај sui generis и не може се сматрати као преседан.

учило се и учи од Гебелса, само понављај лаж и плаћај професионалне нарикаче да исто то понављају...


Inner Party Inner Party 15:46 20.11.2008

Re: Sui generis

bik_koji_sedi
Ситуација на Косову је случај sui generis и не може се сматрати као преседан.

учило се и учи од Гебелса, само понављај лаж и плаћај професионалне нарикаче да исто то понављају...




Ne znas ti.
To mora tako.
Pa majku mu, hoces li ti u EU ili ne?!

jesen92 jesen92 16:13 20.11.2008

ne znam ko je zadovoljan...

..ali ja nisam, ne sa izvestajem (posto ga nisam procitala) vec sa realnim stanjem u Srbiji....nemam ja neku lovu pa mi zapelo da putujem(oni koji imaju lovu imaju i vize) ali hocu vec jednom da se osecam slobodnom..deset godina sam lupala serpe, setala i po kisi i po snegu i po suncu, culjila usi na bbc , radio evropu i sl ne bi li cula nesto lepo, izgubila dragoceno vreme koje sam mogla da posvetim sebi tj da uradim nesto za sebe sto bi mi danas koristilo, a sve to zbog slobode, pre svega....jer kada je covek slobodan sanse sa bolji zivot su znatno vece......Posle osam godina od "pobede" dosli na red zakoni bez kojih se ne moze na belu listu....hej, 8 godina...svake godine da su usvojili po jedan odavno bi imali bar taj uslov....nece biti da je i za to kriv samo Kostunica....kontinuirano imamo neodgovornu vlast koju boli uvo za narod...I sad, dosao Dacic onomad da ubedjuje poslanike da glasaju za te zakone...alo, dacic se brine o nama...I na kraju opet nista, opet zakasnili...a celu jesen se dinkic hvalio kako 2009 dobijamo te serave bele vize i nikoga nije sramota sto je sve odlozeno za 2010...niko da podnese ostavku sto nije uradio ono sto je obecao narodu......
markonio92 markonio92 16:42 20.11.2008

Re: ne znam ko je zadovoljan...

jesen92
... te serave bele vize...

Pst, da Vas ne čuju.
Biće posle: "El su serave? E pa nema!"
jesen92 jesen92 00:09 21.11.2008

Re: ne znam ko je zadovoljan...

:))..ma ko ih šiša...
klaudije klaudije 16:45 20.11.2008

Ona ( Milica Delavić) ...

Delević
ivana23 ivana23 21:44 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

klaudije
Delević

A jesu li se oni razveli? Bila je ranije Milica Delevic-ĐILAS.
Goran Vučković Goran Vučković 21:48 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

A jesu li se oni razveli? Bila je ranije Milica Delevic-ĐILAS.

Pitaj Nebojšu Milenkovića - on čita Glory, Story i slično, to tamo mora da je bilo detaljno obrađeno, ako se desilo...
ivana23 ivana23 22:26 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

Goran Vučković
A jesu li se oni razveli? Bila je ranije Milica Delevic-ĐILAS.
Pitaj Nebojšu Milenkovića - on čita Glory, Story i slično, to tamo mora da je bilo detaljno obrađeno, ako se desilo...

E vidis, nisam se toga setila, hvala ti puno na savetu...
aguero aguero 22:35 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

Delević

Milica Delevic je sasvim o.k.Mlada,pametna,obrazovana....i tek je na pocetku novog posla.
Hajde da probamo da je podrzimo na pocetku,a ne odmah da saplicemo!I sta je za ovu pricu bitan njen bracni status?
Zasto uvek mora da se oglasi po neka torokusa,cak i kada su u pitanju ozbiljne teme?
Takve (torokuse) Milici nisu ni do kolena,ali su dovoljno beskrupulozne - sto je,opet,odraz njihovog intelekta!
P.S.Tek sad videh (i ivana23).Pa zar i ti ,ivana23!
Goran Vučković Goran Vučković 22:46 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

Zasto uvek mora da se oglasi po neka torokusa,cak i kada su u pitanju ozbiljne teme?

Pa zar i ti, sine Ivana23 - neozbiljna
ivana23 ivana23 22:57 20.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

aguero
DelevićMilica Delevic je sasvim o.k.Mlada,pametna,obrazovana....i tek je na pocetku novog posla.Hajde da probamo da je podrzimo na pocetku,a ne odmah da saplicemo!I sta je za ovu pricu bitan njen bracni status?Zasto uvek mora da se oglasi po neka torokusa,cak i kada su u pitanju ozbiljne teme?Takve (torokuse) Milici nisu ni do kolena,ali su dovoljno beskrupulozne - sto je,opet,odraz njihovog intelekta!P.S.Tek sad videh (i ivana23).Pa zar i ti ,ivana23!

Ne tvrdi ono u sta nisi siguran, MD nije na pocetku novog posla s obzirom da je na istoj funkciji vec bila (tada pod malo drugacijim nazivom jer je postojala SCG).

Ostavku na tu (tadasnju) funkciju je podnela avgusta 2004.g. - IZVOR

Zasto ju je prihvatila ponovo kad i vrapci na grani vide da se od tada nista nije promenilo?!

Imas odgovor?
Unfuckable Unfuckable 23:47 20.11.2008

Re: Ona ( Milica DeLEvić) ...

wow LitlleMiss, ometaš razvoj bre !
I ja sam primetio par puta da se pogrešno navodi Milicino prezime

Unfuckable The Dont Vori Bi Glori
ivana23 ivana23 23:56 20.11.2008

Re: Ona ( Milica DeLEvić) ...

Unfuckable
wow LitlleMiss, ometaš razvoj bre !I ja sam primetio par puta da se pogrešno navodi Milicino prezimeUnfuckable The Dont Vori Bi Glori

Samo izostave ono drugo... da se vlasi ne sete, a ko zna, zna !
maksa83 maksa83 02:07 21.11.2008

Re: Ona ( Milica DeLEvić) ...

Unfuckable The Dont Vori Bi Glori

(What's the Story) Morning Glory?
Jelena Milić Jelena Milić 07:48 21.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

moj propust za prvo prezime, ali drugo je zasita nebitnoooo
aguero aguero 11:02 21.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

Imas odgovor?

Ostajem pri onome sto rekoh.Vise puta imao sam prilike da razgovaram sa njom i cujem komentare o njenom radu - bili su pozitivni.Mozda ima i drugih - negativnih,ali do mene nisu dosli.Ako se nista nije promenilo od 2oo4. do danas,zasto kriviti samo Milicu?U svakom slucaju,i o njenom radu moze se govoriti bez uplitanja njenih privatnih problema.
ivana23 ivana23 11:14 21.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

aguero
Imas odgovor? Ostajem pri onome sto rekoh.Vise puta imao sam prilike da razgovaram sa njom i cujem komentare o njenom radu - bili su pozitivni.Mozda ima i drugih - negativnih,ali do mene nisu dosli.Ako se nista nije promenilo od 2oo4. do danas,zasto kriviti samo Milicu?U svakom slucaju,i o njenom radu moze se govoriti bez uplitanja njenih privatnih problema.

Nemam ja nista protiv MD, jedino sam reagovala na tvoju konstataciju:... tek je na pocetku novog posla, i na to mi nisi odgovorio, a tu je bila poenta.
I ne krivim M sto se od 2004. nista nije promenilo, taman posla, pa ona nije ni imala mogucnosti da promeni ono zbog cega je dala ostavku. Cudim se da se prihvatila ponovo istog zadatka a da se nisu dogodile promene zbog kojih je prethodno bila rezignirana.
mariopan mariopan 11:15 21.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

Goran Vučković
Zasto uvek mora da se oglasi po neka torokusa,cak i kada su u pitanju ozbiljne teme?

Pa zar i ti, sine Ivana23 - neozbiljna

Haha ha ha ha ha pa Ivana nije neozbiljna , ona je samo najbolje obavestena na blogi pa tako razumem i njen komentar, verovatno ce samo baciti pogled, nemoj Ivanu da nam diras
aguero aguero 23:22 21.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

nemoj Ivanu da nam diras

Ma,ne pada mi na pamet da je napadam,samo sam se iznenadio da je tako ostra.Kaze - vratila se tamo gde nista nije uradila(ranije).Pa,mozda ce sada biti uspesnija,a,principijelno,protiv sam starta djonom na bilo koga.Milica Delevic ima pravo na svoju karijeru,bez obzira da li je udata ili ne,i ako jeste - za koga.Zasto je vezivati za Djilasa?Mozda je ona bila njegova Mileva Maric!
ivana23 ivana23 00:26 22.11.2008

Re: Ona ( Milica Delavić) ...

aguero
nemoj Ivanu da nam diras Ma,ne pada mi na pamet da je napadam,samo sam se iznenadio da je tako ostra.Kaze - vratila se tamo gde nista nije uradila(ranije).Pa,mozda ce sada biti uspesnija,a,principijelno,protiv sam starta djonom na bilo koga.Milica Delevic ima pravo na svoju karijeru,bez obzira da li je udata ili ne,i ako jeste - za koga.Zasto je vezivati za Djilasa?Mozda je ona bila njegova Mileva Maric!

Gde sam to napisala, citiraj molim te!

Rekla sam samo da nije tacno - ono sto si ti napisao - tek je na pocetku novog posla. To napises istovremeno sa tvrdnjom da je poznajes!?

Korektnost molim.
Blade Runner Blade Runner 23:28 20.11.2008

Moje boldovanje

ovog krajnje birokratskog i pristrasnog izvestaja koji govori da je Evropi do Balkana stalo kao do lanjskog snega.

Преговори о приступању са Хрватском ушли су у одлучујућу фазу, показујући на тај начин читавом региону да је перспектива чланства у Европској унији стварност, у складу са ангажовањем Уније, под условом да се испуне потребни услови.

У бившој Југословенској Републици Македонији, постигнут је напредак у извесном броју кључних области, које су истакнуте у саопштењу Комисије од марта 2008.1, нарочито у погледу реформе правосуђа, реформе полиције и спровођења захтева на основу Споразума о стабилизацији и придруживању. Међутим, насилни инциденти и озбиљне неправилности обележиле су парламентарне изборе. Потребни су конструктиван политички дијалог и одлучна акција за спровођење реформи у складу са приоритетима партнерства за придруживање.

Албанија наставља напредак у кључним политичким реформама. Привремени споразум са Европском унијом ступио је на снагу пре две године и сада се глатко спроводи у целини. Међутим, владавина права и обезбеђивање правилног функционисања државних институција и даље остају као велики изазови. Административни капацитет и способност за спровођење мера захтевају даље побољшање.

Политичке реформе су кренуле напред у Црној Гори. Спровођење привременог споразума, који је ступио на снагу почетком ове године, глатко се одвија у целини. Међутим, постоји потреба за настављање реформе правосуђа и за учвршћење владавине права, што су главни изазови. Административни капацитет и способност за спровођење мера захтевају даље побољшање.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Босном и Херцеговином потврдило је ангажовање ЕУ за европску будућност те земље. Босна и Херцеговина почела је са применом привременог споразума у јулу. Међутим, кључне уставне елементе утврђене мировним споразумом из Дејтона и Париза довели су у питање главни политички вођи у оба ентитета и реформе које се односе на чланство уЕвропској унији стагнирају. Општа сагласност је и даље слаба у погледу кључних приоритета реформе.

После председничких и парламентарних избора, Србија је обновила своју приврженост европској будућности на темељу заједничких вредности. Споразум о стабилизацији и придруживању потписан је и привремени споразум ће почети да се примењује чим се Савет увери да Србија у потпуности сарађује са Међународним кривичним судом за бившу Југославију. Хапшење и привођење правди Радована Караџића представљало је значајан корак у том правцу, али тај процес мора да буде завршен. Србија је показала да има административну способност да постигне значајан напредак у правцу Европске уније. Међутим, у протеклој години реформе су успорене. Реформа правосуђа и спречавање корупције остају и даље као значајни изазови.

Нова стварност на Косову довела је до реконфигурације међународног присуства. То треба да олакша распоређивање мисије Еулекса које је сада у току. Ситуација на Косову је случај sui generis и не може се сматрати као преседан. Европски савет је указао на спремност ЕУ да помогне политичком и привредном развоју Косова кроз јасну европску перспективу у складу са европском перспективом читавог региона. Устав који је усвојен на Косову у складу је са европским стандардима и усвојен је значајан број кључних законских прописа. Међутим, и даље остају неки важнији изазови, нарочито јачање институција, учвршћивање владавине права и подстицање дијалога и помирења између заједница.


Zen Master Zen Master 09:08 21.11.2008

Re: Moje boldovanje

Blade Runner
ovog krajnje birokratskog i pristrasnog izvestaja koji govori da je Evropi do Balkana stalo kao do lanjskog snega.


Slažemo se u potpunosti oko toga da je ovaj izveštaj pre svega birokratska papazjanija, te da pre svega pisac ili pisci istoga dosta površno poznaju problematiku. Naša reakcija na isti treba da bude takodje hladna i analitična, tj pogledajmo šta je napisano, procenimo šta je moguće ispraviti a šta ne i kraj priče. Najgore što možemo uraditi je pristup koji ima poštovana gdja Jelena Milić, prepun emocija, zagledanja u komšijska dvorišta i postavljanja onoga ko je napisao ovaj izveštaj na nekakav pijedestal. Ne živim niti u Crnoj Gori, niti u Albaniji a bogami ni u Hrvatskoj hvala na pitanju, u EU želim zato što je to primarni i neosporni interes ove države a ne što ih tamo obožavam do imbecilnosti i mislim da su nepogrešivi polubogovi. Mi želimo u EU a oni opet da bi mi došli tamo gde želimo postavljaju svoje uslove i zato pogledajmo koji je najefikasniji način da iste uslove ispunimo, odnosno šta možemo a šta ne možemo da ispunimo od svega toga...
filvas filvas 17:40 21.11.2008

Re: Moje boldovanje

Potpuno tacno. Ovaj izvestaj je diplomatski, a ne naucno-istrazivacki tekst, sto znaci da su formulacije birane pre svega da bi imale diplomatskog efekta i objektivno stanje sa tim nema mnogo veze. Ako bolje pogledate, Srbiji se cak zapravo odaje priznanje za to sto ima dobre "administrativne kapacitete'.

Nas sustinski problem dakle nije Mladic, nego Kosovo. Zbog toga nam se prebacuje sto nismo uhvatili Mladica. Da smo kojim slucajem ocutali otimanje Kosova, Mladica bi pomenuli samo uzgred.

Srbija mora da se reformise brze zbog nas samih, a ne zbog izvestaja Evropske Unije, jer mi mozda nikada necemo ni moci da udjemo u tu organizaciju.
Zen Master Zen Master 19:40 21.11.2008

Re: Moje boldovanje

filvas

Srbija mora da se reformise brze zbog nas samih, a ne zbog izvestaja Evropske Unije, jer mi mozda nikada necemo ni moci da udjemo u tu organizaciju.


Da upravo tako, to je suština svake suštine priče o ulasku u EU. Nama treba uredjeno društvo radi nas samih prvenstveno a ne da bi prošli na nekoj rampi ili ispitu ka toj večno nedostižnoj Evropi. Te samim tim mi moramo da radimo na tome kao pojedinci i kao društvo u celini svakodnevno i neumorno !?!
Jer najlakše je pričati bajke za laku noć kako zaboga postoje neke strukture ( i Robespjer bi pozavideo na ovoj predivnoj formulaciji ) koje se lažno predstavljaju kao pro-evropske, i da su one uzele monopol teme evropskih integracija ( Lažni car ( Šćepan ) Tadić mali i njegova svita verovatno prim. prev. )
Prateći čistu logiku u gornjem iskazu dolazimo do zaključka da ako su ovi neki lažni onda zasigurno postoje oni pravi koje je huda sudba i ljudska zloba avaj sklonila negde u stranu.
Sledeći tok misli ukazuje se poenta da su oni pravi upravo politička partija u kojoj se na spisku osnivača baš nekako slučajno nalazi gospodin sa istim prezimenom kao i poštovana gdja Jelena Milić ( a poštovana gdja Jelena je vatreni navijač iste političke grupacije narafski ).
Što kaže narodna poslovica nije baki što se baki snilo, već je baki baš ( opet ) nekako slučajno ono što joj je milo
filvas filvas 20:35 21.11.2008

Re: Moje boldovanje

Mislim da je ovde vise rec o politickom mentalitetu, nego o politickom interesu. Stvarnost je previse komplikovana da bi je razumeli ljudi zarobljeni u Pescaniku.
Zen Master Zen Master 10:00 22.11.2008

Re: Moje boldovanje

filvas
Mislim da je ovde vise rec o politickom mentalitetu, nego o politickom interesu. Stvarnost je previse komplikovana da bi je razumeli ljudi zarobljeni u Pescaniku.


Ne ne ne nema tu političkog interesa, ljudi iz te priče najiskrenije veruju da su upravo oni ona mala ali odabrana grupa ljudi koja jedina zna pravu istinu. Oni su borci za slobodu a to što su tako malobrojni je samo dokaz da je ovo promašena i nesretna zemlja koja ne razume prave vrednosti jer vreme je tu stalo a epska borba dobra i zla nikako da prestane...
Oh kako smo samo ushićeni pobedom Obame i ljuti jer ostatak Srbije ne shvata kosmičku veličinu tog dogadjaja, jer USA će za nas uvek biti onaj vojnik na tenku koji 1945 daje detetu čokoladu i mi to nikada ne smemo zaboraviti kako poetski Teofil Pančić reče. Kako nas samo plaše ta zla Rusija i odvratna Kina jer će to uvek biti pritajeni komunistički medved & skriveni Mao Tse Tung-ov zmaj.
Sve što kažu iz Evrope to je sveto pismo i 10 božjih zapovesti, jer kao da mi u ovom selu i nedodjiji nešto pa znamo. Naše je samo da ćutimo i bespogovorno slušamo sve što nam kažu jer sve je to za naše dobro. Ako dobri gazda iz EU kaže da je zid crn on može biti samo crn ma koliko beo izgledao...
Idu tako i ne staju epska borba i priča u krug i ponovo u krug u kome je sve crno ili belo, jer ako nisi sa nama druže ti si onda protiv nas i što je više kleveta i laži to je nama naš pravi put miliji & draži...




Goran Vučković Goran Vučković 10:41 22.11.2008

Re: Moje boldovanje

Vera je opijum za narod.
filvas filvas 11:39 22.11.2008

Re: Moje boldovanje

Narod?

Narod je stoka.
Jelena Milić Jelena Milić 11:44 22.11.2008

sasa jankovic o izvestaju

Državna uprava mora da radi u interesu građana
Administracija nije zaslužila da je hvale
Autor: Saša Janković | Foto:j. vučetić | 22.11.2008. - 05:00

Piše: Saša Janković, zaštitnik građana
Evropska komisija je nedavno objavila godišnji izveštaj o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. Na velikoj konferenciji održanoj tim povodom u Beogradu, domaći zvaničnici na čelu sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem ocenili su da izveštaj opisuje evropski put Srbije kao čašu do pola punu, iako bi se ista mogla posmatrati i kao i dopola prazna. Najnoviji evropski „snimak“ Srbije zaista niže pasuse pohvala i kritika, mozaički oslikavajući našu stvarnost. Oni kojima je do napretka zaista stalo, pogledaće detaljnije šta je to što EU vidi kao u čaši puno, a šta je još uvek prazno, uporediti to sa prošlim izveštajem, uočiti trendove i iz njih izvući određene zaključke. Iz perspektive ombudsmana, koji po slovu Ustava kontroliše pravilnost i zakonitost rada administracije, ovom prilikom osvrnuću se na ocenu iz izveštaja koja je, čini se, posebno ohrabrila potpredsednika Vlade, te je više puta tokom konferencije isticao. Radi se o stavu da Srbija ima „dobar administrativni kapacitet“!

Posle godinu dana svakodnevnog nadzora nad radom naše administracije, dakle onih koji zakone primenjuju na konkretne ljude i situacije i utvrđuju imamo li, kada se zbog neke potrebe ili muke nađemo pred njima, neko pravo ili obavezu, ne mogu a da se ne upitam koja je to odlika naše uprave koja je čini vrednom takve hvale sa stanovišta evropskih standarda? Imao sam u više navrata priliku da neposredno od ombudsmana Evropske unije Nikiforosa Dijamandurosa čujem koje osobine čine rad administracije ne samo zakonitim, već i pravilnim i pravičnim, i u najširem smislu - dobrim. Za ovu priliku evo tri takve odlike: administracija mora raditi dosledno i predvidivo, mora poštovati opravdana, legitimna očekivanja koja je kod građana stvorila, i mora im pružati ravnopravan tretman, smatra Dijamanduros, na čiji predlog je Evropski parlament usvojio kodeks dobre uprave.

Dva primera
Pogledajmo kroz dva slikovita primera kako se naša administracija nosi sa ovim kriterijumima. Primer br. 1: potpredsednik Vlade u vreli letnji dan uz sevanje bliceva posećuje čekaonicu policijske stanice i lično se osvedočava u muke građana koji pokušavaju da ostvare svoje pravo, a pre svega obavezu (čije ispunjenje pri tom plaćaju) - da zamene lična dokumenta. Tih dana isti potpredsednik Vlade nekim drugim, zaslužnim građanima Srbije uručuje nove pasoše, takođe uz sevanje bliceva, ali ne u redu ispred šaltera. Pasoš je javna isprava koju svaki građanin pod istim uslovima ima pravo da dobije kako bi ostvario Ustavom garantovano pravo da napusti svoju zemlju i u nju se vrati. Mogao bi biti simbolična nagrada da na njega građani širom Srbije, zbog propusta na različitim nivoima administracije, ne čekaju satima i danima. Ovako, zaslužne građane potpredsednik Vlade u stvari nagrađuje izbavljenjem od čekanja u nepodnošljivim redovima! Toliko o ravnopravnom tretmanu i dobrom kapacitetu.
Primer br. 2: Nesporno je da građani opravdano očekuju od administracije da poštuje i sprovodi sudske odluke. U praksi prvog srpskog zaštitnika građana zabeležen je slučaj da je resorno ministarstvo na pitanje zašto se uporno oglušuje o zahtev građanke da obezbedi sprovođenje sudske odluke, napisalo, potpisalo i overilo pečatom da tako čini stoga što je zakon koji reguliše spornu situaciju loš, a sudska odluka povrh svega unosi dodatnu konfuziju i uznemirava miran san, pardon - rad preopterećenih službenika (ovo za san i rad je autorska sloboda).
U međuvremenu, u potrazi za novcem, Vlada najavljuje smanjivanje plata i broja zaposlenih u upravi. Ne sporeći neprihvatljivost činjenice da neki ljudi uspevaju da svoje sposobnosti od države naplate višestruko, istovremenim funkcionerskim, direktorskim, članskim (u raznim odborima) i raznim drugim radom uprkos ustavnoj zabrani kloniranja, čvrsto smatram da se rad uprave najviše i najbrže može unaprediti drastičnim povećanjem odgovornosti za učinjeno (i neučinjeno) u obavljanju javnog posla. A sa velikom odgovornošću male plate nikako ne idu. Sa njima ide ono „ne možeš me tako malo platiti...“, najsamopogubniji izum srpske pameti.

Žalbe građana
Moglo se na skupu s početka ovog teksta čuti, u odbranu teze o dobrom administrativnom kapacitetu u nas, i da bi zakone s evropskim standardima mogli donositi na engleskom jeziku (zašto i ne bi kad ih ionako ne primenjujemo, prim. aut.), zatim da se deca najbolje uče plivanju tako što se bace u vodu (zar se čak i u vicu tako deca ne dave?) i još štošta ohrabrujuće...
Za razliku od stanovišta najviših predstavnika Vlade, srpski zaštitnik građana napisao je u godišnjem izveštaju Narodnoj skupštini da „građani nisu zadovoljni radom organa uprave“. Često se osećaju kao „prekobrojni predmeti, a ne ljudi“ i nemaju utisak da se uvažava njihovo dostojanstvo. U velikom broju slučajeva građani se žale na spor postupak, za šta kao uzrok po pravilu navode korupciju, neorganizaciju i nerad. Organi uprave nisu međusobno povezani, pa čak ni njihove organizacione jedinice, a njihove procedure nisu dovoljno transparentne. Građani imaju utisak da je postupcima cilj forma, a ne sadržina. Komunikacija službenih lica sa građanima je nedovoljna i nesadržajna, te ostaje utisak da bi znatan broj pritužbi ombudsmanu, ali i drugostepenih upravnih postupaka i upravnih sporova, mogao biti izbegnut kada bi se građanima jezikom koji razumeju otvoreno i uverljivo objasnila njihova prava i obaveze. Po pravilu nema prilagođenih procedura za ostvarivanje prava posebno osetljivih kategorija stanovništva. Stiče se utisak birokratizovane, otuđene uprave, usmerene prema sebi i svojim problemima i, eventualno, utvrđivanju obaveza građana, ali ne i ostvarivanju njihovih prava.“ Građani mogu oceniti da li je zaštitnik građana bio u pravu kada je izrekao takav sud.
Na kraju, Evropska komisija napisala je u izveštaju da bi za Srbiju bilo dobro da ojača poziciju nezavisnih i regulatornih institucija. Nezavisne su npr. državna revizorska institucija, poverenik za informacije od javnog značaja i, naravno, ombudsman, a regulatorne Agencija za privatizaciju, Republička radiodifuzna agencija, Republička agencija za telekomunikacije... Sumirajući izveštaj, potpredsednik Vlade Đelić naglasio je da EU preporučuje jačanje uloge regulatornih institucija; nezavisne je zaboravio da pomene. Zašto?

Postojeći komentari (0)
Jelena Milić Jelena Milić 11:49 22.11.2008

uslov jeremic?

Jeremić "Evropski uslov"?

Autor: FoNet

Novi Sad - Sudeći po jednom internom dokumentu EU o pozicijama zemalja članica, u koji
je Dnevnik imao ekskluzivni uvid, na putu evrointegracije Srbija dobija novi uslov u liku - šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Oglasite se na www.danas.rs

Taj interni dokument, navodi novosadski list, napravljen je nakon što su predstavnici država članica EU posle godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji održali nekoliko sastanaka, na kojima su iznosili svoja viđenja o njenom evropskom putu.
Dnevnik pod naslovom "I Vuk je evropski uslov?" konstatuje da u tom dokumentu "niko, naravno, ne dovodi u sumnju da će Srbija pre ili kasnije, kada ispuni uslove za članstvo, postati deo EU", ali i da je više zemalja, uz već poznate uslove, izrazilo negodovanje zbog Jeremićevih izjava.
Nemački predstavnici su te izjave ocenili kao "nekorektne, ali i štetne po Srbiju".
"Jeremić svojim nastupima stvara atmosferu u kojoj, šta god EU da učini za Srbiju, to neće biti dovoljno, i na taj način za neuspehe svoje vlade unapred pokušava da optuži EU", smatraju nemačke diplomate.
Ni Britancima se nisu dopali poslednji Jeremićevi nastupi, koje su okvalifikovali kao "štetne kako za stabilnost u regionu i ulogu EU, tako i za samu Srbiju".
I iz Rima, koji tradicionalno ima veoma "prosrpski stav", jedina kritika je stigla na izjave Jeremića. Stav sličan Italiji, u svemu pa i u tome, ima i Švedska.
Vrlo oštri u svojim komentarima bili su Belgijanci, a razlog tome, sudeći po onome što su govorili, bile su izjave Jeremića. Belgijske diplomate su posebno kritikovale njegov stav da zbog ekonomske krize vlada Srbije neće moći da ispuni sva obećanja i da zato EU treba da uradi nešto više za Srbiju.
"Smatramo da je krajnje neodgovorno tražiti od EU da nadomešta neispunjena obećanja data građanima. Potpuno je neprihvatljivo da šef diplomatije neke zemlje zloupotrebljava EU za unutrašnjopolitičke potrebe", ocenili su Belgijanci.
Lavina kritika na poslednje Jeremićeve nastupe stigla je i iz Mađarske. Budimpešta se nedvosmisleno izjasnila za to da se učini sve da Srbija dobije status kandidata i viznu liberalizaciju u idućoj godini, ali pretnje – kako su poslednje Jeremićeve izjave okvalifikovale mađarske diplomate – moraju prestati, inače će najveće posledice trpeti Srbija.
Češka se kao budući predsedavajući EU založila za ubrzavanje evropskih integracija Srbije, ali ni ona nije
najbolje primila nastup Jeremića u Pragu.
"Za Srbiju važe isti uslovi kao i za sve druge zemlje i niko ne postavlja neke nove uslove Beogradu, zato ne pomaže širenje priča o tome da EU nameće specijalne uslove Srbiji", stav je čeških predstavnika.
filvas filvas 13:39 22.11.2008

Re: uslov jeremic?

Postoje drugaciji uslovi.

Uslov je izrucenje Mladica i Hadzica, a ne saradnja sa Hagom kako je to ranije bilo receno. Hrvatska je dobila SSP i pre nego sto je Gotovina uhapsen u Spaniji.

Uslov je prihvatanje Euleksa iako je ranije bilo receno da su integracija i pitanje statusa Kosova dva razlicita procesa koji nemaju veze jedan s drugim. A ministri Miliband i Kusner su vise puta isticali da je absurdno da se Srbija protivi Euleksu dok zeli da se prikljuci EU.

Jeremic im je trn u oku jer je verovatno sposobniji od svih prethodnih ministara diplomatije koje smo imali.

"Sta god da EU uradi za Srbiju, to nece biti dovoljno" zvuci smesno. EU za Srbiju nije uradila nista sto moze da nam skrene paznju sa cinjenice da nas je vecina zemalja clanica napala bez objave rata. O tome da EU nema vise sta da ponudi Srbiji ranije su vec pisale neke evropske novine. Mislim da ove price o Vuku Jeremicu upravo imaju veze sa tim da mi polako gubimo politicke interese da zurimo sa pristupanjem EU.

Evropske standarde bismo morali da imamo zbog nas samih, tako da svu kritiku na racun administracije smatram vise nego opravdanom.
Goran Vučković Goran Vučković 14:13 22.11.2008

Re: uslov jeremic?

Jeremić "Evropski uslov"?

I tako je ministar spoljnih poslova Srbije, zbog svoje "retorike", došao na kratku listu sa generalom koji je sproveo genocid i magacionerom koji je etnički počistio Slavoniju od Hrvata? Jel? Kaže dnevni list Dnevnik na bazi dokumenta koji je ekskluzivno dobio na uvid?

Može li nešto da mi neko objasni - da li je Dnevnik glasilo pod kontrolom SRS, ili pod kontrolom DSS?
blejach92 blejach92 15:33 22.11.2008

Re: uslov jeremic?

Tipican primer ustaljene prakse u nasim novinama da mozes u naslovu da pises kojesta tj. da ono sto je navedeno u naslovu uopste ne mora da pise u clanku. U clanku uopste ne pise da je Vuk Jeremic bilo kakav uslov pristupanju EU, cak niko od njih ni ne zahteva bilo kakvu smenu Jeremica, samo su im problematicne neke njegove izjave (mada kada se pazljivije pogleda, radi se o jednoj izjavi). Dakle, oni se ne slazu da EU treba nesto vise da ucini prema Srbiji od onoga sto vec cini i to je to... i od toga neko pokusava da napravi silan problem...
filvas filvas 15:58 22.11.2008

Re: uslov jeremic?

Lepo primeceno.
blejach92 blejach92 12:02 22.11.2008

Malo o Sui Generis

Ситуација на Косову је случај sui generis и не може се сматрати као преседан


Ovakvu tvrdnju je opisao i ismejao Orvel su svojoj Zivotinjskoj farmi recenicom "Sve zivotinje su jednake ali su neke zivotinje jednakije od drugih" sto se lako moze citati i kao "Sve zivotinje su jednake ali su neke zivotinje sui generis".

Potpuno je sumanuto tvrditi da je nesto sui generis, da je izuzetak u odnosu na opste pravilo a ne izneti apsolutno nikakve argumente u prilog tome zasto je to posebno, po kom osnovu i koja pravila u tom slucaju vaze. To je isto kao tvrdnja: "Ja sam ubio Peru Petrovica ali to je slucaj sui generis i ne treba da odgovaram". Takva tvrdnja je naravno besmislena i potpuna negacija prava i pravde.
Pravna teorija poznaje pravne institute sui generis ali to samo znaci da takav institut ima svoje posebne karakteristike i posebna pravila koja ga izdvajaju iz sire klasifikacije (ne spada u siri skup) a ne znaci da nema pravila ili da se moze proizvoljno resavati.

Oni koji iznose (ili prenose) tvrdnju da je Kosovo slucaj sui generis, nikad ne odredjuju cinjenice koje Kosovo izdvajaju od drugih niti argumentuju zasto bi bas te cinjenice uslovile drugacije pravilo. Naravno, oni to ne cine zato sto takve cinjenice, koje izdvajaju Kosovo od slicnih slucajeva, ne postoje. Skup cinjenica koji meni pada na pamet a koji bi mogao da eliminise veci broj slicnih situacija bi bio: volja vecine stanovnistva+sudski dokazani zlocini prema stanovnistvu+"medjunarodnost" pitanja usled prisustva medjunarodnih tela i vojnih trupa... ali i sa tako postavljenim karakteristikama se vec na prvi pogled vide dva slucaja koja pokazuju da Kosovo nije jedinstveno: Republika Srpska i Kurdistan.

Da me ne bi slucajnom pomesali sa nekim patriJotom, iskreno receno, mene za Kosovo boli uvo a smatram i da je sasvim legitimno biti gradjanin Srbije i smatrati da Kosovo ne treba da bude deo Srbije... takodje ne smatram da se treba boriti protiv celog sveta ili izginuti zbog pravde ali bar kad razgovaramo mozemo da nazovemo pravim imenom takve besmislice i zapravo veoma drsku i ruznu negaciju prava, kao sto je tvrdnja da je Kosovo slucaj sui generis... a ne da ih boldujemo kao nesto znacajno...
filvas filvas 14:25 22.11.2008

Re: Malo o Sui Generis

A sta mislite o hapsenju tri agenta BND pod sumnjom da su podmetnuli bombu ispred sedista Medjunarodne misije u Pristini?

Demokratija sui generis... Zasto bi nemacki agenti to uradili? Da pomognu ili odmognu Siptarima da se saglase sa 6 tacaka, da li su to uradili da bi pomogli Srbiji, Euleksu, Nemackoj?

Zasto su razotrkiveni? Zbog svoje nesposobnosti ili zato sto ih je neko ocinkario? Ko i zasto, mozda Amerikanci?

Ovaj slucaj treba da pomogne EU-sanjarima da se malo probude i pogledaju u kakvom svetu zive.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana