Kakav Vikodin, House rules

Jelena Milić RSS / 17.11.2008. u 13:06

 

Kako počne da se približava slava keva ( vatreni LDPovac-frakcija kako ex zet kaže)  počne jadna  da mi šalje signale što direktno što okolo da prestanem da  pričam o politici kad dođu ostali gosti. Nema mi ni gledanja UN.  Mada mi uopšte nije jasno zašto;) U stvari je ćale ( za promenu takođe vatreni LDPovac, takođe frakcija  kako ex zet kaže)  kriv za sve.  Gde bi ja sama od sebe, jer kako im uđem u kuću on počne  sa pitanjima tipa ko je tačno i zašto postavio Ljiljanu Smajlović za ambasadora u Kanadi il što ode DHSS iz poslaničkog kluba il što na sajtu LDP nije mogao da se komnentariše Biljanin blog il jel istina da su Đilas i Šutanovac jedan a Šaper i Jeremić drugi tabor, i mislim, kako čoveka da držim u neznanju.  Moje roditelje detaljnija analiza Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije  ili moj stav o Bramercovoj poseti ne zanimaju toooliko, a time sam se pretežno bavila prethodnih par dana, pa tu nema puno nagaznih mina.  

Al  počnem ja za tu historijsku šutnju o politici, pretežno  zarad kutija sa ostatcima -turboviškovima hrane koje ipak od keve zavise a  koje rado nosim kući, da se pripremam još u petak. Politika uslovljavanja na delu. Oš u EU daj Mladića, oš klopu za nedelju dana, jezik za zube. Ili kako veliki filozof House jednom reče:"Well, like the philosopher Jagger once said, 'You can't always get what you want.'  Ima boga, i blog posle  nije nešto radio, nema dodatnih provokacija.  Kupim u prolazu 8 CD House-a za svaki slučaj i počnem  negde oko 6 PM u petak  da se, opet i opet,  navlačim ko House na Vikodin. Talibani jedva dočekali, a čim mi se i oni priključe ja to više ne fakturišem ko vikenddžabalebarenje nego ko "kvalitetno vreme sa decom", em malo učimo biologiju, anatomiju etc, em vežbamo Engleski. I celu subotu. I nedelju do predveče. Kako naletimo na one epizode koje smo gledali, takvo smo pravilo uveli, razjurimo se da šetamo kuče, pravimo sendviče, kobojagi učimo ili pišemo projekat, al slabo. Stigosmo dotle da Forman daje ostavku jer  neće da liči na Hausa, a u paranoji je da je već počeo da naginje.

Ja uzombirana, dva dana svetlo dnevno videla nisam, sve mi igra pred očima, jedva nas dovezoh do mojih, sve ponavljam u glavi šta mislim o poljoprivrednoj politici EU, Dragulju iz Medine, napadima  kučića lutalica u Zaječaru, bezbednosti hrane, zaštiti potrošača (sve popamtila kako radim na ovom projketu EU standardi u Srbiji, vrlo handy, aktuelno a dovoljno nepolitički za slavu), plus znam i za jadac i priče o američkoj vanjskoj politici npr. fakturišem ko istoriju a ne ko politiku, a za istoriju mi ništa nije zaprećeno. Hvalanapitanju, tek sam se sa medicinskim temama opskrbila onoliko, kud ćeš prikladnije, uz prasence o mitovima tipa trigliceridi su štetni, jer tu odma moji uskaču u horu, nije tačno, a u čemu bi se neki vitamini rastapali, i posle sve ide svojim tokom. Imam zakazan radio-telefonski intervju za DW o Bramercovoj poseti, al to ionako moram  da se zavučem u neki ćosak, sve je pod civilnom kontrolom. Nazove me drug, kažem idem kod mojih  na slavu,  kaže on meni:" Slava ti," eto još jednog lida za opšte teme, imam i tri vica u šteku.

Bili, jeli, pili, uveseljavali goste, ja oborila lični rekord nepričanja o politici (cc pola sata ako istoriju posebno fakturišete, stali smo negde kod nekih petnaest poljskih vojnika, il nemačkih obučenih u Poljake, ko je koga prevario i nešto počeo), i zapalili natrag kući pre  deset sinoć da nastavimo sa školskim programom. Pored UN ko pored turskog groblja.

Sad, dal su turbopronicljivost ( dijagnostika u politici?), cinizam i drugo zarazni, ne znam, dal imam Formanov sindrom ne znam, al evo moje liste političkih utisaka i kometara dan posle.

  1. Međutim, zastrašivanja koja su dolazila iz Prištine intenzivirala su se u nemoći da se efektno usprotive dogovoru Srbije i UN. Uviđajući da će to biti veliki udar na njihove secesionističke ambicije, opet su otvoreno zapretili nasiljem i zastrašivanjem", smatra on. "Umesto da se kaže da se takve varvarske pretnje neće tolerisati, sednica Saveta bezbednosti je otkazana i izveštaj generalnog sekretara nije objavljen", kaže on.

On je, naravno, Vuk Jeremić. Samo čekam kad će i da počne da se češlja sa razdeljkom na sredi i da pušta brkove, il da se farba u mrtvosmeđu i ima šiškice.

  1. Inicijativa Zorana Živkovića da GO DS povuče deklaraciju o pomirenju sa SPS.

(jel treba da objašnjavam koji je pozitivan a koji negativan utisak?)

  1. Fajt LDP sa jedne, Bože Đelića i ekipe iz Kancelarije za pridruživanje oko sažetka izveštaja EK, na sednici skupštinskog odbora za EU integracije. Kao neko ko je x vremena ovde LDPu prigovarao da se mane nekih  drugih stvari i okrene EU integracijama, osećam obavezu da primetim činjenicu da je LDP konačno tim stvarima počeo konkretnije da se bavi. Dal je sažetak uvodničara  bio falsifikovanje Izveštaja ili ne ne znam jer ga nisam čula.  Moj utisak o izveštaju za Srbiju ( da, ja ga proćitala celog), a i o dodatnom dokumentu, Strategiji proširenja, je da su  isti vrlo nepovoljni  po nas. Još ako se deo o nama uporedi sa tonom za druge zemlje (a i te sam izveštaje prošla), šta se kojim redom kaže i kako, utisak je još gorči. Sad, dal je baš pametno, i dal je imalo toliko razloga,  krenuti toliko đonom na Kancelariju, ne znam. Sumnjam. Al jedno stoji. Naši su se zvaničnici i pro vladini mediji oko tog izveštaja tolko ućutali, gore nego ja o politici kod keve na slavi. Šutnja koja para uši.  A setite se samo busanja Studijom izvodljivosti! I još nešto, mimo pravosuđa i korupcije, mimo toga što imamo najrasipničkiju vladu u regionu,  tu su još očekivanja o konstruktivnosti oko EULEXa  i nezaobilazna regionalana saradnja! Ako pogledate samo današnje naslove o odnosima nam sa Hrvatskom, sa CG -ko treba prvi da popusti etc, videćete da baš nismo odlikaši ni tu. Bar u njihovim očima. I dobro je, vrlo dobro, što je LDP krenuo na tu stranu konkretnije, umesto da podnosi tupave krivične prijave protiv Đelića il ide na vetrenjače tipa Mišković.  Kad ja tamo, a on sa Renom ionako. Sistemski pristup, a formalni proces pridruživanja EU i praćenje njegovo su, ionako, sistemski odgovor na većinu problema na koje LDP ukazuje. Go for it.
  1. Vukčević i Ljajić su još odavno  napravili hiperinflaciju pojma „činimo sve što je u našoj moći da hapsimo Mladića," tako da te frazetine više ništa ne znače. Čovek ne može da greši dušu, Karadžić je u Hagu, al očito on tamo nije tolika pretnja za Srbiju. LDP se, časno, preko rezolucije ELDR , u koji je ušao što uopšte nije mala stvar a  da je i  to ovde takođe skoro totalno prećutano,  zalaže za odmrzavanje prelaznog sporazuma i bez hapšenja Mladića.  Tu se sa LDP ne slažem. Evo i tačno zašto. Nastranu što smo 30 zakona koji su se ili trebali usvojiti ili harmonizovati sa zakonodavstvom EU ove godine,  prebacili za 2009, nastranu što Vida Petrović Škero npr ove najavljene promene u pravosuđu ne smatra adekvatnim, nastranu crvene linije oko EULEXa, nastranu naime što ne vidim šta bi nam to odmrzavanje konkretno  i donelo osim blinkanja Vuka Jeremića u kameru ( ja ne znam koliko je taj House-a odgledao, al je uzombiraniji od mene posle 48+ sati istog sa sitnim slovima prevoda ), ja ne vidim političku volju da se slučajevi ubistava vojnika, NE SAMO U TOPČIDERU VEĆ I U LESKOVCU, i druge misterije razreše, a recimo Tufegdžič nam je za početak, dostupan da se bar skloni sa funkcije. Za početak. U stvari vidim političku volju da se nastavi da se odugovlači, mulja, fejkuje, eventulano u slučaju Topčider „nagodi" na NN lice koje niko nikad juriti neće, a Leskovac da se zaboravi skroz. Medijska nezainteresovanost za tri najverovatnije takođe ubijena vojnika u Leskovcu ( one slike sa autopsije koje sam  ovde postavljala su od jednoh od njih) ne ohrabruje. I kako sad da verujem za Mladića, da se vlast razbija od potrage,  a u ovim slučajevima ni makaca dalje. U ostalom, ti slučajevi su i case study o  stanju u pravosuđu, civilnoj i demokratskoj kontroli Vojske i službi, korupciji, ....

Tu je stvar u stvari toliko trula da čak i ja  ne verujem da bi i Haus i Horejšio zajedno mogli da nam pomognu. Bar u prvih par serijala. Moraćemo sami. No guts, no gory! Krivično-pravnog.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bertold bertold 14:38 17.11.2008

Kad smo već kod izveštaja EK

šta misliš zašto ovaj najvažniji dokument o napretku približavanja Srbije EU ne može da se nađe u celosti i na srpskom jeziku? Šta rade ovi iz Kancelarije i je l' to njihov posao? Jedino je peščanik.net preneo više od šture i kratke vesti.
Jelena Milić Jelena Milić 14:57 17.11.2008

Re: Kad smo već kod izveštaja EK

ne znam tacno da li je njihov posao, milica delavic je u intervjuu Danasu najavila prevod, ali ga jos nema.

ipak, toliko je bitan, da se drzava, ko god, do sad mrala napregnuti i prevesti to, u to nema sumnje.

ti si mi u stvari potvrdio ovo sto i ja kazem da niko od pro vladinih medija o izvestaju skoro rec nije rekao!

danas i dnevnik su jos pre mesec dana, sa druge strane, najvljivali da ce ton biti negativan.
bertold bertold 15:34 17.11.2008

Re: Kad smo već kod izveštaja EK

Pa čekaj, oni su kancelarija za pridruživanje Srbije EU, nego čiji je posao da prevede GODIŠNJI IZVEŠTAJ O NAPRETKU SRBIJE U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA? To je izašlo 5/11, danas je 17/11, niko, ponavljam niko sem peščanika nije izašao sa nečim detaljnijim od one šture vesti i Đelićevih naklapanja o tome kako je sve fenomenalno. Ja bih, da mogu, mnoge otkaze podelio. Ne samo zbog ovoga.
Jelena Milić Jelena Milić 18:00 17.11.2008

Re: Kad smo već kod izveštaja EK

ja samo rekoh da ne znam tacno sta im je mandat, nadleznost, dal se negde eksplicitno kaze kad izaje izvestaj mora se prevesti u roku tom i tom, al da je logicno da je do sad prevedne jeste!

sad, pozivanje na kapcitete sa njihove strane ce biti malo zeznuto, jer nas EK jedino za to pohvali, da imamo te kapacitete.

propust, svakako, ali da je bas za otpustanje ne znam.

iskreno, vise bih volela da u buduce vidim mnogo konstruktivniju saradnju kancelarije i ldp. to bi svima nama bilo od koristi.


bertold bertold 18:50 17.11.2008

Re: Kad smo već kod izveštaja EK

ne mislim da rad kancelarije treba da zavisi od saradnje sa bilo kojom strankom (ako te saradnje ima, ok, još bolje), ali, ako je kancelarija podložna pritiscima vladajuće većine da radi ovo ili ono, da prevodi ili neprevodi izveštaje koji jasno ukazuju na zanemarljiv procenat donesenih zakona, inače neophodnih za put Srbije u EU, onda smo u problemu. Kanc za pridruživanje ne treba da bude ogranak vlade niti njen mlađi, retardirani brat, upravo suprotno, kanc za priduživanje treba da udara packe vladi i skupštinskoj većini i nameće tempo koliko god je to moguće. Tamo radi sramotno malo ljudi, Bugarska je čini mi se imala tako nešto slično gde je bilo zaposleno cirka 10 puta više ljudi koji su danonoćno radili da bi Bugarska, na gurku, ušla u EU.
Jelena Milić Jelena Milić 11:50 18.11.2008

Re: Kad smo već kod izveštaja EK

Ona je izrazila uverenje da će Srbija koja je, kako je rekla, vrlo zadovoljna izveštajem o napretku koji je početkom novembra objavila EU, u narednoj godini dobiti status kandidata i, kada su u pitanju vize, doći na belu šengensku listu.


mislim da ce vam ovo biti zanimljivo, izjava MD nove sefice Knacelarije, na skupu u Zagrebu juce mislim!

Moja opservacija o odnosu LDP i Kanca se bazirala na utisku da je LDP bio parlametarna pro EU stranka sa nekako njamanje poziva ili pojavljivanja na skupovima koje organizuje Kancelarija a o kojima ja citam ili na kojima prisustvujem, sto mi je bilo nelogicno. ( ili nije, jer su bili \\\"kuzni\\\" po tretmanu drzavnog vrha tadasnjeg, sve do ovih izbora iako su bili parlamentarna stranka)

sad je vreme da se nacine potezi sa obe strane.

sto se mandata kanca tice, mislim ona jeste vladino telo, prema tome sluzi vladi kao tehnicko telo. bar je tako bilo. da li ce se nesto kadrovskim promenama promeniti ja zasita ne znam.

postoje nacelno dve skole, jedna kaze bolje min za EU integracije, druga kaze bolje kanc, min bi bio izlozen vecem politickom pritisku ( koga ako imamo konsenzus? pre mislim da bi bila suvise velika otimacina resora pogotovu zbog ove produzene feudalizacije) al meni je argument oko ostalih ljudi u drugim ministarstvima najbolji, zato smatram da resenje da se ima Kancelarija nije lose, naime da onda ona koordinira i sektore za eU poslove u ministarstvima, to jest vise je ljudi horizontalno direktno ukljuceno nego kad bi postojalo izlovovano min. pa ima i ona dilema o preklapanju nadleznosti ako je min posebno, kako onda sa MIP...

slovenci su primer Kanca, hrvati ministarstva, cini mi se

broj ljudi ce se verovatno povecavati ako postanemo formalno kandidati

ne zaboravite da je ovaj sastav kanca redovno dobijao pohvala edirektno iz EK. to je nesto.

sto se pracki tice, vidite ja tu mislim upravo da same stranke , a od LDP imam najveca ocekivanja ( novi ste, nije tajna ja sam glasac LDP redovni) treba da rade to, da vrse pritisak, da postuju rokove....i po tome merite koja je od njih samo pro forme i fraze za EU a koja na delu...


takodje, o zanemarljivom broju usvojenih zakona pisu i mediji, to se nemoze sakriti, a bogu hvala ide i ova direktna demokratija blog :))

inace, mislim da je nemoguce fejkovati nesto sto je ionako javno objavljeno na engleskom, ipak nas ima u srbiji koji bar po prirodi posla prate i mogu da uporede

a sad, konstruktivna neodredjenost u tumacenju je drugo pitanje.

ali nacelno, ja smatram da je ova izjava MD DA JE SRBIJA ZADOVOLJNA IZVESTAJEM , a rekla bih to je onda zajednicki stav administracije, po meni nekorektna prema javnosti


filvas filvas 14:48 17.11.2008

Zbog nas samih

Ubistvo u Topcideru nema veze sa Prelaznim sporazumom, kao sto ni ubistvo Ulofa Palmea nije imalo veze sa pristupanjem Svedske. A za ostalo, manje vise ste u pravu.

Ja sam poceo da verujem da od EU nece biti nista kako god okrenemo, i da treba ozbilno razmisliti sta da se radi.

Secam se da je Djindjic jednom prlikom rekao otprilike: Hajde da mi uvedemo te standarde zbog nas samih, a posle cemo da vidimo da li cemo da udjemo u Evropsku Uniju ili necemo.

Trebalo bi da bude poucno. Sto vise standarda i sto manje tog EU bullshita, mislim da je to recept za Srbiju. EU nema vise takvu mobilizatorsku snagu kakvu je nekad imala i treba necim to nadoknaditi.
Jelena Milić Jelena Milić 14:53 17.11.2008

Re: Zbog nas samih

Ubistvo u Topcideru nema veze sa Prelaznim sporazumom, kao sto ni ubistvo Ulofa Palmea nije imalo veze sa pristupanjem Svedske. A za ostalo, manje vise ste u pravu.


ovo nisam ni rekla.

kazem da im ne verujem na rec za jurenje mladica kad ni ovo ne rascicavaju. kratko i jasno.

da se ja pitam, ne bih ga odmrznula i zbog toga.
filvas filvas 15:11 17.11.2008

Re: Zbog nas samih

Da se ja pitam, odmrzao bih ga odmah i primio bih Srbiju u EU. Jer ovi Srbi, kakvi su kreteni, sutra ce da pozovu Ruse da instaliraju rakete i radare u Srbiji.
JJ Beba JJ Beba 16:46 17.11.2008

Re: Zbog nas samih

što na sajtu LDP nije mogao da se komnentariše Biljanin blog

pa što se čude?
trerbalo je lepo da im kažeš da i na tvom blogu vlada žešća cenzura - .da i ti brišeš ono što ti se ne sviđa.
uvek je tako bilo
cenzura je svugde oko nas - i na ovom sajtu i na drugim sjtovima, tako da ne vidim što bi se oni razlikovali od drugih.

sve zamerke koje sam posle izbora imala prvo sam poslala LDPeu na sajt. nikada ništa nisu objavili.
tako reci ocu starom da diže ruke od komentara. sem ako nisu pohvalni
Jelena Milić Jelena Milić 17:40 17.11.2008

Re: Zbog nas samih


trerbalo je lepo da im kažeš da i na tvom blogu vlada žešća cenzura - .da i ti brišeš ono što ti se ne sviđa.


jel moze jedan jedini primer, koji nije etnicko ili versko sirenje mrznje ili homofobija ili licna uvreda nekog od komentatora ko nisam ja, uvrede na moj racun ostavljam. ili po meni potpuno neprimereni kometari o delovima tela ili intimnom zivotu ucesnika u javnom zivotu koji to sami ne iznose-uvrede na racun LJS ili SL i sl? sto su manjevise opstepoznata pravila zbog kojih od MandM bloga pa posle i solo jedinono sto ja brisem. U ostalom, prodji po komentarima, vidi kakvih dirljivih poruka ima meni upucenih, privatno i profi, o kvalitetu stavova, stilu, kojecemu, so what, svi su tu.

Mozes da me optuzis zasta god subjektivno, da sam biljanomrzac, biljanoposotvalac npr , al licnih uvreda vs nje na mom blogu nikad nije bilo a svi poklici npr tipa biki je car su tu, hvala na pitanju. kritike politike i javnih nastupa smatram legitimnim.

Takodje mozes da vidis i da sam par puta imala komunikaciju sa supermodovima oko toga sta su kod mene brisali.

tako da mi gimme a break, sa tom pricom, daj neku konkretniju kritiku, a u medjuvremenu eno ti i blog arhive, citaj i detalje o mom razvodu koji je pro LDP ekipa ( nadam se ex pro LDP ekipa oko nemanje smigica) ovde sirila, a da ih pobrisala nisam.
JJ Beba JJ Beba 18:13 17.11.2008

Re: Zbog nas samih

Mozes da me optuzis zasta god subjektivno, da sam biljanomrzac, biljanoposotvalac npr , al licnih uvreda vs nje na mom blogu nikad nije bilo a svi poklici npr tipa biki je car su tu, hvala na pitanju. kritike politike i javnih nastupa smatram legitimnim.


arhiva ne radi a htela sam da ti linkujem blogove na kojima sam se bunila što brišeš.
to je i jedan od razloga što dugo nisam htela da idem na tvoje blogove - ćemu kad ćeš dizbrišeš sve što ti se ne sviđa

toliko puta sam se na ovim blogovima bunila protiv cenzure....ovde se svako procenjuje šta treba da bude izbrisano, a mogućnosti su velike .
slobodu govora smtarm najvećom tekovinom ovog što nazivate demokrtaom a čega nema ovde - ni demokratije ni slobode govora.

edit
neka neko kaže kako do arhive
filvas filvas 00:42 18.11.2008

Re: Zbog nas samih

Ne secam se da je Jelena Milic brisala postove, ali su ih zato cesto bespotrebno brisali previse revnosni i nedovoljno obuceni moderatori. A da na B92 ima ideoloske cenzure, u to nema sumnje. Probajte da napisete komentar koji bi odudarao od "duha vesti". Tuzno.
Jelena Milić Jelena Milić 11:58 18.11.2008

komentari vesti

da to i ja cesto cujem.

ali zato procitajte ovaj teskt u politici o den fridu u pristini, meni se cini recimo odlicnim

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/SAD-Euleks-moze-i-bez-odluke-Saveta-bezbednosti.lt.html
filvas filvas 20:37 18.11.2008

Re: komentari vesti

Slazem se, odlican tekst neobicno dobro napisan za sprpske prllike.

A sto se b92 tice, to odavno nije ono sto je nekad bilo, pa se covek ni ne cudi previse.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 16:52 17.11.2008

Mogu samo preporuku da ti dam,

a o Vuku Jeremicu stvarno ne znam sta da kazem, a da bude ozbiljno.
On svake nedelje ima neki hit, kad samo pomislim da je bio kandidat za premijera!
Svit madr of god !

A ovi
„činimo sve što je u našoj moći da hapsimo Mladića,"

da cute, jos bih pomislila da nesto rade.
Da sam Ratko Mladic, ne bi mi se nesto tresle gace.

aguero aguero 17:24 17.11.2008

Ne vise,hvala!

Slave su porodicni praznik i okupljaju clanove familije i brojne prijatelje.Slavama se raduju pre svega ljudi koji nemaju mnogo vremena i prilika da se sretnu sa dragim osobama.Zato najveci deo vremena i treba da posvete jedni drugima.
Politika koja se uvukla u sve pore naseg zivota doprinosi razaranju i ove institucije - slave.Cesto se vode vrlo ostre,iskljucive i bespostedne polemike,koje ne retko zavrsavaju i svadjom.Kao u tv studiju!Ali domacin slave nije voditelj i ne moze da spreci nevolju.
Oni koji vole da pricaju o politickim temama racunaju na siguran auditorijum,koji bar jedno vreme,mora da ih slusa!A i kada jedni odu,dolaze drugi(gosti).
Po pravilu o politici najvise pricaju oni koji se u nju najmanje razumeju,a najvise znaju oni koji nemaju pojma.To je jedinstvena prilika da budu vazni!
Zato sam prestao da idem na slave!Iako sam prve sarme jeo upravo tu.Najcesce bas 16.novembra.
Slavske supe,ribu,pecenje,domace sitne kolace,posebno vanilice i salcice,zrtvovao sam radi sopstvenog mira...A domacine mogu da vidim i drugom prilikom...
Neke goste na slavama tesko je izdrzati i pola sata kada iznose sopstveno vidjenje nase ukupne politicke i ekonomske stvarnosti!Presedne i domacinu i drugim gostima!
Sa televiziom je lako - uzmes daljinski,prebacis se na drugi kanal ili iskljucis televizor.Na slavi onakve mozes da iskljucis samo ako im na glavu saspes ciniju supe!
Zato,ne vise,hvala!

anica92 anica92 12:22 18.11.2008

Re: Ne vise,hvala!

aguero
Po pravilu o politici najvise pricaju oni koji se u nju najmanje razumeju,a najvise znaju oni koji nemaju pojma.To je jedinstvena prilika da budu vazni!Zato sam prestao da idem na slave!Na slavi onakve mozes da iskljucis samo ako im na glavu saspes ciniju supe!Zato,ne vise,hvala!


I ja isto jos od perioda posle ubistva Djindjica gde su gosti pouzdano znali da su ga ubili njegovi iz kabineta. Shvatila sam da mi je najzdravija mogucnost da odustanem obizrom na to da ne sluze svuda supu, pa da ih malo zalijem
nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 17:29 17.11.2008

Znam da sam davez, al' moram da pitam :-)

Srecna slava !! Tvoj otac je dalekim poreklom iz Hercegovine (Pilatovci, Bjeljina)? Ili je iz Ljesanske nahije? a ex-zet mu slavi Jovandan?
Jelena Milić Jelena Milić 17:34 17.11.2008

Re: Znam da sam davez, al' moram da pitam :-)

jok. prote mateje 39. pre toga njegovi po ocu iz golubinaca vojvodina, po kevi iz vranja. bgd. keva uzicanka.

nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 21:28 17.11.2008

Re: Znam da sam davez, al' moram da pitam :-)

Izvini na zapitkivanju, otkako sam otkrio da je JT 'ercegovka, imam teoriju da oni zaludjeni za politiku imaju ili hercegovacke ili crnogorske korene ... a i mislio sam da je Milic od onih Milica sto imaju sajt milic.com, narodnu pesmu o svom bratsvu, ogromantan rodoslov sa sve 11 vojvoda iz doba Njegosa ....
talicni talicni 18:48 17.11.2008

Izvjestaj Ek

Hvala za link.
Interesantan quote iz progress reporta o nacinu na koji parlamentarne partije u Srbiji funkcionisu:
Constitutional provisions giving parties control of the mandates of members of parliament
remain an obstacle to reform of parliament and to its role as a genuine political forum. The
electoral framework has not been revised and is not in line with European standards. Existing
legislation continues to allow parties to appoint members of parliament arbitrarily from their
electoral lists after the elections instead of determining the order beforehand. This system
lacks transparency and gives political parties full control over the candidates. Moreover, most
parliamentary parties have concluded individual agreements with their members of parliament
on blank resignations, which can be activated at any moment by the party leadership. This
practice builds on the constitutional provisions giving parties control of individual mandates
of members of parliament.


Zatim iz strategy papera:
However, legislative output was limited
and few laws were adopted during the reporting period. Parliamentary reform has been
delayed and the issue of party control over the mandates of members of parliament has not
been addressed.


Raduje me sto ce morati za promijene taj nakaradni sistem, jer je ocigledno da partokratija i blanko ostavke ne vode u Evropu.
Jelena Milić Jelena Milić 08:15 18.11.2008

dobro jutro, uz prvu kafu

PROBIJENI ROKOVI ZA EVROPSKE INTEGRACIJE
Vlada i Skupština usporavaju put ka EU
Autor: I. Cvetković - T. Spaić | Foto:FoNet | 18.11.2008. - 07:05


Svi rokovi koje su političari do sada isticali kao plan da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU pali su u vodu zbog toga što Vlada sporo priprema zakone, a Skupština ih još sporije usvaja. Od 51 evropskog zakona, koji su uslov za kandidaturu, usvojeno je svega devet, a realno je očekivati da se do kraja godine usvoji još samo jedan. Nije jasno ni da li će Skupština usvojiti novi poslovnik, dizajniran tako da evropski zakoni prolaze kroz ubrzanu i skraćenu proceduru.

Laki na obećanjima kada su nam još u maju predviđali mogućnost da Srbija do kraja godine dobije status kandidata, predstavnici vladajuće koalicije sada se pravdaju opstrukcijom opozicije i priznaju da će biti teško čak i sledeće godine ispuniti uslove za kandidaturu. Svih 42 zakona koji su uslov trebalo je usvojiti do kraja 2007, ali su umesto toga usledila obećanja da će ih parlament usvojiti tokom 2008. godine. Sada se cela procedura prebacuje na prvu polovinu 2009, kako bi Srbija postala kandidat za članstvo u EU do kraja naredne godine. Izgovaranje na opstrukciju opozicije u Skupštini nije pravo opravdanje jer većina ovih zakona još nije prošla ni Vladu, jer ih ministarstva nisu završila.
Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za integracije sa EU, kaže za „Blic” da su Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o kontroli državne pomoći dva najznačajnija propisa koji nam otvaraju put za status kandidata sledeće godine. Bez njih ne može da počne od 1. januara sledeće godine ni primena prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.
- Veoma je važno i sve ono što je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju izdvojila i naglasila da je od ključnog značaja. Pre svega, borba protiv korupcije, reforme u pravosuđu i nastavak ekonomskih reformi - kaže Delević za „Blic”.
Na pitanje da oceni da li dosadašnji način i tempo rada Skupštine Srbije može da omogući usvajanje svih neophodnih zakona, potrebnih da uopšte dođemo u priliku da konkurišemo za status kandidata, Delević ističe da je značajan i kvalitet rada poslanika.
- Bilo bi dobro da rasprava o zakonskim rešenjima u Skupštini bude takva da dovede do kvalitetnijih zakonskih rešenja i da se kroz to ubrza i poboljša proces integracija - kaže Delević.

Zakoni sporo stižu do skupštine
Laslo Varga, predsednik parlamentarnog Odbora za evropske integracije, objašnjava da se na dnevnom redu ove sednice nalazi predlog zakona o javnim nabavkama, dok se 12 zakona nalazi u skupštinskoj proceduri i uglavnom je reč o zakonima iz oblasti ekologije i poljoprivrede.
- Ostalih 29 zakona nalazi se u raznim fazama izrade. Od toga tri nacrta zakona čekaju da ih usvoji Vlada poput zakona o statistici, 14 je u završnoj fazi izrade (zakon o trgovini, o kontroli državne pomoći), a 12 zakona nalaze se u početnoj fazi pripreme (zakoni o poljoprivredi, bezbednosti železničkog saobraćaja). Znači, nijedan od njih nije ni došao do Skupštine - kaže Varga za „Blic”.
On veruje da do kraja godine postoji mogućnost da neki od takozvanih stručnih zakona, poput zakona iz ekologije, budu usvojeni u Skupštini.
- U vladajućoj koaliciji postoji iskrena želja da se evropske integracije ubrzaju. Političari osećaju veliku obavezu da ispune očekivanje građana koji su velikom većinom za uključivanje u EU. Međutim, sa svim tim zakonima kasni se više od godinu dana i ni Vlada ni Skupština ne mogu da za tri meseca da završe taj posao. Kao predsednica Skupštine imam odlične i stalne kontakte sa premijerom i ministrima i dogovaramo se oko izrade i usvajanja zakona, ali sve je to proces koji zahteva vreme. Evropski zakoni imaju prioritet u Skupštini, ali za njih vlada veliko interesovanje i podnosi se veliki broj amandmana. Skupština ima obavezu da usvoji budžet, ali ćemo se truditi da odmah nakon toga usvojimo set zakona o ekologiji koji su važni za pridruživanje EU, kao i da do kraja godine usvojimo i zakon o Skupštini. Što se tiče poslovnika, on će najverovatnije biti usvojen početkom sledeće godine - kaže za „Blic” Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

Ogroman broj amandmana
Poslanici koji prva tri meseca bukvalno ništa nisu radili, a druga tri su se sa manje ili više uspeha borili sa opstrukcijom opozicije, svakako nisu jedini krivci što će kandidatura Srbije u EU biti dovedena u pitanje i sledeće godine. Vlada Srbije koja usporeno priprema evropske zakone nije konstituisala ni savet za evropske integracije, telo koje treba da koordinira rad raznih institucija na približavanju EU. Evropska komisija je posebno u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije kritikovala ovaj propust. Takav savet prošle nedelje konstituisala je Crna Gora, a predsednik nacionalnog tela koje treba da učini sve da ubrza integracije je iz opozicione stranke, članovi su predstavnici Univerziteta, lokalnih uprava, nevladinih organizacije…
- Kod nas opozicija iz DSS i SRS čini sve da uspori naše približavanje EU. Podnose ogroman broj amandmana na pojedine zakone ne da bi ih poboljšali, već da bi usporili njihovo usvajanje. Po sadašnjem poslovniku imaju pravo da o svakom amandmanu raspravljaju po 15 minuta. S obzirom na to da je podneto oko 500 amandmana, moglo bi da se dogodi da rasprava potraje 250 sati, odnosno 25 dana. Zato je veoma važno da usvojimo novi poslovnik koji će omogućiti skraćenu proceduru za usvajanje evropskih zakona i nadam se da će on biti usvojen do kraja godine - kaže za „Blic” Nenad Konstantinović, poslanik DS i predsednik radne grupe za izradu poslovnika, podsećajući da je obaveza da se do kraja godine svi zakoni i propisi, među kojima je i skupštinski poslovnik, usaglase sa Ustavom Srbije.
Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže da je najvažnije da Skupština usvoji budžet, te da će se posle toga na dnevnom redu naći i ostali evropski zakoni. On opravdanje zbog kašnjenja u usvajanju evropskih zakona vidi jedino u opstrukciji opozicije.
- Opstrukcija nije opravdanje, ali je objektivna činjenica koja je uticala na rad parlamenta - kaže Ružić za naš list i ističe da će stav EU prema državnom i nacionalnom interesu Srbije i pitanju Kosova uticati na trasiranje daljeg puta Srbije, opstrukcije u parlamentu i zakonodavnu aktivnost.

Liht: nužno jedinstvo
Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ističe da je u svim zemljama koje su uspešno prošle kroz period priključivanja postojala snažna koordinacija između vlasti, opozicije i svih elemenata društva da se ubrzaju integracije u EU. Bez toga, kaže ona, taj proces ne može da bude uspešan.
- Brojni su potezi Vlade koji pokazuju da ima mnogo spremnosti da se uđe u EU, ali u velikoj meri sve zavisi i od EU. Očigledno je da će aktuelna kriza dovesti do promena u EU i da bi to moglo da uspori naše približavanje. Zato nipošto od nas ne sme da dolazi usporavanje i svi u društvu, i vlast i opozicija, moraju da shvate da moraju da prevaziđu sva zatezanja i da maksimalno ubrzamo sve što od nas zavisi - kaže Liht.

Zakoni u skupštinskoj proceduri:
- Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma
- Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda
- Zakon o elektronskoj trgovini
- Zakon o izmenama Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata
- Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i nuklearnoj sigurnosti
- Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja
- Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu
- Zakon o upravljanju otpadom
- Zakon o zdravlju bilja
- Zakon o bezbednosti hrane
- Zakon o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta
- Zakon o cevovodnom transportu tečnih i gasovitih ugljovodonika i distribucija gasovitih ugljovodonika


Zamerke Evropske komisije
- zastoj u radu parlamenta
- nedovoljno snažna regulatorna tela
- nepostojanje okvira za reformu pravosuđa
- nepostojanje samostalnih i efikasnih sudova
- raširena korupcija
- nedovoljno prihvaćeni EU standardi
- nesređene oblasti informatičkog društva i medija
- prisustvo organizovanog kriminala i pranja novca




Jelena Milić Jelena Milić 10:03 18.11.2008

RfE o nehapsenju Mladica

Interes RS i Srbije da Mladić ne bude uhapšen?
Ratko Mladić
17.11.2008
Branka Mihajlović
Istražujemo šta može biti razlog da vlast u Beogradu ne isporučuje Ratka Mladića Haškom tribunalu?

Ako nije dovoljno jak motiv ono za šta je ratni komandant bosanskih Srba optužen, a to su najteži zločini, genocid u Srebrenici nad Bošnjacima i višegodšinje granatiranje Sarajeva, zar nije motiv interes Srbije danas, jer bez Mladića u Hagu neće biti deblokran put Srbije prema EU?

Danas je haški tužilac Serž Bramerc u Beogradu. Delovala je kao hladni tuš sinoćna izjava Rasima Ljajića (zaduženog za saradnju sa Hagom u Vladi Srbije) u Utisku nedelje na B92, da deblokada puta Srbije prema EU ne zavisi od izveštaja Serža Bramerca, već od stava Holandije, zemlje koja je blokirala primenu Trgovinskog sporazuma sa EU. Jer, sve vreme se govorilo da je za evropski put Srbije odlučujuća ocena koju će glavni haški tužilac saopštiti sredinom decembra u Savetu bezbednosti o saradnji Beograda sa Hagom.



Rasim Ljajić:



„Ova poseta neće ništa doneti jer Mladić nije u Hagu, to svi vidimo da nije u Hagu, znamo da se to neće dogoditi ni danas, ni sutra, ni prekosutra, verovatno ni narednih dana. A bez Mladića u Hagu, Holandija neće blokirati naš put prema EU. To nam je rečeno pre dva dana od strane holandskih zvaničnika."




Pa, sad , ako se na tas stavi, sa jedne strane, jasna poruka da bez Mladića u Hagu Srbija ostaje na sporednom putu prema Evropskoj uniji, šta to preteže na drugom tasu, na kome su razlozi da se on ne isporuči?



Politički analitičar Vladimir Todorić veruje da je ova vlast, hapšenjem Radovana Karadžića, pokazala da ne kalkuliše i da ima nameru da do kraja sarađuje sa Tribunalom, ali ipak navodi sledeće moguće razloge za odlaganje hapšenja traženog Mladića:



„To je da bi njegovo hapšenje moglo da inkriminiše državu zbog povezanosti tadašnje JNA u akcijama na području BiH sa jedne strane, a sa druge da bi njegovo hapšenje izazvalo velike turbulencije u javnosti, jer se ne bi moglo izvesti bez oružanog sukoba sa onima koji ga štite.“



Što se javnosti tiče, najnovija istraživanja pokazuju da je sve manje onih koji se protive saradnji sa Hagom. Jedno nedavno istraživanje pokazuje da više od 45 od sto građana smatra da treba sarađivati sa međunarodnim tribunalom. Svetlana Logar iz Stratedžik marketinga:



„Prema svemu što znamo po istraživanju javnog mnjenja, ne bih očekivala da bi reakcije na hapšenje Mladića bile imalo veće nego na hapšenje i isporuku Karadžića.“



Šta je sa sledećim argumentom, da bi hapšenje Mladića poremetilo odnose među koalicionim partnerima i ugrozilo vlast? Politički sociolog Vladimir Goati:



„Mislim da su vlasti odlučne da uhapse oba begunca, uključujući i Mladića."



RSE: Da li bi to poremetilo odnose među koalicionim partenrima u vlasti?



Goati: Ne verujem, mislim da su oni čvrsto vezani i u tom pogledu nikakve promene ne bih očekivao.



Ostaje argument koji se smatra jedino ozbiljnim, a to je šta bi suđenje Mladiću u Hagu moglo da znači za Srbiju i Republiku Srpsku. Advokat Srđa Popović:



„U Bosni i dalje traje taj spor između Federacije i Republike Srpske da li je RS genocidna tvorevina, da li može da opstane, da li treba da opstane kao takva.... i taj spor se stavlja u kontekst priče o Kosovu. Tako da politički motivi za ovo odugovlačenje, otezanje i nevoljnost su prilično jasni."



RSE: Znači, Vi mislite da je u pitanju interes Republike Srpske da se Mladić ne uhapsi?



Popović: Naravno. Ali, istovremeno i interes Srbije. Srbija stavlja znak jednakosti između situacije na Kosovu i Republike Srpske i upotrebljava to kao adut u razgovorima o statusu Kosova.



I na kraju, da li neko ozbiljan veruje da vlast u Beogradu ovog trenutka zaista nije u mogućnosti da locira Mladića? Posle toliko godina igranja sa Hagom i domaćom javnošću, koja je generala sretala na utakmicama u svečanim ložama, u kafanama kako bezbrižno pijucka piće i jede ćevape usred Beograda, da bi kasnije sumnjala da je u podzemnim skloništima u kasarnama i da je moguće da su nedužni vojnici stradali samo zato što su ga slučajno videli? Da li, dakle, posle svega treba verovati vlasti koja tvrdi da mu se 2006-te gubi svaki trag? Novinar Miloš Vasić nas je iznenadio svojom procenom da je to zaista moguće:



„Ja vidim Mladića kao vojnog penzionera negde na Novom Beogradu, skinuo 20-ak kila, pustio brkove, stavio naočare, igra šah sa penzionerima i uopšte se pravi blesav. Jednom mesečno ili dva puta godišnje mu neko doturi u poštansko sanduče kovertu sa nešto para... Može tako da živi do prirodne smrti.“



Sećate li se da je, kad je uhapšen Radovan Karadžić, neko otkrio da je pre nekoliko godina objavljen roman u kome se dešava upravo to što se u stvarnosti sa Karadžićem desilo? E, pa može li se to ponoviti i ovog puta? Ne znamo da li je naš prethodni sagovornik odgledao na You toube-u pilot epizodu nikada emitovanog humorističkog serijala studenata Fakulteta dramskih umetnosti o Mladiću, jer ga nijedna TV nije htela, a u serijalu se general u svojoj prepoznatljivoj uniformi krije u jednom stanu u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu. Pa, kad neko zazvoni na vrata, on pobegne u prenatrpan špajz, ali kad ga telefonom neko iz Vlade zovne, on se uredno javi:




Mladić: Alo?



Glas : Jeste Vi, generale?



Mladić: Da, ja sam.



Glas: Ovde Srđan iz Vlade.



Mladić: Izvoli.



Srđan iz Vlade (snebivajući se): Pa, mislio sam da li... da li ste spremni da se predate?



Mladić: Aaaaa, nisam, nisam. Još nisam.



(smeh u pozadini)



Srđan iz Vlade: Jaoj, pa šta sad, šta sad da kažem ovima iz Haga?



Mladić: Šta da kažeš, pa kaži gde ste me locirali.



Srđan iz Vlade: A, gde?



Mladic: Pa, je... li ga, u Valjevu.



Srđan iz Vlade (sasvim tiho): A, u Valjevu...


neny neny 10:10 18.11.2008

tuzno

jedan antidiskriminacioni zakon,koji uzgred imaju sve drzave u okruzenju,srbija ne moze vec decenijama da usvoji,bitno je da za zakon o cetnicima nije bilo nikakvih problema i da je to izglasano prakticno 100% brojem glasova.
ako i uhapse mladica(do cega uzgred i ako dodje bice iskljucivo pod pritiscima,a ne zato sto vecina nas moralno zeli)
ispasce na kraju da je covek celo vreme normalno ziveo i radio kao neki visoki general sa pozavidnom platom i statusom ratnog heroja i "naseg ponosa".
Jelena Milić Jelena Milić 10:23 18.11.2008

delavic-vrlo zadovoljna izvestajem

Ona je izrazila uverenje da će Srbija koja je, kako je rekla, vrlo zadovoljna izveštajem o napretku koji je početkom novembra objavila EU, u narednoj godini dobiti status kandidata i, kada su u pitanju vize, doći na belu šengensku listu.
Inner Party Inner Party 12:56 18.11.2008

HOUSE

Kupim u prolazu 8 CD House-a za svaki slučaj i počnem...


Ja sam letos odgledao sve epizode i sada se uzasno mucim cekajuci da pogledam jednom nedeljno novu epizodu...
Ali, isplati se!
House je jedna od retkih serija koja iz sezone u sezonu postaje sve bolja...
Vrlo preporucljivo!
Jelena Milić Jelena Milić 13:08 18.11.2008

Re: HOUSE

a imam ja resenja za to :)) mislim kad me uvati apstinentska sto sam spickala sve epizode :))

deni krejn i boston legal

mada je house naravno vrh
Tibor Jóna Tibor Jóna 08:45 19.11.2008

jos samo par godina za nas

il jel istina da su Đilas i Šutanovac jedan a Šaper i Jeremić drugi tabor


preljepo!
ko rimejk sukoba na knjizevnoj levici...

a moze i :
svako ima svog havela i klausa!
Jelena Milić Jelena Milić 09:46 19.11.2008

Re: jos samo par godina za nas

tibore,
like philosoper house once sad: like philosopher jagger once said

you can't always get what you want :))
Jelena Milić Jelena Milić 11:00 19.11.2008

Izgubljeno u prevodu-BLIC

gost komentator
Izgubljeno u prevodu
Autor: Vladimir Pavićević | 18.11.2008. - 05:00
Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije predstavio je skupštinskom Odboru za evropske integracije sažetak Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u 2008. Evropska komisija je ovaj dokument objavila 5. novembra, a potpredsednikov tim ni za osam dana nije uspeo da obezbedi prevod 58 stranica Izveštaja.



Ako se setimo da acquis communautaire (pravne tekovine EU) čini preko 100.000 stranica teksta i da naše zakonodavstvo treba s njim da bude harmonizovano, postavlja se pitanje vremena koje je potrebno da bi se ova dokumenta samo prevela na srpski jezik i učinila dostupnim zaposlenima u državnoj upravi.
Umesto celovitog izveštaja, potpredsednik je članovima Odbora, kao kakvim lošim đacima, ponudio skriptu koja u najvećem delu zanemaruje primedbe Evropske komisije, a naglašava mesta u kojima se konstatuje napredak.U Izveštaju se konstatuju nedostaci i propusti u delovanju naših institucija, zapaža neefikasnost u radu Parlamenta i Vlade, nedovoljni stepen profesionalizma i odgovornosti u javnoj upravi, spori proces reforme pravosuđa, nedovoljna civilna kontrola oružanih snaga, a učinci u borbi protiv korupcije definišu se kao ograničeni i nedovoljni.
U delu Izveštaja koji se odnosi na ekonomske kriterijume, ukazuje se na sistemske mane i strukturalne probleme u našoj ekonomiji poput osiguranog budžetskog deficita, visokog spoljnog duga, ogromne nezaposlenosti, nedostatka pravila konkurencije kojima se sprečava stvaranje monopola i manjka ljudskog kapitala kao posledice zastarelog i nereformisanog obrazovnog sistema.
Odgovorna i ozbiljna vlada trebalo bi, pre svega, da reaguje na primedbe i preporuke Komisije, potom sasvim skromno da navede pohvale i priznanja. Naša Vlada i u njoj potpredsednik više su skloni samohvali, a odgovornost i ozbiljnost izgleda da čekaju neku novu vladu.

Vladimir Pavićević, asistent na Fakultetu političkih nauka i programski direktor Beogradske otvorene škole


Jelena Milić Jelena Milić 11:09 19.11.2008

Savet za evropske integracije

Pitanje - odgovor
Zoran Ostojić za "Danas"

Dnevni list "Danas": Kako komentarišete činjenicu da se Savet za evropske integracije nije sastao pet godina?

Savet za evropske integracije koji je formirala vlada Zorana Đinđića, poslednji put se sastao još 2003. godine kada je Čedomir Jovanović bio potpredsednik vlade. To što Vojislav Koštunica, kao premijer u dva mandata nije sazivao sednicu Saveta nije čudno, čak je i za očekivati.

Zabrinjavajuće je što to ne čini ni aktuelni premijer Mirko Cvetković. Činjenica je da Cvetković posle četiri-pet meseci još nije našao za shodno da sazove taj savet, na kome su mogli da popričaju i o evropskoj politici „hajmo -hajde" jednog od potpredsednika, koja ne može dati rezultate.

Cvetković je trebalo da sazove sednicu Saveta na kojoj bi bila utanačena strategija prave evropske politike. Ako premijer nije imao vremena, to je mogao da učini i zamenik premijera Ivica Dačić. LDP je još ranije rekao da nudi podršku Vladi na konkretnim evropskim poslovima, ali ne i podršku za ovu cirkuzantsku i šarlatansku politiku.


Pošalji komentar
filvas filvas 14:06 19.11.2008

Re: Savet za evropske integracije

Savet za evropske integracije je suvisno telo u situaciji u kojoj postoji kancelarija. U tome je poenta. To je jos jedan primer kako se iz neukosti ili politikantsvta pravi problem tamo gde ga nema, dok tamo gde ima problema svi zatvaraju oci.

Kako me to nervira, nemam reci!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana