Da li je moguce

dusanj92 RSS / 06.11.2008. u 05:12
MMF: Ne povećavati penzije
19:00 | Izvor: Beta
Beograd -- Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predložili su Vladi Srbije da odustane od vanrednog povećanja penzija za 10 odsto.

10780743574911ee167291f988669173_huge.JPG
I penzije i zarade bi mogle u narednoj godini da rastu u skladu sa troškovima života
MFF obrazlaže da bi po tom osnovu rashodi budžeta u narednoj godini bili uvećani za više od 50 milijardi dinara. Kako agencija Beta saznaje u Vladi Srbije, MMF smatra da bi, ako taj predlog ne bude prihvaćen, sve plate u javnom sektoru morale da budu zamrznute u nominalnom iznosu već od 1. januara 2009.

U slučaju, međutim, da predlog MMF-a bude prihvaćen, i penzije i zarade koje se finansiraju iz budžeta mogle bi u narednoj godini da rastu u skladu sa troškovima života. Predstavnici misije MMF-a očekuju od Vlade Srbije da dostavi odgovor do petka. Delegacija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, boraviće u Beogradu do 9. novembra. Cilj posete je sagledavanje makroekonomske situacije u Srbiji i planirane ekonomske politike za 2009. godini.

Takođe, i šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras kaže da će zbog posledica finansijske krize u svetu Srbija morati da vodi restriktivniju budžetsku politiku. On je rekao da je u izveštaju ocenjeno da je finanijska kriza u svetu do sada imala "samo ograničen uticaj" na Srbiju i njen finansijski sektor, ali da je srpska privreda ipak ranjiva.

U izveštaju se ukazuje na sve veći deficit tekućeg plaćanja i povećanje spoljnog duga, što stvara potrebe koje zahtevaju značajan priliv kapitala, rekao je Ljoveras i dodao da "u tom smislu, taj platni deficit čini srpsku ekonomiju osetljivom na moguće potrese u protoku kapitala".

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu je rekao da sve veća makroekonomska neravnoteža i ranjivost na spoljne finansijske uticaje "zahtevaju restriktivniji odgovor, posebno u budžetu".

----------------------------------------------------------------------------- 

Eto dok se Srbi zanose idejom kako ce Obama da usreci Ameriku i svet za vreme svog mandata u sred Beograda MMF nalaze ili predlaze vladi Srvije da zamrzne penzije i plate.  Sve to samo posle 2 nedelje kako je Americka vlada odobrila poklon bankama od 700 milijardi dolara, Engleska svojim bankama 500 milijardi funti kao i Nemacka i Australija i ko zna jos koja zemlja.  Zar nije Srbija kroz sve ovo vec prosla 1990/91 godine.  I ko to tamo vlada.

Obrati paznju na recenicu: "Predstavnici misije MMF-a očekuju od Vlade Srbije da dostavi odgovor do petka. "   Ne kaze se sta ce biti ako vlada to ne ucini.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

MilutinM MilutinM 14:08 06.11.2008

Šumar

Bule, izgleda tako sa te strane Bare. Medjutim, odavde izgleda sasvim očekivano i dobrodošlo. Na nezadovoljstvu penzionera, ta stranka ušla je u Parlament pa i u Vladu, obećavajući nešto što je nemoguće i odvelo bi zemlju u dubiozu, dok se sa druge strane javna potrošnja (čitaj plate u javnom sektoru) otela kontroli. Trebalo je da dodje neko da im lupi packe da bi se dozvali pameti i da počnu realno da razmišljaju i vuku trezvene poteze.
dusanj92 dusanj92 15:01 06.11.2008

Re: Šumar

Ne komentarisem ja sta hoce penzioneri nego sto MMF diktira Srbiji. Ko su ti ljudi u MMF? Verovatno isti oni koji su dali nalig Bushu i kompaniji da daju pare bankama. Cemu izbori u jednoj zemlji ako mora da radi kako MMF ili neka druga organizacija odredi.

šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras kaže da će zbog posledica finansijske krize u svetu Srbija morati da vodi restriktivniju budžetsku politiku

Sve drugi znaju sta i kako Srbija treba. Cemu uopste predsednika, vlada, ministri.... Jeftinije je da nam posalju instrukcije i mi to onda slepo izvrsimo jer zelimo u Evropu.
MilutinM MilutinM 15:20 06.11.2008

Re: Šumar

Začudjujuće, pročitao sam negde da je naš Ministar inostranih poslova upozorio Evropu da ne nastavlja sa postavljanjem novih uslova. Da to nismo konačno počeli da se ritamo?
dusanj92 dusanj92 16:29 06.11.2008

Re: Šumar

MilutinM
konačno počeli da se ritamo?

Pa to ti pricam. Dokle vise.............

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana