KUD SE DEDE CAR NEMANJE BLAGO

inkvizitori RSS / 06.11.2008. u 16:56

Већ дуже време по разним грчким медијима спомиње се велика финансијска малверзација српског манастира Хиландара. (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13098&subid=2&tag=8777&pubid=1728607) Да ли је могуће да код нас нико још увек ништа није ни чуо ни видео, или се једноставно намеће стара дилема да све то покрива „служба“ која нажалост има све више послушника по нашим манастирима.

Отприлике у исто време догодила се и афера у грчком светогорском манстиру Ватопеду и о томе се дуго и детаљно извештавало и у нашим медијима. Можда ништа није случајно Хиландар и Ватопед су братски манстири од самог оснивања. Међутим афере нису ни приближно сличне. Док је ватопедски игуман Јефрем направио малверзацију у корист свог манастира а на штету грчке државе његов побратим Методије Хиландарац по свом старом обичају направио је малверзацију на штету и манастира и српског имена у Грчкој.

КО ЈЕ МЕТОДИЈЕ?

Генеза је заиста дубока и далека, она сама заслужује посебну тему са разним текстовима. Али, ево бар у најкраћим цртама. У Хиландар је дошао крајем деведесетих. Крајем 1997.године Митрофан Хиландарац, тадашњи заменик игумана , без ичијег знања и благослова сусрео се са слободаном нМилошевићем и уручио му јубиларни златник који је искован поводом 800 година маастира. Када је ова вест стигла до Хиландара тамо је настао прави раскол, део братије предвођени новорукоположеним јеромонахом Методијем се одвојио од званичног братства и почео да служи у покровском параклису. Да би превазишли настали раскол, старци на челу са Митрофаном тајно су понудили Методију да га приме у Управу тј. Сабор стараца где би одмах добио послушање епитропа (намесника) а за узврат да напусти изда одвојено братсвтво. Није тешко погодити шта је учинио каријериста. Тако је Методије постао и званични заменик игумана од 1997 до данас.

Сетимо се 2002.године када је у Гласу јавности освануо наслов „Породичне куће на поседу манастира“ (http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/srpski/arhiva-index.html) главна личност тадашње афере био је наравно јеромонах Методије Марковић Хиландарац родом из Чачка. Тада је још био млад и зелен па је само градио куће од манастирског новца и на манастирском имању за свог тату, кумове и још по неког пријатеља. Исте године за директора веома профитабилне установе у Београду „Задужбина Хиландар“ са седиштем у национализованој вили на Сењаку доводи свога школског друга из Чачка Миливоја Ранђића.

Да би се утврдио у својој власти почео је протерује из манстира људе који нису размиљали као он или који су му на неки њему занни начин угрожавали каријеру и пут ка игуманском трону. Уз помоћ новца задобио је благонаклоност појединих Епископа којима је поклањао скупе дарове или им пак штампао њихове књиге или опет у манастирској столарској радионици производио намештај од манастирског кестена. Полако је почео и у сабор да уводи нове чланове, своје послушнике са ограниченим размишљањима и схватањима. Тако је извесни Макарије постао са 30 год Саборни старац, Јустин са 32 и врхунац свега Арсеније са 27 постаје Саборни клинац јер заиста смешно је рећи старац. Како је пара у Хиландару било све више, а моћ и власт Методија јачала из дана у дан тако су и обести постајале све веће. Поред свакодневних излета закупљеним глисером и унајмљеним таксијима од Солуна до Атоса које је све чешће приређивао својим пријатељима, тако је почео и себи да зида вилу у близини манстира. Веровали или не у сред сурове испоснице Свете Тројице на Спасовој води. Ова келија која је позната по Доментијану који је ту писао Житија, по о.георгију Витковићу и другим подвижницима остаће сада упамћена по клима уређајима и стилском намештају које је Методије уградио за тренутке свога одмора.

НОВА АФЕРА!

Ове године Методије је дао своме пријатељу Грку Илиасу Алексиосу на „благослов“ 24 чека, наравно без ичијег знања, надајући се да ће му то овај једног дана вратити. Међутим онда је све пошло по злу. Грк је чекове уновчио а банка тужила манастир за улазак у минус од 300 000 евра. Потпис на чековима је Методијев а печат манастирски. По светогорском Уставу Методије би требао да добије епитимију у виду петогодишње забране било којег послушања кје имадодир са новцем и наравно дисквалификацију у предстојећој трци за игумански трон. Међутим потребно је да га неко из манастира пријави светогорској Управи. На све то се решио одважни Јустин, Методијево чадо са криминалним досијеом у Србији. Није се одважио због ревности већ због тога што му нису дали ни једно „исплативо“ послушање (оно где се врти манастирски новац). Тако одлучан да сврге Методија тајно снима неке његове разговоре и нарезане на ЦД дели их братији и грчким новинарима. Међутим Јустин је недавно одустао од пријаве Методија, да ли због тога што му је Хиландар недавно купио стан у Солуну (од чијег новца?) или пошто је проблем послушања решен јер је у међувремену добио послушање антипросопа (посланик манастира у Скупштини Свете Горе). Углавном ми тако сазнајемо где завршава новац који српски народ скупља за обнову изгорелог манастира Хиландара. Без обзира на Јустина државни суд на поднешену тужбу банке покренуће ових дана парницу против Методија (Владимира Марковића).



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana